weekly D 21-1-22 sent

ΔΕΗ: EaaS - Πλαίσιο 55 χρόνια - η μισή Γη παραμένει offline

Τέρμα το (τριήμερο) διάλειμμα τα κεφάλια μέσα Βούλιαξαν οι δημοφιλείς προορισμοί Στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας για να φας, είχε μία ώρα αναμονή! Τώρα που μας τελείωσε το τελευταίο τριήμερο της χρονιάς σηκώνουμε τα μανίκια, γιατί μας περιμένει μπόλικη δουλειά Black Friday, CyberMonday, περίοδο Χριστουγέννων για την αγορά και για μας τα συνέδρια InfoCom και e-Business Word Ευφυές πακέτο από τη ΔΕΗ που “παντρεύει” την κατανάλωση στο σπίτι και το αυτοκίνητο. Και ακόμη δεν έχετε δει τίποτα Δεν είναι οι τηλεπικοινωνίες, που σαν το ιππικό αναμένεται να φτάσει στην κατάλληλη ώρα για να αλλάξει το τοπίο της αγοράς Είναι πολλά πράγματα ακόμη Η αγορά των λευκών π.χ. φρικάρει και μόνο στην ιδέα «Συσκευές as a Service» Δηλαδή θα παίρνετε το ψυγείο, την κουζίνα το πλυντήριο και την καφετιέρα και θα πληρώνετε “ενοίκιο” με το μήνα Πλησιάζουμε στην εποχή το EaaS - Everything as a Service
Μπορεί εμείς, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, να θεωρούμε αυτονόητη τη δυνατότητα πρόσβασης στο mobile Ιnternet και την ευκολία κατοχής ενός smartphone, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι σε όλο τον κόσμο Για την ακρίβεια, ο μισός πληθυσμός αυτού του μικρού πλανήτη, της «ωχρής κυανής κουκκίδας», εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί το mobile Ιnternet Τα οφέλη της κινητής συνδεσιμότητας δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως, καθώς το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3,45 δισεκατομμύρια άνθρωποι, παραμένουν offline! Η «σύνδεση» αυτών στο διαδίκτυο θα μπορούσε να αποφέρει έως και 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία κατά την περίοδο 2023-2030! Εμείς, να σας θυμίσουμε την τεράστια ευκαιρία που συνιστά αυτή η προοπτική;
Στα καθ’ ημάς, η Ελλάδα κατέλαβε συνολικό σκορ 81,7 στον Δείκτη Κινητής Συνδεσιμότητας του 2023. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί τέσσερις βασικούς τομείς: υποδομές, προσιτότητα, ετοιμότητα των καταναλωτών και περιεχόμενο και υπηρεσίες Η χώρα μας πάει καλά, αλλά σημείωσε χαμηλό σκορ στην προσιτότητα, με 65,2, με την προσιτότητα δεδομένων κινητής να αξιολογείται στο 76,4 και την προσιτότητα συσκευών στο 73,8 Η φορολογία σημείωσε επίσης πολύ χαμηλή βαθμολογία, στο 25,4 Η «διαδικτυακή ασφάλεια» διακρίθηκε με ένα πολύ υψηλό 94,0. Πάντα αυτή η χώρα τα πήγαινε καλά με τις «ασφάλειες», όσο και αν προσπαθούν οι «τινές εκ των ιθαγενών» να προκαλέσουν… βραχυκύκλωμα!
Η κυβερνοασφάλεια, άλλωστε, είναι ένας τομέας που θα ενισχυθεί και από το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τη νέα κοινοτική οδηγία (NIS 2) Περί τις 2.000 οντότητες (δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς) αφορούν οι υποχρεώσεις, όπως η αναφορά περιστατικών κυβερνοεπίθεσης, που θεσπίζονται μέσω της συγκεκριμένης νομοθεσίας Οι βασικές και σημαντικές οντότητες θα κοινοποιούν, αμελλητί, στην ομάδα απόκρισης, κάθε περιστατικό που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παροχή των υπηρεσιών τους Ίσως, έτσι, μπει τέλος στο «γκρίζο» τοπίο της γνωστοποίησης προς τις αρχές Τους παρόχους, πάντως, εκτός από τα παραπάνω, τους απασχολεί και το ζήτημα του fair share - κάτι που έχει μείνει λίγο πίσω στην ΕΕ, εν αναμονή της σύνθεσης της νέας Κομισιόν στην οποία η προηγούμενη πέταξε σκόπιμα το μπαλάκι Την περασμένη εβδομάδα, το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο από σχετικές αναφορές στην Ιταλία και την Ινδία
Η Ιταλία, για παράδειγμα, προχωρά στην εισαγωγή μέτρων με στόχο να διασφαλίσει ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα μοιραστούν το κόστος ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, όπως δήλωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας, Αντόλφο Ούρσο Η άποψη μας είναι πως αυτό το ζήτημα χρειάζεται μια δίκαιη μεταχείριση, ώστε να μην καταλήξει να αποτελεί χαράτσι στην τσέπη καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ένας φόβος που εκφράζουν πολλοί ειδικοί Αλλά μήπως και σήμερα που επιβαρύνει άμεσα τις τσέπες των παρόχων δεν επιβαρύνει έμμεσα και τους καταναλωτές; Είτε με αυξημένες τιμές και έλλειψη προσφορών, είτε με μειωμένες επενδύσεις άρα κατώτερη ποιότητα υπηρεσιών;
Με τη συγκεκριμένη ευκαιρία να σας πούμε πως για τις τηλεπικοινωνίες συζητήσαμε αναλυτικά με τον Γιώργο Στεφανόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), στο 49ο επεισόδιο των SmartTalks. Παρακολουθήστε το από εδώ Ο Γιώργος είναι στην αγορά από το ξεκίνημά της και γνωρίζει άριστα την εξέλιξή της Από το ξεκίνημα της αγοράς είναι και το Πλαίσιο που γιορτάζει φέτος τα 55 χρόνια του Οι flash back διαφημίσεις είναι τόσο επιτυχημένες που κάποιοι άρχισαν να ψάχνουν τα σεντούκια τους για ….δραχμές! Και αν θέλετε να μας ακούσετε να σας μεταφέρουμε όλες τις εξελίξεις, βρείτε μας στο 93ο επεισόδιο του Infocom Today! Επίσης, μην ξεχνάτε πως συνεχίζονται οι εγγραφές για το 26ο Συνέδριο InfoCom World, που έρχεται στις 12 Νοεμβρίου, στο Divani Caravel Μόλις ανακοινώθηκαν και οι θεματικές, οπότε κάντε κλικ εδώ για να ανακαλύψετε τους άξονες του φετινού συνεδρίου! Καλή ανάγνωση και καλή εβδομάδα!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Συνεχίζεται η ανάπτυξη του mobile Ιnternet, αλλά 3,45 δισ. άνθρωποι παραμένουν εκτός – Η θέση της Ελλάδας
Τα οφέλη της κινητής συνδεσιμότητας δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως, καθώς το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3,45 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί το mobile Ιnternet, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της GSMA «State of Mobile Internet Connectivity 2024».
Αν και το ποσοστό των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν μέσω της προσωπικής τους συσκευής αυξάνεται ετησίως, ο ρυθμός αύξησης των χρηστών επιβραδύνεται. Συγκεκριμένα, 160 εκατομμύρια άνθρωποι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το mobile internet το περασμένο έτος, αριθμός παρόμοιος με εκείνον του 2022, αλλά σημαντικά μειωμένος σε σχέση με την περίοδο 2015-2021, όταν κάθε χρόνο προστίθενταν πάνω από 200 εκατομμύρια νέοι χρήστες. Η Ελλάδα κατέλαβε συνολικό σκορ 81,7 στον Δείκτη Κινητής Συνδεσιμότητας του 2023.
Ο δείκτης αυτός αξιολογεί τη χώρα σε τέσσερις βασικούς τομείς: υποδομές, προσιτότητα, ετοιμότητα των καταναλωτών και περιεχόμενο και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σημείωσε υψηλή απόδοση στον τομέα των υποδομών με σκορ 91,0, καθώς η κάλυψη δικτύου ανήλθε στο 98,5% και η απόδοση του δικτύου αξιολογήθηκε με 86,6. Η διαθεσιμότητα φάσματος ήταν 84,8. Όσον αφορά την προσιτότητα, το σκορ της χώρας ανήλθε στο 65,2, με την προσιτότητα δεδομένων κινητής να αξιολογείται στο 76,4 και την προσιτότητα συσκευών στο 73,8. Ωστόσο, η φορολογία σημείωσε χαμηλή βαθμολογία στο 25,4, υποδεικνύοντας προκλήσεις στον τομέα αυτόν.
Η έρευνα αναδεικνύει ότι σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, η τιμή των συσκευών με δυνατότητα πρόσβασης στο Ιnternet φτάνει περίπου στο ένα πέμπτο του μέσου μηνιαίου εισοδήματος, ενώ στις φτωχότερες χώρες μία τέτοια συσκευή μπορεί να κοστίσει πάνω από μισό μηνιάτικο. Για να μη συζητήσουμε για την Υποσαχάρια Αφρική, όπου κοντά στα 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα έπρεπε να πληρώσουν με ένα μήνα δουλειάς την απόκτηση ενός φτηνού smartphone. Οπότε αγαπητοί, εδώ στην γωνία της Βαλκανικής, που η κάλυψη του κινητού Ιnternet καλύπτει το 99% του πληθυσμού και το ποσοστό των συνδέσεων είναι στο 130%, μπορούμε για μία στιγμή να αισθανθούμε βασιλιάδες!
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια – ενσωμάτωση της οδηγίας NIS2
Σε διαβούλευση μέχρι 2 Νοεμβρίου έθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τη νέα κοινοτική οδηγία (NIS 2) για την κυβερνοασφάλεια.
Αφορά, εκτός από το δημόσιο, έναν ευρύ κατάλογο επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα (με πάνω από 50 εργαζόμενους) σε τομείς όπως ενέργεια, μεταφορές, υγεία, δημόσια διοίκηση, εφοδιαστική αλυσίδα, παραγωγή τροφίμων, τηλεπικοινωνίες και ψηφιακές υποδομές θεσπίζοντας νέους κανόνες για τα μέτρα διαχείρισης κινδύνων κυβερνοασφάλειας και υποχρεώσεων αναφοράς περιστατικών.
Ακόμη, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, οργανώνει ειδικό πρόγραμμα πιστοποίησης επάρκειας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ως αρμόδια αρχή για την κυβερνοασφάλεια ορίζεται η Εθνική Αρχή για την Κυβερνοασφάλεια η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου και αποτελεί το ενιαίο σημείο επαφής, για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής συνεργασίας.
Το πρόβλημα μεγαλώνει συνεχώς και σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος του κυβερνοεγκλήματος -μόνο πέρυσι- ξεπέρασε τα δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια. Και δεν είναι μόνο το κόστος το πρόβλημα, αλλά και το γεγονός ότι τα περιστατικά διαρροής δεδομένων και ψηφιακής απάτης επηρεάζουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ψηφιακή μετάβαση ως έννοια, με πολλούς να θεωρούν τους εαυτούς τους ασφαλέστερους αν μείνουν offline. Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, υπάρχουν πολλές κυβερνοεπιθέσεις που μπαίνουν κάτω από το «χαλάκι», υπό τον φόβο ζημιάς στη φήμη της εταιρείας ή κυρώσεων. Όπως λένε, αυτά που τελικά μαθαίνουμε είναι μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που γίνονται...
Γιατί πρέπει να σπεύσουν να ενημερωθούν περί τους 2.000 φορείς για το νέο νόμο περί κυβερνοασφάλειας
Περί τις 2.000 οντότητες (δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς) αφορούν οι υποχρεώσεις, όπως η αναφορά περιστατικών κυβερνοεπίθεσης, που θεσπίζει το σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κυβερνοασφάλεια.
Οι οντότητες αυτές, οι οποίες είναι πιθανό στην πορεία εφαρμογής της νέας νομοθεσίας να αυξηθούν, οφείλουν να ενημερωθούν άμεσα για τις υποχρεώσεις τους, ενώ το επόμενο διάστημα ενημερωτικό υλικό θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ).
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΑΚ, Μιχάλη Μπλέτσα, η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας (ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας NIS 2) όσο αφορά τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων θα ξεκινήσει με την υποχρέωση αναφοράς περιστατικών, αρχές του 2025, και θα επεκταθεί σταδιακά στους ελέγχους για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις. Από τον ιδιωτικό τομέα στη νέα νομοθεσία εντάσσονται οι επιχειρήσεις των προαναφερόμενων τομέων με 50 και πλέον υπαλλήλους και τζίρο από 10 εκατ. μέχρι 50 εκατ. ευρώ (οι μικρομεσαίες). Ωστόσο, είναι πιθανή η ένταξη και μικρότερων εταιριών, εφόσον θεωρηθεί ότι η συνεισφορά τους στην αλυσίδα δραστηριότητας μιας κρίσιμης οντότητας είναι σημαντική.
Συγκεκριμένα μέτρα για την κυβερνοασφάλεια τους οφείλουν να λάβουν τομείς υψηλής κρισιμότητας, όπως, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις υγείας, ενέργειας, μεταφορών, υποδομών, νερού, χρηματοοικονομικών αγορών και ψηφιακές υποδομές. Για πρώτη φορά, οι υποχρεώσεις επεκτείνονται στον δημόσιο τομέα (κεντρική διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση), στις επιχειρήσεις διαχείρισης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), του διαστήματος και των λυμάτων! Ζω από περιέργεια, για να δω την εφαρμογή στην τοπική αυτοδιοίκηση…
Αποχωρεί από τη Vodafone η Κάτια Σταθάκη
Στο τέλος του έτους αποχωρεί από τη Vodafone η Εμπορική Διευθύντρια Καταναλωτικών Προϊόντων Κάτια Σταθάκη, όπως ενημέρωσε η ίδια τα στελέχη και του εργαζόμενους της εταιρίας στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Η Κάτια Σταθάκη ανέλαβε Εμπορική Διευθύντρια Καταναλωτικών Προϊόντων της Vodafone τον Απρίλιο του 2023. Εντάχθηκε για πρώτη φορά στη Vodafone Ελλάδας το 2002 αναλαμβάνοντας σημαντικούς εμπορικούς ρόλους, ενώ το 2016 έγινε Γενική Διευθύντρια του Vodafone Business.
Το 2021 ανέλαβε Διευθύνουσα Σύμβουλος στη Vodafone Αλβανίας πετυχαίνοντας αύξηση των μεριδίων και των εσόδων σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία και το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης πελατών στην αγορά της Αλβανίας. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και έκανε MBA στο Henley Management College.
Η αγαπητή Κάτια ξέρει άριστα την αγορά, βρίσκεται πίσω από πολλές επιτυχίες της εταιρείας και επειδή έχει πολλά να δώσει αναμένουμε με ενδιαφέρον τα επόμενα επαγγελματικά βήματα της!
Ιταλία και Ινδία καλούν το Big Tech να συνεισφέρει στο κόστος των δικτύων
Η Ιταλία προχωράει στην εισαγωγή μέτρων με στόχο να διασφαλίσει ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα μοιραστούν το κόστος ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη χώρα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Βιομηχανίας, Αντόλφο Ούρσο.
Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η Google, η Meta, η Amazon, η Apple και η Microsoft θα πρέπει να καλύψουν μέρος του κόστους για την ανάπτυξη των δικτύων υψηλής ταχύτητας καθώς είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο ποσοστό της διαδικτυακής κίνησης.
Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica και η Telecom Italia το αποκαλούν «χρηματοδότηση δικαίου μεριδίου» (fair share), ενώ οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες το χαρακτηρίζουν ως «φόρο στο διαδίκτυο». Όπως και να το ονομάσουν δεν παύει να υφίσταται το θέμα…
Την ίδια στιγμή, παρόμοιες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα και στην Ινδία, όπου οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τους παρόχους OTT (over-the-top) να αναλάβουν ένα δίκαιο μερίδιο του κόστους των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Αν και το αίτημά τους δεν είχε μέχρι τώρα λάβει σημαντική προσοχή από την ινδική κυβέρνηση, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υπογραμμίζουν την ανάγκη οι πάροχοι OTT να συμβάλουν οικονομικά, καθώς η χρήση των δικτύων τους αυξάνει σημαντικά το κόστος.
Να ένα θέμα που το θυμόμαστε και το ξεχνάμε συχνά και για το οποίο αναμένεται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά η νέα Κομισιόν - τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρώπης. Αυτό που χρειάζεται είναι μια «δίκαιη λύση» που θα ωφελήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν όλες αυτές τις υπηρεσίες. Όχι ένα «χαράτσι» μέσω του οποίου θα τριπλοπληρώνουμε για τις ίδιες υπηρεσίες...Από την άλλη οι Big Tech είναι σαν «κακομαθημένα παιδιά» που συνήθισαν στο τζάμπα. Το αν είναι «τζάμπα μάγκες» όμως, θα μας το δείξει η ιστορία…
Gartner: οι 10 τεχνολογικές τάσεις που θα διαμορφώσουν το επιχειρείν το 2025
Οι κορυφαίες στρατηγικές τεχνολογικές τάσεις για το 2025, σύμφωνα με μελέτη της Gartner, αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά το επιχειρηματικό τοπίο και να διαμορφώσουν τις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι ηγέτες του τομέα της πληροφορικής.
Με την ανάγκη για υπεύθυνη και βιώσιμη καινοτομία να βρίσκεται στο επίκεντρο, οι οργανισμοί οφείλουν να προετοιμαστούν για τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, εξασφαλίζοντας την παραγωγικότητα, την ασφάλεια και τη διαφάνεια. Η μελέτη διακρίνει τις τάσεις σε τρεις κύριους τομείς: επιτακτικές ανάγκες και κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (AI), νέα σύνορα στην υπολογιστική και συνέργεια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Η τεχνητή νοημοσύνη, ως ηγέτιδα δύναμη πίσω από πολλές καινοτομίες, φέρνει νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις, με την ανάγκη για πλατφόρμες διακυβέρνησης και προστασία από παραπληροφόρηση να αποτελεί κεντρικό ζήτημα.
Ένας από τους πλέον καινοτόμους τομείς είναι η αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή ως Agentic AI. Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις και να εκτελεί ενέργειες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, επιτρέποντας στους οργανισμούς να αναπτύξουν νέα επίπεδα παραγωγικότητας. Ωστόσο, όπως τονίζει η μελέτη της Gartner, η τεχνολογία αυτή απαιτεί αυστηρές δικλείδες ασφαλείας. για να ευθυγραμμίζεται με τις προθέσεις των χρηστών και των παρόχων! Ποιος θα τις βάλει; Ποιος θα τις επιβάλλει; Ποιος θα ελέγξει την εφαρμογή τους;
Η υιοθέτηση της genAI αυξήθηκε κατά 17% το 2024, φέρνοντας νέες προκλήσεις στα δεδομένα
Η υιοθέτηση της generative τεχνητής νοημοσύνης σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 17% το 2024, όπως αποκαλύπτει μια νέα έκθεση της Appen, αναδεικνύοντας παράλληλα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη συλλογή και διαχείριση ποιοτικών δεδομένων για την υποστήριξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Παρά την ταχύτατη εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης στις εταιρικές λειτουργίες, οι οργανισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά εμπόδια στη διασφάλιση της ποιότητας των δεδομένων που απαιτούνται για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μοντέλων AI.
Η έκθεση του 2024 για την κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει ότι οι δυσκολίες στην προμήθεια, τον καθαρισμό και την ετικετοποίηση των δεδομένων αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, υπογραμμίζοντας τις πολυπλοκότητες που συνεπάγεται η ανάπτυξη και συντήρηση συστημάτων AI που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μια ανησυχητική τάση: η ανάπτυξη έργων τεχνητής νοημοσύνης και η απόδοση επενδύσεων (ROI) παρουσιάζουν πτώση.
Η ανθρώπινη συμβολή παραμένει ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποδοτικών και ηθικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 80% των ερωτηθέντων τονίζει τη σημασία της ανθρώπινης παρέμβασης στη μηχανική μάθηση. Η ανθρώπινη παρουσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μείωση της μεροληψίας και τη διασφάλιση της ηθικής ανάπτυξης των μοντέλων AI, ειδικά στη generative τεχνητή νοημοσύνη, όπου τα παραγόμενα αποτελέσματα μπορεί να είναι απρόβλεπτα και να απαιτούν προσεκτική επίβλεψη. Το ανθρώπινο «χέρι» διατηρεί το ρόλο του. Με ότι κι αν σημαίνει αυτό. Γιατί και στον άνθρωπο η υποκειμενικότητα είναι το μέτρο της αντικειμενικότητάς του…
Η νέα εποχή των συνδεδεμένων οχημάτων: Συμμαχία για κοινά τεχνολογικά πρότυπα
Ο GSMA και το Automotive Edge Computing Consortium (AECC) υπέγραψαν επίσημη συμφωνία συνεργασίας για την επιτάχυνση της κυκλοφορίας νέων συνδεδεμένων υπηρεσιών οχημάτων στην αγορά, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G.
Οι δύο οργανισμοί θα διασφαλίσουν την ύπαρξη διαλειτουργικών και συμβατών τεχνολογιών σε ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών συνδεδεμένων οχημάτων, που θα υποστηρίζονται από την πρωτοβουλία GSMA Open Gateway. Η συνεργασία στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση των συνδεδεμένων υπηρεσιών οχημάτων και στην επιτάχυνση της υιοθέτησης των επόμενης γενιάς αυτοκινητικών τεχνολογιών, εξασφαλίζοντας κοινά τεχνολογικά πρότυπα ώστε οι developers να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα δίκτυα των παρόχων και στις δυνατότητες περιφερειακής υπολογιστικής, οπουδήποτε στον κόσμο.
Το AECC θα συνεργαστεί με το GSMA Fusion, μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία με επικέντρωση στους αγοραστές, που καθοδηγείται από το GSMA Open Gateway.
Βασικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η πρωτοβουλία GSMA Open Gateway, η οποία συντονίζει τους παρόχους και τους τεχνολογικούς εταίρους με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των developers στις δυνατότητες του δικτύου μέσω APIs που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Περισσότερες από 64 ομάδες παρόχων κινητής τηλεφωνίας, που αντιπροσωπεύουν 277 δίκτυα και τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, συμμετέχουν ήδη στην πρωτοβουλία αυτή, μαζί με πολλές από τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου!
ITU: Νέες παγκόσμιες συμφωνίες για το AI, το metaverse και τη βιωσιμότητα
Τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) συμφώνησαν στις προτεραιότητες για την ανάπτυξη προτύπων και την ενίσχυση των ικανοτήτων σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το metaverse και ο βιώσιμος ψηφιακός μετασχηματισμός, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Τυποποίησης Τηλεπικοινωνιών (WTSA-24), που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί.
Η διάσκεψη επανεξέτασε και τροποποίησε τις υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές, ενώ συμφωνήθηκαν οκτώ νέες αποφάσεις που ενισχύουν το έργο τυποποίησης της ITU, ανταποκρινόμενες στις ταχύτατα εξελισσόμενες ανάγκες της παγκόσμιας κοινότητας.
Οι νέες αποφάσεις της WTSA δίνουν έμφαση στην υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι κατευθύνσεις δίνουν προτεραιότητα στην υπεύθυνη, ασφαλή και συμπεριληπτική AI, με συνεργασίες μέσω της πλατφόρμας AI for Good, σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές και διαλειτουργικές εφαρμογές. Η WTSA αποτελεί την κυβερνητική διάσκεψη για την τυποποιητική δραστηριότητα της ITU. Το έργο τυποποίησης της ITU καθοδηγείται από τις συνεισφορές και τις αποφάσεις συναίνεσης των μελών της, που περιλαμβάνουν 194 κράτη-μέλη και περισσότερες από 1.000 εταιρείες, πανεπιστήμια και διεθνείς και περιφερειακές οργανώσεις.
«Με το βλέμμα στο μέλλον, είμαι βέβαιος ότι οι αποφάσεις που έχουμε αναπτύξει θα ανοίξουν τον δρόμο για καινοτομίες, βιώσιμη ανάπτυξη και ενισχυμένη συνδεσιμότητα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος της WTSA-24, Ritu Ranjan Mittar. «Λέγεται ότι η πορεία της τεχνολογίας θα συνεχιστεί αδιάλειπτα, και είναι συλλογική μας ευθύνη τα πρότυπα και η τυποποίηση να συμβαδίζουν με αυτήν». Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σημασία της τυποποίησης και των προτύπων. Αυτός ο θετικός αντίκτυπος που φέρνει η τεχνολογία στη ζωή μας, δεν θα ήταν εφικτός αν οι κατασκευαστές δεν βασίζονταν σε κοινά πρότυπα και κοινές βάσεις. Αν ο καθένας κάνει ότι θέλει… ζήτω που καήκαμε. Και… κακά παραδείγματα από το παρελθόν, υπάρχουν άπειρα.
Cosmote Chronos: με τα Προπύλαια και το Ερέχθειο ολοκληρώνεται η ψηφιακή εμπειρία της Ακρόπολης Vodafone – ΕΛΙΑΜΕΠ: πλέγμα προτεινόμενων πολιτικών στον διοικητή Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Κομισιόν: Προκηρύξεις ύψους 323 εκατ. για προηγμένες υποδομές ψηφιακής συνδεσιμότητας Μια μέρα γεμάτη προσφορά και εθελοντικές δράσεις για τους εργαζόμενους της Vodafone Το ζούμε στο ΦΟΥΛ με το ανανεωμένο Vodafone CU Cosmote: δωρεάν απεριόριστα data για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Το Cosmote History HD τίμησε την 28η Οκτωβρίου με ολοήμερο αφιέρωμα Η αναμονή για νομοθετική παρέμβαση ενάντια στην τηλεοπτική πειρατεία συνεχίζεται, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο καθυστερεί να κατατεθεί στη Βουλή Υπάρχει λόγος η γέρασε η κυβέρνηση και "δεινον το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον"; Ο Όμιλος Action 24 – Attica TV – Flash.gr προχωρά σε επένδυση σε συνεργασία με τη ROSS για την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογικών υποδομών οι οποίες θα είναι HD και UHD ready Ε, να κάνεις τόσο μεγάλη επένδυση και να στοχεύεις μόνο «τοπικά» είναι άδικο. Σωστά; Eτοιμάζεται μια μεγάλη καμπάνια για το ανανεωμένο in.gr, το οποίο θα λειτουργεί ως one-stop shop Τι θα έχει; Τα πάντα όλα! Οι εκδοτικοί οργανισμοί εκφράζουν ανησυχία για την ανεξέλεγκτη κλοπή περιεχομένου από ιστοσελίδες που αναδημοσιεύουν πρωτογενές δημοσιογραφικό υλικό ως δικό τους Ο ΣΚΑΙ αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του, ενισχύοντας το site και την ψηφιακή του πλατφόρμα Οι συνδρομητές του Netflix αφιερώνουν κατά μέσο όρο δύο ώρες ημερησίως στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του 2024 O δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Τριανταφυλλίδης αναχώρησε για την γειτονιά των αγγέλων. Ήταν συνεργάτης μας στη Smart Press και η συμβολή του ήταν καθοριστική, τόσο στα έντυπα όσο και στα συνέδρια InfoCom. Αφήνει ένα τεράστιο κενό αλλά και ένα αξιόλογο έργο που ενέπνευσε γενιές αναγνωστών. Καλό ταξίδι φίλε Δημήτρη.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων υποστηρίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για αστυνομικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανεπιστημίου IE της Μαδρίτης Μόλις το 11% των CIΟ έχει υιοθετήσει πλήρως την Τεχνητή Νοημοσύνη λόγω ανησυχιών για την προστασία και ασφάλεια των δεδομένων Οι πατέντες τεχνητής νοημοσύνης της Bank of America αυξήθηκαν κατά 94% από το 2022 IBM Granite 3.0: υψηλής απόδοσης μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για επιχειρήσεις Το Microsoft 365 Copilot μιλάει Ελληνικά Οι Uni Systems και My Buddy μαζί για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης
GY-1537-600X80-1
H ESET ενισχύει τo ESET HOME για καλύτερη προστασία των καταναλωτών Η Kaspersky αποκαλύπτει νέα light παραλλαγή του Grandoreiro Η ομάδα Lazarus APT εκμεταλλεύτηκε ευπάθεια zero-day στο Chrome για να κλέψει κρυπτονομίσματα
600x80 LTBC digital banner
Πολύ μικρές και μικρές το 99% των επιχειρήσεων στην ΕΕ Θεοδωρόπουλος: Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα επενδυτικό άλμα Πρωτογενές πλεόνασμα €8,7 δισ. για το διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος Σταθερή αλλά υποτονική: οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη Η ΕΠΑΦΟΣ αναβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία στο Λεόντειο Λύκειο Αθηνών με 30 διαδραστικές οθόνες LG Το HP Roadshow φέρνει την καινοτομία του ΑΙ στην Αθήνα Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΕΚΤ και ΣΕΒΕ Το e-shop.gr στηρίζει την ερευνητική ομάδα φοιτητών Hermes Public: αναβαθμίζει και επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων Συμφωνία για είσοδο του στρατηγικού επενδυτή GLS στο μετοχικό κεφάλαιο της ACS IceWarp: η έξυπνη σουίτα με όλες τις απαραίτητες εφαρμογές γραφείου Η Κωτσόβολος και οι άνθρωποί της πρασίνισαν ποδηλατοδρόμους σε Μαρούσι & Αγίους Αναργύρους bluePass: Νέα υπηρεσία από τη ΔΕΗ για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε δημόσιους φορτιστές ΔΕΗ blue και στο σπίτι Η LG ΕΛΛΑΣ επενδύει σε δραστηριότητες Teambuilding Space Hellas: 6η τιμητική υποτροφία «Δημήτρης Μανωλόπουλος» Η Sparkle κέρδισε το βραβείο Project of the Year Η AXIA Ventures Group Exclusive Financial Advisor της Quest Holdings στη συμφωνία GLS-ACS Η Bausch + Lomb Ελλάδας υιοθετεί την υπηρεσία einvoicing της Softone Impact Η Schneider Electric λανσάρει το Zeigo Activate Lite Οι δράσεις της LG για την εξάλειψη της πείνας Οι κορυφαίοι CEO αντιμετωπίζουν τις διεθνείς αναταράξεις ποντάροντας στην AI και το ανθρώπινο δυναμικό Καινοτόμο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο Καλυμνίων από την DOTSOFT Η FREENOW εντάσσεται στη Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών IRU Η LG παρουσιάζει τη νέα σειρά επαγγελματικών οθονών της Νέα εξαγορά της Entersoft στον τομέα Customer Experience και Loyalty Printec και VOYATZOGLOU ανακοινώνουν συνεργασία Η EBRD επενδύει 24 εκατ. ευρώ στη Famar Στα 51,2 δισ. δολάρια τα παγκόσμια έσοδα για την EY το οικονομικό έτος 2024 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας για την Action Global Communications Greece Eurobank: Στο κορυφαίο 4% των τραπεζών παγκοσμίως στην κατηγορία ρίσκου "Νegligible" METLEN: Νέα ιστορικά επίπεδα κερδοφορίας 9μηνου EY: 45% αύξηση στα έσοδα από τις δημόσιες εγγραφές Αβέβαιο το μέλλον της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη Grey Studios - Η Ηγετική Δύναμη στην Ηλεκτρονική Μουσική Παραγωγή και Εκπαίδευση από το 2015
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Μητσοτάκης: Σύντομα ολοκληρώνουμε τη στρατηγική μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη 234 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας αιτήθηκαν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 Η προτεινόμενη επικεφαλής για την τεχνολογική κυριαρχία και ασφάλεια της Ευρώπης θα εργαστεί για την ενίσχυση της χρήσης ΑΙ και «disruptive» τεχνολογιών Στην Αθήνα η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία Ενδιαφέρον της Γερμανίας για το μεταρρυθμιστικό έργο της Ελλάδας στην αγορά εργασίας Αλλαγές στον τρόπο έκδοσης Δελτίων Ταυτότητας ΑΑΔΕ: Ψηφιακά από 1/11 η υποβολή των συμφωνητικών ανάληψης τεχνικών έργων μέσω του Gov.gr
cl8-sept-2019-600x80
Η υπηρεσία διανομής του efood διαθέσιμη στην Κέρκυρα Wolt: αλλάζει τα δεδομένα του delivery εδώ και 10 χρόνια 1ο Digital Commerce Hackathon: έρχεται ο πρώτος διαγωνισμός ηλεκτρονικού εμπορίου από τη SOFTONE Ο Σκλαβενίτης, σε συνεργασία με το efood, εγκαινίασε πειραματικό hub διανομής στη Λ. Μεσογείων Πληθαίνουν τα κλειστά εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στους δρόμους Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου Σημαντική αύξηση επενδύσεων παρατηρείται στον τομέα των logistics, με μεγάλες αποθήκες να αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας Κατά το οικονομικό έτος 2023/2024, η ευρωπαϊκή διαδικτυακή διασυνοριακή αγορά πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 326 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Eurobank: Ώθηση στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας με τη μονάδα Venture Banking Κομισιόν: Ενώνει δυνάμεις με venture capitals για να στηρίξει την ευρωπαϊκή καινοτομία Κομισιόν: Επιχορηγήσεις ύψους 4,8 δισ. από το Ταμείο Καινοτομίας για καινοτόμα έργα μηδενικού ισοζυγίου
Μεγάλη ζήτηση για δεξιότητες και ειδικούς στην Κυβερνοασφάλεια τα επόμενα χρόνια Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι πολίτες στη ΔΥΠΑ Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN επανεξελέγη ως Πρόεδρος της Eurometaux Ο Γιώργος Φαρλέκας αναλαμβάνει τα ηνία της Manifest Services Η Αγγελική Μουτάφη νέα HR Director της Endless H Αγγελίνα Μυζήθρα αποχώρησε από την Algosystems όπου ήταν Marketing Manager Ξεκινούν οι αιτήσεις στο Μητρώο Εκπαιδευτικών της ΔΥΠΑ για συμπλήρωση μελών Νέες Θέσεις Εργασίας στην INTRACOM DEFENSE Πάνω από 17.000 νέοι οι ωφελούμενοι της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Τώρα, το επόμενο βήμα είναι ότι θα ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα τη στρατηγική μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την οποία θα μου παρουσιάσουν τις επόμενες εβδομάδες, γιατί θέλουμε επίσης να δούμε πώς η Ελλάδα μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτό το αναδυόμενο οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου πιστεύω ότι έχουμε επίσης κάτι σημαντικό να συνεισφέρουμε.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
Γεωπολιτική αναταραχή, κλιματική αλλαγή και άλλοι παράγοντες όπως η τεχνολογική εξέλιξη σε Άπω Ανατολή και Ινδία, και ο ψυχρός οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, προκαλούν μεγάλες αναταράξεις στη ζωή των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ο επενδυτικός ανταγωνισμός έχει ενταθεί από την πλευρά των ΗΠΑ, και όχι μόνο. Το κατεπείγον του διακυβεύματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύεται ρητά στις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι. Είναι ένα σαφές μήνυμα με το οποίο συμφωνούμε: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει τώρα
Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒ

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

  • O GSMA εστιάζει στο χάσμα χρήσης κινητής τηλεφωνίας στην πρόσφατη έκθεσή του
  • Η T-Mobile εμπιστεύεται την Τεχνητή Νοημοσύνη για τις βελτιστοποιήσεις του 5G δικτύου της
  • Η Deutsche Telekom εξακολουθεί να μην «καταλαβαίνει» το 5G - και η Γερμανία είναι ο μεγάλος χαμένος
  • Η FCC δίνει μεγάλη νίκη στην FirstNet και την AT&T στη μάχη των 4,9 GHz
  • Η UScellular κλείνει συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων για την πώληση φάσματος στη Verizon
  • Η T-Mobile US συνδέει λεωφορεία με ιδιωτικό 5G
  • Ένας δορυφόρος της Intelsat χάθηκε στο διάστημα
  • Η Singtel και η Ericsson προωθούν το Network-as-a-Service για τους παρόχους και τις επιχειρήσεις
  • Οι συνδρομητές 5G αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της βάσης της China Mobile στο τέλος του τρίτου τριμήνου
  • Πώς πηγαίνει σήμερα η Ιδιωτική ασύρματη τεχνολογία 5G και τι έρχεται στη συνέχεια
  • Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Γερμανίας προχωρούν δυναμικά με την πρωτοβουλία "5G on tracκ”

Σταθερή Συνδεσιμότητα

  • Η Verizon διπλασιάζει το FWA
  • Το Μέιν πιστεύει ότι το Starlink μπορεί να βοηθήσει να συνδεθούν γρήγορα οι μη εξυπηρετούμενες περιοχές του
  • Οι παλιές πολυκατοικίες αντιμετωπίζουν μερικά μεγάλα προβλήματα ευρυζωνικής υποδομής

Ασφάλεια Δεδομένων & Κυβερνοασφάλεια

  • Πώς να οικοδομήσουμε αξιοπιστία στο 6G
  • Η eSIM ενσωματώνεται για πρώτη φορά στο σύστημα διαχείρισης έξυπνων μετρητών

Άλλα Νέα

  • Η ΕΕ επιδιώκει να συνδέσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας με επενδυτές
  • Η νέα γενιά μοντέλων της IBM χαράζει το δρόμο για την ανοιχτή Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Η Arm ακυρώνει την άδεια χρήσης της Qualcomm καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη
facebook twitter youtube instagram linkedin