weekly D 21-1-22 sent

Η Ελλάδα χτίζει το αύριο: εργοστάσιο AI και ψηφιακή ανάπτυξη

Σε μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που θα αποκτήσουν «εργοστάσιο» τεχνητής νοημοσύνης Το ελληνικό AI Factory θα παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών προκειμένου να καταστεί one stop shop σημείο, για επιχειρήσεις και οργανισμούς Η χώρα μας κάνει ένα σημαντικό βήμα, σε έναν τομέα που αναπτύσσεται ραγδαία - και που, αν μείνεις πίσω, δεν πρόκειται να φτάσεις τον ανταγωνισμό Είναι τόσο σημαντικό, που το ανέφερε και ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα της ΕΕΤΤ, η Ελλάδα δείχνει πολλά υποσχόμενη στις τηλεπικοινωνίες, με ανάπτυξη τόσο στο ποσοστό των συνδρομών υψηλής ταχύτητας, όσο και στη χρήση δεδομένων Αυτά τα λέμε για να μην γκρινιάζουμε συνέχεια πως προσπαθούμε να φτάσουμε τον ανταγωνισμό, εντός και εκτός Ε.Ε. Στο ίδιο πλαίσιο, καταγράφουμε μια αξιοσημείωτη πορεία στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία Η εξέλιξη αυτή μας εντάσσει στις χώρες με θετική πορεία, μαζί με το Βέλγιο και την Πολωνία, οι οποίες επίσης κατέγραψαν ανάλογες αυξήσεις Εντούτοις, παρά την αύξηση των επενδύσεων σε Ε&Α, η Ε.Ε. εξακολουθεί να υπολείπεται άλλων μεγάλων οικονομικών δυνάμεων Άρα, πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι περισσότερο ευρωπαϊκού επιπέδου, παρά τοπικού Και δεν τα λέμε αυτά επηρεασμένοι από την ομιλία του Χατζηδάκη που ακούω -βίτσιο και αυτό- τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές Ακούγοντάς τον θα νόμιζε κανείς ότι ζούμε στην Ελβετία ή το Λουξεμβούργο Για ποιο έλεγχο των τιμών αλήθεια μίλησε; Μάλλον στέλνει την οικιακή βοηθό του στο supermarket… Για ποια ισορροπία στις τράπεζες; Αυτή που εξασφαλίστηκε με τα δικά μας χρήματα; Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο άρθρο αλλά υπάρχουν καλύτεροι να το κάνουν Απλά με ενοχλεί να με κοροϊδεύουν κατάφατσα Το αυτό ισχύει -λίγο πολύ- και για όλους τους προλαλήσαντες αυτού, πολιτικούς αρχηγούς Δεν θα πούμε βέβαια το γνωστό σύνθημα «να καεί να καεί…», αλλά λίγο «πιπέρι στο στόμα» όσων ψεύδονται να μη βάλουμε;
Από την άλλη, «αγκαλιάζουμε» την πρόσβαση στο internet Η ΕΛΣΤΑΤ λέει πως το 86,9% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σε σύγκριση με το 2014, το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αύξηση κατά 32,5 ποσοστιαίες μονάδες! Την ίδια στιγμή, το 99% των επιχειρήσεων διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό έλειπε, θα πούμε εμείς! Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η συνολική διαδικτυακή κίνηση αυξήθηκε κατά 7,8% το 2024, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση της χρήσης του Starlink Και αν θέλετε να... ενισχύσετε αυτή τη διαδικτυακή κίνηση, να σας πούμε πως η Nova προσφέρει και φέτος τα Χριστούγεννα τη μοναδική ψυχαγωγία της EON δωρεάν για όλους Από τις 10 Δεκεμβρίου 2024 ως τις 10 Ιανουαρίου 2025, η ΕΟΝ προσφέρεται χωρίς χρέωση, για να τη δοκιμάσετε. Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία!
Παραμένοντας στην ελληνική αγορά, η ΔΕΗ συνεχίζει με ταχύ βήμα στις τηλεπικοινωνίες, καθώς προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής, Fibergrid, κατά 150 εκατ. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει υλοποιήσει 500.000 συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, ενώ στόχος της είναι να φτάσει τις 1,7 εκατ. μέχρι το τέλος του 2025! Η Cosmote, από την άλλη, στρέφει το βλέμμα προς τον ουρανό. Η Telekom, σε συνεργασία με τις Qualcomm και Skylo, ανακοίνωσαν την επιτυχημένη ολοκλήρωση των δοκιμών ανταλλαγής SMS μέσω γεωστατικού δορυφόρου Οι δοκιμές αυτές, που αποτελούν σημαντικό βήμα προς την εμπορική διάθεση υπηρεσιών NTN στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, μέσω του δικτύου της Cosmote. Πρωτοπορία! Και φυσικά δύναμη και συνέργειες που εξασφαλίζει η συνεργασία Cosmote και Telecom Τέλος, μας εντυπωσίασε το Shopflix που πρόσθεσε έναν ακόμη «δουλευταρά» στους «δουλευταράδες» που ήδη έχει Μάλιστα, o Άλκης Νικηφοριάδης σήκωσε τα μανίκια και έπιασε δουλειά από τη Day1, δίνοντας το «παρών» στο πετυχημένο event του GRECA Ο Χρήστος αναβαθμίζει την Dream Team του Shopflix!
Οι εξελίξεις είναι πολλές, οπότε θα σας αφήσουμε να τις ανακαλύψετε με την ησυχία σας Να σας πούμε πως, αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από το 13ο e-Βusiness & Digital Marketing World 2024, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, μπορείτε να το κάνετε μέσω του highlights video που μόλις δημοσιεύθηκε Πολύ σύντομα, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε on demand ολόκληρο το συνέδριο! Τέλος, το Infocom Today έφτασε αισίως τα 100 επεισόδια! Παρακολουθήστε το 100ο από εδώ και... συνεχίζουμε ακάθεκτοι Καλή προβολή, καλή ανάγνωση και καλή εβδομάδα!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Πράσινο φως από την ΕΕ για τη δημιουργία εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα
Μια από τις 7 που επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα από την κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC) είναι η πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία και λειτουργία εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το έργο «Φάρος» όπως έχει ονομαστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου», έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 35 εκατ., που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Την πρόταση για τον «Φάρο» συντονίζει το ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) φορέας του Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του «Δαίδαλου» ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και το Υπερταμείο. Γενικότερα σκοπός του “Φάρου” είναι να ενισχύσει την καινοτομία των μικρομεσαίων και των startups, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.
Το ελληνικό AI Factory θα παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών προκειμένου να καταστεί one stop shop σημείο, στο οποίο επιχειρήσεις και οργανισμοί θα αποκτούν τεχνογνωσία και υποστήριξη. Γενικότερα, σκοπός του Φάρου είναι να ενισχύσει την καινοτομία των μικρομεσαίων και των startups, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Το AI στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας και της καινοτομίας! Τι, νομίζατε, ότι φτιάχνει μόνο κείμενα και περίεργες εικόνες;
Internet: πληρώνουμε λιγότερο σε σχέση με άλλες χώρες αλλά για χαμηλότερες ταχύτητες
Συγκριτική αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων και σταθερής τηλεφωνίας, με βάση οικονομικούς δείκτες και σε σχέση με άλλα επιλεγμένα κράτη-μέλη της ΕΕ στο διάστημα 2018-2023, διενήργησε η EETT σε συνεργασία με την σουηδική εταιρία TEFFICIENT.
Από τη συνολική ανάλυση προκύπτει ότι οι συνδρομητές σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης στην Ελλάδα πληρώνουν τα λιγότερα συγκριτικά με τις άλλες χώρες, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τις χαμηλότερες ταχύτητες και τις λιγότερες συνδρομές υψηλής ταχύτητας που υπάρχουν.
Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες σταθερής τηλεφωνίας πληρώνουν πάνω από τη διάμεση τιμή, αλλά έχουν και τη μεγαλύτερη χρήση φωνής, με αποτέλεσμα τα έσοδα ανά λεπτό να είναι κάτω της διάμεσης τιμής. Η TEFFICIENT είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη μελετητική εταιρία που διαφοροποιείται μεθοδολογικά από τις υπόλοιπες στην αγορά, κυρίως λόγω της χρήσης πραγματικών οικονομικών δεδομένων των παρόχων, αντί διαφημιζόμενων ή εκτιμώμενων στοιχείων.
Η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια προόδου. Η ανάπτυξη στις συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων και η αυξημένη χρήση δεδομένων, αναδεικνύουν μία δυναμική αγορά που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις, έστω και με καθυστέρηση. Συνολικά, η μελέτη αποτυπώνει μία χώρα που, ενώ ξεκινά από χαμηλότερη βάση, κινείται με σταθερά βήματα προς την αναβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής, δημιουργώντας προοπτικές για καλύτερες υπηρεσίες και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στο μέλλον.
Η Nova προσφέρει και φέτος τα Χριστούγεννα τη μοναδική ψυχαγωγία της EON δωρεάν για όλους
Από τις 10 Δεκεμβρίου 2024 ως τις 10 Ιανουαρίου 2025, η ΕΟΝ προσφέρει χωρίς χρέωση το συναρπαστικό περιεχόμενο των Novacinema με βραβευμένες ταινίες, blockbusters, δημοφιλείς παιδικές σειρές, εορταστικό περιεχόμενο για όλους, κορυφαίες ψυχαγωγικές εκπομπές, συναρπαστικά ντοκιμαντέρ περισσότερες από 6.000 ταινίες και σειρές καθώς και Χριστουγεννιάτικα προγράμματα για όλη την οικογένεια με το pop-up κανάλι Nova Christmas. Το ασύγκριτο αθλητικό περιεχόμενο του Novasports θα είναι διαθέσιμο επίσης δωρεάν, προσφέροντας στους φίλους των αθλημάτων τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν τη Super League με τους εντός έδρας αγώνες 6 ομάδων συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΟΚ και του Άρη, τη συναρπαστική Premier League, τη μοναδική EuroLeague με δύο ελληνικές ομάδες, τη La Liga, τη Bundesliga και πολλά άλλα πρωταθλήματα.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Με μια επίσκεψη στο eon.nova.gr, όλοι μπορούν να λάβουν έναν μοναδικό κωδικό προκειμένου να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στο αποκλειστικό περιεχόμενο της EON. Αν πιστεύετε στον Άγιο Βασίλη, τότε αυτός ήρθε πολύ νωρίς φέτος. Σιγά μην περίμενε!
Με 150 εκατ. ενισχύει την Fibergrid η ΔΕΗ
Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της για τις Τηλεπικοινωνίες, Fibergrid, κατά 150 εκατ. ευρώ προωθεί η ΔΕΗ. Θα υλοποιηθεί σταδιακά. Τα 40 εκατ. θα καταβληθούν άμεσα (εντός 15 ημερών) και τα 110 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από τη ΔΕΗ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει υλοποιήσει 500.000 συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) ενώ στόχος της είναι να φτάσει τις 1,7 εκατ. μέχρι το τέλος του 2025.
Για το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο η εταιρία ενέργειας χρησιμοποιεί το ενσύρματο υπέργειο δίκτυο της, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα της γρηγορότερης υλοποίησης, σε σχέση με τα FTTH δίκτυα των υπολοίπων παρόχων στα οποία η ίνα τοποθετείται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς εντός του 2025 η ΔΕΗ θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εισέρχεται και σε άλλους τομείς που άπτονται των Τεχνολογιών. Μεταξύ άλλων έχει ανακοινώσει την ίδρυση της Data In Scale, μιας κοινοπραξίας (DAMAC 55% – ΔΕΗ 45%) για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5 MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25MW. Την ίδια στιγμή, οι σχετικές φήμες την θέλουν να ετοιμάζεται για τη διάθεση τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και μέσω των καταστημάτων Κωτσόβολος. Είδες η ΔΕΗ; Μπα, δεν έχεις δει ακόμα τίποτα!!!
Cosmote: αποστολή και λήψη SMS μέσω δορυφόρου απευθείας από smartphones
Η Telekom, σε συνεργασία με τις Qualcomm και Skylo, ανακοίνωσαν την επιτυχημένη ολοκλήρωση των δοκιμών ανταλλαγής SMS μέσω γεωστατικού δορυφόρου (GEO).
Οι δοκιμές αυτές, που αποτελούν σημαντικό βήμα προς την εμπορική διάθεση υπηρεσιών NTN (Non- Terrestrial-Networks) στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, μέσω του δικτύου της Cosmote, μέλος του Ομίλου Telekom.
Για την υλοποίηση, το επίγειο δίκτυο κινητής της Cosmote διασυνδέθηκε με το δορυφορικό δίκτυο της Skylo, εξασφαλίζοντας πλήρη κάλυψη.
Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά στην Ευρώπη που επίγειο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας διασυνδέεται λειτουργικά με δορυφορικό δίκτυο, προσφέροντας υπηρεσίες SMS μέσω της απευθείας σύνδεσης ενός δορυφόρου με ένα κινητό τηλέφωνο (Direct-to-Handset-D2H). Αυτή η λύση, που βασίζεται σε διεθνή πρότυπα (3GPP Release 17), επιτρέπει στους χρήστες που δεν έχουν πρόσβαση σε επίγειο σήμα, να στέλνουν και να λαμβάνουν SMS παγκοσμίως, μέσω δορυφορικής σύνδεσης.
Για την απρόσκοπτη περιαγωγή ενός συνδρομητή από το επίγειο δίκτυο 5G στο δορυφορικό, το εμπορικά διαθέσιμο δίκτυο της Skylo διασυνδέθηκε με το δίκτυο της Cosmote. Αυτό εξασφαλίζει πλήρη κάλυψη για πελάτες σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές, ενώ υποστηρίζει επικοινωνίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή φυσικών καταστροφών. Οι τηλεπικοινωνίες κοιτούν, ολοένα και περισσότερο, προς τον ουρανό, ψάχνοντας λύσεις από τη... θεϊκή δύναμη του satellite!
Nova: Αύξηση εσόδων 1,4% με ζημιές για τελικό αποτέλεσμα το 2023
Αύξηση εσόδων και ζημιές ως τελικό αποτέλεσμα σημείωσε η Nova το 2023. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της προηγούμενης χρήσης της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας που δημοσιοποιήθηκε, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν πέρυσι 1,4% από 807,9 εκατ. το 2022 σε 819,3 εκατ., ενώ ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 805,7 εκατ. αυξημένος 2,2%.
Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αντιπροσωπεύουν το 41,2% των συνολικών εσόδων, της σταθερής και ίντερνετ το 32,9%, της τηλεόρασης το 8,8%, τα λοιπά έσοδα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών το 6% και τα έσοδα από πωλήσεις εξοπλισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών το 4,9%.
Όπως σημειώνεται από τη διοίκηση η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στα έσοδα από πωλήσεις εξοπλισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών τα οποία αυξήθηκαν κατά 14,5 εκατ. ευρώ ή 57,4% στα 39,8 εκατ. ευρώ το 2023 από 25,3 εκατ. το 2022. Κατά την εξεταζόμενη χρήση επίσης τα έσοδα από τον τομέα των έργων ΤΠΕ ανήλθαν στα 30,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,1 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας σημαντική αύξηση.
Συνολικά η συνδυασμένη επίδραση των προκλήσεων από τη συγχώνευση, των υψηλών υποχρεώσεων, των μειωμένων εσόδων, και των αυξημένων επενδύσεων, συνέβαλε στις οικονομικές ζημίες της Nova για το 2023. Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες είναι δεδομένο ότι έθεσαν τα θεμέλια για μελλοντική ανάπτυξη και βελτίωση της οικονομικής της θέσης, κάτι που φαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα.
Αυξήθηκαν 15% τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στις νεοφυείς επιχειρήσεις το 2024
Στα 555 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε φέτος η χρηματοδότηση του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών εταιριών σύμφωνα με το «Digital Transformation in Greece report» που συνέταξε για όγδοη συνεχή χρονιά, το Found.ation με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού οργανισμού EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας).
Το ποσό αυτό είναι αυξημένο 15% σε σύγκριση με πέρυσι και αφορά 90 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Η εκτίμηση και για το 2025 είναι θετική. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλαβρό Γουσίου, ιδρυτή του Found.ation και συμμέτοχο στο Apeiron Ventures το αντίστοιχο ευρωπαϊκό οικοσύστημα σημείωσε ελαφρά πτώση στη χρηματοδότηση των startups της τάξεως του 5%.
Τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση έλκουν νεοφυείς εταιρίες στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Βιοτεχνολογίας και της Υγείας.
Μείζον πρόβλημα εξακολουθεί να είναι στην Ελλάδα η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Το ποσοστό των Ελλήνων που κατέχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και δεν παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα το οποίο, παρά το ότι έρχεται συνεχώς στο προσκήνιο, δεν έχει λυθεί. Το μόνο που γίνεται -ως συνήθως στην Ελλάδα- είναι μια καταγραφή και... αρκετά ευχολόγια.
Το 86,9% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο – Καθημερινή χρήση από το 95,6%
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για τον βαθμό χρήσης ΤΠΕ από τα ελληνικά νοικοκυριά και τα μέλη τους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 3.585 ιδιωτικά νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα, με την προϋπόθεση ύπαρξης τουλάχιστον ενός μέλους ηλικίας 16 έως 74 ετών. Τα στοιχεία καταγράφουν μια σταθερά αυξανόμενη διείσδυση του διαδικτύου και των ψηφιακών υπηρεσιών στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 86,9% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία του. Σε σύγκριση με το 2014, το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αύξηση κατά 32,5 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που αποδεικνύει την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και τη σταδιακή προσαρμογή των νοικοκυριών στις νέες τεχνολογίες.
Παράλληλα, το 86,3% των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών έκανε χρήση του διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 1,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 23,1 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το 2014. Από τους χρήστες αυτούς, το 95,6% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση.
Η ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Το 29,3% των χρηστών διαδικτύου ανακύκλωσε το κινητό του, ενώ το 35,3% ανακύκλωσε φορητούς υπολογιστές και tablets. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά την ανακύκλωση επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών, με το ποσοστό να φτάνει το 45,6%. Ποσοστά που χρειάζεται να αυξηθούν, για το καλό όλων μας. Σκεφτείτε πως η GSMA λέει πως υπάρχουν 5-10 δισεκατομμύρια κινητά που παραμένουν σε συρτάρια, παγκοσμίως...
Nova: αναλαμβάνει έργο του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» αξίας 31,9 εκατ. ευρώ
Στην κατακύρωση στη Nova του έργου «Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων και Εθνικής Βάσης Δεδομένων, Υπηρεσίες Υποδομών και συναφείς υπηρεσίες» του έργου: «Εθνική Βάση Δεδομένων: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης», του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», προχώρησε με απόφασή της η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), αντί του ποσού των 31,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» ΕΣΠΑ 2021-2027. Βάσει των όρων του διαγωνισμού που προηγήθηκε το έργο θα ολοκληρωθεί από τη Nova εντός 24 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης.
Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» ΕΣΠΑ 2021-2027. Και που θα γίνει πραγματικότητα με την υπογραφή και την αξιοπιστία της Nova!
Με πρόσβαση στο διαδίκτυο το 99% των επιχειρήσεων – Μόλις το 7,8% αξιοποιεί το AI
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έρευνας Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Ηλεκτρονικού Εμπορίου στις επιχειρήσεις για το έτος 2024, με περίοδο αναφοράς των στοιχείων το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2024 έως 15η Σεπτεμβρίου 2024.
Η έρευνα αυτή παρέχει σημαντικά στοιχεία για τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη συνδεσιμότητα, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, καθώς και τη λήψη παραγγελιών, τη διενέργεια πωλήσεων και τις αγορές μέσω διαδικτύου, που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας για το 2024, από τις 41.447 επιχειρήσεις που απασχολούν 10 άτομα και άνω, οι 41.027 δήλωσαν ότι διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 99,0% του συνόλου. Το προηγούμενο έτος, το 2023, από τις 42.451 επιχειρήσεις, οι 41.848 είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 98,6%.
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που εξετάζεται είναι η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, από τις 41.027 επιχειρήσεις με πρόσβαση στο διαδίκτυο, 3.204 επιχειρήσεις (ποσοστό 7,8%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν συστήματα AI για τουλάχιστον μία συγκεκριμένη χρήση. Η αντίσταση στο καινούργιο, βλέπετε, συνεχίζει να υπάρχει. Και φυσικά, όλα αυτά απαιτούν και επενδύσεις, σε εκπαίδευση και εργαλεία.
Κατά 7,8% αυξήθηκε η κίνηση του διαδικτύου στην Ελλάδα το 2024
Σύμφωνα με το Cloudflare Radar 2024 Year in Review, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη και εξελίξεις στο διαδίκτυο.
Η συνολική κίνηση διαδικτύου αυξήθηκε κατά 7,8% το 2024, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της χρήσης του SpaceX Starlink, η οποία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης κατά 8,9 φορές. Στο κομμάτι της ασφάλειας, το 16,6% της κίνησης TLS 1.3 βασίζεται πλέον σε μετα-κβαντική κρυπτογράφηση, υποδεικνύοντας τη στροφή προς πιο ισχυρά πρότυπα κρυπτογράφησης.
Η Google παραμένει ο πιο δημοφιλής μηχανισμός αναζήτησης στην Ελλάδα, ενώ ο Chrome είναι ο πιο διαδεδομένος browser. Στη χρήση λειτουργικών συστημάτων σε κινητές συσκευές, το Android κυριαρχεί με ποσοστό 77,4%, ενώ οι συσκευές iOS αντιπροσωπεύουν το 22,6% της συνολικής κίνησης. Η χρήση του πρωτοκόλλου HTTP/3 φτάνει το 35% της συνολικής κίνησης, ενώ το HTTP/2 κατέχει το 50,9% και το HTTP/1.x το 14,1%.
Παράλληλα, οι διακοπές λειτουργίας του διαδικτύου αποτέλεσαν και το 2024 σημαντικό ζήτημα, με 225 μεγάλες διακοπές να καταγράφονται παγκοσμίως. Οι περισσότερες από αυτές οφείλονταν σε κυβερνητικές εντολές διακοπής, είτε για την καταστολή κοινωνικών αναταραχών είτε για την αποτροπή αντιγραφών σε εξετάσεις, όπως παρατηρήθηκε συχνά στο Ιράκ!
Μελέτη για τη Βιωσιμότητα στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σε συνεργασία με την εταιρεία WIK-CONSULT η οποία εξειδικεύεται στην έρευνα και συμβουλευτική στους τομείς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ECN) και των τεχνολογιών πληροφορικής (ICT), ολοκλήρωσε μελέτη βιωσιμότητας σε σχέση με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με έμφαση στην Ελληνική αγορά.
Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών της ΕΕΤΤ για την προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των εποπτευόμενων αγορών, ενώ συνάδει με τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικούς ρίπους των αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Τα βασικά ευρήματα της μελέτης αφορούν στην έλλειψη χρήσης κοινών προτύπων από τους τρείς μεγάλους παρόχους στην Ελλάδα, οι οποίοι δημοσιεύουν στοιχεία για τη βιωσιμότητα.
Επιπλέον, η διαφοροποίηση στον τρόπο παρουσίασης των στοιχείων και στο βαθμό λεπτομέρειας από τους παρόχους, δυσχεραίνει τη συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων και την αποτίμηση της προόδου. Με δεδομένη την ανάγκη για ευρωπαϊκή εναρμόνιση, η υιοθέτηση κοινών μεθόδων αναφοράς των εκπομπών άνθρακα κρίνεται απαραίτητη για τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα, καθώς και για την παρακολούθηση βασικών δεικτών βιωσιμότητας στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα προτεινόμενα μέτρα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αφορούν στην κοινή χρήση υποδομών και ενεργών στοιχείων όπου αυτό είναι εφικτό, στην αναβάθμιση τεχνολογιών με διευκόλυνση της ανάπτυξης ενεργειακά αποδοτικότερων τεχνολογιών και σταδιακής απόσυρσης παλαιών και λιγότερο αποδοτικών δικτυακών υποδομών! Χρειάζεται στρατηγική και update!
Έρευνα και Ανάπτυξη: Άνοδος κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες για την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία
Η Ελλάδα καταγράφει μια αξιοσημείωτη πορεία στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) την τελευταία δεκαετία.
Μεταξύ 2013 και 2023, η ένταση Ε&Α, δηλαδή το ποσοστό των δαπανών για Ε&Α σε σχέση με το ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσει τη χώρα στις χώρες με θετική πορεία, μαζί με το Βέλγιο και την Πολωνία, οι οποίες επίσης κατέγραψαν ανάλογες αυξήσεις. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συνολικές δαπάνες για Ε&Α ανήλθαν το 2023 στα 381,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με το 2022, όταν οι δαπάνες ήταν 357,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκριτικά με το 2013, όταν το συνολικό ποσό ήταν 241,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η αύξηση ανέρχεται σε 57,9%.
Ωστόσο, η συνολική ένταση Ε&Α στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε σταθερή στο 2,2% του ΑΕΠ. Σε διεθνές επίπεδο, χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να κατέχουν ηγετική θέση, τόσο σε απόλυτα ποσά όσο και σε ένταση Ε&Α, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλλει προσπάθειες για να διατηρήσει τον ανταγωνισμό της.
Παρά την αύξηση των επενδύσεων σε Ε&Α, η Ε.Ε. εξακολουθεί να υπολείπεται άλλων μεγάλων οικονομικών δυνάμεων. Για το 2022, η ένταση Ε&Α στην Ιαπωνία ανήλθε σε 3,41%, στις ΗΠΑ σε 3,59% και στη Νότια Κορέα σε 4,85%, η οποία παραμένει πρώτη παγκοσμίως στον τομέα της καινοτομίας. Η Κίνα, με ένταση Ε&Α 2,56%, ξεπέρασε την ΕΕ από το 2019 και συνεχίζει να σημειώνει ανοδική πορεία. Είναι ένας μαραθώνιος, όχι 100άρι, στον οποίο φαίνεται πως μένουμε πίσω...
Τίθονται σε ισχύ οι κανόνες της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια στις έξυπνες συσκευές
Ξεκίνησε η εφαρμογή της πράξης για την κυβερνοανθεκτικότητα (Cyber Resilience Act – CRA) στην Ευρώπη.
Ο νέος κανονισμός ορόσημο αποσκοπεί στην προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις αυξανόμενες κυβερνοαπειλές, θέτοντας αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας για προϊόντα που περιλαμβάνουν ψηφιακά στοιχεία. Πρόκειται για μια κρίσιμη νομοθετική παρέμβαση που έρχεται να καλύψει τα κενά ασφαλείας που προκύπτουν από τη ραγδαία εξάπλωση των συνδεδεμένων συσκευών.
Τα τελευταία χρόνια, η χρήση έξυπνων συσκευών, όπως οικιακές συσκευές, έξυπνα ρολόγια, παιδικά παιχνίδια και συστήματα ασφαλείας, έχει εκτοξευθεί.
Η συνεχώς αυξανόμενη συνδεσιμότητα έχει δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα έχει αυξήσει εκθετικά τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων.
Ειδήσεις για χακαρισμένα βρεφικά μόνιτορ, παραβιάσεις δεδομένων και εξ αποστάσεως ελέγχους οικιακών συσκευών έχουν αναδείξει την επιτακτική ανάγκη για πιο ασφαλή προϊόντα.
Ο νέος κανονισμός έρχεται να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα στην πηγή του, καθιστώντας τους κατασκευαστές υπεύθυνους για την ασφάλεια των προϊόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων!
Οι πάροχοι υπηρεσιών που έκαναν την πρώτη κίνηση υιοθετούν επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα στην απόδοση
Το 5G Standalone (5G SA) και το 5G Advanced αναμένεται να είναι βασικές προτεραιότητες για τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών (CSPs) για το υπόλοιπο της δεκαετίας, καθώς αναπτύσσουν νέες δυνατότητες για τη δημιουργία προσφορών που επικεντρώνονται στην παροχή αξίας αντί για τον όγκο δεδομένων. Η ανάλυση περιλαμβάνεται στο πλήθος των στατιστικών στοιχείων δικτύου της έκθεσης Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου 2024, η οποία επεκτείνει την περίοδο πρόβλεψης μέχρι το τέλος του 2030.
Ενώ ο ρυθμός αύξησης της κυκλοφορίας δεδομένων στα κινητά δίκτυα μειώνεται – εκτιμάται στο 21% σε ετήσια βάση για το 2024 – αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το τέλος του 2030 σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Η έκθεση υπογραμμίζει πώς οι πάροχοι υπηρεσιών που κινήθηκαν πρώτοι ήδη προσφέρουν μοντέλα παροχής αξίας βασισμένα σε διαφοροποιημένη συνδεσιμότητα – εγγυημένη, αδιάλειπτη συνδεσιμότητα υψηλής ποιότητας όταν τη χρειάζεστε περισσότερο – για να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες εσόδων και ανάπτυξης. Περιλαμβάνονται σχετικές μελέτες περιπτώσεων από την T-Mobile στις Η.Π.Α. και την Elisa στη Φινλανδία.
Από τους περίπου 320 παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών που προσφέρουν αυτή τη στιγμή εμπορικές υπηρεσίες 5G, λιγότερο από το 20% χρησιμοποιεί 5G Standalone (SA). Η πυκνότητα των σταθμών βάσης μεσαίας ζώνης και 5G SA θεωρείται βασικός καταλύτης για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του 5G, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιζόμενων και ευφυών δυνατοτήτων δικτύου.
Θα ξεπεράσει τα 200 δισ. δολάρια η αξία της αγοράς public cloud στην ΕΜΕΑ
Η αγορά υπηρεσιών δημόσιου νέφους (Public Cloud Services) στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), η οποία περιλαμβάνει τις υπηρεσίες υποδομής ως υπηρεσία (IaaS), πλατφόρμας ως υπηρεσία (PaaS) και λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS), προβλέπεται να αποφέρει έσοδα ύψους 203,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.
Σύμφωνα με το νεότερο Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker της International Data Corporation (IDC), η αγορά PCS στην περιοχή EMEA αναμένεται να φτάσει τα 415,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 20,0% για την περίοδο 2023–2028.
Το SaaS παραμένει η μεγαλύτερη κατηγορία ανάπτυξης στο cloud και προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το 64,4% της συνολικής αγοράς PCS το 2024. Λόγω του μεγέθους και της ωριμότητάς του, το SaaS παρουσιάζει τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των διαφορετικών μοντέλων ανάπτυξης στο cloud. Αντίθετα, το PaaS αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα, με προβλεπόμενο CAGR 29,3% για την περίοδο 2023–2028, ακολουθούμενο από το IaaS με CAGR 21,6%.
Οι παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες θα συνεχίσουν να επενδύουν στην generative τεχνητή νοημοσύνη, ενσωματώνοντας περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες στα υπάρχοντα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης στις αγορές IaaS και PaaS, ενισχύοντας την υιοθέτηση αυτών των υπηρεσιών στην περιοχή EMEA.
Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο AI εξαρτάται από τις δεξιότητες
Η μελέτη «AI in the EU» του LinkedIn αναδεικνύει τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις που προκύπτουν για το ανθρώπινο δυναμικό και τους διάφορους τομείς της οικονομίας.
Η έκθεση επισημαίνει ότι το AI μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την καινοτομία στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να αξιοποιήσουν πλήρως αυτές τις νέες τεχνολογίες.
Παρά τη δυναμική που παρουσιάζει το AI, παραμένουν κάποιες σημαντικές προκλήσεις. Άλλωστε, η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζει ότι το 42% των Ευρωπαίων στερούνται ακόμη και βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, γεγονός που καθιστά την απόκτηση δεξιοτήτων AI ακόμη πιο δύσκολη.
Η μελέτη του LinkedIn επισημαίνει ότι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθετήσουν μια στρατηγική που προωθεί την απόκτηση δεξιοτήτων και προσαρμόσουν την αγορά εργασίας στις νέες απαιτήσεις, η Ευρώπη μπορεί να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό του ανθρώπινου δυναμικού της.
Η generative AI αναμένεται να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Η μελέτη δείχνει ότι το 28% των επαγγελμάτων στην ΕΕ μπορεί να ενισχυθεί μέσω της genAI, προσφέροντας ευκαιρίες για αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, το 33% των επαγγελμάτων κινδυνεύει να διαταραχθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για ταχεία απόκτηση νέων δεξιοτήτων!
Το 93% των επιχειρήσεων της ΕΕ εφαρμόζουν μέτρα ασφαλείας ΤΠΕ
Σύμφωνα με την Eurostat, το 2024, το 93% των επιχειρήσεων της ΕΕ εφάρμοσε τουλάχιστον ένα μέτρο για τη διασφάλιση της ακεραιότητας, διαθεσιμότητας και εμπιστευτικότητας των δεδομένων και των συστημάτων ΤΠΕ τους.
Το πιο συνηθισμένο μέτρο ασφαλείας που χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις ήταν ο ισχυρός έλεγχος ταυτότητας μέσω κωδικών πρόσβασης (84%), ακολουθούμενος από τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε ξεχωριστή τοποθεσία (79%) και τον έλεγχο πρόσβασης στο δίκτυο (65%).
Το λιγότερο κοινό μέτρο ήταν ο έλεγχος ταυτότητας μέσω βιομετρικών μεθόδων (18%). Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που χρησιμοποίησε τουλάχιστον τρία μέτρα ασφάλειας ΤΠΕ καταγράφηκε στη Φινλανδία (93%), ακολουθούμενη από τη Δανία (90%), την Ολλανδία και τη Γερμανία (αμφότερες 87%). Αντίθετα, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα (52%), τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (αμφότερες 53%) ανέφεραν το χαμηλότερο ποσοστό.
Το 2023, περισσότερες από 1 στις 5 επιχειρήσεις της ΕΕ (21,54%) αντιμετώπισαν περιστατικά ασφαλείας ΤΠΕ, τα οποία οδήγησαν σε συνέπειες όπως η μη διαθεσιμότητα υπηρεσιών ΤΠΕ, η καταστροφή ή αλλοίωση δεδομένων ή η διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών. Καθόλου αμελητέο ποσοστό!
Το MIX-IT εγκαινιάζει την διεθνή ανάπτυξη του στο Balkan Gate Thessaloniki
Το Milan Internet Exchange (MIX-IT), o κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών internet exchange και διασύνδεσης δικτύων στην Ιταλία, κάνει το πρώτο του βήμα στη διεθνή αγορά με την τοποθέτησή του στο Balkan Gate Thessaloniki.
Αυτή η στρατηγική κίνηση, που ανακοινώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2024 κατά τη διάρκεια του Salotto 2024 στο Μιλάνο, σηματοδοτεί την έναρξη της διεθνούς ανάπτυξης του MIX-IT, πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας. Η επιλογή του Balkan Gate Thessaloniki, του πρωτοποριακού data center της Lancom στη Βόρεια Ελλάδα, ως το πρώτο βήμα στην παγκόσμια εξάπλωση του MIX-IT, αντικατοπτρίζει τη στρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης ως πύλης συνδεσιμότητας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μέσα από την υπηρεσίες του MIX-IT και την προηγμένη τεχνολογία του Balkan Gate, επιχειρήσεις και οργανισμοί της περιοχής θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παγκόσμιας κλάσης λύσεις συνδεσιμότητας και υπηρεσίες υψηλής αξιοπιστίας.
Ο Γιώργος Νώλης CEO της Lancom, δήλωσε, «Η επέκταση αυτή δεν είναι απλώς μια επιχειρηματική κίνηση, αλλά ένας σημαντικός σταθμός για την οικοδόμηση ενός καινοτόμου και βιώσιμου οικοσυστήματος, το οποίο θα ενισχύσει την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της περιοχής. Η επιλογή του Balkan Gate από Το MIX-IT, ως νέο στρατηγικό σημείο του δικτύου του, ισχυροποιεί την θέση της Θεσσαλονίκης στις διεθνείς αγορές, παρέχοντας μοναδικές επιλογές διασύνδεσης σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Τα καλύτερα δώρα τεχνολογίας σε προνομιακές τιμές από τη Vodafone
Αυτά τα Χριστούγεννα, η Vodafone προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις γιορτινές αγορές τους επιλέγοντας smartphones, tablets, smart TVs, wearables και αξεσουάρ σε προνομιακές τιμές, και να αξιοποιήσουν παράλληλα το ευέλικτο σύστημα πληρωμών Vodafone Flex και το οικονομικό πρόγραμμα ασφάλισης οθόνης Vodafone Care Screen Damage, που συμβάλλει στην επέκταση της διάρκειας ζωής της συσκευής τους.
Αναλυτικότερα, από τις 12/12/2024 έως και τις 06/01/2025, όσοι επισκεφτούν ένα κατάστημα Vodafone ή το Vodafone eShop μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια ευρεία γκάμα προϊόντων από τα μεγαλύτερα brands όπως Apple, Samsung και Xiaomi και να κάνουν τις γιορτινές αγορές τους επωφελούμενοι από προνομιακές τιμές!
Infocom Today #100: «Εργοστάσιο» AI, κόστος πρόσβασης & χαρτογράφηση του μέλλοντος!
Στο Youtube, αλλά και σε όλες τις μεγάλες podcasting πλατφόρμες, είναι άμεσα διαθέσιμο το νέο επεισόδιο του Infocom Today, το 100ο κατά σειρά! Σε αυτό το επεισόδιο: «Εργοστάσιο» AI, κόστος πρόσβασης & χαρτογράφηση του μέλλοντος! Το Infocom Today αποτελεί την τακτική σας ενημέρωση από την τεχνολογική αγορά, με την υπογραφή της δημοσιογραφικής ομάδας του Infocom.gr. Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος, Χρήστος Κοτσακάς.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 13ο e-Business & Digital Marketing World 2024
Το σημαντικότερο συνέδριο στον χώρο του e-business, του ηλεκτρονικού εμπορίου και του digital marketing, το 13ο e-Business & Digital Marketing World 2024, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 10 Δεκεμβρίου 2024, στο Wyndham Grand Athens.
Με περισσότερους από 800 συνέδρους, πάνω από 40 χορηγούς και τη συμμετοχή πάνω από 90 διακεκριμένων ομιλητών, το συνέδριο επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τον ρόλο του ως το απόλυτο σημείο αναφοράς για το ψηφιακό επιχειρείν στην Ελλάδα και διεθνώς! Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν έναν πλούσιο κύκλο ομιλιών και συζητήσεων που φιλοξενήθηκαν στις δύο αίθουσες, την Athena και την Hera.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κάλυψαν όλες τις σύγχρονες τάσεις και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων: από τα εργαλεία που βασίζονται στο AI και βελτιώνουν την απόδοση και την εμπειρία του πελάτη, μέχρι τη σημασία του storytelling και τις στρατηγικές των social media που συνδέουν τα brands με το κοινό τους με αυθεντικό τρόπο.
Μέσα από case studies και παρουσιάσεις, οι σύνεδροι είδαν στην πράξη πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την καινοτομία για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.
Στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών», προβλέπεται παράταση της προθεσμίας αδειοδότησης των παραπάνω μέσων και της υποχρεωτικής μετάδοσης προγραμμάτων σε HD ποιότητα για τα πανελλαδικά κανάλια, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 Η United Group, μητρική εταιρεία της Nova Telecommunications & Media, ανακοίνωσε την έκδοση νέων ομολογιών συνολικού ύψους έως και 1 δισ. ευρώ H Nova αναδεικνύει τη λάμψη των Χριστουγέννων, από τη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025, με το θεματικό κανάλι NovaChristmas.
Ο Δήμος Αθηναίων ενσωματώνει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην ιστοσελίδα του Οι Έλληνες αγκαλιάζουν to ΑΙ Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το πρόγραμμα Experience Samsung: ξεκλειδώστε τις δυνατότητες του XR με το Galaxy AI Καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
Η Ελλάδα πρώτη ως προς την έκθεση σε κακόβουλο λογισμικό Πώς οι έξυπνες συσκευές απειλούν απόρρητο και ασφάλεια Το HP Wolf Security προσφέρει μοναδική προστασία Η ΕSET Research ανακαλύπτει ευπάθειες σε Mozilla και Windows Η AI και η ιδιωτικότητα θα διαμορφώσουν το τοπίο της κυβερνοασφάλειας Check Point Infinity XDR/XPR: ποσοστό ανίχνευσης 100%
GY-1537-600X80-1
Στα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια το παγκόσμιο εμπόριο Entersoft-Softone: ενώνονται στο Business Software HELLENiQ ENERGY: Συμφωνία για εξαγορά του 50% της Elpedison WRO 2024: ελληνική ομάδα στη 2η θέση στον κόσμο και 1η στην Ευρώπη Παρουσίαση της νέας εταιρικής εικόνας και ταυτότητας του Χρηματιστηρίου Συνεχείς επενδύσεις από την Κωτσόβολος για τα καταστήματα της Γιορτές με μοναδικές προσφορές σε Huawei smartwatches Ο Όμιλος ΔΕΗ υποστηρίζει το ReBrain Greece Η BYD αναδεικνύεται η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως Η ΙΟΝ εξαγοράζει το 75% της Λάβδας Κωτσόβολος: Γιορτάζει 4 χρόνια δίπλα στους gamers 30 χρόνια SAP στην Ελλάδα Spitogatos: Ποιες περιοχές ψάχνουν για ενοικίαση καταστημάτων και αποθηκών Στη Sleed ο γευστικός προορισμός Sweetbay.gr Uni Systems – Compellio: η οικονομία των δεδομένων και οι αναδυόμενες τεχνολογίες Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις παγκόσμιες επενδυτικές τάσεις Η Pylones Hellas συνεργάζεται με τη MazeBolt Η SingularLogic υλοποιεί CFMS Legal Management για την Πειραιώς Leasing Η Samsung καλωσόρισε την εορταστική περίοδο με δώρα και εκπλήξεις Συνεργασία Public και Findbar ΕΒΕΠ: Η ψηφιοποίηση της οικονομίας συνεχίζει με το ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής - BizNow.gr Γιορτές ακόμα πιο ξεχωριστές με μοναδικές προσφορές σε Huawei smartwatches με αποκλειστικά δώρα Η Search Magic μοιράστηκε τη «μαγεία» της στο 13ο e-Βusiness & Digital Marketing World 2024 Vusers CLUB: loyalty πρόγραμμα από την WHY PUBLIC: Αμέτρητες επιλογές δώρων για όλους Επιλέγοντας τη σωστή ασφαλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων
600x80 LTBC digital banner
Υπερταμείο: Δημιουργία αξίας 0,7 δις ευρώ το διάστημα 2022-2024 Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο «The Athens Roundtable on AI» 113 προτάσεις στην Παρέμβαση ΙΙΙ Η Ελλάδα στις 8 χώρες της ΕΕ που εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός τους χωρίς επιφυλάξεις Εγκρίθηκαν τέσσερις επενδύσεις προϋπολογισμού 253 εκατ. Κεραμέως: Αυξημένο εισόδημα για εργαζόμενους και συνταξιούχους Χατζηδάκης: 9 θετικές αλλαγές για τους πολίτες με τον προϋπολογισμό του 2025
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Η Revolut κλείνει το 2024 ως η εφαρμογή χρηματοοικονομικών με τα περισσότερα downloads VISA: Ετήσια αύξηση 14% σημείωσαν οι δαπάνες των τουριστών Οι διανομείς βαθμολογούν θετικά τη συνεργασία τους με το efood
cl8-sept-2019-600x80
Η Πειραιώς στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα με το Piraeus Startup Accelerator Η Mind The Hack εντάσσεται στο Elevate Greece Οι fintechs που ολοκλήρωσαν το Visa Innovation Program Europe Χρηματοδότηση €1,2 εκατ. για το spinoff Piney Πώς οι ΑΙ πωλητές καταστημάτων μεταμορφώνουν τη λιανική
Νέος Chief Operating Officer στο SHOPFLIX o Άλκης Νικηφοριάδης Ο Βασίλης Σπίνος νέος general manager του Wolt Market στην Ελλάδα Διπλή επιτυχία για τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη Νέο ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ: Συγκροτήθηκε σε σώμα O Παναγιώτης Καλανδράκης νέος Γενικός Διευθυντής Epsilon SingularLogic Retail & Fuel Διευρύνεται η διοικητική ομάδα της Euroins Ελλάδος Ο Δρ. Γιώργος Νούνεσης θα ενισχύσει την EY ως Σύμβουλος Ο Michael Rousseau εξελέγη ως νέος Πρόεδρος της Star Alliance Επανεκλογή Ροδόπουλου στην Αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανισμών Κατάρτισης Ο Henning Tewes Διευθύνων Σύμβουλος στον Όμιλο Antenna Ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Services and Holdings Παραιτήθηκε ο Αλέξης Πατέλης Μέχρι το τέλος του έτους οι αιτήσεις για το επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων 25-45 ετών Εκλογή νέας Διοικητικής Επιτροπής στο Β.Ε.Α. ManpowerGroup: Ο πιο ανταγωνιστικός τομέας στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας 51 επιχειρήσεις με 1.800 ευκαιρίες σταδιοδρομίας ΓΣΕΕ: Το 31,4% των εργαζομένων έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας
Ο «Pharos» θα λειτουργήσει καταλυτικά ως κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, προωθώντας την τεχνολογική πρόοδο στους τομείς της υγείας, της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα, του πολιτισμού και της γλώσσας—τομείς που συνδέονται άρρηκτα με τις προτεραιότητες που θέτει η εθνική μας στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια Δεδομένων & Κυβερνοασφάλεια

Άλλα Νέα

facebook twitter youtube instagram linkedin