weekly D 21-1-22 sent

Nova - Mega War

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Nova και του Mega, με αιτία το ναυάγιο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για το τίμημα το οποίο καταβάλλει στην πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης ο τηλεοπτικός σταθμός που ανήκει στον όμιλο του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το ποσό που πλήρωνε η Nova στο Mega για να φιλοξενεί το περιεχόμενό του ήταν της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ ετησίως, τώρα το τηλεοπτικό κανάλι ζητά να ανέβει στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Από πλευράς Nova, θεωρούν ότι το τίμημα αυτό είναι υπερβολικό, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, και το Mega να «κατέβει» από την εν λόγω συνδρομητική πλατφόρμα.
Αν και η Nova «παραμένει θετική σε επαναδιαπραγμάτευση για τη συνέχιση της συνεργασίας εντός λογικών και αμοιβαίως επωφελών όρων», από το Mega έχουν ξεκινήσει ήδη οι εχθροπραξίες, μεταδίδοντας εκτενή ρεπορτάζ με αναφορές στην ιδιοκτήτρια της Nova, United Group, και τους μετόχους αυτής, δηλαδή το Νίκο Σταθόπουλο (της BC Partners) και το Ντράγκαν Σόλακ, κατηγορώντας τους ότι δεν υλοποιούν τις επενδύσεις που έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα.
Η τακτική είναι γνωστή, αφού ανέκαθεν οι επιχειρηματίες - καναλάρχες χρησιμοποιούσαν τα μέσα ενημέρωσης που κατείχαν, ως μέσο πίεσης για την επίτευξη των στόχων τους.
Από τη Nova βέβαια, η αντίδραση έχει ξεκινήσει, με αντεπίθεση σε επίπεδο ανακοινώσεων. Όμως, τα στελέχη της United ξέρουν καλά ότι η μάχη με τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ούτε δίκαιη είναι, ούτε σέβεται τους κανόνες εμπλοκής.
Εν κατακλείδι:
Είναι γεγονός ότι κάποιος απερίσκεπτος έριξε την πρώτη τουφεκιά.
Με 40 χρόνια πείρα όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει γενικά μια αρχή στην αγορά: τα εν οίκω μη εν δήμω. Με άλλα λόγια δεν ξεκατινιαζόμαστε!
Υπήρξαν άλλες αγορές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, όπου μπορεί κάτω από τραπέζι να γινόταν σφαγή, αλλά οι εμπλεκόμενοι δεν έδωσαν ποτέ το δικαίωμα σε κανέναν. Ιδιαίτερα στο κοινό.
Διότι, λίγο - πολύ όλες οι εταιρείες κρύβουν σκελετούς και μάλιστα όσο πιο παλιές είναι τόσο πιο πολλούς, έχουν. Ιδιαίτερα αν είναι στο χώρο των media.
Το ότι κάποιος από το MEGA έχασε την ψυχραιμία του είναι γεγονός. Τώρα, αν με την πέτρα που πέταξε ξεκίνησε πόλεμο ή όχι θα σας γελάσω.
Το μόνο βέβαιο, είναι ότι από αυτή την κατάσταση θα βγουν τραυματισμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι και αυτό είναι κάτι που δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε την αγορά…

Απο…Σύζευξις

«Βρε τι να γίνεται αυτό το Σύζευξις», ίσως να έχετε αναρωτηθεί από καιρού εις καιρόν. Πέρασε ο καιρός -για την ακρίβεια πάνω από μία δεκαετία- και ο σχεδιασμός έχει προ πολλού ξεπεραστεί από τη πραγματικότητα.
Οι τιμές έχουν αλλάξει, και οι τεχνολογίες επίσης. Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, ενώ
υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι δημόσιοι οργανισμοί διαθέτουν πιο σύγχρονες υποδομές από αυτές που προβλέπει το Σύζευξις.
Μικρό μέρος του έργου έχει παραδοθεί, και δεν τολμούμε καν να υποθέσουμε πιο μέρος αυτού είναι σε χρήση.
Αποτέλεσμα είναι ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που προορίζονταν γι’ αυτό το σκοπό, ήταν περιορισμένη, και έτσι το εργαλείο χρηματοδότησης, που με πολύ κόπο είχε εξασφαλιστεί, πέταξε.
Τώρα επιχειρείται κάποιας μορφής επανεκκίνηση, με την εξασφάλιση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω αναδιανομής των κονδυλίων του ΤΑ, θα διατεθούν αρχικά περί τα 12 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του έργου, και στη συνέχεια άλλα 47 εκατ. για δράσεις επέκτασής του.
Οι αποφάσεις αυτές είχαν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και μένει να δούμε αν Παπαστεργίου και Κυρανάκης θα ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή, ή θα προσπαθήσουν να αναδιαμορφώσουν το πλαίσιο.
Όπως όλα δείχνουν πάντως, ο υπάρχων σχεδιασμός του Σύζευξις, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είχε ήδη αποφασίσει να αφήσει στην άκρη το «Σύζευξις ΙΙ», που είχε σχεδιαστεί προ σχεδόν 15 ετών, και προέβλεπε τη σύνδεση των σχολείων (μία γραμμή στο γραφείο του διευθυντή και μία πρόσθετη γραμμή) με DSL, και να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια. Με το έργο «Fiber to the School», ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Και δεν έχουμε παρά να σας θυμίσουμε ότι στις προγραμματικές του εξαγγελίες, ο νέος υπουργός Παιδείας έβαλε σαν στόχο το Ψηφιακό Σχολείο. Οπότε καταλαβαίνετε που πάει το πράγμα…
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Συγχωνεύονται ΟΤΕ και Cosmote
  Βήμα της ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού του ΟΤΕ αποτελεί η έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης με απορρόφηση της 100% θυγατρικής του Cosmote. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία βήματα του εταιρικού μετασχηματισμού του που ξεκίνησε το 2011, το οποίο δεν έχει καμία επίπτωση στους πελάτες του καθώς επί της ουσίας ΟΤΕ και Cosmote λειτουργούν από το 2015 ενιαία, με brand το Cosmote.
  Mέσω της παραπάνω διαδικασίας εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται η απλοποίηση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Ομίλου και η αποτελεσματικότερη διοικητική οργάνωση καθώς, μεταξύ άλλων, τυπικά σε διάφορες διευθύνσεις υπάρχουν εργαζόμενοι και από τις δύο νομικές οντότητες ή ακόμα δύο διαφορετικοί προϋπολογισμοί για την ίδια ενέργεια (π.χ. στη διαφήμιση).
  Η απορρόφηση δεν θα έχει επίσης επίπτωση στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, καθώς η απορροφούμενη εταιρεία (Cosmote) ενοποιείται πλήρως στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του. Η συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024.
  Με την ολοένα και αυξανόμενη υιοθέτηση του brand «Τ», ο ΟΤΕ αλλάζει ραγδαία! Τελικά, το “πράσινο” της Cosmote, θα μείνει μόνο στις ESG ενέργειες;
 • Σε ευρωπαϊκό έργο για το 6G η Cosmote
  Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο 6G-SANDBOX για τον σχεδιασμό και την κατασκευή πειραματικών δικτύων και την πραγματοποίηση δοκιμών σε τεχνολογίες 6ης γενιάς, συμμετέχει η Cosmote. Στο πλαίσιο του έργου, υλοποιούνται δίκτυα δοκιμών (trial networks) σε Αθήνα (Ελλάδα), Βερολίνο (Γερμανία), Μάλαγα (Ισπανία) και Ούλου (Φινλανδία), που συνδυάζουν ψηφιακές και φυσικές υποδομές και είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα, ώστε να προσφέρουν αυτοματοποιημένες δυνατότητες πειραματισμού σε όλη την αλυσίδα παροχής υπηρεσιών 6G, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών για τον τελικό χρήστη, όσο και για τον έλεγχο και τη διαχείριση του δικτύου. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για τη διασύνδεση των υποδομών 6G-SANDBOX με τους κόμβους (Hubs) 5G και 6G του ESA, με στόχο την ενσωμάτωση δορυφόρων στα επίγεια δίκτυα 5G και στις μελλοντικές τεχνολογίες 6G.
  Πρωτοπόρος πάντα η Cosmote. Ήταν, είναι και όπως δείχνουν όλα θα είναι ένα βήμα μπροστά!
 • Που θα πάμε διακοπές; Μα, στο Γερμανό φυσικά!
  Ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις στην Cosmote και τον Γερμανό σε όλη την Ελλάδα.
  Έως και τις 31 Αυγούστου, οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν φθηνότερα και με έως 48 άτοκες δόσεις, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία, τα αγαπημένα τους smartphones, tablets, laptops, smartwatches, gadgets τηλεοράσεις, προϊόντα smarthome, gaming και αξεσουάρ τελευταίας τεχνολογίας. Με τις 48 δόσεις δεν θα χρειαστεί να περιορίσετε τα ψηφιακά σας όνειρα…
  Απολαύστε το καλοκαίρι, απολαύστε τη μαγεία και θυμηθείτε: Το όχι δεν είναι καλοκαιρινή λέξη. Ο -ναι σε όλα- Γερμανός είναι!
 • ΟΤΕ: Ακύρωση ιδίων μετοχών
  Στην ακύρωση 7.417.049 ιδίων μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,83 ευρώ, προχωρά η διοίκηση του ΟΤΕ, μετά την σχετική απόφαση που ελήφθη στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Η ακύρωση των ιδίων μετοχών θα γίνει αύριο και θα επιφέρει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 20,9 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω μετοχές αποκτήθηκαν στο διάστημα από 3 Οκτωβρίου του 2022 έως 30 Απριλίου του 2023, με μέση τιμή αγοράς τα 14,69 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την ακύρωση των 7.417.049 μετοχών, το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ θα ανέρχεται πλέον σε 1.206.280.558 ευρώ και θα διαιρείται σε 426.247.547 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,83 ευρώ η κάθε μία.
 • CU @ Summer: Τα πάντα όλα με 10,90€!
  Το CU φέρνει το απόλυτο καλοκαιρινό πακέτο, μία νέα πρόταση στην αγορά της καρτοκινητής που προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές CU, Απεριόριστα Data ΚΑΙ μοναδικές καλοκαιρινές προσφορές με όφελος έως 300€ για το ταξίδι, την παραλία και το καλοκαίρι στην πόλη. Και όλα αυτά, με μόνο 10,9€ για 1 μήνα και ενεργοποίηση μέσα από το My CU App ή σε κάθε κατάστημα Vodafone.
  Επίσης προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε εισιτήρια της Blue Star Ferries και της SKY express, αλλά και σε κρατήσεις μέσω Booking, ώστε οι CU συνδρομητές να σχεδιάσουν το ταξίδι τους πιο οικονομικά και να ζήσουν αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές.
  Επιπλέον, περιλαμβάνονται σε προσφορά μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από Sephora, Cosmos Sport και Sneaker10 για το καλοκαιρινό styling και τα απαραίτητα της παραλίας, αλλά και σε efood, Coffee Island και Mailo’s.
  Είτε μείνεις Αθήνα, είτε πας διακοπές, είναι λύση για να λες “CU” όλο το καλοκαίρι σε όλους τους φίλους και τους γνωστούς σου. Για να στείλεις δηλαδή σε όλους -χωρίς να σκέφτεσαι τα data- τις φωτό και τα video που τράβηξες…
 • Καλοκαιρινές εκπτώσεις από τη Vodafone
  Το καλοκαίρι έφτασε μαζί με τις πιο flex εκπτώσεις έως -40% σε δημοφιλή smartphones και αξεσουάρ ήχου και ευέλικτους τρόπους πληρωμής με ή χωρίς κάρτα, μέσω της υπηρεσίας Vodafone Flex, ώστε όλοι/ες να εξοπλιστούν με προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας για να μοιραστούν τις αγαπημένες στιγμές των διακοπών τους. Συγκεκριμένα, μέσα από τα καταστήματα Vodafone αλλά και το Vodafone eShop όλοι/ες μπορούν να ανακαλύψουν έως και τις 31/08 με έκπτωση έως -40% αξεσουάρ ήχου και smartphone και να τα αποκτήσουν με έως και 24 άτοκες δόσεις, χωρίς κάρτα μέσω του Vodafone λογαριασμού κινητής, ή με έως 36 δόσεις χωρίς κάρτα με ανταγωνιστικό επιτόκιο 9,8%. Οι εκπτώσεις ισχύουν μέχρι τις 31/08.
  Οι εκπτώσεις της Vodafone είναι το μόνο «hot» που συμβαίνει αυτή την εποχή και σε…δροσίζει!
 • Vodafone: 315.000 έξυπνοι μετρητές στην Ισπανία
  Η Vodafone Ισπανίας ανέλαβε συμβόλαιο, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή και τη σύνδεση 315.000 έξυπνων μετρητών στην εταιρεία ύδρευσης της Μαδρίτης, Canal de Isabel II.
  Η Vodafone εξήγησε ότι η συμφωνία αφορά στην προμήθεια των μονάδων που συνδέονται μέσω της τεχνολογίας NB-IoT, προσφέροντας αυτόματη απομακρυσμένη ανάγνωση. Οι μετρητές θα λαμβάνουν δεδομένα κάθε ώρα και θα στέλνουν τις πληροφορίες στον προμηθευτή μία φορά την ημέρα.
  Ένα ακόμη πεδίο δόξης λαμπρό για τους παρόχους. Βέβαια, εμείς μόλις αποφασίσαμε ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό και αν κρίνουμε από τους μετρητές ρεύματος, έχουμε ακόμα πολλά ψωμιά να φάμε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…
 • Σημαντική ανάπτυξη για τα μη επίγεια δίκτυα
  Η ABI Research προβλέπει σημαντική ανάπτυξη για την αγορά των μη επίγειων δικτύων 5G (NTN). Αναμένει ότι τα παγκόσμια έσοδα από υπηρεσίες θα έχουν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξεως του 59%, μεταξύ 2024 και 2031, οπότε και θα φτάσουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.
  Η εταιρεία υπολογίζει ότι αυτά τα έσοδα θα προκύψουν από περίπου 200 εκατομμύρια συνδέσεις. Το 2026 αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό χρονικό σημείο. Αυτή είναι η χρονιά που η ABI βλέπει την ευρεία κυκλοφορία των υπηρεσιών 5G new radio (NR) NTN, οι οποίες θα υποστηρίζουν υπηρεσίες υψηλότερου εύρους ζώνης και μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονων χρηστών. Εκτός από τα smartphone, η ABI αναμένει σταθερή υιοθέτηση της συνδεσιμότητας NR-NTN από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, για σκοπούς ανταλλαγής μηνυμάτων, voice και data connectivity, καθώς και επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης.
  Με τα δίκτυα NR-NTN το 5G θα φτάσει παντού και θα δούμε νέες εφαρμογές. Δεν γνωρίζω αν κάποια από αυτές θα είναι το ιερό δισκοπότηρο του 5G -που όλοι αναζητούν- αλλά, όσο αναπνέω ελπίζω!
 • Αντίθετοι άνεμοι στο private 5G
  Αν και τα ιδιωτικά δίκτυα 5G/LTE γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα, μια νέα μελέτη από την IDC διαπιστώνει ότι υπάρχουν και αντίθετοι άνεμοι για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει την υιοθέτησή της μέσα στους επόμενους 18 έως 24 μήνες.
  Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον research manager της εταιρείας, Patrick Filkins, προβλέπει ότι τα παγκόσμια έσοδα από τις πωλήσεις cellular networking infrastructure θα φτάσουν τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027, από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Τα use cases για τα private cellular networks είναι πολυάριθμα και ποικίλα, σύμφωνα με την IDC, και περιλαμβάνουν από grid networks για συστήματα κοινής ωφέλειας και δίκτυα μεταφορών έως τοπικά δίκτυα για εγκαταστάσεις παραγωγής ή αποθήκες.
  Τα ιδιωτικά δίκτυα είναι το μέλλον και θα υιοθετηθούν, ανεξάρτητα από τις όποιες έρευνες και απόψεις. Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα έχει πει ο Α. Αϊνστάιν
 • Το 5G επιτρέπει στους παρόχους να δίνουν Radio & TV!
  Μεγάλοι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των RTE και France Televisions, ανακοίνωσαν πως ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη του
  5G Broadcast. Το 5G Broadcast θα μπορούσε να αντικαταστήσει την τρέχουσα επίγεια υπηρεσία ψηφιακής τηλεόρασης, επιτρέποντας στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να μεταβούν σε ένα μοντέλο διανομής all-IP, διατηρώντας έναν τρόπο προσέγγισης του κοινού που είναι απευθείας και δωρεάν. Εν όψει του φετινού World Radiocommunications Conference (WRC-23), οι ευρωπαϊκοί δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, σε σχέση με την ανάπτυξη της συνεργασίας γύρω από δραστηριότητες που αφορούν στο 5G Broadcast, στην Ευρώπη.
  Θα μπορούσε να είναι μία από τις νέες υπηρεσίες που αναζητούμε εδώ και καιρό. Θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της τηλεόρασης όπως την ξέρουμε και τον τρόπο που καταναλώνουμε περιεχόμενο… Άσε πια το interactivity. Θα πατάς π.χ. ένα κουμπί και θα ψηφίζεις ή θα συμμετέχεις στο διαγωνισμό. Εκεί να δείτε γλέντια. Ιδιαίτερα αν θα υπάρχουν και χρεώσεις…
 • Σημαντικά τα οφέλη από τα ιδιωτικά δίκτυα
  Έρευνα της SNS Telecom & IT εκτιμά ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για υποδομές ιδιωτικών δικτύων LTE και 5G σε κάθετες βιομηχανίες, θα αυξηθούν με CAGR περίπου 18% μεταξύ 2023 και 2026, ξεπερνώντας τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2026. Το 40% αυτών των επενδύσεων -σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια- θα κατευθυνθούν προς τη δημιουργία αυτόνομων ιδιωτικών δικτύων 5G, που θα γίνουν το κυρίαρχο μέσο ασύρματης επικοινωνίας για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης επανάστασης που φέρνει το Industry 4.0, με στόχο την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση της παραγωγής και των βιομηχανικών διαδικασιών. Όσον αφορά στα πρακτικά και ποσοτικοποιήσιμα οφέλη των ιδιωτικών δικτύων LTE και 5G, αναφέρεται πως φέρνουν κέρδη στην παραγωγικότητα και την απόδοση από 30 έως 70%, εξοικονόμηση κόστους άνω του 20% και αύξηση έως και 80% στην ασφάλεια των εργαζομένων και τη μείωση των ατυχημάτων.
  Έχω μία απάντηση. Έχει κανείς καμιά ερώτηση, λέει ο Γούντυ Άλλεν. Κάποιες φορές, τα ευρήματα που θα λάβεις εξαρτώνται από τις ερωτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ιδιωτικά δίκτυα προβάλουν, αυτή τη στιγμή, ως το καλύτερο “use case” για το 5G
 • Δοκιμές digital identity και στην Ελλάδα
  Μια σημαντική δοκιμή ξεκίνησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την ανάπτυξη λειτουργιών digital-ID και την τυποποίηση τους σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να παρέχεται στους πολίτες μια ασφαλής «ψηφιακή ταυτότητα» (digital identity).
  Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «είτε κάνετε αγορές στο Διαδίκτυο, είτε χρησιμοποιείτε άλλες υπηρεσίες, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ταυτοποιηθείτε. Ωστόσο, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα έχουν επικριθεί επειδή είναι συχνά μη ασφαλείς ή δαπανηρές».
  Ως εκ τούτου, η ΕΕ έχει υιοθετήσει ένα νέο τεχνικό πλαίσιο, για ασφαλή «digital identities». Η βάση για αυτό είναι ο κανονισμός eIDAS που εγκρίθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Βάσει αυτού, η ΕΕ πραγματοποιεί τώρα μεγάλης κλίμακας δοκιμές των ID wallets. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, μιλώντας στο Infocom, στην Ευρώπη γίνεται για πρώτη φορά μια προσπάθεια ψηφιοποίησης της διαδικασίας ταυτοποίησης πολιτών, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται για διάφορες υποθέσεις τους. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται με πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας, αποτελώντας ένα πολύ μεγάλο έργο, που θα πάρει μέχρι το τέλος του 2024 για να αναπτυχθεί, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται στις αρχές του 2025. Η είδηση είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες, λίγες, ευρωπαϊκές χώρες που ξεκινούν το έργο.
  Η βασική στόχευση είναι για τους πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, εντός ΕΕ. Αυτό που εξετάζεται να υλοποιηθεί, για τα δίκτυα, αφορά στις υπηρεσίες καρτοκινητής, ώστε να γίνεται ταυτοποίηση από απόσταση για τους πολίτες που θα έρχονται από χώρες που μπορούν να ταυτοποιηθούν. Συμμετέχουν και οι τρεις πάροχοι ενώ κεντρικό ρόλο έχει το ΕΔΥΤΕ, ως wallet provider για την Ελλάδα και ως κύριος εταίρος στα έργα. Σημειώνεται πως γύρω από το ψηφιακό πορτοφόλι δοκιμάζονται και άλλα διασυνοριακά έργα, όπως για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τα διπλώματα οδήγησης, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα πιστοποιητικά σπουδών.
  «Η καινοτομία είναι το κλειδί της επιτυχίας σε αυτόν τον ανταγωνιστικό κόσμο» John C. Maxwell Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσους τομείς της αγοράς επηρεάζει το Digital Identity.
 • Πρόκληση η διαχείριση των δεδομένων από τα οχήματα
  Το Institute for Business Value (IBV) της IBM υποστηρίζει πως η διαχείριση των δεδομένων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι κατασκευαστές και οι ρυθμιστικές Αρχές, καθώς τα οχήματα γίνονται ολοένα και πιο αυτόνομα.
  Έρευνα που διεξήχθη από την IBM, την GSMA και την κατασκευάστρια οχημάτων Jaguar Land Rover, υποστηρίζει πως θα υπάρξει αύξηση στον όγκο των δεδομένων που στέλνει ο κλάδος των συνδεδεμένων οχημάτων μέσω των τηλεπικοινωνιακών δικτύων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν σαφή ρόλο στο οικοσύστημα, όσον αφορά στην παροχή υψηλού εύρους ζώνης, χαμηλής καθυστέρησης, αξιόπιστων και ασφαλών υπηρεσιών συνδεσιμότητας, ώστε να γίνουν πραγματικότητα πολλές από τις σχετικές υπηρεσίες.
  Στοιχεία της Juniper Research τοποθετούν την ευκαιρία για τους παρόχους, στην αγορά των 5G connected vehicles, στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
  Όλα αυτά είναι στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για αύξηση των επενδύσεων στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, λόγω και της αύξησης των δεδομένων που διακινούνται και του χαμηλού latency που απαιτείται. Από την άλλη 3,6 δισ δολάρια είναι αυτά. Και μάλλον θέλει ο καθένας το μερίδιο του από την πίτα.
 • Επεκτείνεται το Internet of Things
  Το Internet of Things θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο των 5G roaming συνδέσεων τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των roaming 5G IoT συνδέσεων αναμένεται πως θα φτάσει τα 142 εκατομμύρια έως το 2027, από μόλις 15 εκατομμύρια φέτος, όπως προβλέπει η Juniper Research.
  Το IoT θα αποτελεί το 27% όλων των 5G roaming συνδέσεων έως εκείνο το χρονικό σημείο. Η ανάπτυξη θα οδηγηθεί από την εξάπλωση των 5G standalone δικτύων, με τη ζήτηση για standalone roaming συμφωνίες να αυξάνεται. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από παρόχους της Δυτικής Ευρώπης να λανσάρουν αυτόνομα δίκτυα 5G θα είναι το κλειδί για την παροχή κινήτρων στους χρήστες του IoT να εφαρμόσουν επιχειρηματικά μοντέλα γύρω από το roaming, σύμφωνα με τον Juniper.
  «Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων δεν αφορά τα πράγματα· αφορά τα δεδομένα που δημιουργούνται από τα πράγματα και τις γνώσεις που μπορούν να προκύψουν από αυτά τα δεδομένα» - Rob van Kranenburg
 • Κινητή και Διάστημα ενώνουν δυνάμεις
  Η GSMA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Προθέσεων (MOI), ώστε να φέρουν πιο κοντά τις βιομηχανίες της κινητής τηλεφωνίας και των δορυφόρων και για να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων τεχνολογιών γύρω από αυτούς τους τομείς.
  Στόχος της συνεργασίας είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα, τόσο της βιομηχανίας της κινητής όσο και των δορυφορικών δικτύων, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα που θα μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων και δωρεάν τεχνολογικών λύσεων, για επιχειρήσεις και καταναλωτές.
  Οι δύο οργανισμοί θα συνασπιστούν για την επιτάχυνση της καινοτομίας, όσον αφορά στην ενοποίηση των δορυφορικών επικοινωνιών με τα δίκτυα 5G και τα μελλοντικά 6G.
  Τελικά, η κινητή έρχεται όλο και πιο κοντά με τη διαστημική τεχνολογία. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι αναπτύσσεται με διαστημικές ταχύτητες…
 • Customer Care: Οι άνθρωποι προτιμούν τους… ανθρώπους
  Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνδρομητές τηλεπικοινωνιακών εταιρειών αποκάλυψε ότι προτιμούν να συναλλάσσονται με ανθρώπους και όχι με μηχανές, όταν αλληλεπιδρούν με τους παρόχους τους. Η έρευνα διεξήχθη από την Omdia σε πάνω από 3.000 άτομα από τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με ερωτήσεις που επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τον πάροχο τους. Τα ευρήματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ένας μέσος καταναλωτής είναι σε θέση να ανεχθεί έως ένα σημείο τις «ρομποτικές» αλληλεπιδράσεις. Αλλά είπαμε “ως ένα σημείο”. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πάροχοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, σε σχέση με τη φάση κατά την οποία μεταφέρουν την αλληλεπίδραση σε ένα έναν εκπρόσωπο.
  Όπως λέει και ο Α.Μπρετόν “ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση”. Η επικοινωνία με bot είναι, απρόσωπη, άστοχη και προβληματική. Επίσης, κάτι πρέπει να κάνουν και με το χρόνο αναμονής. Σου δίνουν δωρεάν 10 λεπτά (μετά σε χρεώνουν) και σε βάζουν να περιμένεις δύο ώρες! Ιδέα, αντί να τους πληρώνεις να σε πληρώνουν για τον χρόνο αναμονής. Ποιος θα τολμήσει;
 • Στα “χαμηλά” βλέπει την Ελλάδα το Netflix
  Το Netflix έδωσε στη δημοσιότητα τη νεότερη έκδοση του Netflix ISP Speed Index για τον Ιούνιο του 2023, το οποίο προκύπτει βάσει της απόδοσης στην υπηρεσία του.
  Σύμφωνα με αυτό, δώδεκα χώρες βρέθηκαν στην κορυφαία βαθμίδα απόδοσης τον προηγούμενο μήνα. Ο κατάλογος των κορυφαίων χωρών περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, την Ισλανδία, τη Μαλαισία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία, την Ελβετία και την Ταϊλάνδη.
  Το Netflix είπε ότι η μέση ταχύτητα σε αυτές τις χώρες και περιοχές καταγράφηκε στα 3,6 Mbps. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία, με μια ταχύτητα 3,2Mbps.
  Τελικά, πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες, τόσο από πλευράς υπουργείου, όσο και από πλευράς παρόχων, προκειμένου να καταφέρουμε να …αναπτύξουμε ταχύτητα.
 • Οι πάροχοι “one stop shop” και για το cybersecurity!
  Ο Giorgio Migliarina, διευθυντής προϊόντων και υπηρεσιών της Vodafone Business, ισχυρίστηκε ότι οι πάροχοι είναι σε εξαιρετική θέση για να βοηθήσουν εταιρείες σε όλους τους τομείς να αντιμετωπίσουν απειλές στην ασφάλεια. Ο Migliarina επικαλέστηκε έρευνα της Vodafone που δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των 30 εκατομμυρίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ευρωπαϊκό μπλοκ δεν έχουν πρόσβαση σε έναν cybersecurity expert και 7 εκατομμύρια δεν διαθέτουν συστήματα ασφαλείας για την προστασία τους. Όσον αφορά τους χρήστες, η Migliarina είπε ότι μόνο το 65 τοις εκατό των θυμάτων ransomware έλαβαν πίσω τα δεδομένα τους, ενώ το 80 τοις εκατό όσων πλήρωσαν για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα δεδομένων θα αντιμετωπίσουν επαναλαμβανόμενη επίθεση.
  Πεδίο δόξης λαμπρό για τους παρόχους που έχουν όλα τα προσόντα -αφού παρέχουν τη σύνδεση- να προσφέρουν σε όσους τουλάχιστον έχουν βασικές απαιτήσεις, υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας. Άλλο να αγοράζεις σύνδεση και άλλο ασφαλή σύνδεση!
 • Συνεργασία (και) για τα υποθαλάσσια καλώδια
  Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να γίνεται «ακόμη πιο δυναμική», καθώς οι δύο εταίροι ενισχύουν τη συνεργασία τους σε τομείς με υψηλή δυναμική, που συμβάλλουν στην οικονομική ανθεκτικότητα και ασφάλεια στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο. Ειδικότερα, οι δύο εταίροι θα προωθήσουν από κοινού δράσεις για την ανάπτυξη υποθαλάσσιας καλωδιακής συνδεσιμότητας μέσω της Αρκτικής, παρέχοντας ασφαλή και υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, με δυνατότητα επέκτασής της στη Νοτιοανατολική Ασία και την ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού.
  Η διπλωματία των υποθαλάσσιων καλωδίων, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Και φυσικά είναι θετικό ένα επιπλέον καλώδιο που έρχεται στη (ευρύτερη) γειτονιά μας…
 • Ericsson: ΣΒ που καταναλώνει 65% λιγότερη ενέργεια
  Η Ericsson παρουσίασε ένα proof of concept ενεργειακά έξυπνου 5G σταθμού βάσης στις ΗΠΑ, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση και ηλιακή ενέργεια για να καταναλώνει έως και 65% λιγότερη ενέργεια κάθε χρόνο, σε σύγκριση με μια παραδοσιακή τοποθεσία, που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο.
 • Εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τους Σταθμούς Βάσης
  Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Iberdrola θα παρέχει στις δραστηριότητες της Vodafone στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία 410 γιγαβατώρες (GWh) φωτοβολταϊκής ηλιακής ενέργειας, ετησίως.
  Η Iberdrola έχει επίσης εγκαταστήσει περισσότερα από 140 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στις κύριες εγκαταστάσεις της Vodafone Ισπανίας.
  Κάποια μέρα όλοι οι Σταθμοί Βάσης θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκή ενέργεια. Ειδικά στη χώρα μας που έχει τόση ηλιοφάνεια…
 • Δωρεάν περιαγωγή για τους Ουκρανούς
  Η δωρεάν περιαγωγή για πολίτες της Ουκρανίας επεκτάθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν ακόμη χρόνο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επτά ουκρανικές και 22 ευρωπαϊκές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κατέληξαν σε συμφωνία. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται για την ένταξη της Ουκρανίας στη ζώνη περιαγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα προσφέρει μια πιο σταθερή και μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα της περιαγωγής.
  Δίκαιη λύση, για ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν και τα έχασαν όλα. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε…
 • Αποσυνδέθηκε η Ρωσία: Σε κλειστό σύστημα!
  Η Ρωσία αποσύνδεσε εν μέρει τα νοικοκυριά από το παγκόσμιο Διαδίκτυο για να δοκιμάσει το δικό της «κλειστό» σύστημα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιουλίου. Η δοκιμή εμπόδισε τους Ρώσους να έχουν πρόσβαση σε δυτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Wikipedia, διατηρώντας ωστόσο πρόσβαση σε αυτές που φιλοξενούνται στη Ρωσία. Η δοκιμή πιθανότατα οδήγησε επίσης στη διακοπή ορισμένων ρωσικών κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης (Rosselkhoznadzor). Οι ρωσικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες Megafon και Beeline ανέφεραν επίσης προβλήματα.
  Δηλαδή, τι διαφορά θα έχει πλέον το κλειστό σύστημα της Ρωσίας από αυτό της Βόρειας Κορέας;
 • Medioκαυγάς για το μάρμαρο. Μικρές οθόνες και μεγάλα συμφέροντα!
  Πόλεμος ανακοινώσεων, αποκαθήλωση Mega από τη Nova και κλεφτοπόλεμος ρεπορτάζ εναντίον της συνδρομητικής, το ΠΣΚ που πέρασε, ανεβάζουν το θερμόμετρο της αγοράς.
 • Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω!
  Είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ των media ότι τόσο ο Μαρινάκης -που δεν κατάφερε να πάρει τη Nova, όσο και ο Κυριακού -που δεν μπορεί να χωνέψει ότι χάρη στην προσφυγή της Nova στην ΕΕ άλλαξε ο νόμος και επιτρέπεται πλέον να έχεις συνδρομητική TV αλλά και ελεύθερο κανάλι, έχουν απωθημένα με τη Nova.
  Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη όταν στο κεντρικό δελτίο του Mega με τη Ράνια Τζίμα βγήκε ένα “ξεκάρφωτο” ρεπορτάζ, που ανέφερε εν πολλοίς ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 οι εκπρόσωποι της United Media Greece βασικός μέτοχος της Nova παρουσίαζαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη οπτικής ίνας αλλά και το δίκτυο 5G…. και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δηλαδή από ευρωπαϊκά κονδύλια για την εκτέλεση έργων οπτικών ινών, 10 μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.
  «Η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και βρήκε χρηματοδότηση από 2 τράπεζες τη στιγμή που το πιστωτικό της προφίλ κατέγραφε σημαντικές απαιτήσεις χρέους προς τις ελληνικές τράπεζες προκαλώντας ζημιές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ στο τραπεζικό σύστημα» σημείωνε το ρεπορτάζ, ενώ πρόσθετε ότι «την ίδια στιγμή στην αγορά σχολιάζεται έντονα πώς είναι δυνατόν μια εταιρεία να διαφημίζει ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και την ίδια ώρα φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
  Μάλιστα έφτασε στο σημείο προκειμένου να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος το οποίο σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2021 προσέγγιζε τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, να αναγκάζεται να προχωρήσει σε εκποίηση σημαντικών περιουσιακών της στοιχείων και εδώ βέβαια δημιουργείται το μεγάλο ερώτημα: Πώς ένας όμιλος με υψηλό χρέος που δεν παράγει θετικές ταμειακές ροές θα καταφέρει να υλοποιήσει επενδυτικά πλάνα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027 ιδίως την ώρα που έχει αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις τόσο για το 2024 όσο και για το 2025;» καταλήγει το ρεπορτάζ του Mega,
  Δεν θα ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ. Απλά, θα επισημάνουμε ότι εφόσον έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τουλάχιστον αυτό το κομμάτι προχωράει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επενδυθεί ήδη τα 400 εκατ, ήτοι το 25% της συνολικής επένδυσης. Για όλα τα υπόλοιπα τη δουλειά την κάνει ο ανταγωνισμός, διότι λειτουργώντας σε μία τόσο ανταγωνιστική αγορά, όποιος μείνει πίσω, χάθηκε. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι της United, προκειμένου να μη μείνουν πίσω…
 • Put the Mega down!
  Θα θυμάστε την γνωστή διαφήμιση με την κότα. Την Παρασκευή λοιπόν η Nova “αποκαθήλωσε” το σήμα του Mega από την πλατφόρμα. Οι πληροφορίες λένε ότι εκτός από τη δυσαρέσκεια για την “άδικη” και “άκαιρη” επίθεση από το Mega, υπήρξε και διαφωνία για το ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί σε κάθε κανάλι (Mega & ANT1) ως δικαιώματα για τη μετάδοση από την πλατφόρμα.
  Συγκεκριμένα, οι καναλάρχες “ανέμεναν” 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος, τα οποία θεωρούσαν ως “συμφωνηθέντα”, ενώ στην ανακοίνωση της Nova που ακολούθησε, δηλώνεται ότι ευχαρίστως θα έκαναν διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας τίμιας λύσης, “εντός λογικών και αμοιβαίως επωφελών όρων”, γεγονός που υπαινίσσεται ότι δεν υπήρχε συμφωνηθέν ποσό… Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα η Nova κατέβαλε 1 εκατ. ευρώ ετησίως και της ζητήθηκαν 3,5 εκατ., οπότε δεν προέκυψε συμφωνία. Ε, τη συνέχεια την γνωρίζετε...
 • Η ανακοίνωση της Nova: «Αναστέλλουμε την αναμετάδοση του Mega που ψεύδεται ασύστολα – ήρθαμε για να μείνουμε»
  Η Nova στη σχετική ανακοίνωσή της αναφορικά με την αποκαθήλωση, αλλά και την αποδόμηση του ρεπορτάζ του καναλιού, δηλώνει ότι αναστέλλει την αναμετάδοση του Mega μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών της και ενημερώνει ότι οι πελάτες της Nova θα μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το κανάλι μέσω Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης χρησιμοποιώντας τις συμβατικές κεραίες και τους αποκωδικοποιητές Nova/EON.
  «Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια απαιτήσεων για υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών» αναφέρει η Nova και επιφυλάσσεται να δηλώσει ότι «παραμένει θετική σε επαναδιαπραγμάτευση για τη συνέχιση της συνεργασίας εντός λογικών και αμοιβαίως επωφελών όρων».
  Κάνει λόγο για «δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group, και την αξιοπιστία τους αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, για επενδύσεις στην Ελλάδα.
  Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι τελείως ανυπόστατοι και στόχο έχουν να πλήξουν την εταιρεία μας, τους εργαζόμενούς μας, τους πελάτες μας και τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Nova» τονίζει ο συντάκτης της ανακοίνωσης, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ απογοητευτικό ότι το Mega κάνει κατάχρηση της δύναμης των ΜΜΕ του για να επηρεάσει τις επιχειρηματικές αποφάσεις των συνεργατών του.
  Η χρήση ιδίων μέσων για να ασκήσει κανείς αθέμιτη πίεση στους συνεργάτες του, ώστε να δεχθούν παράλογους όρους, αποτελεί εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά.
  Δε θα υποκύψουμε σε αυτές τις μεθόδους, και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενάντια στην καταχρηστική μεταχείριση της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για προσωπικό όφελος.
  Η προσπάθεια παραπλάνησης των καταναλωτών και του ευρέως κοινού με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη Nova, όπως ότι η Nova αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της, μπορούν να ερμηνευτούν μόνον ως άμεση επίθεση προς τη Nova και τους συμμέτοχους της, επειδή αποτελεί υπολογίσιμο ανταγωνιστή προς τα συμφέροντά τους και γιατί αρνηθήκαμε να δεχθούμε μία παράλογη αύξηση σε δικαιώματα προβολής συνδρομητικής τηλεόρασης για ένα δωρεάν κανάλι.
  Το χρέος της Nova είναι μόνο x0.08 του EBITDA (κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων) και η εταιρεία είναι επί της ουσίας άνευ χρέους μετά τη σημαντική επένδυση της United Group.
  Παραμένουμε απτόητοι από αυτές τις δυσφημιστικές ενέργειες και συνεχίζουμε να υπηρετούμε την υπόσχεσή μας να παρέχουμε κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες τους πελάτες μας και να αποτελούμε δυναμικό υποστηρικτή του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Είμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε στις προοπτικές της Ελλάδας. Συνεχίζουμε δυνατότεροι, γιατί το οφείλουμε στους ανθρώπους μας και στους πελάτες μας. Ήρθαμε για να μείνουμε.»
 • Συνδυασμένα πυρά: Αντίστοιχο ρεπορτάζ και από τον ΑΝΤ1
  Ακολούθησε ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τη Ρίτσα Μπιζόγλη να αναφέρει ότι η επένδυση της United Media αξίας 2 δις ευρώ βρίσκεται σε εξαιρετική επισφάλεια.
  «Τα σχέδια παραμένουν εδώ και καιρό στα χαρτιά καθώς αν και η United Media που φαίνεται να εξασφάλισε 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έρχονται σε αντίθεση με τα χρέη που αγγίζουν τα 4,7 δισ ευρώ».
  Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην εκτόξευση των ζημιών της εταιρείας από 53 εκατ. ευρώ το 2019 σε 90 εκατ. ευρώ το 2021. Ήταν μία αναμενόμενη κίνηση από πλευράς ΑΝΤ1, για τους λόγους που έχουμε προαναφέρει.
 • Alter Ego Media: Άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ανακοίνωση της Nova
  Σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Nova σε σχέση με ρεπορτάζ του Τ/Σ Mega, η Alter Ego Media Α.Ε. αναφέρει ότι θα προσφύγει άμεσα στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
  «Οι μέτοχοι της Nova, Dragan Solak και Νίκος Σταθόπουλος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα με νόμους και κανόνες, και πολύ σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη.»
 • Συμφέροντα + Απωθημένα = Επίθεση!
  Είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Προφανώς τα δύο σχήματα, έχοντας και συμφέροντα και απωθημένα, αναζητούσαν την αφορμή για να επιτεθούν στη Nova.
  O λόγος δεν είναι μόνο τα κανάλια ενός εκάστου εξ αυτών (ANT1 + Μακεδονία + MEGA + ONE), αλλά και το γεγονός ότι οι εταιρείες παραγωγής, βρίσκονται επίσης σε αντίπαλα στρατόπεδα. Δείχνει επίσης, ότι δημιουργούνται συγκεκριμένα σχήματα και συμμαχίες στην αγορά, ότι ενόχλησε πολύ η κίνηση της Nova με την ελεύθερη TV και τώρα καλείται να πληρώσει το τίμημα και ότι πάμε σε έναν πόλεμο διαρκείας.
  Από την άλλη η Nova, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σύντομα το πλάνο των επενδύσεων και το στάδιο που αυτές βρίσκονται, προκειμένου να αποδείξει ότι όλα όσα της καταμαρτυρούν, είναι απλά συκοφαντίες.
 • Cosmote TV + Σωτήρης Τσαφούλιας = 17 Κλωστές
  Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της νέας παραγωγής μυθοπλασίας της Cosmote TV, με τίτλο «17 Κλωστές». Η σειρά 6 επεισοδίων, σε σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόμου – Κάτιας Κισσονέργη και σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια θα κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στην Cosmote TV την επόμενη σεζόν. Βασισμένες στο ομώνυμο βιβλίο του Πάνου Δημάκη, οι «17 Κλωστές» εξιστορούν μία από τις μεγαλύτερες μαζικές δολοφονίες που γνώρισε ποτέ η χώρα. Τη μουσική της σειράς, υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.
  Φανατικοί θαυμαστές του Τσαφούλια, περιμένουμε με αγωνία να μας καθηλώσει και πάλι, μπροστά στις Cosmote TV οθόνες μας!
 • Vodafone TV: Τώρα και με ERTFLIX!
  Τώρα και το app του ERTFLIX είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Vodafone TV. Το αγαπημένο ελληνικό και ξένο περιεχόμενο του ΕRTFLIX είναι πλέον διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας του Vodafone TV χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, ώστε όλοι οι συνδρομητές του Vodafone TV να έχουν πρόσβαση σε ακόμη περισσότερες επιλογές θέασης. Ελληνικές και ξένες σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, μουσική, παιδικά, αθλητικά, αλλά και επιλεγμένο περιεχόμενο από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ, φιλοξενούνται πλέον μέσω του ERTFLIX στην πλατφόρμα του Vodafone ΤV. Το live πρόγραμμα του συνόλου των καναλιών της ΕΡΤ (με δυνατότητα catch up), οι ειδήσεις από το πρωτοποριακό EΡΤNEWS για ενημέρωση 24/7, καθώς και τα διαδικτυακά (ad hoc) αθλητικά κανάλια, σας κρατάνε πάντα up–to–date! Επιπλέον, πλειάδα ραδιοφωνικών σταθμών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και τα θεματικά της διαδικτυακά ραδιόφωνα (Δεύτερο Λαϊκά, Δεύτερο Παραδοσιακά, Κosmos Jazz, Maestro), προσφέρουν στους φίλους του ραδιοφώνου μοναδικές επιλογές ακρόασης.
  Τελικά, υπάρχουν συνδρομητές που θέλουν μία λύση, χωρίς αθλητικά. Δεν είναι τυχαίο που έχουν φτάσει τα 200.000 νοικοκυριά! Όχι ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε ως τώρα ERTflix. Απλά είναι άλλο να τα έχεις «όλα σε ένα νοικοκυρεμένα»!
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Στατιστικά στοιχεία για το ΕΣΠΑ
  Σε συνέχεια της δημοσίευσης της Πρόκλησης της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ» και έναρξης Υποβολών Αιτήσεων Χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τον δεδομένο προϋπολογισμό της Δράσης, ανακοινώθηκε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί εβδομήντα μία (71) Αιτήσεις Χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 58.514.348€ με Δημόσια Δαπάνη 27.273.680€.
  Στον «Προηγμένο Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ» και έχουν υποβληθεί εκατό (100) αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού Π/Υ 38.712.393,06€, με Δημόσια Δαπάνη 17.470.392€.
  Στον «Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ» ανακοινώθηκε ότι μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί χίλιες εννιακόσιες τριάντα δύο (1.932) Αιτήσεις Χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 55.299.507€ με Δημόσια Δαπάνη 28.356.150€.
  Καλά πάνε οι δράσεις, αλλά θα μπορούσαν να πάνε και καλύτερα. Λίγο οι εκλογές, λίγο οι διακοπές, δεν επέτρεψαν να γίνει ίσως διευρυμένη ενημέρωση.
 • Χάσμα στη χρήση του Internet
  Το 96% των νέων ηλικίας 16-29 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν ότι έκαναν καθημερινή χρήση του διαδικτύου μέσα στο 2022, σε σύγκριση με το 84% του ενήλικου πληθυσμού. Στην Ελλάδα, το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που χρησιμοποίησε το internet σε καθημερινή βάση, έφτασε το 77,27%, ενώ των νέων στο 97,85%. Η καθημερινή χρήση του Διαδικτύου μεταξύ των νέων ήταν πάνω από 94% σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και οι νέοι ανέφεραν πολύ υψηλά ποσοστά καθημερινής χρήσης του Διαδικτύου, σε κάθε χώρα, υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση με τους ενήλικες. Κατά μέσο όρο, η διαφορά μεταξύ του ποσοστού των νέων και των ενηλίκων που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο καθημερινά στην ΕΕ ήταν 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην Ελλάδα ήταν 21 μονάδες.
  Παρόλα τα προγράμματα που απευθύνονται στην 3η ηλικία βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα, που σίγουρα χρειάζεται προσπάθεια για να γεφυρωθεί…
 • Χαμηλά σε προσιτότητα το Internet: Είμαστε μόλις 64οι!
  Στην 64η θέση του Broadband affordability index της Broadband Genie βρίσκεται η Ελλάδα, μεταξύ 132 χωρών, όσον αφορά στην πρόσβαση σε προσιτές ευρυζωνικές συνδέσεις.
  Η ίδια έρευνα δείχνει πως το κόστος για μια τέτοια σύνδεση αποτελεί το 4,15% ενός μισθού. Όπως αναφέρει η έρευνα, η Ευρώπη βρίσκεται στην κορυφή του περιφερειακού δείκτη.
  Οι κάτοικοι της Γηραιάς ηπείρου ξοδεύουν το 1,72% του μισθού τους για τον λογαριασμό του Internet, έχοντας το πιο προσιτό Ιnternet υψηλών ταχυτήτων από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο.
  «Η εξαιρετικά ανεπτυγμένη ευρυζωνική υποδομή ανά χώρα πιθανότατα οδηγεί» σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Οι τιμές είναι σχετικά σταθερές σε όλη την Ευρώπη, αλλά λιγότερο προσιτές στη Νότια Ευρώπη από ό,τι στη Δυτική, Ανατολική ή Βόρεια.
  Όχι ότι δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, στο να έχουμε ακόμη πιο προσιτές συνδέσεις, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει πως απέχουμε παρασάγγας από την κορυφή…
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Αγορά υπολογιστών: Μείωση 13,4%
  Οι παγκόσμιες αποστολές (shipments) υπολογιστών μειώθηκαν κατά 13,4% σε ετήσια βάση, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker της International Data Corporation (IDC). Αυτό, όπως αναφέρεται, είναι το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης της αγοράς, κάτι που προκαλείται από τους αντίξοους μακροοικονομικούς «ανέμους», την αδύναμη ζήτηση και τη μετατόπιση των προϋπολογισμών μακριά από τις αγορές νέων συσκευών. Εντούτοις, η αγορά σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από αυτό που έδειχναν οι προβλέψεις. Μέχρι στιγμής, κανένας κατασκευαστής Η/Υ δεν έχει μείνει αλώβητος από τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η αγορά.
 • Warply: High Loyalty για την TGI Fridays
  Τα TGI Fridays ανέθεσαν στη Warply το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση του νέου προγράμματος επιβράβευσης πελατών “Fridays Club”.
  Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα loyalty που προσφέρει επιβράβευση και προνόμια στα μέλη του κάθε φορά που επισκέπτονται το αγαπημένο τους κατάστημα TGI Fridays σε όλη την Ελλάδα. Το νέο πρόγραμμα λανσαρίστηκε πρόσφατα, μαζί με την καινούργια εφαρμογή για κινητά Fridays Club” και έχει ήδη πάνω από 120.000 χρήστες. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, τα TGI Fridays επέλεξαν την loyalty & customer engagement πλατφόρμα Warply Engage, για την επιβράβευση των πελατών, τις αποκλειστικές προσφορές για τα μέλη και τις επικοινωνίες συμπεριλαμβανομένων push notifications, in-app campaigns, newsletters καθώς και engaging in app games.
  "Loyalty is the strongest glue that makes a relationship last for a lifetime." - Mario Puzo. Ως fan των TGI Fridays, χαιρόμαστε που χάρη στη Warply θα αναδειχθεί το brand.
 • Huawei: Ψηφιακός ΑΙ βοηθός για τη βιομηχανία
  Η Huawei παρουσίασε μια αναβαθμισμένη έκδοση του AI assistant της, που έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της βιομηχανίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικός διευθυντής του Huawei Cloud, Zhang Ping'an, είπε ότι ο έξυπνος βοηθός, που ονομάζεται Pangu Models 3.0, έχει τη δυνατότητα να «αναμορφώσει τις βιομηχανίες», με βελτιωμένες δυνατότητες και ταχύτερους χρόνους απόκρισης. Η Huawei δήλωσε ότι το μοντέλο εκπαιδεύτηκε σε «ανοικτά σύνολα βιομηχανικών δεδομένων», επιτρέποντάς του να εκτελεί συγκεκριμένες βιομηχανικές εργασίες.
 • LG: Βλέπει έσοδα από το webOS
  Η LG Electronics στοχεύει να ενισχύσει τις συνδρομές και τις διαφημίσεις που προσφέρει στις οικιακές συσκευές και τις τηλεοράσεις της, ως μέρος ενός σχεδίου για την αύξηση των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της από τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια που αναφέρθηκαν πέρυσι, σε σχεδόν 79 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Μέρος αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης είναι να μεταφερθεί το webOS -το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στις έξυπνες τηλεοράσεις LG- σε περισσότερα brands τηλεοράσεων και σε «άλλες ομάδες προϊόντων».
 • Τράπεζα Πειραιώς: Στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού
  H Τράπεζα Πειραιώς, εφαρμόζοντας το πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού, εμπλουτίζει συνεχώς τις online υπηρεσίες της για την άνετη και ταχεία κάλυψη των αναγκών των πελατών της μέσω της winbank web banking και του winbank mobile app με νέες μοναδικές δυνατότητες, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσέλευση σε κατάστημα. Οι δυνατότητες αυτές ολοκληρώνονται αποκλειστικά μέσα στα ψηφιακά κανάλια (winbank web banking & winbank app), χωρίς την ανάγκη επίσκεψης σε κατάστημα σε κανένα στάδιο της διαδικασίας. Η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει να εμπλουτίζει τα ψηφιακά κανάλια της winbank (web banking / mobile app) με νέες δυνατότητες και λειτουργίες, προσφέροντας στους πελάτες ολοένα αυξανόμενη ευκολία στην σχέση τους με την Τράπεζα.
  Καλές οι ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά να βρίσκουμε κανένα υποκατάστημα ανοιχτό και κανέναν άνθρωπο στη θέση του να κάνουμε τη δουλειά μας. Αλλιώς “τι χρείαν έχομεν (των) τραπεζών”; Και τα δηλώνουμε αυτά μετά λόγου γνώσεως, ως δυσαρεστημένοι πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας.
 • Microsoft: Ευλογείται δικαστικά ο γάμος με την Activision
  Κόντρα στη πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει τις συγχωνεύσεις δισεκατομμυρίων, αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι η συμφωνία μεταξύ Microsoft και Activision, ύψους 75 δισ. δολαρίων, δεν επιφέρει κάποιο πλήγμα στον ανταγωνισμό. Το deal που έχει προκαλέσει έριδες σε πολλά κράτη προβλέπει τη συγχώνευση της επιχείρησης βιντεοπαιχνιδιών Xbox της Microsoft με την εταιρεία franchise δημοφιλών διαδικτυακών παιχνιδιών όπως το Call of Duty, το World of Warcraft και το Candy Crush.
 • Ανθρωποκεντρικό Πλαίσιο, αλλά με έμφαση στα Robots!
  Με κεντρικό πυλώνα ευαισθητοποίησης την Τεχνολογία στην Εκπαίδευση, η Πλαίσιο Computers συνέχισε για ακόμα μία χρονιά τον θεσμό των “Plaisiobots”. Η δέσμευσή της για ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, αποτέλεσε τη θεματική για το φετινό “Plaisiobots: The Race 2.0”. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά μαθητικό «ταξίδι» στην εκπαιδευτική Ρομποτική και την Επιχειρηματικότητα, ο τελικός του οποίου αποτέλεσε μια θετική και αισιόδοξη πρόκληση για τους κριτές και όλους όσοι τον παρακολούθησαν, σε μια γιορτή αφιερωμένη στην τεχνολογία και την επιστήμη. Συμμετείχαν, 58 ομάδες και πάνω από 200 μαθητές!
  Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι εκείνοι που δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν - Άλβιν Τόφλερ. Ο ίδιος επίσης έχει πει ότι η αλλαγή δεν είναι απλά απαραίτητη στη ζωή. Είναι η ίδια η ζωή!
 • Επενδύσεις εντός Πλαισίου!
  Στα 40 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι επενδύσεις της εταιρείας μέσα στην τριετία 2023-2025, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της αλυσίδας Πλαίσιο. Μεταξύ των στόχων αυτής της στρατηγικής, βρίσκεται τόσο η επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της, όσο και η ανάπτυξη νέων σημείων για τις οικιακές συσκευές. Φυσικά, στους στόχους βρίσκεται και η περαιτέρω ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
  Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της εταιρείας διατυπώνει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στη διαδικασία συζήτησης της πώλησης της Κωτσόβολος, που άνοιξε μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της βρετανικής Currys.
GY-1537-600X80-1
 • Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Ποιες είναι ο αρμοδιότητές του
  Με την έκδοση της σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και τη δημοσιοποίηση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη.
  Οι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της εποπτείας του ΕΛ.ΚΕ.Δ. θα ασκούνται και από τον κ. Παπαστεργίου.
  Εξαιρούνται από τις αρμοδιότητες του υφυπουργού και παραμένουν στον υπουργό η νομοθετική πρωτοβουλία, η αποδοχή γνωμοδοτήσεων και πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και ο διορισμός, η πρόσληψη, η τοποθέτηση και γενικότερα κάθε θέμα σχετικό με την υπηρεσιακή κατάσταση και τις υπηρεσιακές μεταβολές του κάθε φύσης και σχέσης εργασίας προσωπικού των υπηρεσιών, καθώς και του συνόλου των εποπτευόμενων φορέων.
  Libens–Volens–Potens (Έτοιμος - Πρόθυμος - Ικανός). Τώρα έχει και την ευκαιρία του!
 • Σύζευξις 2: Best late than never!
  Θέμα επέκτασης του Σύζευξις 2 με την εξασφάλιση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ) βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης, και αυτό σε μια προσπάθεια το έργο, που αφορά στην υλοποίηση σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε 34.500 φορείς του δημοσίου, να ολοκληρωθεί.
  Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της αναδιανομής των κονδυλίων του ΤΑ θα διατεθούν αρχικά περί τα 12 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του έργου και στη συνέχεια άλλα 47 εκατ. για δράσεις επέκτασής του.
  Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και μένει να δούμε αν θα διαφοροποιηθούν από την πρόσφατη. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί ένα μικρό ποσοστό του έργου όταν θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί (έχουν δοθεί παρατάσεις στις συμβατικές ημερομηνίες).
  Ο μόνος σίγουρος τρόπος να προλάβεις ένα τρένο, είναι να χάσεις το προηγούμενο. Ισχύει και για προθεσμίες…
 • Σημαντικά κεφάλαια για το διάστημα
  Κεφάλαια ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών θα διατεθούν από τη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για μελλοντικά έργα τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών και εναέριας συνδεσιμότητας drone. Οι εταιρείες που εργάζονται σε τέτοια έργα (όπως για drones που παραδίδουν ιατρικές προμήθειες σε νοσοκομεία, παρέχουν αποκλειστική συνδεσιμότητα για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και συνδέουν απομακρυσμένες περιοχές) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση. Οι αιτήσεις για ένα κομμάτι από την πίτα των 20 εκατομμυρίων λιρών μπορούν να υποβληθούν σε τρεις κατηγορίες: Drones, High-Altitude Platform Stations (HAPS) και High-Altitude Long Endurance (HALE).
  Παραφράζοντας -με πολύ σεβασμό- τον Neil Armstrong θα λέγαμε “Ένα μικρό βήμα για κάποιες επιχειρήσεις, ένα τεράστιο άλμα για την εξέλιξη της διαστημικής τεχνολογίας”. Άντε, και τα δικά μας!
 • Είναι δυνατόν να υπάρξει λογοκρισία για τα Social στη Γαλλία;
  Οι πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της κοινωνικής δικτύωσης θα βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με διακοπές στη λειτουργία τους, όταν δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το προβληματικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια ταραχών, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Thierry Breton. Ο Breton, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε γαλλικό ραδιόφωνο, σχολίασε αναφορές του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσαν να υπάρξουν διακοπές στη λειτουργία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την καταστολή αναταραχών.
  Αν και δεν θα αμφισβητήσουμε ότι γίνεται ΚΑΙ κακή χρήση των social media «Η λογοκρισία αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης μιας κοινωνίας στον εαυτό της»- Potter Stewart
 • Web 4.0: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την επόμενη γενιά
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη νέα στρατηγική σχετικά με το Web 4.0 και τους εικονικούς κόσμους, η οποία έχει ως στόχο την καθοδήγηση της επόμενης τεχνολογικής μετάβασης και τη διασφάλιση ενός ανοικτού, ασφαλούς, αξιόπιστου, δίκαιου και συμπεριληπτικού ψηφιακού περιβάλλοντος για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις της ΕΕ. Το διαδίκτυο εξελίσσεται με εξαιρετικά ταχύ ρυθμό. Πέρα από την τρίτη γενιά του διαδικτύου -το Web 3.0- η επόμενη γενιά -το Web 4.0- θα επιτρέψει την ενοποίηση ψηφιακών και πραγματικών αντικειμένων και περιβαλλόντων, καθώς και την ενίσχυση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και μηχανών
  «Αν η γενιά μου είναι γνωστή για κάτι, είναι ότι θα είναι η τελευταία που θυμάται τον κόσμο πριν από το Διαδίκτυο.» Lev Grossman
 • Έλεγχος για τις Big Tech made in the USA?
  Μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας κάλεσαν την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestager, να επανεξετάσει το διορισμό της Αμερικανίδας οικονομολόγου σε ανώτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου θα επιβλέπει το Big Tech. Η Vestager ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόσληψη της Fiona Scott Morton, της πρώην επικεφαλής οικονομολόγου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
  Ο διορισμός της προκάλεσε επικρίσεις ακόμη και πριν ανακοινωθεί, με πολλούς να αναφέρουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων λόγω της συμβουλευτικής της εργασίας στην Charles River Associates, μια εταιρεία συμβούλων που συνεργάζεται με αρκετούς τεχνολογικούς γίγαντες.
  Καλά δεν πάνε καλά αυτοί στην ΕΕ. Έβαλαν μία αμερικανίδα, να επιβλέπει τους Big Tech; Δηλαδή -όπως λέει ο λαός- έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;
600x80 LTBC digital banner
 • Skroutz: Μέσα στη μόδα!
  Το Skroutz αναλύει και δημοσιεύει την online αγοραστική κίνηση για τη μόδα, από τις αρχές του 2023 μέχρι και σήμερα.
  Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν, στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από μισό εκατ. αγορές σε είδη μόδας. Με σχεδόν 1.5 εκατ. προϊόντα και 4.700 brands μόδας, το Skroutz φέρνει τη μόδα στους καταναλωτές, αποτελώντας τον fashion go-to προορισμό όπου ο καταναλωτής μπορεί να βρει σχεδόν τα πάντα για κάθε look και κάθε περίσταση. H μέση αξία καλαθιού αγορών να αγγίζει τα 50€, και το ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν περισσότερες από μία φορά προϊόντα μόδας να ανέρχεται σχεδόν στο 30%.
  Όταν λέμε ότι το Skroutz ζήλεψε τη δόξα του Shopflix και από πλατφόρμα κατάφερε να γίνει ηλεκτρονικό πολυκατάστημα το εννοούμε. Πως λέμε από δήμαρχος, κλητήρας;
 • Revolut: Κυβερνοεπίθεση με κόστος 20.000.000 δολ.
  Η Revolut φέρεται να βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κυβερνοεπίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια. Δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται ανώνυμες πηγές, σημείωσε ότι τα χρήματα ανήκουν στην εταιρεία και όχι στους πελάτες της. Η παραβίαση δεν αποκαλύφθηκε δημόσια και η Revolut αποφάσισε να μην σχολιάσει την επίθεση.
  Ε, αν πληρώνεις 20 εκατ. δολ. έχεις και το δικαίωμα να μη σχολιάσεις την επίθεση. Η πληρωμή όμως, δεν θωραίζει περαιτέρω το σύστημα…
 • Viva Wallet: Play the (Apple) Pay Game!
  Την ανακοίνωση της συνεργασίας με την Apple, προκειμένου οι επιχειρήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορούν να δέχονται ανέπαφες πληρωμές μέσω του Tap to Pay στο iPhone, ανακοίνωσε ο Χάρης Καρώνης, CEO της Viva Wallet. Όπως αναφέρει η Apple, «οι επιχειρήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν πλέον να δέχονται ανέπαφες πληρωμές μέσω του Tap to Pay στο iPhone. Η νέα λειτουργία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια εμπόρους, από μικρές επιχειρήσεις έως μεγάλους λιανοπωλητές, να χρησιμοποιούν το iPhone τους για να αποδέχονται απρόσκοπτα και με ασφάλεια πληρωμές μέσω Apple Pay.
  Σίγουρα είναι μεγάλη επιτυχία της Viva το γεγονός ότι κατάφερε να κάνει παιχνίδι με την Apple. Play & (Apple) Pay!
 • Ιαπωνία: Cashless Payments
  Ο αριθμός των νομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ιαπωνία έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση. Η δημοτικότητα των λεγόμενων «cashless payments» επιταχύνθηκε απότομα το 2022. Οι συναλλαγές χωρίς μετρητά αντιπροσώπευαν το 36 τοις εκατό όλων των καταναλωτικών πληρωμών, έναντι 15 τοις εκατό μια δεκαετία νωρίτερα.
 • Κίνα: Έξω πάμε καλά…
  Σύμφωνα με την «Ετήσια έκθεση για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας» το 2022 η κλίμακα εισαγωγών και εξαγωγών του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 τρισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 7,1% σε σχέση με το 2021. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 100,000 εταιρείες διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, καθώς η συμμετοχή του εξωτερικού εμπορίου στο ηλεκτρονικό εμπόριο της χώρας αυξήθηκε από λιγότερο από 1% πριν πέντε χρόνια σε περίπου 5%.
 • Amazon: Proteus & Sparrow τα νέα εργαλεία
  Η Amazon συνεχίζει να καινοτομεί, με τον Proteus, μια μηχανή με φιλική εμφάνιση που αλληλεπιδρά με τον άνθρωπο με έναν εκφραστικό τρόπο. Την ίδια στιγμή, το Sparrow, ένα άλλο ρομπότ που παρουσίασε το Amazon, επιδεικνύει επιδεξιότητα που μοιάζει με την ανθρώπινη.
 • Amazon
  Η Amazon, σε εκδήλωση του Tent Partnership for Refugees, ένα δίκτυο με περισσότερες από 300 μεγάλες εταιρείες που δεσμεύονται να προσλαμβάνουν, να εκπαιδεύουν και να καθοδηγούν πρόσφυγες, ανακοίνωσε πως δεσμεύεται να προσλάβει 5.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη, στα επόμενα 3 χρόνια.
 • Φοροδιαφυγή
  Στα πρώτα μέτρα που δρομολογούνται από την κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής κατά την τρέχουσα τετραετία, εστίασε στη Βουλή ο νέος Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Για τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής ακούω από τότε που ήμουν μαθητής» είπε ο υπουργός και συνέχισε: “Έχουν γίνει διαχρονικά κάποια βήματα, αλλά επειδή το θέμα συζητείται συνεχώς, κανείς δεν πιστεύει τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων”!
  Με όλο το σεβασμό υπουργέ, αλλά η φοροδιαφυγή είναι η μόνη πνευματική αναζήτηση που αμείβεται, όπως έχει πει ο Τζον Μέιναρντ Κέινς
 • Βαρκελώνη: Φόρος 1,25% στο e-commerce!
  Ο δήμος της Βαρκελώνης αποφάσισε να επιβάλλει ειδικό «delivery» φόρο στις πλατφόρμες Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Πρακτικά, στοχεύει κυρίως στην Amazon, για αυτό άλλωστε έγινε γνωστός ως «φόρος της Amazon». Ο νόμος προβλέπει ότι οι εταιρείες e-Commerce που πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν στα δημοτικά ταμεία το 1,25% των εσόδων τους. Συνολικά 26 εταιρείες εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Ελπίζω να μη μας μπαίνουν ιδέες κ. Χατζηδάκη μου….
  Στο στρατό ότι κινείται το χαιρετάμε, στην αγορά, απλά το φορολογούμε! Το πρόστιμο είναι ένας φόρος για κάτι κακό που έκανες. Ο φόρος είναι ένα πρόστιμο, γιατί τα πήγες καλά - Μαρκ Τουέιν
 • Έρχεται -με επιφυλάξεις- το Ψηφιακό ευρώ
  «Οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου θα καλωσόριζαν το ψηφιακό ευρώ ως πρόσθετη μέθοδο πληρωμής, αλλά πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί με τρόπο που να διασφαλίζει ότι το αγκαλιάζουν οι καταναλωτές και ότι το κόστος υιοθέτησης του στην αγορά είναι αποδεκτό». Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν στον χώρο του εμπορίου για το «Digital Euro», ενώ δηλώνει ότι τις εξελίξεις για το θέμα τις παρακολουθούν στενά τα Επιμελητήρια.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • App Economy
  Μετά από μια επιβράδυνση στο λεγόμενο app economy, που οδήγησε τις καταναλωτικές δαπάνες να μειωθούν για πρώτη φορά το 2022, φαίνεται πως υπάρχει ανάκαμψη. Η εταιρεία αναφέρει ότι οι παγκόσμιες in-app δαπάνες ανέκαμψαν με αύξηση 5,3% σε ετήσια βάση, μέχρι και αυτή τη στιγμή, φτάνοντας το ρεκόρ των 67,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα downloads επίσης αυξήθηκαν, κατά 3,2%.
 • xAI: Νέα εταιρεία από τον Elon Musk
  Ο Elon Musk ίδρυσε μια νέα startup τεχνητής νοημοσύνης και προειδοποίησε για ένα «μέλλον Terminator, ισχυριζόμενος ότι η xAI θα λειτουργεί «υπέρ της ανθρωπότητας», προσφέροντας μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση για την παύση της ανάπτυξης της υπερνοημοσύνης. «Από την σκοπιά της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης, μια τεχνητή νοημοσύνη που προσπαθεί να κατανοήσει το σύμπαν, νομίζω ότι θα είναι υπέρ της ανθρωπότητας», όπως δήλωσε ο ίδιος.
  O συγγραφέας Η.Ξ. Brown έχει πει: “Σκέψου αν θα αισθανόσουν άνετα να δώσεις το κλειδί του σπιτιού σου στους δυο καλύτερούς σου φίλους. Αν όχι, βρες άλλους καλύτερους φίλους”. Εσείς θα δίνατε το κλειδί της ζωής σας στον Ε.Musk;
 • Virtual walkthrough από το ΟΠΑ
  Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέπτυξε τη νέα 3D Εφαρμογή Εικονικής Περιήγησης (Virtual Walkthrough) για το νεότερο κτήριό του επί της οδού Τροίας. Η νέα εφαρμογή, που σχεδιάστηκε με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και της προσβασιμότητας στο Πανεπιστήμιο, περιλαμβάνει: το κτήριο σε 3D απεικόνιση, περιήγηση στο κτήριο με Virtual Reality, δυνατότητα μέτρησης όλων των χώρων για τον έλεγχο της προσβασιμότητας ατόμων με αμαξίδιο, ελεύθερη πρόσβαση στις κατόψεις του κτιρίου. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ‘’Vivestia’’ (πλατφόρμα κρατήσεων πολυτελών καταλυμάτων), από τον Ανδρέα Γκίνη, Marketing Partner και απόφοιτο του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Google: Σημαντική αποχώρηση
  Αποχωρεί από την Google, ένα από τα πρώτα στελέχη της, ο βετεράνος Urs Holzle, ο οποίος μέχρι πρότινος, κατείχε ανώτερη θέση στη μονάδα cloud της εταιρείας. Ο Holzle εντάχθηκε στην εταιρεία το 1999, η οποία τώρα αποτελεί τη βασική μονάδα της μητρικής Alphabet, ως ο όγδοος υπάλληλος της, και τώρα θα ακολουθήσει τον ρόλο του συνεργάτη της Google, σύμφωνα με την εταιρεία.
 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Πανεπιστήμιο Πατρών και AI
  Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το coding school του ΕΚΕΚ, ανακοίνωσε την πρώτη Πανεπιστημιακή εξειδίκευση στην Ελλάδα πάνω στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT παρέχοντας το πρώτο Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης με μονάδες ECTS στη χώρα. Για το πρόγραμμα αυτό το Coding School του εκπαιδευτικού Οργανισμού ΕΚΕΚ συνεργάστηκε με το μεγαλύτερο στην Ελλάδα Ερευνητικό κέντρο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) για την ανάπτυξη του υλικού. Η τελευταία ενότητα του προγράμματος ασχολείται με ακόμα δέκα εργαλεια τεχνητής νοημοσύνης (1. DALL-E and DALL-E 2, 2. DeepL Write and DeepL Translator, 3. Cedille, 4. Notion AI, 5. YouChat, 6. ChatSonic, 7. Poe, 8. Jasper, 9. Durable, 10. God Mode).
 • Epsilon HR
  Η Epsilon HR, μέλος του Ομίλου Epsilon Net και Ηγέτης στις λύσεις HR, Μισθοδοσίας και Ωρομέτρησης, συνεχίζει να υλοποιεί τη δέσμευσή της για ουσιαστική στήριξη των τμημάτων HR στο δρόμο προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό τους. Παρουσιάζει το Epsilon Talent, τη νέα all-in-one cloud λύση Επιλογής Προσωπικού & Διαχείρισης Βιογραφικών. Η νέα εφαρμογή ψηφιοποιεί και απλοποιεί τις διαδικασίες εύρεσης & πρόσληψης Ανθρώπινου Δυναμικού και συγκεντρώνει όλες τις σχετικές εργασίες σε ένα ενιαίο, μοντέρνο και responsive περιβάλλον με δυναμικό περιεχόμενο.
 • «Όπως λέει και η παροιμία, όταν υπάρχουν κύματα, πρέπει να σερφάρεις και ως windsurfer η ίδια, πάντα μου άρεσε ο συμβολισμός που φέρνουν τα κύματα. Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τη ζώνη άνεσής τους, να παραμείνουν θετικοί, να σκεφτούν δημιουργικά και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες τους. Αυτό κάνω σταθερά και σε αυτό προσδοκώ με ανυπομονησία, καθώς αναλαμβάνω τον νέο μου ρόλο, αυτόν της Γενικής Διευθύντριας για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας».
  Γιάννα Ανδρονοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Το Apple Vision Pro αποτέλεσε μια συσκευή που συζητήθηκε πολύ –τόσο πριν όσο και μετά το λανσάρισμά της-, παρά το γεγονός ότι η τιμή καθιστά σχεδόν… απαγορευτική την αγορά του headset για το ευρύ κοινό.
Το κόστος αγοράς ανέρχεται στις 3.500 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο πάντα υπάρχει περιθώριο για μια extra δόση… πολυτελείας. Εδώ έρχεται η Caviar!
Η γνωστή, με έδρα το Dubai, εταιρεία είναι γνωστή για τις custom luxury συσκευές της, καθώς έχουμε δει αρκετές φορές ένα iPhone να μετατρέπεται σε έργο τέχνης και να πωλείται έναντι χιλιάδων ευρώ.
Τώρα, ανακοίνωσε το Apple Vision Pro Caviar Edition, επίσης γνωστό ως CVR Edition, το οποίο αξίζει να ρίξετε μια ματιά.
Για να μετατρέψει η Caviar το Apple Vision Pro σε έργο… τέχνης, εμπνεύστηκε από προϊόντα γνωστών οίκων, όπως τα flip-up γυαλιά του Tom Ford και οι μάσκες Gucci, ώστε να μπορέσει να συνδυάσει την τεχνολογία με το στιλ.
Το Apple Vision Pro Caviar Edition και η προστατευτική μάσκα του είναι διακοσμημένα με 1,5 περίπου κιλά χρυσού των 18 καρατίων, ενώ το headband είναι κατασκευασμένο από δέρμα Connolly, ένα υλικό που παρέχεται στη βρετανική βασιλική αυλή και τη Rolls-Royce και ταυτίζεται με την άνετη εμπειρία.
Όσοι έχουν ρίξει ήδη μια ματιά στα χαρακτηριστικά του Vision Pro, πιθανώς να γνωρίζουν ότι το πρώτο AR/VR headset της Apple έρχεται με EyeSight, μια λειτουργία που επιτρέπει στο Apple Vision Pro να ενημερώνει τους γύρω, όταν ο χρήστης τους βλέπει, προβάλλοντας τα μάτια του στο μπροστινό μέρος.
Παρόλο που το EyeSight δίνει ενδείξεις στους άλλους ότι ο χρήστης είναι απασχολημένος όταν βυθίζεται σε ένα περιβάλλον ή χρησιμοποιεί μια εφαρμογή, η Caviar αποφάσισε να προσφέρει μια επιλογή απορρήτου στην έκδοση CVR, επιτρέποντας στους κατόχους να κρύψουν τα μάτια τους στην εξωτερική οθόνη.
Όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, το Vision Pro CVR Edition κοστίζει και μάλιστα… ακριβά, αφού η τιμή του ξεκινά από τις 39.900 δολάρια.
Η Caviar θα κατασκευάσει μόνο 24 Apple Vision Pro Caviar Edition, τα οποία θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο του 2024.
cl8-sept-2019-600x80
Το ChatGPT αποτελεί κεντρικό θέμα των ημερών, αφού έχει καταφέρει να αλλάξει αρκετά όσα γνωρίζαμε για τις μηχανές αναζήτησης.
Μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμο σε PC και κινητές συσκευές, όμως δεν περιμέναμε να συναντήσουμε μια έκδοσή του στα «αρχαία» Windows 3.1 που είχαν τη δεκαετία του ’90 οι υπολογιστές.
Ένας developer όμως κατάφερε να δημιουργήσει ένα ChatGPT app για τα εν λόγω Windows που "τρέχει" με το επίσης αρχαίο 386 chip.
"Δεν ήθελα το Gateway 4DX2-66 μου από το 1993 να μείνει έξω από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε δημιούργησα έναν βοηθό AI για τα Windows 3.1, βασισμένο στο OpenAI API", ανέφερε χαρακτηριστικά ο προγραμματιστής.
Το WinGPT, όπως ονομάζεται η εφαρμογή, είναι γραμμένο σε C, χρησιμοποιεί το standard Windows API της Microsoft και συνδέεται στο API server της OpenAI με TLS 1.3, χωρίς να απαιτεί κάποιο ξεχωριστό σύγχρονο υπολογιστή.
Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέρος της εκτέλεσης αυτής της εφαρμογής στα Windows 3.1, σε συνδυασμό με τη διαχείριση του memory segmentation architecture σε εκδόσεις 16-bit των Windows και τη δημιουργία του UI για το app.
Ο δημιουργός σημειώνει ότι οι απαντήσεις της συγκεκριμένης έκδοσης του ChatGPT είναι αρκετά σύντομες λόγω της περιορισμένης υποστήριξης μνήμης που δεν μπορεί να χειριστεί το πλαίσιο των συνομιλιών.
Το εικονίδιο για το WinGPT σχεδιάστηκε επίσης στο Borland's Image Editor, έναν κλώνο του Microsoft Paint που μπορεί να δημιουργήσει αρχεία ICO.
"Δημιούργησα το μεγαλύτερο μέρος του UI απευθείας σε C, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε στοιχείο UI έπρεπε να κατασκευαστεί χειροκίνητα σε κώδικα", λέει ο ανώνυμος προγραμματιστής του WinGPT. "Εξεπλάγην από το γεγονός ότι το set των standard controls που είναι διαθέσιμο για χρήση από οποιοδήποτε πρόγραμμα με Windows 3.1 είναι απίστευτα περιορισμένο».
Εάν εξακολουθείτε να έχετε έναν υπολογιστή Windows 3.1 που συλλέγει σκόνη στη σοφίτα, το γκαράζ ή το υπόγειο, τότε μπορείτε να κατεβάσετε το WinGPT και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Λίγες μόλις μέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που η Meta λάνσαρε το μεγάλο «ανταγωνιστή» του Twitter, το Instagram Threads.
To app έχει σημειώσει μέχρι στιγμής άνευ προηγουμένου επιτυχία, καθώς έχει σπάσει κάθε ρεκόρ χρηστών από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η εφαρμογή έφτασε τα 100 εκατ. χρήστες σε λιγότερο από επτά ημέρες, γεγονός που ξάφνιασε ακόμα και τον ίδιο το Mark Zuckerberg.
Η δυναμική του Instagram Threads φάνηκε ήδη από τα πρώτα 24ωρα, αφού η σύνδεσή του με το Instagram καθιστά πολύ εύκολο να εγγραφούν στην υπηρεσία οι 1,6 δισ. users του Instagram που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Threads προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη, για λόγους που σχετίζονται με τα αυστηρά πρωτόκολλα της Ε.Ε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα υπηρεσία της Meta δεν έκανε απλώς τον Elon Musk να… ιδρώσει, αλλά έσπασε το «φράγμα» των 100 εκατ. γρηγορότερα από το ChatGPT, TikTok, και Instagram.
Η απάντηση του Twitter στον αυξανόμενο ανταγωνισμό του ήταν μια επιστολή που απειλούσε να μηνύσει τη Meta, υπονοώντας ότι, μεταξύ άλλων, ο Zuckerberg προσέλαβε πρώην υπαλλήλους του Twitter με πρόσβαση σε εμπορικά μυστικά της εταιρείας.
facebook twitter youtube instagram linkedin