weekly D 21-1-22 sent

Μαλλιά κουβάρια με τις τιμές των telecoms αλλά άνθρακες ο θησαυρός

Αυτό που προέκυψε ως… κεραυνός εν αιθρία, αποδείχτηκε περισσότερο «storm in a teacup» Βέβαια, με την ένδεια των ειδήσεων, κάποιοι πήγαν να το αναδείξουν σε «θέμα», αλλά γρήγορα κατάλαβαν τη μλκ τους και το έκαναν… γαργάρα Τι έγινε; Στη συνέντευξη του έμπειρου δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά με τον πρωθυπουργό, τον ρώτησε για τις τιμές των Τηλεπικοινωνιών, υπαινισσόμενος ότι είναι ακριβές Βέβαια, βασίστηκε στις «ονομαστικές τιμές» των διαφόρων πακέτων που οι παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα Κανένα πρόβλημα, διότι στο παρελθόν την έχουν πατήσει ακόμη και διεθνείς εταιρείες που κάνουν έρευνες Βλέπετε, εδώ είναι «Μπαλκάνια», δεν είναι παίξε - γέλασε Ο πρωθυπουργός αποδείχτηκε πιο έμπειρος από τον δημοσιογράφο και απέφυγε έντεχνα την τοποθέτηση σε ένα θέμα που θα μπορούσε να τον εκθέσει Σε γενικές γραμμές, σε μία φάση που «το ψωμί θα πάει 16 και το λάδι έχει πετάξει», το να πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα των τηλεπικοινωνιών ήταν και άκομψο και άδικο Και ήταν πολύ ώριμο από την πλευρά της αγοράς που δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, για την προφανή αδικία Ας περάσουμε όμως στο επόμενο θέμα Καθώς το 2024 προχωρά, η αγορά -και όχι μόνο η τηλεπικοινωνιακή- επανέρχεται σε «φυσιολογικούς» ρυθμούς Είναι πλέον σαφές πως αν δεν γιορτάσουμε τον Άγιο Γιάννη, προκοπή... δεν κάνει! Αυτό που δεν δείχνει να σταματά -και που συνεχίστηκε, με εντατικούς ρυθμούς, ακόμη και στις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς- είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους Αν μεταβείτε στην ενότητα e-government του Weekly Telecom, θα το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε, αφού εννιά στους δέκα Έλληνες είναι «όλη μέρα μ’ ένα κινητό στο χέρι» Στα telecoms, τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα και η αγορά φαίνεται πως αναμένει τα επόμενα βήματα και εξελίξεις, που μας πάνε προς το 5G Stand-Alone Επί του παρόντος πάντως, φαίνεται πως δεν έχει ξεκινήσει τις τυμπανοκρουσίες, διατηρώντας στάση αναμονής και σοβαρότητας Ένα από τα «διδάγματα», άλλωστε, που μας άφησε η εποχή κατά την οποία έγινε διαθέσιμο το 5G, ήταν πως ο πήχης τέθηκε πολύ ψηλά και οι καταναλωτές περίμεναν πώς θα αλλάξει ο κόσμος γύρω τους από τη μια μέρα στην άλλη Τα πράγματα με την τεχνολογία δεν είναι πάντα έτσι, καθώς χρειάζεται χρόνος (και χρήμα) για να εκμεταλλευτεί, κάθε πλευρά, τις νέες δυνατότητες Κρατήστε και ότι οι τηλεφωνικές υπηρεσίες είναι από τις ελάχιστες υπηρεσίες - προϊόντα που συμβάλλουν αρνητικά στον πληθωρισμό Αν υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλαμε να σας τονίσουμε για αυτήν την εβδομάδα, είναι πως το Big Tech μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο ρυθμιστικό «μικροσκόπιο» και πώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να μας απασχολεί σημαντικά Τελικά, δεν αποδεικνύεται «φούσκα» η AI, όπως περίμεναν -ή ήθελαν- ορισμένοι... Αν και για κάποιους σε αυτή τη φάση είναι πιο πολύ εργαλείο marketing και λιγότερο θέμα ενσωμάτωσης στις διαδικασίες και εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της Καλή εβδομάδα!

Βάση δεδομένων η Ελλάδα

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ολοκλήρωσε την έγκριση της χορήγησης κινήτρων προς τη Microsoft, ώστε να ξεκινήσει το περιλάλητο έργο κατασκευής τριών νέων data centers του αμερικανικού κολοσσού.
Ο χαρακτηρισμός της επένδυσης ως «στρατηγική», έλυσε τα χέρια στο υπουργείο ώστε να εφαρμοστούν διαδικασίες fast track για την αδειοδότηση, και τη χωροθέτηση μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης.
Όπως φαίνεται, η εταιρεία έχει πάρει όλες τις διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη πρόοδο των διαδικασιών, και οι πληροφορίες λένε ότι βρίσκεται στη φάση επιλογής κατασκευαστή. Μάλιστα έχει ήδη λάβει προσφορές τριών τουλάχιστον εταιρειών, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, και Άκτωρ – Intrakat, κάτι που καθιστά σαφές ότι η έναρξη των εργασιών πλησιάζει γοργά. Προφανώς ο Άδωνις Γεωργιάδης, λίγο πριν μετακομίσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης προς το Υπουργείο Υγείας, φρόντισε να ολοκληρώσει κάθε εκκρεμότητα, ώστε να ανοίξουν γρήγορα τα εργοτάξια.
Αυτά θα είναι τρία, εκ των οποίων τα δύο θα είναι στο Κορωπί με δυναμικότητα 9,6 MW, και ένα στα Σπάτα με ισχύ 19,2 MW.
Η επένδυση της Microsoft, αν και εμβληματική, είναι μόνο ένα τμήμα του συνολικού σχεδιασμού των επενδύσεων σε data centers στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Research & Markets, η Ελλάδα εξελίσσεται σε προτιμητέα χώρα για τη χωροθέτηση επενδύσεων σε data centers, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι επιλέγουν να μετακινούνται από παραδοσιακές -μέχρι σήμερα- αγορές, σε νέες, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι τιμές στην αγορά του real estate παραμένουν σε λογικά επίπεδα.
Ένας πρόχειρος υπολογισμός σε ορατό χρονικό ορίζοντα τετραετίας, μας δείχνει ότι Microsoft, Digital Realty, Google, Amazon Web Services, Lancom, Sparkle και Hellas Sat, θα έχουν συνολικά 24 εγκαταστάσεις με την αθροιστική ισχύ τους να διαμορφώνεται σε 139 MW. Έτσι, η Ελλάδα διεκδικεί με προϋποθέσεις τον τίτλο του hub διακίνησης και αποθήκευσης δεδομένων, διασυνδέοντας τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με την Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή εκστρατεία στις ΗΠΑ

Σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών είχε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις για τήρηση προβλέψεων των Ευρωπαϊκών κανονισμών σχετικά με τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act – DMA), τις μονοπωλιακές πρακτικές, του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά και των προβλημάτων παραγωγής και διάθεσης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
Η κα. Vestager είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Apple, Tim Cook, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Sundar Pichai, τον επικεφαλής της Intel, Pat Gelsinger, αλλά και τον επικεφαλής της Qualcomm, Cristiano Amon.
Συγκεκριμένα, οι συναντήσεις με τον Cook και τον Pichai, αφορούσαν στη συμμόρφωση της Apple και της Alphabet για την υποβολή, έως τις 7 Μαρτίου, αρχικών εκθέσεων σχετικά με τις δραστηριότητές τους. Φυσικά δεν έλλειψαν οι αναφορές σχετικά με την εξέλιξη της εξέτασης των υποθέσεων ανταγωνισμού, που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αφορά μονοπωλιακές πρακτικές.
Από την άλλη, οι συναντήσεις με τους κατασκευαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, επικεντρώθηκαν στην αγορά των chips, τονίζοντας ότι η παραγωγή και η επάρκεια της αλυσίδας παραγωγής, αποτελεί στρατηγικό παράγοντα για την οικονομική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση της Επιτρόπου, με τον επικεφαλής της Intel, Pat Gelsinger, με τον οποίο συζήτησαν την πρόθεση της ΕΕ να επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει την ενίσχυση των επενδύσεων της, σε εγκαταστάσεις εντός του ευρωπαϊκού «μπλοκ».
Θυμίζουμε ότι η Ευρώπη, από τις 21 Σεπτεμβρίου 2023, έχει ήδη αποφασίσει να εφαρμόσει την πρωτοβουλία Chips Joint Undertaking, η οποία μεταξύ άλλων έχει ως στόχο την παραγωγή εντός ευρωπαϊκού εδάφους του 20% των ημιαγωγών στον κόσμο, έως το 2030.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχει προσκαλέσει εταιρείες και οργανισμούς που θα συμμετέχουν στις πιλοτικές γραμμές παραγωγής, μεταξύ των οποίων βρίσκεται φυσικά και η Intel.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Τηλεπικοινωνίες: Αρνητικό πρόσημο στον πληθωρισμό
  Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως η μεταβολή στις τηλεφωνικές υπηρεσίες είναι αρνητική και συγκεκριμένα - 3,5%, με επίπτωση στον ΔΤΚ -0,14%. Με άλλα λόγια, οι τηλεφωνικές υπηρεσίες είναι από τις ελάχιστες υπηρεσίες - προϊόντα που συμβάλλουν αρνητικά στον πληθωρισμό.
  Την ίδια στιγμή, βάσει στοιχείων της Tefficient, σε κάθε χώρα της ΕΕ, παρατηρείται ένα κενό πληθωρισμού στην «Επικοινωνία», που σημαίνει ότι ο συνολικός ρυθμός πληθωρισμού υπερέβαινε το ποσοστό πληθωρισμού στην «Επικοινωνία». Αυτό σημαίνει ότι η «Επικοινωνία» δεν λειτούργησε ποτέ ως μοχλός του συνολικού πληθωρισμού. Μάλιστα, συνέβαλε στη μείωση του.
  Για την Ελλάδα, αυτό το κενό από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023 καταγράφεται στο 6,6%. Σημειώνεται ότι αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις Τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα είναι η ΕΕΤΤ, ενώ επίκειται η δημοσίευση από τη μεριά της Αρχής νέας μελέτης που έχει παραγγείλει για τις τιμές.
  Σε πείσμα των καιρών, του πληθωρισμού και των…. πονηρών ερωτήσεων, η αγορά τηλεπικοινωνιών παραμένει με αρνητικό πρόσημο. Πόσες άλλες αγορές αλήθεια, μπορούν να επικαλεστούν κάτι ανάλογο;
 • eSim και Half Sim από τη Nova
  Η Nova παρουσίασε τις κάρτες eSim και Half Sim, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή, με γνώμονα το περιβάλλον και την ευκολία για τους συνδρομητές της. Η κάρτα eSim λειτουργεί ακριβώς όπως μια κάρτα Sim σε φυσική μορφή, ενώ είναι συμβατή με μία μεγάλη γκάμα συσκευών που διαθέτουν τεχνολογία eSim. Είναι διαθέσιμη για ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες συμβολαίου Nova και παρέχεται δωρεάν. Η κάρτα Half Sim αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς χρησιμοποιεί 50% λιγότερο πλαστικό και μειώνει κατά 25% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται κατά την κατασκευή και τη μεταφορά σε σχέση με τις παραδοσιακές κάρτες Sim. Επιπλέον, παράγει λιγότερα απορρίμματα και για τον χρήστη, χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα.
  Τηλεπικοινωνιακός πολιτισμός! Αν θέλετε τη γνώμη μας, πιστεύουμε πως θα έπρεπε ήδη να έχουμε μεταβεί σε μια αγορά που χρησιμοποιεί αποκλειστικά eSim. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το iPhone 15 λειτουργεί μόνο με τέτοια. Όχι μόνο μειώνεις τη χρήση πλαστικού, αλλά κάνεις και πιο εύκολη τη διαδικασία. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι SIM θα… μετασχηματιστούν ψηφιακά. Και αυτό είναι μονόδρομος!
 • Μητσοτάκης: περί παρέμβασης στις τιμές
  Είναι προφανές πως ότι σχετίζεται με την τσέπη των καταναλωτών και ειδικά στην εποχή αυτή με την μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα, αποτελεί μείζον θέμα, άξιο να ασχοληθούν τα Μέσα Ενημέρωσης.
  Και μέχρι εκεί όλα καλά. Η διαστρέβλωση όμως των λεγομένων του πρωθυπουργού ώστε να έχουμε τίτλο που τραβάει το ενδιαφέρον είναι άλλης τάξεως ζήτημα... Ανάμεσα σε όλα που ρώτησε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Κουβαράς, στην κρατική τηλεόραση τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν και το εξής: Γ. Κουβαράς: «Και σε άλλους τομείς; Παραδείγματος χάρη, στις τηλεπικοινωνίες έχουμε 53% πάνω τις τηλεπικοινωνίες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μου λέτε ενέργεια, μου λέτε τρόφιμα. Οι τηλεπικοινωνίες είναι άλλος ένας τομέας, στις οποίες ακόμα δεν έχετε παρέμβει».
  Από την απάντηση του πρωθυπουργού δεν προκύπτει ότι υπάρχει αυτή την στιγμή παρέμβαση για τις τιμές στις τηλεπικοινωνίες (όπως δυστυχώς έσπευσαν να που πουν κάποια μέσα ενημέρωσης). Αν υπήρχε το πιθανότερο είναι πως θα το γνωρίζαμε. Θα υπάρξει στο μέλλον; Έτσι όπως απάντησε ο πρωθυπουργός, ούτε αυτό προκύπτει, αλλά βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο μέλλον. Και μάλλον αυτό ήταν και το πνεύμα του κ. Μητσοτάκη στην γενική απάντηση που έδωσε αν και ο κ. Κουβαράς τον ρωτά πολύ συγκεκριμένα για τις τηλεπικοινωνίες.
  Μαλλιά κουβάρια τα έκανε ο Κουβαράς, γιατί οι πραγματικές τιμές της αγοράς δεν έχουν καμία σχέση με τις ονομαστικές. Αλλά εδώ την έχουν πατήσει διεθνείς εταιρείες ερευνών... Εκεί ακριβώς έπεσε στην παγίδα και το έμπειρος δημοσιογράφος. Την εποχή που με 15 ευρώ, περίπου, αγοράζεις απεριόριστα «τα πάντα όλα», για ποια ακρίβεια μιλάμε;
 • Project Stardust από την Iridium
  Η Iridium Communications ανακοίνωσε το Project Stardust, το οποίο αποτελεί μια εξέλιξη της στρατηγικής της για direct-to-device (D2D). Η λύση θα βασίζεται στο υπάρχον δορυφορικό σύνολο της Iridium που βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και θα επιτρέπει την άμεση σύνδεση των δορυφόρων με smartphones, αυτοκίνητα, tablet και άλλες συσκευές, μέσω 5G.
  Είναι θέμα χρόνου το D2D σε συνεργασία βεβαίως με τους παρόχους. Ξεχάστε σκοτεινές τρύπες και περιοχές χωρίς σήμα. Όλα ένα θα γίνουν!
 • Vodafone: Στην Ελλάδα η Della Valle
  Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχές του επόμενου μήνα έρχεται στην Αθήνα η Margherita Della Valle, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Vodafone Βρετανίας. Δεν κατέστη γνωστό αν εκτός από στελέχη της Vodafone θα δει και κυβερνητικά στελέχη.
  Η έλευση της πάντως γίνεται σε μία στιγμή που υλοποιούνται κανονικά οι επενδύσεις, ενώ βλέπουμε τη Vodafone να αντεπιτίθεται εμπορικά σε κάποιους τομείς.
  Ήταν καιρός να μας έρθει και η σιδηρά κυρία της Vodafone!
 • Μια παράταση που βαπτίστηκε δεύτερος γύρος
  Δεν βγήκε στο καθορισμένο χρονικό διάστημα «λευκός καπνός» για τα δικαιώματα του UEFA Champions League. Έτσι, η αρμόδια TEAM που διαχειρίζεται οικονομικά τα δικαιώματα των αγώνων του Champions League, του Europa League και του Europa Conference League δεν ανακοίνωσε κάποιον νικητή από τους μνηστήρες (Cosmote TV, ANT1, Mega) για την τριετία 2024-27 (Σ.Σ. η Nova δεν συμμετείχε στη διαδικασία).
  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά από πλευράς Cosmote TV (και για τις τρεις διοργανώσεις) ήταν μικρότερη σε σχέση με την τρέχουσα τριετία (ακούγεται, χωρίς να επιβεβαιώνεται, περί 30 εκατ. ανά σεζόν, ήτοι 90 εκατ. ευρώ συνολικά), αν και οι αγώνες -με την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής- θα είναι περισσότεροι. Άγνωστες είναι οι προσφορές των ΑΝΤ1 και Mega που διεκδικούν μέρος των «πακέτων».
  Realpolitik από την Cosmote TV! Βέβαια η ΤΕΑΜ θα ήθελε μία μικρότερη δόση ρεαλισμού και μία μεγαλύτερη δόση χρημάτων αλλά c est la vie!
 • Ξεκίνησε ήδη το ταξίδι των δύο ΑΝΤ1+ Originals, «Σέρρες» και «Σώσε Με», στο Netflix. @@@ Με το που πάτησε το πόδι της στην ΕΡΤ η νέα διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Κασκανιώτη, βάζει τη «σφραγίδα» της @@@ Άλλωστε για αυτό «επιστρατεύθηκε» @@@ Έχει δημιουργήσει το Kids TV, το Music TV και τώρα στήνει το Olympic Channel για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το καλοκαίρι σε Λιλ και Παρίσι @@@ Βλέψεις για επέκταση και στην Κρήτη έχει το One Channel @@@ Η εταιρεία του Διονύση Παναγιωτάκη που λειτουργεί το περιφερειακό One Channel, κατοχύρωσε μέσω του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας δύο διακριτούς τίτλους, το «One Channel Κρήτη» και το «One Creta» @@@ Παραμένει ζημιογόνος η ελληνική TV, με εξαίρεση τον ΣΚΑΪ, που συνέχισε τις κερδοφόρες χρήσεις και το Mega, για το οποίο η Alter Ego MME δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα αποτελέσματά του @@@ To 2024 ξεκινάει στο Vodafone TV το αφιέρωμα LANTHIMOS ANTHOLOGY, με όλες τις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου. @@@ We are second, we try harder έλεγε μία παλιά κλασική διαφήμιση @@@ Η Nova δίνει τη δυνατότητα σε όσους κάνουν νέα αίτηση στα προγράμματα ΕΟΝ ή ΕΟΝ+ να συμμετάσχουν στο μεγάλο διαγωνισμό για να κερδίσουν ένα από τα 50 απίθανα δώρα τεχνολογίας. @@@ Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • ChatGPT και στα αυτοκίνητα
  Η Volkswagen ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ενσωματώσει το ChatGPT της OpenAI στα οχήματά της, ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
 • Έφτασε το GPT Store
  Η OpenAI παρουσίασε το GPT Store, μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους προγραμματιστές και τους χρήστες να δημιουργήσουν και να μοιραστούν τις προσαρμοσμένες εκδόσεις του δημοφιλούς chatbot, ChatGPT.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Μικρή βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες
  Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ για τον Δεκέμβριο του 2023, μικρή βελτίωση παρουσιάζει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού και διαμορφώνεται στις 110,3 (από 108,7) μονάδες, ήπια υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι (107,1 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν αισθητά στις +29 μονάδες, ενώ αντίθετα πτωτικά κινούνται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώνονται στις +24 (από +29) μονάδες.
GY-1537-600X80-1
 • Με τραπεζική κάρτα και smartphone στα ΜΜΜ
  Τεχνολογική αναβάθμιση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) αναμένεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΑ και του αναδόχου του έργου HST A.E., μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μετά την αναβάθμιση, θα επιτρέπεται η χρήση τραπεζικών καρτών και κινητών συσκευών για τις μετακινήσεις με ΜΜΜ αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία, Τρόλεϊ), ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα υποστήριξης MaaS (Mobility as a Service), για διασύνδεση με εφαρμογές συνεργατών κινητικότητας όπως ταξί, ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες κτλ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά τη συγκεκριμένη αναβάθμιση, το επιβατικό κοινό δεν θα χρειάζεται να προμηθευτεί εισιτήριο μέσω των εκδοτηρίων ή των εκδοτικών μηχανημάτων, αλλά ούτε και να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της βέλτιστης.
  Επιτέλους! Ας βάλουμε τέλος στις κάρτες και την αναζήτηση εισιτηρίων εκεί που δεν υπάρχουν - ομολογουμένως, είναι δύσκολο να βρεις εισιτήριο αν είσαι μακριά από σταθμό του μετρό. Την ώρα που μπορείς να πληρώσεις παντού με κάρτα και smartphone, τα ΜΜΜ πρέπει να περάσουν και αυτά σε αυτήν την εποχή. Το συντομότερο!
 • Σε θετική τροχιά οι ελληνικές επιχειρήσεις
  Σε θετική τροχιά συνέχισαν να κινούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2023, παρά τις προκλήσεις εξαιτίας του πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στο ΕΒΕΑ, για τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων, την περασμένη χρονιά ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων επιταχύνθηκε περαιτέρω, με αποτέλεσμα το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών να εμφανίζεται διευρυμένο σε σύγκριση με το 2022.
 • Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στη ΜΕΒΓΑΛ
  Με μία σημαντική βράβευση ξεκίνησε το 2024 για τη ΜΕΒΓΑΛ. Τη Δευτέρα 8/01/24 το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) τίμησε την Πρόεδρο της εταιρείας, κα. Μαίρη Χατζάκου, με το βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΒΕΑ.
 • Νέα επένδυση του Ομίλου SOFTONE στην αγορά λογισμικού εστίασης
  Ο Όμιλος SOFTONE ανακοίνωσε την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.
 • Υποκατάστημα στην Κρήτη για την INFOSUPPORT BUSINESS
  Η INFOSUPPORT BUSINESS ανακοίνωσε την ίδρυση νέου υποκαταστήματος στην Κρήτη, κατόπιν της ολοκλήρωσης της εξαγοράς και απορρόφησης της INFOMEN.
 • Νέο Terafactory για την Adtran
  Η Adtran ανακοίνωσε το άνοιγμα του νέου της Terafactory στο Meiningen της Γερμανίας, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και επιταχύνοντας τις περιφερειακές τεχνολογικές εξελίξεις.
 • Εντός ΕΕ τα δεδομένα της Microsoft
  Η Microsoft παρουσίασε σχέδια για την συμμόρφωσή της με τους κανόνες της ΕΕ, κρατώντας τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της στην Ευρώπη εντός της ΕΕ.
 • Επίτιμα μέλη του Ε.Β.Ε.Π.
  Ανακηρύχθηκαν Επίτιμα μέλη του Ε.Β.Ε.Π. ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Χάρης Βαφειάς, ο Δημήτρης Θεοδοσίου, ο Δημήτρης Κούστας και βραβεύτηκε το Enterprise Greece.
 • «Ψηφιακές Συναλλαγές»
  Η Κοινωνία της Πληροφορίας ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σχεδιάζει την προκήρυξη νέων κύκλων χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για το Πρόγραμμα ΙΙΙ «Ψηφιακές Συναλλαγές».
600x80 LTBC digital banner
 • 38 νέες υπηρεσίες στο gov.gr τον Δεκέμβριο
  Με ρυθμό που ξεπέρασε την προσθήκη μίας υπηρεσίας την ημέρα, τον Δεκέμβριο του 2023 προστέθηκαν 38 νέες υπηρεσίες στο gov.gr. Έτσι, στο τέλος του 2023 οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου που προσφέρονται από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr έφτασαν τις 1638. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2023, στο gov.gr προστέθηκαν 189 υπηρεσίες από 40 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται είτε για νέες υπηρεσίες είτε για υπηρεσίες που προϋπήρχαν και εντάχθηκαν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη. Ακόμη, επτά επιπλέον φορείς ενέταξαν για πρώτη φορά υπηρεσίες τους στο gov.gr, ανάμεσα στους οποίους ο Άρειος Πάγος και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
 • Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών
  Η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ανακοίνωσε την έναρξη νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών, η οποία πιστοποιεί τις υφιστάμενες χρηματικές οφειλές προς τους Χρηματοδοτικούς Φορείς, το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
 • Σε λειτουργία η εφαρμογή e-Peitharxika για το Δημόσιο
  Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καθίσταται η απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο με την εφαρμογή e-Peitharxika, η οποία τέθηκε σε λειτουργία την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
 • Διαθέσιμη η άρση παρακράτησης κυριότητας επιβατικού ή δικύκλου
  Διαθέσιμη είναι πλέον και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας η ηλεκτρονική υπηρεσία για την άρση παρακράτησης κυριότητας επιβατικού ή δικύκλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης, μέσω του gov.gr.
 • Τόνωση των επενδύσεων στην καινοτομία στον τομέα της άμυνας
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν τη στήριξή στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ μέσω της δρομολόγησης του μηχανισμού μετοχικού κεφαλαίου στον τομέα της άμυνας. Η πρωτοβουλία, η οποία αποτελείται από 100 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και επιπλέον 75 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θα επεκτείνει σημαντικά την επενδυτική ικανότητα του ΕΤΕ για τη στήριξη, κατά την επόμενη τετραετία, ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και ταμείων επιχειρηματικών κεφαλαίων με στρατηγικές που καλύπτουν τεχνολογίες σχετικές με την άμυνα.
 • Ένταξη στη δράση «Πανεπιστήμια Αριστείας» του Ταμείου Ανάκαμψης
  Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προέβη στην προδημοσίευση πρόσκλησης για ένταξη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Πανεπιστήμια Αριστείας» / «Προώθηση της ποιότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στα πανεπιστήμια».
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Alibaba στην Ελλάδα
  Πόδι στην Ελλάδα βάζει η Τrendyol - και με την κίνηση αυτή εισέρχεται και ο κινεζικός κολοσσός Alibaba καθώς κατέχει το 76,1% της τουρκικής πλατφόρμας.
 • Συνεχίζονται οι εκπτώσεις
  Έως και το τέλος Φεβρουαρίου θα διαρκέσουν οι εκπτώσεις σε φυσικά και online καταστήματα. Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ.
 • Επιστροφές πωληθέντων προϊόντων
  Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό λιανεμπορίου National Retail Federation (NRF), το 2023, επιστράφηκε περίπου το 14,5% όλων των πωληθέντων προϊόντων. Οι ηλεκτρονικές αγορές είχαν ακόμη περισσότερες επιστροφές, σε ποσοστό 17,6%, σε σύγκριση με 10,02% για τα φυσικά καταστήματα.
 • Αυξήθηκαν οι τιμές του LinkedIn
  Η υψηλότερη ζήτηση αύξησε τις τιμές των διαφημίσεων στο LinkedIn, καθώς τα brands ανακατανέμουν τις δαπάνες μετά την αποχώρηση ή την παύση των καμπανιών στην πλατφόρμα X.
 • Peer-to-peer πληρωμές στο X
  Το κοινωνικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Elon Musk, το X, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει από φέτος να προσφέρει peer-to-peer πληρωμές.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Η Blueground επεκτείνεται στην Ιαπωνία
  Η Blueground σύναψε την πρώτη της συμφωνία franchise με τη Mitsubishi Estate, προκειμένου να επεκταθεί στην ιαπωνική αγορά. Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία είναι μέρος του νέου μοντέλου στρατηγικής ανάπτυξης της Blueground, η οποία σήμερα διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 15.000 διαμερισμάτων σε 32 πόλεις διεθνώς.
cl8-sept-2019-600x80
 • Πρόεδρος στο ΕΚΤ ο Λάζαρος Βρυζίδης
  Πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου διορίστηκε ο πρώην Πρύτανης ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά και Ομότιμος καθηγητής του ΠΑΔΑ, Λάζαρος Βρυζίδης, από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
 • Επικεφαλής του δημόσιου τομέα της AWS ο Παύλος Χατζηδημητρίου
  Η Amazon Web Services (AWS) διόρισε τον Παύλο Χατζηδημητρίου ως επικεφαλής του δημόσιου τομέα για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.
 • Νέος επικεφαλής στο Elevate Greece
  Σύμφωνα με πληροφορίες -και όπως μπορεί να δει κανείς και στο Linkedin του κ. Θεοφύλακτου- ο Φραγκίσκος Θεοφύλακτος διορίστηκε ως μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος του Elevate Greece, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Μιχαήλ Δρίτσα. Επίσης, ο Νικόλαος Παπουτσής διορίστηκε ως μεταβατικός Εντεταλμένος Σύμβουλος, σε αντικατάσταση της Έλλης Διακαναστάση.
 • Στην Βρετανία ο Λιανός
  Ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, μαζί με έναν ακόμα Έλληνα καθηγητή, τον Ιωάννη Κόκκορη, έγιναν μέλη του βρετανικού Competition Appeal Tribunal.
 • Αποχωρεί από το Δ.Σ. της Apple ο Άλ Γκορ
  Ο Άλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ακτιβιστής για το κλίμα, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Apple λόγω της πολιτικής της εταιρείας ότι οι διευθυντές δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για εκλογή μετά τη συμπλήρωση του 75ου έτους της ηλικίας τους.
 • Ο Νίκος Μαντζούφας στην Sunlight Group
  Η Sunlight Group, μέλος του επενδυτικού Ομίλου Olympia, υποδέχεται τον Νίκο Μαντζούφα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Chief Funding and Institutional Affairs Officer για το έργο της κατασκευής του gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου του ομίλου Sunlight.
 • Ενίσχυση εργαζομένων
  Ολοκληρώθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η Δράση «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις ενίσχυσης των ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων για τη συμμετοχή τους στις διαρθρωτικές αλλαγές και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Οικονομίας», σε ειδικότητες του τομέα Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
 • Όλος μας ο σχεδιασμός ξεκινάει και καταλήγει στον πολίτη, στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών μας προς αυτόν, στην απλούστευση της καθημερινότητας του.
  Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • Η ελληνική οικονομία πλέον αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα σε σχέση με οικονομίες άλλων κρατών της Ευρώπης. Από τα ελλείμματα έχει οδηγηθεί στα πλεονάσματα, το εμπορικό έλλειμμα μειώνεται τους τελευταίους μήνες και οι επενδύσεις αυξάνονται.
  Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π.

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

facebook twitter youtube instagram linkedin