Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 SMART PRESS

Forthnet: Go, going, gone!

Το ποσοστό της Go Plc στη Forthnet εξαγοράζει η BC Partners, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της μαλτέζικης εταιρείας.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο της Μάλτας στις 5 Νοεμβρίου η Go αναφέρει ότι έχει συνάψει συμφωνία με την Newco United Group Hellas (θυγατρική της BC Partners) για την πώληση των 24.887.737 μετοχών της στη Forthnet σε συνολική τιμή 3.235.405 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή της ελληνικής εταιρείας μεταβιβάζεται έναντι 0,1299 ευρώ, τιμή η οποία είναι χαμηλότερη από αυτή στο ταμπλό της Σοφοκλέους (0,3 ευρώ ανά μετοχή).
Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Forthnet είναι υπό επιτήρηση λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, ενώ η κεφαλαιοποίησή της είναι στα 77,5 εκατ. ευρώ.
Η Go Plc είναι ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Μάλτας και ελέγχεται σε ποσοστό 65% από την Tunisie Telecom.
Το ποσοστό της στην ελληνική εταιρεία διαμορφώθηκε, έπειτα από την πρόσφατη μετατροπή ομολογιών σε μετοχές, σε 9,63%.
Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο στις 11 Νοεμβρίου 2020. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή δεν είχε ανακοινωθεί κάτι νεότερο ούτε από τη Go, ούτε από τη Forthnet η οποία είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το ελληνικό χρηματιστήριο για σημαντικές αλλαγές στη μετοχική της σύνθεση, εφόσον και αυτή ενημερωθεί από τον μέτοχό της.
Βάσει των συναλλαγών που έχουν γίνει έως τώρα για την εξαγορά της Forthnet η United Group κατέχει το 33,2% και διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης (call option) για την απόκτηση επιπλέον 58.473.079 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 22,6318% τις οποίες σήμερα κατέχουν η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank και η Τράπεζα Αττικής.
Στη Forthnet ποσοστό 14,06% κατέχουν επίσης η Wind, 9,63% η Massar Invest (με έδρα το Ντουμπάι) και 2,77% η Vodafone.
600Χ80 (1) cosmote
athanasios-staveris

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει…

Ο λόγος για τον Αντώνη Τζωρζακάκη, ο οποίος αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών.
Οι καλές γλώσσες λένε ότι πολύ σύντομα θα τον ξαναδούμε στα πέριξ, μιας και η ενασχόληση του σε όποιο πόστο και αν έχει ταχθεί, έχει αποδειχθεί άριστη κίνηση. Ακούγονται πολλά για τα νέα του καθήκοντα, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οφείλουμε να μην αναφέρουμε τίποτα.
Τις κακές γλώσσες όταν πρόκειται για ένα στέλεχος με τέτοιο έργο, απλά δεν τις λαμβάνουμε υπόψη. Από το στόμα του κόρακα τι άλλο από «κρα» θα ακούσει κανείς;
Όσον αφορά στη ΓΓΤ, ο Αντώνης αφήνει πίσω του εξέλιξη ετών φωτός σε σχέση με την εποχή που ανέλαβε. Μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη αποδείχθηκαν ιδανικό δίδυμο, σχεδιάζοντας και βάζοντας σε τροχιά υλοποίησης την εθνική στρατηγική για το 5G, ενώ ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ η προπαρασκευαστική δραστηριότητα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εντός του 2020 ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του σχετικού φάσματος, με μια σειρά αναγνωρισμένων καινοτομιών για την ταχεία ανάπτυξη των νέων δικτύων 5G, καθώς και για την δημιουργία οικοσυστήματος μέσω κατάλληλων επενδυτικών εργαλείων.
Επίσης, ολοκληρώθηκε και ενσωματώθηκε λειτουργικά στην Πολιτική Προστασία το σύστημα ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης «112», δόθηκε σε λειτουργία σε χρόνο μικρότερο των 24 ωρών η υπηρεσία SMS «13033», για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις κατά την περίοδο των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, η οποία δυστυχώς παραμένει ακόμα επίκαιρη...
Η υπηρεσία αναγνωρίστηκε από τον ΟΟΣΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βέλτιστη πρακτική που ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Από τη στιγμή που οι υποδομές μπήκαν σε σωστές ράγες, σειρά έχει πλέον το πλάνο διαχείρισης των δεδομένων που θα παράγονται.
Ίσως για τον λόγο αυτό, τη θέση του Αντώνη Τζωρζακάκη, αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθανάσιος Στάβερης, ο οποίος εκτός από ένα εντυπωσιακότατο βιογραφικό, έχει εξειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων, στην χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Εκμάθησης (ΑΙ/ML) και ανάλυσης κειμένου με χρήση μεθοδολογιών NLP (Νatural Language Processing).
Όσον αφορά στο follow up των έργων που τρέχουν, ο νέος Γενικός Γραμματέας, έχει να επιδείξει μακράν εμπειρία στη σχεδίαση και υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων ΤΠΕ στον ιδιωτικό τομέα, δουλεύοντας σε διεθνές επίπεδο, οπότε το follow up των έργων σε εξέλιξη, αλλά και η εκκίνηση νέων, εκτιμάται ότι δεν θα χάσουν τη δυναμική τους, ούτε στο ελάχιστο.
avidex 13-11-20 sent
telekom-romania-sale

Telekom Romania: 1,2,3… sold

Έκλεισε οριστικά η πώληση του 54,01% της Telekom Romania Communications που κατείχε ο ΟΤΕ και περνάει πλέον στη Γαλλική Orange Ρουμανίας.
Η αποτίμηση του ποσοστού που κατέχει ο ΟΤΕ ήταν στα 268 εκατομμύρια, και απομένουν οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές, ώστε τυπικά οι Γάλλοι να αναλάβουν τον έλεγχο, μαζί με το δίκτυο σταθερής που εξυπηρετεί περίπου 930.000 πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών και 1,2 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα έσοδα από την πώληση, ο ΟΤΕ θα τα διανείμει στους μετόχους του με τη διαδικασία της απόδοσης έκτακτου μερίσματος, κάτι που πιθανότατα θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Με αυτή την κίνηση, ο ΟΤΕ συνεχίζει το πλάνο αποεπενδύσεων που ξεκίνησε το 2011, επιλέγοντας να μειώσει τη διασπορά και να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες του με κύριο άξονα την ελληνική αγορά και τις επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς.
Ουσιαστικά, η τελευταία συμμετοχή του ΟΤΕ σε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία εκτός Ελλάδος, είναι πλέον στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, Telekom Romania Mobile Communications, της οποίας κατέχει ποσοστό 70% με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στην Telekom Romania.
Φυσικά με μία καλή προσφορά, το Μέγαρο δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να αποχωριστεί και την τελευταία του συμμετοχή, κάτι που είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα συμβεί σύντομα.
Έτσι, θα κλείσει ο κύκλος της εξωστρέφειας της δεκαετίας του ’90, όταν οι Ελληνικοί όμιλοι, με προεξάρχουσες τις τράπεζες, ξεκίνησαν την έξοδο τους στα Βαλκάνια.
Η οικονομική κρίση έφερε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων μέσω των αποεπενδύσεων και της εσωστρέφειας.
Από τη δική του πλευρά, ο ΟΤΕ έκανε μεθοδικές και υπολογισμένες κινήσεις, ώστε οι πωλήσεις των συμμετοχών του να γίνουν σε αξιοπρεπείς αξίες και ποτέ υπό το κράτος πίεσης, ή βιασύνης.
monitoring-600-2
ote-hq-new

ΟΤΕ: καλά αποτελέσματα παρά την πανδημία

Θετικά τα αποτελέσματα της Cosmote για το εννεάμηνο του 2020, αφού κατέγραψε αύξηση κερδών προ φόρων κατά 8,1% και κέρδη μετά φόρων 316,7 εκατ. ευρώ αυξημένα 28,1%, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,1%.
Η κύρια απώλεια εσόδων προέκυψε από την μείωση του τουρισμού, και άρα των εσόδων από την περιαγωγή, ενώ φυσικά η μείωση της κινητικότητας κατά το γενικό lockdown Μαρτίου-Απριλίου είχε και αυτή τις επιπτώσεις της.
Είναι δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα, αν και λόγω της χειμερινής περιόδου κατά την οποία η τουριστική κίνηση είναι πάντα πολύ μικρότερη, ο αντίκτυπος της, αναμένεται να είναι πιο ήπιος. Επίσης, η διοίκηση βλέπει ότι οι επιπτώσεις από το τρέχον lockdown θα περιοριστούν σε μειωμένη ροή εξόφλησης λογαριασμών, και τη δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Φυσικά, η πορεία που έχει ξεκινήσει από το 2010 και αφορά τον περιορισμό του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους, συνεχίζεται χωρίς διακοπή.
Στο πλαίσιο της εθελουσίας, αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020 να έχουν αποχωρήσει συνολικά περίπου 1.100 εργαζόμενοι.
Επίσης, η διοίκηση εκτιμά ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2021 θα επηρεαστούν θετικά, τόσο από τον μετασχηματισμό του ομίλου όσο και από την εθελουσία, ενώ θεωρούν ότι η θετική επίδραση θα υπάρξει και στα έσοδα από την περιαγωγή, καθώς η προσδοκία είναι ότι ο τουρισμός το επόμενο καλοκαίρι θα ανακάμψει.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Δεύτερη εβδομάδα locdown#2 και η ζωή συνεχίζεται. Με τις όποιες προσαρμογές βεβαίως – βεβαίως, αφού η Vodafone π.χ. δηλώνει ότι το 80% του προσωπικού εργάζεται από το σπίτι. Ανάλογα και κρίνοντας και από το lockdown#1, υποθέτω ότι θα είναι τα ποσοστά και από τους άλλους παρόχους.
 • BTW, όταν σου χαλάει το router εν μέσω καραντίνας οι πάροχοι θα μπορούσαν να το στέλνουν στο πλησιέστερο οικείο κατάστημα για να το παραλάβεις, αντί να περιμένεις πότε θα δεήσει να στο παραδώσει π.χ. η ΕΛΤΑ Κούριερ. Άσε που 3 ώρες χρόνος αναμονής για να μιλήσεις με τον agent στην υπηρεσία εξυπηρέτησης είναι πολύ, ακόμα και για τις εποχές που διανύουμε…
 • Όσοι ασχολούνται με το e-commerce τρίβουν τα χέρια τους -αφού ο κόσμος στη λογική «ψωνίζω άρα υπάρχω», έχει αυξήσει σημαντικά τις παραγγελίες. Αυτή τη στιγμή «ουσιώδη εν ανεπαρκεία» όπως μαθαίναμε στο σχολείο, είναι τα διαδικτυακά προϊόντα από καλώδια Ethernet μέχρι κάμερες web.
 • Και όλοι βεβαίως αναμένουν τη Μεγάλη Black Friday που ήδη -αν αποκωδικοποιήσουμε τα διαφημιστικά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, που μας προτρέπουν να «τα πάρουμε όλα», έχει ξεκινήσει, ενώ και ο ανταγωνισμός δεν πάει πίσω, αφού ήδη ξεκίνησαν οι καμπάνιες των Public, Media Markt, Κωτσόβολος -με ένα έξυπνο διαχρονικό video καθώς και το ΠΛΑΙΣΙΟ που παρουσιάζει το δράμα ενός unboxer και ισχυρίζεται ότι έρχεται μαύρη ημέρα για το unboxing!
 • Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει ο «Μαύρος Νοέμβρης» και τι προσφορές θα δούμε, γιατί με τα καταστήματα κλειστά όλοι θα θέλουν να «ρεφάρουν» από τις διαδικτυακές πωλήσεις.
 • Ενδεικτικό είναι ότι οι προπαραγγελίες των νέων iPhone 12 πάνε πολύ καλά – καλύτερα και από αυτές του iPhone 11 και ίσως προκύψει θέμα διαθεσιμότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο που οι Cyta, Epic και Public έχουν δώσει τα ρέστα τους…
GY-1537-600X80-1
 • Καλά πάνε και οι πωλήσεις των παιχνιδομηχανών αν και κάποιοι αναμένουν τις Black Friday προσφορές δεδομένου ότι χρονικά «φάγαμε τον γάϊδαρο» και ίσως αξίζει τον κόσμο η αναμονή.
 • Μας ξάφνιασε την περασμένη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, καθώς ο Αντώνης Τζωρτζακάκης αποχώρησε από τη σχετική ηγετική θέση του γενικού γραμματέα, εντελώς αιφνιδιαστικά, μετά από 16 μήνες απόλυτα επιτυχημένης και δημιουργικής παρουσίας.
 • Η πιο πρόσφατη επίσημη παρουσία του ήταν στο συνέδριο InfoCom World, μαζί με τον υπουργό κ. Πιερρακάκη. Δείτε το σχετικό video από το Leaders Summit.
 • Όποια και αν είναι η επόμενη επιλογή του, εμείς ευχόμαστε καλή συνέχεια, και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα σταματήσει να κερδίζει αναφορές σε αυτή τη στήλη χάρη στο έργο του. Το αντίθετο μάλιστα…
 • Όσο για τη νευραλγική θέση του ΓΓΤΤ, ειδικά αυτή την άκρως κρίσιμη περίοδο, ως αντικαταστάτης επιλέχθηκε ο Αθανάσιος Στάβερης, πρώην σύμβουλος του Κυριάκου Πιερρακάκη.
 • Το βιογραφικό του νέου ΓΓΤΤ βρίθει από credentials και εμπειρία στον επιστημονικό τομέα, κάτι που οπωσδήποτε θα χρειαστεί, για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της νέας του ιδιότητας.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Ε...και δεν είναι μόνο η επιστημονική γνώση αλλά και το έργο, αφού στην ουσία σε αρκετές περιπτώσεις (όπως π.χ. το «112»), είχε σηκώσει τα μανίκια και είχε δουλέψει με όλους τους παράγοντες της αγοράς (δίκτυα, υπηρεσίες κλπ).
 • Πολλοί ρωτάτε πότε θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το «Φαιστός». Προφανώς στις αρχές του 2021 -αφού γίνει ο διαγωνισμός, γιατί δεν θα ήταν σωστό να βάλουν το κάρο μπροστά από τα άλογα. Από κει και πέρα δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι ένα έργο «μακράς πνοής», που απαιτεί χρόνο για να δρέψουμε τους καρπούς.
 • Όποιος πιστεύει ότι θα φτιάξουμε αποδοτικό οικοσύστημα 5G σε ένα 6μηνο καλύτερα να το ξανασκεφτεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπουν οι σωστές βάσεις και να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές. To 5G είναι δυναμικό, θα εξελίσσεται διαρκώς και ανάλογα δυναμική θα είναι προφανώς και η εξέλιξή του…
 • Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται application -πιο φιλικό προς το χρήστη- συναφές με το 13033 που από τα 2.6 εκατομμύρια μηνύματα στο lockdown #1 έχει φτάσει τα 4 εκατομμύρια ημερησίως σε αυτή τη φάση.
 • Άνοιξε και με τη βούλα ο δρόμος για την TowerCo, την από κοινού εταιρεία που διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας των Vodafone και Wind.
 • Η ΕΕΤΤ, σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, έκρινε ότι η TowerCo δεν παραβιάζει κάποιον αντιμονοπωλιακό νόμο ή κανονισμό. Θυμίζουμε ότι η Vodafone συμμετέχει κατά 62% και η Wind κατά 38%.
combox
 • Στην πράξη αυτή η απόφαση είναι το πράσινο φως από την πλευρά της πολιτείας για την Vantage Towers, μία εξέλιξη που δείχνει το πως θα είναι τα δίκτυα στο μέλλον.
 • Πρόκειται για μία τάση που έχει ξεκινήσει από τα 90’s στην Αμερική -όπου το 90% ανήκει ήδη σε tower companies, το αντίθετο δηλαδή από την Γηραιά Ήπειρο- και στην ουσία δημιουργεί ευέλικτα δίκτυα με outsourcing πόρους, που θα επικεντρώνονται κυρίως στην εμπορική τους λειτουργία.
 • Δείτε την πολύ διαφωτιστική ομιλία του Δημήτρη Κολοκοτρώνη της Fasmetrics στο InfoCom, που ξεκινάει με ένα moto δανεισμένο από τον BloombergIn the Age of 5G, the Hottest Telecom Assets AreTowers”.
 • Για να καταλάβετε τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν και πως οι πάροχοι θα αλλάξουν πίστα και θα περάσουν στο επόμενο level. Αν θέλετε -εκτός από την παρουσίαση- να δείτε και το πλήρες video, κάντε κλικ εδώ
 • Προσθέστε π.χ. και τη δύναμη του gaming -που σαν αγορά ξεπερνάει αυτή της μουσικής και των movies- αλλά οι games δεν προτιμούν ακόμα το mobility λόγω latency, βάλτε στο τοπίο και τις άλλες ανάλογες αγορές και εφαρμογές και ίσως απαιτηθεί να έχουμε ένα mini «data center», σε κάθε μεγάλο cluster κεραιών.
 • Ε…αυτά είναι πράγματα που μόνο όποιος κάνει focus στη συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να καλύψει επαρκώς και να τα προσφέρει «στο πιάτο» στους παρόχους. Γι’ αυτό είναι μοιραίο, στη νέα εποχή, να οδηγηθούν όλοι σε ανάλογες λύσεις. Προσωπικά, ζω από περιέργεια για να δω πότε -και με ποιο τρόπο- θα το υλοποιήσει η Deutsche Telekom!
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν την Telekom Romania να πωλείται στη γαλλική Orange. Έτσι, το 54% που κατείχε ο ΟΤΕ, και μεταφράζεται σε 268 εκατ. ευρώ, τώρα ανήκει στην Orange, η οποία θυμίζουμε ότι έχει ήδη έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην αγορά της Ρουμανίας.
 • Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η πώληση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις ελεύθερες ταμειακές ροές ή στο δανεισμό του ομίλου. Λόγος γίνεται ήδη για σχέδια πλήρους αποχώρησης του ΟΤΕ από τη Ρουμανία, δηλαδή από την Telekom Romania Mobile Communications, αλλά προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο.
 • Παρά τις διόλου ευνοϊκές συνθήκες της φετινής χρονιάς, ο όμιλος ΟΤΕ παρουσίασε κέρδη προ φόρων 340,9 εκατ. και μετά φόρων 316,7 εκατ., αυξημένα κατά 8,1% και 28,1% αντίστοιχα.
 • Όπως ήταν αναμενόμενο, μειωμένα ήταν τα έσοδα από το roaming, απώλεια που αντισταθμίστηκε από την αύξηση των data και τις ευρυζωνικές συνδέσεις. Πλέον, δύσκολα βρίσκεις νοικοκυριό χωρίς broadband, ενώ τελικά η εξοικονόμηση κόστους από τις πρωτοβουλίες εθελούσιας εξόδου, ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ.
 • Και ενώ ετοιμάζεται κι άλλη εθελούσια για 600 άτομα ακόμα, οι αποσχίσεις των τριών θυγατρικών πάνε για τις αρχές του 2021.
 • Αν προσθέσει κανείς και την πώληση της σταθερής στη Ρουμανία, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι γενικώς ο όμιλος δείχνει να γίνεται ιδιαίτερα ευέλικτος, γεγονός που από μόνο του είναι αρκετά ενδιαφέρον.
600x80 dlink 5-11-20 sent
 • Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες θυγατρικές, ειδικά η e-Value και εκείνη με τις τεχνικές υπηρεσίες, θα «βγουν» στην αγορά για να πάρουν και άλλες δουλειές.
 • Κάτι πήρε η Nokia από το 5G της Cosmote. Όχι πολλά πράγματα, αλλά έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση ήταν μία σημαντική εξέλιξη.
 • Ας παραμείνουμε στον Όμιλο για να αναφέρουμε το ευχάριστο γεγονός ότι ξ OTEGLOBE ήταν για 3η συνεχή χρονιά στα Global Carrier Awards η καλύτερη εταιρεία διεθνών τηλεπικοινωνιών σε Ν.Α. Ευρώπη και Ευρασία. Και βέβαια το να κατακτάς επί τρία συναπτά την κορυφή και μάλιστα με τέτοιο ανταγωνισμό, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι…
 • Στη «δυσμένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπεσε ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους στον κόσμο, δηλαδή η Amazon. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο λέει ότι καταπατά τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της ΕΕ, εκμεταλλευόμενη την «ισχύ» του marketplace της, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική κατά άλλων εμπορικών πλατφορμών.
 • Γίνεται δηλαδή έρευνα σχετικά με ευνοϊκή μεταχείριση των πωλητών στο δικό της marketplace. Ενδιαφέρον θα έχει σίγουρα να δούμε την αντίδραση / απάντηση του Jeff Bezos σε αυτή την υπόθεση.
 • Και μιας και ο λόγος για το e-commerce, το newsletter της συγκεκριμένης αγοράς e-commerce news είναι πλέον εβδομαδιαίο. Δείτε εδώ το τελευταίο τεύχος!
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Samsung είναι γνωστό ότι επενδύει στα Exynos, τα οποία αποτελούν τα δικά της «homemade» chipsets, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται μόνο από την ίδια (στη σειρά Galaxy), αλλά παράλληλα «φιλοξενούνται» και στα smartphones άλλων «μικρότερων» κατασκευαστών.
H κορεατική εταιρεία συνεχίζει δυναμικά να στηρίζει τα μελλοντικά SoCs και πρόσφατα ανακοίνωσε το Exynos 1080, το οποίο θα κατασκευάζεται με βάση την τεχνολογία των 5nm.
Ο «διάδοχος» του Exynos 980 θα έρχεται με ενσωματωμένο 5G modem, με τη Samsung να προτιμάει μια οκταπύρηνη triple cluster CPU, η οποία αποτελείται από 4 πυρήνες Cortex A78 (χρονισμένοι στα 2.8Ghz και 2.6GHz) και 4 πυρήνες Cortex A55 (με συχνότητα ρολογιού στα 2GHz.
Τα γραφικά αναλαμβάνει μία Mali-G78 GPU MP10, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρίζει Cat. 18 LTE downlink/uplink, Bluetooth 5.2, όλα τα Wi-Fi bands και FM Radio.
Φυσικά, το Exynos 1080 chipset αναμένεται να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και στον τομέα της φωτογραφίας, υποστηρίζοντας 200MP single camera ή dual units των 32MP + 32MP, πράγμα που σημαίνει ότι η δυνατότητα μιας συσκευής για video recording με τον κατάλληλο σένσορα θα μπορεί να φτάνει τα 4Κ στα 60 fps.
Και οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς με το Exynos 1080 τα smartphones που θα βασίζονται σε αυτό θα μπορούν να υποστηρίξουν τα LPDDR4x και LPDDR5 RAM standards, UFS 3.1 storage, WQHD+ displays με 90Hz refresh rates ή Full HD panels με ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz.
Τα πρώτα smartphones της Samsung που θα στηρίζονται στο Exynos 1080 αναμένεται να εμφανιστούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2021, ενώ η Vivo πρόκειται να αποτελέσει την πρώτη εταιρεία που θα υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα στη Κίνα (όπως είχε κάνει και με το Exynos 980).
cl8-sept-2019-600x80
Η μεγάλη μέρα έφτασε για τους κατόχους Mac, καθώς η Apple ανακοίνωσε στο πλαίσιο του event πως το λειτουργικό macOS Big Sur είναι πλέον διαθέσιμο από την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.
Το macOS Big Sur είναι η επόμενη σημαντική έκδοση του λειτουργικού της Apple για υπολογιστές Mac, που γίνεται πλέον διαθέσιμη σε ένα σημαντικό timing για την εταιρεία, καθώς υποστηρίζει και τα νέα Apple Silicon based Macs που ανακοινώθηκαν (MacBook Air, MacBook Pro και Mac mini) με το νέο Apple M1 chip.
Περιλαμβάνει υποστήριξη για τα universal apps που έχουν σχεδιαστεί ώστε να τρέχουν στα νέα Apple Silicon Mac, καθώς και σε Mac που βασίζονται σε επεξεργαστές Intel x86.
Υποστηρίζει ακόμη το Rosetta 2 process που επιτρέπει στους χρήστες να τρέχουν Intel x86 εφαρμογές που δεν είναι universal, καθώς και εφαρμογές iOS και iPadOS, εγγενώς.
Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν νέο design, βελτιώσεις στον Safari, νέες εφαρμογές Messages και Mail, Control Center, ενημερωμένο Notification Center, νέα widgets και πολλά ακόμη.
Το macOS Big Sur είναι διαθέσιμο για iMac (2014 ή νεότερα), iMac Pro, Mac Pro (2013 ή νεότερα), Mac mini (2014 ή νεότερα), MacBook Air (2013 και νεότερα), MacBook Pro (από τέλη 2013 ή νεότερα) και MacBook (2015 ή νεότερα).
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Στην αγορά των drones σίγουρα δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες, ωστόσο μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η DJI είναι εκείνη που έχει την μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές (οι οποίοι ενδιαφέρονται για την χρήστη τους για video recordings και photo shootings), έχοντας δημιουργήσει ένα πανίσχυρο brand.
Παρόλα αυτά, η Sony από ότι φαίνεται δεν αποκλείεται να «προκαλέσει» την DJI, καθώς σχεδιάζει να μπει δυναμικά στην αγορά των drones, μέσω ενός νέου project που το ονομάζει: Airpeak.
Αν κρίνουμε από το παρελθόν και την πορεία της Sony, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα drones της θα διαθέτουν ότι τελειότερο υπάρχει στον τομέα του imaging hardware.
Σε αυτή τη φάση, η ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα Airpeak drone την άνοιξη του 2021, για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες για το τι έχουν στο μυαλό τους οι δαιμόνιοι Ιάπωνες.
Παράλληλα, η Sony πρόκειται να σχεδιάσει το νέο της drone project και με βάση το feeback των fans της.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση από τη Sony, αν και σίγουρα θα πρέπει να τα βάλει με έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, όπως είναι η DJI.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin