Newsletter-Banner-600x150_mgn
600x80 security 17-3-20 sent
stay-home

«Αντίδοτο» στον COVID-19 αναπτύσσει ο ΟΤΕ

Προετοιμάζεται ο ΟΤΕ για να αντιμετωπίσει επαρκώς τη μείωση εσόδων που προκύπτει από τις παρενέργειες του περάσματος του COVID-19 από τη χώρα μας, αλλά και για τον ΟΤΕ της επόμενης 10ετίας.
Το οικονομικό επιτελείο του ομίλου, βλέπει ότι η μείωση θα προέλθει κυρίως από την πτώση της κίνησης περιαγωγής (ευθέως ανάλογη της μείωσης του τουρισμού), όπου όπως δήλωσε πολύ ρεαλιστικά «δεν περιμένει ολική επαναφορά», τη μείωση των πωλήσεων από τα καταστήματα (οι οποίες μόνο σε ένα μέρος τους, έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακά κανάλια πώλησης) και από το κλείσιμο επιχειρήσεων - συνδρομητών του, με συνέπεια την αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων τους.
Φυσικά εκτός από τις επιχειρήσεις, και σε επίπεδο συνδρομητών παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των καθυστερημένων λογαριασμών, όμως αμέσως μετά την καταβολή των πρώτων χρηματικών ενισχύσεων προς μερίδα πολιτών, σταδιακά αρχίζουν να γίνονται πληρωμές και αυτό είναι μάλλον θετικό.
Για να αντιμετωπίσει τη μείωση των εσόδων, ο όμιλος θα προβεί σε μία σειρά περικοπών σε λειτουργικά έξοδα και εσωτερικά κόστη, ενώ ο πρόεδρος του OTE, διαβεβαίωσε ότι «οι περικοπές θα γίνουν σε όλα τα έξοδά μας εκτός από αυτά που αφορούν τους εργαζόμενους μας». Άλλωστε δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στους εργαζομένους του ομίλου ΟΤΕ, αποκαλώντας τους «δικούς μας ήρωες της καθημερινότητας… Τίποτα από όλα όσα έχουμε κάνει δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους ανθρώπους μας. Είναι το μεγαλύτερό μας κεφάλαιο».
Πάντως, κάθε εμπόδιο για καλό. Η κατ’ οίκον απομόνωση επιτάχυνε τη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες, ζήτηση στην οποία ο όμιλος κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία και να χτίσει εμπιστοσύνη για την επόμενη μέρα της κανονικότητας που έρχεται, όπου είναι σίγουρο ότι τα ψηφιακά κανάλια θα συμμετέχουν περισσότερο στον κύκλο εργασιών.
cosmote-april-2020-600x80
mixalis-tsamaz-new

Data boom

Ήδη από τις πρώτες μέρες της κοινωνικής απομόνωσης, τα πρώτα στοιχεία έδειξαν σημαντική αύξηση της «κατανάλωσης» δεδομένων, που τροφοδότησαν εναλλακτικούς τρόπου επικοινωνίας, διασκέδασης και αγορών για την περίοδο της ιδιότυπης καραντίνας.
Έχοντας πλέον συμπληρώσει σχεδόν ένα μήνα μετά το lockdown, τα στοιχεία του ΟΤΕ δείχνουν ότι η ημερήσια κίνηση data αυξήθηκε περίπου 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, και πλέον φτάνει σε επίπεδα πάνω από τα 10 petabytes ημερησίως.
Η κατανομή του όγκου δείχνει ότι η μεγαλύτερη αύξηση κίνησης δεδομένων παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες διασκέδασης, κυρίως Video Streaming και Social Media.
Η κίνηση τηλε-εργασίας και τηλε-εκπαίδευσης αυξήθηκε εκθετικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά συνεχίζει να αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης. Η κίνηση φωνής επίσης αυξήθηκε, κατά περίπου 45%. Το ενδιαφέρον είναι ότι από πλευράς ΟΤΕ, δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να γίνει καμία μείωση ταχυτήτων ή ποιότητας video, γιατί το δίκτυο έχει την απαραίτητη χωρητικότητα σε όλα τα επίπεδα.
Στην κινητή αντίστοιχα: Η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε περίπου 90% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, στα 800 terabytes την ημέρα, και λόγω της προσφοράς 15 δωρεάν GB. Η ημερήσια κίνηση φωνής παρουσίασε αύξηση περίπου 10%. Πιο δημοφιλείς αναδείχθηκαν οι εφαρμογές video streaming, με αύξηση έως και 100%.
Μεγάλος κερδισμένος ήταν και η τηλεόραση, όπου η υπηρεσία Cosmote TV κατέγραψε διπλασιασμό του χρόνου τηλεθέασης και αναδείχθηκε σε σημαντικό φορέα περιεχομένου, που συντροφεύει τους «έγκλειστους» τις μέρες του COVID-19. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσφατο αθλητικό περιεχόμενο δεν σημαίνει ότι οι φανατικοί δεν αντέχουν να δουν την τιτάνια ποδοσφαιρική μάχη Βιλαρίμπα - Βιλαμπάχο για 3η συνεχή φορά!
Όλα τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι επιταχύνουν τη διείσδυση των τηλεπικοινωνιών την επόμενη μέρα, και δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στο ζητούμενο των παρόχων, για την πραγματική ζήτηση σε υπηρεσίες, ταχύτητα και χωρητικότητα.
Διότι, ακόμα και όταν περάσει ο κοροωνοϊός είναι βέβαιο ότι κάποιες από τις τάσεις, έστω και σε μικρότερο βαθμό θα παραμείνουν.
Samsung_S20_Family_680x80
forthnet-proper

Ιδού οι νυμφίοι έρχονται

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ήρθε και η ώρα για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ώστε να αρχίσει ένας ακόμη κύκλος επεισοδίων για την μεγάλη ασθενή της Κάντζας.
Όπως φαίνεται, έχει ολοκληρωθεί η φάση του due diligence (για 4η πλέον φορά) και οι BC Partners και Duet Group έχουν κληθεί να περάσουν στην επόμενη φάση και να ρίξουν ενώπιον της Nomura, τις οριστικές τους προτάσεις απευθυνόμενες ουσιαστικά στις τράπεζες, (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Αττικής.
Η πρόταση της Duet Group φαίνεται ότι θα πατάει στο δρόμο που χάραξε η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, και προβλέπει την αγορά του συνόλου του χρέους της Forthnet, που φτάνει τα 310 εκατομμύρια, στα οποία εμπεριέχεται μετατρέψιμο ομολογιακό, που επιτρέπει στον αγοραστή της εισηγμένης να αποκτήσει τον έλεγχο έως και του 40% σχεδόν του μετοχικού κεφαλαίου, αν βέβαια αποφασίσει να ενεργοποιήσει την μετατροπή του σε μετοχές.
Από την άλλη, η BC Partners είναι γνώριμη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, και προσεγγίζει την εισηγμένη της Κάντζας, μέσω της United Group, η οποία έχει αποκτήσει τη Vivacom, τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Βουλγαρίας, η οποία έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ, ενώ της ανήκει και η κροατική Tele2. Η βρετανική εταιρεία είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη απόκτηση της Wind (και ίσως επανέλθει στο μέλλον) όπως και για την Telekom Romania, στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο ΟΤΕ.
Φυσικά, σε μία περίπτωση τύπου Forthnet, όπου οι ανατροπές δεν είναι απλά συνηθισμένες, αλλά αναμενόμενες, δεν χωρούν προγνωστικά και εκτιμήσεις. Ας δούμε τις εξελίξεις και θα είμαστε εδώ για να τις αναλύσουμε.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Κατ’ αρχάς χρόνια πολλά! Ίσως ήταν η πρώτη φορά που λέγαμε Καλή Ανά(σ)ταση και το εννοούσαμε! Κατά τα άλλα ήταν μια «μεγάλη εβδομάδα» με αρκετές μεγάλες ειδήσεις. Πάμε να τις δούμε:

Τα δίκτυα αντέχουν, οι online αγορές έχουν πάρει την ανηφόρα, και αν είχαμε λύσει και τα προβλήματα των logistics, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα. Πάντως πολλές και επώνυμες φίρμες αποδείχτηκαν επιεικώς ανεπαρκείς. Προσωπικά έχω παραγγείλει 10 μέρες τώρα έναν καλόγερο και κάποια συστήματα αποθήκευσης για να τακτοποιήσω το σπίτι στη διάρκεια του... #menoumespiti.

Αφού ταλαιπωρήθηκα 24 ώρες και άλλαξα τρεις browsers μετά από σύσταση του help center της εταιρείας -με 10λεπτη αναμονή κάθε φορά- παραδέχτηκαν ότι είχε πρόβλημα το site τους. Έδωσα τηλεφωνικά την παραγγελία, πήρα την επιβεβαίωση, πλήρωσα μέσω τραπέζης και έλαβα την πολυπόθητη επιβεβαίωση. Έκτοτε περιμένω την παραγγελία η οποία θα έρθει μάλλον όταν #denthamenoumepiastospiti Και αυτοί οι άνθρωποι -μεγάλη αλυσίδα ειδών για το σπίτι- ισχυρίζονται ότι έχουν eshop!

Άντε να τους συγκρίνεις με άλλες αλυσίδες καταναλωτικών που στέλνουν 10.000 με 20.000 δέματα τη μέρα…

Σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα, έχουμε συνηθίσει όταν γίνεται κάτι καλό να κρατάμε την αναπνοή μας, ώστε να μην το «γρουσουζέψουμε». Εκεί λοιπόν που βλέπαμε τη συνεχόμενη θετική συμβολή της κυβέρνησης στην εθνική ψηφιακή πρόοδο, και σκεφτόμασταν ότι ίσως έσπασε η γκαντεμιά και μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα… ήρθε κι έσκασε!

Την αρχή σήμανε η κοινή υπουργική απόφαση για επιδοτούμενη κατάρτιση της επιστημονικής κοινότητας, στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων, κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλό, ειδικά σε αυτή την περίοδο της καραντίνας, όπου η χρήση της τεχνολογίας υποβοηθά υποχρεωτικά πολλές «working from home» εργασίες.
tv-box-4k-600x80
Την εκπαίδευση όμως δεν έχουν αναλάβει τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά τα διάφορα ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης. Για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το εκάστοτε ΚΕΚ θα λαμβάνει 470 ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση του, ο κάθε «μαθητής» θα λαμβάνει 600 ευρώ. Μέχρι εδώ όλα καλά κι ωραία. Το πρόβλημα ξεκινά από την επί της ουσίας υλοποίηση.

Το όλο project στήθηκε λίγο «στο πόδι». Τα εκπαιδευτικά θέματα δεν αφορούν εξειδικευμένη κατάρτιση για τον κάθε επιστημονικό κλάδο, αλλά πρόκειται για στοιχειώδη πράγματα, περισσότερο σχεδιασμένα για την εισαγωγή στον κόσμο της πληροφορικής. Αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Προφανώς τα θέματα αντλήθηκαν από ξενόγλωσσο υλικό, και μεταφράστηκαν μαζικά μέσω Google Translate (ή αντίστοιχης υπηρεσίας, για να μην… κατηγορηθούμε για έμμεση διαφήμιση). Και εγκρίθηκαν από το κράτος, χωρίς καν να τα κοιτάξει κάποιος. Κυριολεκτικά να τα κοιτάξει, όχι να τα ελέγξει! Έτσι, έχουμε περιπτώσεις όπου η μετάφραση όχι απλά είναι κακή, αλλά δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα.

Εκτός αν ο σκοπός τους, ήταν η μετάφραση σε… Εσπεράντο ή κορακίστικα! Σίγουρα θα έχετε δει αυτές τις μέρες, τα memes με τις περίεργες φράσεις «σκοιλ ελικικού προσθέσεις και ελέγχου λοιμώχθηκαν», και «μέτζη του νεούκτη». Όχι, δυστυχώς δεν καταφέραμε να τα αποκρυπτογραφήσουμε, ώστε να σας προσφέρουμε αποκλειστικά το περιεχόμενο της ροζέτας.

Εξ ίσου απίθανα εκπληκτικό, είναι ότι σε κάποιες ερωτήσεις, η σωστή απάντηση επιστρέφεται ως λανθασμένη! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ερμηνεία του WWW, όπου η απάντηση «World Wide Web» θεωρείται λάθος!!! Για να μη μιλήσουμε για το γεγονός ότι πολλά από τα θέματα αποτελούν γνώσεις που πρέπει να έχει ήδη ο χρήστης, ώστε να εγγραφεί στη διαδικασία!

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί αυτή την κατάσταση, ούτε τεχνικά, ούτε πολιτικά. Ειδικά εφόσον όχι μόνο η κυβέρνηση υπερασπίζεται το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά έχουν ήδη φυτρώσει στο τηλεοπτικό γυαλί, σχετικές διαφημίσεις από… κάθε καρυδιάς ΚΕΚ.
GY-1537-600X80-1
Μία μοναδική ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων μας, κατέληξε στο βρόντο πριν κάνει το πρώτο της βήμα. Να ζήσουμε, να τη θυμόμαστε… και να είστε σίγουροι ότι θα τη θυμόμαστε, ως παράδειγμα προς αποφυγή!

Τουλάχιστον τα έργα που έχουν υλοποιηθεί υπό το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης, προχωρούν σε ομαλό δρόμο. Η ψηφιακή υπόσταση των ΚΕΠ, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες και χρήσιμες υπηρεσίες, για απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μεταδημοτεύσεις, ληξιαρχικές πράξεις, πιστοποιητικά εγγυτέρων συγγενών, κ.α., τα οποία μας έχουν κοστίσει αμέτρητες ώρες από τη ζωή μας σε αναμονή στις ουρές, και «βόλτες» από το ένα γραφείο στο άλλο, τώρα θα εκδίδονται και θα μεταβιβάζονται μέσω… χαλκού και οπτικής ίνας! Επίσης, όταν εξηγούσα σε φίλη μου από την Ιταλία το σύστημα με το SMS για τις άδειες, δεν πίστευε στ’ αυτιά της.

Συμπληρωματική δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε η ΕΕΤΤ, σχετικά με την απόδοση συχνοτήτων στα δημόσια αγροτικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, αφορά τις συχνότητες στα 3.4 GHz, 3.8 GHz ώστε να συμπεριληφθούν στα φάσματα των 700 MHz, 2 GHz, και 26 GHz.

Αν και πολλές σειρές έχουν διακοπεί στη διάρκεια της καραντίνας κατά του κορονοϊού, το σήριαλ της Forthnet δεν έχει σταματήσει να αποκτά νέα επεισόδια. Οι BC Partners και Duet Group κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές στις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Αττικής και Alpha, φυσικά μέσω της Nomura.

Πρόκειται για δυνατά funds με καλό ιστορικό, και τα 41 ‘μύρια που θα κυμαίνεται το τίμημα δεν θα ήταν πρόβλημα, όμως δεν πρόκειται να… μακαρίσουμε την υπόθεση πριν το τέλος, ειδικά με τόσες ανατροπές που έχουν δει τα μάτια μας! Μην την πατήσουμε όπως την τελευταία φορά όπου «ακόμα δεν τον είδαμε Βαγγέλη τον βγάλαμε». Μπορεί π.χ. να τον λένε Ιβάν, Βλαδίμηρο ή Μιχαήλ… Άσε που μπορεί και εδώ να προκύψουν εκπλήξεις και συμπράξεις…
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Γιατί αυτό το σήριαλ με τη Forthnet έχει φθάσει να είναι επιπέδου «Τόλμη και Γοητεία» σε διάρκεια!!! Προς το παρόν, πάντως, ζητά από τις ομάδες της Super League, με τις οποίες συνεργάζεται, να μειώσουν τα συμβόλαια. Σε μία τέτοια περίπτωση θα γίνει μεγάλο πάρτι! Πως λέμε ζω από περιέργεια για να δω το τέλος;

BTW, ας δούνε λίγο εκεί στην Κάντζα το θέμα των διακοπών. Αυτή την εβδομάδα δεχθήκαμε δύο τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας για διακοπές με μικρή καθυστέρηση. Την εποχή του κορονοϊού θα έπρεπε να υπάρχει κάποια μικρή ανοχή. Έτσι δεν είναι; Τα στοιχεία -τουλάχιστον από τη μία περίπτωση που αφορούσαν συνάδελφο- είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερόμενου.

Ο Μιχάλης από το μέγαρο του ΟΤΕ, στην τηλεδιάσκεψη, ερωτήθηκε και για τη Forthnet. Και απάντησε ότι η Cosmote θέλει ανταγωνιστές που θα είναι υγιείς. «Δεν χαιρόμαστε με τις δύσκολες στιγμές ενός ανταγωνιστή», είπε χαρακτηριστικά. Διπλωματική απάντηση, αλλά και πραγματική ταυτόχρονα.

Ο Μεγαράρχης ανακοίνωσε ότι η μείωση των εσόδων του ομίλου, που έχει έρθει αναπόφευκτα, λόγω της μείωσης της επιχειρηματικότητας, εξ αιτίας του κορονοϊού, θα αντισταθμιστεί πραγματοποιώντας περικοπές σε λειτουργικά έξοδα και εσωτερικά κόστη.

Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις, τόσο για το 5G στην κινητή, όσο και για τις οπτικές ίνες στη σταθερή. Σημαντικό είναι ότι εξήρε και το προσωπικό του ΟΤΕ, δηλώνοντας ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό asset του ομίλου!

Ωστόσο, άμα δεν κόψεις από το Α και αποκλείσεις το Β τι μένει; Που θα γίνουν οι περικοπές; Στο Γ και το Δ φυσικά… Κάτι μου λέει ότι θα την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι… Το ανέφερε άλλωστε η Τέτη (αν θυμάμαι καλά) στην παρέμβαση της, στην tele-press conference, χωρίς να διαψευστεί.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
H tele-press conference ήταν άρτια οργανωμένη και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μας άρεσε επίσης που είπε ότι τα πήγαν καλά με την τηλε-εργασία και μάλλον σε κάποιο βαθμό, μερικά, ενδέχεται να το συνεχίσουν. Αναφέρθηκε επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια για αύξηση της ψηφιακής δραστηριότητας, αλλά δεν διευκρινίστηκε αν αυτό σημαίνει κάτι για τα φυσικά καταστήματα.

Τέλος, οι επενδύσεις 5G και τα έργα που τις συνοδεύουν όπως είπαμε, συνεχίζονται με μειωμένη ένταση λόγω της κατάστασης, αλλά η αίσθηση είναι ότι δε βλέπουν την ώρα να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο, αφού μίλησε για μία συνολική καθυστέρηση 3-4 μηνών.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι ο ΟΤΕ της επόμενης δεκαετίας. Όπως άλλωστε δήλωσε χαρακτηριστικά, «Οι αλλαγές που είχαμε ανακοινώσει στην οργάνωση της εταιρείας δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση και είχαν γίνει για να προετοιμάσουν την εταιρεία στην επόμενη 10ετία και να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων. Αυτό δεν αλλάξει και θα συνεχίσει όπως είχαμε ανακοινώσει στις αρχές της χρονιάς».

Εν κατακλείδι, οφείλω να ομολογήσω ότι είχε αρκετά εμπνευσμένες ατάκες, από αυτές που μόνο ο Μιχάλης ξέρει να περνάει έντεχνα στη συζήτηση. Απολαύστε μία από αυτές: «Δεν έχει σημασία να κάνεις μία πρόταση πρώτος αλλά να βγαίνεις σωστά με την καλύτερη εμπειρία του χρήστη», είπε, αναφερόμενος στο θέμα του διαδικτυακού στοιχήματος.

Ρωτήθηκε επίσης αν λόγω της κατάστασης έχουν ζητήσει παράταση των χρονοδιαγραμμάτων για το 5G. Κατηγορηματικά ο κ. Τσαμάζ είπε ότι δεν έχει ζητηθεί παράταση, και εκτός απροόπτου όλα θα γίνουν σύμφωνα με τα πλάνα, μέχρι το τέλος του χρόνου δηλαδή. Αυτή η πληροφορία υπάρχει άλλωστε και από το περιβάλλον του υπουργείου.

Βγήκαν επίσης αρκετές ειδήσεις ακόμα: Όπως π.χ. για το θέμα του contact tracing, που ανέφερε ότι έχει δεχθεί αίτημα από τον κ. Βιόλα αλλά και από την Ελληνική κυβέρνηση, για να δώσουμε στατιστικά στοιχεία (αναμονή στο σπίτι / κίνηση πληθυσμού) κλπ.
combox
Ανέφερε ότι με δεδομένο ότι η ζήτηση έχει γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, θα τα δώσουν, διασφαλίζοντας την ανωνυμία, αφού θα δοθούν συνολικά νούμερα και όχι ταυτοποίηση, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού.

Από την άλλη, ήταν μάλλον αρνητικός στο contact tracing, λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά, δεδομένου ότι λειτουργεί μέσω Bluetooth, και τα αποτελέσματα εγγύτητας ενδέχεται να πέσουν επί δικαίων και αδίκων.

Τέλος, μπορεί να ήταν κάθετα αρνητικός στις κοινές υποδομές σε αυτή τη φάση, αλλά δεν απέκλεισε στο μέλλον που θα χρειαστούν περισσότερες και μικρότερες κεραίες για τις εφαρμογές 5G, να υπάρξει κάποιας μορφής συνεργασία.

BTW, αν θυμάστε, είχαμε κάνει στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, αναφορά στο YouTube και στο NetFlix, σχετικά με τους τεχνικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλλει, ώστε να μην καταρρεύσουν υπό το βάρος της αυξημένης ζήτησης, λόγω του «μένουμε σπίτι».

Ε, λοιπόν, ο ΟΤΕ μάλλον δεν έχει τέτοιο πρόβλημα, καθώς η χωρητικότητα του δικτύου του είναι επαρκής γι’ αυτή την αυξημένη ζήτηση, και έτσι δεν χρειάζεται να βάλει κανένα τεχνικό «πλαφόν». Η οποία μάλιστα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, με κίνηση της τάξης των 800 terabytes κάθε μέρα στην κινητή, και 10 petabytes στη σταθερή!!!

Με χαρά υποδεχτήκαμε την είδηση ότι ο Αντώνης Μπαρούνας, που σε μεγάλο βαθμό γύρισε πρόσφατα το ματσάκι με τη Motorola, τοποθετήθηκε ως senior vice president της HTC! Πρακτικά, αναλαμβάνει τις πωλήσεις παγκοσμίως.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Αν τα καταφέρει να γυρίσει κι εδώ τα πράγματα, τότε πραγματικά θα αποκτήσει master στα θαύματα. Διότι βεβαίως πρόκειται για την πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του, αφού οι καιροί -από την εποχή που μεσουρανούσε η HTC- έχουν αλλάξει, και ο ανταγωνισμός έχει διαφοροποιηθεί.

Στα θετικά βεβαίως το γεγονός ότι το brand παραμένει ακόμα δυνατό χαρτί, με πολύ καλή ιστορία, γιατί είχε παρουσιάσει στο παρελθόν πολλές καινοτόμες συσκευές, ενώ οι παλιοί, όπως ο υπογράφων θα θυμούνται το θρυλικά Qtek Q100 με τεράστια για την εποχή οθόνη, stylus, και Windows Mobile, που είχε αφήσει άριστες εντυπώσεις. Η συσκευή, όχι το λειτουργικό, για να εξηγούμαστε…

Γι’ αυτό του ευχόμαστε όχι μόνο καλή σταδιοδρομία, αλλά και καλή επιτυχία. Μας έχουν λείψει οι πολύ καλές συσκευές της HTC, και θέλουμε να τις ξαναδούμε να «ανεβάζουν ταχύτητα» στην Ελλάδα!

Η Apple έχει νέο, προσιτό μοντέλο. Και είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι είμαστε στο πρώτο κύμα, ήτοι 24 Απριλίου. Άσχετα που για πρακτικούς λόγους και θέματα που σχετίζονται με τις μεταφορές, τα πρώτα iPhone SE θα φθάσουν στους αγοραστές τελικά γύρω στις 27-28 Απριλίου. Κάτι επίσης σημαντικό, είναι ότι η τιμή θα είναι στα 499 ευρώ για το βασικό μοντέλο των 64 GB. Όσο δηλαδή και στην Ιταλία. Ο Κωστής θα βάλει πάλι τρίποντο!

Η Realme δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι εκ των αγορών που την ενδιαφέρει πολύ. Θέλει να πάρει μερίδιο και να κάνει πράγματα. Ανέφεραν κάτι για 20 συσκευές μέσα στη χρονιά. Φυσικά και τους πιστεύουμε, αλλά 20 συσκευές σε μία τέτοια χρονιά;

Αρκετά θαρραλέο θα έλεγε κάποιος. Η Smart4All έχει ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της, αλλά θα χρειαστεί να βοηθηθούν λίγο στις τιμές -σε μία αγορά που οργιάζει ο ανταγωνισμός- να προωθήσει το brand και να δώσει έμφαση στην εξυπηρέτηση του πελάτη.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Ύστερα από πολλούς μήνες ανεπιβεβαίωτων φημών, το νέο iPhone SE (2020) είναι επιτέλους εδώ, καθώς η Apple προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση του νέου προσιτού τηλεφώνου της, το οποίο ουσιαστικά θα έρθει για να αντικαταστήσει το δημοφιλές iPhone 8, που κυκλοφόρησε το 2017. Ετοιμάζεται μάλιστα και το SE Plus, αλλά για τα τέλη του χρόνου.
Εκ πρώτης όψεως, ανάμεσα στο iPhone 8 και στην 2020 version του iPhone SE δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές σε σχεδιαστικό επίπεδο, παρόλα αυτά σε ότι έχει να κάνει με την ισχύ του το νέο οικονομικό iPhone, θα είναι ουσιαστικά ένα iPhone 11 (on-a-budget)!
Η Apple έχει διατηρήσει το ίδιο Retina IPS LCD display 4.7 ιντσών, προσθέτοντας παράλληλα υποστήριξη για HDR 10 και Dolby Vision. Στην καρδιά του βρίσκεται το δοκιμασμένο και αρκετά ισχυρό Α13 SoC, όπως στα iPhone 11, 11 Pro και 11 Pro Max και η κάμερα του προσφέρει ανάλυση στα 12MP f/1.8, με τον επεξεργαστή να βοηθάει στην βελτίωση του φωτογραφικού αποτελέσματος.
Παράλληλα, η Apple έχει προσθέσει στην camera μια σειρά από αλγόριθμους που βοηθούν τη συσκευή να αναγνωρίζει πρόσωπα και το βάθος, με την Apple μάλιστα να την περιγράφει ως την καλύτερη single κάμερα της αγοράς. Επιπλέον, η camera του iPhone SE 2020 υποστηρίζει cinematic video stabilization, δίνοντας για δυνατότητα recording ποιότητας 4K στα 60 fps, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την εμπρόσθια κάμερα εδώ έχουμε να κάνουμε με selfie cam στα 7MP.
Όπως έγινε γνωστό, το νέο οικονομικό iPhone θα υποστηρίζει αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων touch ID (2nd Gen.), WiFi 6.0, Bluetooth 6.0, μπαταρία με δυνατότητα ασύρματης φόρτισης (στη συσκευασία περιλαμβάνεται φορτιστής με ισχύ στα 5W, αλλά θα υποστηρίζει και 18W).
Τέλος, το νέο «μικρό» iPhone θα έρθει με λειτουργικό iOS 13 και οι προπαραγγελίες στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού θα ξεκινήσουν στις 17 Απριλίου, με την κυκλοφορία του να τοποθετείται στις 24/4. Η τιμή του θα είναι 499 ευρώ για την έκδοση των 64GB, 549 ευρώ για τα 128GB και 669 ευρώ για την έκδοση των 256GB.
Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ημερομηνία κυκλοφορίας και τελική τιμή για την χώρα μας, οπότε θα σας ενημερώσουμε μόλις οι συγκεκριμένες πληροφορίες γίνουν διαθέσιμες.
cl8-sept-2019-600x80
To HONOR 30 Pro+ κατακτά την κορυφή στο DxOMark και είναι το δεύτερο καλύτερο φωτογραφικό κινητό στο κόσμο με κορυφαίο σύστημα τριπλών φακών 50 megapixel, chipset Kirin 990 5G και 12GB RAM.
Η DxOMark η ανεξάρτητη διεθνούς κύρους πηγή μετρήσεων ποιότητας κάμερας και φακών smartphone μετά από αξιολόγηση του HONOR 30 Pro+ το έφερε στην κορυφή της παγκόσμιας φωτογραφικής κατάταξης μετά το Huawei P40 Pro ως το δεύτερο καλύτερο φωτογραφικό κινητό στο κόσμο ξεπερνώντας κατά πολύ τα μοντέλα της Apple, Oppo και Xiaomi.
To νεανικό brand τεχνολογίας HONOR , έχει πρωτοστατήσει στην φωτογραφία εξελίσσοντας τόσο τους φακούς , τον επεξεργαστή αλλά και το design στα κινητά, με κύριο στόχο της HONOR να προσφέρει την κορυφαία τεχνολογία που αναπτύσσει η εταιρεία στους νέους σε τιμές προσιτές για όλους. Εξάλλου η HONOR μετά από πρόσφατη διεθνή έρευνα ήρθε πρώτη σε αξιοπιστία των συσκευών της με μηδενικές επιστροφές για service.
Διαθέτει ένα κορυφαίο σύστημα τριών φακών 50 megapixel, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαιρετικά σταθερού φακού μεγάλης εστίασης 50 megapixel, ενός περισκοπικού φακού 50x και ενός φακού υπερευρείας γωνίας 16 megapixel. Είναι εξοπλισμένο με τον αισθητήρα 50-megapixel IMX700.
Παρέχει επίσης κορυφαίες δυνατότητες βίντεο, παρέχοντας 4K 60fps ultra-HD video, super slow-motion σε 720p, και 60fps / 960fps slow-motion capture στα 1080p. Με τη χρήση της τεχνολογίας OIS, η κάμερα του HONOR 30 Pro + εξασφαλίζει επίσης καθαρά βίντεο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού που ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς χρήστες.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει μεταβάλλει κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε ότι το να μένουμε σπίτι είναι ένας σκοπός… «ιερός», καθώς σε αυτή τη φάση αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της υγείας όλων μας και κυρίως των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων.
Όπως είναι γνωστό, τα άτομα που έχουν ήδη διαβεί το κατώφλι της τρίτης ηλικίας στη ζωή τους καλούνται να εφαρμόζουν σχολαστικά τις οδηγίες των ιατρικών αρχών και κυρίως να μένουν στο σπίτι, καθώς όπως έχει αποδειχθεί είναι η μόνη ασπίδα προστασίας ενάντια στον ιό.
Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο και εμείς οι νεότεροι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατρέψουμε το υποχρεωτικό «social distancing»… σε κοινωνική απομόνωση, μένοντας στο πλευρό τους τώρα που μας χρειάζονται πολύ περισσότερο.
Για αυτό ακόμη και εάν δεν μπορούμε να βρεθούμε μαζί τους, η επικοινωνία με τον παππού και τη γιαγιά είναι ένα γλυκό «δώρο» και μια ανάσα χαράς αυτές τις γιορτινές μέρες (κι όχι μόνο).
Άλλωστε, ένα τηλεφώνημα ή ένα στοργικό μήνυμα είναι πολλές φορές υπεραρκετό για να τους δώσει κουράγιο, αισιοδοξία, ελπίδα και να τους δείξει ότι είμαστε καθημερινά δίπλα τους, ασχέτως εάν οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να τους αγκαλιάσουμε ή να τους έχουμε μαζί μας στο πασχαλινό τραπέζι. Ποιο είναι το μέσο για να έρθουμε πιο κοντά; Μα ένα κινητό τηλέφωνο!
Βέβαια, ένα smartphone όσο ελκυστικό και ευέλικτο κι εάν είναι για τους πιο νέους, ενδέχεται να δυσκολέψει σημαντικά τα άτομα προχωρημένης ηλικίας, προκαλώντας τους ένα ακόμη επιπρόσθετο άγχος με τα δεκάδες διαφορετικά apps και τις πολύπλοκες ρυθμίσεις. Για αυτό λοιπόν τη «λύση» σε αυτό το πρόβλημα, τη δίνουν τα σύγχρονα feature phones, τα οποία απευθύνονται σε όλους τους seniors που ψάχνουν μια πιο old-school συσκευή κινητής τηλεφωνίας, η οποία διαθέτει τα «παραδοσιακά» κουμπιά κι όχι κάποια οθόνη αφής.
Αυτού του τύπου τα κινητά τηλεφώνα διακρίνονται για τα άνετα και μεγάλα πλήκτρα τους, χαρακτηρίζονται από μηδαμινή πολυπλοκότητα και πολλές φορές διαθέτουν ειδικό κουμπί έκτακτης ανάγκης SOS.
Επιπλέον, τα feature phones για seniors προσφέρουν μεγάλες και ευανάγνωστες οθόνες (ιδανικά για τους ηλικιωμένους με προβλήματα όρασης), χωρίς την ύπαρξη πολύπλοκων και κουραστικών menus, ενώ είναι ειδικά σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν γρήγορες λειτουργίες μέσω ειδικών shortcut buttons.
Παράλληλα, τα περισσότερα εξ’ αυτών διακρίνονται για την υψηλή αντοχή τους, την τεράστια αυτονομία τους (μπορούν να μείνουν και μέρες σε stand-by mode χωρίς να χρειάζονται φόρτιση), την καθαρότητα του ήχου στις τηλεφωνικές κλήσεις και το δυνατό κουδούνισμα.
Και επειδή μια mobile φωτογραφία πάντοτε μπορεί να μας φέρει πιο κοντά με τους αγαπημένους μας, οι συγκεκριμένες συσκευές διαθέτουν και κάμερα στο πίσω τμήμα τους, ενώ μάλιστα ορισμένα μοντέλα φέρουν και προεγκατεστημένα apps π.χ. Facebook ή Messenger.
Η Alcatel μια εταιρεία που για χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της εξέλιξης στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας ενσωματώνει στο line-up των feature phone της όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Στην πλούσια και ξεχωριστή γκάμα των Alcatel «senior» phones πρόκειται να βρείτε τηλέφωνα που διακρίνονται για την ευελιξία, την άνεση και την ασφάλεια που προσφέρουν στους χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ παράλληλα ξεχωρίζουν για την αυτονομία και την υψηλή ανθεκτικότητα, με μοναδική ποιότητα κατασκευής και εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Ακόμα το σκέφτεσαι; Ο παππούς και η γιαγιά περιμένουν το επώνυμο τηλέφωνό τους!
600x80 security 17-3-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin