Newsletter Banner 600x150_no logo
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent

Επιτροπή Ανταγωνισμού: ρυθμιστικός ιμπεριαλισμός;

Τη στιγμή που η χώρα ταλανίζεται από την υγειονομική και οικονομική κρίση, τη στιγμή που το 20% του ΑΕΠ της χώρας που προέρχεται από τον τουρισμό, κινδυνεύει να πάει περίπατο και είμαστε όλοι ζαλισμένοι από την πολυήμερη καραντίνα, αυτή τη στιγμή διάλεξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δείξει τον «ρυθμιστικό ιμπεριαλισμό» της.
Η αδολεσχία η ανωριμότητα και η έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της άκαιρης και «άτσαλης» ανακοίνωσης, η οποία αν δεν κρύβει πολιτική σκοπιμότητα, κρύβει σίγουρα έλλειψη κρίσης και ενδεχομένως επαγγελματική ανεπάρκεια. Προφανώς όχι περί τον ανταγωνισμό, αφού οι περγαμηνές του κ. Λιανού και των περισσοτέρων από τους συνεργάτες του είναι αδιαμφισβήτητες στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά σίγουρα περί το ψηφιακό γίγνεσθαι.
Το timing είναι το πλέον ενοχλητικό στοιχείο της προσέγγισης της ΕΑ και αυτό κυρίως που καθιστά λανθασμένη την όλη πρακτική. Διότι, σε τί διαφέρουν ως προς την ικανότητα αντίληψης της αγωνίας της χώρας οι ιθύνοντες νόες της ανακοίνωσης της ΕΑ από τους νέους που κάνουν άκαιρα πάρτι στις πλατείες;
Non multa sed multum έλεγαν οι Λατίνοι, που σημαίνει όχι πολλά άλλα πολύ (σε ποιότητα). Η συγκεκριμένη ρήση θα έπρεπε να είναι γραμμένη στην είσοδο κάθε ρυθμιστικής αρχής. Η ΕΑ μεριμνούσα και τυρβάζουσα περί πολλά και δίκιο να είχε -που δεν έχει και θα το δούμε παρακάτω γιατί- το χάνει στη λογική «το περίσσιο χαλάει το ίσιο».
Είναι προφανές ότι η επιθυμία των στελεχών της είναι να δημιουργήσουν ένα ρυθμιστικό mare nostrum, αφού όπως παραδέχεται στην δεύτερη ανακοίνωσή της, ετοιμάζει ανάλογες μελέτες, μία για το ηλεκτρονικό εμπόριο και μία για το fintech. Στην ουσία αν ακολουθήσουμε αυτή την προσέγγιση θα δημιουργήσουμε μία ρυθμιστική υπεραρχή, που θα μπορεί να παρεμβαίνει στο έργο όλων των αγορών και -έμμεσα- ως ex post ρυθμιστής, στο έργο όλων των άλλων αρχών.
Ας υποθέσουμε -για να διευκολύνουμε τον ειρμό σου ευγενικέ αναγνώστη- ότι αυτό δεν είναι τελείως λάθος. Οπότε, έρχεται το λογικό ερώτημα: τι γνωρίζει η ΕΑ από τηλεπικοινωνίες; Τι γνωρίζει από ηλεκτρονικό εμπόριο και από fintech; Όλοι οι παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ των Τηλεπικοινωνιών, ανατρίχιασαν από τις ανακρίβειες που περιέχονται στην ανακοίνωση της ΕΑ που μπέρδεψε σε κάποιο βαθμό το network sharing με το spectrum sharing.
Δεν θέλουμε να φανταστούμε τη συνέχεια με ανακοινώσεις για τις άλλες αγορές, αλλά αν υπάρξει, ας φροντίσουν να τις διαβάσει πριν κάποιος εξειδικευμένος επιστήμονας, διότι αναμφίβολα βλάπτεται ο θεσμικός ρόλος μίας ρυθμιστικής αρχής από τέτοιες ανακρίβειες. Δε λέμε ότι δεν έχει και σωστές επισημάνσεις, που ο κάθε λογικός και εχέφρων παρατηρητής της αγοράς θα μπορούσε να εντοπίσει και που πολλές φορές έχουμε ήδη θίξει, αλλά μία ρυθμιστική αρχή με τόσα λάθη στις προσεγγίσεις της, δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για τον τόπο και την αγορά.
cosmote-april-2020-600x80
5g-radiation

ECTA: παρέμβαση για το 5G

Όπως όλοι θυμόμαστε, σε κάθε διαγωνισμό φάσματος ξεκινάει ένα debate για το τίμημα. Αν δηλαδή θα είναι μία ακόμη ένεση εσόδων για το δημόσιο ταμείο, ή θα είναι μία επένδυση χαμηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης για την οικονομία γενικότερα.
Είναι βέβαια γνωστό ότι οι δημόσιοι διαγωνισμοί φάσματος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, βασίστηκαν μέχρι σήμερα κατά κύριο λόγο στον καθορισμό του τιμήματος με τη λογική της εμπροσθοβαρούς χρέωσης των παρόχων.
Οι οικονομικοί παράγοντες των κυβερνήσεων γνώριζαν βλέπετε ότι οι πάροχοι τελικά θα πλήρωναν το όποιο «βαρύ» αρχικό τίμημα προκειμένου να μη μείνουν πίσω στην εξέλιξη των υπηρεσιών. Κάτι σαν φόρος εξέλιξης δηλαδή…
Υποθέτουμε επίσης ότι γνωρίζουν πως η απόσβεση του αρχικού τιμήματος αυτού θα μετακυλήσει τελικά στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να είναι ακριβές στην αρχή. Το αποτέλεσμα είναι ότι έτσι δεν επιτυγχάνεται η άμεση διείσδυσή τους στο γενικό κοινό με ότι αυτό συνεπάγεται.
Έτσι, θα καθυστερήσουν και οι αποδόσεις για τα δημόσια έσοδα (π.χ. ΦΠΑ, αύξηση παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας), αλλά και η εξέλιξη της οικονομίας και της παραγωγικότητας. Κάποιος, ιδιαίτερα αν είναι μικρόνους, θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι πάντα καιρός για «γαλαντόμες» πολιτικές μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Έτσι, η συνήθης πρακτική ήταν μέχρι τώρα «πάρε τα λεφτά και τρέχα».
Η εμπειρία δείχνει ότι η στρέβλωση και η δημιουργία υψηλών απαιτήσεων για το τίμημα του φάσματος, ξεκινάει από τη σύνταξη του προϋπολογισμού, στον οποίο αν το κουτάκι με την ένδειξη «παραχώρηση δικαιωμάτων ραδιοσυχνοτήτων κινητής» γεμίσει με ένα μεγάλο νούμερο, είναι απίθανο να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
Ωστόσο, μάλλον κάτι τείνει να αλλάξει. Προς την κατεύθυνση ενός ορθολογικού τιμήματος έγινε και η παρέμβαση του ευρωπαϊκού οργανισμού European Competitive Telecommunications Association (ECTA), στη διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις νέες ζώνες που θα παραχωρηθούν για την ανάπτυξη του 5G.
Η ECTA λοιπόν, ζητά από την ΕΕΤΤ να εισηγηθεί την κατανομή του τιμήματος για τις άδεις, σε δόσεις που θα κατανεμηθούν σε βάθος χρόνου σε όλο το διάστημα για το οποίο θα προβλέπεται η παραχώρηση.
Η ECTA με την παρέμβαση της αυτή, συνιστά μικρή ή και μηδενική προκαταβολή ώστε να διασφαλιστεί μία ανταγωνιστική και φιλική προς τις επενδύσεις -και εν τέλει προς την οικονομία αλλά και τους καταναλωτές- διαδικασία, αφού οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, και ειδικότερα το 5G, θα υλοποιήσουν τα οφέλη της κοινωνίας του Gigabit σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Samsung_S20_Family_680x80
superfast-broadband

Απότομη αύξηση για το SFBB

Με σκοπό την αύξηση της ζήτησης για το Superfast Broadband (SFBB), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του ελληνικού συστήματος κουπονιών, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της διάδοσης υπερυψηλών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα έως τις 31 Μαρτίου 2022. Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του συστήματος, ώστε εκτός από τους καταναλωτές και τους αυτοαπασχολούμενους να μπορούν και οι επιχειρήσεις να λάβουν τη δημόσια στήριξη υπό μορφή κουπονιών.
Αν και στην αρχή του προγράμματος η ζήτηση ήταν μάλλον υποτονική, η ανατροπή ήρθε από τον Απρίλιο, αφού παρά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω κορονοϊού, το SFBB σημείωσε τη μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ άλλοτε.
Από μία άποψη αυτό μοιάζει λογικό, γιατί αρκετοί επαγγελματίες και εργαζόμενοι δουλεύοντας από το σπίτι έχουν ανάγκη για υψηλότερες ταχύτητες, και την ίδια στιγμή αυξάνονται οι διαθέσιμες γραμμές FTTH (οπτική ίνα στο σπίτι) που τώρα εκτιμάται ότι είναι ήδη περί τις 250 χιλιάδες.
Μέχρι τον Μάρτιο, δηλαδή στα δύο χρόνια που έχει ενεργοποιηθεί το SFBB, είχαν επωφεληθεί από την επιδότηση των 360 ευρώ για 24 μήνες (13 ευρώ τον μήνα και 48 ευρώ για το κόστος σύνδεσης) περίπου 5.600 καταναλωτές, ενώ μόνο μέσα στον Απρίλιο ο αριθμός αυξήθηκε κατά 1.100 συνδέσεις.
Η παράταση που δόθηκε φαίνεται ότι θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός εντάχθηκε στη συνείδηση των πολιτών αρκετά βίαια μεν, δυναμικά δε, ανατρέποντας τα χαμηλά νούμερα που είχε ως τώρα το πρόγραμμα.
the-next-day-4-the-next-we

Click Events: The Next Day 4 The Next We

Καθώς μπήκαμε ήδη στην «επόμενη μέρα», βαδίζοντας όλοι προς μια «νέα πραγματικότητα» έως ότου φτάσουμε σε μια «νέα κανονικότητα», πώς σκέπτονται, πώς αισθάνονται, πώς συμπεριφέρονται και πώς προτίθενται να λειτουργήσουν οι Έλληνες μετά από σχεδόν δύο μήνες lockdown; Ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» για την πολιτεία και τους μεγάλους οργανισμούς απέναντι στην κοινωνία;
Ειδικοί του χώρου των επιχειρήσεων και της επικοινωνίας συζητούν πάνω στα πιο πρόσφατα ευρήματα της Focus Bari, θέτοντας ουσιαστικές κατευθύνσεις φωτεινής σκέψης μέσα στο «ομιχλώδες τοπίο».
Η πρώτη εκδήλωση των Clickevents απευθύνεται σε επιχειρηματίες, CEOs, στελέχη επιχειρήσεων, συμβούλους, επικοινωνιολόγους, coaches, εργαζόμενους όλων των κλάδων, φοιτητές, και όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν την σημερινή κοινή γνώμη στο γίγνεσθαι της χώρας. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και να το παρακολουθήσετε δωρεάν ένα κλικ!
Τα ClickEvents είναι η virtual εκδοχή των συνεδρίων InfoCom της SmartPress σε Ελλάδα και Κύπρο. Αξιοποιώντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία αλλά και το ισχυρό δίκτυο των συνεργατών μας, ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση της εποχής. Γιατί, μπορεί ο Covid-19 να άλλαξε τις συνήθειές μας, αποκλείοντάς μας προς το παρόν από «στενές επαφές συνεδριακού τύπου», αυτό δεν σημαίνει ότι η γνώση σταματά εδώ. Ούτε και οι ιδέες!
itcover64

WFH: η εποχή του… Tele-Everything - ήρθε για να μείνει

H πληρέστερη ανάλυση που έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα για το θέμα της Απομακρυσμένης Εργασίας (WFH), με επίκεντρο στην Ασφάλεια, παρουσιάζεται στο νέο τεύχος #64 του IT Security Professional (itsecuritypro.gr), εστιάζοντας στους τρόπους και την ασφάλεια υλοποίησης εργασιών από απόσταση, μέσα από το κεντρικό άρθρο, αλλά και πολλές προσεγγίσεις από στελέχη της αγοράς που προσφέρουν λύσεις για Secure Remote Working σε όλες τις εκφάνσεις.
Τηλε-εργασία, Τηλε-εκπαίδευση, Τηλε-διάσκεψη, Τηλε-ιατρική, Τηλε-ημερίδα… και αρκετές ακόμα online δραστηριότητες απομακρυσμένης επικοινωνίας, εργασίας και άλλων επαγγελματικών λειτουργιών, δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αφού ως επιλογές και τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια. Ένα σημαντικό ποσοστό δυναμικού της εργασίας στην Ευρώπη και την Αμερική, εργάζονται από σπίτι, πολλές τηλε-διασκέψεις γίνονται καθημερινά και αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν εκπαιδεύσεις e-learning.
Ωστόσο, η εποχή όμως της «αναγκαστικής συμβίωσης» μας με τον Covid-19 έφερε όλες αυτές τις προσεγγίσεις, όχι απλά στο προσκήνιο με μια ραγδαία επιτάχυνση, αλλά ως μια αναγκαστική και μοναδική θα λέγαμε επιλογή, δημιουργώντας πραγματικά μια νέα εποχή.
Διαβάστε τη ψηφιακή έκδοση τους τεύχους όπως ακριβώς τυπώθηκε.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
tv-box-4k-600x80
Τελικά η θεωρία του Δαρβίνου είναι από τις πιο επίκαιρες, καθώς βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στη βιολογία, αλλά και στην κοινωνία. Επιβιώνει όχι ο πιο δυνατός, ούτε ο πιο έξυπνος, αλλά αυτός που μπορεί να προσαρμόζεται στην αλλαγή.

Στην Smart Press είχαμε πάντα αυτό ως φιλοσοφία ζωής και επιχειρηματικότητας, κάτι που αποδεικνύουμε για μία ακόμα φορά αυτή την περίοδο. Ανεξάρτητα από πότε θα επιτραπεί επίσημα η απεριόριστη συγκέντρωση ατόμων, όλα δείχνουν ότι θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στη λεγόμενη κανονικότητα, χωρίς φόβο.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι η καλύτερη λύση είναι να κάνουμε… «ψηφιακό μετασχηματισμό» και στα συνέδρια μας! Όσο αυτό είναι δυνατόν βέβαια, αφού τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή. Ανάλογα με τις εξελίξεις σύντομα θα υιοθετήσουμε μία… υβριδική προσέγγιση στα συνέδρια μας (online & onsite). Προς το παρόν υποδεχτείτε το νέο μας υπερήφανο εγχείρημα, τα ClickEvents !!!

Το πρώτο μας (click) event, το ονομάσαμε «The NEXT DAY 4 the NEXT WE» και έχει ως θέμα την επιχειρηματικότητα στην περίοδο του κορονοϊού, μετά τη λήξη του lockdown. Η Ξένια Κούρτογλου, ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, ο Παναγιώτης Μακρυνιώτης, ο Δημήτρης Μαλλάς και η Σόνια Χαϊμαντά, αναλύουν και συζητούν τα ευρήματα της έρευνας από τη Focus Bari, πάνω σε αυτά τα θέματα.

Ραντεβού λοιπόν στο διαδίκτυο σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου, 5:00-7:00 το απόγευμα. Δηλώστε δωρεάν συμμετοχή έγκαιρα για να έχετε τη δυνατότητας της διάδρασης και για να λάβετε τη βεβαίωση παρακολούθησης. Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με το Zoom, που είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε, να διευκρινίσουμε ότι διαθέτει κατάλληλη λειτουργία ώστε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας. Οι ομιλητές θα τις βλέπουν, και θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε όσες περισσότερες επιτρέπει ο χρόνος!
GY-1537-600X80-1
Το επόμενο event έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα και έχει τίτλο «IT Technologies: Τhe day after». Οι πιο σημαντικές εταιρείες στην αγορά του ICT θα μας πουν πως βίωσαν τις αλλαγές αλλά κυρίως θα αναφερθούν στις αλλαγές που προέκυψαν και στη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν.

Ξεκινάει πάντως μία «γεμάτη» εβδομάδα, αφού την Τρίτη έχουμε αποτελέσματα και συνέντευξη τύπου από τη Vodafone και την Πέμπτη οικονομικά αποτελέσματα από τον όμιλο ΟΤΕ. Stay tuned.

H πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος των καταστημάτων είχε αρκετά ενδιαφέροντα. Δεν ήταν μόνο οι ουρές που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αναμενόμενες, αλλά και η πωλήσεις αφού είδαμε την αγορά των smartphones να ζωντανεύει και πάλι. Καιρός ήταν! Γιατί μέσα στην πανδημία οι πωλήσεις ήταν -70% και η ανησυχία χτύπησε κόκκινο. Οι πωλήσεις ωστόσο της εβδομάδας -τουλάχιστον για 2 κατασκευαστές – τους έκαναν να αναρωτιόνται αν έχουμε Black Friday!

Δύο ρυθμιστικές μαλώνανε σε «ξένο» αχυρώνα. Ο καβγάς είναι προφανώς για το πάπλωμα. Θα δικαιολογούσαμε την προσέγγιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού -γιατί ο αχυρώνας δεν είναι ξένος και μας αφορά όλους- αν δεν είχε ένα σωρό ανακρίβειες. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν ότι το ρυθμιστικό ράσο δεν κάνει τον τηλεπικοινωνιακό παπά... Ούτε τον ειδικό στο e-commerce ή το fintech! Για όλα αυτά χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Επίσης, θα δικαιολογούσαμε σε κάποιο βαθμό το ενδιαφέρον τους αν είχαν έμπρακτα αποδείξει τη ρυθμιστική τους δύναμη στον τομέα των τραπεζών π.χ. όταν άλλαξαν τις χρεώσεις τους. Οι χρεώσεις άλλαξαν και η επιτροπή δεν έκανε σπουδαία πράγματα. Όλοι δα ξέρουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να σε κλέψει μία τράπεζα αλλά μόνο ένας να την κλέψεις εσύ!
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Για να κρατάμε τις ισορροπίες ανάλογη (μη) επιμέλεια έδειξε και η ΕΕΤΤ στο θέμα των (μη) έγκαιρων παραδόσεων από τις εταιρείες κούριερ. Γιατί αλήθεια οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να ελέγχονται για την ταχύτητα Internet που παραδίδουν και οι κούριερ να είναι ανεξέλεγκτοί;

Ωστόσο, δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την έμμεση «επίθεση» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην ΕΕΤΤ που είναι βασισμένη σε μία έρευνα μίας φιλανδικής εταιρείας. Όλοι γνωρίζουν ότι οι έρευνες κατά κανόνα, τείνουν σε κάποιο βαθμό προς τις επιθυμίες του παραγγέλοντος.

Και είμαστε σχετικά δύσπιστοι. Να θυμίσουμε την έρευνα / μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας που "παρήγγειλε" ο Νίκος Παππάς ως αρμόδιος υπουργός για τις τηλεοπτικές άδειες; Και εκείνη είχε ένα θεωρητικά καλό υπόβαθρο, αλλά όπως αποδείχτηκε έβγαζε λάθος συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση η 4η εταιρεία δεν πρόκειται να μας σώσει και δεν είναι πανάκεια όπως ισχυρίζεται η σχετική μελέτη, η οποία ζητάει μάλιστα να δεσμευθεί και φάσμα 5G για την περίπτωση που θα εμφανισθεί, αφού στο κάτω κάτω της γραφής εάν επρόκειτο για ευκαιρία θα βλέπαμε μέγα συνωστισμό στον προθάλαμο της διαβούλευσης. Κι αν δεσμεύσουμε φάσμα και δεν εμφανιστεί 4ος παίκτης τι θα γίνει; Θα μείνουμε με το φάσμα στο χέρι;

Last but not least τέταρτη εταιρεία υπάρχει ήδη, αφού η Forthnet έχει άδεια MVNO. Το ότι έχει τα δικά της προβλήματα και δεν έχει βγει ακόμα στον αέρα αφορά αυτήν και μόνο αυτήν. Για την ώρα υπάρχει μόνο μία ανακοίνωση ότι θα βγει το καλοκαίρι του 2020. Η απορία μας βέβαια είναι αν όταν θα βγει θα είναι καλοκαίρι το βόρειο ή το νότιο ημισφαίριο, αλλά ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Σημαντικό: επειδή οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να διαφυλάττουν το κύρος τους και να μην κινδυνεύουν με κάθε μορφής «ξεκατινιάσματα», έστω κι αν βάζουν τον παραγγελιοδόχο να απαντήσει για λογαριασμό τους, μήπως τελικά θα έπρεπε να υπάρχει μία ρυθμιστική αρχή για τις ρυθμιστικές αρχές; Η απάντηση είναι προφανώς όχι γιατί τότε δεν θα ήταν ανεξάρτητες. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι μία ανακοίνωση από το υπουργείο θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους, χωρίς περιττές ανακοινώσεις ένθεν κακείθεν που εκθέτουν τους εμπλεκόμενους.

Cherchez le grec! Συνέταιρος στη φιλανδική εταιρεία είναι ένας Έλληνας ο Αντώνης Δρόσος ο οποίος όπως δείχνουν όλα χειρίζεται το όλο θέμα με την ΕΑ και τα ελληνικά ΜΜΕ.

Προχωράει και επί της ουσίας η καταπολέμηση της πειρατείας στο Δημόσιο, με την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια αδειών λογισμικού, με τον ΟΤΕ, τη Byte, τη Unisystems και τη Logicom να έχουν καταθέσεις τις προσφορές τους. Ο διαγωνισμός αφορά την απόκτηση αδειών λογισμικού της Microsoft (υποθέτουμε κυρίως Windows & Office), περιλαμβάνοντας premium υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 48,3 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα, προκήρυξη έξι ακόμα διαγωνισμών είχαμε και για το Σύζευξις 2, ολοκληρώνοντας έτσι τον βασικό κορμό αυτής της διαδικασίας. Όταν υλοποιηθεί πλήρως, το έργο θα αναβαθμίσει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές σε περισσότερα από 34.000 κτίρια του Δημοσίου, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο bandwidth, και συνεπάγεται καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών, που πλέον ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας.

Με την προϋπόθεση ότι περάσατε τις εξετάσεις οδήγησης, δεν χρειάζεται πλέον να ταλαιπωρηθείτε για να παραλάβετε την άδεια σας. Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για ένα έγγραφο απαραίτητο σήμερα για τη μετακίνηση, τη δουλειά, την προσωπική και οικογενειακή ζωή του καθενός.
combox
Έτσι το ψηφιακό κράτος διευκολύνει την παραλαβή της προσωρινής άδειας οδήγησης, μέσω του υπερ-portal, gov.gr όπου όπως με τις περισσότερες υπηρεσίες, εισέρχεστε με τα στοιχεία σας από το TaxisNet. Κατόπιν μπορείτε να επισκεφτείτε το drivers.services.gov.gr και να κατεβάσετε την άδεια σας σε μορφή PDF.

Εκ νέου τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Τσαμάζ σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις τηλεπικοινωνίες, αυτή τη φορά στην online συζήτηση με θέμα «Η ελληνική οικονομία την εποχή του Covid-19» που διοργάνωσε η εταιρεία Grant Thornton. Αν και καμία αγορά δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την κρίση, πιστεύει ότι οι τηλεπικοινωνίες κινδυνεύουν λιγότερο.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου θα συνεχίσουν κανονικά. Ενδιαφέρον είχε η άποψη του, ότι αν και ο ψηφιακός μετασχηματισμός καταργεί κάποιες θέσεις εργασίας, παρ’ όλα αυτά δημιουργεί καινούργιες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έχει ισχύσει σε κάθε μορφή βιομηχανικής επανάστασης στην ιστορία. Άλλωστε, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το 47% των επαγγελμάτων που υφίστανται σήμερα θα έχουν εκλείψει σε 25 χρόνια!

Ο ίδιος επισήμανε ότι η υγειονομική κρίση με την κατ’ οίκον απομόνωση επιτάχυνε σημαντικά τη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες, και ο κόσμος κατάλαβε ότι η χώρα διαθέτει τηλεπικοινωνιακές υποδομές υψηλού επιπέδου, οι οποίες φάνηκαν αντάξιες -ή και υπερέβησαν- τις προσδοκίες του κοινού.

Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ είναι σαφής η διαμόρφωση μίας κουλτούρας τηλε-εργασίας, πιο γρήγορα απ’ότι αναμενόταν, η οποία φέρνει πιο ψηλά στην ατζέντα των παρόχων υπηρεσίες τέτοιου είδους, και πιθανότατα την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών προς αυτή την κατεύθυνση.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Αναμένεται ότι τα ποσοστά της τηλε-εργασίας θα είναι μεγαλύτερα στο μέλλον από ότι αν δεν υπήρχε η κρίση του κορωνοϊού. Εμείς απλά θα συμπληρώσουμε ότι στη Γερμανία οι WFH εργαζόμενοι διπλασιάστηκαν στην «μετά κορωνοϊό» εποχή.

Η παράταση του έργου Superfast Broadband εγκρίθηκε επίσημα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. Με αυτή την απόφαση δίδεται επαρκής χρόνος ώστε να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις στο SFBB, αλλά και να σημειωθεί αύξηση του ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα, που μέχρι τώρα δεν έχει τύχει της δέουσας αποδοχής από τον κόσμο, παρόλο που το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία έξαρση.

Παρέμβαση είχαμε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ECTA (European Competitive Telecommunications Association) στη διαβούλευση της ΕΕΤΤ για το 5G. Σχετικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων για το φάσμα συχνοτήτων, ο ECTA εκτιμά ότι η ΕΕΤΤ δεν πρέπει να ζητήσει μεγάλη προκαταβολή, και να επιτρέψει την αποπληρωμή του τιμήματος σε δόσεις.

Ο ECTA πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη διευκόλυνση υλοποίησης του 5G, ώστε να πραγματοποιηθεί το παγκόσμιο όραμα της κοινωνίας του Gigabit και να διευκολυνθεί η 4η βιομηχανική επανάσταση. Όπως πολύ εύστοχα είπε, κάθε ευρώ που δαπανάται για ραδιοφάσμα είναι ένα ευρώ που δεν θα επενδυθεί στα δίκτυα.

Στο ηλεκτρονικό εμπόριο το σύστημα αρχίζει να προσαρμόζεται και η κανονικότητα επιστρέφει. Ο όγκος των παραγγελιών έμεινε στα ψηλά αλλά το σύστημα που είχε «μπουκώσει» δείχνει σταδιακά σημάδια ανάκαμψης. Δεν βλέπεις βέβαια εύκολα παραδόσεις την επόμενη ημέρα, εκτός και αν η αλυσίδα έχει δικό της στόλο οχημάτων, αλλά όλο και περισσότερο βλέπουμε να μειώνεται ο χρόνος παράδοσης.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Το R&D τμήμα της Qualcomm έχει σηκώσει μανίκια και αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη του νέου Snapdragon, που θα βρίσκεται στις μελλοντικές ναυαρχίδες που θα κυριαρχήσουν στον κόσμο της mobile τεχνολογίας το 2021.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το SoC που αυτή τη στιγμή φέρει την κωδική ονομασία: SM8350 θα είναι το Snapdragon 875 και όπως μπορείτε να αντιληφθείτε η Qualcomm επενδύει πολλά στην ανάπτυξη του!
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, το Snapdragon 875 θα είναι το πρώτο chip της Qualcomm, το οποίο θα στηρίζεται στην τεχνολογία κατασκευής των 5nm, αποτελώντας το πρώτο SoC της εταιρείας που θα κατασκευαστεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Επιπλέον, το νέο high-end Snapdragon chip λέγεται ότι θα διαθέτει το X60 5G modem (αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν θα βρίσκεται ενσωματωμένο στο chip). Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι θα στηρίζεται σε 8 πυρήνες Kryo 685, ενώ θα συνεργάζεται με μια Adreno 660 GPU.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται το νέο chip να υποστηρίζει camera sensors που η ανάλυσή τους θα φτάνει τα 200MP. Όπως αντιλαμβάνεστε όταν κυκλοφορήσει και το A14 Bionic της Apple, το οποίο θα το δούμε στα iPhone 12, τότε σίγουρα θα έχουμε μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στα δύο chipets, από τη στιγμή που διαθέτουν την ίδια τεχνολογία κατασκευής στα 5nm.
cl8-sept-2019-600x80
Η Apple παρουσίασε την καινούρια σειρά MacBook Pro 13-ιντσών με διπλάσιο χώρο αποθήκευσης, το νέο Magic Keyboard για την απόλυτη εμπειρία πληκτρολόγησης και επεξεργαστές Intel δέκατης γενιάς.
Το νέο MacBook Pro 13-ιντσών ενσωματώνει επεξεργαστές Intel δέκατης γενιάς, καθιστώντας την απόδοση γραφικών έως και 80% ταχύτερη.
Διαθέτει το μοναδικό Magic Keyboard τελευταίας γενιάς, με την καλύτερη εμπειρία πληκτρολόγησης στην αγορά, ενώ παράλληλα προσφέρει διπλάσιο χώρο αποθήκευσης με δίσκο SSD και έως 16GB μνήμης, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερη αξία στο πιο δημοφιλές μοντέλο MacBook Pro.
Η υπέροχη Retina οθόνη, οι τεχνολογίες Touch Bar και Touch ID, για γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές καθώς και η ολοήμερη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας, καθιστούν το νέο MacBook Pro τον απόλυτο φορητό υπολογιστή.
Διαθέτει ακόμα στερεοφωνικά ηχεία, διαισθητικό λειτουργικό macOS και ζυγίζει λιγότερο από ενάμισι κιλό, όλα σε ένα κομψό σχεδιασμό από αλουμίνιο.
Διατίθεται σε Silver και Space Gray φινίρισμα. Με την αγορά κάθε νέας Apple συσκευής ο χρήστης απολαμβάνει δωρεάν συνδρομή ενός έτους στην υπηρεσία Apple TV+.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Τα HONOR Magic Earbuds, είναι τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας με πραγματικό ασύρματο στερεοφωνικό ήχο (True Wireless Stereo (TWS).
Επιπλέον είναι τα πρώτα που ενώ συνδυάζουν τόσο προηγμένες δυνατότητες, ο καταναλωτής μπορεί να τα αγοράσει σε σχετικά χαμηλή κατηγορία τιμής (129 Ευρώ).
Με την τεχνολογία Hybrid Active Noise Cancelling και τη μείωση θορύβου τριπλού μικροφώνου, τα ασύρματα ακουστικά είναι αφιερωμένα στη δημιουργία μιας συναρπαστικής και χωρίς απόσπαση εμπειρία ακρόασης σε όλες τις περιστάσεις.
Τα HONOR Magic Earbuds είναι εξοπλισμένα με υβριδική τεχνολογία ANC feed forward-feedback, η οποία μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον ενοχλητικό θόρυβο στο παρασκήνιο έως και 32 dB. Τα HONOR Magic Earbuds συνδυάζουν ένα μικρόφωνο που ακυρώνει τον περιβαλλοντικό θόρυβο και ένα επιπλέον μικρόφωνο που φιλτράρει περαιτέρω τον υπόλοιπο ανεπιθύμητο ήχο στα αυτιά σας.
Ακόμα και στα πιο θορυβώδη περιβάλλοντα, τα HONOR Magic Earbuds επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν μόνο αυτά που θέλουν!
Σχεδιασμένο για άνεση και σταθερότητας για καθημερινή χρήση, τα Magic Earbuds υιοθετούν εργονομικό design με τρία μεγέθη άκρων από σιλικόνη για να διασφαλιστεί η σωστή και καλή εφαρμογή.
Οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν παρατεταμένες συνεδρίες ακρόασης χωρίς πόνο ή κόπωση στο αυτί. Ο σχεδιασμός των HONOR Magic Earbuds παρέχει παθητική απομόνωση θορύβου και αποτρέπει περαιτέρω τον θόρυβο του περιβάλλοντος από το να εισχωρήσει στον ήχο των χρηστών.
Διαθέσιμα σε Pearl White, τα HONOR Magic Earbuds έχουν μοντέρνα και κομψή εμφάνιση, καθιστώντας τα το τέλειο αξεσουάρ.
Επιπλέον, με βάρος μόνο 5,5 γραμμάρια για κάθε ακουστικό και 51 γραμμάρια για τη θήκη φόρτισης, τα ακουστικά είναι πραγματικά φορητά ώστε οι χρήστες να μπορούν να τα μεταφέρουν στην τσέπη ή την τσάντα τους.
Τα HONOR Magic Earbuds προσφέρουν περίπου 3,5 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής μουσικής ή 2,5 ώρες κλήσεων με μία μόνο φόρτιση, με τη θήκη φόρτισης να μεταφέρει συνολικά 14,5 ώρες αναπαραγωγής μουσικής.
600x80 security 17-3-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin