Newsletter Banner 600x150_no logo
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent

Επιτέλους: συμφωνία με τη BC Partners για την εξαγορά της Forthnet!

Σε νέα φάση εισέρχεται η Forthnet με την ανακοίνωση της συμφωνίας των τραπεζών με την United Group (θυγατρική της BC Partners) για την εξαγορά του χρέους της και των μετοχών που βρίσκονται στην κατοχή των πιστωτών της (τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Attica).
Το τίμημα για την εξαγορά των υφιστάμενων απαιτήσεων των πωλητών - τραπεζών (δανειακές υποχρεώσεις) ύψους περίπου 281 εκατ. ευρώ, των μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχουν, με συνολικό υπόλοιπο κεφαλαίου κατά προσέγγιση 52 εκατ. (μετατρέψιμες ομολογίες) και των κοινών μετοχών της Forthnet που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες (περίπου 36%) δεν ανακοινώθηκε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σύνολο των δανείων (333 εκατ. ευρώ) η United θα καταβάλει περί τα 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι τράπεζες συμφώνησαν σε ένα «γενναίο» κούρεμα. Επίσης βάσει πληροφοριών ότι η όλη συμφωνία θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ (όλα τα προβλεπόμενα βήματα).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι πωλητές «δύνανται υπό ορισμένες περιστάσεις να διατηρήσουν έναν αριθμό των μετοχών που έχουν στην κατοχή τους. Η συναλλαγή υπόκειται στην προηγούμενη λήψη των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων και τους συνήθεις όρους ολοκλήρωσης».
Όπως εκτιμάται μπορεί να χρειασθεί 2 έως 6 μήνες καθώς το πιθανότερο είναι η βασική έγκριση να δοθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Θα γνωμοδοτήσουν επίσης η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τα ζητήματα των τηλεπικοινωνιών και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το τηλεοπτικό περιεχόμενο.
Μετά την πλήρωση των όρων, ο αγοραστής υποχρεούται αρχικά να εξαγοράσει μέχρι το 50% περίπου των μετατρέψιμων ομολογιών και όλες τις δανειακές απαιτήσεις, ενώ στη συνέχεια σε μεταγενέστερο στάδιο θα προχωρήσει με την εξαγορά των υπολειπόμενων μετατρέψιμων ομολογιών και των πωλούμενων μετοχών. Σημειώνεται ότι η United στην πορεία εκτέλεσης της συμφωνίας θα υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Forthnet.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την επίσης ανακοίνωση ο αγοραστής δεσμεύθηκε να παράσχει χρηματοδοτική διευκόλυνση προς την εταιρεία με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών της με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των σχετικών νομικών κειμένων και άλλων συνήθων προϋποθέσεων για τέτοιες συναλλαγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί ποσό έως 5 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, η United δεσμεύεται «μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής να εκτιμήσει όλες τις εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της εταιρείας μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους της και της εισφοράς νέων κεφαλαίων. Οι ενέργειες αυτές, εφόσον ολοκληρωθούν, αναμένεται να εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Forthnet και να της παράσχουν σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα του αγοραστή να υλοποιήσει τα στρατηγικά του πλάνα για την Εταιρεία».
Η BC Partners είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια με 113 επενδύσεις σε 18 χώρες, συνολικής αξίας 145 δισ. ευρώ. Εξαγόρασε την United Group το 2019 από την KKR, έναντι περίπου 2,6 δισ. ευρώ. H United, δραστηριοποιείται σε 8 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να γίνεται η ένατη.
Εταίρος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της BC Partners είναι ο Νίκος Σταθόπουλος. Έγινε γνωστός στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά όταν το 2004, τότε με την APAX Partners, εξαγόρασε την ΤΙM Hellas, σήμερα Wind Ελλάς. Κατά την πρόσφατη διαδικασία για την πώληση της Wind η BCPartners ήταν ένας από τους ενδιαφερόμενους, γεγονός που κάνει πολλά στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Wind να είναι ο επόμενος στόχος του επενδυτικού κεφαλαίου.
Τα ποσοστά των τριών τραπεζών στη Forthnet, έτσι όπως είχαν ανακοινωθεί στα αποτελέσματα του 2019 ήταν: Πειραιώς 15,11%, Εθνική 12,14% και Alpha 8,48%. Μικρό είναι το ποσοστό της τράπεζα Αττικής, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της προς πώληση τηλεπικοινωνιακής εταιρείας συμμετέχουν επίσης η Wind με 21,05%, η Vodafone με ποσοστό κάτω του 5%, η μαλτέζικη Go PLC με 14,42% και η Massar Investments με επίσης 14,42%.
Την υπόθεση Forthnet εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά το Duet Private Equity το οποίο έχει στείλει σειρά από επιστολές στις τράπεζες διαμαρτυρόμενο γιατί, όπως μεταξύ άλλων ισχυρίζεται, δεν ενημερώθηκε για τον λόγο που η δική του προσφορά για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αποκλείστηκε. Το Duet φέρεται να έχει ενημερώσει ότι θα προβεί και σε νομικές ενέργειες.
cosmote-april-2020-600x80
uk-telecoms-eu-court

Απόφαση-σταθμός του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Ακυρώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε μπλοκάρει το σχέδιο εξαγοράς της Telefonica UK από την Hutchison 3G UK στη Μεγάλη Βρετανία, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σταμάτησε την εξαγορά, βασίστηκε στο ότι θα οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός σημαντικού ανταγωνιστή από την αγορά της κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Επιτροπή έκρινε ότι αυτή η μείωση των ανταγωνιστών θα μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα να επιφέρει αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και περιορισμό των επιλογών των καταναλωτών.
Η εξαγορά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των υποδομών του δικτύου κινητής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Three με τη σειρά της αντέδρασε στο πόρισμα της Επιτροπής και προσέφυγε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.
Το Γενικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ποσοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων της συγκέντρωσης επί των τιμών, στην οποία προέβη η Επιτροπή, δεν αποδεικνύει αδιαμφισβήτητα ότι πρόκειται να σημειωθεί αύξηση των τιμών. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί την προσφυγή, ακυρώνοντας την απόφαση της Επιτροπής.
Η απόφαση αυτή δείχνει ότι ο αριθμός των παικτών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά δεν είναι καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης τιμών, και έρχεται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση, μεταξύ άλλων, για το αν αγορές με τέσσερις παίχτες κινητής τηλεφωνίας είναι πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με αυτές όπου λειτουργούν τρεις, γεγονός βέβαια που εξαρτάται και από το μέγεθος της αγοράς.
Όταν σε μία αγορά με το μέγεθος της Μ. Βρετανίας θεωρείται ότι οι τρεις παίκτες διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό τότε είναι προφανές ότι το θέμα -τουλάχιστον για τις μικρότερες αγορές- πρέπει να θεωρείται λήξαν.
energy-2-600
ict-eu-invest

Χαμηλές οι επενδύσεις σε ΤΠΕ και R&D

Παρά το γεγονός ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα συνεχίζουν τα επενδυτικά τους πλάνα, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιδόσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. στους τομείς των επενδύσεων σε ΤΠΕ, αλλά και στην έρευνα και την καινοτομίας, η χώρα μας, καταλαμβάνει την τελευταία θέση.
Η έρευνα βέβαια βασίζεται σε αποτελέσματα της περιόδου 2010-2018, μία περίοδο που η Ελλάδα διένυε μία βάση βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου σημειώθηκε βύθιση σε όλους τους τομείς, με τις ΤΠΕ βέβαια να μην αποτελούν εξαίρεση.
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην τελευταία θέση, σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, παρ’όλο που οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση των δαπανών για ΤΠΕ ως προς το ποσοστό στο ΑΕΠ, με βάση πιο πρόσφατα στοιχεία. Το 2017, η ΕΕ επένδυσε περίπου το 2% του ΑΕΠ στις ΤΠΕ, σε σύγκριση με το σχεδόν 3,5% των Ηνωμένων Πολιτειών και το 3% της Ιαπωνίας.
Πρωταθλήτριες στις επενδύσεις σε ΤΠΕ στην Ε.Ε. είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Τσεχία, με περίπου το 4% του ΑΕΠ, ενώ ουραγοί είναι οι Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Σλοβακία.
Καλύτερα αποτελέσματα σημειώθηκαν στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), αφού οι σχετικές δαπάνες στην Ελλάδα, όπως και στην Τσεχία, την Κύπρο, την Εσθονία, την Ουγγαρία και την Πολωνία αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 2,5% ετησίως, από το 2000 έως το 2018.
Το σίγουρο είναι ότι αν λάβει κάποιος υπ’όψη του τα ψηφιακά άλματα που σημείωσε τη χώρα την τελευταία πενταετία, με αποκορύφωμα την επιτάχυνση εντός του 2020, η χώρα μας, αναμένεται να κάνει σύντομα τη διαφορά σε όλους τους σχετικούς δείκτες.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
tv-box-4k-600x80
Καλό μήνα! Τελικά μετά από τρία webinars μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συνηθίσει το «νερό» και είμαστε έτοιμοι για μακροβούτια. Η αλήθεια είναι πως το work from home βοηθάει σε πολλά πράγματα. Όταν δεν έχεις τρεχάματα όλη την ώρα, και τα πάντα γίνονται ψηφιακά, μπορείς να συγκεντρωθείς πιο εύκολα στο «ψητό».

That being said, μας έχει λείψει η μάζωξη της αγοράς στο Caravel, και ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε, όταν βέβαια θα είναι πάλι ασφαλές. Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα αργήσει η ώρα! To InfoCom World πάντως έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα κάναμε δύο events: τα «Technology: the accelerator of economy» και «Coronavirus: a great test for Corporate Social Responsibility». Αν δεν ήσασταν μαζί μας live, ακολουθήστε τα links για να τα δείτε on demand στο YouTube. Και το πρώτο, αλλά και το δεύτερο, έχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, για όποιον ενδιαφέρεται να είναι «παρών» στην επόμενη ημέρα της αγοράς.

Στο πλαίσιο του πρώτου event ακούσαμε από τον Chap ότι την εφαρμογή για το SMS την έφτιαξαν τα δίκτυα σε 1.5 μέρα, όταν στη Γαλλία χρειάστηκε περισσότερο από ένα μήνα, ότι στη διάρκεια του lockdown στείλαμε 110.000.000 SMS και ότι το peak έφτασε τα 7.500 μηνύματα το λεπτό! Όλα αυτά δωρεάν, σαν μέρος της συμμετοχής των δικτύων στην όλη προσπάθεια, γεγονός που μας δείχνει το αποτέλεσμα, όταν ο ανταγωνισμός γίνεται συνεργασία για το κοινό καλό.

Το επόμενο ClickEvent είναι την Πέμπτη 4 Ιουνίου, και έχει ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα: «Ιδιωτικότητα VS Ασφάλεια στην εποχή του COVID-19». Πρόκειται για τον τρόπο επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων μας, και την προσβασιμότητα σε αυτά, από τους αρμόδιους φορείς, στην εποχή του κορονοϊού και με τη ραγδαία ψηφιοποίηση του Δημοσίου.

Είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, τόσο για ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις, ενώ ειδικά για τις εταιρείες αναδεικνύεται ο ρόλος του DPO (Data Protection Officer) όσο ποτέ άλλοτε! Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιουνίου με πολλές εκπλήξεις. Stay tuned!
GY-1537-600X80-1
Το Mobile World Congress την πλήρωσε πάρα πολύ άσχημα, καθώς ήταν η πρώτη περίπτωση και ήταν λογικός ο αιφνιδιασμός, όμως η IFA, έχοντας μάθει από την (έστω σύντομη) ιστορία, έχει προσαρμόσει τις εργασίες της ώστε να επιβιώσει την εποχή του κορονοϊού. Φέτος λοιπόν θα λειτουργήσει μόνο για τρεις μέρες, 3-5 Σεπτεμβρίου, εφαρμόζοντας φυσικά τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που προτείνει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Επίσης οι συνθήκες φέρνουν μία αλλαγή που κάνει την έκθεση να μοιάζει περισσότερο με το MWC, καθώς φέτος δεν θα επιτρέπεται να παραβρεθεί το κοινό, αλλά μόνο επαγγελματίες. Συγκεκριμένα θα μπορούν να μπουν στον εκθεσιακό χώρο μόλις 1.000 άτομα της αγοράς, με τους 800 σε αυτή τη φάση να είναι δημοσιογράφοι.

Μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει τη διεξαγωγή εκδηλώσεων με περισσότερα από 5.000 άτομα, ενώ βέβαια ακόμα και μετά από αυτή την ημερομηνία δεν είναι σίγουρο τι θα αποφασιστεί για την επόμενη μέρα.

Εμείς πάντως θα σας μεταφέρουμε όλες τις εξελίξεις, σε πραγματικό χρόνο, μέσα από το InfoCom, το DigitalLife, το MyPhone και τα υπόλοιπα μέσα της SmartPress. Ραντεβού λοιπόν στην αρχή της νέας σεζόν! BTW, η 85η ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαχθεί κανονικά - με τους απαραίτητους φυσικά υγειονομικούς περιορισμούς και ενδεχομένως με B2B χαρακτήρα. Πως αλλιώς εξηγείται η ειδική αναφορά στην απόφαση, για έναρξη των εργασιών προετοιμασίας;

«Events, my dear boy, events» που θα έλεγε και ένας παλαιός Άγγλος πρωθυπουργός (ο οποίος το είπε σε άλλη περίπτωση, αλλά μας ταιριάζει γιατί μας έχουν λείψει τα events). Μιλώντας για επισήμους, λέγεται ότι η Angela Merkel αποδέχθηκε πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να την επισκεφθεί, δεδομένου ότι τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία.

Αν βρισκόμασταν δύο μήνες πριν, αυτό θα κινδύνευε να χαρακτηριστεί ως πρωταπριλιάτικο αστείο, όμως είναι αλήθεια… πέρα για πέρα! Η BC Partners (μέσω της θυγατρικής της, United Group) έφτασε τελικά σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Αττικής και Alpha, για την εξαγορά του χρέους και των μετοχών της Forthnet.
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Φαίνεται πως οι τράπεζες… έπαιξαν και έχασαν, αφού από τα συνολικά 333 εκατ. ευρώ των δανείων, θα πάρουν πίσω μόλις 45 εκατ. ευρώ από τη United Group, ενώ το κόστος της συμφωνίας αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ. Όπως συχνά λένε και στο Hollywood… «quit while you are ahead»! Αν δεν το κάνεις όταν έχεις τα γένια και τα χτένια, κουρεύεις το 80% και είσαι σα νεοσύλλεκτος φαντάρος!

Μεταξύ των εγκρίσεων από την ΕΕΤΤ, και τις Επιτροπές Ανταγωνισμού Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο «χρόνος αναμονής» υπολογίζεται στους 3-6 μήνες, οπότε η υπόθεση βρίσκεται ακόμα μακριά από τη λήξη της. Πάντως μέχρι τότε, η United Group υποχρεούται να προσφέρει χρηματική «διευκόλυνση» στη Forthnet, που εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ. Έχει πλάκα πάντως που η ΕΕΤΤ και η ΕΑ πρέπει να δώσουν το ΟΚ για την πώληση. Πως λέμε «η Forthnet μας ενώνει»;

Βέβαια για την BC Partners που έτσι κι αλλιώς είναι γνωστή στη χώρα μας και έχει εξαγοράσει και την Pharmathen «το γοργόν και χάριν έχει», δεδομένου ότι λέγεται πως θα ήθελε να προβεί -ίσως και μέσα στο 2021- και σε άλλη «διεύρυνση». Πως λέμε «gone with the wind»; Εκεί βέβαια τα πράγματα είναι σοβαρά και συγκροτημένα…

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές με την πρώτη ματιά ότι United διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία και κεφαλαιακή επάρκεια, δύο στοιχεία στα οποία η Forthnet υστερούσε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δραματικά. Δείτε το αποτύπωμα και τις δραστηριότητες της United Group στα Βαλκάνια για να καταλάβετε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της.

Η συμφωνία είναι πάντως προσεκτικά διατυπωμένη και έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας, που πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει π.χ. να απαντηθούν πολλά ερωτήματα, όπως ποιος θα τρέξει τη νέα Forthnet και πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι, δεδομένων και των αντικειμενικών δυσκολιών.

Σημειώστε ότι η ιστορία έκλεισε μετά από 3,5 χρόνια και πολλές διαπραγματεύσεις και παλινδρομήσεις με δεκάδες υποψήφιους επενδυτές, και βέβαια ακόμα δεν έχουμε δει το τελευταίο επεισόδιο. Το οποίο δεν γνωρίζουμε αν θα είναι πλέον το τέλος της αρχής ή η αρχή του τέλους της Forthnet, όπως την ξέραμε.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Μιλώντας για ανταγωνισμό, είχαμε και ένα μεγάλο θέμα στη Γηραιά Αλβιώνα (ή Μεγάλη Βρετανία, ή Ηνωμένο Βασίλειο, ή… απλά Αγγλία). Κατατέθηκε λοιπόν ένα σχέδιο εξαγοράς της Telefonica από τη Hutchison, το οποίο έπρεπε να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οποία απεφάνθη ότι αυτή η συμφωνία θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο της χώρας, επειδή θα «χανόταν» ένας παίκτης. Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μη εγκρίσεως του σχεδίου εξαγοράς της Telefonica από τη Hutchison.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε, αν και αφορά την Αγγλία, είναι σημαντικό για όλα τα κράτη-μέλη, γιατί θέτει προηγούμενο για την υπογραφή τέτοιου είδους συμφωνιών. Επίσης, να σημειώσουμε ότι οι πάροχοι στην Αγγλία είναι τέσσερεις, οπότε μετά τη συγχώνευση θα γίνουν τρεις, που είναι και πάλι αρκετοί για να λειτουργήσει επαρκώς ο ανταγωνισμός.

Στην υπόθεση Rewheel πήρε θέση και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ομιλία του στη Βουλή. Παραδέχτηκε το «κοινό μυστικό», δηλαδή ότι στην Ελλάδα οι «ονομαστικές» τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είναι όντως υψηλότερες απ’ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ή τουλάχιστον στην πλειοψηφία της. Έδωσε πάντως και μία λογική εξήγηση για την όχι καλή κατάταξη της χώρας μας σε αυτό τον δείκτη.

Το «επιχειρηματικό» μοντέλο… είναι απλό, γνωστό και με εφαρμογή από πολύ παλιά, όταν ακόμα δεν υπήρχε καν κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Ανεβάζουμε τις τιμές, και μετά κάνουμε ειδικές προσφορές στον πελάτη. Έτσι, και εκείνος νιώθει ξεχωριστός / τυχερός, και η εταιρεία δεν χρειάζεται να χάσει τίποτα από τα συνήθη κέρδη της. Το βλέπουμε (βλέπαμε) εδώ και δεκαετίες στα καταστήματα λιανικής, όταν πλησίαζε περίοδος εκπτώσεων, το βλέπουμε -ή μάλλον το ακούμε- και σήμερα από τα call centers.

Αυτό λοιπόν έκαναν και οι πάροχοι, ανεβάζοντας τις τιμές στα sites τους, με τη διαφορά ότι αυτό γινόταν σε μόνιμη βάση, και όχι μόνο στις εκπτώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι δείκτες -ελαφρά τη καρδία- αντλούν δεδομένα από τα επίσημα sites, και όχι λαμβάνοντας υπ’ όψη το διαβόητο ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο, με συνέπεια η τιμολόγηση να φαίνεται πιο ακριβή απ’ότι είναι στην πραγματικότητα.

Παραδέχτηκε ακόμα ότι η φορολογία είναι και αυτή υψηλή, και ότι θα γίνουν προσπάθειες ρύθμισης της σε πιο βατό επίπεδο, τουλάχιστον όσον αφορά τα mobile data, που γίνονται όλο και πιο σημαντικά, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, όπου υπάρχει ανάγκη για «ψηφιακή» εργασία. Αμήν και πότε!
combox
Καλά νέα πάντως έχουμε στις τιμές χονδρικής μισθωμένων γραμμών, με την ολομέλεια της ΕΕΤΤ να εγκρίνει μειώσεις, μετά από τρεις διαβουλεύσεις με τους παρόχους. Οι μειώσεις αφορούν έως 39% για τα αστικά κυκλώματα, και μέχρι 30% για τα υπεραστικά, και η επόμενη φάση θα είναι η οριστικοποίηση της απόφασης, μετά από δημόσια διαβούλευση.

Χαμηλά στην κατάταξη βρίσκεται και η χώρα μας, στις επενδύσεις στον τομέα των ΤΠΕ. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, μαζί με την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, οι επενδύσεις στις ΤΠΕ μειώθηκε στο ΑΕΠ μεταξύ 2010-2017, δηλαδή τα χρόνια της βαριάς οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, τουλάχιστον, στην έρευνα & ανάπτυξη σημειώθηκε αυξητική τάση.

Καλά ξεκίνησε και αυτή η χρονιά για τη Wind, με τα συνολικά της έσοδα ανεβασμένα κατά 4,1% και τα κέρδη κατά 1,9%, ενώ οι επενδύσεις που έκανε ανήλθαν στα 20,4 εκατ. ευρώ. Η κίνηση στα mobile data αυξήθηκε κατά 66%, οι πελάτες της σταθερής κατά 3,1%, οι συνδέσεις double-play κατά 12,7%, ενώ η Wind Vision απέκτησε 5.000 νέους συνδρομητές.

Και όλα αυτά μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Fly high in the sky. Pas mal!!! Όπως είχε πει και ο Andy Warhol, το να είσαι καλός στις business είναι μία γοητευτική τέχνη, μια και οι καλές business είναι η κορυφαία των τεχνών.

Συνέχεια μιλάμε για το πως ο κορονοϊός άλλαξε τα δεδομένα στην εργασία και την εκπαίδευση, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, οι καταναλωτές ξόδεψαν 170% περισσότερα στα e-shops σε εβδομαδιαία βάση!

Μάλιστα τα καταστήματα με ψηφιακή παρουσία, σημειώνουν 20% περισσότερες πωλήσεις από τα μαγαζιά μόνο με φυσική παρουσία. Προφανώς γιατί ισχύει η άποψη ενός γκουρού του e-commerce που έχει πει: «δεν πρέπει να περιμένεις από τους πελάτες να έρθουν σε εσένα. Πρέπει να βρεις εσύ που είναι οι πελάτες σου και να τους προσελκύσεις το κατάστημα σου». Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι παραγγελίες μέσω smartphones, αυξήθηκαν κατά 53%, ενώ το κόστος μειώνεται κατά 30%-35% στις αγορές μέσω αυτόματων ταμείων.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Πολύ ιδιαίτερο το «πείραμα» που κάνουν τα Public και ανοίγουν καταστήματα δίπλα στα Media Markt. Όταν το έχεις «δίπορτο» έχεις πάντα πιο πολλές πιθανότητες. Πως λέμε αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν (αλλά επέλεξε τη γειτονιά σου); BTW, ο Θανάσης Δόσης -επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται- ανέλαβε διευθυντής δικτύου πωλήσεων στα Media Markt!

Ο πρωθυπουργός είδε -με τηλεδιάσκεψη βεβαίως - βεβαίως, δύο από τα τρία startups που εξαγοράστηκαν πρόσφατα, (Softomotive & Think Silicon, πλην της Skroutz δηλαδή). Κάτι είπε ο τύπος της Microsoft ότι θα γίνει κέντρο ανάπτυξης στην Ελλάδα, το πήραν τα Media και το… ανέπτυξαν υπερβολικά ως είδηση. Η πραγματικότητα -όπως είχαμε γράψει- είναι ότι θα επεκταθούν και θα διευρυνθούν οι εγκαταστάσεις της Softomotive που σήμερα απασχολεί 100 άτομα.

Εμείς απλά θα σημειώσουμε ότι είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει γνώση του τι συμβαίνει στην αγορά και τι αξίες μπορεί να παράγει η χώρα μέσα από τις startups. Τώρα το πότε τα 100 άτομα που εργάζονται σήμερα θα γίνουν 1.000 που ανήγγειλαν κάποια media, είναι κάτι που για την ώρα είναι μάλλον ευχή. Εμείς θα ευχηθούμε να είναι απλά η αρχή.

Η ιστορία με τον Trump και τα social media θα μπορούσε να είναι αστεία. Κάτι σαν το κοκτέιλ με τη χλωρίνη δηλαδή. Αλλά μπορεί και να μην είναι. Μπορεί να είναι «δείγμα γραφής» ότι κάποιοι ενδέχεται να επιδιώκουν ακόμα μεγαλύτερη χειραγώγηση των social media. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, υπάρχει ήδη από τη στιγμή που το YouTube και το FB, πνίγουν κάθε διαφορετική άποψη π.χ. για την πανδημία.

Και επειδή εμείς είμαστε από αυτούς που ανησυχούν, γιατί ο φόβος πουλάει αλλά δεν βοηθάει, ας κλείσουμε με ένα ποίημα του Martin Niermoeller που ενίοτε αποδίδεται, κακώς, στον Bertolt Brecht.

«Όταν οι ναζί φυλάκισαν τους σοσιαλδημοκράτες, σιώπησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης. Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές, σιώπησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους σιώπησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί».
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Πριν από λίγο καιρό η Motorola θέλησε να μας «επιστρέψει στο μέλλον» με την κυκλοφορία του Moto Razr, με τη μορφή ενός foldable μοντέλου.
Οι λάτρεις της νοσταλγίας της mobile τεχνολογίας, σίγουρα θα ένιωσαν να κινητοποιούνται μέσα τους οι πιο ευαίσθητες χορδές τους, ωστόσο αντικειμενικά το foldable της Motorola ήταν κάπως ακριβό και με specs που ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονταν τόσο στην υψηλή τιμή του (θυμίζοντας περισσότερο mid-ranger παρά high-end).
Για αυτό και η γνωστή εταιρεία έχει ήδη στα σκαριά την δεύτερη και πιο αναβαθμισμένη έκδοση του Razr, η οποία εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο θα είναι έτοιμη περίπου μέσα στο Σεπτέμβριο για release στις αγορές της Κίνας και της Βορείου Αμερικής (για αρχή).
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το Razr 2 (που φέρει την κωδική ονομασία «Smith») θα έχει στο εσωτερικό του ένα Snapdragon 765 chipset και θα υποστηρίζει δίκτυα 5G.
Σε ότι έχει να κάνει με τη RAM, το ανανεωμένο Razr θα διαθέτει 8GB και 256 αποθηκευτικού χώρου και μπαταρία με χωρητικότητα στα 2.845mAh. Επιπλέον, η κάμερα του θα είναι ανάλυσης στα 48MP και η selfie cam θα προσφέρει φωτογραφικό αποτέλεσμα που θα αγγίζει τα 20MP. Αν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε το οτιδήποτε για την τελική τιμή του, ωστόσο ευελπιστούμε ότι θα είναι σχετικά πιο οικονομικό από το προκάτοχο του.
cl8-sept-2019-600x80
Η Sony είναι αδιαμφισβήτητα μια ιστορική εταιρεία, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά για το τμήμα της κινητής τηλεφωνίας.
Παρόλα αυτά, η Sony δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποχωρήσει από την αγορά των smartphones έτσι εύκολα και αυτό δηλώνει η πρόθεση της να κυκλοφορήσει μια ακόμη ναυαρχίδα, το Xperia 1 II 5G!
H συσκευή θα είναι διαθέσιμη στα τέλη Ιουλίου και θα είναι εξοπλισμένη με AMOLED display στις 6.5 ίντσες, προσφέροντας 4Κ ανάλυση στα 1644x3840 pixels και aspect Ratio στα 21:9.
To σχεδιαστικό team έχει μελετήσει την οθόνη του προσεκτικά, έτσι σε συνδυασμό με την κομψή και elegant εμφάνιση να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία θέασης για προβολή multimedia περιεχομένου και mobile games.
H νέα high-end πρόταση της Sony διαθέτει stereo speakers στο μπροστινό τμήμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συνδέεται με το DualShock 4 controller του PS4.
Στην καρδιά της 5G ναυαρχίδας της Sony βρίσκεται ένα Qualcomm Snapdragon 865 SoC με τεχνολογία κατασκευής 7nm, 8GB μνήμης RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου. Παρόλα αυτά, το ευχάριστο νέο είναι ότι περιλαμβάνεται μια microSD slot, η οποία δύναται με επεκτείνει τον διαθέσιμο χώρο έως και το 1TB με χρήση microSD κάρτας.
Σε ότι έχει να κάνει με το κύριο camera setup, η Sony έχει προτιμήσει μια triple camera λύση, η οποία περιλαμβάνει 12MP primary camera, 12MP τηλεφακό με 3x optical zoom και 12MP Ultra-wide camera, όπως επίσης έναν ToF sensor.
Για τους λάτρεις των selfie φωτογραφήσεων, η Sony έχει προτιμήσει μια selfie cam στα 8MP.
Τέλος, το Xperia 1 II έρχεται με μπαταρία στα 4000mAh που υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση (50% σε μόλις 30 λεπτά), ενώ η συσκευή διαθέτει και πιστοποίηση IP65/68 για μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη προστασία. Η αρχική τιμή του θα είναι λίγο αλμυρή προσεγγίζοντας τα 1200$.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
H Samsung είναι γνωστό ότι ποντάρει πάρα πολλά στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των δικών της chipsets, Exynos.
Ήδη η κορεατική εταιρεία εδώ και μερικούς μήνες εργάζεται πάνω στο σχεδιασμό των νέων Exynos που θα κατασκευάζονται με τεχνολογία στα 5nm.
Μάλιστα, σύμφωνα με το report του ZD Net, η παραγωγή είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον προσεχή Αύγουστο, με το Exynos 992 να είναι το πρώτο SoC που θα μπει στη γραμμή παραγωγής (με το timing φυσικά να μην είναι καθόλου τυχαίο λόγω της επερχόμενης κυκλοφορίας της ναυαρχίδας Galaxy Note 20).
To Exynos 992 θα βασίζεται σε πυρήνες Cortex-A78 της ARM και θα διαθέτει Mali-G78 GPU στο εσωτερικό του.
Θεωρητικά και εφόσον οι πρώτες εκτιμήσεις επαληθευτούν το εν λόγω chipset θα προσφέρει 20% χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση σε σύγκριση με τον προκάτοχο του (Exynos 990), ενώ σε ότι έχει να κάνει με την GPU αναμένεται καλύτερο performance κατά 25%.
Το πιθανότερο είναι ότι το προαναφερθέν chipset θα είναι εκείνο που θα φιλοξενηθεί στο εσωτερικό του Galaxy Note 20, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει ξανά ο κλασικός «συνδυασμός» όπου η Samsung θα χρησιμοποιήσει τα Note 20 με το δικό της chipset στην Κορέα, με τις υπόλοιπες αγορές να λαμβάνουν το αντίστοιχο Snapdragon SoC.
600x80 security 17-3-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin