weekly D 21-1-22 sent

Εργαλεία υπάρχουν

Εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών, απόρροια -ή μη- της κλιματικής ή της εγκληματικής αλλαγής, όλα δείχνουν ότι από την κυβέρνηση προετοιμάζεται ένα νέο δόγμα πυρόσβεσης, αφού πλέον αποδείχθηκε περίτρανα ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και την έγκαιρη κατάσβεση, πριν… γίνει η σπίθα πυρκαγιά.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα, τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο ΟΤΑ, να μπει στην εξίσωση η τεχνολογία.
Δίκτυο αισθητήρων μονοξειδίου του άνθρακα στα δάση, συνεχή επόπτευση με υπέρυθρες κάμερες, drones και δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης, ελπίζουμε να μπουν σύντομα στο οπλοστάσιο των φορέων προστασίας.
Κατά καιρούς, και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, έχουμε δει πολλές υλοποιήσεις και proof of concept, που συνδυάζουν τηλεπικοινωνίες, ΙοΤ και drones.
Θεωρούμε ότι μία συνεργασία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς.
Η άποψή μας είναι ότι ο Δημήτρης Παπαστεργίου έχει ήδη σχηματίσει γνώση και άποψη, τόσο από την θητεία του ως Δήμαρχος, όσο και ως μηχανικός με εμπειρία στις υλοποιήσεις IoT, και ελπίζουμε να ηγηθεί μία τέτοιας προσπάθειας.
Το σημαντικότερο, κατά την άποψή μας, είναι να αξιολογηθούν τεχνικά οι τεχνολογικές προτάσεις, να εξασφαλιστεί η διασύνδεση των επιμέρους τμημάτων, και οι διαγωνιστικές διαδικασίες να είναι γρήγορες, αδιάβλητες, και με ανοιχτές προδιαγραφές, ώστε να φτάσουμε στην καλύτερη δυνατή και ολοκληρωμένη υλοποίηση.
Θεωρούμε ότι είναι η ιδανική ευκαιρία να αποδείξει η πολιτεία προς τους πολίτες, πως η τεχνολογία είναι εδώ να για να δίνει λύσεις, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας, ένα βήμα παραπάνω από το 112, και πολλά βήματα μπροστά στην εμπιστοσύνη του κόσμου.

Προβληματισμοί για το 5G

Έξω από τα δόντια τα είπαν οι Κορεάτες της SK Telecom, μέσω της δημοσίευσης της έκθεσης «Lessons Learned from 5G, Key 6G Requirements, 6G Network Evolution and 6G Spectrum».
Η Κορέα αν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, δεν φοβάται να παραδεχθεί δια στόματος του μεγαλύτερου τηλεπικοιωνιακού της παρόχου ότι «το 5G, αν και έλαβε ευρεία δημοσιότητα, απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες».
Οι αναλυτές της SK Telecom επισημαίνουν ότι η τεχνολογία 5G δεν κατάφερε να συμβαδίσει με τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να έχουμε την τεχνολογία, χωρίς να έχουμε έτοιμες τις εφαρμογές και τις χρήσεις.
Αρχικά το 5G προβλήθηκε ως μία επαναστατική τεχνολογία που θα επέτρεπε διάφορες εφαρμογές, όπως η αυτόνομη οδήγηση, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και τα digital twins.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αναφορά, αυτοί οι τομείς δεν παρουσίασαν την αναμενόμενη επιτυχία, λόγω μίας σειράς παραγόντων, όπως οι περιορισμοί των συσκευών, η ωριμότητα της τεχνολογίας, η έλλειψη ζήτησης και οι ρυθμιστικές ανησυχίες.
Όπως πολλές φορές είχαμε επισημάνει, το 5G έχει φτιαχτεί για την επικοινωνία των μηχανών μέσα από δομές IoT, οι οποίες απαιτούν ελάχιστη καθυστέρηση απόκρισης (latency) και η χρήση του είναι απολύτως συνδεδεμένη με την γρήγορη συλλογή και αποστολή δεδομένων από και προς τις συσκευές.
Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα ασυμβατότητας που προέκυψε είναι ότι αν και το 5G εξασφαλίζει γρήγορη μετάδοση και λήψη πληροφοριών, η επεξεργαστική ισχύς και η ταχύτητα αρκετών υποδομών cloud και δικτυών κορμού, αδυνατούν να συμβαδίσουν με τις ταχύτητες 5G.
Συνεπώς, έχουμε το μέσο αλλά δεν έχουμε το περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα το 5G έχει πέσει θύμα του ίδιου του Marketing, το οποίο υποσχέθηκε μία νέα εμπειρία στους χρήστες, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ αντιληπτό από τον μέσο καταναλωτή.
Βέβαια, δεν είναι όλα μαύρα, αφού σύμφωνα με τους Κορεάτες το 5G έχει ορισμένα πλεονεκτήματα.
Για παράδειγμα, η SK Telecom έχει δει μείωση κατά 70% στο κόστος δεδομένων ανά gigabyte σε σύγκριση με το LTE, ενώ οι χρήστες του 5G καταναλώνουν 50% περισσότερα δεδομένα από τους χρήστες δικτύων προηγούμενης γενιάς.
Τέλος, οι Κορεάτες προβλέπουν πως η τεχνητή νοημοσύνη, η ενεργειακή απόδοση και η κβαντική ασφάλεια, θα αποτελέσουν τα megatrends που θα διαμορφώσουν την επόμενη γενιά των τηλεπικοινωνιών, και θα δώσουν στο 5G τη θέση που του αρμόζει. Αμήν και πότε!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Ενισχύονται οι ταχύτητες στην Ελλάδα
  Σύμφωνα με την Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2022-2023 που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), σημειώνεται σημαντική αύξηση της μεσαίας καθώς και της μέσης τιμής της ταχύτητας καθόδου (download) στα σταθερά δίκτυα, για το 2022, η οποία αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού τελικών χρηστών με σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων, όπως VDSL, με ταχύτητες 100/10 Mbps και 200/20 Mbps καθώς και FTTΗ με ταχύτητες καθόδου 100, 200, 300, 500 και 1000 Mbps. Οι ταχύτητες στη ροή ανόδου (upload) παρουσίασαν επίσης αυξητική τάση και το 2022. Σημειώνεται πως την περίοδο από 1/5/2022 έως 30/4/2023 δεν έγιναν μετρήσεις σε κινητά δίκτυα. Η ΕΕΤΤ στοχεύει εντός του 2024 να αναπτύξει κατάλληλα συστήματα/εφαρμογές που θα έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν την απόδοση δικτύων κινητών υπηρεσιών.
  Το να εμφανίζεται στατιστικά αύξηση, είναι ένα καλό σημάδι. Στην πράξη, όμως, είναι σαφές πως απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο που στο γραφείο, στο κέντρο, 500m από την Ομόνοια, δεν έχουμε οπτική ίνα…
 • Αναπτυξιακή πορεία για τον ΟΤΕ
  Τα οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Σύμφωνα με αυτά, παρουσιάζει «σταθερή αναπτυξιακή πορεία στην Ελλάδα», με αύξηση εσόδων κατά 2,4% και προσαρμοσμένο EBITDA (AL) ενισχυμένο κατά 0,9%, με το περιθώριο στο 40,9%. Η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής έφτασε το 2,4% στο τρίμηνο, χάρη τόσο στην καρτοκινητή όσο και στα συμβόλαια, σημειώνοντας και «βελτιωμένες τάσεις στις ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής». Ο ΟΤΕ αναφέρεται σε αύξηση των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικής ίνας (FTTx) κατά 7%, με τη διείσδυση στο 65% της βάσης, αύξηση στους συνδρομητές FTTH (+28 χιλιάδες) και δίκτυο FTTH διαθέσιμο σε 1,1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το ποσοστό διείσδυσης να ανέρχεται στο 19%.
  Αν υπάρχει μία εταιρεία που δίνει το παράδειγμα για το total business transformation αυτή είναι ο ΟΤΕ.
 • Χάνει πόντους η Τelekom Romania
  Για ακόμα ένα τρίμηνο ο τζίρος της Telekom Romania μειώθηκε κατά 11,4% σε ετήσια βάση, από 78,2 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022, στα 69,3 εκατ. ευρώ το 2023.
  Παρά το γεγονός ότι οι συνδρομητές στην κινητή είναι αυξημένοι κατά 3% σε σχέση με το 2022, τα προσαρμοσμένα EBITDA παρουσίασαν μεγάλη μείωση 65% στα 4,8 εκατ. ευρώ από 13,7 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022, ενώ και τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής επίσης διολίσθησαν στα 46,3 εκατ. ευρώ από 50,5 εκατ. το 2022.
  Υπενθυμίζουμε ότι Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία έχει αναλάβει ο Μπάμπης Μαζαράκης με στόχο να την αναμορφώσει, προκειμένου να πουληθεί σε μία καλή τιμή.
  Απ’ ότι φαίνεται θέλει πολύ δουλειά ακόμα -η άλλοτε κραταιά Telecom Romania- για να μπει σε ανοδική τροχιά. Διαφορετικά θα έχει την κατάληξη που είχαν άλλες “αποικίες” τις οποίες τις δώσαμε “μπιρ παρά”, για να βγάλουν τρελά χρήματα στη συνέχεια αυτοί που τις αγόρασαν.
 • Εγκρίθηκε η συμφωνία της United Group για τους πύργους
  Η προτεινόμενη πώληση των πύργων κινητής τηλεφωνίας της United Group σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία στην σαουδαραβική εταιρεία, Tawal, εγκρίθηκε από τη Βουλγαρική Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η United Group θα πουλήσει το 100% της θυγατρικής για 1,22 δισ. ευρώ, αλλά θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την υποδομή με βάση μια μακροχρόνια συμφωνία. Η μόνη αντίθεση σε αυτήν την εξαγορά προήλθε από την Yettel Bulgaria, ανταγωνιστή της Vivacom.
  Το real estate των πύργων στα καλύτερά του! Πως λέμε «United we stand, divided we fall». Ε, λοιπόν η κοινή εκμετάλλευση των πύργων, είναι η αποθέωση αυτής της προσέγγισης.
 • Εταιρική υπευθυνότητα από τους telcos
  Το καλοκαίρι του 2023 ήταν και παραμένει «καυτό», με όλους τους λάθος τρόπους. Πρώτα με τα ισχυρά κύματα καύσωνα, που ταλαιπώρησαν κυρίως τις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, αλλά και με ένα ακόμα σύνολο καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες δυστυχώς είναι ακόμα ενεργές, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Η λέξη “θλίψη” είναι πολύ μικρή, για να περιγράψει το πως νιώθουμε όλοι.
  Οι ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Cosmote, Vodafone και Nova, ανακοίνωσαν δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας για τους συνδρομητές στις πληγείσες περιοχές. Αυτές περιλαμβάνουν επιπλέον χρόνο ομιλίας και mobile data χωρίς χρέωση, όπως επίσης αναστολή εξόφλησης των λογαριασμών, μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
  Τίποτα περισσότερο απ’ ότι μας έχουν συνηθίσει οι Έλληνες πάροχοι. Τεχνολογία με ανθρώπινο πρόσωπο. Μπράβο!
 • Προελαύνει το roaming
  Σύμφωνα με πρόβλεψη της Juniper Research, οι εισερχόμενες συνδέσεις roaming θα υπερβούν τα 1,5 δισεκατομμύρια το 2024, φτάνοντας τα 2,4 δισεκατομμύρια το 2028. Μια έκθεση που αξιολογεί 60 χώρες κατατάσσει τις πέντε κορυφαίες χώρες το 2024: ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ισπανία και Μεξικό. Συνολικά, υπολογίζονται σε πάνω από 583 εκατομμύρια συνδέσεις - ή 40% της παγκόσμιας αγοράς. Η Elisha Sudlow-Poole, συγγραφέας της έκθεσης, τονίζει την ανάγκη για επενδύσεις από τους παρόχους, ειδικά καθώς το 2024 αναμένεται πως τα ταξίδια θα φτάσουν σε προπανδημικά επίπεδα.
  Με πάνω από 30 εκατ. τουρίστες στη χώρα μας που θέλουν να μιλήσουν, να στείλουν φωτό και video να δουν mail και να μπουν στα social, μιλάμε για 4πλασιασμό των χρηστών. Pas mal!
 • Smartphones: Σε χαμηλά 10ετίας οι αποστολές
  Οι παγκόσμιες αποστολές smartphone για το 2023 αναμένεται πως θα βρεθούν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, όπως ανέφερε η Counterpoint Research, καθώς η αγορά παρασύρεται από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ωστόσο, η Apple θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης βάσει αποστολών, καθώς οι πωλήσεις των iPhone παραμένουν ανθεκτικές. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αποστολές (shipments) δεν είναι ισοδύναμες με τις πωλήσεις και πως αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των συσκευών που στέλνουν οι κατασκευαστές smartphone στους λιανοπωλητές. Η Counterpoint Research αναμένει πως οι αποστολές smartphone για την τρέχουσα χρονιά θα μειωθούν κατά 6% σε ετήσια βάση, πέφτοντας στα 1,15 δισεκατομμύρια συσκευές.
  A new study reveals that one-third of babies in the U.S. have used a smartphone. Yeah, and one-third of babies in China have MADE a smartphone - Conan O'Brien
 • Επενδύσεις στο 5G standalone από 115 πάροχους
  Έξω πάνε καλά, αφού 115 πάροχοι σε 52 χώρες και επικράτειες έχουν επενδύσει σε standalone 5G δίκτυα, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του Global mobile Suppliers Association.
  Αυτό αντιστοιχεί στο 21,4% των 535 παρόχων που είναι γνωστό ότι επενδύουν σε άδειες 5G, δοκιμές ή υλοποιήσεις οποιουδήποτε τύπου. Τα δεδομένα του GSA επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον 36 φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων, σε 25 χώρες και εδάφη, έχουν πλέον ξεκινήσει ή έχουν αναπτύξει 5G standalone (SA) δίκτυα, δύο εκ των οποίων έχουν προχωρήσει σε «soft-launch». Η νέα έκθεση επιβεβαιώνει, επίσης, ότι ο αριθμός των ανακοινωθέντων συσκευών 5G SA έφτασε τις 1.750 τον Ιούλιο του 2023, από 686 στο τέλος του 2021. Καθώς το οικοσύστημα του 5G SA μεγαλώνει, υποστηρίζονται, πλέον, 86 modem και chipset.
  Live - Work and Play the Standalone way! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λειτουργία Standalone 5G -του καθαρόαιμου 5G- προσφέρει επιδόσεις που δεν έχουμε ξαναδεί, ανοίγει το δρόμο για το Industry 4.0 και μας προετοιμάζει για το 6G. Ωστόσο, έχει κόστος, γιατί απαιτεί αναβάθμιση του δικτύου. Αλήθεια, ποιος θα το τολμήσει πρώτος στη χώρα μας;
 • Ericsson + Huawei: Σημαντική συμφωνία για τις πατέντες
  Η Ericsson και η Huawei προχώρησαν στην ανανέωση μιας πολυετούς παγκόσμιας συμφωνίας, μέσω της οποίας καλύπτονται πατέντες που είναι απαραίτητες για πρότυπα που σχετίζονται με τα προϊόντα των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών 3G, 4G και 5G. Η συμφωνία καλύπτει τις αντίστοιχες πωλήσεις των εταιρειών σε υποδομές δικτύου και καταναλωτικές συσκευές, παρέχοντας στις δύο πλευρές παγκόσμια πρόσβαση σε κατοχυρωμένες, τυποποιημένες τεχνολογίες. Με το τρέχον χαρτοφυλάκιο, η Ericsson εκτιμά ότι τα έσοδα από τις σχετικές άδειες για ολόκληρο το 2023 θα είναι περίπου 11 δισεκατομμύρια SEK (περίπου 925 εκατομμύρια ευρώ). Η εταιρεία, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, είναι σίγουρη ότι θα αυξήσει τα έσοδα της από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας με περαιτέρω συμφωνίες και με την επέκταση σε πρόσθετους τομείς.
  Η τεχνολογία και η καινοτομία μας ενώνουν. Το έχει πει με τα δικά της λόγια και η Hillary Clinton: “We've got unmatched talent, innovation, and entrepreneurial spirit, so when we work together, we can all benefit”.
 • «Πάντρεμα» 5G δικτύων και gaming
  Μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Coventry στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της δέσμευσης ενός τμήματος ενός αυτόνομου δικτύου 5G για το cloud gaming.
  Η δοκιμή, που διεξήχθη από τη Vodafone UK και την Ericsson, χρησιμοποίησε ένα βελτιστοποιημένο τμήμα αυτόνομου δικτύου 5G, παρουσιάζοντας βελτίωση 270% στη λήψη, 25% λιγότερη καθυστέρηση και 57% μειωμένο jitter. Ο Andrea Dona της Vodafone UK τόνισε ότι το 5G Standalone είναι ουσιαστικά μια νέα τεχνολογία και όχι απλώς μια αναβάθμιση του 4G. Η δοκιμή, σύμφωνα με την εταιρεία, απέδειξε την αξία του network slicing στην παροχή προσαρμοσμένης συνδεσιμότητας. Ο Blessing Makumbe της Ericsson UK & Ireland τόνισε ότι ένα τέτοιο δίκτυο καλύπτει τις μελλοντικές απαιτήσεις συνδεσιμότητας.
  Οι επιδόσεις του 5G SA δεν έχουν καμία σχέση με τις επιδόσεις του απλού 5G NSA. Αυτό το γνωρίζει κάθε πρωτοετής φοιτητής ηλεκτρονικών. Το κακό είναι ότι και κάθε πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει και ποιο είναι το κόστος μετάβασης…
 • Απότομη πτώση για τις πωλήσεις RAN
  Μια έκθεση από τον Όμιλο Dell’Oro αποκαλύπτει ότι οι πωλήσεις RAN είχαν την ταχύτερη πτώση τα τελευταία επτά χρόνια, κατά το Β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
  Τα έσοδα για την αγορά του RAN, τα οποία αυξήθηκαν από το 2017 έως το 2021, παρέμειναν σταθερά το 2022 και τους πρώτους μήνες του 2023, όμως αντιμετώπισαν ύφεση στο Β' τρίμηνο. Η πτώση αυτή ήταν απότομη, περισσότερο απ' ότι αναμενόταν.
  Σύμφωνα με την έκθεση της Dell’Oro, οι κορυφαίοι προμηθευτές RAN για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν οι Huawei, Ericsson, Nokia, ZTE και Samsung. Η Nokia παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο εσόδων, μεταξύ 2022 και 1H23. Το μερίδιο της Huawei στο RAN έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών το Β' τρίμηνο του 2023.
  Η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από τη σοφία. Και κάνει τους κύκλους της… Σε βαθμό που ο Kevin Kelly έχει πει ότι “Οι άνθρωποι είναι τα αναπαραγωγικά όργανα της τεχνολογίας”.
 • Το 5G ταξιδεύει στο διάστημα
  Η Telefónica και η Sateliot ανακοίνωσαν ότι επέκτειναν την εμβέλεια του 5G στο διάστημα, «για πρώτη φορά στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών». Η δοκιμή, η οποία εποπτεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, παρείχε επέκταση της δορυφορικής κάλυψης του δικτύου της Telefónica μέσω τυπικής περιαγωγής GSMA χρησιμοποιώντας μια κανονική κάρτα SIM σε μια κινητή συσκευή IoT, η οποία μπορεί να μεταβεί στο δίκτυο Sateliot. Η τεχνική «Store & Forward» εφαρμόστηκε για την ολοκλήρωση της δοκιμής, η οποία περιγράφεται ως μέθοδος ελέγχου ταυτότητας δύο βημάτων και δημιουργήθηκε για την υποστήριξη τυπικής περιαγωγής από κάποιον πάροχο, προσαρμοσμένη στο μη επίγειο δίκτυο, σε χαμηλή τροχιά.
  "Space-based telecommunications is the key to unlocking the potential of space exploration and development." - Jeff Bezos Άλλωστε, τώρα που ξεκινήσαμε με τους “τουρίστες του διαστήματος”, ενδέχεται να χρειαστούν και roaming!!!
 • LEO: Αυτά τα 113 δισ ευρώ ποιος θα τα πάρει;
  Η ανάπτυξη δορυφορικών αστερισμών χαμηλής τροχιάς (LEO) για εφαρμογές δικτύου χαμηλής καθυστέρησης και υψηλής απόδοσης, αλλά και για επέκταση της κάλυψης των επίγειων δικτύων, ενισχύει την υιοθέτηση δορυφορικών υπηρεσιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με την ABI Research να προβλέπει ότι η αγορά θα φτάσει τα 113,10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα, από το satellite, έως το 2030.
  Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά τείνει να υιοθετεί δορυφορικές υπηρεσίες, ειδικά για την παροχή πρόσβασης σε όσους παραμένουν offline και την ενίσχυση του τηλεπικοινωνιακού οπλοστασίου οποιουδήποτε επίγειου CSP.
  Την ίδια στιγμή, η αγορά εστιάζει σε νέα τμήματα υπηρεσιών, όπως οι εφαρμογές NTN για κινητά.
  Είναι το πλαίσιο που αλλάζει με κάθε νέα τεχνολογία, και όχι μόνο η εικόνα μέσα στο πλαίσιο. - Μάρσαλ Μακ Λούαν
 • Ποιο είναι το ταχύτερο 5G δίκτυο στον κόσμο;
  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν το ταχύτερο 5G δίκτυο στον κόσμο, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ookla. Η χώρα της Μέσης Ανατολής κατέγραψε μέση ταχύτητα λήψης 5G 557,63 Mbps στο δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος etisalat by e&, που έχει έδρα τα ΗΑΕ, αναδείχθηκε ως το ταχύτερο δίκτυο 5G παγκοσμίως, με διάμεση ταχύτητα 680,73 Mbps. Την ίδια στιγμή, η du, ένας άλλος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων παρόχων 5G παγκοσμίως, με download 453,93 Mbps. Τα εντυπωσιακά νούμερα των ΗΑΕ προέκυψαν από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο παρόχων, όπως τονίζει η Ookla. Σε mobile gaming και video streaming, η Ookla κατέγραψε διάμεσους λανθάνοντες χρόνους gaming, σε etisalat by e& και du, 43 ms και 57 ms αντίστοιχα.
  Ο ανταγωνισμός είναι ένας παράγοντας. Το να έχεις τα απαιτούμενα κεφάλαια και τη διάθεση να επενδύσεις, αλλά και να βλέπεις τη σχετική ανάγκη, άρα το κέρδος να έρχεται, είναι επιπρόσθετα ζητήματα.
 • Οι ταχύτερες broadband συνδέσεις στον κόσμο
  Το βρετανικό Cable δημοσίευσε την ετήσια ανάλυσή του για τις ταχύτερες broadband συνδέσεις στον κόσμο. Όπως και στην περσινή έκθεση, η Δυτική Ευρώπη βρίσκεται στην κορυφή της περιφερειακής κατάταξης, με μέση ταχύτητα download 118,69 Mbps. Η Βόρεια Αμερική βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με έναν μέσο όρο 94,02 Mbps. Οκτώ από τις 10 πιο γρήγορες χώρες στον κόσμο βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη. Το Μακάο (231,40 Mbps) και η Ταϊβάν (153,51 Mbps) είναι οι μόνες τοποθεσίες που μπήκαν στην πρώτη δεκάδα των ταχύτερων στον κόσμο και βρίσκονται εκτός της Δυτικής Ευρώπης.
  Ο έξυπνος τρόπος για να βελτιωθεί η ευρυζωνική σύνδεση είναι να αφήσουμε την αγορά να προσφέρει τις ταχύτητες που χρειάζονται οι άνθρωποι σε προσιτή τιμή, με την κυβέρνηση να βελτιώνει τις υποδομές στους τομείς όπου ο ανταγωνισμός της αγοράς δεν θα τις προσφέρει - Τόνι Άμποτ
 • Η κρίση συνεχίζεται;
  Μπορεί οι δημοσιογραφικές διαρροές να κάνουν λόγο για προσπάθεια αποσόβησης της κρίσης μεταξύ United Media και ΑΝΤ1/Mega και να μιλούν για δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, αλλά στην πράξη αυτό που μένει στο ενημερωτικό «σουρωτήρι» του καλοκαιριού, είναι ότι η Nova θα είναι -3 κανάλια στο μενού της. Ήτοι Mega, ANT1 και Μακεδονία TV που μετονομάστηκε σε MAK TV, συμφερόντων επίσης Θοδωρή Κυριακού. Πράγματι, λίγες ημέρες μετά την αναστολή αναμετάδοσης του Mega, η Nova ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται επίσης από την 1 Αυγούστου η αναμετάδοση των καναλιών ANT1 και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV. Οι συνδρομητές της Nova ενημερώθηκαν με email.
  Όλα δείχνουν ότι μπορεί για την ώρα να μην υπάρχουν εχθροπραξίες, αλλά “ανταγωνισμός πατήρ πάντων” για να παραφράσουμε τη σχετική ρήση. Αν και συμφωνούμε με τον J. Bezos που έχει πει: Εάν είστε επικεντρωμένοι στον ανταγωνιστή, πρέπει να περιμένετε μέχρι να “κάνει κάτι”. Το να είστε εστιασμένοι στον πελάτη σας επιτρέπει να είστε πιο πρωτοπόροι!
 • Cosmote TV: Τέρμα τα γκάζια στον Μηχανοκίνητο αθλητισμό
  Τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης του παγκόσμιου πρωταθλήματος FIM MotoGP στην Ελλάδα ανανέωσε, για τα επόμενα τρία χρόνια, η Cosmote TV, η οποία φιλοξενεί το μηχανοκίνητο άθλημα από το 2012.
  Οι φίλοι των motorsports θα συνεχίσουν να παρακολουθούν ζωντανά και αποκλειστικά στα κανάλια Cosmote Sport όλα τα Grand Prix του MotoGP, μαζί με τις ελεύθερες και κατατακτήριες δοκιμές και τους νέους αγώνες Tissot Sprint, έως και το 2026. Επιπλέον, η Cosmote TV θα μεταδίδει όλους τους αγώνες των Moto2, Moto3, καθώς και εκείνους του παγκοσμίου πρωταθλήματος FIM Enel MotoE και του Red Bull MotoGP Rookies Cup. Η εκπομπή της Cosmote TV «Grand Prix» θα προβάλλεται κάθε Κυριακή με τα νέα και τις εξελίξεις από τις διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
  H Cosmote έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Όπως έχει πει ο J.Logano “δεν κατεβαίνεις στην πίστα για να τερματίσεις δεύτερος”
 • Στενό “μαρκάρισμα” από το Netflix
  «Των καναλιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν” θα λέγαμε παραφράζοντας τον Αίσωπο. Σκληρός ανταγωνισμός λοιπόν από το Netflix στις ελληνικές πλατφόρμες, αλλά και τα ελεύθερα και συνδρομητικά κανάλια.
  Δεν είναι που δεν φορολογείται η ξένη πλατφόρμα -την ώρα που Nova, Cosmote, ΑΝΤ1+ και Vodafone έχουν φόρο συνδρομητικής, ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και μισθούς- είναι που συν τοις άλλοις το Netflix εστίασε ιδιαίτερα στο ελληνικό πρόγραμμα αρχικά με το «Maestro», στη συνέχεια με το «Milky Way», την «Ευτυχία», το «El Greco», τα Bachelors και το «ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».
  Την ίδια στιγμή μέσω του ΕΚΟΜΕ στηρίζονται παραγωγές του εξωτερικού που θα προβληθούν στις μεγάλες πλατφόρμες όπως Netflix, Disney+, amazon Prime όπως η ταινία «TIN SOLDIER», με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, «Rise» της Disney+ με την ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Glass Onion: A Knives Out Mystery», για το Netflix, η σειρά «Jack Rayan, 3ος Κύκλος» για το Amazon, «The Enforcer», «Crimes of the Future», «Ελληνική Σαλάτα», για το Amazon, «Το Τρίγωνο της Θλίψης» κ.ά.
  Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο -που καλά κάνουμε και το στηρίζουμε- κάτι πρέπει να γίνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού για τις ανάλογες υπηρεσίες οι εταιρείες που έχουν έδρα στην Ελλάδα πληρώνουν φόρους, τέλη και ΦΠΑ και οι “εισαγόμενες” απολαμβάνουν πλήρους φορολογικής ασυλίας. Μήπως, τελικά, χρωστάμε τίποτα χάρες στο Netflix; Μήπως βλέπουμε το έργο “η κυβέρνηση αγαπάει το Netflix (και φροντίζει για το χαβιάρι του)”;
 • Όχι μόνο παίζει μπάλα η Nova, αλλά βάζει και γκολ!
  Η Nova, μέσα από την ανανέωση της συνεργασίας με μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο το premium αθλητικό περιεχόμενό της.
  Έτσι, οι συνδρομητές Nova, θα απολαύσουν μια μοναδική σεζόν με περισσότερους από 3.500 LIVE αγώνες, από 40 και πλέον κορυφαίες διοργανώσεις, με περισσότερα από 100 ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά ντέρμπι, με περισσότερους από 500 αγώνες μπάσκετ και περισσότερους από 500 αγώνες τένις, απολαμβάνοντας παρέα με την κορυφαία δημοσιογραφική ομάδα του Novasports:
  · Την Premier League, το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έως το 2028
  · Τις κορυφαίες διοργανώσεις του μπάσκετ, EuroLeague και EuroCup έως το 2028
  · Τα top πρωταθλήματα LaLiga, Bundesliga και Ligue 1
  · Μεγάλους αγώνες και κορυφαία ντέρμπι με ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Stoiximan Super League πλαισιωμένες με αγαπημένες εκπομπές
  · Την «επίσημη αγαπημένη» μας, την Εθνική ομάδα μπάσκετ στις διοργανώσεις της FIBA σε Παγκόσμιο Κύπελλο, Προολυμπιακό τουρνουά και προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2025
  · Τις Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου της UEFA στο Nations League και στα προκριματικά του Euro 2024 & 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026
  · Όλα τα Grand Slam του τένις, Wimbledon, Roland Garros, US Open, Australian Open (μέσα από το Novasports και Eurosport) καθώς και κάλυψη του γυναικείου τένις μέσω των διοργανώσεων WTA 1000, 500, 250 καθώς και πολλά άλλα σπορ
  Αν το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς, τότε το αθλητικό περιεχόμενο είναι “ο βασιλεύς των βασιλέων”. Και η Nova όπως όλα δείχνουν, έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο της ως … “γαλαζοαίματη”.
 • Σκληρός ανταγωνισμός για τα events της UEFA
  Χωρίς αλλαγές στο πρωτάθλημα της Super League, καθώς Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συνεχίζουν στην Cosmote TV, η οποία έχει και τον Ολυμπιακό, και Άρης και ΠΑΟΚ στη Nova.
  Ωστόσο το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στη διεκδίκηση των διοργανώσεων της UEFA (Champions League, Europa League και Europa Conference League) για την τριετία 2024 – 2027. Οι δύο διεκδικητές, Cosmote TV και Nova, θα δώσουν τη μάχη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ στην εξίσωση ίσως μπει και η κοινοπραξία Mega – ANT1, με στόχο τη μετάδοσή τους ελεύθερα και συνδρομητικά.
  Η ΕΡΤ έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται για τις τρεις διοργανώσεις, αλλά διεκδικεί την επιστροφή της Εθνικής Μπάσκετ και της Εθνικής Ποδοσφαίρου στην Αγία Παρασκευή.
  Όσο πιο πολύ αυξάνονται οι μνηστήρες, τόσο κινδυνεύει “να χαθεί η μπάλα”. Άλλωστε, όλοι κατεβαίνουν στην αρένα με τις ίδιες πιθανότητες. Διότι, το να κερδίζεις δεν είναι το παν, αλλά το να θέλεις να κερδίζεις είναι!
 • Αργά αλλά σταθερά ανεβαίνει η Cosmote TV
  Η Cosmote TV συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ άγγιξαν τους 648.000 το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (647.897), αυξημένοι κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (641.578). Η επέκταση της πελατειακής βάσης της Cosmote TV, υποστηριζόμενη από το πλούσιο τηλεοπτικό περιεχόμενο, αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής του ΟΤΕ, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου. Υπενθυμίζεται πως η Cosmote TV έκλεισε το 2022 με 642.687 συνδρομητές.
  Όπου άμιλλα ενταύθα και νίκη εστί, όπως θα έλεγε και ο Αριστοτέλης η αν προτιμάτε τον Vince Lombardi: “Οι νικητές ποτέ δεν τα παρατούν κι αυτοί που τα παρατούν ποτέ δεν νικούν”. Η Cosmote λοιπόν βλέπει νίκη και μόνο νίκη!!!
 • Θέμα ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Cosmote TV;
  Στο μεταξύ “παρεξήγηση” προέκυψε μεταξύ Cosmote και πράσινης ΠΑΕ η οποία κατηγορεί το κανάλι ότι «λογόκρινε» την αρχική ανακοίνωσή της η οποία μεταξύ άλλων έγραφε “«Να χαίρεται ο κ. Μελισσανίδης τον Διαμαντόπουλο και την ΕΠΟ». Αν η ανακοίνωση δεν έγινε από αβλεψία αλλά από άποψη των συντακτών -που απλά την ανέφεραν αλλά δεν την διάβασαν- προφανώς δεν τίθεται θέμα.
  Αν όμως έγινε εξεπίτηδες, γιατί το κανάλι θέλει να τα έχει καλά με τον Μπαλτάκο ή την ΕΠΟ, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί με τέτοιες διαιτησίες, όπως last year, απαξιώνει το προϊόν που πουλάει…
 • Έχει το ΑΙ πνευματικά δικαιώματα;
  Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι έργα τέχνης που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να λάβουν πνευματικά δικαιώματα. Αυτή η απόφαση προέκυψε όταν ο Stephen Thaler μήνυσε το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ για την απόρριψη πνευματικού δικαιώματος σε μια εικόνα που παράχθηκε από τον αλγόριθμο Creativity Machine που δημιούργησε. Ο Thaler δοκίμασε πολλές φορές να κατοχυρώσει το έργο τέχνης "ως έργο προς πώληση", αλλά απορρίφθηκε επανειλημμένα. Το δικαστήριο τόνισε ότι τα πνευματικά δικαιώματα απαιτούν "ανθρώπινη δημιουργία". Παρ' όλα αυτά, αναγνώρισε το εξελισσόμενο τοπίο, όπου η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται εργαλείο για τους καλλιτέχνες. Ο Stephen Thaler σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
  Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει προκλήσεις σε διάφορα ζητήματα: όταν κάτι φτιάχνεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ποιος είναι ο δημιουργός; Και πώς θα ασκήσει τα δικαιώματα του; Και βέβαια υπάρχει και η απορία: αν δικαστής ήταν η τεχνητή νοημοσύνη, τι απόφαση θα έβγαζε;
 • Smart Cities: Τεχνητή νοημοσύνη στην Καλαμαριά
  Ο Δήμος Καλαμαριάς, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, είναι ο πρώτος πανελλαδικά που εφάρμοσε πιλοτικά το σύστημα αξιολόγησης οδοστρώματος και καταγραφής στοιχείων οδικής ασφάλειας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για αποτελεσματική συντήρηση και διαχείριση οδικών δικτύων. Η καταγραφή γίνεται με smartphone.
  Τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται μέσω λήψης βίντεο και φωτογραφιών είναι η λεπτομερής καταγραφή των κάθε είδους φθορών του οδοστρώματος καθώς και των λοιπών στοιχείων οδικής ασφάλειας. Τα δεδομένα αναλύονται σε περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διαδικτυακή πλατφόρμα προσαρμοσμένη σε χάρτη GIS.
  Το σύστημα παρουσιάζει την κατάσταση του οδοστρώματος χρωματικά για όλο το δίκτυο με διαφορετικά χρωματικά στοιχεία ανάλογα με τη σοβαρότητα και έκταση μεγέθους των φθορών/βλαβών. Ο Δήμος Καλαμαριάς, σε συνεργασία με την Aktis Limited, ολοκλήρωσαν την πιλοτική εφαρμογή καλύπτοντας συνολικά 160 χλμ. και παρέχοντας την δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης εικόνας της κατάστασης του οδικού δικτύου του Δήμου.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Επιχειρήσεις: Περιορισμένη επίγνωση της κυβερνοασφάλειας
  Μια πρόσφατη έρευνα από την Censuswide για την Critical Start αποκαλύπτει ότι το 66% των επιχειρήσεων έχει περιορισμένη επίγνωση των προφίλ κυβερνοασφάλειας τους. Παρόλο που το 67% αυτών των οργανισμών βίωσε κάποια παραβίαση τα τελευταία δύο χρόνια, το 61% των επικεφαλής ασφάλειας εκφράζει ανησυχίες για την ασυμφωνία μεταξύ των επενδύσεών τους στην κυβερνοασφάλεια και των προτεραιοτήτων μείωσης του κινδύνου. Τα κύρια ευρήματα δείχνουν ότι το 83% πιστεύει στην αποτελεσματικότητα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής κυβερνοκινδύνου, το 74% σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε προληπτικά μέτρα κινδύνου, ενώ το 93% σχεδιάζει να αναθέσει τμήματα των σχετικών εργασιών σε παρόχους υπηρεσιών ασφάλειας, τα επόμενα δύο χρόνια.
 • Παραπληροφόρηση: Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια
  Οι Ευρωπαίοι αναμένουν μεγαλύτερες προσπάθειες στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης που διαδίδεται μέσω του Διαδικτύου. Περίπου το 85% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης, ενώ το 89% απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τις πλατφόρμες. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη του project «Upgrade Democracy», από τον οργανισμό Bertelsmann Stiftung. Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) των ερωτηθέντων είναι συχνά ή πολύ συχνά αβέβαιοι εάν οι πληροφορίες που βρίσκουν στο Διαδίκτυο είναι αληθείς. Το 39% δηλώνει ότι έχει συνειδητά επίγνωση της παραπληροφόρησης.
  Σε κάποια ζητήματα, δεν χρειάζεται τροχονόμος για να σου πει τι είναι σωστό και τι λάθος, αρκεί η κοινή λογική και η χρήση της.
 • Kaspersky: Οι απειλές DarkGate, Emotet και LokiBot
  Η νέα έκθεση της Kaspersky αποκαλύπτει τους πολλαπλούς τρόπους μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό τύπου DarkGate, Emotet και LokiBot. Η μοναδική κρυπτογράφηση του DarkGate, η δυναμική επανεμφάνιση του Emotet και τα exploits του LokiBot καταδεικνύουν το συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο της κυβερνοασφάλειας. Τον Ιούνιο του 2023, οι ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν ένα νέο πρόγραμμα loader με την ονομασία DarkGate, το οποίο διαθέτει μια σειρά από χαρακτηριστικά που ξεπερνούν τις τυπικές λειτουργίες των downloader. Ορισμένες από τις αξιοσημείωτες λειτουργίες του περιλαμβάνουν κρυφό VNC, παράκαμψη του Windows Defender, υποκλοπή του ιστορικού των προγραμμάτων περιήγησης, αντίστροφο proxy, πρόσβαση σε αρχεία αλλά και κλοπή token από το Discord.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Πότε στη Singular Logic ανοίγουν σαμπάνιες;
  Μα φυσικά όταν έχουμε εκλογές! Συγκεκριμένα τα έσοδα από τις Εθνικές Εκλογές του 2023 για την SingularLogic ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ ήτοι 11,03 εκατ.
  Κατά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων της 25ης Ιουνίου η διαδικτυακή πύλη http://ekloges.ypes.gr παρουσίασε ρεκόρ επισκεψιμότητας. Δέχτηκε 2.000.000 μοναδικούς επισκέπτες, ενώ σε διάστημα 24 ωρών o δικτυακός τόπος των εκλογών δέχθηκε από την Ελλάδα περισσότερα από 426.000.000 hits. Παράλληλα, προσέλκυσε ενδιαφέρον από 191 χώρες, με πρώτη τη Γερμανία από την οποία δέχθηκε περισσότερα από 8.000.000 hits, ενώ από Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κύπρο δέχθηκε 6.343.733, 5.175.472 και 4.767.368 αιτήματα αντίστοιχα. Το peak σημειώθηκε το βράδυ των εκλογών με 16.000/sec!
  Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το 2024 έχουμε τις Ευρωεκλογές. Τι σημαίνει αυτό; Ευρώ στο ταμείο βέβαια (για την πολύ καλή ομολογουμένως δουλειά).
 • Τέλος η συνεργασία Mastercard - Binance
  Η Mastercard και η Binance θα τερματίζουν το πρόγραμμα για την παροχή κάρτας crypto σε Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία και Μπαχρέιν από τις 22 Σεπτεμβρίου. Οι κάρτες της Binance επιτρέπουν στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές σε παραδοσιακά νομίσματα με χρήση των κρυπτονομισμάτων τους. Η Binance, που αντιμετωπίζει ρυθμιστικές προκλήσεις στις ΗΠΑ, κατηγορείται ότι δημιουργεί ένα "δίκτυο εξαπάτησης" και “υπόσχεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της”.
 • Η Apple στηρίζει το “right to repair”
  Σε μία κίνηση - έκπληξη η Apple ανακοίνωσε την υποστήριξή της για ένα νομοσχέδιο που αφορά στο δικαίωμα επισκευής συσκευών (right-to-repair) στην Καλιφόρνια. Σε επιστολή εξέφρασε την υποστήριξή της για τον νόμο SB 244, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την ασφάλεια και την προστασία των χρηστών, καθώς και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
  Όταν κάνουμε την ανάγκη φιλοτιμία…συμφωνούμε μέχρι και για το right-to-repair!
 • Η IBM πουλάει τον… καιρό ( και χάνει περίπου 1 δισ.)
  Η IBM ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει τη μονάδα που ασχολείται με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η οποία περιλαμβάνει το The Weather Channel, το Weather.com, το Weather Underground και το Storm Radar, στην Francisco Partners. H ΙΒΜ αγόρασε την εταιρεία το 2016 για $2 δισεκατομμύρια και η προβλεπόμενη αξία αυτής της συμφωνίας θεωρείται ότι υπερβαίνει το $1 δισεκατομμύριο.
 • Twitter: το αφεντικό “τρελάθηκε”!
  Ο Elon Musk συνεχίζει τους αμφίβολους πειραματισμους και φαίνεται ότι θέλει να τροποποιήσει το Twitter (που πλέον φέρει την ονομασία X), αφαιρώντας τους τίτλους που εμφανίζονται όταν οι χρήστες μοιράζονται ειδήσεις. Αντ' αυτού, θα εμφανίζεται μόνο η εικόνα και το URL του άρθρου. Ο Musk αναφέρεται σε δύο λόγους για αυτή την αλλαγή: τη δημιουργία περισσότερου χώρου και την παρότρυνση των δημοσιογράφων να γράφουν άρθρα απευθείας στο X.
  Ο Musk, μοιάζει να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Μακάρι -για το καλό του twitter- να κάνουμε λάθος όλοι εμείς, αλλά για την ώρα μοιάζει να πηγαίνει ανάποδα στην εθνική οδό…
 • Dropbox: Νέο όριο τα 5 Τerabytes!
  Η Dropbox αποφάσισε να τερματίσει την επιλογή για απεριόριστη αποθήκευση δεδομένων, λόγω μιας μειονότητας χρηστών που καταναλώνουν υπερβολικούς πόρους, επηρεάζοντας δυνητικά την ποιότητα της υπηρεσίας για άλλους πελάτες. Το πλάνο θα υιοθετήσει όριο 5 terabyte για τους νέους πελάτες, ισοδύναμο με περίπου 33 εκατομμύρια έγγραφα. Κάποιοι πελάτες καταχράστηκαν αυτό το πλάνο για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή επαναπώληση της υπηρεσίας.
 • CL8: Πιο πράσινη από ποτέ!
  Η CL8 το μοναδικό ανεξάρτητο υπερσύγχρονο Tier3 Data Center στην Κύπρο, κάνει άλμα προς ένα πιο πράσινο μέλλον εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ στην οροφή των εγκαταστάσεων της. Άλμα το οποίο αποτελεί δέσμευση από μέρους της εταιρείας για οικολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και προστασία του περιβάλλοντος. Ο Πέτρος Οικονομίδης, Ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Cloudlayer8, δήλωσε σχετικά: «Σηματοδοτούμε ένα σημαντικό ορόσημο στο συνεχές ταξίδι μας προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Αξιοποιώντας τη δύναμη του ήλιου που έχουμε στη χώρα μας, όχι μόνο ενισχύουμε την ενεργειακή μας βιωσιμότητα, αλλά εξοικονομούμε σημαντικούς οικονομικούς και περιβαλλοντικούς πόρους.» H CL8 είναι που προσφέρει πρωτοποριακές Data Center και Cloud υπηρεσίες.
 • Lancom: Σεμινάρια σε συνεργασία με τον RIPE NCC
  Η Lancom σε συνεργασία με τον οργανισμό RIPE NCC, ανακοινώνει τη διεξαγωγή σεμιναρίων στη Θεσσαλονίκη. Οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνουν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα: το RIPE Database Training Course και το BGP Security Training Course. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για τα μέλη του RIPE NCC και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ επαγγελματιών του κλάδου.
GY-1537-600X80-1
 • Συνάντηση του Δημήτρη Παπαστεργίου με την AWS
  Με στελέχη της Amazon Web Services (AWS) στην Ελλάδα συναντήθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, με αντικείμενο την πρόοδο της επένδυσης του τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα μας και την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναδείχθηκε η σημασία των υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους της AWS στην υποστήριξη καινοτόμων λύσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, συζητήθηκαν προτάσεις για την αξιοποίηση εφαρμογών αναδυόμενων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
  Ο Δ. Παπαστεργίου συνεχίζει την προσφιλή του τακτική. Σαν δήμαρχος ήταν δίπλα στους δημότες, σαν υπουργός είναι δίπλα στην αγορά και αφουγκράζεται κάθε της κίνηση. Keep running υπουργέ!
 • Δημόσιος υπάλληλος; Όχι ευχαριστώ!
  Βρε πως αλλάζουν οι καιροί. Κάποτε το όνειρο του μέσου Έλληνα ήταν μία θέση στο δημόσιο. Και μπορεί οι μισθοί στο δημόσιο να “ξεπάγωσαν” (από το 2024 και βάλε…), αλλά υπάρχουν ειδικότητες που στον ιδιωτικό τομέα θα πάρουν δύο και τρεις φορές τις αποδοχές που έχουν στο δημόσιο. Ενδεικτικά, ας μιλήσουμε για “τηλεπικοινωνιακούς” και “πληροφορικάριους”, οι οποίοι μόλις και μετά βίας αγγίζουν το 1000ρικο, όταν όλοι ξέρουμε πόσο περιζήτητοι είναι στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, βλέπουμε το απίθανο. Στελέχη του δημοσίου να παραιτούνται για να μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο που έτσι δεν θα μείνει κανείς στο δημόσιο.
  Μήπως μία λύση θα ήταν να κάνουμε outsourcing το δημόσιο για να τελειώνουμε;
 • Meta: Έχει νόημα να ζητά τη συγκατάθεση στην ΕΕ για διαφημίσεις;
  Η Meta σχεδιάζει να ζητά τη συγκατάθεση των ατόμων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτού επιτρέψει στις επιχειρήσεις να στοχεύσουν διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram. Η εταιρεία σημείωσε ότι η αλλαγή αφορά σε μια σειρά εξελισσόμενων ρυθμιστικών απαιτήσεων στην Ευρώπη και προέρχεται από μια εντολή του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, επικεφαλής για τη ρύθμιση της στην ΕΕ, βάσει της οποίας κλήθηκε να επανεκτιμήσει τη νομική βάση για τον τρόπο με τον οποίο στοχεύει τις διαφημίσεις. Η Meta πρόσθεσε ότι θα μοιραστεί περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία στην πράξη τους επόμενους μήνες, μετά από περαιτέρω αλληλεπίδραση με τις ρυθμιστικές αρχές.
  Από την άλλη αν δεν συναινέσεις στις διαφημίσεις θα πρέπει να ζήσεις χωρίς fb και Instagram. Εμένα μου φαίνεται μονόδρομος και δώρον άδωρον η υποχρέωση συναίνεσης.
 • Η Βρετανία στηρίζει το fintech
  Το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε στη δημιουργία του Fintech Growth Fund για να υποστηρίξει εταιρείες fintech στο στάδιο της ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας φήμης της Βρετανίας ως κέντρου επενδύσεων στο fintech. Με την υποστήριξη μεγάλων οργανισμών όπως η Mastercard, η Barclays και το London Stock Exchange Group, το ταμείο σχεδιάζει να επενδύσει από £10 εκατομμύρια έως £100 εκατομμύρια σε διάφορες πρωτοβουλίες γύρω από το fintech.
  «Οι τράπεζες πρέπει να λειτουργούν όταν και όπου τις χρειάζεστε. Οι καλύτερες συμβουλές και η καλύτερη εξυπηρέτηση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο και βασίζονται στη συμπεριφορά των πελατών, χρησιμοποιώντας αρχές Big Data, κινητικότητα και gamification». – Μπρετ Κινγκ
 • Ρομποτική στα σχολεία της Αττικής
  Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υλοποίηση του προγράμματος εκπαιδευτικής ρομποτικής σε 100 επιλεγμένα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, μετά την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Στα σχολεία που θα επιλεχθούν θα διεξαχθούν ειδικά μαθήματα, υπό την μορφή πρότυπων σεμιναρίων. Στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγησή του προγράμματος με χρήση ερωτηματολογίων από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σε κάθε σχολείο θα πραγματοποιηθούν 4 μαθήματα από εκπαιδευτικούς του αναδόχου σε συνεργασία με τον εκπαιδευόμενο εκπαιδευτικό του σχολείου.
  Την ίδια στιγμή που κάποιοι κάνουν ουρές για να εκδώσουν ταυτότητες, ώστε να αποφύγουν «το τσιπάρισμα», την ίδια στιγμή - ευτυχώς- υπάρχουν πρωτοβουλίες για να μάθουν τα παιδιά ρομποτική. Μη σας πιάνει απελπισία. Υπάρχει ελπίδα…
 • Endeavor Greece: Συνάντηση με τους καθ ύλην Υπουργούς
  Οι δύο νέοι Υπουργοί, Δημήτρης Παπαστεργίου και Μάξιμος Σενετάκης, συναντήθηκαν τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, με τους επιχειρηματίες της Endeavor Greece οι οποίοι οδηγούν τις εξελίξεις στην τεχνολογία, στην πρώτη τους θεσμική συνάντηση λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Είναι ενδεικτικό της μεγάλης διάθεσης της κυβέρνησης για έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και συνεργασίες με την αγορά των ελληνικών startups και scale ups. Επισημάνθηκαν οι μεγάλες ευκαιρίες για την χώρα μας στον τομέα της τεχνολογίας αλλά και η επιτακτική ανάγκη για καλύτερη συνεργασία, εμπιστοσύνη και μεγαλύτερες διεθνείς φιλοδοξίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας.
  Μπράβο! Είναι η μόνη λέξη που μπορεί να πει κανείς γι αυτές τις πρωτοβουλίες.
600x80 LTBC digital banner
 • TikTok:
  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Information, το TikTok ενδέχεται να απαγορεύσει τους εξωτερικούς συνδέσμους e-commerce, με στόχο να προωθήσει το TikTok Shop - αν και το TikTok το διαψεύδει.
 • Public:
  Τα Public και η Klarna κλείνουν έναν χρόνο πολύ επιτυχημένης συνεργασίας, μια κίνηση που άλλαξε το τοπίο των πληρωμών στην Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά, η αγάπη των καταναλωτών για την υπηρεσία είναι αδιαμφισβήτητη, αφού 1 στους 3 πελάτες (το 35% του συνόλου) την επιλέγουν κατά τις αγορές τους. Μάλιστα, η υπηρεσία φαίνεται πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του πιο νεανικού και tech savvy κοινού, αφού το 48% των καταναλωτών είναι κάτω των 35 ετών.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • NATO:
  Μετά την ανακοίνωση των σχετικών σχεδίων πριν από δύο χρόνια, το ΝΑΤΟ προχωρά στη δημιουργία του πρώτου fund για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν τεχνολογίες οι οποίες θεωρούνται στρατηγικές για τους στόχους της συμμαχίας, στην άμυνα και την ασφάλεια. Τα κράτη μέλη δεσμεύουν κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για το Innovation Fund του NATO, το οποίο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τόσο άμεσες επενδύσεις σε startups, όσο και έμμεσες σε άλλα ταμεία, που με τη σειρά τους υποστηρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις αναδυόμενες και disruptive τεχνολογίες. Οι τομείς εστίασης θα περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη, την αυτονομία, τη βιοτεχνολογία, τους κβαντικούς υπολογιστές, τη διαστημική τεχνολογία, τα υπερηχητικά συστήματα, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες και υλικά κατασκευής και τις επικοινωνίες επόμενης γενιάς.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Πλαίσιο:
  Τη θέση του Chief Operating Officer στην αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών Πλαίσιο, αναλαμβάνει ο Αριστείδης Κοροβέσης. Η ανάληψη της θέσης έγινε γνωστή από ανάρτηση του ίδιου στον προσωπικό του λογαριασμό στα Social media. Το συγκεκριμένο στέλεχος προέρχεται από τον ΟΠΑΠ, όπου και κατείχε, επί έξι χρόνια, τη θέση του Sales Director. Με σπουδές στα Πανεπιστήμια του Surrey και στο ALBA, ο Αριστείδης Κοροβέσης έχει περάσει και από άλλες μεγάλες εταιρείες στο παρελθόν όπως η Κωτσόβολος και η Shell.
 • Η νέα ανθρώπινη εποχή:
  Είναι πλέον φανερή η άνοδος του ChatGPT, η συνεχής ανάπτυξη του Metaverse ή των αλγορίθμων που επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι αν βασιστούμε εξ’ ολοκλήρου στις μηχανές και την τεχνολογία, θα έχουμε όλοι ίδια αποτελέσματα, προϊόντα και δραστηριότητες. Έτσι, στη μέση της αυξανόμενης ψηφιοποίησης στον χώρο της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παραμένουν το καταλυτικό στοιχείο για το μέλλον. Στην έκθεση της ManpowerGroup για τις τάσεις στον κόσμο της απασχόλησης για το 2023, με τίτλο “Η Νέα Ανθρώπινη Εποχή“, αναλύονται 14 βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας και επηρεάζουν τους εργοδότες της εποχής μας και τους ανθρώπους που απασχολούν.
 • The leader is one who, out of the clutter, brings simplicity... out of discord, harmony... and out of difficulty, opportunity.
 • Don't listen to their words, fix your attention on their deeds.
 • Information is not knowledge. The only source of knowledge is experience. You need experience to gain wisdom.

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Πριν από μερικούς μήνες η Sony είχε αναφερθεί στο Project Q, μια συσκευή που αρκετοί θεώρησαν την προσπάθεια της να δημιουργήσει μια φορητή συνοδευτική συσκευή για το PlayStation 5, για την οποία όμως οι φήμες συνηγορούσαν ότι επρόκειτο ουσιαστικά για μια πλαφόρμα σχεδασμένη ειδικά για gaming streaming. Αν και οι περισσότεροι περιμέναμε οτι η Sony θα διοργάνωνε ένα ξεχωριστό event για να ανακοινώσει το Project Q, τελικώς προτίμησε την τεράστια gaming έκθεση της Κολωνίας, ανακοινώνοντας το Project Q, το οποίο το μετονόμασε ως PlayStation Portal.
Το PlayStation Portal (πρώην Project Q), αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023 (χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία), ενώ οι υπεύθυνοι της Sony ανακοίνωσαν ότι θα στοιχίζει 220 ευρώ. Ουσιαστικά το PlayStation Portal πρόκειται για ένα tablet σε... συσκευασία DualSense (έχοντας ουσιαστικά μια οθόνη και τα buttons και τους μοχλούς του χειριστηρίου), με το εν λόγω ξεχωριστό χειριστήριο να δίνει τη δυνατότητα να streamάρει τα games του PlayStation 5 (σε ανάλυση στα 1080p που φτάνουν τα 60 fps), ενώ θα συνδέεται αποκλεστικά με την κονσόλα μέσω του δικτύου WiFi ή μέσω Remote Play.
Το PlayStation Portal δεν υποστηρίζει games του PSVR2, ούτε μπορεί να κάνει streaming μέσω cloud, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με την κονσόλα. Πέραν του PlayStation Portal η Sony ανακοίνωσε τα ακουστικά Pulse Elite και Pulse Explore Earbuds, τα οποία αποτελούν τα νέα ακουστικά της ιαπωνικής εταιρείας και τα οποίθα θα στοιχίζουν 149.99 ευρώ και 219.99 ευρώ αντίστοιχα.
cl8-sept-2019-600x80
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν ασταμάτητα το τελευταίο διάστημα τεράστια κεφάλαια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Αν αναρωτιέστε όμως ποια είναι η εταιρεία που κερδίζει τα περισσότερα από την «έκρηξη» της ΑΙ, η NVIDIA έδωσε την απάντηση στην τελευταία αναφορά κερδών της. Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα ύψους 13,51 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, υπερδιπλασιάζοντας τα 6,7 δισ. δολάρια που είχε πέρυσι και ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς. Επιπλέον, κέρδισε 6.18 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα GAAP, εννεαπλασιάζοντας τα 656 εκατομμύρια δολάρια που έκανε το 2ο τρίμηνο του 2022.
Το τμήμα gaming της NVIDIA τα πήγε επίσης αρκετά καλά, χάρη στα έσοδα του 2ου τριμήνου ύψους 49,2 δισ. δολαρίων. Ήταν αυξημένα κατά 22% σε σχέση με πέρυσι. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, άρχισε να αποστέλλει τη GPU GeForce RTX 4060, ανακοίνωσε το Avatar Cloud Engine (ACE) για παιχνίδια και είδε την προσθήκη 35 παιχνιδιών DLSS, συμπεριλαμβανομένου του Diablo IV. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε το DLSS 3.5 που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί AI για να κάνει τα παιχνίδια με ανίχνευση ακτίνων να φαίνονται καλύτερα.
Ωστόσο, ήταν σε μεγάλο βαθμό τα τμήματα AI και data center που ώθησαν την NVIDIA σε νέα ύψη. Σημείωσε έσοδα ρεκόρ 10,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο σε αυτόν τον τομέα, αυξημένα κατά 141% από το 1ο τρίμηνο του 2023 και κατά 171% από πέρυσι.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Τίτλους τέλους αποφάσισε να ρίξει η Meta για το Messenger Lite, την ελαφριά έκδοση του Messenger, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα. Οι χρήστες της εφαρμογής ήδη άρχισαν να βλέπουν ένα μήνυμα που τους συμβουλεύει να «χρησιμοποιήσουν το Messenger για να συνεχίσουν να συνομιλούν». Η εφαρμογή έχει καταργηθεί από το Google Play Store για νέους χρήστες και δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη μετά τις 18 Σεπτεμβρίου για τους τρέχοντες χρήστες.
«Από τις 21 Αυγούστου, τα άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Messenger Lite για Android θα κατευθύνονται στο Messenger ή στο FB Lite για να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα στο Messenger», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο TechCrunch. Η Meta, γνωστή ως Facebook εκείνη την εποχή, παρουσίασε το Messenger Lite το 2016 για χρήστες με λιγότερο ισχυρές συσκευές Android. Η εφαρμογή προσφέρει μόνο τις βασικές δυνατότητες Messenger για να έχει λιγότερο αποθηκευτικό χώρο και επεξεργαστική ισχύ.
Αν και η Meta κυκλοφόρησε το Messenger Lite για iOS, η εταιρεία το έκλεισε το 2020. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης κινητών data.ai, οι εκδόσεις Lite της εφαρμογής είχαν συνδυασμένες λήψεις που εκτιμώνται σε περίπου 760 εκατομμύρια παγκοσμίως, με την Ινδία να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία και την Ινδονησία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την 8η θέση.
facebook twitter youtube instagram linkedin