weekly D 21-1-22 sent

Fiber to the Hold - Η επόμενη μέρα του Μιχάλη Τσαμάζ - AI στο κράτος

@@@ Ήταν μία εβδομάδα γεμάτη ειδήσεις @@@ Εν πρώτοις γιατί έκλεισε ο κύκλος του Μιχάλη Τσαμάζ στον ΟΤΕ @@@ Στη συνέχεια είχαμε την παρουσίαση του AIgov.gr @@@ Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εισάγει την τεχνητή νοημοσύνη στην εξυπηρέτηση των πολιτών @@@@ Ανακοινώθηκε επισης η στρατηγική συνεργασια Vodafone - Public @@@ Έγινε με απόλυτη επιτυχία το 25ο Συνέδριο InfoCom, που έβγαλε αρκετές ειδήσεις @@@ Μέχρι και live επίδειξη από τον Δημήτρη Παπαστεργίου για το AIgov είχει @@@ Ρώτησε για τη ρευματοδότηση των σταθμών βάσης και ΝΑΙ πήρε απάντηση @@@ Τέλος, στο συνέδριο γιορτάσαμε και τα 30 χρονια της Κινητής @@@ Και τιμήσαμε όλους αυτούς που άνοιξαν το δρόμο που βαδίζει η αγορά σήμερα @@@ Στο InfoCom World έκανε και την πρώτη -ανεπίσημη- εμφάνιση η ΔΕΗ @@@ Του χρόνου θα είναι πρώτο τραπέζι πίστα @@@ Μιας και μιλάμε για επετειους γιορτάσαμε και τα 15 χρονια του Μουσείου Πληροφορικής @@@ Πόσες ειδήσεις μπορεί να αντέξει ένα Weekly; @@@ Πάντως η Dominique Leroy δεν έβγαλε είδηση όταν ρωτήθηκε από εργαζόμενο στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, αν θα αλλάξει το λογότυπο του ΟΤΕ σε “Τ” @@@ Μίλησε για τη σημασία του branding και των συνεργειών, αλλά όχι “για το πάπλωμα” @@@ Για το “πάπλωμα” του FTTH όμως, μιλησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου στο InfoCom και ενημέρωσε ότι ψηφίστηκε ο Νέος Τεχνικός Κανονισμός @@@ Στη συνέχεια έφυγε καρφί για τη Βουλή όπου μίλησε για τον προυπολογισμό @@@

Fiber To The… Hold

Με ενδιαφέρον ακούσαμε τους προβληματισμούς των παρόχων, που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής στο 25ο Συνέδριο InfoCom World 2023, σχετικά με την υιοθέτηση του FTTH από τους πελάτες.
Και οι τρεις πάροχοι συμφωνούν ότι οι καταναλωτές δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να βάλουν την οπτική ίνα στο σπίτι τους, ακόμη και αν αυτή περνάει έξω από αυτό.
Αν και στο συμπέρασμα συμφωνούν όλοι, δεν ομονοούν σχετικά με τις αιτίες, καθώς από τη Nova πιστεύουν ότι το κόστος της υπηρεσίας είναι ο κύριος αποτρεπτικός λόγος.
Αντίθετα από την Vodafone βάζουν σε πρώτο πλάνο την ποιότητα και την αποδοτικότητα των δικτύων, ενώ αν και τους απασχολεί η τιμολόγηση των υπηρεσιών, δεν θεωρούν ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος.
Τέλος, από την Cosmote αποδίδουν το χαμηλό ενδιαφέρον στην έλλειψη εφαρμογών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την ανάγκη στους πολίτες για μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς και στο γεγονός ότι η εγκατάσταση της ίνας σε ένα ακίνητο έχει μια διαδικασία που σε κάποιες περιπτώσεις αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους.
Ειδικά από την πλευρά της Nova, σκοπεύουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες σχετικά με τον τρόπο που καθορίζεται το μοντέλο τιμολόγησης.
Η πρώτη τους κίνηση είναι να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης πρόσβασης στα έγγραφα της ΕΕΤΤ σχετικά με τη διαδικασία επιλογής συμβουλευτικής εταιρείας, η οποία θα εκπονήσει το τεχνικοοικονομικό μοντέλο με βάση το οποίο η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών θα καθορίσει τις τιμές.
Η κύρια ένσταση της Nova είναι ότι στο μοντέλο που χρησιμοποιείται σήμερα, λαμβάνει υπ’ όψη του ταχύτητες εκτός πραγματικότητας, και έχει κοστολογήσει πολύ ακριβά τις ταχύτητες του FTTH από 100 Mbps και πάνω. Έτσι, οι πελάτες δεν έχουν λόγο να φύγουν από τον χαλκό, ακόμη και αν η οπτική ίνα περνάει έξω από την πόρτα τους.
Πέρα από τις ερμηνείες, τα δεδομένα για τη διάδοση του FTTH δείχνουν ξεκάθαρα την χαμηλή διείσδυση, αφού μόλις το 7% των συνδρομητών διαθέτουν την υπηρεσία, δηλαδή πάνω από τέσσερις φορές λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δεκατρία Συνέδρια - Ένας Πρόεδρος

Ήταν Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 και στο 12ο Συνέδριο InfoCom World καταφτάνει ο τότε επικεφαλής της Deutsche Telekom για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Guiddo Kerkoff, συνοδευόμενος από τον Παναγή Βουρλούμη, τότε πρόεδρο του ΟΤΕ, μαζί με τον Μιχάλη Τσαμάζ.
Λίγη ώρα πριν το ΔΣ του ΟΤΕ είχε επιλέξει τον κ. Τσαμάζ ως διάδοχο του κ. Βουρλούμη, και ο κ. Kerkoff από το βήμα του συνεδρίου αναλύει στο ακροατήριο το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο νέος πρόεδρος.
Την εποχή εκείνη, η γερμανική επιχείρηση είχε αναγκαστεί ήδη να διαγράψει 900 εκατ. ευρώ από τα 3,8 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει στον ΟΤΕ λόγω πτώσης τιμής της μετοχής.
Αδυνατεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του οργανισμού λόγω των αντιδράσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επίκειται σκληρή ρύθμιση από πλευράς ΕΕΤΤ στη διάθεση γραμμών τεχνολογίας VDSL.
Πέρασαν 13 χρόνια και κατά διαβολική σύμπτωση στις 14 Δεκεμβρίου 2023, την ημέρα του 25ου Συνεδρίου InfoCom World, το ΔΣ του ΟΤΕ αποδέχθηκε την αποχώρηση του κ. Τσαμάζ, ο οποίος ολοκλήρωσε με πλήρη επιτυχία τη θητεία του, καταφέρνοντας όσα το 2010 φαίνονταν αδύνατο να επιτευχθούν.
Το 2010 ο οργανισμός κατέγραφε συνεχή μείωση εσόδων, τα οποία μόνο εκείνη τη χρονιά έπεσαν κατά 8%, χάνοντας 500.000 πελάτες.
Ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 4,3 δισ. ευρώ και το ετήσιο κόστος προσωπικού στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. ευρώ.
Το 2023 ο δανεισμός του ΟΤΕ είναι 446 εκατ. ευρώ, μειωμένος σε σχέση με το 2010 κατά 89,6%, από το 2010 έως το 2023 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ, διατέθηκαν για εθελουσία έξοδο προσωπικού 1 δισ. ευρώ, και το κόστος προσωπικού σήμερα είναι 31 εκατ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με το 2010 κατά 68%.
Οι ευρυζωνικοί πελάτες από 1,11 εκατ. το 2010, το 2023 έφτασαν 2,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 107%), οι συνδρομητές τηλεόρασης από 50.000 το 2010, το 2023 είναι 665.000 και οι υποδομές FTTH είναι διαθέσιμες σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Από αυτή τη στήλη θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Μιχάλη Τσαμάζ για όλα όσα μάθαμε από αυτόν κυρίως διά του παραδείγματος. Ποια θα μπορούσε να είναι η συνέχεια.
Νομίζω ότι έχει ξεπεράσει την ταυτότητα μίας εταιρείας. Δύσκολα θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα οργανόγραμμα. Είναι κάτι σαν… υπερκομματικός υποψήφιος ευρείας αποδοχής. Ότι και να κάνει θα έχει τις ευχές μας και την αγάπη μας!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Μιχάλης Τσαμάζ: Oh captain, my captain!
  Ήταν γνωστό στους παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ, ότι την Πέμπτη θα γινόταν η ανακοίνωση για την αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ. Και μπορεί 22 χρόνια στον ΟΤΕ, μαζί με την OTE GLOBE να είναι “μία ζωή”, αλλά ο ηγέτης που αναμόρφωσε τον ΟΤΕ στα 13 χρόνια που βρίσκεται επικεφαλής, έχει κάνει πολύ περισσότερα πράγματα.
  Πόσοι άραγε θυμούνται ότι είναι και ο αναμορφωτής της Κινητής Τηλεφωνίας, όταν με χειρουργικές μεθόδους και με την περίφημη συνάντηση στο Hilton, άλλαξε τη μορφή της αγοράς και έκοψε όλες τις “μαϊμού” συνδέσεις που έκαναν ορισμένοι, για να παίρνουν τις επιδοτήσεις;
  Ο Μιχάλης Τσαμάζ έθεσε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του απ’ όπου πέρασε και λειτούργησε καθοριστικά, τόσο για την αγορά εν γένει, όσο και για τον ΟΤΕ και τις Τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Και έχει να δώσει πολλά ακόμη…
  Είναι ενδεχομένως ο πιο επιδραστικός manager της 30ετίας. Γι αυτό και ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ έγινε case study στο Harvard. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι όλη του η επαγγελματική ζωή case study…
  Αποδείχτηκε επίσης ένας εξαιρετικός ηγέτης. Που κατάφερε να εμπνεύσει τον κόσμο απ’ όπου κι αν πέρασε. Που δημιούργησε μία νέα γενιά στελεχών, από την οποία προέρχεται και ο διάδοχός του Κώστας Νεμπής. Γι’ αυτό, δεν μπορέσαμε να σκεφτούμε πιο εύστοχο τίτλο από το O Captain, my Captain.
  Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Μία λέξη τα λέει όλα: Respect!
 • Αποχωρεί ο Μιχάλης Τσαμάζ
  Ο μακροβιότερος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ, ο Μιχάλης Τσαμάζ, αποχωρεί με τη λήξη της θητείας του τον Ιούνιο του 2024 και τη θέση του αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου ο Κώστας Νεμπής. Ο κ. Νεμπής είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, από τον Απρίλιο του 2019. Από τη θέση αυτή κατάφερε την ανάκαμψη της εταιρείας, εστιάζοντας στην ικανοποίηση πελατών και εργαζομένων. Πέτυχε ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ υπερασπίστηκε την ηγετική της θέση στην αγορά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε Gigabit υποδομές και ψηφιακές λύσεις. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία άνω των 20 ετών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πριν την Hrvatski Telekom, κατείχε τη θέση του Chief Commercial Officer Consumer Segment στον Όμιλο ΟΤΕ και τη θέση του Marketing Director στην COSMOTE. Τι μπορεί να κάνει ένας manager που έχει φτάσει στο απόγειο της δόξας του. Ποια εταιρεία θα μπορούσε να τον χωρέσει; Ακούστηκε κάτι για συμμετοχή του σε fund, αλλά για την ώρα είναι μόνο εικασίες. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς.
  Το μόνο σίγουρο είναι ότι φεύγοντας τον Ιούλιο, μάλλον θα κάνει ότι θα έκανε κάθε φυσιολογικός άνθρωπος: Διακοπές!
 • Συνέδριο InfoCom: 30 Χρόνια Κινητή Τηλεφωνία
  Με πολλή συγκίνηση γιορτάστηκαν στη διάρκεια του 25ου ΙInfoCom World τα 30 χρόνια της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας (1993-2023). Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη ομιλία του Γενικού Διευθυντή της ΕΕΚΤ και ιστορικού στελέχους της αγοράς Γιώργου Στεφανόπουλου. Στη συνέχεια έγινε η απονομή τιμητικών βραβείων σε ένα κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο από τη συγκίνηση. Τιμήθηκε επίσης η Μανίνα Παραρά η πρώτη υπάλληλος που προσλήφθηκε στην STET το 93. Οι υπόλοιποι βραβευθέντες ήταν: Νικος Μανασής, Γιώργος Κορωνιάς, Θεόδωρος Φέσσας, Μιχάλης Τσαμάζ, Γιάννης Καραγιάννης, Σωκράτης Κομινάκης, Νάσος Ζαρκαλής, Γιώργος Γεράρδος, Θεόδωρος Χατζηανδρέου, Σταύρος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Κώστας Λιαμίδης, Δαμιανος Χαραλαμπίδης, Ντέπη Τζιμέα, Αλέξης Ηλιάδης, Γιώργος Παππάς, Χρήστος Βαρσάμης, Γιάννης Χαλδούπης, Σάκης Έξαρχος, Μαρία Μπούρα, Γιώργος Στεφανόπουλος, Κατερίνα Γκαγκάκη και Νίκος Βελέντζας.
  Caminante, no hay camino, se hace camino al andar / Διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας! Αν σήμερα βαδίζουμε σε λεωφόρους, οφείλεται στα μονοπάτια που χάραξαν με πολλή δουλειά και με ατρόμητη ψυχή, οι πρωτοπόροι της αγοράς. Αυτοί που είναι μαζί μας, αλλά και εκείνοι που έχουν φύγει: Ο Ζακ, ο Κώστας, ο Πάνος, ο Ανδρέας, η Κατερίνα και τόσοι άλλοι…
 • Συνέδριο InfoCom: 25 Χρόνια στο πλευρό της αγοράς και της καινοτομίας
  Μια «σύγκλιση» του χθες, του σήμερα και του αύριο αποτέλεσε το Infocom World 2023, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, από την Smart Press, στο Divani Caravel, υπό την παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
  Το Infocom World 2023 βρέθηκε στο «σταυροδρόμι» του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, υπογραμμίζοντας την πρόοδο και τα καινοτόμα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο των ΤΠΕ. Η φετινή εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη και σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, έφερε στο προσκήνιο τις πιο σημαντικές πτυχές, την αξία των εφαρμογών και τον ολοένα και πιο διάχυτο αντίκτυπο της καινοτομίας σε διάφορους κλάδους της αγοράς. Παράλληλα, ανέδειξε την αξία των επενδύσεων εστιάζοντας στα μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα προβλήματα και τις προκλήσεις για την υλοποίησή τους.
  Το συνέδριο φιλοξένησε μια σειρά από ομιλητές με μεγάλη επιρροή, αποτελώντας, για ακόμη μια φορά, το ετήσιο «meeting point» του κλάδου, για experts, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επικεφαλής επιχειρήσεων. Φτάνει μία ματιά στους ομιλητές για να καταλάβει κανείς την επιδραστικότητα του συγκεκριμένου συνεδρίου.
 • Η ΔΕΗ αλλάζει, τα κάνει όλα και συμφέρει!
  Εγκρίθηκε από τη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η τροποποίηση των άρθρων του καταστατικού της, για την επέκταση του σκοπού της εταιρείας και την τροποποίηση της Πολιτικής Αποδοχών. H ΔΕΗ εισέρχεται πλέον σε νέα εποχή ως μια σύγχρονη επιχείρηση με διεθνή εμβέλεια που έχει ένα εύρος δραστηριοτήτων, ειδικά μετά την εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία και της αλυσίδας Κωτσόβολος. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Καταστατικού της εταιρείας, σύμφωνα με την εταιρεία, ενισχύουν, αντανακλούν και υποδηλώνουν τη συντελούμενη τα τελευταία έτη μετατροπή της ΔΕΗ Α.Ε. από μία εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε μίαν εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, επικεφαλής ενός πολυσχιδούς και μεγάλου πολυεθνικού Ομίλου, που δραστηριοποιείται, αμέσως ή εμμέσως, σε πολλές επιμέρους Αγορές, πέραν αυτής της ενέργειας, αποτελούν, επιπροσθέτως, προσαρμογή στις βέλτιστες πρακτικές και αρχές εταιρικής διακυβέρνησης.
  Στο σκοπό της εταιρείας προστέθηκαν τα άρθρα: (3) η εμπορία, προμήθεια, και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, συναφών προϊόντων και υπηρεσιών και κάθε είδους προϊόντων και εξοπλισμού τεχνολογίας, καθώς και η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών μελέτης, εφαρμογής, εγκατάστασης, διαχείρισης και χρηματοδότησης συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και εγκαταστάσεις, και (10) η ίδρυση ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών.
  Μέρες που είναι να κάνω μία προβλεψη: το 2024 θα είναι annus mirabilis για τη ΔΕΗ. Κρατηστε το αυτό και τα λέμε του χρόνου!
 • Κωτσόβολος: Εξαιρετικά αποτελέσματα - O Γιάννης Βασιλάκος CEO of the Year
  O Γιάννης Βασιλάκος βραβεύτηκε στα InfoCom Awards ως CEO of the Year. Η βράβευση αφορούσε τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα όσο, και τα ηγετικά χαρακτηριστικά που αποθεώθηκαν με την προσέγγιση “business as usual” στη διάρκεια της διαδικασίας εξαγοράς, στη διάρκεια της οποίας κατάφερε να τριπλασιάσει τα κέρδη και να δημιουργήσει επιδόσεις ρεκόρ.
  Οι επιδόσεις λοιπόν του Κωτσόβολου στο εξάμηνο που έληξε στις 30 Οκτωβρίου 2023 είχαν μεν οριακή κάμψη πωλήσεων, στις 291 εκατ. στερλίνες έναντι 295 εκατ. στερλινών στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, αλλά χάρη στις σωστές κινήσεις το μικτό περιθώριο ανέκαμψε έντονα και η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 300%, ήτοι διαμορφώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. στερλίνες.
  Με τέτοιες επιδόσεις δεν είναι να απορεί κανείς για τη βράβευση. Αντίθετα, μάλλον είναι το πρώτο από πολλά βραβεία που δίκαια θα ακολουθήσουν.
 • Πώς θα υλοποιηθεί η στρατηγική συνεργασία Vodafone – Public
  Η εμπορική συνεργασία της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας με τα Public θα προχωρήσει χωρίς να περιοριστούν τα υφιστάμενα φυσικά καταστήματα της Vodafone. Όπως είπε η Κάτια Σταθάκη, Εμπορική Διευθύντρια καταναλωτικών προϊόντων της Vodafone Ελλάδας, κατά τα εγκαίνια του Vodafone shop in shop στο κατάστημα Public Συντάγματος, σε πρώτη φάση, μέχρι τον Μάρτιο θα ανοίξουν 10 shop in shop της Vodafone σε ισάριθμα καταστήματα της Public και σε 18 μήνες θα φτάσουν τα 44. Πρόσθεσε πως ο στόχος είναι η ανάπτυξη των καταστημάτων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας (σήμερα 250 σε όλη τη χώρα) και όχι ο περιορισμός τους και δεν τίθεται ζήτημα να κλείσουν καταστήματα στην Περιφέρεια τα οποία λειτουργούν με το καθεστώς του franchise. Θα δοθεί μάλιστα η ευκαιρία στους συνεργάτες με τα καταστήματα franchise της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας να συνεργαστούν στα υπό κατασκευή shop in shop, ειδικά εκεί που τυχαίνει να είναι κοντά σε Public. Σημειώνουμε, ότι αυτό σημαίνει σεβασμό στους συνεργάτες οπότε αξίζει το Μπράβο μας!
  Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι δύο εταιρείες δήλωσαν με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεργασία ή προοπτική και ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται να εξαγοράσει κανέναν». Βλέπετε οι καιροί είναι πονηροί και ο κ. Πάνος -ιδιοκτήτης των Public- έχει μία έφεση στην αγορά δικτύων! Οπότε, σενάρια τέλος!
 • Grid Telecom και EXA Infrastructure
  Η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία και φορέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η EXA Infrastructure, η μεγαλύτερη πλατφόρμα εξειδικευμένων ψηφιακών υποδομών που συνδέει την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική, ανακοινώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία για την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας και την παροχή υπηρεσιών υποδομής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η σύμπραξη των δύο εταιρειών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία κρίσιμη διασύνδεση δικτύων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Η EXA συνεχίζει να επεκτείνει το αποτύπωμα του δικτύου της και τις δραστηριότητές της σε όλη τη Μεσόγειο, παρέχοντας συνδεσιμότητα δεδομένων υψηλής ποιότητας, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις γειτονικές χώρες.
  Η Grid Telecom, που αναδείχτηκε Company of the Year στα φετινά InfoCom Awards, εντυπωσιάζει με τις επιλογές της. Μέσα σε 5 μόνο χρόνια έχει πετύχει στόχους που κανονικά θα απαιτούσαν τριπλάσιο χρόνο. Ποτέ άλλοτε τόσοι λίγοι άνθρωποι δεν κατάφεραν τόσα πολλά. Μπράβο!
 • 5G standalone από την Deutsche Telekom
  Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει δίκτυο 5G standalone (5G SA) στη Γερμανία τον επόμενο χρόνο. Με αυτήν την κίνηση, η DT γίνεται ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη χώρα που παρέχει υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά σε υποδομή 5G. Ο CEO της εταιρείας (TDE) ανέφερε ότι ο πάροχος στοχεύει να προσφέρει 5G SA σε ιδιώτες το 2024. Αυτή τη στιγμή, οι επιχειρηματικοί πελάτες της DT χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία 5G SA για λειτουργίες όπως το network slicing. Η DT σχεδιάζει να επεκτείνει την κάλυψη του 5G στο 99% του πληθυσμού μέχρι το 2025 και αναμένει να έχει 3.000 συμβατές με O-RAN κεραίες μέχρι το τέλος του 2026.
  Άντε και στα δικά μας!
 • Και στην Ελλάδα το self-repair της Apple
  Η Apple ανακοίνωσε τη διεύρυνση του προγράμματος self-repair για να καλύψει 35 προϊόντα σε 33 χώρες. Αυτό περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα μοντέλα iPhone 15 και υπολογιστές Mac με τον επεξεργαστή M2. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους χρήστες να επιλύουν προβλήματα μόνοι τους, παρέχοντας διαφάνεια και αυτονομία.
 • Τεχνητή νοημοσύνη κατά της διαρροής εσόδων
  Σύμφωνα με την Juniper Research, η υλοποίηση λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στις συνδέσεις 5G roaming θα βοηθήσει στη μείωση της "διαρροής εσόδων" για τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η μέση διαρροή εσόδων ανά σύνδεση 5G roaming θα μειωθεί από 1,72 δολάρια σε 1,20 δολάρια. Αυτή η μείωση αποδίδεται στη στρατηγική χρήση τους AI-based segmentation από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών.
 • Το Κύπελλο στην Cosmote TV
  Όπως ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, το Κύπελλο Ελλάδας θα βρίσκεται στην Cosmote TV έως το 2026. Η συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ, με περισσότερες από 90 κορυφαίες διοργανώσεις σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, μηχανοκίνητα και άλλα δημοφιλή αθλήματα, προχώρησε σε μια επωφελή τριετή συμφωνία με τη διοργανώτρια αρχή του Κυπέλλου.
  Double λοιπόν για την Cosmote TV, που είναι πρωταθλητής από τα αποδυτήρια και τώρα ΚΑΙ κυπελλούχος!
 • Νέα διάταξη νόμου για την αντιμετώπιση της πειρατείας
  Την απλοποίηση της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης. Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα επιταχύνει τη διαδικασία του dynamic blocking, ενώ ενδέχεται να υπάρξει πρόστιμο ανά χρήστη-κάτοχο πειρατικού υλικού, το οποίο θα κυρώνεται μέσω της ΑΑΔΕ, στην περίπτωση που εντοπιστεί από τις Αρχές.
  Πάντως η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει βρει ηλεκτρονικές και έντυπες ατζέντες με τα ονόματα πολιτών που πλήρωναν για να βλέπουν πειρατικά τα προγράμματα. Και το πρόστιμο έχει τουλάχιστον 4 νούμερα
 • Ψηφιακές άδειες από το 2025 και βλέπουμε
  Με νέα παράταση η κυβέρνηση έδωσε αναβολή στις θεματικές και περιφερειακές άδειες που ενώ η προθεσμία για τη διαδικασία αδειοδότησης των Παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού περιεχομένου και περιφερειακής εμβέλειας που είχε οριστεί για τις 31/12/2023 μεταφέρθηκε για τις 31/12/2024. Πρόκειται για τα θεματικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και τα περιφερειακά που εκπέμπουν στις περιφέρειες της χώρας και στην Αττική ιδιαίτερα έχουν σημαντικό γκελ στους τηλεθεατές (Action 24, One Channel, Kontra TV, Attica TV κα).
  Παράλληλα παράταση πήρε και η προσωρινή αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, που περιλαμβάνονται στο οικείο Μητρώο του Ε.Σ.Ρ
  Υπενθυμίζουμε πως τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μόνο η 6η άδεια στην Alter Ego Media (Mega) ενώ μένει προς υιοθεσία η «ορφανή» 7η άδεια και αναμένεται και η προκήρυξη 3-4 θεματικών.
 • @@@ O Σοφοκλής Χατζόπουλος νέος Head of Sales στη Nova Media @@@ Έχει 30 χρόνια εμπειρία και 13 στη Nova @@@ Η εταιρεία του τηλεοπτικού σταθμού One, Αττική Τηλεόραση ΑΕ απέκτησε το 65% της δισκογραφικής εταιρείας Spice Records @@@ Η παραγωγή της μουσικής που θα γίνεται εντός της Spice θα αξιοποιείται στα Αθηναϊκά Θέατρα του Διονύση Παναγιωτάκη @@@ Για τον Ιανουάριο του 2024 μετατίθεται η έκδοση της ΚΥΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση των σειρών και των ταινιών από το ΕΚΟΜΕ @@@ Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ενδιαφέρεται έντονα για μία από τις θεματικές άδειες @@@ Αφενός μεν διότι έτσι δεν θα πρέπει να καταβάλει τα 3,5 εκατ ετήσιο ποσό για πανελλαδική άδεια….@@@ Και αφετέρου γιατί θεωρεί ότι το NTV ταιριάζει περισσότερο με μια θεματική άδεια για επιχειρηματικό περιεχόμενο @@@ Η Nova είναι χορηγός της Έκθεσης Visualizing the Voice of Maria Callas @@@ Στόχος του εργαστηρίου μέσω της χρήσης νέων ψηφιακών μέσων ήταν να επιτευχθεί η οπτικοποίηση του ήχου της φωνής της κορυφαίας υψιφώνου @@@
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Δίκοπο μαχαίρι η Generative AI
  Ευκαιρίες αλλά και κινδύνους από τη συστηματική χρήση εφαρμογών Generative AI διαβλέπουν τα C-suite στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ο όρος C-Suite χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα μέλη της διοικητικής ομάδας μίας επιχείρησης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νέας διεθνούς έρευνας της Kaspersky, η συντριπτική πλειονότητα (92%) των C-suite στελεχών μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων παραδέχεται ότι οι εργαζόμενοί τους χρησιμοποιούν τακτικά εφαρμογές Generative AI (όπως το ChatGPT, το bard της Google κλπ.). Μάλιστα, τέσσερις στους δέκα (40%) ανέφεραν ότι οι εφαρμογές αυτές αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο για την υποστήριξη μιας σειράς καθηκόντων. Ταυτόχρονα, η μεγάλη πλειονότητα του δείγματος (72%) εκφράζει ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους ασφάλειας που προκύπτουν από τη συστηματική χρήση εφαρμογών Generative AI, καθιστώντας πιθανή τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων αλλά ακόμη και την πλήρη απώλεια ελέγχου των λειτουργιών της επιχείρησης.
  Αναμενόμενο να ανησυχούν. Πάντως είναι πολύ σημαντικό που οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου εργαλεία.
 • Έρχονται προσαρμογές στον κανονισμό
  Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) περιλαμβάνει διατάξεις βάσει των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να προσαρμόζει τον κανονισμό καθώς εξελίσσεται ο τομέας.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
GY-1537-600X80-1
 • Μνημόνιο συνεργασίας ΑΠΕ - ΣΕΚΕΕ
  Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, προχώρησαν το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ).
 • Συνεργασία Megasoft - ΟΠΑ
  H Megasoft ανακοίνωσε τη συνεργασία της, με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και ειδικότερα με το Coding Factory, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ανάπτυξη Λογισμικού του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης.
 • Συνεργασία Softone - Workable
  Ο Όμιλος Εταιρειών SOFTONE ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με τη Workable για τη διασύνδεση και διάθεση των προϊόντων τους.
600x80 LTBC digital banner
 • Η τεχνητή νοημοσύνη στο gov.gr
  Σημαντικό βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους συνιστά ο πρώτος Ψηφιακός Βοηθός, «mAigov», στο πλαίσιο του gov.gr που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι πολίτες μπορούν να «συνομιλήσουν» με τον Ψηφιακό Βοηθό από το κινητό και από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Υποβάλλουν το ερώτημά τους σε φυσική γλώσσα, γραπτά ή φωνητικά, ώστε να εντοπίσουν την υπηρεσία που ψάχνουν, ενώ στο τέλος της «συνομιλίας» έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την εφαρμογή. Η αναζήτηση πραγματοποιείται στις έως σήμερα 1610 υπηρεσίες του gov.gr και τις 3270 διοικητικές διαδικασίες του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών – MITOS.
  Ωστόσο, η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να απαντά και σε ευρύτερα ερωτήματα παραπέμποντας στους σχετικούς νόμους, όπως π.χ. που πρέπει να απευθυνθεί κάποιος αν αντιληφθεί κακοποίηση ζώου. Ο ψηφιακός βοηθός θα συνεισφέρει επίσης στην μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr και την ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών από το κράτος.
  Και επειδή το δοκιμάσαμε, μπορούμε να σας πούμε πως είναι μία πολύ καλή αρχή. Ίσως θα πρέπει να επεκταθεί και να καλύπτει οτιδήποτε αφορά στο Δημόσιο και το κράτος. Για παράδειγμα, δε γνωρίζει (ακόμα) ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας!
 • Πιο κοντά στην ψηφιακή υγεία η Ευρώπη
  Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ψηφιοποίηση των δεδομένων υγείας επί ευρωπαϊκού εδάφους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με τον νέο Κανονισμό για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία (EHDS), ο οποίος θα δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας, ώστε να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και η ασφαλής ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων.
 • Ειδικός Σύμβουλος για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης
  Ο Δρ. Γιάννης Ασσαέλ ανέλαβε Ειδικός Σύμβουλος για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Δρ. Ασσαέλ, είναι Staff Research Scientist στην Google DeepMind και είναι πρόσφατο αποτέλεσμα Brain Gain μετά από μια δεκαετία στην Αγγλία. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
600x80 avm 7-7-20 sent
cl8-sept-2019-600x80
 • Head of Sales στη Nova Media ο Σοφοκλής Χατζόπουλος
  Τη θέση του Head of Sales στη Nova Media, ανέλαβε ο Σοφοκλής Χατζόπουλος. Έμπειρο στέλεχος της αγοράς των μέσων, με συνολική εμπειρία 30 χρόνια, εργάζεται τα τελευταία 13 χρόνια στη Nova, στο εμπορικό τμήμα της εταιρείας και στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, sites καθώς και έντυπο τύπο.
 • Business Development Manager στην PeS Cybersecurity
  Ο Σπύρος Ξάφης αναλαμβάνει Business Development Manager στην PeS Cybersecurity.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
 • Το ΑΙ αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Δεν το λέω ανησυχώντας, αλλά με ενθουσιασμό. Το mΑΙgov.gr θα μπορέσει να αντικαταστήσει κάποια σημεία διεπαφής του Κράτους με τον πολίτη.
  Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει για πρώτη φορά στο Δημόσιο. Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία. Αυτή η εφαρμογή είναι πρωτοποριακή και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο πανευρωπαϊκά.
  Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης
 • Η χώρα αλλάζει σελίδα και περνάει στην εποχή της Τεχνητής νοημοσύνης. Η κυβέρνηση αγκαλιάζει τη νέα τεχνολογία. Είμαστε συν-πλοηγός σε αυτή την προσπάθεια.
  Γιάννα Ανδρονοπούλου, CEO, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

facebook twitter youtube instagram linkedin