Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 28-1-21 sent

Εκτός (ΧΑΑ) και επί τα αυτά η Forthnet

Οι πρώτες μέρες του Μαρτίου, φαίνεται ότι θα βρουν τη Forthnet, εκτός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αφού από σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά η υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, από τη Newco United Group Hellas.
Η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet από τη United, θα της λύσει τα χέρια ώστε να εφαρμόσει ανεμπόδιστα τον οικονομικό σχεδιασμό της, δηλαδή τη χρηματοοικονομική εξυγίανση της, μέσω κεφαλαιοποίησης του ληξιπρόθεσμου χρέους της, και στη συνέχεια την εισφορά νέων κεφαλαίων, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την προστασία θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο ενός υγιούς ισολογισμού και κερδοφόρου επιχειρηματικού πλάνου.
Όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο που έχει εκδώσει η εταιρεία προς το ΧΑΑ: «Οι συνδυαστικές υπηρεσίες αναμένεται να συνεχίσουν να είναι ο βασικός άξονας ανάπτυξης της Forthnet στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, με έμφαση στον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αναμένεται να επιδιωχθεί περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης κατόπιν ζήτησης (on demand), με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των αποκωδικοποιητών νέας γενιάς της τηλεοπτικής πλατφόρμας.
Σύμφωνα και με τις διεθνείς τάσεις, αναμένεται περαιτέρω ενδυνάμωση της δυνατότητας παροχής υπηρεσιών περιεχομένου σε άλλα μέσα (π.χ. διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία)».
Οπότε, αν όλα πάνε σύμφωνα με τις επιδιώξεις των νέων ιδιοκτητών της Forthnet, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία θα αποκτήσει νέα δυναμική και θα μπει ξανά με φόρα στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αρένα, με σκοπό να γίνει ο τέταρτος παίκτης, ανατρέποντας τις προβλέψεις που λένε ότι η αγορά δεν αντέχει 4ο πόλο στις τηλεπικοινωνίες.
cosmote-jan-2021
kyriakos-pierrakakis-new

Accelerator στα έργα Πληροφορικής

Αν ρωτούσατε οποιονδήποτε που ασχολείται με έργα πληροφορικής για τον Δημόσιο Τομέα, το πρώτο που θα σας πει, είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο μεγάλος χρόνος που μεσολαβεί από την ώρα που το έργο προκηρύσσεται, μέχρι αυτό να παραδοθεί.
Ο χρόνος αυτός μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα τέσσερα χρόνια, κάτι που δεν κάνει μεγάλη διαφορά αν μιλάμε για… τσιμέντα, αλλά είναι τεράστιος χρόνος όταν μιλάμε για έργα πληροφορικής, έναν τομέα στον οποίο, σε μικρά χρονικά διαστήματα, σημειώνονται τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές.
Επίσης, αξίζει να βάλουμε στην εξίσωση και το γεγονός ότι το κόστος του εξοπλισμού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα το Δημόσιο, όταν παραλαμβάνει ένα έργο, αυτό έχει χάσει ήδη σημαντικό μέρος από την τεχνολογική του πρωτοπορία, ενώ το κόστος του είναι υψηλότερο από ότι αν είχε αποκτηθεί τη στιγμή της παράδοσης.
Το κενό αυτό επισήμανε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και εξήγγειλε την έναρξη της συζήτησης για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου υλοποίησης των έργων πληροφορικής.
Με την ίδια λογική που το Υπουργείο έχει αναπτύξει μία νέα δομή στη στρατηγική προκήρυξης έργων πληροφορικής, ο Υπουργός στρέφεται τώρα προς το «last mile», που δεν είναι άλλο από την υλοποίηση και σκοπεύει να αναθεωρήσει το υπάρχον πλαίσιο.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα έργα Πληροφορικής για το Δημόσιο είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, αφού ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Πολιτείας αποδίδει, επιταχύνοντας και διευκολύνοντας τις διαδικασίες, ελαχιστοποιώντας τη φυσική επαφή των πολιτών με τις υπηρεσίες, ενώ μειώνει δραματικά τα κόστη λειτουργίας του κράτους.
Επίσης, ένα ψηφιακό κράτος με εύκολα προσβάσιμες και ξεκάθαρες διαδικασίες, μπορεί να εκμηδενίσει τα προβλήματα γραφειοκρατίας, που ως τώρα αποτελούσαν τροχοπέδη για τις ξένες επενδύσεις και την προσέλκυση κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.
Οπότε, ευχόμαστε να γίνουν γρήγορα οι αλλαγές που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Περρακάκης προχωρώντας τάχιστα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
THAT'S_LIFE_business_books_TALK_LIKE_TED_600_80
phaistos

Ζεσταίνει τις μηχανές του το «Φαιστός»

Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για το 5G, ένα παράπλευρο όφελος ήταν και η έναρξη χρηματοδότησης του ταμείου «Φαιστός».
Στον κουμπαρά πρόκειται να μπουν 93 εκατομμύρια ευρώ και το ταμείο είναι ανοιχτό να δεχθεί εισφορές και από τον ιδιωτικό τομέα που ενδιαφέρεται για νέες εφαρμογές με βάση το 5G.
Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ταμείου, Αντώνης Τζωρζακάκης, επικαλούμενος τη μελέτη της Ernst & Young, το 5G θα συμβάλει στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία (σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας) με ποσό από 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις από 3,9 έως 6,5 δισ. την επόμενη δεκαετία (2021-2030). Τέλος, θα δημιουργηθούν 50.000 έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι κλάδοι που θα επωφεληθούν περισσότερο είναι η υγεία, η βιομηχανία, η ενέργεια, οι μεταφορές, τα logistics και το Δημόσιο.
Η επενδυτική λειτουργία του ταμείου Φαιστός θα ξεκινήσει σε περίπου έξι μήνες, επιλέγοντας προσεκτικά τις ενισχύσεις που θα διανείμει σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών 5G, που θα παράγουν προστιθέμενη αξία.
Η δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου που θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τα έσοδα της δημοπρασίας και θα φέρει πίσω στη χώρα, αξία πολλαπλάσια από αυτή που δαπανήθηκε, είναι μία παγκόσμια καινοτομία, πολύ μακριά από τις εισπρακτικές πολιτικές αδειοδότησης που εφαρμόζονται συνήθως στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τη δημιουργία του ταμείου ως μία καινοτόμα προσέγγιση, και διατυπώνει την εκτίμηση (ή την ευχή) ότι θα ακολουθήσουν την ίδια λογική και άλλες χώρες.
monitoring-600-2
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
DigitalLife_newsletter_600x80-gif
  • Κάτι ο ραγδαίος ψηφιακός μετασχηματισμός, κάτι τα απανωτά lockdowns, η ανάγκη για ψηφιακή επικοινωνία έχει αυξηθεί. Το ίδιο και η αναζήτηση για τη βέλτιστη πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ επαγγελματιών.
  • Πολλοί προτίμησαν το Viber, αφού σημειώθηκε αυξημένη χρήση κατά 21% όσον αφορά την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ εταιρικών χρηστών. Εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί για την αύξηση κατά 789% σε μηνύματα παροχής υπηρεσιών, ενώ 109% περισσότερες εταιρείες χρησιμοποίησαν το Viber στο 2020.
  • Δια στόματος Αντώνη Τζωρτζακάκη, έγινε γνωστό ότι η επενδυτική λειτουργία του Ταμείου Φαιστός θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, δηλαδή μετά από ένα εξάμηνο. Εκτός από τα 93 εκατ. ευρώ που θα λάβει από τη δημοπράτηση των συχνοτήτων για το 5G, θα έχει έσοδα και από ιδιώτες.
  • Μία σχετική μελέτη της Ernst & Young εκτιμά ότι το Φαιστός θα φέρει μέχρι και 12.4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, ενώ οι επενδύσεις έως 6.5 δισ. ευρώ θα δημιουργήσουν ως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Εντυπωσιακός είναι και ο χαρακτηρισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το Φαιστός αποτελεί μία καινοτόμα προσέγγιση στο θέμα του 5G, η οποία μάλιστα ευελπιστούν ότι θα υιοθετηθεί και από άλλα κράτη-μέλη. Το Φαιστός βάζει την Ελλάδα και σε πλεονεκτική θέση, καθώς υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη του 5G από τη βάση, με ευνοϊκούς επενδυτικούς όρους.
  • Μία εκπληκτική στρατηγική συνεργασία πραγματοποίησαν η Ericsson και η Cosmote με την Calpak, τη γνωστή σε όλους μας εταιρεία ηλιακών θερμοσιφώνων.
GY-1537-600X80-1
  • Δημιούργησαν το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο στην Ελλάδα που λειτουργεί με υποδομή η οποία χρησιμοποιεί δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα το εργοστάσιο της εταιρείας στο Λουτράκι θα έχει πλέον αποκλειστικά δικτυακή υποδομή μέσω 5G, και όχι μέσω σταθερής. Καλή αρχή!
  • Η Nokia κάνει δυναμικό comeback και έχει ήδη «χτυπήσει» 2-3 καλές δουλειές. Μία από αυτές είναι ο Smart Δήμος Λευκωσίας στην Κύπρο. Cyta να δεις!
  • Ένα ακόμα οχυρό της παλαιάς φρουράς ευελπιστεί να ρίξει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που αφορά τα έργα πληροφορικής. Ως γνωστόν, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα / εμπόδια, είναι ο μεγάλος χρόνος που μεσολαβεί από την προκήρυξη μέχρι την παράδοση ενός έργου.
  • Στην πράξη μπορεί να ξεπεράσει και τα 4 χρόνια, όπως έχουμε διαπιστώσει και γράψει επανειλημμένως. Ως παραδείγματα βελτίωσης της κατάστασης, ανέφερε την πλατφόρμα gov.gr, την πολιτική ανοικτών δεδομένων, την Ψηφιακή Ακαδημία, και φυσικά την πορεία υλοποίησης του 5G.
  • Στην πληροφορική ωστόσο είχαμε τη Cosmos Business Systems και τον Δημήτρη Δάφνη να «γκρινιάζουν» λίγο για το πως γίνονται τα έργα στο δημόσιο τομέα, κάνοντας αναφορά για «αστοχίες».
  • Γεγονός είναι ότι η αγορά άρχισε να ανεβάζει ρυθμούς κυρίως στο θέμα των εξελίξεων και της κινητικότητας, γεγονός που σημαίνει αλλαγές στο τοπίο.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
  • Στις τηλεπικοινωνίες π.χ. μία βασική εξέλιξη είναι πως ξεκινά σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, η δημόσια προσφορά για τις εναπομείνασες μετοχές της Forthnet. Δεν τίθεται θέμα αν θα κλείσει το θέμα της αποχώρησης της Forthnet από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο…
  • Η προσφερόμενη τιμή για κάθε μετοχή είναι 30 λεπτά, ενώ ακόμα και αν δεν καταφέρει να αποκτήσει το 90% των μετοχών, η Newco θα συνεχίσει τις προσπάθειες για πλήρη διαγραφή της Forthnet από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
  • Η προσφορά λήγει την 1η Μαρτίου και μόνο αν κάποιος έχει ξεχάσει ότι έχει μετοχές της Forthnet δεν θα τις πουλήσει κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Από εκεί και πέρα το ενημερωτικό που δημοσιεύτηκε δεν μας διαφώτισε και πολύ για τα πλάνα της Forthnet.
  • Έχει κάποιες αναφορές για είσοδο στην κινητή, την οποία έχουμε φθάσει να περιμένουμε τους τελευταίους 5 μήνες, αλλά και στις συνέργειες που υπάρχουν μεταξύ των τηλεοπτικών πλατφορμών του ομίλου της United στα Βαλκάνια, όπως θα ήταν αναμενόμενο…
  • Από εκεί και πέρα, δημιούργησε κάποιες εντυπώσεις ότι τη United αγόρασε βουλγάρικη εφημερίδα! Και άρχισαν αμέσως τα (πρόωρα) σενάρια σχετικά με το αν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει και στην Ελλάδα έναν όμιλο media. Ε, σε αυτή τη φάση μάλλον δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα…
  • Στα Public είχαμε σημαντικές αλλαγές, καθώς ο Γιάννης Σίμος φαίνεται ότι επανήλθε στη θέση του γενικού εμπορικού διευθυντή. Από την άλλη πλευρά αποχώρησε ο Δημήτρης Τσανακαλιώτης, που ήταν έως τώρα ο εμπορικός διευθυντής.
combox
  • Στον όμιλο Olympia, ωστόσο η «βόμβα» ήταν άλλη, αφού ανακοινώθηκε η αποχώρηση της Ανθής Τροκούδη! Μετά από 17 χρόνια!!! Όλα δείχνουν ότι έκλεισε ο κύκλος και ετοιμάζεται για άλλα… Η στήλη, της εύχεται καλή συνέχεια!
  • Στον Κωτσόβολο, δείχνουν πάντα ετοιμοπόλεμοι με τις αλλαγές που προκύπτουν στο θέμα της λιανικής και ενημερώνουν το κοινό με διαρκή σποτάκια, γεγονός που τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτή τη φάση.
  • Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν καταλήξει ποιος θα αναλάβει στη θέση του Δημήτρη Γαλάνη που είχε τη θέση του γενικού διευθυντή και αποχώρησε πρόσφατα για να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στα Praktiker.
  • Γενικώς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον τομέα των στελεχών και κάτι μας λέει ότι θα έχουμε κι άλλες εξελίξεις οσονούπω!
  • Διαρκώς αυξάνεται το ποσοστό χρήσης του Internet, καθώς το 96% των Ελλήνων από 16 μέχρι 64 χρονών είναι χρήστες του Διαδικτύου. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πλέον το 91% συνδέεται μέσω smartphone, ενώ το laptop ακολουθεί δεύτερο και «καταϊδρωμένο» με 56%.
  • Το 70% περνάει πάνω από μία ώρα στα social media κάθε μέρα, σχεδόν όλα τα παιδιά 5-12 χρονών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ 1 στα 5 έχει smartphone.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
  • Μία νέα έρευνα της Upstream, με τίτλο «The Road to Digital», δίνει μετρήσεις σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Το 75% πραγματοποιεί επενδύσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό λόγω των αναγκών που επέβαλλε ο κορονοϊός, ενώ το 65% έχει ήδη έτοιμο ψηφιακό χάρτη για την υλοποίηση του.
  • Και αφού ο λόγος περί ψηφιακού μετασχηματισμού, κρατήστε από τώρα reserve τις ημερομηνίες 25 & 26 Φεβρουαρίου, που θα γίνει το συνέδριο Digital Business: Cloud - Data Centers & Digital Transformation. Δείτε περισσότερα στο https://digitaltransformation360.gr/ και φυσικά κάντε δωρεάν εγγραφή στο συνέδριο με ένα κλίκ εδώ
  • Είχαμε κάποια εξέλιξη και στην MLS. Όχι κάτι ιδιαίτερο, απλά ότι η διοίκηση δηλώνει ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τους ομολογιούχους. Βέβαια, περιμένουμε ακόμα τα αποτελέσματα και το νέο business plan, αλλά έτσι όπως πάει και αυτή η χρονιά μάλλον θα είναι «χαμένη» από πλευράς πωλήσεων.
  • Γενικά, το 2020 δεν ήταν μία ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά δεδομένου ότι τα μερίδια της εταιρείας έπεσαν στο 2% (από 7,5% το 2019) όσον αφορά στα τεμάχια.
  • Γενικότερα, η αγορά των smartphones, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κινήθηκε το 2020 πτωτικά, με μία μείωση της τάξεως του 10% περίπου στα 1,8 εκατ. τεμάχια, αλλά σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε αξία ήτοι 517 έναντι 523 εκατ. ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι είχαμε μία άνοδο στη μέση τιμή.
  • Κυριαρχούν 4 κατασκευαστές: Samsung, Xiaomi, Huawei και Apple, με μερίδιο αγοράς σε τεμάχια στο 87% και σε αξία στο 94%!!!
600x80 dlink 5-11-20 sent
  • Η Xiaomi τα πήγε πολύ καλά το 2020 με μεγάλη αύξηση των μεριδίων της, καθώς ανέβηκε στο 28% (από 17%) στα τεμάχια και πίσω από την πάντα πρώτη Samsung, που ανέβηκε στο 33% από 31%.
  • Τρίτη η Huawei που κατάφερε πάντως να διατηρήσει -για το σύνολο της χρονιάς- σε σχετικά καλά επίπεδα το μερίδιο της, ήτοι στο 17%, όταν το 2019 είχε κινηθεί πάνω από το 24%.
  • Τέλος, όσον αφορά την τέταρτη, Apple, αύξησε το μερίδιο της κοντά στα επίπεδα του 8,5% από λίγο κάτω από 7% χάρη κυρίως στην πολύ καλή πορεία τόσο του iPhone SE όσο και των πρόσφατων μοντέλων της σειράς iPhone 12.
  • Από εκεί και πέρα η Honor κατάφερε να έχει ένα σχετικά καλό μερίδιο κινούμενη στα επίπεδα του 3,5% από περίπου 4% που ήταν το 2019. Από τους υπόλοιπους κατασκευαστές, αξιοπρόσεκτο είναι το περίπου 2,5% της Alcatel (από 2%), χάρη στις πολύ καλές συσκευές που παρουσίασε, ενώ γενικότερα οι πιο μικροί «παίκτες» κινήθηκαν σε επίπεδα κάτω του 2%.
  • Το ενδιαφέρον για το 2021 -και το αντίστοιχο στοίχημα- είναι αν κατασκευαστές όπως η Realme και η OnePlus θα καταφέρουν να κινηθούν σε επίπεδα πάνω από το 3%, τη στιγμή μάλιστα που μπαίνουν δυναμικά στην αγορά η Oppo και η Vivo. Οψόμεθα!
  • Όσον αφορά την αξία, η κατάταξη είναι λίγο διαφορετική. Πρώτη είναι και εδώ η Samsung με 37% (+1 μονάδα) και ακολουθεί η Apple με 26% (+4 μονάδες). Τρίτη είναι η Xiaomi με 19% (από 11%), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Huawei που έπεσε στο 12% από 20% αλλά τα πάει πολύ καλά τα wearables και τα αλλά αξεσουάρ ενώ το 2020 εστίασε στα laptop.
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Μετά την πώληση της Honor από τη Huawei, οι πιθανότητες να ξαναδούμε συσκευές της με Google services είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Τώρα, δια στόματος George Zhao, φαίνεται πως είμαστε πολύ κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο CEO της Honor σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως «δεν υπάρχει λόγος για να μη συνεργαστεί ξανά με τη Google». Το Honor V40 που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες δεν έχει Google services, αλλά αφορά μόνο την κινέζικη αγορά. Ίσως δούμε μια global έκδοση με Google services, αλλά ο Zhao δεν το επιβεβαίωσε.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία κάνει δυναμικό comeback και έχει ήδη επιβεβαιώσει συνεργασίες με Intel, AMD, Qualcomm και MediaTek.
Επίσης, ο CEO της Honor επιβεβαίωσε πως η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη Google οπότε αναμείνατε στο ακουστικό σας για εξελίξεις.
cl8-sept-2019-600x80
Νομοτελειακά, οι «χρυσές μέρες» της φθηνής παραγωγής προϊόντων στην Κίνα, κάποτε θα τελειώσουν.
Πολλές εταιρείες ήδη αρχίζουν να στρέφονται σε άλλες χώρες για την παραγωγή των προϊόντων τους, ακόμα και να την «επαναπατρίζουν».
Οι τελευταίες πληροφορίες για την Apple επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
Σύμφωνα με το Nikkei Asia, η Apple θα αρχίσει να χρησιμοποιεί εργοστάσια σε Ινδία και Βιετνάμ για την παραγωγή των προϊόντων της.
Βέβαια, αυτό οφείλεται όχι μόνο στο αυξανόμενο κόστος εργασίας στην Κίνα, αλλά και στις τεταμένες σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, οι οποίες ίσως δεν εξομαλυνθούν ούτε επί Biden, τουλάχιστον όχι άμεσα.
Το iPhone 12 θα αρχίσει να παράγεται στην Ινδία μέσα στο Q1 2021, ενώ iPads και HomePods θα αρχίσουν να παράγονται στο Βιετνάμ.
Σημειώνεται πως το HomePod κατασκευαζόταν εξ αρχής και στο Βιετνάμ αλλά η Apple μεγαλώνει τον όγκο παραγγελιών της προς τη συγκεκριμένη κατασκευαστική μονάδα, ενώ επίσης, AirPods και MacBooks θα παράγονται πλέον στο Βιετνάμ. Πάντως, τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως η Apple θα αλλάξει και... συνεργάτες.
Η Foxconn, η οποία κατασκευάζει τα iPhones εδώ και πολλά χρόνια, έχει επενδύσει $270 εκ για την κατασκευή νέου εργοστασίου στο Vitenam.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Σύμφωνα με αναφορά από κινέζικες πηγές, η Samsung στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής μικροεπεξεργαστών (όπως των γνωστών Exynos chipsets της) στο Texas των ΗΠΑ, μια επένδυση της τάξως των $10 δισ.
Ο στόχος είναι το εργοστάσιο να λειτουργήσει πλήρως μέχρι το 2023, βοηθώντας τη Samsung να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι σε κολοσσούς του κλάδου όπως η TSMC.
Επίσης, αρκετές μεγάλες πολυεθνικές αρχίζουν να «απομακρύνονται» από την Ασία, όσον αφορά τις μονάδες παραγωγής τους.
Τόσο οι ευρωπαϊκές, όσο και οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας δείχνουν να επιθυμούν τον «επαναπατρισμό» της παραγωγής τους, τόσο για λόγους ασφάλειας και εθνικής στρατηγικής, όσο και για λόγους κόστους.
Χώρες όπως η Κίνα εξακολουθούν να διαθέτουν φθηνά εργατικά χέρια, αλλά η ψαλίδα έχει κλείσει τα τελευταία χρόνια και οι ισορροπίες ίσως ανατραπούν εντός της τρέχουσας δεκαετίας.
Όσο για τη Samsung συγκεκριμένα, θέλει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αμερικάνικης «πίτας» και η μονάδα στο Texas θα την βοηθήσει σε αυτό.
Θυμίζουμε πως η Samsung μόλις άρχισε να τοποθετεί σε συσκευές της τα Exynos 2100 chipsets που κατασκευάζονται στα 5nm, συγκεκριμένα στα Galaxy S21 Series.
Τα 3nm είναι το επόμενο, σημαντικό βήμα και οι Κορεάτες θέλουν να παραμείνουν μπροστά στις εξελίξεις της αγοράς.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin