weekly D 21-1-22 sent

High Data Consumption
Μιλάμε ψηφιακά με το Δημόσιο

Πριν ξεκινήσουμε με τις εξελίξεις από την αγορά, να σας πούμε πως, την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στο Wyndham το Women in Digital, με κεντρικό τίτλο [DE]Coding The Future Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά από 9 ώρες… με την αίθουσα να έχει κόσμο Και φυσικά, έφυγαν όλες και όλοι «inspired & motivated» Στα δικά μας, στις 19/3 θα γίνει τελικά η συνάντηση του Υπουργού με τους CEOs των δικτύων Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία και κακώς το θέμα πήρε υπερβολικές διαστάσεις Ο διάλογος προάγει την κατανόηση Ενδεχομένως και τις επενδύσεις, αλλά και τα αποτελέσματά τους Επίσης, και αυτό δεν σχετίζεται με τη συνάντηση, υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στις υπηρεσίες κινητής Γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγω της βελτίωσης των τιμολογίων Από την άλλη, οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο κατέγραψαν νέα μεγάλη αύξηση Για αυτό και στον τίτλο σας λέμε πως «υπερκαταναλώνουμε» δεδομένα και πως «μιλάμε» ψηφιακά με το Δημόσιο Όλα γίνονται πλέον digital και η τεχνολογία κάνει disrupt στα πάντα Φυσικά, αυτό φέρνει πολλές ευκαιρίες, τις οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν περαστικοί και τυχάρπαστοι, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση Εσείς, για να είστε διαβασμένος και ενήμερος, μπορείτε να παρακολουθήσετε το Total Digital Transformation Πότε; Στις 20 Μαΐου! Πως: Online, από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου σας Τι θα μάθετε; Πολλά και διάφορα, από το πώς θα κάνετε σωστά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέχρι το πως θα χρηματοδοτηθείτε γι’ αυτό Δηλώστε απλά συμμετοχή με ένα click! Αν θέλετε να ξεχωρίσουμε και κάτι άλλο, για αυτή την εβδομάδα, είναι σίγουρα η συμφωνία της Deutsche Telekom με το Netflix - που θα ξεκινήσει (και) από την Hrvatski Telekom του Κώστα Νεμπή Αναμένουμε να δούμε πως θα επηρεάσει τον εγχώριο ανταγωνισμό - και τι θα κάνει αυτός για να «απαντήσει» Μην ξεχνάμε πως το Neflix «δημιούργησε» την αγορά του streaming, τότε που τα αμερικανικά Blockbuster αποφάσισαν να μην το εξαγοράσουν Και από μια υπηρεσία που έστελνε στους πελάτες DVD μέσω ταχυδρομείου, μεγαλούργησε Τι απέγιναν τα Blockbuster; Έκλεισαν, όπως και όλα τα video club Τι δίδαγμα παίρνουμε; Στο επιχειρείν, πρέπει να κοιτάς μπροστά Αν κλειστείς στο καβούκι σου, θεωρώντας πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, επενδύοντας στην στασιμότητα, αντίο ζωή Καλή ανάγνωση & καλή εβδομάδα!

Το «Πειρατικό» συνεχίζει ακάθεκτο

Αν σας ρωτούσαν ποιος πάροχος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο συνδρομών τηλεοπτικού περιεχομένου στην Ελλάδα, τί θα απαντούσατε;
Λυπούμαστε που θα σας στεναχωρήσουμε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα απαντήσατε λάθος, αφού η σωστή απάντηση είναι... οι Πειρατές. Και δεν εννοούμε την πολιτική κίνηση των «Πειρατών» που εμφανίστηκε το 2012, αλλά την παράνομη διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου που υποκλέπτεται από τις επίσημες συνδρομητικές πλατφόρμας και πωλείται έναντι μικρότερου τιμήματος στους «καταναλωτές».
Οι «πελάτες» υπολογίζονται από 500 ως 900 χιλιάδες, με το μέσο όρο να ξεπερνά τόσο τους 440 χιλιάδες της Nova, όσο και τους 678 χιλιάδες της Cosmote. Έτσι, παρά τις όποιες προσπάθειες της Αστυνομίας να βρει τους υπεύθυνους και παρά τις βαριές ποινές όχι μόνο στους διανομείς, αλλά και τους «πελάτες» των παράνομων υπηρεσιών, το φαινόμενο ανθεί, κάτι που καταδεικνύει την βασική αιτία της ύπαρξής του, που δεν είναι άλλη από το κόστος.
Σήμερα, ένας παράνομα «συνδρομητής», μπορεί να έχει σε ένα «πακέτο» Cosmote TV και Nova με 15 ευρώ, την ίδια στιγμή που οι εγχώριες πλατφόρμες επιβαρύνονται με πρόσθετη φορολογία 10%, από τη οποία απαλλάσσονται τόσο οι παράνομες όσο και οι ξένες τηλεοπτικές πλατφόρμες, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Έτσι, οι επιλογές που έχουν οι πάροχοι με έδρα την Ελλάδα είναι περιορισμένες και συνεπάγονται νομοτελειακά την -έτι περαιτέρω- συμπίεση του περιθωρίου κέρδους. Τρεις ουσιαστικά είναι οι επιλογές. Εμπλουτισμός περιεχομένου, μείωση τιμών, συνδυαστικά πακέτα. Αν εξαιρέσουμε τη μάχη για το αθλητικό περιεχόμενο, τα βήματα των παρόχων είναι λιγότερο εντυπωσιακά στην απόκτηση τηλεοπτικού περιεχομένου. Έτσι, η Cosmote, που σε αυτή τη φάση φαίνεται να ευνοείται, μετά τη συμφωνία συνεργασίας που έκλεισε η μητρική Deutsche Telekom με το Netflix, κάτι που ενισχύει τις επιλογές στο περιεχόμενο. Ανάλογος προβληματισμός, βέβαια, υπάρχει και στη Nova… Η οποία ωστόσο ελέγχει ένα σημαντικό ποσοστό της συνδρομητικής και επηρεάζει και τις εξελίξεις στην ελεύθερη τηλεόραση, λόγω της συνεργασίας με Alpha & Star!

Τιμές κινητής: τη λύση τη δίνει η αγορά

Η ΕΕΤΤ δημοσίευσε τη νέα συγκριτική αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας, με βάση οικονομικούς δείκτες και σε σχέση με 11 επιλεγμένα κράτη – μέλη της ΕΕ στο διάστημα των ετών 2017 – 1ο τρίμηνο 2023.
Και όταν λέμε νέα αξιολόγηση, για όσους δεν θυμούνται, εννοούμε ότι έως και πριν έξι μήνες η ΕΕΤΤ χρησιμοποιούσε την -παρωχημένη πλέον- μεθοδολογία σύγκρισης τιμών ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Mobile and Fixed Broadband Prices in Europe», που βασίζονταν σε διαφημιζόμενες τιμές και χρήση «τεχνητών» πακέτων υπηρεσιών.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΤΤ, πλέον η ανάλυση βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα χρήσης, καθώς και στα πραγματικά έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σε αντιδιαστολή με αναλύσεις που βασίζονται σε διαφημιζόμενες οικονομικές προσφορές και οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα μεθοδολογίας, όπως το γεγονός ότι δεν αξιολογούν τις προσφορές που (στις περισσότερες περιπτώσεις) γίνονται σε συνδρομητές στο πλαίσιο της ανανέωσης των συμβολαίων τους ή/και της αξιολόγησης του ενδεχόμενου μετακίνησής τους σε άλλο πάροχο.
Με τα νέα δεδομένα, το μέσο έσοδο ανά χρήστη στην Ελλάδα -για το πρώτο μισό του 2023- ήταν 12,2 ευρώ το μήνα και μετά από την προσαρμογή των επιπέδων τιμών μεταξύ των χωρών, βρίσκει θέση λίγο πάνω από το μέσο όρο των 12 χωρών που περιλαμβάνει η σύγκριση και κατατάσσεται στην 8η θέση, μεταξύ των 12 χωρών της λίστας.
Σε απόλυτα νούμερα, χωρίς δηλαδή την προσαρμογή των επιπέδων των τιμών, η κατάταξη διαφοροποιείται, φέρνοντας την Ελλάδα σε ακόμη καλύτερη θέση, κάτω από το μέσο όρο τιμών της λίστας και στην 4η θέση.
Όσον αφορά στο μέσο έσοδο ανά λεπτό ομιλίας στην Ελλάδα, αυτό είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο των χωρών της σύγκρισης με 0,032 ευρώ το λεπτό.
Αντίστοιχα, το μέσο κόστος ανά GB δεδομένων στην Ελλάδα, για το πρώτο μισό του 2023, ήταν 1,7 ευρώ και φέρνει την Ελλάδα στην 8η θέση, φθηνότερη από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα καταγράφεται ρυθμός μείωσης τιμών 36%, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ετήσιος ρυθμός μείωσης μεταξύ των 12 χωρών και μόλις 1% κάτω από το μέγιστο 37% που είναι αυτός της Κροατίας και της Ιταλίας.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Τιμές στην κινητή: Βελτίωση και προσεχώς καλύτερα
Προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί η βελτίωση των τιμολογίων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Το παραπάνω αποτελεί το γενικό συμπέρασμα της συγκριτικής αξιολόγησης της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας με βάση οικονομικούς δείκτες και σε σχέση με 11 επιλεγμένα κράτη – μέλη της ΕΕ στο διάστημα των ετών 2017 – 2023 (πρώτο εξάμηνο) που διενήργησε η EETT σε συνεργασία με την σουηδική εταιρία Tefficient. Από την ΕΕΤΤ σημειώνεται, επίσης, ότι η θεσμική μελέτη σύγκρισης τιμών ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Mobile and Fixed Broadband Prices in Europe» που βασίζεται σε διαφημιζόμενες τιμές και χρήση «τεχνητών» πακέτων υπηρεσιών έχει μεθοδολογικά εγκαταλειφθεί από την ΕΕ, και η τελευταία φορά που δημοσιεύτηκε αφορούσε στις τιμές του έτους 2021.
Είναι χαρακτηριστικό πως η χρήση δεδομένων ανά συνδρομητή στην Ελλάδα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό. Η μέση χρήση δεδομένων ανά μήνα έφτασε τα 7,26 GB το Α’ εξάμηνο του 2023. Παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση δεδομένων (67% για το διάστημα 2017-2023) μεταξύ των 12 χωρών που καλύπτει η έρευνα! Ο Έλληνας θέλει... τα δεδομένα του, για να παραφράσουμε και μια παλιά διαφήμιση με τον «Ακάλυπτο».
Συμφωνία Deutsche Telekom – Netflix
Το 2023 η Cosmote TV αύξησε τους συνδρομητές της 5,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας τους 678 χιλ. Σύμφωνα με τις εξελίξεις ανανεώνει για ακόμα τρία χρόνια τα δικαιώματα της τηλεοπτικής μετάδοσης στην Ελλάδα όλων των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA και αποτελεί παράμετρο για τη διάθεση ενοποιημένων υπηρεσιών προς τους τελικούς πελάτες του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου.
Επίσης, η ανακοίνωση της συνεργασίας της Deutsche Telekom με το Netflix, η οποία αφορά και τον ΟΤΕ, ως μέλος του γερμανικού Ομίλου, εκτιμάται ότι πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της Cosmote TV. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ομίλου ΟΤΕ υπάρχει προβληματισμός και συζητήσεις για το πως θα πορευτεί η Cosmote TV. Σχετίζεται με όλα τα παραπάνω και, όπως εκτιμάται σε συνδυασμό και με τις δυνατότητες που ανοίγονται, έπειτα από τη συνεργασία της Deutsche Telekom με το Netflix, δύναται να οδηγήσει σε αλλαγές του μοντέλου λειτουργίας της. Ότι κι αν αλλάξει πάντως αυτό που θα μείνει σταθερό, είναι η πρωτιά της Cosmote και φυσικά ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτή την επιτυχία!
Η συνεργασία θα ξεκινήσει από την Κροατία με την Hrvatski Telekom, από την Ουγγαρία με την Magyar Telekom, και θα συνεχίσει με τις θυγατρικές της Deutsche Telekom. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όλες οι εθνικές εταιρείες του Ομίλου στην Ευρώπη με υπάρχουσα τηλεοπτική προσφορά θα παρουσιάσουν τα οφέλη αυτής της νέας συνεργασίας στους πελάτες τους. Αυτή η εξέλιξη θα αφορά και την Cosmote TV, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρέχει πλέον στους συνδρομητές της πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα του Netflix. Από την άλλη, το Netflix έχει ίσως αντιληφθεί, ότι μπορεί να επιτύχει καλύτερο penetration σε συνεργασία με local partners!
Κωτσόβολος: Τον Απρίλιο η εξαγορά από τη ΔΕΗ
Σε ανακοίνωση της, η Currys αναφέρει πως βρίσκεται «στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η ΔΕΗ έλαβε άνευ όρων έγκριση από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Dixons South East Europe (Κωτσόβολος), της εταιρείας χαρτοφυλακίου του συνόλου των λιανικών δραστηριοτήτων της Currys στην Ελλάδα και την Κύπρο». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αξία της επιχείρησης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, προσαρμοσμένη ώστε να περιλαμβάνει υποχρεώσεις από μίσθωση 97 εκατομμυρίων ευρώ, συνεπάγεται πολλαπλάσιο κατά 6x προσαρμοσμένου EBITDA ύψους 49 εκατομμυρίων ευρώ και 14x προσαρμοσμένου EBIT 21 εκατομμυρίων ευρώ. Η συναλλαγή, όπως αναφέρει η Currys, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του Απριλίου. Τα καθαρά έσοδα της Currys από τη συναλλαγή, αφού ληφθούν υπόψη τα όποια έξοδα, αναμένεται να φτάσουν σε περίπου 179 εκατομμύρια ευρώ.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι «δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές και ως εκ τούτου δεν προκαλούνται οριζόντια ή κάθετα αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα. Επίσης, έκρινε ότι δεν δημιουργούνται αντιανταγωνιστικές συσπειρωτικές επιπτώσεις». Το μεγάλο deal φτάνει στο τέλος του και αναμένουμε να δούμε πως θα επηρεάσει το σύνολο της αγοράς.
Μεγάλη αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο
Νέα μεγάλη αύξηση κατά 18,5% σε σχέση με το 2022 κατέγραψαν οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο για το 2023. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» 1,453,680,496 φορές, καταγράφοντας αύξηση κατά 226 εκατομμύρια. Το 2022 οι ψηφιακές συναλλαγές είχαν ανέλθει σε 1,227 δισεκατομμύρια.
Είναι σαφές πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει την σχέση του πολίτη με το κράτος. Ναι μεν υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία, τα περασμένα χρόνια, ψηφιοποιήσαμε μέρος της γραφειοκρατίας, αλλά αυτό, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να αλλάζει.
Οι 350.000 από τις 600.000 της γενιάς του brain drain έχουν γυρίσει
«Η πορεία της οικονομίας είναι η βάση της προσπάθειας για την επιστροφή της γενιάς του brain drain. Όμως για να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερους χρειάζεται μια σφαιρική και πολυεπίπεδη προσπάθεια από τη δική μας πλευρά. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες που τους οδήγησαν να πάρουν εκείνη την απόφαση να φύγουν!». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός παρουσίασε τις πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοσθεί και οδήγησαν -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στα οποία αναφέρθηκε- στην επιστροφή 350.000 περίπου από τους 600.000 Έλληνες, που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να προσελκύσουμε όσους περισσότερους γίνεται από τις 250.000 που δεν έχουν ακόμη επιστρέψει».
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία θέσεων απασχόλησης υψηλής εξειδίκευσης, αντίστοιχων με αυτές στις οποίες ήδη απασχολούνται, δεδομένου ότι το 70% διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα, διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό.
Το ένα τρίτο της ανθρωπότητας παραμένει offline
Τα οφέλη των νέων τεχνολογιών παραμένουν απρόσιτα για περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, που εξακολουθούν να βρίσκονται «offline», όπως δήλωσε η επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ, αναφερόμενη στο σχέδιο του οργανισμού να μειώσει το χάσμα.
Η Doreen Bogdan-Martin αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο που έχει ο οργανισμός στην προώθηση της συνδεσιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ως η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, η Γενική Γραμματέας Bogdan-Martin αναφέρθηκε στο έντονο ψηφιακό χάσμα που επηρεάζει τις γυναίκες και τις περιθωριοποιημένες κοινότητες.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα δυσανάλογο μερίδιο των ανθρώπων που παραμένουν εκτός σύνδεσης, ξεπερνώντας τους άνδρες κατά περίπου 20%. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, μόνο το 30 τοις εκατό των γυναικών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, πρόσθεσε.
Μιλώντας για τη generative τεχνητή νοημοσύνη, η Bogdan-Martin σημείωσε ότι υπάρχουν σαφή υπέρ και κατά. Επικαλούμενη τη δυνατότητα της AI να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 10% και να προωθήσει την πρόοδο στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προειδοποίησε για την απειλές που θέτει, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων και της παραπληροφόρησης.
Πρόκληση οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΙΤ
Σύμφωνα με έρευνα της Accenture, λιγότερο από το 7% των στελεχών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από την απόδοση των επενδύσεων εκσυγχρονισμού του ΙΤ τους τα τελευταία τρία χρόνια.
Την ίδια στιγμή, το 60% των στελεχών ανέδειξε την αδυναμία επίτευξης εσόδων από τα δίκτυά τους ως την κύρια επιχειρηματική επίπτωση των παλαιών πληροφοριακών συστημάτων (legacy IT systems), ενώ το 84% των στελεχών δηλώνει ότι η εταιρεία τους κινδυνεύει να χάσει μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης εάν δεν εκσυγχρονίζει διαρκώς το ΙΤ. Στο ασταθές περιβάλλον των τελευταίων 15 ετών, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εξακολουθούν να πασχίζουν με το δισεπίλυτο έλλειμμα τεχνολογίας. Μια νέα μελέτη της Accenture υπογραμμίζει πώς οι πάροχοι αναπτύσσουν νέα συστήματα για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά τα legacy συστήματα που διατηρούν αποτελούν τροχοπέδη στην παραγωγικότητα και την καινοτομία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το οικονομικό και λειτουργικό κόστος συντήρησης των παλαιών συστημάτων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Μάλιστα, 84% των στελεχών δηλώνει ότι η εταιρεία τους θα χάσει μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης εάν δεν εκσυγχρονίζει διαρκώς την πληροφορική της. Αν θέλετε να βρείτε απαντήσεις σε όλα αυτά, σας έχουμε λύση: Total Digital Transformation 2024, στις 20 Μαρτίου. Μάθετε περισσότερα, με ένα κλικ εδώ.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού δημόσιου τομέα
Τα μεγάλα βήματα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακοποίηση του ελληνικού δημόσιου τομέα, ανέδειξε η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, στο Mobile World Congress (MWC) 2024 της Βαρκελώνης. Στην παρουσίαση με θέμα «Το ταξίδι της Ελλάδας σε έναν ψηφιακό δημόσιο τομέα», συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μαζί με την κα. Dominique Leroy, Μέλος του Συμβουλίου Διεύθυνσης της Telekom, Υπεύθυνη για την Ευρώπη και τον κ. Γρηγόρη Χριστόπουλο, Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του MWC, στο περίπτερο της Telekom, που συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, είχαν ξεχωριστή θέση τα μεγάλα έργα ICT που έχουν υλοποιηθεί από την COSMOTE και συμβάλλουν καθοριστικά στην ψηφιακοποίηση της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών ήταν έργα που αφορούν στον τομέα του e-health, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) και το myhealth app.
Ρίξτε μια ματιά και στην συνέντευξη που μας παραχώρησε η ίδια η Dominique Leroy, Board Member της Deutsche Telekom και υπεύθυνη για την Ευρώπη, για να καταλάβετε την προσοχή που δίνει η εταιρεία στην αλλαγή σκυτάλης που θα πραγματοποιηθεί στον ΟΤΕ, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι telcos στην Ευρώπη.
Αύξηση κεφαλαίου στην Cosmote Payments
Υλοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ στην Cosmote Payments. Η θυγατρική του Ομίλου Cosmote, που τρέχει το band payzy” διαθέτει πλέον περί τους 250 χιλιάδες χρήστες, ενώ ετοιμάζεται για καριέρα και στο εξωτερικό! Σε πρώτη φάση όπως λένε οι φήμες θα χρησιμοποιηθεί εσωτερικά στην DT για τους υπαλλήλους της. Που δεν είναι και λίγοι!
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
Η Cosmote TV «παίζει μπάλα»!
Στην Cosmote TV όδευσε τελικά, μετά από συμφωνία με την UEFA και σκληρή διαπραγμάτευση με την TEAM, το μεγάλο «πακέτο» των μεταδόσεων των ποδοσφαιρικών αγώνων των κορυφαίων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, δηλαδή του Champions League, του Europa League και του Conference Cup. Πρόκειται για την περίοδο Σεπτέμβριος 2024- Μάιος 2027 για την οποία τo Mega διασφάλισε τον (ένα) αγώνα της Τετάρτης από το Champions League και o ANT1 θα έχει μια (παράλληλη) μετάδοση από Europa League ή Confernece League κάθε Πέμπτη.
Η ανανέωση έρχεται μετά από δεύτερο γύρο προσφορών, στον οποίο η Cosmote είχε καταθέσει βελτιωμένη πρόταση.
Μένει να φανεί αν το ματς κατευθυνθεί αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+, όπως και τα άλλα αθλητικά (πχ Formula 1, Nascar,WWE κλπ) ή θα μεταδίδεται από το ελεύθερης λήψης κανάλι του ομίλου.
H Nova γιορτάζει την International Women’s Day
H Nova γιορτάζει την International Women s Day και προσφέρει στους συνδρομητές της ένα απολαυστικό αφιέρωμα-ωδή «Ηρωίδες της διπλανής πόρτας», προβάλλοντας κάθε Πέμπτη του Μαρτίου από τις 22:00 δύο ταινίες back to back στο Novacinema2. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη Γυναίκα, οι συνδρομητές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τις ταινίες Full Time, Call Jane, Emily, Proxima, She Said, The Woman King, Mrs Harris Go to Paris και Hive, που αναδεικνύουν γυναίκες που τολμούν, γυναίκες που ανοίγουν δρόμους, γυναίκες που δουλεύουν σκληρά και αγωνίζονται. Μπράβο Nova!
Στην αγορά, εκτός από προσδοκίες, βρίθουν και τα σενάρια Τα πιο πολλά τη συγκεκριμένη περίοδο αφορούν τη Nova Δεν θα τα αναπαράγουμε και δεν θα μπούμε καν στον κόπο να τα διαψεύσουμε Αυτοδιαψεύδονται μέχρι… κεραίας, όταν δεν υπάρχει το χρήμα Πως λέμε show me the money! Στην ίδια λογική κι-νείται και η διοίκηση της Nova Business as usual! Και θα το δείτε σύντομα σε … ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις Μια πληθωρική αγορά ηλεκτρονικών ΜΜΕ αποτυπώνει η έκθεση του ΕΣΡ για το μακρινό 2022. Τη χρονιά αυτή, μετέδιδαν πρόγραμμα 111 κανάλια. Στον χώρο του ραδιοφώνου υπήρχαν εγγεγραμμένες 1.027 επιχειρήσεις Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Digea, «Οι Ήρωες της Digea» πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι για το 2024, με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης Τη διαδικασία μεταβίβασης των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών κωδικοποιεί το ΕΣΡ. Προβλέπεται η υπεύθυνη δήλωση περί μη συμμετοχής με οποιονδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις ερευνών ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, διαφημιστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις διενέργειας τηλεπωλήσεων Την ίδια ώρα, ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ δείχνει να εγκαταλείπει οριστικά το σκέλος της ανάπτυξης της υπηρεσίας ΑΝΤ1+ με πρωτογενές περιεχόμενο από την ελληνική μυθοπλασία, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια Στόχος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ δείχνει να είναι η απευθείας πώληση των σειρών του στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Netflix, περιορίζοντας την ΑΝΤ1+ σε υπηρεσία preview των σειρών λίγο πριν αυτές μεταδοθούν στην ελεύθερη τηλεόραση Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανάπτυξης, προώθησης και παραγωγής σειρών δείχνει να σταματάει στις «Ψυχοκόρες» Πάντως το Netflix προσπαθεί να ενισχύσει το ελληνικό του περιεχόμενο αλλά και τις προσβάσεις του στις τοπικές αγορές μέσω local partners (π.χ. DT & Cosmote) Καζάν – Καζάν που θα έλεγε και ο Ερντογάν η μόχλευση στο καζάνι της αγοράς που βράζει!
GY-1537-600X80-1
Οι μηχανές αναζήτησης θα χάσουν έδαφος από τα AI Chatbots
Μέχρι το 2026, ο συνολικός αριθμός των αναζητήσεων που θα πραγματοποιούνται σε «παραδοσιακές» μηχανές αναζήτησης θα μειωθεί κατά 25%, με το μάρκετινγκ που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο τομέα να χάνει μερίδια αγοράς προς τα chatbots AI και άλλους virtual agents, όπως αναφέρεται σε έρευνα της Gartner. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, αν και η αναζήτηση είναι, σήμερα, ζωτικής σημασίας κανάλι για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, οι λύσεις Generative AI (GenAI) υποκαθιστούν τις απαντήσεις από τις μηχανές αναζήτησης, «αντικαθιστώντας τα ερωτήματα των χρηστών που μπορεί να είχαν εκτελεστεί στο παρελθόν σε παραδοσιακές μηχανές.
Για αυτό και η αγορά των search engines τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις - και κάποιες φορές… σκοντάφτει κιόλας.
8 στα 10 ανώτατα στελέχη εκτιμούν ότι η GenAI θα επηρεάσει θετικά την παραγωγικότητα
Τα ανώτατα στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη που συμμετείχαν στην έρευνα της EY, European Financial Services AI Survey, αναμένουν ότι οι τεχνολογίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI), θα δώσουν απροσδόκητη ώθηση στην παραγωγικότητα των οργανισμών τους.
Πάνω από τις μισές εταιρείες χρησιμοποιούν AI και IoT
Μια πρόσφατη έρευνα της Kaspersky αποκάλυψε ότι πάνω από το 50% των εταιρειών έχουν αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το Internet of Things (IoT) στις υποδομές των επιχειρήσεών τους.
Μνημόνιο Συνεργασίας Uni Systems & ΕΚΕΤΑ
Η Uni Systems και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) προχώρησαν πρόσφατα στην υπογραφή πενταετούς Μνημονίου Συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση λύσεων που αξιοποιούν τη δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης.
AI Plus: Η Κίνα στοχεύει στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης
Ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων στόχων που αποκάλυψε η κυβέρνηση της Κίνας σε ετήσια έκθεση, κατά τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου.
600x80 LTBC digital banner
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Το Κέντρο για την Κυβερνοασφάλεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών πραγματοποίησε την Παρασκευή 1 Μαρτίου τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την Κυβερνοασφάλεια, με την υποστήριξή της Vodafone Ελλάδας. Πρόκειται για μία κλειστή συνάντηση κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Έρευνας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο που διεξήγαγε η Metron Analysis για λογαριασμό της Vodafone Ελλάδας σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, γύρω από την χρήση του διαδικτύου στις επιχειρήσεις αλλά και στον δημόσιο τομέα. Από την συζήτηση θα προκύψει ένα policy paper υπό την εποπτεία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
H Check Point παρουσιάζει την πρωτοποριακή λύση Harmony SaaS για πρόληψη απειλών
Η Check Point Software Technologies παρουσίασε το Harmony SaaS, μια εκ των πλέον προηγμένων λύσεων για προστασία από απειλές που βασίζονται σε SaaS.
Τα παιδιά πιθανός στόχος κυβερνοεγκληματιών εξαιτίας ευπαθειών σε έξυπνο παιχνίδι
Τα παιδιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανό στόχο κυβερνοεγκληματιών εξαιτίας ευπαθειών σε ένα δημοφιλές έξυπνο παιχνίδι που μοιάζει με ρομπότ.
Νέα συμμαχία για το κβαντικό οικοσύστημα
Η SK Telecom και έξι άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Nokia, σχημάτισαν μια συμμαχία με στόχο την προώθηση των εξελίξεων γύρω από το κβαντικό οικοσύστημα, μέσω της διερεύνησης κοινών επενδυτικών ευκαιριών και της δημιουργίας ενός συμβουλευτικού οργάνου.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Κεφάλαια 8,4 δισ. προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC Ελλάδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους €8,4 δισ. το 2023 εκ των οποίων τα €5,9 δισ. προέκυψαν από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), €601 εκ. αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, €345 εκ. Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές και €1,6 δισ. έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων αποεπενδύσεων του ΤΧΣ). Το 2023, πραγματοποιήθηκαν 116 Ε&Σ. Εξ αυτών οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα €2,2 δισ. Η συναλλαγή με την υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ ύψους €1.240 εκ.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας «το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον κατευθύνθηκε στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ και της Τεχνολογίας με 30 συναλλαγές. Αντίστοιχα, ζωηρό ενδιαφέρον παρουσίασε ο κλάδος της Ενέργειας και των ΑΠΕ, με 21 συνολικά Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, σαφώς υψηλότερες σε αξία, επιβεβαιώνοντας τόσο το εγχώριο, όσο και το διεθνές ενδιαφέρον».
Ο όμιλος Olympia αποκτά το 53% των μετοχών της Entersoft
H Olympia Group, με την υποστήριξη ενός διεθνούς επενδυτή, ανακοίνωσε πως προχώρησαν σε δεσμευτική συμφωνία με τους μετόχους της Entersoft, που αντιπροσωπεύουν το 53% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας για την απόκτηση των μετοχών τους, είτε σε διμερή βάση, είτε στο πλαίσιο εθελοντικής δημοπρασίας, που θα δρομολογήσουν οι Επενδυτές για την απόκτηση όλων των μετοχών της Entersoft.
Μεγάλο deal για την «Θεσσαλονικιά» BETA CAE
Η Cadence Design Systems ανακοίνωσε πως προχωρά στην εξαγορά της BETA CAE Systems, η οποία επικεντρώνει στο Computer Aided Engineering λογισμικό, έναντι 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μετρητά και μετοχές.
Η LG θα αναπτύξει ρομπότ για ξενοδοχεία
Η LG ανακοίνωσε στις 21 Φεβρουαρίου τη συνεργασία της με τη νοτιοκορεατική αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Josun Hotels & Resorts, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για αυτοματοποίηση στον κλάδο της φιλοξενίας.
Η IBM υλοποιεί πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων στην ELPEDISON
Η IBM ανακοίνωσε την υλοποίηση της Πλατφόρμας Διαχείρισης Δεδομένων (Enterprise Data Management Platform) στην ELPEDISON.
Η Salesforce παρουσιάζει το Einstein Copilot
Η Salesforce ανακοίνωσε τη διάθεση του Einstein Copilot Beta, ενός νέου, προσαρμόσιμου, συνομιλητικού και παραγωγικού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης (AI) για CRM.
Η FREENOW στηρίζει έμπρακτα τη συμπερίληψη
Υλοποιώντας την αφοσίωσή της στις βιώσιμες μετακινήσεις για όλους, η FREENOW προχωρά σε δύο κινήσεις έμπρακτης υποστήριξης φορέων που προωθούν την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στις σύγχρονες πόλεις.
Η Κωτσόβολος μας καλεί να κάνουμε REACT
Η Κωτσόβολος υλοποιεί δράσεις γύρω από το Περιβάλλον, την Κοινωνία, τον Άνθρωπο, μέσα από το ESG πρόγραμμά της, το «REACT», έχοντας ως βασικό στόχο να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει το κοινό να αντιδράσει μαζί της σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Νέα MacBook Air 13 και 15 ιντσών με το πανίσχυρο M3 chip
Η εταιρεία iSquare του Ομίλου Quest, o επίσημος διανομέας όλων των προϊόντων της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό πως η Apple ανακοίνωσε το νέο MacBook Air με επεξεργαστή Μ3.
Το Samsung Knox λαμβάνει πιστοποίηση CC
Η Samsung ανακοίνωσε την πιστοποίηση Common Criteria (CC) που έλαβε το Samsung Knox, η αξιόπιστη λύση ασφαλείας που ενσωματώνεται στις τηλεοράσεις 2024.
Πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ των λύσεων EPSILON ALL in ONE
Ο Όμιλος EPSILON NET ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης της υπηρεσίας «EPSILON ALL in ONE» από την ΑΑΔΕ, η οποία αποτελεί τη βάση για τη διάθεση προς τις επιχειρήσεις της ολοκληρωμένης σειράς λύσεων All in one Cash Register/POS.
Η Πλαίσιο στηρίζει 13 οργανισμούς
Σε μια σημαντική ενέργεια που αντανακλά το κοινωνικό της πρόσωπο, η Πλαίσιο Computers προχώρησε σε αποστολή πάνω από 900 παιχνιδιών και οικιακών συσκευών σε 13 ιδρύματα και οργανισμούς σε έξι περιοχές της Ελλάδας.
Premium υπηρεσία Viber Plus
Το Rakuten Viber ξεκινά το Viber Plus, μια μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία που προσφέρει premium χαρακτηριστικά.
Ο όμιλος ManpowerGroup ανακηρύχθηκε ως μια από τις πιο ηθικές εταιρείες
Ο όμιλος ManpowerGroup αναγνωρίστηκε για άλλη μια φορά ως μια από τις πιο ηθικές εταιρείες στον κόσμο από το Ethisphere, παγκόσμιο ηγέτη στον καθορισμό και την προώθηση των προτύπων των ηθικών επιχειρηματικών πρακτικών.
H Lancom αναδείχθηκε Great Place to Work 2024-2025
Η Lancom πιστοποιήθηκε για ακόμη μία χρονιά για το εργασιακό της περιβάλλον από τον οργανισμό Great Place to Work.
Παγκόσμια μετάβαση στην ουδετερότητα άνθρακα
Κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress 2024 στη Βαρκελώνη, η Huawei πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Φόρουμ Ψηφιακής Ενέργειας.
Στρατηγική συνεργασία μεταξύ Pylones Hellas και Exelasis
Η Pylones Hellas, πάροχος ψηφιακών τεχνολογιών και ασφάλειας διαδικτύου σε Ελλάδα και Κύπρο ανακοίνωσε την στρατηγική συνεργασία με την αγγλική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, EXELASIS.
Η Salesforce παρουσιάζει το Einstein 1 Studio
Η Salesforce ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Einstein 1 Studio, μιας σειράς εργαλείων χαμηλού κώδικα, στη διάρκεια του συνεδρίου προγραμματιστών TrailblazerDX.
Εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης
Η Space Hellas ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης (Υ.Πε.).
cl8-sept-2019-600x80
Δυο συμφωνίες στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Sultan Ahmed Al Jaber.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με αμοιβαία επωφελείς συνέργειες σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τομέα στον οποίο η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Παρουσία του Πρωθυπουργού υπεγράφη η δεσμευτική Συμφωνία Χρηματοδότησης και Υλοποίησης του έργου μετατροπής του Πόρου σε «GR-eco Island».
Υπεγράφη, ακόμα, η δεύτερη ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας της ΕΑΤΕ και του επενδυτικού ταμείου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων MUBADALA Investment, για την από κοινού ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για συμπληρωματικό φόρο έως 15% σε πολυεθνικές
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αφορά στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2523/ΕΕ (Pillar II) και προβλέπει τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματικό φόρο έως 15%. Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, που εφαρμόζεται υποχρεωτικά από 1/1/2024 από τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και τη σχετική πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ, που έχει υιοθετηθεί από 132 χώρες.
Συμφωνία για το Cyber Solidarity Act
Η Κομισιόν, με ανακοίνωση της, χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με το Cyber Solidarity Act, το οποίο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2023. Όπως αναφέρεται, ο νόμος «θα ενισχύσει την αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ για τον καλύτερο εντοπισμό, προετοιμασία και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και συμβάντων».
Κλείνει οριστικά το Υποθηκοφυλακείο Ζωγράφου
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι από τις 4 Μαρτίου το περιβόητο υπόγειο με τις χειρόγραφες λίστες και τις μεταμεσονύκτιες ουρές που λειτουργούσε ως Υποθηκοφυλακείο Ζωγράφου αποτελεί παρελθόν.
Παρουσίαση Εφαρμογών AI στο Δικαστικό Σύστημα
Συνεδρίασε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η Διαρκής Επιστημονική Επιτροπή, με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων στο δικαστικό σύστημα, της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης.
Πρόστιμο στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέβαλε στην Apple αντιμονοπωλιακό πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά των streaming εφαρμογών μουσικής.
Δήμος Αθηναίων: Ο 1ος Μαραθώνιος Καινοτομίας είναι γεγονός
Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε τη διοργάνωση του πρώτου Μαραθωνίου Καινοτομίας, Apps4Athens Hackathon, με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αθήνας και εν γένει των πόλεων.
Η Express Παράδοση του Skroutz διαθέσιμη και Σάββατο
Το Skroutz επεκτείνει την υπηρεσία Express Παράδοση, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να παραλάβουν το Σάββατο τις παραγγελίες που έχουν καταχωρήσει μέχρι την Παρασκευή στις 15:00.
ΒΟΧ NOW: η υπηρεσία “Στείλε Δέμα” ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Κύπρο και αντίστροφα
Η BOX NOW στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της και στην Κύπρο, δίνει τη δυνατότητα αποστολής δέματος από Locker σε Locker, όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και από Ελλάδα σε Κύπρο και αντίστροφα.
ΓΕΡΜΑΝΟΣ: 20% payzy cashback για αγορά οικιακών μικροσυσκευών
Το 20% της αξίας των αγορών τους σε ευρώ (cashback) κερδίζουν οι καταναλωτές που κάνουν τις αγορές τους στον ΓΕΡΜΑΝΟ αποκλειστικά σε οικιακές μικροσυσκευές με payzy by COSMOTE.
Αλλαγές στις ηλεκτρονικές πωλήσεις των super market
Νέο κεφάλαιο για το καθεστώς που διέπει τις ηλεκτρονικές αγορές των καταναλωτών ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ, προχωρώντας σε αλλαγές στην πολιτική χρεώσεων που εφαρμόζονται για το online κανάλι πωλήσεων. Πλέον, ολοένα και περισσότεροι από τους «ισχυρούς» παίκτες της οργανωμένης λιανικής προχωρούν σε αναπροσαρμογές των χρεώσεων που ισχύουν για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, ενώ στο «πυρήνα» των αλλαγών βρίσκεται η αύξηση του ορίου για τις δωρεάν παραδόσεις.
Συστάσεις για τις ψηφιακές διαφημίσεις
Ο IAB Europe δημοσίευσε συστάσεις για τα metrics και τα πρότυπα μέτρησης για την ψηφιακή διαφήμιση στα retail media, για αγορές της Ευρώπης. Πληροφορίες για τα retail media για την αναβάθμιση των μοναδικών insights που μπορούν να παρέχουν τα retail media networks, όπως το «New to Brand», θα δώσει ο IAB Europe σε διαδικτυακό σεμινάριο στις 19/3.
Πώς χρησιμοποιούν οι Έλληνες το Ιnternet
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει σταθερά το ποσοστό διείσδυσης του e-Commerce στην Ελλάδα, παρά την πλήρη επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat,
δύο στους τρεις χρήστες Internet στην Ελλάδα πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές μέσα στο 2023.
Μάλιστα, οι Έλληνες πλέον, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, όχι μόνο πραγματοποιούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών, αλλά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και για τις αγοραπωλησίες από φυσικά πρόσωπα, άλλους ιδιώτες, κυρίως μεταχειρισμένων αντικειμένων ή υπηρεσιών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.
ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν
Καινοτόμες και πρωτότυπες ήταν οι προτάσεις που προέκυψαν από τη συνεργασία φοιτητριών/φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που συμμετείχαν στον 5ο Φοιτητικό Διαγωνισμό «ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν». Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αντίστοιχου διεθνούς διαγωνισμού «Invent for the planet». Μέσα σε 48 ώρες, φοιτήτριες και φοιτητές του ΑΠΘ δημιούργησαν ομάδες, συνεργάστηκαν για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, έλαβαν τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από Καθηγήτριες/Καθηγητές του ΑΠΘ και στελέχη της αγοράς εργασίας, δημιούργησαν φυσικά και ψηφιακά πρωτότυπα της λύσης τους στα Εργαστήρια του ΑΠΘ και στο τέλος παρουσίασαν τις προτάσεις τους προς αξιολόγηση σε επιτροπή κριτών.
Εξαγορά της ελληνικής InAccel από την Intel
Το Marathon Venture Capital, που έχει επενδύσει 500.000 ευρώ στην InAccel, ανακοίνωσε και επισήμως την εξαγορά της από την Intel, deal που έκλεισε την προηγούμενη χρονιά. «Αυτή η μετάβαση αντιπροσωπεύει μια φανταστική εξέλιξη για όλους στην InAccel και ανυπομονούμε να δούμε τον αντίκτυπο που θα έχουν στην Intel» σημειώνεται σχετικά.
Η υβριδική εργασία άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω ευκαιρίες εξέλιξης
Η ευρεία υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας άνοιξε την πόρτα στις γυναίκες που ανήκουν σε κάποια μειονότητα , ώστε να υποβάλουν αίτηση για ανώτερες θέσεις στις εταιρείες τους, σύμφωνα με έκθεση της IWG.
Στο 33,5% η εκπροσώπηση των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις
Σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton, «Women in Business 2024», το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως, κατέγραψε περαιτέρω άνοδο κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, στο 33,5%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 35%.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, η κυρία Έφη Κουτσουρέλη, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Quest, ανέπτυξε τα θέματα που αφορούν στον χώρο της Τεχνολογίας και των STEM Την προαγωγή του Ηλία Μέξη στη θέση του Chief Commercial Officer ανακοίνωσε η Relevance Ο Δημήτριος Παπακανέλλου, νέος Εταίρος στο τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος Κοινή επιστολή απέστειλαν ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η ΓΣΕΕ, ζητώντας τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.
◆ Η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο αποδεικνύει ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν τις ψηφιακές υπηρεσίες που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
◆ Αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση, κοινωνικές δυνάμεις και επιχειρήσεις θα πείσουμε τους νέους ότι αξίζει να αλλάξουν για μια ακόμη φορά τη ζωή τους και να γυρίσουν στον τόπο που τους γέννησε. Κοντά στις οικογένειές τους, όχι μόνο γιατί τις νοσταλγούν αλλά γιατί η Ελλάδα γίνεται μια χώρα ευκαιριών
Κωστής Χατζηδάκης, Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
◆ Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και αρχίζει να ενσωματώνεται σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες, η συμμετοχή των γυναικών σε αυτόν τον τομέα είναι ουσιαστική, τόσο για τις ίδιες τις γυναίκες όσο και για την κοινωνία γενικότερα
Έφη Κουτσουρέλη, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Quest
◆ Το 2023 πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες σε αριθμό Εξαγορές και Συγχωνεύσεις της τελευταίας 15ετίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη σταθερότητας και μετασχηματισμού σε μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας
Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

facebook twitter youtube instagram linkedin