weekly D 21-1-22 sent

ΕΕ: Security Uber Alles

Εν μέσω του αναβρασμού στη Μέση Ανατολή, αλλά και των συνεχών γεωπολιτικών αναταραχών, γίνεται όλο και περισσότερος λόγος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ασφάλεια των υποβρύχιων καλωδίων που διασυνδέουν την Ευρώπη με τον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται να βοηθήσει στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε «καλωδιακά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», που θα μειώσουν την εξάρτησή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από έναν μικρό αριθμό υποθαλάσσιων υποδομών, και θα την καταστήσουν λιγότερο ευάλωτη σε δολιοφθορές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχει θορυβηθεί από το πλήγμα σε έναν αγωγό φυσικού αερίου και υποθαλάσσιο καλώδιο δεδομένων, που διέρχεται μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας, και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν προήλθε από Ουκρανούς ή Ρώσους. Αυτό το περιστατικό έδειξε ξεκάθαρα πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη μέσα σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
Το έγγραφο τονίζει ότι εκτός από τις ευάλωτες συνδέσεις μέσω υποβρυχίων καλωδίων, υπάρχουν σοβαρά κενά ασφαλείας στα δίκτυα κινητής, ενώ ταυτόχρονα η ανάπτυξη του 5G έχει μείνει αρκετά πίσω.
Συγκεκριμένα αναφέρει απερίφραστα ότι «με τον τρέχοντα ρυθμό επενδύσεων και πολιτικών παρεμβάσεων, η Ευρώπη δεν θα επιτύχει τους στόχους της για την Ψηφιακή Δεκαετία, πόσο μάλλον να κάνει το πρόσθετο άλμα που απαιτείται από τη συνεχιζόμενη τεχνολογική αλλαγή».
Όπως φαίνεται, η τεχνολογική ψηφιακή αναβάθμιση περνάει και αυτή μέσα από τις πολιτικές ισορροπίες, εντός και εκτός Ευρώπης, και το κλειδί είναι η πολιτική σταθερότητα και η συνετή εξωτερική πολιτική.
Ο ρόλος της χώρας μας, αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, δεδομένης τόσο της θέσης της όσο και των ισορροπημένων σχέσεων που διατηρεί με τις χώρες της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που βλέπουμε να μεταφράζεται σε επενδύσεις προς διηπειρωτικές συνδέσεις ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Government Intelligence

Είχαμε γράψει πριν από λίγο καιρό, με αφορμή την παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Πιερρακάκη στον Δημήτρη Παπαστεργίου, ότι η πρώτη προτεραιότητα του νέου Υπουργού θα ήταν η αναβάθμιση (προς το ασφαλέστερο) του Gov.gr.
Το βασικό θέμα ήταν ότι η διακίνηση αρχείων τύπου PDF μπορεί να ήταν βολική, καθώς ικανοποιούσε τη λογική της γρήγορης μετάβασης από το χαρτί στα δεδομένα, άφηνε όμως τεράστια κενά ασφαλείας, καθώς τα αρχεία PDF θα μπορούσαν πολύ άνετα να είναι φορείς malware και trojan απειλών.
Έτσι, το λανσάρισμα του Προσωπικού Αριθμού, με εφαλτήριο τις νέες ταυτότητες, δίνει το έναυσμα για την μετεξέλιξη του Gov.gr Wallet.
Δια στόματος του Δημήτρη Παπαστεργίου δόθηκε το έναυσμα για την «ψηφιοποίηση νούμερο 2», κατά την οποία η διακίνηση στοιχείων θα γίνεται μέσω δεδομένων, και όχι μέσω αρχείων.
Πρώτο στάδιο θα είναι ο εμπλουτισμός του Gov.gr Wallet με τις κάρτες δακτυλίου και αιμοδότη, το φοιτητικό πάσο, την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλεια αυτοκινήτου, και το ΚΤΕΟ.
Όπως έχει προαναγγελθεί θα αλλάξει (προς το χρηστικότερο) και η εφαρμογή.
Από την αρχή του 2024 θα ενεργοποιηθεί η έκδοση του Προσωπικού Αριθμού, που θα αποτελείται από τον ΑΦΜ και τρία αλφαριθμητικά ψηφία, δύο εκ των οποίων θα διαλέγει ο πολίτης μέσω πλατφόρμας στο gov.gr.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι το άλμα που θα γίνει στο Gov.gr app, με το οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα «κουμπώσει» στο gov.gr και θα κάνει εύκολη την αναζήτηση μέσω ενός chatbot.
Αποτελεί την πρώτη υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κυβερνητικό επίπεδο στη Ευρώπη, ενώ από το επιτελείο του υπουργείου, μας λένε ότι το μοντέλο ήδη εκπαιδεύεται, και θα λειτουργεί είτε γράφοντας είτε εκφωνώντας.
Ομολογουμένως αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον…
Ζω για τη μέρα που θα φωνάξω, «να’τοι οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη»!

Τώρα, τώρα, του stand alone η ώρα!

Το μυαλό ταξιδεύει στο μέλλον χάρη στον ΟΤΕ. Και ο λόγος είναι απλός. Όταν έχεις “πιάσει” πληθυσμιακή κάλυψη 90%, τότε πρέπει να σκεφτείς την επόμενη κίνησή σου. Η οποία σε περιμένει Αυτονόητου και Λογικής γωνία. Όπως λέμε Stand Alone. Κυρίες και Κύριοι ξεχάστε ότι ξέρατε. Ήρθε η ώρα του καθαρόαιμου 5G!
Θα μείνουμε στον ΟΤΕ, όπου προχωράει η συγχώνευση Cosmote / OTE. Πως λέμε και έσονται πλέον εις σάρκαν μίαν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη βολεύει, διότι πόσα λογότυπα να χωρέσουν κάτω από την ομπρέλα της “Τ”; Και σίγουρα η συγκεκριμένη εξέλιξη απλοποιεί τα πράγματα σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. στην επικοινωνία.
Βλέπω στην TV τις διαφημίσεις της Vodafone ως βασικού χορηγού της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου και το μυαλό μου ταξιδεύει στο 2004! Οφείλω να ομολογήσω ότι τότε η χορηγία ήταν γουρλίδικη. Ελπίζω να μας φέρει γούρι και φέτος. Άλλωστε, στο χέρι μας ή μάλλον στα πόδια των παικτών μας είναι!
Τα καταστήματα άρχισαν τις προετοιμασίες για την Black Friday, προκειμένου να δουν… άσπρη μέρα στις πωλήσεις και στο ταμείο. Αλήθεια, πότε είναι φέτος; Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Ήδη έχουν κλείσει οι συμφωνίες με τους προμηθευτές και όλοι ετοιμάζουν τις προσφορές.
Και φυσικά μην περιμένετε να κρατήσει μόνο μία ημέρα. Στην πράξη έχουμε δει ότι κρατάει πάνω από μία εβδομάδα. Ίσως μάλιστα επειδή θα είμαστε μόλις ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα καταστήματα θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το κενό. Οπότε, ετοιμαστείτε για εκπτώσεις διαρκείας. Άλλωστε στην Αμερική, η Black Friday θεωρείται η ημιεπίσημη έναρξη της Χριστουγεννιάτικης Περιόδου των Αγορών.
Σιγά - σιγά διαμορφώνεται το πρόγραμμα του 25ου Συνεδρίου InfoCom που φέτος θα γίνει στο Divani Caravel στις 14 Δεκεμβρίου. Και βέβαια δεν θα είναι απλά ένα συνέδριο αλλά μία γιορτή. Μία διπλή γιορτή για να ακριβολογούμε. Συγκεκριμένα θα γιορτάσουμε τα 30 χρόνια της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας και τα 25 χρόνια του συνεδρίου.
Θα τιμήσουμε αυτούς που ξεκίνησαν αυτή την αγορά. Θα δούμε παλιούς φίλους. Συσκευές που κρατούσαμε στο χέρι μας πριν από 30 χρόνια. Και πολλές - πολλές εκπλήξεις ακόμα που αν σας τις πούμε δεν θα είναι εκπλήξεις.
Καλό θα είναι να πιάσετε από τώρα θέση δηλώνοντας συμμετοχή με ένα click.
Καλή Εβδομάδα
CU!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • ΟΤΕ: Στο 90% η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G
  H πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G της Cosmote έχει διαμορφωθεί στο 90% και ενώ η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα ανάπτυξης του προηγμένου δικτύου κινητής πέμπτης γενιάς.
  Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους ο ΟΤΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση του αποκαλούμενου 5G Stand Alone δικτύου (5G SA). Το 5G SA εξασφαλίζει υψηλότερες ταχύτητες και κυρίως εγγυάται αδιάλειπτη ποιότητα υπηρεσίας (SLA) για την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα πολλαπλών συσκευών (massive IOT) καθώς και την υψηλή αξιοπιστία στην παροχή των υπηρεσιών λόγω του μηδενικού σχεδόν latency (καθυστέρηση στην απόκριση).
  Πρόκειται για την τεχνολογία που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών στον τομέα της ιατρικής και αλλού και τη λύση για τη διαχείριση σημαντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση (υπηρεσίες πρόληψης πυρκαγιών, πλημμυρών κ.α).
  Το επόμενο βήμα φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών, με το stand alone να αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Με άλλα λόγια, μέσα στη νέα χρονιά θα έχουμε το πραγματικό 5G!
 • Επιβράδυνση του πληθωρισμού, πτώση Τηλεπικοινωνιών (-3,2%)
  Όπως αναφέρεται στο νεότερο «7 ημέρες οικονομία» που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurobank, βάσει πρόσφατης δημοσίευσης της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2023 διαμορφώθηκε στο 2,4% (4,3% στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την προκαταρτική εκτίμηση της Eurostat), μειωμένος κατά 9,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας.
  Εντούτοις, η τιμή που έλαβε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο του 2023 δεν ήταν ομοιόμορφη ανάμεσα στις επί μέρους ομάδες αγαθών και υπηρεσιών.
  Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών καταγράφηκαν στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (9,7%), στην ένδυση και υπόδηση (6,3%), στην υγεία (5,7%) και στα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (4,9%).
  Αντιθέτως, και σε συνέχεια των προηγούμενων μηνών, οι τιμές παρουσίασαν πτώση σε ετήσια βάση στις κατηγορίες της στέγασης, νερού, ηλεκτρικού, αερίου και άλλων καυσίμων (-16,2% από αύξηση 38,1% τον Σεπτέμβριο του 2022) και στις τηλεπικοινωνίες (-3,2%).
  Σταθερά και διαχρονικά οι Τηλεπικοινωνίες έχουν αρνητικό πρόσημο και βοηθούν στη διαμόρφωση του δείκτη. Και όμως όταν έκοψαν το 1€ έκπτωση για τον ψηφιακό λογαριασμό έγινε θέμα. Είμαστε έθνος αχάριστο, που θα έλεγε και ο “ανάδελφος” τέως Πρόεδρος.
 • ΟΤΕ - Cosmote: Προχωρά η συγχώνευση
  Με την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ του σχεδίου της Σύμβασης προχωρά η συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote, μια διαδικασία επί της ουσίας τυπική, καθώς τα τελευταία χρόνια οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει στη λειτουργική ενοποίησή τους. Η διαδικασία της συγχώνευσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024.
  Όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΟΤΕ, υπό τον Μιχάλη Τσαμάζ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, μέσω της συγχώνευσης επιτυγχάνεται η απλοποίηση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Ομίλου, καθώς και η αποτελεσματικότερη διοικητική οργάνωση.
  Όπως επίσης σημειώνεται, η απορρόφηση δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, καθώς η Cosmote ενοποιείται πλήρως στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του.
  Εδώ και λίγο καιρό ήταν προφανές ότι η ενοποίηση ήταν επιβεβλημένη για πολλούς λόγους. Πως λέμε όλα σε ένα νοικοκυρεμένα ή αν προτιμάτε η ισχύς εν τη ενώσει.
 • Στην αρχή της διαδρομής τα δίκτυα πέμπτης γενιάς
  Ο εκ περιτροπής πρόεδρος της Huawei, Ken Hu, αναφέρθηκε στα σημαντικά κέρδη που έχουν υπάρξει μετά την εμφάνιση του 5G το 2019, αλλά τόνισε ότι η βιομηχανία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της διαδρομής που θα διασφαλίσει ότι η τεχνολογία θα φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.
  Στην κεντρική του ομιλία, ο Hu είπε ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν αναπτύξει περίπου 260 δίκτυα 5G παγκοσμίως, καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.
  Η υιοθέτηση του 5G ήταν πολύ πιο γρήγορη από το 4G, με περίπου 1,5 δισεκατομμύρια συνδέσεις σε κάτι περισσότερα από τέσσερα χρόνια, με τον Hu να σημειώνει ότι το ARPU έχει αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένες αγορές.
  Η υιοθέτηση ήταν μεν πιο γρήγορη από τις προηγούμενες γενιές, αλλά, όπως λέει -πολύ σωστά- και το συγκεκριμένο στέλεχος, βρισκόμαστε στην αρχή της διαδρομής μέσα στην οποία θα ανακαλύψουμε τα πραγματικά οφέλη των δικτύων πέμπτης γενιάς. Stay tuned!
 • Ζημιά σε υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει Φινλανδία - Εσθονία
  Η ζημιά σε έναν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία φαίνεται να προκλήθηκε από «εξωτερική δραστηριότητα», όπως δήλωσαν Φινλανδοί αξιωματούχοι την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι αρχές πραγματοποιούν έρευνα.
  Φινλανδικοί και Eσθονικοί φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων φυσικού αερίου δήλωσαν την Κυριακή ότι παρατήρησαν μια ασυνήθιστη πτώση της πίεσης στον αγωγό Balticconnector, μετά την οποία διέκοψαν τη ροή φυσικού αερίου.
  Η φινλανδική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι υπήρξε ζημιά τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και σε ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο μεταξύ των δύο χωρών.
  Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Petteri Orpo δεν χαρακτήρισε τη διαρροή του αγωγού ως δολιοφθορά, αλλά είπε ότι δεν θα μπορούσε να έχει προκληθεί από τακτικές δραστηριότητες.
  Όταν δύο χώρες λένε ότι μία τέτοια ζημιά δεν προκλήθηκε από ατύχημα, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και πόσο ευαίσθητοι χειρισμοί χρειάζονται στην διαχείριση μιας τέτοιες κατάστασης.
 • Προβάδισμα για την Huawei στις πατέντες
  Ανάλυση της LexisNexis έδειξε ότι η Huawei κατέχει το προβάδισμα στον άκρως ανταγωνιστικό τομέα των πατεντών γύρω από το 5G, στον οποίο περιλαμβάνονται και άλλα μεγάλα ονόματα, όπως εκείνα των Qualcomm και Samsung.
  Στη νεότερη ετήσια έκθεση της για τα χαρτοφυλάκια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τις σχετικές αξίες αγοράς, η εταιρεία αναφέρει ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις, σε εβδομαδιαία βάση, για συμφωνίες 5G μεταξύ 1 και 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και τονίζεται ότι είναι δύσκολο να καθοριστούν όγκοι και μερίδια αγοράς λόγω έλλειψης διαφάνειας.
  Η LexisNexis εξέτασε ποιες βασικές πατέντες βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να κυριαρχήσουν στην αναπτυσσόμενη αγορά του 5G, κατατάσσοντας τις Huawei, Qualcomm και Samsung ως τις τρεις πρώτες, όσον αφορά σε θέματα ποσότητα και ποιότητας. Οι Ericsson, Nokia, LG Electronics, ZTE, Oppo, NTT και InterDigital έκλεισαν την πρώτη δεκάδα.
  Μπορεί οι αμερικανοί να πολεμούν τις υποδομές της Huawei, αλλά πως να πολεμίσεις και να αποκλείσεις το intellectual property; Ο κόσμος πάει μπροστά, δεν έχει κολλήσει στον Μακαρθισμό. Patents makes the world go round!
 • Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για το fair share
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα συνοπτικά αποτελέσματα της διαβούλευσης που πραγματοποίησε για το μέλλον του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της υποδομής του.
  Η διαβούλευση ζήτησε τη γνώμη των ενδιαφερομένων σχετικά με το εάν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα πρέπει να καταβάλλουν στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ένα τέλος (ή, όπως το αποκαλεί η Κομισιόν, «μηχανισμός δίκαιης συνεισφοράς») για τη χρήση της υποδομής τους.
  Οι απαντήσεις παρέχουν τις γνώμες τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ραδιοτηλεοπτικών φορέων, πλατφορμών cloud υπηρεσιών, επιχειρηματικών ενώσεων, οργανώσεων καταναλωτών, πολιτών, ΜΚΟ, δημόσιων αρχών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και ακαδημαϊκών.
  Όσον αφορά στο fair share, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (κυρίως ψηφιακές πλατφόρμες, CDN, οργανώσεις καταναλωτών και πολίτες) εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό άμεσων πληρωμών, για τη συμβολή στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των δικτύων,, άλλοι (κυρίως τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι) υποστήριξαν το σύστημα, χαρακτηρίζοντας το ως ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στη διαπραγματευτική δύναμη μεταξύ των δύο πλευρών.
  Είναι σαφές πως δεν μας κάνει εντύπωση, καθώς, πάνω κάτω, γνωρίζουμε την οπτική και την τοποθέτηση της κάθε πλευράς. Αυτό που περιμένουμε είναι η τελική οπτική και η τελική τοποθέτηση των ευρωπαϊκών αρχών. Οι οποίες παγίως το αποφεύγουν. Η άποψη μας είναι “ναι” στο fair share για πάνω από ένα όριο κίνησης. Το 10% των Big Tech παράγουν το 90% της κίνησης. Εκεί πρέπει να εστιάσει η ΕΕ και είναι να απορεί κανείς που (κάνουν ότι) δεν το βλέπουν.
 • ΕΕ: Ευνοεί τις επενδύσεις σε καλωδιακά έργα
  Η Κομισιόν θέλει να βοηθήσει στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε «καλωδιακά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», που θα μειώσουν την εξάρτησή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από έναν μικρό αριθμό υποθαλάσσιων υποδομών και θα την καταστήσουν λιγότερο ευάλωτη σε δολιοφθορές, σύμφωνα με πληροφορίες από έγγραφο που επικαλείται το Politico.
  Η ώθηση της ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024, ως μέρος μιας νέας στρατηγικής για την ενίσχυση του τηλεπικοινωνιακού τομέα και των σχετικών υποδομών.
  Θα θέσει τη βάση για μια νέα «πράξη για τα ψηφιακά δίκτυα», που ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, την Τρίτη, η οποία αναμένεται το 2025 και θα βοηθήσει τους παρόχους να επιταχύνουν τις τεχνολογικές εξελίξεις με τη χαλάρωση των περιορισμών και την προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων.
  Μία τέτοια προσέγγιση σίγουρα ενδιαφέρει και συμφέρει τη χώρα μας, διότι εκτός του ότι θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις λόγω γεωγραφικής θέσης είμαστε σημείο υποδοχής, αλλά και διάδρομος data για την ΝΑ Ευρώπη. Άρα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση.
 • Vodafone Business: Δυναμικά στο χώρο των Logistics!
  Το Vodafone Business έδωσε δυναμικό παρών στην 9η Διεθνή Έκθεση για την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τα Logistics, παρουσιάζοντας τις εξειδικευμένες λύσεις του για την ψηφιοποίηση του κλάδου.
  Άλλωστε, η Vodafone στηρίζει ενεργά με καινοτομία και εξειδικευμένη συμβουλευτική τον κλάδο των Logistics, αναγνωρίζοντας στην πράξη την στρατηγική του σημασία και τον καθοριστικό του ρόλο για την συνέχεια και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.
  Είναι αξιοσημείωτο ότι το χαρτοφυλάκιο “Beyond Connectivity” του Vodafone Business ενισχύεται διαρκώς, με προηγμένες υπηρεσίες IoT και ICT που διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και τις βοηθούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και να γίνουν πιο παραγωγικές.
  Στον κόσμο του ΙοΤ δεν έχει σημασία ποιος έχει την καλύτερη τεχνολογία αλλά ποιος μπορεί να δημιουργήσει την καλύτερη εμπειρία για τον χρήστη. Και η Vodafone έχει μεγάλη πείρα σε αυτό και ανακαλύπτει διαρκώς νέες εμπειρίες και νέα είδη καινοτομίας
 • Vodafone CU: Όλο το χρόνο καλοκαίρι
  Το CU πιστό στη στρατηγική του να προσφέρει πάντα περισσότερα στους συνδρομητές του με απλό & fun τρόπο, έχει σχεδιάσει έναν μεγάλο διαγωνισμό δίνοντας στους συνδρομητές του CU ό,τι χρειάζονται για να νιώθουν καλοκαίρι όλο το χρόνο, ως γνήσιοι Kalokairistes!
  Όσο πιο πολύ χρησιμοποιούν οι συνδρομητές το CU τους, τόσο περισσότερο γεμίζουν δωρεάν data, μπουστάρουν τις πιθανότητες να κάνουν δικό τους ένα από τα 3 αυτοκίνητα Volkswagen Τ-cross με το πρώτο roadtrip κερασμένο και να κερδίσουν ένα από τα χιλιάδες μεγάλα δώρα που προσφέρει το CU.
  Οι CU συνδρομητές μπορούν να πάρουν μέρος στο νέο μεγάλο διαγωνισμό του CU μέσω του My CU app ή σε ένα κατάστημα Vodafone.
  Όλα τα καλά, όλα τα μαγικά συμβαίνουν το καλοκαίρι. Οπότε, όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει κάνε…. καλοκαίρι. Με αυτή τη προτροπή το CU κάνει καλοκαίρι όλο το χρόνο!
 • Kotsovolos by Marinakis: Μία “προχώ” πρόταση!
  Την εβδομάδα που πέρασε επιβεβαιώθηκε η πρόταση της πλευράς Μαρινάκη για την Κωτσόβολος.
  Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος από όλους τους ενδιαφερόμενους έχει τον κατάλληλο άνθρωπο για το project και τις ιδανικές προϋποθέσεις είναι η συγκεκριμένη πλευρά. Και είναι η γνώση και η εμπειρία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μία καλή επένδυση και μία πολύ καλή επένδυση. η διαφορά είναι τεράστια!
  Έτσι, ενδέχεται να έχουν κάποια βάση οι πληροφορίες -σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο σχήμα Μαρινάκη συμμετέχουν η Latsco Family Office ο Χάρης Καρώνης- που γράφτηκαν στο newmoney σύμφωνα με το οποίο “η συγκεκριμένη πρόταση για τον Κωτσόβολο εμπεριέχει και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο Stock Option Plan, που θα αντιστοιχεί στο 10% της μελλοντικής αξίας των μετοχών της εταιρείας, για τη Διοίκηση και τους χιλιάδες εργαζόμενους στην επιχείρηση. Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος θυμίζουν έντονα το αντίστοιχο πρόγραμμα που εξάσκησαν τα στελέχη της VIVA Wallet μετά την είσοδο της JP Morgan στο μετοχικό κεφάλαιο της VIVA” .
  Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται εν μέρει και από τα πολύ καλά λόγια της πλευράς Μαρινάκη για τη διοίκηση της Κωτσόβολος. Γεγονός που σημαίνει ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Απλά, βελτιώνεται! Η όλη προσέγγιση είναι ανατρεπτική, αλλά αυτό μπορεί να κάνει η διαφορά. Άλλωστε, ούτε ο Πρόεδρος, ούτε ο Χάρης ούτε ο άγνωστος Χ της εξίσωσης φημίζονται για τις by the book προσεγγίσεις τους…
 • Kotsovolos by DEI: Τι δουλειά έχει η αλεπου (ΔΕΗ) στο παζάρι;
  Η ΔΕΗ, έβγαλε μία τυπική ανακοίνωση - ως όφειλε, αλλά το σημαντικό είναι τι σκοπεύει να κάνει αποκτώντας το δίκτυο των 95 καταστημάτων και τους άριστους μηχανισμούς της «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ».
  Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αλλάξει την αγορά. Ανέκαθεν η ΔΕΗ είχε ανάγκη και από ένα “εκπαιδευτικό σχήμα. Να θυμίσουμε ότι στη δεκαετία του 50 εκπαίδευε το κοινό για να μη βάζουν ξύλα στις ηλεκτρικές κουζίνες! Έτσι, σήμερα που η ΔΕΗ δεν πουλάει μόνο ηλεκτρική σύνδεση, αλλά “τα πάντα όλα” για τον εξηλεκτρισμό, υπάρχει πεδίο δόξης και ανάπτυξης λαμπρό.
  Μπαίνεις σε ένα κατάστημα βλέπεις το φωτοβολταϊκό ή την αντλία θερμότητας μαθαίνεις από πρώτο χέρι τις καταναλώσεις, τα κόστη κλπ και κάνεις την αγορά.
  Και αυτό βέβαια χωρίς να αλλάξει το product mix που σήμερα διαθέτει η αλυσίδα.
  Απλά, θα προστεθούν καινούργια τμήματα και τομείς όπως: τηλεπικοινωνίες, φωτοβολταϊκά συστήματα, smart metering, αντλίες θερμότητας, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, συστήματα αποθήκευσης ρεύματος, έλεγχος κατανάλωσης, πράσινα πιστοποιητικά, έξυπνη διαχείριση ενέργειας κ.α.).
  Για να έχετε μία αναλογία θα σας θυμίζουμε την εξαγορά της Γερμανός από τον ΟΤΕ που τότε έκανε… μόνο συνδέσεις (σαν τη ΔΕΗ δηλαδή).
  Σήμερα είναι μία από τις πιο επιτυχημένες αλυσίδες και το μόνο βέβαιο είναι ότι άλλη θα ήταν η πορεία του ΟΤΕ και της COSMOTE, αν δεν είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Γερμανός το 2006.
  Αποδείχθηκε λοιπόν περίτρανα ότι η Cosmote ήθελε το Γερμανό της και μένει να αποδειχθεί αν και η ΔΕΗ θέλει τον Κωτσόβολό της!
  Να επισημάνουμε και μία ακόμη συνέργεια; Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΔΕΗ -μετά το Ελληνικό Δημόσιο- είναι το CVC Capital. To οποίο όπως είναι γνωστό συμμετέχει στο Skroutz εδώ και 3 χρόνια. Οπότε, η μάχη Μαρινάκη - Φέσσα - ΔΕΗ είναι σε κάποιο βαθμό και μάχη Shopflix - You - Skroutz με, τουλάχιστον, έμμεσα οφέλη και στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τον νικητή
 • Kotsovolos by Quest: Συμπληρώνει το παζλ!
  Η Κωτσόβολος συμπληρώνει το παζλ της Quest ολοκληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει.
  Διαβάσαμε ότι ο Θ. Φέσσας ανέφερε σε συνομιλία του με δημοσιογράφο ότι από τις παρουσιάσεις που έγιναν, προκύπτει πως είναι καλή εταιρεία, με καλά οικονομικά στοιχεία και καλή διοίκηση.
  “Μας αρέσει” η Κωτσόβολος, κατέληξε, αλλά “δεν θα δώσουμε και τα ρέστα μας” αναφερόμενος στις πληροφορίες για ισχυρό ενδιαφέρον και από άλλες επιχειρήσεις.
  Στην πράξη θα την ήθελε όσο τίποτε άλλο -οπότε δεν αποκλείεται να δώσει τα ρέστα του- γιατί ένα δίκτυο 95 καταστημάτων, σε πολύ καλά σημεία και με άριστη οργάνωση και διαδικασίες είναι αυτό ακριβώς που λείπει από το σχήμα του.
  Και όλοι ξέρουμε πόσο κοστίζει και πόσο δύσκολο είναι να φτιαχτεί κάτι ανάλογο από το μηδέν.
  Επιπλέον, υπάρχει η συνέργεια με το You.gr, που μπορεί να είναι μικρότερο από το Skroutz και το Shopflix, αλλά η ενδεχόμενη εξαγορά, συνιστά και μία ευκαιρία να “αλλάξει πίστα” το ηλεκτρονικό κατάστημα του ομίλου και να ανταγωνίζεται στα ίσια τους “μεγάλους”. Οπότε, θα έχουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Και αυτό της λιανικής και αυτό του e-commerce!
  Εδώ που φτάσαμε και οι τρεις μονομάχοι έχουν κατέβει για να διεκδικήσουν πάση δυνάμει τη νίκη. Άλλωστε και οι τρεις έχουν συνηθίσει να κερδίζουν...και κυρίως, δεν έχουν μάθει να χάνουν! Τα οφέλη για τον νικητή είναι μεγάλα, αλλά και εξίσου μεγάλη είναι και η απαιτούμενη επένδυση. Κάθε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη.
 • Μέση Ανατολή: Τι μέλλει γενέσθαι με το Andromeda;
  Υπάρχει μια σχετική ανησυχία ότι τα τραγικά γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά, το καλώδιο Andromeda που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ και θα επεκτείνεται στην Αραβική Χερσόνησο.
  Η αίσθησή μας είναι πως θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα προκειμένου να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για ενδεχόμενα προβλήματα στο συγκεκριμένο project.
  Για την ώρα όλοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι κάνουν τις κινήσεις τους στη σκακιέρα. Σίγουρα, η δολοφονική επιδρομή της Χαμάς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Το τι θα προκύψει είναι για την ώρα άγνωστο, οπότε μάλλον ο πανδαμάτωρ χρόνος θα δείξει το τι μέλλει γενέσθαι.
  Πάντως από πλευράς του ΑΔΜΗΕ και της Grid Telecom έχει σχεδιαστεί το project με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια και πιστεύουμε ότι αν δεν υπάρξει ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή, όλα τα τρέξουν όπως είχαν σχεδιαστεί.
 • Κίνδυνος τα “σκουπίδια” από τους δορυφόρους του Musk
  Σύμφωνα με μια έκθεση της αμερικανικής Federal Aviation Authority, η ανάπτυξη των δορυφόρων Starlink θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο έως το 2035.
  Η έκθεση εκτιμά ότι γύρω στα 28.000 κομμάτια αυτών των δορυφόρων θα μπορούσαν να πέφτουν από τον ουρανό κάθε χρόνο, με ετήσια πιθανότητα 0.6 να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν κάποιον, καθιστώντας τέτοιο γεγονός πιθανό κάθε δύο χρόνια.
  Αυτοί οι δορυφόροι θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν απειλή για τα αεροσκάφη, με ετήσια πιθανότητα 0.0007 ένας δορυφόρος να ρίξει ένα αεροσκάφος έως το 2035.
  Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερους κανονισμούς για τη μείωση αυτών των κινδύνων.
  Δεν ξέρεις από που μπορεί να σου έρθει. Τώρα, πλέον μπορεί να σου έρθει και από έναν δορυφόρο στον ουρανό… Η ανάγκη για «τροχονόμους δορυφόρων», είναι πλέον προφανής. Τα κακά της τεχνολογίας!
 • Έρευνα των βρετανικών αρχών για την συγχώνευση
  Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει την προτεινόμενη συγχώνευση, αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στη δραστηριότητα της Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Three UK της CK Hutchison, προκειμένου να καθορίσει την πιθανή επίδρασή της στον ανταγωνισμό. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, θα οδηγήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου παρόχου κινητής της Βρετανίας.
  Τι είπε η Vodafone στη Three UK? Together we can!
 • Starlink Direct to Cell
  Η SpaceX δημιούργησε μια νέα ιστοσελίδα προώθησης της επερχόμενης υπηρεσίας "Starlink Direct to Cell", η οποία σκοπεύει να παρέχει κινητή συνδεσιμότητα σε συσκευές LTE μέσω δορυφόρου.
  Η υπηρεσία, που αναμένεται αρχικά να προσφέρει υπηρεσίες μηνυμάτων το 2024, ακολουθούμενη από φωνή και δεδομένα το 2025, θα υποστηρίζει επίσης συσκευές IoT.
  Η υπηρεσία θα λειτουργεί με υπάρχοντα τηλέφωνα LTE χωρίς την ανάγκη για τροποποιήσεις υλικού, firmware ή εφαρμογών.
  Η SpaceX ανακοίνωσε την υπηρεσία σε συνεργασία με την T-Mobile πέρυσι, και παρόλο που η ταχύτητα της υπηρεσίας μπορεί να μην είναι ανταγωνιστική με εκείνη των επίγειων δικτύων, η ευρεία κάλυψη θα είναι το κύριο πλεονέκτημά της. Για την ώρα η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλη την ηπειρωτική ΗΠΑ, τη Χαβάη, μέρη της Αλάσκας και το Πουέρτο Ρίκο.
  Άντε με το καλό και στην Ευρώπη! Έχουμε και εδώ T Mobile κ. Musk. Και μάλιστα το γράφει και στην ούγια (του Μεγάρου)!
 • Δημοπρασία για το φάσμα στην Αργεντινή
  Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει δημοπρασία φάσματος 5G στις 24 Οκτωβρίου, με στόχο τη συγκέντρωση περίπου 1,05 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, χαρακτηριζόμενη από την πτώση της αξίας του πέσο. Τρεις πάροχοι έχουν ήδη εγκριθεί ως δημοπρατητές.
  Δώσε και σώσε! Δείτε τη διαφορά. Στην Ελλάδα το είδαμε και σαν εργαλείο ανάπτυξης και στην Αργεντινή το βλέπουν σαν cash caw…
 • Deutsche Telekom: Συνεργασία που δείχνει το μέλλον
  Η Deutsche Telekom, σε συνεργασία με την AWS και την VMware, παρουσίασε ένα παγκόσμιο εταιρικό δίκτυο για απρόσκοπτη συνδεσιμότητα σε γεωγραφικά διασκορπισμένα κέντρα δεδομένων.
  Η proof of concept πλατφόρμα συντονίζει τον υπολογισμό, την αποθήκευση και τη συνδεσιμότητα για distributed εφαρμογές που είναι ευαίσθητες στην καθυστέρηση.
  Η παγκόσμια εμβέλεια αυτής της προσέγγισης διευκολύνεται από τα δίκτυα της Deutsche Telekom και την παγκόσμια υποδομή της AWS. Αυτή η μέθοδος προσφέρει διανεμημένο έλεγχο και διαχείριση εταιρικών δικτύων σε Γερμανία, Τσεχία και ΗΠΑ.
  Έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών για γρήγορη και ευέλικτη ανάπτυξη και διαχείριση υπηρεσιών απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε γεωγραφικά διασκορπισμένες τοποθεσίες, με ενιαίο περιβάλλον.
  Το proof of concept έδειξε πώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να υποστηρίξει τη βελτιστοποίηση της κατανομής πόρων για προηγμένες εφαρμογές AI όπως video analytics, αυτόνομα οχήματα και ρομποτική.
  Δύο μυαλά σκέφτονται καλύτερα από ένα και δύο ηγέτες στην αγορά, όταν συνεργάζονται, φέρνουν πολλαπλάσια αποτελέσματα. Η DT & η AWS δείχνουν το μέλλον!
 • Ο παράνομα βλέπων θα πληρώνει!
  Έτοιμες στο ψυγείο έχουν τις σαμπάνιες οι ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης στην προοπτική να επιβληθεί με ΚΥΑ και επισπεύδοντα τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, πρόστιμο σε ιδιώτες που γίνονται συνεργοί στο έγκλημα της πειρατείας συνδρομητικού content.
  Σύμφωνα με τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου αυτήν την περίοδο συντάσσεται νομικό πλαίσιο με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε τους προσεχείς μήνες να επιβάλλονται πρόστιμα και στους χρήστες πειρατικών πακέτων, εκτός από τις διώξεις που έχουν ασκηθεί στα μέλη των πειρατικών κυκλωμάτων.
  Ο Υπουργός υποστήριξε πως πλέον είναι εφικτό να εντοπιστούν οι τελικοί χρήστες από τα αρχεία που διατηρούν τα κυκλώματα των «πειρατών», ενώ για το ύψος του προστίμου που θα επιβάλλεται δεν έγιναν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.
  Εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο αλλά όχι υπερβολικό. Χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ήδη θεσμοθετήσει πρόστιμα προς τους τελικούς χρήστες
  Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης χάνουν περί τα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη μη αντιμετώπιση της πειρατείας, ενώ άλλα 35 εκατ. ευρώ χάνει το ελληνικό Δημόσιο.
  Θα το ξαναπούμε ότι η τεχνογνωσία και η τεχνολογία για την αντιμετώπιση της πειρατείας υπάρχουν. Η βούληση έλειπε, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα αυτό αλλάζει. Οπότε που καταλήγουμε; Στο γνωστό “όπου υπάρχει ένα θέλω υπάρχουν χίλια μπορώ”!
 • Ενδίδει στο online o ΑΝΤ1. Μπαίνει και στο e-commerce;
  Ανοικτός σε προτάσεις για εξαγορά ισχυρού ενημερωτικού site δηλώνει ο όμιλος Αntenna και ήδη η ομάδα του Θοδωρή Κυριακού, αντιπροέδρου του group, έχει συναντήσει επιλεκτικά εκπροσώπους μεγάλων ΜΜΕ εξετάζοντας παράλληλα διάφορα επιτυχημένα case studies στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο.
  Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία είναι κάθετα οργανωμένη, με εξωστρέφεια, και ισχυρή επενδυτική παρουσία ξένων επενδυτών και αυτό είναι κάτι που της έλειπε από το portfolio των properties της.
  Όποιος (την) ψάχνει…βρίσκει!
 • ΑΝΤ1+ Με το PREVIEW βάζει γκολ από τα αποδυτήρια.
  Πράγματι για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί on demand κάθε εβδομάδα όλα τα καινούργια επεισόδια των καλύτερων σειρών του ΑΝΤ1, πριν από όλους, με τη νέα υπηρεσία Ant1+ Preview, που είναι ήδη διαθέσιμη για όλους τους συνδρομητές του Αnt1+. Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι συνδρομητές του Αnt1+ απολαμβάνουν πρώτοι όλα τα νέα επεισόδια των σειρών του Αnt1, «Η Μάγισσα», «Παγιδευμένοι», «Ο πρώτος από εμάς» και «Μετά τη φωτιά», πριν από την προβολή τους στην τηλεόραση.
  Αυτό σίγουρα θα φέρει νέους συνδρομητές, ωστόσο δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι, γιατί ο όμιλος καλύπτει με πέπλο μυστηρίου τη συγκεκριμένη παράμετρο. Λέτε να είναι τόσο λίγοι που ντρέπονται να τους ανακοινώσουν; Γιατί όλοι οι άλλοι εγχώριοι παίκτες τους ανακοινώνουν!
 • Κάν’το όπως στο Netflix!
  Η Netflix επιστρέφει σε φυσική παρουσία ανοίγοντας λιανικά καταστήματα με το όνομα Netflix House. Αυτά τα καταστήματα θα πωλούν εμπορεύματα βασισμένα στα δημοφιλή shows της Netflix και θα προσφέρουν επιλογές διατροφής και ζωντανές εμπειρίες. Το εστιατόριο των καταστημάτων θα σερβίρει φαγητό και ποτά που παρουσιάστηκαν στις εκπομπές με θέμα το φαγητό της πλατφόρμας, προσφέροντας μια γκάμα από casual και high-end dining επιλογές.
  Αν κρίνουμε από το πως τα πάει το Netflix με τις κινήσεις του τον τελευταίο καιρό μάλλον η top επιλογή στο μενού θα είναι…σαλάτα!
 • Η Διασφάλιση της Ποιότητας και της Ηθικής στην Ψηφιακή Δημοσιογραφία
  Ο Δρ. Βασίλης Βασιλόπουλος, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στα Δεοντολογικά Πρότυπα Διακυβέρνησης των Μέσων και η Καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Διακυβέρνησης της Βιομηχανίας των Μέσων Ενημέρωσης, στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Κατερίνα Σαρικάκη παρουσιάζουν το open access εγχειρίδιο «Σύστημα Διαχείρισης, Δεοντολογίας και Ποιότητας - Διακυβέρνηση των Μ.Μ.Ε.».
  Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και πρωτότυπο έργο που αποτελεί πρόταση εθελοντικής αυτορρύθμισης στον εκδοτικό κόσμο και το οποίο αναλύει τη μεθοδολογία με την οποία οι ψηφιακές εκδοτικές επιχειρήσεις μπορούν να υιοθετήσουν τυποποιημένες διεργασίες ποιότητας και δεοντολογίας στην καθημερινή τους λειτουργία.
  Το προτεινόμενο πρότυπο τύπου “ISO για τα media” αναπτύχθηκε πλήρως στο εργαστήριο Διακυβέρνησης των Μέσων στο πανεπιστήμιο της Βιέννης με την επικεφαλής καθηγήτρια Κατερίνα Σαρικάκη προκειμένου να συμβάλει με πρόταση πολιτικής στην θέσπιση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων (EMFA), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από το “τέλειο” από την Κατερίνα και τον Βασίλη. Γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και είναι ιδιαίτερα επιμελείς, για να δώσουν στην αγορά ένα εξαιρετικό εργαλείο.
 • Τεχνητή νοημοσύνη και διαδικτυακό έγκλημα
  Μια νέα έρευνα που περιλαμβάνει 205 υπευθύνους αποφάσεων για την ασφάλεια της πληροφορικής αποκαλύπτει αυξανόμενη ανησυχία για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά των deepfakes, στον κυβερνοέγκλημα. Περίπου το 68% των συμμετεχόντων ανησυχεί για τη χρήση των deepfakes από κυβερνοεγκληματίες εναντίον των οργανισμών τους. Η έρευνα, που διεξήχθη από την Integrity360, δείχνει επίσης ότι το 59% πιστεύει ότι η AI αυξάνει τη συχνότητα των κυβερνοεπιθέσεων, μια τάση που έχει γίνει εμφανής τον τελευταίο χρόνο με την άνοδο της «επιθετικής AI» που χρησιμοποιείται στη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού. Η AI χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή εξειδικευμένων μηνυμάτων phishing που μιμούνται τα νόμιμα emails.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Χαμηλά η Ελλάδα στη χρήση μέτρων ασφάλειας ΤΠΕ
  Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το 75,3% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (με προσωπικό που ξεπερνάει τα 10 άτομα) χρησιμοποιούν ένα μέτρο για την ενίσχυση της ψηφιακής τους ασφάλειας.
  Αν και το ποσοστό δείχνει υψηλό, βάσει της συγκεκριμένης κατάταξης η χώρα μας βρίσκεται τέταρτη από το τέλος, ξεπερνώντας μόνο την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.
  Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 91,8%. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται οι Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σερβία, Γαλλία, Πολωνία, Μάλτα και Αυστρία. Αναλυτικότερα, το 60,1% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν πιστοποίηση μέσω της χρήσης ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης, το 51,8% πραγματοποιεί backup σε διαφορετική τοποθεσία (συμπεριλαμβανομένου του cloud) και το 49,2% υιοθετεί μέτρα networks access control.
  Αυτό με τους κωδικούς πρόσβασης και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Πόσο μάλλον σε μία εποχή που η κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
 • Ελληνικές Επιχειρήσεις: Χάσμα στην υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων
  Χάσμα ανάμεσα στην υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων και στην πλήρη αξιοποίησή τους υπάρχει σήμερα στις ελληνικές επιχειρήσεις.
  Την ίδια στιγμή, ενώ οι εταιρείες στην Ελλάδα υιοθετούν βασικά ψηφιακά εργαλεία, η ενσωμάτωση πιο προχωρημένων τεχνολογιών βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
  Σε ό,τι αφορά πιο κρίσιμα ψηφιακά συστήματα, όπως το CRM ή το ERP, ενώ σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν ευρέως και έχουν πλάνα για περαιτέρω υιοθέτηση. Ωστόσο, η αξιοποίηση αυτών των συστημάτων είναι περιορισμένη, αφού δεν γίνεται από όλα τα τμήματα μιας εταιρείας.
  Όπως δείχνει έρευνα της Grant Thornton, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν σε υψηλό ποσοστό βασικά πληροφοριακά εργαλεία, όπως η διαχείριση αποθηκών (WMS), το ERP, η διαχείριση των πελατειακών σχέσεων (CRM), η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού (HRMS) και το business intelligence (BI). Σε όλα τα παραπάνω εργαλεία το ποσοστό υιοθέτησης ξεπερνά το 60%. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα (Technology & Beyond), η αξιοποίηση αυτών των εργαλείων είναι περιορισμένη και εκτείνεται μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα των επιχειρήσεων.
 • Επιμονή απειλή το ηλεκτρονικό ψάρεμα
  Παρά το γεγονός ότι υπάρχει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, το phishing παραμένει μια επίμονη απειλή. Στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Κυβερνοασφάλεια, διερευνούμε αποτελεσματικές στρατηγικές για άτομα και οργανισμούς για την προστασία από επιθέσεις phishing. Οι επιθέσεις phishing γίνονται πιο εξελιγμένες και εξαπλώνονται πέρα από τα email σε κινητές συσκευές και άλλες μορφές επικοινωνίας. Στην πραγματικότητα, το 80% των ιστότοπων phishing στοχεύουν ειδικά κινητές συσκευές ή έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητά και ο μέσος άνθρωπος έχει 6-10 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστεί επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος μέσω SMS από ό,τι μέσω email.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • LG: Αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 30%
  Η LG ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2023. Η LG ανακοίνωσε ενοποιημένα έσοδα ύψους 20,7 τρισεκατομμυρίων KRW (15,732 δισεκατομμύρια USD) και λειτουργικά κέρδη ύψους 996,7 δισεκατομμυρίων KRW (745,492 εκατομμύρια USD) το τρίτο τρίμηνο του 2023. Οι επιδόσεις αποτελούν τις δεύτερες καλύτερες για το τρίτο τρίμηνο στην ιστορία της εταιρείας. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν περισσότερο από 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς και με το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
 • LG: Η επόμενη γενιά οχημάτων θα είναι “software-defined vehicles
  Η επόμενη γενιά οχημάτων θα είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό μέσο μεταφοράς. Στο εγγύς μέλλον τα αυτοκίνητα θα είναι ταυτόχρονα έξυπνες συσκευές και χώρος ψυχαγωγίας, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες, όπως αυτόνομη οδήγηση, μεγάλα δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη (AI), cloud computing και λύσεις ασύρματων δικτύων.
  Επιπλέον, το “software-defined vehicle” (SDV) θα γίνει ο κανόνας, με λειτουργικά συστήματα που θα επιβλέπουν όλες τις πτυχές της ψυχαγωγίας, της άνεσης και της ασφάλειας των επιβατών.
 • Teleperformance: Συμμετοχή στο πρόγραμμα ΑΙ Lighthouse
  Η Teleperformance, παγκόσμιος ηγέτης ψηφιακών υπηρεσιών, εντάσσεται στο πρόγραμμα AI Lighthouse. Συγκεκριμένα, η Teleperformance θα συνεργαστεί στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέας τεχνολογίας Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI), με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ικανοποίησης πελατών και εργαζομένων σε όλες τις front-office και back-office λειτουργίες, στη Διαχείριση Εξυπηρέτησης Πελατών (CSM) και στη Διαχείριση Υπηρεσιών IT (ITSM).
 • Google: Προ των πυλών νέα νομική διαμάχη με την ΕΕ
  Η Google υποστήριξε πως θα αντισταθεί στις απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασπάσει τη δραστηριότητα της γύρω από τη διαφημιστική αγορά. Σε πρόσφατη επιστολή προς τις ευρωπαϊκές αρχές, η εταιρεία προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί την υποχρεωτική εκποίηση μέρους των υπηρεσιών της, που θεωρείται από την Margrethe Vestager, την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής υπηρεσίας του ευρωπαϊκού μπλοκ, ως «ο μόνος τρόπος» για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού.
  Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για μια νέα νομική διαμάχη με τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατηγόρησαν την Google ότι ευνοεί τις δικές της διαφημιστικές υπηρεσίες έναντι εκείνων από ανταγωνιστές.
 • PwC Ελλάδας: Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Sustainability Hub
  Το Sustainability Hub, το νέο γραφείο-δορυφόρο της στη Ρόδο εγκαινίασε η PwC Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που δίνει στην προώθηση της βιωσιμότητας με έμφαση στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων σε θέματα ESG.
  Στόχο της PwC Ελλάδας, μέσω του νέου αυτού Sustainability Hub, αποτελεί η ουσιαστική υποστήριξη και επιτάχυνση του μετασχηματισμού των ελληνικών νησιών βάσει των κριτηρίων ESG.
 • AWS Cloud Day: Ολοκληρώθηκε το πρώτο AWS Cloud Day
  Ολοκληρώθηκε το πρώτο AWS Cloud Day στην Αθήνα, με περισσότερες από 30 παρουσιάσεις και συνεδρίες, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες λύσεις της Amazon Web Services και το πως οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία AWS Cloud για να αναβαθμίσουν τις λειτουργίες τους.
  Η εκδήλωση ξεκίνησε με το keynote speech του Θανάση Πατσάκα, Senior Sales Leader for Greece, Cyprus and Malta της AWS, ο οποίος τόνισε πως, τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει πολλοί παράγοντες που έχουν επηρεάσει τις ζωές μας, όπως ο covid, τα lockdown, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και τα δυσάρεστα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ.
  Η εταιρεία διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα από το 2020, ενώ το 2021 απέκτησε το πρώτο της γραφείο, στην Αθήνα. Ένα χρόνο μετά, ανακοινώθηκε η κατασκευή του AWS Local Zone, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση προχωρημένης υλοποίησης.
  Η AWS δεν ήρθε απλά για να μείνει αλλά για να πρωταγωνιστήσει. Μιλήσαμε με στελέχη της εταιρείας για την στρατηγική, τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτομίες που έρχονται και σύντομα θα έχετε τρεις περιεκτικές συνεντεύξεις!
 • ΗΠΑ: Άδεια για την κατασκευή chip στην Κίνα
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν άδεια στην SK Hynix και την Samsung να εφοδιάζουν τα κινεζικά τους εργοστάσια με συγκεκριμένα αμερικανικά εργαλεία κατασκευής τσιπ, σύμφωνα με δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου.
  Αυτή η εξουσιοδότηση επιτρέπει στις εταιρείες να συνεχίσουν τις λειτουργίες κατασκευής τσιπ στην Κίνα χωρίς διακοπή, καθώς μπορούν να συνεχίσουν να εφοδιάζουν χωρίς να απαιτείται άδεια. Σύμφωνα με δεδομένα από την TrendForce, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αυτές οι εταιρείες ελέγχουν από κοινού σχεδόν το 70% της παγκόσμιας αγοράς DRAM και το 50% της αγοράς NAND flash.
 • Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη συμφωνία της Microsoft
  Η Microsoft ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μεγαλύτερη εξαγορά της, μια συμφωνία αξίας 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Activision Blizzard, της εκδότριας των Call of Duty, World of Warcraft και Diablo. Αυτή η εξαγορά επιτεύχθηκε μετά από μια περίοδο 20 μηνών με ρυθμιστικές μάχες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
 • Μειώθηκαν οι παγκόσμιες αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών
  Το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι παγκόσμιες αποστολές Η/Υ μειώθηκαν κατά 7,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με 68,2 εκατομμύρια μονάδες να αποστέλλονται, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της IDC.
  Παρά την πίεση στην παγκόσμια οικονομία και ζήτηση, οι αποστολές Η/Υ έχουν δει μια αύξηση τα τελευταία δύο τρίμηνα, δείχνοντας μια αργή ανάκαμψη. Τα επίπεδα αποθέματος είναι κοντά σε υγιή, αλλά η πίεση των τιμών παραμένει ένα ζήτημα για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
 • ΕΟΠΥΥ: Προχωρά με βήμα ταχύ ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός
  Μπήκαν οι τελικές υπογραφές σύμφωνα με πληροφορίες από το ανάδοχο σχήμα για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ, συνολικής αξίας 37 εκατ. ευρώ.
  Το έργο, που θα αφορά την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών διασφάλισης ποιότητας και τεχνικής υποστήριξης προς το ΕΟΠΥΥ, ανέλαβε η κοινοπραξία ΟΤΕ-Unisystems-Netcompany Intrasoft. To έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η διάρκεια του είναι 30 μήνες. Προσδοκία είναι η μετατροπή του Οργανισμού σε Στρατηγικό Πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας που απαιτεί την θεσμική του ενδυνάμωση. Έτσι μέσα από αυτό το έργο δρομολογείται η αναμόρφωση της λειτουργίας του οργανισμού και ειδικότερα ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Οργανισμού.
 • AR/VR: Σημαντική πτώση το 2023, άνοδος το 2024
  Μια πτωτική χρονιά θα είναι για τις συσκευές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) το 2023, αν και η αγορά ετοιμάζεται για rebound από το 2024. Οι πωλήσεις ακουστικών επαυξημένης πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR), παγκοσμίως, μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο το 2ο τρίμηνο του 2023.
  Για την ακρίβεια, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 44,6%, σύμφωνα με σε νέα δεδομένα από το Worldwide Quarterly Augmented and Virtual Reality Headset Tracker της International Data Corporation (IDC). Στην πραγματικότητα, οι όγκοι του 2023 αναμένεται να είναι μόλις ελαφρώς υψηλότεροι από το 2017, με 8,5 εκατ. ακουστικά να πωλούνται φέτος διεθνώς.
GY-1537-600X80-1
 • Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας
  Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου υπέγραψε τη Συμφωνία Χρηματοδότησης (Grant Agreement) με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας (ECCC), από την οποία θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη και η λειτουργία του «Ενοποιημένου Κέντρου Αναφοράς Κυβερνοασφάλειας (SOC–Security Operations Center)».
  Το Grant Agreement υλοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» (DEP) και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 9.7 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% είναι Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και το 50% θα καλυφθεί από διαθέσιμους Εθνικούς πόρους.
  Η ανάπτυξη του «Ενοποιημένου Κέντρου Αναφοράς Κυβερνοασφάλειας», θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ενός συνόλου δυναμικών ελληνικών ερευνητικών και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.
 • Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  Τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2022 απένειμε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  Ο θεσμός αποσκοπεί στην επιβράβευση πρωτοβουλιών και ιδεών με στόχο την εξωστρέφεια και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου ο πολίτης να εξυπηρετείται από ένα κράτος πιο φιλικό και λιγότερο γραφειοκρατικό.
 • Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας
  Με την εφαρμογή του προσωπικού αριθμού (ΠΑ) και την μετεξέλιξη του Gov.gr Wallet το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τη νέα ηγεσία του, προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμού της χώρας. Στην εξέλιξή του το Gov.gr Wallet, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την ενημέρωση του Τύπου, θα αποτελέσει την «ψηφιοποίηση νούμερο 2» κατά την οποία η διακίνηση στοιχείων θα γίνεται μέσω δεδομένων και όχι μέσω αρχείων.
  Αρχικά και μέχρι το τέλος του έτους το Gov.gr Wallet θα εμπλουτιστεί με περισσότερα έγγραφα και στη συνέχεια η εφαρμογή θα μετεξελιχθεί. Πρόκειται για το mobile application με το οποίο σήμερα οι πολίτες δύναται να αποθηκεύσουν και να χρησιμοποιήσουν (εντός της χώρας) την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης και την κάρτα αναπηρίας.
  Τα πρώτα νέα έγγραφα που θα προστεθούν είναι οι κάρτες δακτυλίου και αιμοδότη, η ακαδημαϊκή ταυτότητα και το my auto (άδεια κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλεια αυτοκινήτου).
600x80 LTBC digital banner
 • Black Friday
  Αν σηματοδοτεί κάτι ο μήνας Οκτώβριος, αυτό δεν είναι άλλο από την έναρξη αναζήτησης των καλύτερων προσφορών εν όψει της Black Friday που πλησιάζει! Και όπως κάθε χρόνο, τα Public είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις πρώτος, πραγματικές προσφορές σε χιλιάδες προϊόντα τεχνολογίας και σπιτιού! Ότι και αν αναζητάς αυτή τη χρονιά: νέο υπολογιστή ή smartphone, καινούργια τηλεόραση, smartwatch, προϊόντα gaming, μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές ή ακόμη και βιβλία, audiobooks, αλλά και προϊόντα health & fitness, τα Public ετοιμάζονται να σου προσφέρουν πραγματικά δυνατές προσφορές!
  Μια τεράστια γκάμα ετοιμοπαράδοτων προϊόντων από όλα τα επώνυμα brands της αγοράς, σε περιμένει να την ανακαλύψεις! Μέχρι τότε όμως και για να μην περιμένεις, μια τεράστια γκάμα ετοιμοπαράδοτων Pre-Black Friday deals από όλα τα επώνυμα brands της αγοράς, σε περιμένει!
 • GLAMI
  Το GLAMI, κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα αναζήτησης Μόδας, παρουσιάζει τα κυρίαρχα χρώματα και αξεσουάρ που επιλέγουν οι Ελληνίδες καταναλώτριες, σύμφωνα με τα φίλτρα αγορών της πλατφόρμας. Oι γήινες χρωματικές παλέτες, τα oversized πανωφόρια και τα μποτάκια κάθε είδους γίνονται τα key-pieces των φθινοπωρινών looks των Ελληνίδων shoppers που αξιοποιούν τη δυναμική της υπερ-εξατομίκευσης στις online αγορές μέσα από το εργαλείο Fashion Quiz και την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιεί το GLAMI.gr
 • Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου
  Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να φτάσει τα $1,5 τρις μέχρι το 2027, σύμφωνα με την GlobalData.
  Αυτό μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9%. Η εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων προβλέπει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες ηλεκτρονικού εμπορίου θα φτάσουν τα $9.3 τρις το 2027, έναντι $5.9 τρις το 2022.
 • Alibaba
  Η ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων για τις πλατφόρμες της Alibaba, οι οποίες περιλαμβάνουν το Taobao και το Tmall, μειώθηκαν κατά 7% πέρυσι.
  Ο ίδιος αριθμός στην πλατφόρμα ροής Douyin, που ανήκει στη μητρική του TikTok ByteDance, αυξήθηκε περισσότερο από 75%. Οι μετοχές της Alibaba έχουν υποχωρήσει κατά 30% από τον Ιανουάριο ενώ οι αντίπαλοι του TikTok, συμπεριλαμβανομένου του Kuaishou, αναπτύσσονται ραγδαία.
 • Delivery Hero
  Η Delivery Hero, έχει επικεντρωθεί στην προώθηση συνεργασιών στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Τον Αύγουστο, πραγματοποίησε την εκδήλωση Global Hackathon, για να προωθήσει πιθανές χρήσεις των τεχνολογιών AI.
  Η Glovo, ισπανική θυγατρική, πραγματοποίησε ετήσιο hackathon επικεντρωμένο στο ΑΙ, με 40 ομάδες να συνεργάζονται σε διαφορετικούς τομείς και τοποθεσίες. Η foodora Norway δοκίμασε με επιτυχία την εναρκτήρια παράδοση drone στη Νορβηγία, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της τεχνολογίας στην παράδοση τροφίμων.
 • Νέες πολιτικές αποστολής email
  Η Google και η Yahoo ανακοίνωσαν νέες πολιτικές αποστολής email που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους εμπόρους ηλεκτρονικού εμπορίου και κάθε κανάλι. Οι πολιτικές απαιτούν έλεγχο ταυτότητας μέσω email, κατάργηση εγγραφής με ένα κλικ και χαμηλά ποσοστά παραπόνων.
  Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2024 για το Gmail και το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τα προγράμματα-πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Yahoo και AOL.
  Τα μηνύματα από αποστολείς που δεν συμμορφώνονται πιθανότατα θα επισημαίνονται αυτόματα ως ανεπιθύμητα, καταστρέφοντας τη δυνατότητα παράδοσης και, για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μάρκετινγκ, μειώνοντας τα κλικ και τις μετατροπές. Οι νέες πολιτικές του Gmail και του Yahoo στοχεύουν στη μείωση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Elevate Greece
  Σε 800 ανέρχονται οι εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, μετά την τελευταία απόφαση του Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιου Κυριαζή. Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, εντάχθηκαν στην πλατφόρμα Elevate Greece επιπλέον 19 νεοφυείς εταιρείες.
  Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Κυριαζής σε ομιλία του, πρώτες στην κατάταξη είναι startups με αντικείμενο την βιοϊατρική και την υγεία. Ο ίδιος, επίσης, γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.
 • Dataphoria
  Το ποσό των 225.000 ευρώ εξασφάλισε η Dataphoria, ολοκληρώνοντας τον πρώτο της γύρο χρηματοδότησης.
  Τη χρηματοδότηση συντόνισε η Investing For Purpose, μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην προώθηση των επενδύσεων κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου, με τη συμμετοχή Άγγελων Επενδυτών και εταιρειών από την κοινότητά της.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Τίμης Ράλλης
  Τη θέση του Human Capital Director στην Deloitte ανέλαβε ο Τίμης Ράλλης, με αντικείμενο ευθύνης του τον τομέα του Οργανωτικού Μετασχηματισμού (Organizational Transformation). Στις αρμοδιότητες του ρόλου εμπίπτουν θέματα οργανωτικού σχεδιασμού, ηγεσίας, εταιρικής κουλτούρας, διαχείρισης της αλλαγής, καθώς και διαχείρισης μεγάλων προγραμμάτων μετασχηματισμού.
  Έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του management consulting. Έχει συνεργαστεί με πλήθος επιχειρήσεων και κορυφαίων στελεχών τους, βοηθώντας τους να εφαρμόσουν τις στρατηγικές τους, να μεταμορφώσουν τους οργανισμούς τους και να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα.
  Έχει επίσης εργαστεί στους τομείς της εκτέλεσης στρατηγικής, της οργανωτικής ανάπτυξης, του μετασχηματισμού της ηγεσίας και της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, σε διάφορους κλάδους (χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, βιομηχανία, κυβέρνηση, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό κ.λπ.) ενώ έχει δραστηριοποιηθεί πέρα από την Ευρώπη και σε Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία και Ιαπωνία. Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το INSEAD της Γαλλίας, ενώ είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Swiss Federal Institute of Technology (EPFL), της Ελβετίας.
 • CapsuleT Accelerator
  Content & Community Manager αναζητά ο CapsuleT Accelerator του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). O Accelerator αναζητά άτομο με άμεση σχέση με δημοσιογραφία / marketing / digital marketing / communication, δεν είναι απαραίτητη η γνώση τουρισμού, το σημαντικό είναι να γράφει καλό ελληνικό και αγγλικό κείμενο για δελτία τύπου, social media, newsletters, website blogs, αφιερώματα στα μέσα κ.λπ.
  Εννοείται και γνώση χρήσης αυτών των μέσων, seo κτλ. Ιδανικά προϋπηρεσία από 2 έως 4 χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν, με τα βιογραφικά τους, με την director του επιταχυντή, κα Κατερίνα Σαριδάκη, στο ksaridaki@grhotels.gr
 • Σύντομα θα δείτε ρυθμίσεις που θα αφορούν πρόστιμα και ελέγχους στοχευμένα σε αυτούς που καταναλώνουν παράνομο streaming. Τεχνολογικά πλέον είναι εφικτό να δεις μέσω του πειρατή παρόχου σε ποιους προσφέρει streaming.
  Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • Η τεχνολογία είναι ένα changemaker και μπορεί να απομακρύνει διάφορα εμπόδια από την καθημερινή ζωή του καταναλωτή, του χρήστη ενός smartphone.
  Άρης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής τμήματος Κινητής Τηλεφωνίας, Samsung Electronics Hellas, στην εκπομπή SmartTalks
 • Το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι, τα άλλα θα ξεχαστούν αργά ή γρήγορα.
  Γιάννης Ιωαννίδης, προπονητής μπάσκετ

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H Huawei είναι γνωστό ότι εξαιτίας των απαγορεύσεων που κλήθηκε να ξεπεράσει η κινεζική εταιρεία, πριν από περίπου πέντε χρόνια επένδυσε και στην ανάπτυξη των δικών της μέσων αποθήκευσης.
Έτσι λοιπόν, σχεδίασε τη Nano Memory Card (ΝΜ εν συντομία), το οποίο όμως δεν φάνηκε να γνωρίζει ιδιαίτερη απήχηση στις αγορές εκτός Κίνας. Λιγοστοί ήταν οι κατασκευαστές μνήμης που κυκλοφόρησαν memory card στη εν λόγω πλατφόρμα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν οι Nano Memory Cards δεν… πέθαναν!
Πρόσφατα, η γνωστή σε όλους μας Lexar κυκλοφόρησε μια νέα NM card με χωρητικότητα στα 512GB (η τελευταία της NM κάρτα μνήμης ήταν στα 256GB), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μεγαλύτερου αποθηκευτικού χώρου στους users των Huawei smartphones.
Η NM card είναι τρεις φορές μικρότερη από μια microSD card και σε αρκετά από τα τελευταία smartphones της Huawei μπορεί να τοποθετηθεί στην Nano-SIM slot. Σύμφωνα με τη Lexar, η νέα αυτή μνήμη υποστηρίζει το πρωτόκολλο eMMC 5.1 και διαθέτει ταχύτητα ανάγνωσης στα 90 ΜΒ/sec με ταχύτητες εγγραφής που αγγίζουν τα 85MB/sec.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί κατασκευαστές μνημών προτίμησαν να μην ακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρότυπο και αυτό γιατί εντόπισαν αρκετές δυσκολίες τεχνικές δυσκολίες και αυξημένο κόστος, ενώ δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και την τελευταία τάση που υπάρχει στις εταιρείες τεχνολογίας, όπου εστιάζουν περισσότερο σε cloud λύσεις, πάρα σε μέσα αποθήκευσης σε physical μορφή.
cl8-sept-2019-600x80
Το Netflix αποτελεί τη μεγαλύτερη υπηρεσία streaming παγκοσμίως, όμως, όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν αρκεί.
Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία επεκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες, καθώς την είδαμε να ανοίγει εστιατόριο και να μπαίνει στα καζίνο με έναν κουλοχέρη εμπνευσμένο από το Squid Game. Επόμενο βήμα είναι να ανοίξει μια σειρά από φυσικά καταστήματα λιανικής, που θα ονομάζονται Netflix House. Άραγε θα δούμε κάποιο και στη χώρα μας στο μέλλον;
Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, τα καταστήματα θα πωλούν προϊόντα που συνδέονται με τις επιτυχημένες σειρές του Netflix, θα προσφέρουν επίσης φαγητό και κάποιες επιμελημένες ζωντανές εμπειρίες.
Στο τελευταίο σημείο, τα πρώτα δύο καταστήματα θα διαθέτουν μια πίστα εμποδίων που βασίζεται στο Squid Game. Το Netflix House θα φιλοξενεί επίσης εναλλασσόμενες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις βασισμένες σε επιτυχημένες εκπομπές και θα προγραμματίζει ζωντανές εμφανίσεις με σκοπό να ενθουσιάσει τους fans. Επιπλέον, το εστιατόριο θα σερβίρει κουζίνα και ποτά που αρχικά εμφανίστηκαν στα realities της υπηρεσίας.
Τα καταστήματα θα ανοίξουν αρχικά στις ΗΠΑ κάποια στιγμή το 2025, αν και το Netflix δεν έχει αναφέρει ακριβή σημεία. Περισσότερα θα ακολουθήσουν παγκοσμίως αργότερα. Αυτή την περίοδο η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει τις λεπτομέρειες σχετικά με τα μενού, τις τοποθεσίες και οτιδήποτε άλλο συνοδεύει το εγχείρημα.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Xiaomi πραγματοποίησε συνομιλίες με αυτοκινητοβιομηχανίες γύρω από πιθανές συνεργασίες σε θέματα παραγωγής, καθώς περιμένει την έγκριση του Πεκίνου που θα της δώσει το δικαίωμα να προχωρήσει στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Όπως αναφέρουν οι πηγές, ο κινεζικός κολοσσός της αγοράς των smartphone, ο οποίος έχει φιλοδοξίες να αναπτύξει το δικό του brand ηλεκτρικών οχημάτων, έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις με αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Brilliance Auto Group Holdings και η Chery Automobile.
Η Xiaomi είχε, επίσης, συνομιλίες με την Beijing Automotive Group σχετικά με μια πιθανή συνεργασία για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, όπως ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Η ανάπτυξη ενός ευρύτερου δικτύου από την πλευρά της Xiaomi ενός ευρύτερου δικτύου έρχεται καθώς η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των αδειών παραγωγής EV.
Μετά την ανάπτυξη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μέσω γενναιόδωρων επιδοτήσεων, ο κλάδος των ηλεκτρικών οχημάτων παρουσιάζει κάμψη, κάπως οι υπάρχοντες παίκτες μειώνουν τις τιμές για να τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση.
Αυτό φαίνεται ότι ωθεί τους νεοεισερχόμενους στην αγορά να επιδιώξουν συνεργασίες με αδειοδοτημένους κατασκευαστές ή να μεταβάλουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Xiaomi εξακολουθεί να εργάζεται για να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής, το οποίο υπογράφει την παραγωγή EV.
Οι συζητήσεις με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθούν συνεργασίες.
Ο συνιδρυτής της Xiaomi, Lei Jun, έχει δεσμευτεί να επενδύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνει τα EV πραγματικότητα για τον τεχνολογικό όμιλο και ελπίζει να παρουσιάσει το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με την υπογραφή της Xiaomi μέσα στο επόμενο έτος.
facebook twitter youtube instagram linkedin