Newsletter Banner 600x150_ericcson
600x80 banner 10-1-20 sent
600x80 hotel 7-1-20 sent

Εμπόλεμη κατάσταση ΟΜΕ - ΟΤΕ και διοίκησης

Τελείωσε η απεργία της ΟΜΕ-ΟΤΕ και είμαστε και πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε, αλλά με τα δύο μέρη πιο «απομακρυσμένα» από ποτέ. Πως λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα;
Από τη μία ο Οργανισμός -αλλά και όλη η αγορά- αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, κυρίως στον τομέα αποκατάστασης βλαβών, ή άλλων δραστηριοτήτων που απαιτούν παρέμβαση τεχνικού προσωπικού.
Από την άλλη η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία μειώνεται συνεχώς, είτε λόγω διαφωνιών, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε βέβαια λόγω της απώλειας των απολαβών των εργαζομένων που απεργούν.
Τη μείωση της συμμετοχής προσπαθούν να ανακόψουν οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ, αποκλείοντας την πρόσβαση στους χώρους εργασίας, όσων εργαζομένων επιθυμούν να προσέλθουν στα καθήκοντά τους.
Και ενώ η απεργία -ή οι «διευρυμένες διακοπές» για κάποιους- τελείωσαν με μέτρια στην καλύτερη περίπτωση αποτελέσματα (αν εξαιρέσουμε τους παλαιούς τεχνικούς), τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τι θα φέρει η επόμενη ημέρα; Υπάρχουν όπλα στη φαρέτρα των μέχρι χθες απεργών;
Διότι, εκεί που είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ΟΜΕ - ΟΤΕ «τα έβαζε» με το τμήμα HR και ο μεγαράρχης θα μπορούσε να αποτελεί μία λύση εκτόνωσης η γνωστή επέμβαση στο σπίτι του, διέψευσε αυτή την προσέγγιση, αφήνοντας ένα τεράστιο ερωτηματικό σχετικά με το πως θα επικοινωνήσουν πλέον τα δύο μέρη που α) βρίσκονται σε τελείως διαφορετική συχνότητα β) μιλούν σίγουρα διαφορετική γλώσσα και γ) κάθε άλλο παρά φιλική διάθεση έχουν - η κάθε πλευρά για τους λόγους της!
Επίσης, τι impact θα έχει η εμπλοκή του Ρουβίκωνα, που κατά τη γνώμη μας κακό έκανε με την «παρέμβασή» του στον αγώνα των εργαζομένων, γιατί η πλειοψηφία τους μάλλον δεν χαίρεται που η συγκεκριμένη οργάνωση χρησιμοποίησε τη φρασεολογία μελών του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ στην ανακοίνωσή της.
Σίγουρα δεν θα ήθελαν να ταυτιστούν με τον Ρουβίκωνα, ούτε αυτοί ούτε ο αγώνας τους. Εκεί, ίσως υπήρξε και διαφωνία στο ΔΣ, γιατί κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη της ανακοίνωσης την οποία υπογράφει η Γραμματεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, υποβαθμίζοντάς την σε επίπεδο Δελτίου Τύπου.
Στον αντίποδα, η διοίκηση απαντά καταθέτοντας μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για τον αποκλεισμό εργασιακών χώρων. Όπως είναι φανερό, αυτού του είδους η αντιπαράθεση, απομακρύνει όλο και περισσότερο τα δύο μέρη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο οποίο αν και όταν καθίσουν να μιλήσουν για την ΣΣΕ, με την οξύτητα που έχει δημιουργηθεί, θα υπάρχει σίγουρα κλίμα δυσπιστίας. .
Από τη δική τους πλευρά, οι συνδικαλιστές βλέπουν τόσο τον κλοιό της μείωσης της συμμετοχής, όσο και τα νομικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί εναντίον τους, να αποδυναμώνουν τη θέση τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδιώξουν να καθίσουν στο τραπέζι, όσο διατηρούν κάποια διαπραγματευτική ισχύ.
Ωστόσο, με την τάση και την ένταση να μειώνονται είναι αυτονόητο και πέφτει και η ισχύς. Και από μία μεριά είναι κρίμα, διότι υπάρχουν και δίκαια αιτήματα όπως π.χ. η αύξηση των κατώτερων μισθών που θα έπρεπε να ικανοποιηθούν, αλλά με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο..
Θεωρητικά, η διοίκηση της εταιρείας θα μπορούσε να αφήσει την τρέχουσα ΣΣΕ -στην οποία δόθηκε μονόπλευρη επέκταση 30 ημερών από την πλευρά της- να λήξει και να διαπραγματευτεί από μηδενική βάση. Μία τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε τα κεκτημένα των εργαζομένων, ενώ θα προκαλούσε μακροχρόνια αναστάτωση στη λειτουργία του Οργανισμού, κάτι που κανείς δεν θα ήθελε.
Η εξίσωση είναι δύσκολη και βεβαίως δεν θα αργήσει η ώρα που οι τεχνικοί -που αποτελούν και τον πυρήνα της απεργίας- θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σύνολο της κοινωνίας δεδομένο ότι θίγονται και οι πελάτες χονδρικής. Φανταστείτε κάποιον ιδιώτη ή ακόμα περισσότερο μία εταιρεία που μετακομίζει και θα πρέπει να περιμένει 45 ημέρες για τη μεταφορά των αριθμών και του Internet. Προφανώς και ο Οργανισμός θα πρέπει να δώσει μία λύση, δεδομένου ότι δεν μπορεί η χώρα να είναι δέσμια μίας ελάχιστης μερίδας των υπαλλήλων του.
600x80_cosmote-jan-2020
eett-flag

Back to business για την ΕΕΤΤ

Απορρίφθηκε τελικά από το 7-μελές τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή του πρώην Προέδρου της ΕΕΤΤ, Δημήτρη Τσαμάκη, κατά της απόφασης του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, για τον διορισμό του νυν προέδρου της Επιτροπής, Κωνσταντίνου Μασσέλου.
Η απόφαση είχε ληφθεί λίγο πριν τη λήξη του 2019 και ανατρέπει την ευνοϊκή προς τον κ. Τσαμάκη απόφαση που είχε λάβει το 2018, 5-μελές Συμβούλιο του ΣτΕ, και είχε δημιουργήσει προβληματισμό σχετικά με τη σύννομη λειτουργία της ΕΕΤΤ.
Πιο συγκεκριμένα, τυχόν ακύρωση από το ΣτΕ του διορισμού του κ. Μασσέλου θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όσα προηγήθηκαν στους διορισμούς των νέων Αντιπροέδρων της ΕΕΤΤ, οι οποίοι αντικατέστησαν τους Αντιπρόεδρους της περιόδου Τσαμάκη. Το σημαντικότερο βέβαια θα ήταν ότι τυχόν ακύρωση του διορισμού του κ. Μασέλου θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για την αγορά των Τηλεπικοινωνιών, αφού δεν θα ήταν διασφαλισμένη η νομική ισχύς των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ επί της προεδρίας Μασέλου.
Έτσι στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ να διατηρήσει το status quo στη διοίκηση της ΕΕΤΤ, η κυβέρνηση αποφάσισε να λύσει την εκκρεμότητα πλήρωσης της θέσης του αντιπροέδρου η οποία ήταν κενή από τον Ιούλιο του 2019, μετά την παραίτηση της Αγγελικής Σγώρα.
Έτσι, εντός της εβδομάδας, τη θέση του αντιπροέδρου θα αναλάβει και επίσημα ο αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Δημήτρης Βαρουτάς. Ο κ. Βαρουτάς έχει σπουδάσει φυσικός, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας και διδάσκει στο Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Έχει διατελέσει μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και θεωρείται έμπειρος γνώστης των τηλεπικοινωνιών.
Έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε πολλά έργα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής στην Ελλάδα. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας του ΕΚΠΑ στα πλαίσια του «FORUM Επικοινωνιών» ενώ συμμετείχε σαν βασικός ερευνητής στην ομάδα υλοποίησης των έργων «Προσδιορισμός της τιμής του φάσματος στις περιοχές 900 - 1800 ΜΗz», «Χορήγηση Ειδικών Αδειών Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης», «Προσέγγιση και Πολιτικές της ΕΕΤΤ στο Περιβάλλον της Σύγκλισης» της ΕΕΤΤ και «Διαμόρφωση Εθνικού Προγράμματος Επικοινωνιών» του ΥΜΕ. Συμμετείχε σε αρκετές ομάδες εργασίας και συμβούλων για έργα του Ε.Π. ΚτΠ καθώς και στις αντίστοιχες δράσεις της ΕΕΤΤ.
Είναι προσκεκλημένος ομιλητής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ, για θέματα τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων καθώς και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΕΥΔ ΚτΠ για τα έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων.
Έχει επίσης αξιολογήσει πλήθος έργων πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αντίστοιχα θέματα. Έχει πάνω από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά και συνέδρια σε θέματα τηλεπικοινωνιών και τεχνοοικονομικής ανάλυσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων και είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων και περιοδικών. Είναι Senior Member του IEEE.
Τέλος καλό όλα καλά και μετά από όλα τα παραπάνω η EETT πλήρως επανδρωμένη, μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της έχοντας ξεπεράσει χωρίς προβλήματα όλους πρόσφατους κλυδωνισμούς που απειλούσαν τη λειτουργία της!
MLS-Weekly-Telecom_600x80-c
5g-roadmap

Επίσημη εκκίνηση για το 5G

Το έναυσμα για την εκκίνηση των διαδικασιών για το 5G στην Ελλάδα, έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκηρύσσοντας τον διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου για την εκπόνηση μελέτης υπό τον τίτλο «Στόχοι και στρατηγικές για την εισαγωγή και λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα».
Η διαδικασία που ξεκινά οσονούπω, θα διαρκέσει περίπου ενάμιση χρόνο μέχρι να δούμε τις πρώτες εφαρμογές της 5ης γενιάς να βγαίνουν στο φως.
Η μελέτη που θα εκπονηθεί και θα είναι η βάση της συζήτησης, θα καταρτίσει την πρόταση στρατηγικής και οδικού χάρτη ανάπτυξης, εφαρμογής και χρήσης δικτύων 5G στην Ελλάδα, καθώς και συγκεκριμένα σενάρια για τη βιώσιμη εισαγωγή και λειτουργία τους. Θα περιλαμβάνει σχετικές επιμέρους μελέτες, οι οποίες αφορούν θέματα όπως η υφιστάμενη κατάσταση, οι δυνητικές αγορές εφαρμογών του 5G, επιχειρηματικά μοντέλα, βέλτιστες πρακτικές κ.α.
Οι πάροχοι με τη σειρά τους έχουν κάνει και αυτοί τις δικές τους ασκήσεις επί χάρτου, και φυσικά το σημείο που θα συζητηθεί περισσότερο, θα είναι το τίμημα των συχνοτήτων, καθώς και το μοντέλο αποπληρωμής. Οι πάροχοι προτείνουν ένα καινοτόμο μοντέλο του τύπου pay as you grow, με τη λογική ότι οι υπηρεσίες 5G θα έχουν εφαρμογή και ανάπτυξη σε βάθος χρόνου, ενώ οι επενδύσεις που θα κληθούν να κάνουν οι πάροχοι θα είναι υψηλές.
Βέβαια, ως τώρα η Ευρωπαϊκή πρακτική είναι καθαρά εισπρακτική (βλ. Γερμανία και Ιταλία), αλλά θα ήταν μία ευχάριστη έκπληξη αν ο Κυριάκος υιοθετήσει π.χ. το μοντέλο της Νότιας Κορέας. Ένα μοντέλο που προβλέπει ένα σχετικά ανεκτό entry fee για τις συχνότητες και σε δεύτερο χρόνο καταβολή από τους παρόχους ενός ετήσιου τιμήματος, ανάλογου με το έσοδο από τις υπηρεσίες.
Σε κάθε περίπτωση για την παραχώρηση των συχνοτήτων για το 5G διαδικασία που αναμένεται να εξελιχθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθάρισε στο InfoCom World πως θα σχεδιαστεί κατά τρόπο που «δεν θα στραγγίζει τους παρόχους», αλλά θα «δίνει κίνητρα για την ταχεία υλοποίηση των επενδύσεων» για την ανάπτυξη του δικτύου νέας γενιάς. «Έχουμε θέσει ως κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας. Θέλουμε η επένδυση για το 5G να έρθει και να κουμπώσει με τα υφιστάμενα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών, γι’ αυτό και κοιτάζουμε έναν άλλο τρόπο ώστε να φέρουμε πιο μπροστά τις επενδύσεις».
blackview-oct-2019
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS3
Καλή Χρονιά με υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα!

Με την υποδοχή κάθε νέας χρονιάς, αναζητούμε πάντα κάποια ανανέωση, πόσο μάλλον με την είσοδο σε μία νέα δεκαετία. Θα παρατηρήσατε λοιπόν ότι και το Weekly Telecom έκανε ένα μικρό «λίφτινγκ». Ελπίζουμε να σας αρέσει! Stay tuned. Τα καλύτερα έρχονται!

Εκτός από την εικαστική παρέμβαση, αποφασίστηκε και η μετονομασία αυτής της στήλης (SMS) σε Weekly Leaks, ως φόρος τιμής στο WikiLeaks. Όχι μόνο επειδή ταιριάζει λεκτικά, αλλά και γιατί τα «SMS» έχουν βάλει το λιθαράκι τους στις early exclusive ειδήσεις της αγοράς -εδώ και 20 χρόνια δηλαδή- και τα αποχωριστήκαμε δύσκολα στο πλαίσιο της ανανέωσης.

Το 2019 πάντως έκλεισε με θετικό πρόσημο στα έσοδα των τηλεπικοινωνιών, το οποίο αποδίδεται -που αλλού- στα mobile data. Άνοδος σημειώθηκε επίσης στα έσοδα από το «σταθερό» Internet.

Αντίθετα, αρνητικό πρόσημο είχαν τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, αφού αυτός ο τρόπος επικοινωνίας είναι πλέον όχι απλά last year, αλλά… επιεικώς last decade.
GY-1537-600X80-1
Στην ΕΕΤΤ, τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν σε μία σειρά. Πρώτον, έληξε η υπόθεση προσφυγής του, κ. Δημήτρη Τσαμάκη, κατά της αντικατάστασης του από τον Κωνσταντίνο Μασσέλο, με απόφαση κατά του πρώην Προέδρου.

Δεύτερον, καλύφθηκε η θέση του αντιπροέδρου που είχε αφήσει κενή η αποχώρηση της Αγγελικής Σγώρα. Νέος αντιπρόεδρος τηλεπικοινωνιών είναι πλέον ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Βαρουτάς.

Ελπίζουμε να μην υπάρξουν άλλες διοικητικές επιπλοκές, γιατί μία ρυθμιστική αρχή που δεν μπορεί να… ρυθμίσει τα εν οίκω, δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη για τη ρύθμιση των εν δήμω υποθέσεων.

Κινητικότητα υπάρχει και στον τομέα του 5G. Και επειδή το 5G δεν είναι απλά γρηγορότερο mobile Internet, αλλά μία ασύρματη πλατφόρμα που θα μετασχηματίσει ψηφιακά ολόκληρο τον πλανήτη, η υλοποίηση του χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό, μετρημένα βήματα και ένα αξιοπρεπές οικοσύστημα, αν θέλουμε να επωφεληθούμε από τις δυνατότητες του.

Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση σε μία χώρα όπου τα παραπάνω δεν αποτελούν ακριβώς κομμάτια του καθημερινού λεξιλογίου, και επιπλέον η προσπάθεια σε αυτή τη φάση πρόκειται να γίνει κυρίως εκ μέρους του κράτους.
17367_Acbg Banner New applied now, 600x80 01_18_02
Γιατί ότι δοκιμές ήταν να γίνουν έγιναν. Στα Τρίκαλα με απόλυτη επιτυχία, στην Καλαμάτα με τα γνωστά αποτελέσματα στο τέλος, και στου Ζωγράφου περίπου… ζωγραφιστά!

Όσον αφορά το διαγωνισμό, οι πάντες ομιλούν για τα μέσα του φθινοπώρου…

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την έρευνα «Στόχοι και στρατηγικές για την εισαγωγή και λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα».

Το κόστος ορίστηκε στα 167.400 ευρώ και η μελέτη θα επικεντρωθεί γύρω από τις σημερινές συνθήκες στην αγορά, τις εφαρμογές που μπορεί να βρει το 5G, τα επιχειρηματικά πλαίσια στα οποία θα υλοποιηθεί, κτλ. Καλή αρχή. Και δεν είναι ευχή αλλά διαπίστωση!

Πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις που παρήγαγε η συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Donald Trump, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν και το 5G. Βασικά, μία πτυχή του, αυτή που αποτελεί τη γνωστή εμμονή του Αμερικάνου προέδρου.
PanelTV_infocom_website_600x80_06_2018
Συγκεκριμένα, επισήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό τις «ανησυχίες» του για τη χρήση 5G εξοπλισμού από κινέζικους κατασκευαστές, επικαλούμενος θέματα εθνικής ασφάλειας.To θέμα έγινε ολοσέλιδο στην Καθημερινή.

Στο φινάλε, ακόμα κι αν οι ανησυχίες είχαν βάση, πρόκειται μόνο για την αμερικάνικη εθνική ασφάλεια. Εκτός αν οι Κινέζοι χτίζουν το δικό τους Skynet σε παγκόσμια κλίμακα, χωρίς να το έχει πάρει κανείς χαμπάρι.

Αναφορικά με την απόκριση σε αυτή την πίεση, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν να διατηρήσουν διπλωματική και στο μέτρο του δυνατού ουδέτερη στάση. Γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι το θέμα δεν είναι η ασφάλεια, αλλά η «διαχείριση» πλευρών στο παιχνίδι των διεθνών συμφερόντων. Ο πρωθυπουργός πάντως είχε πάρει καλό briefing και ήταν πανέτοιμος, προκειμένου να χειριστεί το θέμα με την απαιτούμενη ευελιξία!

Όσον αφορά το τι συμβαίνει στην πράξη ο Κυριάκος Πιερρακάκης (Κ2) αναμένει την επίσημη θέση της ΕΕ, ενώ εκείνη με τη σειρά της επιστρέφει την πάσα στο κάθε κράτος-μέλος, υποστηρίζοντας ότι η εθνική ασφάλεια είναι υπόθεση του κάθε… έθνους. Πως λέμε, Ευρώπη να σου πετύχει;

Πάντως σε περίπτωση που η κυβέρνηση συμβιβαστεί με τις υποδείξεις του προέδρου των ΗΠΑ, η Cosmote δεν θα έχει πρόβλημα, αφού σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι το πρώτο δίκτυο που έκλεισε προμηθευτή και εξοπλισμό made in Sweden!
combox
Το βάρος της ευθύνης για τη Vodafone απλά θα πέσει στη βρετανική μητρική, ενώ η Wind πιθανότατα θα κάνει ότι και η Vodafone, με δεδομένη τη στενή συνεργασία τους σε αυτό τον τομέα, μέσω της Victus.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία, τόσο η Deutsche Telekom όσο και η ισπανικών συμφερόντων Telefonica Deutschland, αντιμετωπίζουν θετικά τη συνεργασία με τους Κινέζους, οπότε σίγουρα θα υπάρξει μεγάλη «αντίσταση».

Στο Υπουργείο γενικά κρατάνε χαμηλούς τόνους γιατί το θέμα θέλει σωστό χειρισμό και όχι λαϊκισμό.

Εδώ δε λαΐκισαν με το 112, που το έφεραν σε πέρας στην ώρα του… Όλα αυτά τα θεωρούν μικρές νίκες, απαραίτητα βήματα στο δρόμο που έχουν χαράξει.

Τον Ρουβίκωνα διέβη η ΟΜΕ - ΟΤΕ με την απόφαση της για απεργία τριών εβδομάδων που έληξε. Ο κύβος ερρίφθη, αλλά επειδή έφερε ντόρτια, μάλλον πρέπει να τα ξαναρίξουν.
Banner_Grandstream_600x80pixels-100
Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη, γιατί το περίσσιο χαλάει το ίσιο. Άντε τώρα να βρούνε γέφυρες σε όσα τους χωρίζουν, και κυρίως ένα καλό αφήγημα…

Βέβαια μην ξεχνάμε ότι «λαβωμένοι» βγήκαν και οι πελάτες, με τις βλάβες, τις νέες συνδέσεις και τις μεταφορές γραμμών να έχουν μπει σε μία ουρά, της οποίας η αποσυμφόρηση μόλις τώρα, με τη λήξη της απεργίας, έχει ξεκινήσει.

Πρώτη κίνηση μετά τη συγχώνευση Public - Media Markt ήταν η νέα διαφημιστική καμπάνια της δεύτερης. Που βγήκε στον αέρα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και όχι πριν, κάτι που έχει τη σημασία του.

Εξ ίσου ενδιαφέρον είναι ότι το PR της Media Markt πήγε στην Αία Relate και όχι στη V+O που έχει τα Public και τον υπόλοιπο όμιλο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Olympia θέλει να πάει με dual brand στρατηγική.

Καλή προσέγγιση, αν και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη της Κηφισιάς όπου η συγχώνευση αντιμετωπίζεται… ρωμαλέα !!! Ας μην ξεχνάμε ότι αν γράψουμε ανάποδα τη λέξη ROMA προκύπτει η λέξη ΑMOR, που σημαίνει αγάπη!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Αν και είναι γνωστό ότι η αγορά των tablets δεν διάγει και τις πιο λαμπρές μέρες της, καθώς μια σειρά από παράγοντες έχουν γείρει τη ζυγαριά υπέρ των smartphones, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν υφίστανται ακόμη ως αγορά. Τα λιμνάζοντα νερά λοιπόν της αγοράς των tablet θέλει να ταράξει η Samsung, με την δημιουργία του πρώτου 5G tablet!
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το πρώτο 5G tablet στον κόσμο θα είναι το Galaxy Tab S6, το οποίο θα κάνει την εμφάνιση του πρώτα στην Κορέα και σε αρκετές άλλες χώρες.
Σε ότι έχει να κάνει με τα specs του, το εν λόγω tablet δεν θα έχει ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές με το Tab S6, πέρα από το γεγονός ότι θα υποστηρίζει 5G δίκτυα. Έτσι λοιπόν, η πρόταση της Samsung θα έρθει λογικά με display στις 10.5 ίντσες (2560x1600 pixels), Qualcomm Snapdragon 855 chipset, 6GB ή 8GB RAM και 128GB ή 256GB αποθηκευτικού χώρου.
Σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε βέβαια εάν η κορεατική εταιρεία θα προβεί σε κάποια upgrades στα specs, όμως με το MWC να μην απέχει και πολύ, σίγουρα θα μάθουμε πολλά περισσότερα όταν φτάσουμε στα τέλη Φεβρουαρίου… Στη χώρα μας βέβαια επειδή τα 5G δίκτυα θα αργήσουν κατά τα φαινόμενα, οπότε το πιθανότερο είναι να δούμε τον… διάδοχο του να κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά!
cl8-sept-2019-600x80
Η Cat είναι μία εταιρεία που, πλέον, αποτελεί συνώνυμο της ανθεκτικότητας στα smartphones. Τώρα, με αφορμή τη CES 2020, παρουσιάζει το νέο της ανθεκτικό smartphone, Cat S32.
Πρόκειται για μία συσκευή με οθόνη 5,5 ιντσών ανάλυσης 720p με αναλογία 18:9 και προστασία από DragonTrail Pro Glass, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και με γάντια.
Στον τομέα της ανθεκτικότητας υιοθετεί το πρότυπο IP68, ώστε να αντέχει στο νερό σε βάθος έως και 1,5 μέτρο για 35 λεπτά, αλλά και το στρατιωτικό πρότυπο MIL SPEC 810G για αντοχή στους κραδασμούς και τις δονήσεις - μπορείτε να το ρίξετε ακόμη και από ύψος 1,8 μέτρα χωρίς να πάθει το παραμικρό.
Τροφοδοτείται από επεξεργαστή MediaTek Helio A20, διαθέτει 3GB RAM, 32GB αποθηκευτικού χώρου και μπαταρία 4.200mAh.
Υποστηρίζει ακόμη Bluetooth 5.0, NFC, διαθέτει jack ακουστικών 3,5 χιλιοστών αλλά και κάμερες 13 και 5MP. Το κόστος του Cat S32 προσεγγίζει τα 299 ευρώ.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
H AMD με την τελευταία γενιά των Ryzen CPUs έχει καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις και να κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς ειδικότερα στα desktops, όπου πλέον εκεί η Intel όχι μόνο νιώθει την καυτή ανάσα της αντιπάλου της, αλλά έχει χάσει σημαντικό έδαφος), ωστόσο στον χώρο των laptops είναι εμφανές ότι χρειάζεται παραπάνω δουλειά. Στην CES 2020, η AMD έκανε επίδειξη δύναμης, ανακοινώνοντας ουσιαστικά τη νέα γενιά των επεξεργαστών της, ονόματι Ryzen 4000 για laptops!
Οι νέοι Ryzen θα βασίζονται στην τεχνολογία των 7nm (Zen 2) και θα είναι optimized για καλύτερη συνεργασία με τις κάρτες γραφικών Radeon. Όπως έγινε γνωστό, ο Ryzen 7 4800U θα προσφέρει 4% παραπάνω επιδόσεις σε single-thread performance, ενώ θα είναι 90%(!) ταχύτερος σε ότι αφορά την multithreaded απόδοση σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, ο Ryzen 7 4800H θα πετυχαίνει ακόμη πιο υψηλό performance (5% αύξηση στους single-thread υπολογισμούς και 46% καλύτερη απόδοση στον τομέα του multithread), πράγμα που μεταφράζεται σε 25% ταχύτερο video encoding ποιότητας 4K στο Adobe Premier. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι υπεύθυνοι της AMD, η απόδοση των gameplay physics σε ένα game θα είναι βελτιωμένη κατά 39%!
Επιπλέον, ο Athlon 3000 φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πολύ καλή πρόταση στην budget-friendly κατηγορία, βελτιώνοντας τα standards στα καθημερινά απαιτητικά tasks των mainstream notebooks, ενώ την τιμητική του είχε και ένας νέος Threadripper (3990X), ο οποίος αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του κάποια στιγμή μέσα στον Φεβρουάριο και θα φέρει 64 πυρήνες και 128 threads, καθιστώντας τον ιδανικό για απαιτητικά tasks (όπως το 3D rendering) που απαιτούν μπόλικη υπολογιστική ισχύ. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της AMD ο 3990Χ θα είναι ταχύτερος στο rendering κατά 51%!
Ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι νέοι mobile επεξεργαστές θα είναι διαθέσιμοι για laptops της Acer, Asus, Dell, HP και Lenovo, με τα μεγαλύτερα μοντέλα να είναι προγραμματισμένα για τα μέσα του 2020. Αναμφίβολα, η AMD έχει βάλει στο μάτι και την αγορά των laptops, για αυτό και η σύγκρουση της με την Intel (στο πεδίο που υπερτερεί η δεύτερη) αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον!
600x80 banner 10-1-20 sent
600x80 hotel 7-1-20 sent
facebook instagram twitter youtube linkedin