Newsletter Banner 600x150_Nokia

Wind of… changes!

Οι Γερμανοί θα την ονόμαζαν «Blitzwachstum» και οι Έλληνες «κεραυνοβόλα ανάπτυξη».
Αν και διαφαινόταν όλο και πιο καθαρά το τελευταίο δίμηνο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς United για τη Wind, μόλις σε δύο-τρεις εβδομάδες εξελίχθηκε σε πλήρη απόκτηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας από τον Ολλανδικό όμιλο.
Με αυτή την κίνηση, ο όμιλος United εξελίσσεται σε κυρίαρχο παίκτη στις τηλεπικοινωνίες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, έχοντας πλέον υπό τον έλεγχό της τις κροατικές Optima Telekom και Telemach Croatia, την Telemach Slovenia, τη σερβική SBB, τις βουλγαρικές Net1 και ComNet Sofia, και βέβαια τη Nova.
H Wind που είναι πλέον το νέο πετράδι στο στέμμα της United, διαθέτει συνολικά 4,2 εκατομμύρια χρήστες και έχει έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων ετησίως και κόστισε περίπου 960 εκατ. ευρώ.
Η United έχει πλέον στα χέρια της δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και μία τηλεοπτική με παραγωγές και δικαιώματα προβολής.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η κίνηση της United, όταν τον Ιούνιο αποφάσισε να κρατήσει το brand Nova, ενώ φρόντισε να προβεί στη διαίρεση της Forthnet σε δύο εταιρείες.
Η μία θα διαχειρίζεται το πελατολόγιο και τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, και μίας άλλης, που θα αναλάβει τις τηλεοπτικές παραγωγές, είτε τις εσωτερικές, είτε τις εξωτερικές.
Κοιτάζοντας την ευρύτερη εικόνα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η στρατηγική εισόδου της United στην Ελληνική αγορά, ήταν πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη.
Με την απόκτηση της «αδύναμης» τότε Forthnet, εξασφάλισε με σχετικά χαμηλό κόστος, πολύ σοβαρά assets στο κομμάτι του τηλεοπτικού περιεχομένου, ενώ ανέλαβε ταυτόχρονα τον «προβληματικό» τηλεπικοινωνιακό κλάδο.
Η είσοδος της υγειούς και δυναμικής Wind, συμπληρώνει το παζλ με δίκτυα οπτικών ινών και 5G, κάτω από μία επιτυχημένη διοίκηση που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, μέσα από τις τρικυμίες που πέρασε η χώρα και οι επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία.
cosmote-july-2021
spectrum

Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ

Παράταση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία επειδή λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν οι εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα, σημειώθηκαν καθυστερήσεις.
Έτσι, κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας μετάβασης για τις εναπομένουσες περιοχές της Αττικής, του Ναυπλίου, της Λαμίας, της Κορίνθου και της Κρήτης.
Με τη διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, η περιοχή ραδιοσυχνοτήτων των 700 MHz αποδεσμεύεται από τους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (δηλαδή την ΕΡΤ και την Digea) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των νέας γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση τεχνικών θεμάτων της ψηφιακής τηλεόρασης που εκδόθηκε λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, άνοιξε το δρόμο για τη σταδιακή μετακίνηση συχνότητας των τηλεοπτικών σημάτων εντός του 2020, ώστε να απελευθερωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα 700 ΜHz.
Η «συμπίεση» του φάσματος που χρησιμοποιεί η τηλεόραση χωρίς να επηρεαστεί ο αριθμός των διαθέσιμων τηλεοπτικών καναλιών και χωρίς να χρειαστεί αντικατάσταση των δεκτών που ήδη διαθέτει το καταναλωτικό κοινό, γίνεται δυνατή λόγω του προτύπου H.265 που χρησιμοποιείται ήδη στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Παρά τις παρατάσεις που αποφασίστηκαν για τις συγκεκριμένες περιοχές, η καταληκτική ημερομηνία της συνολικής μετάβασης παραμένει σταθερά στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην προκύψει καθυστέρηση στην παράδοση των συχνοτήτων.
FortinetAP-Promo-banner-600x80px
zte-5g

Πόσο 5G έχουμε;

Αρχίζουν και αποδίδουν οι προσπάθειες ανάπτυξης του 5G και ήδη καταγράφεται η ευρεία διασπορά του, κυρίως βέβαια σε αστικά περιβάλλοντα.
Στο πρώτο παγκόσμιο δείγμα που μας έδωσαν τα Speedtests της OOKLA, κατατάσσει την Αθήνα στη μεσαία κατηγορία από άποψη ταχύτητας στα δίκτυα 5G καταγράφοντας μέση ταχύτητα λήψης 164,95 Mbps.
Βάσει των στοιχείων του πρώτου τριμήνου η πόλη με το ταχύτερο 5G δίκτυο ήταν το Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, με μέση ταχύτητα λήψης τα 526,74 Mbps!
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, η οποία ήταν η πρώτη πόλη που ενεργοποίησε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, με 467,84 Mbps.
Ακολουθούν το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με 421,26 Mbps, η Ντόχα του Κατάρ με 413,40 Mbps, η Στοκχόλμη της Σουηδίας με 401,30 Mbps, το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, 384,66 Mbps, το Κουβέιτ 338,97 Mbps, το Μουσκάτ στο Ομάν 318,95 Mbps, το Πεκίνο στην Κίνα 291,19 Mbps και η Ταϊπέι στην Ταϊβάν με 287,86 Mbps.
Στις πόλεις με μέση ταχύτητα λήψης από 150 Mbps έως 200 Mbps, όπως η Αθήνα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Ρώμη, το Τόκιο, η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, η Ουάσινγκτον και το Χονγκ Κονγκ.
Βέβαια, οι ταχύτητες -χάρη στις οποίες ήδη προσφέρουν λύσεις γρήγορης πρόσβασης με SimpleFi 5G συσκευές- είναι ένα από τα υπέρ του 5G, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι το εύρος κάλυψης είναι αυτό που θα μας φέρει την πραγματική αλλαγή, αφού το 5G, είναι ουσιαστικά το δίκτυο των μηχανών, καθώς το χαμηλό latency είναι ένα από τα ισχυρά του πλεονεκτήματα.
Οι εφαρμογές δεν έχουν όρια: στο βιομηχανικό αυτοματισμό, τις έξυπνες πόλεις, τις μεταφορές, τα logistics, τη γεωργία, την ασφάλεια υποδομών, την ιατρική, την εκπαίδευση κ.α.
Μία σημαντική εφαρμογή είναι π.χ. η αυτοκίνηση με την αυτόνομη και αυτόματη οδήγηση, η οποία χρειάζεται την άμεση απόκριση που δικτύου στα δεδομένα που λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο το όχημα.
Άλλωστε, στην ΕΕ "τρέχει” ήδη το πρόγραμμα "Europe 5G Corridors” για τη δημιουργία διαδρόμων 5G στους αυτοκινητοδρόμους.
Μάλιστα, στην "Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025” προβλέπεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα με τη εγκατάσταση υποδομών 5G σε πρώτη φάση στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι. Έτσι, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα χρόνια να βλέπουμε κομβόι από νταλίκες που θα μεταφέρουν «αυτόνομα», ή έστω «ημιαυτόνομα», εμπορεύματα στις εθνικές οδούς.
Η ευρεία και πυκνή κάλυψη λοιπόν, είναι αυτή που θα φέρει την επανάσταση στην καθημερινότητα και τις πολυπόθητες αλλαγές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τόσο η επαγγελματική ζωή όσο και οι καθημερινότητά μας -με καταλύτη το 5G- θα αλλάξουν, και οι εμπειρίες μας δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές.
protocol_banner
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις είπε πει ο Ουμπέρτο Έκο… Φέτος διαψεύστηκε, δυσάρεστα, από τις φωτιές, τη μετάλλαξη Δ’ και το Αφγανιστάν, εξελίξεις που δεν μας άφησαν να ηρεμίσουμε το καλοκαίρι. Ένα θερμό καλοκαίρι λοιπόν βρίσκεται στο τέλος του και έρχεται η ώρα πολλών hot αποφάσεων, για αρκετά… «φλέγοντα» θέματα!
 • Είχαμε όμως και ευχάριστες διαψεύσεις της ρήσης του Ιταλού γκουρού της σημειολογίας. Από τη μια ο τουρισμός, που πάει σφαίρα και από την άλλη η πώληση της Wind.
 • Η είδηση της εξαγοράς του 100% της Wind από τη United αντί 1 δισ. ευρώ (δηλαδή 6,5 φορές τα κέρδη του 2020), δεν ήταν και τόσο έκπληξη όσο επιβεβαίωση.
 • Ήταν ωστόσο έκπληξη για το χρόνο που πραγματοποιήθηκε, καθώς η αίσθηση που επικρατούσε ήταν πως θα βλέπαμε τους μετόχους της Wind να κάνουν την πώληση στις αρχές του 2022. Η προσφορά όμως ήταν αρκετά γενναιόδωρη για να την αγνοήσουν…
 • Υπήρχαν βεβαίως και άλλοι ενδιαφερόμενοι πλην της United Group – BC Partners με τις πληροφορίες να λένε ότι στη σχετική λίστα ήταν η CVC Capital Partners, η οποία, επίσης, είναι πολύ ενεργή στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά και για τον ΔΕΔΔΗΕ.
 • Το deal έκλεισε εξαιρετικά γρήγορα και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα από την πλευρά των αγοραστών. Επίσης, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση έγινε απευθείας μεταξύ BC Partners και των μετόχων της Wind. Due diligence είχε γίνει και στο παρελθόν, οπότε τώρα δεν έμεναν και πολλά πράγματα. Το τίμημα ήταν το ζητούμενο…
 • Τα πράγματα έγιναν τόσο γρήγορα, ώστε οι διευθύνοντες σύμβουλοι Wind και Nova ήταν σε διακοπές την ημέρα της ανακοίνωσης!!! Άμα λειτουργούν όλα ρολόι…
 • Το ενδιαφέρον είναι βέβαια στην επόμενη μέρα. Το deal θα κλείσει τυπικά στις αρχές του 2022 καθώς χρειάζονται και οι εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Το νέο σχήμα θα είναι #2 στη σταθερή και στη συνδρομητική και θα παραμείνει #3 στην κινητή. Για την ώρα τουλάχιστον…
engineered-for-complete-protection_600x80_gr
 • Διότι οι πληροφορίες λένε ότι πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση της κινητής, ώστε να περάσει στη δεύτερη θέση. Δεύτερος στόχος είναι η απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ είναι πολύ πιθανό με δεδομένο ότι ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος είναι doer με τα τηλεπικοινωνιακά έργα, να δούμε και εμπλοκή με τα έργα ICT.
 • Όπου, η Nova είχε ήδη αρχίσει τις κινήσεις όπως αυτή της Μαρίας Στεργίου, Business Commercial Director, με μακρά θητεία στην Intralot και η Wind έδινε έμφαση τον τελευταίο καιρό στο συγκεκριμένο κομμάτι με τον Αλέξανδρο Μπρέγιαννη. Πως και αν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, είναι κάτι που θα το μάθουμε εν καιρώ.
 • Οι κινήσεις της United Group και της BC Partners δεν τελείωσαν. Δεν αγοράσαν απλά τη Wind για να προσθέσουν άλλο ένα διαμάντι στο στέμμα. Το θέμα είναι οι συνέργιες, το μερίδιο αγοράς που ευελπιστεί ότι θα κατακτήσει και τα πλάνα για τη μετατροπή της United στον πιο σημαντικό περιφερειακό παίκτη της περιοχής με σκοπό ενδεχομένως την είσοδο στο χρηματιστήριο.
 • Επίσης, θεωρείστε -σε αυτή τη φάση- δεδομένο το ενδιαφέρον για την απόκτηση της 7ης τηλεοπτικής άδειας για κανάλι ελεύθερης λήψης. Εκτός, αν αγοραστεί κάτι έτοιμο σε λίγο που τελειώνει η 5ετία και οι καναλάρχες που δεν πολύ-ενδιαφέρονται, είναι open για να πουλήσουν.
 • Σε κάθε περίπτωση δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Victoriya Boklag είχε δηλώσει τον Ιούλιο την αντίθεσή της για το ισχύον νομικό πλαίσιο που απαγορεύει την απόκτηση καναλιού ελεύθερης μετάδοσης από εταιρεία – πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης.
 • Η κατάσταση που διαμορφώνεται θα μπορούσε να είναι ανησυχητική αν όχι ενοχλητική για τη Vodafone. Γιατί στην κινητή θα υπάρξει σίγουρα εμπορική επίθεση από την πλευρά της Wind, έχοντας πλέον και τη Nova και τη δυνατότητα για παροχή πολύ ολοκληρωμένων πακέτων.
 • Ήδη γίνεται χαμός με τις προσφορές στα συμβόλαια κινητής και σταθερής με φοβερές τιμές και εκπτώσεις από τους παρόχους. Ειδικά από Wind και Vodafone.
 • Επίσης, έχει μεγάλη σημασία αν η Nova θα επιλέξει να ανανεώσει τη συμφωνία για τα Novasports με τη Vodafone TV. Τελικά, ο χειμώνας θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλλον δεν πλήξουμε.
GY-1537-600X80-1
 • Στον όμιλο ΟΤΕ, δεν δείχνουν να ανησυχούν και τόσο. Το περίμεναν το deal όπως είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου. Αποτελέσματα που φυσικά ήταν μία χαρά, όπως αναμενόταν.
 • Γενικά στον ΟΤΕ είναι σε καλό δρόμο, τώρα που δεν έχουν και το «βαρίδι» της Telekom Romania. Κίνηση που έχει και παράπλευρα οφέλη: Έκτακτο μέρισμα 0,40 με 0,45 ευρώ / μετοχή εντός του 2021 αναφορικά με τα έσοδα από την πώληση της Telecom Romania Communications, αναμένεται να δώσει ο ΟΤΕ στα τέλη του χρόνου. Άμα ξέρεις πως να κρατάς ευχαριστημένους τους μετόχους σου…
 • Βέβαια, θα πάρουν το 100% της Telekom Romania Mobile αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο και δεν είναι και πολύ μεγάλο το ποσό που θα δώσουν. Άλλωστε με τις ανακατατάξεις που γίνονται στην περιοχή είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί κάποιος υποψήφιος.
 • Η τηλεδιάσκεψη του ΟΤΕ με τους αναλυτές επικεντρώθηκε στα του ποδοσφαίρου. Ο Τσαμάζ ανακοίνωσε εκεί ουσιαστικά ότι η Cosmote TV πήρε τα δικαιώματα για τους αγώνες του ΠΑΟ, της ΑΕΚ και του ΟΦΗ με τις επίσημες ανακοινώσεις να ακολουθούν τις επόμενες μέρες.
 • Τις επόμενες ημέρες διέρρευσε ότι η Cosmote TV έχει πάρει και τους αγώνες των 5 (Λαμία – Βόλος – Παναιτωλικός – Απόλλων Σμύρνης – Ιωνικός). Εδώ, θα πρέπει να προσθέσουμε τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, οπότε φτάνουμε αισίως στις 8 ομάδες. Δυνατή μπάλα το Μέγαρο…
 • Από την άλλη η Nova έχει συμφωνήσει με Ολυμπιακό, Άρη, Ατρόμητο, ΠΑΣ Γιάννενα και Αστέρα Τρίπολης και ακούγεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά με τον ΠΑΟΚ. Στην πράξη οι μισές ομάδες είναι με τον ένα πάροχο και οι άλλες μισές με τον άλλον, γεγονός που μάλλον θα προβληματίσει πολλούς φίλους του ποδοσφαίρου.
 • Κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι και έτυχε μέρα Σάββατο! Στις 4 Σεπτεμβρίου (ημέρα Σάββατο), αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ο πήχης λέγεται ότι έχει τοποθετηθεί πάνω από το 1 δις με φιλοδοξία για 1,5 δις και όσοι το ξεπεράσουν… προκρίνονται στην επόμενη φάση του αγωνίσματος!
 • Στην αφετηρία πάντως λέγεται ότι θα βρίσκονται οι: KKR, CVC (που είχε φλερτάρει με τη Wind στην προ-Nova εποχή), Macquaria & First Centeniall ενδεχομένως μετά των local συνεργατών, που γνωρίζουν τα κατατόπια και τις…κακοτοπιές! Βεβαίως, δεν είναι και λίγα χρήματα για 49% χωρίς συμμετοχή στο management. Αλλά είναι ένα πρώτο βήμα για όποιον έχει μακροπρόθεσμα «σοβαρό σκοπό»…
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Τα… φώτα του δίνει ο ΟΤΕ στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), έναντι 16 εκατ. ευρώ, μέσω διαγωνισμού που κέρδισε ο όμιλος. Ο ΟΤΕ, με εξοπλισμό από τη Nokia, θα αναβαθμίσει το δίκτυο κορμού του ΑΔΜΗΕ, και συγκεκριμένα την υποδομή IP/MPLS, σε βάθος χρόνου 6 ετών.
 • Με τη συγκεκριμένη αναβάθμιση ο ΑΔΜΗΕ θα επιτύχει εκσυγχρονισμό του δικτύου κορμού που υποστηρίζει κρίσιμες λειτουργικές υποδομές, μεγαλύτερη ταχύτητα, αυξημένη προστασία, εκμετάλλευση των τεχνολογιών Internet of Things και Smart Grid και ανάληψη της λειτουργίας του δικτύου από το εξειδικευμένο Κέντρο Λειτουργίας Δικτύων (NOC).
 • Δύσκολο αυτό το καλοκαίρι, αλλά η αγορά έδειξε για μία ακόμη φορά το κοινωνικό της πρόσωπο. Όλοι οι πάροχοι, Cosmote, Vodafone και Wind, ενεργοποίησαν τις συνήθεις πλέον προσφορές δωρεάν επικοινωνίας για τις πυρόπληκτες περιοχές. Το ίδιο και η ACS, που μετέφερε δωρεάν τα είδη πρώτης ανάγκης για πυρόπληκτους, τα οποία συγκέντρωσαν Δήμοι, ΜΚΟ και άλλοι φορείς.
 • Αντίστοιχη προσφορά έκανε και η Yuboto Telephony, διαθέτοντας δωρεάν την πλατφόρμα Cloud VPBX, απευθυνόμενη στις πληγείσες επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, η προσφορά αφορά την παροχή δωρεάν τηλεφωνικού κέντρου στο cloud για ένα χρόνο. Η εκμετάλλευση της υπηρεσίας είναι εύκολη, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα virtual κέντρο, που δεν απαιτεί εξεζητημένο φυσικό εξοπλισμό.
 • Σημαντικά σημάδια ωριμότητας στην αγορά των foldables, που αρχίζει πλέον να… ξεδιπλώνει τα χαρακτηριστικά της και να ανακαλύπτει την ταυτότητα της. Χαρακτηριστικά δείγματα, τα νέα smartphones Galaxy Z της Samsung.
 • Το Fold3 είναι το high-end μοντέλο με μεγαλύτερες διαστάσεις, αναδίπλωση οριζοντίως και… τρείς οθόνες (!!!), ενώ το Flip3 απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, με πιο διακριτικό μικρό μέγεθος και κάθετη αναδίπλωση, θυμίζοντας τα παλιά flip phones. Οι πωλήσεις θα δείξουν ποια προσέγγιση εκτιμούν περισσότερο οι χρήστες.
 • Από τους υπόλοιπους «παίκτες» περιμένουμε Honor να επανεμφανιστεί πολύ δυνατά. Τα νέα Magic3 δείχνουν πολύ καλές συσκευές. Έτσι ίσως υπάρξει λίγος ανταγωνισμός στα μεσαία και χαμηλά στρώματα, όπου η Xiaomi κάνει κυριολεκτικά πάρτι. Στο β’ τρίμηνο έφθασε το μερίδιο της στο 51%.
 • Έκπληξη πάντως τα υψηλά ποσοστά της TCL (11% σύμφωνα με την Canalys) που -σε τεμάχια- πήγε πάνω από την Apple. Και η realme όλη αυτή την περίοδο έχει κάνει πολλή δουλειά προκειμένου να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές μερίδιο. Τέλος, μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσει και η Oppο, το γραφείο της οποίας στήνεται με γρήγορους ρυθμούς.
combox
 • Οι φετινές πυρκαγιές προκάλεσαν και καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου για το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ. Αττική, Ναύπλιο, Λαμία, Κόρινθος και Κρήτη, είναι οι περιοχές όπου η μετάβαση θα γίνει σταδιακά από την αρχή μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
 • Το έργο αφορά την αποδέσμευση των 700 MHz από την ΕΡΤ και τη Digea, ώστε το εν λόγω φάσμα συχνοτήτων να ανατεθεί στο 5G. Οι τηλεθεατές στις προαναφερθείσες περιοχές, θα πρέπει απλά να συντονίσουν εξ αρχής τα κανάλια στην τηλεόραση τους, ή στον αποκωδικοποιητή αν έχουν παλαιότερη συσκευή.
 • Μία εξαιρετικά χρήσιμη πλατφόρμα ανέπτυξε η SoftOne, την οποία διαθέτει δωρεάν. Μέσω της εφαρμογής Covid Pass για iOS και Android, αλλά και από οποιαδήποτε συσκευή μέσω web, ο κάθε χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να το έχει διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή σε ψηφιακή μορφή.
 • Τώρα βέβαια είναι και αρκετοί τους οποίους δεν θα ενδιαφέρει, αλλά αυτό είναι ένα άλλο, μεγάλο, «πονεμένο» θέμα που δεν θα το πιάσουμε γιατί σκοπός της (εμβολιασμένης βεβαίως – βεβαίως) στήλης, δεν είναι να διχάζει!
 • Αν αυτό το καλοκαίρι βρεθήκατε στην Πάρο, θα βρεθήκατε επίσης προ μίας ευχάριστης έκπληξης, καθώς η Wind έχει εγκαταστήσει WiFi hotspots σε διάφορα σημεία του κυκλαδίτικου νησιού. Το εντυπωσιακό είναι ότι από αυτά τα access points η πρόσβαση δεν επιτυγχάνεται μέσω σταθερής γραμμής, αλλά μέσω 5G!
 • Για όσους γνωρίσαμε την κινητή τηλεφωνία στα πρώτα της βήματα, το Nokia 6310 ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα. Αυτό λοιπόν είναι το νέο κινητό της Nokia που επανεκδίδεται σε σύγχρονη εκδοχή, με έγχρωμη οθόνη και smart λειτουργίες. Κοστίζει μόνο 60 ευρώ και είναι εύκολο να το αποκτήσουν οι νοσταλγοί των κλασσικών κινητών.
 • Στο 5G δεν τα πάμε άσχημα, αν και θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στην Αθήνα είναι 164,95 Mbps. Για να σας λυθεί η εύλογη απορία, η πόλη με την γρηγορότερη πρόσβαση μέσω 5G είναι το Όσλο, με ταχύτητα στα 526,74 Mbps. Πάντως ούτε από κάλυψη πάμε άσχημα, αφού η πληθυσμιακή κάλυψη στην Αθήνα ανέρχεται στο εντυπωσιακό 97%. Pas mal!
 • Μία είδηση που έκανε την εμφάνιση της ήταν η δημιουργία της Apple Greece. Και άρχισαν αμέσως να ακούγονται διάφορα. Μη δίνετε σημασία. Απλά, η Apple να θέλει να δημιουργήσει ένα πολύ μικρό τοπικό γραφείο προκειμένου να προωθήσει περισσότερο τις υπηρεσίες της. Όσον αφορά τις συσκευές έχει διανομέα και μάλιστα…στο τετράγωνο!
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Ο 82χρόνος «νέος» και ακμαίος Σωκράτης, κάνει εντυπωσιακό comeback και αίσθηση με το δυναμισμό του. Και επειδή τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο η Fitch έσπευσε να αναβαθμίσει την Intralot. Το ίδιο και οι επενδυτές αφού οι μετοχές των εταιριών που ελέγχει διακρίνονται για τις αποδόσεις τους. Βλέπετε τελικά ότι ο παλιός είναι αλλιώς;
 • Η Intertech ανακοίνωσε τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την Acatel -Lucent, αναφορικά με προτάσεις επικοινωνίας, συνεργασίας και δικτύωσης, με λύσεις cloud, on premise, αλλά και υβριδικές.
 • Τρέχει ο διαγωνισμός της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης των Ελληνικών Μουσείων», προϋπολογισμού 672.000 ευρώ, με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 27η Σεπτεμβρίου.
 • Το έργο «Ηλεκτρονική διαδικασία διακίνησης διαβαθμισμένων πληροφοριών» της ΕΛΑΣ, αξίας 1.786.000 ευρώ, θα υλοποιήσει η εταιρεία Byte. Περιλαμβάνεται εξοπλισμός και λογισμικό για τη δημιουργία υποδομών κρυπτογράφησης και ασφαλούς ηλεκτρονικής διακίνησης των πληροφοριών.
 • Το έργο για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), προϋπολογισμού 6,88 εκατ. ευρώ, διεκδικούν η κοινοπραξία “Vodafone – Cosmos – All Web” και η Unisystems. Η αποσφράγιση θα γίνει σήμερα 30 Αυγούστου.
 • Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε ψηφιακούς νομάδες, σε πρώτη φάση για περίοδο 12 μηνών.
 • Μένουμε σπίτι δηλώνουν -εν όψει και της μετάλλαξης Δ- μία – μία όλες οι μεγάλες εταιρείες που παρατείνουν το WFH. Η Apple σύμφωνα με το Bloomberg, μετατόπισε την επιστροφή από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο και τώρα για τον Ιανουάριο του 2022. Από κοντά και το facebook που παρατείνει τη συγκεκριμένη πολιτική, επίσης μέχρι τον Ιανουάριο.
 • Η Ευρώπη ξεπέρασε -για πρώτη φορά από το 2016- την Κίνα σε εταιρείες μονόκερους (startups με αξία άνω του 1 δις δολαρίων). Βέβαια, πρώτη δύναμη σε unicorns είναι η Αμερική με τριπλάσιο αριθμό unicorns από την Ευρώπη και την Κίνα.
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Αναμφίβολα, το όνομα «iPhone Nano» πολύ δύσκολα θα σας θυμίσει κάτι, καθώς πριν από 10 χρόνια (2011) αποτέλεσε απλώς ένα φημολογούμενο προϊόν, το οποίο όπως ήδη γνωρίζουμε δεν είδε τελικά το φως της ημέρας. Ουσιαστικά η Nano edition θα αποτελούσε μια οικονομικά προσιτή έκδοση του iPhone 4 που αποτελούσε τη ναυαρχίδα της εταιρείας του Steve Jobs εκείνη την εποχή.
Τελικά, παρά τις έντονες φήμες, το iPhone Nano δεν έκανε ποτέ το ντεμπούτο του και κάποια στιγμή μοιραία μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όμως σύμφωνα με μια σειρά από emails του Steve Jobs που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στην Epic και στην Apple, το iPhone Nano ήταν τελικώς ένα προϊόν που η εταιρεία με έδρα το Cupertino εξέταζε πολύ σοβαρά…
Στα συγκεκριμένα emails φαίνεται ότι ο εμπνευστής της Apple είχε στα σχέδια του από τότε τη δημιουργία και το σχεδιασμό μιας συσκευής χαμηλού κόστους, η οποία μάλιστα θα ήταν βασισμένη στο iPod Touch που τότε ήταν από τα πιο cool gadgets που κυκλοφορούσαν.
Είναι άγνωστο εάν θα ονομαζόταν τελικά iPhone Nano ή θα είχε κάποιο άλλο όνομα στην αγορά, αλλά όπως και να ΄χει αποδεικνύει ότι τελικά οι φήμες είχαν μια λογική βάση.
Δυστυχώς, στα συγκεκριμένα emails δεν αναφέρεται τίποτα για τις δυνατότητες ή τα tech specs της φημολογούμενης συσκευής, ωστόσο κάλλιστα θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε τη πετυχημένη σειρά iPhone SE ότι είχε τις βάσεις της στο iPhone Nano, το οποίο δεν γνωρίσαμε τελικά ποτέ, καθώς η συσκευή παρέμεινε για πάντα ένα φιλόδοξο και ενδιαφέρον concept που…. παρέμεινε concept.
cl8-sept-2019-600x80
Μπορεί στη ζωή μας δέκα χρόνια να μην φαίνονται πολλά, όμως στον κόσμο της τεχνολογίας αποτελούν… αιώνες!
Για αυτό και δεν θα πρέπει να μας προξενεί εντύπωση ότι η Google αποφάσισε να «σκοτώσει» την υποστήριξη σε όλες τις συσκευές που τρέχουν λειτουργικό Gingerbread (Android 2.3.7) ή παλαιότερο και που είχαν κυκλοφορήσει πριν από περίπου μια δεκαετία.
Όσο κι εάν σας φαίνεται περίεργο, ακόμη εξακολουθεί και υπάρχει ένας μικρός (αλλά υπαρκτός) αριθμός χρηστών που χρησιμοποιούν την εν λόγω αρχαία έκδοση του Android στο «παλαιολιθικό» smartphone τους.
H Google φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να «θωρακίσει» καλύτερα το λειτουργικό της απέναντι σε εξωτερικές απειλές ασφαλείας και ο καλύτερος τρόπος είναι να διακόψει τόσο την υποστήριξη όσο και την πρόσβαση στα Google Services.
Όπως έγινε γνωστό από το development team της Google, οποιοσδήποτε χρήστης επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το παλαιολιθικό smartphone του δεν θα μπορεί να εισέλθει και να χρησιμοποιήσει κανένα από τα πολύτιμα Google Services (όπως Gmail, YouTube και Maps).
Πρακτικά βέβαια αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες συσκευές θα είναι σχεδόν… άχρηστες εκτός εάν οι users προχωρήσουν στην αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος σε έκδοση 3.0 (εφόσον είναι εφικτό).
Η παραπάνω κίνηση είναι απλώς η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα πραγματικά μικρό ποσοστό χρηστών που εξακολουθεί να βασίζεται σε αυτές, οπότε μικρό το κακό που λένε…
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το Galaxy Z Fold3 πρόκειται για το πρώτο foldable της Samsung, το οποίο θα προσφέρει υποστήριξη για το πενάκι S Pen.
Ωστόσο, όσοι χρήστες προτιμήσουν την νέα αναδιπλούμενη ναυαρχίδα οφείλουν να γνωρίζουν ότι το Fold3 δεν είναι συμβατό με τις παλαιότερες εκδόσεις του S Pen.
Αυτό με πιο απλά λόγια σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Fold3 αποκλειστικά με τα S Pen Pro και S Pen Fold Edition που μόλις ανακοινώθηκε.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν χρησιμοποιηθεί ένα παλαιότερο S Pen, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστραφεί η οθόνη της συσκευής.
Τα νέα S Pen είναι ειδικά σχεδιασμένα για να «πατούν» καλύτερα στην οθόνη του Z Fold3, καθώς διαθέτουν πιο «απαλή» κεφαλή και είναι retractable.
Το development team της Samsung έχει φροντίσει έτσι ώστε όταν ασκείται πίεση στο πενάκι, ο ειδικός μηχανισμός ουσιαστικά αποτρέπει το S Pen από το να χαράξει την πιο λεπτεπίλεπτη οθόνη του Fold.
Σύμφωνα με τη Samsung, εάν ο χρηστής επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ένα S Pen που δεν υποστηρίζεται, τότε το UI αντιλαμβάνεται την ασυμβατότητα, ενημερώνει με ειδικό μήνυμα στην οθόνη και… αρνείται να «συνεργαστεί» μαζί του.
Αξίζει να σημειωθεί πως το S Pen Fold Edition θα πωλείται μεμονωμένα και θα στοιχίζει περίπου 50 δολάρια, ενώ το πιο «premium» S Pen Pro θα έρθει στην αγορά με τιμή περίπου στα 100 δολάρια.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin