Newsletter Banner 600x150_no logo
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent

Χτίζουν πύργο Vodafone και Wind

Έκλεισε, η από αρκετό καιρό αναμενόμενη συμφωνία μεταξύ του βρετανικού ομίλου της Vodafone και της μητρικής εταιρείας της Wind, Crystal Almond Sarl.
Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση εταιρείας κοινής συμμετοχής, με τον διακριτικό τίτλο TowerCo, η οποία θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας για τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα.
Φυσικά, η συμφωνία περιλαμβάνει τις υποδομές που δεν ανήκουν στο ραδιοδίκτυο το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία και διαχείριση της κάθε εταιρείας ξεχωριστά.
Το οικονομικό κομμάτι έχει ως εξής: Το ποσοστό συμμετοχής της Crystal Almond στη νεοσύστατη εταιρεία διαμορφώνεται στο 38%, το οποίο μελλοντικά θα μεταβιβάσει στο Vodafone Group Plc., με το συνολικό ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά η Crystal Almond θα λάβει 313 εκατ. σε μετρητά (25 εκατ. με τη δημιουργία της κοινής εταιρείας και 288 εκατ. για την μεταβίβαση του 38% στη θυγατρική του Vodafone Group) και δεσμεύεται να αγοράσει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ όταν η ευρωπαϊκή Vantage Towers κάνει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.
Ουσιαστικά, με τη δημιουργία της TowerCo η Vodafone βγάζει τις υποδομές από τον παθητικό τους ρόλο, και αντί να παράγει κόστη συντήρησης, θα δίνει πλέον και έσοδο διαμοιρασμού. Συγκεκριμένα, τα ετήσια έσοδα της, εκτιμώνται σε 132 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) σε 55 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η TowerCo θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερους από 5.200 σταθμούς βάσης.
Ταυτόχρονα, Vodafone και Wind δεσμεύονται ότι τουλάχιστον για μία 8-ετία, θα έχουν ως πρώτη επιλογή για την προμήθεια παθητικού εξοπλισμού την TowerCo, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί τον broker εξοπλισμού και υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα.
cosmote_july2020_600x80
5g-radiation

Καύσιμα στο 5G βάζει ο Κυριάκος

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει πάρει ζεστά κάθε πρωτοβουλία για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Πιερρακάκης να ανακοινώνει συνεχώς νέες ενέργειες. Η τελευταία αφορά στα κίνητρα ενίσχυσης της ζήτησης για το 5G, και σε συνδυασμό με τη σχετική έρευνα της Accenture, ονομάστηκε εύλογα «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G».
Είναι δεδομένο ότι η ζήτηση για το 5G και της υπηρεσίες του θα προηγηθεί της προσφοράς, αφού η νέα γενιά δικτύου δεν είναι φτιαγμένη για να υποστηρίξει καταναλωτικές ανάγκες, αλλά περισσότερο τη βιομηχανία, την αυτοκίνηση και τις έξυπνες πόλεις.
Έτσι, η προσέγγιση της «στρατηγικής διάστασης» του 5G αναδεικνύεται διαρκώς, αφού όλοι έχουν αντιληφθεί την ευκαιρία που συνιστά για τη χώρα.
Χαρακτηριστικά, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Αντώνης Τζωρτζακάκης, δήλωσε: «έχουμε συγκεκριμένα επεξεργασμένα σχέδια για τη ζήτηση του 5G, και μάλιστα εντός του πλαισίου των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στο πλαίσιο της ΕΕ, με δεδομένο ότι, όπως έχει προβλεφθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεγάλο μέρος τους πρέπει να διοχετευτεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό». Όσον αφορά τον διαγωνισμό, ο ίδιος τόνισε ότι «δύσκολα θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο φιλοεπενδυτικό τίμημα για τις συχνότητες».
Άλλωστε, την πρόθεση ενίσχυσης της ανάπτυξης του οικοσυστήματος 5G έχει κάνει πράξη η υλοποίηση της δράσης Φαιστός 5G Development Fund, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη, και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, και αφορά ανάπτυξη εφαρμογών 5G.
monitoring-600-2
accenture-5g

5G: έρευνα της Accenture

Μιλώντας για 5G, αυτή την εβδομάδα παρουσιάστηκε η μελέτη της Accenture σχετικά με την απόδοση της εφαρμογής του στην χώρα.
Υπολογίζεται ότι η υιοθέτηση του 5G θα αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας, κατά 1,2%, που σε απόλυτα νούμερα είναι κοντά στα 4 δισ. Ευρώ, μέσα στην πενταετία 2022-2028. Η μελέτη μάλιστα συμπληρώνει ότι σε περίπτωση συνεργασίας των παρόχων για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6 δις!
Εστιάζοντας στην απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις. Όπως και σε άλλες χώρες, το 5G μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.
Ως αποτέλεσμα, η τεχνολογία 5G θα είναι σε θέση όχι μόνο να εξελίξει τις υπάρχουσες επικοινωνίες, αλλά και να επιτρέψει καινοτόμες εφαρμογές και πρωτοποριακά επιχειρηματικά μοντέλα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και σημαντική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ.
Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που παίζει ένα ακόμη παράδοξο: Το 52% από δείγμα 600 ατόμων, δείχνουν να πιστεύουν ότι το 5G θα είναι παράγοντας ανάπτυξης αλλά την ίδια στιγμή πιστεύουν ότι υπάρχουν θέματα υγείας που τους ανησυχούν. Συμπέρασμα: τα fake news είναι ακόμη πιο μπροστά από το 5G και στην πράξη η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι ένας τομέας που θα πρέπει να δώσει έμφαση όλη η κοινότητα!
Η μελέτη ανέδειξε έναν υψηλό βαθμό σύγκλισης στις προσδοκίες και τα σχέδια των εταιρειών τηλεπικοινωνιών όσον αφορά την ανάπτυξη και τη στρατηγική για το 5G. Οι πάροχοι στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν πιλοτικές δοκιμές της νέας τεχνολογίας, ωστόσο εκτιμάται ότι το 5G θα αρχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά από τις αρχές του 2021.
Όλοι οι πάροχοι συμφωνούν ότι το eMBB (enhanced Mobile Broadband) θα είναι από τις πρώτες διαθέσιμες εμπορικές υπηρεσίες 5G. Πρόσθετα, όλοι εξετάζουν πιθανά μοντέλα συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, το οποίο πρακτικά σημαίνει κοινές επενδύσεις και χρήση αυτού. Η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση νέων σταθμών βάσης και το προσιτό κόστος αρχικής επένδυσης για τη δημοπρασία φάσματος και την αναβάθμιση του δικτύου, αναγνωρίζονται από όλους τους παρόχους ως οι σημαντικότερες προκλήσεις.
Οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης ευκαιριών σε Β2Β επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι οι κλάδοι και οι πιθανές εφαρμογές του 5G πρέπει να προσδιοριστούν καλύτερα με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των σχετικών επενδύσεων. Συνεπώς, η επιλογή και η στόχευση κλάδων θα αποτελέσουν μια κρίσιμη πτυχή της στρατηγικής και επιτυχίας τους. Ενδεικτικά, το 75% των παρόχων θα στοχεύσουν στον τουρισμό, ενώ το 50% θα επικεντρωθεί στη βιομηχανία, την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τηλεπικοινωνίες/ΜΜΕ.
H πλήρης μελέτη βρίσκεται εδώ ενώ αν θέλετε να δείτε το video webcast από την αντίστοιχη παρουσίαση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δικτύων, αλλά και εταιρειών του χώρου μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
GY-1537-600X80-1
Hot summer και όχι μόνο, λόγω καύσωνα… Έχουμε και καυτά νέα από την αγορά. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Η Accenture συνέταξε μία μελέτη 300 (!!!) περίπου σελίδων, με τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G», η οποία αναλύει κάθε πτυχή του 5G για την Ελλάδα. Τεχνικά, επιχειρηματικά, χρηστικά, κοινωνικά, οικονομικά, ακόμα και εργασιακά!

Οι χρήστες βλέπουν με ενθουσιασμό τους πιθανούς τρόπους που το 5G μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα τους, όμως διατηρούν επιφυλακτική στάση λόγω κόστους (προφανώς σε επίπεδο smartphones), ασφάλειας, και υγείας (προφανώς λόγω του μπούρου - μπούρου από τους «ψεκασμένους»).

Όσο για τις εταιρείες, κατανοούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει το 5G στον ψηφιακό αλλά και επιχειρηματικό μετασχηματισμό τους. Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο όμως, δυσκολεύονται να δουν πιθανές υλοποιήσεις, σκεπτόμενοι να αναθέσουν την παροχή σχετικών υπηρεσιών σε εξειδικευμένους συνεργάτες.

Οι δε πάροχοι, ήδη γνωρίζουμε τι φιλοσοφία ακολουθούν, αφού οι επενδύσεις και οι στρατηγικές συνεργασίες… καλά κρατούν. Σημαντικό είναι ότι κατανοούν πως το 5G δεν είναι απλά το «επόμενο 4G», και πως τα έσοδα δεν θα προέλθουν από τις συνήθεις καταναλωτικές πηγές, αλλά από επαγγελματικές υπηρεσίες και νέες μορφές συνεργασιών.

Η Accenture συνοψίζει ότι τα κλειδιά για την καθιέρωση του 5G στην Ελλάδα είναι επιτάχυνση της διαδικασίας δημοπρασίας φάσματος, ενθάρρυνση επενδύσεων σε ασύρματες υποδομές, ενίσχυση της ζήτησης, αντιμετώπιση της τεχνοφοβίας στην ελληνική κοινή γνώμη, διαχείριση των προκλήσεων ασφάλειας, δημιουργία συνεργασίας μεταξύ των σχετικών φορέων κατά τη διαδικασία ανάπτυξης δικτύου, ενεργοποίηση οικοσυστημάτων για τη συν-δημιουργία εφαρμογών χρήσης, και ενθάρρυνση της καινοτομίας.
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Ο Αντώνης πάντως είπε ότι περιμένουμε τα πρώτα εμπορικά δίκτυα στο α’ ή στο β’ τρίμηνο του 2021, καθώς και ότι στόχος είναι κάλυψη 60% μέσα στην τριετία και 90% στην 6ετία, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ένα κουπόνι παρόμοιο με αυτό των οπτικών ινών που θα καταστήσει γρήγορα προσιτό το 5G στους χρήστες.

Και τα δίκτυα λίγο - πολύ δεν ήταν μακριά από αυτές τις ημερομηνίες: Ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Technology & Operations Officer του ομίλου ΟΤΕ και ο Νίκος Μπάμπαλης Chief BusinessDevelopment Officer της Wind, είπαν ότι τα δίκτυα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2021, ενώ ο Λάμπρος Ίσχος Chief Technology & Information Officer της Vodafone Ελλάδος ήταν λίγο πιο αναλυτικός.

«Το 5G είναι μία διαφορετικού τύπου άσκηση σε σχέση με την ανάπτυξη δικτύων που κάναμε έως σήμερα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές δικτύων, το 5G θα ακολουθήσει τη ζήτηση, καθώς η ανάπτυξή του θα στοιχηθεί πίσω από τις βιομηχανίες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και την οικονομία της γνώσης. Η Vodafone ήδη προχωρά σε επενδύσεις στο κινητό της δίκτυο, έχοντας προωθήσει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να είναι έτοιμη όταν έρθει η ώρα της ενεργοποίησης του 5G. Ο δικός μας εμπορικός σχεδιασμός θα ακολουθήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.»

Μας άρεσε η προσέγγιση και οι τοποθετήσεις της Μαρίας Μπούρα από την Ericsson η οποία έδειξε πόσο σοβαρά -και πόσα χρόνια πριν- ετοιμάζεται η συγκεκριμένη εταιρεία. Όσοι είχαν επισκεφθεί το Ericsson Village την παλιά καλή εποχή που υπήρχε MWC στην Βαρκελώνη είχαν την ευκαιρία να βλέπουν αυτές τις εξελίξεις χρόνο - χρόνο. Ελπίζουμε, ότι θα διατηρήσουν τον ενδιαφέρον τους αμείωτο, ακόμα και στις «ολιγοπωλιακές» συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Σημαντική είναι η εκτίμηση ότι συνολικά στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 288 δισ., και να δημιουργηθούν 1,8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, μέχρι το 2028, λόγω της συμβολής του 5G. Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2025, το 15% των συνδέσεων κινητής στην Ευρώπη θα είναι 5G.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση, και να δείτε ολόκληρο το βίντεο της παρουσίασης της, από τα στελέχη της Accenture.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Και κρατικές εξελίξεις είχαμε στον τομέα του 5G, με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης να ανακοινώνει κίνητρα ενίσχυσης της ζήτησης για τα δίκτυα κινητής, πέμπτης γενιάς. Δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, παρ’όλο που ο Αντώνης Τζωρτζακάκης είπε ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια και έδειξε για λίγο τα… προσχέδια. Στις δηλώσεις του π.χ. έκανε λόγο για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναφέρθηκε και στα κουπόνια του broadband, οπότε μία πρωτοβουλία για το 5G ίσως κινηθεί σε αυτές τις γραμμές.

Μια που λέμε για τα κουπόνια, η πορεία του Superfast Broadband είναι ανοδική, αν και ο ρυθμός εκμετάλλευσης του παραμένει ακόμα χαμηλός, καθώς από τα 50 διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ, έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο τα 3,5 εκατ.! Σε επίπεδο υποδομών, νέες περιοχές αποκτούν τις λεγόμενες υπερυψηλές ταχύτητες οπότε αυξάνουν και οι πιθανότητες!

Η Cosmote περιλαμβάνει πλέον στα προγράμματα Fiber τον Διόνυσο, το Πικέρμι, τη Νάουσα, όπως και νέες περιοχές του δήμου Χανίων. Από τον Σεπτέμβριο, θα διατίθεται εμπορικά το δίκτυο οπτικών ινών της Vodafone στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως και στο Αστικό Κέντρο Κωνσταντινουπόλεως της Πάτρας. Όσο για τη Wind, το δικό της δίκτυο οπτικών ινών θα καλύπτει τον Δήμο Αθηναίων, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λάρισα, την Κόρινθο, το Βέλο, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Αμαλιάδα, τη Μεγαλόπολη και το Άργος.

Θυμάστε που μία διετία πριν, τέτοιο καιρό, η Cosmote είχε ιδρύσει την Cosmote Payments; Αν δεν το θυμάστε, πρόκειται για μία θυγατρική εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, πρακτικά κάθε είδους.

Τώρα, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε άδεια λειτουργίας, ενέργεια που δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έτσι η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μιχάλη Τσαμάζ.

Και οι άλλοι δύο πάροχοι όμως, δεν έχουν καθίσει άπραγοι τη θερινή περίοδο, καθώς οι Vodafone και Wind ανακοίνωσαν ότι έφτασαν επιτέλους σε συμφωνία σχετικά με την ίδρυση της TowerCo. Πρόκειται φυσικά για την κοινοπραξία του Ομίλου Vodafone με την Crystal Almond (μητρική της Wind). Σκοπός της, όπως έχουμε ήδη πει, είναι η διαχείριση του παθητικού εξοπλισμού των σταθμών βάσης των Vodafone και Wind.
combox
Πρακτικά, η Vantage Towers (πρώην TowerCo) δημιουργεί μία θυγατρική στην Ελλάδα όπου θα μπει ο παθητικός εξοπλισμός των σταθμών βάσης. Στην ουσία πρόκειται για μία εταιρεία real estate που ανήκει στον πανευρωπαϊκός όμιλο.

Το deal είναι μεγάλο και προσοδοφόρο, καθώς οι μέτοχοι της Wind (Crystal Almond) παίρνουν 25 εκατ. ευρώ μπροστά και το 38% της Vantage Towers Greece. Το οποίο θα πουλήσουν στη Vantage Towers έναντι 288 εκατ. ευρώ μέσα στο 2021 όταν η εταιρεία θα πηγαίνει για είσοδο στο χρηματιστήριο, για να πάρει και 100 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Vantage Towers.

Not bad που λένε και στο χωριό μου. Επιπλέον οι μέτοχοι της Wind -που έβαλαν χρήματα στο ταμείο τους- έχουν πλέον το χρόνο να δουλεύει για λογαριασμό τους… γεγονός -που σε συνδυασμό με τις άλλες εξελίξεις στην αγορά- σημαίνει ότι μάλλον δεν θα έχουμε νέα από το συγκεκριμένο μέτωπο σύντομα.

Τα νέα που αναμένονται από το στρατόπεδο της Wind, είναι η συμφωνία για τον προμηθευτή του 5G. Με την ευκαιρία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν επηρεάζεται η λειτουργία της Victus, που έχει τη διαχείριση και τη συντήρηση των σταθμών βάσης.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σαν ένα είδος εγγύησης και καλής πίστης, οι δύο πάροχοι δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της TowerCo για 8 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για τρεις ακόμα οκταετίες. Κάπου κοντά στο τέλος του 6G δηλαδή!

Αυτό ίσως βοηθήσει στην επανάκαμψη των εσόδων της Vodafone, τα οποία λόγω κορονοϊού μειώθηκαν κατά 8,7% από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Παρ’όλα αυτά, αύξηση σημειώθηκε στη βάση συνδρομητών κινητής, όπως επίσης αύξηση (20%) είχε η εταιρεία και στη χρήση mobile data. Συνολικά, και ο Όμιλος Vodafone είδε μείωση των εσόδων του, κατά 1,4%.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Θετικό απολογισμό έκανε πάντως η Vodafone στην 15η ετήσια έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης, για το διάστημα 2018-2019. Απασχόλησε 3.940 εργαζομένους και συνέβαλε με 885 εκατομμύρια ευρώ στην εθνική οικονομία, ενώ τα τελευταία 12 χρόνια πραγματοποίησε επενδύσεις αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όχι ευχάριστο, αλλά οπωσδήποτε χρήσιμο, είναι το καινούργιο νέο από το μέτωπο του GOV.GR καθώς αφορά την αυτοματοποίηση έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων θανάτου. Μέσω του reg.services.gov.gr από υπολογιστή ή smartphone / tablet, μπορείτε να αποκτήσετε αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων με ημερομηνία αργότερη της 8ης Μαΐου 2013. Φυσικά πρέπει να διαθέτετε τον κατάλληλο βαθμό συγγένειας ή εξουσιοδότησης για να εκδώσετε πιστοποιητικό για κάποιον αποβιώσαντα..

Εις άλλα, την επόμενη εβδομάδα έχουμε και το θερινό Galaxy Unpacked event της Samsung. Stay tuned και θα σας μεταφέρουμε τα ενδιαφέροντα που θα δείξουν οι Κορεάτες, με κάθε λεπτομέρεια μέσα από τα DigitalLife και MyPhone!

Η κύρια ατραξιόν θα είναι βέβαια το Galaxy Note 20, καθώς «παραδοσιακά» πλέον η νέα σειρά Note ανακοινώνεται καλοκαίρι. Αν δεν το έχετε καταλάβει, είναι η αφανής μεν, πραγματική δε, ναυαρχίδα της Samsung, αφού έχει περισσότερη μνήμη και χώρο, μεγαλύτερη οθόνη και βελτιωμένη κάμερα από τη σειρά S. Εκτός αυτού έχει και το active stylus, που εκτός από γραφή και σχεδίαση επί της οθόνης, επιτρέπει τον χειρισμό της μουσικής και της κάμερας με gestures μέσω Bluetooth. Ανυπομονούμε να δούμε με τι άλλα καλούδια έχει εξοπλιστεί η νέα έκδοση!

Επίσης, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο, μάλλον αντίθετες πληροφορίες, τελικά από το teaser του event φαίνεται ότι θα παρουσιαστεί παράλληλα και το νέο foldable της Samsung! Ενάμισι χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση τους, δεν είναι πια «ταμπού» να παραδεχτούμε ότι η πρώτη γενιά foldables -παντός κατασκευαστή- δεν είχε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Είναι μεγάλα, βαριά και ακριβά (με τα ίδια λεφτά αγοράζεις 4K laptop!), και φυσικά οι χρήστες δίστασαν να πάρουν τέτοιο οικονομικό ρίσκο με ένα εντελώς νέο και αδοκίμαστο form factor. Η Samsung έπιασε από την πρώτη στιγμή τα vibes και μάλλον θα δούμε κάτι αρκετά διαφορετικό…

Στη γενική συνέλευση της Intracom, διαβάστηκε δήλωση του Σωκράτη Κόκκαλη που έλεγε ότι άλλο Intralot και άλλο Intracom. Σίγουρα κάτι σημαίνει αυτός ο διαχωρισμός, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι η Intralot δεν είναι και στα καλύτερά της…
Galaxy-A41_Banner_600x80
Οι φήμες λένε ότι μέσα στον Αύγουστο θα δούμε το OnePlus Nord στην Ελλάδα. Η TCCM θέλει να παίξει δυνατά με το συγκεκριμένο brand και λέγεται ότι οι τιμές θα είναι αρκετά κοντά στην Ευρώπη και εξαιρετικά ανταγωνιστικές.Ίδωμεν!

Προχωράει με ταχείς ρυθμούς η δημιουργία του Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων μέσα από το elevategreece.gov.gr που σύντομα θα βρίσκεται στον αέρα. Πρόκειται για πλήρη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος, αφού εκτός από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θα περιλαμβάνει adventure capital funds, επιταχυντές, θερμοκοιτίδες αλλά και επιχειρήσεις που επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Φουλ επίθεση από Public Marketplace που έχει φθάσει στα 650 καταστήματα… Δίνει προνομιακούς όρους και γενικώς παίζει χοντρή μπάλα. Θα έχει ενδιαφέρον πολύ η μάχη στο ecommerce τους επόμενους μήνες. Με την ευκαιρία σημειώστε το hybrid συνέδριο E-Business World που φέτος θα γίνει -κορονοϊού επιτρέποντος- την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στο Divani Caravel.

Με την ευκαιρία σημειώστε ότι σύμφωνα με μελέτη του fb και του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε 30.000 επιχειρήσεις σε 54 χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, το 1/3 των εταιρειών έκανε το 25% του τζίρου του ψηφιακά στη διάρκεια του lockdown.

Δείτε την έρευνα γιατί περιέχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πόσο η πανδημία επηρέασε συνολικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και δεν είναι όλα ευχάριστα, τη στιγμή π.χ. που το 57% ανέφερε πωλήσεις μειωμένες κατά τουλάχιστον 50%! Την πλήρη έρευνα σε pdf θα την βρείτε εδώ.

Η εταιρεία Pylones Hellas σε συνεργασία με το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, το (ISC Hellenic Chapter και το περιοδικό IT Security Pro, διενεργούν έρευνα για να εκτιμήσουν το μεταβαλλόμενο αίσθημα ασφάλειας σχετικά με το cloud computing. Μπορείτε να λάβετε μέρος ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.surveymonkey.com/r/Cybersecurity-ITsecurityPRO Όσοι συμμετέχοντες δηλώσουν στοιχεία επικοινωνίας (προαιρετικά), θα λάβουν μέρος σε live on line κλήρωση με δώρα από την Pylones Hellas.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Μπορεί το τελευταίο διάστημα να είχαμε μια βροχή φημών αναφορικά με την παρουσίαση ή όχι του διαδόχου της foldable της Samsung, με αρκετούς tipster να αναφέρουν ότι τελικά το Fold 2 δεν θα «προλάβαινε» το Unpacked του Αυγούστου.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αποκαλυπτήρια του νέου Fold θα γίνουν στις 5/8!
Η Samsung ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, ένα teaser post στο οποίο σχηματίζεται το iconic logo πεταλούδας (χαρακτήρισε το πρώτο Fold) και το οποίο συνοδεύεται από το λεκτικό «A new look Unfolds». Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η εικόνα που σχηματίζεται είναι στα χρώματα του Mystery Bronze χρώματος που όπως φαίνεται θα είναι ένα από τα χρώματα του Galaxy Note 20.
To Fold 2 ενδέχεται να αποτελέσει την προσπάθεια της Samsung να βελτιώσει πολλά από τα στοιχεία του πρώτου foldable.
Εφόσον οι φήμες τελικά επαληθευτούν, το Fold 2 θα διαθέτει μια μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη στις 6.23 ίντσες με ακόμη πιο λεπτότερα bezels. Το «folded» display πρόκειται να προσφέρει 7.7 ίντσες έναντι 7.3 ιντσών στο πρώτο μοντέλο, ενώ δεν αποκλείεται να το δούμε με refresh rate στα 120Hz.
Λογικά στην καρδιά του θα βρίσκεται ένα Snapdragon 865+ chipset από την Qualcomm με 12GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκδοση με 512GB.
Παράλληλα, η Samsung αναμένεται να πραγματοποιήσει με τα νέα Fold, το άλμα στο 5G (αν και σε ορισμένες αγορές δεν θα υποστηρίζεται η συγκεκριμένη λειτουργία).
Επίσης, σε ότι έχει να κάνει με την αυτονομία, το Fold 2 δεν αποκλείεται να διαθέτει το ίδιο συνδυασμένο σύστημα μπαταρίας που θα φτάνει στα 4365mAh. Φυσικά για την τιμή του μην περιμένετε ότι θα πέσει εύκολα κάτω από τα 2000 ευρώ, καθώς θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα «όνειρο» για τους mainstream users. Ωστόσο, το να το θαυμάζεις δεν κοστίζει τίποτα, για αυτό και εμείς αναμένουμε εναγωνίως το Unpacked του Αυγούστου.
cl8-sept-2019-600x80
Το premium brand τεχνολογίας OnePlus παρουσίασε το OnePlus Nord, το πρώτο προϊόν από τη νέα, πιο προσιτή σειρά smartphone της εταιρείας.
Κάνοντας το ντεμπούτο του με το πρώτο στον κόσμο λανσάρισμα smartphone μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (AR), το OnePlus Nord διαθέτει όλα τα βασικά στοιχεία του απόλυτου καθημερινού smartphone: ένα ξεχωριστό σύστημα κάμερας, μια ομαλή εμπειρία χρήστη και την αξιόπιστη ποιότητα OnePlus.
Με την υποστήριξη του Qualcomm Snapdragon 765G 5G για κινητά, το OnePlus Nord εξακολουθεί να βοηθά στην μετάβαση στην 5G εποχή, επιτρέποντας σε περισσότερους χρήστες να απολαμβάνουν τις πρωτοφανείς ταχύτητες της τεχνολογίας 5G.
Το OnePlus Nord θα είναι διαθέσιμο σε δύο υπέροχα χρώματα - Blue Marble και Gray Onyx.
Αναμένεται στην Ελλάδα μέσα στον Αύγουστο και θα διατίθεται στα καταστήματα με προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης 449€ για την έκδοση 8/128 GB και 569€ για την έκδοση 12/256 GB.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η TCL Communication ανακοίνωσε την κυκλοφορία του TCL 10 SE, ενός smartphone με premium δυνατότητες που σας παρέχει όλα τα βασικά στοιχεία που θα χρειαστείτε για να κάνετε τη μέρα σας όσο το δυνατόν καλύτερη.
Από την παρακολούθηση μιας ταινίας στην εντυπωσιακή οθόνη 6,52 ιντσών με V-notch και την οπτική τεχνολογία NXTVISION, έως τη λήψη σημαντικών γεγονότων ζωής με την ευέλικτη τριπλή κάμερα 48MP AI, το TCL 10 SE προσφέρει μια ολοκληρωμένη απόδοση και ανέμελη εμπειρία που θα καλύψει όλες τις ανάγκες της καθημερινότητάς σας.
Το TCL 10 SE σας επιτρέπει να λειτουργείτε με κορυφαία απόδοση με επεξεργαστή Octa-core 2.0GHz, μεγάλη ROM 128GB και μπαταρία 4000mAh, και σας προσφέρει λειτουργικότητα και μια εντυπωσιακή οπτική εμπειρία NXTVISION συνδυασμένη με εικονική κομψότητα.
Το TCL 10 SE ζωντανεύει τη φιλοσοφία Display Greatness με τεχνολογία υψηλής ποιότητας σε πολύ προσιτή τιμή. Η συσκευή είναι διαθέσιμη από €189 σε Icy Silver ή Polar Night.
facebook instagram twitter youtube linkedin