Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 23-7-21 sent

Διάδρομοι (απογείωσης) για το 5G

Πέρυσι το Νοέμβριο στο συνέδριο Infocom World, o Κυριάκος Πιερρακάκης, μας είχε αναπτύξει τα σχέδια ανάπτυξης των «ψηφιακών εργαλείων και δράσεων» για το Δημόσιο.
Μεταξύ άλλων, μας μίλησε τότε, για την πρόταση δημιουργίας του έργου «Διάδρομοι 5G», το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία υποδομής ελέγχου και λειτουργίας στόλου αυτόνομων φορτηγών, ελεγχόμενα μέσω 5G, που θα κινούνται στους οδικούς άξονες της χώρας (ΠΑΘΕ, Εγνατία και Ιονία Οδός) εκτελώντας μεταφορές.
Ίσως μερικοί από εμάς το είδαμε τότε ως μεγαλεπήβολο, ή ακόμη και ουτοπικό. Και όμως όχι!
Στα τέλη αυτής της εβδομάδας, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το μεγάλο αυτό project!!!
Συγκεκριμένα, το έργο -όπως αναφέραμε στο Weekly Telecom της προηγούμενης εβδομάδας- προβλέπει την κάλυψη με 5G όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, οι οποίοι ανήκουν στο βασικό δίκτυο των λεγόμενων Trans-European Transport Networks (TEN-T), με στόχο τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής που θα εξυπηρετήσει τη Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CAM).
Πρόκειται για 2.397 χλμ. του εθνικού δικτύου της χώρας και συγκεκριμένα: 670 χλμ. της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Κήποι Έβρου), 550 χλμ. της Αθηνών Θεσσαλονίκης (Αθήνα- Θεσσαλονίκη Εύζωνοι), 417 χλμ. της Ιονίας Οδού (Τσακώνα – Πάτρα – Ιωάννινα – Κακαβιά), 205 χλμ. της Ολυμπίας Οδού (Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα), 105 χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, 64 χλμ. της Αττικής Οδού (σύνδεση με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών), 205 χλμ. των εθνικών οδών της Κεντρικής Πελοποννήσου (Μορέας – Κόρινθος- Τρίπολη – Καλαμάτα) και 181 χλμ. των οδικών αρτηριών της Κεντρικής Ελλάδας.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προβλέψει να διαθέσει για την υλοποίηση του έργου 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σκοπό να εδραιώσει τη χώρα στο διεθνή χάρτη των μεταφορών, αξιοποιώντας κατά κόρον και τα λιμάνια και να επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα του κλάδου, ενώ θα μειώσει δραστικά τα ατυχήματα και τις επιπτώσεις των εκπομπών καυσαερίων στην ατμόσφαιρα.
cosmote-july-2021
broadband

UFBB: αντίστροφη μέτρηση με ανακατατάξεις και αποχωρήσεις

Έχει φτάσει η ώρα που θα κατατεθούν οι προσφορές για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, για τους φίλους, UFBB, το οποίο αφορά την εγκατάσταση, σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, περίπου 750.000 συνδέσεων με ταχύτητες που θα ξεκινήσουν από 100 Mbps και θα έχουν δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps.
Ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο έργο, το οποίο εκτός από τις τεχνικές του προκλήσεις, είναι και επιχειρηματικά δύσκολο, αφού δεν δίνει άμεσα και απολύτως μετρήσιμη απόδοση επένδυσης σε όσους τελικά θα το αναλάβουν.
Αυτός είναι ο λόγος που οι επίδοξοι ανάδοχοι βλέπουν και ξαναβλέπουν τα σχέδια, τις ισορροπίες και τις συνεργασίες και ξανασκέπτονται τι θα κάνουν με την συμμετοχή τους.
Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων υλοποίησης, λόγω της ένταξής του έργου στο χρηματοδοτικό πακέτο του ΕΣΠΑ 2014-2020, δεν αναμένονται καθυστερήσεις, και έτσι τα meetings στους παρόχους είναι απανωτά.
Το περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον, φαίνεται να είναι ο παράγοντας που βγάζει εκτός προσφορών την Intrakat, η οποία βάσει των τελευταίων πληροφοριών δεν θα καταθέσει προσφορά, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Vodafone.
Η Wind από την πλευρά της, ετοιμάζεται να πάρει την οριστική απόφαση για τη συμμετοχή της (ή μη) μέσα από τις συσκέψεις που γίνονται με τα στελέχη της United, οι οποίοι σκέφτονται αν θα διαθέσουν τα κεφάλαια για την επένδυση, ή αν θα διαφυλάξουν τα οικονομικά αποτελέσματα.
Επίσης, νέος ανασταλτικός παράγοντας είναι και η τιμή που φαίνεται ότι θα ζητήσει η ΔΕΗ για τη χρήση του εναέριου δικτύου της, ως μέσω διασύνδεσης του δικτύου, κάτι που θα αναγκάσει αρκετούς να βγουν από το «cast».
Πάντως οι επικείμενες αποχωρήσεις φαίνεται ότι θα αφήσουν ελεύθερο το πεδίο για τον ΟΤΕ και την κοινοπραξία των Grid (βλ. ΑΔΜΗΕ) + Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίοι «σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι», έχουν δουλέψει το project με σοβαρότητα σε κάθε λεπτομέρεια και όπως όλα δείχνουν θα μοιραστούν τις επτά προς διάθεση περιοχές.
FortinetAP-Promo-banner-600x80px
theodoros-livanios

Νέες αρμοδιότητες για τον υφυπουργό ΨΗΔ

Η σημαντική θέση που έχουν οι τηλεπικοινωνίες στην ατζέντα της πολιτείας, φαίνεται από το γεγονός ότι η στενή συνεργασία των πολιτειακών θεσμών με τους φορείς και τους παρόχους, για την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, απαιτεί πλέον ένα ακόμη ζευγάρι μάτια και χέρια για την διαχείρισή της.
Έτσι, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, αναλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων των τηλεπικοινωνιών, και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, εκτός από τη γενική εποπτεία, διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ για ορισμένες από τις αρμοδιότητες αναγράφεται ότι «δύναται να ασκούνται από κοινού» (υπουργός + υφυπουργός).
Ουσιαστικά ο υφυπουργός αναλαμβάνει τα τηλεπικοινωνιακά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το UFBB, αλλά και αυτά που θα ξεκινήσουν.
Ο κ. Λιβάνιος αναλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το Κτηματολόγιο, τη διεύθυνση Ασύρματων Επικοινωνιών, Δικτύων Πέμπτης Γενιάς (5G) και Διαστήματος, τη διεύθυνση Eυρυζωνικότητας και Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Αναλαμβάνει επίσης, τον τομέα Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων, της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αλλά και την εποπτεία του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.
Όπως είναι φανερό, διπλασιάζεται η συντονιστική δύναμη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό την προτεραιοποίηση των έργων, τις επαφές με τους παρόχους, τη διοργάνωση και την εποπτεία των διαγωνισμών, και της υλοποίησής τους.
Εμείς, από την πλευρά μας, θα παρακολουθούμε την πορεία και την ενσωμάτωση των έργων στο μεγάλο σχέδιο που λέγεται Ψηφιακός Μετασχηματισμός της χώρας.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Ο καιρός εγγύς! Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία, προφανώς λόγω πανδημίας, θα είναι λιγότερο «διεθνής» από κάθε άλλη φορά.
 • Φυσικά, το βράδυ του Σαββάτου θα απευθύνει από το Βελλίδειο την «προς Θεσσαλονικείς» -και όχι μόνο- ομιλία του. Βασικός πυλώνας θα είναι σίγουρα η Οικονομία και το στοίχημα της επόμενης ημέρας.
 • Και επειδή το ταμείο δεν είναι μείον, αλλά έχει 37,5 δις (άσχετο αν τα 15,7 από αυτά είναι δεσμευμένα στον ESM), αναμένεται να είναι αρκετά γαλαντόμος, αναγγέλλοντας αναπτυξιακά μέτρα αλλά και αρκετές ελαφρύνσεις…
 • Κατά τα άλλα η αγορά λιανικής περιμένει την έναρξη της σχολικής περιόδου, όπου παραδοσιακά μαζί με τα βιβλία και τα τετράδια μπαίνει και κανένα tablet -έστω με επιδότηση- στο πακέτο! Εκεί που θα έπρεπε να δώσουν προσοχή οι αλυσίδες είναι τα αξεσουάρ και οι περιφερειακές συσκευές. Γιατί, σκοτώνονται να πουλήσουν τη συσκευή, ενώ τα χρήματα είναι αλλού…
 • Μπορεί στον υγειονομικό τομέα να έχουμε… έλλειψη νοημοσύνης, όμως τουλάχιστον αναπτύσσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για τις υποδομές της χώρας. Το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης προκήρυξε διαγωνισμό για τη σύσταση εθνικής στρατηγικής όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, με τις προσφορές να πρέπει να κατατεθούν μέχρι την επόμενη Δευτέρα.
 • Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, θα καθοριστούν μηχανισμοί σχεδιασμού, και υλοποίησης, όπως και η προσέλκυση επενδύσεων, με πρωταρχικό στόχο την εφαρμογή A.I. σε τομείς της πολιτικής που μπορούν να δεχτούν την προσαρμογή σε αυτή την τεχνολογία. Ίσως η τεχνητή νοημοσύνη μπορέσει να λειτουργήσει συνεργατικά με την ανθρώπινη, για να βελτιωθεί η διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Δείτε τη διακήρυξη με ένα κλικ!
 • Κάθε φορά που ακούω για ΑΙ, θυμάμαι τη συνέντευξη του Κυριάκου Σαμπατακάκη, (Accenture), όπου είχε πει ότι: «οι οργανισμοί παύουν να στηρίζονται μόνο σε δεδομένα του παρελθόντος και προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον μέσω AI και άλλων σύγχρονων μέσων». Η πρόληψη του μέλλοντος και η «πραγματική εικονικότητα» που είχε αναφέρει, είναι κλειδιά για τo μέλλον.
 • Και η «εξυπνάδα» συνεχίζει να επεκτείνεται, αυτή τη φορά στους δρόμους. Συγκεκριμένα στους λεγόμενους 5G Corridors, δηλαδή στους αυτοκινητοδρόμους με συνδεσιμότητα 5G. Με 130 εκατ. ευρώ από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, και με την πρώτη διαβούλευση να πραγματοποιείται αυτή την Παρασκευή.
 • Κοντά στα δυόμισι χιλιάδες χιλιόμετρα (2.397 χλμ.) ολόκληρου του οδικού δικτύου της χώρας, θα αποκτήσουν κάλυψη 5G, κάτι που όπως καταλαβαίνετε θα βοηθήσει σημαντικά τόσο την έξυπνη όσο και την αυτόνομη οδήγηση.
protocol_banner
 • Σε καθαρά νούμερα, αυτή η υποδομή, με τις υπηρεσίες που θα φέρει, αναμένεται να «καταθέσει» 2,3 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία της Ελλάδας μέχρι το 2030 και να αναδείξει τα λιμάνια αλλά και το ρόλο της χώρας στο διαμετακομιστικό εμπόριο.
 • Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι η Wind έχει μία αξιόλογη πορεία στην αγορά, με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου. Κατά 5,3% στα 130,3 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα από υπηρεσίες, από την ίδια περίοδο του 2020. Αύξηση σημειώθηκε και στις συνδρομητικές βάσεις, κατά 5,2% για την κινητή και 1,9% για τη σταθερή. Οι οικιακές συνδρομές quad-play αυξήθηκαν κατά 10,9%, οι εταιρικοί πελάτες κατά 2,8% και οι συνδέσεις οπτικής ίνας κατά 42,7%. Γιατί νομίζετε ότι η United έδωσε τόσα χρήματα;
 • Στο μέτωπο NovaWind δεν έχουμε και πολλές εξελίξεις. Ούτε θα έχουμε στην ουσία για κάποιους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να δοθούν οι εγκρίσεις από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών. Στη Wind έτσι κι αλλιώς το έχουν ξαναζήσει, οπότε το déjà vu του «business as usual», δεν τους ταράζει καθόλου. Όταν έχουν περάσει όσα περάσαν κάποτε με τη Vodafone, αυτά μοιάζουν παιχνίδι…
 • Άρχισαν τις διαφημίσεις οι δύο τηλεοπτικοί μονομάχοι. Η αλήθεια είναι ότι βρήκαμε το μήνυμα της Nova για 3000 αγώνες, πιο ξεκάθαρο και σαφές. Από την άλλη το ζητούμενο είναι που θα καταλήξει ο ΠΑΟΚ ο οποίος «πέρασε αλλά δεν ακούμπησε» από την Κάντζα.
 • Αν π.χ. η Cosmote TV τον «χρυσώσει», θα αλλάξουν αρκετά οι ισορροπίες. Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η παροιμία «όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα…» Ιδιαίτερα αν προσέρχεται τελευταίος στο «μυστικό δείπνο»…
 • Και μιλώντας για ομάδες, η Volton του Διονύση Τσίτου, θα είναι χορηγός της ΠΑΕ ΑΕΚ για την περίοδο 2021-2022. Ποιος δηλαδή πιστεύετε ότι θα ανάβει τους προβολείς στη «Αγία Σοφία»; Όταν έρθει η ώρα να ανάψουν βέβαια…
 • Όσον αφορά τη συνδρομητική TV, φαίνεται πως και το HBO Max θέλει να έρθει στην Ελλάδα με ίδια μέσα. Το μεγάλο ερώτημα του 2022 θα είναι, όπως όλα δείχνουν, πόσες συνδρομές μπορεί να αντέξει ένα ελληνικό νοικοκυριό; Για το μέσο νοικοκυριό μιλάμε, όχι για τους λίγους που έχουν άνεση να γεμίσουν με δέκτες το χώρο κάτω από την TV τους…
 • Στο εξής, τα 3.000 καταστήματα του BestPrice θα έχουν ένα επιπλέον αβαντάζ σε σχέση με τα υπόλοιπα, καθώς θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αποστολές των παραγγελιών τους μέσω της υπηρεσίας courier StoFerno.
 • Στις περισσότερες παραγγελίες, η υπηρεσία αυτή εγγυάται παράδοση αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα, και μάλιστα με σιγουριά ότι οι παραγγελίες θα παραδοθούν, όχι… χτυπάμε (το κουδούνι) και φεύγουμε. Φυσικά, προσφέρεται ψηφιακή παρακολούθηση της αποστολής σε πραγματικό χρόνο.
GY-1537-600X80-1
 • Τα πάνω του έχει πάρει το Fixed Wireless Access, που προσφέρει Internet μέσω δικτύων κινητής. Η επόμενη εταιρεία που προσφέρει τέτοια δυνατότητα είναι η Vodafone, με το Giga WiFi Home. Με 27 ευρώ το μήνα, μπορείτε να έχετε 100 GB μέσω του δικτύου 4G+ της Vodafone, μαζί με δωρεάν router, για ταχύτητες μέχρι 150 Mbps. Πολύ περισσότερο δηλαδή από μία τυπική σταθερή σύνδεση, ακόμα και οπτικής ίνας! Αρκεί βέβαια να έχετε καλό δίκτυο κινητής στην περιοχή σας…
 • Εκτός από την ταχύτητα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, μην ξεχνάμε ότι σημαντικός είναι και ο «πράσινος» παράγοντας, κάτι το οποίο είναι εμφανές στο Metamorphosis II, το πρώτο πράσινο data center της Sparkle.
 • Όπως δηλώνει και το όνομα του, το εν λόγω data center βρίσκεται στη Μεταμόρφωση, «παρέα» με το Metamorphosis I. Καταλαμβάνει εμβαδόν 6.000 τ.μ., έχει μέγιστη χωρητικότητα 700 racks και αποδίδει μέγιστη συνολική ισχύ 7,7 MW. Τα εξελιγμένα συστήματα ψύξης, μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα κατά 28.000 τόνους ετησίως.
 • Από την άλλη πλευρά περιμένουμε να δούμε τι μέλει γενέσθαι και από τους άλλους παίκτες της αγοράς. Κάποιοι, όπως π.χ. η Lamda Hellix έχουν ήδη δηλώσει τις προθέσεις τους, αλλά η Microsoft μένει να αποφασίσει που θα κάνει το δικό της data center, ενώ κινήσεις αναμένονται και από την AWS, τώρα που στήθηκε λίγο καλύτερα το τοπικό γραφείο.
 • Δραστήριος παραμένει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, συμμετέχοντας αυτή τη φορά στο συνέδριο ITU Digital World, και συγκεκριμένα στην ενότητα «Wired, wireless, worldwide: what’s next for networks». Εκεί, μίλησε για τις προκλήσεις της συνδεσιμότητας και τις τάσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
 • Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαίτηση για υψηλής ποιότητας, χαμηλού κόστους συνδεσιμότητα επιβάλει την ανάγκη υβριδικών λύσεων. Πιστεύει ότι τα προϊόντα as a service και το virtual computing είναι οι πλατφόρμες που τείνουν να κυριαρχήσουν. Τελος, για το 5G, πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερο περιθώριο εξέλιξης.
 • Και επειδή «έξω πάμε καλά», η Βασιλική Αναγνώστου, General Manager & Deputy CEO της EPSILON NET ψηφίστηκε ως World Woman Leader of Information Technology. Μπράβο!
 • Στο πράσινο δίνει μεγαλύτερη σημασία και η Cosmote, καθώς ο νέος στόλος εταιρικών οχημάτων της, περιλαμβάνει πάνω από 300 οχήματα υβριδικής τεχνολογίας Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV). Μάλιστα θα υπάρχει πλέον ένα πλήρες δίκτυο φόρτισης στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους επισκέπτες. Ο όμιλος έχει υποσχεθεί μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας έως το 2025 και από όλη την αλυσίδα του μέχρι το 2040.
 • Ενίοτε γίνεται ανασχηματισμός… για τα μάτια του κόσμου, οπότε είναι ευχάριστο να βλέπουμε και κάτι ουσιαστικό. Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης λοιπόν ανέλαβε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, που θα ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Μεταξύ άλλων θα αναλάβει και το μεγαλεπίβολο έργο του Ultrafast Broadband, το 5G και τον τομέα του Διαστήματος. Στην αρχή δημιουργήθηκε σε κάποιους μία παρανόηση όταν είδαν το ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο υφυπουργός έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια και τις επιδόσεις του υπουργού, προκειμένου το καλό να γίνει καλύτερο!
 • Μένοντας λίγο στο υπουργείο, περιμένουμε να δούμε πότε θα βγουν κάποια μεγάλα έργα. Ορισμένα μάλιστα εξ αυτών «γράφουν καθυστέρηση», αν και έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» από την ΕΕ…
 • Μιλώντας για έργα, εκείνη η ιστορία με τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες έχει μάλλον κολλήσει «χοντρά». Αιτία, είναι τρεις προσφυγές από τρεις διαφορετικούς συμμετέχοντες και οσονούπω αφικνείται και τέταρτη. Οι προσφυγές είναι πολυσέλιδες, τα νομικά επιτελεία πολυπληθή, η δουλειά μεγάλη και οι συμμετέχοντες δυνατοί παίκτες. Υπάρχουν δηλαδή όλα τα στοιχεία για το «χοντρό κόλλημα» που λέγαμε…
 • Κωτσόβολος: στις τιμές καλόβολος (όπως λέγαμε παλιά), και τώρα πια, στις υπηρεσίες… βολίδα! Με τις νέες διευκολύνσεις, οι πελάτες μπορούν να πληρώνουν άμεσα με κάρτα σε κάθε σημείο του καταστήματος, χωρίς αναμονή, να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους σε μία μέρα στο σπίτι, μέσα ή έξω από το κατάστημα που θέλουν σε 20 λεπτά, και να απολαμβάνουν επισκευή των συσκευών τους σε μία ώρα.
 • Αυτή την ταχύτητα εκφράζει η Κωτσόβολος, συμμετέχοντας και ως χορηγός στο θρυλικό Ράλι Ακρόπολις, που επέστρεψε μετά από 8 χρόνια. Χορηγοί είναι επίσης οι Cosmote και Huawei, ενώ ο αγαπητός αιώνιος έφηβος Στέφανος Θεοχαρόπουλος (Chief Technology and Operations Officer), θα συμμετέχει ως οδηγός στο δύσκολο και απαιτητικό αγώνα. Καλή επιτυχία!
 • Προχωρά και το έργο Ultrafast Broadband, που αφορά την εγκατάσταση σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Την επόμενη Παρασκευή, στις 17 του μήνα, κατατίθενται οι προσφορές για το έργο UFBB, με συνολικό προϋπολογισμό 870 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, χωρίς να συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης.
 • Αν και το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που θα πούνε ΤΕΣΠΑ («τέλος πάντων» για όσους δεν έχουν παιδιά στην εφηβεία) και δεν θα υποβάλλουν πρόταση.
 • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικοί ενδιαφερόμενοι θα είναι μόνο ο ΟΤΕ, η Grid Telecom και η Τέρνα Ενεργειακή, με τις Vodafone και Intrakat να αποσύρονται, ενώ δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα συμμετάσχουν η Wind και η ΔΕΗ. Ιδιαίτερα η Wind, που συμμετείχε στη διαδικασία και μέχρι πρόσφατα είχε υποβάλλει ερωτήματα σχετικά με το έργο.
 • Οπότε αν μείνουν δύο παίκτες ο ένας θα πάρει τα 4 πακέτα και ο άλλος τα 3. Το θέμα είναι ποια 4 και ποια 3 θα πάρει ο καθένας, δεδομένου ότι κάποιες περιοχές είναι «ποντίκι» κάποιες «φιλέτο» και κάποιες «Kobe beef».
combox
 • Η μάλλον για να ακριβολογούμε «Kobe Beef» δεν είναι καμία περιοχή, ιδιαίτερα μετά τις μετατροπές που είχαν γίνει, όταν αφαιρέθηκαν κάποια σημαντικά τμήματα. Η εξίσωση δύσκολα βγαίνει και γι’ αυτό άλλωστε και δεν συνωστίζονται οι υποψήφιοι. Ας πρόσεχαν οι αρμόδιοι…
 • Πριν φύγουμε από τις προσφορές ας κάνουμε μία στάση στην ΔΕΗ όπου έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ.
 • Υποβλήθηκαν 4 δεσμευτικές προσφορές, όπως ανακοίνωσε αρμοδίως η ΔΕΗ. Πρόκειται για τους παρακάτω συμμετέχοντες (αλφαβητικά):
 • CVC Capital Partners Group, First Sentier Investors Group, KKR Group, Macquarie Group.
 • Αν και οι προσφορές δεν έχουν ανοίξει, η αίσθηση, σε συνδυασμό με το ποιος «θέλει» περισσότερο τη δουλειά, είναι ότι οι τέσσερεις ευαγγελιστές θα μείνουν τρείς οι εξής δύο, εκ των οποίων θα προκύψει ο νικητής, που ή θα πάρει τη δουλειά με ελαφρά πηδηματάκια σαν καγκουρώ ή θα περάσει με το CV(C) του, και τα λεφτά του βεβαίως – βεβαίως. Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα είναι μία μικρή και προσοδοφόρα για την ΔΕΗ έκπληξη…
 • Ας περάσουμε στις συσκευές και ας ξεκινήσουμε από την Apple η οποία αυτές τις μέρες κάνει με τον Κωτσόβολο μία πολύ έξυπνη καμπάνια με τίτλο «ένας προορισμός, όλη η εμπειρία Apple»!
 • Περιμένουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου το iPhone 13, το οποίο δεν αναμένεται να φέρει κάποια συνταρακτική αλλαγή παρά μόνο μικρές βελτιώσεις. Η σημαντικότερη είδηση από το Cupertino είναι ότι η εταιρεία δεν είναι έτοιμη να…unfold τα foldable κινητά της. To χειρότερο; Μάλλον θα περιμένουμε 1 με 2 χρόνια ακόμα!
 • Κάτι που έχει κάνει ήδη, εδώ και καιρό, η Samsung η οποία είναι πλέον αδιαμφισβήτητος ηγέτης στη συγκεκριμένη αγορά. Και όπως δείχνουν όλα κερδίζει το στοίχημα. Ουρές κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν το Fold ή το Flip!
 • Όσον αφορά τη χώρα μας περιμένουμε να δούμε και τις εξελίξεις με την Oppo και τη Vivo που αναπτύσσουν τοπικά γραφεία. Όπως έχουμε γράψει οι κινεζικές εταιρείες αυξάνονται και πληθύνονται και αυτό σημαίνει έντονο ανταγωνισμό. Αυτό, για τους πελάτες αλυσίδες και τελικούς χρήστες είναι μάλλον καλό. Δεν είναι καλό βέβαια για τα περιθώρια κέρδους…
 • Στους παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε την realme που έχει πολύ φιλόδοξα σχέδια για την ελληνική αγορά καθώς και την επιστροφή της Honor.
 • Δεν ξέρουμε πόσα από αυτά θα επηρεάσουν την αγορά τους υπόλοιπους μήνες του 2021, αλλά σίγουρα το 2022 θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και καθόλου ολιγοπώλιο…
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της Intracom Telecom για τη λύση αναφορικά με το smart retail, που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να αλληλοεπιδρούν με κάθε επιχείρηση μέσω του κινητού. Γενικώς, η εταιρεία κάνει κινήσεις και επεκτείνεται προς νέους τομείς, που διευρύνουν το portfolio της.
 • Η Hellenic Cables (που ανήκει στην Cenergy), θα παράγει στην Κόρινθο 70 χιλιόμετρα ειδικών καλωδίων και συναφή εξαρτήματα για το έργο του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Vesterhav Nord / Syd ισχύος 350ΜW στη Δανία, που θα τροφοδοτήσει 380.000 νοικοκυριά.
 • Η παραγωγή θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022 και η παράδοση θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023. Μπράβο, γιατί όπως λέει και το moto της εταιρείας «κάθε μέτρ καλωδίου μας είναι συνδεδεμένο με νέες θέσεις εργασίας».
 • Περισσότερα από 97 εκατ. ευρώ το χρόνο δαπανούν 612 εταιρίες και όμιλοι για lobbying στην Ε.Ε προκριμένου να επηρεάσουν τις πολιτικές για την ψηφιακή οικονομία. Ο τομέας της τεχνολογίας ξοδεύει πλέον περισσότερα από τους κλάδους των φαρμάκων, των ορυκτών καυσίμων, των χημικών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που άλλοτε είχαν τα πρωτεία, σύμφωνα με στοιχεία που καταχωρίστηκαν από εταιρίες στο Μητρώο Διαφάνειας της Ε.Ε έως και τα μέσα Ιουνίου φέτος.
 • Η Google, το Facebook και η Microsoft είναι οι "πρωταθλήτριες" των δαπανών για άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής επιρροής στην Ευρώπη. Οι δαπάνες για το lobbying πάντως είναι ελάχιστες σε σχέση με τα πρόστιμα που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν…
 • Είναι αρκετά μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η χώρα μας στον τομέα των ψηφιακών συναλλαγών προκειμένου να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων ανά κάτοικο. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κατάταξη της χώρας μας στις συνολικές ηλεκτρονικές πληρωμές, η Ελλάδα κατέλαβε το 2020 μόλις την 21η θέση στο σύνολο των χωρών της Eυρωπαϊκής Ενωσης, με 166 συναλλαγές ανά κάτοικο έναντι 266 συναλλαγών κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη!
 • Μπορεί η πανδημία να έδωσε ώθηση στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα, πλην όμως, εκτίναξε και τις απάτες. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή σύμφωνα με τα οποία υπήρξε: Αύξηση των αναφορών-υποθέσεων ηλεκτρονικού εμπορίου κατά 113,5% σε σχέση με το 2019, εκτόξευση των αναφορών των πολιτών για προβλήματα στον κλάδο των ταχυδρομικών υπηρεσιών κατά 133,3%. Το 45% των αναφορών του 2020 κατά ταχυδρομικών επιχειρήσεων αφορά προβλήματα στην επίδοση ταχυδρομικών αντικειμένων (καθυστερήσεις).
 • Οι κλάδοι με τις περισσότερες αναφορές, ως ποσοστό επί του συνόλου των αναφορών που υποβλήθηκαν στην Αρχή, είναι ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών – λιανικού εμπορίου (75%) και των υπηρεσιών αναψυχής (72,8%), ενώ σημαντική αύξηση υπήρξε, επίσης, στις υπηρεσίες εκπαίδευσης (54,2%) και στις υπηρεσίες μεταφορών (35,1%).
 • Ε και επειδή οι διακοπές σιγά – σιγά τελειώνουν και μαζευόμαστε στο κλεινόν άστυ αξίζετε μία ωραία ατάκα για να σας φτιάξουμε τη μέρα: «Αντί να αναρωτιέστε πότε είναι οι επόμενες διακοπές, δημιουργήστε μία ζωή από την οποία δεν θα θέλετε να ξεφύγετε», Seth Godin, Συγγραφέας.
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H γκάμα της HUAWEI στα tablet επεκτείνεται όλιο και περισσότερο, καθώς ο κινεζικός κολοσσός δεν σταματάει συνεχώς να μας εκπλήσσει ευχάριστα.
Η νέα προσθήκη λοιπόν στην κορυφαία σειρά tablet της HUAWEI, το MatePad 11 που μόλις "έσκασε" στην ελληνική αγορά και είναι βέβαιο ότι θα ξετρελάνει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς users.
Ένα από τα ατού του είναι ότι θα υποστηρίζει refresh rate στα 120Hz, προσφέροντας εντυπωσιακό performance και γραφικά που ξεχωρίζουν!
Η νέα επιφάνεια εργασίας tablet είναι πιο οργανωμένη από ποτέ, προκειμένου οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σημαντικές πληροφορίες πιο εύκολα. Επιπλέον, το HUAWEI MatePad 11 είναι εξοπλισμένο με την κατάλληλη τεχνολογία για να μπορεί να αξιοποιεί και τις δυνατότητες άλλων συσκευών -από smartphone έως υπολογιστές- για περισσότερη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα.
Το tablet υποστηρίζει refresh rate 120 Hz, παρέχοντας εξαιρετικά λεία εικόνα και βελτιωμένη απόκριση που είναι καλύτερη από ποτέ. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με το HUAWEI M-Pencil (2ης γενιάς).
Σε άψογη συνεργασία με την εντυπωσιακή οθόνη 120 Hz, η γραφίδα ανταποκρίνεται απίστευτα γρήγορα, με απίθανα χαμηλό delay στα 2ms, προσφέροντας πιο smart και πιο φυσική διαδραστική εμπειρία χειρόγραφου στους χρήστες.
Tο HUAWEI MatePad 11 διατίθεται στα καταστήματα ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, Public, MediaMarkt, WIND, Electronet, You.gr, WelcomeStores, Euronics και Expert Hellas από 2 Σεπτεμβρίου έως και 16 Σεπτεμβρίου, ή μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, με δώρο το M-Pencil και το Magnetic Keyboard.
cl8-sept-2019-600x80
Η εποχή που κρατούσαμε για χρόνια το ίδιο κινητό έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι εξελίξεις τρέχουν. Tο ίδιο και η τεχνολογία, με αποτέλεσμα συνεχώς να βρισκόμαστε σε αναζήτηση ενός καλύτερου -πιο εξελιγμένου- μοντέλου. Αναμένοντας το iPhone 13 να κυκλοφορήσει, καλό θα ήταν να εξοικονομήσουμε μερικά χρήματα πριν προβούμε στην αντίστοιχη αγορά.
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πουλήσουμε το smartphone που έχουμε ήδη στην κατοχή μας. Αν είναι το iPhone 12, ακόμα καλύτερα.
Ποια είναι όμως η κατάλληλη στιγμή να πουλήσεις το κινητό σου, ώστε να εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή τιμή, πριν το νέο λανσάρισμα;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, συσκευές, όπως το iPhone 12, συνήθως χάνουν 12% περίπου της αξίας τους ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του νεότερου μοντέλου (π.χ. του iPhone 13).
Το ποσοστό πέφτει στο 20% αν καθυστερήσεις να το πουλήσεις και περάσουν 3 μήνες.
Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι κάτοχοι iPhone είναι ότι κρατούν την παλιά τους συσκευή περισσότερο από 10 εβδομάδες.
Εξαιτίας αυτού, η αξία του μειώνεται περίπου κατά 33%. Αν ανήκεις στην κατηγορία όσων αλλάζουν συχνά κινητό, η καθυστέρηση αυτή θα σου κοστίσεις πολύ ακριβά σε βάθος χρόνου.
Στο ερώτημα γιατί οι περισσότεροι αργούν τόσο πολύ να λάβουν δράση και να εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, η απάντηση είναι ότι δε γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση… κοστίζει τόσο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν έχεις σκοπό να πουλήσεις το iPhone 12 και να αποκτήσεις το iPhone 13, καλό είναι να το κάνεις πριν κυκλοφορήσει, προκειμένου να βγεις κερδισμένος. Θα σε βοηθούσε να έχεις μια εφεδρική συσκευή, για να χρησιμοποιείς στο διάστημα της αναμονής!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το Surface Duo μπορεί να απευθύνεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο και «ειδικό» κοινό, όμως η Microsoft όπως όλα δείχνουν ποντάρει αρκετά στην επιτυχία του.
Για αυτό και είναι απλώς θέμα χρόνου για να ανακοινώσει το δεύτερο Surface Duo, το οποίο θα είναι αρκετά πιο boostαρισμένο σε σύγκριση με τον προκάτοχο του.
Σύμφωνα λοιπόν και με την εμφάνιση που έγινε πρόσφατα στο Geekbench, το επερχόμενο Surface Duo 2 θα διαθέτει Snapdragon 888 SoC και θα συνοδεύεται από 8GB RAM (μια εξαιρετική αναβάθμιση σε σύγκριση με το Snapdragon 855 και τα 6GB του πρώτου Surface Duo).
Παράλληλα, το δεύτερο Surface Duo θα βασίζεται στο Android 11, ενώ παρόλο που το camera design και ο σχεδιασμός της συσκευής δεν είναι τελικός, ωστόσο οι διαρροές αναφέρουν ότι η συσκευή θα διαθέτει έναν φακό στα 12MP, τηλεφακό και ultrawide lens.
Επίσης, πρόθεση της Microsoft είναι να εμπλουτίσει το Surface Duo 2 με ακόμη πιο συναρπαστικά features, που θα το καταστήσουν ακόμη πιο αξιόπιστο και σύγχρονο.
Για αυτό και αναμένουμε να διαθέτει: υποστήριξη για NFC, μεγαλύτερα και καλύτερα ποιοτικά displays, υψηλότερο refresh rate και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία με καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά.
Η Microsoft φημολογείται ότι θα ανακοινώσει επισήμως το νέο Surface Duo στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε… μάλλον θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή ακόμα!
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin