weekly D 21-1-22 sent

Κόκκινες γραμμές και κίτρινες κάρτες

Αντιμέτωπη με τον πυρήνα των οικονομικών αξιωμάτων που καθορίζουν την κοινή οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών, βρίσκεται η ανάπτυξη των δικτύων υψηλών ταχυτήτων στη Γηραιά Ήπειρο.
Μπορεί να ακούγεται δραματική η παραπάνω διατύπωση, αλλά για να εξηγηθούμε, μιλάμε για ένα από τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας, που είναι η απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων.
Σε οικονομικό επίπεδο, αυτή η κόκκινη γραμμή έχει λόγο ύπαρξης, για να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών και των κρατών εντός της Ένωσης.
Όμως την ίδια στιγμή ο κοινός στόχος της Ευρώπης για ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, έχει εναποτεθεί στα χέρια των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, οι οποίες φυσικά είναι κερδοσκοπικές και δεν διατίθενται να θέσουν τυχόν εθνικούς ή ευρωπαϊκούς στόχους πάνω από την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι η ξεκάθαρη υστέρηση της Ευρώπης, απέναντι σε ΗΠΑ και Άπω Ανατολή, όσον αφορά στον τομέα των δικτύων υψηλών ταχυτήτων.
Αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά καταγράφονται και στην κατάταξη των χωρών που παρουσιάζουν τις κορυφαίες επιδόσεις στους τομείς του cloud και των ευρυζωνικών συνδέσεων, όπως δημοσιεύτηκε από το World Broadband Association.
Σε αυτό τον πίνακα οι ΗΠΑ έφτασαν στην πρώτη θέση, λόγω της αύξησης των κρατικών χρηματοδοτήσεων για την ευρυζωνική συνδεσιμότητα μετά την πανδημία, με τον οργανισμό να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη χώρα είναι ο ξεκάθαρος παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά cloud.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα, η οποία σύμφωνα με την έκθεση, ξεχωρίζει ως η μόνη χώρα που πέτυχε κορυφαία κατάταξη, παρ’ όλο που έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από τον μέσο όρο του δείκτη, ενώ κυβερνητικές και βιομηχανικές πρωτοβουλίες ενισχύουν τις αγορές του cloud και της ευρυζωνικότητας.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία, η πρώτη οικονομία της Ευρώπης, η οποία παίρνει κίτρινη κάρτα παρουσιάζοντας πολύ χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τη συνολική οικονομική της κατάσταση, φτάνοντας στη 12η θέση, με βαθμολογία κάτω του μέσου όρου στην ευρυζωνικότητα και ποσοστό διείσδυσης FTTH της τάξεως του 6%, σε παρόμοιο δηλαδή επίπεδο με την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Έτσι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική κοινοτικών ή απευθείας κρατικών ενισχύσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί για να τονώσει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, και να βάλει την ήπειρο στη θέση που οφείλει να έχει ως συνδετικός κρίκος ηπείρων και πολιτισμών.
Τώρα πως θα πείσετε τους γραφειοκράτες της Ευρώπης να κινηθούν με ταχύτητα και να δώσουν λύση αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Δείτε τις κουταμάρες που κάνουν με το θέμα του fair share για να πάρετε μία ιδέα.

Από το fair share στο digital network act

Πιάνοντας το νήμα από το προηγούμενό θέμα μας, η συζήτηση έρχεται αναπόφευκτα και προς το fair share, το «κίνημα» που ζητά οι εταιρείες του Big Tech να κληθούν να συνεισφέρουν στο κόστος για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
Ουσιαστικά δηλαδή ένα είδος δασμού που θα πληρώνουν οι πάροχοι cloud, social media και μηχανές αναζήτησης, για να χρησιμοποιούν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Βέβαια, όλως τυχαίως, οι πάροχοι αυτοί εδρεύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάτι που απλά σημαίνει ότι η πληροφορία, η καινοτομία και η διαχείριση big data, και τα οφέλη από όλα αυτά, έχουν προ πολλού εγκατασταθεί εκτός Ευρώπης.
Έτσι πληθαίνουν οι απόψεις ότι η επιβολή διοδίων ή κάποιου είδους «τιμωρητικό» μέτρο δεν είναι η λύση, ενώ σίγουρα δεν πρόκειται να φέρει πίσω την καινοτομία.
Φαίνεται ότι η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι μία συλλογική προσπάθεια ίσως να αλλάξει τον τηλεπικοινωνιακό ρου.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Thierry Breton, φαίνεται ότι προσπαθεί να προωθήσει μία νέα πρωτοβουλία με το όνομα Digital Network Act. Απλά μοιάζει να “μεριμνά και να τυρβάζει περί πολλά” και στο τέλος μάλλον δεν θα κάνει τίποτα.
Μία μελλοντική νομοθεσία κατά τον Breton, θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενοποίηση, προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων, και μείωση του ρυθμιστικού φόρτου για τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Επίσης, «όραμα» του Επιτρόπου Breton, είναι να αναβαθμίσει τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα των κορυφαίων εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως της σουηδικής Ericsson και της φινλανδικής Nokia, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να χάσει την ηγετική της θέση για μελλοντικές γενιές, για τεχνολογίες όπως το 6G. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει πώς να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει την υποθαλάσσια καλωδιακή υποδομή, η οποία έχει στρατηγική σημασία, ιδιαίτερα κάτω από το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Για να κατανοήσει κάποιος πόσο σοβαρό στρατηγικό ρόλο έχουν όλα τα παραπάνω στην παγκόσμια «σκακιέρα», σημειώνουμε απλά ότι η άτυπη συνάντηση των υπουργών τηλεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στο Λεόν της Ισπανίας, έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Patently Unfair

Ελπίζουμε να περάσατε θαυμάσια στο 3ημερο. Η αίσθησή μας είναι ότι αρκετοί άδραξαν την ευκαιρία για ψώνια και οι γνωστοί προορισμοί στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, βούλιαξαν.
Εμείς, μείναμε στις επάλξεις για να γράψουμε το πόνημα που διαβάζετε. Δεν διαμαρτύρομαι όμως και δεν το θεωρώ unfair!
Αντίθετα, θεωρώ προφανώς άδικο (patently unfair) όπως λέει και ο τίτλος, ότι ο Breton σφυρίζει αδιάφορα και παραπέμπει το θέμα του fair share για μετά τη λήξη της θητείας του (δηλαδή σε 1 χρόνο) μπερδεύοντας με πολύ μπλα – μπλα τα πράγματα.
Όπως έχει πει και ο Honore de Balzac “Η γραφειοκρατία είναι μια τεράστια μηχανή, την οποία θέτουν σε κίνηση οι πυγμαίοι”. Και ο Breton βρήκε τον καλύτερο -κατά τη γνώμη του- τρόπο. Κάνει ότι ψαρεύει εκεί που ξέρει ότι δεν υπάρχει ψάρι, για να “ροκανίζει” το χρόνο.
Κάτω από την πίεση των Αμερικανών -αλλά και των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων- το θέμα υποβαθμίζεται, τουλάχιστον σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέπεμπε μήνυμα ότι επίκεινται αποφάσεις στην κατεύθυνση των όσων ζητούσαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Πως λέμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω;
Έτσι, εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πληρώνουμε πιο ακριβά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για να απολαμβάνουν δωρεάν και να βγάζουν χρήματα και data από την Ευρώπη οι ΟΤΤ.
Γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει για τις επενδύσεις…
Η πάλι κάποιοι πάροχοι θα καθυστερήσουν τις επενδύσεις π.χ. το SA γιατί δεν βλέπουν για ποιο λόγο θα πρέπει να στρώνουν φαρδύτερο δρόμο, προκειμένου να περνούν πιο άνετα οι τζαμπατζήδες των ΟΤΤ.
Έτσι, τείνει να επικρατήσει πλέον η άποψη -που είναι και συνήθης πρακτική στην ΕΕ- όταν σε ένα τέτοιου τύπου ζήτημα δεν υπάρχει ομοφωνία να εγκαταλείπεται «προσωρινά» προκειμένου να βρεθεί (όταν και όποτε) ο «κοινός τόπος». Απλά, τότε κατά κανόνα είναι αργά…
Και επειδή επιστρέψαμε στις επάλξεις, σημειώστε ότι σιγά - σιγά διαμορφώνεται το πρόγραμμα του 25ου Συνεδρίου InfoCom που φέτος θα γίνει στο Divani Caravel στις 14 Δεκεμβρίου. Και βέβαια δεν θα είναι απλά ένα συνέδριο, αλλά μία μεγάλη γιορτή. Μία τριπλή σπάνια “συναστρία” για να ακριβολογούμε. Συγκεκριμένα, θα γιορτάσουμε τα 30 χρόνια της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, τα 25 χρόνια του συνεδρίου και τα 50 χρόνια από την ανακάλυψη της κινητής τηλεφωνίας. Θα τιμήσουμε αυτούς που ξεκίνησαν αυτή την αγορά. Θα δούμε παλιούς φίλους. Θα κρατήσουμε και πάλι στο χέρι μας συσκευές που είχαμε 20 ή 30 χρόνια να δούμε. Και πολλές - πολλές εκπλήξεις ακόμα, που αν σας τις πούμε δεν θα είναι εκπλήξεις.
Καλό θα είναι να πιάσετε από τώρα θέση δηλώνοντας συμμετοχή με ένα click.
Καλή Εβδομάδα!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Ο ΟΤΕ λαμβάνει 'Α': Ο πιο καλός ο μαθητής!
  Αξιολόγηση «Α» έλαβε ο OTΕ για το 2023 από την Morgan Stanley Capital International (MSCI) ESG Ratings, για τις ESG επιδόσεις του.
  Η διατήρηση της συγκεκριμένης βαθμολογίας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, αντανακλά την προσήλωση του ΟΤΕ στη μείωση ρίσκων που αφορούν σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), μέσα από τις σχετικές πρακτικές που εφαρμόζει.
  Η MSCI ESG Research παρέχει αξιολογήσεις επιδόσεων ESG σε περισσότερες από 8.500 διεθνείς δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση μιας εταιρείας σε κινδύνους ESG σχετικούς με τον κλάδο στον οποίο ανήκει, καθώς και την ικανότητά της να διαχειρίζεται αυτούς τους κινδύνους, σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του κλάδου.
  Όποιος έχει διαβάσει τον ετήσιο απολογισμό, όποιος έχει μιλήσει έστω για λίγο με τον Μιχάλη ή τη Ντέπη, έχει καταλάβει τη σημασία και την προτεραιότητα που δίνει ο Οργανισμός στο ESG. Όταν είσαι πρώτος, είσαι πρώτος σε όλα!
 • Υπό διαμόρφωση η θέση της Ελλάδας για το fair share
  Δεν έχει διαμορφωθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο κυβερνητικής θέσης, η τελική γνώμη της Ελλάδας αναφορικά με το αποκαλούμενο fair share, τη συμμετοχή δηλαδή των εταιρειών περιεχομένου στο κόστος ανάπτυξης των δικτύων, όπως ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
  Είναι άλλωστε συνήθης πρακτική στην ΕΕ όταν σε ένα τέτοιου τύπου ζήτημα δεν υπάρχει ομοφωνία να εγκαταλείπεται προσωρινά προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος.
  Σύμφωνα με πληροφορίες στην άτυπη συνάντηση των υπουργών τηλεπικοινωνιών στη Λεόν της Ισπανίας την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα του fair share δεν συζητήθηκε, τουλάχιστον στο πλαίσιο της επίσημης ατζέντας.
  Η Ελλάδα στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού και ενώ είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση κλήθηκε να πει την άποψή της για το θέμα σε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων των χωρών μελών της ΕΕ. Τότε η άποψη που εκφράστηκε ήταν υπέρ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
  Στη συνέχεια στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τοποθετήθηκε νέα πολιτική ηγεσία η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποια σχετική δήλωση με την οποία να αποτυπώνεται με σαφήνεια η άποψη της χώρας για το εν λόγω θέμα.
  Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υφυπουργός, Δημήτρης Παπαπαστεργίου και Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είναι προσεκτικοί όταν αναφέρονται στο fair share.
  Κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα για το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι». Και τότε θα πρέπει «σαν έτοιμοι από καιρό σα θαρραλέοι», να πάρουμε θέση. Τη δική μας τεχνοκρατική θέση και όχι His
  Masters Voice… που προσπαθούν να επιβάλλουν τα lobby των Big Tech.
 • Vodafone Business: Μετασχηματίζοντας το δημόσιο τομέα
  Την εξαιρετική του πορεία στην ανάληψη έργων του Δημοσίου Τομέα συνεχίζει το Vodafone Business, ενισχύοντας το αποτύπωμά του μέσα από έργα τεχνολογίας που μετασχηματίζουν τη λειτουργία των Δημόσιων Οργανισμών και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα στις πόλεις της χώρας μας.
  Συνολικά, η αξία των αναθέσεων έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής το ποσό των 300 εκατ. ευρώ με περισσότερα από τριάντα (30) έργα, τα οποία εκτείνονται σε τομείς όπως: υπηρεσίες ολοκλήρωσης συστημάτων (System Integration), έργα Ψηφιοποίησης, ενίσχυσης της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων και Εκπαίδευσης.
  Η ενίσχυση της ομάδας στελεχών, το διευρυμένο φάσμα λύσεων που προσφέρει η Vodafone Ελλάδας για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες πληροφορικής πρώτης γραμμής, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρει το Vodafone Green Network πανελλαδικά αποτελούν τα βασικά οχήματα ανάπτυξης του Δημοσίου τομέα της εταιρείας.
  Όταν ο Χάρης πριν από δύο ή τρία καλοκαίρια, έλεγε στην ταράτσα ενός ξενοδοχείου επί της Συγγρού σε μία συνέντευξη Τύπου ευθαρσώς και με σαφήνεια «μετασχηματιζόμαστε σε tech company» είχε ακουστεί λίγο υπερβολικό. Όπως το 1Gbps που είχε πει παλαιότερα ή ότι δεν θα υπάρχουν αποκλειστικότητες στο περιεχόμενο. Σήμερα τα 300 εκατ δεν φαίνονται καθόλου υπερβολικά και με τα έργα που έρχονται θα αυγαταίνουν διαρκώς. Συμπέρασμα: Η χάρις του Χάρη έχει πάντα ουσία!
 • Στη συνάντηση των υπουργών ο Μασσέλος
  Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και Πρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications, BEREC), Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, συμμετείχε στην Ανεπίσημη Συνάντηση των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στη León της Ισπανίας, στις 23-24 Οκτωβρίου και την οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης (δείτε το σχετικό post) o οποίος απέσπασε κολακευτικά σχόλια για τη συμμετοχή του.
  Αντικείμενο της Συνάντησης ήταν η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας ως κρίσιμης παραμέτρου ενίσχυσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ, αλλά και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε σχέση με τους φιλόδοξους στόχους του προγράμματος «Ψηφιακή Δεκαετία 2030».
  Στο περιθώριο της Συνάντησης, πρόεδρος της ΕΕΤΤ & του BEREC είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σειρά επαφών και να συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος για το μέλλον του κλάδου και τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  To EU2030 είναι ένα σημαντικό ορόσημο, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για κάθε πολίτη της ΕΕ. Με την προϋπόθεση βέβαια να υλοποιηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό όλα αναφέρουν στον οδικό τους χάρτη όλα τα κράτη μέλη. Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες!
 • Τα μετρητά των… μετρητών!
  Είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Και μιλάμε για την αντικατάσταση 7,5 εκατ μετρητών αξίας 1,1 δισ. ευρώ.
  Διότι μπορεί να αυτούς που έμειναν τρεις στους τέσσερις να κερδίζουν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τρεις είναι αυτοί που θα μοιραστούν το έργο και μάλιστα όχι με ισότιμο τρόπο.
  Εδώ λοιπόν κρύβονται οι λεπτομέρειες και ο διάβολος, που τους κάνει συνήθως παρέα.
  Κάπου δηλαδή, σε βάζουν μόνο σου σε ένα δωμάτιο του ΔΕΔΔΗΕ, σε αφήνουν άυπνο τρία μερόνυχτα και μετά θα σε ρωτάνε τι τιμή δίνεις ανά μετρητή, για να αποφασίσουν τι ποσοστό της δουλειάς θα σου δώσουν!!!
  Ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να προχωρήσουμε κάποια στιγμή. Ήδη μιλάμε για μία κατάσταση που “σέρνεται” πάνω από 10 χρόνια. Δεν είναι ντροπή; Εμείς απλά σας παραπέμπουμε σε ένα δημοσίευμα του… 2014, για να δείτε ότι τα λόγια είναι τελικά μόνο λόγια.
 • Η Ιταλία υποστηρίζει το fair share
  Η Ιταλία υποστηρίζει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες του Big Tech θα χρηματοδοτούν, εν μέρει, την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, Adolfo Urso.
  «Όλοι οι παράγοντες της αγοράς που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να συνεισφέρουν δίκαια και αναλογικά στο κόστος των υποδομών», είπε ο Urso, παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση των υπουργών τηλεπικοινωνιών της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Leon της Ισπανίας.
  Ωστόσο, πριν εισαγάγει οποιαδήποτε νομοθεσία, η ΕΕ θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά εάν και σε ποιο βαθμό η τηλεπικοινωνιακή υποδομή υπερφορτώνεται από περιεχόμενο και υπηρεσίες που παράγονται από εταιρείες του Big Tech, πρόσθεσε ο Urso.
  Απ' ό,τι έχουμε καταλάβει, από αυτή τη συνάντηση δε βγήκε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα ή πολιτική για το θέμα. Όπως όλα δείχνουν, όλοι θέλουν να το αναβάλλουν για την επόμενη Κομισιόν, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ευρωπαίοι πολιτικοί…Χαμένα λεφτά…
 • Προτείνεται “Ευρύτερη Μεταρρύθμιση” = καθυστέρηση!
  Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Thierry Breton, φάνηκε να «υποβαθμίζει» επίσης το αίτημα για την θέσπιση ενός «fair share», βάσει του οποίου οι εταιρείες του Big Tech θα κληθούν να συνεισφέρουν στο κόστος για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, σκιαγραφώντας ένα ευρύτερο όραμα για τη διαμόρφωση των telecoms.
  Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο «μικροσκόπιο» του Breton βρέθηκε η νομοθεσία που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια εκδοχή της ιδέας του «δίκαιου μεριδίου».
  Φαίνεται, ωστόσο, πως ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονη αντίδραση από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η θητεία του λήγει το επόμενο έτος.
  Την Τρίτη, δήλωσε ότι η εξέταση της πρότασης έχει μεταφερθεί για το μέλλον, πιθανότατα μετά τη θητεία του, κάτι που ενδεχομένως αποτελεί «πλήγμα» για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, που πίστευαν ότι ήταν η ευκαιρία τους να πείσουν τις τεχνολογικές εταιρείες να επενδύσουν στα δίκτυά τους.
  Η καθυστέρηση πάντα φέρνει κίνδυνο. Και το να αναβάλλεις ένα μεγάλο σχέδιο σημαίνει, συχνά να το καταστρέφεις - Μιγκέλ Θερβάντες Αλήθεια, έτσι θέλει να τον θυμόμαστε ο κ. Breton;
 • Επέκταση της Google στα Υποθαλάσσια Καλώδια
  Η Google θα επεκτείνει το έργο της στα υποθαλάσσια καλώδια σε οκτώ χώρες του Ειρηνικού. Αυτό είναι μέρος μιας κοινής συμφωνίας ΗΠΑ-Αυστραλίας, με τη δεύτερη να συνεισφέρει 50 εκατομμύρια δολάρια και την Ουάσιγκτον να προσθέτει άλλα 15 εκατομμύρια.
  Η περιοχή του Ειρηνικού έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, λόγω της στρατηγικής της σημασίας.
  Δημιουργικότητα είναι να σκέφτεσαι καινούργια πράγματα. Καινοτομία είναι να κάνεις καινούργια πράγματα - Theodore Levitt
 • Εσκεμμένη Ζημιά σε τηλεπικοινωνιακό καλώδιο
  Ο Σουηδός Πρωθυπουργός, Ulf Kristersson, υπονόησε ότι η ζημιά σε ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο στη Βαλτική Θάλασσα, που βρίσκεται μεταξύ Σουηδίας και Εσθονίας, ήταν εσκεμμένη. Ωστόσο, αρνήθηκε να προσφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.
  Η ζημιά ερευνήθηκε από Σουηδούς δύτες. Ο Jimmie Adamsson, εκπρόσωπος του Σουηδικού Ναυτικού, δήλωσε ότι βρέθηκαν ίχνη στον βυθό της θάλασσας κοντά στην περιοχή της ζημιάς, αν και δεν είναι σαφές εάν η ζημιά ήταν εσκεμμένη ή ατύχημα.
  Η ζημιά, που αναφέρθηκε στις 17 Οκτωβρίου, πιστεύεται ότι προκλήθηκε ταυτόχρονα με ζημιά σε υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Η αιτία της παραμένει ασαφής.
  Να είστε βέβαιοι πως μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια θα δούμε περισσότερες τέτοιες «ζημιές», σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Όσο περισσότερο τα τηλεπικοινωνιακά καλώδια καθίστανται βασικές υποδομές, τόσο καθίσταται προφανές ότι χρειάζονται προστασία. Χωρίς αυτά… κόβονται όλα! Και επειδή η προστασία είναι σχεδόν αδύνατη μάλλον πρέπει να φροντίσουμε για ένα καλό δορυφορικό back up.
 • Σύννεφα πολέμου μεταξύ Cosmote TV – Nova
  Αποτελεί commodity, σχεδόν στερεότυπο ότι η μεγαλύτερη μάχη για το μέλλον της συνδρομητικής TV κρίνει και την έκβαση του πολέμου μεταξύ των παρόχων: Πρόκειται για τη σύγκρουση για τα δικαιώματα του UEFA Champions League, του UEFA Europa League και του UEFA Europa Conference League, ανάμεσα σε Cosmote TV και Nova.
  Οι πρώτες επαφές ανάμεσα στις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες και την TEAM για λογαριασμό της UEFA έγιναν. Αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη.
  Η μεν Cosmote TV προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία με την TEAM για την επόμενη τριετία (2024 – 2027), χωρίς, ωστόσο, να ανέβει το κόστος, η δε United Media (Nova) βρίσκεται προ του διλήμματος ή να αγοράσει τα δικαιώματα και να έχει σχεδόν το σύνολο των σημαντικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αφού έχει ήδη π.χ. την Premier League ή να καταθέσει μια τέτοια προσφορά που θα εκτοξεύσει το τίμημα για να πιέσει τον ανταγωνιστή.
  Ανεξάρτητα από την έκβαση του… “πολέμου” το θέμα είναι ένα: Θα δούμε καλό ποδόσφαιρο και ας νικήσει ο πιο γαλαντόμος - και δεν θα πλήξουμε με την “επιχειρηματική κόντρα” ή ας την ονομάσουμε καλύτερα «τον υγιή ανταγωνισμό.» Το πιο πιθανό πάντως είναι ότι κανείς δεν έχει χρήματα για πέταμα και όλοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους!
 • Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς!
  «Πατέρας όλων είναι ο πόλεμος» έλεγε ο Ηράκλειτος, εννοώντας προφανώς ότι κάθε σύγκρουση, κάθε μάχη αποτελεί «ορόσημο» και σημαντικό milestone για την έκβαση της Ιστορίας.
  Και στην περίπτωση της «ιστορίας» της United Media στην ελληνική αγορά ΜΜΕ έχουμε κατανοήσει ότι δεν την φοβίζουν οι κόντρες τις οποίες αντιμετωπίζει είτε με νομικά όπλα είτε με όρους αγοράς.
  Η απόφασή της να στείλει εξώδικο και να διακόψει τη διαφήμιση της Nova στο capital.gr των Αττικών Εκδόσεων, όπου συμμετέχει και η πλευρά Βαρδινογιάννη – στις τηλεοπτικές εταιρείες του οποίου συμμετέχει - δημιουργεί ένα ακόμη ρήγμα στις σχέσεις με τα ελληνικά ΜΜΕ.
  Έχει προηγηθεί η μάχη και διακοπή της συνεργασίας με το Mega του Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως και με τον ΑΝΤ1 και το ΜΑΚ TV του Θοδωρή Κυριακού, μετά την πίεση που άσκησαν οι δύο καναλάρχες για να αυξηθεί το αντίτιμο που καταβάλλει η Nova για τη φιλοξενία των καναλιών τους στην πλατφόρμα.
  Και για να εξηγήσουμε λίγο τον Ηράκλειτο καταφεύγουμε στον Πίνδαρο που έχει πει: «Κινητήρια δύναμη του πολέμου είναι ο χρυσός.» Και της αγοράς, βεβαίως, πάλι ο χρυσός είναι!
 • Το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο Open!
  Ναι, το Open πωλείται υπό προϋποθέσεις. Ναι, οι προϋποθέσεις είναι σκληρές και αδιαπραγμάτευτες και ναι, ο Ιβάν Σαββίδης δια του προέδρου της Ραδιοτηλεοπτικής Α.Ε. Αρτούρ Νταβιντιάν έχει συμφωνήσει ήδη να δώσει προτιμησιακή option στον Νίκο Κοκλώνη να αγοράσει το 50% συν μια μετοχή τουλάχιστον, αν όλα πάνε καλά με τη συνεργασία τους μετά από δύο χρόνια.
  Αλλά να γράφεται και να ξαναγράφεται ότι ο επιχειρηματίας ∆ηµήτρης Μελισσανίδης, θέλει και μπορεί να αγοράσει ένα κανάλι με τόσο υψηλό τίμημα, μάλλον πρόκειται για ένα σύντομο ανέκδοτο.
  Ναι μεν ο Mr Tiger έχει δημιουργήσει την ΝΤV και ναι προβάλλει τηλεοπτικό περιεχόμενο από το WEB και ναι θέλει να αγοράσει και ήδη έχει πλευρίσει 2-4 περιφερειακά κανάλια που έχουν βάλει πωλητήριο.
  Αλλά μοιάζει σχεδόν αδύνατο να βάλει τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Άλλωστε, έχει την ΠΑΕ ΑΕΚ για τα μεγάλα έξοδα.
  Γιια την ιστορία η φήμη αναζοπυρώθηκε υπό την σκιά της επαναπροσέγγισης των διοικήσεων της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, όπως αυτή διεφάνη µέσω της συναίνεσης για την επιλογή του νέου αρχιδιαιτητή, Πίτερ Φρόιντφελντ. Τραβηγμένο, και ας μην μπερδεύουμε «τον φάντη με το ρετσινόλαδο».
 • Αυξάνεται η συνδρομή της Disney+
  Στα 10,99 ευρώ από 8,99 ευρώ τον μήνα και στα 109,90 από 89,90 ευρώ τον μήνα αυξάνεται η συνδρομή της streaming υπηρεσίας Disney+ για τους νέους πελάτες. Μετά τις 6 Δεκεμβρίου το κόστος της θα αυξηθεί και για τους υφιστάμενους συνδρομητές.
  Μια ωραία ιδέα -που θα είχε εφαρμογή και στα supermarket- θα ήταν τα προϊόντα που έχουν ακριβύνει να είναι υποχρεωμένα στη διαφήμισή τους αλλά και στο ράφι για 6 μήνες να περνούν στην οθόνη το μήνυμα π.χ. +22% αύξηση. Τώρα για τους ΟΤΤ: Δεν πληρώνουν fair share. Κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν πληρώνουν φόρους. Τώρα κάνουν και αύξηση. Είναι δίκαιο; Ισχύει και για το Netflix αλλά και για την Apple TV, που ετοιμάζει όπως λένε αυξήσεις!
 • Μεγάλη Επένδυση της Microsoft σε ΑΙ και Cloud
  Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια (3 δισεκατομμύρια ευρώ) για να επεκτείνει τις δυνατότητες της στην τεχνητή νοημοσύνη και στο cloud computing στην Αυστραλία, σε μια περίοδο δύο ετών, ως μέρος μιας προσπάθειας που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για τις δεξιότητες και την κυβερνοασφάλεια.
  Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε ότι θα αυξήσει την υπολογιστική του ικανότητα στην Αυστραλία κατά 250%, επιτρέποντας στην 13η οικονομία στον κόσμο να καλύψει τη ζήτηση για cloud computing, η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί από το 2022 έως το 2026 καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνεται πιο διαδεδομένη.
  Η εταιρεία σημείωσε, ότι, πέρα από το προαναφερθέν ποσό, θα υποστηρίξει την εκπαίδευση 300.000 Αυστραλών στις δεξιότητες που απαιτούνται για την «επιτυχία στην ψηφιακή οικονομία» και την επέκταση μιας συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών για κυβερνοασπειλές με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της χώρας, το Australian Signals Directorate.
 • Vodafone + AI: Ενίσχυση της Δημοκρατίας και της Προόδου
  Τα πολλαπλά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για την ποιότητα της δημοκρατίας, την αξιοπιστία της ενημέρωσης, την πρόοδο των επιστημών και ευρύτερα το κοινό καλό, περιέγραψε η διεθνώς καταξιωμένη επιστήμων πληροφορικής Nuria Oliver, Chief Scientific Adviser στο Vodafone Institute προσκεκλημένη της Vodafone Ελλάδας στο 27ο Government Roundtable του Economist, σε μια άκρως επίκαιρη συζήτηση με τον Alasdair Ross, Countries Editor στο The Economist’s The World Ahead και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The Economist Intelligence Unit.
  Με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και έχοντας διατελέσει σύμβουλος αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της κυβέρνησης του Καναδά, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Nuria Oliver ανέλυσε μεταξύ άλλων, τις νέες δυνατότητες που εισάγει η Τεχνητή Νοημοσύνη προς ενίσχυση των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Ψηφιοποίηση Συλλογής στο Βρετανικό Μουσείο
  Το Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ανακοίνωσε σχέδια για ψηφιοποίηση ολόκληρης της συλλογής του, προκειμένου να αυξήσει την ασφάλεια και την πρόσβαση του κοινού, καθώς και για να «αντιμετωπίσει», όπως φαίνεται, τις εκκλήσεις για επαναπατρισμό κάποιων εκθεμάτων.
  Το έργο θα απαιτήσει τη μεταφόρτωση ή την ανανέωση 2,4 εκατ. εγγραφών και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η ανακοίνωση του μουσείου ήρθε μετά την είδηση ότι 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί από ένα πρώην μέλος του προσωπικού.
  Περίπου 350 έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής και τον περασμένο μήνα το μουσείο προχώρησε σε δημόσια έκκληση για βοήθεια. Το μουσείο ανακοίνωσε, επίσης, σχέδια για «βελτιωμένη πρόσβαση» στις αίθουσες μελέτης του, όπου τα μέλη του κοινού και οι ερευνητές μπορούν να δουν αντικείμενα από τη συλλογή του κατόπιν ραντεβού.
  Ως αποτέλεσμα των κλοπών, το Βρετανικό Μουσείο άλλαξε τους κανόνες που εφαρμόζει σε σχέση με την πρόσβαση στις «ισχυρές αίθουσες» του, χωρίς να επιτρέπεται πλέον σε κανέναν να μπει μόνος του.
  Και τώρα θα λένε «γιατί να στα επιστρέψω»; Αφού μπορείς να μπεις να τα δεις online!
 • Ηλεκτρονικό ψάρεμα QR Code
  Πρόσφατα, έχουμε ακούσει πολλά νέα σχετικά με το Quishing – ή το ηλεκτρονικό ψάρεμα QR Code. Αυτό συμβαίνει όταν ο σύνδεσμος πίσω από ένα QR Code είναι κακόβουλος, αλλά το ίδιο δεν είναι.
  Υπήρξε μια αναφορά για μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία ενέργειας την οποία έχει στοχεύσει ένας QR Code ηλεκτρονικού ψαρέματος.
  Σε άλλες αναφορές παρατηρείται αύξηση αυτού του τύπου επιθέσεων. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές της ομάδας Harmony Email έχουν παρατηρήσει αύξηση 587% στις απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος QR Code μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και διαπίστωσαν επίσης, ότι σχεδόν όλοι οι πελάτες έχουν στοχοποιηθεί με επίθεση βάσει QR Code. Αυτό ισοδυναμεί με χιλιάδες επιθέσεις το μήνα!
  Προσοχή: To αθώο QR Code, μπορεί να είναι η Κεκρόπορτα του συστήματός σας…
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Γιώτα Παπαρίδου: Ανάγκη επιτάχυνσης των έργων
  Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης των έργων ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών), ειδικά αυτών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνει στην συνέντευξη της στο InfoCom, η πρόεδρος του Συνδέσμου Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), Γιώτα Παπαρίδου.
  Όπως υπογραμμίζει, «αν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και τους στόχους μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το όλο εγχείρημα όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πολλές φορές αποκάλεσαν οι πολιτικοί μας το RRF, σχέδιο Μάρσαλ. Ας το αντιμετωπίσουμε λοιπόν έτσι, για να μην χάσουμε πολύτιμους πόρους».
  Προσθέτει πως στα τρία χρόνια που απομένουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει σημασία «να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα κονδύλια, απλοποιώντας διαδικασίες, αξιοποιώντας την εμπειρία μας ως τώρα.
  Και αυτό όλοι μαζί, ενωμένοι, με σύμπνοια, σαν μία γροθιά, με κοινή ομάδα εργασίας σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο, καθοδηγούμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το γραφείο του πρωθυπουργού».
  Ανακοινώνονται πολλά έργα, και πολλά… εκατομμύρια, αλλά το θέμα είναι όλα αυτά να γίνονται και πράξη. Και για να γίνουν πράξη χρειάζεται σχεδιασμός, στρατηγική, και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, με τις απαραίτητες δεξιότητες! Πολύ σωστά τα λέει η Γιώτα. Το θέμα είναι ποιος την ακούει…
 • AWS European Sovereign Cloud
  Η Amazon Web Services (AWS), εταιρεία του Ομίλου Amazon.com, ανακοινώνει το επικείμενο λανσάρισμα του AWS European Sovereign Cloud, μιας νέας, ανεξάρτητης υποδομής Cloud για την Ευρώπη, σχεδιασμένη για να υποστηρίξει πελάτες από τον δημόσιο τομέα αλλά και πελάτες με δραστηριότητα σε κλάδους με αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, να ανταποκρίνονται στις υψηλές ρυθμιστικές απαιτήσεις που σχετίζονται με θέματα data residency και ανθεκτικότητας δεδομένων.
  Το AWS European Sovereign Cloud, το οποίο θα βρίσκεται και θα λειτουργεί εντός της Ευρώπης, θα είναι μια υποδομή, αφενός μεν ανεξάρτητη από τα ήδη υπάρχοντα AWS Regions, αλλά αφετέρου με την ίδια ασφάλεια, διαθεσιμότητα και απόδοση με αυτά, παρέχοντας σε πελάτες επιπλέον επιλογές ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις θεμάτων data residency, λειτουργικής αυτονομίας και ανθεκτικότητας δεδομένων.
  Η λειτουργία του AWS European Sovereign Cloud θα ξεκινήσει στη Γερμανία, όπου και θα δημιουργηθεί το σχετικό AWS Region, και θα είναι διαθέσιμο για όλους τους πελάτες στην Ευρώπη.
 • Project Hermes: Αίτημα ένταξης στις στρατηγικές επενδύσεις
  Να χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση το έργο της «Project Hermes», που εντάσσεται στο πλαίσιο της Έρευνας και Ανάπτυξης που πραγματοποιεί για την υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων, έχει αιτηθεί η Intracom Telecom.
  Τον σχετικό φάκελο έχει καταθέσει στην εταιρεία Enterprise Greece ώστε να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους. Ο προϋπολογισμός της προτεινόμενης επένδυσης είναι 40,9 εκατ. ευρώ.
  Το Project Hermes θα κριθεί για να λάβει χρηματοδότηση για την καινοτομία του. Όπως εκτιμάται το συνολικό ποσό της επένδυσης θα κινηθεί στην περιοχή των 80 εκατ. ευρώ.
  Το προτεινόμενο σχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4 Νοεμβρίου 2023 αφορά την ανάπτυξη της υποδομής ενός ολοκληρωμένου ασύρματου δικτύου, από άκρο σε άκρο (end to end) συνδεσιμότητας, που θα προσφέρει τη δυνατότητα παροχής ευρυζωνικής υπηρεσίας υπέρ-υψηλής ταχύτητας σε μη εξυπηρετούμενες κοινότητες σε αγροτικές και άλλες περιοχές.
  H καινοτομία είναι δεδομένη και καλό είναι να πηγαίνουμε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, παρά να ακολουθούμε ως παρίες. Περιμένουμε να ακούσουμε το “ΝΑΙ” στις 4 Νοεμβρίου, για να σας μιλήσουμε με τεχνικές λεπτομέρειες για τα οφέλη. Που είναι πολλά!
 • Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποκτούν τεχνολογικό DNA
  Τα ζητήματα γύρω από τη συνδεσιμότητα, την αυτόνομη οδήγηση, τη βιωσιμότητα και την ψυχαγωγία είναι τα «trends» που θέτουν την αυτοκινητοβιομηχανία σε ένα μονοπάτι «disruption», το οποίο σχετίζεται με την τεχνολογία, τις διαδικασίες και την κουλτούρα.
  Αυτό τόνισε ο Mike Tzamaloukas, General Manager, Automotive, AWS, μιλώντας στο Infocom κατά τη διάρκεια του πρόσφατου AWS Cloud Day που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 10 Οκτωβρίου.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, ολοένα και λιγότερες αυτοκινητοβιομηχανίες βλέπουν σήμερα τους εαυτούς τους ως κατασκευαστικές εταιρείες και ολοένα και περισσότερο ως τεχνολογικές.
  Το τμήμα Automotive της AWS, του οποίου ο επικεφαλής είναι ο Έλληνας Μ. Tzamaloukas, καλύπτει πολλούς τομείς εργασίας και λειτουργιών. Βλέπει τη συγκεκριμένη αγορά ως ένα σύνολο, από την κατασκευή των οχημάτων, το IT και την πλευρά των συνδεδεμένων οχημάτων, όπως και για οτιδήποτε προκύπτει από τη στιγμή που το αυτοκίνητο θα φτάσει στα χέρια του καταναλωτή και μετά, προσφέροντας σχετικές υπηρεσίες στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
  Επί της ουσίας, βλέπουμε πως εταιρείες από μία σειρά κλάδων, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αποκτούν ολοένα και περισσότερο τεχνολογικό DNA. Μένει να δούμε στο μέλλον τι θα σημαίνει αυτό για τις καθαρά τεχνολογικές… Εκεί να δείτε αλλαγές!
 • Σε τροχιά ανάκαμψης οι αποστολές smartphone
  Οι παγκόσμιες αποστολές smartphone μειώθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, στο τρίτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τις 302,8 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC).
  Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, αν και οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με την ήπια ζήτηση, τον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εντάσεις, «τα υγιή αποθέματα και ο βραδύτερος ρυθμός πτώσης ενθαρρύνουν ορισμένους vendors να αυξήσουν τις αποστολές (shipments)».
  Η Κίνα είδε τις αποστολές να μειώνονται κατά 6,3% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 23, στο δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης. Η άνοδος της ανεργίας των νέων, η συνεχιζόμενη κρίση των ακινήτων και ο αποπληθωρισμός, έχουν περιορίσει σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες και το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Κίνα.
  Επιτέλους! Ευχάριστα νέα για την αγορά των smartphones μετά από αρκετά τρίμηνα με δυσάρεστα αποτελέσματα! Τελικά, γυρίζει ο τροχός…
 • Νέο κέντρο διαλογής για την ACS
  H ACS εγκαινίασε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου το νέο Κέντρο Διαλογής της στο Αιγάλεω, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη, του Προέδρου του Δ.Σ. του Ομίλου Quest, Θεόδωρου Φέσσα και άλλων στελεχών και επισήμων εκπροσώπων τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου και μεγάλων πελατών της ACS.
  Η συνολική επένδυση για την ανέγερση του Κέντρου αποτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ και παρέχει στην ACS παραγωγική δυνατότητα που μπορεί να φτάσει τις 50.000 αποστολές / ώρα, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις του κέντρου είναι συνολικά 36.000 τ.μ.
  Και επειδή ήμασταν εκεί στα εγκαίνια και το είδαμε από κοντά, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που θα τη ζηλεύουν πολύ οι ανταγωνιστές! Ας είναι: αν ο ανταγωνισμός παράγει τέτοια έργα είναι ευπρόσδεκτος.
 • Τέλος τα live δεδομένα στους χάρτες
  Τα Apple Maps, Google Maps και Waze έχουν σταματήσει να εμφανίζουν ζωντανά δεδομένα κίνησης σε Ισραήλ και Γάζα, μετά από αίτημα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η ενέργεια στοχεύει στο να εμποδίσει τη Χαμάς από την παρακολούθηση των κινήσεων των στρατευμάτων. Η αφαίρεση των δεδομένων κίνησης επηρεάζει όλα τα προϊόντα πλοήγησης της Google και της Apple στο Ισραήλ.
 • Έκθεση διαφάνειας από την Amazon
  Η Amazon, με πάνω από 181 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση διαφάνειας. Η μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας είναι η Γερμανία, με πάνω από 60 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 38 εκατομμύρια. Η εταιρεία έχει εταιρικά γραφεία σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις και 250 κέντρα logistics.
 • Δισεκατομμύρια από την Google στην Apple
  Η Google πληρώνει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολάρια στην Apple για να παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Safari για Mac, iPad και iPhone. Πρόσφατη αναφορά των New York Times αποκάλυψε ότι η Google πλήρωσε στην Apple περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει μόνο τη βασική θέση στις συσκευές της Apple, αλλά αποθαρρύνει επίσης την Apple από την ανάπτυξη της δικής της μηχανής αναζήτησης.
  Και τώρα φανταστείτε εσείς ποιο είναι το όφελος για να πληρώνει κάποιος αδιαμαρτύρητα 18 δισεκατομμύρια δολάρια και κάντε την αναγωγή στο σύνολο των χρηστών της Google… Καταλάβατε γιατί δεν θέλουν να πληρώνουν fair share;
 • Στην Αθήνα η ZeroNorth
  Το επίσημο άνοιγμα του γραφείου της στην Αθήνα ανακοίνωσε η τεχνολογική ZeroNorth. Η ελληνική θυγατρική της ZeroNorth διαθέτει ομάδα 15 μηχανικών με εμπειρία και τεχνογνωσία σε IoT, Big Data και την εφαρμογή τους σε όλους τους αισθητήρες που υπάρχουν στα πλοία. Η ομάδα στην Αθήνα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του προϊόντος ZeroNorth Edge, δηλαδή των υπηρεσιών λήψης και επεξεργασίας δεδομένων υψηλής συχνότητας (High Frequency Data) και την εφαρμογή και αξιοποίησή τους σε όλη την επιτυχημένη πλατφόρμα της ZeroNorth.
 • Αυξάνει τις τιμές η Apple
  Η Apple ετοιμάζεται να αυξήσει τις τιμές, ακολουθώντας το παράδειγμα του Netflix. Αυτή η αύξηση των τιμών θα επηρεάσει το Apple TV+, το Apple Arcade και το Apple News+, τόσο για τους υφιστάμενους όσο και για τους νέους συνδρομητές. Η αύξηση της τιμής είναι σημαντική, με το Apple TV+ να βλέπει μια μηνιαία αύξηση κατά 43%.
  Βρε αθεόφοβοι. Βρε θεομπαίχτες. 43% αύξηση; Αυτό είναι που λένε “πληρώνεις τον κούκο αηδόνι!”
 • Λιγότεροι από 100 εκατομμύρια χρήστες για το Threads
  ​​Η Meta αποκάλυψε ότι το Threads έχει λιγότερους από 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες τρεις μήνες μετά την έναρξή του.
  Ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg εξέφρασε ικανοποίηση για την τροχιά ανάπτυξης της πλατφόρμας, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες τα επόμενα χρόνια.
  Εντούτοις, οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Threads αναφέρεται ότι είναι πέντε φορές λιγότεροι από την ημέρα της έναρξής του.
  Σε σύγκριση, η ανταγωνιστική πλατφόρμα X (πρώην Twitter) διαθέτει περίπου 550 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες.
  Η ζωή δεν δίνει ποτέ δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση, και η ευκαιρία χτυπά συχνά την πόρτα πολύ σιγανά. Εδώ, τα πλήθη κραυγάζουν, ο Elon κάνει τη μία κουταμάρα μετά την άλλη και ο Mark δεν μπορεί να πάρει μερίδιο αγοράς, να κερδίσει δηλαδή μία μάχη, που θα την κέρδιζε και ένας έφεδρος δεκανέας. Ποιος θα φταίει μετά;
 • Άλμα 13% στα έσοδα της Amazon
  Υψηλότερα των προσδοκιών ήταν τα κέρδη και τα έσοδα της Amazon για το γ’ τρίμηνο του 2023, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων στις μονάδες λιανικής πώλησης και cloud computing.
  Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 143,1 δισ. δολαρίων έναντι 141,4 δισ. δολαρίων, που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Τα καθαρά κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν σε 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η Amazon Web Services κατέγραψε έσοδα 23,1 δισ. δολαρίων και η διαφήμιση έσοδα 12,1 δισ. δολαρίων.
 • Υποχωρούν οι μετοχές της Meta
  Οι μετοχές της Meta υποχώρησαν περισσότερο από 4% σε επίπεδο προαγοράς την Πέμπτη, μια ημέρα αφότου η εταιρεία δημοσίευσε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2023, αλλά πρόσφερε επιφυλακτικά σχόλια σχετικά με την πιθανή χαλάρωση των διαφημίσεων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
  Η Meta ανέφερε έσοδα 34,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, αυξημένα κατά 23% και τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2021. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 164% στα 11,58 δισεκατομμύρια δολάρια.
GY-1537-600X80-1
 • Έρχεται το AI gov.gr
  Την επόμενη γενιά του gov.gr, το AI gov.gr, παρουσιάζει σε 20 μέρες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου.
  Όπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Economist «εκεί που σήμερα πιθανώς δυσκολευόμαστε να βρούμε αυτό που θέλουμε, με έναν πολύ απλό οδηγό, ένα Chabot πλέον σε φυσική γλώσσα το gov.gr θα απαντά σε οτιδήποτε το ρωτάμε για αυτό που ψάχνουμε.
  Ένα καινούργιο gov.gr πολύ πιο γρήγορο, πιο διαλειτουργικό, πιο αποτελεσματικό για ακόμη μεγαλύτερη διάδραση θα είναι διαθέσιμο για τους πολίτες».
  Ο υπουργός επανέλαβε ότι επόμενο βήμα είναι να περάσουμε από την διακίνηση των ψηφιακών εγγράφων στην διακίνηση των δεδομένων. «Μέχρι το τέλος του χρόνου κάποια πρώτα βασικά βήματα για ορισμένες πρώτες βασικές λειτουργίες θα γίνονται απλά με την αποδοχή από την μεριά μας μέσω του wallet της επιθυμίας κάποιου οργανισμού να πάρει δεδομένα μας».
  Υπέρμαχος της άποψης ότι η επιτυχία είναι μπροστά από την εργασία μόνο στο λεξικό, ο υπουργός σήκωσε τα μανίκια και έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Τώρα έρχεται η ώρα της αποκάλυψης!
 • Ψηφιακή βάση δεδομένων για τις γέφυρες
  ​​Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται η ψηφιακή βάση δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Γεφυρών της χώρας, ύστερα από Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.
  Με την Υπουργική Απόφαση εγκρίνονται ο Κανονισμός Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών, ενώ συγκροτείται και η Διοικητική Αρχή Γεφυρών. Στόχος του Υπουργείου είναι να τεθούν στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών τα κατάλληλα εργαλεία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την Καταγραφή – Επιθεώρηση – Αξιολόγηση και Συντήρηση των γεφυρών της χώρας, μήκους άνω των έξι μέτρων.
  Ειδικότερα, σκοπός του Κανονισμού Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών είναι η θεσμοθέτηση των διαδικασιών για την καταγραφή υφισταμένων και νέων γεφυρών στο Εθνικό Μητρώο Γεφυρών.
600x80 LTBC digital banner
 • Έρευνα: 6 στους 10 Έλληνες δίνουν ψήφο αξιοπιστίας στα sites
  Ορισμένες από τις τάσεις των social media αναδεικνύει η έρευνα Media Navigator που διενεργήθηκε από την συμβουλευτική εταιρεία 3GEM για λογαριασμό της Action Global Communications για 7 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι ότι οι χρήστες είναι περισσότερο ενημερωμένοι από ποτέ, καθώς υιοθετούν πολλαπλά κανάλια για πρόσβαση σε περιεχόμενο, με διαφορετικό σκοπό το καθένα.
  Ως αποτέλεσμα, είναι καθοριστικό για τα brands να ακολουθούν μια ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση και να αξιοποιούν αποτελεσματικά κάθε κανάλι, είτε παραδοσιακό, είτε ψηφιακό. Επιπλέον, η γνώση για τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς παίζει σημαντικό ρόλο για το χτίσιμο και την υλοποίηση της κατάλληλης στρατηγικής. Από την άλλη τα social media παραμένουν ένα κυρίαρχο μέσο, και παρόλο που η αξιοπιστία τους βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αποτελεσματικότητα του influencer marketing, που προάγει το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με ένα brand. Τέλος, τα podcasts αυξάνουν σε δημοτικότητα και εξελίσσονται σε ένα δυνατό, νέο μέσο.
  Η έρευνα τονίζει τη σημασία της εις βάθους κατανόησης των κατά τόπους κοινών και των διαφορετικών media landscapes, ειδικά στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές όπου η Action διατηρεί ισχυρή παρουσία και η γνώση της αγοράς και των πολιτισμικών διαφορών είναι καίριες για την ενίσχυση της σχέσης με τους καταναλωτές.
  · Το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ως την πιο αξιόπιστη πηγή ειδήσεων, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση να έπονται.
  · Στο σύνολο των απαντήσεων το 69% δηλώνει ότι ο προτιμώμενος τρόπος συσχέτισης με τα brands είναι μέσω των social media, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 75% στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-34.
  · 9 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν εξαιρετικά ή πολύ σημαντική την πρόσβαση σε ειδήσεις ή πληροφόρηση από πολλαπλές πηγές για να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη.
  · 80% των ερωτηθέντων δαπανούν από 30 λεπτά έως και 4 ώρες καθημερινά σε ιστοσελίδες, με το 14% να δαπανούν περισσότερες από 4 ώρες
  · Στην Ελλάδα ένα ποσοστό 57% έχει λάβει αποφάσεις για κάποια αγορά ή έχει σχηματίσει άποψη βασισμένη σε προτάσεις από influencers.
  · Το 70% της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών δαπανά περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 40% εξ αυτών να περνάει περισσότερες από 4 ώρες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
  · Ένα 68% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ακούσει συχνά podcasts, και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 76% στις ηλικίες 18-24 παραμένοντας εξίσου υψηλό στο 70% για τις ηλικίες 25-34.
  Η πλήρης έρευνα είναι διαθέσιμη ΕΔΩ
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Καινοτομία Παντού
  «Προσβλέπουμε στην εξωστρέφεια του εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας, καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας», τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, μιλώντας στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο (Toronto Economic Forum II). «Η Έρευνα και η Καινοτομία βρίσκεται στην καρδιά της εθνικής μας στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη που βασίζεται στην γνώση», ανέφερε ο κ. Σενετάκης σημειώνοντας: «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εξίσου καλά και τα επόμενα χρόνια. Και αυτή η αισιοδοξία διαμορφώνει και ενισχύει το μήνυμα μας, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΑΝΤΟΥ».
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Νέος οικονομικός διευθυντής στην Entersoft
  Η Entersoft γνωστοποιεί ότι από την 25/10/2023 αναλαμβάνει καθήκοντα Οικονομικού Διευθυντή ο κ. Χαράλαμπος Καλόσακας, σε αντικατάσταση του αποχωρήσαντος σήμερα κ. Γρηγoρίου Τσούρτου. Ο κ. Χαράλαμπος Καλόσακας είναι πτυχιούχος στον τομέα των Οικονομικών και Λογιστικής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Διαθέτει πάνω από 20 έτη συνεχή εμπειρία σε συναφείς θέσεις, μάλιστα τα 19 από αυτά ως Οικονομικός Διευθυντής σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες (Grandvision υπεύθυνος για τις περιοχές της Ελλάδος, της Κύπρου και της Βουλγαρίας, Marks & Spencer υπεύθυνος για τις περιοχές της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ελβετίας).
 • Νέος Country Leader στη Foundever
  Η Foundever, ηγέτιδα στην Εξυπηρέτηση Πελατών (CX), ανακοινώνει ότι ο Αθανάσιος Καρύδης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Country Leader για την Ελλάδα. Ο Θανάσης Καρύδης διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της Εξυπηρέτησης Πελατών (CX). Μέσα από την αξιοσημείωτη εμπειρία του, κατείχε διάφορες κομβικές θέσεις που τον βοήθησαν να διαμορφώσει το επαγγελματικό του προφίλ. Στις αρχές του 2020, ο κ. Καρύδης εντάχθηκε στον κλάδο της BPO ως Head of Travel Unit για την Webhelp Greece και πολύ σύντομα κατάφερε να ηγηθεί τον λογαριασμό της Airbnb σε 8 περιοχές με περισσότερα από 1600 FTEs. Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο κ. Καρύδης απασχολούταν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει επιτύχει ισχυρά αποτελέσματα, εδραιώνοντας σταθερά τη θέση του σε κάθε τομέα που ήταν υπεύθυνος.
 • Ολοένα και λιγότερες αυτοκινητοβιομηχανίες βλέπουν σήμερα τους εαυτούς τους ως κατασκευαστικές εταιρείες (manufacturing) και ολοένα και περισσότερο ως τεχνολογικές.
  Mike Tzamaloukas, General Manager, Automotive, AWS, σε συνέντευξη του στο InfoCom

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Τα Windows Phone της Microsoft αποτέλεσαν κάποτε το talk of the town, αφού προσέφεραν μια εναλλακτική λύση στα Android και iOS.
Σήμερα όμως τα Windows Phone έχουν σχεδόν ξεχαστεί, γεγονός που φαίνεται να προβληματίζει ακόμη και την ίδια την εταιρεία. Όπως αποδεικνύεται, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft έχει μετανιώσει για τις κινήσεις γύρω από το
Windows Phone και την απόφαση της εταιρείας να το... εγκαταλείψει.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Business Insider, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, είπε λίγα λόγια σχετικά με τις παλαιότερες δραστηριότητες της εταιρείας στην κατηγορία των κινητών. Όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε κάποιο «πραγματικό στρατηγικό λάθος ή κάποια λάθος απόφαση», ο ίδιος απάντησε:
«Η απόφαση για την οποία νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μιλούν – και μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πήρα όταν έγινα CEO – ήταν η έξοδός μας από αυτό που θα αποκαλούσα "κινητό τηλέφωνο" όπως οριζόταν τότε.
Εκ των υστέρων, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε να λειτουργήσει, ίσως επανεφευρίσκοντας την κατηγορία του computing μεταξύ υπολογιστών, tablet και τηλεφώνων».
Για όσους δε θυμούνται το παρασκήνιο, ο Nadella αναφέρεται στην απόφαση να παρατήσει την προσπάθεια μετά από την αποτυχημένη εξαγορά του mobile τμήματος της Nokia. Λίγο αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα το τέλος του Windows Phone λειτουργικού της και έριξε το βάρος στις υπηρεσίες.
Είναι σαφές ότι ο διευθύνων σύμβουλος είχε μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον των Windows Phone. Όπως αναφέρει, η Microsoft ήθελε να καινοτομήσει στο οικοσύστημα των tablet, των τηλεφώνων και των υπολογιστών. Θα ήταν εκπληκτικό να δούμε πώς θα έμοιαζαν τα σημερινά smartphones της εταιρείας, αν το project δεν είχε εγκαταλειφθεί.
cl8-sept-2019-600x80
Η Google συνεχίζει να αναβαθμίζει βασικές λειτουργίες της εφαρμογής της Google Maps με τη βοήθεια της AI. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, η λειτουργία, που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη, ονομάζεται "Immersive View for routes" και είναι πλέον διαθέσιμη σε επιλεγμένες πόλεις -τόσο σε συσκευές Android όσο και σε iOS.
Με το Immersive View για διαδρομές, οι χρήστες των Χαρτών της Google θα μπορούν να δουν κάθε τμήμα μιας διαδρομής πριν ξεκινήσουν την οδήγηση, το περπάτημα ή την ποδηλασία. Η νέα λειτουργία της Google χρησιμοποιεί AI «για να συγχωνεύσει δισεκατομμύρια Street View και αεροφωτογραφίες, δημιουργώντας ένα πλούσιο, ψηφιακό μοντέλο του κόσμου».
Αντί να βλέπουν οι χρήστες μια επίπεδη διαδρομή στην οθόνη τους, βυθίζονται πλέον σε μια πολυδιάστατη εμπειρία, που όχι μόνο επιτρέπει να απεικονίσουν κάθε τμήμα μιας διαδρομής, αλλά και ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια, διασταυρώσεις, καθώς και χώρους στάθμευσης.
Το Immersive View for routes είναι ήδη διαθέσιμο στις ακόλουθες πόλεις σε όλο τον κόσμο: Άμστερνταμ, Βερολίνο, Δουβλίνο, Φλωρεντία, Λας Βέγκας, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Παρίσι, Σιάτλ, Σαν Φρανσίσκο, Σαν Χοσέ, Τόκιο και Βενετία. Αναμένουμε η δυνατότητα να έρθει σε δεύτερη φάση και στη χώρα μας.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το Now and Then, το πολυαναμενόμενο "τελευταίο" τραγούδι των Beatles με τη συμμετοχή και των τεσσάρων μελών, πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση του ήχου στο ντοκιμαντέρ Get Back του Peter Jackson.
«Εκεί ήταν, η φωνή του John, πεντακάθαρη», ανέφερε ο Paul McCartney σε δήλωσή του. «Είναι αρκετά συναισθηματικό. Και όλοι παίζουμε σε αυτό, είναι μια γνήσια ηχογράφηση των Beatles. Το 2023, το να δουλεύεις ακόμα πάνω στη μουσική των Beatles και να κυκλοφορείς ένα νέο τραγούδι που το κοινό δεν έχει ακούσει, νομίζω ότι είναι συναρπαστικό».
Το Now and Then γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τον John Lennon στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Το 1994, η χήρα του Lennon, Yoko Ono, έδωσε το demo στον Paul McCartney σε μια κασέτα με τίτλο "For Paul" που περιλάμβανε επίσης τα demos του Lennon για το Free As a Bird και το Real Love.
Ενώ τα τελευταία τραγούδια ολοκληρώθηκαν από τους McCartney, Ringo Starr και George Harrison και κυκλοφόρησαν ως singles ως μέρος του έργου Beatles Anthology, οι τεχνολογικοί περιορισμοί στο Now and Then είχαν ως αποτέλεσμα να μπει στο ράφι. Τότε, ήταν αδύνατο να διαχωρίσουν τη φωνή του Lennon από τη μουσική, διατηρώντας την ποιότητα της ηχογράφησης.
Αυτό το πέτυχε στη σειρά ντοκιμαντέρ Get Back, του 2021, ο Peter Jackson. Ο δημιουργός του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», «έβγαλε» τη φωνή του Lennon από μια κασέτα, διαχωρίζοντάς την από τον ήχο του πιάνου, με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών.
facebook twitter youtube instagram linkedin