Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 SMART PRESS

Ένεση αδρεναλίνης στη Forthnet

Όπως υποσχέθηκαν οι νέοι μέτοχοι της Forthnet, προχώρησαν σε ένεση ρευστότητας στο πολύπαθο μαγαζί της Κάντζας.
Έτσι, η NewCo United Group Hellas, θυγατρική της BC Partners, η οποία έχει αποκτήσει ποσοστό 33,1957% στην εισηγμένη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, της παρέχει το προαναφερόμενο ποσό μέσω κοινού ανακυκλούμενου ομολογιακού δανείου το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ίδια, με εγγυήτρια τη θυγατρική εταιρεία της εκδότριας Forthnet Media.
Αποτέλεσμα; Έπεσαν τα πρώτα 27 εκατομμύρια, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για να πάρει μπροστά η μηχανή και να μπει και πάλι η εταιρεία δυναμικά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού.
Ουσιαστικά, η NewCo United ετοιμάζει τη Forthnet για δυναμική επανεκκίνηση σε πολλά μέτωπα, και τα 27 εκατομμύρια είναι μία μικρή προκαταβολή, που η εταιρεία θα ρίξει στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, προκειμένου να αποκτήσει την αναγκαία δυναμική που απαιτεί ο κλάδος.
Σύντομα άλλωστε αναμένεται η ενεργοποίηση της Nova Mobile, ως εικονικός πάροχος κινητής (κάτω από το δίκτυο της Vodafone), αλλά και η έναρξη σοβαρών επενδύσεων, προκειμένου να μπει σοβαρά στο παιχνίδι των Δικτύων Νέας Γενιάς και να αφήσει πίσω της οριστικά το LLU.
Άλλο ένα κοστοβόρο «άθλημα» στο οποίο πρέπει να ρίξει χρήμα η NewCo, είναι και η τηλεόραση, στην οποία η πρώτη Cosmote TV, έχει φύγει χιλιόμετρα μακριά…
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το ελληνικό ποδοσφαιρικό προϊόν, έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της αξίας του, αφού λόγω COVID, χάνονται αγώνες και ανατρέπονται τα προγράμματα, ενώ τα web κανάλια κάποιων ομάδων, αν και στερούνται ποιότητα εικόνας, έχουν προσελκύσει αρκετούς πιστούς.
Πάντως, οι κινήσεις των νέων μετόχων είναι υπολογισμένες ώστε να αυξήσουν τα έσοδα της εισηγμένης και μόλις φανούν τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης, τότε -όπως όλα δείχνουν- θα προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (call option) για την απόκτηση του 22,6% που κατέχουν οι τράπεζες, ώστε να φτάσει στο 55,8% και να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στα επικείμενα κέρδη.
600Χ80 (1) cosmote
romania

Πορτοκαλί «βάφεται» η Telekom Romania

Βρέθηκε τελικά η προσφορά που φαίνεται να ενδιαφέρει σοβαρά τον όμιλο ΟΤΕ, ώστε να προχωρήσει στην πώληση της Telekom Romania.
Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι, η γαλλική Orange βρίσκεται στην κορυφή της shortlist για την απόκτηση της τελευταίας παρουσίας του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου στα Βαλκάνια.
Ο ΟΤΕ διερευνά από τον Ιούνιο του 2019 τις επιλογές της για αποεπένδυση από την Ρουμανία, ενώ για την πώληση της θυγατρικής στη βαλκανική χώρα είχε ορίσει χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Barclays.
Τον περασμένο Αύγουστο είχε ανακοινώσει ότι «διερευνά στρατηγικές επιλογές σχετικά με τη συμμετοχή του στην Telekom Romania και την Telekom Romania Mobile, μεταξύ των οποίων και την πώληση των εν λόγω συμμετοχών και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη».
Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Ρουμανία, αναφέρουν ότι το τίμημα που προσφέρει η Orange είναι της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν ξεκαθαρίζουν αν η προσφορά αφορά το 54% της εταιρείας το οποίο κατέχει ο ΟΤΕ, ή αφορά το σύνολο της, μαζί με το 46% που κατέχει το Ρουμανικό Δημόσιο.
Η Orange είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Ρουμανίας και έχει από καιρό εκδηλώσει την πρόθεσή της να επεκταθεί και στη σταθερή τηλεφωνία, ώστε βρεθεί απέναντι στον κύριο ανταγωνιστή της, που είναι η βρετανική Vodafone, η οποία μετά την εξαγορά της UPC Romania, παρέχει υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.
samsung-note20-banner
data-analytics_orig

Lockdown 2.0: ο πόλεμος των exabytes

Το lockdown 2.0 βρίσκεται ήδη σε ισχύ, και η χώρα για ακόμη μία φορά θα ταμπουρωθεί πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών και των τηλεοράσεων, για να καταφέρει να αποκρούσει και το 2ο κύμα της πανδημίας.
Μετά από τη μαζική έφοδο της Παρασκευής στα καταστήματα υπολογιστών και κινητής, τα ηνία θα πάρουν πλέον τα e-shops και οι couriers.
Το Zoom, το Webex, το Microsoft Teams, και άλλες πλατφόρμες τηλεργασίας, θα πάρουν φωτιά, και τα megabytes θα αρχίσουν και πάλι να ρέουν άφθονα, μέσα από χαλκό και οπτικές ίνες.
Η παροχή Internet, θα αποκτήσει παρόμοια βαρύτητα με την παροχή ρεύματος, και οι πάροχοι θα κληθούν για μία ακόμη φορά να ανταποκριθούν στη ζήτηση.
Ωστόσο, έχοντας ήδη εμπειρία από το πρώτο κύμα εκτιμάται ότι θα τα καταφέρουν πολύ καλύτερα στο δεύτερο!
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η νέα καραντίνα μόνο κακό μπορεί να κάνει στην οικονομία, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, θα δει τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη από την υγειονομική κρίση, ενώ για μια ακόμη φορά θα διακριθεί για το ρόλο του διασφαλίζοντας την εκπαίδευση, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία αλλά και την τηλεργασία σε όλη τη χώρα.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αν και βίαιος, βρίσκεται πια στην κρυφή της ατζέντας της Πολιτείας, αλλά και των πολιτών.
Ίσως οι αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνίες, η ψηφιοποίηση και η ενίσχυση του συστήματος υγείας θα είναι και τα μόνα θετικά που θα αφήσει η πανδημία όταν τελικά περάσει.
Εμείς, στο διάστημα αυτό, θα είμαστε στις επάλξεις για να σας ενημερώνουμε, ελπίζοντας να βγούμε όλοι υγιείς και αλώβητοι από αυτή την περιπέτεια.
monitoring-600-2
600x200_newsletter_26-10-20

22ο InfoCom World: Transforming Greece!

Η επανέναρξη της οικονομίας δεν μπορεί να είναι μια απλή επιστροφή σε ένα παρελθόν που δεν θα υπάρχει πλέον: είναι απαραίτητο να επωφεληθούμε από αυτήν την ιδιαίτερη κατάσταση -που δημιούργησε ο COVID 19- επιτυγχάνοντας τον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό και εστιάζοντας στη νέα οικονομία. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του phygital 22ου InfoCom World, που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 4-5 & 6 Νοεμβρίου.
Οι παρουσιάσεις της ολομέλειας βρίσκονται ήδη online, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν των workshops και της επιστημονικής ενότητας.
Στο κανάλι μας στο YouTube μπορείτε να δείτε ξεχωριστά την 1η μέρα, τη 2η μέρα, και την 3η μέρα.
Επίσης τη συνάντηση κορυφής των CEOs Μιχάλη Τσαμάζ, Χάρη Μπρουμίδη και Νάσου Ζαρκαλή, με τους Κυριάκο Πιερρακάκη και Αντώνη Τζωρτζακάκη, στην καταληκτική ενότητα που συντόνισε η Τέτη Ηγουμενίδη!
To 5G, αλλά και τα δίκτυα οπτικών ινών, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της 1ης ενότητας. Οι συμμετέχοντες ομιλητές -κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού- έδειξαν τις δυνατότητες της 5ης γενιάς μέσα από αρκετά παραδείγματα εφαρμογών που ήδη υλοποιούνται σε άλλες χώρες του κόσμου.
Επίσης, σημείωσαν τις προκλήσεις που υπάρχουν για την έλευση του 5G, όπως είναι η διαχείριση του παθητικού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα «κατέρριψαν» και ορισμένες απόψεις όπως αυτή που θέλει να μην υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός συσκευών. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο κομμάτι των δικτύων οπτικών ινών και στην ανάγκη για δημιουργία επιπλέον υποδομών.
Η 2η ενότητα είχε ως θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά τις πλατφόρμες φιλοξενίας υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, αποθήκευσης δεδομένων, αλλά και τους κινδύνους ασφαλείας που ανακύπτουν, όταν σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων μας μεταφέρονται στο cloud. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ήταν η έρευνα που παρουσιάστηκε από την Lenovo και ανέλυσε το επίπεδο ένταξης των ψηφιακών εργαλείων στις επιχειρήσεις, καθώς και τις προθέσεις τους σχετικά με την υιοθέτηση της τηλεργασίας, ως μόνιμη λύση σε τμήμα των εργαζομένων τους.
Η 3η ενότητα του συνεδρίου αφορούσε τη δημιουργία ψηφιακών οικοσυστημάτων μέσα από ασύρματα και ενσύρματα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Το πλάνο των επενδύσεων σε οπτικές ίνες και 5G, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για καινοτόμες εφαρμογές βρέθηκαν στο επίκεντρο. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογία Χρήστου Δήμα, ο οποίος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας, σχετικά με την ενίσχυση των ψηφιακών έργων, της έρευνας, αλλά και της ανάσχεσης του brain drain με απώτερο στόχο να περάσει από το brain drain στο brain gain.
Φυσικά, οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο δεν είναι άλλο από το Fund Φαιστός, το οποίο θα αναλάβει να κατανείμει 120 εκατομμύρια ευρώ, σε ψηφιακά έργα, με κύρια δεξαμενή χρηματοδότησης το 25% των εσόδων του Δημοσίου από την παραχώρηση του φάσματος 5G στους παρόχους.
Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε τις προτάσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης και το χαρακτήρισε σαν ένα σχέδιο Marshal για τη χώρα.
Το 20% του πακέτου θα αφορά ψηφιακά έργα, οριζόντια σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Ψηφιακής Βίβλου που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόταση για τη δημιουργία του έργου «Διάδρομοι 5G», το οποίο προτείνει τη δημιουργία υποδομής ελέγχου και λειτουργίας στόλου αυτόνομων φορτηγών, ελεγχόμενα μέσω 5G, που θα κινούνται στους οδικούς άξονες της χώρας (ΠΑΘΕ, Εγνατία και Ιονία οδός) εκτελώντας μεταφορές.
Ο κ. Τζωρζακάκης Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, προκάλεσε αίσθηση, όταν παρουσίασε το συνολικό έργο των μεταρρυθμίσεων που οδήγησε στη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η δημοπρασία του φάσματος 5G, μόλις σε 11 μήνες, απαντώντας σε πολλές ακόμα ερωτήσεις αναφορικά με τις διαδικασίες υλοποίησης.
Οι συμμετέχοντες του πάνελ των CEO’s των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κ.κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Vodafone Ελλάδας και Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, WIND, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πλάνο δημιουργίας του 5G και του Fiber. Αναφέρθηκαν επίσης στις επενδύσεις, την πορεία απόσβεσης, αλλά και το πλήθος των υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν για να δημιουργήσουν την αναγκαία ζήτηση για το 5G.
Οι Διευθύνοντες σύμβουλοι, αν και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την ταχύτητα υιοθέτησης των υπηρεσιών 5G από τις επιχειρήσεις, τους Πολίτες και την Πολιτεία, δήλωσαν πεπεισμένοι ότι υπάρχει εξαιρετική δυναμική και στο τέλος του 2021 θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα οικονομικά μοντέλα εκμετάλλευσης.
Παράλληλα, διαβλέπουν ότι οι πάροχοι πρόκειται να μετασχηματιστούν από εταιρίες δικτύου, σε παρόχους υπηρεσιών τεχνολογίας, ενώ οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πάροχοι εθνικών υποδομών.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Καραντίνα #2 για τις επόμενες τρεις εβδομάδες και άπαντες ευελπιστούν να διαρκέσει μόνο τόσο και να μην υπάρξει συνέχεια, αν και όλα συνηγορούν για το αντίθετο και μάλλον το πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν αποκλείεται να ζήσουμε το lockdown #3. Τα πάντα εξαρτώνται από το πότε θα προκύψει το εμβόλιο, που θα φέρει πιο γρήγορα την κανονικότητα. Μέχρι τότε, προσέχουμε για να έχουμε (την υγεία μας)!
 • Ουδέν κακόν αμιγές καλού ωστόσο, αφού η αγορά θα έχει για μία ακόμη φορά την ευκαιρία της να δείξει τη συμβολή της εξασφαλίζοντας ψήγματα κανονικότητας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και η τηλεργασία. Και φυσικά το e-commerce που αναμένεται να γνωρίσει νέες στιγμές δόξας…
 • Δεν θεωρείτε βέβαια τυχαία τα απανωτά σεμινάρια που οργάνωσε πρόσφατα ο GRECA; Έσο έτοιμος, όπως λέει και το παλιό προσκοπικό ρητό ή semper paratus αν το προτιμάτε σε… άψογα «ελληνικά»!
 • Ουφ! Κυριολεκτικά στο παρά πέντε καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το φετινό phygital 22ο Infocom World, πριν την επιβολή του νέου lockdown. Όχι ότι θα μας δημιουργούσε πρόβλημα, αφού τα 2/3 του συνεδρίου έτσι κι αλλιώς πραγματοποιήθηκαν σε 100% digital μορφή.
 • Ωστόσο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, σε μια αγορά που η αλλαγή είναι ο κανόνας είναι προφανές ότι όπως έχει πει και ο Δαρβίνος επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται πιο εύκολα.
 • Οι παρουσιάσεις της ολομέλειας βρίσκονται ήδη online, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν των workshops και της επιστημονικής ενότητας. Στο κανάλι μας στο YouTube μπορείτε να δείτε ξεχωριστά την 1η μέρα, τη 2η μέρα, και την 3η μέρα.
GY-1537-600X80-1
 • Επίσης τη συνάντηση κορυφής των CEOs Μιχάλη Τσαμάζ, Χάρη Μπρουμίδη και Νάσου Ζαρκαλή, με τους Κυριάκο Πιερρακάκη και Αντώνη Τζωρτζακάκη, στην καταληκτική ενότητα που συντόνισε η Τέτη Ηγουμενίδη!
 • Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενότητας μάθαμε ότι ο μεγαράρχης έκλεισε 10 χρόνια στο Μέγαρο. Λεπτομέρεια; Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση το ίδιο βράδυ που πήρε το χρίσμα, ήταν μαζί με τον Παναγή Βουρλούμη στο 12ο InfoCom. Ήταν λοιπόν πολύ συγκινητικό που την επόμενη των «γενεθλίων» του, συμμετείχε στο 22ο συνέδριο!
 • Του χρόνου περιμένουμε και τους τρεις CEOs live και υποσχόμαστε να έχουμε μία τρίχρωμη τούρτα, αφού και οι τρεις έχουν γράψει ιστορία στην αγορά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ατάκα «το πάρτυ τελείωσε» του Νάσου ή την «κοινωνία των Gigabits» και τη «μη αποκλειστική χρήση περιεχομένου», αναφορές που έκανε πρώτος ο Χάρης;
 • Στο πάνελ των CEOs ο Τσαμάζ είπε ότι η Cosmote πέραν από 2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις θα πάει και σε πληθυσμιακή κάλυψη 50% μέχρι το τέλος του 2021. Όλα δείχνουν ότι το 5G θα έρθει πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε τελικώς.
 • Αίσθηση έκανε και η παρουσία της Grid Telecom που έκανε το ντεμπούτο της στο συνέδριο με τον έμπειρο Γιώργο Ψυρρή στο τιμόνι, ενώ εντυπωσιακός ήταν και ο CEO της Fasmetrics, Δημήτρης Κολοκοτρώνης με μία παρουσίαση που θα συζητηθεί πάρα πολύ!
 • Πάντως, το φετινό Infocom World μπορεί να ήταν hybrid, αλλά από περιεχόμενο πήγε πολύ καλά. Ιδίως η τελευταία ενότητα όπου μάθαμε αρκετά πράγματα.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Όπως, για παράδειγμα, ότι το 5G αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής της κυβέρνησης. Και μπορεί να είναι τελικά ο πραγματικός επιταχυντής προκειμένου η Ελλάδα να κάνει ένα τεράστιο ψηφιακό άλμα.
 • Το Φαιστός θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 και θα δώσει αρκετή ώθηση στη δημιουργία του οικοσυστήματος που είναι και το βασικό ζήτημα. Τα 120 εκατ. ευρώ είναι πολλά λεφτά. Αρκεί να τα δούμε να αποδίδουν γιατί κάθε προσπάθεια κρίνεται εκ του αποτελέσματος…
 • Πρακτικά, θα είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό fund για καινοτόμα σχήματα που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
 • Αν κρίνουμε πάντως από τις ατάκες του Υπουργού, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κλειδί, γιατί προσφέρει τα κεφάλαια που χρειάζονται προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει, χωρίς να χρειάζεται να βάλουν προτεραιότητες.
 • Απλά, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος προκειμένου τα έργα να συμβασιοποιούνται γρήγορα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
 • Λεφτά λοιπόν υπάρχουν. Και φθάνουν για όλους, αρκεί να έχουν κάτι να πουν, για να «πιάσουν τόπο»…
combox
 • Πολύ μας άρεσε η ιδέα για το 5G corridors. Πολύ απλά γιατί δίνει μία εικόνα τι θα πρέπει να περιμένουμε σε επίπεδο εφαρμογών αξιοποιώντας το 5G. Τα αυτόνομα οδηγούμενα φορτηγά που κάνουν μία αλυσίδα στον αυτοκινητόδρομο είναι πολύ προχωρημένο σενάριο. Ζω από περιέργεια για να δω τα corridors!
 • Παρεμπιπτόντως, πολύ καλή η έρευνα της ΕΥ για το 5G αλλά μήπως τα νούμερα είναι λίγο μεγάλα; Ο καιρός θα δείξει…
 • Το οριστικό αντίο δεν θα αργήσει να πει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania, καθώς όλα δείχνουν ότι έχει βρεθεί αγοραστής, και δεν είναι άλλος από τον γνωστό γαλλικό πάροχο Orange. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ρουμανικό Τύπο, το αντίτιμο που καλείται να καταβάλλει η Orange είναι 500 εκατ. ευρώ. Δεν διευκρινίζεται όμως αν με αυτό αποκτά το 100% της εταιρείας ή μόνο το μερίδιο του ΟΤΕ.
 • Επίσης περιπλέκεται λίγο η κατάσταση, καθώς στον ΟΤΕ ανήκει το 54% ενώ το υπόλοιπο 46% ανήκει στο ρουμανικό Δημόσιο. Στην περίπτωση που η Orange εξαγοράσει μόνο το μερίδιο του ΟΤΕ, θα πρέπει να μοιραστεί την «κηδεμονία» με το ρουμανικό κράτος. Πάντως με δεδομένο ότι η Orange είναι ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής στη Ρουμανία, σίγουρα γνωρίζει καλά τη συγκεκριμένη αγορά, ώστε να φροντίσει για τα «καλά και συμφέροντά» της!
 • Θα έλεγε κάποιος ότι η Lamda Helix προσπαθεί να επισκιάσει τη Microsoft στην αγορά των data centers, αφού την τελευταία περίοδο κάνει σημαντικές στρατηγικές κινήσεις. Πρώτα ανακοίνωσε τον δικό της κόμβο SEECIX, με τη συνεργασία της γνωστής πλατφόρμας DECIX. Τώρα ετοιμάζονται νέες επενδύσεις σε data centers, μέσω της Digital Reality, που αποτελεί πλέον τη μητρική της ελληνικής εταιρείας.
 • Οι επενδύσεις θα γίνουν μέσω της Interxion, θυγατρικής του ομίλου Digital Reality, η οποία μάλιστα πραγματοποίησε και την εξαγορά της Lamda Helix. Μπορεί να μην την ξέρουν και πολλοί, αλλά είναι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στο χώρο των data centers.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Οι επενδύσεις αξίας 400 εκατ. ευρώ, αφορούν δύο νέα data centers, με στόχο την ευρύτερη αγορά της περιοχής - ακόμα και την Αίγυπτο, ενώ ο Απόστολος Κάκκος θα παραμείνει στη θέση του προέδρου & CEO.
 • Με… υπερυψηλές ταχύτητες κινείται πλέον και η διαδικασία για το 5G, αφού η ΕΕΤΤ μετέθεσε την ημερομηνία της δημοπρασίας στις 10 Δεκεμβρίου από τις 21 Δεκεμβρίου. Αφού δεν κατατέθηκαν ενστάσεις, τα πράγματα θα προχωρήσουν με το αναμενόμενο status, δηλαδή με τις Cosmote, Vodafone και Wind. Πλέον εκτιμάται ότι οι όποιες καθυστερήσεις, μπορούν να προέλθουν μόνο εξ αιτίας του lockdown 2.
 • Αν όλα πάνε καλά σε αυτό το στάδιο, η πρόβλεψη -όχι μόνο αισιόδοξη αλλά και ρεαλιστική- είναι ότι θα δούμε εμπορικές υπηρεσίες 5G στην αρχή του 2021, αφού οι πάροχοι… δεν κρατιούνται. Η Vodafone έχει ήδη κάνει σχετική δήλωση, ενώ η Wind έχει έτοιμη ακόμα και ειδική σελίδα 5G στο site της!
 • Καλά τα νέα για τα mobile data, τα οποία από «κάτι έξτρα» αποτελούν πλέον την πιο σημαντική υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΚΤ, οι τιμές των mobile data μειώθηκαν κατά 31,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η χρήση τους αυξήθηκε κατά 66,8%.
 • Και για τις φωνητικές κλήσεις όμως, οι τιμές μειώθηκαν κατά 11,2%. Καμία έκπληξη δεν κάνει η μείωση κατά -77% στα έσοδα περιαγωγής το δεύτερο τρίμηνο, αφού τα ταξίδια εντός του 2020 μειώθηκαν κατακόρυφα, λόγω του κορονοϊού.
 • Τώρα, με την επιβολή του νέου lockdown, είναι πολύ θετικό ότι επεκτείνονται οι υπηρεσίες του gov.gr portal, ώστε να… «μένουμε σπίτι», όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο λόγος περί ψηφιακής επικοινωνίας με τα ΚΕΠ.
600x80 dlink 5-11-20 sent
 • Οι πολίτες θα συνδέονται φυσικά με τα στοιχεία τους από το TaxisNet, θα στέλνουν τις αιτήσεις τους στο reg.services.gov.gr και σε λίγες μέρες θα λαμβάνουν τα έτοιμα έγγραφα στην προσωπική τους θυρίδα. Ήδη γίνεται μελέτη ώστε οι πολίτες να επικοινωνούν ψηφιακά και με περισσότερες υπηρεσίες του Δημοσίου.
 • Η MLS άλλαξε διευθύνοντα σύμβουλο. Τη θέση κατέλαβε ο Γιάννης Βακάρος, που έχει να αντιμετωπίσει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.
 • Το Skroutz δείχνει να βγαίνει στην «επίθεση». Η απόκτηση του 25% (EveryPay), επιβεβαιώνει ότι είμαστε σε μία εποχή με πολλές κινήσεις και αλλαγές. Θα δούμε πολλά τους επόμενους μήνες.
 • Στη Forthnet περιμένουμε ακόμη να ανοίξει τα χαρτιά του ο νέος μέτοχος.
 • Το γεγονός ότι έδωσε ομολογιακό δάνειο ύψους 27 εκατ. ευρώ είναι σημαντική κίνηση που θα δώσει σημαντική βοήθεια στη ρευστότητα της εταιρείας.
 • Ιδίως εν όψει ότι θα έχουμε διαγωνισμούς για δικαιώματα τους επόμενους μήνες. Επίσης, ερωτηματικό παραμένει πως θα εξελιχθεί στο μέλλον η συμφωνία με Vodafone - Wind για τη χονδρική διάθεση. Όλα δείχνουν ότι συμφέρει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κανείς δεν θα ήθελε σε αυτή τη φάση να ταράξει τα νερά.
 • Για πολύ καιρό πάλευε να επιπλεύσει, μετά πήρε μία τελευταία βαθιά ανάσα αναμένοντας βοήθεια, και τώρα ήρθε το σωσίβιο να την φέρει και πάλι στην επιφάνεια. Η United δίνει 27 εκατ. ευρώ στη Forthnet μέσω ομολογιακού δανείου. Με αυτό, ως κεφάλαιο κίνησης, η εταιρεία σκοπεύει να επανέλθει στην αγορά, και για να μην ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μέσα στη χαρά, έχει διάρκεια 2 ετών και επιτόκιο 4%.
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Οι μετοχές της OnePlus έχουν εκτοξευθεί στην στρατόσφαιρα, καθώς ήδη έχει καταφέρει να πείσει τους users που τους αρέσουν οι λίγο πιο… «ψαγμένες» και πιο εναλλακτικές συσκευές.
Ε λοιπόν, η γνωστή κινεζική εταιρεία αποφάσισε να μας εκπλήξει για μια ακόμη φορά, ανακοινώνοντας μία ειδική έκδοση της νέας της ναυαρχίδας (OnePlus 8T), η οποία θα είναι εμπνευσμένη από το πολυαναμενόμενο game, Cyberpunk 2077, το οποίο είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 10 Δεκεμβρίου.
H ειδική αυτή έκδοση του OnePlus 8T, θα κυκλοφορήσει σε λίγα κομμάτια και όπως μπορείτε να φανταστείτε φωνάζει «unique» από χιλιόμετρα μακριά!
Αν και αυτή η limited-edition σε σύγκριση με το κανονικό μοντέλο που κυκλοφορεί στην αγορά, δεν διαθέτει διαφορές σε επίπεδο hardware, ωστόσο το rear panel της είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς όπως μπορείτε να δείτε το camera setup εκτείνεται από άκρη σε άκρη.
Φυσικά δεν πρόκειται να συναντήσετε νέους camera sensors, όμως η OnePlus έχει προσθέσει μπόλικες πινελιές από branding που σχετίζεται με το Cyberpunk 2077.
Όσον αφορά το κάτω μέρος του back plate, αυτό είναι καλυμμένο με gloss επιφάνεια, ενώ μια ειδική μεταλλική επίστρωση του προσθέτει μία πιο cyberpunk πινελιά.
Σύμφωνα με την OnePlus αυτή η ειδική έκδοση του γνωστού smartphone θα τρέχει το customized UI του HydrogenOS, το οποίο θα ξεχωρίζει για τον… Cyberpunk 2077 σχεδιασμό του!
Η ειδική αυτή έκδοση θα είναι διαθέσιμη από τις 11 Νοεμβρίου (1 μήνα δηλαδή πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού) και από ότι γνωρίζουμε δεν θα κυκλοφορήσει (μέχρι στιγμής) εκτός Κίνας και θα κοστίζει περίπου 599$ (μοντέλο με 12GB RAM και 256 αποθηκευτικού χώρου).
cl8-sept-2019-600x80
Μπορεί το iPhone 12 να μην έχει καλά - καλά κυκλοφορήσει στη χώρα μας (το περιμένουμε πως και πως) στις 20 Νοεμβρίου, παρόλα αυτά η Apple όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να εφησυχάζει ποτέ, καθώς ήδη ετοιμάζει την επόμενη μέρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το σχεδιαστικό team της εταιρείας από το Cupertino, δεν αποκλείεται να αναπτύσσει ήδη μία έκδοση του iPhone 13, η οποία θα φέρει 1 (ολόκληρο) Terabyte αποθηκευτικού χώρου!
Αν και ο insider, Jon Prosser, που δημοσίευσε την εν λόγω φήμη δεν γνωρίζει ακριβώς για το ποια συσκευή θα είναι αυτή που θα διαθέτει το 1TB, ωστόσο είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι αφορά στα μελλοντικά iPhones και όχι σε κάποια upgrade της σειράς 12.
Μπορεί σε κάποιους χρήστες, το παραπάνω νούμερο να φαίνεται λιγάκι υπερβολικό, ωστόσο αν αναλογιστούμε ότι στη σημερινή εποχή οι περισσότερες flagships μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες HDR ποιότητας και να πραγματοποιήσουν 4Κ video recording, εύκολα μπορείτε να καταλάβετε ότι το 1ΤΒ θα αποδειχθεί ως μια εξαιρετικά χρήσιμη (και ενδεχομένως σωτήρια) λύση.
Φυσικά, από τη στιγμή που οι 512GB εκδόσεις του iPhone 12, Pro και Pro Max, θα κοστίζουν 1629 και 1749 ευρώ αντίστοιχα, τότε ένα μελλοντικό iPhone με τόσο πολύ αποθηκευτικό χώρο, πολύ δύσκολα να στοιχίζει λιγότερο από 2.000 ευρώ.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Οι βετεράνοι της χρυσής εποχής των home personal computers σίγουρα θα θυμούνται τη μορφή που είχαν οι τότε προσωπικοί υπολογιστές, οι οποίοι ενσωμάτωναν σε μια ενιαία πλατφόρμα το keyboard με τα υπόλοιπα hardware parts.
Σίγουρα, οι μεγαλύτεροι θα θυμάστε τον Commodore 64, τον Amstrad 6128 ή την Amiga 500 και από ότι φαίνεται η Raspberry εμπνεύστηκε το νέο υπολογιστή της (Raspberry Pi 400) από εκείνη την εποχή!
Το εν λόγω ιδιαίτερο keyboard διαθέτει ουσιαστικά ένα Raspberry ενσωματωμένο στο εσωτερικό του, για αυτό σε περίπτωση που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως computer, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το συνδέσετε απλώς σε μια οποιαδήποτε οθόνη!
Το ξεχωριστό αυτό mini-computer στοιχίζει μόλις στα 70$ και αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση για να εισέλθει κάποιος και να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στην DIY σκηνή.
Στην «καρδιά» του Raspberry Pi 400 βρίσκεται ένας quad-core Broadcom BCM2711 επεξεργαστής, ο οποίος συνοδεύεται από 4GB μνήμης RAM, ενώ παράλληλα υποστηρίζει dual-band WiFi, Bluetooth 5.1, Gigabit Ethernet και διαθέτει 2 USB ports, δύο micro HDMI ports, GPIO header και μια microSD slot.
Αν και η πρόταση της Raspberry δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως high-end, παρόλα αυτά είναι σούπερ οικονομική, για αυτό και είναι βέβαιο ότι μπορεί να τραβήξει την προσοχή των χρηστών που τους αρέσει να «πειραματίζονται» με τεχνολογικά DIY projects.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin