weekly D 21-1-22 sent

Έρχεται το «πραγματικό» 5G - Κίνδυνος για τα ψηφιακά έργα - Αναζήτηση ταλέντου στην πληροφορική

Μπήκαμε στο 2024 και το μόνο που θέλουμε να σας ευχηθούμε είναι να έχετε μια καλή χρονιά γεμάτη υγειά @@@ Άλλωστε και η οικονομία υγεία θέλει για να προχωρήσει μπροστά και, απ' ό,τι φαίνεται, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση καλής υγείας @@@ Στα «δικά μας», το 2024 φαίνεται πως θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα θα μπει σε ρυθμούς 5G SA @@@ Παράλληλα, οι έρευνες δείχνουν πως η generative AI, που μας απασχολεί εδώ και μήνες, θα έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας μας - το πρώτο βήμα με το mAigov έχει ήδη γίνει @@@ Το 2024 θα είναι σίγουρα και η χρονιά που θα αποθεωθεί ο ανταγωνισμός, δεδομένου ότι η ΔΕΗ ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών @@@ Και από όσο ξέρουμε και έχουμε δει, η ΔΕΗ δεν κάνει βήματα, κάνει άλματα @@@ Έρχεται, όμως, στο επίκεντρο και ο πολύ σημαντικός ρόλος της κυβερνοασφάλειας, ένας τομέας στον οποίο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν και να δώσουν περισσότερη προσοχή @@@ Εφαρμόζοντας προφανώς το ρητό ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την ίαση @@@ Η οποία κατά κανόνα στοιχίζει ένα κάρο χρήματα @@@ Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε πως ο ΣΕΠΕ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και για το αν θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τα σχετικά project. @@@ Δεν πρόκειται για καμπανάκι, αλλά για τις καμπάνες της Μητρόπολης, που θα πρέπει να τις ακούσουμε και να επιταχύνουμε @@@ Να επισημάνουμε πως οι εταιρείες συνεχίζουν να αναζητούν ταλέντο, κάτι που θα ενισχυθεί λόγω της τεχνητή νοημοσύνης - να μια ευκαιρία καριέρας, για κάθε ενδιαφερόμενο @@@ Τέλος, να σας πούμε πως ξεκινάμε τη χρονιά δυνατά, καθώς ήδη ετοιμαζόμαστε για το Total Digital Transformation 2024, ένα ψηφιακό συνέδριο που έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου. Εκεί, θα φέρουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων όλα τα παραπάνω θέματα. Άλλωστε, το σύνθημα είναι ένα: ψηφιακός μετασχηματισμός παντού!

Highlights & Milestones

Μία ακόμη περιστροφή του τρίτου πλανήτη, ενός μεσαίου ηλιακού συστήματος, ενός σπειροειδούς γαλαξία, γύρω από το μητρικό του άστρο, ολοκληρώθηκε. Πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, χαμένο στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, τα μέλη ενός είδους που αριθμεί περί τα οκτώ δισεκατομμύρια άτομα, θεωρούν ότι είναι το κέντρο του.
Αν και σαν πρώτο άκουσμα, αυτό φαίνεται μάλλον αλαζονικό, ο πλανήτης αυτός ξεχωρίζει από μακριά, πολύ πριν κάποιος πατήσει το πόδι του σε αυτόν, και συναντήσει αυτό το είδος που θεωρεί τον εαυτό του μοναδικό. Για την ακρίβεια, ξεχωρίζει από απόσταση περίπου 100 ετών φωτός, όπου ο ταξιδιώτης θα συλλάβει τα πρώτα ραδιοφωνικά σήματα που έχει εκπέμψει το είδος αυτό, και ταξιδεύουν από το 1923.
Παραπάνω από εκατό χρόνια ασύρματων τηλεπικοινωνιών έχουν περάσει και οι επέτειοι διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ βρισκόμαστε πια σε μία περίοδο που η ανθρωπότητα γιορτάζει κάθε χρόνο περισσότερες πρωτιές παρά επετείους.
Η χρονιά που μας πέρασε πάντως ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού μόλις ένα χρόνο από την επίσημη λήξη της πανδημίας, που ήταν η αφορμή για την εκρηκτική ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών ως αντίδοτο στους απανωτούς εγκλεισμούς, είδαμε να ενσωματώνονται στην καθημερινότητα δεκάδες καινοτομίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.
Αναμφισβήτητα, το αποκορύφωμα ήταν η γέννηση του πρώτου παιδιού του γάμου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, της τεχνητής νοημοσύνης. Με την ταχύτητα ανάπτυξης και ένταξης της στα συστήματα ΤΠΕ να γίνεται με κεραυνοβόλο ρυθμό, μέσα στο 2023 φάνηκε ότι πρέπει να ελεγχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και ενσωμάτωσης της, στην καθημερινότητα της ανθρωπότητας. Βρισκόμαστε πλέον και επισήμως στη φάση που δημιουργούμε ταχύτερα από όσο μπορούμε να απορροφήσουμε ως κοινωνία, αφού ανεβήκαμε πλέον κλίμακα, αγγίζοντας την έννοια της τεχνο-ηθικής.
Μετά το ΑΙ, ένας ακόμη όρος που μας απασχόλησε πολύ μέσα στο 2023, ήταν το FTTH. Από την εμπλοκή της ΔΕΗ, η οποία -όπως δηλώνει- δεν θα προσπαθήσει να διεμβολίσει το πελατολόγιο λιανικής των υφιστάμενων παρόχων, αλλά να γίνει πάροχος χονδρικής, ως το debate για την προσφορά και τη ζήτηση ταχυτήτων πάνω από τα 100 Mbps. Δύο μόλις βδομάδες πέρασαν από το 25ο Συνέδριο InfoCom World, όπου ακούσαμε και τους τρεις παρόχους να διαπιστώνουν ότι οι καταναλωτές δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να βάλουν την οπτική ίνα στο σπίτι τους, ακόμη και αν αυτή περνάει έξω από αυτό.
Από τη Nova πιστεύουν ότι το κόστος της υπηρεσίας είναι ο κύριος αποτρεπτικός λόγος, ενώ από τη Vodafone βάζουν σε πρώτο πλάνο την ποιότητα και την αποδοτικότητα των δικτύων. Από την άλλη, τα στελέχη της Cosmote θεωρούν ότι το χαμηλό ενδιαφέρον των πελατών οφείλεται στην έλλειψη εφαρμογών που θα δημιουργήσουν την ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς και στο γεγονός ότι η εγκατάσταση της ίνας σε ένα ακίνητο έχει μια διαδικασία που σε κάποιες περιπτώσεις αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους.
Το 2023 σημαδεύτηκε, επίσης, από το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της διάθεσης πρώτων υλών, ιδιαίτερα των σπάνιων γαιών, που απαιτούνται για τα κυκλώματα υπολογιστών, smartphones, αυτοκινήτων, και άλλων ων ουκ έστι αριθμός. Οι γεωπολιτικές αλλαγές, οι πόλεμοι και οι στρατηγικές επιρροής, περνούν πια και μέσα από τις διαθεσιμότητες των πολύτιμων αυτών πόρων. Το χαοτικό σενάριο, όμως, είναι αυτό που ήδη διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Όσο κράτη και εταιρείες αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε σπάνια κοιτάσματα, ξαφνικά η τεχνολογία των υλικών δίνει μία άλλη λύση, και όλος ο αγώνας είτε έχει γίνει μάταια ή -ακόμα χειρότερα- σε λάθος κατεύθυνση. Τρανό παράδειγμα, λίγους μήνες πριν το τέλος του 2023, η ανακοίνωση ότι πολύ σύντομα οι μπαταρίες ιόντων νατρίου, θα καταστούν ισάξιος αντικαταστάτης των μπαταριών λιθίου, κάτι που θα ανατρέψει συθέμελα όλο το οικοσύστημα ενέργειας, από τα αυτοκίνητα έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στα εγχώρια τηλεπικοινωνιακά, είδαμε τη συνολική αναθέρμανση του ανταγωνισμού, μετά από την πλήρη είσοδο της Nova στο παιχνίδι των προσφορών. Μάλιστα, κάπου στον Μάρτιο, απειλήθηκε καρτοκινητή σύρραξη, με εκατέρωθεν προσφορές, μέχρι που επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι ώστε να αποφευχθεί οικονομική αιμορραγία.
Φέτος θα είναι ενδιαφέρον πως θα διαμορφωθεί ο ανταγωνισμός με την είσοδο της ΔΕΗ σαν πάροχος οπτικής ίνας, αλλά και η πορεία της Volton, η οποία μέσα στο 2023 δεν προχώρησε σε κάποια εμπορική κίνηση με την άδεια MVNO που απέκτησε το 2022.
Σημαντική ώθηση στο e-government και γενικότερα στην εξέλιξη της ψηφιακής σχέσης κράτους-πολίτη, ήρθε να δώσει η ανάληψη καθηκόντων του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ανέλαβε να ηνία από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, που στην τετραετία 2019-2023 έκανε πράξη όλες του τις δεσμεύσεις για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ειδικά μάλιστα εν μέσω Covid. O νέος υπουργός έχει δείξει ήδη δείγμα γραφής, και έχει εξασφαλίσει την αποδοχή του από την αγορά.

Δύσκολο το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι πάροχοι, βλέποντας τα νούμερα της κερδοφορίας του τελευταίου τριμήνου να συμπιέζονται κάτω από το βάρος του πληθωρισμού, του ενεργειακού κόστους, της μείωσης της κατανάλωσης, και φυσικά του ισχυρού ανταγωνισμού, που οδηγεί σε πόλεμο τιμών μεταξύ τους. Τα έσοδά τους παρουσιάζουν οριακή μείωση και αυτό που εξισορροπεί κάπως τα πράγματα είναι οι εταιρικές συνδέσεις που κάθε πάροχος αγωνίζεται να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού.
Οι εταιρείες είδαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 να μειώνονται οι αναθέσεις στα έργα ΤΠΕ όπου συμμετέχουν, καθώς οι εκλογές αλλά και οι φυσικές καταστροφές, οδήγησαν τις εξελίξεις να μεταφερθούν κατά ένα τρίμηνο. Επίσης, ακόμη και αν δεν υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης, η αλλαγή διοικήσεων, φορέων και υπουργείων, επανεξέτασαν τα προγράμματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στη συμβασιοποίηση των έργων που έπρεπε να τρέξουν.
Ωστόσο, οι διοικήσεις εκτιμούν ότι τα έργα ΤΠΕ θα διατηρήσουν τη δυναμική που είχαν αναπτύξει, και τα αναμενόμενα έσοδα θα περάσουν στο μεγαλύτερο βαθμό τους στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Ταυτόχρονα, όλοι οι πάροχοι έχουν σε εξέλιξη «βαριά» επενδυτικά προγράμματα σε υποδομές οπτικών ινών και 5G.
Ειδικά μάλιστα ο ΟΤΕ, μέσα στο 2024 προχωρά σε πλήρη αναδιαμόρφωση του δικτύου κινητής σε standalone 5G. Μία κίνηση που θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να προσφέρει στους συνδρομητές της πλήρη εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων του 5G και στο δίκτυό της πολύ καλύτερη απόδοση, όπως ακόμα υψηλότερη ταχύτητα download και upload, μηδαμινή απόκριση (latency), βελτιωμένη κάλυψη σε κλειστούς χώρους, και ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία στις επικοινωνίες.

Να τρέξουμε το Ταμείο Ανάκαμψης

Να μη χαθεί ούτε ευρώ των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προσπαθούν οι εμπλεκόμενοι της αγοράς, ξορκίζοντας σε όλους τους τόνους τις εκούσιες και ακούσιες καθυστερήσεις, τη γραφειοκρατία, τις επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, και τις χρονοβόρες διαδικασίες.
Οι αιτίες για σημαντικό μέρος του χαμένου χρόνου είναι πολλές. Η μακρά προεκλογική περίοδος, η διπλή εκλογική αναμέτρηση του καλοκαιριού, η ελληνική καλοκαιρινή ραστώνη με τα «μπάνια του λαού» και την επανάπαυση πολλών κυβερνητικών στελεχών, οι υπουργικές και διοικητικές αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα προβλήματα με τις απανωτές πυρκαγιές και θεομηνίες, βάρυναν τα πόδια του κυβερνητικού μηχανισμού.
Όπως και να έχει όμως, η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων από το ταμείο έργων, και των σχετικών εκταμιεύσεων, είναι δεδομένη, και βρίσκεται στο τέλος του 2025. Όμως από την προκήρυξη μέχρι την ανάθεση ενός έργου, οι διαδικασίες παραμένουν αργές, ενώ οι πρωτοβουλίες τύπου fast track, είτε σκοντάφτουν, είτε απλά ελάχιστοι τις αναλαμβάνουν.
Τα είπε άλλωστε και η Γιώτα Παπαρίδου στο Συνέδριο InfoCom World, τονίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει χαρακτηριστεί ως «σχέδιο Μάρσαλ». Με αυτή τη λογική, ο ΣΕΠΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών του ΤΑ, προτείνοντας ταυτόχρονα τη σύσταση ομάδας εργασίας στο ανώτατο επίπεδο της χώρας, στο γραφείο του πρωθυπουργού, για τη σωστή και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος.
Παρόμοιες ενέργειες αναμένει και επιδιώκει η αγορά και για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες με εγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις, και άρα οφείλει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις. Ζήτησε άμεσες προκηρύξεις δράσεων, όπως το Ερευνώ-Καινοτομώ και εκκίνηση των δράσεων που καθυστερούν.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
  • Έρχεται το πραγματικό 5G!
    Το επόμενο βήμα στον τομέα των ασύρματων επικοινωνιών ετοιμάζεται να κάνει η COSMOTE, καθώς έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση των υποδομών δικτύου κινητής 5ης γενιάς σε 5G Stand-Alone (SA), που θα «ξεκλειδώσουν» ακόμα υψηλότερη ταχύτητα download και upload, μηδενική απόκριση (latency), βελτιωμένη κάλυψη σε κλειστούς χώρους και ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία στις επικοινωνίες. Οι τεχνικές δοκιμές για τη λειτουργία του 5G SA έχουν επίσης ολοκληρωθεί, ενώ η εμπορική του διάθεση από την COSMOTE αναμένεται μέσα στο 2024. Το 5G SA, όπως αναφέρει η εταιρεία, «θα μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες, όπως αυτή του «τεμαχισμού» των δικτυακών πόρων της υποδομής 5G (dynamic network slicing). Ειδικότερα, ένα τεμάχιο δικτύου (network slice) είναι ένα εικονικό δίκτυο με παροχή εξειδικευμένων χαρακτηριστικών (εύρος ζώνης, απόκριση κτλ.). Το κάθε network slice είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των διαφόρων εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο χρήστης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθετες αγορές, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία πολλών, παραμετροποιημένων και ανεξάρτητων μεταξύ τους δικτύων, που βρίσκονται σε κοινή υποδομή».
    Είναι σίγουρα μια σημαντική εξέλιξη για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα δίκτυα νέας γενιάς. Κάνουμε, ενδεχομένως, ένα πιο σίγουρο βήμα προς το τηλεπικοινωνιακό μέλλον και προς την αναζήτηση εκείνου του «killer app»!
  • Ο ΣΕΠΕ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
    «Με τα σημερινά δεδομένα, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να μην προλάβουμε την ολοκλήρωση όλων των έργων και δράσεων μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, από το να προλάβουμε. Για αυτό και σείουμε τον κώδωνα του κινδύνου.» Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, στην ομιλία της στο συνέδριο του Συνδέσμου και πρόσθεσε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ολοκληρώνεται 31/12/2026. Έχουμε ακριβώς 3 χρόνια μπροστά μας και έργα και δράσεις, που τώρα ξεκινούν να υλοποιούνται ή που δεν έχουν καν προκηρυχθεί ακόμη. Να θυμίσω ότι το ΤΑΑ το αποκαλούσαμε «σχέδιο Μάρσαλ». Ας το αντιμετωπίσουμε λοιπόν ως σχέδιο Μάρσαλ. Σε συνεργασία με τον ΣΕΣΜΑ, τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος, αναπτύξαμε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έχουμε καταθέσει, για την απλούστευση των διαδικασιών του ΤΑ, προτείνοντας ταυτόχρονα τη σύσταση Ομάδας Εργασίας στο ανώτατο επίπεδο της χώρας, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, για την σωστή και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος.»
    Καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού και μιλάμε, συνεχώς, για τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας, είναι σημαντικό να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε όλα αυτά τα έργα. Μην πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία!
  • Έκθεση Πεπραγμένων από την ΕΕΤΤ
    «Οι ραγδαίες εξελίξεις και η ταχύτατη πρόοδος που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αλλά και σε εκείνον των ταχυδρομικών υπηρεσιών ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη. Κατά τη διάρκεια του 2022, σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνεχή ροή νέων και καινοτόμων δυνατοτήτων, οι δράσεις της» επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος στην Έκθεση Πεπραγμένων για το 2022, η οποία δημοσιεύεται στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ. Η ΕΕΤΤ, ως ρυθμιστική αρχή και αρμόδια αρχή ανταγωνισμού για τις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, προέβη σε καίριες δράσεις και παρεμβάσεις.
    Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αναφορά, η ΕΕΤΤ, ως ρυθμιστική αρχή και αρμόδια αρχή ανταγωνισμού για τις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, διαχειρίστηκε 9.733 καταγ­γελίες καταναλωτών. Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η πλειονότητα των θεμάτων αφορούσε σε αμφισβήτηση χρεώσεων, συνεχιζόμενη βλάβη και κακής ποιότητας υπηρεσία.
  • Bright Sky, ένας φάρος ελπίδας
    Η ενδοοικογενειακή βία, ένα διάχυτο και εξαιρετικά ανησυχητικό ζήτημα, επηρεάζει άτομα και οικογένειες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αυτή η «σιωπηλή επιδημία» ξεπερνά τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά όρια, καθιστώντας την μια παγκόσμια πρόκληση, που απαιτεί επείγουσα προσοχή και δράση. Στον πυρήνα της, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί κατάχρηση εξουσίας και ελέγχου. Εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, συναισθηματικής, σεξουαλικής και οικονομικής βίας, ακόμη και εκείνης που ασκείται μέσω του διαδικτύου. Η σωματική βία μπορεί να είναι η πιο ορατή μορφή, καθώς χαρακτηρίζεται από την πρόκληση σωματικής βλάβης, αλλά η συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια. Αυτές οι μορφές κακοποίησης περιλαμβάνουν χειραγώγηση, εκφοβισμό και συνεχή υποτίμηση, οδηγώντας σε μακροχρόνιο ψυχολογικό τραύμα. Το mobile app Bright Sky κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 και ήδη η εφαρμογή λειτουργεί σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Αξιοποιώντας την παγκόσμια τεχνογνωσία του Ιδρύματος Vodafone, το Bright Sky προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ).
    Τελικά, η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι ευθύνη μόνο των θυμάτων ή των αρχών. Είναι μια συλλογική ευθύνη, που αφορά σε ολόκληρη την κοινωνία!
  • Η ισπανική κυβέρνηση αποκτά μερίδιο στην Telefonica
    Η ισπανική κυβέρνηση θα αποκτήσει μερίδιο στην Telefonica, που θα φτάσει ακόμη και στο 10%, μέσω της κρατικής SEPI, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των μετοχών που αποκτά στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό η σαουδαραβική STC. «Η παρουσία ενός βασικού μετόχου του δημόσιου τομέα θα ενισχύσει την ιδιοκτησιακή σταθερότητα της εταιρείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών. Η SEPI σκοπεύει να ολοκληρώσει την απόκτηση μετοχών, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής, αλλά δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν έχει ακόμη προσληφθεί οικονομικός σύμβουλος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης, ένα μερίδιο της τάξεως του 10% έχει τρέχουσα αξία που φτάνει σε περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πηγή με γνώση του θέματος είπε ότι η αγορά θα είναι αποσπασματική και θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις, σε διάστημα έως δύο μηνών, ενώ θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με την έκδοση δημόσιου χρέους.
    Είναι σημαντικό να κρατήσουμε την ακόλουθη δήλωση: η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Nadia Calvino, δήλωσε ότι η παραπάνω κίνηση είναι «σύμφωνη με εκείνες σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία, που έχουν ή αυξάνουν τα μερίδια τους σε μεγάλες εταιρείες στρατηγικής σημασίας», ώστε να έχουν σταθερότητα στην επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων.
  • Σημαντική αύξηση στις ταχύτητες του 5G
    Η Ookla έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του «State of Worldwide Connectivity in 2023», σύμφωνα με τα οποία η μέση παγκόσμια ταχύτητα λήψης στο 5G παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 20% στο τρίτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 203,04 Mbps, σε σύγκριση με 168,27 Mbps στο 3ο τρίμηνο του 2022. Αυτή η βελτίωση, σύμφωνα με την εταιρεία, ευθυγραμμίζεται με μια σημαντική αύξηση των παγκόσμιων συνδρομών 5G, υποδηλώνοντας θετική πρόοδο στην υιοθέτηση του 5G και στην απόδοση. Την ίδια στιγμή, έχουν υπάρξει αλλαγές και στην κατάταξη των κορυφαίων χωρών, όσον αφορά στις επιδόσεις των δικτύων. Οι λίστα με τις 10 κορυφαίες χώρες γνώρισαν αξιοσημείωτες αλλαγές, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, ξεπερνώντας τη Νότια Κορέα. Η Μαλαισία, η Ινδία και η Δομινικανή Δημοκρατία έκαναν, επίσης, σημαντικά βήματα, επιδεικνύοντας μια δυναμική αλλαγή στο παγκόσμιο τοπίο του 5G.
    Το 2022, οι μισές από τις 10 κορυφαίες χώρες ήταν από τη Μέση Ανατολή, ενώ, το 2023, το ίδιο ποσοστό προερχόταν από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Η ανάλυσή υποδηλώνει ότι οι early adopters στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έχουν ξεπεράσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές στην απόδοση του 5G, λόγω παραγόντων όπως η πρώιμη διαθεσιμότητα του φάσματος και οι κυβερνητικές πολιτικές. Υπάρχει μια μαγική συνταγή σε όλα αυτά, που θα αυξήσει και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών: ενίσχυση των επενδύσεων και του φιλοεπενδυτικού κλίματος.
  • Σκληρή νομοθεσία για την πειρατεία
    Πολύ κοντά στη υιοθέτηση σκληρής νομοθεσίας για τον περιορισμό της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση βρίσκεται η κυβέρνηση. Κλέπτων και κλεπταποδόχος θα τιμωρούνται αναλόγως προκειμένου να προστατευθούν αφενός η νομιμότητα, εννοείται η συνδρομητική TV και φυσικά τα δημόσια έσοδα. Υπολογίζεται ότι το μαύρο χρήμα που δεν καταλήγει στο νόμιμο ταμείο για την αγορά δικαιωμάτων αθλητικών αναμετρήσεων και την παραγωγή νέων σειρών και ταινιών αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.
  • Σύμπραξη Vodafone – ANT1+
    Ο ΑΝΤ1 έκλεισε συμφωνία με το Vodafone TV, δίνοντας τη δυνατότητα στους συνδρομητές του να παρακολουθήσουν δωρεάν για 12 μήνες την υπηρεσία ΑΝΤ1+ (για κάθε νέα σύνδεση στο Vodafone TV). Οι θεατές θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση για 12 μήνες στις μεγαλύτερες πρωτότυπες ελληνικές παραγωγές, τα ANT1+ Originals, στα νέα επεισόδια των ελληνικών σειρών πριν προβληθούν στην ελεύθερη τηλεόραση – φυσικά και στο πλήρες ανάπτυγμα της ταινιοθήκης του ΑΝΤ1 αλλά και να παρακολουθήσουν το πρωτάθλημα της Formula 1.
  • Έπιασε τόπο η εμπορική πολιτική της United Media
    Απέδωσε η προσφορά της Nova για ένα μήνα δωρεάν χρήσης της υπηρεσίας streaming ΕΟΝ, καθώς στην ad hoc εμπορική πολιτική ανταποκρίθηκαν 110.000 νέοι συνδρομητές. Η προσφορά ξεκίνησε το Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οκτωβρίου 2023, οι συνδρομητές της τηλεόρασης αγγίζουν τους 424.795 στο 3ο τρίμηνο του 2023, έναντι 386.306 το 2ο τρίμηνο του 2022.
  • Και το Mega στον χορό της συνδρομητικής
    Μετά τον ΑΝΤ1+ και το Mega ενεργοποιεί το Mega Play αρχής γενομένης από το Pop Up χριστουγεννιάτικο κανάλι «MEGA PLAY XMAS» που θα είναι διαθέσιμο μέσω της υβριδικής πλατφόρμας MEGA PLAY και του megatv.com έως την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, με εορταστικά επεισόδια σειρών του καναλιού και με μουσικά αφιερώματα από την εκπομπή «Σπίτι με το MEGA».
  • Με δικό του προϋπολογισμό το ERTflix;
    Με τακτική inception λειτουργεί το ERTflix στην ΕΡΤ έχοντας ενταχθεί στο συνολικό προϋπολογισμό της ΕΡΤ. Η άφιξη της Κατερίνας Κασκανιώτη, γνώστριας των συνδρομητικών, δημιουργεί τις συνθήκες για αναμόρφωση και αυτονόμηση του καναλιού, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου παρόχου Over the Top υπηρεσιών. Ο διαγωνισμός που τρέχει ήδη αναμένεται να ανακηρύξει την εταιρεία που θα αναδιατάξει το κανάλι αντί 4.750.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1.140.000 ευρώ, για 69 μήνες.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
  • Θετικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ από την GenAI!
    Στην ανάπτυξη 5 κύριων κατηγοριών use cases, μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας πολλών επιχειρησιακών διαδικασιών αναμένεται να συμβάλλει η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (Gen AI) η οποία όπως εκτιμάται θα φέρει θετικό σωρευτικό αντίκτυπο 5,5% (ή 10,7 δισ.) επί του ΑΕΠ της χώρας έως 2030 και υπό συγκεκριμένες συνθήκες (πολύ αισιόδοξο σενάριο) μπορεί να αγγίξει το 9,8% (19,2 δισ.). Σημειώνεται ότι το αισιόδοξο σενάριο προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στον τομέα, κάτι μάλλον δύσκολο με βάση το επίπεδο των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) σήμερα. Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα της μελέτης «Η Επίδραση του Gen AI στην ελληνική οικονομία», η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών) από το Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΣΕΠΕ, digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future.
    Η επίδραση της Gen AI στο κενό ειδικών ΤΠΕ αναμένεται να είναι, επίσης, σημαντική, με το προβλεπόμενο κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να φτάνει περίπου τις 83.000 θέσεις σωρευτικά έως το 2030. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, για όσους προσπαθούν να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι καριέρας - ή ακόμα και να αλλάξουν πορεία σε αυτό που ήδη βαδίζουν!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
  • Στην 3η θέση των επιστημονικών δημοσιεύσεων η «Μηχανική και Τεχνολογία»
    Για το 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΚΤ, το επιστημονικό πεδίο «Μηχανική και Τεχνολογία» (Engineering and Technology) κατέχει την τρίτη θέση με 23,3%, όσον αφορά στις επιστημονικές δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων. Την πενταετία 2017-2021, ο σχετικός δείκτης απήχησης των δημοσιεύσεων ελληνικών φορέων ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο 1, με τη «Μηχανική και Τεχνολογία» να φτάνει στο 1,10. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΕΚΤ, την περίοδο 2007-2021, «οι επιστημονικές δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων διακρίνονται για τον αριθμό, την ποιότητα και την πρωτοτυπία τους, λαμβάνοντας συνεχώς περισσότερες αναφορές σε διεθνές επίπεδο. Το 2021 καταγράφονται 20.034 επιστημονικές δημοσιεύσεις ελληνικών φορέων στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη κατ’ έτος επίδοση που έχει παρατηρηθεί διαχρονικά για όλη την περίοδο 2007-2021, αλλά και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση. Επίσης, την τελευταία πενταετία 2017-2021, οι δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων έλαβαν 843.597 αναφορές, ενισχύοντας τη σταθερά ανοδική τάση των προηγούμενων ετών.
    Και μυαλά έχουμε και ταλέντο υπάρχει και έρευνα γίνεται και ιδέες υπάρχουν. Να μην μεμψιμοιρούμε συνεχώς και με κάθε θέμα!
GY-1537-600X80-1
  • Προκήρυξη δύο ακόμα έργων του Ταμείου Ανάκαμψης
    Στην προκήρυξη δύο ακόμα έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑ), συνολικού προϋπολογισμού 29,594 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ και δικαιώματα προαίρεσης) προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Με το πρώτο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (mydigitaltourism.gr)» συνολικού προϋπολογισμού, 16,297 εκατ. ευρώ, επιδιώκεται το υπουργείο Τουρισμού να έχει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για ό,τι αφορά την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη διαλειτουργικότητας για τη διασύνδεση πολλαπλών και σε πολλές περιπτώσεις ασύμβατων πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης των δεδομένων που αφορούν στο πεδίο πολιτικής του Τουρισμού, σε εθνικό επίπεδο και στη λειτουργία πλατφόρμας Τουριστικών Επιχειρήσεων που θα αξιοποιεί και θα συμπληρώνει την υπάρχουσα υποδομή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός κεντρικού συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης, διαχείρισης και διαρκούς επικαιροποίησης των στοιχείων κάθε τουριστικής επιχείρησης.
  • ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR - Όμιλος Globalsat
    Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR ανακοίνωσε με ιδιαίτερη χαρά την έναρξη της συνεργασίας της με τον Όμιλο Globalsat. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών, η Globalsat θα προσφέρει τεχνολογικές λύσεις, επαγγελματικές οθόνες, λύσεις ψηφιακής σήμανσης καθώς και λύσεις πράσινης ενέργειας για τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ΟΑΚΑ.
600x80 LTBC digital banner
  • Δημόσια διαβούλευση για το νέο υπέρ-υπολογιστή «Δαίδαλο»
    Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η διακήρυξη για το έργο «Ανάπτυξη νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων» γνωστό ως υπέρ-υπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU, με συνολικό προϋπολογισμό 41.569.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.). Η διαδικασία της διαβούλευσης θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «Προμηθεύς» του ΕΣΗΔΗΣ για χρονικό διάστημα 45 ημερών έως την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.promitheus.gov.gr.
    Ο νέος υπέρ-υπολογιστής θα είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη και θα βρίσκεται στη λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (Τop 500) και αποδοτικής χρήσης (GREEN500)!
  • Νέα δράση 190 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
    Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την προκήρυξη της Δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η οποία αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΜμΕ, οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στην δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται σε 190.000.000€ Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Ο ελάχιστος και μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων είναι από 30.000€ έως και 400.000€. Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.
    Αν είστε μικρομεσαία επιχείρηση και αναζητά χρηματοδοτική στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ, να η ευκαιρία. Απλώς επιλέξτε έναν καλό σύμβουλο και προχωρήστε!
  • Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τις μεταφορές
    Σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών θέτει σε λειτουργία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως περιγράφεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, κα Χριστίνα Αλεξοπούλου. Στις νέες υπηρεσίες, οι οποίες τίθενται άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία, περιλαμβάνεται εφαρμογή για το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο., το γνωστό Point System), η οποία δίνει στον πολίτη πλήρη πρόσβαση στους πόντους, τις παραβάσεις και τυχόν αφαιρετήρια που σχετίζονται με την άδεια οδήγησης.
  • Ενισχύεται η εργαλειοθήκη της ΕΕ απέναντι στις κυβερνοαπειλές
    Με στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης και των δυνατοτήτων της ΕΕ σε σχέση με την ανίχνευση, την προετοιμασία και την ανταπόκριση σε απειλές και συμβάντα στον κυβερνοχώρο, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινή θέση σχετικά με την «πράξη αλληλεγγύης για τον κυβερνοχώρο». Το σχέδιο του κανονισμού θεσπίζει τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να γίνει πιο ανθεκτική απέναντι στις κυβερνοαπειλές, ενισχύοντας, παράλληλα, τους μηχανισμούς συνεργασίας. Η πρόταση της Κομισιόν στοχεύει στην υποστήριξη, τον εντοπισμό και την ευαισθητοποίηση γύρω από σημαντικές ή μεγάλης κλίμακας κυβερνοαπειλές, την ενίσχυση της ετοιμότητας και προστασίας κρίσιμων οντοτήτων και βασικών υπηρεσιών, την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντονισμένης διαχείρισης κρίσεων σε επίπεδο ΕΕ και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς ψηφιακού τοπίου για πολίτες και επιχειρήσεις.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
600x80 avm 7-7-20 sent
cl8-sept-2019-600x80
  • Νέος CEO στην Austriacard
    Η AUSTRIACARD HOLDINGS AG ανακοίνωσε ότι ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος, έχοντας συμπληρώσει 13 χρόνια στην ηγεσία του Ομίλου και σύμφωνα με το προγραμματισμένο σχέδιο διαδοχής, θα αποχωρήσει από τον ρόλο του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2024. Μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και Αποδοχών, το Εποπτικό Συμβούλιο όρισε ως διάδοχο τον Εμμανουήλ Κόντο, μέχρι σήμερα Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου, το αργότερο από την 1η Ιουλίου, 2024.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
  • Τα τελευταία χρόνια έδειξαν την πολιτική βούληση και τη δύναμη τόσο της ηγεσίας όσο και των πολιτών να αλλάξει η χώρα. Το 2024, με την πολύτιμη αυτή εμπειρία, σε μια ψηφιακή πορεία ανάπτυξης και ευημερίας, η Ελλάδα αλλάζει μορφή, ανεβαίνει επίπεδο.
    Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Είναι η ώρα όλοι και όλες, από τη θέση και το θεσμικό ρόλο που επιτελούμε, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για τη δημιουργία μίας Ελλάδας, που θα αποτελέσει ένα σύγχρονο διεθνές πρότυπο, έναν πόλο έλξης επενδύσεων, έναν κόμβο εξαγωγής τεχνογνωσίας στη ψηφιακή τεχνολογία, με άμεση ευεργετική επίδραση στην οικονομία και στην κοινωνία.
    Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

facebook twitter youtube instagram linkedin