weekly D 21-1-22 sent

Bigger, Better, Stronger!

b2c
  • Η αυλαία σε ένα ακόμη Mobile World Congress έπεσε και σίγουρα οι διοργανωτές, ύστερα από τρεις «αναιμικές» χρονιές, θα έφυγαν με το χαμόγελο στα χείλη, καθώς το φετινό MWC ήταν bigger, better και stronger.
  • Bigger για την GSMA, better για τους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν την ευκαιρία να ρίξουν πολλές καλές ματιές στο μέλλον της mobile τεχνολογίας και stronger, καθώς αν μη τι άλλο προσέφερε πολλές δυνατότητες και πρόσφορο έδαφος για networking και για κλείσιμο συμφωνιών.
  • Με τα νούμερα των συμμετεχόντων να ανεβαίνουν κατά πολύ, η διοργανώτρια αρχή θα πρέπει να βρει τρόπους για να τους έχει όλους ευχαριστημένους, ένα task που δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
  • Ωστόσο, η πρωτεύουσα της Καταλονίας, που ζει και αναπνέει για το τεράστιο αυτό event, είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί. Φτάνει μόνο να μην ξεχνάνε να αλλάζουν πιο τακτικά τις μπουκάλες με το νερό στο Press Room (το οποίο μάλιστα φέτος είχε μεγαλώσει ακόμη περισσότερο), γιατί όπως και να το κάνεις οι δημοσιογράφοι με τόσα χιλιόμετρα που κάνουν, μια κάποια παραπάνω δίψα θα την έχουν. Δεν χρειάζεται τεχνητή νοημοσύνη για να έχεις νερό στο Press Room. Κοινός νους χρειάζεται!
  • Σκεπτόμενοι όλα όσα είδαμε αυτό το πολύ γεμάτο τετραήμερο (+1 μέρα που είχαμε τα εξωτερικά events της Κυριακής), δύο γράμματα αντηχούσαν από άκρη σε άκρη σε όλο το εκθεσιακό του Gran Fira: "A.I."
  • Μια τάση η οποία δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά ήρθε για να μείνει. Το επόμενο στοίχημα για όλους τους κατασκευαστές που θα πρέπει να κερδηθεί έχει να κάνει με την ενσωμάτωση της σε smartphones.
  • Η αρχή έγινε με το Galaxy S24 και, από ότι μπορέσαμε να συμπεράνουμε από την έκθεση, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές. Το ζήτημα είναι: θα πάμε περισσότερο σε hardware chip-based λύσεις, θα βασιζόμαστε εσαεί στο σύννεφο ή μήπως ένας συνδυασμός και των δύο είναι το κλειδί για το πιο πετυχημένο αποτέλεσμα;
  • Μια εταιρεία, όμως, που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα έχει πάει εξαιρετικά στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης και που μαζί με την Google οδηγεί τις εξελίξεις, είναι η Microsoft.
  • Συζητώντας με τον κ. Άλμπέρτο Μπουρλά (Channel Lead, Central-Eastern Europe – Middle East & Africa), μας δόθηκε η δυνατότητα στο booth της Microsoft να εξερευνήσουμε τον κόσμο της Τέχνης Νοημοσύνης.
  • Αφού είδαμε το co-pilot να δημιουργεί μικρά artistic αριστουργήματα και το Office 365, να φτιάχνει power points σε χρόνο DT μέσα από 75 σελίδες Word (πολύ χρήσιμο για όλους εκείνους που βλέπουν ppt file και παθαίνουν αναφυλαξία), συμμετείχαμε σε ένα virtual Teams meeting, το οποίο, αν μη τι άλλο, είναι ένας πιο εναλλακτικός τρόπος για να συνομιλείς με τους συναδέλφους σου από οποιοδήποτε σημείο κι εάν βρίσκεσαι, είτε στα headquarters, είτε σε μια βραχονησίδα... Φτάνει το 5G να πιάνει!
  • Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, στην Βαρκελώνη είχαμε (αναμενόμενα μάλλον) «πάρα πολύ τεχνητή νοημοσύνη», αυτόνομα αυτοκίνητα, καθώς επίσης και robotics.
  • Και σίγουρα, λίγο παραπάνω καλύτερες συνδέσεις θα απαιτούν και τα... Ολογράμματα. Πολλές ήταν οι εταιρίες (μεταξύ αυτών και η DT με το Concept T) που παρουσίασαν physical συσκευές οι οποίες σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στο Millennium Falcon, σε κάποιο μακρινό μακρινό γαλαξία.
  • Δεν γνωρίζουμε το εάν ποτέ θα μπορέσουν να γίνουν commercial προϊόντα -που θα γίνουν- και το ποιο μπορεί να είναι το κόστος τους, αλλάζοντας πλήρως τον τρόπο που επικοινωνούμε, αλλά σίγουρα δεν γίνεται να μην θαυμάσεις το που έχει φτάσει η τεχνολογία. Εντάξει, μάλλον δεν πρόκειται να δείτε τον υπογράφοντα να σας λέει τα νέα της αγοράς με ολόγραμμα, σαν τον Obi Wan Kenobi, αλλά ευελπιστώ ότι κάποιες εξειδικευμένες εφαρμογές ίσως να μην είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται.
  • Αφήνοντας όμως το μακρινό μέλλον (ναι μέχρι και ιπτάμενο αυτοκίνητο είχαμε στο MWC... Αν και βεβαίως θα το χαρακτηρίζαμε «κομματάκι ακριβό», δηλαδή μόλις στα 370.000 ευρώ) και κοιτάζοντας πιο πολύ τους επόμενους κοντινούς μήνες, πολλά θετικά σχόλια απέσπασε το Snapdragon Elite X platform της Qualcomm, μια πλατφόρμα που έρχεται για να αντιπαρατεθεί στα laptops τόσο με την Apple και τη σειρά Μ2 (ακούγεται performance 50% περισσότερο σε σύγκριση με το M2 chipset), όσο και με την παντοκρατορία της Intel στον τομέα των Windows-based laptops. Σίγουρα αυτή η μάχη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον...
  • Η γιορτή της Βαρκελώνης έκλεισε και με τα GLOMO AWARDS, με την Google να αποσπάει το «χρυσό αγαλματίδιο» για το best smartphone για το Pixel 8, λόγω της εξαιρετικής απόδοσης και καινοτομίας!
  • Μάλλον για αυτή την επιλογή, κάπου θα έβαλε το χεράκι της και η Τεχνητή Νοημοσύνη… Αλλά, ας μην αφήσουμε την καλή εικόνα των Awards να … «πιξελιάσει», με τα δικά μας σχόλια!!!
b2b
  • Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, το φετινό MWC και εμείς σας στέλνουμε τις τελευταίες εντυπώσεις και εξελίξεις.
  • Αρχικά, σε μια αποκλειστική συνέντευξη με το Infocom, κατά τη διάρκεια του MWC24 στη Βαρκελώνη, ο Ιωάννης Τενίδης, Επικεφαλής Marketing του Επιχειρησιακού Τομέα Ασύρματων Λύσεων της Intracom Telecom, μίλησε για τους φιλόδοξους στόχους και τις πρωτοποριακές στρατηγικές που διαμορφώνουν το μέλλον της συνδεσιμότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  • Καθώς διανύουμε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, η εταιρεία αναπτύσσει τη ραχοκοκαλιά της υποδομής που είναι απαραίτητη για τις αυξανόμενες απαιτήσεις που υπάρχουν.
  • Το τηλεπικοινωνιακό τοπίο υφίσταται έναν σημαντικό μετασχηματισμό, με την ευρωπαϊκή πολιτική να πιέζει για επέκταση των υπηρεσιών gigabit, ώστε να καλυφθεί ολόκληρος ο πληθυσμός έως το 2030. «Ότι υπάρχουν πάρα πολλοί φιλόδοξοι στόχοι, το ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό, πολλά χρόνια. Και σαν εταιρεία, προετοιμαζόμαστε», σημείωσε ο κ. Τενίδης, υπογραμμίζοντας τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Intracom Telecom γύρω από τη στρατηγική που έχει αναπτύξει η Γηραιά ήπειρος, με τον ίδιο να αναφέρει πως, ως Ευρώπη, «θα πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Και όχι μόνο ως Ευρώπη, αλλά και ως Ελλάδα, να συμπληρώσουμε εμείς. Ευτυχώς, έχουμε στη χώρα μας μία Intracom Telecom που είναι ένας από τους βασικούς παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς!
  • Την ίδια στιγμή, σε μια ακόμη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια MWC24, ο Jefferson Wang, Global Technology Convergence Lead της Accenture, μίλησε στο Infocom για την τρέχουσα κατάσταση και τη μελλοντική πορεία των τηλεπικοινωνιών, αναλύοντας την συσχέτιση μεταξύ της τεχνολογικής εξέλιξης και των απαιτήσεων της αγοράς.
  • Σημείωσε, παράλληλα, πως «ως management consultants, η δουλειά μας ήταν πάντα να βρίσκουμε τις ανεπάρκειες σε μια διαδικασία και να τη βελτιστοποιούμε. Τώρα, περνάμε από την αυτοματοποίηση στη νοημοσύνη».
  • Ο Wang αναφέρθηκε στους τρεις κύριους θεματικούς πυλώνες της παρουσίας της Accenture στο MWC24, φέρνοντας στο προσκήνιο το στρατηγικό όραμα της εταιρείας:
  • «Η Accenture έχει τρία μεγάλα themes στο MWC φέτος», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως αυτά αφορούν στην ανάπτυξη ενός «ψηφιακού πυρήνα», στη δημιουργία νέων εμπειριών και στο μέλλον των τεχνολογιών δικτύου – θέματα που ενσωματώνουν μια σειρά προκλήσεων και ευκαιριών. Βασικό συστατικό και των τριών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η generative τεχνητή νοημοσύνη – ένα θέμα που απασχόλησε πολλές εταιρείες κατά τη διάρκεια της φετινής έκθεσης.
  • Από την άλλη, καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ολοένα και περισσότερες κυβερνοαπειλές, οι παραδοσιακές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας υφίστανται έναν σημαντικό μετασχηματισμό.
  • Μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Infocom ο Marc Rivero, Lead Security Researcher της Global Research and Analysis Team (GReAT) της Kaspersky, στο περιθώριο του MWC24, ρίχνει «φως» στο εξελισσόμενο τοπίο των κυβερνοεπιθέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των κρίσιμων υποδομών όπως οι μεταφορές, τονίζοντας, παράλληλα, τον ρόλο της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.
  • Ο Rivero υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα αυτών των εξωτερικών απειλών, επισημαίνοντας: «Μιλάμε για εξωτερικούς παράγοντες που προσπαθούν να αποκτήσου πρόσβαση στα συστήματα, να τα διαχειριστούν, να αποσπάσουν πληροφορίες και, στη συνέχεια, να τις χρησιμοποιήσουν για λογαριασμό τους». Αυτό δεν φέρνει στο προσκήνιο μόνο τις επιθέσεις στα σχετικά συστήματα, αλλά και τις ευρύτερες επιπτώσεις της εξαγωγής και πώλησης πληροφοριών, με τους κακόβουλους παράγοντες να στοχεύουν στην εκμετάλλευση των δεδομένων που αποσπούν. Τα δεδομένα, όπως λένε, είναι ο νέος χρυσός. Και ο χρυσός είναι κάτι που μπορεί και να... κλαπεί.
  • Τέλος, να σας πούμε πως ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συμμετείχε σε συζήτηση στην οποία το ελληνικό δημόσιο παρουσιάστηκε ως παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού, την οποία διοργάνωσε η Telekom.
  • Ο κ. Κυρανάκης προανήγγειλε πως θα υιοθετηθεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο. Όλα γίνονται ψηφιακά και αυτό είναι καλό!

Jefferson Wang, Accenture: Περνάμε από την αυτοματοποίηση στη νοημοσύνη

Marc Rivero, Kaspersky: Η κυβερνοασφάλεια απαιτεί εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση

Ιωάννης Τενίδης, Intracom Telecom: Θα πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά, πολύ σύντομα

Η Huawei υπογράφει μνημόνιο συμφωνίας με την AVOW και την Turismo Andalucia

facebook twitter youtube instagram linkedin