Newsletter-Banner-600x150_mgn

Αναθεώρηση των δεικτών DESI επιδιώκει η ΓΓΤΤ

Προς ένα δικαιότερο σύστημα μέτρησης του δείκτη DESI, όσον αφορά στο κομμάτι της διαθεσιμότητας γραμμών υψηλών ταχυτήτων, πιέζει η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω της ΓΓΤΤ. Όπως είχε αναφερθεί και στο round table του Infocom World τον περασμένο Νοέμβριο από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 2,9 εκατ. γραμμές με ταχύτητα άνω των 100 Mbps (επί συνόλου 4,7 εκατ. γραμμών), κυρίως μέσω της τεχνολογίας vectoring (οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες), όμως ο δείκτης DESI μετρά τη συνδεσιμότητα μόνο στις οπτικές ίνες που φτάνουν ως τον χρήστη (FTTB, FTTH).
Όπως μας ανέφερε ο Γ.Γ. Αντώνης Τζωρζακάκης, η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλία αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού και να θεσμοθετηθεί ένας νέος δείκτης που να αποτυπώνει το σύνολο των γραμμών νέας γενιάς, όχι μόνο αν το last mile είναι με οπτική ίνα.
Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς έχει τη στήριξη Αυστρίας, Γερμανίας, Βελγίου και Ιταλίας, και σύντομα θα δούμε το δείκτη «NGA Overall» να κάνει την εμφάνισή του στις αναφορές.
Οπότε, μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου μέτρησης, αναμένεται η Ελλάδα να ανέβει κάποιες θέσεις στον πίνακα των χωρών και τότε θα αρχίσει να διαφαίνεται η επόμενη πρόκληση που έχει η χώρα. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αύξηση της ζήτησης δικτύου υψηλών ταχυτήτων. Είναι άραγε θέμα κόστους η είναι θέμα αναγκών;
Όσον αφορά στο κόστος, ο κ. Τζωρζακάκης δήλωσε ότι παρατηρεί πως η αγορά έχει μπει σε μια πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών και ότι η Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών είναι υπέρ κάθε ενέργειας που βελτιώνει τις υπηρεσίες και μειώνει τις τιμές. Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της υψηλής φορολόγησης, προσέθεσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει έδαφος για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο.
Σχετικά με την προσπάθεια αύξησης της ζήτησης, η Γενική Γραμματεία επιδιώκει να περιληφθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ζήτησης (Superfast Broadband), όλες οι τεχνολογίες με ταχύτητα άνω των 100 Mbps.
Καλή επιτυχία!
600x80_cosmote-jan-2020
antonis-tzortzakakis

Τα βήματα για το 5G

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη διάθεση του φάσματος που αφορά το 5G και τη διαγωνιστική διαδικασία, όπως τις τιμές εκκίνησης, τους περιορισμούς δικαιωμάτων, αν θα γίνουν ταυτόχρονοι γύροι, κλπ.
Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για το 5G, έχει ήδη προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη σχετική μελέτη, και είναι σε φάση αποσφράγισης προσφορών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας, σε διάστημα 2-3 μηνών θα υπάρξουν αποτελέσματα που θα δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τα δίκτυα 5ης γενιάς.
Το πιθανότερο είναι να πάμε σε μια multi-band διαδικασία με δημοπράτηση αδειών στα 3,5 GHz και 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz. Το Ψηφιακό Μέρισμα 2, δηλαδή οι συχνότητες στα 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιούνται από την τηλεόραση (Digea και ΕΡΤ) θα αποδοθούν στη συνέχεια, καθώς η διαδικασία για να απελευθερωθούν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του 2021. Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει πρόθεση να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις άδειες, αλλά να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις.
Άλλωστε, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, τα έσοδα από τη διάθεση του φάσματος θα επενδυθούν για την κάλυψη του δημοσίου χρέους.
Για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για τα δίκτυα 5ης γενιάς, ο κ. Τζωρτζακάκης ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα θα ακολουθήσει απόλυτα το ευρωπαϊκό Toolbox που εγκρίθηκε πρόσφατα». Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες προβλέψεις της εργαλειοθήκης αφορούν την ασφάλεια και των δικτύων και των κρίσιμων υποδομών που θα ελέγχουν.
Σε αυτό το σημείο μάλιστα εστιάζεται και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της δεν ευνοεί κανέναν προμηθευτή. Οι μεγάλοι όμως τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της Γηραιάς Ηπείρου (βλ. Vodafone & Deutcshe Telecom), όσον αφορά το core network, δείχνουν να έχουν κάποια τάση προς τους Ευρωπαίους προμηθευτές…
MLS-Weekly-Telecom_600x80-c
ote-hq

H Citi ψηφίζει ΟΤΕ

Για τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν από εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια έκαναν λόγο οι αναλυτές της Citi, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για την περσινή χρήση, έπειτα από την ανακοίνωση τους.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε ότι η επιχείρηση είναι σε καλή κατάσταση για να ξεκινήσει την καινούργια δεκαετία και να ορίσει το όραμα της τα υπόλοιπα 10 χρόνια.
Φέτος ο ΟΤΕ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια επένδυσε περί τα 5 δισ. ευρώ και θα συνεχίσει να επενδύει τόσο στην κύρια δραστηριότητα, όσο και σε νέους τομείς.
Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το Δ’ Τρίμηνο ήταν ιδιαιτέρως θετικά και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, «ήταν το επιστέγασμα μίας πολύ δυνατής χρονιάς.
Δικαιώνουν τη στρατηγική που υλοποιούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια επί σειρά ετών. Είμαι ικανοποιημένος από την αύξηση εσόδων και την ισχυρή κερδοφορία στην Ελλάδα σε επίπεδο έτους, καθώς και από τη σημαντική βελτίωση κατά το τελευταίο τρίμηνο στη Ρουμανία.»
Ωστόσο, η κύρια επιτυχία του Μιχάλη Τσαμάζ είναι το διαχρονικό έργο που εξελίσσεται από το τέλος του 2010, οπότε και ανέλαβε από τον Παναγή Βουρλούμη, και δεν είναι άλλο από το τη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ.
Κατάφερε να προσαρμόσει τον οργανισμό στο νέο περιβάλλον όπου συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές, με την ευελιξία και την καινοτομία να είναι απαραίτητη για τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς.
Συνεχής εξορθολογίσμος και αναδιάρθρωση κέντρων κόστους, ανάπτυξη νέων πηγών εσόδων και φυσικά τα εργασιακά, με αποκορύφωμα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες, δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο να είναι ανταγωνιστικός και βιώσιμος.
blackview-oct-2019
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS3
Η πλήρως ψηφιοποιημένη (ή… «ψηφιακά μετασχηματισμένη», αν προτιμάτε) διαδικασία δήλωσης γεννήσεων, λειτουργεί πλέον πιλοτικά σε 15 μαιευτήρια.

Σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αττική. Δυστυχώς, στη λίστα δεν περιλαμβάνεται (ακόμα) το ΡΕΑ, οπότε δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε… «hands-on review», αφού εκεί γέννησε την Τετάρτη η Ειρήνη και έγινε παππούς ο εκδότης μας!

Όπως είχαμε πει πριν από μία εβδομάδα «σφίγγει τα λουριά» η ΕΕΤΤ στον κανονισμό για τους 5-ψήφιους αριθμούς, με στόχο την προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των παρόχων.

Βέβαια καλό θα είναι, ως χρήστες του 21ου αιώνα, να προτιμούμε τη δωρεάν και πανταχού διαθέσιμη online ενημέρωση, ώστε να μην υφίσταται καν τέτοιο θέμα πλέον. Τα πάντα υπάρχουν στο Internet!

Τροποποιήσεις έχουμε όμως και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων στις πληρωμές με ΦΠΑ.
GY-1537-600X80-1
Δηλαδή, σε όλες τις πληρωμές, εκτός από τα «μαύρα», όπου έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζονται κανονισμοί… Ούτε data! Διότι, όπως θα έλεγε και ο ΚΥΡ «το χρήμα πολλοί εμίσησαν το μαύρο χρήμα ουδείς»!!!

Ενημέρωση όμως υπήρξε και από τη ΓΓΤΤ, και μάλιστα διεξοδική. Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο, μίλησε «εφ’ όλης της ύλης» για όλα όσα έγιναν το τελευταίο 6μηνο!

Ξεκίνησε από την για την τιμολογιακή πολιτική στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες όπου έδωσε ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι υπάρχει περιθώριο για αποκλιμάκωση τιμών, και ότι αυτή η στρατηγική ήδη εφαρμόζεται. Αυτό θα είναι συνάρτηση από πολλούς παράγοντες ένας από τους οποίους θα μπορούσε να είναι η μείωση της φορολογίας.

Τα παραπάνω, σε συνάρτηση με όσα ακούσαμε στο conference call του ΟΤΕ, τις εκτιμήσεις δηλαδή για αύξηση των εσόδων από data, δείχνουν ότι «το κέρδος θα έρθει από την κατανάλωση». Και ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για τόνωση της ζήτησης…

Καλά και γρήγορα πάει και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με αναβάθμιση από τον ΟΤΕ, αλλά και γενικότερα δράσεις όπως το WiFi4Gr για 3000 δημόσια WiFi hotspots. Pas mal!
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στον δείκτη DESI, και την πρόθεση θέσπισης ενός νέου -πιο έντιμου- δείκτη, του NGA Overall.

Αυτός θα λαμβάνει υπ’όψη τις γραμμές με ταχύτητα 100 Mbps και άνω, ακόμα και αν δεν περιλαμβάνουν Fiber to the Home. Έτσι, προσμετρώντας το vectoring, η Ελλάδα «κερδίζει» άλλες 2,9 εκατ. γραμμές, που μπορούν να την ανεβάσουν σε καλύτερη θέση.

Αυτό είναι μία εξαιρετικά ελκυστική προσέγγιση, που μπορεί προφανώς να ωφελήσει κι άλλες χώρες. Γι’ αυτό η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Γερμανία, «προσυπογράφουν» αυτό το concept.

Για το 5G, μίλησε ρεαλιστικά, ότι δηλαδή οι συχνότητες των 700 MHz που απασχολούνται σήμερα από ΕΡΤ και Digea θα αργήσουν να διατεθούν, καθώς η απελευθέρωση τους αναμένεται το 3ο τρίμηνο του 2021.

Έτσι, ως μία πιο πρακτική λύση βλέπει τη δημοπράτηση multiband, με τις συχνότητες 3,5 GHz και 26 GHz. Επίσης, ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν το toolbox της ΕΕ. Είναι άλλωστε η πιο safe επιλογή για να γλυτώσουμε και το «πρήξιμο» από την πλευρά των Αμερικανών. Και φυσικά δεν θα πάμε στο 5G στα τυφλά, αλλά με μπούσουλα την Εθνική Στρατηγική για το 5G που όλα δείχνουν ότι θα είναι έτοιμη το επόμενο τρίμηνο.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του, ότι στελεχώνεται η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που βγήκε στον αέρα ότι πάθαμε τον Απρίλιο του 2019 με την κυβερνοεπίθεση σε Μαξίμου, ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ. και ΥΠΕΞ, όπου οι hackers υπέκλεψαν αλληλογραφία και άλλα έγγραφα. Πέντε μέρες αλώνιζαν πάνω στη «θαλάσσια χελώνα» τους…

Δεν έχει σημασία ποιος ήταν τότε στο «γκοβέρνο» και ποιος είναι σήμερα, γιατί το κράτος έχει συνέχεια και ότι παθαίνουμε το 2019 θα το κουβαλάμε για χρόνια. Σημασία έχει τα παθήματα να γίνονται μαθήματα.

Γι’ αυτό και οι 70 πιο κρίσιμες υποδομές της χώρας ελέγχονται «εφ’ όλης της ύλης», σχετικά με το αν συμμορφώνονται με τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας.

Λέγεται ότι εντός αυτής της εβδομάδας, θα πέσουν οι υπογραφές στη συμφωνία μεταξύ Forthnet και Alter Ego. Αναμείνατε ενημέρωση με Infocom Flash!

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε ο ΟΤΕ από τη Citi, η οποία φρόντισε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη στήριξη της στον όμιλο. Συγκεκριμένα είπε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού για το 2019 ήταν τα καλύτερα από εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια!
combox
Η σύσταση της είναι οι επενδυτές να αγοράσουν μετοχές του ΟΤΕ με προτεινόμενη τιμή τα 20 ευρώ (την Παρασκευή έκλεισε στα 13.100). Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς ότι την αποφράδα ημέρα της 5ης Ιουνίου 2012 που το χρηματιστήριο έπιασε πάτο με 476,36 μονάδες η μετοχή είχε 1,13 ευρώ! Δηλαδή κάποιος που είχε αγοράσει τότε μετοχές 10.000 ευρώ σήμερα θα είχε 115.929 ευρώ! Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, μερικά πράγματα φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού…

Καλά νέα λοιπόν για τον Μιχάλη Τσαμάζ, αλλά και για τον Tim Hotges! Ο πρώτος μάλιστα αναφέρθηκε στo conference call στο όραμα της επόμενης δεκαετίας και στους νέους τομείς δραστηριότητας, που είναι το on line στοίχημα και οι πληρωμές.

Για το on line στοίχημα η αίσθηση είναι ότι τελικά θα προχωρήσουν με την Intralot, παρά τις αντίθετες φήμες. Δεν θα βάζαμε βέβαια… στοίχημα, αλλά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη (της Παιανίας).

Με την ακύρωση του Καρναβαλιού της Βενετίας και τα κρούσματα στην Ιταλία αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν η απόφαση για ακύρωση του MWC, λόγω του κορονοϊού. Και πόσο σοφές οι επιλογές των εταιρειών που αποχώρησαν, βάζοντας τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς και τα συμβόλαια, όπως χαρακτηριστικά είχε πει η Μαρία Μπούρα από την Ericsson.

Ακούγεται ωστόσο ότι κάποια -θαρραλέα- στελέχη του ΣΕΚΕΕ θα πάνε Βαρκελώνη. To MWC και οι τοπικές αρχές κάνουν διάφορες εκδηλώσεις και θα πάνε εθιμοτυπικά και όχι μόνο, για τις επαφές. Επίσης, ακούγεται ότι το GSMA δεν σχεδιάζει να δώσει αποζημίωση και γενικώς το θέμα αυτό αναμένεται να επιφέρει πολλές τριβές και προστριβές. Αύριο θα ανακοινωθούν και τα βραβεία GLOMO Awards. Δείτε τις υποψηφιότητες.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Στο μέτωπο της λιανικής έχει μεν ησυχία για την ώρα αλλά κάτι μου λέει ότι σύντομα θα δούμε πράγματα. Κατ’ αρχάς είναι οι δύο συσκευές της Samsung (S20 και Z-flip) που κάνουν πάταγο αυτή τη στιγμή στην αγορά. Σήμερα όμως αρχίσουν οι προεγγραφές για μία φανταστική προσφορά από την Huawei που κάνει λανσάρισμα της νέας της προϊόντικής σειράς, των φορητών υπολογιστών. Ένα laptop MateBook D14 η MateBook D15 με δώρο ένα κινητό που «τα σπάει» είναι μία προσφορά «once in a life time». Η προσφορά είναι για μια ημέρα (Δευτέρα), αλλά κάτι μας λέει ότι θα δοθεί extension και θα διατεθούν πολλές χιλιάδες κομμάτια.

Και να μην θέλεις να αγοράσεις, κάτι τέτοιες προσφορές σε «αναγκάζουν»! Φίλος από την αγορά μου έλεγε μάλιστα ότι ακόμα και αν πουλήσεις το κινητό σου μένει το laptop που θα το έχεις πληρώσει στην ουσία 300-400 ευρώ. Προφανώς, δεν έχει δει πόσο καλά δουλεύουν και οι δύο μαζί με χρήση του one hop -της τεχνολογίας που παρουσιάστηκε πέρσι στη Βαρκελώνη- και δημιουργεί το απόλυτο mobile office. Και το ..κερασάκι στην τούρτα. Λέγεται ότι θα υπάρχει και ένα κρυφό δώρο στην προσφορά, στη λογική delivery more than you promised!

Αναστάτωση στην αγορά αναμένεται να προκληθεί και από την απόφαση του Skroutz για αλλαγή του μοντέλου χρέωσης από CPC σε CPS, με αποτέλεσμα αντί να αμείβεται για κάθε click, να λαμβάνει ποσοστό από κάθε πώληση. Καθοριστική ημερομηνία είναι η 16η Μαρτίου που θα εφαρμοστούν οι αλλαγές. Για την ώρα υπάρχουν αντιδράσεις γιατί το 3% που ζητάει π.χ. από τα καταστήματα για τα κινητά -όταν όλοι γνωρίζουμε τα χαμηλά περιθώρια- σημαίνει ότι οι τιμές θα ανέβουν και θα πλησιάσουν τις τιμές των καταστημάτων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αφενός μεν τα καταστήματα της πλατφόρμας να απωλέσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα που είναι η όποια διαφορά στην τιμή και αφετέρου η συγκεκριμένη πλατφόρμα να πάψει να είναι το σημείο αναφοράς για τις τιμές. Οι μεγάλες αλυσίδες θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους… Και μπορεί να υπάρχουν φήμες ότι εμπλέκεται το Amazon και 80 μύρια, αλλά έχουμε μία επιφύλαξη κυρίως για το δεύτερο. Μπορεί ο Τ. Μπέζος να είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο αλλά παραμένει στην πρώτη θέση γιατί είναι προσεκτικός στη διαχείρισή τους…

Το 15% των συσκευών που θα διατεθούν φέτος θα είναι 5G σύμφωνα με την Strategy Analytics. Η αίσθηση μάλιστα είναι ότι το 2021 αναμένεται η τιμή των 5G συσκευών να βρίσκεται κάτω από τα 200 ευρώ, με την ΖΤΕ, που θέλει να κάνει δυναμικό comeback, να φιλοδοξεί να διακριθεί σε αυτό το παιχνίδι. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που στοχεύει στα νέα της λανσαρίσματα, όπως μου έλεγε στέλεχος της εταιρείας΄. Μιλάμε άλλωστε για μία εταιρεία που έχει 17 χρόνια στη χώρα μας και έχει διαθέσει ήδη 5.000.000 routers σε μία χώρα με 4.000.000 νοικοκυριά (προφανώς -για να προλάβουμε τις απορίες σας- αρκετά και σαν συσκευές αντικατάστασης). Stay tuned και σύντομα θα έχουμε περισσότερα νέα!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Το 2020 είναι σίγουρα μια πολύ «περίεργη χρονιά» για τον κόσμο της mobile τεχνολογίας, η οποία προβληματίζει ακόμη και τους πιο έμπειρους οικονομικούς αναλυτές, για αυτό και ο κίνδυνος εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων είναι σίγουρα ορατός! Από τη μία έχουμε την επανάσταση του 5G που φιλοδοξεί να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για την καθημερινότητα μας και την mobile τεχνολογία και από την άλλη το πρόσφατο ξέσπασμα του Κορονοϊού έχει σπείρει το φόβο, την ανασφάλεια για το αύριο, αλλά και μια παύση της παραγωγικής διαδικασίας που προέρχεται από την Κίνα.
Ωστόσο, παρόλο που βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς και σίγουρα υπάρχουν πολλοί ακόμα αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να παρουσιαστούν στην πορεία, η ομάδα των αναλυτών της Strategy Analytics τολμάει να κάνει μια αρκετά ενθαρρυντική πρόβλεψη για τους μεγάλους κατασκευαστές της κινητής τηλεφωνίας, αναφέροντας ότι τα 5G smartphones (σε επίπεδο αποστολών) πρόκειται να καταλάβουν το 15% από το συνολικό μερίδιο της πίτας.
Εφόσον η παραπάνω πρόβλεψη επαληθευτεί, τότε θα έχουμε να κάνουμε με μια πολύ μεγάλη αύξηση από τη στιγμή που για το 2019 το αντίστοιχο νούμερο ανήλθε μόλις στο 1%!
Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε περίπου 200 εκατομμύρια συσκευές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι χώρες που θα σηκώσουν το «βάρος» των περισσότερων πωλήσεων σε 5G smartphones είναι οι… Κίνα, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Γερμανία, με ένα ποσοστό που θα αγγίξει το 90% των πωλήσεων.
Αν και η παραπάνω πρόβλεψη φαίνεται θετική σε σύγκριση με το 2019, ωστόσο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν μια στασιμότητα και αυτό γιατί πολύ μεγάλες αγορές όπως για παράδειγμα η Ινδία, δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει το νέο πρότυπο τηλεπικοινωνίας σε μαζική κλίμακα, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο 2021. Κρίνοντας με βάση τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, τo 2020 πρόκειται για μια χρονιά που μάλλον δεν προσφέρεται για πολλές εκτιμήσεις και προβλέψεις…
cl8-sept-2019-600x80
Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphones έχουν επενδύσει σε καινοτόμα σχεδιαστικά concepts, τα οποία έχουν ως στόχο τους να αλλάξουν τη μορφή των smartphones όπως την γνωρίζουμε εδώ και τόσο καιρό.
Αναμφίβολα, τα foldable smartphones (αναδιπλούμενα) τείνουν να γίνουν το πιο hot trend της βιομηχανίας (ως γνωστόν η Huawei, η Samsung και η Motorola έχουν ήδη κάνει τις κινήσεις τους στο συγκεκριμένο πεδίο), ωστόσο κι άλλες εταιρείες φαίνονται διατεθειμένες να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι! Μια από αυτές είναι και η TCL, η οποία με το δικό της prototype smartphone από ότι φαίνεται επιθυμεί να βάλει δύσκολα στους ανταγωνιστές της!
Αυτό συμβαίνει γιατί το δικό της concept phone (το οποίο θα παρουσιαζόταν στο MWC 2020 της Βαρκελώνης σε μία ειδική press conference, η οποία δυστυχώς ακυρώθηκε όπως και η υπόλοιπη έκθεση), δεν δείχνει να ακολουθεί τη γνωστή αναδιπλούμενη λογική, αλλά έρχεται με συρόμενο expandable display.
Σύμφωνα με τη διαρροή που βγήκε στον αέρα από το CNET ο χρήστης του εν λόγω concept smartphone της TCL θα μπορεί να εκτείνει «συρταρωτά» το display, όπως ακριβώς όταν ανοιγοκλείνουμε το συρτάρι του γραφείου μας. Με αυτόν τον τρόπο, το smartphone μας θα μεταμορφώνεται σε tablet χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη ενός μηχανισμού αναδίπλωσης. Αν και δυστυχώς σε αυτή τη φάση δεν έχουμε την παραμικρή πληροφορία, για τα tech specs της συγκεκριμένης συσκευής και για το πώς ακριβώς θα δουλεύει, παρόλα αυτά αναμένουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση πολύ σύντομα (ή ένα μελλοντικό event) από τη στιγμή που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το εν λόγω prototype θα έκανε την εμφάνιση του στο ακυρωθέν MWC 2020.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Οι πληροφορίες θέλουν την Apple να ετοιμάζει την ανακοίνωση του πρώτου iPhone για το 2020.
Πιθανότατα, θα είναι το iPhone SE 2, το νέο low-cost iPhone, το λανσάρισμα του οποίου δε φαίνεται να επηρεάζεται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου ένα μήνα.
Κάποιες φήμες θέλουν την Apple να πραγματοποιεί το επόμενο event της στις 31 Μαρτίου, με τη συσκευή να κυκλοφορεί στις 3 Απριλίου (ή και ακόμη νωρίτερα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες).
Πέρα από το iPhone SE 2, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική εταιρεία θα δούμε ακόμη το iPad Pro 2020 και ίσως περισσότερα προϊόντα, όπως νέα AirPods κ.ά.
facebook instagram twitter youtube linkedin