Newsletter Banner 600x150_no logo
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
scw2020_600x80_1-7-20

Σύννεφα… τεχνολογίας πάνω από το Δημόσιο

Διευρύνεται και εμπλουτίζεται το G-Gloud, αφού η κυβέρνηση βλέπει ότι η ζήτηση του, από τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου συνεχώς αυξάνεται, ενώ όλο και περισσότερες υπηρεσίες εντάσσονται σε αυτό. Το «σύννεφο τεχνολογίας» που μεγαλώνει πάνω από το Δημόσιο είναι βέβαιο ότι θα ποτίσει σχεδόν το σύνολό του.
Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν μάλλον συντηρητικός, και έφτανε μόλις τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής προωθεί την αύξηση του, κατά επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος είναι, μέχρι το 2022, όλα τα συστήματα του Δημοσίου να ενταχθούν στο ενιαίο G-Cloud.
Το έργο σχεδιάζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (κύριος και φορέας λειτουργίας του έργου) σε συνεργασία με την ΚτΠ, που έχοντας ολοκληρώσει την καταγραφή υποδομών, λογισμικού και εφαρμογών της Δημόσιας Διοίκησης, προχωρά πλέον στην ολοκλήρωσης του τεχνικού δελτίου.
Φυσικά, η επόμενη φάση είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης να γίνει σύντομα, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξή του έργου ως το τέλος του έτους.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει την επόμενη γενιά του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (G-Cloud next generation), πάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλειοψηφία των συστημάτων πληροφορικής του Δημοσίου, για την παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως Platform as a Service (Paas) και αυτοματισμών, που θα επιτρέπουν, πέραν των υφισταμένων, τη φιλοξενία και των κρίσιμων υπό σχεδιασμό Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δει ζεστά τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο Δημόσιο, ενώ η υγειονομική κρίση, έκαμψε ακόμα και τις πιο σκληρές αντιδράσεις από το βαθύ δημοσιοϋπαλληλικό κατεστημένο, που στην αρχή αντιδρούσε.
cosmote_july2020_600x80
digital-gov

Τέλος καραντίνας και για τα Ψηφιακά Έργα

Με τον τελευταίο υγειονομικό περιορισμό να αίρεται την περασμένη εβδομάδα, μπαίνουν πάλι σε πορεία υλοποίησης τα ψηφιακά έργα. Έτσι, ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός Προμήθειας Αδειών Λογισμικού και Λειτουργικού Συστήματος, καθώς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης, για την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου λογισμικού της Δημόσιας Διοίκησης, προϋπολογισμού περίπου 39 εκατ. ευρώ.
Το έργο θα αναλάβει ο ΟΤΕ που είχε δώσει την καλύτερη προσφορά.
Εντός του μήνα προγραμματίζεται να προκηρυχθεί το έργο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού (HRMS) για το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, προϋπολογισμού περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Επίσης, εντός του Ιουλίου θα προκηρυχθεί η Επέκταση – Αναβάθμιση του ΟΣΠΑ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων) με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό είναι επίσης ότι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το τεύχος διακήρυξης για το ERP του Δημοσίου.
Δηλαδή, το έργο που αφορά τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών κατάρτισης, εκτέλεσης και πληρωμών του Προϋπολογισμού, καθώς και των διαδικασιών της Λογιστικής και Προμηθειών.
Αν πάνε καλά τα πράγματα με την εξεύρεση πόρων, τότε το έργο θα προκηρυχθεί εντός του έτους. Κάποια ακόμα μικρότερα έργα «παίζει» να προκηρυχθούν επίσης μέσα στο 2020.
Πρόκειται για τη «Διαύγεια 3», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, για την οποία έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο και, εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η προκήρυξη εντός των επόμενων μηνών.
Ένα έργο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για Δίκτυο Ασφαλούς Πρόσβασης των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης - ηλεκτρονική αποδελτίωση για όλο τον δημόσιο τομέα για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ είναι επίσης στο φετινό πρόγραμμα. .
Και επειδή καλύτερα να γράφει κανείς την Ιλιάδα, παρά τα νέα του υπουργείου μη νομίζετε ότι τελειώσαμε εδώ:
Στη διαδικασία της συνεδρίας του κάθε ενδιαφερόμενου με την επιτροπή του διαγωνισμού περνά την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός για το Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ανταγωνιστικό διάλογο.
Οι 8 εταιρείες Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom και Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα, θα συζητήσουν με την επιτροπή, μέσω τηλεδιάσκεψης (αποφασίστηκε ότι βολεύει όλες τις πλευρές) προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό τεύχος της προκήρυξης του μεγάλου έργου. Η εκτίμηση είναι ότι αναδόχους θα έχουμε το 2021, είναι μάλλον απίθανο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός εντός του έτους.
Το UFBB, το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.
Έχει ήδη εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 223 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
monitoring-600-2
vodafone-antenna

Από το νόμο Βορίδη στο νόμο Πιερρακάκη

Εκσυγχρονίζεται ο νόμος περί τηλεπικοινωνιών 4070/2012, γνωστός ως νόμος Βορίδη.
Ήταν, για όσους θυμούνται, ο νόμος που προσπαθούσε να ρυθμίσει τις αρμοδιότητες των Αρχών, και κυρίως του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, ώστε να ομαλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης κεραιοσυστημάτων, και η πορεία των τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων.
Τη νομοθεσία θα αντικαταστήσει ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που θα αποτελέσει τμήμα του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Ο νέος κώδικας προβλέπει την προστασία των καταναλωτών για υπηρεσίες που παρέχονται μέσω Διαδικτύου (Over The Top) έναντι συνδρομής αλλά και έναντι παροχής δεδομένων. Υπηρεσίες που τυχόν προβάλλουν διαφημιστικά μηνύματα, ή περιπτώσεις όπου ο πάροχος της υπηρεσίας εκμεταλλεύεται οικονομικά τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει.
Ορίζονται επίσης θέματα σχετικά με την καθολική υπηρεσία, τη λειτουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού 112 και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ανοιχτής Τηλεφωνικής Γραμμής για Αγνοούμενα Παιδιά 116000, ενώ διασφαλίζεται η προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο για τους ανθρώπους με αναπηρία.
Ακόμη, εν όψει της διαδικασίας για την απόδοση συχνοτήτων στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, ο νέος Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προβλέπει την αναδιοργάνωση της ζώνης 3,4 – 3,8 GHz και τη διάθεση 1 GHz στη ζώνη 24,25-27,5 GHz, εφόσον υπάρχουν σαφή στοιχεία ζήτησης της αγοράς, και απουσία σημαντικών περιορισμών για τη μετάβαση υφιστάμενων χρηστών, ή την εκκαθάριση της συγκεκριμένης περιοχής.
Τέλος, ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ επί του ανταγωνισμού στις Τηλεπικοινωνίες και τα Ταχυδρομεία, η οποία διεκδικείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ένα θέμα που βρέθηκε στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Ο κώδικας διατηρεί το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή η ΕΕΤΤ διατηρεί την αρμοδιότητα του ανταγωνισμού στις Τηλεπικοινωνίες και τα Ταχυδρομεία, και μόνον αν το επιθυμεί η ίδια ζητά τη συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Γεμάτη και δημιουργική η περασμένη εβδομάδα. Πρώτον, είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον webinar με θέμα το Customer Experience. Όσοι καταφέρατε να το παρακολουθήσετε, φύγατε αναμφίβολα με γνώσεις που αν τις εφαρμόσετε, θα διαπιστώσετε άμεσα την αποτελεσματικότητα τους!

Δεύτερον, είχαμε ένα τριήμερο αφιερωμένο στο CyberSecurity. Όσο και αν θέλαμε να κάνουμε την καθιερωμένη ετήσια συνάντησή της αγοράς στο όμορφο ανοιξιάτικο Μαρούσι, αφού παραδοσιακά το InfoCom Security γίνεται στο ΔΑΪΣ, δεν στάθηκε δυνατόν να υλοποιηθεί live, λόγω της πανδημίας.

Όμως οργανωθήκαμε με πολύ καλό τρόπο, αφιερώνοντας την 1η μέρα και την 2η μέρα στο κυρίως συνέδριο, ενώ την 3η μέρα είχαν αποκλειστικά την τιμητική τους τα workshops! To ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού κάθε ημέρα και κάθε στιγμή σχεδόν 300 σύνεδροι ήταν καρφωμένοι στις οθόνες τους!

To επόμενο event όμως (Mobile Connected World) είναι phygital. Τολμάμε, συνεχίζουμε και σας θέλουμε μαζί μας! Δηλώστε συμμετοχή με ένα κλικ.

Επειδή υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες θέσεις -προκειμένου να διατηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα- θα γίνει κλήρωση και θα ενημερώσουμε τους τυχερούς που θα μπορούν να το παρακολουθήσουν live. Το συνέδριο θα μεταδοθεί ψηφιακά μέσα από τρεις πλατφόρμες και έτσι σε κάθε περίπτωση θα μπορείτε να το παρακολουθήσετε και να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας στους ομιλητές!

Αυτή την Τετάρτη, στις 8 Ιουλίου, σας προσκαλούμε σε ένα online event αφιερωμένο στη συνεργασία της Focus Bari με τη YouGov στην Ελλάδα. Μία μοναδική ευκαιρία για να εντρυφήσετε στον κόσμο των ερευνών / μελετών, με κορυφαία ονόματα της δημοσιογραφίας και της αγοράς, όπως η Μαρία Νικόλτσιου του Alpha, ο Χάρης Μπρουμίδης της Vodafone, ο Κώστας Γεράρδος του Πλαισίου, κ.ά.
GY-1537-600X80-1
Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι όλες οι πτυχές της ζωής μας επηρεάστηκαν από τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και της επιχειρηματικής. Το βιώσαμε όλοι, και το βιώνουμε ακόμα σε κάποιο βαθμό.

Ο Ανδρέας Καρακώστας,Principal Director of Communications, Media & Technology της Accenture, αναλύει και σχολιάζει την κατάσταση. Αναφέρεται παράλληλα και στην έκθεση «The Future Home in the 5G Era» της εταιρείας, που περιλαμβάνει το (ρεαλιστικό) όραμα του smart home και της remote καθημερινότητας μας!

Με την ευκαιρία είναι καιρός να γίνει αυτή η περίφημη προκήρυξη για το διαγωνισμό 5G, προκειμένου να προλάβουμε να κάνουμε όλα όσα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους. Για το DESI ρε γμτ!

Το δρόμο του προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό βρίσκει και ο νόμος 4070/2012 (aka, νόμος Βορίδη, αν ενθυμείστε, ο οποίος είχε υπογραφεί «δια περιφοράς» στο υπουργικό συμβούλιο), καθώς θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την ΕΕΤΤ για μιάμιση εβδομάδα ακόμα. Στόχος, να εξελιχθεί στον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και να ενταχθεί στον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου.

Με αυτό τον τρόπο, οι αρμόδιοι ευελπιστούν να διευκολύνουν τις επενδύσεις σε δίκτυα με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση του ραδιοφάσματος, την προστασία των καταναλωτών στην παροχή over the top υπηρεσιών, την προσβασιμότητα στο Internet για ΑμΕΑ, όπως επίσης θέματα σχετικά με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, και την ανοιχτή γραμμή 116000 για αγνοούμενα παιδιά.

Μέσω teleconference θα πραγματοποιηθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το Ultrafast Broadband μεταξύ της επιτροπής και των 8 εταιρειών, με σκοπό να έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος μέχρι το 2021. Στην πρώτη συνεδρία θα λάβουν μέρος ο ΟΤΕ, η Wind, η Intrakat και η Τέρνα, ενώ στη δεύτερη η ΔΕΗ, η Vodafone, η Grid Telecom και η Μυτιληναίος – Μέτκα.
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει όλοι οι δημόσιοι φορείς να έχουν συνδεθεί ηλεκτρονικά με Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε οι αρμόδιες διαδικασίες να ψηφιοποιηθούν και να μειωθεί και σε αυτό τον τομέα η γραφειοκρατία, και να καθιερωθεί το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών.

Έτσι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μπορεί να εφαρμόζει two factor authentication με τη χρήση αριθμού κινητής, χωρίς κάποιος να χρειάζεται κωδικούς π.χ. για web banking. Επίσης έχουμε δύο νέες υπηρεσίες, την ηλεκτρονική αίτηση και υποβολή εγγράφων για αποζημίωση ειδικών και ατομικών αιτημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας και την υπηρεσία διαβίβασης στοιχείων τίτλων σπουδών eDiplomas.

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον τομέα της εκπαίδευσης, και φυσικά της αναζήτησης εργασίας, καθώς οι κάτοχοι πτυχίων μπορούν να τα αναζητούν μέσω βάσης δεδομένων των ελληνικών πανεπιστημίων, και να εκδίδουν πιστοποιημένα αντίγραφα. Τέλος, σειρά έχει η σύνδεση του Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων με τα Εθνικά Μητρώα υποψήφιων Θετών και Αναδόχων Γονέων.

Για να υποστηριχτούν όλα αυτά, χρειάζονται τις κατάλληλες υποδομές πληροφορικής, όπως το νέο G-cloud που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για να φιλοξενήσει υπηρεσίες platform as a service. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι 15 εκατ. ευρώ, όμως γίνονται συζητήσεις για αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων στα 25 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενο στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση του δημοσίου μέχρι το 2022.

Από το μέτωπο της Forthnet δεν υπάρχουν νέα δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση οι απαραίτητες κινήσεις γίνονται εκτός Ελλάδος στην ΕΕ. Μόλις υπάρξει πράσινο φως θα γίνουν και οι ενέργειες, όπου και αν απαιτούνται στη χώρα μας. Τα νέα είναι ότι ο Πάνος έδωσε την εβδομάδα που πέρασε μία συνέντευξη, ενδεχομένως, για να εξασφαλίσει την υστεροφημία του.

Η συνέντευξη ανοίγει με μία φράση του Νίκου Καζαντζάκη «Για να επιτύχουμε, πρέπει πρώτα να πιστέψουμε ότι μπορούμε». Συμφωνούμε και παραθέτουμε και εμείς μία ρήση από την μεγάλο Κρητικό: «Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό»…
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Η εβδομάδα έκλεισε με την Cosmote να ανακοινώνει τα δικά της Giga πακέτα. Τα ονομάζει Gigamax και έχει χρησιμοποιήσει ξανά αυτή την επωνυμία. Τώρα βέβαια Gigamax ο ένας, Giga Unlimited o άλλος, δεν θέλει και πολύ για να μπερδευτεί ο καταναλωτής. Αν και σημασία έχει να είναι Giga οι παροχές σε nano-τιμές!

Άλλη προσέγγιση βέβαια η Cosmote από εκείνη της Vodafone, καθώς δεν πάει σε λογική όλα τα πακέτα απεριόριστα, αλλά με όριο στην ταχύτητα. Προτιμά την παραδοσιακή λογική όπου ο καταναλωτής επιλέγει πόσα Giga θέλει (και πληρώνει γι’ αυτά), αλλά με τη μέγιστη πάντα ταχύτητα.

Μην τα κάνουμε όλα copy / paste. Αυτό πάντως με το Data Boost, που δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης απεριόριστων δεδομένων στο κινητό για 24 ώρες, πλέον των ενσωματωμένων data του προγράμματος, μας άρεσε. Το ίδιο καλή βρήκαμε και την διαφήμιση!

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η Amazon Web Services ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνιση της στην ελληνική αγορά. Η θυγατρική έχει στηθεί με το μετοχικό κεφάλαιο να είναι κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Τα γραφεία βρίσκονται στην Κηφισίας 280 κοντά στην ΙΒΜ.

Το ερώτημα είναι πότε θα ξεκινήσει. Οι φήμες λένε ότι πάμε για φθινόπωρο και κάνουν λόγο ακόμη για 30 προσλήψεις άμεσα και με προοπτική διεύρυνσης του αριθμού των εργαζομένων. Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι η νεοσύστατη εταιρεία ετοιμάζεται να αποκτήσει εγκαταστάσεις logistics στο Θριάσιο Πεδίο, αλλά αυτό δεν καταφέραμε να το επιβεβαιώσουμε.

Το Public αλλάζει τη δομή του αν κρίνει κανείς από την ανακοίνωση για τον Ιπτάμενο Ολλανδό που αναλαμβάνει το ecommerce και το marketplace. Η αίσθηση είναι ότι θα έχουμε και άλλες αλλαγές και νέα δομή. Το concept των διπλών μαγαζιών πάει καλά και η αίσθηση είναι ότι πάνε για double. Τελευταίο απόκτημα η Ρόδος. Σε μία εποχή που πολλές επιχειρήσεις «κόβουν ρόδα μυρωμένα» από τις επενδύσεις το Public τολμάει. Και όπως λέει και το ρητό «ο τολμών νικά»!
combox
Όσον αφορά το νέο κατάστημα η επένδυση αγγίζει τα 1.2 εκατ. ευρώ, οι χώροι καταλαμβάνουν 2.180 τ.μ. και στην πρώτη φάση λειτουργίας του δημιουργήθηκαν ήδη 30 θέσεις εργασίας.

Αλλαγές είχαμε και στην Space Hellas όπου ο Παναγιώτης Μπέλλος, έμπειρο στέλεχος της αγοράς και μέχρι τώρα Διευθυντής Marketing, ανέλαβε καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου, στην εταιρεία την οποία υπηρετεί με συνέπεια αρκετά χρόνια. Παράλληλα, καθήκοντα μη Εκτελεστικού αντιπροέδρου ανέλαβε ο Θεόδωρος Χατζησταματίου, στέλεχος με πλούσια εμπειρία στον τομέα της Πληροφορικής. Το νέο ΔΣ με πρόεδρο τον Σ. Μανωλόπουλο και Διευθύνοντα Σύμβουλο το Ι. Μερτζάνη, εξελέγη για μία εξαετία.

Στη SingularLogic εμφανίζονται εφοπλιστές, αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει τι γίνεται… Για την ώρα είμαστε σε φάση «Μάλτα γιοκ», αλλά όπως λέει και ο Ελύτης στο «Σηματολόγιο», «ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα…»

Η Epsilon Net που γιορτάζει τα 20 χρόνια της έγινε η δεύτερη εταιρεία που από την Εναλλακτική Αγορά πάει στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. H πρώτη ήταν η Entersoft. Γενικώς, η πληροφορική μοιάζει να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που εκτιμά ότι θα αποκομίσει είναι 12-15 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θα τα ρίξει την επόμενη διετία για να κάνει εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων προκειμένου να μπει δυναμικά σε κάθετες αγορές.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ανάγκη τέτοιου είδους κινήσεις. Και μπορεί ο τουρισμός -που είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια στη χώρα μας να ξεκίνησε δειλά – δειλά, αλλά πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την παραγωγική αναδιάρθρωση και τη σταδιακή πολυτομεακή παραγωγική ανάπτυξη / αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή την τεχνολογία.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Όλες οι μελέτες συμφωνούν ότι τα επόμενα χρόνια, χώρες χαμηλής ή μέσης τεχνολογίας και εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού θα αντιμετωπίσουν σε διεθνές επίπεδο την περιθωριοποίηση τους. Ήδη σύμφωνα με την McKinsey & Company το 2019 μόλις το 18% των αγαθών που κινήθηκαν προέρχονται από χώρες χαμηλού κόστους, ενώ το 82% προήλθε από χώρες με υψηλή εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού και εξαιρετικές υποδομές – τομέας στον οποίο ομολογουμένως κάνουμε σημαντικά βήματα.

Το Ίδρυμα Vodafone έφερε στην Ελλάδα το DreamLab, μια δωρεάν mobile εφαρμογή, που έρχεται να συμβάλει στην επιτάχυνση της επιστημονικής έρευνας για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, και ενθαρρύνει όλους να συμμετέχουμε στη συλλογική προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή κάθε βράδυ, την ώρα που φορτίζουν το κινητό τους, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να βρεθεί μια πιθανή θεραπεία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες του Imperial College London, αν 100.000 χρήστες χρησιμοποιήσουν το DreamLab επί 6 ώρες κάθε βράδυ για 3 μήνες, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος της έρευνας, όταν μόνο με τους υπερυπολογιστές του Imperial θα χρειαζόταν ένας χρόνος προκειμένου να υλοποιηθεί το αντίστοιχο ερευνητικό έργο. Μπράβο!

Σύμφωνα με το δείκτη European Innovation Scoreboard η Ελλάδα σημείωσε σημαντική αύξηση και κατετάγη στην 20 θέση. Πρωταθλητές στην καινοτομία είναι η Σουηδία, η Φιλανδία, η Δανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Σημαντική βελτίωση σημείωσαν τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία (12η) όσο και η Κύπρος (13η). Και σ’ ανώτερα! Ιδιαίτερα, αν σκεφτεί κανείς ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα 2/3 της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης οφείλονται στην καινοτομία όπου μάλιστα έχει ξεπεράσει για 2η συνεχή χρονιά τις ΗΠΑ!

Ψηφιακός φόρος εν όψει! Η θέση της Ε.Ε. – σύμφωνα με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager - είναι ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει με τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ -κατά την προσφιλή τους τακτική- επιμείνουν στη στάση τους και εμποδίζουν μια παγκόσμια συμφωνία.

“Ο νέος φόρος είναι απαραίτητος λόγω της ευκολίας με την οποία πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ελαχιστοποιούν τους ευρωπαϊκούς φόρους τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος. Η αλήθεια είναι ότι και στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες που απέτυχαν, αλλά τώρα η ΕΕ μοιάζει να είναι αποφασισμένη και έτοιμη -αν χρειαστεί- για οικονομικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή; Μα φυσικά ο καταναλωτής…
Galaxy-A41_Banner_600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Εδώ και πολλά χρόνια είναι σύνηθες όταν αγοράζουμε μια ολοκαίνουρια brand-new συσκευή στο κουτί της, να περιμένουμε να έχει μέσα τα ακουστικά, το USB καλώδιο της και φυσικά τον φορτιστή της!
Παρόλα αυτά, μια σειρά από έγκριτα reports που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο ότι τα iPhone που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2020 θα έρθουν εντελώς… γυμνά! Κοινώς, δεν θα έχουν ούτε τα EarPods (αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε εδώ και καιρό), ούτε φορτιστή μέσα στη συσκευασία τους, παρά μόνο ένα lightning cable!
Σύμφωνα με τον αναλυτή Ming-Chi Kuo, εφόσον η Apple καταλήξει σε αυτή την απόφαση θα το κάνει για δύο κύριους λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το κάπως πιο υψηλό κόστος του 5G hardware που θα χρησιμοποιεί στο iPhone 12 και η μη ύπαρξη φορτιστή ενδεχομένως να μειώσει ως ένα σημείο το κόστος.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει περισσότερο με την απόφαση της εταιρείας από το Cupertino να συμπεριφερθεί πιο «οικολογικά» στα προϊόντα της. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ένας φορτιστής είναι μια πρόσθετη επιβάρυνση για το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο ένας user μπορεί να πειστεί, ώστε να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τον φορτιστή που ήδη έχει από το παλαιότερο μοντέλο του.
Ωστόσο, από τη στιγμή που τα iPhone δεν είναι και τα πιο οικονομικά smartphones που υπάρχουν στον κόσμο, δεν αποκλείεται αρκετοί χρήστες να προβληματιστούν έντονα.
cl8-sept-2019-600x80
Η ώρα του ROG Phone 3… πλησιάζει, καθώς η Asus ανακοίνωσε κι επίσημα ότι το απόλυτο gaming phone θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Ιουλίου!
Μάλιστα, η εταιρεία από την Ταιβάν θέλησε να ιντριγκάρει τους fans του mobile gaming, καθώς ανέβασε ένα countdown timer, το οποίο τερματίζει στις 22 Ιουλίου.
Εδώ και καιρό βέβαια έχουν διαρρεύσει τα specs της συσκευής, καθώς οι gamers θα μπορούν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους games σε μια οθόνη 6.59 ιντσών (full HD+ AMOLED), με in-display fingerprint scanner, 12GB RAM και 256GB σε storage, Android 10 OS και μπαταρία στα 5800mAh.
Επιπλέον, το ROG Phone 3 θα υποστηρίζει dual-mode 5G για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες, ενώ στην καρδιά του θα βρίσκεται ένας octa-core processor χρονισμένος στα 3.09GHz που όλοι πιστεύουν ότι πλέον θα είναι το πολυαναμενόμενο Snapdragon 865+ SoC.
Όσον αφορά τα φωτογραφικά features του, περιμένουμε ένα quad setup (με 64MP main camera και 13MP δευτερεύουσα κάμερα, αλλά και τηλεφακό).
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Panasonic εδώ και χρόνια κυκλοφορεί μια πολύ ιδιαίτερη σειρά από tablet που εντάσσονται στην ενισχυμένη και υπερανθεκτική rugged κατηγορία (κοινώς είναι.. άφθαρτα).
Πρόσφατα η σειρά Toughbook (όνομα και πράγμα) απέκτησε το νέο μέλος της, το οποίο πρόκειται για το A3, ένα Android tablet, το οποίο όπως μπορείτε να φανταστείτε είναι γεννημένο για τα… δύσκολα και απευθύνεται όπως μπορείτε να φανταστείτε σε ένα πολύ ειδικό κοινό, όπως είναι για παράδειγμα στρατιωτικό και υγειονομικό προσωπικό και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που αναζητούν ένα tablet που σχεδιάστηκε για να αντέχει στα… πάντα.
Διαθέτοντας LCD οθόνη στις 10.1 ίντσες (ανάλυση 1920x1200 pixels) με 800 nits φωτεινότητας, έρχεται με εναλλάξιμες μπαταρίες, stylus, dual-SIM, αλλά και κανονικές USB-A και USB Type-C ports.
Φυσικά όταν έρχεται η συζήτηση στο θέμα της αντοχής, εδώ το Toughbook A3 σίγουρα μπορεί να καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς, καθώς έρχεται με πιστοποίηση IP65, αντοχή στη σκόνη, ενώ συμφωνεί με το πρότυπο αντοχής MIL-STD-810H . Επιπλέον, διαθέτει και ειδικό software, όπως είναι για παράδειγμα το Panasonic Compass, το οποίο προσφέρει μια σειρά από εργαλεία διαχείρισης, ενώ στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα Snapdragon 660 chipset, με 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου (που μπορούν να επεκταθούν μέσω της θύρας microSD).
Όσον αφορά το λειτουργικό του σύστημα, το Toughbook A3 έρχεται με Android 9 Pie, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αυτονομία του εάν χρησιμοποιηθούν οι ειδικές μπαταρίες της Panasonic μπορείτε να φτάσει ακόμη και τις 15 ώρες με μία μόνο φόρτιση.
Η Panasonic πρόκειται να το κυκλοφορήσει στην αγορά της Βρετανίας μέσα στον Αύγουστο και φυσικά δεν είναι και ιδιαιτέρως φτηνό, καθώς στοιχίζει κοντά στα… 1300 ευρώ!
Ωστόσο, δεν γίνεται να μην το θαυμάσεις για την αντοχή του και για τα καλούδια του!
scw2020_600x80_1-7-20
facebook instagram twitter youtube linkedin