weekly D 21-1-22 sent

Ice to the price: ο γάιδαρος των supermarkets και το σαμάρι των τηλεπικοινωνιών

Πάγο φαίνεται να βάζει το Μέγαρο Μαξίμου, στη διαφαινόμενη εφαρμογή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, στα ισχύοντα συμβόλαια τηλεφωνίας, την οποία είχαν ζητήσει οι πάροχοι, και η ΕΕΤΤ είχε προωθήσει με δική της πρόταση.
Στο σκεπτικό της πρότασής της, η ΕΕΤΤ επιβεβαίωνε ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών καλείται να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που συνεπάγονται οι έντονες πληθωριστικές τάσεις, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας του ενεργειακού κόστους και των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές πρώτων υλών και υπηρεσιών, που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, όπως οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G, και των Δικτύων Νέας Γενιάς (FTTH).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2022, ο ετήσιος μέσος όρος του μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, μειώθηκε κατά 2,44% σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2021, δηλαδή έγιναν φθηνότερες. Αντίθετα, μεταξύ 2021 και 2022, στο σύνολο των υπηρεσιών και αγαθών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 9,65%.
Η πρόταση της ΕΕΤΤ κατέληγε στο συμπέρασμα η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής να υπολογίζεται βάσει του πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, να εφαρμόζεται μία φορά ανά ημερολογιακό έτος, και να ισχύει για όλα τα συμβόλαια, ακόμα και αν αυτά έχουν υπογραφεί πριν την εφαρμογή της τροποποίησης.
Όμως, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση είναι αρνητική στο να ανάψει το πράσινο φως σε οποιαδήποτε αύξηση, αφού κάτι τέτοιο θα αύξανε ακόμη περισσότερο τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, και θα δημιουργούσε δυσάρεστες εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, ευελπιστούν σε μία αποκλιμάκωση του τιμαρίθμου, λόγω της σταθεροποίησης σε ανεκτά επίπεδα του κόστους της ενέργειας, και ξορκίζουν σε κάθε περίπτωση την οποιαδήποτε αύξηση σε αγαθά και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τηλεπικοινωνιακά τιμολόγια.
Βέβαια η λογική του να μη μπορούν να δείρουν τον γάιδαρο των supermarkets και να δέρνουν αντ’ αυτού το σαμάρι των τηλεπικοινωνιών στερείται λογικής, αλλά ποιος μίλησε για λογική στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα;

Fast Track για ρύθμιση στην Α.Ι.

Με γοργούς ρυθμούς κινείται η παγκόσμια κοινότητα προς την κατεύθυνση του ελέγχου, και τη δημιουργία ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για την Τεχνητή Νοημοσύνη, πριν η χρήση της βγει εκτός ελέγχου.
Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να εξετάσει τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι σχεδόν κάθε χώρα, εταιρεία και οργανισμός σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιεί εργασίες πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, εκφράζοντας τη βεβαιότητά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας.
Ο Γκουτέρες όμως προειδοποίησε ότι εκτός από τις θετικές της επιδράσεις, ενδέχεται να προκύψουν και αρνητικές επιπτώσεις, όπως οι διακρίσεις, η παραπληροφόρηση, και ο αυξημένος αυταρχικός έλεγχος, ενώ δεν έκρυψε τους φόβους της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν εάν χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για την τρομοκρατία και το έγκλημα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η καταστροφή θα είναι τεράστια».
Όλα τα παραπάνω κάθε άλλο παρά σε θεωρητικό επίπεδο βρίσκονται, αφού -όπως δήλωσε- οι κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, προκαλούν ήδη μεγάλη ζημιά, και ανέφερε ότι «οι στρατιωτικές και μη στρατιωτικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να επηρεάσουν βαθιά την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
Με αυτό το σκεπτικό, ο ΟΗΕ προσανατολίζεται στο σχέδιο δημιουργίας μίας υπηρεσίας για τη διαχείριση αυτής της εξαιρετικής τεχνολογίας, σύμφωνα με τα πρότυπα λειτουργίας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Με αυτό τον παραλληλισμό, είναι ξεκάθαρο ότι η παγκόσμια κοινότητα βλέπει στην Τεχνητή Νοημοσύνη δυνατότητες και επιπτώσεις, παρόμοιες με αυτές της πυρηνικής ενέργειας.
Άλλωστε, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη καταρτίζουν έναν εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς για την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να τεθούν οι βάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Nova: «Πόλεμος» με φόντο τις επενδύσεις
  Σε νέα εκτενή ανακοίνωση προέβη το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης η Nova, απορρίπτοντας και διαψεύδοντας τους παραπλανητικούς, όπως τους χαρακτηρίζει, ισχυρισμούς που διατυπώνονται επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες από την Alter Ego, το MEGA και τον ΑΝΤ1 σχετικά με την οικονομική κατάσταση της United Group και την αξιοπιστία της ίδιας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πελάτες της.
  Επίσης, για πρώτη φορά αναφέρει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη σημειώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη φήμη μας και το δικαίωμά μας να επενδύουμε και να αναπτυσσόμαστε ενώπιον της δικαιοσύνης και όλων των αρμόδιων τοπικών και ευρωπαϊκών αρχών.»
  Υπενθυμίζεται, ότι η διαμάχη ξέσπασε με αφορμή το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το τίμημα που λαμβάνουν από την πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης οι MEGA και ΑΝΤ1, καθώς σύμφωνα με τη Nova ζήτησαν τριπλασιασμό του ετήσιου ποσού.
  Σύντομα πάντως, θα υπάρξουν εξελίξεις, γιατί ολοκληρώνεται η συμφωνία και της Cosmote TV με MEGA και ΑΝΤ1, οπότε θα δούμε πως θα αντιδράσει και ο έτερος μεγάλος παίκτης. Και όλα αυτά βεβαίως, κάτω από το ενδεχόμενο να υπάρξει από πλευράς ANT1 + MEGA ένας τρίτος πόλος. Ίσως μάλιστα το τελευταίο, να εξηγεί και όλα όσα συνέβησαν…
 • Στήριξη στους συνδρομητές και από τα τρία δίκτυα
  Και τα τρία δίκτυα έδειξαν πολύ καλά ανακλαστικά και με την εκδήλωση των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, το Λουτράκι και τη Ρόδο έβγαλαν ανακοινώσεις για τη στήριξη των συνδρομητών σε αυτές τις περιοχές. Πρώτη ήταν η Vodafone και ακολούθησε η Cosmote αλλά και η Nova. Και οι τρεις παρέχουν δωρεάν λεπτά ομιλίας και data για να διασφαλίζεται η επικοινωνία και αναστέλλουν τις υφιστάμενες διαδικασίες για τους απλήρωτους λογαριασμούς.
  Οι πάροχοι αποδεικνύουν κάθε φορά ότι είναι κοντά στο κοινό. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι η αμεσότητα και η ετοιμότητά τους. Το να είσαι έτοιμος είναι η μισή νίκη, γιατί όλα τα πράγματα είναι έτοιμα, αν το μυαλό μας είναι έτοιμο…
 • Αναβαθμίζεται ο ΟΤΕ σε ΒΒΒ+ Πότε θα αναβαθμιστεί και η χώρα;
  Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ ανακοίνωσε η S&P Global Ratings κάνοντας λόγο για Όμιλο με ισχυρό οικονομικό προφίλ που υποστηρίζεται από την ηγετική του θέση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, τα σημαντικά κέρδη και συνετή χρηματοοικονομική πολιτική. Ειδικότερα ο διεθνής οίκος αύξησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ σε BBB+ από BBB και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη σε Α-2.
  Η S&P πρόσφατα είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της μητρικής του ΟΤΕ, Deutsche Telekom σε BBB+ και στην σχετική έκθεσή της αναφέρει ότι δύναται να βαθμολογήσει τον ΟΤΕ έως και τρεις βαθμίδες πάνω από τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου (BB+ /Θετικό/Β).
  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΤΕ δείχνει το δρόμο, για ακόμα υψηλότερες επιδόσεις. Είναι πάντα κάτι σαν “άγγελος - εξάγγελος” των εξελίξεων. Και θυμηθείτε κάτι: Η επενδυτική βαθμίδα που οσονούπω έρχεται, είναι η αρχή και όχι το τέλος. Το θέμα δεν είναι η βαθμίδα, αλλά οι επενδύσεις που θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε έχοντας τη βαθμίδα, αλλά και τη βούληση να προσελκύσουμε επενδύσεις.
 • Ανάδοχος σε έργο η Cosmote
  Ανάδοχος στον διαγωνισμό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τον μετασχηματισμό των Συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών έναντι 50,5 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) αναδείχθηκε η Cosmote. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ωστόσο μετά από διάφορες καθυστερήσεις, ο τελικός ανάδοχος επιλέχθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προμήθεια ειδών τεχνολογίας και λογισμικού, ώστε να συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση ενός ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου στην Ελλάδα.
  Πολύ καλή κίνηση αν και σημασία έχει η εμπειρία. Δεν έχει δηλαδή σημασία πόση τεχνολογία χρησιμοποιούμε, αλλά πόση εμπειρία παράγουμε από αυτήν… Η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει τους σπουδαίους δασκάλους, αλλά στα χέρια σπουδαίων δασκάλων μπορεί να αλλάξει την εκπαίδευση.
 • Θανάσης Στάβερης: Ο “Mr 112” αποχωρεί!
  Μετά από μία 4ετή ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία αποχωρεί ο Θανάσης Στάβερης από τη θέση του ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Αν χαρακτηρίζει κάτι τη θητεία του ήταν η πολλή δουλειά που φάνηκε και στα αποτελέσματα. Και ας κάνουμε αρχή από το “112”. Το γεγονός ότι σώθηκαν και σώζονται ζωές, οφείλεται σε αυτό το app που ήταν για χρόνια ξεχασμένο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Βέβαια, δεν έφτανε απλά να το βγάλουμε από εκεί. Έπρεπε και να το κάνουμε να δουλέψει και εκεί ήταν οι δυσκολίες. Που ξεπεράστηκαν χάρη στη σκληρή δουλειά όλων, με επικεφαλής τον ΓΓ, που απέκτησε έκτοτε το προσωνύμιο “Mr 112”. Αλλά και στους άλλους τομείς που ασχολήθηκε οι απαιτήσεις δεν ήταν μικρότερες: Διάστημα & μικροδορυφόροι, UFBB, Κυβερνοασφάλεια, Νέες Τεχνολογίες. Και εκεί τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους αν και υπήρχαν πολλά υποέργα και λεπτομέρειες που απαιτούσαν ειδική επιμέλεια, δεδομένου ότι αφορούσαν κρίσιμα ή εθνικά θέματα.
  Ο Θανάσης Στάβερης, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, αποχωρεί, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και μία βαριά παρακαταθήκη.
 • Ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος νέος ΓΓ Τηλεπικοινωνιών
  Νέος γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων διορίστηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Καθηγητής Τηλεπισκόπησης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  Ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος έχει πάνω από 20 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας, συμμετοχή και συντονισμό σε περισσότερα από 30 ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα αριστείας και ανταγωνιστικότητας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) και συντόνισε τη μελέτη για το σχεδιασμό και υλοποίηση συστήματος μικρών δορυφόρων Παρατήρησης Γης καθώς και της υπηρεσίας προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών Παρατήρησης Γης. Έχει δημοσιεύσει σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις για την επιστημονική συνεισφορά του ερευνητικού του έργου.
  Η στήλη εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι η θετική σκέψη μαζί με τη θετική δράση (και πολλή δουλειά), οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα…. Ε και για να μην μένουμε πίσω, η προτεραιότητα είναι το GovSatCom, που έχει προθεσμία μέχρι την Παρασκευή… Να “μπούμε με το δεξί” και να μη χάσουμε την ευκαιρία!
 • Κατασκοπευτικό λογισμικό στα κινητά μας;
  Απόπειρες εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς πολυάριθμους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, διαπιστώνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
  Η Αρχή κίνησε από τα τέλη Ιουλίου 2022 αυτεπάγγελτη έρευνα σε σχέση με δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, ιδίως σε σχέση με το λογισμικό παρακολούθησης που αναφέρεται ως «Predator» και συσχέτισε κατά την ερευνά της και τις καταγγελίες – αναφορές που υποβλήθηκαν από πέντε φυσικά πρόσωπα.
  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αρχής με βάση τα έως τώρα στοιχεία, έχει διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν απόπειρες εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς πολυάριθμους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Μια τέτοια απόπειρα πραγματοποιείται μέσω αποστολής μηνύματος SMS προς τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ενός αποδέκτη-στόχου.
  Το να λέει η Αρχή πως αυτό έγινε «προς πολυάριθμους χρήστες» είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Αλήθεια, ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις; Ποιος είναι ο στόχος; Αν βρείτε λεπτομέρειες μη μας ξεχάσετε… Η μήπως να βάλουμε στοίχημα ότι δεν θα βρείτε;
 • EETT: Ελέγχει το φάσμα με τη Vector Technologies
  Η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε την οριστική παραλαβή του έργου «Προμήθεια και Εγκατάσταση Δικτύου Μέτρησης Ποιότητας Υπηρεσίας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής» (Υποέργο 6) στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη καινοτόμου εκτεταμένου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΣΕΦΕ)» (MIS 5029958) και προχωρά άμεσα στην παραγωγική αξιοποίησή του.
  Η Πράξη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους. Η συνολική δαπάνη ανήλθε σε 431.537,62 €, (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και υλοποιήθηκε εντός ενός έτους με Ανάδοχο την εταιρεία Vector Technologies.
  Ο έλεγχος του φάσματος είναι ουσιαστικός για την ΕΕΤΤ. Τόσα χρήματα παίρνουμε από αυτό. Ας μην ξεχνάμε πόσα εκατομμύρια έχουν δοθεί, για μια χούφτα Γιγάκυκλους…
 • Αυξήσεις τιμών και συνδρομητών
  Σύμφωνα με την έρευνα «2023 5G Network Analytics and Automation Operator Survey», που αναλύει τους τρόπους με τους οποίους οι πάροχοι στοχεύουν να πολλαπλασιάσουν τα έσοδα τους, στην πρώτη θέση βρίσκεται η αύξηση και διατήρηση των συνδρομητών κινητής, καθώς επίσης και οι αυξημένες τιμές.
  Το Private 5G και το Network slicing κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Σύμφωνα με το Heavy Reading, που πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη έρευνα, η σημασία και η δημοτικότητα αυτών των δύο τομέων θα αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς ακόμη περισσότεροι πάροχοι θα υλοποιήσουν υπηρεσίες 5G SA και θα υποστηρίξουν τα πλήρως αυτόνομα δίκτυα. Οι μικρότεροι πάροχοι έχουν διαφορετική γνώμη από τους μεγαλύτερους, όσον αφορά στο ζήτημα της αύξησης των εσόδων. Για εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με λιγότερους από 9 εκατομμύρια συνδρομητές, το private 5G κατέχει την πρώτη θέση.
  Ανταγωνισμός και κέρδη: το ένα είναι πόλεμος το άλλο είναι τα λάφυρα, Pierre-Joseph Proudhon
 • Vodafone Group: Λαμβάνει 500 εκατ. από την Vantage Towers
  Το Vodafone Group έλαβε το ποσό που προέκυψε από την πώληση μέρους του πλειοψηφικού μεριδίου στην Vantage Towers.
  Νωρίτερα φέτος, ο πάροχος ολοκλήρωσε τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης με μια κοινοπραξία με επικεφαλής την KKR και την Global Infrastructure Partners, για τον έλεγχο της πλειοψηφικής συμμετοχής της στους Vantage Towers. Μετά τη σύστασή της, η οντότητα Oak Holdings κατέχει μερίδιο 89,3 τοις εκατό στην εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας τον Μάρτιο, η Vodafone κατείχε το 64 τοις εκατό της Oak Holdings, με το υπόλοιπο να ανήκει στην κοινοπραξία. Η Vodafone αποκάλυψε ότι θα πουλήσει μέρος του μεριδίου της στην Oak Holdings για 500 εκατομμύρια ευρώ.
  To χρήμα είναι μόνο ένα εργαλείο. Θα σε πάει όπου θες, αλλά δεν θα σε αντικαταστήσει ως οδηγό… Προφανώς, η επιλογή των Άγγλων ήταν περισσότερο “κασέρι”. Ε, κάτι θα έχουν κατά νου…
 • 5G: Μειώνεται η ζήτηση, αυξάνεται η ανάγκη
  Η Nokia αναφέρει ότι, μέσα σε μια επιδεινούμενη οικονομία, μια βραχυπρόθεσμη μείωση της ζήτησης για εξοπλισμό 5G έρχεται παράλληλα με ένα πλαίσιο «ουσιαστικής ανάγκης» για επενδύσεις στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, σε παγκόσμια κλίμακα.
  Οι προκλήσεις που απορρέουν από την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών και τις εταιρείες που λειτουργούν μέσω του υπάρχοντος αποθέματος, εντάθηκαν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς. Την περασμένη εβδομάδα, η Nokia ανέφερε πως αναμένεται να πραγματοποιήσει πωλήσεις 23,2 έως 24,6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, χαμηλότερες από τις αρχικές προβλέψεις.
  Την Παρασκευή, γνωστοποίησε πως, για το 2ο τρίμηνο, παρουσίασε καθαρές πωλήσεις της τάξης των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  Είναι πολύ εύστοχο αυτό που λέει η Nokia: Παρά το ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες επενδύσεις, οι πάροχοι τις μειώνουν, λόγω του τρέχοντος οικονομικού κλίματος. Σκεφτείτε τώρα εσείς σαν έξυπνοι αναγνώστες που μπορεί να οδηγεί αυτό… Και αν και το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα, μοιραία γίνεται ο συνειρμός των επενδύσεων με την αύξηση των τιμών, που την ακούσαμε αλλά δεν την είδαμε…
 • 5G SA: Λύσεις hybrid «δύο σε ένα» για τα ιδιωτικά δίκτυα
  Η Orange Business ανακοίνωσε τη διάθεση μιας νέας λύσης hybrid private mobile network, που επιτρέπει την ταυτόχρονη πρόσβαση σε ένα ιδιωτικό δίκτυο που έχει αναπτυχθεί από την Orange, καθώς επίσης και στο δημόσιο δίκτυο της εταιρείας. Η λύση 5G SA «δύο σε ένα» χρησιμοποιεί ένα router της Cradlepoint που συνδέεται και στα δύο δίκτυα και κατευθύνει τις ροές δεδομένων στο επιθυμητό δίκτυο με βάση την εφαρμογή ή την περίπτωση χρήσης. Η λύση βασίζεται, επίσης, στον τεμαχισμό δικτύου και το edge computing για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η χαμηλή καθυστέρηση. Η λύση έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στις εγκαταστάσεις της Orange στο Arcueil του Παρισιού.
  Το αυγό του Κολομβου: Μία ενδιαφέρουσα, οικονομική και συνάμα τεχνολογικά εξελιγμένη λύση.
 • Εξαπλώνεται το broadband. Αύξηση του FFTH!
  Στο πρώτο τρίμηνο του 2023, οι παγκόσμιες broadband συνδέσεις έφτασαν τα 1,377 δισεκατομμύρια, με ρυθμό ανάπτυξης 1,59% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με έρευνα της Point Topic, καταγράφηκε μείωση σε 18 χώρες, κυρίως σε αναδυόμενες αγορές, καθώς και σε ορισμένες άλλες, όπως η Σιγκαπούρη. Ωστόσο, ενώ υπήρχαν διακυμάνσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης, η συνολική τάση δείχνει μια σταθερή επέκταση της ευρυζωνικής συνδεσιμότητας. Η Αφρική, η Ανατολική Ασία και περιοχές της Αμερικής σημείωσαν την ταχύτερη ανάπτυξη στις ευρυζωνικές συνδέσεις (2,9 τοις εκατό, 2,2 τοις εκατό και 1,8 τοις εκατό αντίστοιχα), κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξήσεων που υπήρξαν στους συνδρομητές στις αγορές της Αιγύπτου, της Βραζιλίας και της Κίνας. Το μερίδιο του FTTH/B στο σύνολο των συνδρομών συνέχισε να αυξάνεται και διαμορφώθηκε στο 66,7%.
  In the 21st century, we must rethink broadband, as a basic utility alongside gas, electric, and water, Jamaal Bowman
 • Γεννηθήτω φως: Ξεχάστε το WiFi - Ζήτω το LiFi!
  Το Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) έδωσε στη δημοσιότητα το 802.11bb, ως πρότυπο για ασύρματες επικοινωνίες που βασίζονται στο φως, με τους υποστηρικτές του να αναφέρουν πως θα είναι έως και 100 φορές ταχύτερο από το Wi-Fi. Η δημοσίευση του προτύπου χαιρετίστηκε από τη παγκόσμια αγορά του Li-Fi, καθώς αναμένεται πως θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διάθεσης και της υιοθέτησης του. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης φωτός αντί για ραδιοσυχνότητες επισημαίνονται από τους υποστηρικτές του Li-Fi, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι pureLiFi, Fraunhofer HHI και Light Communications 802.11bb Task Group. Το Li-Fi λέγεται ότι παρέχει «γρηγορότερες, πιο αξιόπιστες ασύρματες επικοινωνίες, με απαράμιλλη ασφάλεια σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες, όπως το Wi-Fi και το 5G». Φυσικά, τα ραδιοκύματα εξακολουθούν να έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα, όσον αφορά στη μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις και μέσα από αδιαφανή αντικείμενα. Αντίθετα, η εργασία γύρω από το Li-Fi αναμένεται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε συγκεκριμένα use cases.
  Σκεφτείτε να μπορείτε να δώσετε wifi μέσω τη λάμπας του δωματίου σε μια IoT συσκευή. Σκεφτείτε, όμως και τι έχουν να πουν όλοι εκείνοι που πίστευαν ότι το 5G μεταδίδει τον κορονοιό! Στα μαύρα σκοτάδια θα μας κλείσουν. Τώρα που είναι και στη Βουλή, ποιος τους πιάνει!
 • Πόλεμος και Ειρήνη – (και τα δύο μαζί γίνονται;)
  Το δόγμα του Ρωμαίου στρατηγού Vegetius «Aν θέλετε ειρήνη, προετοιμασία για πόλεμο» ξανασκέφτονται οι εμπλεκόμενοι στον πόλεμο που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ Nova και Mega-ANT1 με τον Alpha και Star να συντάσσονται στον άξονα της Νova.
  Ένας ισχυρός στρατός, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σε ενδεχόμενους εισβολείς ή επιτιθέμενους ότι η μάχη ίσως δεν αξίζει τον κόπο. Αν υποθέσουμε όμως ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι ετοιμοπόλεμες -που είναι- αυτό που πρέπει να δούμε, είναι αν πράγματι αξίζει να δοθεί η μάχη ή θα ήταν καλύτερο να αναλάβει η διπλωματία, που γλιτώνει και τις παράπλευρες απώλειες. Διότι και νίκη να προκύψει, αν είναι Πύρρειος τι να την κάνεις…
  Ποιες είναι εν προκειμένω οι collateral damage; Παράδειγμα, δεν είναι ωραίο, δεν είναι σωστό, ο τηλεθεατής, ο συνδρομητής, ο καταναλωτής να παρακολουθεί αυτή την ανταλλαγή πυρών μέσω του Τύπου με ανακοινώσεις και ρεπορτάζ στα ελεύθερα κανάλια υπό τη σκιά της εκπνοής της ισχύος της σύμβασης στις 31 Ιουλίου που όπως όλα δείχνουν θα παραταθεί για τον ΑΝΤ1, ενώ το Mega ήδη κατέβηκε από την πλατφόρμα της Nova.
  “Ο δε πόλεμος…βίαιος διδάσκαλος”, όπως έλεγε και ο Θουκυδίδης. Μάλλον πρυτάνευσε η λογική και το λόγο τον έχει η διπλωματία. Όταν στο προηγούμενο τεύχος γράψαμε “τα εν οίκω μη εν δήμω” και ότι «μία αγορά δεν είναι σωστό να ξεκατινιάζεται», έπεσαν όλοι οι φανατικοί να μας φάνε. Όταν έπεσε η σκόνη και είδαν καλύτερα το τοπίο όμως, δεν ήρθε κανείς να μας πει “μπράβο δίκιο είχες”. Όχι βέβαια, ότι δεν θα συνεχιστεί ο πόλεμος. Αλλά, θα χρησιμοποιηθούν η δύναμη και η εξυπνάδα κάθε πλευράς, ήτοι θεμιτά μέσα και όχι η διαβολή, το κουτσομπολιό και το κατινάζ.
 • Το χαμηλό προφίλ της Cosmote TV
  H Cosmote TV στην οποία έχουν γίνει ανάλογα αιτήματα για αύξηση των δικαιωμάτων προς Mega και ΑΝΤ1, κρατά χαμηλότερους τόνους δεδομένων και των καλών σχέσεων με το Mega και τον ιδιοκτήτη του, ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού του οποίου η συνδρομητική πλατφόρμα έχει τα δικαιώματα.
  Μπορεί να υπάρχουν πληροφορίες για δημιουργία τρίτου πόλου από ΑΝΤ1 + MEGA, αλλά στην Cosmote ξέρουν πολύ καλά πως όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Και σαν ηγέτες, χειρίζονται το θέμα cool, όπως επιβάλλει η θέση και η εμπειρία τους
 • Και άλλα Collateral damage
  Πάντως στον πόλεμο που ξέσπασε πρόσφατα σημειώνονται παράπλευρες απώλειες ανθρωποωρών των νομικών συμβούλων με τους μεν να «ξεψαχνίζουν» τον νόμο για το GDPR προκειμένου να διαπιστώσουν το νομότυπο ή μη της αποστολής SMS σε συνδρομητές και μη συνδρομητές, και τους δε να κάνουν λόγο για ευθυγραμμισμένες πρακτικές των δικηγόρων της άλλης πλευράς. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν άνοιξε -και πολύ σωστά- το κουτί της Πανδώρας και ακόμα δεν αρχίσαμε να μιλάμε για τις ποινικές, οικονομικές ή άλλες εκκρεμότητες -και σκελετούς- της κάθε πλευράς.
  Αν σε ένα κανάλι οι δικηγόροι δουλεύουν περισσότερο από τους καμεραμάν, τότε κάτι δεν πάει καλά…
 • Ο «Δικέφαλος» στην Cosmote TV
  «Κλείδωσε» όπως λένε στην ποδοσφαιρική ορολογία των μεταγραφών, η ΑΕΚ αποκλειστικά στην Cosmote TV έως το 2025. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν τη συνεργασία τους για δύο ακόμη χρόνια και όλοι οι εντός έδρας αγώνες του «Δικεφάλου» για το Πρωτάθλημα της Stoiximan Super League, των ευρωπαϊκών προκριματικών, οι εντός και εκτός έδρας φιλικοί αγώνες, καθώς και επιλεγμένοι αγώνες των Πρωταθλημάτων Υποδομής (U19, K17), θα μεταδίδονται από τα κανάλια Cosmote Sport.
  Οι αγώνες της ΑΕΚ για το ελληνικό πρωτάθλημα, έρχονται να προστεθούν στο πλούσιο ποδοσφαιρικό πρόγραμμα της Cosmote TV, που τη σεζόν 2023-24 περιλαμβάνει τις κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA (UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Europa Conference League), μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
  Ίσως και να είναι προσωπική νίκη του Δημήτρη αυτή η συμφωνία. Χάραξε μία στρατηγική, τη χειρίστηκε σωστά και νομίζω ότι το “μπράβο” είναι ίσως λίγο. Βέβαια, υπάρχει και η ικανοποίηση από το κλείσιμο της δουλειάς, που δεν συγκρίνεται με τίποτα! Μπράβο!
 • Πειρατεία και Φόροι τα «αγκάθια» της συνδρομητικής
  Δύο σημαντικές εκκρεμότητες που σέρνονται επί χρόνια έχει στη βαλίτσα της η ομάδα Εταιρικών Υποθέσεων των ελληνικών συνδρομητικών πλατφορμών.
  Η μια αφορά στην άνιση φορολόγηση των υπηρεσιών streaming με τις μεν ελληνικές εταιρείες να υπερφορολογούνται και τις ξένες πλατφόρμες να δραστηριοποιούνται ανενόχλητες.
  Την ίδια ώρα λοιπόν που ο μεταξοσκώληκας της απλής «σκέψης» για δράση ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα που θα πετάξει για να καταθέσει προσφυγή στην Κομισιόν, ένα ακόμη «αγκάθι» για τις ελληνικές πλατφόρμες είναι η χλιαρή πολιτική για την Πειρατεία που σκοτώνει τη Συνδρομητική, μειώνει τα δημόσια έσοδα και φυσικά απειλεί τους πολίτες και τα προσωπικά τους δεδομένα που βρίσκονται στο έλεος των πειρατών οι οποίοι παραμένουν ατιμώρητοι.
  Αν δεν υπήρχαν πειρατές, τότε η τηλεόραση ή θα ήταν πολύ φτηνότερη ή θα ήταν πολύ καλύτερη… Τα κέρδη των πειρατών βλάπτουν σοβαρά και την τσέπη και τα μάτια μας.
 • Full ποδόσφαιρο από τη Nova
  Η Nova ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας της με τις ΠΑΕ Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης, καθώς και τη συμφωνία της με την ΠΑΕ Πανσερραϊκός για τις επόμενες δύο (2) σεζόν, 2023-2024 & 2024 -2025. Η συμφωνία με τις τέσσερις ΠΑΕ αφορά στην αποκλειστική μετάδοση όλων των εντός έδρας αγώνων του πρωταθλήματος Stoiximan Super League, επιλεγμένους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας των ομάδων, καθώς και επιλεγμένους εντός έδρας αγώνες των Πρωταθλημάτων Υποδομής.
  Oι συνδρομητές Nova, θα απολαύσουν μια μοναδική σεζόν με περισσότερους από 3.500 LIVE αγώνες, από 40 και πλέον κορυφαίες διοργανώσεις, με περισσότερα από 100 ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά ντέρμπι, με περισσότερους από 500 αγώνες μπάσκετ και περισσότερους από 500 αγώνες τένις, παρέα με την κορυφαία δημοσιογραφική ομάδα του Novasports:
  Την Premier League, το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έως το 2028
  Τις κορυφαίες διοργανώσεις του μπάσκετ, EuroLeague και EuroCup έως το 2028
  Τα top πρωταθλήματα LaLiga, Bundesliga και Ligue 1 Μεγάλους αγώνες και κορυφαία ντέρμπι με ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Stoiximan Super League πλαισιωμένες με αγαπημένες εκπομπές.
  Την «επίσημη αγαπημένη» μας, την Εθνική ομάδα μπάσκετ στις διοργανώσεις της FIBA σε Παγκόσμιο Κύπελλο, Προολυμπιακό τουρνουά και προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2025
  Τις Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου της UEFA στο Nations League και στα προκριματικά του Euro 2024 & 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026
  Όλα τα Grand Slam του τένις, Wimbledon, Roland Garros, US Open, Australian Open (μέσα από το Novasports και Eurosport) καθώς και κάλυψη του γυναικείου τένις μέσω των διοργανώσεων WTA 1000, 500, 250 καθώς και πολλά άλλα σπορ.
  Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς είχε πει: «Το ποδόσφαιρο είναι το μπαλέτο των μαζών». Πλέον, ισχύει η ρήση του Μπιλ Σάνκλι: "Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι θέμα ζωής και θανάτου. Σας διαβεβαιώνω, είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό." Να συμπληρώσουμε πως ότι ισχύει για το ποδόσφαιρο, ισχύει και για τα δικαιώματά του. Για κάποιες πλατφόρμες στο μέλλον θα είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου!
 • Έρευνα Chat GPT: Μοιρασμένοι οι Έλληνες
  Όσο η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, εμφανίζονται νέοι τρόποι για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη αλλά και αυτοματοποιημένη. Τον τελευταίο καιρό μια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το chat GPT, έχει κάνει την εμφάνιση της, με πολλούς να επαινούν τα οφέλη της ενώ άλλους να ανησυχούν για το πως τέτοιες νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν τη ζωή, την καθημερινότητα, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα. Η νέα έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Οι Έλληνες & το Chat GPT» που διεξήχθηκε τον Ιούλιο του 2023 έδειξε ότι: Οι Έλληνες είναι ακόμα μοιρασμένοι ως προς το πως θα επηρεάσει το ΑΙ την κοινωνία, με την πλειοψηφία να είναι ακόμα επιφυλακτική.
  Το chat GPT γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο με πολλούς Έλληνες χρήστες να δηλώνουν ότι το ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα αλλά το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά καθώς το βρίσκουν εύκολο στη χρήση, ενώ γλυτώνει κόπο και χρόνο.
  Από τη μία πλευρά, πολλοί αμφισβητούν την αξιοπιστία του chat GPT και δηλώνουν ότι οι απαντήσεις πρέπει να επαληθεύονται ενώ άλλοι δηλώνουν πως η σωστή χρήση και η κατάλληλη τοποθέτηση των ερωτήσεων μπορεί να παρέχει το maximum όφελος. Η τόσο άμεση και εύκολη πληροφορία έχει κάνει τους Έλληνες να ανησυχούν καθώς πιστεύουν ότι το chat GPT μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται και να μην καλλιεργούνται.
  «Καθώς η ανθρωπότητα προοδεύει κατασκευάζει μηχανές και εργαλεία που μπορούν να καταργήσουν τα χέρια της. Τώρα, κατασκευάζει προγράμματα που τελικά στοχεύουν να καταργήσουν τον εγκέφαλό της, το μόνο πράγμα που κανένα άλλο είδος σε αυτόν τον πλανήτη, δεν μπορεί να αμφισβητήσει» - Aysha Taryam Τρελαθήκαμε εντελώς!
 • Νέο διεθνές όργανο ζητά ο ΟΗΕ: Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο διεθνές όργανο που θα βοηθήσει στη διαχείριση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς έρχονται στο προσκήνιο, ολοένα και περισσότερο, οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη της, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την ευκαιρία να θέσουν παγκόσμιους κανόνες για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως υποστήριξε ο Guterres κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη.
  Το έχουμε ξαναπεί ότι ο καλύτερος παραλληλισμός της τεχνητής νοημοσύνης είναι η ατομική ενέργεια. Καλός είναι λοιπόν ο έλεγχος αρκεί α) να γνωρίζεις και να ξέρεις τι θα ελέγξεις β) να μπορείς να επιβάλεις την άποψή σου. Κρίνοντας από την παγκόσμια κατάσταση δεν είμαστε αισιόδοξοι για το δεύτερο… Όσο για το πρώτο, καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Και όχι μόνο για τον ΟΗΕ…
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • ΣΕΒ και της Deloitte: Οι επενδύσεις σε τεχνολογία
  Φειδωλές στις επενδύσεις τους σε τεχνολογίες αιχμής παραμένουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αν και έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ψηφιοποίησης στη βάση των νέων τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το ΙοΤ ή το cloud, μόλις 1 στις 3 επενδύει σε αυτή την κατεύθυνση πάνω από €1 εκατ. ετησίως.
  Περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών (το 64,4%) επενδύουν από €100.000 και πάνω και μέχρι €1 εκατ., ενώ για την επόμενη τριετία, το 75% αναμένεται να επενδύσει >€100.000 και περισσότερο από το 47% των μικρών και το 88% των μεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ €100.000 ευρώ έως €1 εκατ.
  Την περίοδο 2023-2025, οι μεγάλες επιχειρήσεις σκοπεύουν να επενδύσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά (>€1εκ. 77,5% το 2023 vs 61,3% το 2019), περισσότερες μεσαίες σχεδιάζουν επενδύσεις μεταξύ €100 χιλ.-€300 χιλ. (32,6% το 2019 vs 40,5% το 2023), και περισσότερες μικρές ποσά <€100 χιλ. (48,3% το 2019 vs 53,9% το 2023). Όπως διαπιστώνει μελέτη του ΣΕΒ και της Deloitte, οι επιχειρήσεις, που επενδύουν στο ψηφιακό τους μέλλον, αποκομίζουν οφέλη: τα δύο τρίτα μετρούν έστω σε ένα βαθμό τις αποδόσεις των επενδύσεων τους, ενώ το 56% ήδη λαμβάνει (ή θα λάβει τα επόμενα 1-2 χρόνια) αξία.
  Το θέμα δεν είναι να «μοιράσουμε χρήμα», χωρίς έλεγχο, αλλά να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, με τις σωστές δράσεις. Το ΕΣΠΑ και τα άλλα προγράμματα που τρέχουν με όλες τις δικλείδες ασφαλείας, δείχνουν ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.
 • Αυξάνονται οι δαπάνες σε πληροφορική
  Οι παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής αναμένεται να φτάσουν τα 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, μια αύξηση 4,3% από το 2022, σύμφωνα με την Gartner.
  Όπως αναφέρει η εταιρεία, καθώς οι CIO «χάνουν στον ανταγωνισμό» για τα ταλέντα πληροφορικής, μετατοπίζουν τις δαπάνες σε τεχνολογίες που επιτρέπουν την αυτοματοποίηση, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης με λιγότερους υπαλλήλους. Το κομμάτι του λογισμικού θα σημειώσει διψήφια ανάπτυξη το 2023, καθώς οι οργανισμοί αυξάνουν τη χρήση και ανακατανέμουν τις δαπάνες σε βασικές εφαρμογές και πλατφόρμες που προσφέρουν κέρδη στην απόδοση, όπως τα ERP και τα CRM. Οι αυξήσεις των τιμών στις οποίες προχωρούν οι vendors θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις δαπάνες σε λογισμικό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ενώ οι γενικές προοπτικές για τις δαπάνες πληροφορικής των επιχειρήσεων είναι θετικές, οι δαπάνες για συσκευές θα μειωθούν κατά 8,6% το 2023, λόγω της συνεχιζόμενης επίδρασης του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
  Κρατήστε αυτό: δεν βρίσκουν τα ταλέντα που αναζητούν και επενδύουν στον αυτοματισμό! Αλήθεια, εσείς, τι καριέρα θα ακολουθήσετε;
 • Παραγωγός καινοτομίας η τεχνολογία
  Τον παραδοσιακό του ρόλο, αυτόν του παραγωγού καινοτομίας, επιβεβαιώνει ο κλάδος της τεχνολογίας. Και για το 2023, οι πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο προέρχονται από τα σπάργανα της τεχνολογίας, αποδεικνύοντας τη δυναμική του τομέα να δημιουργεί καινοτόμα μοντέλα, ικανά να διαταράξουν ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, αλλά και την κοινωνία.
  Για το 2023, στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά την καινοτομία, κατακτούν οι Apple, Tesla, Amazon, Alphabet και Microsoft, αποτελώντας τη “χρυσή πεντάδα” με τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον πλανήτη. Οι πέντε κολοσσοί κάνουν πρωταθλητισμό, κατακτώντας τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις 50 πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο σήμερα. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Apple αξιολογείται ως η πιο καινοτόμος εταιρεία στον κόσμο. Μάλιστα, η Apple κατέχει αυτόν τον τίτλο αδιάλειπτα κάθε χρόνο από το 2005 και μετά, με εξαίρεση το έτος 2019. Στο μεταξύ, η λίστα με τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο περιλαμβάνει, εκτός από τις Apple, Tesla, Amazon, Alphabet (μητρική της Google) και Microsoft, τις επιχειρήσεις: Moderna (κλάδος της υγείας στην 6η θέση για το 2023), Samsung (στην 7η θέση της κατάταξης), Huawei στην 8η θέση, BYD στην 9η και Siemens στη 10η.
  «Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψεις τα όρια του εφικτού είναι να τα ξεπεράσεις και να επιχειρήσεις το ανέφικτο.» - Άρθουρ Κλαρκ
 • Οι κορυφαίες τάσεις στο κακόβουλο λογισμικό
  Η WatchGuard Technologies, παγκόσμιος ηγέτης στην ενοποιημένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ανακοίνωσε τα ευρήματα της τελευταίας της έκθεσης Internet Security Report, που περιγράφει λεπτομερώς τις κορυφαίες τάσεις κακόβουλου λογισμικού, τις απειλές ασφάλειας δικτύου και τελικού σημείου που αναλύθηκαν από τους ερευνητές του WatchGuard Threat Lab το 1ο τρίμηνο του 2023.
  Τα βασικά ευρήματα από τα δεδομένα δείχνουν ότι, οι phishers αξιοποιούν στρατηγικές κοινωνικής μηχανικής που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης, το νέο κακόβουλο λογισμικό με δεσμούς σε κράτη, τις υψηλές ποσότητες κακόβουλου zero day λογισμικού, τις living-off-the-land επιθέσεις και πολλά άλλα. Αυτή η έκδοση της έκθεσης περιλαμβάνει επίσης μια νέα, ειδική ενότητα για την τριμηνιαία παρακολούθηση και ανάλυση λογισμικού ransomware της ομάδας Threat Lab.
  Οι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν συχνά τον πιο αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα ασφαλείας και είναι χρόνια υπεύθυνοι για την αποτυχία των συστημάτων ασφαλείας - Μπρους Σνάιερ
 • Πέντε βήματα - κλειδιά για το cybersecurity!
  Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, δημοσίευσε τα πέντε βήματα – κλειδιά για την αμεσότερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιθέσεων κυβερνοασφάλειας.
  Η μελέτη έχει στόχο να μειώσει τον αντίκτυπο τέτοιων επιθέσεων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις. Οι παραβιάσεις κυβερνοασφάλειας στο σύγχρονο υπολογιστικό περιβάλλον είναι αναπόφευκτες.
  Οι μόνες μεταβλητές είναι πότε θα συμβούν, πόσο σοβαρές θα είναι και πόσο προετοιμασμένος θα είναι ένας οργανισμός να τις αντιμετωπίσει.
  Οι προηγμένες τακτικές προστασίας είναι απαραίτητες, αλλά ένα ισχυρό πλέγμα ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει και μία καλά καθορισμένη διαδικασία απόκρισης σε περιστατικά. Φυσικά, αυτή η διαδικασία, που ποικίλλει ανάλογα με τις μοναδικές συνθήκες κάθε οργανισμού, θα πρέπει να καλύπτει τα βήματα που απαιτούνται για τον εντοπισμό, τον περιορισμό και την ανάκτηση από μια επιτυχημένη επίθεση, καθώς και όλες τις ευθύνες και τα κανάλια επικοινωνίας, τη εμπλοκή νομικού συμβούλου και τις διαδικασίες μετά την επίλυση.
  Η σημερινή πραγματικότητα από την άποψη της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο; Νομίζω, ότι μερικά από τα κορυφαία μυαλά προβλέπουν ότι ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα γίνει για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο - Τιμ Κουκ
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Τεχνητή νοημοσύνη στον Ευαγγελισμό: Τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI) αξιοποιεί το Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, το οποίο χρησιμοποιεί την καινοτόμα πλατφόρμα της Moveo AI προκειμένου να δημιουργήσει τον δικό του ψηφιακό εικονικό βοηθό, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και των συνοδών τους. Ο ψηφιακός εικονικός βοηθός τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2023 και έχει φτάσει να απαντά αυτοματοποιημένα περισσότερα από 2.500 ερωτήματα ανά μήνα, με ποσοστό επιτυχίας υψηλότερο του 95%. Η πλατφόρμα της Moveo AI, αξιοποιώντας τεχνολογίες μηχανικής εκμάθησης (machine learning) και αλγορίθμους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (nature language processing), δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να διαχειρίζονται τους δικούς τους εικονικούς ΑΙ βοηθούς, χωρίς να χρειάζεται να γράφουν κώδικα.
  Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι είναι μία δραστηριότητα που δημιουργήθηκε στα χρόνια του κορονοϊού, από τους Πάνο και Γιώργο Καραγιάννη & τον Θάνο Παπαδημητρίου, τότε είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να κάνει θαύματα! Και που είσαι ακόμα…
 • Samsung
  Σχεδόν στα 350 εκατ. ευρώ εκτόξευσαν τα κινητά τηλέφωνα τον τζίρο της Samsung στην Ελλάδα. Η εταιρεία λόγω της υπεραπόδοσης της συγκεκριμένης αγοράς, αλλά και των προϊόντων ήχου και εικόνας πέτυχε πέρυσι αυξημένες πωλήσεις κατά 15% στα 347 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ενίσχυσε τα κέρδη προ φόρων κατά 12% στα 7,5 εκατ. ευρώ ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μειώθηκε στα 2,1 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση. Εντυπωσιακές είναι και επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση της Samsung Electronics Ελλάς στις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ.
  Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας εξηγήσει το case study της Samsung ο Άρης “πως δηλαδή τα καταφέρνει και παίρνει διαρκώς πρωτιές στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη”. Διότι, μπορεί o Άρης να είναι γνωστός ως θεός του πολέμου, αλλά όπως φαίνεται έχει καλές σχέσεις και με τον Κερδώο Ερμή!
 • LG Electronics
  Η LG Electronics παρουσίασε το νέο LG CLOi ServeBot (μοντέλο LDLTR30), ένα έξυπνο ρομπότ για εξυπηρέτηση πελατών που είναι κατάλληλο για χώρους όπου απαιτείται σερβίρισμα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων. Διαθέτοντας ένα γρήγορο και σταθερό σύστημα αυτόνομης κίνησης με δυνατότητα χειρισμού διαφόρων τύπων δαπέδων, καθώς και αναβαθμισμένο σχεδιασμό με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, το LG CLOi ServeBot παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες. Το νέο μοντέλο διαθέτει επίσης λειτουργία καθοδήγησης για να βοηθά τους πελάτες να βρίσκουν τον δρόμο τους, ώστε το προσωπικό να αφιερώνει περισσότερο χρόνο σε άλλες δραστηριότητες. Το νέο CLOi ServeBot της LG είναι προς το παρόν διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, με σχέδια για παγκόσμια διάθεση στο μέλλον.
 • LG Electronics 2
  Η LG Electronics σχεδιάζει να δαπανήσει 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε Ε&Α, ανάπτυξη εγκαταστάσεων και στρατηγικές επενδύσεις, καθώς στοχεύει να φτάσει τα 79 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις έως το 2030, από 51,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Η LG θα ενισχύσει τις πλατφόρμες σέρβις στις οικιακές της συσκευές, όπως τα προϊόντα τηλεόρασης και τα λευκά είδη, θα ενισχύσει τις μονάδες business-to-business (B2B) αξιοποιώντας την εμπειρία της στην αγορά B2C και θα επιταχύνει σε νέες αναπτυσσόμενες δραστηριότητες, όπως η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και η ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη.
 • Apple
  Η Ινδία πιθανότατα θα είναι ο βασικός μοχλός των εσόδων της Apple για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρουν αναλυτές της Morgan Stanley. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, η χώρα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 15% της αύξησης των εσόδων της Apple -σε αντίθεση με το 2% τα τελευταία πέντε χρόνια και τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα- και το 20% της εγκατεστημένης βάσης της εταιρείας.
 • Keyvoto
  Τον επανασχεδιασμό της πλατφόρμας διαχείρισης προϊοντικής πληροφορίας (product experience management – PXM) που έχει αναπτύξει ολοκλήρωσε πρόσφατα η Keyvoto, ένα από τα πλέον καινοτόμα ελληνικά startups, η οποία επιδιώκει να αλλάξει τα δεδομένα στην εμπειρία αγορών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η νέα πλατφόρμα αναβαθμίζει την εμπειρία των χρηστών, προσφέροντας μια ευκολότερη, ταχύτερη και πιο φιλική πλοήγηση, ενώ οι χρήστες της θα έχουν πρόσβαση σε νέες λειτουργίες και εργαλεία, που προσφέρουν αποτελεσματικότερη διαχείριση, βελτιστοποίηση και κοινοποίηση του περιεχομένου των εταιρειών που συνεργάζονται με την Keyvoto.
 • Algosystems
  Η Αlgosystems ανακοίνωσε την απόκτηση της πιστοποίησης Cisco Technical Services Delivery Validation Advanced. Αυτή η διάκριση πιστοποιεί ότι η Algosystems μπορεί να παρέχει υπηρεσίες Partner Lifecycle Services – Support (PLS-Support) ως μέρος της υψηλής ποιότητας υποστήριξης των πελατών της. Το PLS-Support είναι το πρώτο σύνολο υπηρεσιών εντός του Προγράμματος Cisco PLS που επιτρέπει στους κατάλληλους πιστοποιημένους συνεργάτες να παρέχουν το ίδιο επίπεδο υποστήριξης με το Cisco Solution Support, επεκτείνοντας το εύρος της παροχής υπηρεσιών και ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες.
 • Freedom Finance
  Η Freedom Finance Europe, θυγατρική στην Ευρώπη της Freedom Holding, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX), την Τετάρτη 19 Ιουλίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Χρηματιστηρίου. Πρόκειται για τον πρώτο international retail broker που γίνεται μέλος του ATHEX. Σχεδόν δύο χρόνια μετά από την έναρξη εργασιών του γραφείου της Freedom Finance στην Ελλάδα, οι πελάτες της παγκοσμίως, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω της πλατφόρμας Freedom24, η οποία έχει ήδη προσελκύσει περισσότερους από 36.000 πελάτες στην Ελληνική αγορά.
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
  Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο των συνεχών δράσεων που υλοποιεί για την ενίσχυση της εταιρικής διαφάνειας και την ανάδειξη των βιώσιμων επενδύσεων στην ελληνική κεφαλαιαγορά, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του νέου ψηφιακού εργαλείου συλλογής ESG Πληροφοριών ATHEX ESG Data Portal. Η δημιουργία του ATHEX ESG Data Portal αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών που αφορούν τη συλλογή και αποστολή πληροφοριών ESG των εταιρειών προς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το νέο ATHEX ESG Data Portal αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ResNovae - Sustainability & Investment Consultants, και την υποστήριξη της Πλατφόρμας ESGenius! The Sustainability OS. Το ATHEX ESG Data Portal θα είναι σε πρώτη φάση διαθέσιμο για την καταχώρηση στοιχείων από τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
 • ΔΑΑ
  Την ψηφιακή παρουσία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) αναβαθμίζουν οι Uni Systems με τη Linakis.digital που συνεργάζονται για τη σχεδίαση και υλοποίηση νέου ιστοτόπου και εφαρμογής e-parking σε μία κοινή πλατφόρμα, παρέχοντας πιο ευέλικτη και άμεση εξυπηρέτηση στους εκατομμύρια επισκέπτες που εξυπηρετεί ετησίως ο αερολιμένας. Οι δύο εταιρείες, μετά από διενέργεια διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, ανέλαβαν το έργο που θα μετασχηματίσει τη ψηφιακή παρουσία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών καλύπτοντας, συγκεκριμένα, το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης και υπερσύγχρονης Customer Experience λύσης, την υλοποίησή της σε τεχνολογίες αιχμής και την παραμετροποίηση των κατάλληλων υποδομών στην πλατφόρμα Microsoft Azure.
 • Xiaomi
  Η κινεζική Xiaomi θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των πωλήσεών της στην Ινδία μέσω των καταστημάτων λιανικής, μετά από χρόνια μεγάλων στοιχημάτων στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δήλωσε ο Πρόεδρός της στην Ινδία, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει τις πωλήσεις smartphone. «Η θέση μας στην αγορά offline είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που είναι online», δήλωσε ο επικεφαλής της Xiaomi για την Ινδία, Muralikrishnan B. Μόλις το 34% των πωλήσεων της Xiaomi στην Ινδία φέτος προήλθε από καταστήματα λιανικής.
  Κάντο όπως η Apple…
 • Profile
  Η Profile, διεθνής εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, ανακοινώνει την επέκταση της συνεργασίας της με την Allica Bank, η οποία βασίζεται στους ισχυρούς δεσμούς και την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο μερών. Από τη λήψη της τραπεζικής της άδειας τον Σεπτέμβριο του 2019, η Allica Bank – η challenger τράπεζα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) που απευθύνεται σε καθιερωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – παρουσίασε, κλιμακώνοντας με επιτυχία, τις καταθέσεις και τον εμπορικό της δανεισμό στην core banking πλατφόρμα της Ρrofile.
 • Nokia
  Απότομη πτώση κερδών στο β’ τρίμηνο σημείωσε η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia, λόγω της πτώσης των επενδύσεων από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη Βόρεια Αμερική. Η εταιρεία, η οποία ανταγωνίζεται τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei στην παγκόσμια ανάπτυξη εξοπλισμού 5G, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στην Ινδία οδήγησαν στην ανάπτυξη της επιχείρησης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της. Ωστόσο, οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν στη Βόρεια Αμερική καθώς οι πελάτες συνεχίζουν να επανεξετάζουν τις δαπάνες τους και να μειώνουν τα επίπεδα αποθεμάτων τους.
 • IBM
  Έσοδα κάτω των προσδοκιών στο β’ τρίμηνο, εμφάνισε η εταιρεία λογισμικού IBM, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τις δαπάνες τεχνολογίας και ελάττωσαν τις αγορές για τους mainframe υπολογιστές της. Οι εταιρείες πληροφορικής έχουν προειδοποιήσει για ένα μεγαλύτερο πλήγμα, την ώρα που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν το κόστος ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού, βλάπτοντας τη βιομηχανία, η οποία γνώρισε ταχεία ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι επιχειρήσεις έσπευσαν να υιοθετήσουν το καθεστώς της υβριδικής εργασίας.
GY-1537-600X80-1
 • Η Σφραγίδα της Χάγης στο gov.gr
  Τη δυνατότητα να επισημειώνουν ηλεκτρονικά τα έγγραφα που αποστέλλονται στο εξωτερικό, μέσω της Ενιαίας Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, του gov.gr, έχουν από 17 Ιουλίου οι πολίτες. Είναι μια υπηρεσία εξαιρετικά σημαντική ειδικά για τους Έλληνες του εξωτερικού, η οποία διευκολύνει την καθημερινότητά τους, τους απαλλάσσει από περιττή γραφειοκρατία και κόστη.
  Πλέον, οι πολίτες δε χρειάζεται να επισκεφτούν τους Φορείς έκδοσης και επισημείωσης του εγγράφου, προκειμένου να προσκομίσουν έγγραφα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης σε Φορείς της χώρας που διαμένουν.
  Η ηλεκτρονική επισημείωση είναι διαθέσιμη μέσω του e-apostille.gov.gr. Η ηλεκτρονική επισημείωση με τη Σφραγίδα της Χάγης είναι αρχικά διαθέσιμη μέσω του gov.gr για τις ληξιαρχικές πράξεις και τα δημοτολογικά πιστοποιητικά, τα έγγραφα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμη για το σύνολο των εγγράφων που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το gov.gr, καθώς και για έγγραφα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, όπως η βεβαίωση έναρξης ατομικής επιχείρησης.
  Το gov.gr γίνεται πια διεθνές, αφού αποκτά δυνατότητες διεθνούς επισημείωσης εγγράφων. Να δείτε, που στο τέλος θα ψηφίζουμε μέσα από το gov.gr!
 • Προστασία από κυβερνοεπιθέσεις:
  Δέσμη έργων για την προστασία των δημόσιων φορέων από κυβερνοεπιθέσεις, ετοιμάζεται να υλοποιήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΨΗΔ) μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  Στο πλαίσιο αυτό, η ΚτΠ έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση διαγωνισμό για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στον Δημόσιο τομέα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 102 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να προκηρυχθεί στους αμέσως επόμενους μήνες. Στόχος του έργου είναι η παροχή αδιάλειπτης και σε πραγματικό χρόνο (24/7) επιτήρησης των συστημάτων των εποπτευόμενων από το ΥΨΗΔ τεσσάρων σημαντικών φορέων (ΓΓΠΣΔΔ, ΗΔΙΚΑ, Κτηματολόγιο, ΕΔΥΤΕ), από εξειδικευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο πάροχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών. Η προτεινόμενη πρωτοβουλία στοχεύει στην ενδυνάμωση του επιπέδου ασφάλειας για τις σημαντικές υποδομές ΤΠΕ του Δημοσίου τομέα.
  Ο πιο αδύναμος κρίκος σε οποιαδήποτε αλυσίδα ασφάλειας δεν είναι η τεχνολογία, αλλά τα άτομα που τη χειρίζονται - AJ Darkholme
 • ΕΚΟΜΕ + Παν. Αιγαίου: Υπογραφή μνημονίου για τον Πολιτισμό!
  Σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν στις 8 Ιουνίου, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – (ΕΚΟΜΕ) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρόκειται για μία στρατηγική συνεργασία με αντικείμενο τη διάσωση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη και την έρευνα των σύγχρονων μέσων παραγωγής οπτικοακουστικών έργων με χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων. Το ΕΚΟΜΕ, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποδέχεται τις προκλήσεις τις ψηφιακής εποχής και επιδιώκει, μέσα από τις συμπράξεις και τις συνεργασίες με τον ακαδημαϊκό χώρο, να αποτελέσει σημείο καινοτομίας και μετάδοσης τεχνογνωσίας στον οπτικοακουστικό τομέα, χαράσσοντας ταυτόχρονα μια μακρόπνοη πολιτική για το γραμματισμό στα Μέσα.
  Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι - Arnold J. Toynbee. Με αυτή την έννοια δύο δραστήριοι οργανισμοί (EKOME και Παν. Αιγαίου), μπορούν να δημιουργήσουν έναν… αεικίνητο πολιτισμό!
Μπλόκο και στην Intellexa στις ΗΠΑ
To υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πρόσθεσε την εταιρία Intellexa στη «μαύρη λίστα» ελέγχου εξαγωγών, όπως μεταδίδει το Reuters. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, αναφέρεται ως εταιρία με έδρα στην Ελλάδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει εμπλακεί στην υπόθεση των υποκλοπών στη χώρα μας.
Όπως σημειώνει η Washington Post, οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να εμπλέκονται σε εμπορικές δραστηριότητες με όσες εταιρείες βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η κίνηση είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την εξάπλωση και την κακή χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, ανέφεραν στην εφημερίδα αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Η ενέργεια στέλνει ένα «ισχυρό σήμα» στις οντότητες που χρησιμοποιούν κατασκοπευτικό λογισμικό, καθώς και στην ευρύτερη βιομηχανία παρακολούθησης, υπογράμμισε αξιωματούχος.
Look who’s talking! Λίγο ακόμα και θα μας πείσουνε ότι ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά φτιαγμένο… Τέλος πάντων, μην γίνουμε και δεικτικοί…
600x80 LTBC digital banner
 • Μελέτη ΣΕΛΠΕ: Οι αγοραστικές συνήθειες του κοινού
  O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος ολοκλήρωσε την 8η μελέτη καταγραφής των καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο μέσω της εξαμηνιαίας έρευνας καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου που πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε χώρα την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2023 μέσω Πανελλήνιας Έρευνας σε δείγμα 900 καταναλωτών. Καταγράφονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα και τάσεις σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες του κοινού, ενώ περιλαμβάνει και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος λιανικής. Τα αποτελέσματα καταγράφουν ένα ώριμο καταναλωτικό κοινό στα ηλεκτρονικά κανάλια με προοπτικές ανάπτυξης.
 • Plus4u: Τώρα παραλαβή και με BoxNow!
  Η plus4u, το πρώτο ηλεκτρονικό πολυκατάστημα στην Ελλάδα, ανακοινώνει την συνεργασία της με την BoxNow και στοχεύει στην άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση του πελάτη. Περιηγήσου στο www.plus4u.gr και μόλις κάνεις την παραγγελία σου, επίλεξε ως τρόπο παραλαβής τη BoxNow και θα παραλάβεις την παραγγελία σου την επόμενη κιόλας ημέρα! Η παραγγελία σου θα τοποθετηθεί πολύ σύντομα στην θυρίδα και θα σου σταλεί ένα SMS, όπου έχεις στην διάθεσή σου 48 ώρες για να παραλάβεις το δέμα σου, εισάγοντας το PIN που έλαβες στο μήνυμα. Διάλεξε το BoxNow Locker που σε εξυπηρετεί καλύτερα ανάμεσα σε 1.500+ σημεία ανά την Ελλάδα και παρέλαβε από εκεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, 7 ημέρες την εβδομάδα!
 • Online φαρμακεία: Αύξηση τζίρου 9% - Πωλήσεις 146 εκατ.
  Αύξηση του τζίρου κατά 9% και online πωλήσεις €146εκ. σημείωσαν τα Online Φαρμακεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.
  Οι καταναλωτές φαίνεται να τα εμπιστεύονται όλο και περισσότερο για τις αγορές τους, αφού οι online παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
  Υπενθυμίζεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου.
  Μάλιστα, η ΚΥΑ της 20ης Απριλίου 2022 καθορίζει ότι στην χώρα μας απαγορεύεται να πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ online, και μπορούν να διατίθεται μόνο στα φυσικά φαρμακεία.
 • Πρόστιμα στην αγορά των καλλυντικών:
  Πρόστιμα ύψους 111.521,13 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Caudalie Hellas και Caudalie SAS για κάθετες συμφωνίες στην αγορά καλλυντικών.
  Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής, συνεδρίασε η ολομέλειά της και αποφάσισε την αποδοχή της σχετικής πρότασης Διευθέτησης Διαφοράς που υπέβαλε η εταιρεία Caudalie.
  Θέλετε να δείτε και το σκεπτικό; Well, here we are:
  Στη σχετική απόφαση εξετάζονται πρακτικές απαγόρευσης εκ μέρους της Caudalie της προώθησης των προϊόντων αυτής από τους λιανοπωλητές μέσω επιγραμμικών πλατφορμών σύγκρισης τιμών ή των σχετικών υπηρεσιών/εργαλείων σύγκρισης τιμών επιγραμμικών πλατφορμών.
  Αφορμή για την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αποτέλεσαν ορισμένα ευρήματα στο πλαίσιο της Κλαδικής Έρευνας της ΕΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Για τους σκοπούς της εν λόγω έρευνας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού («ΓΔΑ») διεξήγαγε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, επιτόπιο έλεγχο στην έδρα της εταιρείας Caudalie Hellas.
 • Δυναμικό κοινό: Συστηματικοί online αγοραστές
  Η έρευνα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε χώρα την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2023 σε δείγμα 900 καταναλωτών.
  Τα αποτελέσματα καταγράφουν ένα ώριμο καταναλωτικό κοινό στα ηλεκτρονικά κανάλια με προοπτικές ανάπτυξης. Η ωριμότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου καταγράφεται από το γεγονός της διατήρησης της αύξησης των online αγορών κατά τις περιόδους μετά την έξαρση της πανδημίας COVID και τα τότε μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των χρηστών διαδικτύου προέβη σε κάποια αγορά μέσω διαδικτύου το τελευταίο 15ήμερο, ποσοστό ίδιο με τον Νοέμβριο 2022 και σαφώς αυξημένο σε σχέση με το 39% του Ιουνίου 2022.
  Το ποσοστό αυτό είναι μεν χαμηλότερο από την υψηλότερο μέτρηση που έχει καταγραφεί του Δεκεμβρίου 2020 (61%) στην κορύφωση της πανδημίας, αλλά σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 (26%) την τελευταία μέτρηση πριν ξεσπάσουν έκτακτες συνθήκες.
  Με αναγωγή, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 7 στους 10 χρήστες του διαδικτύου χαρακτηρίζονται πλέον online αγοραστές. Τα σημαντικά αυτά ποσοστά είναι ακόμη μακριά από τα αντίστοιχα των ώριμων αγορών της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης όπου 9 στους 10 πολίτες πλέον κάνουν αγορές διαδικτυακά.
 • Plushost: Ενισχύει το porfolio της με το Koniarisshoes!
  Στο 360 e-commerce model by Plushost, εισήλθε ένα από τα πιο δημοφιλή brands υποδημάτων, ρούχων και αξεσουάρ, η εταιρεία KoniarisShoes. Η Plushost ανέλαβε την υλοποίηση των ηλεκτρονικών καταστημάτων της εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο, το koniarisshoes.gr & το koniarisshoes.com.cy και την εκτέλεση των ενεργειών προώθησης σε όλα τα κανάλια Marketing.
  Και για να μην ξεχνάμε. Κάντε κλικ στο www.koniarisshoes.gr, για να πάρετε μία plus host γεύση…
 • Πληρωμές μέσω… παλάμης
  Η Amazon θα επιτρέψει στους καταναλωτές να πληρώνουν με τις παλάμες τους σε όλα τα καταστήματα Whole Foods μέχρι το τέλος του έτους. Το Amazon One είναι μια βιομετρική τεχνολογία που θα επιτρέπει στους χρήστες να εισέρχονται και να πληρώνουν τοποθετώντας την παλάμη τους πάνω από μια συσκευή σάρωσης. Οι αγοραστές θα πρέπει πρώτα να συνδέσουν την παλάμη τους με αποθηκευμένη πιστωτική κάρτα. Μετά από αυτό, θα μπορούν να πληρώσουν κουνώντας απλώς το χέρι τους πάνω από τη σχετική συσκευή. Το Amazon One βρίσκεται τώρα σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες Whole Foods και η εταιρεία αναφέρει ότι θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα περίπου 500 καταστήματα του παντοπωλείου τους επόμενους μήνες. Η Amazon δήλωσε ότι βλέπει «αυξανόμενη ζήτηση» για την τεχνολογία, καθώς καταγράφει 3 εκατομμύρια χρήσεις του Amazon One.
  Αν έρθει και προς τα εδώ η συγκεκριμένη τεχνολογία να ξεκαθαρίσουμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνιστά “μούντζα” ή “φάσκελο” , αλλά πληρωμή. Διαφορετικά, ενδέχεται να έχουμε πληρώσει και να μας ζητάνε και τα… ρέστα!
 • Πρόστιμα σε Amazon και Apple: Πρόστιμα συνολικού ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκαν στις Amazon και Apple επειδή, όπως αναφέρεται, συνεννοήθηκαν για να εκτοπίσουν ανταγωνιστές, ευνοώντας τις πωλήσεις προϊόντων της Apple μέσω της Amazon, όπως ανέφερε η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ισπανίας.
  Έγκλημα και τιμωρία…
 • Μπλόκο στο «behavioral advertising»:
  Οι νορβηγικές αρχές προστασίας δεδομένων απαγόρευσαν προσωρινά τη Meta να παρακολουθεί τους χρήστες για σκοπούς προβολής διαφημίσεων και απείλησαν την αμερικανική εταιρεία με πρόστιμα ενός εκατομμυρίου κορώνες ημερησίως εάν δεν συμμορφωθεί - περίπου 100.000 $. Η Datatilsynet δήλωσε ότι θεωρεί παράνομη την πρακτική της Meta να παρακολουθεί τη δραστηριότητα, την τοποθεσία και τη συμπεριφορά των χρηστών του Facebook και του Instagram, όπως καθορίστηκε από δύο αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) και την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC).
  "Το απόρρητο δεν είναι επιλογή και δεν θα πρέπει να είναι το τίμημα που δεχόμαστε για να μπούμε απλώς στο Διαδίκτυο." - Γκάρι Κόβατς
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Ελληνικό startup οικοσύστημα
  Σε καταλύτη για την εθνική οικονομία και την απασχόληση στην Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί η καινοτομία. Ήδη, η αξία του ελληνικού startup οικοσυστήματος σύμφωνα με την ΕΥ Ελλάδος, αγγίζει πλέον τα €8 δισ., περιλαμβάνοντας πάνω από 500 σοβαρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, η καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προγράμματα όπως το Horizon Europe 2021-2027, που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην τόνωση καινοτομιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη διάχυσή τους, αποτελώντας γέφυρα μεταξύ της έρευνας και της αγοράς. Παγκοσμίως, σύμφωνα με το The Global Startup Ecosystem Report 2023, η παγκόσμια οικονομία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας υπολογίζεται σε €7,6 τρισ.
 • Startups στην Ευρώπη
  Τη χειρότερη χρηματοδοτική κρίση των τελευταίων ετών αντιμετωπίζει, το 2023, το νεοφυές οικοσύστημα της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές startups, αφενός βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μείωση των αποτιμήσεων τους και αφετέρου αντιμετωπίζουν την απροθυμία των επενδυτών να προβούν σε εκτεταμένες χρηματοδοτήσεις. Ως αποτέλεσμα, τα κεφάλαια, που θα υποδεχτούν το 2023 οι startups στην Ευρώπη, αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 38%, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις να διαμορφώνονται σε €51 δισ. έναντι €83 δισ. το 2022. Εάν μάλιστα η σύγκριση γίνει με τις αντίστοιχες επιδόσεις της χρονιάς-ρεκόρ, που ήταν το 2021, όταν οι χρηματοδοτήσεις υπερέβησαν τα €106 δισ., τότε η φετινή μείωση θα είναι της τάξης του 50%. Η κρίση χρηματοδοτήσεων προς το νεοφυές οικοσύστημα της Ευρώπης είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, θυμίζοντας τις “μαύρες ημέρες” του 2000 και του 2008, οπότε και πάλι η startup σκηνή βρέθηκε σε περιδίνηση.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Βασίλης Δημητρόπουλος: Νέος Chief Sales Officer στην ΔΕΗ
  Στην θέση του Chief Sales Officer της ΔΕΗ προήχθη προ ημερών ο Βασίλης Δημητρόπουλος, επί διετία Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας. Ο Βασίλης Δημητρόπουλος που αποτέλεσε επιλογή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, τον Ιούνιο του 2021, είχε εργαστεί προηγουμένως στην Lamda Development ως Assets Operations Manager, ενώ κατά το παρελθόν και επί μακρόν κατείχε θέσεις ευθύνης στον ΟΤΕ και την εταιρεία Γερμανός.
 • H Διονυσία Μάρκου ανέλαβε καθήκοντα Business Excellence Tribe Leader μαζί βεβαίως με τα καθήκοντα B2B Marcoms Senior Manager, που είχε μέχρι τώρα. Με τα νέα της καθήκοντα θα είναι πλέον υπεύθυνη και για το customer experience των Β2Β πελατών. Στη νέα της θέση δεν θα είναι απλά «τα παράπονα / ή τα καλά νέα/ στο δήμαρχο», αλλά θα πηγαίνουν κατευθείαν στο marketing. Καλύτερο feedback δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Συγχαρητήρια και στη Διονυσία και σε όσους το σκέφτηκαν!
 • Αποσύρθηκε η Αμερικανίδα
  Η Αμερικανίδα οικονομολόγος, Fiona Scott Morton, αποσύρθηκε από τον διορισμό της ως επικεφαλής οικονομολόγος για θέματα ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις αντιδράσεις που κορυφώθηκαν με την κριτική του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για την επιλογή μη Ευρωπαίου υποψηφίου για τη συγκεκριμένη θέση.
 • «Σύμμαχός μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η ίδια η τεχνολογία, η οποία συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων ενώ παράλληλα ενισχύει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με αξιοποίηση συνόλων ανοιχτών δεδομένων μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων εφαρμογών που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και την εξυπηρέτησή τους σε πολλά επίπεδα και πολλούς τομείς όπως η Υγεία, η Δικαιοσύνη, οι «έξυπνες πόλεις» και το περιβάλλον. Στόχος μας στην ουσία είναι να στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που το σύνολο των Υπουργείων αναλαμβάνουν προκειμένου να ζούμε ασφαλέστερα, ευτυχέστερα, ευκολότερα, καταναλώνοντας όλο και λιγότερο χρόνο στις συναλλαγές με το δημόσιο. Να ενισχύσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες και το κράτος.»
  Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Apple δημιουργεί το δικό της AI chatbot, το οποίο ορισμένοι μηχανικοί αποκαλούν «Apple GPT», σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δεν έχει ακόμη σταθερά σχέδια για την κυκλοφορία της εν λόγω τεχνολογίας, ωστόσο έχουν γίνει γνωστά μερικά χαρακτηριστικά.
Το chatbot της Apple χρησιμοποιεί το δικό του μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που ονομάζεται «Ajax».
Τρέχει στο Google Cloud και δημιουργήθηκε με το Google JAX, ένα πλαίσιο που επιταχύνει την έρευνα μηχανικής μάθησης.
Πηγές κοντά στην εταιρεία ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η Apple έχει πολλές ομάδες που εργάζονται πάνω στο project, το οποίο περιλαμβάνει την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Επικεφαλής του project είναι ο Craig Federighi και ο John Giannandrea.
Τη στιγμή που άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Microsoft και Google, έχουν κινηθεί γρήγορα λανσάροντας δικά τους generative AI προϊόντα σε επιχειρήσεις και στο ευρύ κοινό, η Apple είχε λάμψει δια της απουσίας της.
Ενώ η εταιρεία απαγόρευσε στους εργαζομένους της να χρησιμοποιούν το ChatGPT, το Bloomberg αναφέρει ότι οι μηχανικοί χρησιμοποιούν εσωτερικά το chatbot που τροφοδοτείται από τον Ajax. Το Ajax δημιουργήθηκε για να «ενοποιήσει την ανάπτυξη της μηχανικής μάθησης», λέει το Bloomberg.
cl8-sept-2019-600x80
Αν η Google παραμείνει πιστή στο πρόγραμμά της, τότε μπορούμε να περιμένουμε την αποκάλυψη των Pixel 8 και Pixel 8 Pro σε ένα ειδικό event στην Καλιφόρνια τον Οκτώβριο.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε ακόμη 3 μήνες μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, αρκετές είναι οι διαρροές που έχουμε διαβάσει μέχρι στιγμής. Πριν από μερικές ώρες μάλιστα αποκαλύφθηκε μια λίστα που περιλαμβάνει τα σημαντικότερα specs της επερχόμενης «ναυαρχίδας».
Πιο συγκεκριμένα, η premium συσκευή του 2023 Pixel 8 Pro θα έρθει με οθόνη 6.7 ιντσών QHD+ 120 Hz LTPO OLED, Google Tensor G3 SoC και ένα Titan security chip. Η λίστα επίσης αναφέρει 12GB RAM, 128/256GB αποθηκευτικού χώρου και μια μπαταρία 4,950 mAh με υποστήριξη ενσύρματης φόρτισης 27W.
Στα χαρακτηριστικά που διέρρευσαν συγκαταλέγονται παράλληλα τα εξής:
-Camera: 50MP (OIS) + 64MP UW + 48MP (Tele)
-Selfie: 11MP κάμερα
-Αισθητήρας που θα μετράει την θερμοκρασία σώματος, Ultrasonic FP
-Android 14
Δεν θα ήταν περίεργο να σκεφτεί κάποιος ότι αυτές οι προδιαγραφές, αν φυσικά επιβεβαιωθούν, είναι παρόμοιες με αυτές του Pixel 7 Pro από πέρυσι. Επομένως, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε μια ελαφρώς εξελιγμένη συσκευή και όχι κάποια που θα φέρει την επανάσταση στην κατηγορία της.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Τον περασμένο χρόνο, το ενδιαφέρον μονοπώλησαν δύο τεράστιες εξαγορές. Αρχικά, είδαμε τον Elon Musk να αποκτά τελικά το Twitter, τη στιγμή που φαίνεται να πλησιάζουμε στο τέλος του "θρίλερ" εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft. Αμφότερα αποτελούν deals "μεγατόνων".
Όμως, φαίνεται πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα, ειδικά αν επιβεβαιωθεί η πρόσφατη φήμη που θέλει την Apple να αποκτά την Disney!
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο. Όμως ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger, φέρεται να θέλει να πουλήσει τον κολοσσό της ψυχαγωγίας στην Apple.
Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κεφαλή της εταιρείας έχει ήδη αποφασίσει την πώληση των τηλεοπτικών περιουσιακών στοιχείων και πλέον εξετάζει την πώληση ολόκληρης της εταιρείας στην Apple, τον κυρίαρχο τεχνολογικό γίγαντα στον κόσμο. Εάν μια τέτοια συγχώνευση συμβεί πραγματικά, θα αναμορφώσει τη βιομηχανία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Κατ' αρχάς, θα δημιουργηθεί ένας κολοσσός streaming, που θα κατέχει την ατελείωτη βιβλιοθήκη περιεχομένου και τεχνογνωσίας της Disney.
Δεδομένου ότι η εταιρεία του Tim Cook διαθέτει ήδη το Apple TV, η προσθήκη ολόκληρου του πακέτου της Disney, θα κάνει αμέσως την Apple τον μεγαλύτερο "παίκτη". Και μάλιστα με σοβαρές ταινίες όχι b movies, όπως κάποιοι άλλοι…
Δεύτερον, η συγχώνευση θα βοηθήσει την Disney να φτάσει τελικά σε ορισμένες τεράστιες αγορές, στις οποίες δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει ακόμα - την Κίνα, για παράδειγμα. Ενώ η Disney απέτυχε εκεί, η Apple έχει ισχυρή παρουσία στη χώρα. Αφού σφραγιστεί η συμφωνία, ο Μίκυ και οι φίλοι του θα μπουν στην κινεζική αγορά σε χρόνο μηδέν, ενισχύοντας τα οικονομικά της εταιρείας.
Δυστυχώς, η συγχώνευση δύο εταιρειών συχνά συνοδεύεται από μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και αυτή μπορεί να οδηγήσει σε... καταστροφή. Τόσο η Apple όσο και η Disney είναι τεράστιοι εργοδότες και η μείωση του εργατικού δυναμικού τους λόγω της ενοποίησης των δραστηριοτήτων θα δημιουργούσε χιλιάδες ανέργους.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα. Πρόκειται κυρίως για φήμες.
Ακόμη και αν οι δύο εταιρείες αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αυτή τη συμφωνία συγχώνευσης, είναι πιθανό οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να τους το απαγορεύσουν λόγω του τεράστιου μεγέθους του μεριδίου αγοράς που θα καταλάμβαναν μαζί. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη αποτρέψει παρόμοιες συγχωνεύσεις με βάση τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς στο παρελθόν.
facebook twitter youtube instagram linkedin