Newsletter Banner 600x150_no logo
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent

DESI: πάμε για τη ρεβάνς

Τελευταία -ελπίζουμε- χρονιά που βλέπουμε την Ελλάδα ουραγό στους ευρωπαϊκούς δείκτες ευρυζωνικότητας, αφού τα στοιχεία του 2019 την κατέταξαν στην προτελευταία θέση, μεταξύ 28 χωρών της ΕΕ.
Αν και υπήρξε αύξηση βαθμολογίας σχεδόν σε όλους τους επιμέρους τομείς, η εξέλιξη των άλλων χωρών ήταν ανάλογη, με μόνη -και σημαντική- θετική διαφοροποίηση στην παράμετρο του ανθρώπινου κεφαλαίου, όπου η Ελλάδα τερμάτισε το 2019 σημειώνοντας πρόοδο σε όλους, σχεδόν, τους σχετικούς δείκτες, και για πρώτη φορά το ποσοστό των ατόμων που έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες φτάνει το 51%.
Αν και παραμένει κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ (που είναι 58%), αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί, είναι η ταχύτητα ανόδου των ελληνικών επιδόσεων, που μέσα σε ένα χρόνο ήταν της τάξεως του 5%!
Παρομοίως και παρά τη μεγάλη πρόοδο στον τομέα της συνδεσιμότητας, όπου η Ελλάδα προχωρεί με πολύ ταχείς ρυθμούς στις ευρυζωνικές επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας (NGA), έχοντας καταγράψει σημαντική άνοδο κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2019, παρέμεινε επίσης κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Επιπλέον, η χώρα άρχισε επιτέλους να συμμετέχει στην ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας, και η κάλυψη σταθερών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας έφθασε το 7% από 0% το προηγούμενο έτος, όμως βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 44%.
Παρά την αύξηση της διείσδυσης ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιών κινητής κατά 11 μονάδες, ο τρέχων αριθμός είναι 86 συνδρομές ανά 100 άτομα, κατά πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο του 100% στην ΕΕ. Από την άλλη, οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά την τεχνολογία 4G είναι καλύτερες, καθώς η μέση κάλυψη ανέρχεται σε 97%, υπερβαίνοντας ελαφρώς τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 96%.
Εκεί που σίγουρα είμαστε μακράν οι τελευταίοι, είναι ο δείκτης ετοιμότητας για το 5G. Ένα μεγάλο μηδενικό κοσμεί το συγκεκριμένο πεδίο της μελέτης, αφού όπως σημειώνεται από τη συντακτική ομάδα, η 5G στρατηγική της χώρας και τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν μετατεθεί για εντός του 2020. Λίγο άδικη η προσέγγιση και θα δείτε παρακάτω γιατί. Ωστόσο, αισιοδοξούμε γιατί με τη φόρα που έχουμε πάρει -και με τις προσεγγίσεις για την ανάπτυξη πλήρους οικοσυστήματος- είναι σίγουρο ότι την επόμενη χρονιά θα περάσουμε πάνω από τον πήχη!
cosmote-april-2020-600x80
antonis-tzortzakakis

Η ζήτηση, κλειδί για την ανάπτυξη

Και ποιος είναι πιο αρμόδιος για να σχολιάσει τα αποτελέσματα του DESI, από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Αντώνης Τζωρτζακάκη, ο οποίος έσπευσε να τοποθετήσει τα νούμερα στην πραγματικότητα.
Όπως είπε, σαφώς η Ελλάδα άρχισε με καθυστέρηση να επενδύει στις υπερυψηλές ταχύτητες, όπως είχε συμβεί παλαιότερα και με το ADSL Ουσιαστικά η χώρα ξεκίνησε το project NGA μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να έχουν προηγηθεί ήδη αρκετά.
Εκτίμησε επίσης ότι στο εξής θα δούμε σημαντική αύξηση της ζήτησης για υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, και από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία θα κάνει ότι μπορεί για να ενθαρρύνει αυτή τη ζήτηση. Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, η περίοδος των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 προκάλεσε αύξηση των αιτημάτων για αναβαθμίσεις των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στα νοικοκυριά, και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Άλλωστε, όπως σημείωσε, όσο και αν βελτιωθούν οι υποδομές, αν δεν αναπτύσσονται παράλληλα οι υπηρεσίες (και κατά συνέπεια η ζήτηση) δεν θα επιτυγχάνεται το πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τη ΓΓΤΤ, φαίνεται ότι ο πρώτος στόχος είναι να στείλουμε το ADSL στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μεταφέροντας το ταχύτερο 2.939.251 συνδέσεις σταθερής, σε κατηγορία ταχυτήτων άνω των 30 Mbps.
Άλλωστε, πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, η κάλυψη σε δίκτυα νέας γενιάς (NGA) επεκτείνεται. Τα δίκτυα οπτικών ινών FTTC (οπτική ίνα στην υπαίθρια καμπίνα) και FTTH επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.
Εντός του 2020, και σε όρους κάλυψης, 450 με 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε FTTH δίκτυο. Έτσι, παρά την καθυστέρηση πολλών ετών, στον πρώτο ουσιαστικά χρόνο ανάπτυξης των FTTH δικτύων, η Ελλάδα ανέβηκε στην 20ή θέση στον DESI.
Του χρόνου θα είναι ουσιαστικά η πρώτη αποτίμηση για το τι πετύχαμε σε μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλά και επιτυχίες.
monitoring-600-1
digea-press-conference

Επιστροφή συχνοτήτων από τη Digea

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της ζώνης συχνοτήτων 649-740 MHz από την τηλεόραση, και την απόδοση της -μέσα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία- στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για χρήση στο 5G. H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την τροποποίηση των Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής της Digea στη ζώνη 649-740 MHz, το αποκαλούμενο Ψηφιακό Μέρισμα II.
Όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ, αν δεν συντελεστεί η μετάβαση σε DVB-T2, η υπαγωγή τμήματος συχνοτήτων στο Ψηφιακό Μέρισμα II και η μετέπειτα απόδοσή του στους παρόχους τηλεπικοινωνιών κινητής, συνεπάγεται περιορισμό της υφιστάμενης χωρητικότητας του παρόχου Digea, και δημιουργεί αντίστοιχη υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου περί σχετικής χρηματικής αποζημίωσης.
Η αποζημίωση αντιστοιχεί αναλογικά στο τίμημα για χρήση φάσματος που είχε καταβάλλει για τον εν λόγω δίαυλο, εφόσον δεν θα γίνεται χρήση του. Η χρηματική αποζημίωση δύναται να αντισταθμιστεί με μελλοντικές πληρωμές του παρόχου Digea, που αφορούν στο υπόλοιπο των δόσεων καταβολής του εκπλειστηριάσματος του φάσματος για πανελλαδική κάλυψη που του είχε απονεμηθεί.
Η επιλογή που έχει γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να μην πάει η χώρα στο DVB-T2 ώστε να μην χρειασθεί οι τηλεθεατές να αλλάξουν ξανά αποκωδικοποιητή.
Η προτεινόμενη αποζημίωση είναι της τάξεως των 547.916 ευρώ σε περίπτωση επιστροφής του διαύλου στο τέλος Ιανουαρίου 2021. Το ακριβές ποσό επιστροφής θα πρέπει να επαναϋπολογιστεί ανάλογα με την οριστικοποίηση του μήνα και του έτους επιστροφής των συχνοτήτων.
germanos=600x80_2
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
tv-box-4k-600x80
Με ένα χαλαρό νέο ανοίγουμε αυτή τη φορά, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν τα νέα «coronavirus-edition» επεισόδια της «Μουρμούρας»! Όχι ακριβώς τεχνολογική είδηση, αλλά πετύχαμε κάνα-δυο σκηνές που είναι πολύ σχετικές με την αγορά ΤΠΕ, και με όσα γράφουμε και σχολιάζουμε τους τελευταίους μήνες.

Ρίξτε μια ματιά στα αποσπάσματα, για να δείτε πόσο επιτυχημένη είναι η προσέγγιση !!! Βέβαια μεταξύ μας, κανένας σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να τα αποδώσει τις θεωρίες συνομωσίας καλύτερα από αυτούς που τις έλεγαν στα σοβαρά… Η πραγματικότητα -και η ηλιθιότητα- ξεπερνούν τη φαντασία!

Εβδομάδα Delphi Economic Forum και είχε διάφορα πράγματα… Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο virtual Delphi Economic Forum δεν είχε και ιδιαίτερη συμμετοχή από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Η μόνη εκπροσώπηση ήταν ο Σταθόπουλος από την BC Partners, ο οποίος μίλησε και για τη Forthnet. Είπε ότι θα επενδύσουν και στα διαδικτυακά και στις τηλεπικοινωνίες, και θα δουν τις συνέργιες στα τηλεοπτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες της United.

Είπε ακόμη ότι τώρα που η Forthnet απαλλάχτηκε από τα χρέη, υπάρχουν πολλές προοπτικές. Είπε επίσης ότι θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια με στόχο την αύξηση των συνδρομητών. Όλα αυτά βέβαια όταν πάρουν όλες τις σχετικές εγκρίσεις…

Ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη του Παύλου Tσίμα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν εκ των πρωταγωνιστών της καραντίνας», αναφερόμενος στην ταχεία ανταπόκριση και ψηφιακή μεταρρύθμιση των διαδικασιών του κράτους στην περίοδο της κρίσης του κορονοϊού, και κυρίως του lockdown.
GY-1537-600X80-1
Ο υπουργός από την πλευρά του, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι υποδομές, αλλά το «software», δηλαδή οι αργές διαδικασίες και η έλλειψη οργάνωσης. Αυτό άλλωστε προσπαθεί να φτιάξει και γι’αυτό έχουν ήδη ενσωματωθεί ήδη 501 πλατφόρμες μέσα στο gov.gr

Τέλος ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) που θα είναι ουσιαστικά ο νυν Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των πολιτών, και θα αντικαταστήσει τις ταυτότητες, τον αριθμό ΑΜΚΑ κλπ. Αμήν και πότε!

Κατά τη διάρκεια του Delphi, επίσης, ο ΓΓ Αντώνης Τζωρτζακάκης αφού δήλωσε ότι «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», προέβη στην εκτίμηση πως στο β’ τρίμηνο του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G.

Λογικό και αναμενόμενο, αλλά καλό ήταν να το πει και ο γενικός γραμματέας… Ο οποίος δεν έμεινε εκεί, αφού τόνισε -για μία ακόμη φορά- την ανάγκη δημιουργίας 5G οικοσυστήματος καθότι «δε νοείται συνδεσιμότητα χωρίς υπηρεσία». Κάτι μας λέει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο!

Είπε κι άλλα ο ΓΓ εκφράζοντας π.χ. αρκετές ενστάσεις για τον τρόπο που κάνει τη μέτρηση DESI η ΕΕ. Ειδικά στο 5G που ο δείκτης ετοιμότητας έχει μεγάλη βαρύτητα, έλεγε ότι δεν γίνεται να μετρά ψηλά για μία χώρα ότι έχει κάνει τον διαγωνισμό, αλλά από την άλλη δύο χρόνια μετά έχει πολύ χαμηλή κάλυψη.

Επίσης επεσήμανε το γεγονός ότι ο δείκτης βγαίνει με βάση τις τεχνολογίες και όχι τις ταχύτητες. Οπότε προφανώς θέλεις FTTH για να πας ψηλά. Όπου -στο FTTH- είμαστε ήδη ψηλά, στην 21η, θέση και έχουμε κάλυψη 7%, άσχετο αν οι συνδέσεις αγγίζουν μόλις και μετά βίας το 1%!
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Οπότε το πρόβλημα δεν είναι τόσο η προσφορά όσο είναι η ζήτηση. Τώρα γιατί δεν αυξάνεται είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει μάλλον τα δίκτυα. Μήπως πρέπει να προβάλλουν τις χάρες του FTTH λίγο περισσότερο; Η ανάγκη δεν προκύπτει μόνο όταν είμαστε όλοι σπίτι λόγω lockdown και καταναλώνουμε data. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να περάσει ένας χρήστης στην οπτική ίνα…

Η Google αποφάσισε να δημιουργήσει νέες υπηρεσίες στην Ελλάδα, κυρίως για τον τουρισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες. Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει αρκετά τους επόμενους μήνες. Και βοηθάει και στον δείκτη DESI!

H Apple στις 22 Ιουνίου ανακοινώνει το project Kalamata που αφορά τη χρήση δικών της επεξεργαστών στα Mac. Τώρα, γιατί το λέει Καλαμάτα, δεν ξέρουμε…Μάλλον κάποιος μηχανικός θα έχει καταγωγή από τη Μεσσηνία !!! To μόνο βέβαιο είναι ότι οι χρήστες, από το 2021 που θα κυκλοφορήσουν οι συσκευές με τον Α14, θα αντικαθιστούν το «m» με «n», δεδομένου ότι η εμπειρία χρήσης αυξάνεται και γίνεται «kala-nata»! H Apple «αγαπάει» την Ελλάδα! Οι παλιοί άλλωστε θα θυμούνται το σποτάκι του iphone 7 που γυρίστηκε στην Ελλάδα!

Μία νέα, ωραία και χρήσιμη υπηρεσία λανσάρει η Cosmote, η οποία λύνει με απλό τρόπο, κάτι που δεν θα έπρεπε να αποτελεί ποτέ πρόβλημα για τους παρόχους, αλλά ούτε για τους πελάτες. Ας πούμε ότι έχετε δύο κινητά, ένα smartphone, και ένα απλό διψήφιας αξίας για την παραλία. Μέχρι τώρα είχατε δύο επιλογές: να μεταφέρετε συνέχεια τη SIM από το ένα στο άλλο, ή να έχετε δύο SIM, αλλά να κλείνετε το ένα κινητό για να χρησιμοποιήσετε το άλλο.

Με την Cosmote MultiSIM μπορείτε να έχετε μέχρι και 4 SIM ταυτόχρονα ενεργές, σε κινητά, tablets ή και smartwatches. Μάλιστα, στην περίπτωση που η συσκευή σας το υποστηρίζει, έχετε την επιλογή να αποκτήσετε ακόμα και eSIM με αυτή την υπηρεσία (εκτός του Apple Watch). Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για κλήσεις, SMS ή data, με μοναδικό περιορισμό ότι στις δευτερεύουσες SIM μπορείτε να λάβετε αλλά όχι να στείλετε SMS.

Και η κάθε κάρτα κοστίζει μόλις 5€ κάθε μήνα για όλους τους συνδρομητές συμβολαίων, δηλαδή αρκετά πιο οικονομική πρόταση απ’ότι για να είχατε αυτόνομο δεύτερο/τρίτο/τέταρτο αριθμό! Καθ’ ότι στη συντακτική ομάδα έχουμε πάγια πρακτική το multi-device, θα ενεργοποιήσουμε ASAP τη MultiSIM και θα σας μεταφέρουμε εντυπώσεις.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Εντυπωσιαστήκαμε ωστόσο με τη Vodafone, η οποία με το μήνυμα «Μαζί ξεκινάμε πάλι και με τον στόχο να νιώθουμε όλοι ασφαλείς» καλωσόρισε το Doctoranytime στο My Vodafone App. Έτσι, όλοι οι πελάτες Vodafone θα μπορούν να κάνουν δωρεάν chat με τους γιατρούς του Doctoranytime για τα θέματα υγείας που τους απασχολούν, αλλά και να απολαμβάνουν προνομιακές τιμές για εξ αποστάσεως ιατρική εξέταση μέσω βιντεοκλήσης. Νέοι καιροί, παλαιές κλασικές αξίες!

Ήρθε λοιπόν εκείνη η ώρα πάλι για να ανακοινωθούν οι κατατάξεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας, γνωστό τοις πάσι ως DESI. Από τις 28 χώρες που λαμβάνουν μέρος, η Ελλάδα βρέθηκε για μία φορά στην 27η. Κάποιοι θα πουν ότι ήταν αναμενόμενο, άλλοι θα αναρωτηθούν γιατί βρισκόμαστε εκεί, μετά από τόσο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μα γιατί η κατάταξη πραγματοποιήθηκε με βάση τα δεδομένα που μετρήθηκαν το 2019. Η επόμενη αναφορά, με τα στοιχεία του 2020, δεν μπορεί παρά να μας… δώσει καλύτερη «βαθμολογία», όχι μόνο λόγω του gov.gr αλλά και με αφορμή τις επενδύσεις εκ μέρους των παρόχων. Πάντως ακόμα και οι περσινές μετρήσεις, έδειξαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στα Δίκτυα Επόμενη Γενιάς!

Όσο για το gov.gr, επεκτείνει το σύνολο των πιστοποιητικών που μπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά, μέχρι το τέλος του μήνα. Μάλιστα, καθώς η ψηφιοποίηση του κράτους αφορά όλο και περισσότερους τομείς (δηλαδή υπουργεία) του, αυτή η παρουσίαση έγινε από κοινού, από τον ημέτερο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον υπουργό εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τα πιστοποιητικά γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, στη δεύτερη φάση θα ενταχθούν οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης, για να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση με το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Ως γνωστόν, το Ψηφιακό Μέρισμα II περιλαμβάνει αποδέσμευση του φάσματος συχνοτήτων 649-740 MHz, και την ανακατανομή του στα δίκτυα κινητής για χρήση από το 5G. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι εκχωρημένο στη Digea και χρησιμοποιείται για την αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος DVB-T.
combox
Σε (τεχνικά) ιδανικές συνθήκες, η τηλεοπτική αναμετάδοση θα μεταφερόταν στο διαφορετικό φάσμα συχνοτήτων του DVB-T2, όμως το υπουργείο έχει ήδη αποφασίσει να μη γίνει αυτό, προκειμένου να μην εξαναγκαστούν οι τηλεθεατές σε (ακόμη μία φορά) αντικατάσταση αποκωδικοποιητή. Φυσικά όλες οι νέες smart TV ενσωματώνουν δέκτη DVB-T2, όμως η τηλεόραση (τουλάχιστον η δωρεάν) είναι ένα μέσο «μαζικής κατανάλωσης» και έτσι το κοινό της δεν είναι συνηθισμένο σε συχνές αναβαθμίσεις, μαζί με τον κόπο και το κόστος που αυτές συνεπάγονται.

Το «δια ταύτα» είναι ότι εφόσον η εκπομπή θα συνεχίσει να γίνεται μέσω DVB-T, η Digea θα χρησιμοποιεί μειωμένο bandwidth, και έτσι θα πρέπει να αποζημιωθεί. Μετά από δημόσια διαβούλευση, η ΕΕΤΤ πρότεινε το ποσό της αποζημίωσης να οριστεί στις 547.916 ευρώ, με την εκτίμηση ότι η ανακατανομή του φάσματος θα γίνει τον Ιανουάριο του 2021, κάτι που φυσικά θα πρέπει να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις τελικές ημερομηνίες και αποφάσεις.

Άκρως ενδιαφέροντα και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΓΤΤ, με highlights ότι στις ενεργές συνδέσεις μέχρι τέλος Μαρτίου, 2.9 εκατ. γραμμές έχουν ταχύτητα κάτω από 30 Mbps, ενώ 1.8 εκατ. από 30 έως 100 Mbps, ενώ 115.5 χιλ. πάνω από 100 Mbps. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται και η πανελλαδική κάλυψη δικτύων 4G / LTE. Και εις ανώτερα!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν από την Μαλτέζικη εταιρεία GO p.l.c. (κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Cablenet) για την εισαγωγή της Cablenet στην Αγορά Χρηματιστηρίου Αξιών της Μάλτας, γνωστοποιώντας παράλληλα την πρόθεση της σχετικά με την δημόσια έκδοση στη Μάλτα μη εξασφαλισμένων ομολογιών της Cablenet Communication Systems Limited, συνολικού κεφαλαίου έως 40.000.000 ευρώ.

H Cosmote εντυπωσίασε με ένα… τετράποντο, προσφέροντας δωρεάν WiFi σε τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Κρήτης: τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, έδρα του Μινωικού πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που φιλοξενεί ευρήματα από όλη την Κρήτη, καλύπτοντας πάνω από 5.500 χρόνια ιστορίας του νησιού, το νησί της Σπιναλόγκας στον κόλπο της Ελούντας, καθώς και στο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του τουρισμού και της αρχαιολογίας. Άλλωστε, έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 1925 που η ηθοποιός Mary Pickforf είχε πει «η προσθήκη ήχου στις ταινίες, θα‘ταν σα να έβαζαν κραγιόν στην Αφροδίτη της Μήλου». Σε λίγο καιρό το WiFi σε συνδυασμό με το VR, θα μπορεί να το κάνει και αυτό!
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 20ή θέση ανάμεσα σε 50 χώρες, οι οποίες φιλοξενούν τους καλύτερους επιστήμονες Πληροφορικής του πλανήτη. Σημειώστε ότι η κατάταξη περιλαμβάνει τους επιστήμονες (37 στην περίπτωση μας) που υπηρετούν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια που κάνουν έρευνα και όχι στο εξωτερικό, υπολογισμός που θα μας έδινε σίγουρα πολύ καλύτερη θέση, αφού π.χ. ένας Έλληνας επιστήμονας που υπηρετεί στο MIT ή το Στάνφορντ μετράει εκεί.

Ενδιαφέρον είναι ότι στη σχετική κατάταξη η Κύπρος φιγουράρει για πρώτη φορά στην 44 θέση του top-50. Δείτε τον σχετικό πίνακα του Guide 2 Recearch και θυμηθείτε ότι μία από τις αρετές της επιστήμης είναι να παράσχει στο μέλλον τα μέσα για να επιτελέσει το καθήκον του!

H Huawei πραγματοποίησε διαδικτυακά την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής FSI 2020 με θέμα «Thrive Digitally in a Mobile Future». Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση του «new normal» στη μετα-πανδημική εποχή, που περιλαμβάνει την χρήση της FinTech για να εξασφαλιστεί η συνέχεια των επιχειρήσεων και να αναμορφωθούν τα μοντέλα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η Huawei πιστεύει ότι οι δυνατότητες κινητής τηλεφωνίας είναι το κλειδί για τις τράπεζες στο μέλλον. Η υποστήριξη αυτής της «mobile-centric» επιχείρησης θα απαιτήσει νέες αρχιτεκτονικές πληροφορικής και βασικές δυνατότητες cloud, AI και 5G. Το μέλλον είναι ήδη εδώ και καλά θα κάνουμε να το δούμε κατάματα, γιατί εκεί θα ξοδέψουμε την υπόλοιπη ζωή μας!

Να τελειώσουμε με τα clickevents αυτής της εβδομάδας. Το πρώτο διεξάγεται την Τρίτη 16 Ιουνίου στις 17:00 και έχει τίτλο Sales and marketing in Western-Europe during (and after!) COVID-19 times Θα επικεντρωθεί στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα και στη διασφάλιση των εσόδων δίνοντας λύσεις επιβίωσης.

Το δεύτερο θα γίνει την Πέμπτη 18 Ιουνίου στις 18:00 και έχει τίτλο DIGITAL MARKETING: Let’s go digital. Καλύπτει τη δημιουργία interactive περιεχομένου που οδηγεί στην αλληλοεπίδραση των επιχειρήσεων με το κοινό τους, σε μία εποχή που τα ψηφιακά μέσα κυριαρχούν και η παρουσία σε αυτά είναι αδήριτη ανάγκη.
Κάντε κλικ στα
links και δηλώστε δωρεάν συμμετοχή.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Το Unpacked event της Samsung που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 5 Αυγούστου και φέτος θα έχει virtual μορφή, όλοι γνωρίζουμε ότι θα επικεντρωθεί στη παρουσίαση του νέου Note. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτή δεν θα είναι η μόνη «ναυαρχίδα» που θα κάνει το ντεμπούτο της στο event, καθώς όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν τα leaks που εστιάζουν στις συσκευές που θα το συνοδεύσουν.
Έτσι λοιπόν δεν αποκλείεται η Samsung να ανακοινώσει τόσο τη 5G αναβαθμισμένη έκδοση του Flip, όσο και το Fold 2.
Εάν τελικώς οι φήμες επαληθευτούν, τότε ενδεχομένως να έχουμε να κάνουμε για το πιο «δυνατό» αυγουστιάτικο event που έτρεξε ποτέ η Samsung.
Το Galaxy Z Flip, διαθέτει Snapdragon 855 chipset και υποστηρίζει LTE και το ενδιαφέρον εστιάζει στο γεγονός κατά πόσο η κορεατική εταιρεία θα αναβαθμίσει και τα specs ή απλώς εάν προσθέσει 5G δυνατότητες με το ίδιο chip.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο ότι το ξεχωριστό αναδιπλούμενο της Samsung στην 5G μορφή του θα διαθέτει 256GB storage. Σε ότι έχει να κάνει με το Note 20, οι φήμες αναφέρουν ότι θα διαθέτει flat display στην core μορφή του, ενώ το Note 20+ δεν αποκλείεται να βασιστεί σε curved design, αν και μέχρι στιγμής τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι επιβεβαιωμένο. Υπομονή λοιπόν μέχρι τις αρχές Αυγούστου, όπου τελικά θα δούμε, εάν όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά!
cl8-sept-2019-600x80
Μία συζήτηση που πάντοτε κάνουν οι λάτρεις της τεχνολογίας είναι πόση πραγματικά RAM χρειαζόμαστε στα PC μας (μπορείτε να διαβάσετε και το προηγούμενο άρθρο μας εδώ); Ωστόσο, στο κόσμο των smarpthones, βλέπουμε τους κατασκευαστές να ανεβάζουν διαρκώς τον πήχη της RAM.
Μία νέα φήμη λοιπόν αφορά στο επόμενο smartphone της Xiaomi, το οποίο δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσει με 16GB RAM! Αν και οι φήμες δεν αναφέρουν ποια συσκευή θα είναι αυτή, ωστόσο με δύο ναυαρχίδες της Xiaomi (Mi Mix 4 και Mi 10S) στα σκαριά, είναι το πιο πιθανό να δούμε μία από αυτές να στηρίζεται στα 16GB.
Εννοείται πως τα 16 GB RAM είναι ένα «προνομιακό» feature που αυτή τη στιγμή διαθέτουν μόνο δύο ακόμη συσκευές στην αγορά (τα Galaxy S20 Ultra και Nubia Red Magic 5G), οπότε είναι λογικό η Xiaomi να επιθυμεί να μπει και εκείνη στο club των κατασκευαστών που τα μοντέλα τους φέρουν 16GB.
Και μπορεί σε αυτή τη φάση τα 16GB να φαίνονται κάπως υπερβολικά και μη αξιοποιήσιμα, παρόλα αυτά η Samsung έχει ήδη ξεκινήσει την μαζική παραγωγή LPDDR5 μνήμης RAM, η ποία μπορεί δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί σε πολλά smartphones στο κοντινό μέλλον. Για αυτό δεν θα πρέπει να σας προξενεί και μεγάλη εντύπωση εάν από το 2021 δούμε αρκετά νέα μοντέλα με την παραπάνω ποσότητα μνήμης. Τώρα βέβαια κατά πόσο χρειαζόμαστε τα 16GB σε μια mobile συσκευή, αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση και τροφή για σκέψη, αν και το παρελθόν έχει δείξει πως όταν υπάρχει η μνήμη βγαίνουν και ανάλογες εφαρμογές. Ετοιμαστείτε λοιπόν για αναβαθμισμένη εμπειρία!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Σε αυτή τη φάση αρκετές είναι οι εταιρείες που μέρος ή το σύνολο της παραγωγής τους στηρίζεται στα δικά τους chipsets (όπως για παράδειγμα είναι η Huawei με τον Kirin ή η Samsung με το Exynos), ωστόσο η πλειονότητα βασίζεται στα SoCs της Qualcomm και της MediaTek.
Τώρα μια ακόμη γνωστή εταιρεία φαίνεται έτοιμη να μπει στο παιχνίδι της κατασκευής των δικών της chipsets και αυτή δεν είναι άλλη από την κινεζική Oppo.
Μιλώντας στο εκπροσώπους του Τύπου, ο CEO της Oppo, Liu Bo, τόνισε ότι αυτό είναι ένα «βήμα», το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να ακολουθήσει η Oppo, καθώς η συγκεκριμένη κίνηση θα την βοηθήσει σε όλα τα μελλοντικά τεχνολογικά projects που έχει στα σκαριά.
Φυσικά, αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς υπάρχουν αρκετοί λόγοι πίσω από αυτή την κίνηση, δεδομένου ότι εκτιμάται πως είναι μία safe μέθοδος για να γλιτώσει μια εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων το κόστος και την υπερβολική εξάρτηση της από τους κατασκευαστές chipset.
Επιπλέον, με αυτόν τρόπο οι εταιρείες αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο στις δικές τους συσκευές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει ακριβώς με τα A chipsets της Apple, δημιουργώντας έτσι unique συσκευές. Αναμφίβολα, μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη που μένει να δούμε εάν τελικώς θα υλοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο και πότε.
600x80 security 17-3-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin