Newsletter-Banner-600x150_mgn
600x80 security 26-2-20 sent
stay-home
600x80_cosmote-jan-2020

#menoumeforthnet

Μια και #menoumespiti, η Forthnet αποφάσισε να μας προσφέρει έναν ακόμη κύκλο επεισοδίων από τη σειρά «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο», η οποία παίζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά. Θα έλεγε κάποιος ότι οι συντελεστές δεν επιθυμούν να δώσουν τέλος στη σειρά, και φροντίζουν να την συνεχίζουν εσαεί! Στο τέλος αν πουλήσουν τα δικαιώματα στο Netflix θα ξοφλήσουν τα δάνεια!
Μετά την αποχώρηση της Alter Ego, εμφανίστηκαν οι Duet Private Equity και BC Partners, τη στιγμή μάλιστα που η πρώτη εκ των δύο είχε ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της από τον Ιανουάριο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Duet έχει παρόμοιους όρους με αυτή της Alter Ego, αλλά με τίμημα ελαφρώς υψηλότερο από τα 41 εκατομμύρια που προέβλεπε η πρόταση Μαρινάκη.
Ουσιαστικά, φαίνεται ότι θα προβλέπει την αγορά του συνόλου του χρέους της Forthnet, που φτάνει αισίως τα 310 εκατομμύρια, στα οποία εμπεριέχεται μετατρέψιμο ομολογιακό, που επιτρέπει στον αγοραστή της εισηγμένης να έχει τον έλεγχο έως και του 40% σχεδόν του μετοχικού κεφαλαίου, αν βέβαια αποφασίσει να ενεργοποιήσει την μετατροπή του σε μετοχές.
Στην πρόταση επίσης προβλέπεται και δεύτερο επίπεδο, το οποίο αφορά στην απόκτηση και των μετοχών που ελέγχουν σήμερα οι τράπεζες. Αυτό όμως δεν είναι παρά ένα μακρινό σενάριο, αφού άλλωστε μιλάμε για τη Forthnet.
Από την άλλη και η BC Partners, είχε τη δική της ιστορία. Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της, Νίκου Σταθάκη, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Wind. Η United Group εξαγοράστηκε από τη BC Partners το 2019 και έχει στην κατοχή της τηλεπικοινωνιακές και εταιρείες περιεχομένου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Σερβία, Σλοβακία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο) ενώ πληροφορίες την φέρουν ως έναν από τους συνομιλητές του ΟΤΕ για την πώληση της θυγατρικής του στη Ρουμανία.
Η παρουσία της στη χώρα μας, υφίσταται μέσω της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταθόπουλος το 2004 με την APAX Partners είχε προχωρήσει στην πρώτη εξαγορά της ΤΙM Hellas, που αργότερα μετονομάστηκε σε Wind.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να πλήξουμε ποτέ σε αυτή την αγορά… Καθήστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και απολαύστε τον νέο due diligence!
MLS-Weekly-Telecom_600x80-c
cosmote-ericsson-5g-2020

COVID-19, 5G και ΗΠΑ

Βάζει μπρος το 5G η Cosmote με την Ericsson. H διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε, αφορά την ανάπτυξη δικτύου 5G στην Ελλάδα, και προχωρά στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας πλήρως τον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G.
H ανάπτυξη του Cosmote 5G θα πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με τη δημοπρασία του φάσματος που απαιτείται, και η οποία προγραμματίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 4ο τρίμηνο του 2020.
Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G θα ξεκινήσει από την Cosmote εντός του 2021.
Οι πρώτες δοκιμές του δικτύου πέμπτης γενιάς της Cosmote, που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Ζωγράφου, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι ταχύτητες που καταγράφηκαν live ξεπέρασαν τα 12 Gbps.
Σε πραγματικές συνθήκες πλήρους εφαρμογής, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 5G μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1 εκατομμύριο συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, και επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10 Gbps.
Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου, με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.
H πανδημία βέβαια δεν πρόκειται να αφήσει αλώβητα τα σχέδια των παρόχων, αφού είναι αυτονόητο ότι οι προθεσμίες θα πάνε πιο πίσω στο χρόνο.
Ήδη η ΕΕΤΤ δίνει παράταση στη διαβούλευση για την εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών σημειώνει ότι «για την παράταση ελήφθησαν υπόψη οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία, καθώς και σχετικά αιτήματα παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών».
Όσον αφορά στην ανακοίνωση της συνεργασίας Cosmote - Ericsson, αν και αναμενόμενη, έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, αυτό έγινε μέσω ανάρτησης του Αμερικανού πρέσβη Geoffrey Pyatt στο Twitter. «Καλωσορίζουμε θερμά την απόφαση της Cosmote να συνεργαστεί με τον έμπιστο προμηθευτή Ericsson για να δημιουργήσει το δίκτυο 5G, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα και την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή είναι παράδειγμα για τις τηλεπικοινωνίες παγκοσμίως, το οποίο ο ΗΠΑ θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν.»
blackview-oct-2019
ecommerce-rules

Είναι τελικά τα e-shop non stop;

Οι ελπίδες ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αναπληρώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις απώλειες που υφίστανται τα φυσικά καταστήματα, τα οποία αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μάλλον διαψεύδονται. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό είναι μόνιμο ή προσωρινό, δεδομένου ότι στην εξίσωση εμπλέκονται πολλοί άγνωστοι.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, GR.EC.A, σε 307 επιχειρήσεις κατά το διάστημα 18 με 21 Μαρτίου, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά απογοητευτικά.
Όπως δηλώνει το 92% των ερωτηθέντων, ο COVID-19 επηρέασε αρνητικά τα ηλεκτρονικά καταστήματα τους. Φυσιολογική απάντηση αν κανείς δει τους διαφορετικούς λόγους για τους οποίους ανησυχούν. Συγκεκριμένα:
Το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνει σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν. Οι κλάδοι που φαίνονται να πλήττονται περισσότερο είναι: είδη μόδας, αθλητικά είδη, κοσμήματα, είδη σπιτιού, λευκές συσκευές, ενώ οι κλάδοι που μέχρι στιγμής ευνοούνται είναι τα τρόφιμα / supermarkets, φαρμακεία, παιχνίδια / βιβλία. Το 15% δέχεται περισσότερες παραγγελίες, το 42% παρατηρεί καθυστερήσεις παράδοσης ή διακοπή των προμηθειών, το 31% καθυστέρηση σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών (courier) ενώ το 27% ανησυχεί για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Το 84% των επιχειρηματιών αναμένει μείωση πωλήσεων, το 67% μείωση της ζήτησης, και το 64% προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Σχετικά με τις σημαντικότερες οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το 2020, ποσοστό 79% των επιχειρηματικών του κλάδου αναμένει μείωση κερδών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων, 77% μείωση πωλήσεων λόγω χαμηλότερης ζήτησης, και 34% προβλέπει μείωση πωλήσεων λόγω έλλειψης αποθεμάτων.
Επίσης το 22% αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις πωλήσεις cross border (κυρίως σε Ιταλία και Κύπρο) και το 48% πρόβλημα στις προμήθειες προϊόντων με κύρια σημεία δυσκολίας την Ευρώπη και την Κίνα.
H άποψη μας πάντως είναι ότι τα πράγματα όσον αφορά το e-commerce θα βελτιωθούν σύντομα, γιατί ο κόσμος κλεισμένος στο σπίτι θα αναζητήσει διέξοδο στην «καρτεσιανή» λογική «ψωνίζω άρα υπάρχω»! Ποιοι θα βγουν νικητές; Αυτοί που έχουν μεγάλο στοκ και καλή οργάνωση. Επίσης, πιστεύουμε ότι γίνονται αγορές από τα e-shops από καταναλωτές που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ως τώρα τις ηλεκτρονικές αγορές και αυτό συνιστά ευκαιρία για την αγορά να διευρύνει το κοινό της.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κατεβάσετε την έρευνα από το link προκειμένου να την μελετήσετε, για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Ο κορονοϊός είναι ο καταλύτης για την επόμενη μέρα της αγοράς. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έδειξε πως δεν ήμασταν έτοιμοι για remote working, τηλε-εκπαίδευση, τηλεϊατρική και γενικώς για (τηλε) λειτουργία εξ αποστάσεως. Όλα αυτά τα θεωρούσαμε «εξωτικά», «καινοτομικά», «πεταμένα λεφτά» και στην καλύτερη περίπτωση «μη αναγκαία». Ωστόσο, υποχρεωθήκαμε να προσαρμοστούμε σε χρόνο dt. Ίσως όχι τέλεια, αλλά βελτιωνόμαστε καθημερινά, δείχνοντας εκπληκτικές δυνατότητες προσαρμογής!

Ήρθε μάλλον η ώρα να θυμηθούμε το προσκοπικό «έσο έτοιμος» και αντί να λειώσουμε τον καναπέ με Cosmote TV, Wind Vision, Vodafone TV και Nova, μπορούμε να ετοιμαζόμαστε δημιουργικά για την επόμενη ημέρα. Κάποτε κι αυτό θα περάσει, κι αν ήμασταν ραδιοφωνική εκπομπή στο χαλί θα έπαιζε ένα αισιόδοξο τραγούδι του Νιόνιου. Στο υπουργείο μάλλον όλα αυτά τα έχουν κάνει πράξη και κάτι καινούργιο γεννιέται μέσα στις τραγικές μέρες που ζούμε!

Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, και το θεωρείτε πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε κάνετε λάθος. Είναι και καλό και αληθινό. Η γραφειοκρατία δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα, όταν πριν από λίγες μέρες τέθηκε σε λειτουργία το gov.gr! Ακόμα και σε δοκιμαστική φάση, χωρίς ακόμα να έχουμε δει όλα όσα μπορεί να προσφέρει, οι πολίτες το έχουν εκμεταλλευτεί δεόντως. Όχι ότι μπορούν να κάνουν και διαφορετικά, αφού οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν κλειστές.

Οι διαδικασίες του gov.gr είναι πολύ απλές και intuitive, επειδή όμως δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τον online κόσμο, εμείς ετοιμάσαμε έναν σύντομο οδηγό (how-to), και μάλιστα με συνοδευτικό βίντεο. Feel free να τον μοιραστείτε με όσους πιστεύετε ότι θα τους βοηθήσει!

Εκτός όμως από τη web πλατφόρμα, υπάρχουν και τρόποι ώστε η έκδοση δήλωσης εξόδου από το σπίτι μέσω SMS να γίνει ακόμα πιο απλή. Έχουν «σκάσει μύτη» κάποιες εφαρμογές τρίτων, που σας βοηθούν να στείλετε τα απαιτούμενα SMS χωρίς να πληκτρολογήσετε τα στοιχεία σας δεύτερη φορά!

Κάτι που βέβαια μπορείτε να κάνετε εύκολα και με copy / paste στο κινητό σας για να δημιουργήσετε το νέο μήνυμα, αλλάζοντας ίσως τον αριθμό στην αρχή αν η αιτιολογία είναι διαφορετική. Ωστόσο, οι εφαρμογές δείχνουν ότι έχουμε γρήγορα και ανήσυχα μυαλά στη χώρα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε για την επόμενη μέρα!
GY-1537-600X80-1
Επειδή ακριβώς οι εφαρμογές είναι τρίτων, τις χρησιμοποιείτε με δική σας ευθύνη, αλλά ευχόμαστε να δούμε σύντομα και επίσημο app από το υπουργείο. Από μόνο του δεν είναι κάτι δύσκολο, πόσο μάλλον συγκριτικά με όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα η ψηφιακή διακυβέρνηση. Η επιτυχία της επιλογής με το SMS είναι αδιαμφισβήτητη.

Την πρώτη ημέρα η εφαρμογή δέχθηκε 1.300.000 μηνύματα. Λογικό. Μόνο εγώ έστειλα καμιά 20αριά. Ήταν η πρώτη φορά που απαντούσε σε αίτημα μου τόσο γρήγορα το ελληνικό Δημόσιο και ήθελα να το απολαύσω! Απ’ότι φαίνεται δεν ήμουν ο μόνος, αφού τις τρεις πρώτες μέρες δέχτηκε 4,4 εκατομμύρια μηνύματα και την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχει κάνει χρήση η μισή… Ελλάδα!

Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, και η συγκεκριμένη κρίση δημιουργεί το ψηφιακό κράτος. Που θα μας μείνει βέβαια και μετά την κρίση. Τρέμε Εσθονία (και δεν το λέμε με ειρωνική διάθεση)! Οι εφαρμογές SMS πάντως δεν πειράζει να μπουν σε δεύτερη μοίρα, αν είναι να γίνουν πιο σημαντικά έργα, όπως η επένδυση 70 εκατομμυρίων ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η χρηματοδότηση πραγματοποιείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, και υπόσχεται αναβάθμιση τόσο της υποδομής των ΕΛΤΑ, όσο και προσφορά σύγχρονων έξυπνων υπηρεσιών στους πολίτες, π.χ. έξυπνες θυρίδες, ψηφιακά κέντρα εξυπηρέτησης, web και mobile εφαρμογές, κτλ. Προσωπικά, ζω για την ημέρα που θα αποδυναμωθεί η «εξουσία» της υπαλλήλου που παραδίδει τα δέματα στο γκισέ. Καλή κυρία, αλλά με ριζωμένη τη νοοτροπία «πιο αργά πεθαίνεις», με αποτέλεσμα η ουρά να γίνεται διπλή τις πολυάσχολες μέρες.

Ένας άλλος τομέας που ξαφνικά απέκτησε ενδιαφέρον είναι η τηλεϊατρική. Το έλεγε ο Παντελής της Vidavo τόσα χρόνια και ξαφνικά τον θυμήθηκαν όλοι τις μέρες της κρίσης και αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό. Κανονικά θα έπρεπε κάθε κοινότητα να έχει ένα βαλιτσάκι vida24 και να μπορεί να κάνει έναν πρώτο έλεγχο. Αλλά μάλλον θα τα προμηθευτούμε τελικά, κατόπιν εορτής…

Από την άλλη, τα δίκτυα αντέχουν, και όσοι προέβλεψαν κατάρρευση, μάλλον έχασαν το στοίχημα. Η κίνηση είναι πάνω από +50% και νομίζω ότι ο καθένας από εμάς βιώνει -οικογενειακά- την ίδια εμπειρία που είχε και πριν, αρκετά πιο εμπλουτισμένη μάλιστα, αφού το Webex και το Zoom έχουν πάρει φωτιά!
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Μιλώντας για τα δίκτυα, οι τρεις CEO (Τσαμάζ, Μπρουμίδης και Ζαρκαλής) έστειλαν μηνύματα στους πελάτες δείχνοντας την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το όλο θέμα. Και επειδή, όπως έχει πει η Margaret Thacher, «κανείς δεν θα θυμόταν τον καλό Σαμαρείτη αν είχε μόνο καλές προθέσεις, είχε όμως και τα χρήματα», τα δίκτυα συνόδευσαν τα μηνύματα με αρκετές παροχές προς τους συνδρομητές. Δεν παύουν βέβαια να υπάρχουν αυτοί που θέλουν ακόμα περισσότερο χρόνο ομιλίας, αλλά κάτι μας λέει ότι -εφόσον τα δίκτυα δουλεύουν ικανοποιητικά- ίσως ακούσουμε σύντομα και άλλα ευχάριστα νέα.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όλοι εμείς οι άνθρωποι του Ομίλου ΟΤΕ, είμαστε δίπλα σας. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, ακούμε τις ανάγκες σας, προσαρμόζουμε ανάλογα τη λειτουργία και τις δράσεις μας. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να μπορέσει κάθε ένας από εσάς, ο οικογενειάρχης, ο εργαζόμενος, ο μαθητής, ο νέος, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της να συνεχίσει τη ζωή της», αναφέρει στο μήνυμά του προς τους συνδρομητές, ο Πρόεδρος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Παράλληλα, η εταιρεία διέθεσε 2.000.000 ευρώ για τις ανάγκες των ελληνικών νοσοκομείων (αναπνευστήρες και εξοπλισμός ΜΕΘ).

«Η εξάπλωση του COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει ήδη τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνική ζωή και στην καθημερινότητα όλων. Το πιο σημαντικό το επόμενο διάστημα θα είναι να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις μαζί και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, υγιείς, ασφαλείς και οραματιζόμενοι το μέλλον. Τα μέτρα για τα οποία μιλάμε σήμερα είναι οι πρώτες από τις δράσεις μας. Θα ακολουθήσουν και νέες πρωτοβουλίες. Ο στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στους πελάτες μας και την κοινωνία όσο μένουμε σπίτι, μαζί να συνεχίσουμε και να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον που έρχεται - και θα είναι καλύτερο για όλους» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης, συνοδεύοντας το μήνυμά του με τις πρώτες δράσεις της Vodafone.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής από την πλευρά του δήλωσε την υποστήριξη του στην πρωτοβουλία DigitalSolidarityGR, και υποσχέθηκε ότι το δίκτυο της εταιρείας, τόσο τεχνικά όσο και σε επίπεδο HR, θα καλύψει απόλυτα τις αυξημένες ανάγκες των συνδρομητών. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, μεταξύ άλλων, η Wind «επαγρυπνεί ώστε κάθε συνδρομητής να απολαμβάνει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες επικοινωνίας, καθώς το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου της Wind λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Για το επόμενο κρίσιμο διάστημα των 30 ημερών και για όλους τους συνδρομητές – ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις – η Wind προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες δεδομένων».

Λέγεται ότι η Κομισιόν ζήτησε από τα μεγάλα δίκτυα να τη βοηθήσουν στην παρακολούθηση της πορείας εξάπλωσης του κορονοϊού. Κάπως έτσι ανοίγουν οι κερκόπορτες, σχολίασε συνάδελφος. Ενδέχεται να δούμε κάτι ανάλογο και με το θέμα του net neutrality. Επειδή ήδη υπάρχουν χώρες που το εφαρμόζουν, και έδωσε καλά αποτελέσματα, ίσως αναγκαστούμε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας, σε ένα θέμα που θα ήμασταν κάθετα αντίθετοι. Μετά τον κορονοϊό όμως δεν θα πρέπει να κλείσουμε, αλλά να χτίσουμε την κεκρόπορτα!

Ήδη η κρίση του COVID-19 έχει προκαλέσει ζημίες στην οικονομία. Ακόμα και στο e-commerce! Πρόσφατη μελέτη του GRECA έδειξε ότι το 74% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών λαμβάνει σημαντικά λιγότερες παραγγελίες, και μάλιστα μόνο μεταξύ 18-21 Μαρτίου! Αυτό έρχεται για να καταρρίψει την ελπίδα ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα γνώριζε στιγμές δόξας, αφού δεν απαιτείται φυσικό interaction μεταξύ εμπόρων και πελατών. Η δική μας άποψη είναι πως κάποιοι δουλεύουν πολύ περισσότερο και κάποιοι πολύ λιγότερο. Είναι θέμα προϊόντων, διαφήμισης, συνεργάτη, προμηθευτών, στοκ, οργάνωσης κ.α. Ου παντός πλειν εις Κόρινθον!
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Βέβαια η αίσθηση που υπάρχει για το μέλλον είναι ότι μόλις εξασφαλίσουμε την επιβίωση (αδειάζοντας τα super market από μακαρόνια, γάλα, κλπ.) και την ασφάλεια (αδειάζοντας τα φαρμακεία από μάσκες, αντισηπτικά, υγρά μαντηλάκια), θα ανέβουμε πιο ψηλά στην πυραμίδα του Maslow και θα αρχίσουμε πάλι τις αγορές στη λογική «ψωνίζω άρα υπάρχω»!

Για να πάρετε μία γεύση, στην αρχή της κρίσης υπήρξαν super market που έγραφαν 15 παραγγελίες το δευτερόλεπτο. Πως νομίζετε ότι άδειασαν τα ράφια; Αν γράψω σήμερα π.χ. ότι σε μία εβδομάδα θα εξαφανιστεί το γάλα, το χαρτί υγείας, το λάδι και τα μακαρόνια την επόμενη εβδομάδα θα συμβεί δίκην «αυτοεκπληρούμενης προφητείας»…

Το καλό είναι ότι ήρθε -και θα έρθει ακόμα περισσότερος κόσμος στο e-commerce- που μέχρι τώρα δεν έκανε αγορές για μία σειρά από λόγους που ξεκινούν από την εμπιστοσύνη (δεν δίνω την κάρτα μου, θέλω να βλέπω τι αγοράζω) μέχρι την… ιδεολογία (είμαι τεχνοφοβικός και ενάντια σε αυτά τα μηχανήματα του… αντίχριστου).

Επιπλέον ήρθε κόσμος μίας κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας που μέχρι τώρα δεν αγόραζε ηλεκτρονικά, αλλά τώρα που θα διαπιστώσει τι ωραία είναι να έρχονται τα ψώνια στην πόρτα σου μάλλον θα αλλάξει γνώμη! Αυτό ισχύει έστω και αν κάποιοι βίωσαν τη… μισή εμπειρία αγοράς, αφού έκαναν τις αγορές τους τηλεφωνικά. Υπάρχει και αυτό το κοινό, και πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα οι υπεύθυνοι των καταστημάτων!

O οικονομικός δαρβινισμός, δηλαδή προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, ήταν το θέμα μίας εκπομπής στο Star Κεντρικής Ελλάδος, με οικοδέσποινα την Βίκυ Κοτσιμπού και καλεσμένο τον Άκη Αγγελάκη. Δείτε το, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο και θα σας δώσει πολλά tips για την επιβίωση και την επόμενη μέρα. Ο Άκης Αγγελάκης, έχει το επόμενο Σάββατο ένα πολύ ενδιαφέρον Webinar με θέμα «Η δημιουργία ενός οράματος ζωής στο επίκεντρο της κρίσης». Δείτε τι θέματα περιλαμβάνει.

Αν πάντως σας ενδιαφέρουν οι αριθμοί, οι πωλήσεις των smartphones παρουσίασαν μείωση 14% τον Φεβρουάριο, δηλαδή πριν δηλαδή το κλείσιμο των πάντων. Οπότε, καταλαβαίνετε τι θα δείξουν τα αποτελέσματα τον Μάρτιο και ακόμη περισσότερο τον Απρίλιο. Τα νούμερα αφορούν την παγκόσμια αγορά, και στην Ελλάδα που πήραμε γρήγορα αυστηρά μέτρα μπορεί να είναι υψηλότερα… Έλλειψη κυκλοφορίας - στάση εμπορίου! Και να σκεφτεί κάποιος ότι αυτές τις μέρες κυκλοφόρησαν δύο φοβερές συσκευές (Samsung S20 και Huawei P40) για τις οποίες κανονικά -κάτω από άλλες συνθήκες- θα (παρα)μιλούσαμε!
combox
Η αλήθεια είναι ότι η online παρουσίαση από τον Yu για το P40 δεν μας τρέλανε. Πρέπει να υπήρχαν πάντως καμιά 40αριά υπάλληλοι που χειροκροτούσαν από κάτω, αλλά αυτό δεν μπορούσε να σώσει την κατάσταση. Επίσης, για μία τέτοια πολυαναμενόμενη συσκευή οι 55 χιλιάδες που παρακολουθούσαν το livestream στο YouTube ήταν μάλλον λίγοι. Κρίμα γιατί η συσκευή έχει φοβερή κάμερα και εκπληκτικές δυνατότητες video.

Μιλώντας για οικονομία, ούτε τα οικονομικά του GSMA θα πάνε πολύ καλά αυτή τη χρονιά, αφού τελικά ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποζημιώσει τους εκθέτες και τους επισκέπτες του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, το οποίο ακυρώθηκε. Μιλάμε για ποσά από 800 μέχρι 5.000 ευρώ ανά υπόθεση -κυρίως για τα πάσα των επισκεπτών- αν και το GSMA δίνει εναλλακτικές επιλογές διακανονισμού, προσφέροντας πίστωση 125% για τα επόμενα τρία χρόνια. Για τις εταιρείες που είχαν επενδύσει πάνω από 150.000, δίνεται και η επιλογή επιστροφής του 50%.

Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα τίποτα από όλα αυτά δεν ικανοποιεί καμία πλευρά, όμως πρόκειται για μία εξαιρετική και πρωτόγνωρη συνθήκη. Ακόμα και η πορεία των αποζημιώσεων θα αποτελέσει case study και προηγούμενο. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση γιατί μπορεί να σας αφορά! Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, είχε θετικό αντίκτυπο, αφού αρκετοί εκθέτες δήλωσαν ήδη ότι θα είναι παρόντες στο MWC το 2021.

Μόνο η ελληνική αποστολή μπήκε μέσα αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, και ευτυχώς που πρόλαβε και σταμάτησε το «χτίσιμο» του περιπτέρου, αλλιώς η ζημιά θα ήταν διπλάσια. Αλλά και ο κάθε επισκέπτης έχασε κατά μέσο όρο από 1.500 μέχρι 4.000 ευρώ, ανάλογα με το πάσο, τις ημέρες παραμονής και τη διαμονή που είχε επιλέξει. Για τις εταιρείες, πολλαπλασιάστε το ποσό επί τα στελέχη… Μείον τα δωρεάν πάσα!

Ο ΣΕΠΕ έστειλε επιστολή ζητώντας μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου ΤΠΕ που πλήττονται από την εμφάνιση του κορονοϊού. Και πολύ καλά έκανε. Οι πληροφορίες λένε ότι η ανταπόκριση θα είναι άμεση. Όταν αντιμετωπίζεις με σοβαρότητα και χωρίς υπερβολές ένα θέμα βρίσκεις ευήκοα ώτα. Δείτε τη σχετική επιστολή εδώ!

Αν και οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού θα επηρεάσουν την παγκόσμια πορεία του 5G, τουλάχιστον τα βήματα συνεχίζονται προς την υλοποίηση του. Η Cosmote σε συνεργασία με την Ericsson προχωρούν κανονικά στην ανάπτυξη δικτύου πέμπτης γενιάς στη χώρα μας. Ο στόχος είναι να προλάβουν την εμπορική διάθεση εντός του 2021, αν και ο διαγωνισμός για την ανάθεση φάσματος έχει προγραμματιστεί από την ΕΕΤΤ για το τέλος του 2020. Πρόκειται για δύο δυνατούς παίκτες, που δεν μας έχουν δώσει ποτέ λόγο να αμφιβάλουμε για τις δυνατότητες τους.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Μαντέψτε ποιος χάρηκε περισσότερο με αυτή την ανακοίνωση… Αν είπατε «οι χρήστες», τότε λυπάμαι, χάσατε. Η σωστή απάντηση είναι «οι Αμερικάνοι». Συγκεκριμένα, δεν χάρηκαν τόσο με την πρόοδο του 5G, όσο με το γεγονός ότι η Cosmote δεν συνεργάστηκε με Κινέζο κατασκευαστή / προμηθευτή εξοπλισμού.

Για του λόγου το αληθές, υπάρχει το σχετικό tweet από τον κατά τα άλλα συμπαθή πρέσβη, Geoffrey Pyatt, που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για εθνική ασφάλεια, και για απόφαση που στηρίζουν οι ΗΠΑ. Ο κορονοϊός… κορονοϊός, αλλά δεν ξεχνάμε / ξεπερνάμε κάποια «θεματάκια» μας! Κολλημένοι με τη μπάλα, ή «αμερικανιστί»… eyes on the ball!

Στο σίριαλ Forthnet έχουμε νέα επεισόδια. Γιατί μετά το Duet εμφανίστηκε και άλλος ενδιαφερόμενος. Προφανώς για να γίνουν νοτουέτο! Πρόκειται για την BC Partners στην οποία συμμετέχει ο Νίκος Σταθόπουλος και η οποία έχει έντονη παρουσία στην υπόλοιπη βαλκανική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Βέβαια, το πρόβλημα είναι πως πάμε πάλι σε due diligence της Forthnet που σημαίνει… καλό 2021. Και πως θα αντέξει μέχρι τότε η -χαλκέντερη μέχρι στιγμής- Forthnet… Πάντως, έβγαλε app για το Novaflix. Κάτι είναι και αυτό.

Επειδή πολλοί ρωτήσατε για την Προστασία Δεδομένων την εποχή του κορονοιού, και πόσο νόμιμες είναι οι θερμομετρήσεις, οι υπεύθυνες δηλώσεις, ανατρέξαμε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όπου βρήκαμε αυτό που αφορά κάθε ενδιαφερόμενο. Περισσότερες πληροφορίες στην ΑΠΔΠΧ ή σε εξειδικευμένες με το αντικείμενο εταιρείες όπως π.χ. η AQS και η PRIORITY.

Και για να τελειώσουμε ευχάριστα: Αλλάξατε τα ρολόγια σας; Αν ναι τότε γλυτώσατε 1 ώρα καραντίνας! Καλή εβδομάδα και θυμηθείτε «μένουμε σπίτι»!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Huawei παρουσίασε τις νέες πολυαναμενόμενες flagship συσκευές της σειράς P40, η οποία φέρνει για ακόμη μία φορά επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φωτογράφιση με smartphone.
Η σειρά P40 έρχεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και επαναστατικές καινοτομίες στην κάμερα, διαθέτει 5G τεχνολογία και μοναδικό σχεδιασμό.
Με τα P40 Pro και P40 επεκτείνεται και ισχυροποιείται ριζικά η φωτογραφία με smartphone καθώς και οι δυνατότητες λήψης και αναπαραγωγής video. Οι ισχυρές επιδόσεις και η κομψή αισθητική σε συνδυασμό με τις καινοτομίες στην φωτογραφική κάμερα τοποθετούν τα νέα Huawei smartphones για ακόμη μία φορά στο πρώτο σκαλί του βάθρου της πρωτοτυπίας και της υπεροχής.
Οι flagship συσκευες της σειράς HUAWEI P40 συνεχίζουν την κληρονομιά της φωτογραφικής αριστείας.
Ο μεγάλος αισθητήρας 1/1.28 ιντσών ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση φωτός βελτιώνοντας τη φωτογραφία σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού, ενώ ο σχεδιασμός που θυμίζει περισκόπιο πετυχαίνει 5x οπτικό zoom. Όλη η σειρά P40 τροφοδοτείται από επεξεργαστή Κirin 990 5G και υποστηρίζει ταχύτητες 5G και Wi-Fi 6 Plus.
Όλη αυτή η προηγμένη τεχνολογία (hardware) ενσωματώνεται σε ένα πανέμορφο και συμπαγές περίβλημα που προσφέρει εργονομία και ευκολία στην χρήση και η εικόνα της συσκευής ολοκληρώνεται με την μοναδική οθόνη HUAWEI Quad-curve Overflow Display που προσφέρει μία ανεπανάληπτη εμπειρία θέασης.
cl8-sept-2019-600x80
Η τεχνολογία είναι γνωστό ότι μπορεί να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στον Κορονοϊό COVID-19 και αυτό το είδαμε μέσα από την χρήση του supercomputer Summit της IBM, ο οποίος βοηθάει την επιστημονική κοινότητα στην εύρεση θεραπείας. Ωστόσο, υπάρχει βοήθεια και σε πιο «ατομικό» επίπεδο, καθώς η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Siri, η έξυπνη βοηθός που βρίσκεται στις συσκευές της Apple θα είναι σε θέση να κάνει ένα πρώιμο screening σε όσους έχουν συμπτώματα και υποψιάζονται ότι έχουν Κορονοϊό.
Οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν την ερώτηση στην virtual assistant της Apple: «Hey Siri, do I have Coronavirus?» και εφόσον δώσουν την συγκατάθεση τους, στη συνέχεια η Siri θα προχωράει σε μια σειρά από ερωτήσεις ιατρικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα εάν ο user παρουσιάζει συμπτώματα ξηρού βήχα, εάν ήρθε σε επαφή πρόσφατα με άτομα θετικά στον ιό κλπ.
Αναλόγως με τις απαντήσεις του χρήστη, η Siri στη συνέχεια θα του δίνει συμβουλές (όπως το να πλένει σχολαστικά τα χέρια του ή να μένει στο σπίτι), ενώ εάν μάλιστα κρίνει ότι η κατάσταση του είναι πάρα πολύ σοβαρή θα μπορεί στις ΗΠΑ να καλεί στο 911 για την αποστολή ιατρικής ομάδας στο σπίτι.
Αναμφίβολα, η Siri δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γνώμη ενός ειδικού γιατρού, παρόλα αυτά σίγουρα θα μπορεί να κρούσει κάποιο καμπανάκι κινδύνου, έτσι ώστε ο χρήστης που υποπτεύεται ότι έχει νοσήσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Οι εταιρείες Bullitt και TCCM συμμετέχουν στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του Covid-19, αυξάνοντας την παραγωγή στα smartphones με θερμική κάμερα.
Τα κινητά Cat S60 & Cat S61 διαθέτουν θερμική κάμερα, που μπορεί να ρυθμιστεί σε ένα σταθερό εύρος θερμοκρασιών, διασφαλίζοντας ότι οι θερμοκρασίες εκτός αυτών των ορίων αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Αυτό σημαίνει ότι όποια ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία παρατηρείται σε μέλος μίας ομάδας ανθρώπων εμφανίζεται στην οθόνη ως μία αντίθεση χρώματος.
Για περαιτέρω ασφάλεια του χειριστή, τα δεδομένα της θερμικής κάμερας μπορούν να προβάλλονται ή να μεταδίδονται σε μια απομακρυσμένη οθόνη.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι κατάλληλη για ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας του ατόμου, λόγω των μεταβλητών περιβαλλοντικών συνθηκών, ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανίχνευση ομάδων ανθρώπων όπου η θερμική απεικόνιση αντιπροσωπεύει μία αποτελεσματική, προσιτή και εύκολη στη χρήση λύση.
Ταυτόχρονα, η χρήση της θερμικής κάμερας διασφαλίζει screening πολλών ατόμων με έναν λιγότερο παρεμβατικό τρόπο πριν χρειαστεί να γίνει διεξοδικότερος έλεγχος. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για screening χώρων εργασίας όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού όπως αεροδρόμια ή super market.
Η Bullitt και η TCCM δίνουν προτεραιότητα σε παραγγελίες από επιχειρήσεις και φορείς παγκοσμίως ενώ έχουν ξεκινήσει τη δωρεάν διάθεση ανθεκτικών συσκευών σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή υπηρεσιών και επιχειρήσεων με στόχο την συνδρομή ενάντια στον Covid-19.
600x80 security 26-2-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin