Newsletter Banner 600x150_Nokia

Ο Elon, ο Jeff, και ο Κυριάκος

Λίγες μέρες πριν το επιτυχημένο ταξίδι του στο διάστημα, ο Jeff Bezos, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντική επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα.
Η επένδυση αφορά τη δημιουργία data center για τα δεδομένα που διακινούνται μέσω των δορυφόρων, με τις εγκαταστάσεις να περιλαμβάνουν και τον επίγειο σταθμό βάσης, καθιστώντας την χώρα μας κέντρο της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Tο ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό, όπως και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες του σχεδιασμού, ωστόσο, εκτιμάται ότι εξ ίσου μεγάλη σημασία θα έχουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που συνεπάγεται.
Πάντως, οφείλουμε να επισημάνουμε την ταχύτητα με την οποία η χώρα μας μπαίνει με κάθε ευκαιρία στο χάρτη των ψηφιακών επενδύσεων, κάτι που αποτελεί όχι μόνο πολιτική βούληση, αλλά και προσωπικό στόχο του «διδύμου» των Κυριάκων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έχουν δει τις ψηφιακές τεχνολογίες ως μέσο ανάπτυξης για τη χώρα.
Ήδη, από το τέλος του 2020, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει έρθει σε συμφωνία με τη Starlink του Elon Musk, για την παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Παρομοίως, από το 2020, έχει πραγματοποιηθεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Amazon Web Services και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ data center για δορυφορικά δεδομένα ετοιμάζει και η Hellas Sat, όπως ανακοίνωσε ο Χ. Πρωτόπαπας πριν από δύο εβδομάδες and… the sky is the limit!
cosmote-july-2021
bc-partners

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τη Wind

Σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες από πλευράς της BC Partners, προς την κατεύθυνση απόκτησης της Wind Hellas.
Για τους περιστασιακούς αναγνώστες μας, θυμίζουμε ότι η BC Partners είναι η μητρική της United Group, ιδιοκτήτρια πλέον της Forthnet, που τώρα πια «βγαίνει» στην αγορά με το όνομα της Nova.
Στην πραγματικότητα βέβαια, κανείς δεν ξαφνιάστηκε, αφού η πρώτη κρούση προς την πλευρά της Κηφισίας (τότε), είχε γίνει από το τέλος του 2019, στο πλαίσιο διαδικασίας που είχαν ξεκινήσει οι μέτοχοί της, Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners, οι οποίοι ελέγχουν το 95% της Crystal Almond Holdings Limited, που είναι η μητρική της Wind.
Αν και τότε δεν υπήρξε συμφωνία στην αποτίμηση της Wind, και η διαδικασία έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού φέτος οι «μπλε» πούλησαν τους σταθμούς βάσης τους στη Vantage Towers, βάζοντας στο ταμείο τους 400 εκατ. ευρώ και αλλάζοντας τη δομή των κέντρων κόστους από κατασκευαστικά σε λειτουργικά, ενώ το μοντέλο των συνεργιών έχει πλέον καταστεί κυρίαρχο.
Έτσι τώρα πια με περισσότερες ελεύθερες ταμειακές ροές, δυνατές επενδύσεις, φάσμα 5G και είσοδο σε μεγάλα έργα πληροφορικής, η Wind είναι σαφώς ελκυστικότερη για τους επενδυτές της BC Partners, οι οποίοι από τη στιγμή που επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, φαίνονται πρόθυμοι να αποτιμήσουν με άλλο μάτι τη Wind.
Προς επίρρωση των παραπάνω, οι πληροφορίες, λένε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία due diligence, κάτι που δείχνει ότι τα πράγματα έχουν προχωρήσει σοβαρά.
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα έχουμε καπνό από την καμινάδα, αλλά θα σταθούμε σε κάτι συμβολικό και μόνο.
Η Παιανία με την Κάντζα είναι ένα τσιγάρο δρόμος…
FortinetAP-Promo-banner-600x80px
eett-flag

Δυναμικά στην προστασία καταναλωτών η ΕΕΤΤ

Δυναμικά στην προστασία των καταναλωτών μπαίνει η ΕΕΤΤ, σε εφαρμογή των διατάξεων του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου.
Η ΕΕΤΤ παρατηρεί ότι αν και παρέχεται η δυνατότητα των συνδρομητών για διεκδίκηση αποζημιώσεων ή επανορθώσεων από τους παρόχους σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα των σταθερών δικτύων και τη μέγιστη ταχύτητα των κινητών δικτύων, σε σύγκριση με τα αναφερόμενα στους όρους των συμβολαίων, δεν αντανακλάται μέχρι στιγμής σε αύξηση των παραπόνων στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της Επιτροπής.
Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι επειδή η ΕΕΤΤ αποτελεί το δεύτερο ή τρίτο επίπεδο υποβολής παραπόνων, χρειάζεται καλύτερη καταγραφή των παραπόνων σε πρώτο επίπεδο από τους παρόχους.
Επίσης, η ΕΕΤΤ έχει στέψει το βλέμμα της στους περιορισμούς ταχύτητας που επιβάλλονται πλέον σε πολύ μεγάλο αριθμό προγραμμάτων (περιλαμβανομένων προγραμμάτων με «απεριόριστα» δεδομένα), σε 4G routers, καθώς και σε προγράμματα δορυφορικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ώστε να γίνεται κατάλληλη ενημέρωση από τους παρόχους και οι καταναλωτές να γνωρίζουν ακριβώς το προϊόν το οποίο αγοράζουν.
Ακόμα, η ΕΕΤΤ επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα για τη διατήρηση της ακεραιότητας και ασφάλειας του δικτύου, που ως επί το πλείστον λαμβάνονται για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων, ενώ φαίνεται ότι μικρός αριθμός μέτρων λαμβάνεται για την αποτροπή χρήσης ταυτότητας άλλου προσώπου (spoofing), ανεπιθύμητων μηνυμάτων (spam), μηνυμάτων ή ιστοσελίδων για την κακόβουλη συλλογή προσωπικών δεδομένων (phishing) κ.α.
protocol_banner
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Ας ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας το αυτονόητο. Το double play δεν είναι απλά last year, αλλά… last εικοσαετία. Για να σταθεί γερά στο έδαφος της αγοράς σήμερα ένας πάροχος, πρέπει να έχει στη φαρέτρα του κινητή, συνδρομητική, και σταθερή / Ιnternet. Για τους περισσότερους το πρόβλημα ήταν η τηλεόραση, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (ιδιόκτητο περιεχόμενο ή συνεργασίες) το έλυσαν.
 • Για τη Nova όμως, η κατάσταση είναι ιδιόμορφη, αφού έχει σταθερή, Internet και τηλεόραση, αλλά της λείπει η κινητή. Όπως έδειξε η κίνηση της BC Partners το 2019, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις από τη CEO της United Group, Victoriya Boklag, η σοβαρή λύση που έχει υπ’όψη η διοίκηση του ομίλου, είναι να στραφεί προς τη Wind.
 • Γενικά υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, και γι’αυτό σύμφωνα με πληροφορίες -διάβαζε διαρροές- όχι μόνο γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά έχουν φτάσει και στο στάδιο του due diligence.
 • Συνήθως, αυτό γίνεται όταν υπάρχει κάποια -έστω αρχική- συμφωνία ή όταν υπάρχει κάποια έστω μη δεσμευτική προσφορά. Μας φαίνεται ωστόσο δύσκολο να έχουν προχωρήσει τόσο πολύ τα πράγματα και να μην έχει μαθευτεί τίποτα…
 • Εκτός αν π.χ. οι διαπραγματεύσεις γίνονται εν κρυπτώ και ίσως εκτός Αθηνών. Δεν θα μας παραξένευε βέβαια γιατί κάποιοι είναι πολύ δημιουργικοί…
 • Κυκλοφόρησαν επίσης κάποιες πληροφορίες ότι η United Group δεν είναι ο μοναδικός διεκδικητής, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση το πρώτο φαβορί. Ίσως όλα αυτά να δικαιολογούν και τη διαρροή…
 • Πάντως -αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι «ήγγικεν η ώρα»- πολλοί τοποθετούν μία ενδεχόμενη πώληση μέσα στο 2022. Τώρα, ποιος θα είναι ο τυχερός και με πόσα, είναι μία εξαιρετική ερώτηση. Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο. Για την ώρα θα περάσουμε ένα ενδιαφέρον καλοκαίρι βλέποντας ενδεχομένως μία ωραία παρτίδα πόκερ.
 • Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο εξαγοράς της Wind από τη BC Partners μοιάζει να έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει γεγονός, αφού στην ουσία συμπληρώνει απόλυτα την προϊοντική γκάμα, με τη Wind να έχει ανεβάσει σημαντικά την αξία της στην αγορά, τόσο οικονομικά, όσο και από πλευράς επενδύσεων, και φυσικά συμμετοχής στην ανάπτυξη του «εθνικού» 5G!
engineered-for-complete-protection_600x80_gr
 • Παράλληλα -προφανώς για να υπάρχουν πιέσεις προς κάθε πλευρά- δεν αποτελεί την μοναδική λύση, ώστε να πέσουν κάπως οι απαιτήσεις, ξαναζεσταίνεται η περίπτωση συνεργασίας και MVNO με την Vodafone. Δεν αποκλείεται βέβαια, να συμβαίνει και το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση η United μοιάζει να το έχει δίπορτο…
 • Υπενθυμίζεται ότι η Nova είχε συμφωνήσει με την Vodafone για MVNO, αλλά οι τιμές χονδρικής και οι εξελίξεις στην αγορά κατέστησαν «το επιχειρηματικό μοντέλο μη λειτουργικό», όπως δήλωσε πριν λίγο καιρό ο CEO της εταιρείας Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.
 • Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις δεν σχετίζονται με αυτές που γίνονται για τη χονδρική διάθεση των καναλιών της Novasports μέσω της VodafoneTV, πράγμα μάλλον περίεργο, γιατί μία συμφωνία «πακέτο», θα έλυνε πολλά προβλήματα. Τελικά, μερικά πράγματα δεν προαναγγέλλονται…
 • Σύντομα όμως τόσο η Nova όσο και η Cosmote TV θα μας αναγγείλουν με ποιες ομάδες έκλεισαν, όπως γράψαμε πριν από μία εβδομάδα. Σε λίγο το πρωτάθλημα ξεκινάει και προφανώς θα «σπάσει» σε δύο μπουκέτα.
 • Για την Nova πάντως λέγεται ότι εκτός από τον Ολυμπιακό έχει κλείσει και ένα ακόμη δυνατό χαρτί. BTW, η Cyta Vision ανακοίνωσε στην Κύπρο την Premier League ως το 2025.
 • Και για να μη φύγουμε μακριά από την Nova, θα θυμάστε ασφαλώς που σας είχαμε πει ότι ο Νίκος Σταθόπουλος ήταν στα πρόθυρα συμφωνίας για την Pharmaten. Ε, το deal έκλεισε με την Partners Group στα 1,6 δισ., με υπεραξία δηλαδή άνω του 1,1 δισ. ευρώ, αφού είχε αγοραστεί το 2015 στα 475 ‘μύρια.
 • Πάντως είμαστε σε μία φάση που ξαναγράφεται ο χάρτης των επιχειρηματικών συμφωνιών, συμμαχιών και ισορροπιών. Οπότε, να μην σας παραξενέψει τίποτα απ’ ότι θα ακούσετε και θα δείτε μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και στις αρχές του 2022…
 • Και μιας και ο λόγος για εξελίξεις, ενισχύει τη θέση της στην αγορά πληροφορικής η Uni Systems του ομίλου Quest, καθώς απέκτησε το 60% της Intelli Solutions (που επίσης δραστηριοποιείται στην πληροφορική εδώ και 15 χρόνια), έναντι 3,8 εκατ. ευρώ.
GY-1537-600X80-1
 • Η Intelli Solutions ενισχύει τις υπηρεσίες της με επενδύσεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και του machine learning, ενώ στο πελατολόγιο της περιλαμβάνονται οι Τηλεπικοινωνίες, ο Τραπεζικός και Ασφαλιστικός τομέας, η Ναυτιλία, οι Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας και το Online Betting.
 • Και δεν είναι η μοναδική εξέλιξη γιατί ψήνεται επίσης κάτι πολύ δυνατό, που θα κάνει αίσθηση και θα ανοίξει το δρόμο για τα καταστήματα λιανικής της επόμενης γενιάς και όχι μόνο. Αλλά είπαμε, βους επί γλώσσης!
 • Πάντως, σημειώστε ότι στο χρηματιστήριο τα μεγέθη των εταιρειών πληροφορικής, παρ’ όλο που από την αρχή του χρόνου καταγράφουν +39,82%, δείχνουν να είναι σχετικά υποτιμημένα σε σχέση με τις προοπτικές του κλάδου. Σε αυτό έχει συμβάλλει το κακό παρελθόν, αλλά και μερικά «κακά» πρόσφατα παραδείγματα, κάποια από τα οποία είναι σε εξέλιξη.
 • Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς π.χ. στις 22 Ιουλίου επέβαλε πρόστιμο 425.000€ συνολικά σε δώδεκα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται με την MLS, για θέματα χειραγώγησης της αγοράς. Επίσης, επέβαλε πρόστιμο 390.000€ σε έντεκα φυσικά πρόσωπα για παράβαση των διατάξεων περί λειτουργίας της επιτροπής ελέγχου και της εταιρικής διακυβέρνησης. Ήτοι σύνολο 820.000€, μαζί με 5.000€ στην εταιρεία, για παράβαση απόφασης της Επιτροπής της 14.11.2000!
 • Σημαντικές διαστάσεις πήρε στα media και το «λούσιμο» στον ιδιοκτήτη της MLS, με λευκό κρασί, και όχι μόνο, από γνωστό εφοπλιστή, που είχε επενδύσει αγοράζοντας πριν από χρόνια το 2,9% της MLS με ένα ποσό περί τα 1,7 ‘μύρια. Το επεισόδιο διαδραματίστηκε στο Villas Seaside Lounge & Restaurant στη Χαλκιδική, και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην επέμβαση των υπευθύνων του μαγαζιού.
 • Θετικά τα αποτελέσματα της Vodafone για το οικονομικό τρίμηνο Απρίλιος - Ιούνιος 2021, με αύξηση κατά 5,1% στα έσοδα από υπηρεσίες, στα 209 εκατ. ευρώ από τα 199. Εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση κατά 65% στην κίνηση των mobile data, που ξεπέρασε τα 37 χιλ. TB, από τα 22,6. Η αύξηση προέρχεται ενδεχομένως από το γεγονός ότι φέτος υπήρξαν τουρίστες, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν απόντες.
 • Αυξήθηκαν επίσης οι πελάτες κινητής, στους 4,136 εκατ. από 4,071. Συγκεκριμένα, η Vodafone απέκτησε 13 χιλ. νέους συνδρομητές συμβολαίου κυρίως λόγω upgrade από καρτοκινητό, και 52 χιλ. νέους χρήστες καρτοκινητής.
 • Νέα συμφωνία σύναψε η Vantage Towers, αυτή τη φορά με τη Sigfox, γνωστή πολυεθνική στον χώρο των τηλεπικοινωνιών από το 2010, και με συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Με αυτή την κίνηση, η Sigfox θα αποκτήσει πρόσβαση στις υποδομές της Vantage Towers, και έτσι θα μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες IoT σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό θα γίνει κυρίως σε μητροπολιτικές περιοχές, λιμάνια και αεροδρόμια, μέσα από 5.200 σημεία πρόσβασης σε όλη τη χώρα. Έξοχα και πάλι ο Έξαρχος!
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Στην Public Media Market έχουμε νέο οικονομικό διευθυντή και νέο εμπορικό διευθυντή. Στην εμπορική διεύθυνση είναι επικεφαλής πλέον ο Αντώνης Ματεμτζής, ο οποίος αναβαθμίστηκε. Αλλαγές, αλλά και αποχωρήσεις, έχουμε και από άλλα στελεχιακά επίπεδα των PMM.
 • Επίσης, έχουμε κάποιες διαρροές από τα PMM, προς το… «μοναστήρι» που χτίζεται ταχέως και με μεγάλη επιμέλεια. Άμα έχεις εμπιστοσύνη στον «ηγούμενο»…
 • Ενδιαφέρον έχουν, όπως πάντα, τα ευρήματα της Έκθεσης Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ για την περίοδο 2020-2021. Ο μέσος όρος ταχυτήτων αυξήθηκε, στα 27,01 Mbps για το download και 4,69 για το upload, όμως προφανώς είναι ακόμα χαμηλός για τα σημερινά δεδομένα. Αυτή η αύξηση αποδίδεται κυρίως στους συνδρομητές VDSL και FTTH. Για να έχουμε μία αίσθηση της πραγματικότητας ωστόσο, ο υπογράφων μόλις έκανε μέτρηση και είχε download 11,43 Mbps και upload 0,68 Mbps.
 • Λιγότερο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα όσον αφορά τα παράπονα των συνδρομητών για τυχόν διεκδίκηση αποζημιώσεων ή επανορθώσεων από τους παρόχους, σε περίπτωση που οι τελευταίοι αποτύχουν να προσφέρουν τα ελάχιστα συμφωνηθέντα. Ο λόγος φαίνεται να είναι ότι η ΕΕΤΤ δεν είναι το πρώτο επίπεδο υποβολής παραπόνων, αλλά το δεύτερο ή τρίτο ανά περίσταση, και γι’αυτό η επιτροπή ζητά καλύτερη καταγραφή παραπόνων από τους παρόχους.
 • Θέμα αποτελεί επίσης ο περιορισμός ταχύτητας, για λόγους «ορθής χρήσης», σε προγράμματα που προσφέρουν απεριόριστα data, σε 4G routers, αλλά και σε προγράμματα δορυφορικής πρόσβασης.
 • Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, πρέπει να ληφθεί πρόνοια και να περιοριστεί η πρόσβαση σε διάφορες ιστοσελίδες με παράνομα τυχερά παιχνίδια, με περιεχόμενο που παραβιάζει πνευματική ιδιοκτησία, αλλά και γενικά σε σελίδες που συνιστούν πιθανό κίνδυνο για την κυβερνοασφάλεια.
 • Το Διάστημα φαίνεται πως βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο ενδιαφέροντος, τόσο προσωπικά για τον Jeff Bezos, όσο και γενικά για την Amazon. Η νέα επένδυση της AWS (Amazon Web Services) στην Ελλάδα, αφορά τη δημιουργία data center, αλλά και επίγειου σταθμού βάσης, για δεδομένα που διακινούνται μέσω δορυφόρων.
 • Δεν γνωρίζουμε ακόμα το ποσό της επένδυσης, ούτε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργία αυτών των νέων υποδομών. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως, ότι το νέο data center… θα τα βγάλει τα λεφτά του! Και μάλιστα… ουρανοκατέβατα!
combox
 • Αυτά ας τα ακούν όσοι κριτίκαραν το γεύμα του Μητσοτάκη με τον Jeff Bezos στην παραλία Δεσποτικού απέναντι από την Αντίπαρο. Απομένει βέβαια να αρχίσουμε να βλέπουμε και την υλοποίηση, γιατί και άλλοι υποσχέθηκαν εδώ και ένα χρόνο, αλλά «θεμέλιο λίθο» δεν έχουμε δει ακόμα…
 • Και ξαφνικά η Alpha Bank ενεπλάκη στο project του Freedom Pass. Εκεί που νομίζαμε ότι μόνο η Viva θα έπαιζε μπάλα εμφανίστηκε και η Alpha. Η οποία (Alpha), είχε αποκλειστεί στην τεχνική αξιολόγηση στον διαγωνισμό. Είναι λίγο ομιχλώδες το πως προέκυψε τελικά το δίδυμο, αλλά σημασία έχει ότι τελικά την υλοποίηση του Freedom Pass την έχουν αναλάβει και οι δύο.
 • Το BestPrice πάει… λιμάνι, και μάλιστα πρώτο, καθώς συνεργάζεται πλέον άμεσα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα καταστήματα που αποτελούν μέλη του ΕΣΠ θα ενταχθούν στη λίστα του BestPrice, ώστε να έχουν online πρόσβαση σε αυτά οι χρήστες της πλατφόρμας.
 • Εκτός του αυτονόητου, το BestPrice θα προσφέρει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και εκπαίδευση στα καταστήματα που αποκτούν την πρώτη τους εμπειρία στο ηλεκτρονικό επιχειρείν.
 • Η έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει αυτό για το οποίο οι περισσότεροι ήμασταν ήδη «υποψιασμένοι», δηλαδή ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιαπωνία θα αποτελέσουν «πάτημα» για κάθε είδους διαδικτυακές απάτες. Κακόβουλα στοιχεία αυτής της τάσης περιλαμβάνουν ψεύτικα video streams για τους αγώνες, πώληση ψεύτικων εισιτηρίων, ψεύτικες κληρώσεις με δώρα, κτλ. Προσοχή λοιπόν, για να μην… τρέχουμε, καλοκαιριάτικα!
 • Προχωράει και η σεζόν «πως το 5G θα αλλάξει τον κόσμο», καθώς το πέμπτο επεισόδιο των online αφιερωμάτων της Cosmote είναι πλέον διαθέσιμο για streaming. Αυτή τη φορά το κεντρικό θέμα είναι όχι μόνο ενδιαφέρον, αλλά και πάρα πολύ σημαντικό, καθώς εστιάζει στην έξυπνη ιατρική.
 • Οι απομακρυσμένες επεμβάσεις, η ρομποτική χειρουργική, αλλά και η προληπτική ιατρική, είναι κάποιοι από τους τομείς που θα επωφεληθούν από τις επαγγελματικές εφαρμογές του 5G.
 • Και αφού είμαστε στο 5G, η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 3 χώρες στην Ε.Ε. (Φινλανδία και Γερμανία οι άλλες δύο) που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων στο 5G.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Συγκεκριμένα έχει εντυπωσιάσει η δουλειά που έχει γίνει στις pioneer bands, ήτοι στις συχνότητες που δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα από τα δίκτυα κινητής. Γενικώς, πολύς κόσμος στο εξωτερικό έχει εντυπωσιαστεί από το πόσο έχουμε προωθήσει το 5G στην Ελλάδα. Αρκεί να βρούμε και τις εφαρμογές για να αξιοποιήσουμε τα δίκτυα που αναπτύσσονται.
 • High Tech δράσεις όμως προγραμματίζονται παντού. Η Περιφέρεια Αττικής π.χ. έχει προϋπολογίσει 12 εκατ. ευρώ σε έργα ΤΠΕ για την επόμενη πενταετία. Οι δραστηριότητες είναι πολλές: από ερευνητικά κέντρα και συστάδες ανάπτυξης μέχρι smart cities.
 • Εφαρμογές Smart Cities και όχι μόνο αφορά η σύμβαση που υπέγραψε η DotSoft με τον Δήμο Πωγωνίου. Το έργο καλύπτει ποικιλία τομέων, από αισθητήρες πληρότητας κάδων, έλεγχο φωτισμού, κόστος λειτουργίας αντλιοστασίων, διαχείριση εγγράφων, μέχρι δωρεάν WiFi για τους δημότες!
 • Οσονούπω, ξεκινάει η επόμενη φάση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες. Το έργο είναι 500 ‘μύρια και το διεκδικούν με αξιώσεις η Space Hellas με την βελγο-ισραηλινή Zetes, οι Cosmote και Byte με την γερμανική Veridos και η Unisystems με την Thales.
 • Σημαντική συνεργασία σύναψε η Vodafone με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», για τη δημιουργία του Giga Campus. Σκοπός αυτής της νέας κοιτίδας καινοτομίας, είναι η επίσπευση έλευσης της κοινωνίας των Gigabit, μέσω του IoT, αλλά και του 5G στην Ελλάδα. Εκεί θα εξελιχθούν υπηρεσίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ενώ θα πραγματοποιούνται και σχετικές πιλοτικές εφαρμογές.
 • Καθήκοντα προέδρου στην Intrakat ανέλαβε ο Σωκράτης Κόκκαλης, για να ηγηθεί του ανοίγματος στα ενεργειακά έργα, ενώ έχει προηγηθεί και η ανάληψη καθηκόντων CEO στην Intralot. Παράλληλα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας δίνει το παρών στα γραφεία της Ιntralot στην Παιανία. Θέλετε πιο καλό παράδειγμα;
 • To Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Huawei, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Huawei ICT Academy».
 • Καλά νέα για το e-commerce. To 2020 οι διαδικτυακές πωλήσεις ανήλθαν σε 4,28 τρισ. δολάρια από 3,35 το 2019. Το 2021 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση 14,3%. Τελικά είχε δίκιο αυτός που είχε πει: The value of e-commerce is not in the “e”, but in the “commerce”!
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η σειρά iPhone SE έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιτυχημένη για την Apple, καθώς όποτε κυκλοφορεί ένα νέο μοντέλο που ανήκει στη σειρά SE, τότε μιλάμε για ένα πραγματικά… «ασφαλές στοίχημα» για την εταιρεία με το δαγκωμένο μήλο.
Εάν κρίνουμε λοιπόν από την μεγάλη επιτυχία του iPhone SE (2020) είναι λογικό λοιπόν ο κολοσσός της τεχνολογίας να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη του νέου μέλους της οικογένειας SE.
Εφόσον οι πηγές που επικαλούνται insiders της αγοράς έχουν βάση, τότε το iPhone SE 3 ενδέχεται να εμφανιστεί μέσα στο πρώτο μισό του 2022 και θα υποστηρίζει 5G.
Στην καρδιά του συνεχιστή του line-up της οικογένειας των SE θα «φιλοξενείται» το A14 chipset Bionic, ενώ ακολουθώντας την «παράδοση» σε επίπεδο design δεν θα διαφέρει πολύ σε σύγκριση με τους προκατόχους του, καθώς θα διαθέτει Touch ID sensor και physical home button, αλλά και την οθόνη των 4.7 ιντσών.
Εάν τελικώς επαληθευτούν οι φήμες, το iPhone SE 3 ενδέχεται να αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά και παράλληλα budget-friendly 5G smartphones της αγοράς!
cl8-sept-2019-600x80
H Microsoft είναι γνωστό ότι επενδύει πολλά στο cloud της, ανεβάζοντας διαρκώς νέες υπηρεσίες στο… σύννεφο!
Όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, η εταιρεία κολοσσός της τεχνολογίας έχει στα σκαριά μια streamable έκδοση των Windows 10 (και φυσικά και των επερχόμενων Windows 11), η οποία θα δίνει τεράστιες δυνατότητες στους χρήστες, καθώς θα μπορούν να έχουν λειτουργικό σύστημα Windows οπουδήποτε… οποτεδήποτε!
H Microsoft αναφέρθηκε σε πολλά στοιχεία των Windows 365, ωστόσο ένα ερώτημα που λογικά καίει τους users είναι το ποιο θα είναι το κόστος της υπηρεσίας, η οποία θα κάνει επίσημη πρεμιέρα στις 2 Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το συνολικό κόστος της υπηρεσίας θα ανέρχεται στα 31 δολάρια το μήνα ανά χρήστη.
Η συνδρομή αυτή θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα χρήσης σε 2 CPUS και θα απαιτεί 4GB RAM, προσφέροντας 128GB σε storage.
Σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα υπάρχουν και άλλες επιλογές στις συνδρομές, παρόλα αυτά 31 ευρώ σε μηνιαία βάση δεν είναι και λίγα χρήματα.
Φυσικά, η ύπαρξη μιας υπηρεσίας αυτού του τύπου προσφέρει μεγάλη ελευθερία και ευελιξία. Αυτό είναι που άλλωστε θα «πληρώνει» ο χρήστης. Για να δούμε τι θα παίξει στις 2 Αυγούστου, όπου η Microsoft θα ανακοινώσει και επίσημη την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Εδώ και αρκετό καιρό, όλο ακούμε για P50 και P50 δεν… βλέπουμε, καθώς η Huawei δείχνει να αναβάλλει διαρκώς το launch της επόμενης «φωτογραφικής» ναυαρχίδας της. Ωστόσο, πολύ σύντομα η αναμονή μας πρόκειται να λάβει τέλος, καθώς ο κινεζικός κολοσσός της τεχνολογίας ανακοίνωσε κι επισήμως δια στόματος Richard Yu, ότι το P50 πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα στις 29 Ιουλίου!
Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν καλά πληροφορημένες πηγές μέσα στη Huawei, το νέο “next-big thing” της κινεζικής εταιρείας θα εστιάσει και πάλι στην «παράδοση», ξεκινώντας μάλιστα μια νέα «παράδοση» στον τομέα του mobile photography.
Επιπλέον, τα συγκεκριμένα τονίζουν χαρακτηριστικά ότι το core μοντέλο του P50 θα κυκλοφορήσει με την LTE-only version του Snapdragon 888 chipset, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσει το δρόμο του 5G.
Ωστόσο, αυτό θα αφορά ενδεχομένως μόνο το βασικό P50, γιατί μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε το παραμικρό για το Pro ή το Pro+, καθώς δεν αποκλείεται ότι για αυτές τις εκδόσεις η κινεζική εταιρεία να βασιστεί στο Kirin 9000 chipset. Σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα για τα specs του νέου πανίσχυρου smartphone που μας έχει υποσχεθεί η Huawei, παρά μόνο ότι θα υποστηρίζει το Harmony OS 2.0 και ότι το camera setup (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) θα φέρει την υπογραφή της Sony.
Ίδωμεν, δεν αργεί άλλωστε η 29η Ιουλίου.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin