weekly D 21-1-22 sent

Τσαφ-τσουφ, το UFBB ξεκινά…

Αρχίζει να κινείται εκ νέου το project «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπέγραψε την απόφαση για την ανακήρυξη της Τerna Fiber ως οριστικό ανάδοχο των υπόλοιπων τεσσάρων από τα συνολικά επτά τμήματα του έργου. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, που σκοπό είχαν να κλείσουν οι εκκρεμότητες σχετικά με τα δικαιολογητικά συμμετοχής της κοινοπραξίας Τέρνα Ενεργειακή - Grid Telecom.
Έτσι, με τις 3 περιοχές που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ και τις 4 της ΤΕΡΝΑ, ο πλήρης φάκελος είναι έτοιμος να προωθηθεί στο ελεγκτικό συνέδριο, μετρώντας συνολικά 4 χρόνια από τον Μάιο του 2019, που ήταν η αρχική ημερομηνία της προκήρυξης.
Δύο μήνες μετά την προκήρυξη, διενεργήθηκαν εκλογές με τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, δεδομένης της αλλαγής της διακυβέρνησης.
Η νέα κυβέρνηση δεν κατάφερε να επισπεύσει τις διαδικασίες, ενώ επιπλέον κατά τη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν να διαφοροποιηθούν σημαντικοί όροι των συμβάσεων, κάτι που επιβάρυνε το έργο με περισσότερες καθυστερήσεις.
Για να πάρετε μία ιδέα για το μέγεθος των καθυστερήσεων, πέρασαν 16 μήνες από την ανακήρυξη των προσωρινών αναδόχων στις 15 Φεβρουαρίου 2022, μέχρι να έρθει η ώρα της υπογραφής με τον ΟΤΕ, και περίπου 20 με την Τerna Fiber.
Τέλος, από πλευράς χρηματοδότησης, από το σύνολο των 700 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπεται ενίσχυση από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 249 εκατ. ευρώ, ενώ το λόγω ΣΔΙΤ θα έχει διάρκεια 26 έτη, και μέσω των υποδομών που θα υλοποιηθούν συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε περιοχές χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα 1 Gbps.
Κάλιο αργά παρά…αργότερα!

«Global» των 5

Συνασπισμό για την προκοπή και την ασφάλεια των επικοινωνιών συγκροτούν Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος της δημιουργίας του συνασπισμού αυτού είναι η ενίσχυση του συντονισμού γύρω από την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών, της ανθεκτικότητας και την καινοτομίας για την εξέλιξη των επικοινωνιών.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι τηλεπικοινωνίες, ανήκουν στις λεγόμενες κρίσιμες υποδομές, η συγκεκριμένη συνεργασία στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παραμένουν ανθεκτικά και προσαρμόσιμα όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με διάφορες προκλήσεις, από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα έως κυβερνοεπιθέσεις, ενισχύοντας την ικανότητα τους να διατηρούν τη συνδεσιμότητα σε κρίσιμες στιγμές.
Ουσιαστικά βέβαια, μάλλον εκ του πονηρού συστήθηκε ο συνασπισμός διότι η σύμπραξη αυτή έρχεται να θέσει όρους και κανόνες σε τηλεπικοινωνιακούς προμηθευτές εξοπλισμού και λογισμικού, που τυχόν ελέγχονται από την Κίνα, και από αρκετές χώρες αυτού του συνασπισμού έχουν χαρακτηριστεί ύποπτα για υποκλοπές υπέρ της Κινεζικής κυβέρνησης και των επιχειρήσεων της χώρας.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η διατύπωση ότι οι εταίροι του «Global Coalition on Telecommunications» σκοπεύουν, μεταξύ άλλων, να επικεντρωθούν στη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τηλεπικοινωνιών, στο 6G και τις μελλοντικές τηλεπικοινωνίες.
Με άλλα λόγια, θέλουν να μειώσουν την επιρροή της Κίνας στη διάθεση εξοπλισμού και λογισμικού τηλεπικοινωνιών, ενώ σκοπεύουν να στρέψουν ξανά τη Δύση στην παραγωγή καινοτομίας. Το πρώτο έχει πολλά ερωτηματικά αλλά το δεύτερο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Στη κοινή τους δήλωση, οι ιδρυτικές χώρες σημειώνουν ότι «δεν σκοπεύουμε το GCOT να υπονομεύσει ή να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα διεθνή φόρουμ και αναγνωρίζουμε τη σημασία της στενής συνεργασίας με αυτά για την προώθηση της συναίνεσης και της συνεργασίας στις τηλεπικοινωνίες».
Εμείς απλά θα επισημάνουμε ότι είναι μάλλον οξύμωρο να παίρνει το χαρακτηρισμό «Global» ένας συνασπισμός πέντε χωρών.
Αλλά πάλι, αφού η Ευρώπη είναι κατακερματισμένη και πάντα αναποφάσιστη, η Ασία με τη Ρωσία ως αντίπαλο, την Κίνα ως ανταγωνιστή, και την Ινδία υπό εκκόλαψη, ενώ η Αφρική είναι ακόμη εκτός συναγωνισμού, καταλήγουμε εύκολα στο «Global των 5». Δηλαδή …σούργελο.

Μάθε παιδί μου γράμματα!

Η αλήθεια είναι ότι μας σοκάρισε ο αρχηγός κόμματος που είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με Κινέζους ή Κουβέιτ (εννοώντας τη Huawei).
Αν δεν έγινε σκόπιμα για να δείξει άγνοια -κάνοντας τον Κινέζο- το ερώτημα είναι: μήπως υπάρχει όντως τεράστια άγνοια;
Εντάξει, Weekly Telecom δε διαβάζει και δε μας πειράζει αυτό. Ωστόσο, όλα τα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει ακούσει τίποτα για τον εμπορικό πόλεμο Αμερικής - Κίνας;
Αγνοεί ενδεχομένως ότι η Huawei εισπράττει κάθε χρόνο μόνο από τις πατέντες της 560 εκατ. δολ. Αγνοεί όμως ότι είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών στην Κίνα;
Ειλικρινά, αν ήμουν πρόεδρος της Huawei θα έστελνα στον αγαπητό Νίκο ένα P60, ένα matebook και ένα Ultimate Smartwatch για να του συστήσω την εταιρεία μας και να μην την μπερδεύει με χώρα, αν και με τον προϋπολογισμό, τον τζίρο της και 207.000 εργαζόμενους σε 170 χώρες θα μπορούσε να είναι και χώρα!
Η ασχετοσύνη μας θυμίζει εκείνο τον υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου που όταν του ανέφεραν ότι μπορεί να μην έχουμε ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα (ναι υπήρξε και τέτοια εποχή), αλλά υπάρχει και η δορυφορική τηλεόραση, είπε με πολλή σοβαρότητα: “Και τους πυραύλους τι τους έχουμε;”. Ευτυχώς που οι πολιτικοί εκσυγχρονίστηκαν και τελικά δεν σημαδεύουμε με πυραύλους στους δορυφόρους και δεν ρίχνουμε βόμβες βυθού στα υποβρύχια καλώδια.
Αντί γι αυτό, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη η βράβευση του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA που έλαβε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της χρονιάς» (Digital Transformation of the Year) για τον Δημόσιο Τομέα και το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Ψηφιακή Ευκαιρία/Βραβείο Συμπερίληψης» (Digital Opportunity/Inclusion Award) για τον Δημόσιο Τομέα για την υπηρεσία myDESKlive. Βραβείο επίσης δόθηκε και για την εποπτευόμενη από το υπουργείο Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).
Η γνώμη μας: Όταν σαρώνεις τα βραβεία σε έναν παγκόσμιο οργανισμό όπως είναι ο WITSA ε, δεν μπορεί, κάτι καλό έχει γίνει… Α και για να μην το ξεχάσω. Δηλώσατε συμμετοχή στο 25oInfoCom που θα γίνει στο Divani Caravel στις 14 Δεκεμβρίου; Αν όχι είστε μόλις ένα click μακριά.CU!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
  • Smart Readiness για οπτικές ίνες παντού
    Με τη δράση Smart Readiness, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρεί να βοηθήσει στην αύξηση της διείσδυσης των δικτύων οπτικών ινών και στην προετοιμασία των κτιρίων για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας.
    Στο πλαίσιο της δράσης Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια (Smart Readiness) άνοιξε από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων έκδοσης voucher (κουπόνι) για όσα κτίρια είναι επιλέξιμα.
    Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους υποβάλλονται στο beneficiaries.smartreadiness.gov.gr έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025. Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες κτιρίων σε περιοχές από τα οποίες διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026, δίκτυο που αναπτύσσεται μέσω ιδιωτικών ή δημόσιων επενδύσεων που μπορεί να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.
    Το περιμέναμε πολύ καιρό και επιτέλους ήρθε! Θα δώσει σίγουρα ενέργεια στην αγορά και θα βοηθήσει να ανέβουμε λίγο και στο δείκτη DESI. Όπως λέει και ένα slogan με τις οπτικές ίνες δεν συνδέουμε απλώς. Φωτίζουμε τις νέες δυνατότητες.
  • Τerna Fiber για UFBB: Best late than never!
    Προχωρούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ με την Τerna Fiber για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. (870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
    Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η Τerna Fiber κηρύχθηκε οριστικός ανάδοχος και η προς υπογραφή σύμβαση σύμπραξης κατατίθεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο. Προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις, μεταξύ του υπουργείου και του αναδόχου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.
    Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη σύμβαση με τον ΟΤΕ υπεγράφη τον Ιούνιο.
    Το εν λόγω έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 300 εκατ. ευρώ χωρίζεται σε 7 γεωγραφικές περιοχές (lots). Τις 3 έχει αναλάβει ο ΟΤΕ και τις υπόλοιπες 4 η Τerna Fiber στην οποία συμμετέχουν η Τέρνα Ενεργειακή (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) και η Grid Telecoms (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ενέργειας).
    Ο διάβολος της καθυστέρησης κρύβεται στις λεπτομέρειες. Τώρα τουλάχιστον που τελείωσαν τα γραφειοκρατικά μπορούν να ξεκινήσουν το σκάψιμο. Κύριοι της Τέρνα: Ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις το σωστό αλλά είναι πολύ αργά αν δεν ξεκινήσετε τώρα! Υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στο “αργά” και στο “πολύ αργά”!!!
  • Επιτέλους: Προ των πυλών το 5G SA στην Ελλάδα!
    Σε δύο θεμελιώδεις και ουσιαστικές ποιοτικές διαφορές που θα φέρει το επόμενο διάστημα η ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ εστίασε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος στο πλαίσιο χαιρετισμού στο 13ο Mobile Connected World (MCW) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, στην Αθήνα (Divani Caravel).
    Ειδικότερα, ο Γιώργος Στεφανόπουλος επιβεβαίωσε πως η χώρα μας μεταβαίνει -μέσα στο 2024- στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης κινητών δικτύων, στην προηγμένη γενιά του 5G. Το λεγόμενο 5G Stand Alone (ή 5G SA), δεν θα εξασφαλίζει μόνο υψηλότερες ταχύτητες, αλλά εγγυάται αδιάλειπτη ποιότητα υπηρεσίας (SLA) μετουσιώνοντας στην πράξη την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα πολλαπλών συσκευών (massive IOT), την υψηλή ευρυζωνικότητα και την οικοδόμηση του ‘Gigabit Society’, την υψηλή αξιοπιστία στην παροχή υπηρεσίας λόγω του μηδενικού σχεδόν latency.
    To 5G Enhanced θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη πληθώρας τεχνολογικών καινοτομιών και τη λύση για τη διαχείριση σημαντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση.
    Το φωνάζουμε εδώ και καιρό. Το 5G SA είναι σε αυτή τη φάση το ιερό δισκοπότηρο της αγοράς. Όλοι το περιμένουν και ελπίζουν ότι θα οδηγήσει στο killer application. Ποιο θα είναι αυτό; Χμ αυτή είναι ερώτηση για πολλά δισ ! Γιατί απλά για το killer application ισχύει το ρητό “δεν ξέρω τι θέλω και δεν θα ησυχάσω αν δεν το αποκτήσω”!
  • Ακριβό το mobile Internet στην Ελλάδα
    Το μέσο κόστος για 1 gigabyte δεδομένων στην Ελλάδα φτάνει τα 2,79 δολάρια (2,65 ευρώ), σύμφωνα με έρευνα του Cable.co.uk που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5.603 πακέτων mobile internet σε 237 χώρες. Αυτό τοποθετεί τη χώρα μας στην 189η θέση του πίνακα.
    Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, η Ζιμπάμπουε είναι το πιο ακριβό μέρος στον κόσμο για την αγορά δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, με το ένα gigabyte να κοστίζει, κατά μέσο όρο, 43,75 δολάρια.
    Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ αναδείχθηκε ως η χώρα με τα φθηνότερα προγράμματα mobile internet στον κόσμο, με μέσο κόστος μόλις 0,02 δολάρια ανά GB.
    Τα φθηνότερα προγράμματα στη συγκεκριμένη χώρα προσφέρουν δεδομένα έναντι μόλις 0,001 $ ανά GB, ενώ ακόμη και τα πιο ακριβά κοστίζουν μόλις 0,22 $ ανά gigabyte.
    Πέρα από το κόστος που υπάρχει στην Ελλάδα, βλέπουμε και την τεράστια διαφορά που υπάρχει παγκοσμίως, από χώρα σε χώρα. Το να φτάνεις από τα 0,02 στα 43,75 $ είναι τεράστια διαφορά και τεράστια ανισότητα. Στην Ελλάδα πάντως μάλλον δεν έχουν υπολογίσει όλα τα δωρεάν και τις προσφορές από τα δίκτυα, γιατί τότε το moyeu θα έπεφτε…
  • Το πολυτιμότερο ευρωπαϊκό brand
    Η Deutsche Telekom είναι το πολυτιμότερο ευρωπαϊκό brand, με την αξία του να φτάνει τα 60,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
    Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Brand Finance, αύξησε την αξία του brand του κατά 17%, ξεπερνώντας την πρώην «πρωταθλήτρια» Mercedes-Benz.
    Με βάση την κατάταξη της ως το δεύτερο πολυτιμότερο τηλεπικοινωνιακό brand παγκοσμίως, η ανάδειξη της Deutsche Telekom ως το πολυτιμότερο ευρωπαϊκό brand έρχεται, όπως αναφέρει η έρευνα, «ως αποτέλεσμα της ισχυρής αύξησης των εσόδων στις ευρωπαϊκές αγορές και του αυξανόμενου αριθμού πελατών.
    Ο τελευταίος παράγοντας έχει, επίσης, ωθήσει σημαντικά την ανάπτυξη του brand στις ΗΠΑ, όπου σημειώθηκαν ρεκόρ στην προσθήκη νέων πελατών».
    Να θυμίσουμε εδώ πως είναι ένα brand που, πριν από μερικές εβδομάδες, έφτασε και στην Ελλάδα. Και έχει τη δική του σημασία πως ξεπερνά σε αξία ένα brand όπως αυτό της Mercedes - που όλοι ξέρουμε πόσο πολύτιμο είναι. Όπως έλεγε πάντως φίλος της στήλης “πήρε αξία μόλις βάλαμε το σήμα στο Μέγαρο”!
  • Οι telcos (ξανα)ζητούν fair share
    Οι μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποχρεώσει τους Big Tech να καταβάλουν μια «δίκαιη» συνεισφορά για τη χρήση των δικτύων τους, σε μια ακόμη «στροφή» στη διαμάχη των παρόχων με τους OTT.
    Οι εταιρείες που «ωφελούνται περισσότερο» από τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και οδηγούν στην αύξηση της κυκλοφορίας [δεδομένων] θα πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο στο κόστος, σύμφωνα με ανοικτή επιστολή που υπογράφουν οι CEO 20 ομίλων, συμπεριλαμβανομένων των BT, Deutsche Telekom και Telefónica.
    Η επιστολή, την οποία επικαλούνται οι Financial Times, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.
    Από τις πιο επίσημες, αν θέλετε, προσπάθειες των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παροχών για να εξασφαλίσουν αυτό το “δίκαιο μερίδιο”, όπως χαρακτηρίζεται. Και βέβαια και η Ε.Ε. κάτι πρέπει να κάνει, αν υπάρχει και λειτουργεί. Διότι, δεν είναι δυνατό να ζητάει από τους παρόχους 5G SA και άλλες επενδύσεις και από την άλλη να επιτρέπει στους “τζαμπατζήδες” να καπηλεύονται τις επενδύσεις.
  • Επενδύσεις και πράσινες πόλεις
    Την πολύπλευρη επίδραση των λύσεων Έξυπνης Πόλης στην αναπτυξιακή προοπτική, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής στις σύγχρονες πόλεις είχε την ευκαιρία να αναλύσει ο Βαγγέλης Γκορίλας, Διευθυντής Δημοσίου Τομέα, Vodafone Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του 3ου Economist Thessaloniki Metropolitan Summit, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου.
    Επισημάνθηκαν οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να αναπτυχθούν, να ευδοκιμήσουν και να έχουν ουσιαστική επίδραση οι λύσεις Έξυπνων Πόλεων στην Ελλάδα.
    Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για τη διάθεση επαρκών κονδυλίων, αρχής γενομένης από την απορρόφηση των περίπου €340 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ που θα διοχετευθούν για υλοποιήσεις έργων εντός του 2024. Υπογραμμίστηκε η καταλυτική σημασία των επενδύσεων σε υποδομές δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων και την ασφάλειά τους, καθώς και η ευρεία διάδοση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην κοινωνία, από τα εξειδικευμένα στελέχη Πληροφορικής μέχρι τον κάθε επαγγελματία, δημόσιο λειτουργό και απλό πολίτη.
    Ανάλογη τοποθέτηση έκανε ο κ. Γκορίλας και στο 13ο Συνέδριο Mobile Connected World.
    Οι έξυπνες πόλεις είναι ένας θησαυρός από ατελείωτες ευκαιρίες και δυνατότητες που περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Είναι ένα πάζλ όπου κάθε γωνία έχει μία νέα ιδέα. Είναι, μία παιδική χαρά για τους ονειροπόλους και ένας καμβάς για τους καινοτόμους! Γι αυτό η Vodafone “ζωγραφίζει”: Γιατί είναι και τα δύο!
  • Η Grid Telecom στον αστερισμό της Ανδρομέδας
    H Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία και φορέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η Tamares Telecom (θυγατρική της Aluma Infrastructure Fund), κορυφαίος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής και διαχειριστής δικτύων οπτικών ινών, έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό σχεδιασμό, τη δρομολόγηση και το επιχειρηματικό σχέδιο για το καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών Andromeda που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, και θα επεκτείνεται στην Αραβική Χερσόνησο.
    Η Tamares Telecom διαχειρίζεται το ιδιόκτητο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα υψηλής χωρητικότητας TAMARES-NORTH που έχει εγκαταστήσει μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, το οποίο προεκτείνεται σε πολλαπλούς διεθνείς προορισμούς, παρέχοντας προσαρμοσμένες λύσεις επικοινωνίας μέσω προηγμένων υποδομών και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους. Δείτε το χάρτη.
    Η Grid Telecom μας εντυπωσιάζει για μία ακόμη φορά. Αλήθεια, πόσα καλώδια και πόσο traffic θα φέρει στη χώρα. Τα υποβρύχια καλώδια είναι οι αρτηρίες που αιμοδοτούν την παγκόσμια κοινωνία της πληροφορίας. Και δεν είναι καθόλου “αόρατα νήματα”. Δείτε ένα σχετικό χάρτη για να κατανοήσετε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Υπάρχουν 485 συστήματα ενεργά (Ιούνιος 2023) και άλλα 70 που κατασκευάζονται!
  • Ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners στους top CEOs της WSJ
    H WSJ (Wall Street Journal) δημοσίευσε έναν κατάλογο με τους Διευθύνοντες Συμβούλους και Προέδρους, που θεωρεί ότι ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία.
    Στη φετινή λίστα των πλέον επιδραστικών CEOs βρίσκεται για τρίτη χρονιά, και ο Νίκος Σταθόπουλος. Συγκεκριμένα, η WSJ παρουσιάζει τις επενδύσεις της BC Partners στην Ελλάδα (Parmathen, Nova, PetCity, ΙΕΚ ΑΚΜΗ – Metropolitan College).
    Όταν μιλούσαμε για “Εθνικό Επενδυτή” γελούσατε. Τώρα που φέρνει μετάλλια στη χώρα, τι έχετε να πείτε; Γιατί, οι διακρίσεις σε τέτοιο επίπεδο, ισοδυναμούν με μετάλλιο στο ευγενές άθλημα της Οικονομίας και των Επενδύσεων!
  • ΔΕΗ (και ΑΔΜΗΕ) πασών των Βαλκανίων!
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Αυτή τη φορά μοιάζει να ζούμε ένα ενεργειακό deja vu, αυτού που ζήσαμε στο παρελθόν στις τηλεπικοινωνίες. Και μπορεί να έχουμε αποχωρήσει (με κέρδη) τηλεπικοινωνιακά, αλλά το παιχνίδι στην ενέργεια τώρα αρχίζει. Ο Γιώργος Στάσσης πάει να κάνει ότι έκανε ο Μιχάλης Τσαμάζ στις τηλεπικοινωνίες όταν ήταν CEO στην αλήστου μνήμης ΟΤΕ International.
    Έτσι, μετά και την καθετοποιημένη παρουσία της ΔΕΗ στη Ρουμανία, το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, κατακύρωσε υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», αξίας ενός δισ. ευρώ, σε σύμπραξη με το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας.
    Από κοντά και ο Μάνος Μανουσάκης της ΑΔΜΗΕ που ενδιαφέρεται για την εξαγορά του αντίστοιχου διαχειριστή μεταφοράς ρεύματος της Βόρειας Μακεδονίας (MEPSO).
    Συγκεκριμένα έχει ήδη καταθέσει πρόταση εξαγοράς ποσοστού της MEPSO, είτε μέσω μιας στρατηγικής συμφωνίας είτε μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
    Το θέμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για την αγορά μας δεδομένου ότι στην πρόταση υπάρχει αναφορά για ψηφιοποίηση της εταιρείας, οπτικές ίνες και δυναμική επέκταση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
    Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι η Grid Telecom που σε χρόνο dt έχει καταφέρει να θεωρείται από τους σημαντικούς παίκτες στην αγορά είναι θυγατρική της ΑΔΜΗΕ και όλα δείχνουν ότι θα μεγαλώσει και αυτή το αποτύπωμά της στο εξωτερικό
  • ΔΕΗ: Αναπτύσσεται με franchise. Και είναι απλά ένα βήμα…
    Η ΔΕΗ εγκαινιάζει τη μέθοδο του franchise στην ανάπτυξη του δικτύου νέων καταστημάτων της και δίνει την ευκαιρία σε ιδιώτες που θέλουν να αποκτήσουν κατάστημα ΔΕΗ μέσω δικαιοχρησίας να γίνουν συνεργάτες του ταχύτατα αναπτυσσόμενου δικτύου της μέσω του προγράμματος «ΔΕΗ myStore», και κομμάτι της νέας πελατοκεντρικής φιλοσοφίας της.
    Σύμφωνα με το μοντέλο δικαιοχρησίας, η ΔΕΗ επιλέγει το ακίνητο και την τοποθεσία όπου θα ανοίξει, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την κατασκευή και διαμόρφωσή του και το κατάστημα παραδίδεται «με το κλειδί στο χέρι», με υπομίσθωση από τη ΔΕΗ στον δικαιοδόχο.
    Η απόσβεση της επένδυσης για τους συνεργάτες υπολογίζεται σε περίπου τρία χρόνια, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε καταστήματος.
    Καλέ η ΔΕΗ δεν ήταν εκείνη η “υπερχρεωμένη εταιρεία” που την πληρώναμε κάποτε όλοι οι Έλληνες; Αλήθεια, πως ο βάτραχος έγινε πρίγκιπας; Μήπως αποτελεί case study; Μηπως, και ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι τελικά θέμα επιλογών και ηγεσίας; Αυτά βέβαια ήταν… παλιά, γιατί σήμερα η ομάδα πάει μόνο μπροστά και ισχύει ότι “η εξωστρέφεια είναι η μητέρα της ανάπτυξης και η αδελφή της επιτυχίας!”
  • Κωτσόβολος και (αν έχετε πάνω από 200 εκατ), στην εξαγορά καλόβολος!
    Θα θυμάστε ενδεχομένως το παλιό slogan της αλυσίδας. Ε λοιπόν το θυμηθήκαμε βλέποντας τους ενδιαφερόμενους να κάνουν ουρά. Δεν θα πούμε να σφάζονται στην ποδιά της εταιρείας διότι ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι δεσμευτικές προσφορές.
    Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα αναφορικά με τους ενδιαφερόμενους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με διαρροές -δεν περιμένατε βέβαια να βγάλουν και δελτίο τύπου- στην πρώτη φάση της διαδικασίας ενδιαφέρον επέδειξαν έξι εταιρείες. Δύο γνωστές σε όλους μας, δύο που μάλλον δεν θα συνεχίσουν και δύο που δεν τις γνωρίζουμε και μπορεί να είναι τα πάντα. Από λύκοι μέχρι λαγοί!
    Οι δύο πιο γνωστές σε όλους μας είναι η Quest Holdings, που έχει ανακοινώσει με όλους τους τρόπους και τους τόνους ότι ενδιαφέρεται και έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά, και η ΔΕΗ.
    Ειδικά για τη ΔΕΗ η τάση εξωστρέφειας είναι ιδιαίτερα έντονη αν σκεφτεί κανείς και το γεγονός ότι αναπτύσσει δίκτυο καταστημάτων με τη μέθοδο του franchising. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια δεν είναι στο στυλ τους να βγουν και να κάνουν ανακοινώσεις οπότε από επίσημα χείλη δεν υπάρχει ανακοίνωση για το ενδεχόμενο ενδιαφέρον.
    Δύο άλλοι πιθανοί μνηστήρες είναι σύμφωνα με πληροφορίες η ρουμανική emag και η βουλγαρική Videolux
    Η emag είναι ένα από τα μεγαλύτερα online marketplaces στα Βαλκάνια με δυναμική παρουσία στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, που πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε και στην Ουγγαρία. Στο παρελθόν υπήρξαν πληροφορίες για άμεση ενδεχόμενη είσοδό της στην Ελληνική αγορά αλλά τα σχέδια δεν ευοδώθηκαν. Μόλις τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα δοκιμάζοντας την αγορά με τη θυγατρική της flip.gr και βεβαίως παραμένει μία αμιγώς on line επιχείρηση.
    Η Videolux αντίθετα έχει μεγάλη εμπειρία στη λιανική με φυσικά καταστήματα αφού τρέχει 25 καταστήματα με το brand Technopolis στη Βουλγαρία, όπου ελέγχει και τα Praktiker.
    Βέβαια, οι πρόσφατες πληροφορίες λένε ότι και οι δύο εταιρείες (emag και Videolux) δεν θα συμμετέχουν στην τελική φάση.
    Οπότε, θα αναρωτηθεί κάποιος, είναι μάχη για δύο (Quest - ΔΕΗ); Όχι είναι η απάντηση γιατί υπήρξαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, για τους οποίους ενδεχομένως επειδή συνεχίζουν στην κούρσα, δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία και ονόματα. Οπότε, τέλη του μήνα που τελειώνει αυτή η φάση θα περάσουμε στην τρίτη και τελευταία όπου οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Αν το τίμημα ικανοποιήσει την βρετανική Currys που ελέγχει την Κωτσόβολος, τότε θα έχουμε λευκό καπνό.
    Ιδιαίτερη σημασία έχουν για την αγορά οι επιπτώσεις στην αγορά από την ενδεχόμενη πώληση της Κωτσόβολος. Και αυτό διότι εφόσον υπάρξουν νέοι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουμε τι εμπορική πολιτική θα ακολουθήσει ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά, ενώ είναι προφανές ότι ανάλογα με τον αγοραστή και τις επιδιώξεις του θα υπάρξουν ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις. Τέλος, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσουν οι ανταγωνιστές σε καθε ενδεχόμενο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου μιλάμε για μία εξίσωση η οποία για την ώρα έχει πολλούς αγνώστους….
    Βρίσκουμε πάντως εκ του πονηρού τα δημοσιεύματα που λένε ότι “ο τζίρος της Κωτσόβολος θα μοιραστεί σε διάφορες άλλες αλυσίδες”. Η Κωτσόβολος είναι μεγάλη και δυνατή έχει μία πολύ καλή διοίκηση και βέβαια όποιος θα δώσει τόσα εκατομμύρια για να την αγοράσει, δεν θα το κάνει για να “ταΐσει” τον ανταγωνισμό. Οπότε, το ζητούμενο είναι που στοχεύουν τα παπαγαλάκια; Είναι trolls, προβοκάτορες ή απλά εκφράζουν ευσεβείς πόθους;
  • Ο αρραβώνας χάλασε, όχι και το φλερτ
    Αρκετά bytes χύθηκαν για τον «γάμο» της τριανδρίας Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου μετά του «Πρώτου Θέματος», εταιρείας που διαχειρίζεται τόσο το πρώτο ενημερωτικό site της χώρας όσο και την κυριακάτικη εφημερίδα.
    Κάτι το αλμυρό κόστος, κάτι οι διαφωνίες για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, χάλασε ο αρραβώνας και ο γάμος δεν έγινε ποτέ.
    Αυτό δεν ισχύει για την έτερη εταιρεία για την οποία ενδιαφέρονται οι επενδυτές, τη New Media Network Synapsis που ελέγχει το iefimerida.
    Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της ο κύκλος εργασιών εμφανίζει μια μονοψήφια αλλά καλή αύξηση κατά 8,63% το 2022 ήτοι 3.885.490 ευρώ, έναντι 3.576.908 ευρώ το έτος 2021.
    Η εταιρεία παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 1.086.709 ευρώ το 2022, έναντι 941.937 ευρώ το 2021, καταγράφοντας άνοδο 15,37%.
    Η διοίκηση εκτιμά πως «ο εταιρικός τζίρος του α’ εξάμηνου του 2023 είναι μεγαλύτερος από αυτόν της περσινής» και υπάρχει «αισιοδοξία ότι αυτήν τη δύσκολη σεζόν οι πωλήσεις, αν δεν αυξηθούν, θα παραμείνουν τουλάχιστον στα ίδια ικανοποιητικά επίπεδα του 2022».
    Λεφτά μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν είναι για όλους και δεν είναι για πέταμα, μου είχε πει στέλεχος της εταιρείας. Μας ενδιαφέρουν εταιρείες που είναι ήδη κερδοφόρες και θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο. Ε, τώρα καταλαβαίνω ότι φωτογράφιζε το iefimerida.
  • Digital player και ο Κυριακού;
    O πρόεδρος του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ φλερτάρει με την ιδέα να αποκτήσει μεγάλο site και εφημερίδα. Αν και δεν ταιριάζει στην επιχειρηματική του κουλτούρα για διεθνή εμβέλεια των δραστηριοτήτων του και παραχώρηση μεριδίων σε Άραβες και Fairfax για τον όμιλο και τον ΑΝΤ1+, αντίστοιχα, θεωρεί ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στα εκδοτικά πράγματα και βρίσκεται σε συζητήσεις με γνωστό εκδότη.
    Όταν οι ανταγωνιστές σου έχουν πλήρες οπλοστάσιο, πρέπει να προσαρμοστείς άμεσα και εσύ… Όλοι ξέρουμε ότι το power game είναι θέμα επιρροής!
  • Βουτιά στα έσοδα του WEB
    Αν και είναι νωρίς ακόμη για απολογισμό η αγορά του WEB βοά ότι τα διαφημιστικά έσοδα καταγράφουν πτώση που αγγίζει το 5% στα μεγάλα sites και 15-20% στα μικρομεσαία. Πρόκειται για την επίδοση του ελληνικού Internet για όσα domain names καταλήγουν σε .gr τα έσοδα των οποίων «ροκανίζει» το Tik Tok, το Instagram, η Google, αλλά και το streaming που δεν είναι ανταγωνιστικό ως προ τη διαφήμιση αλλά προς τον χρόνο των τηλεθεατών που ανακατευθύνονται προς τις πλατφόρμες. Πάντως, τη χασούρα από τους «κακούς -και τζαμπατζήδες- ξένους» το ελληνικό Internet δεν τη «ρέφαρε» προεκλογικά. Άνευρη περίοδος στην οποία κάποια sites έπαιξαν απλά συνεντεύξεις, αρθρογραφία και native. Που έκαναν μπαμ ότι ήταν πληρωμένα και έτσι οι καμπάνιες δεν «καίγονταν», κοινώς πήγαιναν αδιάβαστες.
  • Από συνδρομητικό ελεύθερο και στην αλλοδαπή το ERTflix
    Τον Ιούλιο του 2023, δηλαδή πριν 3 μήνες, το Δ.Σ. της ΕΡΤ αποφάσισε να προσφέρεται με ετήσια συνδρομή διεθνώς η πλατφόρμα της ERTFlix με κυρίως ελληνικό πρόγραμμα. Για τις ΗΠΑ π.χ. καθορίστηκε η μηνιαία συνδρομή στα 6,99 δολάρια. Πριν λίγες ημέρες το Δ.Σ. ανακοίνωσε ότι το περιεχόμενο της πλατφόρμας θα δίνεται, χωρίς συνδρομή, στο διεθνές κοινό, από κάθε γωνιά της Γης. Το περιεχόμενο του ERTFLIX, καναλιών και ραδιοσταθμών της ΕΡΤ θα είναι διαθέσιμο και με αγγλικούς υπότιτλους σε 24ωρη βάση.
    Το περιεχόμενο για εκείνους που δεν μιλούν την ελληνική αλλά γνωρίζουν την αγγλική, περιλαμβάνει υποτιτλισμένη όλη την ελληνική μυθοπλασία, νέα και παλαιότερη, ενημερωτικές εκπομπές.
    Προφανώς και ορθώς τo Δ.Σ. της ΕΡΤ αποφάσισε να συγκεντρώσει πρώτα ένα μεγάλο κοινό, να έχει μια καλή βάση συνδρομητών και μετά βλέπουμε. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι η ΕΡΤ είναι για τους Έλληνες του εξωτερικού η γέφυρα με την πατρίδα… Ε, μην βάλουμε και…διόδια!
  • Συνδρομητική TV: Ένας υβριδικός πόλεμος κατά της πειρατείας
    Η συνέργεια της Cosmote TV με τη Nova εναντίον της πειρατείας απέδειξε ότι στην αγορά οι εταιρείες απέναντι σε έναν κοινό εχθρό λειτουργούν ως “συν-ανταγωνιστές”.
    Ειδικά στον πόλεμο κατά της πειρατείας η συνεργασία είναι στέρεη δεδομένου ότι οι δύο συνδρομητικές πλατφόρμες μπορούν πλέον, με ευκολία να εντοπίζουν τις πειρατικές IP συνδέσεις και να διακόπτουν την πειρατική μετάδοση των live αθλητικών μεταδόσεων.
    Οι δύο πάροχοι καταθέτουν κάθε φορά, εγκαίρως τεκμηριωμένη αίτηση προς την η οποία σε συνεργασάι με την ΕΔΠΠΙ και την ΕΕΤΤ συνεργάζονται στενά προκειμένου να δοθεί άμεσα εντολή στους παρόχους, (ΟΤΕ, Nova, και Vodafone) να διακόψουν τις παράνομες μεταδόσεις. Το blocking είναι dynamic, ώστε να μην μπορεί να γίνει άμεσα μεταφορά σε άλλη IP.
    Η ισχύς εν τη ενώσει. Αντί να σκοτώνονται για pennies, αποφάσισαν να συνεργαστούν και να διεκδικήσουν τα εκατομμύρια που καταλήγουν παράνομα στους πειρατές. Μόνο από την υπόθεση της Πάτρας, εκτιμάται ότι οι νόμιμοι πάροχοι έχαναν 100 εκατ. Απομένουν, σύμφωνα με τα στοιχεία, άλλοι 887.000 παραβάτες. Πότε άραγε θα τους πιάσουν;;; Γιατί για την ώρα μας φάναγε οι πανηγυρισμοί για την επιτυχία.
  • Το One Channel και στην Κύπρο
    Στην Κύπρο έκανε την εμφάνισή του το One Channel του Διονύση Παναγιωτάκη. Πρόκειται για μετονομασία του τοπικού «Extra» η οποία εγκρίθηκε από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (το κυπριακό ΕΣΡ).
    Πάντως παρά το γεγονός ότι το κανάλι ανήκει πλέον στον Διονύση Παναγιωτάκη, δεν έκοψε ποτέ τις σχέσεις με το Mega και προβάλλει παλαιότερα προγράμματα του καναλιού.
    Ο βήχας ο έρωτας και οι εκλεκτικές συνεργασίες δεν κρύβονται! Έτσι κουμπάρε;
  • Netflix: Αυξάνει τις τιμές (πιθανώς και στην Ελλάδα)!
    Σύμφωνα με τη The Wall Street Journal, ο streaming κολοσσός πρόκειται να πραγματοποιήσει για δεύτερη χρονιά αύξηση των τιμών σε αρκετές διεθνείς αγορές (πιθανότατα και στην Ελλάδα στην οποία έχει 600.000 συνδρομητές), ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
    Το ακριβές ποσό της αύξησης παραμένει άγνωστο. Αυτή η κίνηση ακολουθεί την τάση "streamflation", όπου οι υπηρεσίες streaming αυξάνουν τις τιμές τους σε μια προσπάθεια να γίνουν κερδοφόρες.
    Άλλες πλατφόρμες όπως τα Disney+, Hulu, ESPN+, Peacock και YouTube Premium έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές τους.
    Εν τω μεταξύ, η Amazon σχεδιάζει να διατηρήσει τις τιμές των υπηρεσιών Prime, αλλά θα ενσωματώσει διαφημίσεις στο Prime Video της το 2024. Προσωπικά μου είναι αδιάφορο. Έχω κόψει το netflix εδώ και καιρό. Και όπως φαίνεται, μάλλον δεν είμαι ο μόνος…
  • Τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα
    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος, συνομίλησε με τον ιδρυτή και CEO της DeepMind, Demis Hassabis, που θεωρείται μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες διεθνώς στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συζήτησαν σε σχέση με τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας, που θα μειώνει τον αντίκτυπο των πιθανών κινδύνων και δεν θα περιορίσει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα. Όπως ανέφερε ο Hassabis, η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της σε τομείς όπως η οικονομία, η παιδεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η αύξηση της παραγωγικότητας.
    Η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλούς τομείς. Το θέμα είναι να υπάρχει και το ταλέντο που θα το κάνει αυτό. Άρα, απαιτείται και η γρήγορη προσαρμογή του εκπαιδευτικού μας συστήματος στις νέες τεχνολογίες. Γιατί από το εκπαιδευτικό σύστημα βγαίνουν οι άνθρωποι που θα έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να αναπτύξουν έργα τεχνητής νοημοσύνης. Και σήμερα, γενικότερα, γνωρίζουμε πως υπάρχει έλλειψη ταλέντου στην πληροφορική!
  • Η αξία της τεχνητής νοημοσύνης στις τηλεπικοινωνίες
    Οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν εντοπίσει τη δυνητική αξία της Generative AI (GenAI) στην ανάπτυξη των υπηρεσιών και τη λειτουργία τους, ενώ σχεδόν οι μισοί αναμένεται να την υιοθετήσουν για διάφορες περιπτώσεις χρήσης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 102 telcos από την Amazon Web Services (AWS). Με βάση το feedback από ανώτερα στελέχη στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό, η υιοθέτηση είναι σχετικά γρήγορη και ευρεία. Σύμφωνα με την AWS, το 19% των παρόχων έχουν εφαρμόσει ή βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής ενός use case γύρω από την GenAI, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, με το 21% των ερωτηθέντων στη Βόρεια Αμερική να δραστηριοποιούνται γύρω από σχετικές εφαρμογές GenAI και μόλις το 16% στην Ασία-Ειρηνικό.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
  • Ανεβαίνει η Ελλάδα σε θέματα καινοτομίας
    Στη 42η θέση του Global Innovation Index 2023 βρέθηκε η Ελλάδα, μεταξύ 132 χωρών, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών.
    Το 2022, η χώρα μας βρέθηκε στην 44η θέση, το 2021 στην 47η και το 2020 στην 43η.
    Πιο συγκεκριμένα, κατατάσσεται 37η μεταξύ του γκρουπ των 50 χωρών υψηλού εισοδήματος και 27η μεταξύ των 39 οικονομιών της Ευρώπης. Παρουσιάζει καλύτερη απόδοση στις εκροές καινοτομίας από ότι στις εισροές το 2023, καθώς κατατάσσεται 42η στις εισροές και 41η στις εκροές.
    Η Ελλάδα κατέχει υψηλότερη θέση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και έρευνα (29η), υποδομές (38η) και δημιουργικά αποτελέσματα (39η), ενώ βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση στο market sophistication (66η), τους οργανισμούς (63η) και την επιχειρηματική πολυπλοκότητα (62η).
  • Αυξάνονται οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη
    Τα τελικά στοιχεία για το 2021 δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησε 331 δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση 6,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (σχεδόν 310 δισεκατομμύρια ευρώ).
    Σε σύγκριση με το 2011, σημειώθηκε αύξηση 45,0%. Αυτοί οι ρυθμοί μεταβολής είναι σε τρέχουσες τιμές, που σημαίνει ότι αντικατοπτρίζουν τόσο τις μεταβολές των τιμών, όσο και τις πραγματικές αλλαγές στο επίπεδο των δαπανών.
    Όσον αφορά στην ένταση Ε&Α, δηλαδή τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα στοιχεία δείχνουν μια ελαφρά μείωση από 2,30% το 2020, σε 2,27% το 2021. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021, μετά τη σημαντική πτώση το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
  • Κυβερνοεπιθέσεις: Στο στόχαστρο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ:
    Σύμφωνα με έκθεση της Microsoft, την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που εκπορεύθηκαν από κυβερνήσεις, σε περισσότερες από 120 χώρες.
    Κατά την ίδια περίοδο, η εταιρεία αναφέρει πως απέτρεψε 237 δισεκατομμύρια απόπειρες υποκλοπής κωδικών.
    Σύμφωνα με το Digital Defense Report 2023, την περασμένη χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση επιθέσεων κατασκοπευτικού χαρακτήρα, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν, σύμφωνα με την Microsoft, από εθνικές κυβερνήσεις και καθεστώτα. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε αυξητική τάση και στις επιχειρήσεις επιρροής στον κυβερνοχώρο.
    Τα στοιχεία δείχνουν πως σχεδόν οι μισές από αυτές τις επιθέσεις στόχευσαν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και περισσότερο από το 40% στράφηκαν εναντίον κυβερνητικών ή ιδιωτικών οργανισμών που εμπλέκονται στην κατασκευή και τη συντήρηση υποδομών ζωτικής σημασίας.
  • Accenture: Οι CEO ανησυχούν για τις κυβερνοεπιθέσεις
    Σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture, 74% των CEOs ανησυχεί για την ικανότητα των οργανισμών τους να αποτρέψουν ή να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες από μια κυβερνοεπίθεση, παρά το γεγονός ότι 96% εξ αυτών δήλωσε ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης και σταθερότητας.
    Η μελέτη της Accenture με τίτλο «The Cyber-Resilient CEO» βασίζεται σε έρευνα 1.000 CEOs από μεγάλους οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και επισημαίνει τον αντενεργό τρόπο με τον οποίο οι CEOs αντιμετωπίζουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
    Το γεγονός αυτό αυξάνει τόσο τον κίνδυνο επιθέσεων όσο και το κόστος ανταπόκρισης και αποκατάστασης τυχόν ζημιών.
    Σημειώνεται ότι 60% των CEOs δήλωσε ότι οι οργανισμοί τους δεν ενσωματώνουν την κυβερνοασφάλεια σε επιχειρηματικές στρατηγικές, υπηρεσίες ή προϊόντα εξαρχής, ενώ 44% των CEOs πιστεύουν ότι η κυβερνοασφάλεια απαιτεί δραστική παρέμβαση σε επίπεδο περιστατικού, παρά συνεχή παρακολούθηση και προσοχή.
    Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις επιχειρήσεις. Κάλλιο κυβερνόδενε, παρά κυβερνογύρευε…
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
  • Singular Logic
    Κάποιοι είναι κερδισμένοι σήμερα -ως νέοι άρχοντες- κάποιοι είναι χαμένοι και κάποιοι αγωνιούν. Υπάρχει ωστόσο μία εταιρεία που είναι πάντα κερδισμένη και οι εκλογές είναι βούτυρο στο ψωμί της. Ο λόγος είναι ότι από τις συγκεκριμένες εκλογές θα βάλει στο ταμείο της 5,5 εκατ.ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Ανάλογα έσοδα υπήρξαν στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου (5,7 εκατ.ευρώ), ενώ στις εκλογές του Ιουνίου το συμβόλαιο ήταν 5,33 εκατ.ευρώ. Έτσι φέτος, μόνο από τις εκλογές, η Singular Logic -θυγατρική της Space Hellas- αναμένεται να κερδίσει πάνω από 15 εκατ.ευρώ, μόνο από τις εκλογικές αναμετρήσεις.
  • ΕΥ Attractiveness Survey: Η Πληροφορική προσελκύει επενδύσεις
    Σύμφωνα με την έρευνα ΕΥ Attractiveness Survey Ελλάδα 2023, ο τομέας του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής εξακολουθεί να προσελκύει τη μερίδα του λέοντος των άμεσων ξένων επενδύσεων, με 20% του συνόλου.
    Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι επαγγελματικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (13%), καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση, κατά 27%. Σημαντικό, αλλά μειωμένο, μερίδιο των επενδύσεων κατευθύνθηκε στους τομείς του εξοπλισμού μεταφορών (8%), μεταφορών και logistics (7%) και μηχανολογικού εξοπλισμού (6%).
    Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη εμφανίζεται μειωμένος κατά 7% το 2022, η συμμετοχή των έργων αυτών στο σύνολο των ΑΞΕ στην Ευρώπη, συμβαδίζει με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, του 10%.
    Κρατήστε αυτό: μία στις τρεις επιχειρήσεις σκοπεύει να αυξήσει το αποτύπωμά της στον κρίσιμο τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στην Ελλάδα (33%), έναντι 64% στο σύνολο της Ευρώπης. Μήπως θα έπρεπε να το αλλάξουμε;
  • Info Quest Technologies: Μπήκε στα Best Workplaces
    H Info Quest Technologies συμπεριλαμβάνεται φέτος για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή λίστα Best Workplaces 2023, η οποία περιλαμβάνει τις 150 καλύτερες Ευρωπαϊκές εταιρείες ως προς το εργασιακό τους περιβάλλον. Η φετινή λίστα αποτελείται από 25 πολυεθνικές, 25 μικρές εταιρείες με 10-49 εργαζόμενους, 50 μεσαίες με 50-499 εργαζόμενους και 50 μεγάλες με περισσότερους από 500 εργαζόμενους, οι οποίες ξεχώρισαν από τις 3.350 εταιρείες που συμμετείχαν στον θεσμό.
  • FREENOW: Γιόρτασε τα γενέθλιά της
    Η FREENOW γιόρτασε με ενθουσιασμό την επέτειο ενός έτους στην ελληνική αγορά. Για να σηματοδοτήσει αυτό το γεγονός, η εταιρεία διοργάνωσε μια εκδήλωση αφιερωμένη στους συνεργάτες οδηγούς ταξί που έχουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του Νο1 Taxi App στην Ελλάδα. Πάνω από 100 συνεργάτες οδηγοί ταξί της FREENOW από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ στην εφαρμογή είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 1,2 εκατομμύρια χρήστες.
  • Apple: Τρέχει και στην πίστα της αγοράς με F1
    Σύμφωνα με το περιοδικό Business F1, η Apple εξετάζει μια σημαντική επένδυση στον αθλητισμό και στη Formula 1, με μια προσφορά περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να κάνει την Apple τον μοναδικό κάτοχο των δικαιωμάτων streaming των αγώνων Formula 1, διπλασιάζοντας τα τρέχοντα κέρδη της Formula 1 από τα παγκόσμια τηλεοπτικά της δικαιώματα.
  • BlackBerry: Έμφαση στο ΙοΤ και στην Κυβερνοασφάλεια
    Η BlackBerry ανακοίνωσε το σχέδιό της να διαχωρίσει τις μονάδες Internet of Things (IoT) και κυβερνοασφάλειας, στοχεύοντας σε μια IPO για την επιχείρηση IoT. Οι μετοχές της BlackBerry αυξήθηκαν κατά πάνω από 4% μετά την ανακοίνωση. Η BlackBerry, διέκοψε τη δραστηριότητα στην κινητή τηλεφωνία της πέρυσι.
  • Huawei: Επενδύσει σε 28 χώρες στην Αφρική
    Η Huawei ανακοίνωσε μια επενδυτική πρωτοβουλία πέντε ετών, που ανέρχεται σε 430 εκατομμύρια δολάρια, για τις 28 αφρικανικές χώρες βόρεια του ισημερινού.
    Αυτή η στρατηγική αποτελεί ένα σχέδιο για το ψηφιακό και τεχνολογικό μέλλον της Αφρικής, επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογιών, ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η μεταφορά, οικονομικά, γεωργία και εξόρυξη. Η επένδυση περιλαμβάνει 200 εκατομμύρια δολάρια για το πρώτο public cloud center της περιοχής με πάνω από 200 υπηρεσίες cloud, και άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των τοπικών συνεργατών λογισμικού και καναλιών.
  • Flip.ro: Τώρα και στην Ελλάδα η θυγατρική της eMag!
    Η Flip.ro, μια ρουμανική startup που ειδικεύεται στην πώληση ανακασκευασμένων smartphone και τάμπλετ, επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την τέταρτη χώρα λειτουργίας μετά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
    Οι καταναλωτές στην Ελλάδα μπορούν να αγοράσουν τις ανακυκλωμένες συσκευές στο Flip.gr, και τα προϊόντα θα παραδοθούν από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Βουκουρέστι. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η eMag έχει ενδιαφερθεί και για την Κωτσόβολος.
  • Quest και Profile: Νέο πληροφοριακό σύστημα για το ΜΤΣ
    Σε λειτουργία έχει τεθεί το νέο πληροφορικό σύστημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, έργο συνολικής αξίας 4 εκατ. ευρώ, το οποίο τρέχει η Unisystems του ομίλου Quest και η Profile.
    Το έργο αφορά την ψηφιοποίηση του φυσικού, έγχαρτου αρχείου και την απολύτως ψηφιακή συνολική εξυπηρέτηση όλων των φορέων που σχετίζονται με τον οργανισμό.
    Στο πλαίσιο του έργου, έχει υλοποιηθεί Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) και διαδικτυακή πύλη, θα ψηφιοποιηθεί το έγχαρτο αρχείο, θα αναπτυχθούν ψηφιακές υπηρεσίες και θα υλοποιηθούν ενοποιημένες υπηρεσίες διαλειτουργικότητας με τρίτα συστήματα.
  • Αναδιπλούμενα κινητά: Σώζουν την παρτίδα και τις πωλήσεις!
    Σε θετικό έδαφος, κόντρα στη γενικότερη πτώση της αγοράς smartphones, κινούνται οι πωλήσεις αναδιπλούμενων κινητών, των γνωστών foldables.
    Αν και οι συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις smartphones μειώθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2023, οι αποστολές αναδιπλούμενων αυξήθηκαν.
    Για την ακρίβεια, η παγκόσμια αγορά πτυσσόμενων smartphones αυξήθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2023 φτάνοντας τις 2,1 εκατ. μονάδες, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Counterpoint Research.
    Αυτή η ανάπτυξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη της παγκόσμιας αγοράς smartphones, η οποία παρουσίασε πτώση 9% στις αποστολές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, φτάνοντας τα 268 εκατ. συσκευές.
    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παγκόσμια αγορά αναδιπλούμενων αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη το 2024, λόγω της εισαγωγής foldable προϊόντων με χαμηλότερες τιμές. Γενικά, ο τομέας των πτυσσόμενων smartphones συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή και διαρκή ανάπτυξη”, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Counterpoint Research (Global foldable smartphone tracker).
GY-1537-600X80-1
  • Μελέτη για τα οικοσυστήματα κινητής
    Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν μια μελέτη για τα οικοσυστήματα κινητής, με στόχο να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αντίδραση από τους τεχνολογικούς κολοσσούς Apple και Google στην τήρηση των νέων κανονισμών τεχνολογίας.
    Η Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), που εφαρμόστηκε τον Μάιο, υποχρεώνει την Apple και την Google να επιτρέπουν εφαρμογές ή καταστήματα εφαρμογών τρίτων στις συσκευές iOS και Android, και να διευκολύνουν τη διαδικασία για τους χρήστες να αλλάξουν από τις προεπιλεγμένες εφαρμογές σε ανταγωνιστικές.
  • Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Μήνυση κατά του Musk
    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) προχώρησε σε μήνυση κατά του Elon Musk, σε μια προσπάθειά της να αναγκάσει τον δισεκατομμυριούχο να καταθέσει για την αγορά του Twitter πέρυσι. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την SEC ισχυρίστηκαν στην καταγγελία που κατατέθηκε στη Καλιφόρνια ότι ο Musk δεν εμφανίστηκε για μια κατάθεση της 15ης Σεπτεμβρίου, μετά από κλήτευση η οποία επιδόθηκε στον CEO της Tesla τον Μάιο του 2023. Σε γενικές γραμμές, η SEC είπε ότι η έρευνα συνδέεται με το εάν κάποιος διέπραξε απάτη σε τίτλους κατά την αγορά μετοχών του Twitter πέρυσι καθώς ο Musk αγόραζε μετοχές της εταιρείας. Ο Muck ολοκλήρωσε την εξαγορά του Twitter τον Οκτώβριο σε μια συμφωνία αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη σε αρχαιολογικούς χώρους:
    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου «Ανάπτυξη & Εφαρμογή Ψηφιακών Διαδραστικών Υπηρεσιών και Περιεχομένου για τη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη σε Αρχαιολογικούς Χώρους, Μουσεία, Μνημεία και Ιστορικούς Τόπους με τη χρήση Καινοτόμων Τεχνολογιών και Ανοιχτών Συστημάτων», προϋπολογισμού 29,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να αναβαθμιστεί το υπάρχον σύστημα Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου (E-ticketing) και ελέγχου επισκεπτών, από τους 28 επισκέψιμους χώρους στους 100, στο σύνολο τους, ενώ θα αναπτυχθούν και θα διασυνδεθούν με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κι άλλες ψηφιακές υπηρεσίες – εφαρμογές προσωποποιημένης πληροφόρησης (applications) με τη χρήση καινοτόμων διαδραστικών εργαλείων για τους χώρους και τα μουσεία με υψηλή επισκεψιμότητα.
600x80 LTBC digital banner
  • Στα 899 δισ. ευρώ το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο
    Το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου για το 2023, αυξήθηκε σε 899 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, παρά τις προκλήσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οικονομική αστάθεια, σύμφωνα με έκθεση της Ecommerce Europe και της EuroCommerce.
    Η έκθεση υπογραμμίζει τον ρόλο του πληθωρισμού στην αύξηση του τζίρου και τονίζει την ανθεκτικότητα του τομέα και την αναμενόμενη ανάπτυξή του το 2023.
    Το 2022, η κύρια πρόκληση για τις αγορές του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων. Αυτό είχε σημαντική επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, μείωσε τον όγκο και αύξησε τις τιμές.
    Η μείωση του όγκου των πωλήσεων αντισταθμίζεται κάπως από την αύξηση των αγορών υπηρεσιών στο διαδίκτυο – όπως τα ταξίδια και ο ελεύθερος χρόνος – μετά την λήξη του lockdown λόγω του Covid-19.
  • Αύξηση στις διανυκτερεύσεις στα καταλύματα
    Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η ΕΕ είδε μια αύξηση 15,8% στις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, φτάνοντας τις 153 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
    Αυτές οι κρατήσεις έγιναν μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group ή TripAdvisor, δείχνοντας σημαντική ανάπτυξη. Τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, καταγράφηκαν ρεκόρ αριθμών διανυκτερεύσεων, με τον Ιούνιο να φτάνει συνολικά τις 58,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
    Το πρώτο εξάμηνο του 2023 είδε περίπου 237 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 18,8% από το 2022 και υπερβαίνοντας τα προ-πανδημικά επίπεδα. Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύτηκαν από την Eurostat, συλλεγμένα από τέσσερις διαδικτυακές πλατφόρμες ως μέρος μιας συμφωνίας του 2020 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • TikTok: Σταμάτησε την online λιανική πώληση στην Ινδονησία
    Το TikTok σταμάτησε την online λιανική του δραστηριότητα στην Ινδονησία, μετά από απαγόρευση των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων από την ινδονησιακή κυβέρνηση.
    Ο νέος κανονισμός της κυβέρνησης απαγορεύει στις εταιρείες κοινωνικών μέσων να διευκολύνουν τις πωλήσεις προϊόντων στις πλατφόρμες τους, στοχεύοντας στην προστασία των μικρών επιχειρήσεων από τον ανταγωνισμό του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για το TikTok σε μια μεγάλη αγορά. Η εισροή φθηνών εισαγόμενων αγαθών που πωλούνται online έχει επηρεάσει τα κέρδη των φυσικών καταστημάτων στην Ινδονησία.
  • Ναυαρχίδα του e-commerce η Μεγάλη Βρετανία
    Ναυαρχίδα της αγοράς e-commerce στην Ευρώπη αναδεικνύεται η Μεγάλη Βρετανία, η οποία παράγει τη μερίδα του λέοντος των online Β2C πωλήσεων που γίνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
    Από τα €899 δισ., που ήταν ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη τα €291 δισ. προήλθαν από ηλεκτρονικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία.
    Οι άλλες κορυφαίες χώρες στον τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου B2C το 2022 ήταν η Γαλλία με €146 δισ., η Γερμανία με €102 δισ. και η Ισπανία με €72 δισ. Στο μεταξύ, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης (χωρίς προσαρμογή για την πληθωρική έκρηξη) στον τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου καταγράφηκαν στην Εσθονία (106%), τη Ρουμανία (51%), τη Βουλγαρία (31%), την Ισπανία (31%) και το Βέλγιο (22%).
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
  • Τέλος η βραχυχρόνια μίσθωση στην Φλωρεντία
    H γενέτειρα της Αναγέννησης κι ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά αξιοθέατα της Ευρώπης έφτασε στα όρια της.
    Η Φλωρεντία δεν θα επιτρέπει πλέον τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο ιστορικό της κέντρο, εν μέσω κατακραυγής από τους κατοίκους, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν στέγη. Η νέα νομοθεσία, που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα, ορίζει ότι όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να ενοικιάσουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τα σπίτια και τα διαμερίσματά τους, μόνο εφόσον αυτά βρίσκονται εκτός του ιστορικού κέντρου.
    Όσοι ήδη έχουν καταχωρήσει το ακίνητό τους σε σχετική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης που υπάρχει, μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
  • Πάνω από 870 εκατ. δολάρια σήκωσαν οι ελληνικές startups
    Κεφάλαια άνω των 870 εκατ. δολαρίων έχουν σηκώσει μέσα στο 2023 ελληνικές startups, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
    Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων γνώρισε παγκοσμίως μεγάλη άνθηση στα «δύσκολα» χρόνια του κορονοϊού, όπου πολλοί νέοι κυρίως επιχειρηματίες, με κίνητρο την αυξημένη ζήτηση για νέα τεχνολογικά εργαλεία, έστησαν και έφτιαξαν τις δικές τους επιχειρήσεις, οι οποίες όντας πρωτοποριακές, κατάφεραν να αντλήσουν μεγάλο όγκο κεφαλαίων από ξένους κολοσσούς και funds. Το 2023, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων, η ανάπτυξη δεν ήταν αυτή που αναμενόταν. Σύμφωνα με έρευνες, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 το σύνολο των χρηματοδοτήσεων μειώθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
600x80 avm 7-7-20 sent
  • Public Group: Career Day στο Σύνταγμα στις 11 Οκτωβρίου
    Το Public Group, το No1 OmniChannel group λιανικής σε Ελλάδα και Κύπρο πραγματοποιεί στις 11 Οκτωβρίου την πρώτη Career Day για υποψήφιους εργαζόμενους με δυναμικές ευκαιρίες εργασίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο café του Public Συντάγματος, από τις 10:00 έως τις 17:00 και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το εύρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας, αλλά και να συνομιλήσουν με τους υπεύθυνους από διάφορα τμήματα και καταστήματα του Group.
    Παράλληλα, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μοναδικά και ενδιαφέροντα case studies και success stories ανθρώπων που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο Public Group. Η Public Career Day απευθύνεται σε όσους και όσες βρίσκονται σε διερεύνηση του επόμενου επαγγελματικού βήματος, διαθέτουν έντονο πάθος για καινοτομία και αναζητούν ένα περιβάλλον που προσφέρει δυνατές εμπειρίες και έντονες προκλήσεις εντός ενός δυναμικού οικοσυστήματος.
  • Χριστίνα Κουτρομάνου: Business Unit Director στη Hill+Knowlton
    Η Χριστίνα Κουτρομάνου αναλαμβάνει τον ρόλο της Business Unit Director στη Hill+Knowlton Strategies. Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην εταιρική επικοινωνία και πάνω από 70 εταιρείες και brands, καθώς και 9 βραβεία υψηλού κύρους στο portfolio της, η Κουτρούμανου έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση, τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Η εμπειρία της περιλαμβάνει την Weber Shandwick, την Aia Relate, την mscomm, την North Star και την V+O. Το 2017, εντάχθηκε στην Hill+Knowlton Athens.
  • Οι διακρίσεις που απονεμήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αντανακλούν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τα στελέχη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο καθημερινά. Ακόμη, αντανακλούν το καταπληκτικό έργο που είχε γίνει από τον Κυριάκο Πιερρακάκη με την ομάδα του. Είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι για τους ανθρώπους μας και τα έργα τους που αναγνωρίζονται και διεθνώς, και δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε ψηφιακά, την ίδια πορεία.
    Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Sony Interactive Entertainment επιβεβαίωσε ότι οι προσωπικές πληροφορίες περίπου 7.000 πρώην και νυν υπαλλήλων της εκτέθηκαν ως μέρος κυβερνοεπίθεσης που έλαβε χώρα τον Ιούνιο.
Η παραβίαση δεδομένων πραγματοποιήθηκε από την ομάδα ransomware Clop και τώρα η Sony επικοινωνεί με όσους επηρεάστηκαν, προσφέροντας υπηρεσίες credit monitoring και αποκατάστασης ταυτότητας.
Όπως έγινε γνωστό, τα ευαίσθητα data έγιναν προσβάσιμα μέσω μιας ευπάθειας (που έχει πλέον διορθωθεί) στην πλατφόρμα μεταφοράς αρχείων MOVEit της Sony, που επέτρεψε σε έναν «μη εξουσιοδοτημένο φορέα» να κατεβάσει τα αρχεία που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες.
Η developer του MOVEit Progress Software επισήμανε την ευπάθεια τρεις ημέρες μετά την επίθεση, στις 31 Μαΐου.
Η Sony ανακάλυψε τις μη εξουσιοδοτημένες λήψεις στις 2 Ιουνίου και έβγαλε την πλατφόρμα εκτός σύνδεσης. Παράλληλα, ξεκίνησε έρευνα με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο και ενημέρωσε τις αρχές επιβολής του νόμου. Σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Maine, 6.791 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί.
Αυτή είναι η δεύτερη παραβίαση δεδομένων που ήρθε πρόσφατα στο φως για τη Sony.
Τον περασμένο μήνα, μια διαφορετική ομάδα ισχυρίστηκε ότι είχε χακάρει όλα τα συστήματά της και πωλούσε τα δεδομένα μετά την άρνηση της εταιρείας να πληρώσει. Δύο ημέρες μετά την είδηση, το Cyber Security Connect ανέφερε ότι ένα άλλο άτομο εμφανίστηκε ισχυριζόμενο ότι έχει χακάρει τη Sony και διέρρευσε διαπιστευτήρια για ορισμένα από τα εσωτερικά συστήματα.
cl8-sept-2019-600x80
Από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν τα νέα iPhone 15, αρκετοί ήταν οι χρήστες που παρατήρησαν προβλήματα, με σημαντικότερο την υπερθέρμανση της συσκευής.
Αρχικά, οι περισσότεροι πίστευαν ότι το πρόβλημα συνδεόταν με το νέο πλαίσιο τιτανίου, η Apple όμως ανέφερε ότι τα θέματα δε συνδέονται με την κατασκευή και θα επιληφθεί του ζητήματος με νέο update.
Μένοντας πιστή στην υπόσχεσή της, η εταιρεία κυκλοφόρησε σήμερα, 5 Οκτωβρίου, μια νέα ενημέρωση λογισμικού για iPhone και iPad. Το iOS 17.0.3 και το iPadOS 17.0.3 είναι πλέον διαθέσιμα. Σημειώνεται ότι το update δεν αφορά μόνο στα iPhone 15, αλλά όλες τις συσκευές που κυκλοφόρησαν από το 2018 και μετά.
Σημειώνεται ότι οι χρήστες δε θα πρέπει να περιμένουν νέα χαρακτηριστικά το iOS 17.0.3, καθώς πρόκειται για μια ενημέρωση που στοχεύει αποκλειστικά στην επίλυση σφαλμάτων.
Πάντως για να τελειώνει το θέμα με την υπερθέρμανση ο υπογράφων μετά από μία βδομάδα συμβίωσης με ένα iPhone 15 Pro Max δεν έχει παρατηρήσει κανένα πρόβλημα!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Google αποκάλυψε, εκτός από τη σειρά Pixel 8, και το ολοκαίνουριο smartwatch Pixel Watch 2.
Ενώ στο σχεδιασμό του εν λόγω wearable δεν είδαμε αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς, υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις που αξίζει να αναφερθούν.
Το πρώτο χαρακτηριστικό που κάνει τη διαφορά είναι η υιοθέτηση από την εταιρεία του Snapdragon W5+ Gen 1, που έρχεται να αντικαταστήσει το Exynos 9110 chip που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη έκδοση.
Αυτή η μετάβαση θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο performance και την ενεργειακή απόδοση της συσκευής, παρατείνοντας ενδεχομένως και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας των 306mAh. Σύμφωνα με τη Google, ακόμη και στην περίπτωση που το feature "Always On Display" είναι συνεχώς ενεργό, η μπαταρία μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από 24 ώρες με μία μόνο φόρτιση.
Στα λοιπά χαρακτηριστικά συγκαταλέγεται μια OLED οθόνη ανάλυσης 384 x 384 pixels και μεγέθους 1.2 ιντσών και αισθητήρες για την παρακολούθηση του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα, για την παρακολούθηση άγχους και ύπνου, που ενισχύουν τη χρησιμότητά του ως "βοηθό" για την επίτευξη στόχων υγείας και φυσικής κατάστασης.
Επιπλέον, το Pixel Watch 2 διαθέτει πιστοποίηση IP68, που το καθιστά κατάλληλο για κολύμπι σε πισίνες και κυκλοφορεί στην έκδοση μόνο Bluetooth, με τιμή 350 $ και την παραλλαγή LTE, με συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας 4G LTE, διαθέσιμη για 400 $. Και τα δύο μοντέλα θα είναι διαθέσιμα σε 30 χώρες στις 12 Οκτωβρίου.
facebook twitter youtube instagram linkedin