weekly D 21-1-22 sent

Κάν’το όπως τα Τρίκαλα

Αν και θα μπορούσε να είναι πρόταση διακοπών, η πρόσκληση αφορά το έργο των Smart Cities, για το οποίο τα Τρίκαλα άνοιξαν τον δρόμο, και τουλάχιστον άλλοι 13 μεγάλοι δήμοι πρόκειται να ακολουθήσουν, έχοντας δει ήδη τα δικά τους πλάνα, να εγκρίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για το πρώτο σκέλος του project έξυπνων πόλεων, που απευθύνεται σε 17 δήμους συνολικά, µε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, και επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ, οι πόροι των οποίων προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σκοπός είναι οι παραδοσιακές υπηρεσίες να γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών και τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.
Μία έξυπνη πόλη επιδιώκει, πέρα από τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, καλύτερες υπηρεσίες σε πλήθος τομέων της αστικής λειτουργίας, όπως σε μετακίνηση, ύδρευση, φωτισμό και απορρίμματα.
Επίσης, μία έξυπνη πόλη στοχεύει σε πιο διαδραστική και ευαίσθητη διοίκηση, σε ασφαλέστερους δημόσιους χώρους, και στην κάλυψη των αναγκών ευαίσθητων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι.
Ο κάθε δήμος θα έχει στη διάθεσή του 38 δράσεις, που περιλαμβάνουν ενδεικτικά, έξυπνα συστήματα ελέγχου στάθμευσης, συστήματα κυκλοφορίας και διαχείρισης αστικών συγκοινωνιών, τηλεϊατρική, άρδευση και διαχείριση πρασίνου, ηλεκτρονική τιμολόγηση, και αρκετά άλλα.
Έτσι, οι δήμοι θα υποβάλουν τα πλάνα τους προς την ΚτΠ, η οποία θα αναλάβει τη δημοσίευση της πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση, τον έλεγχο συμβατότητας και συνάφειας των υποβαλλόμενων στρατηγικών πλάνων, σε σχέση με τους γενικούς στόχους του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», καθώς και την υποστήριξη των δικαιούχων σε όλη τη διάρκεια του έργου.
Ο δήμος που λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Smart Cities, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, είναι ο δήμος της συμπρωτεύουσας, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.
Η ελίτ των 17 δήμων που έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση, είναι όπως είπαμε ως τώρα 13, με το μεγαλύτερο κονδύλι να απορροφά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί ο δήμος Τρικκαίων και αμέσως μετά ο δήμος Πατρών, με κύρια επένδυση στην ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση. Επόμενος στην κατάταξη απόδοσης κονδυλίων, είναι ο δήμος Πειραιώς, και την πρώτη πεντάδα κλείνει ο δήμος της Λάρισας.

Δέκα δια δύο μείον πέντε…

Στασιμότητα στα έσοδα από υπηρεσίες στο τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2023, καταγράφει η Vodafone, κάτι που -σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας- οφείλεται στην απόφαση να μην εφαρμοστούν συμφωνημένες αυξήσεις στα συμβόλαια, καθώς και στην επιβράδυνση των εσόδων από τον δημόσιο τομέα, λόγω της εκλογικής περιόδου κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο.
Το κλειδί βέβαια είναι ότι το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία έμεινε οριακά σταθερό στα 9,8 ευρώ, με αρκετή μείωση να καταγράφεται στο μέσο έσοδο των συμβολαίων που διαμορφώθηκε στα 16 ευρώ από 17,3 ευρώ, ενώ στην καρτοκινητή το μέσο έσοδο έμεινε στα 5 ευρώ ανά συνδρομητή.
Παρομοίως σταθερό έμεινε και το πελατολόγιο της Vodafone στην κινητή, με 4,26 εκατομμύρια συνδρομητές. Όμως, απώλεια 16 χιλιάδων πελατών καταγράφηκε στην σταθερή, με τον αριθμό να προσγειώνεται στις 945 χιλιάδες.
Αλλά όπως φαίνεται, η εικόνα των επιδόσεων σε εύρος πενταμήνου (Ιανουάριος - Μάιος) ήταν καλύτερη από το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης, τον προηγούμενο μήνα, σχετικά με το πρώτο πεντάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 5,9% στα 398 εκατ. και τα έσοδα από υπηρεσίες κατά 2,9% σε 359 εκατ. ευρώ. Στις ανακοινώσεις τότε, η άνοδος των συνδρομητών είχε αποδοθεί στην αύξηση από την τηλεόραση, στη μετάβαση των συνδρομητών σταθερής σε υψηλότερες ταχύτητες, στις νέες καινοτόμες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις (IoT και Cloud & Security), και στα ψηφιακά έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία (συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δέχονται ισχυρές πιέσεις από την αύξηση του κόστους διαβίωσης των πελατών τους, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης, την ίδια στιγμή που καλούνται -πιέζονται θα ήταν η σωστή λέξη- να επενδύσουν σε υποδομές και υπηρεσίες.
Δύσκολη εξίσωση σε δύσκολες εποχές.

5G = Διείσδυση πολύ, τηγανίτες = εφαρμογές, τίποτα;

Τελικά, όπως μου έλεγε μία φίλη με πολύ χιούμορ, οι μονές γενιές κινητής 1G-3G-5G δεν έχουν καμία τύχη. Στην πράξη μου επεσήμανε ότι δεδομένου ότι το 5G, που δεν αφορά επικοινωνία ανθρώπων αλλά συσκευών, στρώνει το δρόμο για το 6G που -στην αρχή τουλάχιστον- θα είναι “το 5G όπως θα έπρεπε να είναι”.
Ειδικά στην χώρα μας, που δεν έχουμε ακόμη 5G SA (αλήθεια ποιος θα τολμήσει να κάνει το πρώτο βήμα;) είμαστε σε φάση “το μετέωρο βήμα του 5G”. Βέβαια, συνδέσεις γίνονται, το IoT ζει και βασιλεύει, αλλά ούτε ιδιωτικά δίκτυα έχουμε -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- ούτε κάποιο killer application. Αυτά και πολλά άλλα, θα τα δούμε με κάθε λεπτομέρεια στο 13o συνέδριο MCW - Mobile Connected World, που φέτος είναι αφιερωμένο στα Smart Cities.
Διότι, όπως πάει σήμερα το 5G -με σβησμένες μηχανές- έχουμε λάδι πολύ και τηγανίτες τίποτα… Το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι ότι με τόσο καυτό λάδι, κάτι θα μαγειρέψουμε στο τέλος! Απλά, καθυστερούμε σε σχέση σε ότι συμβαίνει ήδη π.χ. στην Κορέα
Αυτό είναι το τελευταίο Weekly Telecom πριν τις διακοπές. Από σήμερα και μέχρι τις 28 Αυγούστου λέμε να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Κάντε και εσείς το ίδιο, γιατί μας περιμένει μία δυνατή σεζόν! Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλό καλοκαίρι!!!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Vodafone: Στασιμότητα στα έσοδα
  Έσοδα από υπηρεσίες 213 εκατ. ευρώ, χωρίς μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα παρουσίασε η Vodafone Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο της οικονομικής της χρήσεως Απρίλιος 2023 – Μάρτιος 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Vodafone Group, στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2023 το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία διαμορφώθηκε σε 9,8 ευρώ από 9,9 ευρώ ένα χρόνο πριν με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στο μέσο έσοδο των συμβολαίων που διαμορφώθηκε στα 16 ευρώ από 17,3 ευρώ (στα 5 ευρώ το μέσο έσοδο στην καρτοκινητή από 5,1 ευρώ).
  Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας η στασιμότητα στα έσοδα από υπηρεσίες οφείλεται στην απόφαση να μην εφαρμοστούν συμφωνημένες αυξήσεις στα συμβόλαια καθώς και στην επιβράδυνση των εσόδων από το δημόσιο τομέα, λόγω της εκλογικής περιόδου κατά το εξεταζόμενο τρίμηνο.
  Παλιά έλεγαν ότι η άδεια για να γίνεις πάροχος κινητής, ήταν σαν άδεια για να τυπώνεις χρήμα. Τότε όμως, πληρώναμε και 11.000 δραχμές, για να είμαστε συνδρομητές σε ένα δίκτυο. Ω καιροί, ώ ήθη, ώ ARPU, θα αναφωνούσε ένα παλαιό στέλεχος της αγοράς…
 • Generation Next: Η Vodafone πρωτοπορεί
  Ολοκληρώθηκε o πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Σπουδών, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), τον εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία (SciCo) και την Ελληνογερμανική Αγωγή, με στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις σύγχρονες προσεγγίσεις STEM και STEAM εκπαίδευσης. Συνολικά, 130 επιμορφούμενοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς το δωρεάν «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών σε Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά (STEAM) για Εκπαιδευτικούς», διάρκειας 130 ωρών και πρόκειται να λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), το οποίο αντιστοιχεί σε 5,2 μονάδες ECTS ενώ 151 θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης των μαθημάτων.
  Μια επένδυση στη γνώση αποδίδει το καλύτερο επιτόκιο - Βενιαμίν Φραγκλίνος
 • Νέος τηλεπικοινωνιακός άξονας από την Grid Telecom!
  Υπερσύγχρονο άξονα μεταφοράς δεδομένων που υποστηρίζει υπερυψηλές ταχύτητες 100 Gigabit (100G) ενεργοποίησε η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση της Αττικής με τη Θεσσαλονίκη. Ο νέος τηλεπικοινωνιακός άξονας, που αποτελεί τμήμα του υπό ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών DWDM της Grid Telecom σε όλη την Ελλάδα, προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για την παροχή υπηρεσιών προστατευμένης χωρητικότητας, μέσω αλλεπάλληλων οπτικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων.
  H νέα υποδομή επιτρέπει την προστατευμένη διασύνδεση των σημείων παρουσίας της Grid Telecom στα Data Centers της Digital Realty στην Αττική και Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, με τον χρόνο απόκρισης (round trip delay) στη μεταγωγή δεδομένων να διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 6 msec. Επιπλέον, η ταχύτητα αυτή εγγυάται ότι οι χρήστες της υπηρεσίας, που παρέχεται ήδη στη Lancom για τη σύνδεση των σημείων παρουσίας της στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, θα έχουν τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία, όσον αφορά τη διασύνδεση των υποδομών τους.
  Πλέον, δεν θα λέμε “σε χρόνο dt”, αλλά σε χρόνο Grid!
 • Ουρά οι μνηστήρες στην Κωτσόβολος…
  Πολλοί μνηστήρες μαζεύτηκαν στην Κωτσόβολος και αυτό προφανώς αυξάνει τον ανταγωνισμό και ανεβάζει το τίμημα. Το ενδεχόμενο εισόδου της ΔΕΗ, που λέγεται ότι έχει εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη του CVC που κατέχει το 10% της εταιρείας, αλλάζει τις ισορροπίες, αφού οι εγχώριοι παίκτες (Γερμανός, Πλαίσιο) είχαν κατά νου μόνο το σκόπελο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ ο Θ. Φέσσας διακρίνεται για τις καλές αγορές που κάνει, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Ενδιαφέρον έχει δείξει και ο Φουρλής.
  Ως προς τη διαδικασία τώρα για να μην χαλαρώνουμε καλοκαιριάτικα σε λίγες ημέρες (μέχρι τις 11/8) θα κλείσει ο πρώτος κύκλος με τους πιθανούς ενδιαφερόμενους για τη διεκδίκηση της εταιρείας. Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι -στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν και οι διεθνείς παίκτες / funds- που θα επιλεγούν από τη City θα κληθούν στο data room τον Σεπτέμβριο για να αντλήσουν πληροφορίες. Ακολουθούν, οι δεσμευτικές προτάσεις και αν όλα πάνε καλά το deal θα τελειώσει μέσα στο 2023.
  Πάντως για να έχουν μαζευτεί τόσοι μνηστήρες κάτι κάνουν πολύ καλά στην Κωτσόβολος. Τυχαίο; Δε νομίζω! Ότι κάνουν στην Κωτσόβολος μοιάζει να προέρχεται από μία καλοκουρδισμένη μηχανή.
 • Κωτσόβολος: Του ταιριάζει το ράλλυ!
  Ταχύτητα, αδρεναλίνη, ανατροπές, υψηλές επιδόσεις! Όλα αυτά -που χαρακτηρίζουν και την Κωτσόβολος- έρχονται στο φετινό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο στηρίζει ως Μεγάλος Χορηγός του.
  Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έρχεται και φέτος, από τις 7 μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, για να καθηλώσει τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή, αφού φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια δυναμικής παρουσίας του αγώνα στη διεθνή αθλητική σκηνή. Εδώ και 70 χρόνια, τόσο το Ράλλυ Ακρόπολις όσο και η Κωτσόβολος, έχουν έναν κοινό στόχο: να δημιουργούν τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες, μέσα από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την τεχνολογία.
  Φέτος υπάρχει και ένας επιπλέον συμβολισμός. Το ράλλυ που θα κάνουν οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την εταιρεία. Εκεί να δείτε ταχύτητα, αδρεναλίνη, ανατροπές και ενδεχομένως υψηλές επιδόσεις!
 • Με laptops η επόμενη μέρα στον ΟΤΕ
  Σε αντικατάσταση των σταθερών υπολογιστών με laptop τελευταίας τεχνολογίας για τους περισσότερους από 4.000 εργαζομένους που στεγάζονται στο Διοικητικό Μέγαρο προχώρησε ο Όμιλος ΟΤΕ.
  Η υλοποίηση του έργου έγινε στο πλαίσιο της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός «έξυπνου» περιβάλλοντος εργασίας, με σύγχρονο ΙΤ εξοπλισμό και νέα ψηφιακά εργαλεία για τους ανθρώπους του Ομίλου. Παράλληλα, επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε ετήσια βάση, φέρνοντας τον Όμιλο ΟΤΕ πιο κοντά σε έναν από τους πιο βασικούς στρατηγικούς τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι η κλιματική ουδετερότητα στις εγκαταστάσεις του έως το 2025.
  Η αντικατάσταση των σταθερών υπολογιστών με φορητούς ξεκίνησε το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, χάρη στη VoIP τηλεφωνία, οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές έχουν μεταφερθεί στους φορητούς υπολογιστές.
  Στον ΟΤΕ έχουν μετασχηματίσει, από καιρό και το χώρο εργασίας των εργαζομένων. Για παράδειγμα, μπορείς να αλλάζεις workstation. Τη μια μέρα θέλεις να βλέπεις έξω, την άλλη θέλεις παρέα, την άλλη δεν θέλεις να βλέπεις κανέναν η θέλεις να μιλήσεις privee και απομονώνεσαι. Διαλέγεις και παίρνεις!
 • Γερμανός: Διαγωνισμός με κέρδη πολλά “G”!
  Με νέο σχεδιασμό και ανανεωμένο περιεχόμενο εμπλουτίζεται συνεχώς το G App, το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Γερμανός, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την εμπειρία του χρήστη.
  Η εφαρμογή, με χιλιάδες ενεργούς χρήστες και περισσότερα από 360.000 downloads, προσφέρει πολλαπλά οφέλη και προνόμια στα μέλη του. Κατεβάζοντας δωρεάν το G App στο κινητό ή το Tablet τους (android & iOS) και κάνοντας εγγραφή, οι καταναλωτές με κάθε τους αγορά στον Γερμανό κερδίζουν πόντους, που μπορούν να εξαργυρώσουν σε εκπτωτικά κουπόνια για επόμενη αγορά, δώρα τεχνολογίας, διαγωνισμούς κ.ά.
  Με τις καλοκαιρινές εκπτώσεις στα καταστήματα Γερμανός σε όλη την Ελλάδα και στο eshop germanos.gr, οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν φθηνότερα, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία, τα αγαπημένα τους προϊόντα τεχνολογίας, ενώ παράλληλα μπαίνουν και σε κλήρωση για μεγάλα δώρα.
  Ανεβάζοντας απλά την απόδειξή τους στο G App συμμετέχουν σε διαγωνισμό διεκδικώντας ένα από τα 8.000+ δώρα, όπως προϊόντα τεχνολογίας από τη SAMSUNG, 4ήμερα ταξίδια, κουπόνια ΒΟΧ, 3μηνιαίες συνδρομές στο The Coach, αλλά και G App πόντους. Ο διαγωνισμός ισχύει μέχρι και τις 21 Αυγούστου. Πέρα από τις αγορές τους στον Γερμανό οι καταναλωτές κερδίζουν πόντους με κάθε τους κίνηση στο G App, όπως με την εγγραφή τους στην εφαρμογή, το εβδομαδιαίο log in, αλλά και στα γενέθλιά τους.
  Revolve your world around the customer and more customers will revolve around you - Heather Williams. To app είναι ένας τρόπος!
 • Αλλαγές στην Cosmote Payments. Νέος CEO!
  Αλλαγές στο ΔΣ της Cosmote Payments,όπου πλέον, μετά την παραίτηση του Χρήστου Φουσκούδη, καθήκοντα CEO αναλαμβάνει ο Αλέξης Βαΐτσος, μέχρι τώρα Head of Commercial Strategy & Services Portfolio, που ήταν ένας από τους εμπνευστές και πρωτεργάτες του payzy, το οποίο δέκα μήνες μετά τα λανσάρισμα του έσπασε το φράγμα των 100.000 χρηστών. Πρόεδρος της εταιρείας παραμένει ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει την εμπιστοσύνη του στο payzy, αναφέροντας ότι «σε δέκα χρόνια το συγκεκριμένο προϊόν θα σημειώνει τον ίδιο τζίρο που πραγματοποιούν οι τηλεπικοινωνίες».
  H καινοτομία είναι μία αλλαγή που παράγει νέα αξία. Που δημιουργεί πλούτο. Τώρα, για το αν η αξία που θα παραχθεί, θα ξεπεράσει την αγορά των τηλεπικοινωνιών θα σας γελάσω. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες θα είναι η καρδιά του τραπεζικού κλάδου για τα επόμενα 10 χρόνια!
 • Πρόστιμα σε αλυσίδες consumer electronics!
  Δυσμενώς, σχολιάστηκε από την αγορά ότι -ενδεχομένως για λόγους εντυπωσιασμού- το Υπουργείο Ανάπτυξης στοχοποίησε γνωστές αλυσίδες καταναλωτικών ηλεκτρονικών, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη δημοσιότητα στο γεγονός. ‘Όταν έχεις να κάνεις με 2 - 3.000.000 προϊόντα κάτι μπορεί πάντα να ξεφύγει. Το να το κάνουμε όμως αυτό “σημαία”, είναι περισσότερο υπερβολή, παρά δείγμα έντιμης πολιτικής. Ιδιαίτερα, όταν εδώ και μήνες έχουμε αφήσει τα super market και τους χονδρεμπόρους τροφίμων να αλωνίζουν με τις τιμές …στο θεό. Ακριβώς, όπως το λέει και ο αδελφός Στιχάριος ο Στιχοπλόκος:
  Το ψωμί θα πάει 16 και το λάδι θα πετάξει
  Πρόστιμα άνευ ουσίας
  κι αγοράζεις απ’ τα super
  με “πληθωρισμό απληστίας”!
 • Office Line: Την εμπιστεύτηκε και η Nova!
  Η Office Line υλοποίησε επιτυχώς τη μεταφορά και ενοποίηση της πληροφοριακής υποδομής της Nova, δημιουργώντας μια ενιαία λειτουργική υποδομή στο cloud. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συγχώνευσης Nova-Wind, που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη λειτουργία της νέας Nova.
  Ο κύριος στόχος του έργου ήταν να μεταφερθούν με επιτυχία οι cloud υπηρεσίες για το σύνολο των χρηστών της νέας εταιρείας.
  Η Office Line πέτυχε αυτόν τον στόχο διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η μεταφορά δεδομένων των τρεχουσών υπηρεσιών Microsoft 365, συμπεριλαμβανομένων των Mailboxes, SharePoint Online, OneDrive, Teams και PowerBI, ήταν αδιάλειπτη. Στο πλαίσιο του έργου η Office Line ενοποίησε το περιβάλλον διαχείρισης της νέας Nova για το σύνολο της εταιρείας και του δικτύου καταστημάτων της, προκειμένου να έχουν οι χρήστες ένα κεντρικοποιημένο σύστημα συνεργασίας και παραγωγικότητας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίστηκε ότι οι σχετικές υπηρεσίες ήταν λειτουργικές, σύμφωνα με τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει ο οργανισμός. Η υλοποίηση του έργου ικανοποίησε τις ανάγκες της Nova σε θέματα ασφάλειας, ευκολίας διαχείρισης υποδομής και εφαρμογών, ελέγχου και ευκολίας πρόσβασης στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
  Για να σε εμπιστευτεί μία 100% εταιρεία τεχνολογίας, πρέπει να είσαι πραγματικά ξεχωριστός. Και σε ένα τέτοιο έργο, η εμπιστοσύνη είναι η απαραίτητη συνθήκη για την απρόσκοπτη υλοποίηση.
 • Nova
  Η Nova, μέλος της United Group και το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων ανακοίνωσαν τη σύμπραξη τους για τη φιλοξενία των διαδικασιών επιλογής για δύο Ημιτελικούς των Διεθνών Βραβείων Emmy στην Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων και η Nova έχουν επιλεχθεί για τη σύσταση κριτικής επιτροπής που θα αναδείξει τους υποψήφιους νικητές σε δύο κατηγορίες. Οι δυο κριτικές επιτροπές θα συναντηθούν στην Αθήνα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε μια διοργάνωση που θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις Τύπου, επισκέψεις για τα μέλη των Επιτροπών σε πολιτιστικά μνημεία της Αθήνας και ένα λαμπερό gala.
  Στην πράξη η Αθήνα έχει κερδίσει ήδη το βραβείο, με την προβολή που θα έχει.
 • ΔΕΗ: Δεν έχουμε καταθέσει πρόταση. (Για την ώρα βέβαια…)
  Η ΔΕΗ σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα περί πιθανού ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την εξαγορά της “Κωτσόβολος”, διευκρινίζει ότι “δεν έχει καταθέσει οποιαδήποτε πρόταση για την εξαγορά της εν λόγω εταιρείας”.
  Σε κάθε περίπτωση, ένας από τους πυλώνες του Στρατηγικού Πλάνου της ΔΕΗ, το οποίο παρουσιάστηκε στην επενδυτική κοινότητα το Νοέμβριο του 2021, είναι και ο επαναπροσδιορισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, τοποθετώντας τον πελάτη στο επίκεντρο της προσοχής της, παρέχοντας νέα προϊόντα και ανταγωνιστικά τιμολόγια. Και αν σκεφτεί κανείς “out of the box”, όπως συνηθίζει να κάνει ο CEO της ΔΕΗ, τότε το ερώτημα είναι τι κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια; Ένας Κωτσοβολόγατος!
  Μας θυμίζει λίγο την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων Γερμανός από τον ΟΤΕ, τον Μάιο του 2006. Ήταν η μέρα του τελικού Ολυμπιακού - ΑΕΚ 3-0 στο Παγκρήτιο και ο Σωκράτης, μαζί με κάποιους φίλους, ήταν φυσικά εκεί. Φεύγοντας από το γήπεδο, κυκλοφόρησε το νέο και οι περισσότεροι αναρωτιώντουσαν “γιατί να θέλει ο ΟΤΕ τον Γερμανό του”; Υπήρξαν και κανά δύο από την παρέα, που απλά χαμογελούσαν. Είχαν καταλάβει από τότε τι θα πρόσθετε η “Γερμανός” στον ΟΤΕ… Έτσι δεν είναι, Γιώργο Τσαπρούνη;
 • Δεκαπλασιασμός για το 5G
  Η GSMA προβλέπει ότι οι συνδέσεις 5G στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα δεκαπλασιαστούν μέχρι το τέλος του 2030, με συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια συνδέσεις. Μοχλός ανάπτυξης αυτής της ενίσχυσης αναφέρεται πως είναι η πτώση των τιμών στις συμβατές συσκευές και η ταχεία επέκταση των απαιτούμενων υποδομών. Στην έκθεση Mobile Economy APAC 2023, η GSMA προβλέπει ότι η διείσδυση του 5G θα αυξηθεί από 4% στα τέλη του 2022 σε 41% μέχρι το τέλος του 2030. Ενώ οι «ώριμες» αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας γύρω από την 5G συνδεσιμότητα, τα εμπόδια εξακολουθούν να επηρεάζουν τη συνολική πρόσβαση και χρήση της κινητής σε ορισμένες χώρες της περιοχής.
  "The rollout of 5G is a critical step towards building the infrastructure needed for the next generation of technological advancements." - Tim Cook, CEO of Apple
 • Το συνδεδεμένο αυτοκίνητο είναι εδώ!
  Τα «συνδεδεμένα αυτοκίνητα» που θα βρίσκονται στους δρόμους αναμένεται να αυξηθούν κατά 18% μέσα στο 2023, σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα της Omdia για την αγορά του αυτοκινήτου. Όπως αναφέρεται, εταιρείες όπως η Google και η Apple λαμβάνουν θέση «για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν τις πιθανές ευκαιρίες εσόδων από αυτήν την αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία».
  Η έρευνα αποκαλύπτει ότι πάνω από 900 εκατομμύρια συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα κυκλοφορήσουν στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, επισκιάζοντας την εγκατεστημένη βάση δημοφιλών καταναλωτικών συσκευών, όπως αποκωδικοποιητές συνδρομητικής τηλεόρασης και tablet. «Αυτά τα οχήματα θα περιλαμβάνουν μια πληθώρα οθονών στο μπροστινό και πίσω μέρος της καμπίνας, οι οποίες μεγαλώνουν σε μέγεθος κάθε χρόνο για να επιτρέπουν υπηρεσίες βίντεο και παιχνιδιών».
  Τελικά άλλο “συνδεδεμένο” αυτοκίνητο -που είναι ήδη πραγματικότητα- και άλλο “αυτόνομο” που απαιτεί άλλες προϋποθέσεις. Ας ξεκινήσουμε από τα συνδεδεμένα και τα πλεονεκτήματά τους (λιγότερα ατυχήματα, καλύτερη πλοήγηση κ.α.) και θα έρθει η ώρα και για το επόμενο βήμα.
 • Αυξάνονται οι mobile IoT συνδέσεις
  Σύμφωνα με την Berg Insight, στα τέλη του 2022 υπήρχαν 2,7 δισεκατομμύρια συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας IoT παγκοσμίως, που απέφεραν έσοδα περίπου 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 24% σε ετήσια βάση.
  Η εταιρεία εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρχουν 5,3 δισεκατομμύρια συσκευές IoT συνδεδεμένες σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δημιουργώντας συνολικά ετήσια έσοδα 21,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Βάσει αυτού, η αγορά αναπτύσσεται όσον αφορά στις συνδέσεις και τα συνολικά έσοδα, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν συσκευές IoT στις δραστηριότητές τους. Εντούτοις, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, αυτές οι συνδέσεις δεν δημιουργούν πολλά έσοδα – το 2022, τα μέσα έσοδα ανά χρήστη, ανά σύνδεση IoT, ήταν 0,38 ευρώ το μήνα.
  Μπορεί το έσοδο ανά χρήστη να είναι μικρό, αλλά αυτό που μετράει είναι το σύνολο. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι που λέει και ο λαός. Σημασία έχει ότι το ΙοΤ είναι εδώ για να μείνει και όσο εξελίσσεται το 5G, τόσο θα βλέπουμε πιο καινοτόμες και κερδοφορες εφαρμογές.
 • Καιρός ήταν: Οι telcos συνασπίζονται για το AI
  Η SK Telecom, η Deutsche Telekom, η e& και η Singtel ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στη δημιουργία του Global Telco AI Alliance, ώστε να αναπτύξουν «μια νέα εμπειρία πελάτη και να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των πολιτών του κόσμου, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας AI». Τα τέσσερα μέλη της Global Telco AI Alliance συμφώνησαν να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό μέσω της τεχνητής νοημοσύνης στην υπάρχουσα δραστηριότητα γύρω από τις τηλεπικοινωνίες και να αναπτύξουν νέους «μοχλούς ανάπτυξης» μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στην AI.
  Είναι αναμενόμενο, ότι οι πάροχοι θα ψάξουν να βρουν πως θα χρησιμοποιήσουν το AI για καλύτερη εμπειρία του χρήστη και για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Σύμφωνα με κάποιους, αυτή θα μπορούσε να είναι από τις πιο επαναστατικές και μετασχηματιστικές χρήσεις του AI.
 • Η διπλωματία στη θέση του πολέμου!
  Τη διπλωματία επιλέγουν οι εμπλεκόμενοι στον βραχύ “πόλεμο” με τη Nova, το Mega και ο ΑΝΤ1 για την αντίστοιχη συνεργασία τους με τον ΟΤΕ και τη διατήρηση των καναλιών στην πλατφόρμα της Cosmote TV.
  Ενώ τα συμβόλαια συνεργασίας για τη μεταφορά του σήματος των δύο καναλιών λήγουν τυπικά αύριο Δευτέρα, 31 Ιουλίου, αμφότερες οι πλευρές συναινούν για παράταση όσο διαρκούν οι συζητήσεις.
  Η Nova, συνεχίζει να διατηρεί το Mega εκτός της πλατφόρμας της εν μέσω πολέμου ανακοινώσεων με την Άλτερ Έγκο ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ έχει δώσει διορία έως αύριο, Δευτέρα, στον ΑΝΤ1 για να βρεθεί μια λύση ώστε να διατηρηθεί το κανάλι στην πλατφόρμα.
  Πάντως για συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ε. Μαρινάκη (MEGA) και του Ν. Σταθόπουλου (NOVA) κάνει λόγο το ρεπορτάζ του Euro2day που υπογράφει ο «Χαμαιλέων». Η συνάντηση έγινε πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρξε συμφωνία για τα δικαιώματα και το κόστος πληρωμής τους.
  Σε κάθε περίπτωση, το θετικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ καναλιών και πλατφόρμας NOVA.
  Ε, αφού υπάρχει καλοκαίρινή διάθεση, να μην αρχίσουμε τις ερωτήσεις και χαλάσουμε το κλίμα. Ειρήνη υμίν!
 • Η λάσπη στον ανεμιστήρα…
  Μπορεί να σταμάτησαν οι απευθείας βολές σε σχέση με τη United, αλλά λίγη λάσπη από τον ανεμιστήρα για τους N. Σταθόπουλο και N. Σόλακ υπάρχει πάντα… Σε λίγο και με τα κανάλια της TV θα γίνει ότι και με τα Social. Θα ακούμε διαφορετική εκδοχή των ειδήσεων ανάλογα με το κανάλι που θα βλέπουμε. Μόνο αυτό που ταιριάζει στις απόψεις μας δηλαδή. Πολιτισμένα πράγματα!
  Η δολοφονία χαρακτήρων, είναι ευκολότερη και πιο σίγουρη από την σωματική επίθεση και ενέχει πολύ λιγότερο κίνδυνο για τον δολοφόνο.
 • Στο Δ.Σ. της Digea ο Γιώργος Ράλλης
  Θέση στο Δ.Σ. της Digea ανέλαβε ο Γιώργος Ράλλης, CFO του ομίλου Antenna. O Γ. Ράλλης, πρώην CFO της Wind, αντικαθιστά τον Γιώργο Ζώη, επικεφαλής της συνδρομητικής τηλεόρασης του Antenna. Κατά τα άλλα η διοικητική ομάδα παραμένει ως έχει, με τον Στρατή Λιαρέλη στη θέση του Προέδρου, τον Κάρολο Αλκαλάι στη θέση του αντιπροέδρου και τον “γερόλυκο” Νίκο Μαστοράκη, CEO.
  Θα μας απασχολήσει σίγουρα η Digea σύντομα και πάλι. Θυμηθείτε το! Το θέμα δεν είναι αυτό το ΔΣ, αλλά… το επόμενο!
 • «Ανοικτή» τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη;
  Σε ένα έγγραφο που εστάλη προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς, ένα γκρουπ εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των GitHub, Hugging Face, Creative Commons και άλλων, ζητούν περισσότερη υποστήριξη για την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, καθώς η ΕΕ εξετάζει την οριστικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
  Οι EleutherAI, LAION και Open Future συνυπέγραψαν την έκκληση. Ο κατάλογος των προτάσεών τους προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητά σαφέστερους ορισμούς των στοιχείων AI, διευκρινίζοντας ότι οι χομπίστες και οι ερευνητές που εργάζονται γύρω από μοντέλα ανοιχτού κώδικα δεν επωφελούνται εμπορικά από την AI.
  Ζητούν, έτσι, να επιτρέπονται οι περιορισμένες πραγματικές δοκιμές για έργα τεχνητής νοημοσύνης και να υπάρχουν αναλογικές απαιτήσεις για τα διάφορα μοντέλα.
  Χρειάζεται προσοχή, ώστε και αφενός μεν να επιτρέπεται η ελεγχόμενη ανάπτυξη και αφετέρου να ελέγχεται μία τεχνολογία που αν ξεφύγει, μπορεί να γίνει πρόβλημα για όλη την ανθρωπότητα. Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει (πολύ) πίσω, γιατί ένα είναι βέβαιο. Και η Αμερική και η Κίνα θα φορτσάρουν…
 • Το Big Tech συνασπίζεται για την AI
  Τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο δημιούργησαν ένα γκρουπ για την έρευνα γύρω από την ολοένα και πιο ισχυρή AI, με στόχο την καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών και τον έλεγχο της, καθώς αυξάνεται η ανησυχία και οι ρυθμιστικές ενέργειες για τον αντίκτυπο της.
  Η Anthropic, η Google, η Microsoft και η OpenAI εγκαινίασαν το Frontier Model Forum, έχοντας ως στόχο να «διασφαλίσουν την ασφαλή και υπεύθυνη ανάπτυξη μοντέλων frontier AI». Ως τέτοια χαρακτηρίζονται εκείνα που «υπερβαίνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα πιο προηγμένα υπάρχοντα μοντέλα και που μπορούν να εκτελέσουν μια μεγάλη ποικιλία εργασιών». Αυτό υποδηλώνει ότι το έργο της ομάδας θα επικεντρωθεί στους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από την πολύ ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη, σε αντίθεση με την απάντηση σε ερωτήματα που δημιουργούνται σήμερα, κυρίως από τις διάφορες ρυθμιστικές Αρχές, σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία των δεδομένων και το απόρρητο.
  Γενικότερα, οι μεγάλες εταιρείες φαίνεται πως ψάχνουν τρόπους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προλάβουν, και κυρίως για να ελέγξουν- το μέλλον. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον τελικό χρήστη και κυρίως για την ανθρωπότητα.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Σε δύο φάσεις υλοποιούνται τα smart cities στην Ελλάδα!
  Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το έργο Smart Cities που αφορά 16 δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και τον δήμο Τρικκαίων, ως πρότυπο «έξυπνου δήμου», προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  Παράλληλα στο πλαίσιο αντίστοιχης δράσης, προϋπολογισμού 230 εκατ. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάκαμψης – ΕΤΠΑ) για τους 315 δήμους με πληθυσμό κάτω των 100 χιλιάδων κατοίκων κατάθεση των προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους, αναμένεται έως 30.09.2023.
  Ως προς το πρώτο έργο οι περισσότεροι από τους 17 δήμους έχουν υποβάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης τα τεχνικά δελτία των έργων που πρόκειται να κάνουν τις πόλεις τους «έξυπνες» καθώς και τις σχετικές διακηρύξεις. Πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου (Κρήτης), Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννιτών, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδέων, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλλιθέας και Τρικκαίων.
  Οι πόλεις είναι ζωντανά εργαστήρια όπου η δημιουργικότητα ευδοκιμεί και η φαντασία ζωντανεύει. Έχοντας υπουργό τον Δ. Παπαστεργίου, που γνωρίζει όσο κανένας άλλος το θέμα, είμαστε πολύ αισιόδοξοι! Γιατί, οι έξυπνες πόλεις δεν αφορούν μόνο έξυπνες τεχνολογίες, αλλά πρωτίστως έξυπνους ανθρώπους και έξυπνη διακυβέρνηση.
 • Τάσεις σταθερότητας στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών
  Ενδείξεις περί συγκράτησης του πτωτικού κύκλου στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, παγκοσμίως, έδωσε το 2ο τρίμηνο του 2023. Μετά από δύο συνεχή τρίμηνα, κατά τα οποία η πτώση ήταν ισχυρά διψήφια, της τάξης του 30%, το 2ο τρίμηνο η μείωση των πωλήσεων κινήθηκε ποσοστιαία στα επίπεδα του 12%.
  Τα τελευταία στοιχεία της Canalys δείχνουν ότι στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα πάνω από 62 εκατ. επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών, που συνιστά μείωση κατά 11,5% σε επίπεδο αξίας. Σε επίπεδο όγκου, το 2ο τρίμηνο σηματοδοτεί μια διαδοχική αύξηση των πωλήσεων κατά 11,9% και αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά βρίσκεται σε καλό δρόμο για ταχεία ανάκαμψη το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
  Κάθε δυο χρόνια μπορείς να αγοράσεις έναν υπολογιστή που έχει διπλάσια μνήμη και ταχύτητα στη μισή τιμή! Κατά τα άλλα όπως έχει πει ο Α.Penzias “Tα κομπιούτερ περιέχουν τόση νοημοσύνη, όσο τα στερεοφωνικά συγκροτήματα περιέχουν μουσικά όργανα”!
 • Data Centers και Ενέργεια: Για πάντα μαζί!
  Το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη κέντρων δεδομένων δεν είναι η διαθεσιμότητα γης, υποδομής ή ταλέντου, αλλά η ενέργεια, όπως αναφέρεται σε έρευνα της CBRE.
  Στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις για το 2023, η CBRE λέει ότι η αγορά αναπτύσσεται σταθερά, όπως και η ζήτηση, αλλά η ανάπτυξη των data centers έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένες περιοχές. Η έκθεση της CBRE εξετάζει πολλές μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού αποθέματος και των τιμών ενοικίασης, σε καθιερωμένες και αναδυόμενες αγορές, παγκοσμίως. Ενώ υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, η διαθέσιμη παροχή ρεύματος αποτελεί, όπως αναφέρεται, ένα πρόβλημα σε κάθε περιοχή του κόσμου. Η Σιγκαπούρη θεωρείται η αγορά data centers με τους περισσότερους περιορισμούς στην ενέργεια, με διαθέσιμη ισχύ λιγότερη από 4 MW.
  Τελικά, δεν χρειάζονται επενδύσεις μόνο από τις εταιρείες που φτιάχνουν τα data centers, αλλά και από οτιδήποτε άλλο τους δίνει «ζωή». Πόσο δίκιο είχε ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, όταν έλεγε ότι θέλεις δυνατή ομάδα και πολλές προϋποθέσεις για να παίζεις Champions League…
 • Από την Κίνα και τη Ρωσία οι απειλές
  Προέλευση από την Κίνα και τη Ρωσία έχουν οι τρεις στις τέσσερις νέες απειλές κακόβουλου λογισμικού στη λίστα των δέκα κορυφαίων στον κόσμο το 2ο τρίμηνο του 2023.
  Ειδικότερα, το 75% των νέων απειλών, στη λίστα top 10 του Q1, προέρχονται από φορείς απειλών από την Κίνα και τη Ρωσία. “Τρεις από τις τέσσερις νέες απειλές, που έκαναν το ντεμπούτο τους στη λίστα με τα δέκα κορυφαία κακόβουλα προγράμματα αυτό το τρίμηνο, έχουν έντονη συσχέτιση με κράτη, αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτοί οι κακόβουλοι παράγοντες είναι στην πραγματικότητα κρατικά χρηματοδοτούμενοι”, αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η εταιρεία κυβερνοσφάλειας WatchGuard.
  Το Internet Security Report της WatchGuard διαπιστώνει, στο μεταξύ, ότι πλέον οι phishers αξιοποιούν στρατηγικές κοινωνικής μηχανικής, που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, τώρα που τα προγράμματα περιήγησης Διαδικτύου διαθέτουν μεγαλύτερη προστασία, ώστε να αποτρέπουν την κατάχρηση αναδυόμενων παραθύρων, οι επιτιθέμενοι έχουν στραφεί στη χρήση των λειτουργιών ειδοποιήσεων του εκάστοτε προγράμματος περιήγησης για να επιβάλουν παρόμοιους τύπους αλληλεπιδράσεων.
  Το απόρρητο δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή και δεν θα πρέπει να είναι το τίμημα που δεχόμαστε για να μπούμε απλώς στο Διαδίκτυο. Γκάρι Κόβατς
 • Papaki
  Σύμφωνα με ανακοίνωση από την εταιρεία Papaki, «πρόσφατα είχαμε στοιχεία ότι ένα μη εξουσιοδοτημένο τρίτο μέρος απέκτησε πρόσβαση στα συστήματά μας μέσα στον Ιούλιο 2023. Παίρνουμε σοβαρά υπόψη αυτό το ζήτημα και εργαζόμαστε ενεργά για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να προστατέψουμε τους πελάτες μας και τα δεδομένα τους.
  Η μόνη μεγάλη υπαρξιακή απειλή που υπάρχει εκεί έξω, νομίζω ότι είναι ο κυβερνοχώρος. Μάικλ Μάλεν
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Entersoft
  Τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το Α’ εξάμηνο του 2023 ανακοινώνει η Entersoft. Έσοδα €19,2 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 32% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2022 (€14,6 εκατ.). EBITDA €6,7 εκατ., αυξημένα κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (€4,6 εκατ.) Κέρδη προ φόρων €5,0 εκατ., αυξημένα κατά 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (€3,3 εκατ.).
 • Upstream
  Η Upstream ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εταιρεία Ferrero, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της τελευταίας στην αγορά της Βραζιλίας μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όπως επισημαίνει η Upstream, η Ferrero αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως παραγωγό σοκολατοειδών, με παρουσία σε περισσότερες από 170 χώρες και με τις πωλήσεις της το 2021 να φτάνουν τα 13 δισ. δολάρια, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερα από 35 brands.
GY-1537-600X80-1
 • Θεωρίες της Unesco: Όχι smartphones στα σχολεία!
  Τα smartphone θα πρέπει να απαγορευθούν από τα σχολεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το «disruption» που προκαλείται στην τάξη, να βελτιωθεί η διαδικασία της εκπαίδευσης και να προστατευτούν τα παιδιά από το cyberbullying, όπως συνιστά έκθεση του ΟΗΕ. Η Unesco, η Οργάνωση του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέεται με μειωμένη εκπαιδευτική απόδοση και ότι τα υψηλά επίπεδα χρόνου μπροστά από μια οθόνη έχουν αρνητική επίδραση στη συναισθηματική σταθερότητα των παιδιών.
  Δεν μπορούμε να πούμε πως συμφωνούμε με αυτή τη λογική. Αντίθετα, θα έπρεπε να βρεθεί λύση να ενταχθούν τα smartphones, η τεχνητή νοημοσύνη και οι υπολογιστές στη διδασκαλία. Αν το μάθημα που κάνεις, ζητά από τον μαθητή να παπαγαλίσει ένα βιβλίο 350 σελίδων, τότε, φυσικά, θα στραφεί στο κινητό του και θα παίξει Candy Crush. Και εμείς το ίδιο θα κάναμε στα 14 μας…
 • Ανθεκτικότητα: Η Ε.Ε. ψάχνει τις κρίσιμες οντότητες
  H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έναν κατάλογο βασικών υπηρεσιών στους έντεκα τομείς, τους οποίους καλύπτει η οδηγία για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων (CER) που τέθηκε σε ισχύ στις 16 Ιανουαρίου 2023.
  Μέσα σε αυτούς τους τομείς εντοπίζονται και οι ψηφιακές υποδομές. Οι κρίσιμες οντότητες παρέχουν βασικές υπηρεσίες για τη διατήρηση βασικών κοινωνικών λειτουργιών, της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
  Βάσει του καταλόγου αυτού, τα κράτη μέλη θα πρέπει, έως τις 17 Ιουλίου 2026, να ταυτοποιήσουν τις κρίσιμες οντότητες στους τομείς που ορίζει η οδηγία CER. Θα χρησιμοποιήσουν αυτόν τον κατάλογο βασικών υπηρεσιών για τη διενέργεια εκτιμήσεων κινδύνου και, στη συνέχεια, για την ταυτοποίηση των κρίσιμων οντοτήτων. Όταν ταυτοποιηθούν, οι κρίσιμες αυτές οντότητες θα υποχρεούνται να λάβουν μέτρα ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους.
  Με την ασφάλεια εξασφαλίζουμε συνήθως τον μέσο όρο, αλλά οι ακραίες τιμές είναι πραγματικά αυτές για τις οποίες πρέπει να ανησυχούμε. Γιατί αυτές είναι που αναζητούν οι επιτιθέμενοι…
 • Εθιστικός σχεδιασμός: Κολλημένο στην οθόνη το 25% των νέων!
  Προσχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «εθιστικό σχεδιασμό» των διαδικτυακών υπηρεσιών, καταδικάζει τις συνέπειες που προκύπτουν στην ψυχική υγεία από τον υπερβολικό χρόνο μπροστά από μια οθόνη, ζητώντας νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με το προσχέδιο, κατά μέσο όρο, ένα στα τέσσερα παιδιά και νέοι, ιδίως 16–24 ετών, περνούν πάνω από επτά ώρες την ημέρα στο Διαδίκτυο. Περισσότερες από δύο έως τρεις ώρες μπροστά από μια οθόνη καταγράφονται ως υπερβολικός χρόνος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα διαδικτυακά παιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις υπηρεσίες streaming για ταινίες, σειρές ή μουσική, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και τις εφαρμογές γνωριμιών, που έχουν σχεδιαστεί ώστε οι χρήστες να ξοδεύουν το μέγιστο χρόνο ή χρήμα στην εκάστοτε πλατφόρμα.
  H τεχνολογία είναι χρήσιμος υπηρέτης αλλά επικίνδυνο αφεντικό. Από εμάς εξαρτάται να βρούμε το σημείο ισορροπίας. Πάντως, ο εθισμός στα κινητά και τα social, μοιάζει να είναι ο μεγαλύτερος εθισμός στην παγκόσμια ιστορία!
 • Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων
  Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας «Ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων από πολίτες και νομικά πρόσωπα» του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Μέσω της νέας υπηρεσίας όλοι οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά οι ίδιοι τις αιτήσεις καταχώρισης των συμβολαιογραφικών τους πράξεων, βάζοντας έτσι τέλος σε φαινόμενα μεγάλης αναμονής έξω από τα κτηματολογικά γραφεία. Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα στοχεύει στη δραστική μείωση των “ουρών” που παρατηρούνται διαχρονικά στα Κτηματολογικά γραφεία της χώρας και στη διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ πολιτών και κράτους. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι απλή, σύντομη και ολοκληρώνεται, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία σε Κτηματολογικό Γραφείο. Σε κάθε στάδιο, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και αποστέλλεται ενημερωτικό email στον αιτούντα.
  Γρήγορα, απλά, ψηφιακά. Η αν προτιμάτε ο Παπαστεργίου βαδίζει στα χνάρια του Πιερρακάκη. Και γκαζώνει κιόλας!
 • Κυβερνοανθεκτικότητα: H Ευρώπη οργανώνεται!
  Ένα νομοθετικό πλαίσιο-ορόσημο, την Πράξη για την Κυβερνοανθεκτικότητα, το οποίο προβλέπει ότι κάθε συσκευή, που συνδέεται είτε με άλλη συσκευή είτε στο Διαδίκτυο, πρέπει να πληροί ένα μίνιμουμ επίπεδο κυβερνοασφάλειας, προωθεί η Ευρώπη.
  Το νέο πλαίσιο κανόνων, επί του οποίου υπήρξε καταρχήν συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., προβλέπει ότι συσκευές, όπως οι συνδεδεμένες οικιακές κάμερες, τα “έξυπνα” ψυγεία, οι τηλεοράσεις και τα παιχνίδια, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι είναι ασφαλή πριν από την είσοδο τους στην αγορά.
  Το σχέδιο κανονισμού θεσπίζει υποχρεωτικές απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά προϊόντων hardware και λογισμικού, ώστε να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλυπτόμενες απαιτήσεις, που απορρέουν από διαφορετικές νομοθετικές πράξεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο προτεινόμενος κανονισμός θα εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με άλλη συσκευή ή δίκτυο.
  Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι κάτι που μαθαίνεις σε μεταπτυχιακό. Είναι κάτι που μαθαίνεις από την πολυετή εμπειρία σε όλο το ευρύ φάσμα της πληροφορικής. Αυτό δεν μπορεί να παρακαμφθεί - Randall Frietzche
600x80 LTBC digital banner
 • Μασούτης: Ανεβάζει πολλά Wolt!
  Συνεχίζεται η ανάπτυξη της συνεργασίας της Μασούτης με τη Wolt, με πάνω από 30 καταστήματα να υποστηρίζουν την υπηρεσία delivery της Wolt, προσφέροντας παράδοση παραγγελιών σε λίγα λεπτά. Η συνεργασία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2022 και υποστηρίζεται πλέον με 32 καταστήματα τα οποία κατανέμονται σε Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Κατερίνη, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα, Πάτρα, 15 καταστήματα στην Αττική και 7 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη μελλοντική της ανάπτυξη.
 • Online super market: Αύξηση 15% και καπέλο στην παράδοση!
  Ο κλάδος των Online Super Market γνώρισε μεγάλη άνθηση το α’ εξάμηνο του 2023, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να επιλέγουν τα Online καταστήματα για τις ανάγκες τους. Για το πρώτο μισό του 2023, η αύξηση του τζίρου των Online Super Market ήταν 15% και άγγιξε τα €153 εκατ. σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως Box, eFood Market, Instashop, Pop Market, Rabbit & Wolt Market που κερδίζουν συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση των παραγγελιών κατά 11%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η σημαντική αύξηση του αριθμού των παραγγελιών,οδήγησε και στη χρέωση των μεταφορικών, που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν δωρεάν.
 • e-commerce: 7 στους 10 το προτιμούν!
  Τουλάχιστον 7 στους 10 χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα είναι πλέον και online αγοραστές, ενώ το 45% των χρηστών διαδικτύου προέβη σε κάποια αγορά μέσω διαδικτύου το τελευταίο 15ήμερο. Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος σε δείγμα 900 καταναλωτών, καταγράφουν ένα ώριμο καταναλωτικό κοινό στα ηλεκτρονικά κανάλια με προοπτικές ανάπτυξης.
 • AfterSalesPro: e-commerce review 2022
  H AfterSalesPro παρουσίασε το e-commerce review 2022 report, μια αποτίμηση της αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών κατά την ολοκλήρωση των online αγορών τους. Σχεδόν οι μισές online παραγγελίες προέρχονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αντικαταβολή φτάνει στο 64% των παραγγελιών. Ακολουθεί η πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική, με 26,5%. Η μέση αξία καλαθιού, ήταν 60,3 ευρώ.
 • Η δραστηριοποίηση της Amazon στην Ευρώπη
  Η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση για τον οικονομικό αντίκτυπο της Amazon στην ΕΕ, καταγράφει τη μακροπρόθεσμη επένδυσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την υποστήριξή της στις ΜΜΕ, καθώς και τις προσπάθειές της να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές και να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε μεταβιομηχανικές περιοχές. Μερικά από τα βασικά στατιστικά στοιχεία της έκθεσης της Amazon για την ΕΕ, περιλαμβάνουν: Περίπου 14.000 από τις ΜΜΕ που εδρεύουν στην ΕΕ και πωλούν σε καταστήματα της Amazon βρίσκονται σε κυρίως αγροτικές περιοχές της ΕΕ και πέτυχαν πωλήσεις άνω των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 - δηλαδή πάνω από το 10% των συνολικών πωλήσεων στο Amazon από ΜΜΕ της ΕΕ.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Twitter: Τελικά ο Elon Musk “σκότωσε” το πουλί!
  Το Twitter «μεταμορφώνεται» και υιοθετεί την ονομασία «X», καθώς το γνωστό logo με το μπλε πουλί έχει πλέον αντικατασταθεί από ένα νέο. Ο Elon Musk σηματοδότησε την αλλαγή νωρίς το πρωί της Κυριακής με μια σειρά από tweets, ξεκινώντας με ένα που έλεγε: «και σύντομα θα αποχαιρετήσουμε το εμπορικό σήμα του twitter και, σταδιακά, όλα τα πουλιά». Το «X» αντικατέστησε το λογότυπο του Twitter στην web έκδοση της υπηρεσίας, σηματοδοτώντας μια μεταστροφή προς το «everything app» που οραματίστηκε ο Musk λίγο μετά την εξαγορά του Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, τον περασμένο Νοέμβριο. Το λογότυπο «X» πιθανώς θα αντικαταστήσει το λογότυπο με το μπλε πουλί και στις mobile εφαρμογές, μόλις αυτές γίνουν update. Ο Musk σημείωσε ότι το νέο λογότυπο είναι «ενδιάμεσο», επομένως θα μπορούσε να αντικατασταθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
  Ο Musk κατάφερε να μας θυμίσει κάτι παλιόφιλους, την Scully και τον Mulder. Άλλωστε, αυτά που κάνει στο Twitter είναι από άλλο πλανήτη! Εμείς πάντως μέχρι να μας πείσει του έχουμε ρίξει “Χ”!
 • ΤΙΤΑΝ
  Τη Venture Capital πρωτοβουλία του, που αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας στο οικοσύστημα των κατασκευών, ανακοινώνει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ο Όμιλος στοχεύει να επενδύσει έως $40 εκατομμύρια μεσοπρόθεσμα και να συνάψει συνεργασίες για την ενίσχυση της αναπτυξιακής του στρατηγικής. Στο πλαίσιο του στόχου του να είναι από τους πρώτους που θα ενημερώνονται για νέες τεχνολογίες που αλλάζουν τα δεδομένα, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ προχώρησε σε επένδυση στη Zacua Ventures, ένα παγκόσμιο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων (“venture fund”) που επικεντρώνεται σε αρχικού σταδίου νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο τη βιώσιμη κατασκευή και το Οικιστικό Περιβάλλον. Επιπλέον, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ αύξησε την υπάρχουσα επένδυσή του στη Rondo Energy, μια νεοφυή επιχείρηση με έδρα τις ΗΠΑ, που πρωτοπορεί στις βιομηχανικές λύσεις θερμότητας με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος στο ΕΚΟΜΕ
  Οσονούπω, ανακοινώνεται η τοποθέτηση στην προεδρία του ΕΚΟΜΕ του Λεωνίδα Χριστόπουλου, στενού συνεργάτη του Κυριάκου Πιερρακάκη, μετά από επιτυχημένη καριέρα στην καρέκλα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
  ως επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνία (ΕΚΟΜΕ), αντικαθιστώντας τον Πάνο Κουάνη.
  Πρέπει να σημειώσουμε πως στο ΕΚΟΜΕ έγινε σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια από τον Πάνο Κουάνη. Κάποτε, θα πρέπει να πάψουμε να κολλάμε “ταμπέλες” στους ανθρώπους… Οι άνθρωποι δεν χωρίζονται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ. Σε ικανούς και ανίκανους χωρίζονται! Καλή επιτυχία στον (ικανό ως ΓΓ), Λεωνίδα Χριστόπουλο.
 • Κυνηγός ταλέντων: Ένα επάγγελμα με προοπτικές!
  Οι ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αλλά και οι τεχνολογικές αλλαγές δημιουργούν μια σειρά από νέες προκλήσεις στον εργασιακό κόσμο, αναδεικνύοντας περιζήτητες ειδικότητες αλλά και σημαντικές δεξιότητες που αναμένεται να διαμορφώσουν το νέο τοπίο για τους εργαζομένους του αύριο. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Αdecco, οι εργοδότες σήμερα φαίνεται να επενδύουν έντονα στην προσέλκυση ταλέντων στα τμήματα Πληροφορικής, Πωλήσεων και Ανάπτυξης Αγοράς, Προμηθειών, Εφοδιαστικής αλυσίδας, Παραγωγής και Operations, Marketing (Digital και Social Media), Νομικών (GDPR, Data analysts) καθώς και τομέων που σχετίζονται με την Υγεία. Παραδοσιακά, η ζήτηση παραμένει υψηλή σε προγραμματιστές διαφόρων ειδικοτήτων ενώ στον τομέα του HR παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες με εξειδίκευση στο Talent Attraction & Talent Acquisition, καθώς και για ρόλους που σχετίζονται με τη διαχείριση αλλαγών.
  «Το μυστικό της επιτυχίας μας είναι ότι έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά για να προσλάβουμε τους καλύτερους ανθρώπους στον κόσμο». - Steve Jobs. Ο ίδιος έχει πει και το φοβερό: «Δεν έχει νόημα να προσλαμβάνουμε έξυπνους ανθρώπους και μετά να τους λέμε τι να κάνουν· προσλαμβάνουμε έξυπνους ανθρώπους για να μας πουν τι να κάνουμε»!!!
 • Μάθε παιδί μου γράμματα και… AI!
  Οι δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν πλέον την τρίτη σημαντικότερη προτεραιότητα στις στρατηγικές εκπαίδευσης των εταιρειών παγκοσμίως, μαζί με την αναλυτική και δημιουργική σκέψη. Η Microsoft, ανταποκρινόμενη σε αυτή την ανάγκη και αναγνωρίζοντας τις προοπτικές και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το ΑΙ στην ενδυνάμωση των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο, εγκαινιάζει την πρωτοβουλία AI Skills. Με στόχο να βοηθήσει το ευρύτερο κοινό να αξιοποιήσει τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, η νέα πρωτοβουλία της εταιρείας περιλαμβάνει τη δωρεάν εκπαίδευση και πιστοποίηση «Professional Certificate on Generative AI» σε πέντε ολοκληρωμένα προγράμματα και κατευθύνσεις που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το LinkedIn και διατίθενται μέσω της πλατφόρμας. Η πιστοποίηση είναι ήδη διαθέσιμη στα αγγλικά και θα διατίθεται δωρεάν έως το 2025, ενώ όπως όλες οι πιστοποιήσεις της Microsoft, αναγνωρίζεται κατά τη μοριοδότηση σε προκηρύξεις του δημοσίου τομέα.
  «Τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστια, το ίδιο και οι κίνδυνοι» λέει ο Ντέιβ Γουότερς. Για φανταστείτε π.χ. την έκρηξη πληροφοριών που θα προέκυπτε αν η Τεχνητή Νοημοσύνη αποφάσιζε να ξαναγράψει τον δικό της πηγαίο κώδικα!
 • Netflix και τεχνητή νοημοσύνη σε λάθος στιγμή!
  Το Netflix προκάλεσε αντιδράσεις από ηθοποιούς και συγγραφείς του Χόλιγουντ, μετά τη δημοσίευση μιας αγγελίας για έναν ειδικό τεχνητής νοημοσύνης. Ο νέος ρόλος θα ενταχθεί στην ομάδα Machine Learning Platform. Ο μισθός του θα φτάνει ακόμη και τις 900.000 $ ετησίως. Τα συνδικάτα του Χόλιγουντ απεργούν λόγω ανησυχιών σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη βιομηχανία και η καταχώρηση ήρθε τη χειρότερη στιγμή. Φοβερό timing!
  Τελικά, αυτό το Netflix είναι πάντα εκτός τόπου και χρόνου!
 • «Το αποτύπωμά μας, στην προσπάθεια του Δημοσίου να εισέλθει στην ψηφιακή εποχή, είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Το Vodafone Business έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, όσον αφορά την ανάληψη έργων στον Δημόσιο Τομέα, με προϋπολογισμό αναθέσεων πάνω από 270 εκατ. ευρώ, μέχρι σήμερα.»
  Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Vodafone

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τύχει θερμής υποδοχής εξαιτίας της δυνατότητάς της να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής πολλών εργαζομένων.
Ωστόσο, ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, προειδοποιεί ότι η άνοδος της ΑΙ δε θα έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό.
Στην πραγματικότητα, πιστεύει ότι ορισμένες θέσεις εργασίας αναμφίβολα θα εκτοπιστούν, οδηγώντας σε ανησυχίες για το μέλλον της εργασίας και τη μοίρα των απολυμένων σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο.
Μια έκθεση της Goldman Sachs υπογραμμίζει την κλίμακα της πιθανής διακοπής των θέσεων εργασίας, εκτιμώντας ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για σημαντική ανησυχία που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της.
Παρά τις πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας, ο Altman ελπίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες.
Πιστεύει ότι καθώς ορισμένοι ρόλοι αυτοματοποιούνται, καλύτερες και πιο ικανοποιητικές θέσεις εργασίας θα προκύψουν για να πάρουν τη θέση τους. Η ιδέα είναι ότι ο συνολικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι καθαρά θετικός για το εργατικό δυναμικό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καινοτομία μακροπρόθεσμα.
Ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική, το ερώτημα παραμένει: Θα μπορέσουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι να μεταβούν επιτυχώς σε αυτούς τους νέους ρόλους; Η ιστορία έχει δείξει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν συχνά οδηγήσει σε προκλήσεις για ορισμένα τμήματα του εργατικού δυναμικού.
cl8-sept-2019-600x80
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως σε νομοσχέδιο που εγκρίνει πακέτο 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αύξηση της παραγωγής τσιπ στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Héctor Gómez Hernández, η κίνηση θα μειώσει σημαντικά την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από ξένες περιοχές για την ανάπτυξη ημιαγωγών και τελικά θα συμβάλει στην «αναγέννηση» ολόκληρης της βιομηχανίας.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι εκτός από την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών στην περιοχή, το πλάνο προβλέπει να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές.
Επιπλέον, αναμένεται να ενισχύσει την έρευνα στην περιοχή στο βαθμό που θα είναι έτοιμη να καταπολεμήσει τις ελλείψεις ημιαγωγών που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον.
Το προηγούμενο έτος, η ΕΕ εξέφρασε την πρόθεσή της να καταστεί βασική βιομηχανία στην παραγωγή και ανάπτυξη ημιαγωγών. Ομοίως, η Intel ανακοίνωσε την επένδυσή της -ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων- στη Γερμανία και το Ισραήλ για την κατασκευή εργοστασίων τσιπ για τη διαφοροποίηση του τομέα δραστηριότητάς της. Στόχος είναι η αποφυγή της έλλειψης ημιαγωγών, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Στο μέλλον, ο νόμος πρόκειται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την υπογραφή του από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου. Ο νόμος θα ψηφιστεί τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η vivo δε σταματά να μας εκπλήσσει, καθώς κάθε συσκευή που λανσάρει -ανεξάρτητα από την κατηγορία- διαθέτει μοναδικά specs, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές δεν είναι απαγορευτικές για το μέσο καταναλωτή.
Τώρα, που το θερμόμετρο «ανεβαίνει για τα καλά», ο Κινεζικός κολοσσός παρουσίασε μια επαναστατική συσκευή που τα έχει… όλα.
To vivo V29 Lite 5G είναι ένα κινητό με υπέρκομψο σχεδιασμό, εξαιρετικά πρακτικό, που ανεβάζει σε άλλο level την εμπειρία του χρήστη. Και αν πιστεύετε ότι για να αποκτήσετε ένα smartphone με εντυπωσιακές φωτογραφικές δυνατότητες και πανίσχυρη μπαταρία πρέπει να βάλετε πολύ βαθιά το χέρι στην... τσέπη, το V29 Lite 5G έρχεται να αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει!
Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων το κινητό είναι προέκταση του χεριού τους, η μπαταρία σίγουρα δεν είναι κάτι που θα σας απασχολήσει αν το V29 Lite γίνει η επόμενη συσκευή που θα περιέλθει στην κατοχή σας.
Αυτό το ξεχωριστό smartphone διαθέτει μπαταρία 5000mAh, με διάρκεια ζωής παραπάνω από μία μέρα χρήσης, ενώ η λειτουργία ταχείας Φόρτισης 44W Flash Charge εξασφαλίζει ότι το κινητό σου θα είναι έτοιμο για νέες περιπέτειες σε μόλις 30 λεπτά!
Χρειάζεστε ένα smartphone για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς σας; Μόλις το βρήκατε! Καλωσορίζουμε το vivo V29 Lite 5G στην Ελλάδα!
facebook twitter youtube instagram linkedin