weekly D 21-1-22 sent

Εργαλεία Υπάρχουν: the sequel

Σε δεύτερες σκέψεις έχει μπει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την ανάπτυξη μικροδορυφόρων.
Βλέποντας την ταχεία εξέλιξη των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, με αποκορύφωμα τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, εκτιμά ότι η μείζονα ανάγκη δεν είναι οι τηλεπικοινωνίες, αλλά η γεωεπισκόπηση και οι δυνατότητες να έχουμε ακριβείς, τακτικές και πολυεπίπεδες εικόνες από το διάστημα για τη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες τεχνολογίες.
Η επαναξιολόγηση που ανακοίνωσε το υπουργείο, οδήγησε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) -που διαχειρίζεται και τα χρήματα- να ακυρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο, αναμένοντας νέες προτάσεις και αναθεωρημένο σχέδιο.
Όπως και να έχει, από τη συνολική χρηματοδότηση εκ του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα 70 εκατ. έχουν ήδη διατεθεί, κυρίως για το πιλοτικό πρόγραμμα κατασκευής νανοδορυφόρων, και άρα απομένουν 130 εκατ. προς χρήση.
Βέβαια, το ζητούμενο είναι αν το υπουργείο θα καταφέρει να σχεδιάσει ταχέως νέες δράσεις που θα απορροφήσουν τα αδιάθετα κονδύλια. Και κυρίως αν τα αδιάθετα κονδύλια φτάνουν. Διότι, δεν θα θέλαμε να δούμε τα χρήματα να δαπανηθούν σε π.χ. μελέτες και να καταλήξουμε να αγοράζουμε φωτογραφίες από τις εταιρείες που τις προσφέρουν.
Θεωρούμε, ότι υπάρχουν λύσεις για αγορά δορυφορικών δεδομένων, ενώ είναι σίγουρο ότι δεδομένα υψηλής ακριβείας μπορούν να συλλεγούν με πτήσεις drones, χωρίς ιδιαίτερα κόστη και με πολυεπίπεδες μετρήσεις και απεικονίσεις.
Όπως είχαμε γράψει δύο εβδομάδες πριν, με τίτλο «Εργαλεία Υπάρχουν», και με αφορμή τις θηριώδεις απώλειες από τις πυρκαγιές, οι τηλεπικοινωνίες, το ΙοΤ και τα drones, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αντιμετώπιση των φαινομένων, με τη συνεργασία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, να είναι καταλυτική για τον εντοπισμό των κινδύνων και τη θωράκιση της χώρας.
Χθες ήταν οι πυρκαγιές, σήμερα είναι οι πλημμύρες, και αύριο θα είναι τα χιόνια, οπότε δεν πρόκειται για ένα εποχιακό έργο, αλλά για έναν συνολικό σχεδιασμό, με αρχή τα σωστά δεδομένα και στόχο την έγκαιρη δράση.
Άλλωστε, όπως φαίνεται, τα όρια που είχαν ως τώρα τεθεί από τον σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, μετατοπίζονται συνεχώς, και η κυβέρνηση καλείται να ακολουθήσει -και γιατί όχι, να προλάβει- με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Είναι πολλά τα δεδομένα, Δημήτρη

Οι πληροφορίες που είχαμε ήταν διασταυρωμένες και επιβεβαίωναν ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, παραδίδοντας τη σκυτάλη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον Δημήτρη Παπαστεργίου, τον είχε ενημερώσει ότι το επόμενο μεγάλο έργο στην πλατφόρμα του gov.gr θα πρέπει να είναι η κυβερνοασφάλεια.
Οι γνωρίζοντες, μας λένε ότι η ταχύτητα με την οποία το gov.gr ενσωμάτωσε τόσες ψηφιακές διαδικασίες, διασύνδεσε συστήματα, και διευκολύνει καθημερινά τις συναλλαγές με το Δημόσιο, άφησε αναγκαστικά πίσω το κομμάτι της ασφάλειας.
Έτσι, το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη νέα του ηγεσία, θα αφορά την κυβερνοασφάλεια, και πρόκειται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή.
Όπως μας ενημέρωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός ΝΠΔΔ, ο οποίος θα αποκτήσει οριζόντια εποπτεία στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας, και θα βάλει κάτω από την ομπρέλα του περίπου 2.000 φορείς και κρίσιμες υποδομές, ορισμένες εκ των οποίων ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα.
Μία από τις πρώτες προτεραιότητές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι να σταματήσουμε να διακινούμε αρχεία PDF μέσα από το gov.gr, τόσο γιατί δεν έχουν την απαιτούμενη ασφάλεια, όσο και γιατί δεν παύουν να είναι έγγραφα η έκδοση των οποίων θα μπορούσε άνετα να υποκατασταθεί από έναν αριθμό επιβεβαίωσης, ένα barcode, ή ένα security check, για περισσότερη αυτοματοποίηση και ασφάλεια.
Επίσης, ο νέος υπουργός έχει βάλει στόχο να ξεκολλήσει το πολύπαθο Σύζευξις 2, βλέποντας σοβαρά προβλήματα στην υλοποίησή του, ειδικά στο κομμάτι των συνδέσεων μέσα στα κτήρια.
Το σημαντικότερο θέμα είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ασυμβατότητες του εξοπλισμού που έχει αγοραστεί, και έχει προδιαγραφές πριν από μία δεκαετία, με τις σημερινές τεχνολογίες.
Εδώ λογικά θα δούμε αναθεωρήσεις προδιαγραφών για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που δεν έχει αγοραστεί ακόμη, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στον σχεδιασμό.
Μάλιστα γίνεται όλο και πιο σοβαρή η εξέλιξη να πάμε σε ένα νέο σχεδιασμό, ένα «Σύζευξις 3» αν θέλετε, πιο άμεσο και πιο γρήγορο, για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της δημόσιας διοίκησης.

H Ελλάδα πνίγεται στη λάσπη και η τεχνολογία σώζει ζωές!

Ζούμε μία εθνική τραγωδία! Με τις φωτιές και τις πλημμύρες βιώνουμε μία τεράστια οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, οι συνέπειες της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές.
Απλά, σκεφτείτε ότι στις πληγείσες περιοχές -που παράγουν το 5,5% του ΑΕΠ- έχει καταστραφεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Η πραγματική έκταση γίνεται γνωστή τώρα, που σιγά - σιγά γίνεται η απόσυρση των υδάτων, αποκαλύπτοντας τις πληγές που προσκλήθηκαν στη φύση, την οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων.
Γιατί, και πολύ σωστά, στην αρχή δόθηκε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και στο πως θα απαλύνθεί ο πόνος των ανθρώπων που βιώνουν αυτή την τραγωδία. Διότι, άλλο να το βλέπεις από την TV, και να σε συγκλονίζει και άλλο να το ζεις και να νιώθεις στο πετσί σου τις συνέπειες.
Είναι λοιπόν προς τιμήν και των τριών δικτύων που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να συνδράμουν όπου υπήρχε ανάγκη, προσπαθώντας να διευκολύνουν τους συνανθρώπους μας στις δυσκολίες που βιώνουν. Μπράβο λοιπόν και στους τρεις, που έκαναν απλά ότι έπρεπε! Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο…
Από κοντά και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στα… πάτρια εδάφη και προσπάθησε να βοηθήσει, ώστε να απαλύνουν οι δυσμενείς συνέπειες για τους συνανθρώπους μας.
Ούτε από αυτόν, που έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε καλά, περιμέναμε τίποτα λιγότερο. Πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή!
Ωστόσο, αν θα έπρεπε να δώσουμε ένα μόνο βραβείο, αυτό θα πήγαινε στο πνεύμα αλληλεγγύης και τον εθελοντισμό, που έδειξε ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα σ’ αυτόν τον τόπο.
Αν προκύπτει ένα ηθικό δίδαγμα -στη λογική ουδέν κακόν αμιγές καλού- είναι πως όταν δεν αλλάζουμε, και δεν παίρνουμε το μήνυμα που μας έφερε ο Ιανός, βουλιάζουμε…
Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνουμε τον ρόλο της κινητής τηλεφωνίας, τόσο στην προειδοποίηση για τον κίνδυνο (112), όσο και στη διάσωση και την ελπίδα, αφού ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας των αποκλεισμένων συνανθρώπων μας.
Ειδικά για το 112 όλοι επιβεβαιώνουν τη σημασία του και το γεγονός ότι έχει σώσει ζωές, σε κάθε φυσική καταστροφή, και δεν είναι λίγες αυτές που αντιμετωπίσαμε. Ωστόσο, κάποιοι παραπονέθηκαν ότι π.χ. στο Ν. Πήλιο, αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές, δεν μπορούσαν να λάβουν το μήνυμα, λόγω ελλιπούς κάλυψης από τα δίκτυα κινητής.
Αιτία, οι αντιδράσεις από κάποιους -ψεκασμένους ή μη- που κατάφεραν να θέσουν σε σιγή τους σταθμούς βάσης, είτε δικαστικά, είτε με τη βία των συλλογικοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ενδεχομένως να ευθύνονται για απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Είναι προφανές, ότι αυτή τη στιγμή η Πολιτεία έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα -όπως τα 2 δις και βάλε των αποζημιώσεων- αλλά μήπως θα έπρεπε να κατοχυρωθεί η δια νόμου κάλυψη; Η κινητή τηλεφωνία εκτός όλων των άλλων είναι -αποδεδειγμένα- και πολύτιμο εργαλείο.
Αυτό που θεωρητικά θα ήταν η πιο δυνατή είδηση της εβδομάδας -αφού την περιμέναμε 13 χρόνια- ήταν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS σε investment grade. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα και έπονται οι αξιολογήσεις από την S&P (20 Οκτωβρίου) και τη Fitch (1 Δεκεμβρίου). Αμήν και πότε!
Και επειδή η ζωή συνεχίζεται, αναφορικά με τα επερχόμενα συνέδρια αν δεν έχετε κάνει ήδη εγγραφή, προλαβαίνετε να κάνετε -δωρεάν- εγγραφή στα εξής:
Στις 5//10 στο Divani Caravel θα έχουμε ένα διπλό συνέδριο: Mobile Connected World: αφιερωμένο στα Smart Cities + Hotel Tech, αφιερωμένο στα Smart Hotels, ενώ στις 25/10 ακολουθεί το ESG Universe αφιερωμένο στην κλιματική κρίση και όχι μόνο.
CU there. Καλή Εβδομάδα!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Nova και ΚτΠ υπέγραψαν σύμβαση ύψους 40 εκατ. ευρώ
  Υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στην Κοινωνία της Πληροφορίας και τη Nova για το έργο "ασφαλής αποθήκευση φυσικών αρχείων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα" προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.
  Το έργο αφορά στην παροχή υπηρεσιών εγκιβωτισμού, καταγραφής, μεταφοράς, ασφαλούς φύλαξης και ασφαλούς διαχείρισης αρχείου δημοσίων φορέων του Δημοσίου, Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης καθώς και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
  Ο συνολικός όγκος αρχείου που αναμένεται να εγκιβωτιστεί και να φυλαχθεί για χρονικό διάστημα έως δύο έτη εκτιμάται σε 1.440.000 κιβώτια που αναλογεί σε περίπου 65.000.000 αρχεία ή άλλως σε 5.760.000 φακέλους.
  Υπεργολάβοι του έργου έχουν οριστεί οι εταιρείες Iron Mountain, Αρχειοθήκη και Record Hubs
  Με αρχηγό τον Αλέξανδρο το συγκεκριμένο τμήμα αποδίδει εξαιρετικά. Άλλωστε, όλοι οι operators γίνονται tech companies. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Ιδιαίτερα αν κλείνεις δουλειές 40 εκατ.!!! Τελικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το El Dorado της αγοράς.
 • Μεγάλη δορυφορική συνεργασία Amazon - Vodafone
  Η Vodafone σχεδιάζει να συνεργαστεί με τον δορυφορικό αστερισμό που ετοιμάζει η Amazon -και που φέρει την ονομασία Project Kuiper- ώστε να επεκτείνει την εμβέλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 4G και 5G στην Ευρώπη και την Αφρική.
  Η βρετανική εταιρεία ανέφερε ότι οι δορυφόροι υψηλού εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης του Project Kuiper θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, με τα βασικά της δίκτυα, εξαλείφοντας την ανάγκη για ασύρματες συνδέσεις που βασίζονται σε οπτικές ίνες κτλ.
  Η Amazon ετοιμάζεται να δοκιμάσει δύο πρωτότυπους δορυφόρους τους επόμενους μήνες, πριν προχωρήσει σε παραγωγή το 2024 για το δίκτυό της, το οποίο θα ανταγωνιστεί το Starlink του Elon Musk, το OneWeb και άλλα.
  Σημαντική συνεργασία, που δείχνει ότι οι δορυφορική υποδομή λειτουργεί συμπληρωματικά με τα επίγεια δίκτυα. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο τον καταναλωτή που θα έχει παντού πρόσβαση - χωρίς «τρύπες» στην κάλυψη.
 • Collateral Damage: Μία ΔΕΘ αλλιώτικη από τις άλλες
  Στο πνεύμα των δραματικών ημερών τα περίπτερα και το κλίμα των εκθετών, δημοσίων και ιδιωτών στην 87η ΔΕΘ στη σκιά των καταστροφών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
  Μια έκθεση στην οποία άκουγες μέσα σου τη βοή των προηγούμενων διοργανώσεων, περασμένων ετών, αλλά φέτος ήταν σιωπηλή, χωρίς πολλούς επισκέπτες, πλην του trade, των εκθετών και ολίγων περαστικών.
  Το εμβληματικό περίπτερο 12 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης άρτια οργανωμένο -με αίσθηση φρεσκάδας- και με ενδιαφέροντες εκθέτες, αλλά χωρίς τον νέο υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου που ως όφειλε -βρέθηκε στην Θεσσαλία, στην πρώτη γραμμή. Και χωρίς κόσμο, τουλάχιστον το πρώτο διήμερο. Κρίμα γιατί είχε -και έχει- μεγάλο ενδιαφέρον.
  Ας είναι η ΔΕΘ η μοναδική παράπλευρη απώλεια -αν και όλοι ξέρουμε ότι -δυστυχώς- δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Σημασία όμως δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα ξανασηκωθείς.
 • Κωτσόβολος: Τον Οκτώβριο οι δεσμευτικές προσφορές
  Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει το due diligence, η ενημέρωση δηλαδή των ενδιαφερομένων, με χωριστές παρουσιάσεις στον καθέναν από αυτούς.
  Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
  Στη συνέχεια, όσοι θελήσουν θα υποβάλλουν τη δεσμευτική τους προσφορά, θα γίνει η αξιολόγηση και κάπου εκεί κοντά στο τέλος του χρόνου θα παρθούν οι αποφάσεις. Η υπομονή είναι μεγάλη αρετή.
  Το βέβαιο είναι ότι κάποιος θα ανοίξει σαμπάνια και κάποιοι θα πιούν πικρό καφέ της παρηγοριάς…
 • Η Quest ενδιαφέρεται σοβαρά για τον Κωτσόβολο
  Νέες επενδύσεις, με την προσοχή φυσικά να στρέφεται στην εξαγορά της Κωτσόβολος, περιμένει η διοίκηση της Quest για το δεύτερο μισό του 2023.
  Ο Απόστολος Γεωργαντζής, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στους αναλυτές, μίλησε για το ενδιαφέρον της Quest για την εξαγορά της Κωτσόβολος, τονίζοντας ότι αυτή τη περίοδο η διοίκηση μελετά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, ώστε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
  Όπως παραδέχτηκε, ο όμιλος ενδιαφέρεται για την Κωτσόβολος και έχει περάσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, ωστόσο μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μετά από ένα με δύο μήνες.
  Ωστόσο όπως είπε, εφόσον υπάρξει λευκός καπνός στη διαδικασία, αυτό θα γίνει στο τέλος του 2023. Το επόμενο διάστημα ο όμιλος αναμένεται να προχωρήσει σε μια αποτίμηση της αξίας της εταιρείας και να υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Currys.
  Δηλαδή, αν η απάντηση είναι Quest, what was the question?
 • Vodafone: Στο επίκεντρο η Κρήτη. Νέος σταθμός προσαιγιάλωσης!
  Η Vodafone Ελλάδας προχωρά στην κατασκευή, λειτουργία και μίσθωση ενός νέου, ουδέτερου σταθμού προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Τυμπάκι της Κρήτης, με στόχο τη σύνδεση της Ελλάδας με μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή καλωδιακά συστήματα και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη.
  Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων στη νότια Κρήτη, ο οποίος προσφέρει μια νέα και ποικιλόμορφη τοποθεσία σε σχέση με τη βόρεια Κρήτη, όπου και συγκεντρώνονται τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια.
  Ο σταθμός θα συνδεθεί με το Ηράκλειο μέσω της κατασκευής νέου αγωγού μήκους 30 χιλιομέτρων και νέων οπτικών ινών 280 μήκους χιλιομέτρων, καθιστώντας τον σταθμό του Τυμπακίου ως τον ιδανικό, κεντρικό κόμβο συνδεσιμότητας στην περιοχή.
  Τα υποθαλάσσια καλώδια είναι οι αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας. Σκεφτείτε πως θα ήταν ο κόσμος μας, αν δεν υπήρχαν… Το ωραίο με τη χώρα μας, είναι ότι έχει “μαγαζί γωνία” ή αν προτιμάτε το γωνιακό οικόπεδο της Μεσογείου…
 • Nova: Σημαντική αύξηση για την κίνηση μέσω 5G
  Πενταπλασιάστηκε η κίνηση δεδομένων 5G σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αποτυπώνοντας άμεσα τα αποτελέσματα του υπό εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος της Nova, που έχει ως στόχο και τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου 5G, που πλέον ξεπερνά σε κάλυψη το 75% της επικράτειας και αγγίζει το 99% σε μεγάλα αστικά κέντρα. Μεγάλη αύξηση, της τάξης του 60%, καταγράφηκε και στην κίνηση δεδομένων συνολικά του δικτύου κινητής Nova.
  Επιπροσθέτως, η κίνηση roaming ήταν επίσης αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 63%, με παράλληλη αύξηση και των επισκεπτών στο δίκτυό της Nova κατά 28%.
  Τα απτά αποτελέσματα του επενδυτικού προγράμματος της Nova αποτυπώθηκαν επίσης και στο «Mobile Network Experience Report» του ανεξάρτητου φορέα OpenSignal.
  Τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας είναι το σύγχρονο ισοδύναμο ενός τζίνι σε ένα μπουκάλι. Τρίψτε το (πληκτρολογήστε εν προκειμένω), με τον σωστό τρόπο και δείτε τη μαγεία να συμβαίνει!
 • Επέκταση στη Ρώμη για την Digital Realty
  Η Digital Realty -ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς- ανακοίνωσε τα σχέδιά της για επέκταση της παρουσίας της στην Ιταλία, με την ανάπτυξη ενός νέου κέντρου δεδομένων στη Ρώμη.
  Με την ίδρυση νέων κόμβων στη Βαρκελώνη, την Κρήτη, την Τελ Αβίβ και την ενίσχυση των υπαρχόντων στην Αθήνα, τη Μασσαλία, και το Ζάγκρεμπ, η Digital Realty στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της ως κορυφαίου παρόχου ψηφιακής υποδομής στην περιοχή της Μεσογείου. Σύμφωνα με την ίδια, η Μεσόγειος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης μεταξύ τριών ηπείρων, έχει γίνει σημαντική πύλη διασύνδεσης Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας και έχει προσελκύσει πολλά υποθαλάσσια καλώδια. Η εταιρεία αναφέρει ότι η θέση της Ρώμης είναι ζωτική για την επέκτασή της.
  «Τα κέντρα δεδομένων είναι τα εργοστάσια της ψηφιακής εποχής, που τροφοδοτούν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές που έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής». - Pat Gelsinger, VMware. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν ξέρω ποιος είπε το “όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη” αλλά είναι σίγουρο ότι κάποιος θα πει σύντομα: “όλοι οι ψηφιακοί δρόμοι οδηγούν στη Digital Realty”!
 • ΕΕΤΤ: Σύστημα εποπτείας φάσματος
  Η ΕΕΤΤ προκηρύσσει Ανοικτό Διεθνή Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό για την επιλογή Αναδόχου για το Έργο «Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για τη Μελέτη Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Προδιαγραφών Συστήματος Εποπτείας Φάσματος στο Τρισδιάστατο Χώρο – ΣΕΦΤΧ (Spectrum Monitoring System in 3D Space – SMS3DS)». Το έργο χρηματοδοτείται από Εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
  Με δεδομένο ότι το φάσμα είναι ένας πεπερασμένος πόρος η εποπτεία και κατ’ ακολουθίαν και η βέλτιστη εκμετάλλευση του, είναι στοιχεία απαραίτητα για την οικονομική και τεχνολογική πρόοδο. Όταν για μια χούφτα γιγάκυκλους ζητάμε μερικά εκατομμύρια καλό είναι να ξέρουμε τι παίζει με το φάσμα μας… μέχρι κεραίας!
 • Connected Nations: Οπτικές ίνες παντού (στην… Αγγλία)!
  Η έκθεση Connected Nations της Ofcom προσφέρει μια παρουσίαση σε βάθος της διαθεσιμότητας mobile Internet και broadband υπηρεσιών στη Μεγάλη Βρετανία.
  Η έκθεση φέρνει στο φως μία ενθαρρυντική επέκταση στην προσβασιμότητα σε broadband Internet μέσω οπτικών ινών, που είναι πλέον διαθέσιμες στην πλειονότητα των σπιτιών.
  Περίπου το 52%, κάτι που ισοδυναμεί με 15,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, μπορούν πλέον να απολαύσουν τα οφέλη των οπτικών ινών. Επιπλέον, το broadband Internet με ταχύτητες gigabit είναι πλέον προσβάσιμο στο 75% των σπιτιών του ΗΒ, με μια μικρή αύξηση από το προηγούμενο ποσοστό του 73%.
  Αυτά στην Αγγλία, γιατί στη χώρα μας αν ζητήσεις γρήγορο Internet το πιο πιθανό είναι να δεις στην οθόνη το μήνυμα: “Σφάλμα 404, η ταχύτητα δεν βρέθηκε!”
 • Χαμηλά 11ετίας για τους κατασκευαστές smartphones
  Σε χαμηλά 11ετίας βρίσκεται η αγορά smartphones. Οι πωλήσεις συσκευών το 2ο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν κατά 12%, σημειώνοντας τον χαμηλότερο τριμηνιαίο όγκο από το πρώτο τρίμηνο του 2012.
  Στη Δ. Ευρώπη μάλιστα η αγορά βυθίστηκε με ταχύτερο ρυθμό, 14%, από την Ανατολική Ευρώπη, όπου η πτώση ήταν 8% σε επίπεδο όγκου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Counterpoint Research, όλες οι επιμέρους μεγάλες αγορές της Ευρώπης κινήθηκαν πτωτικά, με εξαίρεση τη Ρωσία, όπου το πρόσημο ήταν θετικό κατά 4%! Ας σημειωθεί ότι εκτός της Real Me (+12) και της Honor (+9), όλοι οι άλλοι κατασκευαστές κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις YoY.
  Τα foldables είναι “μία κάποια λύσις”, όπως θα έλεγε και ο ποιητής, αλλά δεν επαρκούν για να σώσουν την αγορά. Χρειάζεται περισσότερη καινοτομία. Να βρεθεί δηλαδή το Holy Grail, το χαρακτηριστικό που θα κάνει “κλικ” στους χρήστες… H καινοτομία είναι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί η παρτίδα.
 • «Πέφτουν» οι ταχύτητες στην Κύπρο
  Κατά 2 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ταχύτητας του Internet στην κινητή, και κατά μια θέση στην ταχύτητα του σταθερού Internet με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής Speedtest Ookla έπεσε η Κύπρος τον Ιούλιο του 2023.
  H σύγκριση αφορά τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, και τοποθετεί τη χώρα στην 32η θέση (από 143 χώρες ) σε ότι αφορά την κινητή, ενώ στη σταθερή παραμένει χαμηλά στην κατάταξη και πιο συγκεκριμένα στην 77η θέση ανάμεσα σε 182 χώρες.
  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ookla, η ταχύτητα Download στο mobile Internet διαμορφώθηκε στα 64,91 Mbps και στο Upload στα 13,77Mbps, με την καθυστέρηση απόκρισης (Latency) στα 17 ms. Αντίστοιχα, στη σταθερή, το Download ήταν στα 57,96 Mbps και το Upload στα 29,57Mbps με την καθυστέρηση απόκρισης (Latency) να είναι στα 8ms.
  Όπως είναι φανερό, οι ταχύτητες αυτές είναι πολύ χαμηλές για να είναι ανταγωνιστικές, σε μία εποχή που τα νέα ψηφιακά εργαλεία απαιτούν όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες.
  Το πεδίο μάχης του 21ου αιώνα βρίσκεται στην ψηφιακή σφαίρα. Έτσι, είναι μοιραίο να κυριαρχεί ο αγώνας για ταχύτερες ευρυζωνικές συνδέσεις, που θυμίζει λίγο F1. Όλοι αγωνίζονται για την pole position. Οπότε, δεν φτάνει να είσαι καλός. Πρέπει να είσαι καλύτερος από τους άλλους!
 • Ο Netanyahu θέλει καινούργιο καλώδιο. Διευρύνονται τα projects!
  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διατύπωσε την ιδέα της κατασκευής έργων υποδομής, όπως ενός καλωδίου οπτικών ινών, που θα συνδέει χώρες της Ασίας και της Αραβικής Χερσονήσου με την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ και της Κύπρου.
  Ο Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι είναι «αρκετά σίγουρος» πως ένας τέτοιος «διάδρομος» υποδομής που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ και της Κύπρου είναι εφικτός. Η αναφορά του Ισραηλινού ηγέτη είναι από μόνο της μια επέκταση των προτεινόμενων ενεργειακών δεσμών με την Κύπρο και την Ελλάδα, ως μέρος της αυξανόμενης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, μετά τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις οικονομικές ζώνες τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου. Θετικό, είναι ότι στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά της Σ. Αραβίας, γεγονός που αφενός μεν δίνει άλλη διάσταση στο project και αφετέρου λύνει σε μεγάλο βαθμό ενδεχόμενα προβλήματα χρηματοδότησης.
  Άλλο ένα παράδειγμα της γεωστρατηγικής σημασίας που έχουν αποκτήσει οι τηλεπικοινωνίες. Μιας σημασίας που δεν περιορίζεται, μόνο, στην τεχνολογία και τα telecoms, αλλά φτάνει και σε άλλους τομείς. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι περισσότερο είναι η διπλωματία από καλές (δια)συνδέσεις!
 • 5G RAN: «Leader» η ZTE!
  Η ZTE Corporation πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στην αγορά του 5G Radio Access Network (RAN).
  Η εταιρεία εξασφάλισε συνολική αξιολόγηση «Leader» αφού κέρδισε αξιολογήσεις «Leader» σε τρεις από τις πέντε υποκατηγορίες στο 5G RAN Competitive Landscape Assessment (CLA) που διενεργήθηκε από την GlobalData.
  Το συγκεκριμένο επίτευγμα υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της εταιρείας στην προώθηση της παγκόσμιας επέκτασης της υποδομής 5G.
  Είναι σημαντικό που ένας μεγάλος παίκτης της βιομηχανίας από την Κίνα αγκαλιάζει το Open RAN, γιατί η συγκεκριμένη προσέγγιση φέρνει επανάσταση στον τρόπο που σκεφτόμαστε την αρχιτεκτονική του δικτύου και δείχνει το δρόμο της συνεργασίας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης.
 • Μεγάλο πρόστιμο στη Verizon
  Η Verizon Business Network Services συμφώνησε να πληρώσει 4.1 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει κατηγορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες δεν τήρησε τα απαραίτητα πρότυπα κυβερνοασφάλειας. Οι κατηγορίες αφορούν σε μια υπηρεσία της Verizon που παρέχει σε ομοσπονδιακούς οργανισμούς ασφαλείς συνδέσεις στο Διαδίκτυο, η οποία δεν ικανοποίησε τρεις απαραίτητους ελέγχους κυβερνοασφάλειας σε συμβάσεις, από το 2017 έως το 2021. Η Verizon διατηρεί ότι αναγνώρισε και αποκάλυψε στη General Services Administration ένα πιθανό πρόβλημα με μια υπηρεσία ασφάλειας που παρέχει το 2020, διαβεβαιώνοντας ότι δεν προκλήθηκε καμία παραβίαση ασφάλειας ή δεδομένων.
  Αν σε αυτή την είδηση προσθέσετε ότι η μητρική εταιρεία της Optus, η Singtel, έχει διαθέσει 101 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη του κόστους αποζημιώσεων και αγωγών σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα να κλαπούν τα στοιχεία 9,7 εκατ συνδρομητών καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις για ένα δίκτυο...
  Data is the pollution problem of the information age, and protecting privacy is the environmental challenge. - Bruce Schneier
 • Ο Musk επηρεάζει τον πόλεμο
  Ο Elon Musk ζήτησε από τους μηχανικούς της SpaceX να απενεργοποιήσουν προσωρινά το δίκτυο επικοινωνιών Starlink για να αποτρέψουν μια επίθεση drones της Ουκρανίας στο ναυτικό στόλο της Ρωσίας την περασμένη χρονιά, όπως αναφέρεται σε μια νέα βιογραφία για τον Musk.
  Το CNN αναφέρει ότι, όταν τα drones με εκρηκτικά πλησίασαν τον ρωσικό στόλο, «έχασαν τη συνδεσιμότητα» τους. Θεωρείται ότι ο Musk μίλησε με κορυφαία ρωσικά στελέχη, φοβούμενος την πυρηνική αντίδραση της Ρωσίας.
  Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μια ιδιωτική επιχείρηση, επηρεάζει δραστικά τις εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο. Ιδιαίτερα αν εμπλέκεται ένας …τύπος σαν τον Musk, που δεν φημίζεται για τη “σταθερότητά” του. Έτσι είναι άμα μπλέκεις με ψηφιακούς ή άλλους μισθοφόρους!
 • Fair Share αλλά ινδικά: «Αποζημίωση» ζητούν οι telcos
  Οι telcos της Ινδίας, της δεύτερης μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής αγοράς στον κόσμο, θέλουν να αποζημιώνονται για τη χρήση των υποδομών τους από τις τεχνολογικές εταιρείες, όπως αναφέρεται σε σύσταση τους προς τον τοπικό ρυθμιστικό φορέα. Τα συγκεκριμένα σχόλια έρχονται ως απάντηση σε διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών της χώρας. Η Jio, ο μεγαλύτερος ινδικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος, που διαθέτει περισσότερους από 450 εκατομμύρια συνδρομητές, συνέστησε στην τοπική ρυθμιστική αρχή ότι οι OTT θα πρέπει να «συμβάλλουν» στο κόστος των τηλεπικοινωνιακών δικτύων με βάση την κίνηση που καταναλώνουν, τον κύκλο εργασιών τους και τον αριθμό των χρηστών που διαθέτουν.
  Δεν υπάρχει πάροχος, οποιουδήποτε μεγέθους και αγοράς, που να μην θέλει να πληρώσουν οι OTT για το δίκτυο που χρησιμοποιούν. Το fair share είναι ένα κοινό μέτωπο, που σίγουρα θα φέρει εξελίξεις. Φωνή λαού (παρόχων), οργή θεού (νομοθέτη).
 • Στο «κυνήγι» της πειρατικής τηλεόρασης
  Θα αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις φραγής πειρατικών IP που μεταδίδουν παράνομα το τηλεοπτικό περιεχόμενο των Cosmote TV και Nova.
  Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πιο εκτεταμένη επιχείρηση φραγής πειρατικών IP η οποία είχε σαν να αποτέλεσμα να επηρεαστούν χιλιάδες τελικοί απλοί χρήστες / πελάτες παράνομης πρόσβασης σε συνδρομητικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο από τα κορυφαία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (Stoiximan Super League, Premier League, Serie A, LaLiga, κ.α.).
  Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση που οργάνωσαν οι ομάδες antipiracy των δύο συνδρομητικών καναλιών, της Nova και της Cosmote TV έδωσε ένα μεγάλο χτύπημα στην παράνομη θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών και η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο συστηματική.
  Όταν κάποιος παρέχει μια υπηρεσία μέσω συνδρομής και εσύ βρίσκεις άλλο τρόπο για να την αποκτήσεις, τζάμπα, ή σχεδόν τζάμπα- τότε είσαι τζαμπατζής. Η πειρατεία είναι serial killer. Σκοτώνει το περιεχόμενο, τους φόρους αλλά και την τσέπη του καταναλωτή, γιατί όταν πληρώνουν οι λίγοι, οι τιμές ανεβαίνουν.
 • Η Digital Go που έγινε More Media
  Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα media η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, με το λανσάρισμα μίας νέας θυγατρικής της. Ο λόγος για την «More Media Μονοπρόσωπη Α.Ε.», η οποία ανήκει κατά 100% στην εταιρεία που λειτουργεί το Mega και ελέγχει τα έντυπα του ομίλου.
  Σκοπός της «More Media» που ιδρύθηκε τον Μάιο με άλλη επωνυμία (ως DIGITAL GO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.), είναι μεταξύ άλλων η «έκδοση εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων ενημερωτικού ή μη ενημερωτικού χαρακτήρα», και η «διαχείριση και η καθ οιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευση ιστοσελίδων γενικού ή θεματικού ενημερωτικού περιεχομένου».
  Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
  «Η ALTER EGO MEDIA αναζητά διαρκώς τρόπους να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, πάντα με γνώμονα την ποιότητα και την υψηλή αισθητική. Η νέα θυγατρική της, MORE MEDIA, ιδρύθηκε με στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη προϊόντων σε έντυπη και ψηφιακή μορφή καθώς και την παραγωγή καλαίσθητου branded περιεχομένου σε όλους τους τομείς της αγοράς.
  Στον πυρήνα της νέας εταιρείας θα βρίσκεται ποιοτικό περιεχόμενο που καλύπτει όλους τους τομείς της αγοράς: γαστρονομία, ταξίδι, βιωσιμότητα αλλά και ομορφιά, ευεξία και υγεία, καθώς και θέματα που ενδιαφέρουν τον άνδρα και τη γυναίκα. Η όλη ανάπτυξη της MORE MEDIA γίνεται με ολιστική 360° λογική και άξονα την omni-channel στρατηγική σε online / offline / TV / BTL επίπεδο.
  Το νέο φιλόδοξο εγχείρημα πλαισιώνεται με ορισμένα από τα εμπειρότερα στελέχη της αγοράς. Η Δήμητρα Κρίθαρη αναλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση της MORE MEDIA, σε άμεση συνεργασία και με τον Chief Product Officer της ALTER EGO MEDIA, Μάνο Μίχαλο.
  Τη συνολική ευθύνη για τη στρατηγική ανάπτυξη της MORE MEDIA έχει ο Αντώνης Λυμπέρης».
  Καλή επιτυχία στο νέο σχήμα. Ο τίτλος είναι ευρηματικός και ταιριάζει στα θέλω του “μεγάλου”
 • ΕΣΗΕΑ: Σεμινάρια ΑΙ
  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ανταποκρινόμενο στο πνεύμα της εποχής και τις ανάγκες των επαγγελματιών δημοσιογράφων, ανακοινώνει την υλοποίηση του πρώτου σεμιναρίου για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τη Δημοσιογραφία». Το Δ.Σ. εκτιμά ότι η αξία της παραδοσιακής ερευνητικής δημοσιογραφίας, με πρωτόλεια και καλογραμμένα κείμενα, δεν αναιρεί την αναγκαιότητα εξοικείωσης με τους μηχανισμούς και τη λειτουργία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), πριν το γνωσιακό χάσμα καταστεί αγεφύρωτο. Οι διαλέξεις, δίωρης διάρκειας, θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, στις δέκα το πρωί. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στον 7ο όροφο «Ιωάννης Κονδυλάκης» του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ και, ταυτόχρονα, διαδικτυακά για όσους προτιμούν την τηλεκπαίδευση.
  Δεν θα πάρει τη δουλειά των δημοσιογράφων το ΑΙ. Θα την πάρουν άλλοι δημοσιογράφοι, που ξέρουν πως να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Άλλωστε τι είναι η δημοσιογραφία; Βιαστική λογοτεχνία, όπως έλεγε και ένας παλιός του χώρου.
 • Στα σκαριά το Apple GPT. Ίσως ανακοινωθεί σύντομα!
  Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Information, η Apple έχει αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις της στην τεχνητή νοημοσύνη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη conversational τεχνητή νοημοσύνη, την αυτοματοποίηση και τα multimodal συστήματα.
  Η εταιρεία εργάζεται σε ένα δικό της LLM που εσωτερικά αποκαλείται Apple GPT.
  Η ομάδα Foundational Models της Apple, υπό την καθοδήγηση του John Giannandrea, επικεφαλής της Siri, δαπανεί πλέον εκατομμύρια δολάρια ημερησίως για την εκπαίδευση του LLM.
  Αντίθετα με τους ανταγωνιστές της, Microsoft και Google, η Apple δεν έχει αναπτύξει ακόμα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης προς απευθείας χρήση από τους καταναλωτές.
  Αν νομίζετε πως η Apple “ξέχασε” την τεχνητή νοημοσύνη, μάλλον είστε γελασμένοι. Θα κάνει το κατάλληλο «χτύπημα» στην κατάλληλη στιγμή!
 • Παγκόσμιος «κώδικας» για την τεχνητή νοημοσύνη στους G7
  Αξιωματούχοι του G7 συμφώνησαν στη δημιουργία ενός διεθνή «κώδικα συμπεριφοράς» για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι πολιτικοί από τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσιγκτον επιδιώκουν μεγαλύτερο έλεγχο γύρω από την αναδυόμενη τεχνολογία. Πρόκειται για την προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου, αλλά μη δεσμευτικού, διεθνούς εγχειριδίου κανόνων, το οποίο θα παρουσιαστεί, στη συνέχεια, στους ηγέτες του G7.
  Σαφώς και είμαστε υπέρ του ελέγχου. Αλλά με ψυχραιμία και χωρίς σπασμωδικές κινήσεις ή πανικό. Δεν υπάρχει καλή και καλή τεχνολογία. Υπάρχει καλή και κακή χρήση της.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Τις θα πταίει αν χάσουμε τα έργα του ΤΑ;
  Η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την Κυβέρνηση, αλλά θα μπορούσε να γίνει και για την αγορά.
  Αιτία, για τις καθυστερήσεις δεν είναι η έλλειψη μηχανικών ή οι αργές διαδικασίες του κράτους -που οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κινείται με ταχύτητες fiber! Αιτία, είναι οι προσφυγές, οι ενστάσεις και εν γένει οι δικαστικές εμπλοκές.
  Το πιο πιθανό είναι ότι εφόσον κάποιοι επιμένουν σε αυτή την προσέγγιση θα χαθούν ενδεχομένως κάποιες ημερομηνίες και φυσικά τα χρήματα, οπότε το έργο θα ακυρωθεί.
  Εμείς, “κλασικοί Έλληνες” δεν βλέπουμε τα δικά μας έργα, αλλά τα έργα που έχει πάρει ο γείτοντας. Να του ακυρωθούν του κερατά! Λες και τα έργα δεν φτάνουν για όλους…
 • Στην εποχή του IoT οι Έλληνες
  Στην εποχή του Internet of Things (ΙοΤ) μπαίνουν σταδιακά οι Έλληνες, με τις συνδεδεμένες συσκευές να βρίσκουν προοδευτικά τη θέση τους στα ελληνικά νοικοκυριά.
  Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεν στην κορυφή της Ευρώπης στη χρήση των συνδεδεμένων συσκευών, ωστόσο, το ΙοΤ έχει πάψει να αποτελεί terra incognita για τους Έλληνες.
  Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, πλέον περίπου 4 στους 10 Έλληνες (το 39%) έχει στο σπίτι του και κάνει χρήση μιας smart TV, που συνδέεται στο Internet.
  Βέβαια, το ποσοστό αυτό είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ελλάδα με 39%, η Βουλγαρία (με 30%), η Κροατία (με 35%), η Πολωνία (με 38%), και η Ρουμανία (με 40%) είναι οι χώρες της Ε.Ε. με τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών, που χρησιμοποιούν τηλεόραση συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο.
  Αντίθετα, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η χρήση τηλεόρασης συνδεδεμένης στο Internet είναι ιδιαίτερα υψηλή στη Μάλτα, όπου σχεδόν 8 στους 10 πολίτες χρησιμοποιούν tv με σύνδεση στο Διαδίκτυο (78%). Ακολουθεί η Ισπανία (69%), η Σουηδία και η Ιρλανδία (και οι δύο με 68%) και η Κύπρος (66%).
  «Βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα λεπτά της πρώτης ημέρας της επανάστασης του Διαδικτύου των Πραγμάτων» - Scott McNealy
 • Kaspersky: Έκθεση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
  Η Kaspersky παρουσίασε μία ολοκληρωμένη έκθεση η οποία υπογραμμίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο 90% του συνόλου των επιχειρήσεων παγκοσμίως και συμβάλλουν στο 50% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την προστασία τους. Η τελευταία έκθεση της Kaspersky Threats to SMB αποκάλυψε μία συνεχιζόμενη και ανησυχητική πραγματικότητα, με τους ψηφιακούς εγκληματίες να συνεχίζουν να στοχεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μια σειρά εξελιγμένων τακτικών.
  Και αν μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι είναι πιο ευάλωτες, γιατί αρκετές από αυτές χρησιμοποιούν συστήματα τα οποία είναι σχετικά παλιά και γενικά δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει στο θέμα της κυβερνοασφάλειας. Μέχρι να πάθουν τη ζημιά βέβαια…
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • TicTac: Οι πρωταθλητές του Cybersecurity στην πράσινη ΠΑΕ!
  Η TicTac Data Recovery & Cyber Security ανακοινώνει με ενθουσιασμό την επίσημη έναρξη της συνεργασίας και της χορηγίας της με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μια από τις πιο διακεκριμένες και ιστορικές ομάδες της χώρας. Αυτή η συνεργασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος #TeamUp της Acronis, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του Backup, Disaster Recovery και Κυβερνοασφάλειας. Ως μοναδικός Platinum Service Provider στην Ελλάδα και Authorized Acronis Reseller, η TicTac επιλέχθηκε για αυτή την πολύτιμη συνεργασία λόγω της αξεπέραστης εμπειρίας της στον χώρο.
  Έχοντας υλοποιήσει έργα Disaster Recovery για μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες, η TicTac πρωτοστατεί στην κατάρτιση και εκπαίδευση στον χώρο του Cyber Security, ενώ είναι πλέον αναγνωρισμένη ως η πρώτη επιλογή για κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα. Στη σύγχρονη εποχή, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και επικινδυνότητα. Συνεπώς, η προστασία των ψηφιακών πόρων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι απολύτως κρίσιμη. Η Tictac υλοποίησε προηγμένες λύσεις κυβερνοασφάλειας για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως Backup, Disaster Recovery, Business Continuity και Email Security, ενισχύοντας την προστασία και την αποτροπή μόνιμης απώλειας των πολύτιμων δεδομένων της ομάδας σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.
  Το μόνο βέβαιο είναι ότι με συνεργάτη την Tic Tac η πράσινη ΠΑΕ δεν θα βρεθεί ποτέ “στα κόκκινα”!
 • Ανοδικά η αγορά του Public Cloud
  Ανοδικά, κόντρα στο κλίμα της γενικής οικονομικής αβεβαιότητας και του περιορισμού των εταιρικών προϋπολογισμών, θα κινηθεί και φέτος η ευρωπαϊκή αγορά του public cloud.
  Οι δαπάνες στην αγορά του public cloud θα κινηθούν το 2023 στα επίπεδα των $142 δισ., για να φτάσουν τα $291 δισ. έως το 2027. Σύμφωνα με την IDC, στην οποία ανήκουν οι παραπάνω προβλέψεις, η προβλεπόμενη αυτή επίδοση μεταφράζεται σε σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 20% την περίοδο 2022-2027.
  Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι το λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS) θα συνεχίσει να οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για public cloud στην Ευρώπη, ενώ η πλατφόρμα ως υπηρεσία (PaaS) θα παραμείνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας.
  “Η Ευρώπη έχει πληγεί από μακροοικονομικές προκλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, των φόβων για μεταφορά της τραπεζικής κρίσης, που προήλθε από τις ΗΠΑ και των μαζικών απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας”, σχολιάζει σε σχετικό report της η IDC.
 • BMW: Αλλαγή πολιτικής. Όχι στις συνδρομές για extra!
  Η BMW αποφάσισε να σταματήσει τον περιορισμό μη ουσιαστικών, αλλά δημοφιλών, λειτουργιών, τις οποίες είχε μεταφέρει πίσω από μια συνδρομή.
  Τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, η αυτοκινητοβιομηχανία άρχισε να δοκιμάζει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό για συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα, απαιτώντας εγγραφή και μηνιαία συνδρομή. Ωστόσο, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BMW για τις πωλήσεις και το marketing, Pieter Nota, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα συνεχίσει αυτήν την προσέγγιση για λειτουργίες όπως π.χ. θερμαινόμενα καθίσματα. Αυτές, θα παραδίδονται πλέον από το εργοστάσιο και είτε θα υπάρχουν είτε δεν θα υπάρχουν στο αυτοκίνητο.
  Λογικό! Μην το παρακάνουμε με τις συνδρομές… Σε λίγο θα μας ζητάνε συνδρομή και για να αναπνέουμε!
 • ARM: Πέντε φορές υπερκάλυψη
  Ισχυρή ήταν η ζήτηση για την IPΟ της ARM, η οποία σύμφωνα με τραπεζικές πηγές φαίνεται πως κατέγραψε υπερκάλυψη πέντε φορές. Η βρετανική εταιρεία κατασκευής τσιπ, η οποία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, κατάφερε να συγκεντρώσει ισχυρό ενδιαφέρον, κόντρα στις ανησυχίες των επενδυτών, καθώς προβλέπει επιτάχυνση της αύξησης των εσόδων που ενισχύθηκε από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. H ARM είχε θέσει ένα αρχικό εύρος τιμών 47-51 δολαρίων ανά μετοχή, εξασφαλίζοντας έτσι έως και 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μητρική SoftBank,.
  Έτσι, η αποτίμηση της ARM εκτοξεύεται μέχρι και τα 52 δισεκατομμύρια δολάρια.
 • Άλμα στους μικροεπεξεργαστές από τη Huawei
  Kirin 9000 ονομάζεται ο νέος μικροεπεξεργαστής που χρησιμοποιεί το νέο κινητό της Huawei Mate 60 Pro.
  Tο Bloomberg λοιπόν - με δεδομένο το κυνηγητό των Κινέζων από τις ΗΠΑ, ανέθεσε στην εταιρεία TechInsights την αξιολόγηση των δυνατοτήτων του μικροεπεξεργαστή που κατασκευάζεται από την SMIC, για να δει πως τα έχουν πάει οι Κινέζοι.
  Τι έδειξε η εξέταση; Ότι οι Κινέζοι τα έχουν πάει εξαιρετικά, έχουν αναπτύξει τεχνολογία 7 νανομέτρων και έπεται συνέχεια.
  Συμπέρασμα: Οι Αμερικανοί άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας με τον οικονομικό πόλεμο, γιατί δημιούργησαν έναν ανταγωνιστή από το μηδέν. Και όποιος αμφιβάλλει ας δει το Harmony OS, που είναι πιο smooth και πιο αξιόπιστο από το Android.
 • ΟΣΕ: Νέα, ευέλικτη εφαρμογή
  Τη νέα εφαρμογή του ΟΣΕ για κινητά και tablet, OSE Railways έθεσε σε λειτουργία ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Τα κυριότερο χαρακτηριστικό της είναι οι ενημερώσεις για τα δρομολόγια, τις αφίξεις ανά σταθμό και τις καθυστερήσεις σε πραγματικό χρόνο. Πληκτρολογώντας το όνομα του σταθμού ή επιλέγοντας τον σταθμό από τη λίστα, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερώνονται για τις αφίξεις συρμών στον σταθμό ενδιαφέροντός τους.
  Επιπρόσθετα, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον ΟΣΕ, όπως τα Στοιχεία Επικοινωνίας με την εταιρεία.
  Εμείς θα ξέρουμε τι ώρα θα έρχεται το τραίνο. Οι σταθμάρχες θα το ξέρουν;
 • Huawei: Νέο κέντρο δεδομένων cloud στο Ριάντ
  Η Huawei άνοιξε ένα cloud κέντρο δεδομένων στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο την βελτίωση διαφόρων υπηρεσιών σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, με σχέδια για την προώθηση ψηφιακής εκπαίδευσης και επιχειρηματικών ευκαιριών. Το κτίριο θα επικεντρωθεί στην παροχή ασφαλών και αξιόπιστων υπηρεσιών cloud στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Αφρική. Η Huawei έχει επίσης την πρόθεση να εκπαιδεύσει περίπου 200.000 προγραμματιστές στη Σαουδική Αραβία κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.
 • LG: All about mobility!
  Η LG Electronics πραγματοποίησε την πρώτη της συνέντευξη Τύπου στην IAA MOBILITY, μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες εκθέσεις mobility παγκοσμίως. Σε ομιλία του στην Κεντρική Σκηνή (Αίθουσα Α1) του εκθεσιακού κέντρου Messe München, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LG, William Cho, μοιράστηκε την οπτική της εταιρείας για το μέλλον της κινητικότητας και παρουσίασε το όραμά της για την προώθηση σημαντικών αλλαγών σε ολόκληρο το οικοσύστημα mobility, ένας στόχος που αναφέρεται στο θέμα της συνέντευξης Τύπου της LG: “Taking Life‘s Good on the Road”.
  Τον περασμένο Ιούλιο, η LG ανακοίνωσε το όραμά της προκειμένου να μετατραπεί σε εταιρεία Smart Life Solutions με στόχο τη διασύνδεση και τη διεύρυνση της εμπειρίας του πελάτη σε όλους τους τομείς της ζωής του.
 • Quest: Οικονομικά αποτελέσματα
  Ο Όμιλος Quest κατά το Α’ εξάμηνο του 2023 επέτυχε πωλήσεις €544 εκ. κέρδη EBITDA €39 εκ. και κέρδη προ φόρων €27 εκ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,6%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 13%, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) μειώθηκαν κατά -1,1%, ενώ τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) παρέμειναν σχεδόν σταθερά (-0,2%). Σημειώνεται ότι τα μεγέθη του Α’ εξαμήνου 2022 περιείχαν έκτακτα κέρδη €1,3 εκ. από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών και αντιστροφές παλαιών προβλέψεων €1,2 εκ. Εξαιρώντας τα εν λόγω έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη και αντιστροφές προβλέψεων, τα κέρδη προ φόρων στο Α’ εξαμήνου 2023 είναι βελτιωμένα περισσότερο από 8% σε σχέση με πέρυσι.
 • Dotsoft: Θα κάνει τις Σέρρες έξυπνη πόλη!
  Ο Δήμος Σερρών προχωράει στην υλοποίηση του έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ».
  Η συγκεκριμένη υλοποίηση αποτελεί το Υποέργο 5 της Πράξης με τίτλο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πόλης Σερρών» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
  Ο Δήμος Σερρών με την υλοποίηση του έργου επεκτείνει τη συνεργασία του με την DOTSOFT και με αυτό τον τρόπο εντάσσεται στο δίκτυο των περισσοτέρων από 30 Δήμους πανελλαδικά που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Smartiscity, την οποία υλοποιεί και διανέμει αποκλειστικά η DOTSOFT.
GY-1537-600X80-1
 • ΚτΠ: Διαβούλευση για την Ψηφιακή Κτήση Ιθαγένειας
  Η ΚτΠ Μ.Α.Ε ανακοίνωσε τη Διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης επί του Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε Ηλεκτρονικό Ανοικτό Άνω των Ορίων Διαγωνισμό για το Έργο: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Διαδικασιών Κτήσης Ιθαγένειας» και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σε ανοιχτή, μη δεσμευτική συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης για την κατάθεση παρατηρήσεων / προτάσεων επί του Τεύχους Διακήρυξης, το οποίο επισυνάπτεται. Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση promitheus.gov.gr, για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών από την ανάρτηση του Τεύχους Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ προς Διαβούλευση.
 • Αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου
  Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη νέα του ηγεσία θα αφορά την κυβερνοασφάλεια και πρόκειται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή.
  Σύμφωνα με την εφ όλης της ύλης συνέντευξη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, δημιουργείται ένας νέος Οργανισμός, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ο οποίος θα αποκτήσει οριζόντια εποπτεία στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας και θα «βλέπει» περίπου 2.000 φορείς και κρίσιμες υποδομές, ορισμένες εκ των οποίων ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα.
  Τέλος, η πλατφόρμα για το Smart Readiness Voucher (επιδότηση των καλωδιώσεων για να υποδεχτούν, μεταξύ άλλων, την οπτική ίνα σε κτήρια με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ) θα είναι έτοιμη έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
  Σταθερά, αθόρυβα και με πολλή δουλειά θα βγουν στον αέρα δύο σημαντικά πράγματα. Ανυπομονούμε!
 • Μικροδορυφόροι: Με μια σύντομη ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ακύρωσε διαγωνιστική διαδικασία για το έργο των μικροδοφόρων και ενώ βρισκόταν στη φάση της κατάθεσης προσφορών που είχαν προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου. Επικαλείται σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει, έπειτα από επανεξέταση των εθνικών προτεραιοτήτων της για το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα. Την εξέλιξη αυτή είχε προδιαγράψει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην πρόσφατη συνέντευξή του. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα καταφέρει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη νέα δράση και να την ολοκληρώσει εγκαίρως, ώστε να μην υπάρξει απώλεια πόρων.
 • Digital Euro
  Προχωρούν οι εργασίες για το ψηφιακό ευρώ όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά και ο Χατζηδάκης. Τον επόμενο μήνα μάλιστα, το Δ.Σ. ΕΚΤ θα γίνει στην Αθήνα και το κεντρικό θέμα θα είναι το ψηφιακό ευρώ.
  Το να λες ότι προχωρούν οι διαδικασίες δεν είναι τίποτα. Θα νιώσουμε καλύτερα όταν πούμε: “ψωνίζω με ψηφιακό ευρώ”, άρα υπάρχει!
600x80 LTBC digital banner
 • Focus Bari: «Focus on Tech Life tips». We are a Digital Nation!
  Όπως αναφέρεται στο report «Focus on Tech Life tips», οι διαδικτυακές αγορές από το 2020 έως σήμερα αυξήθηκαν κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες.
  Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του 2023, το 79% των Ελλήνων από 67% την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κάνουν online αγορές. Πρωταθλητής στην αύξηση οι υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, που αυξήθηκαν κατά 92%.
  Ενδεικτικό είναι πάντως ότι και αγορές διαρκών καταναλωτικών προϊόντων -όπως π.χ. τα έπιπλα- σημείωσαν αύξηση 41% Το κινητό και το Διαδίκτυο κυριαρχούν στην ζωή μας αφού 8 στους 10 το χρησιμοποιούν για να κάνουν αγορές από τον καναπέ του σπιτιού τους, ενώ το 78% για να τσεκάρει τα email του. Τέλος, ο μέσος ημερήσιος χρόνος σύνδεσης από το κινητό έχει φτάσει στον γενικό πληθυσμό τα 129 λεπτά ενώ στις ηλικίες 16-24 ετών η χρήση χτυπάει κόκκινο αγγίζοντας τα 185 λεπτά!
  Κοίτα που από έθνος “ανάδελφον” γίναμε έθνος ψηφιακόν!
 • Shopflix: Ticket to ride!
  Το Shopflix.gr το ταχύτερα αναπτυσσόμενο marketplace στην Ελλάδα συναντά το more.com (πρώην Viva.gr), τη μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών έκδοσης εισιτηρίων για θεάματα στην Ελλάδα και ξεκινούν μαζί ένα πολιτιστικό ταξίδι.
  Η στρατηγική συνεργασία φέρνει μια νέα ασφαλή και εύχρηστη επιλογή στην αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων για όλους όσοι θέλουν να ακολουθούν τον πολιτιστικό παλμό και να είναι «μέσα σε όλα».
  Η νέα υπηρεσία ηλεκτρονικού εισιτηρίου του Shopflix δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να περιηγούνται και να αγοράζουν ηλεκτρονικά τα εισιτήριά τους για όποια εκδήλωση θέλουν μέσα από μια εύχρηστη και αξιόπιστη πλατφόρμα.
  Με λίγα μόνο κλικ οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα εκδηλώσεων που έχει εξασφαλίσει το more.com και ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο και ηλικία.
  Τελικά το Shopflix φιλοδοξεί να γίνει…superapp. Πως λέμε, τα έχει όλα (σε ένα, νοικοκυρεμένα) και συμφέρει;
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Fintech
  Οι πρώτοι έξι μήνες του 2023 ήταν δύσκολοι για την αγορά fintech παγκοσμίως, με τη συνολική χρηματοδότηση και τον αριθμό των συναλλαγών να μειώνονται από τα US$ 63,2 δισ. και τις 2 885 συναλλαγές το β’ εξάμηνο του 2022 στα US$ 52,4 δισ. και τις 2 153 συναλλαγές το α’ εξάμηνο του 2023.
  Το σύννεφο αβεβαιότητας στην αγορά συνέχισε να ρίχνει τη σκιά του στους επενδυτές, με παράγοντες όπως οι παγκόσμιες μακροοικονομικές ανησυχίες (υψηλός πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων), οι γεωπολιτικές εντάσεις (η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) και οι προκλήσεις του τεχνολογικού τομέα (συμπιεσμένες αποτιμήσεις και συνεχιζόμενη έλλειψη αποεπενδύσεων). Η κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών στις αρχές του 2023 πιθανότατα οδήγησε πολλούς επενδυτές σε αναμονή κατά το α’ εξάμηνο του 2023.
 • Startups
  Σε αγώνα δρόμου για την άντληση κεφαλαίων, εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, επιδίδονται οι ευρωπαϊκές startups, καθώς οι χρηματοδοτήσεις των Venture Capital Funds μειώνονται σε ένα περιβάλλον υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης των επιτοκίων.
  Oι χρηματοδοτήσεις των VCs προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα μειώθηκαν απότομα τους πρώτους έξι μήνες του 2023. Η μείωση ήταν της τάξης του 61% σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2022 και κατά 34% έναντι του 2ου εξαμήνου του περασμένου έτους.
  Υποτονική ήταν η δραστηριότητα και σε επίπεδο εξαγορών ευρωπαϊκών startups, με την αξία των exits να κινείται - σύμφωνα με σχετική έκθεση της Pitchbook - με τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.
  Σε έναν μεγάλο βαθμό, η μείωση των χρηματοδοτήσεων ευρωπαϊκών startups συνδέεται και με την απροθυμία των αμερικανικών κεφαλαίων να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ευρώπης, δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Intrakat: Νέος Chief Strategy & Investor Relations Officer
  Καθήκοντα Chief Strategy and Investor Relations Officer στον Όμιλο Intrakat αναλαμβάνει ο Λουκάς Καραλής, προερχόμενος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
  Ο Λουκάς Καραλής, διακεκριμένο στέλεχος με εμπειρία άνω των 20 ετών στους τομείς χρηματοοικονομικής στρατηγικής, συγχωνεύσεων και εξαγορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα έχει τη συνολική εποπτεία της διαμόρφωσης και υλοποίησης της Στρατηγικής και των Επενδυτικών Σχέσεων του Ομίλου, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή του μεταξύ άλλων μέσα από έργα εταιρικού μετασχηματισμού, στρατηγικών συνεργασιών και συναλλαγών, καθώς και μέσα από την διεύρυνση των σχέσεων με την επενδυτική κοινότητα.
 • DIS Cloud Solutions
  Η DIS Cloud Solutions, υποδέχεται με μεγάλη χαρά στην ομάδα της τον Θοδωρή Ζερβό ως Marketing Specialist. Με πτυχίο Marketing & Management από το Deree College και οπλισμένος με ισχυρό υπόβαθρο στις επιχειρήσεις, στον ξενοδοχειακό(Libra Group) αλλά και στον τεχνολογικό κλάδο(Epson & Huawei), διαθέτει πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στο μάρκετινγκ.
  Στο νέο του ρόλο στη DIS, θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εκτέλεση στρατηγικών σχεδίων μάρκετινγκ, τη δημιουργία αλλά και εμβάθυνση των σχέσεων με τους πελάτες, καθώς και την ενίσχυση της προβολής των λύσεων.
 • Νομάδες
  Την παγκόσμια πρωτιά μεταξύ των πόλεων, που επιλέγουν για εγκατάσταση οι ψηφιακοί νομάδες, κατακτά για το 2023 το Ντουμπάι, το οποίο καταφέρνει να εκτοπίσει από την πρώτη θέση της διεθνούς κατάταξης την πορτογαλική πρωτεύουσα Λισαβόνα. Η πορτογαλική πρωτεύουσα χάνει την πρωτιά, που κατείχε το 2022 και περιορίζεται πλέον στην 5η θέση του “top20”, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και των υψηλών ενοικίων.
  Τη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες, αποσπά για το τρέχον έτος η ισπανική Μάλαγα, η οποία, μάλιστα, καταφέρνει να αναρριχηθεί στην παγκόσμια κατάταξη και να μπει στην κορυφαία 20άδα για πρώτη φορά, χάρη και στο κέντρο καινοτομίας, που εγκαθιστά η Google στην πόλη.
  Την αξιολόγηση των μητροπόλεων του πλανήτη με βάση την ελκυστικότητά τους για τους ψηφιακούς νομάδες κάνει η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Savills Plc., η οποία κατηγοριοποίησε τις 20 καλύτερες αγορές του κόσμου, όσον αφορά την ελκυστικότητά τους για τους εργαζομένους μέσω τηλεργασίας.
 • United Group
  Η United Group ανακοίνωσε την Alexandra Delvenakiotis στη θέση της Group Vice President Corporate Affairs από την 1η Σεπτεμβρίου.
  Έρχεται στην United Group από την Adecco Group, όπου κατείχε τον ρόλο της Αντιπροέδρου External Communications και Media Relations. Διαθέτει πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο τομέα των public affairs, των media relations και της εταιρικής επικοινωνίας.
  Μεγάλο μέρος της προϋπηρεσίας της αποτελούν οι τομείς των media και των τηλεπικοινωνιών, έχοντας προηγουμένως διατελέσει Διευθύντρια Επικοινωνίας και Public Affairs στην Ringier Axel Springer Media AG και Αντιπρόεδρος Εταιρικής Επικοινωνίας στην Sky (DACH).
 • «Θα έλεγα ότι ένα πράγμα για το οποίο είμαστε περήφανοι, είναι ότι η κατανάλωση ενέργειας παρέμεινε στην πραγματικότητα σταθερή τα τελευταία χρόνια, παρά την πολύ μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας. Μεταφέρουμε τώρα δέκα φορές την ίδια κίνηση όπως το 2017 με την ίδια κατανάλωση ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε gigabyte στα δίκτυά μας είναι πλέον 90% πιο αποδοτικό.»
  Margherita Della Valle, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Vodafone

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Sony παρουσίασε το premium smartphone, Xperia 5 V, εξοπλισμένο με τον πιο πρόσφατο φωτογραφικό αισθητήρα "Exmor T for mobile", ο οποίος είναι ιδανικός για point and shoot κάνοντας κάθε λήψη ένα αριστούργημα.
Υποστηρίζει ένα μεγάλο εύρος λήψεων, όπως η σύνθετη απόδοση bokeh για λήψεις πορτραίτων με τη χρήση AI, καθώς και μια σειρά από χρωματικές προεπιλογές για να δημιουργήσετε την αγαπημένη σας αίσθηση ή ατμόσφαιρα στις λήψεις σας.
Το Xperia 5 V σας επιτρέπει να απολαύσετε την εξαιρετική εμπειρία μουσικής και βίντεο χάρη στην εξαιρετική οθόνη του, τα στερεοφωνικά ηχεία που είναι τοποθετημένα στο μπροστινό τμήμα και προηγμένες τεχνολογίες που απογειώνουν την εμπειρία θέασης και ακρόασης σε πρωτόγνωρη αρτιότητα.
Επιπλέον, η απόδοση της μπαταρίας είναι βελτιωμένη, με περισσότερο από το 50% της μπαταρίας να παραμένει ακόμη και μετά από ενεργή χρήση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτό το premium smartphone μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άνεση όλη την ημέρα για φωτογράφηση, επεξεργασία και προβολή περιεχομένου εν κινήσει.
Το Xperia 5 V θα είναι διαθέσιμο για αγορά από τον Οκτώβριο του 2023.
cl8-sept-2019-600x80
Σύντομα αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του iPhone 15 και σίγουρα οι επερχόμενες συσκευές παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Ωστόσο, η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία που θα λανσάρει νέα smartphones αυτό το διάστημα, καθώς και η Google σύντομα θα παρουσιάσει τα νέα Pixels.
Η εταιρεία μάλιστα αποφάσισε να προσφέρει μια μικρή γεύση των Pixel 8 και Pixel 8 Pro, με σχετική ανάρτηση στο YouTube, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους ότι οι προπαραγγελίες ξεκινούν στις 4 Οκτωβρίου, δηλαδή την ίδια μέρα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.
Ένα video της Google επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο design και τα χρώματα, αφού δεν προσφέρει λεπτομέρειες για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τα specs της νέας της σειράς.
Σύμφωνα με τις διαρροές του προηγούμενου διαστήματος, αναμένεται το Pixel 8 να έρθει με temperature sensor, physical SIM slot και να διατίθεται σε 3 χρώματα. Το high-end μοντέλο Pixel θα διαθέτει main κάμερα των 50-megapixel (για 50% περισσότερο φως) και ultrawide κάμερα 64-megapixel κατασκευασμένη από τη Sony. Επιπροσθέτως, έχει εφοδιαστεί με μεγάλη μπαταρία 5,000 mAh και 27W max charging.
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Ο τεχνολογικός "πόλεμος" μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας φαίνεται πως συνεχίζεται ακάθεκτος, καθώς, το προηγούμενο διάστημα, αίσθηση προκάλεσαν οι εξελίξεις γύρω από το TikTok και την παραγωγή ημιαγωγών.
Τώρα, η Wall Street Journal αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι οι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαγορεύεται πλέον να χρησιμοποιούν iPhone και συσκευές ξένων εταιρειών στην εργασία τους, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση είναι ουσιαστικά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την κινεζική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από την ξένη τεχνολογία και να αποτρέψει την πιθανή διαρροή ευαίσθητων δεδομένων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν σαφείς οδηγίες να μην χρησιμοποιούν τα iPhones τους για εργασίες που σχετίζονται με το εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ απαγορεύεται επίσης να τα έχουν μαζί τους στο χώρο εργασίας.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το Bloomberg, η απαγόρευση πιθανότατα θα επεκταθεί σε υπηρεσίες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και κρατικές εταιρείες, καθώς η Κίνα επιδιώκει να γίνει τεχνολογικά αυτάρκης.
Η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για την Apple και φιλοξενεί αρκετούς από τους μεγάλης κλίμακας κόμβους παραγωγής της.
Τα νέα μέτρα μπορούν να θεωρηθούν ως αντίβαρα στους περιορισμούς των ΗΠΑ στις Huawei και ZTE και πιο πρόσφατα στο Tik-Tok.
facebook twitter youtube instagram linkedin