Newsletter Banner 600x150_Nokia

Lets 5G! - άρχεται η συνεδρίαση για το 5G

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την Ολομέλειά της, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κωνσταντίνο Μασσέλο, θα δοθεί η επίσημη εκκίνηση του 5G στην Ελλάδα.
Στον διαγωνισμό για το φάσμα 5G συμμετέχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind, οι οποίες θα καταβάλουν σύμφωνα με την προκήρυξη, τουλάχιστον 367,319 εκατ. ευρώ.
Οι διοικήσεις των παρόχων θα στείλουν στη μάχη ένα μικρό αριθμό ανωτάτων στελεχών τους, οι οποίοι θα βρίσκονται σε επικοινωνία με τον επικεφαλής του ομίλου τους, που θα παρακολουθεί από τα κεντρικά τους γραφεία.
Η δημοπρασία αφορά το σύνολο των διαθέσιμων συχνοτήτων (700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz) και οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το 70% του τιμήματος των αδειών μετά από τριετή περίοδο χάριτος. Ένα δείγμα εμπιστοσύνης, θα λέγαμε, της Πολιτείας απέναντι στα δίκτυα - επενδυτές.
Από την πλευρά τους οι πάροχοι έχουν την υποχρέωση να καλύψουν με το νέο δίκτυο το 60% του πληθυσμού σε τρία χρόνια, ενώ σε ακόμη τρία έτη, ο στόχος είναι το 94% κάλυψης.
Μία ακόμη καινοτομία του διαγωνισμού, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί η διάθεση του 25% των εσόδων (ήτοι 0,25 x 367 εκ. ευρώ= 91,75 εκατ. ευρώ), για τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός, το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες 5G.
Σε σχέση με το «Φαιστός» υπήρξε και μία σχετική ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, η οποία μόνο σε άγνοια ή πολιτικές σκοπιμότητες θα μπορούσε να αποδοθεί, αφού οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν π.χ. ότι «οι προβλεπόμενες επενδύσεις ενέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την τύχη της επένδυσης και η Ε.Ε.Σ.Υ.Π. δε διαθέτει προηγούμενη εμπειρία και σχετική τεχνογνωσία στην αξιολόγηση και στην παρακολούθηση επενδύσεων σε περίπλοκα επιχειρηματικά σχέδια καινοτομικών ψηφιακών εφαρμογών…». Τεχνογνωσία, που προφανώς ένεκα χρηστομάθειας μάλλον διαθέτουν οι ερωτώντες…
Και όλα αυτά για μία πρωτοβουλία που έχει επαινεθεί από την ΕΕ ως παράδειγμα προς μίμηση και δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης 5G δράσεων για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, με χρήματα που διαφορετικά θα κατέληγαν «στον κουβά» του χρέους.
Καλή αρχή λοιπόν, και μία ακόμη ευκαιρία ανοίγεται για τη χώρα, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος σε επίπεδο τεχνολογίας, αλλά και να έχει ένα ακόμη χαρτί για την προσέλκυση επενδύσεων.
cosmote-dec2020-600x80-insurance
forthnet-proper

Νέα διοίκηση για τη Forthnet

Νέα διοίκηση εξελέγη στη Forthnet, κλείνοντας και τυπικά έναν 10ετή κύκλο, μέσα στον οποίο είδαμε την εκρηκτική άνοδο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας και της συνδρομητικής Nova, ενώ αργότερα γονάτισε κάτω από το βάρος των λανθασμένων επιλογών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένο ότι η εταιρεία είναι «tοo big to fall», οι πιστωτές της την κράτησαν στη ζωή, μέχρι να ευοδωθεί η πώλησή της στον όμιλο United.
Τώρα πλέον, η United, κατέχοντας το 86% των μετοχών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κατάθεση δημόσιας πρότασης, ώστε να αποκτήσει τουλάχιστον 90% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και να ασκήσει το Δικαίωμα Εξαγοράς. Με αυτή την κίνηση, θα κλείσει βεβαίως και ο κύκλος παρουσίας της Forthnet στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Όσον αφορά στη νέα διοίκηση, τα νέα μέλη είναι: Ο Nικόλαος Σταθόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της BC Partners, η οποία ελέγχει την United Group. Ο Δημήτριος Τζελέπης, που κατείχε τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή στην εταιρεία από τον Ιούνιο του 2018. Ο Vladislav Ratajac εκτελεστικό μέλος στη διοίκηση της μητρικής εταιρείας United Group και είναι υπεύθυνος για την οργανική ανάπτυξη και επιχειρηματική επέκταση του Ομίλου. Ο Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος των ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Τράπεζας Αττικής και της βιομηχανίας Αλουμύλ. Τέλος, ο Dirk Gerkens, ο οποίος είναι σύμβουλος μέσων επικοινωνίας, με 20ετή εμπειρία σε διάφορους ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Καλή αρχή!
THAT'S_LIFE_business_books_TALK_LIKE_TED_600_80
broumidis

Χάρης Μπρουμίδης: ευκαιρίες για την Ψηφιακή Ανάπτυξη

Με δεδομένο ότι στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης ξεμπλόκαρε η συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα αυτά που είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης, συμμετέχοντας στο συνέδριο του Economist.
Στην ομιλία του, επεσήμανε ότι οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης, και ειδικά οι πρωτοβουλίες και τα έργα που θα στοχεύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, είναι μοναδική ευκαιρία για την ανάκαμψη της Ελλάδας.
Ο κ. Μπρουμίδης δεν έμεινε σε γενικολογίες, αλλά ξεχώρισε τους τέσσερις βασικούς πυλώνες που θα εξασφαλίσουν δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε άτομα και επιχειρήσεις, μέσα από την ψηφιακή εξέλιξη.
Αυτοί είναι:
 • Η ανάπτυξη του 5G και η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού, ρυθμιστικού και επενδυτικού περιβάλλοντος που θα καταστήσει εφικτή την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα νέα δίκτυα.
 • Η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας αλλά και ειδικά των ΜΜΕ που αποτελούν τον παραγωγικό κορμό της χώρας.
 • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους με τρόπο οργανωμένο και ολοκληρωμένο.
 • Η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την κοινωνία και η ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης από όλους τους πολίτες.
Βέβαια, η ψηφιακή ανάπτυξη χρειάζεται και γερές βάσεις. Γρήγορες, απλές και διαφανείς διαδικασίες αδειοδότησης υποδομών, μέσα σε ένα σαφές και ξεκάθαρο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα επιταχύνει την εφαρμογή ενός σχεδίου για μία πανελλαδική υποδομή που θα μπορεί να υποστηρίξει δίκτυα οπτικών ινών παντού.
Φυσικά, ο κ. Μπρουμίδης, δεν παρέλειψε να ζητήσει για ακόμη μία φορά την μείωση της φορολογίας στην κινητή, αλλά και την κατάργηση της φορολογίας στη σταθερή, επισημαίνοντας ότι η αποκλιμάκωση της φορολογίας μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα κίνητρα για την ταχύτερη ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς.
Επίσης, πρότεινε την κατάργηση της φορολογίας για τις υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων και τις νέες ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερής, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές και η ζήτησή τους.
Ενδιαφέρον ακούγεται, κ. Πιερρακάκη!
monitoring-600-2
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Click away στα καταστήματα και να δούμε ποιος θα αντέξει. Ο Κωτσόβολος πάντως πρόλαβε τον ανταγωνισμό και ξεκίνησε ήδη στοχευμένη διαφήμιση για το Click & Collect από την Κυριακή. Παραγγέλνεις ότι θέλεις και σε 20 λεπτά παραλαμβάνεις.
 • Μάλλον κάποιοι δούλεψαν πολύ το τελευταίο τριήμερο! Όπως λέγαμε και στο στρατό, όποιος ιδρώνει στην ειρήνη δεν ματώνει στον πόλεμο (που ξεκινάει από σήμερα)…
 • Από την άλλη είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα για όσους επένδυσαν στα εμπορικά κέντρα. Και βεβαίως κλάμα για το Jumbo, το οποίο απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την κατάσταση και τις προκλήσεις της πανδημίας.
 • Παράλληλα, βρήκαν δουλειά οι ταξιτζήδες που έγιναν courriers όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην επαρχία!!! Γιατί οι «κανονικές» εταιρείες ταχυμεταφορών τρώνε απίστευτο «ξύλο»… Και αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν ούτε στο ελάχιστο την πρόκληση που βρήκαν απέναντι τους.
 • Έληξε και η περίοδος της «υπηρεσιακής κυβέρνησης» για τη Forthnet. Πλέον πρόεδρος είναι ο Νίκος Σταθόπουλος και CEO ο Δημήτρης Τζελέπης. Η διοικητική ομάδα είναι σίγουρα δυνατή, και με τις «πλάτες» της BC Partners είναι πλέον στο χέρι τους να γίνουν… dream team.
 • Γι’ αυτό και δεν δίνουμε σημασία σε κάποιες φήμες περί «προσωρινότητας» ορισμένων στο Δ.Σ. Αν μιλήσουν με το έργο τους, τότε θα ισχύσει το «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Επίσης, δεν θα δώσουμε τροφή στις φήμες για «διεύρυνση» της εταιρείας, γιατί μάλλον είναι πολύ νωρίς. Κάθε πράγμα στην ώρα του και οι φήμες… dust in the wind!
 • Παρουσία με prestige αποκτά στην αγορά ΤΠΕ η Innovus, θυγατρική της Vodafone, καθώς αναλαμβάνει να αποτελέσει κόμβο καινοτομίας στις νέες τεχνολογίες, και κυρίως στο smart health, μέσω της υπηρεσίας remote healthcare, που σκοπεύει να υλοποιήσει με τη βοήθεια του IoT και του 5G.
GY-1537-600X80-1
 • Σε αυτό το πλαίσιο θα προσφέρει και την υπηρεσία connected cabinets, για παρακολούθηση και διαχείριση των ψυγείων όπου διατηρούνται τα εμβόλια. Περιττό να πούμε πόσο «hot» είναι μία τέτοια τεχνολογία αυτό τον καιρό.
 • Πρόκειται για μία καλή είδηση που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις στο χώρο της καινοτομίας. Επιπλέον, στην παρουσίαση έγινε αναφορά στις νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο των διευρυμένων αναγκών της Innovus.
 • Παράλληλα, ο Χάρης Μπρουμίδης μίλησε στο συνέδριο του Economist, για τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, το 5G και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
 • Στην ομιλία του, τόνισε για μία ακόμα φορά το πάγιο αίτημα όλων των ελληνικών παρόχων, για μείωση της φορολογίας στην κινητή, και την πλήρη κατάργηση της στην σταθερή.
 • Ο ίδιος επιβεβαίωσε την πρόσληψη από τις 4/12 του Σ. Ράλλη στη Vodafone. Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Ράλλης, ο οποίος είχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής την τελευταία διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον μέλος της νέας δομής που δημιουργήθηκε στη Vodafone Ελλάδος για τη διεκδίκηση έργων στο Δημόσιο, αλλά και έργων αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Επικεφαλής στο συγκεκριμένο τομέα είναι ο Πάρης Δεληγιαννάκης, που θεωρείται από τα πλέον ικανά στελέχη της εταιρείας, αλλά έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο.
 • Ας μην ξεχνάμε ότι τα έργα του Δημοσίου είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Vodafone, που ενώ έχει εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα B2B, δεν διαθέτει την εμπειρία που έχει ο ανταγωνισμός της στα Δημόσια Έργα.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Ανάλογες προσπάθειες να διεκδικήσει μερίδιο κάνει και η Wind που «ψάχνεται» προς την ίδια κατεύθυνση, οπότε το βέβαιο είναι ότι στο μέλλον ο ανταγωνισμός δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε!
 • Βήμα-βήμα έρχεται όλο και πιο κοντά στην εμπορική χρήση του, το 5G, καθώς η δημοπρασία για το φάσμα είναι πλέον προγραμματισμένη για μεθαύριο, στις 16 Δεκεμβρίου. Το συνολικό ποσό που ζητείται από τους παρόχους ανέρχεται στα 367,319 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις τιμές εκκίνησης.
 • Εκπλήξεις δεν αναμένονται, αφού «κόντρα» υπάρχει για μία μόνο περιοχή συχνοτήτων. Στόχος του «ελληνικού» 5G είναι η πληθυσμιακή κάλυψη στο 60% εντός τριετίας, και 94% σε έξι χρόνια.
 • Με test για κορονοιό θα προσέρχονται οι αντιπροσωπείες των εταιρειών για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει και «πάγκος» με αναπληρωματικούς, για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Των φρονίμων τα παιδιά…
 • Εκεί που δεν παλεύεται το θέμα είναι τα μέλη της ολομέλειας της ΕΕΤΤ, για την καλή υγεία των οποίων προσευχόμαστε όλοι αυτές τις μέρες. Διότι, σε αυτή την περίπτωση πάγκος δεν μπορεί να υπάρξει…
 • Εβδομήντα ενέργειες σε δώδεκα μήνες, προκειμένου να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός 5G δεν είναι λίγο. Ιδιαίτερα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος για ανάλογα ευρωπαϊκά έργα είναι 30 μήνες. Υπό ΚΓΣ (κανονικές γραφειοκρατικές συνθήκες) θα πηγαίναμε το 2023, άντε το 2022 στην καλύτερη περίπτωση…
 • Σκεφτείτε ότι στην Ιταλία πλήρωσαν (αδρά) το φάσμα για τους 700 MHz το 2018 και θα το παραλάβουν για χρήση μετά από 3 χρόνια και βάλε. Εδώ, κατακυρώνεται το φάσμα την Τετάρτη και σε 10 μήνες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν!
combox
 • Η επιτυχημένη προσπάθεια έχει ονοματεπώνυμο. Για την ακρίβεια δύο! Έναν εν ενεργεία υπουργό και έναν ΓΓ που αποχώρησε…
 • Αυτά βλέπει η Φώφη και φρικάρει. Έτσι, ξαφνικά, μέσα σε μία ημέρα, αποφάσισε να «κοντύνει» τον μόνο επιτυχημένο «πασοκογενή» Υπουργό. Ο άλλος -ο Μιχάλης- δεν χρειάζεται κόντεμα. Παραμένει στο (πολιτικό) του ύψος.
 • Μίλησε λοιπόν επιμελώς για τον «πλημμελή» ρόλο της ΕΕΤΤ, για τις υψηλές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, για τις βλάβες (κάτι ήξερε μάλλον) και άλλα πολλά εμπριμέ…
 • Στο καπάκι έγινε και μία συμβατική ερώτηση στη Βουλή από το ΚΙΝΑΛ για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος στο «Φαιστός», βάζοντας για κερασάκι και ολίγη από ασυμβίβαστο.
 • Στην ουσία τα βέλη στόχευαν τον Κυριάκο #2. Αυτό που έκανε εντύπωση στους παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ, ήταν ο συγχρονισμός των δηλώσεων της Φώφης με την ερώτηση. Τυχαίο; Δε νομίζω, όπως θα έλεγε και η παλιά διαφήμιση του ΟΤΕ…
 • Μιλώντας για το Φαιστός, μάλλον μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε επίσημη ανακοίνωση για το ποιος θα ηγηθεί του σχήματος. Stay tuned!
 • Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Η Wind στον Βόλο έχασε το δίκτυο όλο, και η Forthnet στη Βόρεια Ελλάδα έπεσε μέσ’ στην πηγάδα. Η πρώτη έβγαλε ανακοίνωση, ζήτησε συγνώμη και αποζημίωσε τον κόσμο με χρόνο ομιλίας και data, για τη δεύτερη δεν ακούσαμε τίποτα…
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Ενώ οι κυβερνήσεις ασχολούνται με τη ρύθμιση και την υλοποίηση του 5G, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει βαρύτητα στην ασφάλεια του. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκίνησε έλεγχο ώστε να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό είναι ασφαλές το δίκτυο 5G κάθε κράτους-μέλους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χρήση του 5G στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα αποφέρει κέρδη 113 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, και θα δημιουργήσει 2,3 εκ. θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ. Γι’αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης των υποδομών από κακόβουλη και ανεπιθύμητη πρόσβαση.
 • Μιλώντας για την Ευρώπη, τα στοιχεία του δείκτη DESI λένε ότι οι γυναίκες υστερούν στις ψηφιακές δεξιότητες, στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, μόνο το18% των γυναικών σε ευρωπαϊκά κράτη εργάζονται στον τομέα των ΤΠΕ. Όπως θα περίμενε κάποιος, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία έχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα γυναικών στις ΤΠΕ. Αντίθετα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και (δυστυχώς) η Ελλάδα, είναι στις κατώτερες θέσεις του δείκτη για την απασχόληση γυναικών στις ΤΠΕ.
 • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους επιβάλλεται να συμπληρωθεί από ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας των hardware και software υποδομών που συνεχώς εξελίσσονται και επεκτείνονται. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε επίσημα την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας για το 2020-2025.
 • Στόχος είναι βέβαια η διασφάλιση των ευαίσθητων δεδομένων των πολιτών, αλλά και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συστημάτων του Δημοσίου, των οποίων η online διαθεσιμότητα αυξάνεται σταδιακά, και κατά συνέπεια είναι πιο επιρρεπή σε hacking.
 • Μιλώντας για διασύνδεση, η Κοινωνία της Πληροφορίας ανακοίνωσε επίσημα διαγωνισμό για ένα έργο που θα υλοποιήσει τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων του Δημοσίου σε ένα δομημένο πλαίσιο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ 29,7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το κράτος, ώστε τα online συστήματα να έχουν σωστή επικοινωνία όχι μόνο με τους χρήστες, αλλά και μεταξύ τους.
 • Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις νέες ανάγκες που έχει δημιουργήσει το lockdown, το οποίο δεν πιστέψατε βέβαια ότι θα διαρκούσε μόνο δύο εβδομάδες… Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινιάζεται η νέα πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, myOAEDlive.gov.gr, που επιτρέπει τις βιντεοκλήσεις μεταξύ ανέργων και επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι άνεργοι θα έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
 • Το όλο σύστημα απαιτεί σύνδεση απλώς με τα στοιχεία του κάθε πολίτη στο TaxisNet, όπως άλλωστε όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr. Το online ραντεβού μπορεί να κλειστεί εντός 90 ημερών, στην εργάσιμη μέρα επιλογής του πολίτη. Πόσο μακριά φτάσαμε σε ένα μόλις χρόνο, από τις εποχές των ατελείωτων ουρών…
600x80 dlink 5-11-20 sent
 • It’s now or never. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη μουσική επένδυση για την B2B διαφήμιση της Cosmote…
 • Γράφτηκε ότι η Starlink του Elon Musk ετοιμάζεται για είσοδο στην Ελλάδα. Εντυπωσιακή είδηση, αλλά μάλλον θα αργήσει πολύ να έρθει η υπηρεσία δορυφορικού Internet του Musk στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η Starlink κυνηγά απομακρυσμένες περιοχές και όχι αστικές, όπως θέλουν πολλοί να ελπίζουν. Από την άλλη το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας ταιριάζει σε αυτό που θα ήθελε η Starlink, έστω και αν η αγορά είναι μικρή.
 • Ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη μοιάζει να είναι η πορεία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, που σήμερα έχει παρουσίαση στα media επί του θέματος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις. Έχουν ήδη 3.000 χλμ. οπτικής ίνας και στα πλάνα πάνε για 12.000 χλμ., με διασύνδεση στα Βαλκάνια και την Τουρκία.
 • Πρόσφατα ανακοινώθηκε συμφωνία της Grid Telecom με την Lancom για τη δημιουργία κεντρικού προστατευμένου σημείου παρουσίας (Protected Point of Presence) της Grid Telecom στο υπό κατασκευή Balkan Gate I, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
 • Το Balkan Gate Ι, με προδιαγραφές TIER III του Uptime Institute, θα παρέχει όλα τα εχέγγυα για την ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του Carrier Grade δικτύου οπτικών ινών της Grid Telecom, στη Βόρειο Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
 • H Kaspersky ετοιμάζεται να λανσάρει πλατφόρμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των χρηστών κυρίως σε επιχειρήσεις όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας. Γιατί η μεγάλη τρύπα αποδεικνύεται πως είναι οι χρήστες και όχι τόσο τα συστήματα.
 • Κυκλοφόρησε και το τεύχος Δεκεμβρίου, του περιοδικού InfoCom, με μία σημαντική συνέντευξη του Δημήτρη Εφορακόπουλου. Δείτε το on line με ένα κλικ και παρακολουθείστε την πορεία της Info Quest από το 1981 μέχρι σήμερα, για να δείτε πως όταν λέει «είναι στο DNA μας να κάνουμε διαρκώς νέα πράγματα» το εννοεί!
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Σύμφωνα με πηγές της DisplaySearch, που γνωρίζει καλά τη βιομηχανία τεχνολογιών οθόνης για smartphones, το 2021 θα είναι η χρονιά των foldable smartphones, ειδικότερα όσον αφορά το δεύτερο εξάμηνό του.
Έτσι, θα δούμε νέα foldables από πολλές εταιρείες, όπως τις Oppo, vivo, Xiaomi, αλλά και την Google.
Παράλληλα, και η Samsung θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατηγορία, ετοιμάζοντας τρία νέα αναδιπλούμενα smartphones που θα είναι τα Galaxy Z Fold3, Z Flip2 και Z Flip Lite.
Από την DisplaySearch υποστηρίζουν ότι δε θα δούμε το Fold3 Lite, όπως έλεγαν προγενέστερες φήμες, αλλά ένα “προσιτό foldable” από την οικογένεια Flip.
Επιστρέφοντας στις άλλες εταιρείες, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές συμμετέχουν στο παιχνίδι των foldables, αλλά, όπως φαίνεται, τη δική της πρόταση θα ετοιμάσει και η Google.
Τέλος, πέρα από τα foldables, τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας και στα rollable smartphones, βλέποντας μοντέλα όπως το Oppo X 2021 concept.
Σίγουρα το μέλλον των smartphones αναμένεται ξεχωριστό και τα νέα concepts θα συζητηθούν πολύ τη χρονιά που έρχεται.
cl8-sept-2019-600x80
Η Apple πρόσφατα κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις με το Μ1 chipset, το οποίο σίγουρα ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη στον τομέα του performance, φέρνοντας στο προσκήνιο τα MacBook Air, Pro και Mac Mini.
Φυσικά, το M1 chipset ήταν μόνο η αρχή, καθώς η Apple σύμφωνα με το έγκριτο report του Bloomberg δουλεύει πάνω στην ανάπτυξη νέων silicon chipsets, τα οποία θα ξεκινούν από τους 8 έως τους 12 πυρήνες στις αρχές του 2021, ενώ στο δεύτερο μισό του νέου έτους, θα πρέπει να περιμένουμε ένα chipset της οικογένειας M1 με 20 πυρήνες!
Στοχεύοντας στα πιο «επαγγελματικά» Mac Pro το 2022, η Apple ενδέχεται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη παρουσιάζοντας στην αγορά, CPU με… 32 πυρήνες.
Μάλιστα, η Apple δε φαίνεται να σταματάει εκεί, καθώς σχεδιάζει και νέες πιο ανεπτυγμένες GPUs, με 16 και 32 πυρήνες, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε και GPUs που θα φτάνουν τους 64 ή και 128 πυρήνες, προσπερνώντας ακόμη και τις λύσεις που προτείνει η Nvidia.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Apple έχει μπει πολύ δυναμικά στο παιχνίδι της ανάπτυξης νέων εξελιγμένων επεξεργαστών και chipsets, καθώς ο στόχος της είναι να βασίζεται πλέον αποκλειστικά στα δικά της chips για τα προϊόντα της και όχι στην Intel.
Αναμφίβολα, το 2021 θα είναι εξαιρετικά ιδιαίτερο και συναρπαστικό για την Apple!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η HMD Global ετοιμάζει τη συσκευή που θα αντικαταστήσει το Nokia 5.3 και ονομάζεται Nokia 5.4.
Ήδη γνωρίζουμε τις προδιαγραφές της, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Διαβάζουμε όμως ότι θα έρθει με οθόνη HD+ (1520x720 pixels) 6,39 ιντσών, καθώς και selfie camera 16MP, θα τροφοδοτείται από τον οκταπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 662 με Adreno 610 GPU και θα διαθέτει 4GB RAM και αποθηκευτικό χώρο 128GB επεκτάσιμο μέσω microSD.
Θα τρέχει το Android 10, ενώ, όσον αφορά την quad-camera, θα διαθέτει κεντρικό αισθητήρα 48MP, ultra-wide αισθητήρα 5MP, αισθητήρα βάθους 2MP και macro 2MP.
Το τηλέφωνο θα διαθέτει ακόμη Google Assistant button, υποδοχή ήχου 3,5 mm, ραδιόφωνο FM, σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος και μπαταρία 4000mAh.
Οι διαστάσεις του θα είναι 160,97 x 75,99 x 8,70 χιλιοστά και το βάρος του 182 γραμμάρια.
Επιπλέον, θα υποστηρίζει Dual 4G VoLTE, Wi-Fi 802.11 ac (2.4GHz + 5GHz), Bluetooth 5.0 και GPS + GLONASS.
Το νέο Nokia 5.4 αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μπλε και μοβ αποχρώσεις και να παρουσιαστεί επίσημα κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο μήνα που διανύουμε.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin