Newsletter Banner 600x150_Nokia

Φτάνουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης;

Παρ’ όλο που βλέπουμε και ακούμε συνεχώς για την εισροή σημαντικών πόρων από την ΕΕ με στόχο τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, η Deloitte με πρόσφατη μελέτη της, φαίνεται να μην συμμερίζεται την περιρρέουσα αισιοδοξία με αποτέλεσμα να εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την επάρκεια των πόρων που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, η μελέτη επισημαίνει ότι, ενώ υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις από τα κράτη - μέλη μέσω των Εθνικών Σχεδίων Ευρυζωνικότητας, μόνον τα Κεφάλαια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν θα επιφέρουν την επιτάχυνση που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής δεκαετίας για το 2030.
Θα απαιτηθούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, επιπλέον των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και βελτιώνουν τη συνολική υγεία του κλάδου, εάν η Ευρώπη επιθυμεί να πετύχει τους στόχους της έως το τέλος της δεκαετίας.
Ειδικά για την Ελλάδα, περίπου το ένα τέταρτο της χρηματοδότησης του Ελληνικού Προγράμματος Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, είναι αφιερωμένο σε δράσεις ψηφιακής μετάβασης, εκ των οποίων 4,5 δισ. ευρώ συνδέονται άμεσα με τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας έχει πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης, αφού έχει τη χαμηλότερη ίσως κάλυψη σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, μόλις το 7%, με αποτέλεσμα να υπολείπεται σημαντικά από τις επιδόσεις των υπολοίπων κρατών - μελών.
Επίσης είναι πολύ πίσω στις ψηφιακές δεξιότητες. Με ευρωπαϊκό στόχο το 80% του πληθυσμού έως το 2030, εμείς βρισκόμαστε το 51% του πληθυσμού.
Αντίθετα, φαίνεται να αποδίδει η προσπάθεια της χώρας μας για ψηφιοποίηση του κράτους.
Παρ’ όλο που η Ελλάδα υπολείπεται ελαφρώς του μέσου ευρωπαϊκού όρου στην online ολοκλήρωση δημοσίων υπηρεσιών (84% έναντι 90%), έχει καταφέρει να γεφυρώσει σημαντικά το χάσμα που καταγραφόταν τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας ετήσιες επιδόσεις καλύτερες από τον ΜΟ της Ευρώπης.
cosmote-5g-youtube-600x80
g-cloud

G-Cloud v2.0

Νέες υποδομές G-Cloud ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε μία προσπάθεια να αναβαθμίσει κατά μία γενιά τις υπάρχουσες υπηρεσίες.
Το G-Cloud NxG (Next Generation), έχει προϋπολογισμό 49,120 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης αύξησης φυσικού αντικειμένου) και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».
Στόχος είναι η διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της παραγωγικής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν στις υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Επιπλέον, στόχο του έργου αποτελεί και η παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η διάθεση έτοιμων παραμετροποιημένων συστημάτων (Platform as a Service), η υλοποίηση εικονικών σταθμών εργασίας (VDI - Desktop as a service), η επίτευξη του μέγιστου δυνατού επιπέδου αυτοματισμού στην παραγωγική λειτουργία του συστήματος και στην εξυπηρέτηση τελικών χρηστών, καθώς και η τήρηση υψηλού επιπέδου ποιότητας υπηρεσιών σε επίπεδο ασφάλειας και υψηλής διαθεσιμότητας.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων σχεδιάζεται η ενίσχυση των υποδομών να πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση δύο σύγχρονης τεχνολογίας, συμμετρικών Data Centers, σε διαφορετικές τοποθεσίες, με σύγχρονη αρχιτεκτονική λειτουργίας Active-Active η οποία πέραν της παροχής εναλλακτικού Data Center (DRS) θα επιτρέπει την παροχή διαφορετικών επιπέδων SLA ακόμη και αυτά της μηδενικής απώλειας δεδομένων ή του μηδενικού χρόνου πτώσης της υπηρεσίας για επιλεγμένα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα που φιλοξενούνται στο G-Cloud.
Έτσι, οι φυσικές υποδομές Data Centers, έρχονται να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν με την ολοένα επιταχυνόμενη εφαρμογή υπηρεσιών του Ψηφιακού Κράτους, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ελαχιστοποίηση των φυσικών συναλλαγών με το Δημόσιο και στην πορεία προς τον μηδενισμό της γραφειοκρατίας και της παθογένειας που παράγει.
protocol_banner
google-eu

Εurope vs Google: round 5

Ακόμη ένας γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Google έχει ξεκινήσει, με αιτία την έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να εξετάσει κατά πόσο η Google στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, περιορίζοντας την πρόσβαση τρίτων σε δεδομένα χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς σε ιστότοπους και εφαρμογές, ενώ διατηρεί τα δεδομένα αυτά για δική της χρήση.
Η Επιτροπή έχει σοβαρές ενδείξεις ότι η Google έχει καταστήσει δυσκολότερο για τις εναλλακτικές υπηρεσίες διαδικτυακής διαφήμισης, τον ανταγωνισμό, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της.
Η ύπαρξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού, όπως έχουν τεθεί από την ΕΕ, είναι ουσιαστικής σημασίας για όλους στην αλυσίδα αξιών.
Η θέση της Google στην αγορά την καθιστά ρυθμιστή για τις διαφημιστικές υπηρεσίες, ενώ μέσα από αυτές συλλέγει δεδομένα για στοχευμένη διαφήμιση, πουλά διαφημιστικό χώρο και επίσης, ενεργεί ως μεσάζοντας διαδικτυακών διαφημίσεων.
Έτσι, η Google είναι παρούσα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού των διαδικτυακών διαφημίσεων προβολής, κάτι που της επιτρέπει να ρυθμίζει την προσφορά και τη ζήτηση.
Βέβαια, δεν είναι πρώτη φορά που η Google γίνεται στόχος της ΕΕ. Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, η επιλογή ειδήσεων και η φοροδιαφυγή είναι μερικά μόνο από τα πεδία σύγκρουσης του αμερικανικού κολοσσού με την ΕΕ.
Τον Ιούλιο του 2017, της επιβλήθηκε πρόστιμο 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, πάλι για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, επειδή χρησιμοποιούσε το λειτουργικό της σύστημα, Android, προκειμένου να προωθεί δικά της προϊόντα.
Τον Ιούνιο του 2016, το πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ αφορούσε την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, λόγω κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.
Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2019, συμφώνησε εξωδικαστικά να πληρώσει στο Γαλλικό Δημόσιο 1 δισ. ευρώ για διαφυγόντες φόρους, κάτι που ίσως οδηγήσει σε νομικό προηγούμενο.
Τώρα βέβαια, πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτών των προστίμων, καθώς ανέρχονται σε πολύ χαμηλό ποσοστό του τζίρου του διαδικτυακού κολοσσού, όμως από την άλλη δεν είναι κακό να υπάρχουν, ώστε να περιορίζονται, στο μέτρο του δυνατού, οι μονοπωλιακές πρακτικές. Το ερώτημα είναι αν θα έπρεπε να αυστηροποιηθούν…
samsung-a52
mcw-2021-nl7-5

5G Mobile Connected Word: αν το χάσατε«χάσατε»!

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη στις 23 & 24 Ιουνίου το πρώτο συνέδριο 5G στην Ελλάδα. Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Κώστας Νόστης και ακολούθησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής Γιάννης Τόμκος. Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Βαρουτάς μίλησε για στις 5G εξελίξεις από την πλευρά του ρυθμιστή, ενώ ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Συμμετοχές 5G, αναφέρθηκε στο «που είμασταν», «που είμαστε» και «που θέλουμε να πάμε». Την εισαγωγική ενότητα έκλεισαν οι χαιρετισμοί του Σπύρου Παμπουκίδη, Α Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του ΣΕΠΕ και του Γιώργου Μαρκατάτου, προέδρου του ανανεωμένου ΣΕΚΕΕ.
H πρώτη ενότητα αφορούσε το Οικοσύστημα, που δημιουργείται για να διευκολύνει την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών 5G. Συμμετείχαν οι: Γιώργος Μπελεσιώτης, Project Management & Ecosystem Development Officer, Συμμετοχές 5G, Σπύρος Δενάζης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Βασίλης Μακιός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών – Γενικός Διευθυντής Corallia, Σάκης Έξαρχος, CEO, Vantage Towers, Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Chairman WITSA, Δημήτρης Κολοκοτρώνης, Τομεάρχης 5G ΣΕΚΕΕ, Μέλος ΔΣ ΣΕΚΕΕ, Νίκος Βλαχοσπύρος, Senior Manager, Accenture Network Services, Χρήστος Κόκιος, Telecommunications Sector Leader, EY, Ιωάννης Τενίδης, Marketing Director, Wireless & Network Systems, Intracom Telecom, Λυδία Τσιούκα, Sales Director , Wings ICT Solutions και Γεώργιος Σταμούλης, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Κοσμήτορας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η δεύτερη ενότητα επικέντρωσε στις συσκευές και στη διαφορετική εμπειρία χρήσης που θα προκύψει από αυτές στο μέλλον. Στην αρχή η Ξένια Κούρτογλου παρουσίασε την έρευνα της focus με θέμα «Οι Έλληνες στο κατώφλι του 5G». Ακολούθησαν παρουσιάσεις όπου παρουσίασαν το όραμα τους για τις 5G συσκευές οι: Vlado Vismek, Client Solutions Field Marketing Manager, Dell Technologies, Τίνα Γεωργίου, Smartphones Product Manager, Samsung, Στράτος Ζέρβας, Τεχνικός Διευθυντής, D-Link Hellas, Marc Bernier, Area Director CE, TCL.
Η τρίτη ενότητα είχε ως τίτλο «5G: Οι εφαρμογές: Public & Campus Networks - Best Practices!» και σε αυτήν μίλησαν οι εξής: Riccardo Mascolo, Enterprise Key Account Manager, Ericsson South East Mediterranean, Μάριος Νικολάου, 5G Techritory Program Director, Νεκταρία Καλογεροπούλου, Account Director Enterprises & Public Sector for Greece and Cyprus, Nokia, Πασχάλης Τσιάρας, Broadband & Internet Services Section Manager, OTE Group, Δρ. Κώστας Νταγκουνάκης, IoT Solution Architect , Vodafone, Τάσος Ηγουμενίδης, Head of ICT, Wind Ελλάς και ο Μιχάλης Λιάρος, IT & Mobile B2B Presales, Samsung.
Τέλος, η τελευταία ενότητα «5G for Industry 4.0: Το μέλλον είναι ήδη εδώ!», εστίασε στα αποτελέσματα του συνδυασμού του 5G με άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες και μίλησαν οι: Άγγελος Αμδίτης, ICCS NTUA Research Director, Δημήτριος Κλωνίδης, Head of Unit 5G, Ubitech, Κωνσταντινος Κατσαρός, Lead 5G Technologist, Digital Catapult, Γιώργος Κατινιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Myrmex Inc., Παναγιώτης Ζήκος, iLink CEO, Γιάννης Σολδάτος, Industry 4.0 Expert, Intrasoft / University of Glasgow, Χριστίνα Γιαννόπαπα, Σύμβουλος, Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ το συντονισμό της ενότητας και το κλείσιμο των εργασιών έγινε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Τόμκο.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Αν περάσατε την προηγούμενη ενότητα, χωρίς να κάνετε κλικ σε κάποια ομιλία του συνεδρίου μάλλον… βιαστήκατε. Το 5G Mobile Connected World είχε πολλούς και εξαίρετους ομιλητές. Αν πάτε λίγο πίσω, μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιοδήποτε όνομα σας ενδιαφέρει, για να παρακολουθήσετε απ’ ευθείας τη συγκεκριμένη ομιλία. Αν πάλι θέλετε μία πιο «σφαιρική» άποψη, μπορείτε να πάτε στην επιλογή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στο site και να κάνετε κλικ στην ομιλία που σας ενδιαφέρει.
 • Στην επόμενη φάση του περνάει το έργο Ultrafast Broadband, αφού έγινε και επίσημα η προκήρυξη του από τον ίδιο τον Κυριάκο Πιερρακάκη, με το deadline για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών να έχει οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου.
 • Η σχετική πρόσκληση απευθύνεται στις εταιρείες που έχουν ήδη καταθέσει προσφορές. Άρα, από ενδιαφερόμενους έχουμε: ΟΤΕ, Vodafone, Wind όπως και Intrakat, Τέρνα (μαζί με Grid Telecom), Μυτιληναίο -ΜΕΤΚΑ και ΔΕΗ. Θα έχει ενδιαφέρον ποιοι θα πάρουν τι, σε ένα ΣΔΙΤ των 700 εκατ. ευρώ. Από κοντά βεβαίως αγωνιούν και οι προμηθευτές εξοπλισμού…
 • Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρχίσει να κινείται και οι επόμενοι μήνες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού έγινε πλέον και επίσημο κείμενο, αλλά αν ρωτήσει κάποιος ποιες είναι οι διαφορές με το προσχέδιο που είδαμε λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα, η απάντηση δεν είναι εύκολη…
 • Αλλαγές υπάρχουν, αλλά πόσο σημαντικές είναι, ουδείς μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Αν και σίγουρα έχουμε κάποια επιπλέον έργα. Η αρχική λίστα έκανε λίγο για 448 έργα, η νέα για 455 έργα, από τα οποία 105 είναι ήδη σε εξέλιξη! Όσο για τα χρήματα μιλάμε για 4,5 δις. ευρώ τελικώς… Δεν τα λες και λίγα. Κοίτα να δεις που βρέχει δισ.!
 • Την ανάπτυξη της υποδομής G-cloud για την Ελλάδα έχει αναλάβει η Κοινωνία της Πληροφορίας, μέσω ενός νέου έργου με προϋπολογισμό 49,120 εκατ. ευρώ, που τίθεται σε διαβούλευση για δύο εβδομάδες. Ουσιαστικά προβλέπει τόσο τη δημιουργία δεύτερου κόμβου, όσο και τις άδειες χρήσης για τις υπηρεσίες του Δημοσίου.
GY-1537-600X80-1
 • Στόχος είναι τόσο η αύξηση των πόρων του κρατικού cloud, όσο και οι backup υποδομές, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών. Εκτός αυτών θα διατίθενται και υπηρεσίες σε πιο ευέλικτη μορφή, όπως Platform as a Service και Desktop as a Service.
 • Παρεμπιπτόντως, όσο η Microsoft χρονοτριβεί τόσο κερδίζουν έδαφος του ανταγωνιστές με προεξάρχουσα την Amazon με το AWS. Προφανώς, δεν θα τα πάρει μόνο η Microsoft όλα τα έργα που σχετίζονται με το cloud. Πως λέμε δε βάζουμε όλα τ’ αυγά σε ένα καλάθι…
 • «Curb your enthusiasm», λένε τα αποτελέσματα μίας έρευνας της Deloitte που διεξήχθη για λογαριασμό της Vodafone. Όπως φαίνεται, το γνωστό Σχέδιο Ανάκαμψης δεν είναι αρκετό για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας που έχει θέσει η Ε.Ε. μέχρι το 2030.
 • Σύμφωνα με τη μελέτη, υπαίτιες είναι οι επενδύσεις στις Δεξιότητες, στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, στις ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές, και στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.
 • Συγκεκριμένα, κρίνονται ανεπαρκείς αυτές οι επενδύσεις από όλα τα κράτη μέλη, αν προέλθουν μόνο από τα σχέδια ανάκαμψης της κάθε χώρας, και θα απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια από τα κρατικά ταμεία, αν θέλουμε να πετύχουμε το πρώτο milestone στόχων του 2025.
 • Όσον αφορά την Ελλάδα, η έρευνα δείχνει ότι πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις ψηφιακές υποδομές, στις ψηφιακές δεξιότητες, και στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, παρ’όλο που η χώρα μας έχει κάνει εμφανή και ουσιαστικά βήματα στον εθνικό ψηφιακό μετασχηματισμό.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Την απόλυτη λύση -που θα σπάσει ταμεία- έχει δώσει σε όλους μας η Cosmote, ώστε να έχουμε flat rate mobile broadband παντού το καλοκαίρι, χωρίς την ανάγκη για σταθερή συνδεσιμότητα.
 • Με μόλις 9,90 ευρώ (!), μπορείτε να ενεργοποιήσετε το πακέτο για απεριόριστα mobile data στη σύνδεση σας, το οποίο έχει διάρκεια 30 ημερών και ισχύ μέχρι το ημερολογιακό τέλος του καλοκαιριού, 31 Αυγούστου.
 • Το καλύτερο μάλιστα είναι ότι αν π.χ. το ενεργοποιήσετε σήμερα, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ξανά, με άλλα 9,90 ευρώ, όταν λήξει, και γενικά όσες φορές θέλετε, έτσι ώστε να καλύψετε όλο το καλοκαίρι σας.
 • Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας «κόφτης» (πολιτική ορθής χρήσης), οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτά τα data τόσο για διασκέδαση όσο και για απομακρυσμένη εργασία. Το πακέτο ισχύει τόσο για συμβόλαια όσο και για καρτοκινητά.
 • Η πρόβλεψη της στήλης: Θα υπάρξουν ανάλογα πακέτα και από άλλους παρόχους, ενώ δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που τέτοια πακέτα θα διατίθενται για όλο το χρόνο. Άλλωστε, το μόνο βέβαιο στην Ελλάδα είναι οι… διακοπές!
 • Τις ανησυχίες και τους στόχους των Ελλήνων CEO δείχνει μία νέα έρευνα της EY, όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Πάνω από τρεις στους πέντε ανέφεραν κάμψη εσόδων κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, αισιοδοξώντας, όμως, για το μέλλον, το 78% προγραμματίζουν σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία και τα δεδομένα το επόμενο δωδεκάμηνο, ένας στους πέντε (22%) θεωρεί ότι η επιτυχημένη επιχείρηση του μέλλοντος θα είναι πρωτίστως βιώσιμη και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
combox
 • Τέλος, μόλις το 13% αναφέρουν την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και τον καπιταλισμό των ενδιαφερόμενων μερών μεταξύ των τριών τάσεων με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους. Για όλους πάντως, κορυφαία πρόκληση θεωρείται η επιτάχυνση της υιοθέτησης της τεχνολογίας και η ψηφιακή καινοτομία.
 • Στον «αέρα» είναι και το τρίτο επεισόδιο της σειράς «πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο» από την Cosmote, που αυτή τη φορά επικεντρώνεται γύρω από την εκπαίδευση. Παρακολουθήστε το για να δείτε πως το 5G σε συνεργασία με το AR και το VR μπορούν να εμπλουτίσουν και να αλλάξουν ριζικά την εμπειρία της μάθησης. Τι κρίμα που μεγαλώσαμε…
 • Πολύ μεγάλο deal έκανε η Peoplecert. Η εξαγορά της βρετανικής Axelos κόστισε 450 εκατ. ευρώ και είναι ίσως η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία !!!
 • Το κέρδος για την Peoplecert είναι ότι αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην αγορά των πιστοποιητικών δεξιοτήτων για φυσικά πρόσωπα. Συν, ότι δημιουργεί ένα τεράστιο τεχνολογικό hub με 700 εργαζόμενους -αυτή τη στιγμή- στην Ελλάδα.
 • Μία πολύ σημαντική συνεργασία πέτυχε η Infoquest με την Acronis, γνωστή στον κόσμο της πληροφορικής για τις κορυφαίες λύσεις backup, επαγγελματικού επιπέδου.
 • Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Infoquest θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει λύσεις backup στο cloud, το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, με παράγοντες το αυξανόμενο bandwidth των επιχειρήσεων μέσω VDSL και FTTH, αλλά και την ανάγκη τους για διαθεσιμότητα των δεδομένων τους, παντού και πάντα.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Το περασμένο καλοκαίρι, σας είχαμε παρουσιάσει την ιστορική δεκαετή πορεία της Xiaomi, και τώρα η εταιρεία επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την επιτυχία της. Συγκεκριμένα πέτυχε να καταταχθεί στην 70ή θέση της λίστας top 100 από την Kantar BrandZ, με τις πιο πολύτιμες μάρκες για το 2021 διπλασιάζοντας μέσα σε ένα χρόνο την αξία του brand. Η Xiaomi βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε αυτή τη λίστα, έχοντας ανέβει 11 θέσεις από την περυσινή της κατάταξη.
 • Και μιας και μιλάμε για Xiaomi την Πέμπτη εγκαινιάστηκε το νέο Mi-Store στην Λευκωσία της Κύπρου. Μάλιστα, στο πλαίσιο του 5G Mobile Connected World υπήρξε live σύνδεση και συνέντευξη με τον Δημήτρη Δεστέ!
 • Με μία σημαντική ομιλία έδωσε το παρών ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, στο 21ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Ρυθμιστών της Διεθνούς Τηλεπικοινωνιακής Ένωσης. Επίσης, συμμετείχε σε round table σχετικά με τις ρυθμιστικές προκλήσεις στο νέο, αναδυόμενο ψηφιακό οικοσύστημα. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act), επισημαίνοντας πως προσθέτει πολύτιμα εργαλεία παρέμβασης στην κοινή προσπάθεια για ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών.
 • Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα της Focus Bari που παρουσίασε η Ξένια Κούρτογλου στο Mobile & Connected World. Γενικώς, δείχνει ότι οι Έλληνες είμαστε «τρελοί».
 • Από τη μία μεριά ανησυχούμε για το 5G -δείγμα του ότι χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση- και από την άλλη ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που ανησυχούν, που αγγίζει το 70%, υμνούν τα οφέλη του 5G και σκοπεύουν να αποκτήσουν ανάλογη συσκευή !!! Να δείτε που μόλις αποκτήσουν τη συσκευή θα εκλείψουν και οι αμφιβολίες…
 • Η έρευνα ανέδειξε πάντως και την πολύ καλή δουλειά που κάνουν όλοι οι πάροχοι, αφού την Ελλάδα το 34% δηλώνει ότι έχει ενημερωθεί από τις διαφημίσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για το 5G, ενώ στην Αγγλία μόνο το 18%!
anycast-m4-plus-600x80
 • Μετά από την Ookla, τώρα και η Umlaut απεφάνθη ότι το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Cosmote είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Η εταιρεία έλαβε την πιστοποίηση Best in Test για 7η συνεχή χρονιά, τόσο για τις υπηρεσίες φωνής, όσο και για τα mobile data. Αν θέλετε να κατεβάσετε όλο το report κάντε κλικ εδώ.
 • Εντυπωσιακό είναι ότι από την περυσινή μέτρηση, ο μέσος όρος ταχυτήτων της Cosmote αυξήθηκε κατά 57% όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά επίσης στην επαρχία και στις εθνικές οδικές αρτηρίες. Οι μετρήσεις της Umlaut πραγματοποιήθηκαν 10-23 Απριλίου 2021.
 • Όσο αναπτύσσεται μία εταιρεία, και περιπλέκονται οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες, τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρήσει κάποια όρια. Έτσι η Google βρίσκεται υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή τη φορά όσον αφορά τις διαφημιστικές πρακτικές της.
 • Συγκεκριμένα η Ε.Ε. εξετάζει αν και κατά πόσο η Google περιορίζει την πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών για διαφημιστικούς λόγους. Η «κατηγορία» είναι ότι διατηρεί απεριόριστη πρόσβαση για την ίδια, ενώ θέτει περιορισμούς για τρίτους, τόσο σε sites όσο και σε apps.
 • Τα προβλήματα για την Google δεν έχουν τέλος, αφού τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες αναζήτησης. Τα προβλήματα λύνονται σε κάποιο βαθμό αν καταργήσει ο χρήστης τις αυτόματες ενημερώσεις του Google. Δείτε πως, στο παραπάνω link.
 • Η Microsoft παρουσίασε τα Windows 11 που δείχνουν πολύ ωραία και έρχονται και σχετικά σύντομα. Αν και η παρουσίαση είχε πολλά τεχνικά προβλήματα. Δεν ήταν και πολύ καλό αυτό για το image της εταιρείας θα έλεγε κάποιος, αν και έδωσε αφορμή για πολλά και επιτυχημένα tweets, ενώ τα social media γενικά πήραν φωτιά… Ο Άγγελος Κυρίτσης μάλιστα, σχολίασε live την παρουσίαση.
heath-tracker-600X80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
O John McAfee έχει θεωρηθεί από πολλούς ως μια αντιφατική και εκκεντρική προσωπικότητα από τον κόσμο της τεχνολογίας. Αν και όλοι τον γνωρίζουμε για το διάσημο antivirus, ωστόσο υπάρχει ένα σκοτεινό πέπλο για τις δραστηριότητες του. Ενδεικτικό είναι ότι τον Οκτώβριο του 2020 συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, ύστερα από ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση των Η.Π.Α λόγω φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.
Για αυτό και ο εκκεντρικός Entrepreneur τον τελευταίο χρόνο τον περνούσε στις φυλακές της Ισπανίας, περιμένοντας να εκδοθεί στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με την El Mundo και την El Pais, την Τετάρτη η αστυνομία βρήκε τον McAfee νεκρό στο κελί του, με τα πρώτα reports να κάνουν λόγο ότι αυτοκτόνησε. Ήταν 75 χρονών.
O McAfee ήταν ένας άνθρωπος που ουκ ολίγες φορές είχε απασχολήσει τα media, με την αντισυμβατική συμπεριφορά του, η οποία δεν υπάκουε σε κανόνες και πολλές φορές φλέρταρε με την παρανομία.
Ενδεικτικό είναι ότι το 2012 ο McAfee κατηγορήθηκε ότι προσέλαβε έναν εκτελεστή (πληρώνοντας τον με 5.000$) για να σκοτώσει τον γείτονα του που τον ενοχλούσε!
Μάλιστα, η τρέλα ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, καθώς επιχείρησε (χωρίς επιτυχία προφανώς) να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρεία των Η.Π.Α, μπαίνοντας σφήνα στους Trump και Biden.
Σε ένα από τα τελευταία Tweets του, ο εκλιπών entrepreneur είχε περιγράψει την κατάσταση στην φυλακή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μεγάλη θλίψη σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα.
Αν και εγώ είμαι γέρος και είμαι ευχαριστημένος με λίγο φαγητό και ένα κρεβάτι, ωστόσο για τους νεότερους ανθρώπους η κατάσταση είναι τραγική.
cl8-sept-2019-600x80
Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη φάση στην αγορά δεν κυκλοφορούν πολλά high-end smartphones, τα οποία να διαθέτουν 1 terabyte σε αποθηκευτικό χώρο (είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού).
Οι περισσότερες ναυαρχίδες «περιορίζονται» στα 512GB σε storage, όμως οι memory card slots κάνουν τη δουλειά για όλους εκείνους τους χρήστες που είναι κυριολεκτικά… αχόρταγοι.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα μία από τις φήμες που είχαν έρθει στην επιφάνεια ήθελε το iPhone 13 να κυκλοφορεί με 1ΤΒ διαθέσιμο storage. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η Apple δεν πρόκειται να σπάσει το φράγμα των 512GB και έτσι όπως τονίζει και το report του Trendforce, το iPhone 13 θα έχει ακριβώς τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο με τον προκάτοχο του.
Σε περίπτωση λοιπόν που ελπίζατε ότι το νέο iPhone θα διέθετε διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο, μάλλον αναγκαστικά θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι το 2022.
Και εάν το 1TB σας φαίνεται υπεραρκετό, υπενθυμίζουμε ότι όσο περνάει ο καιρός τα media files μας αρχίζουν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο (άλλο ένα video στα 1080p και άλλο ένα video στα 4Κ), ενώ παράλληλα όσο το hardware των smartphones δυναμώνει, τόσο πολύ τα μελλοντικά games θα «διψούν» για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, κάνοντας χρήση high-res assets.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Microsoft πιστή στο ραντεβού της ανακοίνωσε και επισήμως τη νέα γενιά του λειτουργικού της, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει τα Windows 10 λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Ύστερα από αμέτρητα leaks και ανεπίσημες παρουσιάσεις από τους δημοσιογράφους που είχαν την ευκαιρία να τεστάρουν τμήματα του νέου OS, η Microsoft ανακοίνωσε και επίσημα τα Windows 11, το νέο λειτουργικό της, το οποίο έρχεται με μπόλικες εκπλήξεις.
Βέβαια, μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της παρουσίασης των νέων Windows, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η υποστήριξη για Android apps μέσω του Microsoft Store, το οποίο πρόκειται να επανασχεδιαστεί πλήρως έτσι να μπορεί να «δεχθεί» τις εφαρμογές εκείνες που δεν είναι τυπικά διαθέσιμες στο Windows app store (μπορούμε να σκεφτούμε ορισμένες εξ’ αυτών όπως το Adobe Creative Suite, το TikTok κ.ά).
Επίσης, κάνοντας αυτό το άνοιγμα προς την ομολογουμένως τεράστια κοινότητα των Android εφαρμογών ουσιαστικά η Microsoft προσφέρει νέες καλύτερες συνθήκες και στους developers, δίνοντας τους μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία και περισσότερο έλεγχο στο κομμάτι της εμπορικής εκμετάλλευσης, όπως επίσης και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις δικές τους μεθόδους πληρωμής.
Η Microsoft δεν ανακοίνωσε επίσημα το πότε ακριβώς τα Windows 11 θα είναι διαθέσιμα, ωστόσο υποσχέθηκε ότι οι χρήστες θα μπορούν να δοκιμάσουν το νέο λειτουργικό λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2021, με την πιθανότερη ημερομηνία του launch, να είναι κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο.
Α και επειδή σίγουρα αυτό που θα σας καίει περισσότερο έχει να κάνει με τη δωρεάν διάθεση του, τα νέα είναι σίγουρα πολύ ευχάριστα, καθώς αναμένεται να αποτελέσουν ένα ΔΩΡΕΑΝ upgrade των Windows 10! Καλοτάξιδα λοιπόν και πραγματικά, δεν σας κρύβουμε ότι ανυπομονούμε!
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin