weekly D 21-1-22 sent

Από τα στενά του Σακαφλιά στις λεωφόρους της ευρυζωνικότητας μία οπτική ίνα δρόμος

Πέρασε μετά βαΐων και κλάδων την πόρτα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο νέος υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου, άρτι αφιχθείς (ή μάλλον «απαχθείς»), εκ του Δήμου Τρικκαίων.
Φιλοδοξία του -και δική μας- είναι να πάρει την εμπειρία των Τρικάλων και να την κάνει πανελλαδική. Σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα όπως δήλωσε με χιούμορ, «από τα στενά του Σακαφλιά στις λεωφόρους της ευρυζωνικότητας». Μία οπτική ίνα δρόμος, θα συμπληρώναμε εμείς…
Στόχος του νέου υπουργού είναι να φέρει.. ντόρτια, αφού ο ίδιος συνοψίζει τους στόχους του σε 4 μεταρρυθμίσεις και 4 έργα.
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων περιέχει τα εξής:
Τεχνητή Νοημοσύνη: Το ζητούμενο είναι να μπορέσει η ΤΝ να βοηθήσει σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η ασφάλεια, η οικονομία. Η πρότασή του, θα είναι η Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου, που θα εξετάζει τις προκλήσεις και τις απειλές που απορρέουν από την χρήση και την εξέλιξη της ΤΝ.
Κυβερνοασφάλεια: Ο υπουργός θα καταθέσει πρόταση για την ίδρυση Οργανισμού κυβερνοασφάλειας, με σκοπό να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ψηφιακής ασφάλειας σε όλη την χώρα.
Open Data: Tο δημόσιο θα αναρτά ανοιχτά και αξιοποιήσιμα σύνολα δεδομένων, όπως χαρτογραφικά δεδομένα, στατιστικά και άλλα στο data.gov.gr, τηρώντας βέβαια τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.
Ψηφιακή Προσβασιμότητα: Στόχος είναι οι ιστοσελίδες και εφαρμογές του δημοσίου να είναι προσβάσιμες από όλους.
Το πρώτο από την 4άδα των έργων είναι, ο εκσυγχρονισμός του gov.gr. Λαμβάνοντας τα ηνία από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, στοχεύει να το εμπλουτίσει με το νέο CRM του Δημοσίου, για να φτιάξει το gov.2:
Ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μεταξύ αυτών, μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί σε έργα έξυπνων πόλεων.
Ενίσχυση του Κέντρου Διαλειτουργικότητας. Δημιουργία Ενιαίας Πύλης Πληρωμών οφειλών, ψηφιοποίηση αρχείων δημοσίου, με αιχμή το Κτηματολόγιο, τον ΕΦΚΑ, τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια.
Επέκταση του υπάρχοντος και δημιουργία νέου Wallet, που θα είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό, και θα ενσωματώσει ακόμα περισσότερες λειτουργίες.
Εμείς, αλλά και 1.350 live θεατές, είχαμε την τιμή και τη χαρά στις 7 Ιουλίου να τα ακούσουμε από πρώτο χέρι στο συνέδριο Digital Business 2023.
Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία.
Γιατί η αγωνία μας είναι: Αν όχι τώρα, πότε;

Δικτυώστε το δίκτυο

Προβληματισμός επικρατεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά σχετικά με την πορεία ανάπτυξης του 5G.
Στην έρευνα «Advancing 5G» που ολοκλήρωσε η παγκοσμίου κύρους ιστοσελίδα Telecoms.com, τα στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς που απάντησαν, ανέδειξαν ως το κύριο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη του 5G-SA, την έλλειψη βιώσιμων μοντέλων δημιουργίας εσόδων που να δικαιολογούν τις επενδύσεις.
Αυτό συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με την επείγουσα ανάγκη επανεξέτασης των στρατηγικών δημιουργίας εσόδων και του ευρύτερου επιχειρηματικού μοντέλου στις τηλεπικοινωνίες.
Ουσιαστικά, όλο και πιο συχνά γίνεται σαφές ότι τα έσοδα και η βιωσιμότητα του 5G, δεν προκύψουν από τους καταναλωτές.
Άλλωστε αυτό είναι κάτι που ήταν ήδη γνωστό από το στάδιο του σχεδιασμού της πέμπτης γενιάς, η οποία -όπως λέγαμε εδώ και κάποια χρόνια- δεν αφορά τους ανθρώπους, αλλά τις μηχανές και τη διακίνηση μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο:
Δηλαδή, από τα δίκτυα 5G που στήθηκαν για ένα συγκεκριμένο σκοπό, π.χ. αυτόνομη οδήγηση, έως τα δίκτυα με χωροταξικό προσδιορισμό, όπως ασύρματη ανταλλαγή δεδομένων υπερυψηλής ταχύτητας, στη βιομηχανία ή την έρευνα τεχνολογιών αιχμής.
Έτσι, από την φετινή έρευνα, προέκυψε ότι τα στελέχη των τηλεπικοινωνιών, τα 5G enterprise private networks, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την απαραίτητη εμπορική -και χρηστική- ώθηση στο 5G, ώστε να παραχθεί η αναγκαία προστιθέμενη αξία και να ισχυροποιηθούν τα θεμέλια της νέας γενιάς ασύρματων επικοινωνιών.
Επίσης, η στόχευση προς τα 5G enterprise private networks, θα χρηματοδοτήσει και τις δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε τα legacy συστήματα να ανέβουν σταδιακά στο cloud με native μορφή, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η χρήση από τους ανεξάρτητους developers για νέα apps.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Προγραμματικές: Τι είπε ο Δημήτρης Παπαστεργίου στη Βουλή!
  Το πλάνο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ώστε “να γίνει ακόμα ευκολότερη η καθημερινότητα των πολιτών”, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή.
  «Όλοι μαζί, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουμε και τον ρόλο που έχουμε αναλάβει να επιτελέσουμε, έχουμε μία και μόνη εντολή: Να δουλέψουμε όλοι μαζί για την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια της Ελλάδας και των πολιτών της» ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
  Και για να μην αφήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις του -ως άνθρωπος των έργων- πρόσθεσε:
  «Θα ήθελα να αναφέρω το παράδειγμα των Τρικάλων, όπου την τελευταία δεκαετία αλλάξαμε κατεστημένες συνήθειες ετών και δημιουργήσαμε ένα μοντέλο σύγχρονου Δήμου. Παντρεύοντας τεχνολογία και καινοτομία, 10πλασιάσαμε τον προϋπολογισμό των έργων, δημιουργώντας έναν σύγχρονο και ανθρώπινο τόπο να ζεις» και συνέχισε, υπογραμμίζοντας με χιούμορ: «Σχηματικά μιλώντας: από τα στενά του Σακαφλιά, στις λεωφόρους της ευρυζωνικότητας».
 • Μεταρρυθμίσεις: Οι 4 προτεραιότητες του μετασχηματισμού
  Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τέσσερις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της τετραετίας είναι οι ακόλουθες:
  1. Τεχνητή Νοημοσύνη. «Ζητούμενο να μπορέσει η ΤΝ να βοηθήσει σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η ασφάλεια, η οικονομία. Προτείνουμε την Ίδρυση Εθνικού συμβουλίου που θα εξετάζει τις προκλήσεις και τις απειλές που απορρέουν από την χρήση και την εξέλιξη της ΤΝ».
  2. Κυβερνοασφάλεια. «Προτείνουμε την ίδρυση Οργανισμού κυβερνοασφάλειας με σκοπό να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλη την χώρα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πρόληψη, προστασία, αποτροπή και ανάκαμψη από κυβερνοεπιθέσεις».
  3. Ανοιχτά Δεδομένα: «Αξιοποιώντας εργαλεία ΤΝ, σε αρμονία με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και οδηγίες, το δημόσιο θα αναρτά ανοιχτά και αξιοποιήσιμα σύνολα δεδομένων στο data.gov.gr, τηρώντας τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα».
  4. Ψηφιακή Προσβασιμότητα: «Προωθούμε την εναρμόνιση των ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα έτσι ώστε ιστοσελίδες και εφαρμογές του δημοσίου να είναι προσβάσιμες από όλους».
 • Έργα: Τα 4 έργα που θα αλλάξουν το τοπίο
  Στη συνέχεια ο υπουργός επεσήμανε τα τέσσερα έργα που το υπουργείο σχεδιάζει να υλοποιήσει άμεσα. Συγκεκριμένα:
  1. Επέκταση του gov.gr με πλήρη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου έως το 2027.
  Το έργο περιλαμβάνει: Τον εκσυγχρονισμό του gov.gr με το νέο CRM του Δημοσίου, που θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη μέρα του gov.gr
  Την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων του RRF.
  Την επέκταση των λειτουργιών του myHealth σε περισσότερες μονάδες υγείας και υλοποίηση του μεγάλου έργου της ΗΔΙΚΑ.
  Την ενίσχυση του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.
  Τη δημιουργία Ενιαίας Πύλης Πληρωμών οφειλών.
  Την ψηφιοποίηση αρχείων δημοσίου, με αιχμή το Κτηματολόγιο, τον ΕΦΚΑ, τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια.
  Το Wallet: Η επέκταση του υπάρχοντος και η δημιουργία νέου, που θα είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό, παράλληλα με ενσωμάτωση ακόμα περισσότερων λειτουργιών.
  2. Μεταβιβάσεις ακινήτων και Κτηματολόγιο
  Στόχος η άμεση απλούστευση και επιτάχυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ και της μείωσης της ταλαιπωρίας των πολιτών.
  Προτεραιότητα τα ψηφιακά εργαλεία για συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς ώστε να καταργηθούν οι ουρές σε Πολεοδομίες, Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά γραφεία και Δημοτικές Υπηρεσίες.
  Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για όλη τη χώρα έως το 2025, ενώ εντός του 2023 θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής των πράξεων μετά την υπογραφή των συμβολαίων, προκειμένου να εξαλείψουμε τις ουρές στα κτηματολογικά γραφεία
  3. Έργα ευρυζωνικότητας
  Έως το 2027, το 94% της χώρας να καλύπτεται με 5G και οπτική ίνα σε κάθε κτίριο.
  Άμεση προτεραιότητα των έργων οπτικής ίνας για γρήγορο Internet σε Σχολεία, Νοσοκομεία, Αγροτικές περιοχές.
  Επέκταση των έργων FΤΤΗ και UFBB.
  Πλήρες δίκτυο 5G που θα καταστήσει εφικτές τις λύσεις τηλεϊατρικής σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ενισχύοντας τη δημιουργία Smart Islands.
  4. Έργα για Smart Cities
  Εδώ πια ο Δημήτρης Παπαστεργίου έπαιζε “εντός έδρας” και δεν το έκρυψε. Οι Δήμοι της χώρας αλλάζουν εποχή, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 21-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρώτος στόχος η κατάθεση των προτάσεων για τους 332 Δήμους έως 30.09.2023. Δεύτερος στόχος η δημοπράτηση και υπογραφή των συμβάσεων έργων ύψους 90 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τους υπόλοιπους 17 «μεγάλους» Δήμους (με πληθυσμό άνω των 100.000), έως το τέλος το 2023.
  Έμφαση στην ψηφιοποίηση, το περιβάλλον και την ενέργεια, με εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις που έχουν ως στόχο τόσο την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όσο και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. “Ανάπτυξη χωρίς πράσινο πρόσημο δεν είναι παρά μία βραχείας πνοής οικονομική διαδικασία” είπε χαρακτηριστικά.
 • Χρηματοδότηση: Show me the money!
  «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι εδώ. Χρέος μας είναι να σχεδιάσουμε, υλοποιήσουμε και παραλάβουμε έργα, τα οποία πραγματικά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο»…
  …«Την επόμενη τετραετία θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε την εικόνα της δημόσιας διοίκησης, αξιοποιώντας σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία» επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαστεργίου και αναφέρθηκε λεπτομερώς σε αυτά:
  1,2 δισ. ευρώ μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια, σε 124 έργα στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται και επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ σε 10 -προς το παρόν- έργα του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ 2021 -2027.
  2,9 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης. με 86 ήδη ενταγμένα έργα
  0,5 δισ. ευρώ σε 50 έργα από το ΕΠΑ.
 • Πολυκαναλική Εξυπηρέτηση του Πολίτη
  «Ο πολίτης σταματά να προσκομίζει έγγραφα που τον αφορούν, τα οποία μπορεί να παραχθούν και να δημιουργηθούν μέσω των Πληροφοριακών Συστημάτων. Διατηρούμε και διακινούμε δεδομένα και όχι αρχεία»
  Όσον αφορά το θεσμικό σχεδιασμό νέων υπηρεσιών ανέφερε: «Στόχος να ελαχιστοποιηθούν έως και να καταργηθούν τα έγγραφα που ζητούνται από τον πολίτη, αναζητώντας τα αυτόματα από την εκάστοτε υπηρεσία μέσω διαλειτουργικότητας».
  Τέλος, επεσήμανε την mobile first προσέγγιση, αναφορικά με την προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω σύγχρονων κινητών συσκευών. «Όλο το κράτος στο χέρι του πολίτη» είπε. «Σε όλες τις δράσεις και τη στρατηγική μας θέτουμε πάντα τον πολίτη και την εξυπηρέτησή του από τη Δημόσια Διοίκηση στο επίκεντρο με όλα τα εναλλακτικά μεσα, ανάλογα με τις δεξιότητες που έχει, παρέχοντας πολυκαναλική εξυπηρέτηση». Omnichannel εξυπηρέτηση αν καταλάβατε!
  To ταλέντο αρχίζει τα ωραία έργα και η σκληρή δουλειά και η επιμονή τα τελειώνουν. Ο κανόνας των 10.000 ωρών του Μάλκολμ Γκλάντγουελ, λέει ότι αν κοιτάξουμε ένα οποιαδήποτε σύνθετο διανοητικό πεδίο, από το σκάκι μέχρι τη νευροχειρουργική, βλέπουμε ότι δεν μπορείς να γίνεις καλός, αν δεν έχεις εξασκηθεί για 10.000 ώρες, που χονδρικά είναι 10 χρόνια. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ασχολείται ήδη 20 χρόνια με τη Δημόσια Διοίκηση και το έργο του μιλάει από μόνο του. Άρα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οι προγραμματικές δηλώσεις που σήμερα ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία να γίνουν καθημερινή πραγματικότητα. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία!
 • Μπρουμίδης: Καλά αποτελέσματα, αλλά χρειάζονται αλλαγές
  Ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Vodafone Ελλάδας τους πρώτους μήνες του έτους εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε εκτενώς και σε σημαντικά ζητήματα του κλάδου.
  Όπως είπε, θεωρεί αναγκαία την αλλαγή του Κανονισμού Γενικών Αδειών ώστε να επιτραπεί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια στα εν ισχύ συμβόλαια με βάση τον πληθωρισμό.
  Παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτό, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής, πχ τρόφιμα, στους οποίους καταγράφεται σημαντική αναπροσαρμογή τιμών πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή.
  Η αλήθεια είναι ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι το μοναδικό αγαθό που είχε αρνητικό πρόσημο στις τιμές, λόγω του έντονου ανταγωνισμού. Η αγορά αυτορυθμίζεται και σέβεται τους κανόνες, αλλά πρέπει να την σέβονται και οι κανόνες…
 • Vodafone: Απεριόριστα data στις διακοπές με 5,90€
  Αυτό το καλοκαίρι η Vodafone προσφέρει απεριόριστα data για 15 ημέρες μόνο με 5.90€ για να μπορούν όλοι οι συνδρομητές της να μοιράζονται τις αγαπημένες στιγμές των διακοπών τους χωρίς περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα, με την καλοκαιρινή προσφορά όλοι οι οικιακοί και εταιρικοί πελάτες συμβολαίου και καρτοπρογράμματος μπορούν να αποκτήσουν απεριόριστα data για 15 μέρες με μόλις 5.90€ έως και τις 30/8. Επιπλέον, με την ενεργοποίηση της προσφοράς έως και 30/08 όλοι/ες συμμετέχουν αυτόματα σε διαγωνισμό με δώρο 10 σανίδες SUP Aquatone για πραγματικό σερφάρισμα.
  Είναι ο ανταγωνισμός που κάνει το άλογο να τρέχει λέει ο Mark Twain, αλλά full data στις διακοπές με το κόστος ενός καφέ, προκειμένου να μην ψάχνεις συνέχεια για WiFi, δεν ακούγεται άσχημα. Σωστά;
 • 30 χρόνια Vodafone
  H Vodafone ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία το 1993, ως εταιρεία παροχής εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, η πρώτη στην Ελλάδα. Από τότε και έως σήμερα, 30 χρόνια μετά, ως ένας fully converged πάροχος ολοκληρωμένων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, η Vodafone παραμένει πιστή στη δέσμευση της, να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις και να καλύπτει τις ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων.
  Λένε ότι “διπλωμάτης είναι κάποιος που θυμάται τα γενέθλια μιας γυναίκας και ξεχνά την ηλικία της”. Εμείς θα θυμόμαστε και την ηλικία, διότι δείχνει ότι η αγορά “ωριμάζει υπέροχα”…
 • Nova: Απεριόριστα data για ένα μήνα!
  H Nova φέτος το καλοκαίρι απογειώνει τις δυνατότητες και τη διάθεση των συνδρομητών της προσφέροντας σε όλους απεριόριστα data. Όλοι οι συνδρομητές της Nova θα έχουν απεριόριστο internet στο κινητό τους με € 10,90 για 30 ημέρες, χωρίς κανέναν περιορισμό στις ταχύτητες. Η νέα καλοκαιρινή προσφορά μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή έως και τη Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 και αφορά σε όλους τους υφιστάμενους συνδρομητές κινητής ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες συμβολαίων Nova. Η προσφορά μπορεί να ενεργοποιηθεί 1 φορά ανά 30 ημέρες κατά τη διάρκεια της προωθητικής περιόδου (συνολικά 3 φορές) με κόστος ενεργοποίησης € 10,60 για κάθε φορά.
  Βελτιώνουμε τους εαυτούς μας, με νίκες που επιτυγχάνουμε επί του εαυτού μας. Πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός και πρέπει να νικάμε, Edward Gibbon
 • United: Αγοράζει ότι “κινείται και …συνδέεται” στη Βουλγαρία
  Οι θυγατρικές του United Group -που στη χώρα μας έχει τη Nova- εμπλέκονται σε μια σειρά βουλγαρικών εξαγορών, αλλά οι A1 Group και PPF Group πιστεύουν ότι τα deals δεν πρέπει να επιτραπούν. Τόσο η A1 όσο και η PPF δημοσίευσαν τις ανησυχίες τους μετά την απόφαση της Βουλγαρικής Επιτροπής για την Προστασία του Ανταγωνισμού (CPC) να επιτρέψει στη Vivacom, η οποία ανήκει στη United, να εξαγοράσει τη Networks-Bulgaria καθώς και έξι άλλες μικρότερες εταιρείες.
  Η κίνηση θα έδινε στη Vivacom τον έλεγχο του 60% περίπου της αγοράς τηλεόρασης και του 40% της αγοράς των ISP. Η A1, η οποία έχει θυγατρική στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ότι είναι «βαθιά ανήσυχη» από την απόφαση, προσθέτοντας: «Αυτή η εξέλιξη ενισχύει περαιτέρω την ανησυχία γύρω από τις ρυθμιστικές αποφάσεις, καθώς ενισχύει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κυρίαρχου παίκτη στις βουλγαρική τηλεπικοινωνιακή αγορά, κάτι που θέτει σημαντικά μειονεκτήματα για τους καταναλωτές».
  Στις δυναμικές αγορές ο ανταγωνισμός σε δαγκώνει αν τρέχεις και σε καταπίνει αν μένεις ακίνητος. Όλοι βέβαια προσπαθούν να επανατοποθετηθούν στην αγορά, μετά από μία τέτοια κίνηση. Και επειδή αυτό απαιτεί επενδύσεις, περιεχόμενο, πλατφόρμες κ.α. H πιο απλή κίνηση είναι να χαλάσεις -αν μπορείς- τη δουλειά του άλλου…
 • Η Cosmote (και) για τις θάλασσες
  Το σήμα της Cosmote είναι πράσινο και μπλε. Και για το μεν πράσινο, δεν αμφιβάλλει κανείς για την πράσινη περιβαλλοντολογική πολιτική της εταιρείας, αλλά τώρα ήρθε και η ώρα του μπλε. Συγκεκριμένα, στην πρωτοβουλία Cosmote Blue για την προστασία των ελληνικών θαλασσών προχωρά η Cosmote, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας. Η απομάκρυνση των πλαστικών συμβάλλει στην προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας στις θάλασσες και εν τέλει σε ένα υγιές περιβάλλον για τον άνθρωπο. Η πρωτοβουλία Cosmote Blue ξεκινά με δράσεις στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης, οι οποίες έχουν επιλεγεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πλαστικής ρύπανσης σε αυτές.
  Μπράβο για την πρωτοβουλία. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη, σαν να είχαμε άλλον να πάμε, Επειδή -προφανώς- δεν έχουμε “εναλλακτική λύση”, καλό θα ήταν να προσέχουμε για να έχουμε!
 • Κωτσόβολος: Μια χαρά τα αποτελέσματα!
  Η Κωτσόβολος, στις 6 Ιουλίου, παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματά της για το οικονομικό έτος 2022–2023, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου. Ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα €733 εκ., σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 12.1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2021-2022. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα €48.6 εκ., από €51.7 εκ. το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα €20.7 εκ., από €25.2 εκ. το 2021-2022, παρουσιάζοντας μείωση, λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων σε όλες –ανεξαιρέτως – τις γραμμές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στο κόστος πωληθέντων. Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν τα €13.4 εκ., έναντι €13.3 εκ. το 2021-2022, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα €82.8 εκ. έναντι €59.4 εκ. το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39.4%.
  Η οικονομική επιτυχία είναι αποτέλεσμα του να κάνεις τα συνηθισμένα πράγματα εξαιρετικά καλά, Τζιμ Ρον. Στην προκειμένη περίπτωση και λίγο παραπάνω από τα συνηθισμένα θα συμπληρώναμε. Η Κωτσόβολος βγάζει πάντα άσσους από το μανίκι της και αυτό δεν εντάσσεται στα “συνηθισμένα πράγματα”
 • Δεν προχωρά η πώληση της Κωτσόβολος…
  Δεν προχωρά η πώληση της Κωτσόβολος. Τουλάχιστον, όχι όπως θα ήθελαν οι Άγγλοι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν κάνει αποτίμηση, “Λονδίνου”, γιατί τόσα τους λείπουν για να ρεφάρουν. Άλλά άλλο το τι ζητάς και άλλο το τι μπορεί να πάρεις.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο CEO της Curry’s Alex Baldock, δήλωσε σχετικά: «Δεν υπάρχει πίεση από την πλευρά μας. Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή για την Κωτσόβολος θα ακυρώσουμε την πώληση. Θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι αν την κρατούσαμε.». Ε, τότε γιατί την πουλάτε βρε μεγάλε;
  Εδώ να επισημάνουμε ότι η Κωτσόβολος είναι η μόνη θυγατρική του ομίλου με θετικό πρόσημο στην κερδοφορία (+15%), ενώ η Currys κατέγραψε μείωση των εσόδων κατά 7% σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, εκτός της Ελλάδος.
  Κατά τα άλλα τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Κωτσόβολος και τον Γιάννη Βασιλάκο είναι “business as usual” και πολύ καλά κάνουν. Διότι, το έργο το έχουμε δει και παλιά σε άλλες επιχειρήσεις με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Wind, τότε που “θα” την αγόραζε η Vodafone. Για φανταστείτε να είχαν πανικοβληθεί τότε… Αντίθετα, έσφιξαν τα δόντια, σήκωσαν τα μανίκια, δούλεψαν σκληρά και όλοι ξέρουμε τα αποτελέσματα…
 • «Κλειδί» για τα έσοδα τα ιδιωτικά δίκτυα
  Τα στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς βλέπουν τα ιδιωτικά δίκτυα ως το «κλειδί» για τη δημιουργία εσόδων από το 5G. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα Telecoms.com. Η έκθεση Advancing 5G διερευνά το θέμα του «monetization» -δηλαδή, της δημιουργίας εσόδων- από τα δίκτυα 5G, καθώς «αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να εξερευνήσουν και να επανεξετάσουν τα μοντέλα δημιουργίας εσόδων 5G που έχουν στη διάθεσή τους».
  Στη φετινή έρευνα, τα 5G enterprise private networks φαίνεται να προσελκύουν το ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας τρεις στις πέντε ψήφους. Είναι ενδιαφέρον ότι το Multi-Access Edge Computing (MEC) έχει υποχωρήσει στη λίστα των πιο βιώσιμων τρόπων δημιουργίας εσόδων (βραχυπρόθεσμα), σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες.
  Η ανάπτυξη ιδιωτικών δικτύων 5G θα ξεκλειδώσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα, θα ενεργοποιήσει εφαρμογές IoT και θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων και συνδεδεμένων οικοσυστημάτων. Καλή είναι η συγκεκριμένη “μόχλευση”, και ασφαλώς βοηθάει, αλλά 5G killer application δεν έχουμε δει ακόμα…
 • Η Apple πληρώνει τη Nokia!
  Η Nokia κατέληξε σε συμφωνία με την Apple, σε σχέση με τις πατέντες που καλύπτουν το 5G και άλλες τεχνολογίες, λίγο πριν από τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, κάτι που αναμενόταν στο τέλος της χρονιάς. Οι όροι της συμφωνίας παραμένουν εμπιστευτικοί, με τη Nokia να δηλώνει ότι πρόκειται να λάβει πληρωμές από την Apple για μια πολυετή περίοδο.
  Η εταιρεία αναμένει να δει έσοδα από τη νέα συμφωνία από τον Ιανουάριο του 2024. Η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών συνήφθη το 2017, μετά από μια έντονη δικαστική διαμάχη γύρω από φερόμενες παραβιάσεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της φινλανδικής εταιρείας από την κατασκευάστρια του iPhone, κάτι που οδήγησε σε έρευνα από την αμερικανική International Trade Commission.
  Η Nokia σημείωσε ότι είχε επενδύσει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ε&Α από το 2000, αναπτύσσοντας περίπου 20.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων 5.500 που έχουν χαρακτηριστεί ως απαραίτητα για το 5G.
  Οι πατέντες είναι το νόμισμα της καινοτομίας. Βέβαια, η αξία δεν βρίσκεται στην ιδέα αλλά στη χρήση, ένα σημείο που η Apple δεν χρειάζεται… συστάσεις. Το κάνει καλύτερα από κάθε άλλον. Απόδειξη τα έσοδά της!
 • Υποθαλάσσια καλώδια: Ξεκινούν οι εργασίες για το Medusa
  Η Alcatel Submarine Networks (ASN), η Elettra, η Medusa και η Orange ανακοίνωσαν την έναρξη ισχύος της σύμβασης κατασκευής για το υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα Medusa. Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί την έναρξη ενός φιλόδοξου έργου που θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα σε όλη τη Μεσόγειο. Το Medusa θα δημιουργήσει κρίσιμες συνδέσεις μεταξύ Μαρόκου, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Αλγερίας, Τυνησίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Όταν ολοκληρωθεί, το Medusa θα εκτείνεται σε μια απόσταση μεγαλύτερη από 8.700 χιλιόμετρα, καθιστώντας το το μακρύτερο καλώδιο στη Μεσόγειο και παρέχοντας βελτιωμένη συνδεσιμότητα Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης.
  Με την ευκαιρία στο πρόσφατο Digital Business o Γιώργος Ψυρρής της Grid Telecom, παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια το τοπίο με τα υποθαλάσσια καλώδια. Την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα την αναρτήσουμε, γιατί ήταν σεμιναριακού επιπέδου και βάζει σε τάξη όλα τα μπερδεμένα καλώδια που έχουμε στο μυαλό μας!!
  Τα υποθαλάσσια καλώδια είναι οι αρτηρίες της ψηφιακής εποχής που εξασφαλίσουν τη λειτουργία της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας. Απλά, μέσα στις αρτηρίες αντί για αίμα τρέχουν data…
 • Επεκτείνεται το 5G SA στην Ισπανία.
  Η Telefonica διέθεσε και επίσημα υπηρεσίες 5G SA σε περισσότερες από 700 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων 11 μεγάλων πόλεων, σε όλη την Ισπανία. Η υπηρεσία φέρει την ονομασία Movistar 5G+ και, σε αντίθεση με το δίκτυο 5G NSA που χρησιμοποιεί η Telefonica από το 2019, δεν βασίζεται σε 4G/LTE. Οι πελάτες της με συμβατές συσκευές σε περιοχές που καλύπτονται από τη ζώνη των 3,5 GHz του παρόχου θα μπορούν να περιηγούνται στο Διαδίκτυο με ταχύτητες έως και 1,6 Gbps, χωρίς επιπλέον κόστος
  Η αρχή έγινε από τη Vodafone Αγγλίας, ακολουθεί τώρα η Telefonica και εγώ… I stand alone και αρχίζω να ζηλεύω. Άντε να δούμε ποιος θα το ξεκινήσει στην Ελλάδα! Είναι πάντως γεγονός ότι το 5G SA ξεκλειδώνει όλες τις δυνατότητες του 5G. Με άλλα λόγια είναι το 5G όπως θα έπρεπε να είναι…
 • «Ψάχνονται» για την τεχνητή νοημοσύνη
  Καθώς η generative AI συνεχίζει να απασχολεί την αγορά, προσελκύει το ενδιαφέρον και των telecoms, με το 97% των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που συμμετείχαν σε έρευνα του Capgemini Research Institute να λένε ότι η τεχνολογία έχει εμφανιστεί στην ατζέντα των συνεδριάσεων τους. Η μελέτη εξέτασε 1.000 οργανισμούς, με το 10% να βρίσκεται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
  Ενώ το 69% των ερωτηθέντων στελεχών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς πιστεύει ότι τα οφέλη της generative τεχνητής νοημοσύνης υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, μόνο το 12% πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα διαταράξει σημαντικά τον κλάδο τους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία και η μεταποίηση, όπου το 53% και το 48% των στελεχών, αντίστοιχα, έχουν αυτήν την άποψη.
  It is difficult to think of a major industry that AI will not transform. This includes healthcare, education, transportation, retail, communications, and agriculture. There are surprisingly clear paths for AI to make a big difference in all of these industries, Andrew Ng. Από την άλλη όπως έχει πει ο Sam Altman “η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του κόσμου, αλλά στο μεταξύ, θα υπάρξουν εξαιρετικές εταιρείες!
 • Telecom: Έξι εκατομμύρια οπτικές ίνες @ 1Gbps!
  Η Telekom ανακοίνωσε ότι αύξησε τις διαδικτυακές ταχύτητες για 245.000 νοικοκυριά τον Μάιο και επέκτεινε τις συνδέσεις με οπτική ίνα (FTTH) σε έξι εκατομμύρια νοικοκυριά, επιτρέποντας ταχύτητες έως και ενός gigabit ανά δευτερόλεπτο.
  Η Telekom λέει ότι έχει κάνει σημαντικές προόδους στην ανάπτυξη της υποδομής της, για να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις.
  Σύμφωνα με την εταιρεία, επί του παρόντος, 36 εκατομμύρια νοικοκυριά μπορούν να εγγραφούν σε τιμολόγια που προσφέρουν ταχύτητες έως και 100 Mbps ή περισσότερο και πάνω από 29 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε τιμολόγια που παρέχουν ταχύτητες έως και 250 Mbps ή περισσότερο.
  Η Telekom λέει ότι οι εκτεταμένες προσπάθειες επέκτασης του δικτύου της έχουν ωφελήσει πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά από την αρχή του 2023, παρέχοντας ταχύτερη και πιο αξιόπιστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε περιοχές σε όλη τη Γερμανία.
  Οι δυνατότητες της κοινωνίας του 1Gbts περιορίζονται μόνο από τη φαντασία μας. Και προφανώς δεν είναι το final frontier, αφού ήδη η Telefonica δίνει 1,6 GBps!
 • Ανεξάρτητες ναι, άβουλες και ανεύθυνες, όχι!
  Τα στελέχη της νέας κυβέρνησης που ασχολούνται με την τεχνολογία και τα ΜΜΕ θα λάβουν σε αυτή την κυβερνητική θητεία εισηγήσεις να γίνει κάτι επιτέλους με τη γεφύρωση των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής ΕΕΤΤ και του επίσης ανεξάρτητου ΕΣΡ – ή και τη συγχώνευσή τους (στο μοντέλο του βρετανικού Ofcom) - ένας κόσμος χωριστά που σε καμία περίπτωση δεν συναντάται σε ώριμες αγορές του εξωτερικού.
  Για να γίνει βέβαια αυτό πρέπει να ψηφιστεί από αναθεωρητική Βουλή. Για το ΕΣΡ ανοιχτά έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση να περιλαμβάνει περισσότερους τεχνοκράτες γνώστες της Τεχνολογίας και μένει να δούμε αν αυτό θα συμβεί ποτέ σε μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή η θητεία των 7 (από συνολικά 9) μελών της οποίας έχει λήξει από το περασμένο Νοέμβριο.
  Καλό το “πλουραλιστικό” μοντέλο του ΕΣΡ, αλλά μάλλον δημιούργησε ένα αργόμισθο, άβουλο και αναποφάσιστο σύστημα. Άλλο ανεξάρτητη αρχή και άλλο συνονθύλευμα. Ας είναι η ενδεχόμενη ενοποίηση με την ΕΕΤΤ -που αποδεδειγμένα δουλεύει- μία από τις προτεραιότητες, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα, που προκαλούν… αναθέματα.
 • Πειρατής 1 στους 5 «καταναλωτές» συνδρομητικής TV
  Ενώ η πειρατεία είναι κλοπή και ενώ το πειρατικό τηλεοπτικό προϊόν μοιάζει αρκετά με το λαθρεμπόριο – καθώς προκαλεί ζημιές και διαφυγόντα έσοδα τόσο στις εταιρείες όσο και στο ελληνικό Δημόσιο - στην Ελλάδα το σπορ έχει μεγάλη επίδοση και αγγίζει το 20%. Το προφίλ του πειρατή είναι κατά φάση φιλοποδοσφαιρικό, καθώς η «στρογγυλή θεά» αποτελεί το βασικό διακύβευμα της παράνομης πράξης. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπηρεσίες streaming στις αθλητικές μεταδόσεις, το ποσοστό στη Βουλγαρία είναι 1% μεγαλύτερο από της Ελλάδας, στο 21%, ενώ διαμορφώνεται στο 19% στην Ισπανία και την Ιρλανδία.
  Η πειρατεία δεν είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα. Κλέβει την αξία του περιεχομένου και θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της βιομηχανίας. Μήπως τώρα που ησυχάσαμε από τις εκλογές να το βάλουμε και αυτο στις προτεραιότητες; Είναι κάτι ανάλογο με τις τροχαίες παραβάσεις που είπε ο Μηταράκης στη Βουλή. Όσο αφήνουμε τις μικρές παραβάσεις ατιμώρητες θα μεγαλώνουν…
 • Φουλ της μπάλας στην Cosmote TV!
  Στη «φωτεινή πλευρά» του φεγγαριού των αθλητικών δικαιωμάτων, η Cosmote TV, έχοντας και τον Ολυμπιακό, ανανέωσε τη συνεργασία της με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και οι «Πράσινοι» θα παίζουν μπάλα αποκλειστικά στα κανάλια Cosmote Sport, έως το 2025.
  Η συμφωνία των δύο πλευρών περιλαμβάνει όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας για το Πρωτάθλημα της Stoiximan Super League, τους εντός έδρας ευρωπαϊκούς προκριματικούς αγώνες, τους εντός και εκτός έδρας φιλικούς αγώνες, καθώς και επιλεγμένους αγώνες των Πρωταθλημάτων Υποδομής (U19, K17).
  Παράλληλα, η συνδρομητική πλατφόρμα ανανέωσε τη συνεργασία της και με τις ΠΑΕ Βόλος, Λαμία, ΟΦΗ και Παναιτωλικός για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ συμφώνησε και με τη «νεοφώτιστη» Κηφισιά για τη σεζόν 2023-2024. Έτσι, όλοι οι εντός έδρας αγώνες των ομάδων για το Πρωτάθλημα της Stoiximan Super League και οι φιλικοί αγώνες προετοιμασίας, θα προβάλλονται αποκλειστικά από τα κανάλια Cosmote Sport.
  Κατά τα άλλα το ποδοσφαιρικό πρόγραμμα της Cosmote TV, τη σεζόν 2023-24 περιλαμβάνει τις κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA (UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Conference League), μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Lega Serie A, Liga Portugal Bwin κ.α.), το κύπελλο Αγγλίας (FA Cup) κ.ά.
  Το λες και επιτυχία. Και μάλιστα μεγάλη. Χωρίς να ανοίξει μύτη, η Cosmote TV ανανέωσε όλες τις συνεργασίες και προσφέρει το κορυφαίο ποδοσφαιρικό -και όχι μόνο- περιεχόμενο. Όσο για τις διαπραγματεύσεις, εφάρμοσε την αρχή: Γιατί να διαφωνείς με έναν πρόεδρο. Είναι πολύ πιο απλό να περιμένεις να αλλάξει γνώμη…
 • Nova: Το αντίπαλο δέος
  Η Nova από την άλλη έχει ανανεώσει με Άρη, Ατρόμητο, ΠΑΣ Γιάννενα και Αστέρα Τρίπολης, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά για να ανανεώσει και το συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ.
  Επιπλέον, από πέρυσι έχει κλείσει την Premier League μέχρι το 2028, το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου καθώς και το γερμανικό. Αλλά το πιο σημαντικό για το περιεχόμενό της είναι ότι έχει κλείσει από τον περασμένο Φεβρουάριο την Euroleague για 3+2 χρόνια.
  Κερδισμένη και η Nova μετά τη “συμφωνία της Γιάλτας” (πετυχημένη ατάκα του Κουφόπουλου από τις “Τυπολογίες”), όπου τα δύο δίκτυα έμειναν εκεί που ήταν πέρσι, και δεν χρειάστηκε να ανοίξει πόλεμος τιμών. Επιπλέον, έχοντας βάλει τρίποντο στο μπάσκετ ξεκινά δυναμικά τη σεζόν.
 • Vodafone Ελλάδας: Εντυπωσιακή ανάπτυξη της Vodafone TV
  Το Vodafone TV επιβεβαίωσε τον τίτλο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου Pay TV στη χώρα, καθώς χάρη στις πρόσφατες συμφωνίες με Disney+ και Warner Bros – Discovery, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 απέκτησε περίπου 20.000 νέους συνδρομητές, που μεταφράζεται σε επταπλάσια αύξηση νέων συνδρομητών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
  Οι επιδόσεις αυτές αποτελούν επιστέγασμα του συνδυασμού κορυφαίου ψυχαγωγικού περιεχομένου για ολόκληρη την οικογένεια σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές.
  Το παπούτσι που ταιριάζει στον έναν, είναι στενό σε έναν άλλο. Δεν υπάρχει συνταγή για τη ζωή που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις, Karl Jung. Στην αρχή το μοντέλο της Vodafone -χωρίς αθλητικά- είχε ξενίσει, αλλά 200.000 συνδρομητές δεν μπορεί να κάνουν λάθος!
 • Μεγάλος πόνος, η άνιση φορολόγηση
  Πάντως όσες επιτυχίες και να καταγάγουν οι συνδρομητικοί Οργανισμοί στην Ελλάδα, ο μεγάλος τους καημός και πόνος – και λογικό είναι – είναι η διατάραξη του ανταγωνισμού με την άνιση υπέρμετρη φορολόγησή τους έναντι της μηδενικής – πλην ΦΠΑ – επιβάρυνσης των ξένων streaming πλατφορμών.
  Μόνιμη επωδός των κορυφαίων στελεχών τους είναι ότι δεν είναι δυνατόν οι συνδρομητικές πλατφόρμες στην Ελλάδα να απασχολούν δεκάδες, εκατοντάδες εργαζομένους, να καταβάλλουν ετήσια τέλη προς το Ελληνικό Δημόσιο, να έχουν επιβαρυνθεί και με τον ειδικό φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης (10%) και οι πολυεθνικές πλατφόρμες να εισπράττουν άκοπα από την Ελλάδα και να στέλνουν τα έσοδα από τις συνδρομές στην Ιρλανδία και σε άλλα ταμεία τους στο εξωτερικό έχοντας μάλιστα ευεργετηθεί από εθνική νομοθεσία με την ενίσχυση παραγωγών τους από το ΕΚΟΜΕ.
  Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί
  Ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι σαν να προσπαθείς να σβήσεις τη φλόγα κάποιου άλλου, για να κάνεις τη δική σου πιο φωτεινή. Η πραγματική επιτυχία έρχεται όταν τροφοδοτείς ο ένας τη φωτιά του άλλου, όπως γίνεται με τον υγιή ανταγωνισμό. Μήπως πρέπει να μπει και αυτό στις προτεραιότητες της κυβέρνησης; Η κάνει τζιζ”;
 • ΑΙ: Με πιο «χαλαρούς» κανόνες η Ιαπωνία
  Η Ιαπωνία κλίνει προς πιο «ήπιους» κανόνες που θα διέπουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σε σύγκριση με εκείνους που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις. Ο στόχος είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να αναπτυχθεί μια προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη που πιθανότατα θα είναι πιο κοντά στη στάση των ΗΠΑ, είπε ο αξιωματούχος.
  Του Α.Ι. το χαϊρι, θα τους φέρει χαρακίρι
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Αυξάνονται οι δαπάνες στο cloud computing
  Η IDC αποκάλυψε ότι οι δαπάνες για προϊόντα cloud computing και storage αυξήθηκαν κατά 14,9% από έτος σε έτος στο πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας στα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η ζήτηση μειώθηκε κατά 11,4%, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Η IDC εξήγησε ότι η ασυμφωνία μεταξύ εσόδων και ζήτησης οφείλεται στον πληθωρισμό και στην υψηλότερη συγκέντρωση GPU-accelerated συστημάτων, που αναπτύσσονται από τους παρόχους. Παρά την πληθωριστική πίεση στις επιχειρήσεις, η εταιρεία αναμένει ισχυρή ζήτηση για shared cloud υποδομές. Η IDC υπογράμμισε τη ζήτηση για συστήματα GPU-accelerated. Και αυτό γιατί η ανάπτυξη στην αγορά της generative τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για cloud computing που βασίζεται σε GPU σχεδιασμένες για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης.
  "Το Cloud Computing είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ψηφιακού εκδημοκρατισμού, που επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στην ίδια τεχνολογία και πόρους με τους μεγαλύτερους οργανισμούς.", Ρίτσαρντ Μπράνσον
 • «Μέτρια» καινοτομία στην Ελλάδα
  Στην κατηγορία «μέτριοι καινοτόμοι» κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard 2023 που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.
  Γενικότερα, όπως αναφέρεται, παρά τις πρόσφατες κρίσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι περιφέρειές τους συνεχίζουν να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους. Το European Innovation Scoreboard 2023 δείχνει μια ουσιαστική βελτίωση των επιδόσεων καινοτομίας των χωρών της ΕΕ, κατά περίπου 8,5% από το 2016. Οι επιδόσεις 25 χωρών βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και με βραδύτερο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, ενώ 20 κράτη σημείωσαν σημαντική άνοδο σε θέματα καινοτομίας το περασμένο έτος. Μόνο επτά παρουσίασαν πτώση. Ωστόσο, οι χώρες με λιγότερο ισχυρά συστήματα καινοτομίας, τείνουν να βελτιώνονται λιγότερο γρήγορα από τον μέσο όρο.
  "Digital innovation is about disrupting yourself before someone else does." - Gary Hamel Σκεφτείτε, έχει γίνει τόση δουλειά τα τελευταία 4 χρόνια και είμαστε ακόμα στη μέση…
 • Everything as a Service: Οι BIG 5 του Cloud!
  Σύμφωνα με την IDC, τα παγκόσμια έσοδα της αγοράς των public cloud υπηρεσιών ανήλθαν σε 545,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 22,9% σε σχέση με το 2021. Οι εφαρμογές Software as a Service (SaaS) συνέχισαν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 45% του συνόλου το 2022. Το Infrastructure as a Service (IaaS) ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εσόδων, με 21,2% του συνόλου, ενώ το Platform as a Service (PaaS) και το Software as a Service – System Infrastructure Software (SaaS – SIS) παρείχαν 17,0% και 16,7% των συνολικών εσόδων αντίστοιχα.
  Οι δαπάνες προς τους κορυφαίους παρόχους public cloud ενοποιήθηκαν περαιτέρω το 2022, με τα συνδυασμένα έσοδα των πέντε κορυφαίων παρόχων -Microsoft, Amazon Web Services, Salesforce, Google και Oracle- να κατακτούν περισσότερο από το 41% του συνόλου παγκοσμίως, με αύξηση κατά 27,3% σε ετήσια βάση. Η Microsoft παρέμεινε στην πρώτη θέση στη συνολική αγορά των public cloud υπηρεσιών, με μερίδιο 16,8% το 2022, ακολουθούμενη από την Amazon Web Services με μερίδιο 13,5%.
  "Το Cloud είναι σαν τον ηλεκτρισμό. Το χρησιμοποιείς όταν το χρειάζεσαι, πληρώνεις για ό,τι καταναλώνεις και έχεις πρόσβαση σε αυτό όπου κι αν βρίσκεσαι.", Andy Jassy
 • Smart Home: Ανάκαμψη από το 2024
  Στη μέγγενη μιας σειράς παραγόντων, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και οι αρρυθμίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, βρίσκεται η παγκόσμια αγορά “έξυπνων” οικιακών συσκευών.
  Ως αποτέλεσμα, η αγορά smart home θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά στο σύνολο της χρήσης του 2023, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται από το 2024. Οι παγκόσμιες αποστολές έξυπνων οικιακών συσκευών συνέχισαν να μειώνονται το 1ο τρίμηνο του 2023: οι πωλήσεις περιορίστηκαν κατά 5,6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 186 εκατ. μονάδες, σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC).
  Η εταιρεία ερευνών προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά “έξυπνων” οικιακών συσκευών θα παραμείνει σε στενωπό, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 1,8%, συνολικά, το 2023, καθώς η ασθενής καταναλωτική ζήτηση και η οικονομική αστάθεια συνεχίζουν να ασκούν σημαντική πίεση στην αγορά.
  Παρ’ όλο που υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, η IDC αναμένει ότι η αγορά θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2024 και θα συνεχίσει μέχρι το 2027 με τον όγκο των συσκευών να φτάνει το 1,1 δισ. τεμάχια το 2027.
  Το να έχεις ένα έξυπνο σπίτι είναι σαν να έχεις ένα προσωπικό τζίνι που εκπληρώνει κάθε σου επιθυμία, και έχει τον έλεγχο των συσκευών σου. Αρκεί να μην το παρακάνει, γιατί τις προάλλες έκανα μία… σοβαρή συζήτηση με το ψυγείο μου, για τη σημασία του παγωτού στη ζωή μου και τις επιπτώσεις στην υγεία μου. Τελικά δεν μου άνοιξε και είχε 40 βαθμούς!
 • Κβαντική μηχανική: Φοβερός ο νέος υπολογιστής της Google!
  Σε ένα τεράστιο βήμα στην εξέλιξη της κβαντικής μηχανικής προχωρά η Google, καθώς φέρεται να έχει αναπτύξει έναν κβαντικό υπολογιστή, ο οποίος εκτελεί άμεσα υπολογισμούς, που σε άλλη περίπτωση θα χρειάζονταν 47 χρόνια για να εκτελεστούν από τους καλύτερους υπερ-υπολογιστές του κόσμου. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο νέος υπολογιστής, με σημαντικά βελτιωμένο αριθμό qubit στα 70 σε σύγκριση τα 53 του προκατόχου του που δημιουργήθηκε το 2019, τον καθιστά 241 εκατομμύρια φορές πιο ισχυρό από το προηγούμενο μοντέλο. Όπως είναι γνωστό, οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν ενδεχομένως να φέρουν επανάσταση σε τομείς όπως η κλιματική επιστήμη και η ανακάλυψη φαρμάκων. Όμως, ένας πολύ σημαντικός τομέας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, είναι αυτός της εθνικής ασφάλειας, καθώς αποτελούν πρόκληση για τα σημερινά συστήματα κρυπτογράφησης
  Μιλώντας για κρυπτογράφηση, υπάρχουν δύο επίπεδα. Η κρυπτογράφηση που κάνεις για να μη δει τα αρχεία σου ο συνάδελφος, ο γιος και η γυναίκα σου και η κρυπτογράφηση που γίνεται σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας. Τι σχέση έχουν; Καμμία!
 • Ιαπωνία: Έκλεισε λιμάνι λόγω κυβερνοεπίθεσης
  Το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του, μετά από επίθεση ransomware που το εμπόδισε το λιμάνι να λάβει εμπορεύματα για δύο ημέρες.
  Η αναμενόμενη αποκατάσταση του λιμανιού της Ναγκόγια, ενός κόμβου για εξαγωγές αυτοκινήτων και «κινητήρα» της ιαπωνικής οικονομίας, θα αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τυχόν ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την επίθεση ransomware. Το περιστατικό ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, όταν το σύστημα που χειρίζεται τα εμπορευματοκιβώτια τέθηκε εκτός σύνδεσης.
  Το μήνυμά μου προς τις εταιρείες που πιστεύουν ότι δεν έχουν δεχθεί επίθεση είναι: «Δεν ψάχνετε αρκετά»!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • CBS IT: Η CBS IT διοργάνωσε, σε συνεργασία με τη Lenovo, την εκδήλωση «Lenovo Smarter Infrastructure Solutions» την Πέμπτη 29 Ιουνίου στο εστιατόριο Pinolo, στην Λευκωσία. Την έναρξη της εκδήλωσης, έκανε ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, Deputy Country Manager της CBS IT, ο οποίος ανέλυσε την τεχνογνωσία που κατέχει η εταιρεία σε εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις όπως High-Performance computing (HPC) και υποδομές Data Centers, έχοντας υλοποιήσει αντίστοιχα έργα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις που έχει υλοποιήσει η CBS IT με Lenovo εξοπλισμό στο The Cyprus Institute, στο C.A.S. Cyprus στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, στο Cyprus Cancer Research Institute (CCRI) και στην Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ). Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Κοσμάς Κίτσος, HyperConverged Sales της Lenovo και παρουσίασε νέες εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις για Data Centers, καθώς και άλλων υποδομών, προϊόντα και υπηρεσίες Lenovo.
 • Huawei: Η Huawei, παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία και τις υποδομές τηλεπικοινωνιών, φέρνει στην Ευρώπη το XtoB Roadshow. Από τον Μάϊο έως τον Σεπτέμβριο, η ευρωπαϊκή περιοδεία θα επισκεφθεί 23 χώρες και πιο συγκεκριμένα τις: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλανδία, και την Ελλάδα. Στη χώρα μας, το Roadshow XtoB, “eXtend Connectivity, eXpand Business“, πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου, στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) όπου και υποδέχτηκε πελάτες, συνεργάτες και stakeholders για ενημέρωση και παρουσιάσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των σύγχρονων λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.
 • Huawei: Η Huawei Eλλάδας έχει υλοποιήσει και στη χώρα μας «έξυπνα» πιλοτικά προγράμματα για την προστασία απειλουμένων ειδών. Στην 50ή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Huawei και η IUCN παρουσίασαν έξυπνες λύσεις για την υποστήριξη της αποτελεσματικής και δίκαιης διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αλλά και την αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας στον εντοπισμό των απειλούμενων προς εξαφάνιση ειδών και στην προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος.
 • Ericsson: Η Ericsson ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός smart κέντρου κατασκευής και τεχνολογίας στην Ταλίν της Εσθονίας. Η επένδυση, που φτάνει περίπου τα 169 εκατομμύρια δολάρια, στοχεύει να συνδυάσει όλες τις δραστηριότητες της Ericsson στην Εσθονία σε μια εγκατάσταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό το κέντρο θα περιλαμβάνει εργαστήρια δοκιμών, γραμμές παραγωγής και γραφεία, λειτουργώντας ως πλατφόρμα συνεργασίας. Στόχος είναι να συνδέσει τις δραστηριότητες Έ&Α στη Σουηδία με την κατασκευή, προωθώντας μια αρμονική ροή καινοτομίας από την ιδέα στην παραγωγή.
 • Apple: Η Αpple μειώνει τους στόχους παραγωγής για τα πολυαναμενόμενα ακουστικά μικτής πραγματικότητας Vision Pro λόγω δυσκολιών στην παραγωγή του πολύπλοκου σχεδιασμού, ανέφεραν οι Financial Times. Μετά από επτά χρόνια που χρειάστηκε για την ανάπτυξη του προϊόντος που λανσαρίστηκε ως το πιο σημαντικό μετά το iPhone, πηγές που επικαλούνται οι FT αναφέρουν ότι η εταιρεία ετοιμάζεται τώρα να κατασκευάσει λιγότερες από 400.000 συσκευές των 3.499 δολαρίων το 2024.
GY-1537-600X80-1
 • Κυβερνοασφάλεια: Δυσκολίες στη συμμόρφωση
  Δυσκολίες στη συμμόρφωσή τους με το εξελισσόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυβερνοασφάλεια, που επιβάλλει διαρκώς νέες απαιτήσεις, αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
  Για να γίνουν ευκολότερα αντιληπτές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας και των κανονισμών για την κυβερνοασφάλεια, EY και Microsoft πραγματοποίησαν μελέτη σε δείγμα επαγγελματιών κυβερνοασφάλειας από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, από διάφορους κλάδους της οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι, οκτώ στους δέκα συμφωνούν απόλυτα (27%) ή εν μέρει (53%) ότι το ρυθμιστικό τοπίο για την κυβερνοασφάλεια είναι κατακερματισμένο. Στο μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς (54%) αναφέρουν ότι ο διαχειριστικός χρόνος και τα έξοδα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς αποτελούν επιβάρυνση για την επιχείρηση.
  Όπως γνωρίζει κάθε καλός μηχανικός ασφαλείας : «Η ασφάλεια δεν είναι προϊόν, αλλά διαδικασία». Απλά, όσο αυξάνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τόσο αυξάνουν οι κίνδυνοι και βέβαια το κόστος των διαδικασιών ασφάλειας. Βρε, λες για αυτό να μου ζήτησαν χθες 160 ευρώ για δύο ξαπλώστρες στο Καβούρι; Και εγώ που νόμιζα ότι ήταν αισχροκέρδεια…
 • ESG: Βραβεύτηκαν οι 15 εταιρείες που ξεχώρισαν!
  Σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, βραβεύτηκαν οι 15 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2023, στα 100 κριτήρια ESG του CR Index και CRI Pass. Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, μετά από 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, έχει πλέον υποστηρίξει περισσότερες από 90 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από 12 διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ της χώρα μας, να ενσωματώσουν αποτελεσματικά και μετρήσιμα υπεύθυνες πρακτικές στη στρατηγική τους.
  Το ESG είναι αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής στρατηγικής που οδηγεί στην καινοτομία, ενισχύει την ανθεκτικότητα και δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία, Sharan Burrow
600x80 LTBC digital banner
 • Τα ψώνια δεν θα έρχονται δωρεάν στο σπίτι…
  Το είχαμε γράψει εδώ και καιρό όταν “‘ήταν υπό συζήτηση” Τα σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι αποφάσισαν να βάλουν φρένο στη “χασούρα” από τη δωρεάν διανομή προϊόντων. (Αλήθεια τώρα, “χασούρα¨ με τέτοιες τιμές;)
  Την αρχή κάνει ο Σκλαβενίτης, που ενημερώνει τους επισκέπτες του eMarket ότι χρεώνει 5 ευρώ για αξία καλαθιού έως 30 ευρώ και 2,5 ευρώ για αξία καλαθιού από 30 ευρώ έως 100 ευρώ. Για αγορές πάνω από 100 ευρώ δεν υπάρχει χρέωση. Πριν από αυτήν την απόφαση η υπηρεσία ήταν δωρεάν για αγορές άνω των 30 ευρώ και για μικρότερη αξία καλαθιού υπήρχε χρέωση 2-6 ευρώ, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση του καταναλωτή. Σημειώνεται ότι στο κομμάτι που αφορά τη συνεργασία του Σκλαβενίτη με την e-food έτσι κι αλλιώς δεν υποστηρίζεται παραγγελία κάτω από 30 ευρώ.
  Και επειδή ενός…κακού μύρια έπονται, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα supermarkets…
 • Skroutz Market Intelligence by Conver Group
  Το Skroutz και η Convert Group ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασία τους με το λανσάρισμα της νέας υπηρεσίας Skroutz Market Intelligence για επίσημους εισαγωγείς και διανομείς επώνυμων προϊόντων. Μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας eRetail Audit Marketplace της Convert Group, το Skroutz θέτει τα δεδομένα πωλήσεών του στη διάθεση των brands που κατασκευάζουν και εμπορεύονται τα προϊόντα που διακινεί, ανά προϊόν και ανά κατηγορία προϊόντων. Πλέον, τα 33.000 brands όλων των κατηγοριών του Skroutz αποκτούν μέσω εμπορικής συμφωνίας πολύτιμες πληροφορίες σε ημερήσια βάση και σχεδόν real-time πρόσβαση σε δεδομένα. Δεδομένα όπως τζίρο λιανικών πωλήσεων συνολικό αλλά και ανά προϊόν, δεδομένα καλαθιού και συσχέτιση προϊόντων, δεδομένα ανταγωνισμού και κατηγορίας, όρους αναζήτησης καταναλωτών ανά κατηγορία και κωδικό, δεδομένα πλοήγησης καταναλωτών αλλά και απόδοσης ενεργειών marketing, όπως τα skroutz ads, πάντα μέσα στα πλαίσια της νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.
  Ψάχνονται πάντα στο Skroutz, αλλά δεν μπορείς να θεραπεύεις τα μεγάλα λάθη και τις μεγάλες αρρώστειες με ασπιρίνες…
 • Πρόστιμο 55.000 ευρώ σε eshop
  Διοικητικό πρόστιμο 55.000 ευρώ για παραβάσεις διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, επιβάλλει στην επιχείρηση Sefivo Store το υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν καταγγελιών καταναλωτών.
  Σημειώνεται ότι η επιχείρηση διατηρούσε το ηλεκτρονικό κατάστημα sefivo.store με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρονικών ειδών. Ειδικότερα, οι παραβάσεις αφορούσαν σε: Μη παράδοση των προϊόντων που αγόρασαν οι καταναλωτές και μη επιστροφή των καταβληθέντων ποσών στους καταναλωτές μετά την ακύρωση της σύμβασης και παροχή εσφαλμένων πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τον χρόνο παράδοσης των προϊόντων.Η επιχείρηση, κατά παράβαση των διατάξεων για τις αγορές από απόσταση, καλούσε τους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα τα οποία εμφανιζόντουσαν ως διαθέσιμα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να τα παραδώσει.
  Με τα e-shops ισχύει ότι και με τους ταξιτζήδες. Οι λίγοι κακοί επαγγελματίες, φταίνε για το κακό όνομα όλων.
 • GRECA: Ο GRECA ενημερώνει ότι οι τακτικές θερινές εκπτώσεις ξεκινούν από σήμερα, μέχρι το τέλος του Αυγούστου, όπως αναφέρει σχετικά το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ειδικότερα για φέτος αναμένεται να ξεκινήσουν την Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα έχουν διάρκεια περίπου δύο μηνών με προβλεπόμενη λήξη την Πέμπτη 31/8. Long hot summer!
 • Mediacube: Η Mediacube επιλέχθηκε από τα πολυκαταστήματα Attica με σκοπό την ανάπτυξη online στρατηγικής, εστιασμένης στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και των πωλήσεων, τόσο για το διαδικτυακό κατάστημα atticadps.gr, όσο και για τα φυσικά καταστήματα της εταιρείας. H online προώθηση των πολυκαταστημάτων Αttica ενισχύεται με ένα ολοκληρωμένο έργο SEO, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του website στην κορυφή των σχετικών με το αντικείμενο αναζητήσεων.
 • Ant Group: Πρόστιμο 7,12 δισ. γούαν (984 εκατομμύρια δολάρια) επέβαλαν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές στην Ant Group, του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα, σύμφωνα με δήλωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμα στην Ant Group και στις θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένης και της κατάσχεσης παράνομων εσόδων, για παραβιάσεις νόμων και κανονισμών σε τομείς όπως η οικονομική προστασία των καταναλωτών, οι επιχειρήσεις πληρωμών και διακανονισμού και η υποχρέωση καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Twitter: Πανικός μετά την εμφάνιση της πλατφόρμας Threads
  Με μήνυση απειλεί την Meta η Twitter, μετά την εμφάνιση της νέας πλατφόρμας Threads, ανέφερε την Πέμπτη το Semafor, μεταδίδοντας πως σχετική επιστολή απέστειλε στον CEO της μητρικής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο νομικός σύμβουλος του Twitter, Alex Spiro.
  Ήδη το Threads, το οποίο έκανε ντεμπούτο την Τετάρτη, έχει καταγράψει πάνω από 70 εκατ. εγγραφές. Σύμφωνα με την επιστολή, το Twitter σκοπεύει «να επιβάλει με αυστηρότητα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του και απαιτεί από τη Meta να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε εμπορικά μυστικά του Twitter ή άλλες άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες». Ο Spiro κατηγόρησε τη Meta ότι προσέλαβε πρώην υπαλλήλους του Twitter οι οποίοι είχαν και συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στα εμπορικά μυστικά του Twitter και σε άλλες άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες».
  Έτσι είναι κ. Spiro μου. Τα καλά στελέχη είναι σαν την υγεία. Όταν τα χάσεις καταλαβαίνεις τι έχασες… Όσον αφορά τον ανταγωνισμό “ο δάσκαλος που εδίδασκε” Έλον Μασκ έχει πει: "Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι μια ζούγκλα και μόνο οι ισχυρότεροι επιβιώνουν. Αλλά η δύναμη δεν είναι μόνο σωματική, είναι ψυχική, στρατηγική και προσαρμοστική." Τώρα μη με ρωτήσετε τι κάνει απ’ όλα αυτά γιατί δεν θέλετε να ακούσετε την απάντηση…
 • Πέφτει η επισκεψιμότητα του ChatGPT
  Το ChatGPT, το εξαιρετικά δημοφιλές chatbot AI που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, είδε τη μηνιαία επισκεψιμότητα και τους μοναδικούς επισκέπτες στον ιστότοπο του να μειώνονται για πρώτη φορά τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Similarweb.
  Η παγκόσμια επισκεψιμότητα στον ιστότοπο του ChatGPT μειώθηκε κατά 9,7% από τον Ιούνιο στον Μάιο, ενώ οι μοναδικοί επισκέπτες μειώθηκαν κατά 5,7%. Ο χρόνος που πέρασαν οι επισκέπτες στον ιστότοπο μειώθηκε επίσης κατά 8,5%. Η μείωση της επισκεψιμότητας είναι σημάδι της εξάντλησης της καινοτομίας του chatbot, δήλωσε ο Senior Insights Manager του Similarweb, David Carr.
  Μην ανησυχείτε. Θα επιστρέψει δριμύτερο. Απλά, κατέβασαν λίγο τους τόνους μετά την αμφισβήτηση και την προφανή ανάγκη για έλεγχο. Όσο λιγότερο επικίνδυνο το θεωρείς, τόσο λιγότερο θέλεις να το περιορίσεις.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Νέα CEO στην Microsoft η Γιάννα Ανδρονοπούλου
  Νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, η Γιάννα Ανδρονοπούλου. Η ανάληψη των καθηκόντων της, με ισχύ από 3 Ιουλίου 2023, σηματοδοτεί επίσης και την έναρξη του οικονομικού έτους 2024 για την εταιρεία. Στο νέο της ρόλο, θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού ιδιωτικού δημόσιου τομέα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, μέσω της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και των ευκαιριών που συνδέονται με την άφιξη των Microsoft data centers στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοβουλίας GRforGrowth. Κατείχε διαφορετικούς ρόλους στις Πωλήσεις, το Product Management και το Technical Delivery για εταιρείες όπως η Huawei, η Ericsson και η Intracom.
  Συγχαρητήρια στη Microsoft για την επιλογή. Όχι γιατί είναι γυναίκα -αυτό θα πρέπει κάποτε να πάψει να μας κάνει εντύπωση- αλλά γιατί είναι η Γιάννα Ανδρονοπούλου!
 • Τρίτη θητεία για την Γιώτα Παπαρίδου
  Την Τετάρτη 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε ο απολογισμός της διετίας 2021 – 2023, σημειώνοντας τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με φορείς της Πολιτείας και της αγοράς, αλλά και την αναβάθμιση του θεσμικού του ρόλου και του συνολικού αποτυπώματος του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, τόσο για την ελληνική κοινωνία όσο και την εθνική οικονομία. Την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου τίμησε με την παρουσία του ο νέος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου. Τέλος, ακολούθησε η διαδικασία των εκλογών για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εξελεγκτική Επιτροπή και την Πειθαρχική Επιτροπή του Συνδέσμου, για τη διετία 2023 – 2025. Πρόεδρος ΔΣ, για τρίτη διαδοχική θητεία, εξελέγη η Γιώτα Παπαρίδου.
  Η εκλογή της Γιώτας ήταν αναμενόμενη. Και είναι τυχερός ο ΣΕΠΕ που την έχει στο τιμόνι του. Η εμπνευσμένη ηγεσία είναι σημαντική, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Respect!
 • Χαμηλότερες αμοιβές για τις γυναίκες
  Χαμηλότερες αμοιβές λαμβάνουν οι εργαζόμενες γυναίκες την Ελλάδα, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης, ενώ αντιμετωπίζουν πληθώρα στερεοτύπων, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, για τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις που παρουσιάστηκε στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.
  Συγκεκριμένα ο μέσος μικτός μισθός πλήρους απασχόλησης για τις γυναίκες είναι 1115 ευρώ, δηλαδή 13 % χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μισθό των ανδρών (1284 ευρώ), οι μισές επιχειρήσεις (53 %) έχουν μηδενική ή πολύ περιορισμένη (έως 15 %) συμμετοχή γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο ενώ μία στις δέκα επιχειρήσεις (11 %) δεν εμπιστεύεται γυναίκα επικεφαλής σε καμία διεύθυνση ή τμήμα της επιχείρησης.
  Πιστεύω, ότι τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών είναι η ημιτελής υπόθεση του 21ου αιώνα, Χίλαρι Κλίντον
 • Στην Edenred ο Γιάννης Ιατρίδης
  Ο Γιάννης Ιατρίδης, από την Mobility (Xiaomi) Product Marketing Manager της Info Quest Technologies, αναλαμβάνει τη θέση του Marketing & CX Director στην Edenred Greece.
 • Apple: Ψάχνει για Head of Enterprise στην Ελλάδα:
  Head of Enterprise για την ελληνική αγορά αναζητά η Apple, σύμφωνα με σχετική αγγελία που έχει δημοσιεύσει στο Linkedin. Όπως αναφέρεται, «με έδρα την Αθήνα και με αναφορά στον Country manager για Ελλάδα-Κύπρο, αυτή η θέση είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και την ανάπτυξη της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας B2B στις 2 χώρες.» Όσοι υποψήφιοι…προσέλθετε!
 • Disney: Αναβάθμιση του Γιάννη Ηλιόπουλου
  Όπως γνωστοποιήθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Γιάννης Ηλιόπουλος, από General Manager Greece & Israel της Disney, «αναβαθμίζεται» σε Country Manager Greece, Israel & MENA.
 • Στην Intrakat o Αχιλλέας Χεκίμογλου
  Ο Αχιλλέας Χεκίμογλου, μέχρι τώρα Corporate Affairs & Media Relations της Vodafone στην Ελλάδα, αναλαμβάνει καθήκοντα Media Relations Manager της Intrakat - όπου Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας είναι ο Γιώργος Τσαπρούνης. Με τη νέα μεταγραφή το τμήμα Επικοινωνίας της Intrakat ισχυροποιείται ιδιαίτερα, αλλά πως αλλιώς να προλάβεις.
 • Ελλείψεις προσωπικού: Αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων
  Καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο της Πληροφορικής αποτελεί σημαντική πρόκληση. Ο όμιλος ManpowerGroup παρέχει έναν πλήρη οδηγό για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, με τίτλο «The IT Facelift for Digital Transformation».
  Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό σήμερα είναι η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων. Όσο αποτελεσματικές και αν είναι οι νέες τεχνολογίες, μένει να σχεδιαστούν, να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν από ειδικούς – και αυτοί βρίσκονται σε έλλειψη. Τα ερευνητικά δεδομένα του ομίλου ManpowerGroup αποτυπώνουν με σαφήνεια τις προκλήσεις της έλλειψης ταλέντων. Η ManpowerGroup Ελλάδας αντιμετωπίζει την πρόκληση της έλλειψης εξειδίκευσης δημιουργώντας τις Tech Academies, μια σειρά από προγράμματα μετεκπαιδεύσεων σχεδιασμένα για να παρέχουν γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας σε απόφοιτους STEM.
 • Μητσοτάκης: 100.000 νέα στελέχη στον κλάδο της Τεχνολογίας
  Σημαντικές αναφορές που αφορούν τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συμπεριέλαβε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Όπως είπε, σύντομα θα ξεκινήσει ένα εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 100.000 υποψηφίων για εργασία στους κλάδους της τεχνολογίας. Είναι κάτι το οποίο μας το ζητά επιτακτικά η αγορά. Μπορεί να αφορά αποφοίτους, παραδείγματος χάρη, των πολυτεχνικών μας σχολών, όπως φυσικούς, χημικούς, μαθηματικούς που ενδεχομένως θα σκέφτονταν να διδάξουν στο δημόσιο σχολείο. Αλλά τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν έναν τελείως διαφορετικό δρόμο στην καριέρα τους, καθώς ήδη έχουν τις βασικές γνώσεις ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν την απαραίτητη πιστοποίηση για να δουλέψουν στον κλάδο της τεχνολογίας.
 • «Δεν υπάρχει πίεση από την πλευρά μας. Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή για την Κωτσόβολος θα ακυρώσουμε την πώληση. Θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι αν την κρατούσαμε.»
  Alex Baldock, CEO, Curry’s
 • «Στόχος μας είναι, τα παιδιά μας να λειτουργούν λιγότερο σαν σκληροί δίσκοι και περισσότερο σαν επεξεργαστές. Αυτό σημαίνει, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, όπως η συνεργασία μεταξύ τους, περισσότερη κριτική σκέψη, καλύτερη επικοινωνία, δημιουργικότητα.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Παιδείας

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το Chat GPT, έχει επισημάνει αρκετές φορές τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, η εταιρεία σχηματίζει μια
ειδική ομάδα για τη διαχείριση των κινδύνων της υπερ-ευφυούς ΑΙ, δηλαδή ενός υποθετικού μοντέλου που είναι πιο έξυπνο ακόμη και από τον πιο ταλαντούχο άνθρωπο και υπερέχει σε πολλούς τομείς.
Η OpenAI πιστεύει ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να φτάσει πριν από το τέλος της δεκαετίας, γι’ αυτό αποφάσισε να λάβει μέτρα.
«Η υπερ-νοημοσύνη θα είναι η πιο επιδραστική τεχνολογία που έχει εφεύρει ποτέ η ανθρωπότητα και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να λύσουμε πολλά από τα πιο σημαντικά προβλήματα του κόσμου», αναφέρεται σε σχετική δήλωση.
«Αλλά η τεράστια δύναμή της θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ επικίνδυνη. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποδυνάμωση της ανθρωπότητας ή ακόμα και στην εξαφάνιση του ανθρώπου».
Η νέα ομάδα θα καθοδηγείται από τους επιστήμονες της OpenAI Ilya Sutskever και Jan Leike, τη στιγμή που η εταιρεία δήλωσε ότι θα αφιερώσει το 20% της τρέχουσας ασφαλούς υπολογιστικής ισχύος της στην πρωτοβουλία, με στόχο την ανάπτυξη ενός ερευνητή αυτοματοποιημένης ευθυγράμμισης. Ένα τέτοιο σύστημα θα βοηθούσε θεωρητικά την OpenAI να διασφαλίσει ότι μια υπερ-νοημοσύνη είναι ασφαλής για χρήση και ευθυγραμμισμένη με τις ανθρώπινες αξίες. Αχ βρε Isaak Asimov, φωτιές που άναψες…
cl8-sept-2019-600x80
Τα νέα foldables της Samsung γνωρίζαμε ότι θα παρουσιαστούν στο τέλος Ιουλίου, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στη Σεούλ.
Τώρα όμως ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση, ώστε να «κλειδώσει» η
26η Ιουλίου ως η προγραμματισμένη ημερομηνία για το Unpacked.
Πιο αναλυτικά, το event θα ξεκινήσει στις 7 π.μ., όπως αναφέρει η Samsung. Όταν η εταιρεία άρχισε για πρώτη φορά το teasing για το Unpacked τον περασμένο μήνα, υποσχέθηκε ότι η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την τελευταία γενιά αναδιπλούμενων συσκευών της. Με άλλα λόγια, αυτό που περιμένουμε είναι τα νέα Galaxy Z Fold και Galaxy Z Flip.
Οι διαρροές πριν από την κυκλοφορία είναι ήδη πολλές, με αποτέλεσμα να έχουμε μια σφαιρική εικόνα για το τι έχει προγραμματίσει η Samsung για αυτές τις συσκευές.
Στην περίπτωση του Galaxy Z Fold, όλα τα σημάδια δείχνουν έναν εκλεπτυσμένο μηχανισμό, που επιτρέπει στο Z Fold 5 να γίνεται flat όταν κλείνει, ενώ η πιο σημαντική αλλαγή με το Z Flip 5 φαίνεται να είναι μια μεγαλύτερη μπροστινή εξωτερική οθόνη.
Στο Unpacked του Ιουλίου πέραν των νεών foldables, η Samsung δεν αποκλείεται να μας παρουσιάσει επίσης τα Galaxy Tab S9, Tab S9+, Tab S9 Ultra, καθώς επίσης και τα Watch6 και Watch6 Classic/Pro.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο Samsung.com/gr, στο Samsung Newsroom και στο κανάλι της Samsung στο YouTube στις 14:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Τα νέα smartphones της Apple, τα iPhone 15, βρίσκονται καθοδόν.
Τώρα μια νέα φήμη έρχεται από την Κίνα, η οποία επικαλείται πηγές από το εργοστάσιο κατασκευής, και αναφέρει ότι τα iPhone 15 θα έρθουν με σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη μπαταρία. Οι αλλαγές φαίνεται πως θα επηρεάσουν και τα 4 μοντέλα.
Οι φήμες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το iPhone 15 θα διαθέτει μια μπαταρία των 3,877 mAh, το iPhone 15 Plus των 4,912 mAh, το iPhone 15 Pro έρχεται με μπαταρία 3,650 mAh και το iPhone 15 Pro Max με 4,852 mAh.
Για λόγους σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι το iPhone 14 διαθέτει 3,279 mAh, το iPhone 14 Plus 4,323 mAh, το iPhone 14 Pro 3,200 mAh και το iPhone 14 Pro Max έχει μπαταρία 4,323 mAh όπως και το Plus.
Αν οι φήμες επαληθευτούν, θα είναι η πρώτη φορά που οποιοδήποτε iPhone θα φτάσει τόσο κοντά στα 5.000 mAh και αν λάβουμε υπόψη τα διαβόητα βελτιστοποιημένα τσιπ της Apple, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα πρέπει να είναι εξαιρετική.
Σύμφωνα με μια προηγούμενη φήμη, το φετινό iPhone θα είναι ελαφρώς παχύτερο από τους προκατόχους του και αυτό είναι απολύτως λογικό αν οι συσκευές «φιλοξενούν» μεγαλύτερες μπαταρίες.
facebook twitter youtube instagram linkedin