Newsletter Banner 600x150_no logo
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent

Ερευνάται η έρευνα

Μέρες «Ινστιτούτου της Φλωρεντίας» μας έφερε στη μνήμη η δημοσίευση έρευνας μίας συμβουλευτικής εταιρείας από τη Φινλανδία, της Rewheel, σχετικά με τις τιμές και το επίπεδο του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία.
Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η Ελλάδα είναι ακριβή χώρα στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά και η 4η εταιρεία αν υπήρχε θα έλυνε όλα τα προβλήματα!
Όπως ήταν φυσικό, η δημοσίευση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των παρόχων, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι η έρευνα είναι ανακριβής και μη στοιχειοθετημένη επαρκώς.
Και αν κρίνουμε απ’ όσα αναφέρουν για «επιλεκτικά στοιχεία» μάλλον δεν έχουν άδικο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ένας από αυτούς δήλωσε ότι «επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός του».
Από πλευράς Vodafone, στελέχη της, δηλώνουν ότι «πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από ανακρίβειες, παντελώς εσφαλμένα στοιχεία και ανεδαφικές αναφορές, που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά παρασύρουν τον αναγνώστη σε λάθος συμπεράσματα και υπονομεύουν το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας, και μάλιστα για λόγους άσχετους από την καλή λειτουργία των θεσμών της χώρας.»
Στο ίδιο μήκος κύματος η ανακοίνωση της Wind, η οποία τοποθετείται λέγοντας ότι «η μελέτη βασίζεται σε αδόκιμη μεθοδολογία και προφανώς περιλαμβάνει πλήθος ανακριβειών και εσφαλμένων συμπερασμάτων που βάλουν κατά της φήμης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, έναν από τους πιο δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα υπονομεύουν την ψηφιακή πορεία της χώρας».
Παρόμοια θέση παίρνει και η Cosmote, παρατηρώντας ότι η έρευνα βασίζεται σε παλιά, αντικρουόμενα, και μη αντιπροσωπευτικά στοιχεία, που οδηγούν σε στρεβλά συμπεράσματα τους καταναλωτές.
Όλοι γνωρίζουμε βέβαια ότι η στατιστική είναι μία επιστήμη, που μπορεί να τοποθετήσει πραγματικά νούμερα με τέτοια σειρά και σύνδεση, ώστε τα συμπεράσματα να απέχουν πολύ από την αλήθεια.Πρέπει κανείς να ελέγχει την ακρίβεια των αριθμών. Από που προέρχονται τα στοιχεία; Πως συγκεντρώθηκαν και πότε; Πόσο εκφράζουν την πραγματικότητα; Δεν είναι τυχαίο που ο Mark Twain έχει πει «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τα εξής επιπλέον δεδομένα, τα οποία αφήνουμε για ερμηνεία στους αναγνώστες.
Η έρευνα παραγγέλθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών είναι η αρχή που ελέγχει την ορθή λειτουργία του κλάδου. Γιατί άραγε έγινε η παραγγελία που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε περάσει καν στη διαφάνεια;
Η φινλανδική εταιρεία δηλώνει ευθέως ότι κακώς η ΕΕΤΤ είναι η ανώτερη εποπτική Αρχή Τηλεπικοινωνιών, υποστηρίζει ότι οι τιμολογιακές πολιτικές θα έπρεπε να ελέγχονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και θεωρεί ότι μία 4η εταιρεία θα ήταν πανάκεια και θα θεράπευε «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» της ελληνικής αγοράς.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε σε δύο εκδόσεις. Η short version με τα συμπεράσματα, που «βγήκε στον αέρα» από την Ε.Α. και μία πλήρης έκδοση, που περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες και δεν δημοσιοποιήθηκε. Ο ιδρυτής της Rewheel, Αντώνης Δρόσσος, συστήνει στους εμπλεκόμενους να την αναζητήσουν, ώστε να δουν την προέλευση και την ακρίβεια των δεδομένων. Αλήθεια, γιατί δεν μας τη στέλνει -τουλάχιστον στους δημοσιογράφους- για να τελειώνουμε;
Το γόρδιο δεσμό έλυσε μάλλον με την παρέμβασή του ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ναι μεν δεν τράβηξε εμφανώς κανένα αυτί, αλλά σύστησε ψυχραιμία και κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι «οι συναντήσεις έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα» καθώς και ότι «η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, όπως έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, την ανεξαρτησία και ακεραιότητα των Αρχών αυτών».
Η λέξη «ακεραιότητα» σε κάποιο βαθμό ερμηνεύτηκε και ως ένας εύσχημος τρόπος η κυβέρνηση να διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τις αρμοδιότητες, κάτι που και τις προηγούμενες ημέρες, ανεπίσημα ήταν το κλίμα που είχε διαμορφωθεί και από τα συναρμόδια υπουργεία.
cosmote-april-2020-600x80
smartphones-2018

Με τα παλιά τους smartphones μένουν οι καταναλωτές

Ούτε τα smartphones ξέφυγαν από την υγειονομική κρίση, αφού ο COVID19, χτύπησε την αγορά λιανικής την περίοδο που παραδοσιακά εμφανίζεται αύξηση πωλήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του έτους μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ο τζίρος της αγοράς των smartphone στην Ελλάδα μειώθηκε 10% στα 78,6 εκατ. ευρώ έναντι 71,4 εκατ. ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα.
Η ποσοστιαία μείωση είναι μεγαλύτερη όσο αφορά τα τεμάχια. Διαμορφώθηκε στο 19,7% καθώς μέχρι τα μέσα Απριλίου πουλήθηκαν 284 χιλ. smartphones, έναντι 354,1 χιλ. το 2019.
Προφανώς η αγορά «πάγωσε» από τη στιγμή που επιβλήθηκε το lockdown.
Θεωρητικά δεν αναμένεται άμεση ανάκαμψη, αφού οι συνθήκες αναστολής της αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων, και τα «απόνερα» θα συνεχίζουν να επηρρεάζουν και αυτό τον κλάδο, μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, αν και τις δύο πρώτες εβδομάδες τα καταστήματα έγραψαν πωλήσεις -ειδικά σε δύο κατασκευαστές- που έκαναν κάποιους να αναρωτιούνται αν διανύουμε περίοδο εκπτώσεων ή Black Friday… Ας μην ξεχνάμε ότι έπονται και σημαντικά λανσαρίσματα που δεν θα αφήσουν τους καταναλωτές αδιάφορους.
Απαισιόδοξη είναι και η International Data Corporation (IDC), ανακοινώνοντας τις προβλέψεις της για μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο γύρω στο 11%.
Ωστόσο, η ίδια εταιρεία, φέρνει καλά νέα για το 2021, για το οποίο προβλέπει ανάκαμψη, ποντάροντας και στο πρώτο κύμα εισόδου του 5G στην Ευρώπη και στην Αμερική.
energy-1-600
fiber-optics-underwater

Πιέσεις - Επενδύσεις: σημειώσατε «2»

Παραμένουν στα επενδυτικά τους σχέδια οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν στα έσοδα τους, αλλά και τις πιέσεις που υπέστησαν οι υποδομές τους κατά τη διάρκεια των ημερών της απομόνωσης.
Εκτός από το πενταετές επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ (2020 - 2024) η Vodafone Ελλάδος προχωρά παράλληλα στην κατασκευή και πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 610 χλμ. και κόστους 40 εκατομμυρίων, που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη, και ενός δεύτερου, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα.
Το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις της Vodafone θα κατευθυνθούν κυρίως σε υποδομές με επίκεντρο τα δίκτυα οπτικών ινών, το 5G, το περιεχόμενο, και τις τεχνολογικές υπηρεσίες νέας γενιάς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Παρόμοια είναι και η επενδυτική πολιτική της Cosmote, που σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι οι επενδύσεις, οι οποίες για φέτος έχουν προϋπολογιστεί σε 600 εκατ. ευρώ, θα συνεχιστούν χωρίς περικοπές.
Τα στελέχη σχεδιασμού στρατηγικής του Οργανισμού, βλέπουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνεται στη χώρα και δημιουργεί ανάγκη για νέες υπηρεσίες και αυξημένη χωρητικότητα στα δίκτυα.
Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς, σταθερά και κινητά, συνιστούν μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία θα αποδώσει καρπούς.
Πιστή και στα δικά της σχέδια παραμένει και η Wind, αφού στην -προ λίγων εβδομάδων- συνέντευξή του, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ο Νάσος Ζαρκαλής ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία βλέπει τη ζήτηση για υπηρεσίες να αυξάνεται σημαντικά, και η εξέλιξη των υποδομών είναι μονόδρομος.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
tv-box-4k-600x80
Κατ’ αρχάς χρόνια πολλά για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών που ήταν χθες 17 Μαΐου. Τα δίκτυα (Cosmote, Vodafone, Wind) το γιόρτασαν δεόντως -όπως μπορείτε να δείτε και από τα links- με προσφορές και με ΔΤ, τιμώντας τόσο τους πελάτες όσο και το ανθρώπινο δυναμικό τους, επισημαίνοντας την επέτειο και τη συμβολή των τηλεπικοινωνιών με κάθε ευκαιρία.

Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου του 1844 όταν ο κ. Μορς έστειλε το πρώτο τηλεγραφικό μήνυμα από την Ουάσιγκτον στην Βαλτιμόρη. Στις 17 Μαΐου του 1865 ιδρύθηκε στο Παρίσι από 20 χώρες (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση που μετεξελίχθηκε στον οργανισμό που σήμερα ονομάζεται ITU και έχει 193 χώρες - μέλη. Αυτά για να ξέρουμε τι γιορτάζουμε!

Δεν ήταν άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι το Fortune κυκλοφόρησε με ειδικό αφιέρωμα και εξώφυλλο τον υπουργό Κυριάκο Πιερρρακάκη. Εμείς από την πλευρά μας θα τιμήσουμε την επέτειο με ένα event την επόμενη εβδομάδα (στις 26/5 στις 17:00), που έχει τίτλο: Technology: The accelerator of economy!

Σε αυτή την online συνάντηση του ClickEvents, θα δούμε σε πιο βαθμό οι τεχνολογίες επιταχύνουν την παραγωγή αξίας για τους πολίτες, δημιουργούν νέα προϊόντα, επιταχύνουν τη διακίνηση της πληροφορίας, μειώνουν την ανάγκη των μετακινήσεων, περιορίζουν τη σπατάλη πόρων, βοηθούν στην ανάκαμψη, και δίνουν συνεχώς τροφή για σκέψη και καινοτομία στις νέες γενιές επιχειρηματιών.

Επειδή όμως το νόμισμα συνήθως έχει δύο όψεις, αφού δούμε μία έρευνα της Focus Bari που έχει ετοιμαστεί ειδικά για εσάς, θα διερευνήσουμε πόσο θα επηρεάσει τις θέσεις, αλλά και τις σχέσεις εργασίας η είσοδος της τεχνολογίας σε παραδοσιακές οικονομίες, πόσο προσχηματική είναι η θεσμική προστασία των προσωπικών δεδομένων, ποιες θέσεις εργασίας τείνουν να καταργηθούν, και ποιες νέες δημιουργούνται, αλλά και πόσο κοντά είναι η έννοια του disruption με τον εκτροχιασμό.
GY-1537-600X80-1
Όποια κι αν είναι η σχέση σας με την τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι το απόλυτο event για εσάς και μπορείτε να το παρακολουθήσετε με ένα click εδώ.

Πάντως το «The NEXT DAY 4 the NEXT WE» της περασμένης Δευτέρας, είχε μία πολύ καλή έρευνα, δυνατό πάνελ και αρκετό κόσμο. Οι ομιλητές, με πολύχρονη εμπειρία στις παρουσιάσεις και στην ανταλλαγή απόψεων, έδωσαν έναν τόνο επαγγελματισμού και χαλαρότητας, που πρέπει να έχει κάθε online event όταν οι συντελεστές του γνωρίζουν καλά τι θέλουν να πουν.

Το event -που υλοποιήθηκε με τη χορηγία της Wind- έχουν παρακολουθήσει ήδη στο Zoom, Facebook, YouTube, και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περισσότεροι από 4.000 χρήστες. Μπορείτε να το δείτε άμεσα και εσείς με ένα κλικ στο κανάλι του InfoCom στο You Tube.

Η ιστορία των στατιστικών είναι παλαιά και… πονεμένη. Θεωρητικά υπάρχει ένα ρητό στο MIT που λέει πως «αν βασανίσεις αρκετά τους αριθμούς θα ομολογήσουν». Aπό την άλλη πλευρά, αν τα συμπεράσματά σου, βγουν «αβασάνιστα», καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα, αφού οι στατιστικές είναι σαν τα όνειρα. Αποτελούν ένα είδος εκπλήρωσης των επιθυμιών μας. Κατά κανόνα μάλιστα, τείνουν προς τις επιθυμίες του παραγγέλοντος…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τελευταίες αμερικάνικες εκλογές, όπου όλα τα στατιστικά έβγαζαν πρώτη τη Hillary, αλλά τελικά εκλέχθηκε ο Trump. Τώρα βέβαια εκεί μπορεί να έπαιξαν ρόλο ένα σωρό άλλα πράγματα, αλλά ο κανόνας ισχύει. Ο Αντώνης Δρόσσος πάντως, σε συνέντευξή του στον Φώτη Κόλλια, τα «μάζεψε» λίγο.
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Είπε ότι «πρώτα απ’ όλα δεν υποστηρίξαμε πως απουσιάζει ο ανταγωνισμός», καθώς και ότι πρέπει να δει κάποιος το σύνολο της έκθεσης για να έχει πλήρη άποψη, την οποία όμως έχει μόνο η Ε.Α., η οποία θεωρητικά έβγαλε την ανακοίνωση με βάση αυτήν. Με άλλα λόγια, ή άλλα λέει η έκθεση και άλλα η ανακοίνωση, η άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

Δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα στην επερώτηση του ΚΙΝΑΛ, ειδικά στο σημείο που τίθεται κατά της συνεγκατάστασης των δικτύων. Επιβεβαιώνει την ασχετοσύνη των επερωτούντων, αλλά και το γεγονός ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τα στατιστικά στοιχεία όπως ο μεθυσμένος τους φανοστάτες: για να στηρίζονται μάλλον, παρά για να βλέπουν.

Τον γόρδιο δεσμό έλυσε ο πρωθυπουργός που είχε σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), Ιωάννη Κωνσταντίνο Χαλκιά, τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νικόλαο Μπουλαξή, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), Ιωάννη Λιανό, και τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Κωνσταντίνο Μασσέλο.

Από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι οι «συναντήσεις έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα» καθώς και ότι «η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, όπως έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, την ανεξαρτησία και ακεραιότητα των Αρχών αυτών». Η λέξη «ακεραιότητα» σε κάποιο βαθμό ερμηνεύτηκε και ως ένας εύσχημος τρόπος η κυβέρνηση να διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τις αρμοδιότητες των αρχών.

Η πρωτοβουλία της WIND «Μείνετε σπίτι θα σας φέρουμε εμείς τα ψώνια» δεν άφησε ασυγκίνητη την αλυσίδα supermarkets ΑΒ Βασιλόπουλος που δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα, εκδίδοντας και σχετικό δελτίο τύπου. Κάποτε όλα αυτά θα περάσουν αλλά όλοι θα θυμούνται τις εταιρείες που έδειξαν ευαισθησία στη διάρκεια της κρίσης.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Αυτό άλλωστε είναι το θέμα του ClickEvent που θα γίνει στις 28/5 στις 17:00 με τίτλο Coronavirus: A great test for Corporate Social Responsibility! Αφού δούμε μία σχετική έρευνα, θα μιλήσουμε σχετικά με το τι αλλάζει στο CSR και τι αναδεικνύει τα αντανακλαστικά των επιχειρήσεων στη «νέα κανονικότητα». Δηλώστε συμμετοχή δωρεάν με ένα μόνο click!

Αν και φέτος δεν έχουμε έλλειψη εντυπωσιακών νέων κινητών, η αγορά των smartphones δεν φαίνεται να πετυχαίνει το στόχο της. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, είχαμε 10% μείωση στον τζίρο των smartphones στην Ελλάδα, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019. Σε αυτό έπαιξε βέβαια μεγάλο (τον μεγαλύτερο) ρόλο η υγειονομική κρίση, που έφερε μαζί της και μία «μίνι» οικονομική κρίση.

Με τις επιχειρήσεις να κλείνουν έστω και προσωρινά, ο κόσμος μπήκε σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας, ενώ σίγουρα μειώθηκαν και τα εισοδήματα του. Έτσι, εκεί που κάποιος ονειρευόταν το νέο αγαπημένο του smartphone, με πολλαπλές κάμερες και μεγάλη οθόνη, αυτό το όνειρο προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα, και το budget που είχε υπολογιστεί γι’αυτό το σκοπό, τελικά παρέμεινε ως καταθέσεις έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τις έρευνες, αν και οι πωλήσεις στα καταστήματα, δείχνουν να είναι ικανοποιητικές. Σε αυτό συντελούν και οι προσφορές που θυμίζουν περίοδο εκπτώσεων!

Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ για το 1ο τρίμηνο του 2020 μπορεί να είχαν θετικό πρόσημο, όμως η διοίκηση δεν καθησυχάζει, προγραμματίζοντας κατάλληλα το εγγύς μέλλον του ομίλου, με βάση τις αναπόφευκτες οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να προβεί σε περιορισμό του κόστους σε όλους τους τομείς του οργανισμού, προφανώς με σκοπό την εξισορρόπηση της κατάστασης.

Πάντως, τόσο ο Μιχάλης Τσαμάζ όσο και ο Μπάμπης Μαζαράκης, δήλωσαν ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Πιστεύουν επίσης ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία επένδυση που θα αποδώσει τα μέγιστα, οπότε αξίζει να μη διακοπεί, αν και προβλέπουν καθυστερήσεις σε κάποια έργα ΤΠΕ και στην υλοποίηση των δικτύων.
combox
Στις τηλεπικοινωνίες ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι πολύ μεγάλες, πέραν της περιαγωγής και του Β2Β, που σε κάποιο βαθμό θα εξισορροπηθούν από την αύξηση της ζήτησης. Επίσης, άπαντες περιμένουν ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ γρήγορη… Ζω από περιέργεια για να το δω να συμβαίνει!

Αντίστοιχα αισιόδοξη παραμένει και η Vodafone, δηλώνοντας μέσω του Χάρη Μπρουμίδη ότι το επενδυτικό της πλάνο, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα. Εκτός αυτού, υλοποιεί ένα άκρως σημαντικό έργο για τις υποδομές της χώρας, ένα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών, μήκους 610 χιλιομέτρων.

Αυτό θα συνδέει την Αττική με την Κρήτη, όπως επίσης την Πάρο, τη Ρόδο, τη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κω. Μάλιστα, ένα δεύτερο καλώδιο, μήκους 30 χιλιομέτρων, θα συνδέσει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κέρκυρα. Το εν λόγω έργο, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Γενικά η Vodafone επενδύει σε οπτικές ίνες, στο 5G και στις business υπηρεσίες νέας γενιάς, δηλαδή σε όσα μπορούν να «εξαργυρωθούν» σε ανάπτυξη. Αφήστε που μάλλον έχει «ανοσία» στον κορονοϊό, αφού αυτή την περίοδο τα αιτήματα πελατών για μετάβαση σε προγράμματα σταθερής με περισσότερο bandwidth αυξήθηκαν κατά 50% !!! Το ότι τα οικονομικά αποτελέσματα, σημείωσαν και αυτά ανοδική πορεία, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη.

Αξιοπρόσεκτο είναι πάντως ότι άπαντες μιλούν περί αύξησης του ενδιαφέροντος για υψηλότερες ταχύτητες. Θέλουμε να το δούμε να υλοποιείται, γιατί αν ανέβουν οι ταχύτητες σε όλους και ο ανταγωνισμός ρίξει λίγο τις τιμές, όλα θα «τρέξουν» πιο γρήγορα. Ο ΟΤΕ είπε μάλιστα ότι θα έχει μέχρι το τέλος του έτους 300 χιλιάδες FTTH γραμμές, σε σχέση με τις 150 χιλιάδες που ήταν μέχρι πρότινος.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Όλα τα είχαμε, ο καύσωνας μας έλειπε… Και το πραγματικό θέμα είναι αν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε χαμηλά τα κρούσματα και τους θανάτους από τον COVID-19 προκειμένου να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στην κανονικότητα.

Στην κανονικότητα θα επιδιώξει να επιστρέψει μέσα στις επόμενες ημέρες και η MLS, η οποία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. H αναστολή διαπραγμάτευσης έγινε επειδή υπάρχουν υποψίες ότι υπάρχει παρατυπία στις οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν έχει βρεθεί κάτι.

Το θετικό είναι ότι πρόσφατα η εταιρεία μπήκε και στα wearables με μία σχετική επιτυχία. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα ο CEO -που έχει δείξει τις ικανότητες του ως ηγέτης- να βγει μπροστά με ένα νέο business plan για να κερδίσει με μία κίνηση ματ την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και των καταναλωτών.

Αν ακόμα έχετε αμφιβολίες για την επιτυχία του e-commerce, σας ενημερώνουμε ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Τζεφ Μπέζος, με περιουσία 143 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται μέχρι το 2026 να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον πλανήτη.

Αν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, η περιουσία του CEO της Amazon θα είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ 179 χωρών του κόσμου! Καθόλου άσχημα για μία εταιρεία που ίδρυσε το 1994 κάποιος στο γκαράζ του με κεφάλαιο 100.000 δολάρια. Είπατε κάτι;
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Η Qualcomm δεν επαναπαύεται ποτέ και παρά τις δυσκολίες των τελευταίων μηνών εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, συνεχίζει ακάθεκτη το σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων chipsets. Τελευταίο entry είναι το Snapdragon 768G, το οποίο αποτελεί τον διάδοχο του περσινού 765G και όπως πολύ σωστά μαντέψατε είναι σχεδιασμένο πάνω στις ανάγκες των fans του mobile gaming.
Η νέα αυτή πρόταση θα καλύπτει τους mobile gamers στον τομέα του performance,καθώς εκτιμάται ότι η Kryo 475 CPU (που είναι χρονισμένη στα 2.8GHz) θα είναι 15% πιο γρήγορη σε σύγκριση με την αντίστοιχη CPU που βρίσκεται στο 765G.
Παράλληλα, η ύπαρξη της Adreno 620 GPU υπόσχεται ένα ανάλογο boost στον τομέα των visuals (υποστήριξη 120Hz στα 1080p).
Μάλιστα, το Snapdragon 768G θα αποτελεί το πρώτο chipset που ανήκει στη σειρά 700, το οποίο υποστηρίζει GPU drivers που μπορούν να αναβαθμιστούν. Φυσικά και η ταχύτητα σε ότι έχει να κάνει με το connectivity δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός, για αυτό και υποστηρίζει 5G με ταχύτητες που φτάνουν τα 3.7Gbps downstream και τα 1.6Gbps upstream.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η ύπαρξη ενός gaming chipset σημαίνει και ύπαρξη συσκευών που θα το φορούν, με το Redmi K30 5G Racing Edition να αποτελεί μία από τις πρώτες συσκευές που πρόκειται να στηριχθούν στο Snapdragon 768G.
cl8-sept-2019-600x80
Μπορεί οι πληροφορίες να αναφέρονται σε καθυστερήσεις όσον αφορά το λανσάρισμα τους, δεδομένης της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στην παραγωγή η πανδημία, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει έντονη φημολογία αλλά και πληροφορίες σχετικά με τα επερχόμενα iPhone 12 από την Apple, σίγουρα από τις πιο hot νέες εισόδους που θα δούμε στη συνέχεια του 2020 στο χώρο των smartphones.
Οι διαρροές αναφέρονται σε τέσσερα μοντέλα με design που παραπέμπει σε iPad, αλλά και διαγώνιο οθόνης, που για το iPhone 12 θα φτάνει τις 5,4 ίντσες (μικρότερο απ΄ό,τι αναμέναμε).
Θα υπάρχει ακόμη το iPhone 12 Max με οθόνη με διαγώνιο 6,1 ίντσες, το δε μεγάλο iPhone 12 Pro θα είναι διαθέσιμο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ένα νέο χρώμα (Navy Blue) και σε δύο εκδόσεις 6,1 (Pro) και 6,7 ιντσών (Pro Max).
Σε όλα τα μοντέλα οι οθόνες θα είναι τεχνολογίας OLED με πιο στενά notches και, στην περίπτωση του Pro, θα υπάρχει και 120Hz refresh rate. Τ
a Pro θα διαθέτουν κάμερα με LiDAR sensor για πιο γρήγορο autofocus, telephoto camera, όπως επίσης και portrait mode για τα videos, ενώ όλα θα έρθουν με υποστήριξη 5G.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Μπορεί το Galaxy Fold να αποτελεί ένα υπέροχο κομψοτέχνημα της mobile τεχνολογίας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι με την τιμή του να «φλερτάρει» με τα 2.000 ευρώ είναι μια συσκευή, η οποία απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς.
Για αυτό και το «στοίχημα» τόσο για τη Samsung, όσο και για τις υπόλοιπες κατασκευάστριες εταιρείες είναι το πώς θα μπορέσουν να περάσουν τη συγκεκριμένη foldable τεχνολογία στο mainstream κοινό.
Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένες πηγές, η κορεατική εταιρεία αυτή τη στιγμή αναπτύσσει ένα πιο οικονομικό Galaxy Fold, το οποίο θα ονομάζεται Galaxy Fold Lite 4G και θα αποτελείται από parts των flaghips της Samsung που εμφανίστηκαν μεταξύ 2018 και 2020.
Η φιλοσοφία πίσω από την φημολογούμενη συσκευή είναι να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, για αυτό και ενδέχεται να μην διαθέτει την ultra-thin glass οθόνη του κανονικού Fold, αλλά και ένα πολύ πιο μικρό σε διαστάσεις εξωτερικό display.
Εδώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί η λογική της οθόνης του Galaxy Z Flip.
Σε ότι έχει να κάνει τον «εσωτερικό του κόσμο», το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθεί το Snapdragon 865 chipset, χωρίς ωστόσο την υποστήριξη 5G όπως προαναφέραμε.
Παρόλα αυτά, και το λίγο παλαιότερο Snapdragon 855 που βρίσκεται στο Galaxy Z Flip, δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα για να αποτελέσει την καρδιά του νέου foldable. Η λογική λέει ότι το εν λόγω chipset θα συνοδεύεται από τουλάχιστον 8GB RAM και 256 αποθηκευτικού χώρου.
Αν και σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο αναφορικά με την ημερομηνία κυκλοφορίας του, ωστόσο ενδέχεται να ανακοινωθεί μαζί με το Note 20 κάποια στιγμή μέσα στον Αύγουστο.
Τέλος, η τιμή του που σίγουρα θα αποτελέσει και το μεγάλο ατού του για τη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών, θα προσεγγίζει τα 1.100 ευρώ περίπου.Pas mal!
600x80 security 17-3-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin