Newsletter Banner 600x150_no logo
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent

Με έρευνα απαντά η ΕΕΤΤ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με δικά της στοιχεία, που συγκεντρώνει για πολλά χρόνια, ως η τηλεπικοινωνιακή Αρχή της χώρας, η ΕΕΤΤ ετοιμάζεται να απαντήσει ουσιαστικά στη μελέτη του πραγματοποίησε η Φινλανδική Rewheel, για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η έρευνα αυτή -που αμφισβητήθηκε έντονα- κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα είναι ακριβή χώρα στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, ενώ ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά».
Όπως ήταν φυσικό, η δημοσίευση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των παρόχων, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι η έρευνα είναι ανακριβής και μη στοιχειοθετημένη επαρκώς. Παρόμοια θέση υιοθέτησε και η ΕΕΤΤ, η οποία είναι και η κατ’εξοχήν αρμόδια Αρχή για να εποπτεύει τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα, ενώ δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά τόσο σε σχέση με το περιεχόμενο της έρευνας όσο και σε σχέση με τη σκοπιμότητα, το timing και την αρμοδιότητα της ΕΑ, σε βαθμό που κάποιοι μιλήσαν για «ρυθμιστικό ιμπεριαλισμό».
Παρόλο που η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έδωσε μία αρκετά «αυστηρή» απάντηση προς την ΕΑ, αποφάσισε, προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες, να απαντήσει στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο. Έτσι, προαναγγέλλει την πρόθεσή της «να εκπονήσει μια πολυπαραμετρική μελέτη αναφοράς για το ψηφιακό προφίλ μας, συνολικά και όχι αποσπασματικά.
Στην πράξη θεωρεί ότι μόνον έτσι θα αποτυπωθούν αξιόπιστα και με επιστημονική τεκμηρίωση οι πραγματικές ανάγκες αλλά και οι προτεραιότητες των πολιτών - χρηστών και μόνον έτσι θα προσδιοριστεί ορθά το πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ενώ θα δημιουργηθούν αποτελεσματικοί ρυθμιστικοί βραχίονες προς όφελος των καταναλωτών, με συνεχή υπεύθυνη ενημέρωση και παράλληλη προστασία, κάτι που αποτελεί καταστατική προτεραιότητα για την ΕΕΤΤ».
Είναι σαφής η αιχμή που αφήνει η ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, σχετικά με την εγκυρότητα της έρευνας που παρήγγειλε και υιοθέτησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ ξεκαθαρίζει ποιος είναι ο αρμόδιος για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των στοιχείων.
Και δεν τα λέει όλα αυτά «στον αέρα», αφού η Τηλεπικοινωνιακή Αρχή της χώρας, διαθέτει έγκυρα στοιχεία και μηχανισμούς, ενώ το για το βραβευμένο Pricescope (Παρατηρητήριο Τιμών Τηλεπικοινωνιακών Προϊόντων Λιανικής) της ΕΕΤΤ έχει γίνει ειδική μνεία και από τον ΟΟΣΑ.
cosmote-april-2020-600x80
fiber-optics-cable

Πιο φτηνά τα Δίκτυα Νέας Γενιάς

Για μειώσεις στις τιμές των ευρυζωνικών δικτύων Νέας γενιάς ετοιμάζεται η αγορά, μετά από την έγκριση του τεχνοοικονομικού μοντέλου που υιοθέτησε η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Οι μειώσεις θα κυμανθούν σε εύρος 3,4% έως και 13,3% και αφορούν τις τιμές χονδρικής για τις υπηρεσίες μέσω δικτύου FTTH (Fiber to the Home - οπτική ίνα στο σπίτι), FTTC (Fiber to the Cabinet - οπτική ίνα στην υπαίθρια καμπίνα) και χαλκού, βάσει των οποίων παρέχονται σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες στους χρήστες.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΤΤ, η μείωση γίνεται μεγαλύτερη ποσοστιαία όσο αυξάνεται η ταχύτητα σύνδεσης. Στην περίπτωση του δικτύου FTTH, η μείωση στην τιμή χονδρικής για τα 24 Mbps είναι 4% (από 12,24 ευρώ στα 11,75) για τα 30 Mbps 4,6%, τα 50 Mbps 6,1%, τα 100 Mbps 9,2% και τα 200 Mbps 13,3%.
Αντίστοιχα, στα δίκτυα FTTC και χαλκού, η μείωση στην τιμή χονδρικής για τα 24 Mbps είναι 3,4%, για τα 30 Mbps 3,9%, τα 50 Mbps 4,6%, τα 100 Mbps 6,3% και τα 200 Mbps 8,4%.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι μειώσεις αυτές δεν είναι one-off, αλλά προβλέπεται να υπάρχει επικαιροποίηση κάθε χρόνο.
Η ΕΕΤΤ, για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, προέβη σε εκτεταμένη συλλογή στοιχείων από τους παρόχους, προκειμένου να διαμορφώσει τις αρχές, τη μεθοδολογία και τη δομή του μοντέλου, και επίσης να τροφοδοτήσει το μοντέλο με τα απαραίτητα δεδομένα.
Σε αυτό το πλαίσιο, διεξήγαγε 3 εθνικές διαβουλεύσεις, και στη συνέχεια, κοινοποίησε το μοντέλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) και τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές των υπόλοιπων κρατών μελών της Ε.Ε.
Αν και τυπικά η ΕΕΤΤ επιβάλλει μειώσεις στις τιμές χονδρικής, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα οι αναπροσαρμογές προς τα κάτω θα περάσουν και στη λιανική, και το μόνο που μένει είναι να δούμε σε ποιο βαθμό.
energy-2-600
forthnet-proper

Κλείνει το deal για Forthnet (;)

Ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, καλεί τους ομολογιούχους του μετατρέψιμου σε μετοχές δανείου της σε έκτακτη γενική συνέλευση, στις 27 Μαΐου. Το μοναδικό θέμα της συνέλευσης είναι η αλλαγή ενός όρου στη σύμβαση που διέπει το μετατρέψιμο ομολογιακό, και αφορά τον χρόνο της μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές, που από τριμηνιαίος θα γίνει μηνιαίος.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως μέρος της προετοιμασίας για τη συμφωνία εξαγοράς της Forthnet από τη United Group, που είναι θυγατρική της BC Partners.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνικής, Alpha και Αττικής) και της BC Partners, προβλέπει την εξαγορά του ποσοστού που διατηρούν συνολικά οι τράπεζες και είναι 36%, αλλά και των δανείων της, συνολικού ύψους 297,8 εκατ. Ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το κούρεμα ήταν γενναίο.
Ουσιαστικά, η BC Partners (ή United Group αν προτιμάτε), αναλαμβάνει το πλειοψηφικό πακέτο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, καταβάλλοντας τίμημα 42 εκατομμυρίων ευρώ, αν και στην πράξη, για να ξυπνήσει την εταιρεία από τον λήθαργο και να την επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία, θα χρειαστεί να την τροφοδοτήσει με ακόμη 100 εκατομμύρια τουλάχιστον.
Μόλις ευοδωθεί η μεταβίβαση των ποσοστών των τραπεζών προς την επενδυτική εταιρεία, τα μερίδια της εισηγμένης θα διαμορφωθούν ως εξής: United Group 36%, Wind 21,05%, Vodafone κοντά στο 5%, Go PLC 14,42% και Massar Investments με επίσης 14,42%, με το υπόλοιπο 10% να είναι σε χέρια μικρομετόχων.
Ας πέσουν λοιπόν οι υπογραφές, και ίσως σε λίγο καιρό να δούμε την αναβίωση της πάλαι ποτέ δυναμικής Forthnet και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τέταρτου παίκτη της αγοράς.
DDOS-Attack

Η ADAPTIT θωρακίζει τα δίκτυα από επιθέσεις DDos με τις λύσεις της NetScout / ARBOR

Η υγειονομική κρίση δημιούργησε νέες ψηφιακές προκλήσεις, στις οποίες οι υποδομές ασφαλείας οποιουδήποτε μεγέθους οργανισμού, αντιμετωπίζουν σοβαρές επιθέσεις DDoS περισσότερο σύνθετες και προηγμένες από ποτέ άλλοτε.
Οι επιθέσεις αυτές, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, τείνουν να γίνουν μικρότερες σε διάρκεια (συχνότητα) αλλά μεγαλύτερες σε όγκο (data). Ενδεικτικά, το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει μετρήσεις του 1ου τριμήνου του έτους στην Ελλάδα, όσον αφορά τη συχνότητα διάρκειας.
arbor-1
Επίσης, η νέα τάση των επιθέσεων, μικρότερης διάρκειας αλλά μεγαλύτερου όγκου (volume), παραστατικά στο ίδιο χρονικό διάστημα του έτους, στην Ελλάδα.
arbor-2
Οι εξειδικευμένες λύσεις, που παρέχει η ADAPTIT - www.adaptit.gr - (σε συνεργασία με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο στο χώρο όμιλο NetScout /ARBOR ) θωρακίζουν τα δίκτυα επικοινωνιών και ίντερνετ από DDoS επιθέσεις (attacks), με γνώμονα τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας υπηρεσίας και προστασίας σε όλα τα επίπεδα (layers) τόσο πριν (preventive), όσο και κατά τη διάρκεια της επίθεσης (corrective). Πιο συγκεκριμένα, οι εξειδικευμένες λύσεις στοχεύουν σε:
  • Αντιμετώπιση επιθέσεων DDoS σε ευρυζωνικά δίκτυα παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
  • Αντιμετώπιση επιθέσεων DDoS σε οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες (web services).
  • Αντιμετώπιση επιθέσεων DDoS στοχεύοντας τα εσωτερικά δίκτυα οργανισμών.
Προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις της τεχνολογίας, η διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης και παρακολούθησης του προϊόντος, παρέχεται πέρα από on premises και σε cloud υποδομές, συνοδευόμενη από data analytics που αναλύουν και συγκρίνουν παρελθοντικά δεδομένα με νέα. Έτσι, οι διαχειριστές δικτύων και δεδομένων κάθε επιχείρησης και οργανισμού έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κακόβουλων επιθέσεων, δρώντας τόσο αποτρεπτικά όσο και κατασταλτικά.
Η εγκατεστημένη βάση λύσεων ADAPTIT/NetScout προστασίας επιθέσεων DDoS στον ελλαδικό χώρο περιλαμβάνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στο σύνολό τους, καθώς και κρίσιμες υπηρεσίες του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου.
Οι λύσεις για επιθέσεις DDos της ADAPTIT :
  • Πρωτοπορούν στο τομέα δράσης προϊόντων DDoS τα τελευταία 6—7 χρόνια χρόνια.
  • Συνδυάζουν προτάσεις για κάθε προϋπολογισμό, κάθε επιχειρηματικό μοντέλο και κάθε τομέα χρήσης.
  • Παρέχουν ισχυρότερη, ευρύτερη και μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη προσφορά Virtualization και Cloud-based.
  • Ενσωματώνονται πλήρως σε περιβάλλοντα SDN / NFV και υποστηρίζουν την ενσωμάτωση MANO (OpenStack, Cisco NSO, Nokia Cloudband κ.λπ.).
  • Συνδυάζουν την προηγμένη προστασία με την πιο ευέλικτη εμπορική προσφορά με βάση τη χρήση, ευκολότερη επιχειρησιακή ολοκλήρωση και εξυπνότερη αυτοματοποίηση συστήματος για να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση υπηρεσιών DDoS σε δημόσια, ιδιωτικά και υβριδικά περιβάλλοντα Cloud και ευρύτερα σε κάθε επιχείρηση.
Αναλυτικές πληροφορίες για τις λύσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.adaptit.gr και επικοινωνώντας με τα ειδικά στελέχη της ADAPTIT στο τηλέφωνο 2105131640.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
tv-box-4k-600x80
Επειδή το momentum μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά, τώρα που ξεκινήσαμε τα online events θα τα συνεχίσουμε με… ταχύ ρυθμό. Το επόμενο είναι αύριο, Τρίτη 26 Μαΐου, με θέμα «Technology: the accelerator of economy».

Ακολουθήστε το link για να μάθετε περισσότερα και να εγγραφείτε, και φυσικά σας περιμένουμε στα παράθυρα του Zoom μαζί με κορυφαία στελέχη της αγοράς (Γιάννης Σύρρος, Γιώργος Τσαπρούνης, Ελίνα Σβύρου, Ξένια Κούρτογλου). Συντονίζει ο Βαγγέλης Ξανθάκης. Δηλώστε δωρεάν συμμετοχή για να έχετε όλα τα οφέλη του interactivity!

Σε αυτή τη συνάντηση του ClickEvents, θα δούμε σε πιο βαθμό οι τεχνολογίες επιταχύνουν την παραγωγή αξίας για τους πολίτες, δημιουργούν νέα προϊόντα, επιταχύνουν τη διακίνηση της πληροφορίας, μειώνουν την ανάγκη των μετακινήσεων, περιορίζουν την σπατάλη πόρων, βοηθούν στην ανάκαμψη και δίνουν συνεχώς τροφή για σκέψη και καινοτομία στις νέες γενιές επιχειρηματιών. Θα παρουσιαστούν δύο πρωτότυπες έρευνες μία πανευρωπαική και μία για την ελληνική πραγματικότητα και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η αγορά αλλάζει και οι αλλαγές ήρθαν για να μείνουν. Σύμφωνα με τον Oliver Wright, επικεφαλής του κλάδου καταναλωτικών προϊόντων της Accenture, «η πανδημία είναι πιθανό να δημιουργήσει μια πιο βιώσιμη και υγιή εποχή κατανάλωσης τα επόμενα 10 χρόνια».

Ταυτόχρονα, είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τις εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι έχουν την απαιτούμενη ευελιξία και την ικανότητα να είναι κοντά στους καταναλωτές και τους πελάτες τους - με μια γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που συμβαδίζει με τα μεταβαλλόμενα αγοραστικά πρότυπα - όχι μόνο σήμερα, αλλά και μετά την πανδημία». BTW, η Accenture κέρδισε για 5η συνεχή φορά τον τίτλο «Technology Advisory House of the Year», από το Energy Risk magazine!
GY-1537-600X80-1
Εκεί που λες ότι μαζί με τη σεζόν τελειώνει και το σήριαλ, γίνεται η ανατροπή και πάμε για νέο κύκλο επεισοδίων. Όμως ακόμα και τα καλύτερα σήριαλ πρέπει να ξέρουν πότε να τελειώσουν, αλλιώς καταντάνε σαπουνόπερες και δεν αξίζει να ασχολείσαι μαζί τους. Γι’αυτό ελπίζουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα σηματοδοτήσουν πλέον την (κατά)ληξη της υπόθεσης Forthnet.

Η μεθαυριανή έκτακτη γενική συνέλευση αναμένεται να σημάνει την είσοδο στο τελικό στάδιο. Στη συνέχεια θα έχει ανοίξει ο δρόμος ώστε να πέσουν οι υπογραφές της United Group (θυγατρική της BC Partners) και να ολοκληρωθεί η εξαγορά της εταιρείας. Υπενθυμίζουμε ότι το μόνο θέμα της συνέλευσης είναι ο ορισμός του χρόνου μετατροπής ομολόγων σε μετοχές, από τριμηνιαίο σε μηνιαίο, κάτι που θα διευκολύνει τον αγοραστή. Το γοργόν και χάριν έχει!

Το επόμενο σήριαλ θα είναι πότε θα βγει η Forthnet στην κινητή τηλεφωνία. Από το 1ο τρίμηνο του 2020 έχουμε πάει στο 3ο τρίμηνο και βλέπουμε… το 2021 να ξεπροβάλλει από τη γωνία! Εδώ κολλάει μάλλον το «κάλιο αργά παρά αργότερα»…

Κάθε δράση (πρέπει να) έχει μία αντίδραση, και έτσι στα αποτελέσματα της έρευνας από τη Rewheel και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήρθε ως απάντηση η δουλειά της ΕΕΤΤ, που είναι εμπεριστατωμένη και αναγνωρισμένη από τον ΟΟΣΑ. Ο λόγος για το εργαλείο Pricescope, ενώ η Επιτροπή στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος business intelligence για παρακολούθηση της αγοράς.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, οι πόροι που έχει στη διάθεση της, θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή μελέτης για το ψηφιακό προφίλ της χώρας, με σφαιρική έρευνα. Από την πλευρά μας θα επαναλάβουμε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει μία αγορά καλύτερα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
H ανακοίνωση βέβαια είχε πολλές αιχμές για όσους τη διάβασαν προσεκτικά, και πολλούς αποδέκτες που μάλλον θα έκοψαν φλέβες… Ας πρόσεχαν! Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω!

Διότι μπορεί σύμφωνα με τον κ. Sigmund Freud, «ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε μια προσβολή αντί για μια πέτρα, να ήταν ο θεμελιωτής του πολιτισμού», αλλά στην προκειμένη περίπτωση, όταν μία ρυθμιστική αρχή «προσβάλλει» μία άλλη, μάλλον δεν είναι δείγμα πολιτισμού, αλλά και της απαιτούμενης αυτή την εποχή ομοψυχίας.

Σε συνέντευξη του προέδρου της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνου Μασσέλου στη Ναυτεμπορική, που δημοσιεύεται σήμερα, αφού καταρρίπτει τα επιχειρήματα της Rewheel και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επισημαίνει ότι η αγορά κινητής δεν ρυθμίζεται -όπως συμβαίνει με τη σταθερή- αλλά ο ανταγωνισμός οδηγεί τις εταιρείες σε μείωση των τιμών.

Επίσης, αναφέρει, όπως έχουμε ήδη γράψει αρκετές φορές, ότι αν όντως οι τιμές είναι «ακριβές», προφανώς θα υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι που θα επεδίωκαν να εισέλθουν στην αγορά, κάτι που δεν συμβαίνει.

Η Επιτροπή έχει γενικά δυναμική πορεία, αφού ανακοίνωσε μαζική μείωση τιμών χονδρικής για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τόσο σε FTTH-FTTC, όσο και στον «απλό» χαλκό. Όπως καταλαβαίνετε, κατά συνέπεια θα επηρεαστούν θετικά και οι τιμές της λιανικής, δηλαδή θα επωφεληθούν τελικά οι καταναλωτές. Κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι το ζητούμενο.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Πρόκειται για ένα δομημένο και διαρκές πρόγραμμα, αφού θα γίνεται επανεξέταση και -αν χρειάζεται- αναπροσαρμογή κάθε χρόνο, μέχρι το 2028! Εκτός αυτού, έχουν γνώση σχετικά η Κομισιόν, ο BEREC και οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ.

Εξελίσσεται διαρκώς η πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει επί των ημερών του Παναγή Βουρλούμη, σχετικά με την εθελούσια έξοδο από τον ΟΤΕ. Ο όμιλος ανακοίνωσε πως 230 από όσους εργαζομένους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση τους, μέχρι το 2026, θα έχουν δικαίωμα αποχώρησης. Αν διαβάσαμε καλά τους όρους αποχώρησης, μάλλον θα προκύψει πάλι συνωστισμός στην έξοδο…

Αφήστε που εντός του έτους, μετά το καλοκαίρι, μπορεί να έχουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα εθελουσίας, μαζί με τη δημιουργία εταιρειών τεχνικών υπηρεσιών και call centers. Η στρατηγική για τον ΟΤΕ του μέλλοντος έχει ήδη σχεδιαστεί, και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, περιμένουμε μεγάλα πράγματα.

Μπορεί τα smartphones να έχουν δεχτεί πλήγμα λόγω κορονοϊού, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα προϊόντα πληροφορικής. Σύμφωνα με έρευνα της GFK, το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν οι πωλήσεις τους κατά 15,3% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όπως ίσως φαντάζεστε, στην κορυφή βρέθηκαν τα laptops και οι webcams, προφανώς λόγω αύξησης της ανάγκης για απομακρυσμένη εκπαίδευση και εργασία. Laptop is back!
combox
Γενικά φαίνεται ότι το WFH (Work From Home) ήρθε για να μείνει. Εκτός από αυτό υπάρχει η τάση για open spaces, καθώς και για μη καθορισμένη θέση εργασίας στην κάθε εταιρεία. Αυτό που κάποτε ήταν η εξαίρεση τείνει να γίνει ο κανόνας και ο εφιάλτης όσων έχουν επενδύσει σε μεγάλα κτίρια, που σύντομα θα είναι στα αζήτητα.

Θυμηθείτε τι αύξηση ζητούσαν από την Wind, σε βαθμό που αναγκάστηκε να μετακομίσει. Απ’ ότι ακούμε άρχισαν οι μειώσεις και μάλιστα γενναίες… Βωβαμάρα στην αγορά του real estate!

Η πληροφορική -για να επιστρέψουμε στην έρευνα της GFK- αποτελεί πραγματικά εξαίρεση, μαζί όμως με τα wearables, λόγω του… SMS για σωματική άσκηση (δεν το ξεχάσατε, έτσι δεν είναι;). Κατά τα άλλα, όχι μόνο τα κινητά αλλά και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά ήδη, σημειώνουν πτωτική πορεία. Ελάχιστα πτωτική, αλλά πτωτική…

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Γη, μπορεί να έχουμε ξεχάσει το Διάστημα, αλλά δεν το έχουμε παραμελήσει. Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει να προωθήσει τρεις δράσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Απλουστεύεται η διαδικασία για τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς προμηθειών, η Ελλάδα θα δημοσιεύσει εντός του καλοκαιριού πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε θεματικά προγράμματα, ενώ δρομολογείται η ίδρυση ενός ESA Business Incubation Center στη χώρα μας. Pas mal!
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Κοιτάξτε τώρα, έτσι που προέκυψαν τα πράγματα σε τι δύσκολη θέση έρχεται ένας δημοσιογράφος. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους να αποτελεί πραγματικότητα και να προχωράει με… ταχύτητα φωτός, δεν έχουμε αφορμή για την κλασική -μέχρι πριν λίγο καιρό- ατάκα του τύπου «στο Διάστημα καλά πάμε, στη Γη να δούμε»…

Αξιοσημείωτο ότι το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία έχουν κλείσει ορισμένα πολύ μεγάλα deals όσον αφορά επενδύσεις σε ελληνικές και ελληνικών συμφερόντων εταιρείες τεχνολογίας. Η αρχή έγινε με το Skroutz, ακολούθησε η Think Silicon, και πρόσφατα η Softomotive. Την τελευταία μάλιστα την εξαγόρασε η Microsoft, γεγονός που έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία.

Ιδίως αν -όπως ακούγεται- δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένας μεγάλος κόμβος ή hub για το κομμάτι που αναπτύσσει η Softomotive. Το τίμημα δεν το μάθαμε ακριβώς, αλλά κάτι ακούγεται για πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση είναι από τις μεγαλύτερες εξαγορές στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Μάριος Σταυρόπουλος!

Αν έχετε την υπομονή να τη διαβάσετε, έχει ενδιαφέρον η απόφαση της ΕΕΤΤ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως με τίτλο: Ορισμός αγορών, Καθορισμός Επιχειρήσεων με Σημαντική Ισχύ και Ρυθμιστικές Υποχρεώσεις Αυτών στις αγορές.

Μόνο αν έχετε υπομονή. Last but not least, η ΕΕΤΤ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τον δημιουργικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου δικτυακού της τόπου.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Όλες οι ναυαρχίδες διαθέτουν τις περισσότερες φορές ένα elegant χαρακτήρα και ντελικάτο σχεδιασμό. Αυτό βέβαια έχει και τα αρνητικά του, καθώς μπορεί τα high-end smartphones που κοστίζουν μια μικρή περιουσία να είναι όμορφα στο μάτι, αλλά είναι δυστυχώς εξαιρετικά… εύθραυστα.
Αυτό λοιπόν έρχεται να το διορθώσει το Galaxy S20 Tactical Edition, η ειδική έκδοση της ναυαρχίδα της Samsung, η οποία είναι πραγματικά… άφθαρτη προσφέροντας απίστευτο επίπεδο ασφέλειας!
Το S20 Tactical Edition δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το στρατό των Η.Π.Α και σχεδιάστηκε ειδικά για να καλύπτει τις ανάγκες του στο πεδίο της μάχης (για αυτό μάλλον θα είναι δύσκολο να το δείτε σε consumer επίπεδο).
Κάθε πτυχή της συσκευής έχει δημιουργηθεί με στόχο να παρέχει την απόλυτη κάλυψη στον στρατιώτη που θέλει να διαθέτει έναν ακόμη high-tech «σύντροφο» στο οπλοστάσιο του.
Για αυτό και το σχεδιαστικό team της Samsung δούλεψε πάνω στην ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής DualDAR, ένα νέο Knox feature που παρέχει τεράστια ασφάλεια δύο επιπέδων, βασιζόμενο στα standards ασφαλείας της NSA!
Και οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς το S20 Tactical Edition διαθέτει ένα εξελιγμένο night-vision mode, το οποίο επιτρέπει στον στρατιώτη που το χρησιμοποιεί να το χειρίζεται όταν φοράει γυαλιά νυχτερινής οράσεως, αλλά και ένα ξεχωριστό «Stealth» mode, το οποίο σβήνει κάθε ίχνος της συσκευής, χωρίς να εκπέμπει κανένα απολύτως σήμα.
Σε ότι αφορά τα πιο «γήινα» specs του, το Galaxy S20 Tactical Edition διαθέτει 12GB RAM, 128GB αποθηκευτικού χώρου και Android 10.
cl8-sept-2019-600x80
Η MediaTek το τελευταίο χρονικό διάστημα δείχνει να ανεβαίνει πάρα πολύ, εστιάζοντας στη μεγάλη δυναμική της σειράς Dimensity. Η MediaTek παρουσίασε ένα νέο chipset, το Dimensity 820, ουσιαστικά μια βελτιωμένη εκδοχή του Dimensity 800 με αυξημένες συχνότητες λειτουργίας και καλύτερη συνδεσιμότητα 5G.
Όπως και το 800, το 820 κατασκευάζεται στα 7nm και διαθέτει 4 πυρήνες Cortex-A76 και 4 πυρήνες Α55, όμως η συχνότητα των πρώτων είναι αυξημένη στα 2,6GHz.
Επιπλέον, υποστηρίζει έως 16GB LPDDR4x RAM, ενώ η Mali-G57 GPU πλέον έχει έναν επιπλέον πυρήνα, 5 στο σύνολο. Έτσι, με την κατάλληλη οθόνη, το Dimensity 820 επιτρέπει την εκτέλεση 3D games με 120Hz refresh rate, παρ'ότι η μέγιστη υποστηριζόμενη ανάλυση παραμένει 1080p+.
Αναβαθμισμένο είναι και το 5G modem που επιτρέπει τη σύνδεση 2 καρτών SIM σε 5G δίκτυα (με VoNR υποστήριξη).
Η MediaTek συγκρίνει το 820 με το Snapdragon 765G της Qualcomm και διαφημίζει ανώτερες επιδόσεις τόσο από τη CPU, όσο και από τη GPU, ωστόσο θα αναμένουμε ανεξάρτητες μετρήσεις προτού χρίσουμε τον νικητή. Το Dimensity 820 αναμένεται να εμφανιστεί για πρώτη φορά σε συσκευή της Xiaomi, είτε το Redmi K30i, είτε το Redmi Note 10.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Έχει συνδεθεί με άπειρες χαμένες εργατοώρες και έχει κατηγορηθεί για απώλεια παραγωγικότητας σε εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο στον δημόσιο και ιδωτικό τομέα.
Ναι, καλά το καταλάβετε αναφερόμαστε στην θρυλική «πιασέντζα» των Windows (ή Solitaire όπως είναι η αληθινή της ονομασία), η οποία μόλις έγινε… 30 χρονών!
Το θρυλικό αυτό παιχνίδι εμφανίστηκε για πρώτη φορά μαζί με τα Windows 3.0 τον Μάιο του 1990 και αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι εξακολουθούν να ασχολούνται μαζί του περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, σε 200 χώρες και 65 διαφορετικές γλώσσες.
Οι πιο «βετεράνοι» θα θυμούνται ότι τα πρώτα πετυχημένα εμπορικά Windows για την Microsoft ήταν τα 3.0, με τις πωλήσεις τους εκείνη την εποχή να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια copies.
To Solitaire θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστικά ως το πρώτο gamification app στην ιστορία, προσφέροντας πολλές εθιστικές στιγμές. Και μπορεί να σας φαίνεται πανάρχαιο και κάτι το τρομερά «εύκολο» σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, όμως εκείνη την εποχή το Solitaire ήταν το πρωτόγονο app που μπορούσε μάλιστα να χρησιμοποιηθεί ως ένα Benchmarking tool, υπολογίζοντας την ταχύτητα του (αρχαίου) 80286 CPU της Intel, ανάλογα με το πόσο μεγάλη ταχύτητα μπορούσε να μοιράσει τα χαρτιά.
Το Solitaire συνέχισε να υπάρχει σε πολλές εκδόσεις των Windows, εκτός από τα 8άρια που η Microsoft θέλησε να το αφαιρέσει, μόνο και μόνο για το επαναφέρει το 2015 στα Windows 10. Νομίζουμε ότι ύστερα από 30 χρόνια ζωής, η θρυλική πασιέντζα των Windows θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχει PC και… ανθρώπινος πολιτισμός!
600x80 security 17-3-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin