Newsletter-Banner-600x150_mgn
600x80 hotel 29-1-20 sent

Καθολική ευρυζωνικότητα

Σε δημόσιο αγαθό ανακηρύσσεται πλέον η ευρυζωνικότητα, αφού -όπως φαίνεται- πρόκειται να ενταχθεί στο βασικό πακέτο των υπηρεσιών της καθολικής υπηρεσίας στις τηλεπικοινωνίες, το οποίο θα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες στο σύνολο της χώρας.
Κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στη Βουλή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, «το θέμα της ένταξης της ευρυζωνικής υπηρεσίας στην καθολική υπηρεσία είναι στα πλάνα το επόμενο διάστημα».
Αυτό ανέφερε κατά την τοποθέτηση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, αρμόδιος για τις τηλεπικοινωνίες, Δημήτρης Βαρουτάς, προσθέτοντας, «θα μπορέσει να προσφερθεί η ευρυζωνικότητα και στις αγροτικές περιοχές, εκτός της επιδότησης, και σε περιοχές που δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον».
Ως και σήμερα το βασικό πακέτο της καθολικής υπηρεσίας για τις τηλεπικοινωνίες δεν περιλαμβάνει την ευρυζωνική σύνδεση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ. Οι υπηρεσίες που προβλέπεται να παρέχονται στο σύνολο του πληθυσμού είναι, η σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας, η υπηρεσία πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου, τα κοινόχρηστα τηλέφωνα και ειδικές ρυθμίσεις για ΑμεΑ.
Έτσι, στο νέο πλαίσιο που θα καθοριστεί για την καθολική υπηρεσία, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα εντάξουν στη νομοθεσία τους το νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Το μόνο σημείο που θα μένει να διευκρινιστεί, είναι οι ελάχιστες ταχύτητες.
Στην παρουσίαση των πεπραγμένων ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα όπως το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Μασσέλος επισήμανε ότι: «η ΕΕΤΤ δίνει έμφαση στο να παρακολουθεί τις τιμές της αγοράς, να τις καταγράφει, να τις αναλύει και προφανώς, όταν θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία, μπορεί να παρέμβει και να θέσει θέματα δικαίου του ανταγωνισμού, τα οποία οδηγούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα τιμών, που είναι υψηλές αναιτιολόγητα για τα δεδομένα της χώρας μας. Σαν Επιτροπή Ανταγωνισμού η ΕΕΤΤ έως σήμερα έχει εξετάσει περίπου 100 υποθέσεις, από τότε που ξεκίνησε, το οποίο είναι ένας μεγάλος αριθμός για θέματα ανταγωνισμού σε μία αγορά τηλεπικοινωνιών. Άρα, ασκούμε αυτή την αρμοδιότητα εντατικά.
Σε εκκρεμότητα έχουμε μόνο 4 υποθέσεις αυτή τη στιγμή ανταγωνισμού και οπωσδήποτε είναι μία διαδικασία συνεχούς παρακολούθησης, με δυνατότητα παρέμβασης στο πλαίσιο του δικαίου του ανταγωνισμού.
Στην εισαγωγική μου τοποθέτηση αναφέρθηκα στην απόφαση της ΕΕΤΤ να εισαχθεί εικονικός πάροχος στην αγορά των κινητών επικοινωνιών. Αυτή είναι μία ρυθμιστική παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του πλαισίου του ανταγωνισμού στην αγορά».
Ο ίδιος αναφορικά με τη στρατηγική για το 5G δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας δρόμος λέει ότι προσπαθούμε να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους πηγαίνοντας σε μεγάλες τιμές, οι οποίες, θα αποδοθούν αμέσως μετά τις δημοπρασίες. Σε δική μου πρόσφατη τοποθέτηση, μιλώντας προσωπικά, γιατί ακόμα το θέμα δεν έχει συζητηθεί, ούτε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, αλλά ούτε και σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, είπα ότι θα πρέπει να εξετάσουμε και το μοντέλο όπου θα μειώσουμε τα έξοδα των παρόχων που θα αναπτύξουν δίκτυα πέμπτης γενιάς σε πρώτο επίπεδο, ώστε να τους δώσουμε κίνητρο να αναπτύξουν τα δίκτυα νέας γενιάς γρήγορα και με μεγάλη κάλυψη και αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει μεσομακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα, σε σχέση με το μοντέλο που στοχεύει σε μια μεγιστοποίηση εσόδων σε πρώτο βήμα.»
600x80_cosmote-jan-2020
dimitris-varoutas

ΕΕΤΤ: καλορίζικος ο αντιπρόεδρος

Καταιγισμό ερωτήσεων από τους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δέχθηκε ο Δημήτρης Βαρουτάς, κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάληψη της θέσης ως αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ.
Οι βουλευτές έθεσαν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την επίδραση των δικτύων 5G στην υγεία, για το ρόλο του κράτους στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών, το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων, ενώ δεν έλειψαν ερωτήσεις για τις χαμηλές ταχύτητες Internet στην Ελλάδα και τις χρεώσεις.
Ο κ. Βαρουτάς απαντώντας, τόνισε ότι η ανάπτυξη του 5G είναι μία προτεραιότητα που πρέπει να προχωρήσει, ενώ στο θέμα των κινδύνων, σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση του κοινού, γιατί υπάρχει μία τεχνοφοβία. Το βλέπουμε στο θέμα των κεραιών. Φοβόμαστε την τεχνολογία. Οπότε, είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία ενημέρωση στα θέματα 5ης γενιάς. Αυτό αφορά και την επικινδυνότητα. H δική μου άποψη, διδάσκοντας και στο πανεπιστήμιο για τις κεραίες, είναι ότι όσο πιο πυκνή είναι η κεραία, τόσο μικρότερη ακτινοβολία θα έχει και αυτό θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Σημειώνω εδώ, ότι θα πρέπει να κοινοποιήσουμε περισσότερο αυτή τη λογική στο ευρύ κοινό, στον καταναλωτή».
Απαντώντας στην ερώτηση που αφορούσε τις χώρες προέλευσης του ραδιοεξοπλισμού, με φόντο τη Σινο-Αμερικανική διένεξη για τα δίκτυα 5G, σημείωσε πως η ΕΕΤΤ δεν επεμβαίνει στα θέματα των προμηθειών, αφού δεν είναι αρμοδιότητά της, λέγοντας πως οι πάροχοι επιλέγουν αυτόνομα τους προμηθευτές τους.
Τέλος, ο κ. Βαρουτάς τοποθετήθηκε στο θέμα των τιμών, και αν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ταχύτητες Internet, τόνισε πως η ΕΕΤΤ πρέπει να παρέμβει συλλέγοντας συστηματικά και με ακρίβεια τα στοιχεία από την αγορά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο παρατηρητήριο τιμών, το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου να οι καταναλωτές να προφυλάσσονται και οι πάροχοι να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο της συζήτησης και σε ερώτημα σχετικά με τις καταβολές των τηλεοπτικών καναλιών στην Digea, καθώς τα έσοδα τους έχουν συρρικνωθεί, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθούν στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μερίσματος 2: «Αυτό που μπορεί να κάνει η Εθνική Επιτροπή είναι αναθεώρηση του μοντέλου. Θα μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία, στο πλαίσιο της χορήγησης του Ψηφιακού Μερίσματος 2, κατά πάσα πιθανότητα, οπότε αυτό είναι κάτι που θα το ξαναδούμε», δηλώθηκε σχετικά.
MLS-Weekly-Telecom_600x80-c
fira-gran-via

Ο COVID-19 «κόλλησε» το MWC

Προκειμένου η Βαρκελώνη να μη γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα του κορονοϊού, συναγωνιζόμενη τη Wuhan, η GSMA εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία και ακύρωσε το φετινό Mobile World Congress, το οποίο αναμενόταν να συγκεντρώσει πάνω από 100.000 επισκέπτες και εκθέτες, με κύριο πρωταγωνιστή τις κινεζικές εταιρείες.
Αρχικά, οι διοργανωτές είχαν υποσχεθεί να εφαρμόσουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας, όπως test θερμοκρασίας και συστάσεις απολύμανσης των περιπτέρων, ενώ απαγόρευσαν την πρόσβαση στους ταξιδιώτες που θα έρχονταν από την κινεζική επαρχία Hubei, όπου βρίσκεται η εστία της επιδημίας.
Ωστόσο, όσο και αν τα μέτρα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος, όχι μόνο όσον αφορά στους χώρους της έκθεσης, αλλά και σε ολόκληρη την πόλη της Βαρκελώνης, με τα χιλιάδες καταλύματα και τον εποχικό τουρισμό 200.000 τουλάχιστον επισκεπτών την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου…
Ο εκρηκτικός αυτός συνδυασμός, δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτός εν μέσω της παγκόσμιας ανησυχίας για την διάδοση του κορονοϊού και έτσι αρκετές μέρες πριν, άρχισαν οι διαρροές συμμετεχόντων από την έκθεση και μεγάλα ονόματα ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.
Την αρχή έκαναν όπως ήταν αναμενόμενο οι Αμερικανοί της Intel, Facebook, Cisco και Amazon και ακολούθησαν οι Κινέζοι από τη ΖΤΕ και τη Vivo, οι Κορεάτες της LG, οι Σουηδοί της Ericsson και οι Ιάπωνες της Sony και NTT DoCoMo καθώς και οι DT με τη Vodafone.
Για την αποχώρηση τους, επικαλέστηκαν τους παραπάνω βάσιμους λόγους, ότι η δημόσια υγεία απειλείται, καθώς η έκθεση προσελκύει χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Επίσης, είναι πολύ λογικό ότι κάποιοι ανησυχούσαν για τα στελέχη τους, διότι φανταστείτε να γινόταν το MWC και να είχαμε ένα -μόνο ένα κρούσμα- τι επιπτώσεις θα είχε. Η ακόμα περισσότερο αν υπήρχαν κάποια κρούσματα σε πόσες χώρες θα μπορούσε να μεταφερθεί ο ιός και πως θα έλεγχε κανείς 200.000 κόσμο.
«Μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι άνθρωποι από τους αριθμούς» μου απάντησε στέλεχος μεγάλης σουηδικής εταιρείας που ακύρωσε, όταν εξέφρασα την απορία μου «μα εσείς ήσασταν έτοιμοι να υπογράψετε τόσα συμβόλαια στη Βαρκελώνη»…
Σε γενικές γραμμές η εταιρική κοινωνική ευθύνη θριάμβευσε σε βάρος των αριθμών και της τεχνολογίας και επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό μήνυμα για όλους…. Είναι βέβαιο ότι αυτό που συνέβη θα διδάσκεται στο μέλλον στα πανεπιστήμια σαν case study.
Τώρα βέβαια από κάποιους έχει τεθεί θέμα αποζημιώσεων. Ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για σχεδιασμό, ετοιμασίες, non refundable αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα διεκδικήσουν αποζημίωση. Το θέμα είναι λίγο ομιχλώδες, γιατί υπάρχουν πολλές παράμετροι και είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Το βασικό ζήτημα είναι αν το GSMA θα πληρωθεί από τις ασφαλιστικές και αν κατ’ ακολουθίαν θα αποζημιώσει τους δικαιούχους.
Αυτά και έτσι που ήρθαν τα πράγματα η καλύτερη ευχή θα ήταν «και του χρόνου με υγεία»!
blackview-oct-2019
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS3
Κάτι μας λέει ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι σε καλό δρόμο, όταν ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ δηλώνει στη Βουλή: «αυτή τη στιγμή σε απλή ευρυζωνικότητα είμαστε πολύ ψηλά στην Ελλάδα, είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 98% της χώρας».

Σε δίκτυα νέας γενιάς είμαστε χαμηλότερα, αλλά με έναν αυξανόμενο ρυθμό. Στο πλαίσιο του 5G, των δημοπρασιών και του σχεδιασμού για το 5G, μπορούμε να προβλέψουμε προϋποθέσεις κάλυψης για απομακρυσμένες περιοχές, λειτουργώντας ανταποδοτικά ως προς τη χορήγηση του φάσματος», αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι…

Η στήλη χαίρεται που οι θέσεις της ΕΕΤΤ σχεδόν ταυτίζονται με τις θέσεις και τις προθέσεις του υπουργείου, γιατί όταν τραβάμε όλοι κουπί προς την ίδια πλευρά, η βάρκα κινείται πιο γρήγορα! Αν και μάλλον ταχύπλοο που έχει πλανάρει μας θυμίζει η κατάσταση…

Κανονικά την εβδομάδα που μπαίνει θα είχαμε «φουλ του MWC». Αντί για αυτό τα βρήκαμε «μπαστούνια»!

Όταν έγινε η αρχή αποχώρησης κάποιων μεγάλων εταιρειών από το Mobile World Congress, υπό τον φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού, ήταν αναμενόμενο ότι θα ακολουθούσε… ντόμινο. Ενός κακού μύρια έπονται! Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σχεδόν όλα τα σημαντικά ονόματα είχαν δηλώσει ότι δεν θα βρίσκονται στο MWC.
GY-1537-600X80-1
Apple, Amazon, Ericsson, Facebook, HMD, Intel, LG, Nokia, Nvidia, Sony, TCL, Vivo, ZTE, Deutsche Telekom, Vodafone, αλλά και η δική μας Intracom Telecom δήλωσαν αποχή!!! Έτσι, το πήραν απόφαση οι διοργανωτές ότι ή θα έπρεπε να «το διαλύσουν» ή να διεξάγουν ένα… MWC «ShowStoppers Edition».

Και επειδή κανείς δεν θα έμπαινε στον κόπο και στα έξοδα να ταξιδέψει και να περάσει μία εβδομάδα στη Βαρκελώνη, για να κάνει ρεπορτάζ ή να δει κινεζικά αξεσουάρ και gadgets κινητής, τελικά η φετινή έκθεση ακυρώθηκε οριστικά. Κάτι μας λέει πως κάποιος τρίβει τα χέρια του. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Σα να έπεσε από την ταράτσα του Λευκού Οίκου, να βρήκε πορτοφόλι, και ήταν και γεμάτο…

Υπήρχε γενικά στην αγορά μία αμφιβολία / ελπίδα ότι το MWC ίσως γινόταν σε κάποια περίοδο αργότερα εντός του 2020, αλλά η επίσημη δήλωση του GSMA, που έλεγε ουσιαστικά «θα σας δούμε το 2021», μάλλον δεν άφησε πολλά περιθώρια σε αυτό το ενδεχόμενο.

Πάντως κάποιοι Κινέζοι επέμειναν στην παρουσία τους μέχρι τέλους, Μεταξύ αυτών οι Huawei, Xiaomi και Oppo, στη λογική «ο επιμένων (Βαρκελω)νικά»!

Με τη γνωστή ασιατική επιμονή βεβαίως-βεβαίως, κάνοντας πράξη τον Josh Billings, που είχει πει: «Να είσαι σαν το γραμματόσημο. Να κολλάς κάπου μέχρι να φτάσεις στον προορισμό».
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
H πιο κερδισμένη ήταν η Samsung, που είχε προγραμματίσει ανεξάρτητη παρουσίαση για το S20, και φυσικά όλα όσα ακολούθησαν έδωσαν περισσότερη έμφαση σε μία ήδη εμφατική συσκευή. Και ο υπογράφων δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του που το foldable έρχεται άμεσα στην Ελλάδα!

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα παρακολουθήσουμε online τις εξελίξεις, και θα σας ενημερώνουμε για να νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα ανακοινώνονταν στο πλαίσιο του MWC 2020. Διότι, αφού τα προϊόντα ήταν έτοιμα οι εταιρείες ψάχνουν τώρα το σωστό timing για να τα παρουσιάσουν

Η Ericsson δεν έχασε χρόνο και έκανε press event στο Λονδίνο όπου παρουσίασε την «πρωτοπορία της στο 5G» έναντι των ανταγωνιστών.

Πολύ μελάνι χύθηκε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το αν οι Αμερικανοί θα αγοράσουν την Nokia ή την Ericsson. Γιατί όμως προέκυψε η ιδέα να γίνει κάτι τέτοιο; Γιατί, πολύ απλά, υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι με τις χρηματοδοτήσεις που δίνουν οι Κινέζοι, μόνο η Federal Bank που τυπώνει χρήμα θα μπορούσε να στηρίξει το εγχείρημα.

Δηλαδή, κάν’το όπως οι Κινέζοι ή money makes the (5G) world go round; Μας φαίνεται παράξενο, γιατί πολύ απλά πήρε πολύ μεγάλη έκταση και αυτό σημαίνει ότι έχει πολλές πιθανότητες να «καεί».
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Στο φινάλε, αν κάποιος θέλει να βοηθήσει, δεν το κάνει κρατώντας τη ντουντούκα στο χέρι. Εδώ στην Ευρώπη είμαστε λίγο πιο σικ κ. πλανητάρχα. Στη δε Σκανδιναβία, ακόμα περισσότερο. Είδαμε άλλωστε πόσο καλά τα καταφέρατε με τη Nokia Mobile στο παρελθόν…

Ανέλαβε και επίσημα πλέον τα νέα του καθήκοντα ο Δημήτρης Βαρουτάς, ως αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, μετά από τη δημοσίευση του διορισμού του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Έτσι, η Επιτροπή μπαίνει και πάλι back on track, αφού από τις 13 Ιανουαρίου είχε χάσει το δικαίωμα της συνεδρίασης, βάσει κανονισμού, λόγω έλλειψης αντιπροέδρου..

Σημειώστε ότι τετραπλασιάστηκαν μεταξύ 2016-19 οι καταγγελίες που αφορούν τους 34 παρόχους πολυμεσικής πληροφόρησης. Από την ΕΕΤΤ ετοιμάζεται «κώδικας δεοντολογίας, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η συναίνεση του τελικού χρήστη, του καταναλωτή, είναι εξακριβωμένη, είναι διαπιστωμένη, πριν ξεκινήσει να χρεώνεται από τέτοιου είδους υπηρεσίες».

Σημαντική εξέλιξη για το πρόγραμμα Superfast Broadband, το οποίο αφορά πλέον και επιχειρήσεις, ενώ μέχρι πρότινος ήταν περιορισμένο στα νοικοκυριά. Ο κύριος λόγος είναι η προώθηση του, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η αναμενόμενη υψηλή ζήτηση, αφού οι περισσότεροι οικιακοί χρήστες είναι ικανοποιημένοι με μία σύνδεση των 50 Mbps.
combox
Βέβαια ακόμα και αν υπήρχε ζήτηση, έχουμε έλλειψη διαθεσιμότητας υποδομών Fiber to the Home, έτσι το υπουργείο έχει αιτηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραταθεί η ισχύς του κουπονιού και μετά τις 31 Μαρτίου, κάτι που μάλλον θα γίνει.

Αρχές Μαρτίου ο Κωτσόβολος πάει Θεσσαλονίκη, γιατί φέτος κάνει εκεί το Thanks to Tech. Κατ’αρχάς μπράβο για την ιδέα της αποκέντρωσης. Τα υπόλοιπα «μπράβο» όταν γυρίσουμε από το ταξίδι!

Ενδεχομένως θέλουν να δώσουν έμφαση στη βόρεια Ελλάδα, τώρα που ανάβει για τα καλά η «μάχη» των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών.

Βλέπετε η παρουσία π.χ. της Media Markt στο Public Marketplace, αποτελεί μία σημαντική στρατηγική κίνηση στην «ασπρόμαυρη» σκακιέρα της αγοράς, και ολοκληρώνει τη σχετική συμφωνία.

Μιλώντας για τον Κωτσόβολο στο Hotel Tech αύριο, η Κbusiness κατεβαίνει με ένα super-duper περίπτερο που έρχεται από το μέλλον της ξενοδοχειακής αγοράς.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Τέλος, αναφορικά με την αγορά και σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK το 2019 κινήθηκε ανοδικά (+2% και 2,2 δισ. ευρώ), αποκλειστικά λόγω των «λευκών». Γι’αυτό και όλοι έχουν πέσει με τα μούτρα σε αυτή την αγορά.

Αν δεν υπήρχαν τα λευκά που ανέβηκαν 10.6% (531 εκατομμύρια), οι μικρές συσκευές που σημείωσαν 7% άνοδο (170 εκατομμύρια), θα υπήρχε πτώση και μάλιστα σημαντική. Γιατί, ούτε η τηλεόραση «πήγε», ούτε τα smartphones, τα οποία έχουν πέσει. Για να δούμε φέτος, αφού υπάρχουν πραγματικά συσκευές που φέρνουν κάτι διαφορετικό…

Δύναμη στη φωνή των χρηστών δίνει το BestPrice, ανακοινώνοντας τα Customer Review Awards 2019. Πρόκειται για τα ηλεκτρονικά καταστήματα που έλαβαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τους ίδιους τους χρήστες της πλατφόρμας, με 105 eshops να κερδίζουν πάνω από 4 στους 5 βαθμούς!

Ανακατωσούρα έχει δημιουργήσει στην αγορά ο διαφορετικός τρόπος τιμολόγησης που αποφάσισε να επιβάλει το Σκρουτζ. Κάποιοι, λένε ότι όλο αυτό έγινε για να ανέβει η αξία, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό στους επενδυτές. The sky is the limit (up)! Ίδωμεν!!!

Η Wind έχει μεταφερθεί πλήρως και λειτουργεί σε νέα άνετα γραφεία. Το εντυπωσιακό είναι πως όλα έγιναν με τόσο διάφανο και γρήγορο τρόπο, όπως περίπου όταν μετακόμισε το αεροδρόμιο εν μία νυκτί, σε βαθμό που κανείς δεν κατάλαβε τίποτα και κάποιοι τους έψαχναν στα παλιά γραφεία! Μέχρι και ΔΤ έστελναν στη διάρκεια της μετακόμισης!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Οι επιπτώσεις από το ξέσπασμα του Κορονοϊού στον κόσμο της τεχνολογίας είναι τεράστιες, καθώς εδώ και αρκετό καιρό πολλά από τα εργοστάσια που βρίσκονται στην Κίνα είτε έχουν κλείσει, είτε υπολειτουργούν.
Με την Κίνα να αποτελεί ως γνωστόν την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας παραγωγής στον κόσμο της τεχνολογίας πλέον πολλά από τα προϊόντα που ήταν προγραμματισμένα να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο 2020 πρόκειται να καθυστερήσουν.
Η Apple ήδη βλέπει το συγκεκριμένο πρόβλημα να διογκώνεται για αυτό και αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Συγκεκριμένα, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταφέρει την γραμμή παραγωγής της στην Ταϊβάν εφόσον δεν υπάρξει βελτίωση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Αυτό το σχέδιο βέβαια δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για την εταιρεία από το Cupertino, καθώς στην περίοδο του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις Η.Π.Α. και στην Κίνα είχε εξεταστεί έντονα το σενάριο της μεταφοράς της παραγωγής σε άλλες χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Ινδία και το Βιετνάμ.
Αυτή τη στιγμή η Apple «καίγεται» για να μπορέσει να αποκαταστήσει την γραμμή της παραγωγής της και αυτό συμβαίνει γιατί έχει στα σκαριά την κυκλοφορία ενός budget-friendly iPhone, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο. Πολύ πιθανό βέβαια τα σχέδια του κολοσσού της τεχνολογίας να αλλάξουν από τη στιγμή που ο Κορονοϊός θα εξακολουθήσει να «ταλαιπωρεί» την Κίνα αλλά και όλη την υφήλιο.
cl8-sept-2019-600x80
Οριστικό τέλος φαίνεται ότι έχουμε για την Essential, την εταιρεία που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του Android, Andy Rubin, πίσω στο 2017.
Μετά από τρία χρόνια, κλείνει, ενώ δυσάρεστα είναι τα νέα και για τους κατόχους του smartphone της, Essential Phone PH-1, καθώς δε θα δεχθεί μελλοντικά updates.
Παράλληλα, η εταιρεία σταματά και το διαφορετικό project της GEM, στο οποίο είχε ποντάρει πολλά, δε θα συνεχιστεί.
Το Essential Phone PH-1 έλαβε το τελευταίο του Android security update πριν λίγες ημέρες και, όπως σημειώνεται, δε θα υπάρξει επόμενο. Ωστόσο, η συσκευή θα συνεχίσει να είναι λειτουργική, παρόλο που δε θα λαμβάνει μελλοντικές ενημερώσεις ή υποστήριξη.
Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν, η Essential θα επιτρέψει σε developers να δημιουργήσουν custom ROMs τοποθετώντας σχετικά resources στη σελίδα της στο Github.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το BV9900 αποτελεί την πρόταση της κινεζικής εταιρείας Blackview, στην κατηγορία των «σκληροτράχηλων» συσκευών, με κύρια γνωρίσματά του τα 8GB μνήμης RAM, το Helio P90 chipset και την IP68 πιστοποίηση για αντοχή σε βύθιση στο νερό, την πτώση από ύψος 1,5 μέτρου κ.α. Η εταιρεία το αποκαλεί... το κινητό που δεν καταστρέφεται, άρα θα μπορείτε να το έχετε μία ζωή!
Το BV9900 επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό άλλων «rugged» smartphones της αγοράς και διαθέτει οκταπύρηνο Helio P90 SoC 64bit με οθόνη 5,84 ιντσών και ανάλυσης 1080x2280 pixels, για να κρατήσει χαμηλά την τιμολόγησή του. Η LTE υποστήριξη του επιτρέπει την λειτουργία σε δίκτυα GSM 850/900/1800/1900MHz - WCDMA 850/900/1900/2100MHz και FDD-LTE 800/1800/2100/2600MHz (άρα είναι συμβατό με το 4G στην χώρα μας), στα ενδότερα βασίζεται στην έκδοση Android 9 Pie, ενώ διαθέτει και αισθητήρα ατμοσφαιρικής πίεσης (!).
Υποστηρίζει dual SIM λειτουργία (δέχεται δύο micro SIM κάρτες), διαθέτει τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος με αισθητήρα 48MP Sony+16MP+2MP, 256 GB UFS 2.1 αποθηκευτικού χώρου με microSD υποδοχή για κάρτες έως και 2TB χωρητικότητας, ενώ οι διαστάσεις του αγγίζουν τα 156.5x78.3x14.2 mm και το βάρος του τα 264 γρ. ενώ παράλληλα διαθέτει και μπαταρία φορτίου 4.380 mAh με φόρτιση 18W!
Το κύριο χαρακτηριστικό του, βέβαια, είναι η αντοχή του αφού είναι συμβατό με MIL-spec πρότυπα (810G). Αδιάβροχο σε βάθος έως και 1,5m, αντέχει πτώσεις από ύψος 1,5m, πλήρως στεγανό απέναντι σε σκόνη και λειτουργεί σε ακραίες θερμοκρασίες, από -30 έως 55 βαθμούς Κελσίου!
Το Blackview BV9900 είναι πλέον διαθέσιμο και στην Ελλάδα στην τιμή των €469.
600x80 hotel 29-1-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin