Newsletter-Banner-600x150_mgn
600x80 security 26-2-20 sent
600x80 project 6-3-20 sent
stay-home

Πόλεμος πατήρ πάντων

Επιταχυντής για την ψηφιακή μετάβαση και μία νέα εργασιακή αντίληψη γίνεται ο πόλεμος ενάντια στην η πανδημία του κορονοϊού, καθώς τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού προβλέπουν άδειασμα των εργασιακών χώρων και εφαρμογή τηλε-εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε -μεγάλες κυρίως- εταιρείες, εφαρμόζουν διαδικασίες remote work και φαίνεται να δημιουργείται με μεγάλη ταχύτητα ένα άλλο κλίμα εργασιακών σχέσεων. Ένα γιγαντιαίο πείραμα που έχει υπαγορευτεί από την ανάγκη περιορισμού του COVID-19, λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι κοινωνίες καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με νέα μέσα.
Η αλήθεια είναι ότι για τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι κάτι νέο, αφού οι τεχνολογίες βρίσκονται ενσωματωμένες στις εσωτερικές και εξωτερικές τους διαδικασίες. Η Vodafone π.χ. έχει θεσπίσει εδώ και καιρό μία ημέρα την εβδομάδα εργασία από το σπίτι. Από κοντά ακολουθούν τις μεγάλες εταιρίες και οι μικρότερες κάνοντας την ανάγκη του κορονοϊού φιλοτιμία. Αλλαγές ωστόσο υπάρχουν σε πολλούς τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι μετασχηματίζονται με καταιγιστικό ρυθμό.
Ξαφνικά, ας πούμε, το Skype μπαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, και ο μαθητικός υπολογιστής από πείραμα της προηγούμενης δεκαετίας γίνεται αναγκαιότητα, ενώ οι ταχύτητες σύνδεσης που μπορούν να υποστηρίξουν video streaming γίνονται ο υπ’αριθμόν ένα παράγοντας επιτυχίας του εγχειρήματος. Η Cisco προσφέρει δωρεάν την πλατφόρμα Webex και το Wrike, το Trello και οι άλλες πλατφόρμες για τηλεργασία δεν προλαβαίνουν να γράφουν νέους χρήστες. Τα πάντα είναι πρωτόγνωρα και παρόλο που τα βιώνουμε σε ένα καθεστώς «εθελοντικής» κλεισούρας στη λογική «μένουμε σπίτι» μοιάζει να μας ανοίγουν νέους δρόμους.
Ένα παρόμοιο πολιτισμικό σοκ βίωσαν και οι ποδοσφαιρόφιλοι, που βρέθηκαν να παρακολουθούν τον αγώνα του Ολυμπιακού από το Youtube, αντί από τις κερκίδες του «Γ. Καραϊσκάκης».
Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα κάνει το κύκλο της και θα περάσει. Θα αφήσει όμως πίσω της μία κοινωνία που θα έχει δοκιμάσει στην πραγματική ζωή τις νέες τεχνολογίες, και θα έχει ξεπεράσει το χάσμα των τεχνολογικών γενεών, αναθεωρώντας αρκετά παραδοσιακά μοντέλα… Πως έλεγαν οι αρχαίοι «ουδέν κακόν αμιγές καλού»;
600x80_cosmote-jan-2020
forthnet-proper

Ο ιππότης έφυγε - ο λογιστής έρχεται

Όπισθεν ολοταχώς έβαλε τελικά ο όμιλος Alter Ego και αποσύρθηκε από την εξαγορά της Forthnet, καταδεικνύοντας την Alpha Bank ως υπεύθυνη για το ναυάγιο. Τι περίμεναν δηλαδή από τραπεζίτες;
Τα πράγματα είχαν στραβώσει τις τελευταίες εβδομάδες και η βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της εξαγοράς γρήγορα απομακρύνθηκε, δίνοντας τη θέση της στην παγωμάρα, μέχρι που τελικά έσκασε η είδηση κατάρρευσης της συμφωνίας.
Η βασική αιτία ήταν το γεγονός ότι η Alpha Bank ζητούσε στο μεσοδιάστημα της συμφωνίας- να βάλει χέρι στα έσοδα από Vodafone – Wind, διαταράσσοντας το business plan και τη ρευστότητα, σαν να έλεγε ότι δεν θέλει να γίνει η δουλειά.
Τελικά, ο επιχειρηματίας, εν μέσω κακού οικονομικού κλίματος και αφού θέλησαν να του αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού στη μέση της διαδρομής «την έκανε» με ελαφρά πηδηματάκια… Η μήπως όχι, γιατί με δεδομένο ότι ακούστηκε και συγκεκριμένο όνομα στη διάρκεια της αποχώρησης δεν αποκλείεται να φαγωθεί «το όνομα» και να ξεκινήσει η παρτίδα από εκεί που σταμάτησε.
Το θέμα είναι ότι η συμφωνία μπορεί να μην «κλείδωσε», κλείδωσαν όμως οι οικονομικοί όροι που αυτή προέβλεπε, όπως το στρατιωτικό κούρεμα των δανείων και το πολύ χαμηλό τίμημα της εξαγοράς. Η τουλάχιστον αποτελούν μία αποδεκτή νέα πραγματικότητα.
Έτσι προέκυψε νέος μνηστήρας, που ακούει στο όνομα Duet Private Equity, ο οποίος κατέθεσε την υποψηφιότητα του, και παρουσιάζεται ως η επόμενη λύση που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες.
Η πρόταση αφορά στην απόκτηση ομολογιακών δανείων, μετατρέψιμων ομολογιών και μετοχών, και τελεί υπό όρους, ενώ όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, η διαδικασία αξιολόγησης της, εναπόκειται στις τράπεζες, χωρίς συμμετοχή της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στην όποια διαπραγμάτευση.
Επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις εξακολουθεί να μην υφίσταται από την πλευρά των τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής) ούτε από την ίδια την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προσφορά του βρετανικού επενδυτικού κεφαλαίου που έχει εμφανιστεί άλλες δύο φορές ως ενδιαφερόμενος για ελληνικές επιχειρήσεις (για την Praxia Bank και την Επενδυτική Τράπεζα) χωρίς να υπογράψει κάποια συμφωνία, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την πρόταση της Alter Ego (κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet και ένα ποσό της τάξεως των 41 εκατ. για την εξαγορά μεγάλου τμήματος του ποσοστού των τραπεζών στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία).
Τα ερωτήματα είναι πολλά: Βλέπουν όλες οι τράπεζες που έχουν τα δάνεια της Forthnet την πρόταση του Duet ως λύση; Απάντηση δεν θα λάβουμε άμεσα όχι μόνον γιατί δεν είναι όλες οι τράπεζες στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά και γιατί τα στελέχη των τραπεζών, όπως και όλων των επιχειρήσεων στη χώρα, αυτή τη στιγμή προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη λειτουργία τους σε συνθήκες πανδημίας. Η υπόθεση Forthnet, άλλωστε, είναι μια από τις πολλές με κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται.
Ακόμη, το Duet θα υποστηρίξει τη πρότασή του εν μέσω αβεβαιότητας αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια που θα έχουν οι επιπτώσεις της πανδημίας; Με άλλα λόγια υπό τις συνθήκες που φαίνεται να διαμορφώνονται θα διαθέσει, εκτός από το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών, περίπου 100 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι αναγκαία ώστε η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία να πάψει να χάνει μερίδιο;
Η ίδια η Forthnet έχει αντέξει χωρίς χρηματοδότηση από τους μετόχους της πολλά χρόνια, μένει να φανεί πόσο ακόμα.... Όσο για την Vodafone και την Wind, όπως σχολίαζε στέλεχος μιας εκ των δύο, «θα χρειασθεί πολύ μεγάλη πειθώ από την πλευρά των τραπεζών για να επιστρέψουν στο τραπέζι της συζήτησης για τη Forthnet». Πλέον το μόνον που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι πιθανές συνέργειες ή η συγχώνευση με προϋπόθεση φυσικά το κούρεμα των τραπεζικών της υποχρεώσεων.
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πρώιμο να κάνει κάποιος οποιαδήποτε εκτίμηση σε ένα χαοτικό περιβάλλον με τόσους αστάθμητους παράγοντες.
Εδώ άλλωστε είχαμε μία έτοιμη συμφωνία που τελικά δεν ευδοκίμησε την τελευταία στιγμή. Φανταστείτε το επίπεδο ασφάλειας προβλέψεων που μπορεί να υπάρχει τώρα…
MLS-Weekly-Telecom_600x80-c
5g-radiation

Τέλος οι αμφιβολίες για την ασφάλεια του 5G

Μιλώντας για νέες τεχνολογίες, η προώθηση των εγκαταστάσεων 5G είναι επιτακτική ανάγκη και όσο κι αν το μυαλό μας είναι σήμερα στον κορονοϊό, όλοι ξέρουμε ότι κάποτε αυτό θα περάσει και ο κόσμος θα προχωρήσει μπροστά.
Ωστόσο, για το 5G είχαν ακουστεί πολλά και ένας από τους παράγοντες ανησυχίας ως τώρα, ήταν και τα θέματα υγείας που έχουν εγερθεί, τόσο από επιστημονικό προσωπικό, όσο και σε επίπεδο πολιτών.
Είδαμε κι εμείς στη χώρα μας αντιδράσεις, από γραφικότητες (βλ. Καλαμάτα), έως και πιο ψύχραιμες και σοβαρές.
Τις αμφιβολίες που έτρεφαν τις αντιδράσεις ήρθε να ξεκαθαρίσει η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία.
Η International Commission for Non-Ionizing Radiation Protection, είναι μία ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ / WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ / ILO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα μέλη της ICNIRP δεν απασχολούνται στην αγορά, και η χρηματοδότηση της Επιτροπής προέρχεται από εθνικούς και διεθνείς δημόσιους οργανισμούς.
Όπως επισημαίνεται, η έκθεση στα δίκτυα 5G θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτά τα όρια, με την ICNIRP να τονίζει: «το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάται ο κόσμος είναι ότι οι τεχνολογίες 5G δεν θα είναι σε θέση να προκαλέσουν βλάβη εφόσον τηρούνται οι νέες κατευθυντήριες γραμμές».
Οι κατευθυντήριες γραμμές της ICNIRP για την ασφάλεια διατηρούν ένα σημαντικό βαθμό προφύλαξης, βάσει ορίων που βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα κατώτατα όρια για τους αποδεδειγμένους κινδύνους για όλες τις ραδιοσυχνότητες, από 2G έως 5G. Ειδικά μάλιστα για τις συχνότητες άνω των 6 GHz, έχουν θεσπιστεί ακόμα πιο αυστηρές οδηγίες, ενώ η ICNIRP εισήγαγε επίσης ένα νέο όριο του μεγέθους απορροφούμενης πυκνότητας ισχύος.
Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές έχουν προβλεφθεί από τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας εδώ και αρκετό καιρό, και υπάρχουν μέθοδοι ελέγχου για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των συσκευών 5G στην αγορά.
Οι μελέτες σχετικά με τις ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται από τις τεχνολογίες κινητής, συνεχίζονται επί δεκαετίες.
Τα επιστημονικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, αποτελούν τη βάση των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών για την ασφάλεια, και περιλαμβάνουν όλες τις τρέχουσες και προγραμματισμένες συχνότητες των τηλεπικοινωνιών.
blackview-oct-2019
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Θέρος - τρύγος - πόλεμος, λέει ο λαός, για να δείξει τις ανάγκες όπου χρειάζεται η προσπάθεια όλων. Ε, λοιπόν έχουμε παγκόσμιο πόλεμο, και μάλιστα με εκατόμβες θυμάτων. Μέσα σε μία εβδομάδα άλλαξαν πολλά, δυστυχώς προς το χειρότερο. Τα κρούσματα αλλά και τα θύματα του κορονοϊού αυξάνονται, και όπως λένε οι ειδικοί, οι αριθμοί βραχυπρόθεσμα θα χειροτερέψουν. Το πόσο, είναι κάτι που εξαρτάται απ’ όλους μας.

Το «μένουμε σπίτι» πρέπει να γίνει η δεύτερη φύση όλων μας. Μόνο έτσι θα περιορίσουμε το κακό και σε λίγες εβδομάδες θα μπορούμε να επανέλθουμε δριμύτεροι, για να διορθώσουμε την οικονομική ζημιά που ενδεχομένως θα έχει προκύψει. Πρέπει να είμαστε βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι και προσεκτικοί, αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι, γιατί ένα είναι βέβαιο. Κάποια στιγμή όλα αυτά θα αποτελούν ένα κακό παρελθόν!

Και βέβαια δεν μένουμε σπίτι για να λιώσουμε το πληκτρολόγιο στο Facebook ή το ριχτάρι του καναπέ που βρίσκεται απέναντι από την τηλεόραση. Δουλεύουμε κανονικά, και ακόμα κι αν η δουλειά μας δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι, μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι όλα εκείνα με τα οποία θέλαμε να ασχοληθούμε εδώ και καιρό και «δεν είχαμε χρόνο».

Να διαβάσουμε δηλαδή κάποιο από τη στοίβα των βιβλίων που είναι σε αναμονή, να φτιάξουμε την αποθήκη, να τακτοποιήσουμε τις ντουλάπες και φυσικά να παίξουμε με τα παιδιά, να μιλήσουμε με τον άνθρωπο μας, και γενικότερα αντί να γκρινιάζουμε για την κλεισούρα να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το χρόνο.

Και επειδή οι συντάκτες του Weekly Telecom πρώτα ζουν και μετά γράφουν, θα σας πούμε τι κάναμε για την ώρα εμείς στη Smart Press: Την ανάγκη φιλοτιμία (όπως όλοι) και την τηλε-εργασία, από concept πραγματικότητα. Μάλιστα, ετοιμάσαμε για εσάς και έναν μικρό οδηγό προς ναυτιλομένους remote employees, για να κάνετε την εργασία από το σπίτι όσο πιο άνετη και αποτελεσματική γίνεται.

Οι υπηρεσίες remote work των εταιρειών έχουν πάρει τα πάνω τους, όπως καταλαβαίνετε. Σας είχαμε μιλήσει ήδη για το Webex της Cisco, και τώρα προστίθεται στις επιλογές σας το portfolio της Metric Global Network που έρχεται να καλύψει άμεσα τις ανάγκες σας.
GY-1537-600X80-1
Γενικά οι πληροφορίες λένε ότι οι παραγγελίες από εταιρικούς πελάτες για τον αναγκαίο εξοπλισμό έχουν φτάσει στο κόκκινο. Οι φορητοί, οι servers, τα συστήματα τηλεδιάσκεψης και το απαραίτητο software πουλάνε στη B2B αγορά όπως το χαρτί υγείας, τα αντισηπτικά και τα μακαρόνια στα supermarkets!

Εσείς ψύχραιμοι: μιλήστε με τους admin σας για να βρείτε τον συνδυασμό remote λύσεων που ταιριάζει καλύτερα στην εταιρεία και στον τρόπο εργασίας σας, ώστε να μην έχει (αισθητή) διαφορά το local από το remote.

Όπως σε κάθε πτυχή της σημερινής επιχειρηματικότητας, οι ψηφιακές απάτες είναι πάντα εκεί για να κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Γι’αυτό φροντίστε να δώσετε τη δέουσα σημασία στην ασφάλεια όταν εργάζεστε απομακρυσμένα, αφού σε αυτή την περίπτωση η πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα δεν είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε «υποψιασμένοι» σχετικά με τα spam και phishing emails που υποτίθεται ότι προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή άλλες υπηρεσίες. Μην τσιμπάτε!

Υπάρχουν και καλά νέα από την αγορά: σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Bewise, Μενέλαος Μακρυγιάννης, η εταιρεία έκλεισε το 2019 στα 2,3 εκατ. ευρώ. Έχει παραδώσει ήδη 280 έργα σε 162 πελάτες και απασχολεί 38 άτομα, τα οποία έως το τέλος του 2020 θα είναι 42 ενώ φέτος έχει στόχο τζίρο 3,2 εκατ. ευρώ.

Ένας τομέας που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα και έχει υλοποιήσει αρκετά έργα είναι αυτός της εργασίας εξ αποστάσεως. Όπως ειπώθηκε, ο τομέας αυτός παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού.
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Επίσης, τόσο ο OTE όσο και η Vodafone έχουν προσαρμοστεί σε αυτή την -ελπίζουμε προσωρινή- κατάσταση, προσφέροντας επιλογές και εργαλεία τόσο για απομακρυσμένη εργασία, όσο και για απομακρυσμένη διδασκαλία. Και φυσικά είναι οι πρώτοι που τα εφαρμόζουν, με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει ότι 13.000 από τους 16.000 εργαζόμενους χρησιμοποιούν την εξ αποστάσεως εργασία και τη Vodafone, που ήταν έτοιμη από καιρό, να περνάει σε ανάλογη φάση.

Τι κάνει όμως η Wind; Well, αν περνώντας από το νέο κτήριο της, δείτε τύπους με παράξενο εξοπλισμό, σαν τους Ghostbusters, σχεδόν κάθε εβδομάδα, δεν κυνηγούν φαντάσματα αλλά -προληπτικά- τον ιό «δια της απολυμάνσεως». Μπορεί να το βρήκαμε υπερβολικά συχνό αλλά σίγουρα πολύ υπεύθυνο και ασφαλές!

Από την άλλη βέβαια, μεθοδικά και με συντονισμένες ενέργειες, από τις 3 Μαρτίου δούλευε το 50% και ήδη έχουμε περάσει στην φάση όπου το 90% του προσωπικού εργάζεται από το σπίτι. Το καλό είναι πως όλα τα εργαλεία remote work ήταν ήδη έτοιμα και έτσι δεν ήταν καθόλου δύσκολο το transition στο νέο modus vivendi.

Μιλώντας για Wind, και παρ’όλο που ούτε το ανέφεραν ούτε ανακοίνωση έβγαλαν, θα πρέπει να επισημάνουμε μία πρωτοβουλία τους που μας συγκίνησε. Φίλος στρατιωτικός που υπηρετεί στον Έβρο, μου είπε ότι έκαναν δώρο 1.000 λεπτά ομιλίας και 5GB data σε όλους τους ακρίτες που φυλάνε τα σύνορα μας. Μπράβο!

Δεν είναι τα λεπτά ή τα data αλλά το κουράγιο και οι δύναμη που παίρνουν οι άνθρωποι που υπερασπίζονται στην πρώτη γραμμή από κάτι τέτοιες ενέργειες. Θυμάμαι το ‘76, κάπου κοντά στα σύνορα στα σχοινάκια, (είχαμε και τότε κρίση με το «Χόρα») έναν αγρότη να περνάει με το κάρο του και να αφήνει ένα τσουβάλι με φρούτα λέγοντας «για τα παιδιά κύριε ίλαρχε». Έτυχε να είμαι παρών, γιατί ήμουν υπηρεσία, και δεν μπορείτε να φανταστείτε πως αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή...

Θετικές εξελίξεις είχαμε στο θέμα ασφάλειας του 5G, όσον αφορά τον τρόπο που (δεν) επηρεάζει τη σωματική υγεία. Η έρευνα της ανεξάρτητης αρχής ICNIRP είναι εκτενής και λεπτομερέστατη, αλλά με λίγα λόγια έδειξε ότι η ακτινοβολία του 5G είναι αρκετά πιο κάτω από τα επιτρεπτά όρια.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Η ICNIRP συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Ελπίζουμε αυτά τα credentials να είναι επαρκή για τους «ψεκασμένους» συμπολίτες μας, αν και πάντα υπάρχει περιθώριο για «ντου» σε περισσότερες κεραίες, αρκεί το επιχείρημα του κάθε «ρήτορα» να έχει αρκετά υψηλό fear factor!

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απεφάνθη ότι η ΕΕΤΤ δεν χρειάζεται να μοιραστεί το «θρόνο». Συγκεκριμένα, απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ζήτησε να μοιραστεί την αρμοδιότητα μαζί με την ΕΕΤΤ σε θέματα ανταγωνισμού τηλεπικοινωνιών.

Η απόφαση βασίστηκε στο επιχείρημα ότι η ΕΕΤΤ ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντα της όσον αφορά τον ανταγωνισμό, από το 2000. Ειδικά σήμερα που έχει αποκτήσει μία πιο «μεστή» ταυτότητα από ποτέ, θα ήταν ίσως η πιο λάθος εποχή για να αποδυναμωθεί.

Έτσι, προφανώς και η περίπτωση της Forthnet αν τελικά ευδοκιμήσει -σε πέντε τέρμινα όπως είπε εμπιστευτικά η χαρτορίχτρα της στήλης- από την ΕΕΤΤ θα περάσει. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όπως σας λέγαμε έκανε πίσω, γιατί η Alpha Bank ήθελε να βάλει χέρι στα έσοδα από Wind και Vodafone.

Αυτό άλλαζε τους κανόνες του παιχνιδιού και τη ρευστότητα, με αποτέλεσμα η συμφωνία να αποκτήσει αρνητική πλευστότητα και να πιάσει πάτο. Τώρα η φήμες λένε ότι το ναυάγιο έχει και ονοματεπώνυμο, και ενδεχομένως να προκλήθηκε σκόπιμα. Who knows? Σημασία έχει το αποτέλεσμα…

Άλλωστε είναι γνωστό ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να σε κλέψει μια τράπεζα, αλλά μόνο ένας να την κλέψεις εσύ…
combox
Από την άλλη, η εκδήλωση ενδιαφέροντος που προϋπήρχε, έγινε κατάθεση πρότασης. Η Duet Private Equity δήλωσε έτσι επίσημα ότι θέλει να παραλάβει τη σκυτάλη από την Alter Ego, στην υπόθεση εξαγοράς της Forthnet.

Αν το βρετανικό επενδυτικό fund προχωρήσει τελικά στην απόκτηση της Forthnet και της Forthnet Media, όπως λέει η προσφορά, θα έχει μεγάλη πρόκληση μπροστά του. Εκτός, αν η (υπέρμετρη) πρόκληση του ενός ήταν πρόσκληση για τον άλλον. Θα φανεί από το νόμισμα στο οποίο θα γίνει η συναλλαγή και αν οι τράπεζες πούν στο τέλος «σπασίμπα» (спасибо) ή την κάνουνε… «σπασίμπα με ελαφρά πηδηματάκια»!

Σύμφωνα με την PcW, οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο υπηρεσιών θα μετριαστούν από την έξαρση του κορονοϊού, τον πιθανό αντίκτυπο του στους τομείς παγκόσμιων ταξιδιωτικών και μεταφορικών υπηρεσιών, και τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στο εμπόριο παγκόσμιων αγαθών.

Σε μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο ορίζοντα ωστόσο, οι προοπτικές για εξαγωγές υπηρεσιών είναι πιο θετικές. Στην τελευταία έκθεση «The World in 2050», υπήρχε πρόβλεψη για συνεχιζόμενη ανάπτυξη σε επίπεδο πραγματικού εισοδήματος, τόσο για τις G7 όσο και τις Ε7 χώρες, γεγονός που θα δημιουργήσει ζήτηση για περισσότερες υπηρεσίες.

Οι συνεχιζόμενες τεχνολογικές καινοτομίες, σε συνδυασμό με την εξάπλωση ταχύτερων και φθηνότερων συνδέσεων στο διαδίκτυο, θα οδηγήσει στη συνεχή ανάπτυξη καινούργιων και πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, διευκολύνοντας τη διασυνοριακή εμπορία τους.

Σε επίπεδο κανονιστικού πλαισίου γίνονται επίσης κάποιες διστακτικές προσπάθειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να θέσει κανόνες που αφορούν στην ψηφιακή οικονομία, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη ροή δεδομένων.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Αυτά για να έχετε στο νου σας την επόμενη μέρα… Αν θέλετε να διαβάσετε όλη την έρευνα κάντε κλικ εδώ.

Στο Skroutz -που κανονικά σήμερα, 16 Μαρτίου, έληγε η προθεσμία για μεταφορά στο νέο σύστημα- πήρε παράταση ένα μήνα επισήμως λόγω κορονοϊού. Βέβαια βοήθησε και ένα γράμμα που έστειλαν οι «μεγάλοι», αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Όχι ότι δεν έχουμε το γράμμα, αλλά δεν το δημοσιεύουμε για να μη «δηλητηριάσουμε» το κλίμα. «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται»…

Η ΕΕΤΤ ζήτησε από τους παρόχους να κάνουν προσφορές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχουμε «κατάσταση πολιορκίας» για να προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις (που έγιναν π.χ. ήδη στην Ιταλία), και μακάρι να μη φτάσουμε ποτέ. Ωστόσο η Vodafone ανταποκρίθηκε, με τη Vodafone TV, τα διαδραστικά παιδικά προγράμματα και τη δημιουργική STEM απασχόληση στο πλαίσιο του Vodafone Generation Next. Μπράβο!

Επειδή είμαστε «μόνοι στο σπίτι» με την συνδρομητική TV, η Ευρώπη αναζητεί λύσεις ώστε οι OTT πάροχοι τηλεόρασης (Neflix, Apple TV, Disney TV κλπ.) αφ’ενός μεν να υποχρεωθούν να έχουν ευρωπαϊκό περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους, και αφ’ετέρου να πάψουν να ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους τοπικούς παρόχους, οι οποίοι πληρώνουν πλήθος φόρων (10% Pay TV + ΦΠΑ + 5% φόρο Internet + 3% επί των εσόδων όσοι προσφέρουν δορυφορικά πακέτα) !!!

Το Mega μπορεί να είναι on-air αλλά τα δόντια του θα τα δείξει τον Σεπτέμβρη, αφού όπως λένε οι πληροφορίες μας, ακόμα και στις δύσκολες εποχές που ζούμε, οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της διαμόρφωσης του προγράμματος κάνουν ελκυστικές προσφορές και αναζητούν τα ονόματα που θα επιτρέψουν στο μεγάλο κανάλι να γίνει… Megalicious!

Ε, και για να κλείσουμε με κάτι διαφορετικό: ο Bill Gates αποχώρησε από τη Microsoft.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H Motorola είναι μια εταιρεία που «ειδικεύεται» στην αγορά των mid-rangers, παρόλα αυτά εδώ και καιρό δεν έχει δοκιμάσει στον τομέα των παραδοσιακών flagships και τώρα έφτασε η στιγμή για να κλέψει την παράσταση με το Edge+. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα leaks, το Motorola Edge+ θα αποτελέσει τη πρώτη ναυαρχίδα της γνωστής εταιρείας που θα φέρει κάμερα με ποιότητα ανάλυσης στα 108MP, μέσω ενός triple camera setup (108 + 16 + 8MP).
Η Motorola έχει δώσει προσοχή όμως και στις selfie δυνατότητες του Edge+, με έναν sensor στα 25MP, ακολουθώντας τη λογικής μια διακριτικής μικροσκοπικής οπής. Πέραν από την έμφαση που δίνεται στις mobile photography δυνατότητες της συσκευές, το Edge+ θα έχει στο εσωτερικό του ένα Snapdragon 865 chipset, 5G connectivity και display στις 6.67 ίντσες στα 90Hz.
Και δεν είναι μόνο αυτά τα ενδιαφέροντα features, καθώς έρχεται με καθαρόαιμο Android, μεγάλη μπαταρία με χωρητικότητα στα 5.170mAh κι ένα κλασικό audio jack. Σε αυτή τη φάση είναι άγνωστο το πότε σκοπεύει η Motorola να ρίξει στην αγορά το νέο high-end μοντέλο της, καθώς αποτέλεσε ένα από τα θύματα της εξάπλωσης του Κορονοϊού και της ακύρωσης του MWC 2020.
cl8-sept-2019-600x80
Οι fans της Xiaomi αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία την επίσημη ανακοίνωση του Mi 10 Pro (κυκλοφορεί ήδη στην Κίνα), το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σε ένα event στις 27 Μαρτίου. Η νέα high-end συσκευή της Xiaomi αναμένεται να είναι πανίσχυρη, όμως η κινεζική εταιρεία φαίνεται να ρίχνει το βάρος σε ένα συγκεκριμένο feature και αυτό δεν είναι άλλο από την εντυπωσιακή κάμερα των 108MP, η οποία όπως μπορείτε να φανταστείτε μας υπόσχεται… «διαστημικές» επιδόσεις!
Για αυτό και στη τελευταία διαφήμιση που κυκλοφόρησε η Xiaomi στα κανάλια της στο YouTube και στο Twitter, εμφανίζει τις επιδόσεις της κάμερας της νέας ναυαρχίδας της εκτός της γήινης ατμόσφαιρας.
Το όλο concept βέβαια έχει σχέση με την απόφαση της Xiaomi το 2019 να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο, ο οποίος έφερε το ίδιο camera setup με το Mi 10 Pro!
Εντάξει, ενδεχομένως να υπάρχει μια μικρή δόση υπερβολής, όμως από την σκοπιά του marketing πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετική καμπάνια. H Xiaomi στοχεύει φέτος να ξεπεράσει τους 100 εκατ. users μέσα στο 2020 και αναμφίβολα ρίχνει κλεφτιές ματιές προς την κορυφή. Δείτε το εκπληκτικό διαφημιστικό σποτ!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το nubia brand της ZTE παρουσίασε το RedMagic 5G, μία πρόταση που αποτελεί μία πραγματική νέα ναυαρχίδα για την εταιρεία και συνεχίζει την πορεία της οικογένειας RedMagic, με έμφαση σε ισχυρές συσκευές με gaming χαρακτηριστικά και… όχι μόνο.
Η νέα εντυπωσιακή πρόταση εκμεταλλεύεται φυσικά τα 5G δίκτυα, όπως αντιλαμβανόμαστε από το όνομά της, ενώ ξεχωρίζει διαθέτοντας οθόνη 6,65 ιντσών FHD+ (2340x1080 pixels) τεχνολογίας AMOLED με refresh rate 144Hz.
Όσον αφορά τον επεξεργαστή, έρχεται με Snapdragon 865, διαθέτοντας επιλογή για έως 16GB RAM και έως 256GB αποθηκευτικό χώρο. Ενσωματώνει ακόμη ένα νέο σύστημα ψύξης σε σχήμα L και υποστήριξη Active Liquid Cooling με Turbo Fan 3, που το διατηρεί έως και 200% περισσότερο δροσερό σε σχέση με τα υπόλοιπα RedMagic μοντέλα.
Η συσκευή χρησιμοποιεί τα βελτιωμένα dual IC game Shoulder Trigger Buttons και επίσης διαθέτει βιομετρικό αισθητήρα αποτυπωμάτων ενσωματωμένο στην οθόνη. Στον τομέα των καμερών, έρχεται με 64MP IMX 686 κεντρική κάμερα, 8MP wide angle lens και 2MP Bokeh lens, όπως επίσης και 12MP εμπρόσθια κάμερα. Η μπαταρία της φτάνει τα 4.500mAh με δυνατότητα γρήγορης φόρτισης στα 55W.
Τέλος, το λειτουργικό, είναι το Android 10 με το RedMagic OS της εταιρείας.
Το Nubia RedMagic 5G θα κυκλοφορήσει σε τρεις αποχρώσεις (Black, Red & Gradient) με κόστος από 3.799 γουάν (περίπου 485 ευρώ).
600x80 security 26-2-20 sent
600x80 project 6-3-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin