weekly D 21-1-22 sent

Ευρωπαϊκό μπλόκο στην παραπληροφόρηση

Είναι γνωστή η ρήση «πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια». Από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα, με τις συρράξεις στην Ουκρανία κα το Ισραήλ να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και δεκάδες άλλα μέτωπα ανά την υφήλιο να βρίσκονται υπό ανάφλεξη, ή να σιγοκαίουν για χρόνια, η χειραγώγηση της πληροφόρησης είναι κλειδί για τη δημιουργία θετικού ή αρνητικού κλίματος προς τη μία η την άλλη πλευρά.
Τα κοινωνικά δίκτυα, από τη φύση τους, είναι ανοιχτά κανάλια παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους, αλλά και υποκίνησης δράσεων που βλάπτουν τις οργανωμένες κοινωνικές δομές.
Είναι οι βασικοί αγωγοί μέσω των οποίων διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας, ψευδοεπιστήμη, ρατσιστικές λογικές και πρακτικές, αναπαράγοντας αμφίβολης πιστότητας (ή απλά ψευδείς) πληροφορίες, η διασπορά των οποίων μεγεθύνεται μέσω των αλγορίθμων που έχουν φτιαχτεί για να προσωποποιούν το περιεχόμενο που βλέπουν οι χρήστες, ώστε να ανατροφοδοτείται η εμπλοκή τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί Facebook, Instagram και TikTok, να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για το πως συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις οι οποίες σχετίζονται με τις εκτιμήσεις κινδύνου που πρέπει να διενεργεί, και τις δράσεις μετριασμού που οφείλει να λαμβάνει κατά της διάδοσης παράνομου περιεχομένου, ιδίως κατά της διάδοσης τρομοκρατικού και βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους, και κατά της εικαζόμενης διάδοσης παραπληροφόρησης.
Ταυτόχρονα, καλεί τα κράτη μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην άμεση επιβολή του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Ο νόμος θεσπίζει ένα σύνολο κανόνων που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλούς, προβλέψιμου και αξιόπιστου διαδικτυακού περιβάλλοντος στην ΕΕ, αλλά και στην αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης.

Ευρωπαϊκό δορυφορικό 5G

Να λοιπόν και μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη στις τηλεπικοινωνίες, που μας έρχεται από την Ευρώπη.
Όπως ίσως ξέρετε, οι εταιρείες κινητής έχουν καθορίσει τις περιοχές ανάπτυξης του 5G να είναι αυτές με την περισσότερη πληθυσμιακή συγκέντρωση. Και αυτό είναι λογικό, αφού η επένδυση στο δίκτυο θα αποσβεσθεί το συντομότερο μέσω της χρήσης του από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χρηστών.
Αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι η διάδοση του 5G σε περιοχές χαμηλού ή ανύπαρκτου εμπορικού ενδιαφέροντος, μένει πολύ πίσω στα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Τα καλά τα παλληκάρια όμως, ξέρουν και άλλο μονοπάτι.
Και μιλάμε για τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Surrey, οι οποίοι κατάφεραν να παρέχουν σύνδεση με το Internet, μέσω ενός αστερισμού δορυφόρων που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά, και που λειτουργούν από την ευρωπαϊκή δορυφορική εταιρεία Eutelsat Group.
Οι μηχανικοί δοκίμασαν τηλεδιάσκεψη υψηλής ταχύτητας, παιχνίδια, αλλά και απλή περιήγηση στο web, χωρίς σχεδόν καμία καθυστέρηση ή δυσλειτουργία, κάνοντας χρήση ενός δικτύου χαμηλής τροχιάς με σχεδόν 600 δορυφόρους.
Η δοκιμή έδωσε τη δυνατότητα σε mobile συσκευές να πραγματοποιούν απρόσκοπτη εναλλαγή μεταξύ επίγειων δικτύων 5G και δορυφορικών συστημάτων, με ποιότητα υπηρεσιών 5G, ανοίγοντας τους ορίζοντες ανάπτυξης του 5G σε ακόμη μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, ενώ ανοίγει και μία ακόμη πόρτα στην εμπορική εκμετάλλευση του δορυφορικού Internet.
Να θυμίσουμε βέβαια ότι πρόκειται απλά για μία δοκιμή, αφού μία εφαρμογή πλήρους κλίμακας έχει άλλα μεγέθη. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, μιλάμε για πολύ μεγάλους αριθμούς. Σαν τάξη μεγέθους, θα αναφέρουμε ότι ο αριθμός των δορυφόρων του προγράμματος Starlink φτάνει τους 4.600, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσει τους 42.000. Αλλά κάθε μεγάλο ταξίδι, ξεκινά με ένα βήμα…

Τα μεγαλύτερα ψέματα

“Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται μετά από το ψάρεμα ή το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές”, έχει πει ο Otto von Bismarck.
Το δεύτερο το βιώσαμε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατακτητές οι μεν, φασίστες οι άλλοι. Το βιώσαμε αν ενθυμείστε και με τον κορμοράνο στον κόλπο βουτηγμένο στο πετρέλαιο, πριν την εισβολή το Ιράκ, που αποδείχτηκε fake, αφού πρώτα μας συγκίνησε όλους.
Τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει επίπεδο. Αποκεφαλισμένα παιδιά επικαλείται η μία πλευρά, εκατόμβες θυμάτων επικαλείται η Χαμάς, η οποία ήρξατο χειρών αδίκων.
Ο άμαχος πληθυσμός όλων των πλευρών, είναι το θύμα σε όλες τις περιπτώσεις. Για τον οποίο -τελικά- δεν δίνει δεκάρα κανείς και στο όνομα του οποίου συντελούνται τα όποια εγκλήματα.
Υπάρχουν δύο ακόμη θύματα: Η αλήθεια και η ντροπή!
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πιστέψουν τα ψέματα και την προπαγάνδα της μίας ή της άλλης πλευράς και θα διαδηλώσουν -στην καλύτερη περίπτωση- ή -αν είναι ηλίθιοι φανατικοί- θα βάλουν βόμβες και θα αρχίσουν να πυροβολούν επί δικαίων και αδίκων στη χώρα που τους φιλοξενεί. Τελικά οι άνθρωποι θέλουν να ακούν και να πιστεύουν την πλευρά των πραγμάτων που τους αρέσει. Όπως, οι Ολυμπιακοί, οι Παναθηναϊκοί, οι ΑΕΚτζήδες, οι ΠΑΣΟΚοι, οι ΣΥΡΙΖΑιοι και οι Νεοδημοκράτες, για να αναφέρουμε κατηγορίες μόνο από το ποδόσφαιρο και την πολιτική, έχουν, η κάθε κατηγορία τα δικά τους στεγανά πληροφόρησης, το ίδιο συμβαίνει και με τον πόλεμο.
Αντί να σκεφτόμαστε τα θύματα κάθε πλευράς, πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο. Όσον αφορά τη ντροπή είναι η πρώτη φορά που οι επιτιθέμενοι προβάλλουν και δεν κρύβουν τα εγκλήματά τους. Όπως οι ναζί που τα κινηματογραφούσαν, διότι πίστευαν ότι θα είναι για πάντα στην εξουσία.
Ε, λοιπόν σε έναν κόσμο γεμάτο Ισραηλίτες και Άραβες cowboys, εμείς θα είμαστε πάντα με τους άμαχους Ινδιάνους όλων των πλευρών. All we are saying is give peace a chance! (To απόσπασμα είναι από το Φράουλες και Αίμα το έργο που είδα στα γυμνασιακά μου χρόνια κάνοντας…την πρώτη μου κοπάνα!)
Την Τετάρτη 25/10, σας περιμένουμε ηλεκτρονικά στο συνέδριο ESG Universe που φέτος έχει τίτλο Profit by Purpose: Powering a sustainable future! Δείτε το πρόγραμμα, δηλώστε συμμετοχή, γιατί το ESG είναι υπόθεση όλων μας.
Επίσης, σημειώστε ότι σιγά - σιγά διαμορφώνεται το πρόγραμμα του 25ου Συνεδρίου InfoCom που φέτος θα γίνει στο Divani Caravel στις 14 Δεκεμβρίου. Και βέβαια δεν θα είναι απλά ένα συνέδριο αλλά μία γιορτή. Μία διπλή γιορτή για να ακριβολογούμε. Συγκεκριμένα θα γιορτάσουμε τα 30 χρόνια της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας και τα 25 χρόνια του συνεδρίου. Θα τιμήσουμε αυτούς που ξεκίνησαν αυτή την αγορά. Θα δούμε παλιούς φίλους. Θα κρατήσουμε και πάλι στο χέρι μας συσκευές που είχαμε 20 ή 30 χρόνια να δούμε. Και πολλές - πολλές εκπλήξεις ακόμα, που αν σας τις πούμε δεν θα είναι εκπλήξεις.
Καλό θα είναι να πιάσετε από τώρα θέση δηλώνοντας συμμετοχή με ένα click.
Καλή Εβδομάδα!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Βest Place To Work: Ανακαίνιση του Μεγάρου
  Σε νέα εποχή περνά το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, με την ανακαίνισή του, που θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, κόστους 50 εκατ. ευρώ.
  Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, η εξοικονόμηση κόστους μόνον από τη μη χρήση πλέον του κτιρίου Καρελά στην Αττική Οδό, στο οποίο η μίσθωση έχει τερματιστεί από το καλοκαίρι, είναι της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ.
  Όπως τόνισε ο ίδιος «προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση για να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή με τρεις στόχους: να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, να υπηρετήσουμε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Τους πετύχαμε χάρη στην εξαιρετική δουλειά όλων όσοι εργάζονται για το έργο.
  Βλέπουμε ήδη τη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων μας και τη σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
  Το νέο Διοικητικό Μέγαρο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ για τις επόμενες δεκαετίες, με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον.»
  Θα πρέπει να τονίσουμε τη διάθεση για εξωστρέφεια του ΟΤΕ. Δεν είναι πολλές οι εταιρείες του χώρου που καλούν δημοσιογράφους για να τους δείξουν τα γραφεία τους, αν και πολλές είναι περήφανες για τους χώρους τους. Εμείς θα κρατήσουμε την κατακλείδα του ΜΤ. “Με σεβασμό για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο”. Respect!
 • Το payzy δεν παίζεται και πάει στη Γερμανία!
  Το επόμενο διάστημα η Deutsche Telekom θέτει σε πιλοτική λειτουργία στους 70.000 εργαζομένους της την υπηρεσία – εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών, payzy, του ΟΤΕ.
  Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στο περιθώριο της ξενάγησης του Τύπου στο Διοικητικό Μέγαρο με αφορμή την ανακαίνισή του, το payzy έχει πλέον 145 χιλ. εγγεγραμμένους συνδρομητές και σύντομα θα παρουσιαστούν στους εμπόρους πρόσθετες λειτουργίες του.
  Ο επικεφαλής του ΟΤΕ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την ζήτηση για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις.
  Όπως και για όλη την υπόλοιπη αγορά η προσδοκία είναι αυτή να τονωθεί με το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης που πρόκειται να ανακοινώσει (άγνωστο ακριβώς πότε) το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  Σίγουρα είναι το πρώτο «εξαγωγικό» βήμα του payzy. Αν όλα πάνε καλά με το πιλοτικό προφανώς θα υιοθετηθεί από όλες τις εταιρείες της Deutsche Telekom. Μετά από αυτό υποθέτω ότι δεν έχετε αμφιβολίες για το τεράστιο respect των Γερμανών στην Ελληνική θυγατρική.
 • Και η ΔΕΗ θέλει τον Κωτσόβολό της. Συζητήσεις τετ α τετ!
  Αποκλειστικές συζητήσεις για την εξαγορά της αλυσίδας Κωτσόβολος, ξεκινά με τη ΔΕΗ, ο βρετανικός όμιλος Curry’s.
  Σύμφωνα με το mono news “οι πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για συζητήσεις με τη ΔΕΗ, γεγονός που αποκλείει στην παρούσα φάση τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους για την γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών”. Υπενθυμίζεται ότι στον σχετικό διαγωνισμό διεκδικητές ήταν η Quest του κ. Θεόδωρου Φέσσα, ο όμιλος Μαρινάκη σε σχήμα στο οποίο συμμετείχαν το Latsco FamilyOffice και ο επιχειρηματίας κ. Χάρης Καρώνης (Viva Wallet).
  Στην έως τώρα διαδικασία, την οποία οργανώνει ως σύμβουλος η Citi, οι ενδιαφερόμενοι είχαν πρόσβαση μέσω VDR σε οικονομικά δεδομένα της Κωτσόβολος. Μετά την κατάθεση των οικονομικών προσφορών, η Curry’s εισήλθε σε διαδικασία αξιολόγησης.
  Είναι πάντως γεγονός ότι η ενδεχόμενη εξαγορά της Κωτσόβολος δείχνει πως η διοίκηση της ΔΕΗ έχει σοβαρές προθέσεις και σκοπεύει να μπει δυναμικά και στη λιανική. Όπου εκτός από φωτοβολταϊκα, πρίζες για αυτοκίνητα και smart home τι άλλο θα πουλήσει; Μα, Τelecom φυσικά. Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι θα έχει ένα τέτοιο δίκτυο και θα πουλάει μόνο πολύπριζα και μπαλαντέζες;
  Αντιθέτως, οι εξελίξεις προκάλεσαν συζητήσεις και σκεπτικισμό στους τηλεπικοινωνιακούς κύκλους που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι “ιδού ο Νυμφίος έρχεται”…
  Εμείς, απλά θα σας θυμίσουμε την μεγάλη επένδυση σε οπτικές ίνες που βρίσκεται εν εξελίξει. Μάλιστα, έχουν κάνει μπάσιμο και οι Κινέζοι, αν και με όσα κυκλοφόρησαν πρόσφατα, ίσως αντί για «εύφορο» έδαφος να συναντήσουν «άγονη» επιφυλακτικότητα. Και είναι κρίμα, γιατί η δουλειά είναι αρκετά μεγάλη… Εκτός αν γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η ομοβροντία δημοσιευμάτων.
 • Υποβρύχιοι και παράκτιοι καθαρισμοί
  Η Nova και η AEGEAN Rebreath πραγματοποίησαν κοινή εθελοντική δράση υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών στην Αμοργό με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού.
  Περισσότερες από 900 συσκευασίες μιας χρήσης, 500 κιλά εγκαταλελειμμένων διχτυών, και μεγάλη ποσότητα από άλλων απορριμμάτων ανελκύστηκαν.
  Η ομάδα της AEGEAN Rebreath μαζί με τους εθελοντές της Nova, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, έδρασε σε λιμάνια και υφάλους προχωρώντας σε ανελκύσεις απορριμμάτων και εγκαταλελειμμένων διχτυών.
  Η εθελοντική ομάδα της Nova συμμετέχει για τρίτη φορά ενεργά στο πρόγραμμα της AEGEAN Rebreath για τον καθαρισμό των ελληνικών ακτών και βυθών και αποδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας για καθαρές θάλασσες και ακτές απαντώντας στον 14ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης, «ζωή στο νερό», των Ηνωμένων Εθνών.
  Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι επιτυχημένες, όταν η κοινωνία γύρω τους αποτυγχάνει. Όπως έχει πει και ο Sir Josiah Stamp “Είναι εύκολο να αποφύγουμε τις ευθύνες μας, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες της αποφυγής των ευθυνών μας”. H Nova νιώθει την ευθύνη και το κάνει πράξη!
 • Vodafone: Δυναμική συμμετοχή στο συνέδριο του Economist
  Η Vodafone Ελλάδας θα δώσει το παρών στο φετινό 27ο Government Roundtable του Economist εισάγοντας προς συζήτηση ένα από τα πλέον επίκαιρα, επιδραστικά αλλά και αμφιλεγόμενα πεδία της εποχής μας, την Τεχνητή Νοημοσύνη.
  Για τον σκοπό αυτό, έχει προσκαλέσει την διακεκριμένη επιστήμονα πληροφορικής Nuria Oliver, Chief Scientific Adviser στο Vodafone Institute, η οποία διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχοντας διατελέσει σύμβουλος αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, της κυβέρνησης του Καναδά, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  Η Nuria Oliver πρόκειται να συνομιλήσει με τον Alasdair Ross, Countries Editor στο The Economist’s The World Ahead και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The Economist Intelligence Unit, για τα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη χρήση της, καθώς και για τους τρόπους που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της οικοδόμησης πιο δίκαιων και πιο διαφανών κοινωνιών.
  Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τεράστια οικονομική αξία σήμερα σε όλες τις βιομηχανίες. Και οι τηλεπικοινωνίες δεν αποτελούν εξαίρεση. Τώρα όσον αφορά τη χρήση ο Oren Etzioni δίνει την απάντηση: “AI is a tool. The choice about how it gets deployed is ours”.
 • Προεδρολογία στον ΟΤΕ, η πως να βγάλουμε “με το ζόρι” είδηση
  Έχουμε ένα δεδομένο: Ότι τον Ιούνιο του 2024 λήγει το συμβόλαιο του Μιχάλη Τσαμάζ. Το αν θέλει ο ίδιος να μείνει, ή αν θέλουν να τον κρατήσουν οι Γερμανοί στο ίδιο ή σε άλλο πόστο, είναι κάτι που σε ανάλογες περιπτώσεις ξεκαθαρίζει το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς, συνήθως το Δεκέμβριο.
  Εδώ και λίγες εβδομάδες όμως έχει αρχίσει μία παραφιλολογία για το θέμα και έχει βρεθεί ακόμη και ο διάδοχος. Αποφεύγαμε να γράψουμε οτιδήποτε από σεβασμό τόσο στο Μιχάλη όσο και τον Κώστα Νεμπή, γιατί δεν είναι σωστό αυτές οι αναφορές να γίνονται πριν την ώρα τους.
  Ωστόσο, στη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης στο Μέγαρο ρωτήθηκε ο ΜΤ και με σαφή τρόπο ανέφερε όλα τα παραπάνω. Σε ερώτηση μάλιστα για τις προθέσεις του είπε -πολύ σωστά- ότι θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα “πρώτα με τους μετόχους”.
  Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τον μακροβιότερο διευθύνοντα σύμβουλο στην ιστορία του Οργανισμού, αφού ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2010 συνεχίζοντας το μεταρρυθμιστικό έργο του Παναγή Βουρλούμη.
  Όσον αφορά τον Κώστα Νεμπή, ήταν πρώην Chief Commercial Officer του ΟΤΕ όπου προχώρησε σε καθοριστικές τομές, και το 2018 ανέλαβε καθήκοντα CEO στη Hrvatski Telekom, θυγατρική της Deutsche Telekom στην Κροατία. Είναι ένα έμπειρο στέλεχος, καθώς έχει περάσει για σχεδόν 10 χρόνια (1999 – 2009) και από το Vodafone Group.
  Με άλλα λόγια “έχει όλο το πακέτο”, οπότε είναι λογικοί οι συνειρμοί, δεδομένου ότι και οι Γερμανοί θα προτιμούσαν ενδεχομένως ως διάδοχο κάποιον που έχει “ζυμωθεί” με το μετασχηματισμό που έφερε ο Μιχάλης Τσαμάζ, αν και ο ίδιος ο Κώστας Νεμπής έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος των αποφάσεων.
  Αυτά για να είστε ενημερωμένοι, παρόλο που ακούγονται και αλλά ονόματα, αλλά όπως είπαμε κάθε πράγμα πρέπει να έρχεται με σοβαρότητα και στην ώρα του. Γιατί, κάποιοι άρχισαν να γράφουν από τώρα “τι αλλαγές θα κάνει σε πρόσωπα και πράγματα” ο…νέος Διευθύνων Σύμβουλος!!!
  Στο κάτω κάτω της γραφής μιλάμε για το μέλλον δύο ιστορικών στελεχών της αγοράς και όλες οι πλευρές θα έπρεπε να το κάνουν με τον απαιτούμενο σεβασμό.
 • AMK για Nova Telecommunications and Media
  Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων και έτσι στα ταμεία της Nova Telecommunications and Media περιήλθε το ποσό των 15,5 εκατ. ευρώ.
  Όταν ρέει το χρήμα, είδατε πόσο γρήγορα γίνονται οι ΑΜΚ. Σε χρόνο dt!
 • ΟΤΕ: Η πορεία της μετοχής οφείλεται στο κλίμα και όχι στο κλήμα!
  Ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για την πορεία της μετοχής στην πρόσφατη συνάντηση με τους δημοσιογράφους.
  Πρωτίστως απέκρουσε τα σενάρια για “υποτιμητική κερδοσκοπία” και “παιχνίδια” των Γερμανών οι οποίοι θα ήθελαν να κρατήσουν χαμηλά το χαρτί για να κάνουν δημόσια προσφορά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν θα μπορούσε να συμβεί, όλα αυτά είναι μακριά από τη φιλοσοφία και την ηθική της DT».
  Το ενδιαφέρον είναι ότι προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός υποστήριξε ότι οι θεσμικοί επενδυτές υπό τις παρούσες συνθήκες βλέπουν μία αγορά η οποία βάλλεται από παντού: αυξημένα κόστη, πιέσεις για μειώσεις στα τιμολόγια, ανταγωνισμός από ΟΤΤ παίκτες, μη διευθέτηση του fair share, εκτόξευση των δαπανών για ενέργεια, διαρκείς απαιτήσεις για κεφάλαια λόγω επενδύσεων σε υποδομές, οπτικές ίνες, 5G, κ.α.
  Συμπέρασμα: παρόλο που τα μεγέθη του ΟΤΕ είναι υγιή 200% η μετοχή επηρεάζεται και δε λέει -για την ακρίβεια τσίμπησε λίγο στα τέλη της εβδομάδας- να πάρει τα πάνω της.
 • H Cosmote δίνει μέρισμα 100 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ
  H Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Cosmote που διεξήχθη πριν από 10 μέρες, ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 100 εκατ. ευρώ προς τον ΟΤΕ, από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα μπει ζεστό και ευπρόσδεκτο χρήμα στο ταμείο.
  Αυτή μάλιστα είναι η δεύτερη διανομή μερίσματος που αποφασίζεται μέσα σε διάστημα δύο μηνών, καθώς η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 2ας Αυγούστου 2023, είχε εγκρίνει τη διανομή κερδών στον ΟΤΕ ύψους 60 εκατ. ευρώ.
  Βέβαια στο μέλλον δεν θα υπάρχει πρόβλημα αφού ήδη είναι εν εξελίξει το σχέδιο απορρόφησης της Cosmote από τον ΟΤΕ.
  Κέρδει κέρδος άλλο τίκτεται – Αισχύλος
 • Το Ισραήλ σε συζητήσεις με την SpaceX του Ε.Musk
  Το Ισραήλ βρίσκεται σε συζητήσεις με τη SpaceX για την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω της Starlink, ειδικά για κοινότητες που βρίσκονται κοντά στη ζώνη των συγκρούσεων με τη Χαμάς.
  Οι υπηρεσίες της Starlink δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες στο Ισραήλ, επομένως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία θα φτάσει στη συγκεκριμένη αγορά.
  Καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις δικές του δυνατότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ εξετάζει, επίσης, τη διακοπή των επικοινωνιών κινητής και διαδικτύου στη Γάζα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του Starlink δεν έχει ξεκαθαριστεί και αν σκεφτεί κανείς το ρόλο του την Ουκρανία μάλλον δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για να τηλεφωνήσετε στον / στην αγαπημένη σας.
  Η αλήθεια είναι ότι με τον Elon Musk να έχει αναλάβει τόσο κεντρικό ρόλο σε μία εμπόλεμη περιοχή, μάλλον δεν θα αισθανόμουν άνετα. Λόγω του χαρακτήρα του, όχι τίποτα άλλο…
 • Χιλιάδες θέσεις εργασίας από την συγχώνευση
  Μια συγχώνευση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας της Vodafone και της Three θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο, όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες στους Βρετανούς βουλευτές.
  Εμφανιζόμενοι ενώπιον της Επιτροπής Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια εξέτασης της προτεινόμενης συμφωνίας, εκπρόσωποι των δύο παρόχων κινητής υποστήριξαν ότι η εργασία που χρειάζεται για την κατασκευή και τη συντήρηση της υποδομής που απαιτείται για τη λειτουργία του νέου δικτύου, θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας.
  Απ’ όσο γνωρίζουμε σε ανάλογες περιπτώσεις περικόπτονται -κατά κανόνα- πολλές θέσεις εργασίας. Αν οι εμπλεκόμενοι δεσμεύονται για το αντίθετο -βασιζόμενοι στην ανάπτυξη που θα προκύψει- αυτό είναι ένα καλό νέο.
 • H Inmarsat επενδύει στην Ελλάδα
  ​​Μια νέα πολύ σημαντική επένδυση στην Ελλάδα είναι προ των πυλών, καθώς ο βρετανικός κολοσσός δορυφόρων Inmarsat βρίσκεται ένα βήμα πριν κλείσει συμφωνία για να μεταφέρει σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του στη χώρα μας.
  Η βρετανική εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και με τον ΟΤΕ, για τη μεταφορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον σταθμό βάσης στις Θερμοπύλες, επίγειων συστημάτων επικοινωνιών που λειτουργεί στο Burum της Ολλανδίας.
  Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και η μετεγκατάσταση θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2024.
  «Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοταξίου μας στις Θερμοπύλες. Η μετάβαση θα ξεκινήσει μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία, κάτι που αναμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Θα ολοκληρώσουμε τη μετεγκατάσταση το αργότερο έως την 1η Φεβρουαρίου 2024» αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας.
  Μοιάζει να είναι …ουρανοκατέβατη επένδυση, αλλά δεν είναι έτσι. Κάποιοι προσπάθησαν πολύ για να κλείσει η δουλειά. Δεν είναι “πέσε πίτα να σε φάω τα πράγματα”. Χρειάζεται προσπάθεια. Άλλωστε όπως έχει πει και ο Wayne Gretzky Το 100% από τα σουτ που δεν κάνεις, δεν πάνε μέσα”.
 • Ανάγκη για επενδύσεις 75 δισ στην Αφρική
  Ο γενικός διευθυντής του GSMA, Mats Granry, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συμβολή, από όλους τους συμμετέχοντες στο ψηφιακό οικοσύστημα, στις επενδύσεις για την οικοδόμηση συνδεσιμότητας στην Αφρική, με τους παρόχους να απαιτούν σημαντικές αυξήσεις σε capex για να οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ηπείρου.
  Ο Granryd σημείωσε ότι η κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή προβλέπεται να τετραπλασιαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη και αναλογική συνεισφορά στο κόστος της υποδομής δικτύου».
  Ο ίδιος αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή χρειάζονται 75 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξουν δίκτυα 4G και 5G μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών τους.
  Μιλάμε για την ήπειρο η οποία έχει μείνει πίσω στις υποδομές οπότε είναι λογικό ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Το ζητούμενο είναι πως θα επενδύσουν οι πάροχοι 75 δισ όταν το ARPU είναι ιδιαίτερα χαμηλό; Γι αυτό και ο Mats Granny ζήτησε τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων.
 • Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για 27 έργα σχετικά με το 6G
  Το ευρωπαϊκό Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU) ανακοίνωσε την επιλογή των 27 έργων έρευνας, καινοτομίας και πραγματοποίησης δοκιμών γύρω από το 6G, που θα αρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  Αυτά τα έργα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση των έξυπνων δικτύων και υπηρεσιών, προσφέροντας πρωτοποριακές καινοτομίες, πειραματικές πλατφόρμες και δοκιμές μεγάλης κλίμακας, οδηγώντας την έρευνα παγκόσμιας κλάσης και διαμορφώνοντας το ψηφιακό συνδεδεμένο μέλλον του κόσμου».
  Η διεθνής συνεργασία είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός παγκοσμίως αποδεκτού προτύπου 6G. Μεταξύ των έργων που έχουν επιλεγεί, υπάρχει και ένα που επικεντρώνει στην ερευνητική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ. Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πολλές Ελληνικές εταιρείες και Ακαδημαϊκοί Οργανισμοί συμμετέχουν σε αυτά τα έργα, γεγονός που -όσο νάναι- μας κάνει και νιώθουμε εθνικά υπερήφανοι
  Εμείς στη Smart Press νιώθουμε και… ειδικά υπερήφανοι, γιατί σε δύο από τα έργα εμπλέκονται το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο καθηγητής Ιωάννης Τόμκος που είναι και ο Επιστημονικός Σύμβουλος Προγράμματος του επερχόμενου InfoCom. Πως λέμε “all about 6G” από “πρώτο χέρι”;
 • Δεσμευτική προσφορά για την Telecom Italia
  Δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia, υπέβαλε τελικά η KKR, παρόλο που η πολυαναμενόμενη προσφορά απέκλειε τη μονάδα υποθαλάσσιων καλωδίων της υπερχρεωμένης εταιρείας και έχει θέσει ερωτήματα σχετικά με πιθανές καθυστερήσεις. Η Telecom Italia δήλωσε σήμερα ότι έλαβε την προσφορά της KKR για την εγχώρια μονάδα δικτύου της και ότι η δεσμευτική προσφορά θα εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «χωρίς καθυστέρηση» μετά από ανάλυση.
  Ωστόσο, η εταιρεία τηλεφωνίας δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες ή τιμή στη δήλωσή της.
 • Μια κυρία της συνδρομητικής για την ΕΡΤ; Γιατί όχι;
  Αναμφίβολα η μιντιακή είδηση της εβδομάδας είναι η διαρροή της πληροφορίας ότι ενδέχεται να κάνει απόβαση στο Ραδιομέγαρο, μια κυρία της συνδρομητικής τηλεόρασης, η Κατερίνα Κασκανιώτη.
  Πράγματι στο Μαξίμου αναζητούν το πρόσωπο εκείνο που θα καλύψει το κενό που άφησε απερχόμενος πριν 16 μήνες ο τότε διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Γαμπρίτσος, που πλέον διοικεί το Μουσείο Μπενάκη.
  Και αν είναι και γυναίκα ακόμη καλύτερα για να τηρηθεί και η νομοθεσία περί ποσόστωσης των δύο φύλων στο Δ.Σ. της ΕΡΤ που είναι ελαφρώς ανδροκρατούμενο.
  Στο “sous main” του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου, πράγματι υπάρχουν κάποια καλά βιογραφικά. Ένα από αυτά, της Κατερίνας Κασκανιώτη, από τα ιστορικά στελέχη της Nova πριν τη συγχώνευσή της με τη Wind το 2022 και από την εξαγορά της από τη United Media, που έως το 2021 εκτελούσε χρέη Pay TV Executive Director. Σήμερα είναι παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών και πρόεδρος του WIFT GR, Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα).
  Καλά δεν το συζητάμε ότι θα ήταν εξαιρετική επιλογή. Βέβαια στη χώρα που έχουμε παράδοση να διορίζουμε παντού δικηγόρους και γιατρούς, ποτέ δεν ξέρεις…
 • Παρακλήσεις και δεήσεις για το HD
  Παραμένοντας στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν καλό να αναφερθούμε στην επίσκεψη εργασίας των CEOs των καναλιών (πλην του Γ. Λεβέντη Διευθύνοντα Συμβούλου για τις εταιρίες ΑΝΤ1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και ANTENNA STUDIOS που έλειπε στις Κάννες και τον αναπλήρωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης, Στρατής Λιαρέλλης) για να συνομιλήσουν με στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, όχι όμως και με τον πρωθυπουργό, ο οποίος απλώς χαιρέτησε και αποχώρησε. Τα θέματα που απασχόλησαν ήταν κλαδικά και οικονομικά καθώς δόθηκε έμφαση στην ανάγκη μετάβασης από το SD στο HD.
  Να θυμίσουμε ότι η ελεύθερη ψηφιακή τηλεόραση εκπέμπει με σήμα τυπικής ευκρίνειας (SD) σε περιοχές που κρίνουν οι δύο πάροχοι δικτύου, ΕΡΤ και Digea, ενώ το σήμα υψηλής ευκρίνειας (HD) δεν έχει υιοθετηθεί από τη χώρα μας και αρμόδιο είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράλληλη μετάδοση σήματος σε SD για περιφερειακά κανάλια και HD για τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της Digea επιμένουν, καθώς έχει επικυρωθεί διά νόμου η μη υποχρεωτικότητα στην υψηλή ευκρίνεια.
  Προφανώς το μέλλον είναι HD. Απλά, η κυβέρνηση δεν θέλει να στεναχωρήσει στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς κάποιους, βαζοντάς τους σε έξοδα…
 • Σταθερά στην Cosmote TV το Κύπελλο Ελλάδας!
  Στην Cosmote TV για τα επόμενα 3 χρόνια παραμένει το Κύπελο Ελλάδας. Η είδηση λοιπόν είναι ότι διαψεύδονται οι Κασσάνδρες που ήθελαν να αλλάζει πίστα η ΕΠΟ.
  Κυπελλούχος για άλλα 3 χρόνια η Cosmote TV! Και βέβαια… ημι-νταμπλούχος!
 • Εξώδικο της United Group στο Capital
  Με ένα εξώδικο προς το Capital.gr του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, ο όμιλος United Group, ιδιοκτήτης και της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής και τηλεοπτικής εταιρείας NOVA διαμαρτυρήθηκε για δημοσίευμα που αφορούσε την οικονομική κατάσταση του ομίλου United βασιζόμενο σε εμπιστευτικές εκθέσεις οικονομικών καταστάσεων που έχει συντάξει η ίδια η United αλλά και σε έκθεση προς επενδυτές που έχει συνταχθεί από τον διεθνή επενδυτικό οίκο JP Morgan.
  Το έχουμε πει εδώ και καιρό. Τα εν οίκω μη εν δήμω. Το ξεκατίνιασμα έχει δύο άκρες…
 • Όταν ο Κιμπουρόπουλος ξεμπροστιάζει τη Google
  Από την ημερίδα του ΟΣΔΕΛ με θέμα: «Το νέο δικαίωμα του εκδότη Τύπου και οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη» κρατάμε πολλά αλλά εστιάζουμε στα λεγόμενα του Κώστα Κιμπουρόπουλου, γενικού διευθυντή της Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε. και βαθύ γνώστη της ψηφιακής τηλεοπτικής αγοράς. Ο κ. Κιμπουρόπουλος λοιπόν υπερθεμάτισε την ανάγκη ενότητας του κλάδου για να αντιμετωπιστούν η δεσπόζουσα θέση και η συντριπτικά ισχυρότερη διαπραγματευτική ισχύ της Google, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αρμοδιότητες ελέγχου του ανταγωνισμού που έχει η Ε.Ε.Τ.Τ. στη συγκεκριμένη αγορά. Πολύ σημαντικό ότι οριοθέτησε την ελληνική αγορά, σημειώνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των αναζητήσεων στην Google σχετίζεται έμμεσα ή άμεσα με ενημερωτικό περιεχόμενο, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της ίδιας της εταιρείας. Παράλληλα, εκτίμησε το μέγεθος του τζίρου της Google για το 2022 στην ευρωπαϊκή αγορά περίπου στα 80 δισ. ευρώ, στη γερμανική περίπου στα 12 δισ. ευρώ και συμφώνησε με την προσέγγιση του Oliver Schmidt (επικεφαλής στρατηγικής περιεχομένου του γερμανικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης -ΟΣΔ- Corint Media) για την ελληνική αγορά, περίπου 600 εκ. ευρώ.
  Το καλύτερο σας το αφήνουμε για το τέλος. Ο κ. Κιμπουρόπουλος, έκανε μια αναφορά στο ομηρικό έπος, υπενθυμίζοντας ότι στην «Ιλιάδα» υπήρξε προειδοποίηση προς τους Τρώες, το περίφημο «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», να μη δεχθούν τον Δούρειο Ίππο ως δώρο, καθώς, σύμφωνα με τον ιερέα Λαοκόοντα, επρόκειτο για «θανάσιμη απάτη», όπως και αποδείχθηκε στη συνέχεια -είναι προφανής ο παραλληλισμός με τις δελεαστικές προσφορές τύπου GNS.
  Στου κουφού - Google την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα! Μήπως θα έπρεπε να γίνει κάτι σε επίπεδο BEREC/ ΕΕΤΤ ή δεν τολμάμε να τα βάλουμε μαζί τους;
 • Ωχ, αυτό πόνεσε!
  Στον τελικό χρήστη-κάτοχο του πειρατικού τηλεοπτικού προϊόντος δηλώνει πως θέλει να φτάσει η κυβέρνηση και να επιβάλει πρόστιμα μέσω της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης.
  Συνεπώς είμαστε όλοι συνένοχοι, όταν αποδεχόμαστε να κάνουμε χρήση κλαπέντος περιεχομένου. Πάντα ήμασταν δηλαδή αλλά τώρα θα αποτυπώνεται και σε χρήμα. Και αυτό πονάει.
  Αν δεν υπάρχουν χρήστες δεν θα υπάρχουν και έμποροι. Εκτός κι αν υπάρχουν συμφέροντα, όπως π.χ. στα ναρκωτικά…
 • Flash Lifting
  Στην πρώτη ανανέωση της εικόνας του μετά την επαναλειτουργία του προχωρά το Flash.gr, έναν χρόνο μετά την εξαγορά του από το επιχειρηματικό τρίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου.
  Που θα πάει; Δεν θα βρουν συχνότητα να αγοράσουν; Θέμα χρόνου είναι!
 • Cosmote: Paramount Global - Το Paramount+ στην COSMOTE TV
  Μέσα από μία διευρυμένη, πολυετή συμφωνία, όλο το περιεχόμενο του Paramount+ θα διατίθεται στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV. Μέσα στο 2024, με την είσοδό τους στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, οι συνδρομητές θα έχουν πρόσβαση στην branded area «Paramount+», η οποία θα περιλαμβάνει το δημοφιλές περιεχόμενο ψυχαγωγίας της Paramount Global που διανέμεται μέσω των Paramount Pictures, SHOWTIME, CBS και Paramount Television International Studios.
  Μεταξύ των τίτλων που θα βρίσκονται εκεί, είναι εμβληματικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως τα Nurse Jackie και The Affair, ταινίες blockbuster, όπως A Quiet Place και Star Trek Beyond, νέες και επιτυχημένες σειρές (Elsbeth, Matlock, Frasier, Lawmen: Bass Reeves, The Turkish Detective, Fire Country Poker Face), καθώς και πολυαναμενόμενες ταινίες (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem και Transformers: Rise of the Beasts).
  Την έκλεισε τη συμφωνία ο Δημήτρης και κέρδισε πολλούς πόντους. Τόσο καιρό σιγο-ψηνόταν… Καιρός ήταν!
 • Συνδρομητές ΑΝΤ1+: Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;
  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί on demand κάθε εβδομάδα όλα τα καινούργια επεισόδια των καλύτερων σειρών της σεζόν πριν από όλους με τη νέα υπηρεσία ΑΝΤ1+ Preview, που είναι ήδη διαθέσιμη για όλους τους συνδρομητές του ΑΝΤ1+.
  Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι με το που μπήκε το νερό στο αυλάκι, δηλαδή με το λανσάρισμα αυτής της υπηρεσίας, εκτοξεύθηκαν οι συνδρομητές Χ 3.
  Τριπλάσιοι ναι, αλλά πόσοι ήταν οι αρχικοί. Βλέπετε ο όμιλος δεν ανακοινώνει τον αριθμό των συνδρομητών και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις, να συμμεριστούμε τη ζητωκραυγή ή να τργουδήσουμε είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς!
 • Χοντραίνει το φλερτ ΑΝΤ1-Netflix
  Λίγο πριν από τις υπογραφές βρίσκεται το συμβόλαιο του ΑΝΤ1 με το Netflix στο εξωτερικό, για την υποδοχή 3 αρχικά σειρών του καναλιού, «Μάγισσα», «Σέρρες» και «Στα 4» με τις δύο τελευταίες να αγγίζουν θέματα συμπερίληψης και ένταξης – και αυτό είναι αφενός τιμητικό για το κανάλι και αναγκαία συνθήκη για το inclusive Netflix των απανταχού της Γης τηλεθεατών.
  Για την ώρα οι σειρές θα είναι διαθέσιμες για το Ελληνικό κοινό, αλλά σύντομα θα μπορούν να τις δουν και τα 247 εκατ συνδρομητές. Αντιλαμβάνεστε τα μεγέθη;
 • Μετά την κατάργηση του κοινού κωδικού η Netflix αυξάνει τις τιμές
  Η Netflix ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών για τα σχέδια Basic και Premium, πηγαίνοντας από $10 σε $12 και από $20 σε $23 αντίστοιχα. Τα σχέδια ad-supported και Standard της υπηρεσίας παραμένουν τα ίδια στα $7 και $15.49. Η κίνηση της Netflix να περιορίσει τον κοινόχρηστο κωδικό πρόσβασης έχει οδηγήσει σε ετήσια αύξηση 10% στις επί πληρωμή συνδρομές, φτάνοντας πλέον τα 247.15 εκατομμύρια, αλλά και σε απώλειες, αφού κάποιοι επέλεξαν να διακόψουν τη συνδρομή τους.
  Με την κατάργηση των κοινών κωδικών είδαν αύξηση μόνο 10%. Αν αυξήσουν τώρα και τις τιμές κινδυνεύουν να χάσουν τα κέρδη… Κοντός ψαλμός αλληλούια!
 • Συμβουλευτική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη
  Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτείται Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο εκθετικός ρυθμός εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθιστά απαραίτητη τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό, με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας μπροστά στις εξελίξεις που οι κάθε είδους εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας θα φέρουν, στην κατεύθυνση της συμμετοχικής ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας».
  Η Επιτροπή θα παρέχει «τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις» για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
  Έχει τη δική του σημασία ότι η ελληνική κυβέρνηση φτιάχνει την συγκεκριμένη επιτροπή. Η οποία, φυσικά, δεν θα πρέπει να μείνει σε συζητήσεις και θεωρίες, αλλά να εντοπίσει και να προωθήσει πρακτικά και χρήσιμα use cases της τεχνητής νοημοσύνης. Ξεκινώντας από το gov.gr
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Αντιδρά με παράπονα ο κινέζικος τεχνολογικός κολοσσός
  Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Huawei υπέβαλε παράπονο στο γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, αφού ο Thierry Breton, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εταιρεία -και την επίσης κινεζική ZTE- ως «προμηθευτές υψηλού κινδύνου».
  Ο Breton παρουσίαζε μια έκθεση μέσω της οποίας εξετάζονται οι πολιτικές της ΕΕ για το «ασφαλές 5G», οι οποίες επιτρέπουν στα κράτη μέλη να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν «οντότητες που θεωρούνται προμηθευτές υψηλού κινδύνου, κυρίως επειδή υπόκεινται σε εξαιρετικά παρεμβατικούς νόμους τρίτων χωρών», αναφέροντας στις δηλώσεις του τόσο τη Huawei όσο και την ZTE.
 • Samsung: Ο καλύτερος εργοδότης στον κόσμο
  Η Samsung αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά ως «Ο καλύτερος εργοδότης στον κόσμο» από το Forbes.
  Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Samsung λαμβάνει αυτή τη διάκριση, ένα πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμά μας που αντικατοπτρίζει την ισχυρή δυναμική της εταιρείας, χάρη στην υποστήριξη και την ενδυνάμωση που παρέχει στους υπαλλήλους της, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Χρησιμοποιώντας την ψηφιακή πλατφόρμα Statista, το Forbes διεξήγαγε έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 170.000 εργαζόμενοι από 50 διαφορετικές χώρες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν στην έρευνα αξιολογώντας την κοινωνική υπευθυνότητα της εταιρείας τους, τις οικονομικές επιδόσεις και τις συνθήκες εργασίας. Όλες οι απαντήσεις αποτυπώθηκαν σε μια συγκεντρωτική βαθμολογία και οι 700 εταιρείες με τις υψηλότερες βαθμολογίες μπήκαν στον τελικό κατάλογο.
 • Η FREENOW Επεκτείνεται στο Ηράκλειο Κρήτης
  Η εφαρμογή ταξί FREENOW είναι πλέον διαθέσιμη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τελευταία 12 χρόνια, η FREENOW πλέον συνδέει περισσότερους από 8,000 εγγεγραμμένους οδηγούς με πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες στην Ελλάδα και πανω απο 48 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, παρέχοντας αποτελεσματικές υπηρεσίες μετακίνησης ταξί και στο Ηράκλειο.
 • Ο Tim Cook επισκέπτεται την Κίνα
  Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, πραγματοποίησε πρόσφατα μια απρόσμενη επίσκεψη στο Πεκίνο, λιγότερο από έναν μήνα μετά την κυκλοφορία του iPhone 15 στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Ding Duexiang, υποστήριξε ότι η Apple είναι ευπρόσδεκτη να συμβάλει στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της Κίνας. Σύμφωνα με την Counterpoint Research, οι πωλήσεις των μοντέλων iPhone 15 στις πρώτες 17 ημέρες στην Κίνα μειώθηκαν κατά 4,5% σε σύγκριση με το iPhone 14. Τον Σεπτέμβριο, η Κίνα διεύρυνε τους περιορισμούς στη χρήση iPhone από δημόσιους υπαλλήλους, δίνοντας οδηγίες στο προσωπικό κάποιων κεντρικών κρατικών υπηρεσιών να σταματήσουν τη χρήση των κινητών της Apple στη δουλειά.
  Πολύ καλά έκανε και πήγε όταν είδε ότι του βάζουν τρικλοποδιά. Τι θέλατε να κάνει τον Κινέζο; Αλλά και οι Κινέζοι: οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος.
 • Εξαγορά της Figma από την Adobe
  Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επανεκκινήσει την έρευνά τους σχετικά με την πρόταση εξαγοράς 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Figma από την Adobe, μια πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud. Μια καταχώρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφερε στην επιφάνεια μια προθεσμία έως την 5η Φεβρουαρίου για την απόφαση. Η έρευνα διακόπηκε προσωρινά τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι ελεγκτές περίμεναν περαιτέρω πληροφορίες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
 • Η Huawei ξεπέρασε το iPhone στην Κίνα
  Σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies, η Huawei έχει ξεπεράσει το iPhone της Apple ως ηγέτης της αγοράς smartphones στην Κίνα. Η αύξηση στις πωλήσεις smartphones στην Κίνα κινείται κυρίως από υψηλή διψήφια ανάπτυξη στις πωλήσεις Android, με επικεφαλής τη Huawei, τη Xiaomi και τη Honor. Ωστόσο, το iPhone της Apple έχει δει σημαντική πτώση, με αρνητική ανάπτυξη όγκου από το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αδύναμη ζήτηση στην Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες παγκόσμιες αποστολές του iPhone 15 το 2023.
 • 1 δισεκατομμύριο για άδειες Microsoft 365
  Ένα πρόσφατο δημοσίευμα δείχνει ότι η Microsoft είναι έτοιμη να αποκτήσει έναν σημαντικό νέο πελάτη για την υπηρεσία Microsoft 365 - την Amazon. Σύμφωνα με την αναφορά, η Amazon θα περάσει από τις παραδοσιακές εφαρμογές Microsoft Office στην υπηρεσία Microsoft 365, επενδύοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για την άδεια χρήσης σε ένα εκατομμύριο θέσεις. Αυτή η αλλαγή δείχνει ότι το Microsoft 365 θα χρησιμοποιηθεί από τους εργαζόμενους της Amazon σε όλα τα επίπεδα. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Amazon ήταν προηγουμένως διστακτική να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες cloud της Microsoft λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ του Microsoft Azure και των Amazon Web Services.
 • Πληρωμές με κρυπτονομίσματα στην Ferrari
  Η Ferrari άρχισε να δέχεται πληρωμές με κρυπτονομίσματα για τα πολυτελή αυτοκίνητά της στις Η.Π.Α., με σχέδια να επεκτείνει αυτή την επιλογή στην Ευρώπη λόγω της ζήτησης από τους εύπορους πελάτες της, σύμφωνα με τον επικεφαλής του μάρκετινγκ. Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται παρά την απροθυμία πολλών εταιρειών να αγκαλιάσουν τα κρυπτονομίσματα, λόγω της αστάθειάς τους και των ρυθμιστικών ανησυχιών.
  Η Ferrari χτυπάει την πόρτα του μέλλοντος, αγκαλιάζοντας τα κρυπτονομίσματα. Μήπως αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την αυτοκινητοβιομηχανία;
 • Αποχωρήσεις από το Web Summit
  Η Google και η Meta Platforms προστίθενται στον συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών και επενδυτών οι οποίοι δήλωσαν πως αποχωρούν από το τεχνολογικό συνέδριο Web Summit στην Πορτογαλία, έπειτα από τα σχόλια του επικεφαλής της εκδήλωσης κατά της Δύσης και του Ισραήλ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι εκπρόσωποι της Google και της Meta επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι οι εταιρείες δεν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο στη Λισαβόνα. Η Google είχε προηγουμένως αναφερθεί ως συνεργάτης του συνεδρίου. Η Intel και η Siemens AG ανακοίνωσαν παρόμοια απόφαση την Πέμπτη, μετά την αποχώρηση μιας σειράς επενδυτών από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Εκπρόσωπος της Stripe, μίας επί μακρόν χορηγό του Web Summit, επιβεβαίωσε επίσης την Παρασκευή ότι ο Chief Product Officer της, Will Gaybrick, και ο Chief Marketing Officer της, Jeff Titterton, δεν θα παρευρίσκονται πλέον στο συνέδριο. Οι ακυρώσεις ήρθαν αφού ο Paddy Cosgrave, επικεφαλής του Web Summit, επέκρινε τη δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.
 • Υποχωρεί η περιουσία του Elon Musk
  Η περιουσία του Elon Musk υποχώρησε κατά 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη, αφού τα αδύναμα κέρδη του τρίτου τριμήνου της Tesla οδήγησαν σε βουτιά την μετοχή της.
  Ο Μusk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία 209,6 δισ. δολάρια, κατέχει το 13% της Tesla και από αυτήν προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.
  Η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 9,3%, αφού τα κέρδη και οι πωλήσεις που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών.
 • Προς σταθεροποίηση η παγκόσμια αγορά υπολογιστών
  Προς σταθεροποίηση οδεύει η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αν και το πρόσημο στον κλάδο παρέμεινε αρνητικό και το 3ο τρίμηνο του 2023, η πτώση μετριάζεται, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν υπέρ της σταθεροποίησης των πωλήσεων. Σύμφωνα με την Counterpoint Research, οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2023, αλλά σημείωσαν δεύτερη συνεχόμενη ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
  Οι αναλυτές μάλιστα, σχολιάζοντας ότι η αγορά των υπολογιστών “έχει ήδη πιάσει πάτο”, προσβλέπουν σε ήπια ανάκαμψη των αποστολών τους επόμενους δύο μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η ανάκαμψη θα προέλθει από τις κυκλοφορίες νέων προϊόντων ειδικά από μοντέλα με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης.
 • Μαγνήτης για τους επενδυτές η τεχνολογία
  “Μαγνήτη” για τους επενδυτές αποτελεί ο κλάδος της τεχνολογίας, ο οποίος παραμένει πρωταγωνιστής της παγκόσμιας αγοράς δημόσιων εγγραφών.
  Ο κλάδος κατέκτησε - και στο 9μηνο του 2023 - την πρώτη θέση μεταξύ όλων των τομέων στην παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών, αν και κατέγραψε μειωμένα έσοδα. Ο κλάδος της βιομηχανίας κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με σταθερή ανάπτυξη στους περισσότερους επιμέρους τομείς του σε επίπεδο δημόσιων εγγραφών στο 9μηνο του τρέχοντος έτους. Την ίδια στιγμή, πάντως, όσον αφορά τον κλάδο της τεχνολογίας οι αναλυτές παρατηρούν ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική ανάπτυξη στις δημόσιες εγγραφές startups τεχνητής νοημοσύνης, με ορισμένες ωστόσο, να βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας.
GY-1537-600X80-1
 • Ψηφιακό Σήμα Δακτυλίου μέσω Gov.gr Wallet
  Διαθέσιμο μέσω του Gov.gr Wallet είναι πλέον το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στο δακτύλιο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν γρήγορα και απλά το νέο ψηφιακό σήμα στο κινητό τους και να το επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους στο δακτύλιο. Το Σήμα Δακτυλίου αποτελεί το πέμπτο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη είναι διαθέσιμα το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το Δίπλωμα Οδήγησης, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας (ΔΥΠΑ). Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 962.000 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, 832.000 διπλώματα οδήγησης και 23.000 κάρτες αναπηρίας και 63.000 κάρτες ανεργίας (ΔΥΠΑ).
 • Σε πέντε χρόνια το ψηφιακό ευρώ
  Ο Joachim Nagel, πρόεδρος της Bundesbank και υπεύθυνος πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένει την εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ περίπου σε πέντε χρόνια.
  Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ανέφερε ότι το ψηφιακό ευρώ θα επιτρέπει ασφαλείς και δωρεάν ηλεκτρονικές πληρωμές στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα. Ο Nagel περιέγραψε την προσπάθεια ως ένα "τεράστιο έργο Πληροφορικής".
  Αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση θα είχε γίνει σε 2 χρόνια. Η κλασική γραφειοκρατία των Βρυξελλών θέλει συνήθως υπερδιπλάσιο χρόνο…
 • Η Ookla στην Κύπρο
  Το Γραφείο Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) εγκαινιάζει συνεργασία με την Ookla με στόχο τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στην Κύπρο. Το ΓΕΡΗΕΤ θα αξιοποιήσει τις γνώσεις που διαθέτει η Ookla για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών καθώς και τα δεδομένα ‘crowdsourced’ από πηγές όπως το Cell Analytics και το Speedtest Intelligence για να αναλύσει τις επιδόσεις των σταθερών και κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα. Ο Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Γιώργος Μιχαηλίδης προσδοκά στη συνεργασία με την Ookla που αποσκοπεί στη βελτίωσή των επιδόσεων των δικτύων τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο.
600x80 LTBC digital banner
 • ACS: Εγκαινιάστηκε το νέο κέντρο διαλογής
  Το νέο -εξοπλισμένο με ρομποτική τεχνολογία- Κέντρο Διαλογής της ACS στο Αιγάλεω που φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις 36.000 τ.μ. εγκαινίασε ο Θεόδωρος Φέσσας.
  Η επένδυση που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, πολλαπλασίασε τη δυνατότητα διαχείρισης δεμάτων ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ακόμη και 50.000 αποστολές κάθε ώρα, με 90 θέσεις φορτοεκφόρτωσης φορτηγών.
  Για την επόμενη 5ετία το επενδυτικό πλάνο προβλέπει επενδύσεις 50 εκατ ευρώ, κάνοντας focus στην ανανέωση του στόλου, το last mile και τα smart lockers. Tα έσοδα της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν στα 72,6 εκατ., τα EBITDA στα 11,9 εκατ. και τα κέρδη μετά από φόρους στα 7,6 εκατ ενώ το μερίδιο της ανέρχεται σε 25%.
 • Κατάστημα Sinsay στη Θεσσαλονίκη
  Ο πολωνικός όμιλος LLP, εγκαινιάζει κατάστημα Sinsay στη Θεσσαλονίκη ενώ ακολουθεί η Λάρισα. Τα έσοδα από e-πωλήσεις ξεπέρασαν το 1 δισ. ζλότι (23% των εσόδων).
 • AI Lighthouse στην Teleperformance
  Η Teleperformance εντάσσεται στο πρόγραμμα AI Lighthouse σε συνεργασία με τη ServiceNow. Συγκεκριμένα, θα συνεργαστεί στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέας τεχνολογίας Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI), με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ικανοποίησης πελατών και εργαζομένων σε όλες τις front-office και back-office λειτουργίες, στη Διαχείριση Εξυπηρέτησης Πελατών (CSM) και στη Διαχείριση Υπηρεσιών IT (ITSM).
 • Επιστροφές προϊόντων: Οι θέσεις του ΙΝΚΑ
  Από το ΙΝΚΑ (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Μετά από χιλιάδες καταγγελίες σχετικά με ορισμένες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και εξαπάτησης πολιτών Καταναλωτών καλούμε το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γ. Γ. Καταναλωτή να πάρουν θέση και την ΕΕΤΤ να δώσει εντολή στις εταιρείες μεταφορών να επιστρέφουν οι ίδιες τα χρήματα στον καταναλωτή άμεσα με την επιστροφή του προϊόντος.
 • Skroutz: Αύξηση του κύκλου εργασιών
  Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά μείωση της καθαρής κερδοφορίας σε επίπεδο ομίλου και ζημιές σε επίπεδο μητρικής, είχε την περασμένη χρήση η Skroutz ΑΕ, η εταιρεία πίσω απ’ το γνωστό ομώνυμο marketplace. Οι πωλήσεις της σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκαν το 2022 στα 75,4 εκατ. ευρώ, από 57,55 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων περιορίστηκαν στα 2,31 εκατ. ευρώ, από 6,53 εκατ. ευρώ το 2021 και τα κέρδη μετά φόρων στα 2,45 εκατ. ευρώ, από 5,02 εκατ. ευρώ.
 • Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος
  Το νέο ΔΣ του Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ), συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής: Πρόεδρος, Αντώνης Ποταμίτης (Πρόεδρος West όμιλος Επιχειρήσεων), Αντιπρόεδρος Αλέξιος Ζητρίδης (Διευθυντής Πωλήσεων όμιλος ΟΤΕ), Γενικός Γραμματέας, Χρήστος Παπαγιαννόπουλος (Eμπορικός Δ/ντής, Leaseplan), Υπ/νη Οικον.& Διαχείρισης, Ελένη Κοντού (Commercial Coordinator, Menarini Hellas).
 • Επέκταση στα logistics για την Amazon
  H Amazon σχεδιάζει να επεκταθεί στην αγορά των logistics με την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους, όπως έπραξε με τις δραστηριότητες cloud computing. Πέρσι η θυγατρική Amazon Wed Services (AWS) απέφερε έσοδα $80 δις. Εάν η Amazon ακολουθήσει ανάλογη στρατηγική και στον τομέα των logistics τότε τα έσοδα της έχουν την προοπτική να ενισχυθούν κατά $100 δισ.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Στα κορυφαία startup οικοσυστήματα η Αθήνα
  Στην πέμπτη θέση του startup οικοσυστήματος της Νότιας Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε από την StartupBlink, με την ελληνική πρωτεύουσα να παραμένει σταθερή, στην ίδια θέση, σε σύγκριση με την κορυφαία δεκάδα της προηγούμενης χρονιάς. Αναλυτικότερα, η συγκεκριμένη δεκάδα ξεκινά με δύο ισπανικές πόλεις, τη Βαρκελώνη στην πρώτη θέση και τη Μαδρίτη στη δεύτερη, ενώ ακολουθεί η Λισσαβόνα, το Μιλάνο, η Αθήνα, το Πόρτο, το Βελιγράδι, η Ρώμη, η Βαλένθια και το Ζάγκρεμπ. Άλλωστε, σύμφωνα με το Startup Ecosystem Report 2023 που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 46η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των πρώτων 100 (κερδίζοντας δύο θέσεις σε σύγκριση με την κατάταξη του 2022).
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Οι καλύτεροι εργοδότες βρίσκονται στον κλάδο τεχνολογίας
  Η λίστα Great Place to Work Hellas, που ανακοινώθηκε πρόσφατα δίνει και πάλι την πρωτιά στην τεχνολογία. Συγκεκριμένα οι εταιρείες που ξεχώρισαν είναι: Epsilon Net, Info Quest, Qualco, Atos Greece και Kaizen Gaming. Παράλληλα διακρίθηκαν και αρκετές “νεοφυείς” επιχειρήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι: Hack The Box, Convert Group, Marine Traffic, Harbor Lab και Triparound.
 • Brain Drain vs Brain Regain
  Το ποσοστό των στελεχών που θα άφηναν την Ελλάδα για μια καλή δουλειά στο εξωτερικό και το ποσοστό των Ελλήνων του εξωτερικού που θα επέστρεφαν στη χώρα είναι σχεδόν ίσα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το ισοζύγιο του brain drain και του brain regain βρίσκεται σε ισορροπία.
  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της KPMG, το 45% των στελεχών δηλώνει διατεθειμένο να φύγει στο εξωτερικό μέσα στους επόμενους 12 μήνες ενώ την ίδια στιγμή, το 48% των Ελλήνων του εξωτερικού εμφανίζεται πρόθυμο να επιστρέψει στην Ελλάδα.
  Με την έλλειψη στελεχών που υπάρχει στην αγορά ένα τέτοιο “ισορροπημένο” ισοζύγιο δεν είναι ότι καλύτερο.
 • Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων.
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
 • Θα ήταν παράλογο να μη γίνεται συσχέτιση με τα προϊόντα του ΟΤΕ και της Cosmote με το «T». Εξ άλλου, πολλοί δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για τον γερμανικό ΟΤΕ και έτσι αποφασίσαμε να βάλουμε (το logo) ώστε να τους βοηθήσουμε.»
  Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος & CEO, OTE
 • Αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα συστήματα μεταφορών είναι πολύ περίπλοκοι και ζωντανοί οργανισμοί και αυτή η πληροφορία που έρχεται δεν αρκεί να μένει πληροφορία που τη βλέπει ένας άνθρωπος. Πρέπει κάποιος να την επεξεργάζεται, ώστε να βγάζει συμπεράσματα συνολικά για το τι πρέπει να γίνει κάποια στιγμή στην πόλη. Έρχεται, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη και βοηθάει εμάς τους επιστήμονες που ασχολούμαστε με τις μεταφορές, πάρα πολύ, στο να μπορέσουμε να βγάλουμε τέτοια χρήσιμα συμπεράσματα.
  Βασίλης Μιζάρας, Ινστιτούτο Μεταφορών, ΕΚΕΤΑ
  στην εκπομπή SmartTalks

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Μέχρι τα τέλη του Απριλίου του 2024 θα βρίσκονται στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα πρώτα 250 αμιγώς ηλεκτρικά λεωφορεία που θα προστεθούν στους στόλους των ΟΣΥ και ΟΑΣΘ, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία θα προμηθεύσει η κινέζικη YUTONG, καθώς επικράτησε στον διαγωνισμό που “έτρεξε” την τελευταία διετία και η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις αρχές Οκτωβρίου.
Τα λεωφορεία είναι μήκους 12m και ελάχιστης πραγματικής αυτονομίας 180 Km. Στη σύμβαση προβλέπεται επίσης η προμήθεια 7 κινητών μονάδων με σύστημα συσσωρευτή και ταχυφορτιστή, οι οποίες θα μπορούν να επαναφορτίζουν τα λεωφορεία, ακόμα κι αν βρίσκονται στους δρόμους, αν χρειαστεί, αλλά και συντήρηση των οχημάτων για ένα (1) έτος.
Εκκρεμεί η ολοκλήρωση και του σκέλους που αφορά άλλα 400 λεωφορεία μικρότερων προδιαγραφών (100 ηλεκτρικά με αυτονομία 135Km και 300 CNG).
Επιπλέον, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα ξεκινήσει το σκέλος για τα υπόλοιπα 650 λεωφορεία, τα οποία θα συμπληρώσουν το σύνολο των 1.300 νέων οχημάτων που προβλέπει ο διαγωνισμός. Ο προϋπολογισμός εκεί εκτιμάται περί τα €400 εκ. και το μίγμα των οχημάτων δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη (είδος καυσίμου κ.λπ.).
cl8-sept-2019-600x80
Η παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας OnePlus, ανακοίνωσε την παγκόσμια κυκλοφορία του νέου αναδιπλούμενου smartphone - ναυαρχίδας της, του OnePlus Open.
Πρώτο στο είδος του για την OnePlus, το
OnePlus Open πρόκειται να αναστατώσει την αγορά των foldable συσκευών με τις ασυμβίβαστες προδιαγραφές του, συγκεντρώνοντας την εμπειρία χρήσης με την υπογραφή Fast & Smooth της OnePlus, μια Hasselblad κάμερα και την καθηλωτική spatial ψυχαγωγία, όλα αυτά σε έναν εξαιρετικά φορητό, μοντέρνο κομψό αναδιπλούμενο σχεδιασμό.
Η λέξη Open δεν αντιπροσωπεύει μόνο έναν νέο παράγοντα αναδιπλούμενης μορφής, αλλά και τη δεκτικότητά μας να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες που επιτρέπουν οι τεχνολογικές λύσεις αιχμής στην αγορά. Το OnePlus Open παρέχει ασυναγώνιστο hardware, καινοτόμα χαρακτηριστικά λογισμικού και υπηρεσίες που βασίζονται στον νέο παράγοντα μορφής, συνεχίζοντας να ανταποκρίνεται στην πεποίθηση της OnePlus Never Settle, δήλωσε ο Kinder Liu, Πρόεδρος και COO της OnePlus.
Με το λανσάρισμα του OnePlus Open, είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε μια ασυμβίβαστη εμπειρία αναδιπλούμενης ναυαρχίδας στους χρήστες παγκοσμίως. Το OnePlus Open θα είναι μια πραγματική ναυαρχίδα που θα φέρει επανάσταση στην αγορά των αναδιπλούμενων συσκευών.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το Halloween πλέον είναι κοντά και η Caviar αποφάσισε να μεταμορφώσει τα νέα iPhone 15, χρησιμοποιώντας πολυτελή υλικά, όπως συνηθίζει κάθε χρόνο τέτοια περίοδο.
Φέτος η εταιρεία σύστησε στο κοινό την UFO collection, η οποία αποτελείται από custom-made iPhone 15 Pro και Pro Max
designs από διαστημικά υλικά που δεν περνούν απαρατήρητα.
Η εταιρεία χρησιμοποίησε θραύσματα του μετεωρίτη Murchison, στον οποίο οι επιστήμονες ανακάλυψαν 15 αμινοξέα από το διάστημα.
Ο ίδιος ο μετεωρίτης είναι πιθανότατα 7 δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή 4,54 δισεκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερος από τη Γη και το Ηλιακό Σύστημα. Πρόκειται για το παλαιότερο υλικό σήμερα στη Γη.
Το εν λόγω υλικό είναι μέρος του λεγόμενου πλαισίου Alien, το οποίο η εταιρεία έχει συμπληρώσει με δύο άλλες επιλογές, επίσης με θέμα το διάστημα - τα Astral και Starship.
Το πρώτο δείχνει μια εικόνα του σύμπαντος, ενώ το άλλο είναι εμπνευσμένο από ένα διαστημόπλοιο. Για αυτά τα σχέδια, η Caviar χρησιμοποίησε μετεωρίτες από τη Σελήνη και τον Άρη, χρυσό 24 καρατίων, τιτάνιο αεροπορικής ποιότητας και ανοξείδωτο χάλυβα.
Όπως όλα τα προϊόντα της Caviar, έτσι και τα εν λόγω iPhone δεν είναι… προσιτά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν 9.000 δολάρια για να αποκτήσουν μία από τις συσκευές.
facebook twitter youtube instagram linkedin