weekly D 21-1-22 sent

Τα 30 χρόνια της κινητής τηλεφωνίας «ζωντανεύουν» στις οθόνες σας

Αν δεν βρεθήκατε στο Divani Caravel στις 14 Δεκεμβρίου του (περασμένου, πια) 2023, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε μια «σύγκλιση» του χθες, του σήμερα και του αύριο, κατά τη διάρκεια του 25ου Infocom World 2023, με αφορμή τα 30 χρόνια της κινητής στην Ελλάδα, μην ανησυχείτε @@@ Ολόκληρο το συνέδριο, με όλες τις παρουσιάσεις, τις ομιλίες και τα πάνελ, είναι πλέον διαθέσιμο on demand στο Youtube και μπορείτε να το παρακολουθήσετε από εδώ @@@ Στο περιθώριο του συνεδρίου, πραγματοποιήσαμε και μια σειρά συνεντεύξεων με σημαντικά στελέχη της αγοράς, από διάφορες εταιρείες, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε από τα ακόλουθα links: Adtran, Ifsas, NSS, Digital Realty, Legrand @@@ Φυσικά,, διαθέσιμη είναι και η εξαιρετικά σημαντική επιστημονική ενότητα @@@ Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προβλήθηκε και ένα αφιερωματικό βίντεο για τα 30 χρόνια κινητής, με τις διαφημίσεις που ξεχώρισαν όλα αυτά τα χρόνια @@@ Μπορείτε να το δείτε κι εσείς εδώ και να θυμηθείτε ξανά τον Πίου, το «σήμα καμπάνα», τον «φοβερό» Βλάση Μπονάτσο του «φορτώστε», κτλ. @@@ Εννοείται πως ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Infocom World 2024, και πως, μέχρι τότε, σας προσκαλούμε να προσθέσετε στις ατζέντες και τα ημερολόγια σας το Total Digital Transformation 2024, που έρχεται την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου @@@ Μείνετε συντονισμένοι, καθώς η χρονιά ξεκινά με δυνατούς -συνεδριακούς και όχι μόνο- ρυθμούς!

Ο παράδεισος δεν είναι πια εδώ

Λιγοστεύουν οι φορολογικοί παράδεισοι για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, μεταξύ τους και οι κολοσσοί του Big Tech, που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες και κάνουν χρήση των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών ή διευκολύνσεων που τους παρέχονται σε αυτές.
Με συντονιστή τον ΟΟΣΑ, πριν τρία χρόνια, 140 χώρες συμφώνησαν σε σειρά κανόνων, που -ούτε λίγο ούτε πολύ- προβλέπουν ότι εάν το κέρδος μίας πολυεθνικής φορολογείται με χαμηλό συντελεστή σε μία χώρα, οι άλλες χώρες θα μπορούν να χρεώνουν συμπληρωματική εισφορά.
Έτσι, τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η πρόβλεψη αυτής της συμφωνίας έχει ενεργοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τον Καναδά, και ισχύουν για πολυεθνικές εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως στο νέο πλαίσιο θα συμμετάσχουν και χώρες που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι» για τις πολυεθνικές, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και τα Μπαρμπάντος, που ως τώρα είχαν εταιρικό φορολογικό συντελεστή 5,5%.
Αυτές μάλιστα οι χώρες φαίνεται ότι θα είναι και οι πλέον κερδισμένες από την πίτα των 220 δισεκατομμυρίων, από πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν σε ετήσια βάση παγκοσμίως.
Η Κομισιόν ανέφερε πως το πλαίσιο των κανόνων ελάχιστης πραγματικής φορολόγησης που συμφωνήθηκαν ομόφωνα από τα κράτη μέλη το 2022, θα προσδώσει περισσότερη δικαιοσύνη και μεγαλύτερη σταθερότητα στο φορολογικό τοπίο στην ΕΕ και παγκοσμίως, ενώ παράλληλα θα το εκσυγχρονίσει και θα το προσαρμόσει καλύτερα στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο ψηφιακό κόσμο.
Βέβαια, τα κράτη που ως τώρα αποτελούσαν τα «καταφύγια» των πολυεθνικών, δεν θα διακινδυνέψουν να χάσουν την ταυτότητα της «φιλόξενης χώρας», και αναμένουμε να θεσπίσουν «διευκολύνσεις» μέσω πιστώσεων, επιχορηγήσεων ή επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις-κολοσσούς που έχουν έδρες στις χώρες τους. Κάτι που είναι βέβαια θεμιτό και έχουμε δει και στην Ελλάδα, με δεδομένη τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Νυν υπέρ πάντων η Ασφάλεια

Το είχαμε γράψει πριν καιρό, λίγο μετά την παράδοση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Πιερρακάκη στον Δημήτρη Παπαστεργίου, ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του e-gov, το βάρος έπρεπε να πέσει στη θωράκιση των συστημάτων, οργανισμών, φορέων και υπηρεσιών, από κυβερνοαπειλές.
Και επειδή η ασφάλεια τόσο κρίσιμων υπηρεσιών, δεδομένων και υποδομών δεν επιτυγχάνεται με μπαλώματα και αποσπασματικές εφαρμογές, ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε κεντρική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας, που οι αρμοδιότητές της θα διατρέχουν οριζόντια όλους τους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Η νέα υπηρεσία θα ονομάζεται Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, και αποτελεί μετεξέλιξη της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Δεν πρόκειται για απλή αλλαγή ονόματος, αλλά για εκ βάθρων αναβάθμιση, αφού οι αρμοδιότητες επεκτείνονται πέρα από τις κρατικές και εν γένει δημόσιες υπηρεσίες. Στην ομπρέλα της νέας υπηρεσίας θα ενταχθούν η ενέργεια, οι ψηφιακές υποδομές, ο τραπεζικός τομέας, οι ταχυμεταφορές, η διαχείριση χημικών προϊόντων, αλλά και η παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων.
Βλέπουμε, δηλαδή, ότι μπαίνουμε στη λογική να έχουμε αρχή που θα ελέγχει το σύνολο των κρίσιμων υποδομών, και μάλιστα θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα και κυρώσεις σε όσους αφήνουν «κερκόπορτες» σε τομείς που η δυσλειτουργία τους θα μπορούσε να επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών.
Άλλωστε, είναι κοινή γνώση ότι οι κυβερνοαπειλές στρέφονται πλέον όλο και συχνότερα στις κρίσιμες υποδομές, για δεκάδες λόγους, που ξεκινούν από το προσωπικό συμφέρον των επιτιθέμενων, μέχρι την χρήση της ως όπλο απέναντι σε ολόκληρα κράτη.
Η ειδοποιός διαφορά της -υπό σύσταση- Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, έγκειται στο ότι θα είναι ανεξάρτητη, και η δικαιοδοσία της δεν θα περιορίζεται από τις δομές και το οργανόγραμμα του φορέα ή της υπηρεσίας που ελέγχει.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Ετήσιος απολογισμός βιωσιμότητας της United Group
  Η United Group, μητρική εταιρεία της Nova, ανακοίνωσε τη δημοσίευση του Απολογισμού Βιωσιμότητας για το 2022. Ο Ετήσιος Απολογισμός Βιωσιμότητας παρέχει στους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των επενδυτών και των εταίρων της εταιρείας, σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες, τα επιτεύγματα και τις συνεχείς προσπάθειες της για θετικό αντίκτυπο. Κατά τη διάρκεια του 2022, η United Group αναφέρει πως σημείωσε σημαντική πρόοδο. «Η United Group αναγνωρίζει τη σημασία της διαφάνειας και της λογοδοσίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής, της κοινωνικής ισότητας και της εταιρικής υπευθυνότητας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
  Τα βασικά επιτεύγματα του 2022 περιλαμβάνουν: Δέσμευση για καθαρές μηδενικές εκπομπές σε όλη την αλυσίδα αξίας μέχρι το 2040, βελτίωση κατά 17% της ενεργειακής απόδοσης το 2022 και μείωση κατά 19% των εκπομπών στα scope 1 και 2 από το 2020, 109,532 MWh ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενη από δικές της πηγές, ανακύκλωση πάνω από 736 τόνων μπαταριών, καλωδίων και ηλεκτρικού εξοπλισμού, κάλυψη άνω του 52% των ηγετικών ρόλων του Ομίλου από γυναίκες. Η βιωσιμότητα δεν είναι... φρου φρου και αρώματα, αλλά μετρήσιμες και αποτελεσματικές αποφάσεις και ενέργειες. Και η United Group το αποδεικνύει!
 • Συγχώνευση ΟΤΕ - Cosmote
  Το πράσινο φως για την συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote, με απορρόφηση της δεύτερης από τον πρώτο, έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η συγχώνευση είχε εγκριθεί τον περασμένο Οκτώβριο από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών. Όπως είχε επισημάνει τότε η διοίκηση του ΟΤΕ, υπό τον Μιχάλη Τσαμάζ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, μέσω της συγκεκριμένης συγχώνευσης επιτυγχάνεται η απλοποίηση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Ομίλου, καθώς και η αποτελεσματικότερη διοικητική οργάνωση. Παράλληλα, είχε σημειωθεί ότι η απορρόφηση δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, καθώς η Cosmote ενοποιείται πλήρως στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του.
  Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας αποτελεί, ενδεχομένως, ένα από τα τελευταία κεφάλαια στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι του ομίλου. Και φυσικά, έρχεται η ώρα του Κώστα Νεμπή - ο οποίος ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, ως βοηθός στην Procter & Gamble, για να φτάσει σήμερα να διοικεί πολυεθνικούς ομίλους!
 • Το GreenMed συνδέει Ιταλία, Βαλκάνια και Μεσόγειο
  Η Sparkle, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, ανακοίνωσε ένα νέο έργο, το GreenMed, ένα καινούριο υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα που θα διασχίσει την Αδριατική Θάλασσα, συνδέοντας την Ιταλία με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, πριν επεκταθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο. Το GreenMed θα δημιουργήσει έναν καινοτόμο διάδρομο δικτύου οπτικών ινών για να συνδέσει, μέσω ενός εναλλακτικού χαμηλής καθυστέρησης δικτύου, την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Κεντρικής-Ανατολικής Μεσογείου. Από τις ακτές της Αδριατικής στην Ιταλία, το σύστημα θα συνδεθεί με χερσαίο δίκτυο με τον ψηφιακό κόμβο του Μιλάνου και από εκεί, θα προχωρήσει προς τους άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς κόμβους διαδικτύου και cloud.
 • Κυβερνητικά «internet shutdown»
  Τον περασμένο χρόνο, οι διακοπές στη λειτουργία του διαδικτύου μετά από κυβερνητική εντολή δεν περιόρισαν απλώς την ελευθερία των χρηστών, αλλά προκάλεσαν και ένα σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, με το κόστος τους να υπολογίζεται σε 9,01 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Top10VPN, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους πραγματοποιήθηκαν συνολικά 196 μεγάλες διακοπές της λειτουργίας του διαδικτύου σε 25 χώρες, μετά από σχετική οδηγία της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι διακοπές της λειτουργίας του διαδικτύου από τις κυβερνήσεις έχουν συνήθως τη μορφή πλήρους διακοπής λειτουργίας ή αποκλεισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης. Μια άλλη τακτική λογοκρισίας είναι το internet throttling, όπου οι ταχύτητες περιορίζονται τόσο που καθίσταται αδύνατο οτιδήποτε πέρα από την απλή επικοινωνία μέσω κειμένου – όπως η ζωντανή μετάδοση βίντεο κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών ή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  Το να σου περιορίζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι σαν να σου περιορίζουν την ίδια σου την ελευθερία, σαν να σου περιορίζουν ένα σημαντικό ανθρώπινο δικαίωμα. Γιατί η επικοινωνία, αυτό είναι: ανθρώπινο δικαίωμα!
 • Απολύσεις στην Telefonica
  Η Telefonica πέτυχε συμφωνία με τα συνδικάτα για την απόλυση έως και 3.421 υπαλλήλων στην Ισπανία, με κόστος περίπου 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα αφορά σε εργαζόμενους ηλικίας 56 ετών και άνω, με πάνω από 15 χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτή η ανακοίνωση ακολουθεί προηγούμενες αναφορές ότι η εταιρεία σχεδίαζε να περικόψει πάνω από 5.000 θέσεις εργασίας στην Ισπανία έως το 2026. Η εταιρεία απασχολεί αυτήν τη στιγμή 103.000 άτομα παγκοσμίως, με 21.000 στην Ισπανία.
 • Starlink και κινητή τηλεφωνία
  Η SpaceX πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη εκτόξευση των έξι δορυφόρων που θα παρέχουν επικοινωνίες μέσω κινητής για τους πελάτες της T-Mobile και άλλων παρόχων. Οι δορυφόροι έχουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με κινητά τηλέφωνα, επιτρέποντας στους παρόχους να προσφέρουν απρόσκοπτη παγκόσμια πρόσβαση με sms, κλήσεις και browsing, χωρίς να απαιτείται αλλαγή υλικού ή λογισμικού. Οι δορυφόροι λειτουργούν ως «κινητές κεραίες» στο διάστημα, εξαλείφοντας τις περιοχές με ανεπάρκεια σήματος. Εκτός από την T-Mobile, άλλοι πάροχοι, όπως η Rogers, η KDDI, η Optus, η One NZ, η Salt και η Entel, έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους δορυφόρους. Η υπηρεσία της Starlink θα προσφέρει αποστολή κειμένων το 2024, με φωνή και δεδομένα από το 2025. Οι δορυφόροι θα είναι συμβατοί με συσκευές LTE και θα συνδέονται, επίσης, με συσκευές IoT το 2025.
 • Συμφωνία Nokia - Honor για τις πατέντες του 5G
  Η Nokia υπέγραψε μια συμφωνία γύρω από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας με την Honor. Αυτή καλύπτει βασικές πατέντες για τεχνολογίες όπως το 5G. Η Susanna Martikainen, chief licensing officer της Nokia, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το «deal», τονίζοντας ότι αυτή είναι η τέταρτη σημαντική σχετική συμφωνία που η Nokia έχει επιτύχει τον τελευταίο χρόνο, αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, την ισχύ των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της και της συνεισφοράς της στις σχετικές τεχνολογίες. Η εταιρεία έχει επενδύσει 140 δισ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη από το 2000 και διαθέτει περίπου 20.000 «οικογένειες» πατεντών, μεταξύ των οποίων 6.000 είναι απαραίτητες για το 5G.
 • Αποχωρεί από την Ουκρανία η Turkcell
  Η Turkcell ανακοίνωσε συμφωνία με την επενδυτική NJJ Capital για την πώληση των θυγατρικών της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του παρόχου κινητής Lifecell, του πάροχου ψηφιακών υπηρεσιών Global Bilgi και της εταιρείας πύργων Ukrtower. Δεν αποκαλύφθηκαν οι χρηματοοικονομικές λεπτομέρειες της πώλησης. Η πώληση της Lifecell, που εκτιμάται σε 333 εκατομμύρια δολάρια, είναι το πιο σημαντικό μέρος της συμφωνίας. Αυτή η κίνηση έρχεται λίγο μετά την διορισμό του νέου CEO της Turkcell, Ali Taha Koc, και υποδηλώνει την πρόθεση της να μειώσει την παρουσία της στην Ουκρανία. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή Veon έχει δεσμευτεί να επενδύσει 600 εκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής για την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας επικοινωνιών της χώρας.
 • Πόσοι θα μείνουν από τους 170.000 που απέκτησαν δωρεάν Nova για έναν μήνα;
  Λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 10/1 η προσφορά της Nova για 1 μήνα δωρεάν συνδρομή στο αθλητικό, κινηματογραφικό και παιδικό περιεχόμενο της ΕΟΝ. Η Nova ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα 170.000 οικογένειες, που δεν ήταν προηγουμένως συνδρομητές της, άδραξαν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν το περιεχόμενο της EON μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Στην τελευταία της ενημέρωση, η Nova είχε γνωστοποιήσει ότι περισσότερες από 110.000 οικογένειες είχαν αποκτήσει κωδικό, κάτι που σημαίνει ότι στο peak της εορταστικής περιόδου απέκτησε πρόσβαση στο περιεχόμενο της ΕΟΝ επιπλέον κόσμος, προκειμένου να παρακολουθήσει EuroLeague, Premier League, LaLiga, Coppa Italia, κ.α.
  Ήταν μια καλή κίνηση από την πλευρά της εταιρείας. Αναμένουμε, πλέον, πόσοι θα επιλέξουν να διατηρήσουν τη συνδρομή τους - και να πληρώσουν για αυτήν.
 • Cosmote TV: Κατάργηση Replay TV και On Demand
  Οι υπηρεσίες Replay TV και On Demand καταργούνται και δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες στους αποκωδικοποιητές της υπηρεσίας COSMOTE TV Μέσω Δορυφόρου. Οι συνδρομητές μπορούν να συνεχίσουν με το Replay TV και On Demand περιεχόμενο μέσω της COSMOTE TV Streaming, που παρέχεται δωρεάν ως πρόσθετη υπηρεσία. H COSMOTE TV Streaming μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα με την COSMOTE TV μέσω Δορυφόρου, προσφέροντας τη δυνατότητα σε διαφορετικά μέλη μιας οικογένειας να βλέπουν διαφορετικά προγράμματα.
 • Δύο νέα κανάλια με παιδικά και μουσική από το ERTflix
  Στη δημιουργία δύο νέων καναλιών προχώρησε η ΕΡΤ. Στο ERTflix έχει ενταχθεί το kids.tv, που προβάλλει παιδικά προγράμματα που έχει εξασφαλίσει η δημόσια τηλεόραση, και το music.tv, που προβάλλει μουσικές εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ. Και τα δύο κανάλια είναι διαθέσιμα τόσο στο site του ERTflix όσο και στις smart τηλεοράσεις, στα πρότυπα του ΕΡΤ Sports.
  Στην ουσία, πρόκειται για το πρώτο δείγμα γραφής της Κατερίνας Κασκανιώτη. Αμ έπος αμ έργον.
 • Αυστηρές ποινές για την «πειρατεία» στη συνδρομητική TV
  Ένα σφικτό νομοθετικό πλαίσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - το οποίο, αν εφαρμοστεί, θα το σκεφτεί πολύ και ο πειρατής συνδρομητικών υπηρεσιών και ο κλεπταποδόχος να ξαναβάλουν το δάχτυλο στο ξένο μέλι. Ένα σημαντικό εργαλείο είναι τα υψηλά πρόστιμα για διακινητές και χρήστες πειρατικού τηλεοπτικού περιεχομένου. Παράλληλα, εκτός από τις πλατφόρμες, θα μπορούν να απαιτούν την παρέμβαση των συναρμόδιων φορέων για να κατέβουν οι «πειρατικές» ιστοσελίδες και οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Θα διώκονται και όσοι προβάλλουν παράνομα οπτικοακουστικό περιεχόμενο με δικαιώματα σε χώρους δημόσιας θέασης, όπως ξενοδοχεία ή καφέ.
  Πέραν της αποκατάστασης της νομιμότητας, είναι προφανές ότι στο επίκεντρο βρίσκονται οι απώλειες που έχουν οι εταιρείες σε συνδρομητές αλλά και το μαύρο χρήμα που διακινείται και φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ, το οποίο και κατευθύνεται σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.
 • Τι παραλαμβάνει ο Παύλος Μαρινάκης
  Σε υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αναβαθμίστηκε ο Παύλος Μαρινάκης, διατηρώντας τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Παύλος Μαρινάκης, στέλεχος της νέας γενιάς που εμπιστεύεται απόλυτα ο πρωθυπουργός, θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του Τύπου καθώς και τα δημόσια ΜΜΕ-ρόλο που κατείχε ο Γιάννης Μπρατάκος. Οι άδειες τηλεοπτικών καναλιών, τόσο οι θεματικές όσο και οι περιφερειακές αλλά και των ραδιοσταθμών έχουν πάρει αναβολή για το 2025. Οπότε το θέμα δεν συνιστά προτεραιότητα. Ωστόσο στη συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής έγιναν πρόσφατα συστάσεις που αφορούν το άρθρο 96 του ν. 5079/2023, που δίνει παράταση στην προθεσμία αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και ραδιοφωνικών επιχειρήσεων έως τις 31/12/2024. Υπάρχει όμως το ζήτημα του ΕΚΟΜΕ και της χρηματοδότησης των παραγωγών των τηλεοπτικών σταθμών, οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ραδιοσταθμών, των εκδοτών Τύπου και των ιδιοκτητών sites αναφορικά με το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ που καλύπτεται προσώρας από την κυβέρνηση μόνο για λογαριασμό των καναλιών.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Διακήρυξη για τα... ρομπότ
  Η Google ανέπτυξε μια Διακήρυξη για τα Ρομπότ που βασίζεται στους «Τρεις Νόμους της Ρομποτικής» του Isaac Asimov, για να τα καθοδηγήσει στη λήψη αποφάσεων. Η διακήρυξη αποτελεί μέτρο ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ίδια τα ρομπότ. Η ομάδα DeepMind της Google εργάζεται για τον σχεδιασμό ρομπότ που μπορούν να εκτελούν απλές καθημερινές εργασίες, όπως να σκουπίζουν πάγκους, και χρειάζονται ένα επίπεδο ανεξάρτητης σκέψης για να προβλέπουν τις βασικές μας ανάγκες. Η Google τονίζει τη σημασία της υπεύθυνης ανάπτυξης και της έρευνας στον πραγματικό κόσμο πριν την ένταξη των ρομπότ στην καθημερινή ζωή.
  Και αν δεν ξέρετε τους τρεις «νόμους» του Isaak Asimov, αυτοί είναι οι ακόλουθοι: α) Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να προκληθεί βλάβη σε ανθρώπινο όν. β) Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο. γ) Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο.
 • Νέες οδηγίες για την επιστημονική έρευνα
  Η Κίνα δημοσίευσε οδηγίες για τη χρήση της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης στην επιστημονική έρευνα. Αυτές οι οδηγίες απαγορεύουν την άμεση χρήση της AI κατά την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση και έγκριση έρευνας. Στόχος των οδηγιών είναι η προώθηση της υπεύθυνης και υγιούς ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας. Καλύπτουν διάφορες πτυχές της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής θέματος, της αξιολόγησης από ομότιμους και των διαφόρων παραμέτρων, όπως εκείνων γύρω από θέματα ηθικής. Οι κανόνες ισχύουν για τους ερευνητές και τα ιδρύματα, όπως πανεπιστήμια και ιατρικά κέντρα.
 • Ο Elvis Presley... ξαναζωντανεύει
  Οι θαυμαστές του Elvis Presley θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να ζήσουν μια εικονική συναυλία με τον Βασιλιά του Rock 'n' Roll. Η Layered Reality αναπτύσσει το «Elvis Evolution», ένα show που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, ολογραφικές προβολές και επαυξημένη πραγματικότητα για να αναπαραστήσει γεγονότα από τη ζωή και τη μουσική του Presley. Το show θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Las Vegas, του Τόκυο και του Βερολίνου.
  Έχει το δικό της ενδιαφέρον η χρήση της τεχνολογίας για τέτοιους σκοπούς. Εννοείται, βέβαια, πως μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων και ζητήματα ηθικής. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι μια ακόμη εμπορική εκμετάλλευση ενός καλλιτέχνη που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και αρκετές δεκαετίες και που δεν μπορεί να μας πει τη γνώμη του για όλα αυτά. Ίσως έλεγε «well, that's all right, mama, that's all right for you, that's all right mama, just anyway you do!»
 • Προσθέτει πλήκτρο για την AI στα πληκτρολόγια
  Το νέο πλήκτρο AI Copilot προσθέτει μετά από 30 χρόνια η Microsoft στα πληκτρολόγιά της, με το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν εικόνες, να γράφουν email και να γράφουν κείμενα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Το πλήκτρο Copilot, το οποίο θα βρίσκεται στα δεξιά του πλήκτρου space, είναι η πρώτη αλλαγή στη διάταξη πληκτρολογίου των Windows από τότε που η Microsoft πρόσθεσε το πλήκτρο Windows / Start το 1994.
 • Τερμάτισε το Tetris - χωρίς AI!
  Ο Willis Gibson, ένας 13χρονος από την Οκλαχόμα, πιστεύεται πως είναι ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε το Tetris μετά την κυκλοφορία του, πριν από περισσότερα από τριάντα χρόνια. Προηγουμένως, μόνο bots που στηρίζονταν σε τεχνητή νοημοσύνη κατάφερναν να φτάσουν στην «kill screen» του παιχνιδιού, όπου τα μπλοκ που πέφτουν γίνονται πολύ γρήγορα για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Παίζει Tetris για περίπου 20 ώρες την εβδομάδα σε μια CRT τηλεόραση.
  Το Tetris είναι και από τα δικά μας αγαπημένα παιχνίδια. Αλλά δεν ξέρουμε αν θα μπορούσαμε να παίζουμε 20 ώρες την εβδομάδα. Πόσο μάλλον μπροστά σε μια CRT. Κι που να την βρούμε την CRT, εν έτει 2024!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Η Google απενεργοποιεί τα cookies
  Η Google απενεργοποίησε τα cookies τρίτων για το ένα τοις εκατό των χρηστών του Chrome. Με τον Chrome να κατέχει περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς περιηγητών, αυτή η κίνηση επηρέασε περίπου 30 εκατομμύρια χρήστες. Όσοι περιλαμβάνονται στην ενημέρωση θα λάβουν ειδοποίηση που εξηγεί ότι το Tracking Protection έχει ενεργοποιηθεί, περιορίζοντας τη χρήση cookies τρίτων για παρακολούθηση κατά την περιήγηση. Ωστόσο, η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να επανενεργοποιήσουν προσωρινά τα cookies τρίτων, απενεργοποιώντας το νέο χαρακτηριστικό.
 • Stress test για κυβερνοεπιθέσεις στις τράπεζες
  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει stress test σε θέματα κυβερνοασφάλειας, για 109 τράπεζες που είναι υπό την άμεση εποπτεία της, το 2024. Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες αντιδρούν και ανακάμπτουν από έναν κυβερνοεπίθεση. Το σενάριο της δοκιμασίας περιλαμβάνει μια επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση που διακόπτει τις καθημερινές εργασίες της τράπεζας. Οι τράπεζες θα πρέπει στη συνέχεια να επιδείξουν τα μέτρα αντίδρασης και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης έκτακτων διαδικασιών, εφεδρικών σχεδίων και αποκατάστασης των κανονικών εργασιών. Επιπλέον, 28 τράπεζες θα υποβληθούν σε μια ενισχυμένη αξιολόγηση, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κυβερνοεπίθεσης.
GY-1537-600X80-1
 • Η Intel ιδρύει την Articul8
  Η Intel ανακοίνωσε ότι προχωράει στην ίδρυση μιας νέας ανεξάρτητης εταιρείας, της Articul8 AI, η οποία θα επικεντρωθεί στις προσπάθειές της γύρω από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Αν και οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, η Intel επιβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει ένα μερίδιο στη νέα επιχείρηση και ότι θα έχει ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο.
 • Τέλος το Wordpad από τα Windows
  Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το WordPad από τα Windows 11 και δεν θα επιτρέψει στους χρήστες να το εγκαταστήσουν ξανά. Αυτή η απόφαση έρχεται ως μέρος της κατάργησης διαφόρων λειτουργιών των Windows.
  Το WordPad αποτέλεσε, ενδεχομένως, την εφαρμογή στην οποία κάποιοι άνθρωποι έγραψαν τα πρώτα τους κείμενα. Έχασε την αξία του τα τελευταία χρόνια (και ίσως δεν ήταν ποτέ τόσο καλό). Όπως και να έχει, αντίο WordPad, (δεν) θα μας λείψεις!
 • Ο Mickey Mouse γίνεται «κοινό κτήμα»
  Η ταινία μικρού μήκους του 1928 «Steamboat Willie», με τις πρώιμες εκδόσεις του Mickey και της Minnie Mouse, θεωρείται μια καμπή στην επιτυχία της Disney και στην ιστορία του κινηματογράφου. Τα πνευματικά δικαιώματα για αυτούς τους χαρακτήρες έχουν πλέον λήξει, επιτρέποντας σε κάθε ενδιαφερόμενο να τροποποιήσει και να χρησιμοποιήσει τις αρχικές εκδόσεις χωρίς άδεια ή κόστος.
  Με μια σημαντική υποσημείωση: αυτό που γίνεται «κοινό κτήμα» είναι εκείνη η πρώτη εκδοχή του χαρακτήρα, από εκείνη την ταινία. Όχι οι πιο καινούργιες. Και φυσικά, κάποιοι ήδη εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία. Να σας πούμε πως ήδη ανακοινώθηκε ταινία τρόμου που θα βασίζεται στο Steamboat Willie!
 • Μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές της ASML
  Ακύρωσε τις αποστολές ορισμένων εξαρτημάτων για ημιαγωγούς στην Κίνα ο ολλανδικός τεχνολογικός κολοσσός ASML, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εβδομάδες πριν τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις εξαγωγών στον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ υψηλών προδιαγραφών. Η ολλανδική κατασκευάστρια εταιρεία, είχε άδειες για την αποστολή τριών κορυφαίων συστημάτων λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας σε κινεζικές εταιρείες μέχρι τον Ιανουάριο, το μήνα που τίθενται σε πλήρη ισχύ οι νέοι περιορισμοί.
600x80 LTBC digital banner
 • Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας
  Η αποτελεσματική πρόληψη, η διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα, είναι οι βασικοί στόχοι της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, που ιδρύεται με το υπό διαβούλευση (έως 17 Ιανουαρίου) νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως ορίζει το νέο σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, συστήνεται ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και αποτελεί μετεξέλιξη και αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα εποπτεύεται από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα διοικείται από διοικητή (ο οποίος αναλαμβάνει και την αρμοδιότητα της επιβολής των προστίμων σε φορείς που δεν τηρούν τους νόμους για την κυβερνοασφάλεια) και δύο υποδιοικητές. Θα διαθέτει 155 οργανικές θέσεις (από περίπου 50 που διαθέτει επί του παρόντος η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας) και θα λειτουργεί ως Εθνική Αρχή Πιστοποίησης και ως Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την Κυβερνοασφάλεια. Δύναται επίσης να οριστεί ως ενδιάμεσος φορέας των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027.
 • Νέο Ταμείο 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ΜμΕ
  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -HDB, Γιώργος Ζαββός, συνυπέγραψαν Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ). Στόχος του Ταμείου είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης τους σε πηγές χρηματοδότησης. Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ και με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
 • Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου
  Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε τη λειτουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου από την 1/1/2024. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία του gov.gr που όμως ενοποιεί και απλοποιεί τις διαδικασίες μεταβίβασης κτηματογραφημένων ακινήτων. Όσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν το Φάκελο Μεταβίβασης μέσω του https://akinita.gov.gr θα λαμβάνουν μεταγραφή (ή δικαιολογημένη απόρριψη) εντός μίας εργάσιμης ημέρας αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων. Οι προϋποθέσεις για τη «μεταγραφή σε μια ημέρα» είναι, πρώτον, να μην εκκρεμεί προηγούμενη πράξη στο ίδιο ακίνητο και δεύτερον, τα τέλη να πληρώνονται με πιστωτική/χρεωστική κάρτα. Τα γραφειοκρατικά βήματα μειώνονται αισθητά με τη χρήση του Φακέλου Μεταβίβασης αφού καταργούνται 4 δικαιολογητικά: Το Πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ, η έκδοση ΑΚΔ (Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος), η Αίτηση προς Καταχώριση και η Περίληψη Συμβολαίου.
  Εκ πείρας, μπορούμε να σας πούμε πως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Γενικότερα, η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις, πωλήσεις ακινήτων, είναι μάλλον τρομακτική...
 • Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων
  Στο πλαίσιο του Ν. 4982/22 για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, υπέγραψε την ένταξη είκοσι δομών σε πανελλαδικό επίπεδο (υφιστάμενων και νέων), στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 44.216.367,83 ευρώ. Οι εγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνουν Βιομηχανικές Περιοχές σε Λαμία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Κιλκίς, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Καρδίτσα, Λάρισα, Μελιγαλά, Πάτρα, Δράμα, Κομοτηνή και τα Επιχειρηματικά Πάρκα Σχιστού, Οινοφύτων, Αλμυρού και Κορίνθου.
 • Επιτεύχθηκαν οι στόχοι για τις δημόσιες επενδύσεις
  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας, το 2023 η εθνική οικονομία κατέγραψε υψηλές επιδόσεις και παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη στην οποία οι δημόσιες επενδύσεις συνέβαλαν καθοριστικά. Το 2023 εκτελέστηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο σύνολό του (ποσοστό 100%), ενισχύοντας την πραγματική οικονομία με συνολικούς πόρους ύψους 11,2 δισ. ευρώ, αυξημένους κατά 176 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022. Τα αιτήματα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Προγράμματα ΕΣΠΑ και τα Λοιπά Προγράμματα ανήλθαν στα 4,074 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τον ετήσιο στόχο (4,008 δισ. ευρώ) και ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα.
 • Η Vestager συναντά τους CEO
  Η Ευρωπαία επίτροπος, Margrethe Vestager, θα συναντηθεί με τους διευθύνοντες συμβούλους των Apple, Alphabet, Broadcom και Nvidia στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα. Μετά την επανέναρξη της θητείας της, αναμένεται να υιοθετήσει μια αυστηρότερη στάση απέναντι σε επιχειρήσεις, σε θέματα συγχωνεύσεων και ανταγωνισμού.
 • Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση της απάτης στις διασυνοριακές πληρωμές
  Την 1η Ιανουαρίου τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες διαφάνειας, οι οποίοι θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταπολεμήσουν την απάτη στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Οι νέοι κανόνες θα παρέχουν στις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πληροφορίες για πληρωμές οι οποίες θα τους επιτρέπουν να εντοπίζουν ευκολότερα την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, με ιδιαίτερη έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Η Amazon θα πουλάει αυτοκίνητα
  Η Amazon θα ξεκινήσει εντός του 2024 online πωλήσεις αυτοκινήτων, αρχικά στην αγορά των ΗΠΑ, και για το λόγο αυτό έχει συνάψει συμφωνία με τη Hyundai.
 • Αναπροσαρμόζει τις τιμές η DHL
  Από 1ης Ιανουαρίου η DHL προχωρά σε αναπροσαρμογή των τιμών... προς τα πάνω. Η αύξηση θα είναι της τάξεως του 4,9%, ενώ εκτιμάται ότι θα αναπροσαρμοστούν και οι τιμές για κάποιες από τις προαιρετικές υπηρεσίες και επιπλέον χρεώσεις.
 • Οι μεγαλύτερες αγορές του ecommerce
  Το Parcel Monitor δημοσίευσε έκθεση με τις 8 μεγαλύτερες αγορές Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Ευρώπη. Η Γερμανία ξεχωρίζει ως μια πανίσχυρη δύναμη και κατατάσσεται ως η 6η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Οι προβλέψεις του eCommeceDB αποτυπώνουν έσοδα $114,8 δισ. για το 2023, ξεπερνώντας και την Ινδία. Με προβλεπόμενο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,5%, ο τομέας Ηλεκτρονικού Εμπορίου στη Γερμανία πρόκειται να φτάσει σε όγκο αγοράς $137,1 δισ. έως το 2027.
 • Σημαντική αύξηση στις διαδικτυακές δαπάνες
  Η Forrester αναμένει σημαντική αύξηση στις διαδικτυακές δαπάνες αγορών λιανικής στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες τα επόμενα χρόνια, η οποία ετησίως θα φτάσει το 9,2%.
 • Κυριαρχία των marketplaces
  Τα marketplaces κυριαρχούν στο παγκόσμιο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, αντιπροσωπεύοντας το 60% των διαδικτυακών δαπανών. Στην Ευρώπη τα εξειδικευμένα marketplaces ωφελούνται από αυτή την ανάπτυξη. Αυτό αναφέρει η έκθεση της OC&C Strategy Consultants τονίζοντας ότι οι καταναλωτές παγκοσμίως ξόδεψαν $4,1 τρισ. σε online marketplaces πέρυσι, σημειώνοντας ανάπτυξη άνω του 70% σε τρία χρόνια.
 • Νομική διαμάχη Temu - Shein
  Το Temu της PDD Holdings, στην οποία ανήκει επίσης ο μεγάλος κινεζικός διαδικτυακός λιανοπωλητής Pinduoduo, έχει ξεκινήσει μια νομική μάχη με την αντίπαλό της, Shein. Το Temu κατηγορεί στην αγωγή του τη Shein για τακτικές εκφοβισμού τύπου «μαφίας» κατά των προμηθευτών. Στην αγωγή υπάρχει αναφορά στα μεγάλα διαφημιστικά σχέδια του Temu για το Super Bowl το 2024.
 • Επιστροφές ειδών
  Περίπου το 20% των ειδών που αγοράζονται μέσω Διαδικτύου επιστρέφονται, με αποτέλεσμα οι ετήσιες επιπτώσεις να ανέρχονται σε $642 δις, αναφέρει η εταιρεία αναλύσεων Global Data.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Κλείνει το Forky
  «Λουκέτο» μετά από δέκα χρόνια για την εταιρεία παράδοσης έτοιμων γευμάτων Forky, την startup που ιδρύθηκε το 2014 και αγοράστηκε το 2017 από τον Όμιλο Vivartia. Στην ιστοσελίδα της, αναφέρει: «Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας και αμέτρητα γεύματα, το Forky αναστέλλει τη λειτουργία του. Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη και προτίμηση που μας δείξατε σε όλο το ταξίδι. Αυτή σας η εμπιστοσύνη ήταν το μυστικό συστατικό της επιτυχίας μας. Ήταν χαρά μας να μαγειρεύουμε και να σας σερβίρουμε νόστιμα, φρέσκα και υγιεινά γεύματα. Ωστόσο, ενώ μπορεί να αποχαιρετάμε το Forky, είμαστε παράλληλα ενθουσιασμένοι να μοιραστούμε μαζί σας ότι αυτό δεν είναι το τέλος της γαστρονομικής μας περιπέτειας. Κρατήστε την όρεξή σας, γιατί τα καλύτερα έρχονται».
  Καθώς το είχαμε προτιμήσει αρκετές φορές, μπορούμε να σας πούμε πως είχε «καθαρό» φαγητό, με απλές συνταγές, σχεδόν σπιτικό. Τέτοιες λύσεις, που να φέρνουν μάλιστα και τη σφραγίδα αξιοπιστίας ενός σημαντικoύ brand, είναι απαραίτητες στην ελληνική αγορά του delivery.
 • Μειώθηκαν οι επενδύσεις των VC
  Όπως ανέφερε το Bloomberg News, οι επενδυτές ξόδεψαν τον περασμένο χρόνο διοχετεύοντας χρήματα σε startups τεχνητής νοημοσύνης, με τις υπόλοιπες εταιρείες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το δημοσίευμα, που επικαλείται στοιχεία από το PitchBook, ανέφερε ότι τα VC επένδυσαν 170,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ το 2023, σε 15.000 συμφωνίες, μια αξία που είναι περίπου 30% χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος. Αυτό ήρθε ως μέρος μιας παγκόσμιας τάσης, με τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο να χρηματοδοτούν με 345,7 δισεκατομμύρια δολάρια τις νεοφυείς επιχειρήσεις, μια πτώση 35% από το 2022 και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.
cl8-sept-2019-600x80
 • Νέος CEO του ομίλου Olympia ο Ανδρέας Αθανασόπουλος
  Τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Olympia, ανέλαβε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος. Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος διαθέτει εκτενή εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδος, πλέον των 24 ετών, στον τραπεζικό χώρο και στον χώρο της λιανικής και των επιχειρήσεων. Σε όλες τις αποστολές του, έχει ηγηθεί του σχεδιασμού και υλοποίησης μεγάλης κλίμακας στρατηγικών σχεδίων οργανικής και μη-οργανικής ανάπτυξης. Την περίοδο 2020-2023, διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, έχοντας τον ρόλο του Group Chief Transformation Officer.
 • Νέα CEO στην HTC
  Η HTC ανακοίνωσε ότι η συνιδρύτρια Cher Wang θα αναλάβει καθήκοντα CEO, ενώ ο τωρινός διευθύνων σύμβουλος Peter Chou θα αναλάβει την καθοδήγηση της καινοτομίας στα προϊόντα. Η Wang δήλωσε ότι η βιομηχανία των smartphones εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και η HTC στοχεύει να αξιοποιήσει τη δυναμική μιας νέας γενιάς συνδεδεμένων συσκευών.
  Αλήθεια, την θυμάστε την HTC; Είναι μια εταιρεία που είχε ξεχωρίσει στην αγορά των smartphone τα περασμένα χρόνια. Πλέον, κινείται γύρω από αυτήν, με λύσεις όπως το Vive, ένα VR headset. Πάντως συνεχίζει να βγάζει και κάποια κινητά, με το τελευταίο να είναι το HTC Desire 22 Pro, το καλοκαίρι του 2022. Πώς το ξέρουμε; Έχουμε το δικό μας GPT, το myphoneGPT, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εσείς από εδώ!
 • «Έφυγε» ο δημιουργός της Pascal
  Ο Niklaus Wirth, ο Ελβετός επιστήμονας της πληροφορικής που είναι γνωστός ως ο δημιουργός της Pascal, απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. Ο Wirth σχεδίασε αρκετές γλώσσες προγραμματισμού κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '60, '70 και '80, αλλά η Pascal, που κυκλοφόρησε το 1970, έγινε το σημαντικότερο έργο του. Η συνεισφορά του Wirth αναγνωρίστηκε με το βραβείο AM Turing το 1984.
 • Περικοπές στην Xerox
  Η Xerox ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει το προσωπικό της κατά 15%, ως μέρος μιας νέας οργανωτικής δομής και μοντέλου λειτουργίας. Με περίπου 20.500 υπαλλήλους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, αυτή η μείωση θα επηρεάσει περίπου 3.075 υπαλλήλους.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
 • Το brand σας είναι αυτό που λένε οι άνθρωποι για εσάς όταν δεν είστε στο ίδιο δωμάτιο.
  Jeff Bezos, Founder, Amazon
 • Να είστε παθιασμένοι και τολμηροί. Πάντα να συνεχίζετε να μαθαίνετε. Σταματάς να κάνεις χρήσιμα πράγματα όταν δεν μαθαίνεις.
  Satya Nadella, CEO, Microsoft

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

facebook twitter youtube instagram linkedin