Newsletter Banner 600x150_Nokia
cosmote-july-2021

Τι περιμένουμε και τι «φοβόμαστε» από το 5G

Οι περισσότεροι έχετε παρατηρήσει μία υπόγεια σύνδεση των απόψεων για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, σε σχέση με το 5G. Οι αρνητές είναι παντού αρνητές! Σε ένα δωμάτιο στολισμένο με λουλούδια θα ψάχνουν πάντα να βρουν το φέρετρο…
Όπως φαίνεται, ο μύθος καλά κρατεί και η λαϊκίστικη σοφία των «opinion makers» των social media, διατηρεί την άρνηση σε υψηλά επίπεδα.
Το είδαμε live στην παρουσίαση της έρευνας «Οι Έλληνες στο κατώφλι του 5G» της Focus Bari στο 11ο συνέδριο Mobile & Connected World.
Ο «διχασμός» των απόψεων παραμένει βαθύς, π.χ. στην ερώτηση αν «θεωρείτε ότι το 5G μπορεί να βλάψει την υγεία σας». Εδώ, το 52% πιστεύουν πως «ναι», ενώ το 48%, πιστεύουν πως «όχι». Είναι προφανές πως η ενημέρωση των καταναλωτών είναι ελλιπής, ενώ η παραφιλολογία και η ψευδοεπιστήμη έχουν κάνει τη ζημιά τους. Δώσε «βήμα» στον χωριάτη…
Διχασμένοι δηλώνουν οι Έλληνες και στον τομέα της ιδιωτικότητας, αφού το 54% διατυπώνει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων τους που θα διακινούνται μέσω 5G, ενώ το υπόλοιπο 46% δεν βλέπουν αύξηση του κινδύνου διαρροή ή υποκλοπή δεδομένων σε περιβάλλον 5G.
Το οξύμωρο όμως είναι ότι το 70% των ερωτηθέντων, θεωρούν ότι η χρήση του δικτύου 5G θα ωφελήσει τη ζωή τους με πολλούς τρόπους. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η χρήση του 5G θα βελτιώσει την ψηφιακή εμπειρία του χρήστη.
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι οι Έλληνες έχουν τόσο υψηλές προσδοκίες από την είσοδο του 5G, φαίνονται εξαιρετικά γαλαντόμοι, και με την ίδια ομοψυχία δηλώνουν κατά 74%, ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν περισσότερο για τις υπηρεσίες του. Πόση αντίφαση πια;
Συμπερασματικά λοιπόν, η έρευνα οδηγεί δε δύο κύρια συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι οι ανησυχίες για την υγεία είναι σε υψηλό ποσοστό, κάτι που σίγουρα αντανακλά μάλλον έλλειμμα ενημέρωσης.
Επίσης, έχει καλλιεργηθεί και συγκεντρώνει μεγάλη αποδοχή η άποψη ότι θα βελτιωθεί η ψηφιακή εμπειρία του χρήστη. Τέλος, αυτή τη στιγμή κανείς δεν δείχνει να ασχολείται με τις εφαρμογές b2b για 5G, που είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της νέας γενιάς κινητής.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το Μουσείο Μπενάκη, το πρώτο 5G μουσείο στην Ελλάδα που η Wind ανέλαβε να μετασχηματίσει ψηφιακά!
Αν θέλετε περισσότερες εφαρμογές που υπάρχουν και δουλεύουν ήδη δείτε την 3η ενότητα του συνεδρίου MCW που είχε ως τίτλο «5G: Οι εφαρμογές: Public & Campus Networks - Best Practices!» και σε αυτήν μίλησαν οι εξής: Riccardo Mascolo, Enterprise Key Account Manager, Ericsson South East Mediterranean, Μάριος Νικολάου, 5G Techritory Program Director, Νεκταρία Καλογεροπούλου, Account Director Enterprises & Public Sector for Greece and Cyprus, Nokia, Πασχάλης Τσιάρας, Broadband & Internet Services Section Manager, OTE Group, Δρ. Κώστας Νταγκουνάκης, IoT Solution Architect , Vodafone, Τάσος Ηγουμενίδης, Head of ICT, Wind Ελλάς και ο Μιχάλης Λιάρος, IT & Mobile B2B Presales, Samsung.
FortinetAP-Promo-banner-600x80px
superfast-broadband

Επιταχύνουμε άλλα δεν προχωράμε

Κλείνοντας το 2020, η ΕΕΤΤ έκανε την ετήσια καταμέτρησή της, και πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε τα αποτελέσματα της.
Βλέπουμε λοιπόν σημαντική αύξηση του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων (από 30 Mbps έως 100 Mbps), οι οποίες πλέον αποτελούν το 32,8% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας, ανεβαίνοντας κατά 7% σε σχέση με το τέλος του 2019.
Επίσης είδαμε τις γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων (από 100 Mbps και άνω) να φτάνουν στο 5,8% «τσιμπώντας 4 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι.
Δυστυχώς όμως, είμαστε αρκετά μακριά από το να πανηγυρίσουμε για την επιτυχία. Πρώτα απ’ όλα, η συγκριτική μας θέση με τις 28 χώρες της ΕΕ, δεν θα έχει σημαντική βελτίωση, αφού -όπως είναι λογικό- και οι άλλες χώρες της Ένωσης δεν παρέμειναν στάσιμες.
Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γραμμών (61%), παραμένει σε ονομαστικές ταχύτητες 10 Mbps έως 30 Mbps.
Ουσιαστικά, εδώ μιλάμε κυρίως για τις συνδέσεις ADSL, που στα ψιλά γράμματα γράφουν «έως 24Mbps».
Σε αυτό το σημείο, όταν πια μιλάμε για πραγματικές ταχύτητες, τα πράγματα αρχίζουν να ξεθωριάζουν την αρχικά αισιόδοξη εικόνα. Αυτός είναι και ο λόγος που από το Νοέμβριο εφαρμόζεται ο Εθνικός Κανονισμός Ανοιχτού Διαδικτύου, που προβλέπει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ανεξάρτητα από τις ονομαστικές και διαφημιζόμενες ταχύτητες, οφείλουν πριν την ολοκλήρωση του αιτήματος σύνδεσης, να ενημερώνουν τους συνδρομητές των σταθερών τους δικτύων για τις πραγματικές ταχύτητες που θα έχουν.
Η ενημέρωση μάλιστα, που παρέχεται τόσο στους νέους όσο και στους υφιστάμενους συνδρομητές, αφορά την ελάχιστη, τη μέγιστη και τη αναμενόμενη πραγματική ταχύτητα.
protocol_banner
grid-telecom-vodafone

Grid Telecom: οπτικές συνέργειες

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ΑΔΜΗΕ έχει από τον Ιανουάριο του 2019 συστήσει τη θυγατρική Grid Telecom, με στόχο να αξιοποιήσει το δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.700 χλμ. που είναι ήδη εγκατεστημένο στις Γραμμές Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης του Διαχειριστή, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής του μέσω των εναέριων και υποθαλάσσιων Γραμμών Μεταφοράς, συνολικού μήκους 12.000 χλμ., σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Έτσι, εντός του 2020, η Grid ξεκίνησε δυναμικά την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού δικτύου σύγχρονης τεχνολογίας, προκειμένου να διαθέτει μισθωμένες γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων.
Το έργο έχει προχωρήσει, και ήδη από την αρχή του εγχειρήματος τον Ιανουάριο του 2020, η Wind είδε την Grid ως το ιδανικό μέσο για την φιλοξενία γραμμών οπτικών ινών, και έτσι φρόντισε να συνάψει 15ετή σύμβαση μίσθωσης δικτύου κορμού οπτικών ινών σε τμήματα του δικτύου του ΑΔΜΗΕ στην ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού μήκους 1.600 χλμ.
Τώρα, στο παιχνίδι μπαίνει η Vodafone, προχωρώντας και εκείνη με τη σειρά της στην υπογραφή με τη Grid, συμφωνίας πλαισίου διάρκειας 20 ετών, για την αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση της χρήσης των δικτύων οπτικών ινών των δύο εταιρειών.
Για τη Vodafone Ελλάδας, η πρόσβαση στο δίκτυο της Grid Telecom θα επιταχύνει την υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 600 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών σε όλη την Ελλάδα, με δίκτυα νέας γενιάς, όπως 5G, FTTH και δύο υποθαλάσσια καλώδια σε Αιγαίο και Ιόνιο, αντίστοιχα.
Από την πλευρά της, η Grid με τη νέα συνεργασία κάνει ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρυζωνικών υποδομών που αναπτύσσει μέσω του Συστήματος Μεταφοράς.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ προχωρά το 2021 στη διάθεση υπηρεσιών ultra-high χωρητικοτήτων μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τεχνολογίας DWDM που αναπτύσσει.
samsung-a52
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
engineered-for-complete-protection_600x80_gr
 • Εβδομάδα «λιανικής» η περασμένη καθώς απ’ ότι φαίνεται υπάρχει αρκετή κινητικότητα δεδομένου ότι οι μεγάλες αλυσίδες ετοιμάζονται για την επόμενη περίοδο του λιανεμπορίου.
 • Η πανδημία άλλαξε πολλά δεδομένα, αλλά πρακτικά αφού προκάλεσε μία επιτάχυνση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου τώρα δρομολογεί αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών με το φυσικό σημείο πώλησης να αποκτά ένα νέο ρόλο.
 • Το Public παρουσίασε το νέο κατάστημα του στο Golden Hall. Πρακτικά, είναι το παλιό σημείο που μοιραζόταν με το Notos Home και τώρα είναι ένα τεραααάστιο Public! Με 3200 τ.μ. σε τρεις ορόφους, το κατάστημα είναι το μεγαλύτερο της αλυσίδας και φυσικά είναι άκρως εντυπωσιακό.
 • Κόστισε βέβαια 2 εκατ. ευρώ, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια. Με τόσα χρήματα δεν φτιάχνεις απλά ένα κατάστημα, αλλά μία ολόκληρη εμπειρία. Πρόκειται για ένα phygital κατάστημα με μία γκάμα 50.000 προϊόντων, ηλεκτρονική πληροφόρηση για τιμές και χαρακτηριστικά και ειδικά διαμορφωμένους χώρους επίδειξης προϊόντων.
 • Διαθέτει επίσης μία μοντέρνα κουζίνα για τις λευκές συσκευές, αποτέλεσμα της συνέργειας με τα ΜΜ, αλλά και ένα πρωτότυπο «θεματικό» καθιστικό που θυμίζει ποδοσφαιρικό γήπεδο, για τις συσκευές home entertainment.
 • Από την άλλη πλευρά, η PMM παίζει να ήταν η μόνη αλυσίδα από τις τρεις μεγάλες που είχε πτώση πωλήσεων το 2020. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και τόσο ο Κωτσόβολος όσο και το Πλαίσιο, προχωρούν διαρκώς σε νέες επενδύσεις.
 • Ο Κωτσόβολος π.χ. έδειξε μία εξαιρετική δυναμική. Ο Γιάννης Βασιλάκος ήταν εξαιρετικός στην σχετική παρουσίαση και οι επενδύσεις στις οποίες αναφέρθηκε είναι πολύ δυνατές.
GY-1537-600X80-1
 • Οι οποίες δεν αφορούν τόσο τα καταστήματα, όσο στον τομέα της τεχνολογίας και την εμπειρία πελάτη. Από τα 13 εκατ. ευρώ επενδύσεις το φετινό οικονομικό έτος, τα 7 εκατ. θα αφορούν τεχνολογικές λύσεις οι οποίες θα δώσουν ένα πολύ διαφορετικό back office και θα ενδυναμώσουν σημαντικά την εμπειρία του πελάτη.
 • Μόνο τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν νέα καταστήματα και ανακαινίσεις. Επίσης, ξεκινά η επέκταση στην Κύπρο με δύο πολύ δυνατά καταστήματα. Στόχος στην Κύπρο το 30%-35% μερίδιο αγοράς. Φιλόδοξος στόχος, αλλά αν τον πετύχουν, θυμηθείτε ότι θα είναι το πρώτο βήμα για επεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
 • Το ωραίο είναι πως το πλάνο περιλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις την επόμενη διετία. Και ο λόγος είναι ότι ετοιμάζουν μία νέα αποθήκη στην Αττική, που θα είναι η μεγαλύτερη αποθήκη για εταιρεία λιανεμπορίου και από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Με πολλούς - πολλούς αυτοματισμούς και ρομποτικά. Όσοι γνωρίζουν τα σχέδια, λένε ότι θα είναι πραγματικά game changer!
 • Στην Cosmote φαίνεται πως ασχολούνται πιο σοβαρά με το project των πληρωμών που βλέπουν ότι έχει ενδιαφέρον. Αλλά την Cosmote Payments -όπου έχει αναλάβει CEO ο Χρήστος Φουσκούδης- θα τη δούμε ενεργή από τις αρχές του 2022. Και θα δούμε φυσικά αν θα τα καταφέρουν και εκεί όπως με το Box, το οποίο, παρεμπιπτόντως, πάει πολύ καλά.
 • Μιλώντας για τη Cosmote, πάει πολύ καλά και η προσφορά για απεριόριστα data για 30 ημέρες με 9,90 ευρώ. Μόνο, που τώρα έχει να ανταγωνιστεί και την αντίστοιχη προσφορά της Wind. Η οποία με το σύνθημα «αυτό θα πει καλοκαίρι», έδειξε πολύ γρήγορα ανακλαστικά. Σαν έτοιμη από καιρό, σαν θαρραλέα… Τελικά, ο ανταγωνισμός παράγει καλύτερα και οικονομικότερα προϊόντα για τον χρήστη…
 • Μετά από τη Wind υπέγραψε και η Vodafone συμφωνία με την Grid Telecom, την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για ένα αμοιβαία ωφέλιμο συμβόλαιο, καθώς από την πλευρά της η Grid θα μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες υπερυψηλής χωρητικότητας μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τεχνολογίας DWDM που αναπτύσσει.
 • Όσο για τη Vodafone, αποκτώντας πρόσβαση στο δίκτυο της Grid, θα ολοκληρώσει άμεσα τον δακτύλιο και θα υλοποιήσει πιο γρήγορα τις επενδύσεις των 600 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει, για τη δημιουργία και επέκταση δικτύων FTTH και 5G.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Στην ουσία πρόκειται για μία win-win «ανταλλαγή», που ωστόσο δείχνει το πολύ καλό επίπεδο τεχνογνωσίας και επενδύσεων από την πλευρά της Grid και εκτοξεύει τις δυνατότητές της.
 • Πως γίνεται όταν προχωράς μπροστά, να φαίνεται σα να μένεις στο ίδιο σημείο; Μα, όταν μαζί μ’ εσένα προχωρούν και όλοι οι υπόλοιποι… Έτσι η Ελλάδα δεν φαίνεται να σημειώνει σημαντική πρόοδο στην κούρσα του DESI, ως προς τις ταχύτητες, παρ’ όλο που κάνει μεγάλα βήματα στο «εθνικό» bandwidth.
 • Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, το 99% πλέον των γραμμών υποστηρίζει ταχύτητες άνω των 10 Mbps, το 61,1% υποστηρίζει από 10-30 Mbps, ενώ στο 32,8% βρίσκονται οι ταχύτητες από 30-100 Mbps. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις συνολικά αυξήθηκαν το 2020 κατά 4% από το 2019. Όσο για το mobile broadband σημείωσε και αυτό μικρή αύξηση του 1%.
 • Οι καταναλωτές γκρινιάζουν για τις ταχύτητες αλλά δεν δείχνουν τα «τσιμπάνε». Ίσως περιμένουν το FTTH για να περάσουν μία και καλή το Ρουβίκωνα.
 • Πάντως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίαζαν ότι στο report της ΕΕΤΤ έχει στο τέλος ένα link που σε οδηγεί στη μελέτη της Eurostat, η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ακριβή όσον αφορά στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Και αναρωτιόνται, αν η παραπομπή ήταν τυχαία ή όχι...
 • Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει θέσει κάποιους στόχους όσον αφορά το Ultrafast Broadband. Συγκεκριμένα, είναι επιθυμητό να υπάρξουν τουλάχιστον τρείς προσφορές, ώστε ο κάθε ανάδοχος να μην αναλάβει περισσότερες από τρείς περιοχές.
 • Έχουμε μάλιστα και τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς ο ΟΤΕ, η Wind και η Grid εμφανίζονται ως οι εταιρείες που έχουν «σοβαρό σκοπό», προκειμένου να αναλάβουν τελικά το έργο της «επιχειρηματικής» ευρυζωνικότητας.
combox
 • Η αλήθεια είναι ότι και τρεις να μείνουν μόνο, θα υπάρξει ένας ανταγωνισμός για τις περιοχές. Σε περίπτωση π.χ. που δύο εταιρείες επιθυμούν την ίδια περιοχή υπάρχει ο κανόνας 80/20, όπου 80 είναι αυτά που προσφέρει (υλοποίηση) και 20 το χρηματικό αντίτιμο και τα αποτελέσματα θα τα βγάλει ο αλγόριθμος.
 • Το παιχνίδι θα παιχτεί στο 80% γιατί στις τιμές όλοι αναμένεται να παίξουν στα όρια (που δεν είναι και ιδιαίτερα ελκυστικά…)
 • Δηλαδή, εκεί που οι εταιρείες γκρίνιαζαν ήδη για τα περιθώρια τιμών, έγιναν κάποιες λαθροχειρίες -διορθωτικές κινήσεις τις είπαν- με κάποιες περιοχές και ιδιαίτερα στην περιοχή 1 εξαφανίστηκε ένα φιλέτο που ισοδυναμεί με το 10% της δυναμικότητας. Έτσι, «ήταν μικρό το κλήμα» το έφαγε και ο γάιδαρος των παρεμβάσεων και τα περιθώρια στένεψαν ακόμα περισσότερο.
 • Γιατί νομίζετε ότι καθυστερούσαν να βγάλουν το έργο; Η δημιουργική «λογιστική» ήταν προφανώς η αιτία. Το θέμα είναι ότι δεν είναι σωστό να αλλάζει κανείς τους όρους του παιχνιδιού, όταν έχει αρχίσει το παιχνίδι και έχουν ξοδευτεί ήδη πολλά χρήματα -σε μελέτες κλπ- για να κατέβει κανείς να παίξει…
 • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Χάλκης (αυτής στα Δωδεκάνησα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων συνωνυμίας) ανέλαβε η Vodafone, στο πλαίσιο της κρατικής πρωτοβουλίας GR Eco Islands, με σκοπό να κάνει τα νησιά μας περισσότερο βιώσιμα, από οικολογική άποψη.
 • Οι υποδομές που θα εγκαταστήσει η Vodafone περιλαμβάνουν δίκτυο 5G και δημόσιο WiFi, ηλιακά τροφοδοτούμενα παγκάκια με δυνατότητες φόρτισης φορητών συσκευών και αμαξιδίων ΑμΕΑ, διαχείριση στόλου 18 δημοτικών οχημάτων μέσω IoT, διοργάνωση εκπαιδευτικού STEM, απομακρυσμένη ιατρική, κ.α.
 • Σημαντική συνεργασία σύναψε η Συμμετοχές 5G με τον Δημόκριτο, η οποία θα βοηθήσει την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα 5GENESIS, EVOLVED-5G και 5GDRONES. Αυτή η συνεργασία θα διευκολύνει τους δύο οργανισμούς να ανταλλάσσουν πληροφορίες για θέματα τεχνολογίας και επιστημών, αλλά και για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Σε καλό δρόμο είμαστε…
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Κάποτε υπήρχε μία τηλεοπτική διαφήμιση, άσχετη με ΤΠΕ, που έλεγε «οι Έλληνες κάτι θέλουν αλλά δεν ξέρουν τι». Αυτό ισχύει άνετα και για το θέμα του 5G, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από τη Focus Bari. Το 52% ανησυχεί για τις υγειονομικές επιπτώσεις του 5G, παρ’ όλο που το 51% αυτών είτε ήδη έχει είτε σκοπεύει να αποκτήσει συσκευές 5G.
 • Οι περισσότεροι, πάνω από το 70%, δηλώνουν επίσης ότι πιστεύουν πως το 5G θα βελτιώσει τόσο το bandwidth όσο και τη συνολική εμπειρία των ψηφιακών υπηρεσιών. Το 54% πάντως δηλώνει ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων τους που θα μεταφέρονται μέσω 5G. Κοινώς… δεν ξέρω τι θέλω και δεν θα ησυχάσω αν δεν το αποκτήσω!
 • Αποδεικνύεται επίσης ότι η άρνηση και η συνωμοσιολογία πάνε σύννεφο. Δείτε τα πολύ… αξιόπιστα videos που αναρτούν διάφοροι στο you tube με μεταλλικά αντικείμενα που «κολλάνε» πάνω σε εμβολιασμένους, για να πάρετε «δείγμα της σοβαρότητας».
 • Η αλήθεια είναι ότι, μετά τον εμβολιασμό, και η δική μου πόρτα του ψυγείου ανοίγει αυτόματα, αλλά δεν το ανεβάζω σε video για να μην δείτε τα πτώματα που έχω στο ψυγείο…. Χα χα!
 • Ποιο είναι τα καλύτερο smartphone; Στα φετινά GLOMO Awards που έγιναν στην Βαρκελώνη στο πλαίσιο του MWC21 διεκδικητές ήταν τα: Apple iPhone 12 Pro Max, One Plus 9 Pro, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G και Xiaomi Mi 11 Ultra. Η συσκευή που αναδείχτηκε Best Smartphone ήταν το Samsung Galaxy Ultra 5G.
 • Στη Βαρκελώνη βεβαίως δήλωσε δυναμικά το «παρών» και η Ελλάδα και μάλιστα με φυσική παρουσία! Ο πρόεδρος του ανανεωμένου Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) Γιώργος Μαρκατάτος, δήλωσε σχετικά στην Τέτη Ηγουμενίδη, απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση:
 • «Η φετινή μας παρουσία δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από το παρελθόν. Μας έλειπε η παρουσία στο 4YFN όμως συνολικά είχαμε έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών, από τα εθνικά περίπτερα το δικό μας ξεχώριζε καθώς ήταν από τα μεγαλύτερα, ενώ είχαμε όλη την υποστήριξη του οικοσυστήματος τεχνολογία και καινοτομίας της Ελλάδος».
anycast-m4-plus-600x80
 • Και συνέχισε αναφέροντας όλους τους συντελεστές της Greek Team: Οι σημαντικότεροι συνεργάτες στην προώθηση της καινοτομίας ήταν και πάλι μαζί μας, όπως οι Corallia, Hetia, ΣΕΠΕ, ΕΕΚΤ, Invent ICT, ενώ φέτος για πρώτη φορά είχαμε μαζί μας το Elevate Greece, το ΦΑΙΣΤΟΣ Fund, τον Accelerator Archimedes, το Ahedd του Δημόκριτου, της HEMEXPO και της ΕΒΙΔΙΤΕ. Η συμμετοχή στην έκθεση συνδιοργανώθηκε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Enterprise Greece και τον ΣΕΚΕΕ.
 • Τέλος, όσον αφορά την συνολική προσέγγιση μας ξάφνιασε ευχάριστα αναφέροντας: «Το οικοσύστημα έχει μεγαλώσει και χρειάζεται ένα μοντέλο «κυψέλης», όπου σε κάθε cell υπάρχει και ένας μικρός σύνδεσμος ή οργάνωση με εξειδίκευση». «Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει ΕΝΑΣ που να μπορέσει να τα ενσωματώσει όλα και να κάνει καλή δουλειά».
 • Σύμφωνα με τον ίδιο «στο οικοσύστημα υπάρχει μια γενιά νέων που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν με άλλες αξίες, που βλέπουν την εξέλιξή τους μέσα από την εξέλιξη όλου του οικοσυστήματος και όχι ως μια μοναχική (ή εγωιστική) προσπάθεια. Αυτοί μας οδηγούν, αυτή τη νοοτροπία ενστερνιζόμαστε».
 • Με τη βιωσιμότητα και το sustainability ασχολούνται πολύ τώρα τελευταία οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Και είναι μεν ένα γενικό trend, αλλά την περασμένη εβδομάδα είχαμε τη Cosmote να μιλά για δεσμεύσεις στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της και τη Vodafone να κάνει λίγο ένα «πράσινο» giga network, ενώ δεν έχει περάσει καιρός που η Wind είχε κάνει τις δικές της σχετικές ανακοινώσεις. Να επισημάνουμε ότι οι πάροχοι δείχνουν το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι;
 • Μιας και μιλάμε για βιωσιμότητα, η Beat θέλει να «σπρώξει την ηλεκτροκίνηση». Αν και η είδηση της εβδομάδας είναι πως αλλάζει τον αλγόριθμο που δίνει προτεραιότητα στα ταξί που κλείνει ένας πελάτης.
 • Με το στόχο να επιβραβεύονται όσοι οδηγοί παίρνουν κλήσεις Beat και σε ώρες αιχμής.
 • 50 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση για την Flexcar. Τελικά, βρέχει λεφτά για τα ελληνικά startups. Ακόμη και αυτά που δεν μπορείς να πεις ότι κάνουν κάτι ιδιαίτερα καινοτόμο, αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστούν επενδυτική ευκαιρία.
 • Κυκλοφορεί όλο και πιο έντονα ότι το Disney+ θα έρθει Ελλάδα προς τα τέλη του χρόνου, Οκτώβριο ή Νοέμβριο απ’ ότι ακούγεται. Πολλοί είναι περίεργοι πόσο θα επηρεάσει αυτή η κίνηση την αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, που ήδη, ως προς τον ανταγωνισμό, παίζει τα ρέστα της.
heath-tracker-600X80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Μπορεί το φετινό Mobile World Congress (MWC) να μην θυμίζει σε τίποτα τη μεγάλη γιορτή της mobile τεχνολογίας των προηγούμενων ετών λόγω του COVID-19, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν οι μεγάλες ανακοινώσεις. Έτσι, λοιπόν, η Qualcomm επέλεξε τη φετινή έκθεση της Βαρκελώνης για να ανακοινώσει το Snapdragon 888 Plus 5G, το νέο SoC, το οποίο όπως μπορείτε να φανταστείτε τρέχει πιο γρήγορα και από τον… άνεμο!
Κατασκευασμένο στα 5nm, το ταχύτατο 888 Plus chipset ουσιαστικά boostάρει τον Kryo 680 CPU (στα 3GHz), ακολουθώντας ουσιαστικά μια παρόμοια λογική που είδαμε και στο άλμα από το 865 στο 865+ chipset.
Η συνολική αύξηση στην απόδοση υπολογίζεται περίπου στο 10% και ουσιαστικά αρκετά από τα features του 888, δεν θα μπορούσαν παρά να «κληροδοτηθούν» και στην Plus έκδοση.
Παρόλα όλα αυτά, στο νέο «κτήνος» της Qualcomm δεν θα απουσιάζουν και μια σειρά από upgrades, παρόλο που θα βασίζεται στην ίδια AI Engine μαζί με τον Hexagon 780 processor.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η TOPS (Total Operations Processing System) performance είναι 20% μεγαλύτερη σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο και κυμαίνεται από τα 26 στα 32 TOPS στο Snapdragon 888 Plus.
Κατά τα άλλα στο εσωτερικό υπάρχει μια Adreno 660 GPU για τα γραφικά, ενώ φυσικά υποστηρίζει Wi-Fi 6 με ταχύτητες έως 3.6Gbps, Bluetooth 5.2, ενώ παράλληλα υποστηρίζει Triple ISP και video recording στα 8Κ (@30fps) και 4Κ HDR.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στην παρουσίαση της στο MWC 2021 η Qualcomm, οι πρώτες συσκευές που θα βασίζονται στην Plus version του 888 αναμένεται να δουν το φως της ημέρας στο Γ’ τρίμηνο του 2021.
Ήδη έχουν δηλώσει την υποστήριξη τους οι Motorola, Xiaomi, VIVO, Honor και Asus.
cl8-sept-2019-600x80
Όλος ο κόσμος της τεχνολογίας τις τελευταίες μέρες «χορεύει» στους ρυθμούς των νέων Windows 11, καθώς ήταν λογικό και αναμενόμενο όλα τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν πάνω στο νέο λειτουργικό.
Ομολογουμένως το «Next-big thing» της Microsoft θα περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές που σίγουρα θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των Windows users και βέβαια το ερώτημα που καίει πολλούς είναι κατά πόσο το σύστημα τους θα είναι σε θέση να τρέξει το νέο λειτουργικό.
H κουβέντα έχει ανάψει για την ύπαρξη του TPM 2.0, το οποίο πρόκειται για ένα hardware και software based πρωτόκολλο ασφαλείας (υπάρχει σε πολλά σύγχρονα motherboards με τη μορφή module), το οποίο η ίδια η Microsoft το έχει θέσει ως βασικό προαπαιτούμενο για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των νέων Windows.
Το TPM 2.0 είναι η αιτία, που πολλά παλαιότερα PCs δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν το νέο OS και σε αυτή τη φάση είναι άγνωστο το τι σχεδιάζει να πράξει στο μέλλον η Microsoft (για το εάν θα ακολουθήσει την εν λόγω απόφαση ή θα επιχειρήσει να το αλλάξει).
Η ύπαρξη του security protocol TPM 2.0 όπως όλα δείχνουν "πιάνει" και τους χρήστες που χρησιμοποιούν Macs με Intel CPUs, καθώς εάν είστε κάτοχος των προαναφερθέντων συστημάτων της Apple, δεν θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα Windows 11, εκτός εάν αλλάξει κάτι δραματικά και αποφασίσει η Apple να περάσει κάποιο firmware (πράγμα μάλλον απίθανο).
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η σειρά My Book Live της Western Digital είναι από τις πιο δημοφιλείς στην κατηγορία των δικτυακών NAS (Network Attached Storage) δίσκων, παρόλο που η WD έχει σταματήσει την πώληση τους από το 2015.
Σύμφωνα, με το Ars Technica τους χρήστες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το εν λόγω μοντέλο της Western Digital, τους περίμενε μια ομολογουμένως αρκετά δυσάρεστη έκπληξη!
Πρόσφατα, εντοπίστηκε ένα άκρως επικίνδυνο malware, το οποίο δύναται να παραβιάσει τους εν λόγω δίσκους και να σβήσει όλα τα δεδομένα του χρήστη, πραγματοποιώντας ένα factory reset.
Όπως έγινε γνωστό, οι δίσκοι της οικογένειας My Book Live έλαβαν το τελευταίο firmware update τους πίσω στο 2015, για αυτό και μπορούμε να αντιληφθούμε ότι είναι αρκετά ευάλωτοι σε αυτού του τύπου τις επιθέσεις.
Οι υπεύθυνοι της WD μέχρι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει προτείνουν απλώς να… αποσυνδέσετε πλήρως τον My Live σκληρό σας δίσκο και υπόσχονται ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα πρόκειται να υπάρξει ένα update που θα διορθώνει την κατάσταση.
Μέχρι τότε όμως, καλύτερα να μην το διακινδύνεψετε και βρεθείτε να… κλαίτε με μαύρο δάκρυ, ψάχνοντας (μάταια) να βρείτε όλα τα δεδομένα που έκαναν… φτερά!
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin