Newsletter Banner 600x150_no logo
weekly-telecom-new

Back in business

Επιστρέψαμε δυναμικά στις τηλεπικοινωνιακές επάλξεις, νιώθοντας -είναι η αλήθεια- σα να μην πέρασε ούτε μια μέρα.
Κάτι η μικρή διάρκεια των πραγματικών διακοπών, κάτι η έντονη επικαιρότητα σε όλα τα μέτωπα, κάτι η κατήφεια που συνοδεύει την απόκοσμη ησυχία στους, πάλαι ποτέ τουριστικούς προορισμούς, έπεισαν και τους πιο δύσπιστους ότι πέρασε ένα καλοκαίρι σίγουρα διαφορετικό από τα άλλα.
Από τηλεπικοινωνιακής σκοπιάς, η εμπειρία μας ήταν φέτος καλύτερη από κάθε άλλη φορά. Σε ταξίδι - αστραπή που θα το χαρακτηρίζαμε ως γύρο της Ελλάδας, η απώλεια σήματος 4G, κράτησε μόνο για λίγα λεπτά. Και για να μη βιαστεί κάποιος να χαρακτηρίσει ως πλασματική την ένδειξη, σπεύδουμε να διευκρινίσουμε ότι Netflix, YouTube, Spotify και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες ήταν νυχθημερόν online. Τα παιδιά βλέπετε…
Εκτός από την ισχυρή παρουσία των δικτύων, οι εξαιρετικά συμφέρουσες προσφορές για άφθονα Gigabytes, μοιραία μας έφεραν στο νου τις εποχές που μοιραζόμασταν κάποια Mbytes συνεταιρικά, μπας και δούμε κανένα e-mail.
Και μιλώντας για email, φαντάζομαι ότι ακόμα και αν μέχρι πέρυσι κάποιοι από εσάς δεν είχατε κανένα σκοπό να δείτε ούτε καν τα email σας επιστρέφοντας από τις διακοπές, τώρα -έχοντας την εμπειρία του lockdown- δεν σας φάνηκε καθόλου περίεργο να στήσετε ένα φορητό workstation στο τραπεζάκι της βεράντας.
Αυτά λοιπόν για φέτος, από ένα «βουβό» καλοκαίρι, που -αν και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ- σίγουρα δεν θα το πεθυμήσουμε.
Καλή επάνοδο λοιπόν σε όλους και καλή σαιζόν!
cosmote_july2020_600x80
huawei-europe-5g

Το 5G και το πρόσωπο του Ιανού

Από το Νοέμβριο του 2019, είχαμε γράψει ότι ο Σινο-αμερικανικός τηλεπικοινωνιακός πόλεμος -που είχε ξεκινήσει ο πρόεδρος Trump από το 2018- είχε περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό έγινε ανεπισήμως, σε πρώτη φάση, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν κατά τη διάρκεια του MWC της Βαρκελώνης, αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε πρόσωπα - κλειδιά της ευρωπαϊκής αγοράς, και «συνέστησε» σε όλους τους τόνους, τον αποκλεισμό των Κινέζων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από την εφοδιαστική αλυσίδα του 5G.
Η κύρια θιγμένη Huawei, έσπευσε σε όλους τους τόνους να αντιδράσει, και η -σε βαθμό παραλογισμού- επιμονή των ΗΠΑ, δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα, ενώ βεβαίως υπήρξαν πιέσεις και από την κινεζική πλευρά.
Θα θυμάστε ίσως και στη χώρα μας την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, την οποία ακολούθησε η άφιξη του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping, με το θέμα προμήθειας εξοπλισμού 5G να είναι στην ατζέντα και των δύο αξιωματούχων.
Η θέση της Ευρώπης, με την οποία συντάσσονται τα περισσότερα κράτη, υποστηρίζει ότι οι χώρες συμφωνούν σε ένα πλαίσιο διαδικασιών και κανόνων (το λεγόμενο EU Toolbox).
Οι κανόνες αυτοί δεν αποκλείουν μία συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά επιβάλλουν κοινές απαιτήσεις ασφάλειας. Κάθε κράτος χωριστά, διεξάγει μία πολύ σπουδαία και στρατηγικής σημασίας συζήτηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, σχετικά με την επιλογή προμηθευτή για τα δίκτυα 5G. Θεωρητικά, το ερώτημα είναι ένα: Αν η υιοθέτηση προμηθευτών κινεζικής προέλευσης, μπορεί να συνιστά απειλή ασφαλείας ή όχι. Πρακτικά βέβαια, η απόφαση λαμβάνει υπόψη τις ισορροπίες μεταξύ Ανατολής – Δύσης, αλλά και την πιθανότητα να υπάρξουν κενά ασφάλειας ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή.
Η Βρετανία ήδη έχει πάρει τις αποφάσεις της, και -τι παράξενο- συμπλέοντας με το έτερο Ατλαντικό της ήμισυ, απέκλεισε τη Huawei από την 5η γενιά δικτύων της, με πρώτη επισπεύδουσα τη Vodafone.
Τον Ιούλιο, οι Αμερικανοί ενέτειναν τις πιέσεις. Ο Robert O’ Brien, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, επισκέφθηκε το Παρίσι και συναντήθηκε με ομολόγους του από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία, έχοντας και το 5G στην ατζέντα του.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να μη συμβαδίσει με τη βρετανική απαγόρευση της Huawei.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) θα ελέγχει σε πρώτο στάδιο την τεχνολογία που παρέχεται για τον εξοπλισμό των δικτύων 5G για έγκριση, και ένας κατάλογος μέτρων ασφαλείας πρόκειται να εγκριθεί στο Νόμο περί Τηλεπικοινωνιών (Telecommunications Act).
Για πρώτη φορά μπαίνει στη διαδικασία αξιολόγησης η έννοια της «πολιτικής αξιοπιστίας», όπου ένας κατασκευαστής θα μπορούσε να απορριφθεί, παρά τον έλεγχο ασφαλείας από το BSI, μόνο εάν η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, αμοιβαία εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εθνική του προέλευση.
Ωστόσο, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, καθώς η Καγκελαρία και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας, έχουν επανειλημμένα εκφραστεί κατά του αποκλεισμού της Huawei, μόνο και μόνο επειδή είναι κινεζική εταιρεία.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της γαλλικής αρχής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ANSSI), καθώς απέκλεισε την πλήρη απαγόρευση της Huawei, συμβαδίζοντας με την Ευρωπαϊκή σύσταση του «EU Toolbox».
Σύντομα βέβαια θα δούμε πως η θεωρία της ευρωπαϊκής οδηγίας θα μεταφραστεί στην πραγματική επιλογή των προμηθευτών 5G και τη βαρύτητα που θα έχει ο παράγοντας «πολιτική αξιοπιστία».
monitoring-600-2
ote-headquarters

Αρχή νέας εποχής για τον ΟΤΕ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το σχέδιο για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΤΕ. Το σχέδιο που πρόσφατα είχε αναλύσει ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, προβλέπει τη δημιουργία τριών νέων θυγατρικών που θα προέλθουν από την απόσχιση των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών, Καταστημάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου.
Ο στόχος είναι, οι βασικές λειτουργίες που έρχονται σε επαφή με τον πελάτη, να έχουν την αυτονομία και την ευελιξία που πρέπει, ώστε να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τους, αλλά και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους προς νέες πηγές εσόδων.
Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του ΟΤΕ θα μεταφερθεί στις νέες θυγατρικές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπονείται και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για εργαζόμενους, που θα απευθύνεται κυρίως σε όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είναι και τώρα σε εξέλιξη. Αφορά εργαζόμενους στην καθαριότητα και περιφερειακές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, οι οποίες με τον μετασχηματισμό που επιχειρείται θα πάψουν να βρίσκονται εντός του Οργανισμού, με τη λογική οι ανάγκες να καλυφθούν με συμβάσεις outsoursing.
Παράλληλα, μέσα στη συνεχή εξέλιξη του Οργανισμού, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με κεντρικούς πυλώνες την ψηφιακή εμπειρία των πελατών, τη δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών, και το νέο εσωτερικό ψηφιακό μοντέλο λειτουργίας.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αναβαθμιστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα το My Cosmote app, που έχει ξεπεράσει τους 3 εκατ. χρήστες. Παράλληλα, εισάγονται αυτοματισμοί στη διαχείριση των δικτύων, και αυτοματοποιούνται εσωτερικές διαδικασίες (π.χ. ηλεκτρονική υπογραφή).
Έτσι, ο οργανισμός μπαίνει στη νέα φάση εξέλιξης του, που σηματοδοτεί την ευελιξία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δίνουν τα μικρότερα οργανωτικά σχήματα, μένοντας όμως κάτω από τη στρατηγική και την στήριξη ενός ισχυρού ομίλου.
revenue

Με «ίωση» οι πάροχοι κινητής

Και τυπικά, μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων τριμήνου από τη Wind, έχουμε πλέον τα νούμερα της πτώσης των εσόδων, λόγω COVID, για όλους τους παρόχους.
Ο ιός χτύπησε την κινητή, αφού οι μετακινήσεις περιορίστηκαν λόγω του lockdown, και τα έσοδα περιαγωγής μειώθηκαν σημαντικά λόγω της μικρής παρουσίας τουριστών.
Επίσης, τα προγράμματα προσφορών χρήσης δεδομένων, το άτυπο μορατόριουμ για απλήρωτους λογαριασμούς, και η περίοδος των κλειστών καταστημάτων, λειτούργησαν αθροιστικά στο βάρος που επωμίστηκαν οι πάροχοι και αντανακλάται στα αποτελέσματά τους.
Βέβαια, με τις κατάλληλες κινήσεις μειώθηκαν οι απώλειες, αλλά σε κάθε περίπτωση τα excel «κοκκίνησαν».
Μιλώντας για νούμερα λοιπόν, η Vodafone Ελλάδας έγραψε μείωση εσόδων από υπηρεσίες 8,7%. Ο ΟΤΕ μέτρησε συνολική πτώση 3,8% και ειδικά στην κινητή τηλεφωνία 8,8%, ενώ η Wind ανακοίνωσε συνολική πτώση εσόδων κατά 3,7%.
Όπως φαίνεται, η πανδημία θα είναι κοντά μας ακόμη τουλάχιστον για δύο τρίμηνα, οπότε τα έσοδα αναμένεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.
Επίσης, είναι προφανές ότι οι πάροχοι αντέχουν, έχουν μακροπρόθεσμους στόχους -που αντανακλώνται και στις επενδύσεις- και μέσα στο 2021 εκτιμάται ότι θα μπουν σε φάση ανάκαμψης, μαζί με την υπόλοιπη χώρα.
GY-1537-600X80-1
ote-fixed-broadband

UFBB: προβληματισμοί και αντιπροτάσεις

Για να πιάσουμε και το νήμα από εκεί που τα αφήσαμε πριν το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων είχαμε μείνει στο σημείο που αναμέναμε την ώρα που θα πέσουν στο τραπέζι οι δεσμευτικές προσφορές για το Ultra-Fast Broadband.
Στόχος της δράσης είναι η κάλυψη του 90% του πληθυσμού, όλης της Ελλάδας (και όταν λέμε όλης εννοούμε όλης), με δίκτυο ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps.
Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ μεγάλο έργο, κάτι που φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του, (870 εκατ. ευρώ) και θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Βέβαια, από το 2018 που έχει ξεκινήσει η διαδικασία, υπήρχε ο σχετικός ενθουσιασμός, με τη λογική ότι πρόκειται για ένα έργο που βάζει την Ελλάδα στο επόμενο επίπεδο ψηφιακής διασύνδεσης και θα δώσει ώθηση στις παγωμένες -λόγω κρίσης- επενδύσεις.
Όμως, πάντα υπήρχε ο προβληματισμός αν το έργο θα έκανε απόσβεση και θα έφερνε την αναμενόμενη κερδοφορία, αφού το κλειδί είναι η ζήτηση για υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, ειδικά σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού, σε αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές.
Το κουπόνι ενίσχυσης για απόκτηση UFBB, μπορεί να δώσει κάποια ώθηση στη ζήτηση, αλλά δεν αναμένονται και θαύματα.
Οπότε, τώρα που ήρθε η ώρα για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, στο μικροσκόπιο των 9 φορέων βρίσκεται και η βιωσιμότητα του UFBB. Τα ρίσκα που χρειάζεται να συνυπολογιστούν είναι αρκετά, όπως το μέγεθος της ζήτησης κατά τη λειτουργία του έργου, και οι πιθανές ανταγωνιστές τεχνολογίες που ενδέχεται να αναπτυχθούν.
Έτσι, δεν βιάζονται να συμπληρώσουν τους φακέλους, και όλα δείχνουν ότι θα κατεβάσουν αντιπροτάσεις, όπως για παράδειγμα την επέκταση του χρόνου εκμετάλλευσης, πριν αυτό παραδοθεί οριστικά στο Ελληνικό Δημόσιο.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Λίγο πριν κλείσουμε για τη θερινή περίοδο, σας ευχηθήκαμε καλό καλοκαίρι. Ο φθινοπωρινός απολογισμός θα δείξει πόσο καλό ήταν, γιατί η αλήθεια είναι ότι ανυπομονούσαμε για τη σκιά των πεύκων, αλλά τελικά παραθερίσαμε στη σκιά της πανδημίας. Και φυσικά είχαμε τους αναίσθητους (κυριολεκτικά, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν συναίσθηση), όχι μόνο να αγνοούν τις συστάσεις ασφαλείας, αλλά να κάνουν ότι μπορούν για να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε λοιπόν καλή σεζόν και ευελπιστούμε ότι όλοι έχετε γυρίσει υγιείς από τις διακοπές, και φορτίσατε επαρκώς τις μπαταρίες σας. Αν και οι μπαταρίες του οργανισμού μας, έχουν την ίδια συμπεριφορά με αυτές του κινητού μας. Δεν πάει να τις φορτίσεις ένα μήνα, μόλις γυρίσεις στη δουλειά πάλι φόρτιση θέλουν! Γι’ αυτό το λόγο μην περιμένετε να σας πούμε καλό χειμώνα με 35 βαθμούς… Όλο και κάποια μικρή απόδραση θα προκύψει!

Το φθινόπωρο, έτσι για να μην πλήξουμε αναμένεται να έχει ενδιαφέροντα λανσαρίσματα, το ντεμπούτο της Nova Mobile, αλλά και την ανακοίνωση της στρατηγικής για το 5G.

Θα έχει και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνέδριο το τριήμερο phygital e-business world / social media world που θα γίνει στο Caravel στις 23-24 και 25 Σεπτεμβρίου. Δηλώστε από τώρα δωρεάν συμμετοχή με ένα κλικ και παρακολουθήστε και τις τρεις ημέρες με ένα link!

Όσοι προσέξαμε και γλυτώσαμε από τον ιό, κοντέψαμε όμως να πάμε από… 112! Δε νομίζω πως έχει γίνει κατανοητός ο σκοπός της υπηρεσίας με τα emergency messages. Είναι για την περίπτωση που επίκειται άμεσα ή συμβαίνει ένα έκτακτο περιστατικό, επικίνδυνο για τους πολίτες. Δεν είναι για να το χρησιμοποιούμε ως newsletter ή ως tweet. Δεν αναστατώνουμε συνέχεια τον κόσμο για να μην ακούσουμε από την αντιπολίτευση ότι «φτιάξαμε μία υπηρεσία που δεν χρησιμοποιούμε αρκετά». Αλλιώς, κινδυνεύει να καταλήξει όπως ο γνωστός μύθος με τον βοσκό που φώναζε «λύκος στα πρόβατα».
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Ίσως η πιο σημαντική είδηση του μήνα που πέρασε να ήταν το «πράσινο φως» που έδωσε η Κομισιόν για το deal της Forthnet. Μάλλον πλησιάζει η ώρα που θα κλείσει αυτό το σήριαλ. Πρακτικά, το μόνο που απομένει είναι να δώσουν το ΟΚ και οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές. Που είναι μάλλον απίθανο να πουν όχι…

Παράλληλα, η Forthnet ετοιμάζεται για το λανσάρισμα της Nova Mobile. Και όλα δείχνουν ότι μάλλον θα το κάνει μαζί με την έναρξη της Super League προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Προκειμένου, προφανώς, να επιδιώξει να αξιοποιήσει τις συνέργιες που ενδεχομένως να προκύψουν…

Ο Γερμανός έφτιαξε νέο app. Και επειδή η καλή εφαρμογή κάνει τους καλούς φίλους και ο καλός φίλος στην εφαρμογή φαίνεται με το πρόγραμμα επιβράβευσης ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει πολλούς.

Στη Vodafone έκαναν κίνηση ματ με το λανσάρισμα του Vodafone TV μέσω over the top, δίνοντας μάλιστα στους ενδιαφερόμενους ένα μήνα δωρεάν με ένα ενδιαφέρον σποτάκι. Παράλληλα μας εντυπωσίασε με την καμπάνια για το Vodafone Green Network με μία τηλεοπτική διαφήμιση που αντανακλά τον χαρακτήρα της εταιρείας και το μήνυμα που θέλει να περάσει…

Στη Wind κράτησαν χαμηλά τις απώλειες, κάνουν προσφορές, και όλοι αναμένουν την απόφασή τους για το 5G. Πρέπει να επιλέξουν έγκαιρα προμηθευτή εξοπλισμού… Που μάλλον όλοι τον υποψιαζόμαστε!
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Η αλήθεια είναι ότι όλα τα δίκτυα έκαναν το καλοκαίρι εξαιρετικές προσφορές σε data. Τόσες πολλές που τα GigaBytes περίσσευαν! Αποτέλεσμα, ήταν ο διπλασιασμός της χρήσης. Εδώ που τα λέμε απεριόριστα δεδομένα για 2 εβδομάδες με 7 ευρώ ήταν κάτι που δεν περιμέναμε ούτε στα καλύτερα όνειρά μας. Να τα λέμε αυτά, γιατί πολλή γκρίνια είχε πέσει στο παρελθόν σχετικά με τις τιμές…

Είδαμε επίσης κάποια δημοσιεύματα για την πώληση των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ στη Ρουμανία. Έκαναν focus κυρίως στη σταθερή, αλλά όλα δείχνουν ότι στο Μέγαρο δεν βιάζονται. Κάθε πράγμα στον καιρό του, και κυρίως στην αξία του!

BTW, στο Μέγαρο -αλλά και σε αρκετές επιχειρήσεις του χώρου- επιστρέφει η τηλεργασία… Και πολύ καλά κάνουν, γιατί προέχει η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων. No job worth dying for!

Στην κινητή τηλεφωνία τώρα, η Samsung στο καθιερωμένο θερινό Unpacked Event της, παρουσίασε όχι ένα ή δύο κινητά, όπως υπολογίζαμε, αλλά ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα από mobile συσκευές. Βασικοί (συμ)πρωταγωνιστές ήταν τα Note 20 και Note 20 Ultra, δηλαδή οι business ναυαρχίδες της εταιρείας, τα οποία ανακοινώθηκαν τόσο σε 4G όσο και σε 5G εκδόσεις.

Σημαντικές βελτιώσεις αποτελούν οι τεχνολογίες που έφερε η κορυφαία consumer σειρά S20, δηλαδή οι νέες κάμερες και η οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 120 Hz. Το τελευταίο αποτελεί όχι μόνο οπτικό αλλά και πρακτικό βοήθημα, τόσο για το Note 20 όσο και για τα νέα tablets, τα S7 και S7+. Συγκεκριμένα προσφέρει πολύ πιο άμεση απόκριση του S-pen στην οθόνη, που σημαίνει ότι η εμπειρία γραφής με το χέρι έρχεται πλέον πιο κοντά στον ρεαλισμό στυλό / χαρτιού από ποτέ.
combox
Η Samsung παρουσίασε επίσης τη νέα προσθήκη στην οικογένεια των αναδιπλούμενων συσκευών, δηλαδή το Z Fold 2 5G, το οποίο κατασκευάζεται «υποχρεωτικά» με τεχνολογία 5G. Η αλήθεια είναι ότι δεν είδαμε εκείνο το wow factor που ελπίζαμε και περιμέναμε, καθώς ήταν απλώς μία βελτιωμένη -σε σημεία- έκδοση του πρώτου Fold. Μάλλον και οι Κορεάτες πιστεύουν το ίδιο, αλλιώς θα ήταν αυτό «πρώτο όνομα» στο event, και όχι το Note. Ίσως… next year!

Προσωπικά πάντως, αυτό που «ερωτεύθηκα» από όλη την παρουσίαση, είναι τα νέα ασύρματα ακουστικά. Τα Galaxy Buds Live είναι τα πρώτα και μοναδικά ακουστικά τέτοιου τύπου που έχω δει να είναι σχεδιασμένα με γνώμονα το… αυτί. Φαίνεται λοιπόν πως όταν τα φοράμε, εφαρμόζουν απόλυτα στην εσωτερική κοιλότητα του αυτιού, χωρίς κανένα εξάρτημα να εξέχει. Αν είναι όντως τόσο εργονομικά όσο μοιάζουν, και σε συνδυασμό με την καλαίσθητη σχεδίαση τους, τότε ο ανταγωνισμός… θα την ακούσει!

Θυμάστε βέβαια ότι ο ΟΤΕ αποφάσισε ριζικές ανακατατάξεις στη δομή του. Να φτιάξει δηλαδή τρεις θυγατρικές που θα αυτονομήσουν τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών, καταστημάτων, και τεχνικών υπηρεσιών πεδίου. Το ΔΣ του ομίλου έχει εγκρίνει τη διαδικασία, και το σχέδιο είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους.

Σε οικονομικό επίπεδο πάντως, οι πάροχοι νιώθουν πλέον τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την κινητή τηλεφωνία να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, κυρίως λόγω μειωμένου τουρισμού, και κατ’επέκταση, του roaming. Ο ΟΤΕ είδε πτώση εσόδων από την κινητή κατά 8,8%, η Vodafone γενική μείωση 8,7% και η Wind 3,7% στις υπηρεσίες.

To θετικό -αν και αναμενόμενο- είναι το γεγονός ότι ανέβηκαν πολύ οι συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, στοιχείο που είναι σημαντικό για τα επόμενα χρόνια.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Καταλάβατε βέβαια ότι ουσιαστικά η Αμερική έχει καταφέρει να διχάσει την Ευρώπη, έτσι; Από τη μία έχουμε την Αγγλία που συμφώνησε να αποκλείσει τη Huawei ως προμηθευτή εξοπλισμού 5G. Από την άλλη έχουμε… Γαλλία – Γερμανία – Τσεχία: συμμαχία, με τις τρεις χώρες να έχουν επιλέξει να αγνοήσουν τις πιέσεις του Donald Trump.

Το θέμα είναι ότι πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Αν ο «apprentice» χάσει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Joe Biden δεν θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή. Οπότε, η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ θα έχει γίνει άνω-κάτω για το τίποτα. Και μετά δηλαδή, ποια θα είναι η θέση των χωρών, αλλά και των εταιρειών, που «απαρνήθηκαν» τη Huawei; Λογικά, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Κινέζοι, ακόμα και οι Αμερικάνοι, θα αποκτήσουν «επιλεκτική αμνησία», ώστε η επιχειρηματικότητα να επιστρέψει στην κανονικότητα της.

Ευτυχώς τουλάχιστον που η GSMA είναι ευρωπαϊκός φορέας και όχι αμερικάνικος. Έτσι έδωσε στη Huawei το πράσινο φως για την πιστοποίηση Network Equipment Security Assurance Scheme, όσον αφορά τον εξοπλισμό 5G της! Μάλιστα, όπως λέει και το όνομα, πρόκειται για πιστοποίηση cybersecurity. Να περιμένουμε ότι ο (γνωστός) πρόεδρος θα το χαρακτηρίσει fake news;

Ανεξάρτητα από τα διαδικαστικά και τα διαπλεκόμενα, η εταιρεία μελετών Counterpoint Research εκτιμά ότι μέχρι το 2023, οι συνδέσεις 5G θα ξεπεράσουν τα 1,7 δισεκατομμύρια, σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά οι ασιατικές χώρες βρίσκονται μπροστά όσον αφορά την ανάπτυξη και τη διάδοση του 5G. Όσον αφορά στο επίμαχο θέμα των προμηθευτών, για τη σκυτάλη παλεύουν η Huawei με την Ericsson, ενώ η Nokia, αν δεν αλλάξει κάτι άρδην, μάλλον πάει για το χάλκινο.

Σε κρίσιμο επίπεδο περνάει και το έργο Ultra-Fast Broadband, με τους εννέα ενδιαφερόμενους να λαμβάνουν το σχέδιο σύμβασης, και ένα δεκαπενθήμερο διορία για να το μελετήσουν και να το αποδεχτούν ή να προτείνουν αλλαγές. Το επόμενο στάδιο θα είναι η προκήρυξη, με σχέδιο κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών εντός του έτους, και στόχο ορισμού των αναδόχων μέχρι τις αρχές του 2021. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα προκύψουν συνεργασίες κάποιων ενδιαφερομένων, μεταξύ τους ή και με τρίτους.
Galaxy-A41_Banner_600x80
anycast-m4-plus-600x80
Πάντως, αν και όχι λόγω κορονοϊού- είχαμε μία απώλεια στον χώρο της τεχνολογίας αυτό το καλοκαίρι. Όχι, μην τρομάζετε, δεν πρόκειται για ανθρώπινη απώλεια, παρ’όλο που αποτέλεσε «πιστό συνεργάτη» όλων μας, για πάρα πολλά χρόνια. Ο λόγος για τον Internet Explorer, και αναφερόμαστε βεβαίως στην απόφαση της Microsoft να διακόψει οριστικά την υποστήριξη για τον ιστορικό browser από τις 17 Αυγούστου 2021.

«Τελικά» θα πουν κάποιοι, «επιτέλους» κάποιοι άλλοι, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι κάποτε και για πολύ καιρό, όλοι μας τον είχαμε για κύριο browser. Η Microsoft είχε φτιάξει τα API της γύρω από τον IE, και έτσι κατά συνέπεια οι περισσότεροι web developers τον χρησιμοποιούσαν ως browser αναφοράς για τις εφαρμογές τους.

Κάτι που η πάλαι ποτέ κραταιά Netscape έμεινε πίσω μέχρι που ουσιαστικά εξαφανίστηκε, κάτι που οι ανταγωνιστικοί browsers είτε άργησαν να εμφανιστούν, είτε άργησαν να εξελιχθούν, κάτι που ο IE ερχόταν προεγκατεστημένος με τα Windows, δεν ήθελε πολύ να εδραιωθεί και να καθιερωθεί. Ειδικά με την έκδοση 4 και μετά, οπότε και ενσωματώθηκε με πιο «επιθετικό» τρόπο στα Windows, δεν λέγαμε πια «browser» αλλά «Internet Explorer». Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να κλείσετε έγκαιρα τις εκκρεμότητες σας μαζί του…

Τέλος, είχαμε τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικών συμφερόντων startup με τα 360 εκατ. δολάρια που έδωσε η Delivery Hero για το Instashop. Και ναι μεν δεν παίζει στην Ελλάδα, αλλά το έχουν φτιάξει δύο Έλληνες και έχει παρουσία σε R&D στη χώρα μας…

Την Delivery Hero από την άλλη την ξέρουμε, είναι αρκετά επιθετική στις εξαγορές και στην Ελλάδα ελέγχει τις πλατφόρμες efood, clickdelivery.gr και deliveras. Και μπορεί το 2019 να έκλεισε με 1,4 δισ. ευρώ έσοδα και σχεδόν μισό δισ. ευρώ ζημίες σε EBITDA, αλλά η δυναμική της είναι εξαιρετική!!!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Όπως ήδη θα γνωρίζετε Epic Games και Apple βρίσκονται σε μια ανελέητη σύγκρουση, η οποία οδήγησε στην αφαίρεση του Fortnite από το App Store και η διαμάχη μεταξύ τους δεν μπορεί παρά να καταλήξει στα δικαστήρια, καθώς είμαστε στο στάδιο όπου μηνύσεις εκτοξεύονται… εκατέρωθεν.
Το Fortnite βέβαια ως γνωστόν πρόκειται για ένα game «φαινόμενο», το οποίο λατρεύουν και λιώνουν με αυτό εκατομμύρια gamers σε ολόκληρο τον κόσμο και το γεγονός ότι δεν θα βρίσκεται στα iPhone και iPad αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ήρθε και το… τέλος του κόσμου, καθώς είναι διαθέσιμο σε πολλές άλλες πλατφόρμες.
Ωστόσο, κάποιοι επιτήδειοι είναι προφανές ότι ψάχνουν για… κορόιδα, καθώς το eBay αυτή τη στιγμή έχει γεμίσει από μεταχειρισμένα iPhones, τα οποία πωλούνται μαζί με την installed version του Fortnite σε πραγματικά εξωφρενικές τιμές! Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμη και 10 φορές παραπάνω από την αξία του τηλεφώνου, αγγίζοντας τα 10.000 ευρώ!
Αυτό προφανώς συνέβη, καθώς με βάση τα όσα ανέφεραν οι υπεύθυνοι της Epic οι κάτοχοι Apple συσκευών που είχαν ήδη προεγκατεστημένο το Fortnite στα κινητά τους μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν το game κανονικά, αλλά χωρίς τα διάφορα updates. Φυσικά, όσοι δεν το είχαν κατεβάσει θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι απλά δεν θα μπορούν να παίξουν το αγαπημένο battle royale στο κινητό τους.
Παιδιά, ηρεμία και ψυχραιμία, το Fortnite είναι διαθέσιμο σε PlayStation 4, PC, Xbox One και Switch, οπότε δεν χρειάζεται πανικός! Όσον αφορά για τους διάφορους επιτήδειους μάλλον τους αξίζει... βρεγμένη σανίδα!
cl8-sept-2019-600x80
Μπορεί το Surface Duo της Microsoft να είχε εξελιχθεί σε ένα νέο… γεφύρι της Άρτας για τον κόσμο της mobile τεχνολογίας (καθώς από πέρσι ακούμε για την κυκλοφορία του και όλο η Microsoft αναβάλλει το release του), ωστόσο τα ευχάριστα νέα είναι ότι η Microsoft έδωσε (επιτέλους) το πράσινο φως για την κυκλοφορία του.
Συγκεκριμένα, το dual screen smartphone της Microsoft πρόκειται να κάνει επίσημα την πρεμιέρα του στις ΗΠΑ στις 10 Σεπτεμβρίου.
Η Microsoft θέλοντας να παρουσιάσει τη νέα της ιδιαίτερη ναυαρχίδα στους λάτρεις της mobile τεχνολογίας ανέβασε πρόσφατα ένα video, το οποίο παρουσιάζει τις δυνατότητες, της εν λόγω συσκευής με κάθε λεπτομέρεια. Στα σχεδόν 35 λεπτά που διαρκεί μπορείτε να παρατηρήσετε τον τρόπο που οι δύο οθόνες της συσκευής (στις 5.6 ίντσες) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία του multi-tasking αλλά και ως μία μεγάλη ενιαία οθόνη. Το Surface Duo δεν θα διαθέτει stylus (θα είναι πρόσθετο εξάρτημα), ενώ θα βασίζεται στο περσινό Snapdragon 855, μαζί με 6GB RAM, 11MP camera και μπαταρία με χωρητικότητα στα 3600mAh. Η τιμή του θα είναι στα 1.399 δολάρια και σε αυτή τη φάση παραμένει άγνωστο εάν θα του δούμε και σε άλλες αγορές εκτός της αμερικανικής.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Samsung αποδεικνύει τη δέσμευσή της να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες Galaxy smartphone, υποστηρίζοντας αναβαθμίσεις για τρεις γενιές λειτουργικού συστήματος Android σε εκατομμύρια συσκευές Galaxy.
Αναλυτικά, πρόκειται για τις παρακάτω συσκευές Galaxy:
  • Σειρά Galaxy S: Galaxy S20 Ultra 5G, S20 Ultra, S20+ 5G, S20+, S20 5G, S20 καθώς και τα S10 5G, S10+, S10, S10e, S10 Lite και οι επερχόμενες συσκευές της σειράς S
  • Σειρά Galaxy Note: Galaxy Note20 Ultra 5G, Note20 Ultra, Note20 5G, Note20, Note10+ 5G, Note10+, Note10 5G, Note10, Note10 Lite και οι επερχόμενες συσκευές της σειράς Note
  • Συσκευές Galaxy Foldable: Galaxy Z Fold2 5G, Z Fold2, Z Flip 5G, Z Flip, Fold 5G, Fold και οι επερχόμενες συσκευές της σειράς Z
  • Σειρά Galaxy A: Galaxy A71 5G, A71, A51 5G, A51, A90 5G και επιλεγμένες επερχόμενες συσκευές της σειράς A
  • Tablets: Galaxy Tab S7+ 5G, Tab S7+, Tab S7 5G, Tab S7, Tab S6 5G, Tab S6, Tab S6 Lite και επερχόμενες συσκευές της σειράς Tab S
Η σειρά Galaxy S20, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και λειτουργεί με Android 10, θα λάβει υποστήριξη για τρεις αναβαθμίσεις λειτουργικού συστήματος ξεκινώντας από το Android 11, προσφέροντας μια ανανεωμένη εμπειρία χρήσης.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin