Newsletter-Banner-600x150_mgn
600x80 security 17-3-20 sent
stay-home

Ζημιές για τη Forthnet

Φορτώνεται χρόνο με το χρόνο με όλο και περισσότερες ζημιές η Forthnet, με αποτέλεσμα να απομειώνεται συνεχώς η αξία εξαγοράς της.
Οι πιστώτριες τράπεζες και προσωρινοί της ιδιοκτήτες, βλέπουν ότι η ολιγωρία και η αναποφασιστικότητα τους, επιβάρυναν την εισηγμένη της Κάντζας με επιπλέον 28,5 εκατομμύρια σε ζημιές το οικονομικό έτος 2019, ενώ οι δανειακές της υποχρεώσεις παραμένουν σταθερές στα 300 εκατομμύρια, χωρίς κάποιος να υπολογίσει τους οφειλόμενους τόκους των 19 εκατομμυρίων.
Η αιμορραγία στους λιανικούς πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίστηκε, και οι συσσωρευμένες απώλειες είναι πλέον 167.205 πελάτες, κάτω από το ιστορικό υψηλό των 509.088 τον Ιούνιο του 2015. Την παρτίδα στη συνδρομητική έσωσαν κάπως οι πελάτες των τηλεοπτικών πλατφορμών της Vodafone και της Wind, οι οποίες αγόρασαν περιεχόμενο από τη Nova για 115.422 συνδρομητές τους.
Η απώλεια των πελατών τηλεόρασης, συμπαρέσυρε τους συνδρομητές 3play, αφού οι πελάτες που διέκοψαν την τηλεοπτική τους συνδρομή, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μετέφεραν όλο το τηλεπικοινωνιακό τους πακέτο σε άλλη εταιρεία, με αποτέλεσμα οι απώλειες συνδρομητών 3play να μειωθούν κατά 10,3% μέσα στο 2019.
Η διοίκηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας εκτιμά ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις των υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 255 εκατ., οι ταμειακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων για τους επόμενους 12 μήνες, θα ανέρχονται σε περίπου 57,3 εκατ. (25,5 εκατ. για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων και 31,8 εκατ. για κεφάλαιο κίνησης).
Βέβαια όλα τα παραπάνω, ουσιαστικά μεγαλώνουν την τρύπα στα αποτελέσματα και το βάρος που θα κληθεί να σηκώσει ο επόμενος ιδιοκτήτης.
Αν και η πανδημία του COVID-19 ενίσχυσε τη ζήτηση για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και σίγουρα αποτέλεσε ανάχωμα για τυχόν διαρροή συνδρομητών, η Forthnet θα αντιμετωπίσει σύντομα τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, τόσο στα δίκτυα νέας γενιάς, όσο και στο τηλεοπτικό προϊόν και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν φαίνεται στο βάθος του τούνελ κάποια προοπτική ανάκαμψης. Και σίγουρα η αναφορά που υπάρχει στην ανακοίνωση για την είσοδο της εταιρείας ως εικονικός πάροχος το καλοκαίρι του 2020 στην κινητή τηλεφωνία, αν τελικά γίνει on time, δεν θα δώσει τη λύση σε όλα τα παραπάνω.
cosmote-april-2020-600x80
5g-spectrum

Ψηφιακό Μέρισμα 2

Έξι χρόνια μετά το πρώτο Ψηφιακό Μέρισμα και την καθολική μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, ήρθε η ώρα για το Ψηφιακό Μέρισμα 2.
Πρόκειται για τη διαδικασία που θα ελευθερώσει τη ζώνη των 700 MHz, ώστε αυτή να αποδοθεί στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για το 5G.
Όσοι είστε μαζί μας τα τελευταία χρόνια, θα θυμάστε ίσως την πολιτική θύελλα και την τεράστια καθυστέρηση που προέκυψε κατά την πρώτη διαδικασία της Ψηφιακής Μετάβασης, στα χρόνια 2012-2014, όταν τελικά ο τότε Γενικός Γραμματέας, Μενέλαος Δασκαλάκης, είχε ολοκληρώσει, ασθμαίνοντας και πάνω στο νήμα, τη μετάβαση στην Ψηφιακή Τηλεόραση.
Τότε είχε συσταθεί και ο πρώτος Χάρτης Συχνοτήτων που οριοθέτησε την θέση των καναλιών στη μπάντα των UHF.
O Χάρτης αυτός είχε ισχύ μέχρι το 2018, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε βάλει τη διαδικασία αυτή στις προτεραιότητες της.
Τώρα, μετά από περίπου μία διετία, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Στέλιο Πέτσα, για το νέο Χάρτη Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος.
Ο νέος Χάρτης είναι αποτέλεσμα μίας πολύπλοκης τεχνικής και νομικής διαδικασίας, για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτήθηκε μεταξύ άλλων ο συντονισμός των ενεργειών -εναρμόνηση συχνοτήτων- με τις γειτονικές μας χώρες, και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υποδομών επικοινωνιών που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις.
Το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα επαναληφθεί αυτή τη φορά ο χαμός που είχε γίνει με την προμήθεια των ψηφιακών δεκτών, αφού η μόνη αλλαγή για τους τηλεθεατές θα είναι ο επανασυντονισμός των δεκτών που ήδη έχουν. Όσον αφορά τις σύγχρονες συσκευές που έχουν ήδη Τ2 δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι υπάρχει συμβατότητα backwards.
Samsung_S20_Family_680x80
digital-transformation-public

Νομοσχέδιο-σκούπα για το ψηφιακό κράτος

Μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο Δημόσιο, και κωδικοποιεί πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας (!) για την πληροφορική, και τους ανανεώνει με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).
Ενιαίος Αριθμός Πολίτη, ψηφιακές υπογραφές, ψηφιακές σφραγίδες, κάθε είδους ψηφιακά έγγραφα, και η επέκταση των ηλεκτρονικών εγγράφων στη Δημόσια Διοίκηση και την Δικαιοσύνη, μπαίνουν σε αυτό το νομοσχέδιο μαζί με τις κανονιστικές διατάξεις και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο και σημείο αναφοράς για όλους.
Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι ο νόμος θα προβλέπει συνεχή εξέλιξη πρακτικών και εφαρμογών, ώστε να παραμένει πάντα σύγχρονος με τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα προκύπτουν.
Επίσης ενσωματώνει τη διασύνδεση των υπηρεσιών και φορέων κάτω από το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, το οποίο ολοκληρώνεται οσονούπω, προκειμένου να σταματήσει ο πολίτης να κάνει τον διεκπεραιωτή εγγράφων μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών.
Και φυσικά μερικά αυτονόητα που είχαν ήδη εφαρμοστεί τον καιρό της καραντίνας, όπως η ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, η ηλεκτρονική εξουσιοδότηση, η άυλη συνταγογράφηση και η βεβαίωση γνησίου υπογραφής θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά. Α, κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος: καταργείται το FAX!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
tv-box-4k-600x80
Επιτέλους, έφτασε η πολυπόθητη Δευτέρα, και όλοι θα νιώσουν λίγο πιο ελεύθεροι, τώρα που θα έχουμε -μερική- άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων. Όπως έγραψε και ο Αχιλλέας -του οποίου τυγχάνω φανατικός αναγνώστης- «Όποιος πίστευε ότι η καραντίνα ήταν το πείραμα, κάνει λάθος. Το πείραμα ξεκινάει τώρα, και θα απαιτήσει τεράστια προσοχή και υπευθυνότητα». O κόσμος είναι σχετικά «κουμπωμένος» ακόμα, και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος, ρίχνοντας μία ματιά στη σχετική έρευνα του ΕΚΠΑ.

Είναι γεγονός ότι φτάσαμε ως εδώ όχι γιατί νικήσαμε την αρρώστια, αλλά γιατί νικήσαμε τον κακό μας εαυτό και τις αδυναμίες μας. Αυτό όμως είναι απλά το τέλος της αρχής. Μέχρι να φτάσουμε στην αρχή του τέλους, έχουμε δρόμο ακόμα. Θα ακολουθήσει πολύ rock και θα είναι hard!

Η μάχη της οικονομίας είναι η μάχη της επόμενης ημέρας, αλλά η μητέρα των μαχών είναι να μη γυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Είναι προφανές ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Επίσης, η αυξημένη χρήση των ψηφιακών εργαλείων είναι δεδομένο ότι ήρθε για να μείνει. Ενδεικτικό είναι ότι σε σχετική έρευνα στη Γερμανία, οι WFH (Work From Home) εργαζόμενοι υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας περίπου το 1/4 του συνόλου των εργαζομένων.

Κάθε φορά που γράφουμε κάτι για τη Forthnet, συνοδεύεται από ένα βαθμό αβεβαιότητας. Εκτός από την ώρα που έρχεται για να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα. Αυτά είναι γεγονότα, και έτσι δεν επιδέχονται αμφιβολία, παρά μόνο σχολιασμό.

Και μπορεί η διοίκηση να μιλάει για «ανθεκτικότητα», αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, και αυτό δεν προκάλεσε σε κανέναν έκπληξη. Όταν μία εταιρεία λειτουργεί σα να μην υπάρχει αύριο -και για τη Forthnet μπορεί όντως να μην υπάρχει- δεν έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για θετική πορεία και ανάπτυξη.

Τα έσοδα σημείωσαν πτώση 7,9% από το 2018, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 12,4%, ενώ οι ζημίες ανήλθαν σε 28,5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, οι δανειακές της υποχρεώσεις, μετρούν 297,8 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που φυσικά αποτελεί το μεγαλύτερο «μπλόκο» για την πώληση της.
GY-1537-600X80-1
Από την άλλη, οι τηλεπικοινωνιακοί πελάτες αυξήθηκαν κατά 0,5%, αν και αυτό αντισταθμίστηκε αρνητικά από το 9,4% των συνδρομητών που έχασε η Nova. Για το 2020 και εξ αιτίας του κορονοϊού, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί. Αυτό βέβαια υποθέτοντας ότι το status quo θα είναι το ίδιο, αφού αν πραγματοποιηθεί η πώληση της… όλα «παίζονται». Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχουν 550.000 πελάτες LLU, και αυτό δεν αφήνει αδιάφορη τη BC Partners.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι οι Vodafone & Wind αγοράζουν περιεχόμενο για 115.000 πελάτες, τη στιγμή που και οι δύο μαζί έχουν 200-250.000 πελάτες στην TV. Αυτό κάτι δείχνει για τις επιλογές των συνδρομητών.

Είχε προειδοποιήσει η ΕΕΤΤ, μέσω του ενημερωμένου κανονισμού της, και τώρα ήρθε η ώρα να κρατήσει το λόγο της. Πρόστιμο 250 χιλιάδων ευρώ και διακοπή παροχής των υπηρεσιών της στην Ελλάδα, επέβαλλε στη Veoo, για αθέμιτη χρήση μηνυμάτων μέσω πενταψήφιων αριθμών. Είναι ένα καλό παράδειγμα για να μαζευτούν και οι υπόλοιποι και να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για ξέφραγο αμπέλι…

Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η εταιρεία έκανε εγγραφή αριθμών στη λίστα της, χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών, και ύστερα τους έστελνε προωθητικά μηνύματα με υψηλές χρεώσεις. Μπράβο στην ΕΕΤΤ, γιατί παίρνει επίσημα μέτρα κατά εταιρειών που όλοι γνωρίζαμε ότι απλά κρύβονται κάτω από την «αιγίδα» της… «ελεύθερης επιχειρηματικότητας».

Μπορεί να χρειαστούμε νέα smartphones με το 5G, όμως τα ευχάριστα νέα είναι ότι δεν θα χρειαστούμε νέους αποκωδικοποιητές για την τηλεόραση. Αν απορείτε τι σχέση έχουν αυτά τα δύο… μάλλον δεν μας διαβάζετε προσεκτικά. Ο λόγος γίνεται περί απελευθέρωσης του φάσματος των 700 MHz, που σήμερα καλύπτεται από τη DTV, για χρήση από το 5G.

BTW, έληξε στις 30 Απριλίου η διαβούλευση και ο δρόμος είναι ελεύθερος για το διαγωνισμό 5G, ανεξάρτητα από το πότε θα είναι διαθέσιμες οι συχνότητες. Η αίσθηση είναι πάντως ότι η ΕΕΤΤ θα προχωρήσει σε έναν διαγωνισμό για το σύνολο των συχνοτήτων.
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Μιλώντας για συχνότητες, έχουμε ήδη το νέο χάρτη συχνοτήτων, και τη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι όταν γίνει αυτή η μετάβαση, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι ένας απλός αυτόματος επαναπρογραμματισμός των υφιστάμενων αποκωδικοποιητών μας.

Εννοείται πως αυτό αφορά μόνο την ψηφιακή τηλεόραση, δηλαδή ΕΡΤ και DIGEA, και δεν επηρεάζει τη δορυφορική τηλεόραση (Cosmote TV και Nova). Σωστή απόφαση, διότι ενδεχόμενη μετάβαση θα άξιζε κυρίως για να δημιουργηθεί χώρος για επιπλέον κανάλια. Εδώ όμως γίνεται αγώνας για να επιβιώσουν αυτά που υπάρχουν…

Οι smart TV που έχουν ενσωματωμένο το νέο σύστημα (DVB-T2), δεν θα έχουν βεβαίως κανένα λειτουργικό πρόβλημα, αφού υπάρχει συμβατότητα με το υφιστάμενο σύστημα.

Στη δεύτερη φάση του, περνάει το Ultra Fast Broadband, με 9 φορείς, από τους οποίους αν καταθέσουν όλοι δεσμευτική προσφορά, οι ανάδοχοι θα είναι μεταξύ 3 και 7. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, την κοινοπραξία των Μυτιληναίος Μέτκα EGN, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, και Wind. Στο έργο έχει ανατεθεί συνολικός προϋπολογισμός 870 εκατ. ευρώ, και αν όλα πάνε καλά, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Γενικά κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η κρίση έχει επιταχύνει τις εργασίες ψηφιακής διακυβέρνησης. Επίσης σε κάποιο βαθμό ακόμα και η συγκεκριμένη κρίση κρύβει μέσα της την ευκαιρία για σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες τάσεις, όπως άλλωστε επισημαίνει στην εμπνευσμένη συνέντευξή του στο Fortune ο Πρόεδρος και CEO της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, όπου επισημαίνει το ρόλο των τηλεπικοινωνιών και της σύγχρονης τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Κρατήσαμε επίσης το αισιόδοξο μήνυμα «η Ελλάδα πέτυχε συνολικά ένα σημαντικό rebranding, με όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής και ο μύθος περί απείθαρχων Ελλήνων κατέρρευσε. Παρακολουθήστε το video της εξαιρετικής συνέντευξης, όχι μόνο γιατί δείχνει τον τρόπο που λειτούργησε μία μεγάλη εταιρεία, αλλά και γιατί ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Εσείς έχετε ακούσει ποτέ για τη Λίστα Παρακολούθησης 301; Μοιάζει σαν κάτι από κατασκοπευτικό μυθιστόρημα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μία λίστα που διατηρεί ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR). Τι περιέχει αυτή η λίστα, ρωτάτε; Τις χώρες που χρησιμοποιούν πειρατικά προγράμματα στο Δημόσιο τους.

Μέχρι τώρα έχετε καταλάβει που το πάμε, έτσι; Η Ελλάδα βρισκόταν στα μαύρα κατάστιχα αυτής της λίστας, αλλά… όχι πια! Μετά από επενδύσεις ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ, για απόκτηση 110 χιλιάδων αδειών λογισμικού, καταφέραμε να… θάψουμε το κρανίο και τα κόκκαλα. Και το πιο εκπληκτικό όλων, αυτό έγινε μόλις μέσα σε 5 μήνες, από τον περασμένο Δεκέμβριο!

Για να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά, αυτό δεν έγινε (μόνο) για ηθικούς λόγους και οπωσδήποτε όχι για οικονομικούς (ξέρετε πόσα σουβλάκια αγοράζει μία άδεια για το Office; - ολόκληρο το μενού μίας μέρας!). Έγινε και για λόγους ασφαλείας, προφανώς στο πλαίσιο του γενικότερου ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Στον 20ό αιώνα, η πειρατεία ήταν εύκολη υπόθεση. Αντιγράψτε, εγκαταστήστε, τελειώσατε. Στον 21ο αιώνα όμως, έχουμε δύο πραγματάκια που περιπλέκουν την υπόθεση. Τη διαδικτυακή συνδεσιμότητα των προγραμμάτων, και την αυξημένη ανησυχία για θέματα ασφάλειας.

Ένα πειρατικό πρόγραμμα δεν επιτρέπεται να συνδεθεί στο internet, ώστε να μην αντιληφθεί ο developer του, ότι είναι σπασμένο. Αν όμως δε συνδεθεί στο internet, δε μπορεί να λάβει ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτό είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνο σε έναν οικιακό υπολογιστή. Σε ένα εταιρικό περιβάλλον όμως και πολύ περισσότερο στο Δημόσιο, όπου αποθηκεύονται ευαίσθητα δεδομένα, είναι πολύ απλά καταστροφικό! Αφήστε που και το ίδιο το crack μπορεί να περιέχει malware…

Γι’αυτό, αν και μπορεί να πει κάποιος ότι αντικειμενικά δεν τίθεται θέμα ευσήμων απλά επειδή σταματήσαμε να παραβιάζουμε το νόμο, εμείς θα τα αποδώσουμε, αν μη τι άλλο γιατί έγινε τελικά. Για να φτάσουμε στην τρίτη δεκαετία του νέου millennium ώστε να επιτευχθεί αυτό, σημαίνει ότι δεν ήταν εύκολο, τουλάχιστον για τα νεοελληνικά δεδομένα.

Μία ακόμα κρατική δράση μπαίνει σε εφαρμογή, πολύ σημαντική για τους πολίτες. Στο εξής, το ΑΜΚΑ θα ενημερώνεται αυτόματα για τις γεννήσεις, τους γάμους και τους θανάτους, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουμε τις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις «επί τόπου». Αυτό θα γίνεται υποβάλλοντας τες ψηφιακά, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποκτά πρόσβαση στα ληξιαρχικά δεδομένα του Μητρώου Πολιτών.
combox
Μπορεί διαδικαστικά να μη θεωρείτε την υποβολή ληξιαρχικών πράξεων κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο, όμως σκεφτείτε το εξής. Όταν έχετε γάμο ή γεννητούρια, το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε για να γιορτάσετε, είναι να στηθείτε στις ουρές των δημοσίων υπηρεσιών; Ακόμα χειρότερα, μετά τον θάνατο κάποιου στενού συγγενούς, ο εκνευρισμός της γραφειοκρατίας δεν είναι ότι καλύτερο για την ήδη άσχημη ψυχολογική σας κατάσταση.

Το όνομα αυτού, «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης», και ο ρόλος του, το νέο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για το πολυπόθητο Ψηφιακό Κράτος! Σκοπός του, η ένταξη πάνω από 125 διατάξεων στο πλαίσιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και περιλαμβάνει σημαντικές εξελίξεις, όπως τον ενιαίο αριθμό πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές και σφραγίδες, κ.α.

Τα περισσότερα από τα σημεία του τα γνωρίζουμε ήδη, τόσο από τις μετεκλογικές ανακοινώσεις, όσο και από τις σημαντικές δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, και το νομοσχέδιο απλά περιέχει τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ώστε όλα αυτά να μπουν σε ένα δομημένο πλαίσιο.

Εν κατακλείδι πάμε για τον περίφημο προσωπικό αριθμό που θα αντικαταστήσει όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης. Καταρχάς θα χρησιμοποιηθεί το ΑΦΜ και μετά το ΑΜΚΑ για όσους δεν έχουν ΑΦΜ. Σε λιγότερο από δύο χρόνια θα έχουμε έναν αριθμό, οπότε θα τελειώσει μάλλον και η ιστορία με τις νέες ταυτότητες.

Στον κώδικα περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση του νέου κανονισμού ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Σημειωτέο πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει όχι μόνο να έχει ενταχθεί στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά να έχουν βγει και όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Δεν είναι εύκολο αλλά το πάνε γρήγορα στο υπουργείο. Επίσης, ο νέος κανονισμός είναι σημαντικός προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες.

BTW, θυμάστε το σκίτσο του Αρκά με το σταυρόλεξο, όπου το σπουργίτι ψάχνει την απάντηση σε αυτό που διευκολύνει την επικοινωνία; Ε, λοιπόν, σύντομα το Δημόσιο πρόκειται να καταργήσει το ΦΑΞ ως τρόπο επικοινωνίας! Όπως θα έλεγε και ένας συνάδελφος… «τα ύστερα του κόσμου»! Η αλήθεια είναι ότι πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για όλα αυτά, γιατί μας φαίνεται ότι τους έριξαν κατευθείαν στα βαθιά! Από την άλλη, ας σκεφτούν πόσες αλλαγές πρέπει να κάνει ένας ιδιωτικός υπάλληλος, ένας manager ή ένας επιχειρηματίας για να επιβιώσει στη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής. Λίγο πολύ, όλοι γι’ αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει…
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Η IBM ανακοίνωσε νέα επένδυση στην Ελλάδα, με τη δημιουργία ενός κέντρου συμβουλευτικών υπηρεσιών που απευθύνεται σε τράπεζες σε όλη την Ευρώπη. Δεν είπαν νούμερα εργαζομένων, αλλά είναι θετικό ότι το κάνουν μαζί με θυγατρική της Infosys, που είναι κολοσσός στην πληροφορική, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας.

Στις συσκευές, η Xiaomi έχει βγει στην επίθεση με νέα κινητά, και το νέο Redmi Note 9 είναι σε καλή τιμή, γεγονός που σημαίνει ότι θα πάει καλά. Όπως πάει καλά και το iPhone SE. Λογικό από τη στιγμή που παίρνεις καινούριο iPhone στα 500 ευρώ. Για να δούμε, από σήμερα που κυκλοφορούμε ελεύθερα. Θα τονωθεί λίγο η αγορά των smartphones;

Ζω από περιέργεια για να δω τι θα γίνει από αύριο με τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Πόσο θα επηρεάσει η ύπαρξη φυσικών καταστημάτων τη συγκεκριμένη αγορά. Η αίσθηση είναι ότι η θετική αύρα για το e-commerce ήρθε για να μείνει. Βέβαια μόνο για τα μεγάλα καλά οργανωμένα μαγαζιά. Όσοι έχουν «δεινοσαυρική» προσέγγιση δεν πρόκειται να καταλάβουν τη διαφορά. Εγώ π.χ. δεν έχω λάβει (ακόμα) από τα LeRoy Merlin την παραγγελία που έκανα (και προπλήρωσα) πριν από ένα μήνα.

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μία έρευνα με αντικείμενο τι impact έχει αυτή η προσέγγιση, και αν επηρεάζει την φυσική προσέγγιση σε συγκεκριμένα καταστήματα. Από την άλλη, η όλη κατάσταση είναι μία ευκαιρία για τους μικρούς και ευέλικτους να μεγαλώσουν, και αν μεγαλώσουν σωστά, να περάσουν στην κατηγορία των μεγάλων. Ο καθένας στο είδος του βεβαίως-βεβαίως!

Αρκετοί ψάχνουν τις βέλτιστες λύσεις το ηλεκτρονικό εμπόριο, και επειδή το θέμα είναι αρκετά σύνθετο, αφού πολλές φορές χάνουμε τ’αυγά και (κυρίως) τα καλάθια, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όσοι ασχολούνται με το e-commerce να παρακολουθήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου το webinar «Εγκατάλειψη καλαθιού: λύσεις και συμβουλές για άμεσα κέρδη» που οργανώνει η Plushost. Για δωρεάν εγγραφή πατήστε ΕΔΩ.

Μετά τη Blueground και τη Beat, ακούσαμε κάτι για απολύσεις και από τη Workable. Όχι πολλές, αλλά πλέον εκεί που έψαχναν σαν τρελοί για προγραμματιστές, τώρα άλλαξε η γραμμή. Ο COVID-19 δείχνει να είναι πραγματική πανδημία ακόμα και για τα startups.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
To Galaxy Fold της Samsung αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα της mobile τεχνολογίας, αλλά λόγω της τσουχτερής τιμής του απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς.
Παρόλα αυτά, η Samsung εμμένει στην περαιτέρω ενίσχυση του συγκεκριμένου concept και ήδη έχει στα σκαριά τον διάδοχο του πρώτου Fold, που αναμένεται να είναι πληρέστερο και ισχυρότερο.
Σύμφωνα λοιπόν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κορεατική εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει σε μια σειρά από βελτιώσεις στο Galaxy Fold 2.
Συγκεκριμένα, το Galaxy Fold 2 θα κοστίζει 100 με 150 δολάρια λιγότερο σε σύγκριση με το πρώτο μοντέλο της σειράς και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά τα «αποκαλυπτήρια» του θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο (μαζί με το νέο Note), ενώ η διάθεση του θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβριο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η foldable οθόνη θα υποστηρίζει το S Pen, ενώ το main display σε διάταξή θα είναι στις 7.59 ίντσες (από 7.3 που ήταν στο αρχικό μοντέλο της σειράς).
Επιπλέον, η οθόνη θα καλύπτεται από το Ultra Thin Glass, μια τεχνολογία που είδαμε και στο Galaxy Flip, ενώ δεν αποκλείεται το refresh rate της οθόνης να ανέρχεται στα 120Hz.
Βελτιώσεις θα υπάρχουν και στην δεύτερη οθόνη του Fold 2 με το μέγεθος του panel να ανέρχεται στις 6.23 ίντσες (από 4.6), ενώ θα υπάρχει και μια οπή για την selfie cam.
Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με το main camera setup, εδώ θα έχουμε ένα σημαντικό upgrade με το κύριο σένσορα να είναι στα 64MP και να συνοδεύεται από modules των 12MP και 16MP.
Αυτές είναι μια σειρά από φήμες για τη μορφή του Galaxy Fold 2 που ναι μεν δεν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
cl8-sept-2019-600x80
Το LG VELVET, το πιο εντυπωσιακό κινητό τηλέφωνο της εταιρείας μέχρι σήμερα, εισάγει μια νέα εποχή στον κομψό σχεδιασμό με επίκεντρο τον χρήστη, ενσωματώνοντας άψογα τις πιο καινοτόμες λειτουργίες πολυμέσων της LG για μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία χρήσης 5G.
Με το VELVET, η LG παρουσιάζει τη νέα, εμπνευσμένη από τα στοιχεία της φύσης σχεδιαστική προσέγγισή της, διαθέτοντας λεία και αψεγάδιαστη επιφάνεια, καθώς και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα.
Σε αντίθεση με την τάση της τετραγωνισμένης κάμερας, με τους πολλαπλούς φακούς, το LG VELVET διαθέτει μια κάθετα ευθυγραμμισμένη κάμερα Raindrop.
Η αρμονική της διάταξη αποτελείται από τρεις φακούς και ένα φλας, τοποθετημένα σε φθίνουσα σειρά μεγέθους, για να δώσουν την αίσθηση μίας σταγόνας βροχής.
Το νέο 3D Arc Design προσφέρει μια καλαίσθητη μπροστινή και οπίσθια όψη, ενώ οι καμπύλες στο πλαίσιο της συσκευής δημιουργούν μία πολύ ευχάριστη και φυσική αίσθηση στο κράτημα. Τα τέσσερα εντυπωσιακά χρώματα - Illusion Sunset, Aurora White, Aurora Grey και Aurora Green - με premium, γυαλιστερό φινίρισμα, δίνουν στο LG VELVET μια ξεχωριστή κομψότητα.
Οι χρήστες είτε παρακολουθούν ταινίες, κάνουν streaming, παίζουν παιχνίδια ή ακούνε μουσική, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ενισχυμένες λεπτομέρειες στο περιεχόμενο, καθώς και τον ρεαλισμό που προσφέρει η LG VELVET P-OLED Cinematic FullVision οθόνη 6,8 ιντσών, με αναλογία διαστάσεων 20.5:9.
Επιπλέον, το LG VELVET συνεχίζοντας την παράδοση για κορυφαίο ήχο στα smartphones, διαθέτει ισχυρά στερεοφωνικά ηχεία για μια καθηλωτική εμπειρία ακρόασης. Ακόμη, χάρη στην τεχνολογία LG 3D Sound Engine που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, καθίσταται δυνατή η αυτόματη ανάλυση και βελτιστοποίηση του ήχου.
Το νέο smartphone διαθέτει όλα τα εργαλεία πολυμέσων που οι χρήστες περιμένουν να συναντήσουν στα κινητά τηλέφωνα της LG.
Συγκεκριμένα, η συσκευή διαθέτει μια μπροστινή κάμερα 16MP και μια κύρια 48MP, με πλάτος 8MP και αισθητήρα βάθους 5MP στο πίσω μέρος, ώστε να καταγράφουν κάθε στιγμή σε εκπληκτική ποιότητα.
Το LG VELVET ενσωματώνει το δημοφιλές χαρακτηριστικό Voice Bokeh που διαθέτει και το V60, για καθαρές ηχογραφήσεις σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και όταν υπάρχει έντονος θόρυβος στον περιβάλλοντα χώρο. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ‘αιχμαλωτίσουν’ ακόμα και τον πιο χαμηλό ήχο, χάρη στο ASMR και τα δύο ενσωματωμένα μικρόφωνα.
Επιπλέον, η λειτουργία 4K Time-lapse έχει βελτιωθεί με το νέο Timelapse Control το οποίο μπορεί να προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα εγγραφής σύμφωνα με τις κινήσεις του θέματος, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσουν οι ίδιοι την ταχύτητα εγγραφής.
Το LG VELVET θα είναι διαθέσιμο στη Νότια Κορέα τον Μάιο και αργότερα στις υπόλοιπες αγορές στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Μην κάνετε όνειρα γιατί στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό δεν έρχονται τα κινητά της LG.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Realme ανακοίνωσε τη νέα ημερομηνία λανσαρίσματος του πολυαναμενόμενου Realme 6 στο το πρώτο online event στις 12 Μαΐου.
Εκτός από το Realme 6, τα νέα Realme 6i και Realme C3 θα φτάσουν σύντομα στην ελληνική αγορά.
Η ασφάλεια είναι η βασική προτεραιότητα για η Realme κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας επιδημίας, οπότε ακολουθώντας το μότο «Dared to Leap» για άλλη μια φορά, προσφέρει στους καταναλωτές ένα μοναδικό διαδικτυακό λανσάρισμα για να τους δείξει όλα τα νέα εκπληκτικά προϊόντα που θα εισαχθούν στην ελληνική αγορά.
Το προηγούμενο hero product της Realme, το Realme 5 Pro - με Τετραπλή Κάμερα 48MP αποτελούσε την καλύτερη επιλογή της μεσαίας κατηγορίας.
Τώρα, το Realme 6, συνδυάζει μια κάμερα 64MP με μια οθόνη 90hz, οδηγώντας το στη κορυφή της κατηγορίας.
Η σειρά Realme 5 ήταν τόσο δημοφιλής στους νέους που έγινε η πρώτη επιλογή για 18 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Εκτός από το Realme 6, που θα παρουσιαστεί στις 12 Μαΐου, το Realme 6i, είναι το νέο μέλος της οικογένειας quad της σειράς Realme 6.
Ως διάδοχος του Realme 5i, το Realme 6i φέρνει τεράστια αναβάθμιση στην κάμερα, τις επιδόσεις και το σχεδιασμό.
Ως πρώτο στην κατηγορία του, το Realme 6i διαθέτει τον επεξεργαστή MediaTek Helio G80, ο οποίος θα εξασφαλίσει ισχυρή και γρήγορη απόδοση τόσο για τους βασικούς χρήστες όσο και για αυτούς που αγαπάνε να παίζουνε παιχνίδια.
Το Realme 6i χαρακτηρίζεται από δυνατή επεξεργαστική ισχύ και την αναβαθμισμένη 48MP AI Quad Camera. Από την άλλη πλευρά, το Realme C3 διαθέτει μπαταρία 5000 mAh, 6.52 HD + Mini- drop Fullscreen και τον MediaTek Helio G70.
600x80 security 17-3-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin