Newsletter-Banner-600x150_mgn
600x80 project 6-3-20 sent
600x80 security 26-2-20 sent
stay-home
600x80_cosmote-jan-2020

Ψηφιακό overdose

Το είχαμε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η πανδημία του COVID-19 λειτουργεί ως ψηφιακός επιταχυντής και εντάσσει -με βίαιο τρόπο είναι η αλήθεια- τον ψηφιακό τρόπο ζωής στην καθημερινότητα μας.
Σε λιγότερο από ένα μήνα, κάναμε βήματα προς το digital transformation, που ήταν -στην καλύτερη περίπτωση- στο επίπεδο του σχεδιασμού.
Ψηφιακό σχολείο, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πολιτών, τηλε-εκπαίδευση κλπ. Αυτά βέβαια είναι το πρώτο στάδιο, ως υπηρεσίες που εφαρμόζονται για να προσομοιώσουν μία «κανονικότητα», και να αποκαταστήσουν σε ένα βαθμό την λειτουργία της κοινωνίας.
Δεν έχουν περάσει πάνω από 1-2 μήνες όταν συζητούσαμε τον κοινό προβληματισμό των παρόχων για το αν και κατά πόσο θα υπάρξει επαρκής ζήτηση για τα δίκτυα νέας γενιάς, δηλαδή για υψηλές ταχύτητες και υψηλές χωρητικότητες. Πριν πριν αλεκτορα φωνησαι, ήρθε ένα κατακλυσμικό γεγονός για να μας δείξει ότι το αύριο είναι σήμερα!
Όμως, λόγω αρκετών ανεγκέφαλων «ωχαδερφιστών» και άλλων καθημερινών πρωταθλητών βλακείας, η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να παίξει και το ρόλο του φύλακα, ώστε αυτά τα στοιχεία να απομονωθούν και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα, και για μία φορά στη ζωή τους να σκεφτούν το κοινωνικό σύνολο, εκτός από το γιγαντιαία ασήμαντο «εγώ» τους. Όπως έχει πει και ο Albert Einstein «Μόνο δύο πράγματα στον κόσμο είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανοησία αν και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο». Ε, λοιπόν για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται.
Δεν θα πούμε κάτι παραπάνω, αλλά μόνο θα ελπίσουμε η εβδομάδα αυτή να μην είναι η πρώτη στη ζωή μας που θα ζήσουμε απαγόρευση κυκλοφορίας με ψηφιακά εργαλεία ελέγχου και περιορισμού όπως έχει γίνει στο Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη. Διότι τότε οι ίδιοι ανεγκέφαλοι θα μιλάνε για περιορισμό της ελευθερίας τους.
Τώρα βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν για να περιορίσουμε τις -βέβαιες- απώλειες και για να φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται την επόμενη μέρα. Στην οποία θα κυριαρχεί η ψηφιακή τεχνολογία - αν το καλοσκεφτείτε τι θα λειτουργούσε σήμερα χωρίς αυτήν;- αλλά βεβαίως θα έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Όπως έγραψε και ο Gideon Lichfield, διευθυντής του MIT Technology Review «We all want things to go back to normal quickly. But what most of us have probably not yet realized -yet will soon- is that things won’t go back to normal after a few weeks, or even a few months. Some things never will».
MLS-Weekly-Telecom_600x80-c
network-congestion

Τα δίκτυα αντέχουν

Για την ομαλή λειτουργία του Ιnternet εργάζονται νυχθημερόν οι πάροχοι και οι αρμόδιοι φορείς, και βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επιφυλακής.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έπειτα από την τηλε-διάσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του, και των επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, έδωσε συγκεκριμένες συστάσεις προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα υπερφόρτωσης στα δίκτυα, με τον υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, στη συνέχεια να δηλώνει σε τηλεοπτική εκπομπή: «Τα συστήματα δοκιμάζονται, θα έχουμε επαφές καθημερινές με τους παρόχους, κινδυνεύει να υπάρξει υπερφόρτωση. Το παρακολουθούμε συνεχώς και είμαστε σε θέση να κάνουμε σειρά ενεργειών για να μη συμβεί».
Από την άλλη τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών εμφανίζονται καθησυχαστικά, και δηλώνουν εμπιστοσύνη στην αντοχή των υποδομών, τόσα δισεκατομμύρια άλλωστε έχουν επενδύσει. Όσο κι αν έχουν ανέβει τα επίπεδα της ζήτησης (+40% στα data σταθερής, +60 στη φωνή σταθερής, +30% στη φωνή κινητής και +30% στα data κινητής), με θεωρητικά το σύνολο του πληθυσμού να μένει ήδη στο σπίτι, η κίνηση βρίσκεται σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα. Το να μιλάμε κάτω από αυτές τις συνθήκες για υπερφόρτωση ενέχει τον κίνδυνο να γίνει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», γιατί -σε αυτές τις δύσκολες ώρες- λειτουργεί 90% η ψυχολογία και 10% η πραγματικότητα. Τι χρειάζεται λοιπόν; Πρακτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί να είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, αλλά η επαφή μας με τον έξω κόσμο θα είναι διασφαλισμένη και μάλιστα με αρκετά Mbits!
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εμφανίζονται φειδωλοί σε προσφορές υπηρεσιών και περιεχομένου, γιατί κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως καταλύτης για μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης. Έγιναν κάποιες κινήσεις στο πλαίσιο του digital solidarity, αλλά ήταν προσεκτικές, για να μη δημιουργήσουν ζημιά.
Και φυσικά παρακολουθούν και τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Στη Γαλλία ήδη λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό του video streaming, αφού το YouTube, το Netflix και το Facebook καταλαμβάνουν κατά μέσο όρο περίπου το 80% της συνολικής χωρητικότητας του διαδικτύου. Ακολούθησε η συμφωνία της ΕΕ με Netflix, You Tube & Amazon Prime Video οι οποίες κατέβασαν τα bitrates. Συν Αθηνά και χείρα κίνει!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή όλα αυτά θα περάσουν, και τελικά εκτός από δυνατότεροι, θα βγούμε και σοφότεροι! Ας μην ξεχνάμε ότι με τον τουρισμό -που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας- μπλοκαρισμένο λόγω του κορονοϊού και τα καταστήματα λιανικής κλειστά, ότι λειτουργεί βασίζεται στις ψηφιακές επικοινωνίες και επειδή κάθε κρίση δημιουργεί και ανάλογες ευκαιρίες είναι ίσως η ευκαιρία της αγοράς μας να δείξει - έστω και κάτω από αυτές τις δυσάρεστες συνθήκες- τη δυναμική της και τη συμβολή της στην οικονομία!
blackview-oct-2019
cyber-scam

Ιογενείς απάτες

Ο COVID-19, εκτός από κίνδυνο για την υγεία, αποτελεί και το ιδανικό όχημα εξάπλωσης ψεύτικων και παραπλανητικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Οι ψηφιακοί εγκληματίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, ελπίζοντας να επωφεληθούν από τους ανυποψίαστους χρήστες.
Απάτες, phishing, scam, μάσκες, αντισηπτικά, emails και ειδήσεις για φάρμακα, εμβόλια, φανταστικές ιστορίες, και φυσικά δωρεές για κάθε είδους απατεώνες και καιροσκόπους.
Η νέα μόδα είναι οι πηγές live streaming που υπόσχονται ποιότητα, ταχύτητα και υπηρεσίες, καλύτερη από τις συνηθισμένες πηγές τύπου YouTube και Netflix.
Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι «ιογενείς» απάτες και η λήψη emails που υποτίθεται ότι προέρχονται από τον ΠΟΥ, τα οποία φαίνεται να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή μόλυνσης.
Μόλις ένας χρήστης κάνει κλικ στο link που έχει ενσωματωθεί στο email, μεταφέρεται σε έναν ιστότοπο phishing, όπου του ζητείται να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες που καταλήγουν στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών.
Αυτή η απάτη φαίνεται πιο ρεαλιστική από άλλα παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα, όπως δωρεές που φέρονταν να προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ή το ΔΝΤ για όσους χρειάζονται δάνειο.
Αν και είμαστε βέβαιοι ότι δεν είστε και χθεσινοί -αφού άλλωστε είστε αναγνώστες μας- μην ξεγελαστείτε και μην πατήσετε τη μπανανόφλουδα που σας ρίχνουν στα πόδια κάθε λογής εξυπνάκηδες.
Χαρακτηριστική περίπτωση η εταιρεία «Κωτσόβολος» που αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να ενημερώσει τους καταναλωτές, πως πρέπει να αγνοηθούν SMS που «δωρίζουν» κινητό και παίρνουν 2€ για αντικαταβολή από τους «νικητές».
Τα συγκεκριμένα SMS είναι παραγωγή κακόβουλου λογισμικού και η εταιρεία παρακαλεί το κοινό να μην ανοίξει οποιοδήποτε link περιέχουν. Επισημαίνει επίσης ότι έχουν σταλεί από αγνώστους καθώς και ότι τα εν λόγω SMS έχουν σταλεί σε ΤΥΧΑΙΟΥΣ αριθμούς τηλεφώνων και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση με το πελατολόγιο της Κωτσόβολος.
Από την πλευρά της εταιρίας έγιναν ενέργειες και ενημέρωση των διωκτικών αρχών για να βρεθούν οι υπαίτιοι και να προστατευτούν όλοι, έννομα, από την ηλεκτρονική αυτή απάτη που εμπλέκει το όνομα και την φήμη της Κωτσόβολος.
Και επειδή όπως λέγαμε οι κάθε λογής εξυπνάκηδες πρέπει να έχουν την τύχη που τους αξίζει αν αντιληφθείτε οποιαδήποτε προσπάθεια εξαπάτησης, να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής καταγγελιών (portal.astynomia.gr, ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11188).
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Editor’s log, stardate 97824.08

Είναι προφανές ότι η επικαιρότητα επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα που έχουν σχέση με τον κορονοϊό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες ειδήσεις που σχετίζονται κυρίως με τις παρουσιάσεις συσκευών, οι οποίες -παραδόξως- συνεχίζονται.

Όσον αφορά τον κορονοϊό, μία σημαντική είδηση είναι πως δεν υπάρχει… «κακή» είδηση σχετικά με τα δίκτυα, όπως ίσως ανέμεναν κάποιοι που μιλήσαν για «υπερφόρτωση», ενδεχομένως από υπερβάλλοντα ζήλο.

Απλά, το υπουργείο στη λογική «κάλλιο ιντερντετόδενε παρά ιντερνετογύρευε», ζήτησε να υπάρξει συνετή χρήση των δικτύων, προκειμένου να μη βιώσουμε και online breakdown εκτός από το κοινωνικό, και να κρατήσει το contention ratio και το network congestion σε χαμηλά επίπεδα. Ε, το πήραν τα κανάλια και του έδωσαν τελείως διαφορετικές διαστάσεις.

Τελικά δεν είναι να ψιθυρίσεις κάτι στο αυτί ορισμένων. Στην πράξη το υπουργείο έκανε -και πολύ σωστά- έκκληση στους χρήστες να αποφεύγουν τη μεγάλη χρήση υπηρεσιών ψυχαγωγίας (από βίντεο με γάτες μέχρι online gaming) τις ώρες αιχμής, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα οι εφαρμογές collaboration και conferencing.

Επίσης, η δική μας άποψη είναι ότι ήρθε και η ώρα να «ξεσκονίσετε» όλα αυτά που σας φώναζαν τόσα χρόνια οι admin σας. Δηλαδή: να συμπιέζετε αρχεία πριν τα στείλετε, να μη στέλνετε μεγάλα αρχεία αν δεν χρειάζεται, να στέλνετε links σε cloud storage αντί για τα ίδια τα αρχεία, να στέλνετε newsletters από online πλατφόρμες και όχι από το Outlook, κοκ.
GY-1537-600X80-1
Όπως ήταν λογικό τις μέρες της κλεισούρας παρατηρήθηκε αύξηση: +40% στα data σταθερής, +60 στη φωνή σταθερής, +30% στη φωνή κινητής και 30% στα data κινητής.

Βλέπετε, πρώτα πείθουμε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι. Μετά του προτείνουμε διάφορες δραστηριότητες, ώστε να μην πάθει την… «αρρώστια του υποβρυχίου». Αυτό όμως θα πετύχει μόνο μέχρι ένα σημείο. Στη συνέχεια ο σύγχρονος πολίτης θα πάθει στερητικό σύνδρομο και πιάσει ξανά τον υπολογιστή ή το κινητό για να μπει στο Internet. Είναι θέμα χρόνου…

Στην ΕΕΤΤ είχαμε σύσκεψη με παρόχους, υπουργείο και ΑΔΑΕ για τα δίκτυα. Έγινε την Πέμπτη, ήταν σε μέσο επίπεδο εκπροσώπησης και θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες τηλεδιασκέψεις. Η ενημέρωση αφορούσε και το γεγονός ότι ο BEREC ζήτησε από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς παρακολούθησης, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δικτύων.

Από την άλλη η ΕΕ ζήτησε από τις υπηρεσίες streaming να χαμηλώσουν τα bitrates. Netflix, YouTube, Amazon Prime Video ανταποκρίθηκαν άμεσα. Συγκεκριμένα, το Youtube περιορίζει τη μέγιστη ποιότητα, ενώ το Netflix το διαθέσιμο bandwidth.

Γενικώς, η αίσθηση είναι τα δίκτυα αντέχουν, αλλά ας είμαστε προσεκτικοί. Φύλαγε τα Mbits σου για να έχεις τα μισά, είναι η παροιμία που ταιριάζει στην προκειμένη περίπτωση.

Όλοι οι πάροχοι προσπάθησαν πάντως να κάνουν κάτι και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργού για το DigitalSolidarityGR προσφέροντας κυρίως data κινητής. Κάποιοι βέβαια θα προτιμούσαν χρόνο ομιλίας, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα…
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι πλέον γεγονός! Ή πιο σωστά, περιορισμός κυκλοφορίας, για να μην πέσουμε κι εμείς στην παγίδα του λαϊκισμού, αφού όποιος έζησε τα ‘30s-‘40s ή/και τα ‘60s-‘70s στην Ελλάδα, γνωρίζει καλά τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Από τις 6:00 το πρωί σήμερα, μέχρι την ίδια ώρα στις 6 Απριλίου, η κυκλοφορία στους δρόμους θα γίνεται μόνο για συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους (π.χ. εργασίας, υγείας, φροντίδας ηλικιωμένων, απαραίτητα ψώνια, κτλ.).

Το ΣΚ ήταν ένα τεστ ώστε να διαπιστωθεί η ικανότητα του Νεοέλληνα να εφαρμόσει κάποιους απλούς κανόνες, των οποίων το αποτέλεσμα είναι θέμα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου.

Η αλήθεια είναι ότι ως επί το πλείστον καταφέραμε να συμμορφωθούμε, όμως οι απαράδεκτες εικόνες των διοδίων, με τις σούβλες και τα καγιάκ στη σχάρα των IX, μας θύμισαν ότι έχουμε ακόμα μπόλικο δρόμο μπροστά, στην εξελικτική πορεία μας ως είδος. Τελικά, ο θεός πρέπει να αγαπάει τους ηλίθιους. Δημιούργησε τόσους πολλούς - για χάρη των οποίων ταλαιπωρούμεθα τώρα όλοι…

Το μένουμε σπίτι δεν είναι η απάντηση. Το μένουμε σπίτι είναι η ερώτηση. «Ναι» είναι η μόνη αποδεκτή απάντηση. Και τώρα, θα λειώσουμε στο delivery: ζούμε βλέπετε σε μια κοινωνία που η πίτσα φτάνει στο σπίτι σου πριν από την αστυνομία.

Η άσκοπη κυκλοφορία εκτός σπιτιού θα τιμωρείται με πρόστιμα που ξεκινούν από τα 150€. Τώρα θα μου πείτε, πως θα αποδείξετε ότι έχετε λόγο για να βρίσκεστε έξω. Πολύ απλά, με ένα είδος… «άδειας εξόδου», στο οποίο έχετε εύκολη ψηφιακή πρόσβαση. Πως ήταν η δίωρη στο στρατό;
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Για όλα αυτά, και γενικά για την επικρατούσα κατάσταση, μας έχει ενημερώνει δύο φορές αυτή την εβδομάδα το 112, κρούοντας τις σειρήνες του συναγερμού μέσω των mobile συσκευών μας, και δίνοντας αφορμή για το εύστοχο meme: «αν δεν πάμε από κορονοϊό θα πάμε από συγκοπή»…

Ήδη από το Σάββατο λειτουργεί δοκιμαστικά η πολυαναμενόμενη κυβερνητική πύλη gov.gr και μάλιστα έχει και τη διευκρίνιση BETA στο λογότυπο της! Έχει πάνω από 500 υπηρεσίες και είναι πολύ εντυπωσιακό. Και μπορεί το Σάββατο που ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας να έπεσε αρκετές φορές, αλλά μόλις περάσουν οι «παιδικές αρρώστιες» οι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους ένα φοβερό εργαλείο. Βλέπω τους υπαλλήλους των ΚΕΠ να κάνουν απεργία, γιατί θα πέσει αναδουλειά!

Από το site, ή απ’ευθείας από το subdomain forma.gov.gr μπορείτε να συνδεθείτε για τις σχετικές άδειες «κυκλοφορίας», χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. To δοκιμάσαμε το βράδυ της Κυριακής και δούλευε θαυμάσια. Κάποιοι κάνουν θαύματα σε χρόνο dt!

Βρείτε και συμπληρώσετε την υπεύθυνη δήλωση που αντιστοιχεί στην αιτιολογία σας, επιβεβαιώστε τη διαδικασία με τον κωδικό που θα λάβετε μέσω SMS, και θα παραλάβετε άμεσα ένα PDF επικυρωμένο με ηλεκτρονική υπογραφή. Σημείωση: φροντίστε να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση του Adobe Reader, για να μην έχετε ευτράπελα χωρίς λόγο… Τσάμπα είναι!

Υπάρχουν όμως και εναλλακτικοί τρόποι, όπως η αποστολή αιτήματος μέσω δωρεάν SMS στο 13033, ή ακόμα και «ελεύθερη» σύνταξη της αιτιολογίας σας σε λευκή σελίδα! Αναλυτικές οδηγίες για όλα αυτά, βρίσκονται δημοσιευμένες στο προαναφερθέν κυβερνητικό portal.

Ηλεκτρονικά διευκολύνεται και η φορολογική ενημερότητα, τόσο στην πληρωμή οφειλών όσο και στην έκδοση της, χωρίς να απαιτείται φυσική επαφή με δημόσιο υπάλληλο. Που έτσι κι αλλιώς ήταν κατά κανόνα «ξυνός». Τελικά, όσα δεν καταφέραμε τόσα χρόνια, τα καταφέραμε μέσα σε λίγες εβδομάδες. O Ζόρης ψήνει την πίτα, λένε στο χωριό μου…
combox
Όσοι νομίζουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει πάει πολύ ψηλά, επειδή έκλεισε η λιανική, μάλλον δεν έχουν τις σωστές πληροφορίες. Οι online πωλήσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα -στο 30-40% της προ κορονοϊού εποχής- σε πολλές κατηγορίες, ενώ δεν είναι λίγα και τα e-shops που έχουν κατεβάσει ρολά.

Κακώς κατά τη γνώμη μας, γιατί δύσκολα μαζεύεις ξανά την πελατεία που θα χάσεις. Βέβαια, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν σε προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζεται να πας στο supermarket. Και θα ανέβουν ακόμα περισσότερο τώρα που πρέπει να πηγαίνεις για αγορές με… «δίωρη», οπότε όλοι θα το ρίξουν στην ανέπαφη παράδοση!

Ωστόσο, ρούχα, υπολογιστές, ρολόγια και κινητά φαίνεται ότι δεν είναι σε προτεραιότητα αυτή την περίοδο. Από την άλλη όλοι έχουν βγει με διαφημίσεις για TV, αλλά ποιος θα αγοράσει τηλεόραση αφού όλοι έχουμε 2-3 στο σπίτι; Παρ’όλα αυτά οι προσφορές δίνουν και παίρνουν (τιμές, δωρεάν μεταφορικά κλπ.). Και όπως είναι γνωστό, προσφορά είναι κάτι που δεν χρειάζεσαι, σε μια τιμή που δεν μπορείς να αντισταθείς.

Τα online φαρμακεία, όπως είναι προφανές παρουσιάζουν τρελά νούμερα. Όπως και τα online supermarket, τα οποία συχνά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει. Μιλάμε για εξαπλάσιες παραγγελίες. Όσα φορτηγάκια και αν προσθέσουν, δύσκολα βγαίνει η άσκηση. Γι’αυτό και ακούστηκε ότι υπάρχουν επαφές με εταιρείες ταχυμεταφορών, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διανομή. Σε κάθε περίπτωση σήμερα ή είσαι στο e-business ή δεν υπάρχεις…

Σας είχαμε πει την περασμένη εβδομάδα ότι ο κορονοϊός δυστυχώς έχει γίνει και trend στον χώρο των διαδικτυακών απατών. Αυτό αναγνωρίστηκε επίσημα τόσο από το υπουργείο όσο και από τη γενική γραμματεία, προειδοποιώντας για προσοχή σε κακόβουλα μηνύματα που υπόσχονται κάθε είδους «snake oil», από φτηνές μάσκες μέχρι φάρμακα κατά του ιού!

Θύμα της ιο-κατάστασης έπεσε και η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου του GRECA, η οποία αναβλήθηκε, με τις νέες ημερομηνίες να είναι… TBA. Βασικά, πως να βγάλεις ημερομηνία για κάτι όταν δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Πάντως πράγματα που δεν χρειάζονται φυσική παρουσία, όπως ο διαγωνισμός της ΕΕΤΤ για το Σύστημα Παρακολούθησης Αγοράς, θα διεξαχθεί κανονικά με ψηφιακό τρόπο.

Κι εμείς φυσικά στη Smart Press θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των online μέσων μας, ο κάθε συντάκτης από το σπίτι του, υπό το νέο μας συλλογικό μοτό: «unusual times but… business as usual»! Αν μάλιστα μπείτε στα sites της Smart Press θα δείτε ότι υπάρχει ειδική ενότητα «μένουμε σπίτι» (www.digitallife.gr/category/menoume-spiti , www.thatslife.gr/category/menoume-spiti/ κλπ.) καθώς και ενότητα Remote Work στο InfoCom.gr για να καλύψουμε καλύτερα τις ανάγκες των ημερών και να δώσουμε άμεσα λύσεις στους αναγνώστες μας. Και τα καλύτερα έρχονται!

Στην αρχή σας είπαμε ότι άρχισαν πάλι οι παρουσιάσεις προϊόντων. Πρώτη και καλύτερη η Apple που ανακοίνωσε το νέο iPad Pro, το οποίο χαρακτηρίζεται ότι είναι ότι πιο κοντά έχει κάνει η Apple στη… Microsoft !!!
Και πιο συγκεκριμένα στο Surface. Pas mal! Δεν είναι άσχημο να παίρνεις μία καλή ιδέα και να κάνεις το καλό… καλύτερο!

Η Huawei ετοιμάζει κάτι πολύ δυνατό την Πέμπτη το μεσημέρι. Προφανώς μιλάμε για το πολυαναμενόμενο P40 σε διάφορες versions. Οι τιμές που διέρρευσαν, αν αληθεύουν- είναι πολύ καλές. Το ίδιο και τα χαρακτηριστικά για τη φωτογραφία (αγγίζουν το επίπεδο DSLR) αλλά και πολλές καινοτομίες στο video. BTW, τα laptops είχαν ένα εκπληκτικό ξεκίνημα στην Ελλάδα!

Νέα μοντέλα είχε και η Nokia. Όχι κάτι το ιδιαίτερο ακόμη και αν το 5G μοντέλο είναι στα 599 ευρώ. Καλή τιμή για σήμερα, αλλά μέχρι να έρθουν τα 5G δίκτυα οι ανάλογες συσκευές θα είναι στα μισά λεφτά. Έχει χάσει πολύ έδαφος η Nokia που μίλησε πολύ στην παρουσίαση που έκανε για το enterprise κομμάτι.

Μα σοβαρά τώρα; Όταν στην παγκόσμια παρουσίαση μέσω YouTube δεν συνδέθηκαν ούτε 10000 άτομα, αυτό δείχνει ότι έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Και το έδαφος δεν είναι τόσο εύκολο να καλυφθεί. Ελπίζουμε να μην πούμε πότε στο μέλλον «μια φορά και έναν καιρό ήταν η Nokia…» Είναι ένα brand που αγαπήσαμε και ζήσαμε τις καλύτερες στιγμές του από την εποχή του 1011
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Ολόκληρη η επερχόμενη οικογένεια Huawei P40, σε όλα τα διαθέσιμα χρώματα. Τη βλέπετε σε μία εντυπωσιακή διαρροή που προέρχεται από τον συνήθη ύποπτο για τέτοια ζητήματα, evleaks.
Να σημειώσουμε ότι η σειρά P40 αποτελείται από τα Huawei P40, Huawei P40 Pro και Huawei P40 Pro Premium, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί τα P40 lite και P40 lite e.
Οι τρεις πρώτες συσκευές με μια πρώτη ματιά φαίνονται πανομοιότυπες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφορές.
- Το Huawei P40 διαθέτει τριπλή κάμερα χωρίς periscope zoom, το Huawei P40 Pro διαθέτει τετραπλή κάμερα με φακό periscope, ενώ το Huawei P40 Pro Premium πενταπλό camera setup!
- Το Huawei P40 Pro Premium φημολογείται ότι θα διαθέτει κεραμική κατασκευή αντί για γυαλί και θα κυκλοφορήσει σε μαύρο ή λευκό χρώμα.
- Τα Huawei P40 και P40 Pro, από την άλλη, θα διατεθούν σε ασημί, γκρι, πορτοκαλί (ή χρυσή), μαύρη, μπλε και aurora αποχρώσεις.
Η σειρά P40 από τη Huawei θα ανακοινωθεί στις 26 Μαρτίου σε αποκλειστικό online event που έχει προγραμματίσει η εταιρεία, διαθέτοντας ολοκαίνουριες κάμερες (με νέο αισθητήρα RYYB 50MP, καλύτερο ζουμ και μεγαλύτερους αισθητήρες), Kirin 990 5G chipset και πιθανώς οθόνες OLED 120Hz.
cl8-sept-2019-600x80
Η HONOR ανακοίνωσε ότι τα κινητά HONOR 20, HONOR 20 PRO, HONOR View 20 και HONOR 9X θα λάβουν την τελευταία ενημέρωση λογισμικού της HONOR που περιλαμβάνει το Magic UI 3.0.
H αναβάθμιση στο Μagic UI 3.0 (σε Android) είναι από τις πιο σημαντικές με ένα κατά πολύ βελτιωμένο UX που διευκολύνει περαιτέρω την χρήση και την πρόσβαση στο οικοσύστημα της εταιρείας (HONOR Magic Watch 2 , HONOR MagicBook , Honor Band 5)
Το Magic UI 3.0 το επόμενης γενιάς λογισμικό δίνει απεριόριστη ελευθερία στην φωτογραφία, στην λήψη βίντεο αλλά και στην ασφάλεια και απόδοση της συσκευής.
H νέα ενημέρωση επιτρέπει στους χρήστες να έχουν καλύτερη και ταχύτερη διάδραση με το κινητό τους.
Η συγκεκριμένη βελτίωση έρχεται ως αποτέλεσμα έρευνας και ανάπτυξης από το Huawei Human Factors Lab.
Με το Magic UI 3.0, η εμπειρία χρήστη είναι πιο βελτιωμένη από ποτέ! Οι χρήστες μπορούν να έχουν πιο ομαλή μετάβαση από εφαρμογή σε εφαρμογή με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία.
H αναβαθμισμένη έκδοση Magic UI 3.0 διευκολύνει την αλληλεπίδραση του χρήστη μεταξύ των διαφορετικών συσκευών και επιτρέπει συνδέσεις κινητών με φορητούς υπολογιστές HONOR View 20, HONOR 20 και HONOR 20 PRO με το HONOR MagicBook. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να ενεργοποιήσει τη λειτουργία NFC και το WIFI στα smartphones και μπορεί πολύ εύκολα να μεταφέρει εικόνες και αρχεία, καθώς και να ακούει μουσική απρόσκοπτα.
Εκτός από τις βελτιώσεις στο σχεδιασμό, οι οποίες καθιστούν δυνατή την επαγγελματική φωτογραφία εν κινήσει, οι χρήστες μπορούν να εφαρμόζουν φίλτρα απευθείας κατά την διάρκεια της λήψης.
Η φωτογραφική μηχανή αποκτά μια πιο εκσυγχρονισμένη εμφάνιση με μια πιο ορατή γραμμή zoom ώστε να επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν πιο εύκολα τον βαθμό μεγέθυνσης. Το Magic UI 3.0 καθιστά την εγγραφή βίντεο ευκολότερη με καλύτερη πρόσβαση σε χαρακτηριστικά όπως το βοηθητικό πλέγμα, το οριζόντιο επίπεδο και το χρονοδιακόπτη.
Η τελευταία ενημερωμένη έκδοση λογισμικού της HONOR υπόσχεται μέγιστη απόδοση σε ένα ασφαλές περιβάλλον: όλες οι συσκευές που είναι ενημερωμένες στο Magic UI 3.0 προστατεύονται μέσω του λειτουργικού συστήματος που είναι πιστοποιημένο με το CCEAL5+, το υψηλότερο επίπεδο πιστοποίησης ασφάλειας που διατίθεται για σύστημα φορητών συσκευών. Ευαίσθητες λειτουργίες όπως η πληρωμή γίνεται μέσω αυτού του απομονωμένου, ασφαλούς συστήματος που αποτρέπει την υποκλοπή δεδομένων.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η HMD σχεδιάζει πολύ σύντομα να παρουσιάσει το νέο line-up των νέων συσκευών της, μέσω ενός online-only event, το οποίο θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων με την εξάπλωση της πανδημίας του Κορονοϊού.
Μία από αυτές είναι και το σούπερ οικονομικό Nokia 1.3, το οποίο όμως διέρρευσε μια ημέρα νωρίτερα από τον γνωστό leakster Evan Blass, ο οποίος ως γνωστόν ανήκει στους πιο αξιόπιστους leaksters.
Το Nokia 1.3 θα απευθύνεται στους users που αγαπούν την οικονομία και για αυτούς μετράει και το παραμικρό ευρώ.
To low-budget smartphone της Nokia έρχεται με LCD display στις 6 ίντσες, προσφέροντας έτσι οθόνη μεγαλύτερη από τις 5.5 ίντσες του Nokia 1 Plus που μπορεί να θεωρηθεί ο προκάτοχος του.
Παράλληλα, η budget-friendly πρόταση της HMD Global έρχεται με ένα μικροσκοπικό notch, στο οποίο κρύβεται μια μικροσκοπική selfie cam με 5MP, ενώ ακόμη δεν έχουμε πληροφορίες αναφορικά με το main camera setup της συσκευής. Σύμφωνα με τον Evan Blass, το εν λόγω προσιτό Nokia θα διαθέτει ένα 3D nano-textured πλαστικό cover, αλλά και ένα dedicated Google Assistant button.
Αν και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά το μικρό της Nokia θα διαθέτει ένα low-end SoC της MediaTek, με 1GB RAM και 8GB αποθηκευτικό χώρο. Όσον αφορά το λειτουργικό, το Nokia 1.3 θα διαθέτει με το Android 10 (Go Edition) και θα κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο μήνα στην αγορά των Η.Π.Α με τιμή στα 99$.
600x80 project 6-3-20 sent
600x80 security 26-2-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin