weekly D 21-1-22 sent

5G Ultra: έρχεται το πραγματικό 5G

Άνεμος αλλαγής φυσάει στο Vodafone Group, αφού η νέα CEO του ομίλου, Della Valle, έστειλε άμεσα το μήνυμα για την εκκίνηση ενός εκ βάθρων σχεδίου ανάκαμψης, που σκοπό έχει να επαναφέρει την εταιρεία στο δρόμο της ισχυρής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.
Όπως είχε δηλώσει περίπου ένα μήνα πριν, το προηγούμενο χρονικό διάστημα η απόδοσή της εταιρείας έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών στις μεγαλύτερες αγορές δεν ήταν αρκετά καλή, και σκοπός της είναι να αναλάβει δράση, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών της.
Η πρώτη δυναμική της κίνηση, κάθε άλλο παρά ήπια παρέμβαση μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού αφορά δομική αλλαγής στη ραχοκοκαλιά του δικτύου κινητής της Vodafone στη Βρετανία. Πρόκειται για τον μετασχηματισμό του δικτύου σε 5G standalone.
H σκληρή αλήθεια πίσω από τα δίκτυα 5G, είναι ότι μόλις 40 από τους 200 παρόχους που έχουν λανσάρει το 5G, έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτόνομου δικτύου 5G, χωρίς να βασίζονται στις παλαιότερες υποδομές 4G.
Ο λόγος είναι ότι σε αρκετές αγορές οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι απέχουν ακόμη από το να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του 4G, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση για 5G, δεδομένης της μικρής διείσδυσής του σε χρήσεις και εφαρμογές.
Συνεπώς, αρκετοί χαρακτηρίζουν τουλάχιστον αντιοικονομική την επένδυση για πλήρη αντικατάσταση του 4G, από αυτόνομα δίκτυα 5G. Όμως, το μειονέκτημα του μη αυτόνομου 5G, είναι ότι δεν είναι εφικτό να προσφέρει ορισμένες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένα καθαρό, 5G standalone.
Για παράδειγμα, η έκδοση που βασίζεται στις υποδομές 4G, δεν επιτρέπει τη χαμηλή καθυστέρηση (latency) που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του 5G.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι απαιτεί υψηλότερο επίπεδο ενέργειας για τη λειτουργία του, καθώς η χρήση δύο διαφορετικών μορφών κυψελοειδούς τεχνολογίας αυξάνει εκθετικά την κατανάλωση ενέργειας.
Έτσι, η Della Valle, πήρε τη γενναία απόφαση να αψηφήσει το κόστος και να κάνει το βήμα προς το αυτόνομο 5G. Ο μετασχηματισμός ξεκίνησε ήδη, και σύμφωνα με τη διοίκηση της Vodafone, οι συνδρομητές με συμβατό smartphone θα απολαμβάνουν αυτόματα το 5G Ultra, όπως το ονομάζει, χωρίς επιπλέον κόστος.
Φυσικά, αρχής γενομένης από τη Βρετανία, ο όμιλος θα δρομολογήσει την εξέλιξη του δικτύου της και σε άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, και κάτι μας λέει ότι η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη γραμμή.

Ιμαλάια, το νέο σύνορο

Για όσους δεν το πήρατε χαμπάρι, στην αρχή του μήνα που διανύουμε, η Ινδία πήρε τα ηνία από την Κίνα, ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Αυτή η -συμβολική- αλλαγή συμπίπτει και με μία σημαντική εξέλιξη, η οποία είναι η σταδιακή μεταφορά των παραγωγικών μονάδων αμερικανικών συμφερόντων εταιρειών τεχνολογίας, από την Κίνα στην Ινδία.
Η προσπάθεια των ΗΠΑ να μεταφέρει την παραγωγή της εκτός Κίνας, σηματοδοτείται από την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, Joe Biden. Μία επίσκεψη που έθεσε τα θεμέλια για τη γιγαντιαία συνεργασία και την προσπάθεια απεξάρτησης της παγκόσμιας παραγωγής από την Κίνα.
Επίσης, κομμάτι του παζλ των εξελίξεων είναι σίγουρα και η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Biden με τον Κινέζο ομόλογό του, Xí Jinping, οι οποίοι συμφώνησαν σε ένα mini moratorium της αντιπαράθεσης, προφανώς στο πλαίσιο ανάγκης των ΗΠΑ να κερδίσουν χρόνο για την ομαλή μετάβαση, και της Κίνας για την άμβλυνση της πολιτικής αμφισβήτησης, με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ταϊβάν.
Πρώτος στόχος των ΗΠΑ, είναι να περάσουν οι βιομηχανίες ημιαγωγών, τα Ιμαλάια προς το νότο. Η Micron Technology ανακοίνωσε πως προχωρά σε επένδυση άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, η οποία, μαζί με πρόσθετη οικονομική υποστήριξη από την ινδική κεντρική κυβέρνηση και την τοπική κυβέρνηση του Γκουτζαράτ, θα φτάσει στο ύψος των 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ταυτόχρονα η US Applied Materials, ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός νέου κέντρου για ημιαγωγούς στην Ινδία, ενώ η Lam Research, μία άλλη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών, ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για 60.000 Ινδούς μηχανικούς, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την νέα πραγματικότητα στην παραγωγή ημιαγωγών.
Νέες ισορροπίες έρχονται λοιπόν, και σύντομα θα έχουμε ακόμη περισσότερες εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, because… it’s the economy, stupid.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Habemus Resultatum: Και τώρα δουλειά!
  Επιτέλους, άσπρος καπνός από τις κάλπες γεγονός που σημαίνει ότι, έχουμε κυβέρνηση και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Όλοι δείχνουν να πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πλέον ο καταλύτης, που θα επιταχύνει τις εξελίξεις στην οικονομία, την καθημερινότητα και όχι μόνο.
  Αν και ακόμη και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση είδαμε ότι το κράτος λειτούργησε ικανοποιητικά, είναι άλλο πράγμα να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και δη με ορίζοντα τετραετίας.
  Δουλειές που είναι σε εκκρεμότητα, όπως η συνέχεια του gov.gr, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι μεγάλες επενδύσεις, αλλά και η παράταση του Σύζευξις ΙΙ, θα προχωρήσουν άμεσα.
  Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας είναι πολλές και δύσκολες. Είναι αδήριτη ανάγκη να κάνουμε σήμερα, αυτό που οι άλλοι θα κάνουν αύριο, για να ανέβουμε στη σκάλα του DESI, αλλά και στη σκάλα της ανταγωνιστικότητας του IMD.
  Η φημολογούμενη επιλογή του Δημήτρη Παπαστεργίου, ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, γιατί αποδεδειγμένα είναι άνθρωπος των έργων. Και η αγορά θέλει να δει έργα, και μία τετραετία ακόμα καλύτερη από την πρώτη. Το ταλέντο δεν είναι σπάνιο. Αυτοί που το εκμεταλλεύονται είναι σπάνιοι.
  Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Οι καλές ιδέες και η έμπνευση υπάρχουν, αλλά πρέπει να σε βρουν να δουλεύεις. Πάμε δυνατά!
 • Ο Δημήτρης Παπαστεργίου Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής;
  Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγιναν γνωστά και τα πιθανά ονόματα των υπουργών. Έτσι, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.
  Ίσως να μην έφτανε ένα ολόκληρο Weekly για να παρουσιάσουμε το συνολικό έργο του Δημήτρη Παπαστεργίου, στο δήμο και την ΚΕΔΕ.
  Με δεδομένο ότι ισχύουν τα σενάρια, διαδέχεται τον πλέον επιτυχημένο υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, αλλά είναι ένας από τους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να τα καταφέρει. Η στήλη του εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία.
  Και θάρρος βεβαίως - βεβαίως, γιατί όπως έχει πει και ο Peter Drucker “Στην ιστορία κάθε επιτυχίας, θα βρεις κάποιον που πήρε μια θαρραλέα απόφαση.”
 • Η Cosmote ντύνεται στα Magenta
  Το καλοκαίρι κάποιοι δεν θα κάνουν διακοπές. Ο λόγος για όσους έχουν αναλάβει την αλλαγή του branding, αφού είναι θέμα χρόνου να δούμε το “Τ” της Deutsche Telekom να κάνει δυναμικά την εμφάνισή του, και να διευρύνει διαρκώς την παρουσία του.
  Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, με θυγατρική της Deutsche Telekom που δεν χρησιμοποιεί το “Τ” δεδομένου ότι το brand της Cosmote είναι πολύ ισχυρό. Ωστόσο, σε ένα κόσμο και κυρίως σε μία αγορά που όλα αλλάζουν ήρθε η ώρα το πράσινο να δώσει τη θέση του στο magenta, που είναι άλλωστε και το χρώμα της τεχνολογίας!
  Τελικά, όσοι ασχολούνται με το branding και τις ταμπέλες των καταστημάτων δεν θα πάψουν να έχουν δουλειά. Μόλις τελείωσαν με τη Wind και τη Nova, θα πιάσουν δουλειά με την Cosmote.
 • ΟΤΕ: Πιστός στη βιώσιμη ανάπτυξη
  Για 18η χρονιά ο Όμιλος ΟΤΕ αποτυπώνει στον απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης τις δράσεις και τις επιδόσεις του για έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Ο Ενιαίος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022 περιλαμβάνει χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά στοιχεία και καταγράφει τη στρατηγική, τις δράσεις και τα αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).
  Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Ενιαίο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου για το 2022, περισσότερα από 730.000 τεμάχια συσκευών συγκεντρώθηκαν για ανακατασκευή ή ανακύκλωση, ενώ πέτυχε και την υπεύθυνη διαχείριση του 100% των ICT αποβλήτων του, ενισχύοντας το θετικό περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
  Στο φετινό απολογισμό παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι δράσεις και επιδόσεις του Ομίλου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με τις τέσσερις στρατηγικές προτεραιότητες: την κλιματική ουδετερότητα, την κυκλική οικονομία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, τη συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, και την ψηφιακή κοινωνία για όλους. Οι στρατηγικές προτεραιότητες είναι πλήρως εναρμονισμένες με εκείνες του Ομίλου της Deutsche Telekom.
  Η αειφόρος ανάπτυξη είναι ο δρόμος προς το μέλλον που θέλουμε για όλους. H βιωσιμότητα -που δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα- δεν είναι η εύρεση νέων λύσεων, αλλά η αλλαγή των παλιών συνηθειών.
 • Payzy: Ανέπαφες συναλλαγές από το smartwatch!
  Ανέπαφες συναλλαγές απευθείας από Garmin smartwatches, εύκολα, γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια, παρέχει η mobile εφαρμογή payzy by COSMOTE, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των χρηστών της.
  Οι χρήστες του payzy που διαθέτουν Garmin smartwatch, συμβατό με την υπηρεσία Garmin Pay, μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους ή τη γυμναστική τους ακόμα πιο ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να έχουν το κινητό ή το πορτοφόλι τους μαζί.
  Φορώντας απλά το ρολόι τους, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τους τις συναλλαγές ανέπαφα, με μία μόνο κίνηση του καρπού τους, πάνω από το POS.
  Η διαδικασία για να προσθέσουν την payzy κάρτα στο smartwatch τους είναι πολύ απλή: μπαίνουν από το κινητό τους στην εφαρμογή “Garmin Connect Mobile”, προσθέτουν την payzy κάρτα τους στο Garmin Pay ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, και στη συνέχεια ολοκληρώνουν τη διαδικασία.
  Η Cosmote, payzy στα δάχτυλα τις ανέπαφες συναλλαγές!
 • Vodafone: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες @ Generation Next!
  Ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone ολοκληρώθηκε, με μεγάλη συμμετοχή από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
  Για άλλη μια χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν καινοτόμες κατασκευές αλλά και να περιηγηθούν στον κόσμο του STEM.
  Την πρώτη θέση απέσπασε η ομάδα “Ιπτάμενοι Πυροσβέστες”, από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, η οποία σχεδίασε ένα Fire Detecting Airplane και κέρδισε ένα τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο, για να συνεχίσει να εξερευνά τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι μαθητές Νικόλαος Ευστρατίου και Ευάγγελος Ιορδάνου με υπεύθυνο καθηγητή τον Παναγιώτη Μανιάτη, προβληματισμένοι από τις συχνές δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, πρότειναν ως λύση τη δημιουργία ενός σμήνους μικρών ηλεκτρικών αυτόνομων αεροσκαφών.
  Έτσι κατασκεύασαν το Fire Detecting Airplane με σκοπό να εντοπίζονται έγκαιρα οι εστίες φωτιάς και να ενημερώνεται άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω SMS που αναγράφει τις ακριβείς συντεταγμένες.
  Δημιουργικότητα είναι να σκέφτεσαι καινούργια πράγματα. Καινοτομία είναι να κάνεις καινούργια πράγματα - Theodore Levitt, Αμερικανός οικονομολόγος
 • Wow Vodafone: Τα πάντα όλα! Εκπτώσεις, Δόσεις & Εκπαίδευση
  Το φετινό καλοκαίρι ξεκινά με μοναδικές προσφορές έως -20% σε όλα τα smartphones από όλα τα δημοφιλή brands κατασκευαστών, ώστε όλοι να απολαύσουν αξέχαστες διακοπές με απεριόριστες δυνατότητες και να επωφεληθούν από τους ευέλικτους τρόπους πληρωμής με ή χωρίς κάρτα, μέσω της υπηρεσίας Vodafone Flex. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τα καταστήματα Vodafone αλλά και το Vodafone eShop όλοι μπορούν να ανακαλύψουν έως και τις 9/7, και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, σύγχρονα smartphones σε προσφορές έως -20% και να τα αποκτήσουν με έως και 24 άτοκες δόσεις χωρίς κάρτα μέσω του Vodafone λογαριασμού κινητής, ή με έως 36 έντοκες δόσεις μέσω χρηματοδότησης, χωρίς κάρτα με ανταγωνιστικό επιτόκιο 9,8%.
  Με την απόκτηση κάθε νέου smartphone, οι πελάτες της Vodafone μπορούν να επισκεφτούν ένα κατάστημα Vodafone, όπου οι ειδικοί της ομάδας Ready θα τους παρουσιάσουν τις δυνατότητες της νέας συσκευής.
  Οι εκπτώσεις είναι η γέφυρα ανάμεσα στην επιθυμία του πελάτη και στην αγορά. Είναι επένδυση στην ικανοποίηση και την αφοσίωση των πελατών! Αν μάλιστα συνοδεύονται και με τέτοιες δόσεις, τότε απλά θες να ενδώσεις!
 • Vodafone: Το «5G Ultra» είναι εδώ (για το αγγλικό κοινό)!
  Η Vodafone, σε ανακοίνωση της, αναφέρει πως είναι η πρώτη εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία που προσφέρει στους πελάτες της συνδεσιμότητα 5G Standalone. Η εταιρεία χαρακτηρίζει την υπηρεσία ως «5G Ultra», τονίζοντας πως αποτελεί ένα πλήρως αναβαθμισμένο δίκτυο 5G. Όπως αναφέρει, η υπάρχουσα υπηρεσία που προσφέρεται από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες βασίζεται εν μέρει στην τεχνολογία 4G (γι’ αυτό είναι γνωστή ως 5G Non-standalone).
  «Το 5G Standalone της Vodafone έχει κάθε στοιχείο πλήρως αναβαθμισμένο» και με στόχευση στο μέλλον.
  Η υπηρεσία θα προσθέσει αυτόνομη συνδεσιμότητα 5G μέσω των δικτύων που χρησιμοποιούν ήδη οι πελάτες της, «παρέχοντας μια ακόμη πιο αξιόπιστη εμπειρία». Το δίκτυο της θα εναλλάσσεται μεταξύ 4G, 5G και 5G Ultra, «για να προσφέρει στους πελάτες την πιο αξιόπιστη διαθέσιμη εμπειρία συνδεσιμότητας».
  Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι το 5G SA δίκτυο της Vodafone χρησιμοποιήθηκε - σε συνεργασία με το ΙΤΝ για τη live μετάδοση της στέψης στις 6 Μαΐου.
  Άντε και στα δικά μας! Για την έλευση της τεχνολογίας μιλάμε, όχι για τη στέψη…
 • Η Vodafone αναζητά επιλογές στην Ισπανία:
  Το Vodafone Group προσέλαβε μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για να αξιολογήσει τις στρατηγικές επιλογές για τη μονάδα της στην Ισπανία, όπως ανέφερε η εφημερίδα Expansion, καθώς συνεχίζονται οι φήμες στα μέσα ενημέρωσης για το μέλλον της θυγατρικής.
  Το δημοσίευμα επικαλείται διάφορες πηγές που ισχυρίζονται ότι η Morgan Stanley και άλλοι σύμβουλοι εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές. Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο, η Vodafone σημείωσε ότι μια «στρατηγική αναθεώρηση» των δραστηριοτήτων της στην Ισπανία αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου δράσης με πολλές όψεις, για να προωθήσει την ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές αγορές.
  Μερικές φορές ένα βήμα πίσω, είναι απλά για να πάρεις φόρα…
 • Nova: Κάνει τη βιωσιμότητα πράξη
  Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πραγματοποίησε εθελοντική δράση καθαρισμού του Υμηττού, την Πέμπτη 08/06.
  Ο καθαρισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Zero Plastic Υμηττός” του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), και στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας της Nova με την Aegean Rebreath. Οι τρεις εθελοντικές ομάδες συλλέξανε και απομακρύνανε εκατοντάδες λίτρα πλαστικού και σκουπιδιών, συμβάλλοντας σε ένα καθαρότερο περιβάλλον και στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του βουνού. Η πολυπληθής εθελοντική ομάδας συμμετείχε στην πρωτοβουλία με πίστη στη φιλοσοφία της Nova, που θέτει τη βιωσιμότητα στην κορυφή των προτεραιοτήτων της.
  Αγαπητές μελλοντικές γενιές: Δεχτείτε, παρακαλώ, τη συγνώμη μας. Είχαμε γίνει τύφλα από το πετρέλαιο και το πλαστικό. Κουρτ Βόνεγκατ, Αμερικανός συγγραφέας
 • BEREC: Συνεδρίαση της Ολομέλειας με θέματα που “καίνε”!
  Το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications, BEREC) πραγματοποίησε στις 8 και 9 Ιουνίου, την 55η Συνεδρίαση της Ολομέλειάς του, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Μασσέλου. Στην Ολομέλεια, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα ακόλουθα θέματα. Μελέτη για τη διαλειτουργικότητα των ανεξάρτητων από αριθμούς, υπηρεσιών διαπροσωπικής επικοινωνίας (Number-independent interpersonal communication services, NI-ICS), στην οποία περιλαμβάνονται τα ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώνονται εντός του πλαισίου της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές, προκειμένου να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός και η ισότιμη πρόσβαση. Μελέτη για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στον σημαίνοντα ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act). Προσχέδιο μελέτης για τις επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση (phase-out) των δικτύων 2G/3G, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
  «Πρέπει να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ρυθμιστικής εποπτείας και της προώθησης της καινοτομίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών». Ajit Pai, πρώην πρόεδρος FCC
 • Κωτσόβολος: Το “μήλο” της τεχνολογίας!
  Η Κωτσόβολος, κορυφαίος προορισμός τεχνολογίας, παρουσιάζει το μοναδικό νέας γενιάς Apple Shop που βρίσκεται εντός του καταστήματος στο The Mall Athens. Το αναβαθμισμένο Apple Shop έχει διαμορφωθεί βάσει σύγχρονων προδιαγραφών και έρχεται στην Ελλάδα από τον Κωτσόβολο, για να συνεχίσει να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία Apple. Με το ανανεωμένο Apple Shop, ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα προϊόντα, δοκιμάζοντάς τα και να ανακαλύψει τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, πάντα με τη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού.
  "Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works." έχει πει ο Steve Jobs. Και τι καλύτερο για να πειστείς, από ένα hands on στα καταστήματα Κωτσόβολος.
 • Εξαπλώνεται το 5G: 1,5 δισ συνδρομητές στα τέλη του 2023!
  Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ericsson, οι συνδρομές 5G πολλαπλασιάζονται σε κάθε περιοχή του κόσμου. Το Ericsson Mobility Report για τον Ιούνιο του 2023 αναφέρει ότι, όχι μόνο αυξάνεται ο αριθμός των συνδρομών, αλλά και η παγκόσμια κίνηση δεδομένων δικτύου κινητής τηλεφωνίας, με τη μηνιαία παγκόσμια μέση χρήση ανά smartphone να αναμένεται πως θα ξεπεράσει τα 20 GB μέχρι το τέλος του έτους.
  Οι συνδρομές 5G προβλέπεται πως θα φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο στα τέλη του 2023 και τα 4,6 δισεκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2028, ξεπερνώντας το 50% του συνόλου.
  Το ίδιο θα συμβεί και με τις 4G συνδρομές, οι οποίες θα αυξηθούν κατά 59 εκατομμύρια στο πρώτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 5,2 δισεκατομμύρια, αν και προβλέπεται ότι θα μειωθούν σε περίπου 3,8 δισεκατομμύρια, από φέτος και έως το τέλος του 2028, καθώς ολοένα και περισσότεροι θα μεταπηδούν στο 5G.
  Όλο και περισσότεροι στρέφονται προς το 5G. Ναι μεν ακόμη ψάχνουμε τα killer use cases, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως -στο ενδιάμεσο- δεν θα εκμεταλλευτούμε τα υπόλοιπα οφέλη του… Απλά, η αγορά ωριμάζει πιο γρήγορα ποσοτικά, παρά ποιοτικά…
 • Σε αναζήτηση use cases για το 5G:
  Με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη των 5G use cases στην Ινδία, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμετοχή, όχι μόνο των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, αλλά και των υπουργείων, στη δημιουργία περιπτώσεων χρήσης.
  Σύμφωνα με τοπικά μέσα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Γραφείου του Πρωθυπουργού έχουν επικοινωνήσει με διάφορα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Επιχειρηματικότητας, προτρέποντάς τα να συνεργαστούν με το Τμήμα Τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη περιπτώσεων χρήσης 5G σε συγκεκριμένους τομείς. Το Γραφείο έχει θέσει προθεσμία για τα υπουργεία να αναπτύξουν αυτές τις χρήσεις και τους πιλότους πριν από το India Mobile Congress, που συνήθως πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
  Οι εφαρμογές είναι το ιερό δισκοπότηρο του 5G και όλοι ψάχνουν το Holy Grail. Το κακό είναι ότι κανείς δεν το έχει βρει ακόμη και έτσι μένουμε κολλημένοι στο Wireless Access…
 • Διαφωνεί η ZTE: Ατυχείς χειρισμοί από την ΕΕ
  Η ZTE αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της, με την εταιρεία να αναφέρεται σε έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και να ζητά δίκαιη και αντικειμενική μεταχείριση.
  Σε μια δήλωση που εστάλη στην ιστοσελίδα Mobile World Live, η ZTE απάντησε στα σχόλια των Αρχών, που ζητούσαν από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσουν τους λεγόμενους «προμηθευτές υψηλού κινδύνου» στα δίκτυα 5G, ζητώντας δράση κατά της Huawei και του εγχώριου αντιπάλου της, προς συμμόρφωση με τις οδηγίες.
  Η ZTE -που η αλήθεια είναι ότι δεν έχει δώσει δικαιώματα- υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες ενέργειες είναι «ατυχείς και δεν φαίνεται να βασίζονται σε συγκεκριμένες εύλογες ανησυχίες», σημειώνοντας ότι «συμφωνεί απόλυτα πως η ασφάλεια των δικτύων 5G στα κράτη – μέλη της ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας». Εξήγησε ότι «τα προϊόντα της είναι ασφαλή και συμμορφώνονται με όλα τα τεχνικά και ρυθμιστικά πρότυπα στα κράτη μέλη της ΕΕ».
  Το έχουμε ξαναπεί ότι στο συγκεκριμένο θέμα η Ευρώπη λειτουργεί σαν “ουρά της Αμερικής”, η οποια βεβαίως στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου, έχει ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών. Σε κάθε περίπτωση είναι ντροπή στη γηραιά ήπειρο του laissez-faire, να είμαστε ουρά οποιουδήποτε.
 • Αυτοματισμός στις τηλεπικοινωνίες:
  Οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε λογισμικό που στοχεύει στον αυτοματισμό των δικτύων, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 42% μεταξύ 2020 και 2022, φτάνοντας στα 6,21 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη διαχείριση των δεδομένων του δικτύου να αναγνωρίζεται ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα.
  Αυτό αναφέρεται στην έκθεση «Leading Suppliers in Network Automation Software» της Appledore Research. Το 2020, η Appledore υπολόγισε την αξία της αγοράς network automation software (NAS) στα 4,36 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η πιο πρόσφατη έρευνά της, για το 2022, ανεβάζει το νούμερο στα 6,21 δισεκατομμύρια δολάρια.
  Όπως αναφέρεται, η αγορά είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη, με τους παρόχους παραδοσιακού εξοπλισμού δικτύου (NEP) να ξεχωρίζουν στην κατάταξη: η Nokia είναι ο ηγέτης, με μερίδιο που φτάνει στο 13%, με την Huawei να βρίσκεται ακριβώς πίσω, με 12% – καμία άλλη εταιρεία δεν έχει διψήφιο μερίδιο.
  Καμιά φορά θεωρούμε πως οι πάροχοι είναι μόνο κεραίες και πύργοι. Ε, λοιπόν είναι πολλά περισσότερα. Το λογισμικό π.χ. έχει τη δική του σημασία και ενίοτε απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε αυτό!
 • Νέο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο στο Ισραήλ:
  Το Ισραήλ θα κατασκευάσει ένα καλώδιο οπτικών ινών μήκους 254 χιλιομέτρων μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, δημιουργώντας μια σύνδεση μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών του Κόλπου και της Ασίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
  Η κρατική EAPC θα κατασκευάσει το καλώδιο κατά μήκος της διαδρομής ενός πετρελαιαγωγού που λειτουργεί μέσω του Ισραήλ, από το λιμάνι της Ασκελόν έως το Εϊλάτ στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με το Υπουργείο, το καλώδιο θα διασυνδεθεί με άλλα που φτάνουν στις ακτές του Ισραήλ. Θα είναι διαθέσιμο για οποιαδήποτε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία έχει άδεια λειτουργίας στη χώρα, με 25ετή μίσθωση.
  Η EAPC (Europe Asia Pipeline Company), προσφέρει τον αγωγό της ως εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ. Οι περιβαλλοντικές ομάδες το έχουν χαρακτηρίσει εδώ και καιρό “κίνδυνο” και αμφισβητούν το ιστορικό ασφάλειας της εταιρείας.
  Το υπουργείο ωστόσο, είπε ότι η ανάπτυξη οπτικών ινών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού θα βοηθήσει στην παρακολούθηση τυχόν αλλαγών στο έδαφος και στον εντοπισμό πιθανών διαρροών.
  Από το δρόμο του μεταξιού, στους δρόμους των data…
 • Οπτικές ίνες μέχρι την Αλάσκα:
  Η αμερικανική National Telecommunications and Information Administration (NTIA) ανακοίνωσε τη διάθεση 930 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρατική χρηματοδότηση για έργα οπτικών ινών για ένα δίκτυο 12.000 μιλίων στις ΗΠΑ. Οι επιχορηγήσεις κυμαίνονται σε μέγεθος από 88,9 εκατομμύρια δολάρια έως 2,7 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Nome to Homer Express Route στην Αλάσκα, με στόχο την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών της πολιτείας σε ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες της.
  Από τη μια, εμείς ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε οπτική ίνα 500 μέτρα από την Ομόνοια (Μάγερ 11 για όσους ενδιαφέρονται) και από την άλλη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φτάνει η ίνα μέχρι και τους πάγους της Αλάσκας!
 • Πωλείται όπως είναι, ή τζάμπα γίνεται «πρώτο» (μηντιακό) θέμα;
  Περίπου, έτσι όπως γράφονται είναι τα πράγματα για την πώληση του συνόλου ή μέρους της εταιρείας Πρώτο Θέμα Α.Ε. Πράγματι, διεξάγονται συζητήσεις των νομικών συμβούλων της επενδυτικής τριανδρίας Εξάρχου-Μπάκος-Καϋμενάκης (Action24, Attica TV, Flash.gr) με τους ιδιοκτήτες της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” και συγκεκριμένα με τον Τάσο Καραμήτσο. Η συζήτηση στρέφεται σε δύο κατευθύνσεις: η μια αφορά στην πλήρη εξαγορά της εταιρείας με τον Καραμήτσο να διατηρεί το μάνατζμεντ (ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει) και το έτερο σενάριο, κάνει λόγο για ανάληψη ενός δανείου από την πλευρά του επενδυτικού τριδύμου που έχει επενδύσει ήδη σε μια σειρά από εταιρείες όπως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η Παγκρήτια Τράπεζα. Παράλληλα έχουν γίνει συζητήσει και για την εξαγορά του iefimerida.gr του Χρήστου Ράπτη (με τις διαπραγματεύσεις να κολλάνε ελαφρώς στο υψηλό πωλητήριο αλλά είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί λύση) ενώ μάλλον εγκαταλείφθηκε η προοπτική απορρόφησης του Protagon.gr του Χρήστου Μεμή.
  Οι επενδυτές δεσμεύουν κεφάλαια αγοράζοντας επιρροή, αλλά δεν τους το επιβάλλει κανείς. Έχουν ήδη επενδύσει, δεν είναι και χθεσινοί, αφού διάγουν ήδη την 7η δεκαετία της ζωής τους. Μέρος της μπίζνας είναι και τα media, όχι απαραίτητα κερδοφόρο αλλά αναγκαίο. Καλό ή κακό θα φανεί, στο χειροκρότημα των διαφημιστών και των χρηστών/αναγνωστών. Κανείς δεν επενδύει πλέον σε risky business κι ας είναι και ΜΜΕ.
  Η συνταγή πλέον είναι επενδυση σε δυνατα digital κερδοφόρα μαγαζια, με εμφαση στην τεχνολογια και σε 1-2 χρόνια το δυνατό media group “πάει” χρηματιστήριο. Όχι παίζουμε!
 • Κατακαλόκαιρο στο σφυρί το στούντιο Α
  Κοντός ψαλμός και μεσούντος του θέρους (27 Ιουλίου) έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του Στούντιο Άλφα.
  Πρόκειται για δύο κτιριακά συγκροτήματα 5.000 τ.μ., που αναπτύσσονται σε έκταση 15 στρεμμάτων, αποτελώντας έναν οργανωμένο και συγκροτημένο χώρο παραγωγής και μετάδοσης. Περιλαμβάνουν πέντε πλατό, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., γραφεία, καμαρίνια και λοιπούς βοηθητικούς χώρους, καθώς και χώρους εστίασης, έκτασης 2.000 τ.μ., στη θέση «Μελίσσια» του Δήμου Αμαρουσίου, επί της οδού Στουντίου 10-12. Στις εγκαταστάσεις έχουν γυριστεί σειρές όπως το «Επιτέλους μαζί», η «Απαγορευμένη αγάπη», η «Δις Μαργαρίτα», κ.ά.
  Με τόσα σχήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο, θα υπάρξουν σίγουρα πολλοί υποψήφιοι. Οπότε, πιο εύκολα πουλάς το στούντιο Α, παρά τριάρι στο Κολωνάκι!
 • No more money! από Τσαμάζ προς Mega-ANT1
  Ευθυγραμμισμένη πρακτική δεν το λες, το λες όμως και ευθυγράμμιση απαιτήσεων του Mega και του ΑΝΤ1 – ο αρραβώνας των οποίων με τη σύσταση της Oscar Production - φαίνεται ότι οδεύει σε σοβαρότερη σχέση. Ο λόγος για τη διεκδίκηση υψηλότερου οικονομικού ανταλλάγματος για τη μεταφορά του τηλεοπτικού τους σήματος και τη διάθεση των προγραμμάτων τους από την Cosmote TV. Ο φορέας συνδρομητικής τηλεόρασης (δια στόματος Μ.Τσαμάζ) όμως διαμηνύει πως το αίτημα αυτό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.
  Τα σοβαρά επιχειρήματα του αντιπάλου να τα απορρίπτεις με χιούμορ, ενώ τα αστεία με σοβαρότητα έχει πει κάποιος… Και ξέρετε πως είναι να σοβαρεύει ο Μεγαράρχης…
 • Που θα δούμε μπάλα; Κλείνουν οι συμφωνίες!
  Ολοκληρώνεται το παζλ του «χάρτη» των τηλεοπτικών μεταδόσεων της Super League. Τις τελευταίες μέρες ανανέωσαν τη συνεργασία τους με την πλατφόρμα της Nova για τα επόμενα 2 χρόνια οι ΠΑΕ Άρης, Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος. Στην Cosmote TV «κλείδωσαν» για τα επόμενα δύο χρόνια οι εντός έδρας αγώνες της Λαμίας, του Βόλου, του Παναιτωλικού και του ΟΦΗ.
  Παράλληλα, ολοκληρώνεται η συμφωνία συνεργασίας με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ η πλατφόρμα έχει τα δικαιώματα του Ολυμπιακού για άλλες δύο σεζόν. Στο στόχαστρο της Cosmote TV είναι και η Κηφισιά, ενώ η Nova θα κινηθεί για τον Πανσερραϊκό. Η ΑΕΚ είναι σε συζητήσεις με την Cosmote TV και ο ΠΑΟK με τη Nova.
  Παρωχημένες, οι παράλογες παροχές… από τους παρόχους. Να δούμε μπάλα είπαμε, όχι το Χριστό φαντάρο και τον ισολογισμό στα Τάρταρα! Η συνταγή φέτος ήταν: απαλά λόγια και σκληρά επιχειρήματα. Και απέδωσε!
 • Καλό σερβίς από τη Nova
  Οι φανατικοί του τένις έχουν κάθε λόγο να κάνουν μια συνδρομή στη Nova – ή να διατηρήσουν αυτή που έχουν – καθώς η συνδρομητική πλατφόρμα εξασφάλισε για μια διετία ακόμη τo Wimbledon, το Νο1 Grand Slam του κόσμου, που ξεκινά τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, με τη συμμετοχή του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη, αποκλειστικά στο Novasports!
  Walkover και wild card από τη Nova!
 • Sex and the Vodafone!
  Την κλασική πλέον τηλεοπτική σειρά του ΗΒΟ “Sex and the City”, που έγραψε τη δική της ιστορία και τόλμησε να αναδείξει ζητήματα όπως τη γυναικεία σεξουαλικότητα και τις σχέσεις, που κλείνει φέτος τον Ιούνιο τα 25 της χρόνια, γιορτάζει το Vodafone TV με μια ειδική κατηγορία Sex and the City Universe Tribute, που θα περιλαμβάνει όλους τους κύκλους του “Sex and the City”, τον πρώτο κύκλο του “And Just Like That” και το ντοκιμαντέρ που το συνόδευε, καθώς και ακυκλοφόρητο backstage υλικό και συζητήσεις με τους σεναριογράφους της σειράς.
  Et Dieu… créa la… VodafoneTV: To δίκτυο που φτιάχνει τις μέρες σου!
 • Η Apple λέει όχι στο ChatGPT:
  Οι ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο κακής διαχείρισης και διαρροής απόρρητων εταιρικών δεδομένων από τους υπαλλήλους του, οδήγησαν τον τεχνολογικό κολοσσό Apple να περιορίσει τη χρήση του ChatGPT μόνο σε «ορισμένους υπαλλήλους», σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
  Η Apple ακολουθεί το παράδειγμα της ανταγωνίστριας Samsung στην απαγόρευση της χρήσης της πλατφόρμας.
  Τελικά, το ChatGPT τείνει να γίνει ο απαγορευμένος καρπός από το δέντρο της γνώσης. Οι οδηγίες, αλλά και οι παραλησμοί με την ιστορία του Αδάμ και της Εύας, είναι σαφείς. Handle with care!
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Στροφή στο streaming:
  Η παγκόσμια λιανική αξία των πωλήσεων ηχογραφημένης μουσικής πρόκειται να καταγράψει ρεκόρ φέτος, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 7,8%, φτάνοντας τα 41 δισ. δολάρια από τα 38,1 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Omdia. Η έρευνα προβλέπει συνεχή ετήσια αύξηση μέχρι το 2027, όταν οι λιανικές πωλήσεις θα φτάσουν τα 49,8 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία της περιλαμβάνουν τη δαπάνη των καταναλωτών για φυσικές και ψηφιακές μορφές και υπηρεσίες, καθώς και τα εμπορικά έσοδα από διαφήμιση, δικαιώματα κτλ. Η μεγάλη αύξηση από φέτος και μετά θα προέρχεται από συνδρομές και streaming. Οι πωλήσεις από συνδρομές αναμένεται πως θα αυξηθούν κατά 10,1% φέτος, φθάνοντας τα 24,4 δισ. δολάρια και έως το 2027 η δαπάνη θα ξεπεράσει τα 31 δισ. δολάρια. Ενδεικτικά, το streaming προσφέρει το 65% των εσόδων, τα CD και το βινύλιο μόνο το 19%, τα downloads 4% και 11% έρχεται από διάφορες πηγές.
  H συγκεκριμένη βιομηχανία, μετά το 1999, υποχώρησε κατά 40%. Στη συνέχεια, αφού βρέθηκε το νέο μοντέλο λειτουργίας της, άρχισε να ανακάμπτει και να ανεβαίνει διαρκώς τα επτά τελευταία χρόνια. Άρα, ήταν περισσότερο θέμα εξεύρεσης του νέου μοντέλου…μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν χρήματα. Το αυτό ισχύει όχι μόνο για τη μουσική βιομηχανία, αλλά και για άλλες αγορές…
 • Η σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητα!
  Εξόχως σημαντική για την καθημερινότητά της θεωρεί η πλειοψηφία των Ευρωπαίων την ψηφιακή τεχνολογία.
  Το 80% των πολιτών στην Ευρώπη εκτιμά, μάλιστα, ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες θα είναι σημαντικές στη ζωή τους έως το 2030, παρόμοιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2021 (81%).
  Μόνον ένας στους πέντε Ευρωπαίους, το 20%, πιστεύει ότι δεν θα είναι σημαντικός ο ρόλος της τεχνολογίας το 2030. Εξόχως σημαντική για την καθημερινότητά της θεωρεί η πλειοψηφία των Ευρωπαίων την ψηφιακή τεχνολογία.
  Το 80% των πολιτών στην Ευρώπη εκτιμά, μάλιστα, ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες θα είναι σημαντικές στη ζωή τους έως το 2030, παρόμοιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2021 (81%). Μόνον ένας στους πέντε Ευρωπαίους, το 20%, πιστεύει ότι δεν θα είναι σημαντικός ο ρόλος της τεχνολογίας το 2030.
  "The advance of technology is based on making it fit in so that you don't really even notice it, so it's part of everyday life." - Bill Gates
 • Ανάπτυξη στην κυβερνοασφάλεια:
  Η παγκόσμια αγορά της κυβερνοασφάλειας αναπτύχθηκε κατά 12,5%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας στα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια και ξεπερνώντας άλλους τεχνολογικούς τομείς.
  Αυτό αναφέρει έρευνα της Canalys που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία τονίζει πως η προαναφερθείσα ανάπτυξη εντοπίζεται παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών. Η Palo Alto Networks αναπτύχθηκε κατά 23,6% στο πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας στο 8,7%.
  Η Fortinet αύξησε το μερίδιό της, κατά 26,2%, φτάνοντας στο 7,0%. Η Cisco έχασε έδαφος, σημειώνοντας άνοδο μόλις 1,4%, καθώς εκκαθάρισε τις εκκρεμείς παραγγελίες, αλλά οι εξαγορές και η κυκλοφορία νέων πλατφορμών αναμένεται πως θα ενισχύσουν την απόδοσή της.
  Η CrowdStrike αναπτύχθηκε κατά 39,9%, περνώντας στην τέταρτη θέση και μπροστά από το Check Point, η οποία αναπτύχθηκε κατά 4,2%. Μερίδιο κέρδισαν επίσης η Okta (+26,4%) και η Microsoft (+32,3%).
  «Το κόστος της κυβερνοασφάλειας δεν είναι έξοδο, είναι ασφάλιση έναντι μιας πιθανής καταστροφής» - Tim Cook
 • Στο επίκεντρο η κυβερνοασφάλεια:
  Οι σημαντικότερες εταιρείες σε όλους τους κλάδους θέτουν την Κυβερνοασφάλεια στον πυρήνα της επιχείρησής τους.
  Πρόκειται για ένα από τα ευρήματα της έρευνας της Deloitte 2023 Global Future of Cyber, η οποία σχεδιάστηκε με στόχο να καταγράψει τον αυξημένο αντίκτυπο της Κυβερνοασφάλειας στις επιχειρήσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 διοικητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων για την Κυβερνοασφάλεια, σε εταιρείες των οποίων τα ετήσια έσοδα ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια και οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και κλάδους.
  Μέσω τόσο ποιοτικής, όσο και ποσοτικής έρευνας, τα στελέχη μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με τις απειλές στον Κυβερνοχώρο, αλλά και τη σχετική δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους.
  Η έρευνα κάλυψε κάθε πτυχή που σχετίζεται με το μέλλον της Κυβερνοασφάλειας, από τη στρατηγική και τις τακτικές μέχρι την κουλτούρα και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.
  "In the future, cybersecurity will be an integral part of digital transformation, enabling innovation while ensuring the security and privacy of data." - Satya Nadella
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Και εις άλλα (έργα) με υγεία!
  Πλησιάζει η ώρα προκήρυξης του διαγωνισμού για έργο 112 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση και αναβάθμιση υποδομών των νοσοκομείων.
  Σε αυτόν, αναμένεται να συμμετάσχουν και οι τρεις πάροχοι (ΟΤΕ, Nova, Vodafone) αλλά και όλα τα μεγάλα σχήματα εταιρειών ΤΠΕ, μετά των “παραφυάδων” τους. Το έργο χρηματοδοτείται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε τρία τμήματα, γεγονός που δεν αποκλείει να ικανοποιηθούν όλοι. Stay tuned. τα καλύτερα έρχονται! Άλλωστε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στα νοσοκομεία έχει να κάνει με τη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς, τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων και την αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Βέβαια, για τη σωστή υλοποίηση απαιτείται και μία “πολιτιστική” αλλαγή. Ποιος όμως δε συμφωνεί με ένα τέτοιο έργο;
 • Smart Cities με… sauce αβοκάντο!
  Η Mytilineos παρουσίασε τη νέα εταιρεία του ομίλου με την επωνυμία Mytilineos MAE Τεχνολογικής και Ψηφιακής Καινοτομίας, η οποία έχει τον διακριτικό τίτλο Avokado.
  Η εταιρεία αυτή θα δραστηριοποιηθεί στην παροχή υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής, υπηρεσίες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, ανάπτυξη λογισμικού για Smart Cities, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και στο εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών υπολογιστών κ.λ.π.
  Στο πρώτο διοικητικό της συμβούλιο συμμετέχουν στελέχη της Μυτιληναίος Α.Ε ήτοι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (CEO), χημικός μηχανικός, ο Ιωάννης Καλαφατάς, οικονομολόγος (CFO της Μυτιληναίος), και η Σπυριδούλα Μεγαλοοικονόμου, δικηγόρος. Στην ιδρυτική ομάδα συμμετέχει και ο Βασίλης Νικολόπουλος, σημερινός CTO της Avokado, ενισχύοντας την ομάδα με τεχνικές γνώσεις.
  H Avokado λειτουργεί ανεξάρτητα από την Μυτιληναίος σε διαφορετικές εγκαταστάσεις και απασχολεί 8 άτομα αυτή τη στιγμή, με στόχο να φτάσει τα 30.
  Έχουν πει ότι στο μέλλον, όταν μπαίνουμε σε μία έξυπνη πόλη θα έρχεται αυτόματα μήνυμα στο κινητό μας “Καλώς ήρθατε στο Matrix”. Στην πραγματικότητα, με τόσα ενδιαφέροντα προγράμματα να τρέχουν (δήμοι με πληθυσμό άνω των 100Κ & ΕΣΠΑ), είναι βέβαιο ότι αποτελούν το next big thing! Τουλάχιστον για τα έργα…
 • Η Ideal Ηoldings στα πολυκαταστήματα:
  H IDEAL Holdings διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της με μια νέα επένδυση ύψους €100 εκατ., για την εξαγορά του 100% των πολυκαταστημάτων attica.
  Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε.. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες. Η IDEAL Ηoldings, μέσα από την επενδυτική αυτή κίνηση, επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο (retail). Το τίμημα για την συναλλαγή ανέρχεται σε €100 εκατ. και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό €65 εκατ. και από ίδια κεφάλαια €35 εκατ.
  "Η επένδυση θα πρέπει να μοιάζει περισσότερο με το να βλέπεις το χρώμα να στεγνώνει ή να βλέπεις το γρασίδι να μεγαλώνει. Αν θέλεις ενθουσιασμό, πάρε 800$ και πήγαινε στο Λας Βέγκας." - Paul Samuelson. H IDEAL το κάνει με το δικό της τρόπο. Με τη σοβαρότητα και την υπομονή του πρώτου και τον ενθουσιασμό του δεύτερου.
 • Digimark: Υλοποίηση έργου Ψηφιακού Μετασχηματισμού!
  Με γνώμονα πάντα την καινοτομία, η Digimark προχώρησε σε υλοποίηση έργου, Cloud ERP λύσης στην καινοτόμο εταιρεία Spotawheel, βασισμένη στο λογισμικό της Soft1. Η εγκατάσταση του Soft1 ERP έγινε στο Cloud (Microsoft Azure) με σκοπό οι χρήστες να μπορούν να εργάζονται άμεσα από πολλαπλές χώρες και τοποθεσίες και αποτελεσματικά με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς ανάγκη για πρόσθετο εξοπλισμό, απαιτήσεις για συγχρονισμό δεδομένων και τεχνικές πολυπλοκότητες. Επιπλέον, παρέχει Web & Mobile εφαρμογές που δίνουν στα στελέχη την δυνατότητα να ανταποκρίνονται άμεσα σε ανάγκες πελατών τους, να εκμεταλλεύονται πληροφορίες για πιο γρήγορες και σωστές αποφάσεις και να διεκπεραιώνουν με πιο ευέλικτο τρόπο τις εργασίες τους.
 • ΕΥ+Πανεπιστήμιο Πειραιά: Για την καινοτομία και τις startup!
  Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υπέγραψε η ΕΥ Ελλάδος. Η συνεργασία αποσκοπεί στη στενότερη σύνδεση του Πανεπιστημίου Πειραιώς με την αγορά εργασίας, την ενίσχυση της στήριξης προς τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την παραγωγή ερευνητικού έργου γύρω από κοινούς τομείς ενδιαφέροντος και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
  Η συνεργασία επισημοποιήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Ιουνίου, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Η συνεργασία των δύο οργανισμών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενεργότερη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, την από κοινού υποστήριξη και δημιουργία δομών ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο μέσω της εκτεταμένης εμπειρίας της EY με το οικοσύστημα καινοτομίας, ενώ θα δώσει και τη δυνατότητα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να αξιοποιήσουν τις σπουδές τους στην πράξη.
  Όταν μία εταιρεία σαν την ΕΥ, συνεργάζεται με ένα Πανεπιστήμιο όπως αυτό του Πειραιά, μόνο κάτι καλό μπορεί να προκύψει. Μπράβο!
 • Quest: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης
  O Όμιλος Quest δημοσίευσε την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το έτος 2022, παρουσιάζοντας την ετήσια πρόοδο στην εφαρμογή της ESG στρατηγικής του, την απόδοσή του στους δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης που παρακολουθεί, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.
  Στην έκθεση περιλαμβάνονται επιλεγμένοι βασικοί, προηγμένοι και κλαδικοί δείκτες του Οδηγού Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG 2022 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ έχει πραγματοποιηθεί επαλήθευση επιλεγμένων στοιχείων της Έκθεσης από ανεξάρτητο εξωτερικό φορέα.
  Στο διαστημόπλοιο γη δεν υπάρχουν επιβάτες. Είμαστε όλοι πλήρωμα - Μάρσαλ Μακ Λούαν, Καναδός επικοινωνιολόγος
 • Νέο έργο για την Quality & Reliability
  Ένα νέο έργο προυπολογισμού 4,008 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ ανέλαβε η Quality & Reliability (Q&R). Πρόκειται, για το σύστημα υποστήριξης στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών.
 • Τέλος οι ειδήσεις στο Meta:
  Η Meta σχεδιάζει να τερματίσει την πρόσβαση σε ειδήσεις, στο Facebook και το Instagram, για όλους τους χρήστες στον Καναδά, μόλις τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας και που απαιτεί από τους κολοσσούς του διαδικτύου να πληρώνουν τους εκδότες ειδήσεων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
 • KPMG: “Accelerate your future – readiness”
  Με κεντρικό μήνυμα “Accelerate your future – readiness” πραγματοποιήθηκε το 21st CFO Forum της KPMG στην Ελλάδα, την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, ένα εφ΄ όλης της ύλης συνέδριο, στο οποίο Οικονομικά Στελέχη της αγοράς μέσα από συναρπαστικές συζητήσεις, παρουσιάσεις, ανταλλαγές απόψεων ανέδειξαν τη διαρκώς αυξανόμενη και μεταβαλλόμενη σημασία του ρόλου του οικονομικού διευθυντή, τη σημαντικότητα της ψηφιακής λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών, αλλά και το μακροοικονομικό περιβάλλον.
GY-1537-600X80-1
 • Η ΕΕ θέλει, αλλά δεν τολμά με το ψηφιακό ευρώ!
  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν προσπαθούν να διαμορφώσουν το τελικό πλαίσιο λειτουργίας του “Digital Euro”, που αργά η γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα.
  Για την ώρα υπάρχει ένας σκεπτικισμός, γιατί δεν θέλουν η έλευση του ψηφιακού νομίσματος να γίνει αιτία να αδειάσουν τα ταμεία των τραπεζών.
  Η λύση που μοιάζει να προκρίνεται, είναι η δημιουργία ενός «ψηφιακού πορτοφολιού» αξίας μέχρι 3.000 Ευρώ.
  Έτσι, θα διευκολυνθούν οι καθημερινές συναλλαγές, αλλά για μεγαλύτερα ποσά θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ακολουθήσουν τις παραδοσιακές τραπεζικές διαδρομές.
  Η ΕΕ έτσι κι αλλιώς “αγαπάει” τις τράπεζες και το έχει αποδείξει επανειλημμένα. Πριν από λίγους μήνες άλλωστε, λέγεται ότι έκαναν παρέμβαση στον Άδωνι, για να μην έχουν ουσιαστικά ευθύνη για ενδεχόμενες απώλειες που θα υποστούν οι πελάτες λόγω κυβερνοασφάλειας.
 • Ελεγκτικές εταιρείες για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
  Κλειστό διαγωνισμό για την αναζήτηση «ανεξάρτητου ελεγκτή», με αντικείμενο την παρακολούθηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης προκήρυξε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
  Στο διαγωνισμό συμμετέχουν οι: Deloitte, Grant Thornton, KPMG, Erns and Young, PwC και Mazars.
 • ΕΕ: Στο στόχαστρο οι επενδύσεις
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε το σχέδιο της, βάσει του οποίου θα εμποδίσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από την ανάπτυξη ευαίσθητων τεχνολογιών, όπως οι υπερυπολογιστές, η τεχνητή νοημοσύνη και τα προηγμένα chipset, σε χώρες όπως η Κίνα.
  Μέσω της European Economic Security Strategy, που παρουσίασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, οι Βρυξέλλες βάζουν στο στόχαστρο τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες επενδύουν και εμπορεύονται στις διάφορες χώρες. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις σε σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου.
  Θα πρέπει να σημειωθεί πως το έγγραφο αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στην Κίνα – αλλά είναι σαφές, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ότι το Πεκίνο, μαζί με τη Ρωσία, είναι στο στόχαστρο. Η ΕΕ αναφέρεται συγκεκριμένα στο «quantum computing», την «τεχνητή νοημοσύνη» και τους «προηγμένους ημιαγωγούς» ως τομείς στους οποίους θα μπορούσε να αποτρέψει το λεγόμενο outsourcing.
  Αυτή τη μονομανία με την Κίνα δεν μπορούμε να την καταλάβουμε. Ασφαλώς, οι καλοί φράχτες κάνουν τους καλούς γειτόνους, αλλά εδώ πάνε να σηκώσουν σιδηρούν παραπέτασμα και να ξεκινήσουν τον τεχνολογικό ψυχρό πόλεμο. Και αυτό δεν είναι καλό, γιατί η επιστημονική γνώση πρέπει να είναι κτήμα όλων.
600x80 LTBC digital banner
 • Έρευνα: Τεχνολογικές επενδύσεις στο λιανεμπόριο
  Μπαράζ τεχνολογικών επενδύσεων υλοποιούν οι εταιρείες του παγκόσμιου λιανεμπορίου, με τον κλάδο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή ανάπτυξη του e-commerce, αλλά και στον νέο ρόλο των φυσικών καταστημάτων.
  “Οι πιο πετυχημένοι έμποροι συνδυάζουν την τεχνολογία με τον ανθρώπινο παράγοντα, για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους πελάτες τους”, αναφέρει η μελέτη Global Powers of Retailing 2023: Πώς διαμορφώνεται “το κατάστημα του μέλλοντος” της Deloitte.
  Η ετήσια έκθεση της Deloitte αναλύει και κατατάσσει τις 250 μεγαλύτερες εταιρείες λιανικού εμπορίου σε όλο τον κόσμο, αξιολογώντας τις επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν την ταχύτερη ανάπτυξη και αναλύει την απόδοσή τους σε γεωγραφικές περιοχές δραστηριοποίησης και κατηγορίες προϊόντων.
 • Public: Οι συνέργειες αναβαθμίζουν το Omnichannel!
  Οι πρόσφατες επενδύσεις και οι διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες σε digital & logistics scale ups έχουν οδηγήσει τα Public σε μία πρωτοποριακή θέση στο ψηφιακό περιβάλλον. Οι συνέργειες που έχουν δημιουργήσει με τις εταιρείες Klarna, Revolut, BOX NOW, Douleutaras και Bookvoice.gr αναβαθμίζουν την Omnichannel εμπειρία πελάτη, με αποτέλεσμα η διείσδυση του online να ξεπερνά το 25% του συνολικού τζίρου. Στόχος του Public Group είναι το ποσοστό των on line πωλήσεων των Public να αγγίξει το 50% τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, τους πρώτους μήνες του 2023, οι ψηφιακές πωλήσεις των Public αναπτύσσονται με υψηλό διψήφιο ρυθμό, ενώ τα έσοδα του νέου Public Marketplace έχουν διπλασιαστεί το ίδιο διάστημα, σε μια online αγορά που παραμένει σταθερή μετά την πανδημία. Η συγκεκριμένη δυναμική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα σειράς πρωτοβουλιών.
  Ο συνδυασμός της σκληρής δουλειάς με την έξυπνη δουλειά είναι αποτελεσματική δουλειά. Αν προσθέσουμε και τις συνέργειες φτάνουμε στο omnichannel!
 • Shopflix: Αναβαθμίσεων συνέχεια και συνεργασία με AWS!
  Το SHOPFLIX.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του ως start-up το 2022 από την WellCOMM, με σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου με έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση προϊόντων σε όλη την χώρα. Αξιοποιώντας την ευκαιρία που προέκυψε από την πανδημία και την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικές αγορές, η ομάδα του SHOPFLIX.gr είχε το όραμα να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών στους Έλληνες καταναλωτές. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας AWS Cloud, η πλατφόρμα του SHOPFLIX.gr αναπτύχθηκε εξ αρχής σε περιβάλλον cloud, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επιτυγχάνοντας τον στόχο της έναρξης λειτουργίας της μέσα σε μόλις 12 μήνες.
  H τεχνολογία cloud της AWS έχει επιτρέψει στο SHOPFLIX.gr να αυξήσει τον αριθμό των συνεργαζόμενων καταστημάτων και των διαθέσιμων προϊόντων του, χωρίς την ανάγκη λειτουργίας υποδομών πληροφορικής και χωρίς χρονοβόρες διαχειριστικές διαδικασίες.
  Το Shopflix έχει βάλει στόχο να αλλάξει όλα όσα ξέραμε για το e-commerce. Και αυτό θα το νοιώσουμε καλά μετά το καλοκαίρι, που θα μπει σε λειτουργία το Shopflix phase II. Όσο για τον ίδιο τον Χ. Καλογεράκη, ξέρει πολύ καλά ότι Η επιτυχία δεν μετριέται μόνο απ’ αυτό που έχεις κατορθώσει, αλλά από την αντίσταση που συνάντησες και από το κουράγιο που έδειξες στη μάχη απέναντι σε αμέτρητες αντιξοότητες και τρικλοποδιές. Γι αυτό νιώθει δικαιωμένος!
 • Koolmetrix: Η Koolmetrix παρουσιάζει το Dynamic Product Sorting, το οποίο αναβαθμίζει τα listing pages των eshops και επιταχύνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
  Ο προηγμένος αλγόριθμος της Koolmetrix αντλεί τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από πολλές πηγές (Google Analytics, Google Ads, Google Merchant Center και αναλύσεων που βασίζονται στην αγορά).
 • DrayTek: Το επίσημο online store του κατασκευαστή δικτυακών προϊόντων της DrayTek Corp., είναι πλέον διαθέσιμο για την Ελλάδα και την Κύπρο. Με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, το DrayTek.GR (www.draytek.gr) προσφέρει εξατομικευμένη εξυπηρέτηση με κορυφαία προϊόντα και υπηρεσίες για SOHO και SMB με εξειδίκευση στα VPN (Virtual Private Networks). Οι επισκέπτες μπορούν να δημιουργήσουν απλό ή Β2Β λογαριασμό ώστε να ενημερώνονται άμεσα για νέες αφίξεις.
 • Cordella: Η ελληνική startup Cordella, άντλησε κεφάλαιο 100.000 ευρώ, σε έναν preseed γύρο χρηματοδότησης, για την επιτάχυνση του πλάνου ανάπτυξής της. Η Cordella είναι η 1η online λίστα δώρων στην Ελλάδα που επιτρέπει σε ζευγάρια και καλεσμένους να επιλέξουν ανάμεσα από μία μεγάλη ποικιλία δώρων γάμου και βάπτισης. Στο γύρο χρηματοδότησης συμμετέχουν Angel Investors του HeBAN και άλλοι στρατηγικοί ιδιώτες επενδυτές.
 • Carrefour: Η Carrefour λάνσαρε chatbot ΑΙ, ονόματι Hopla, το οποίο βοηθά τους πελάτες στις αγορές τους. Η γαλλική εταιρεία λιανικής χρησιμοποιεί, παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για εσωτερικές διαδικασίες, όπως αγορές και φυλλάδια προϊόντων. Στο carrefour. fr, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν φυσικές ερωτήσεις σε έναν έξυπνο βοηθό. Το νέο chatbot βασίζεται στην τεχνολογία OpenAI, ιδιαίτερα στο GPT-4.
 • Electronet: Ο κύκλος εργασιών το 2022 αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το 2021, ξεπερνώντας τα 81 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ξεπέρασαν το 1,1 εκατ. ευρώ προ φόρων (+11%). Ο αριθμός των καταστημάτων της Electronet ανέρχεται στα 76. Το 2022, ο κύκλος εργασιών της Electronet ενισχύθηκε από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή», το οποίο αναμένεται να ενισχύσει και τον τζίρο του 2023. Η Electronet προχωρά σε αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού καταστήματός της.
 • Grocery: Το 73% του συνολικού κύκλου εργασιών σε αγορές grocery μέσω του ηλεκτρονικού καναλιού καλύπτουν οι αλυσίδες Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My market, Μασούτης, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και Χαλκιαδάκης. Αυτό δήλωσε ο Managing Director και Senior Partner της Exceed Consulting, Γιάννης Λαβδιώτης, στο συνέδριο ECR Hellas 2023.
 • Καλλυντικά: Με βασικό μοχλό ανάπτυξης το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, η παγκόσμια αγορά ομορφιάς αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 35% μέχρι το 2027. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας McKinsey σε συνεργασία με το Business of Fashion πιστοποιεί την ανθεκτικότητα αλλά και την ελκυστικότητα των προϊόντων ομορφιάς σε καταναλωτές ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.
 • ΙΚΕΑ: To 2022 για την ΙΚΕΑ οι πωλήσεις έφτασαν τα 317 εκατ. ευρώ από 273,4 εκατ. ευρώ το 2021 και μεικτό κέρδος από τα 115,8 εκατ. ευρώ στα 139,4 εκατ. ευρώ. Αναπτύσσει δίκτυο μικρών καταστημάτων πόλης σε συνδυασμό με το Ηλεκτρονικό Εμπόριο.
 • Leroy Merlin: Η Leroy Merlin συνεργάζεται με την τράπεζα λιανικής Klarna, παρέχοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα μέσω της υπηρεσίας «Buy Now, Pay Later» να αγοράσουν online τώρα και να πληρώσουν αργότερα, σε 3 άτοκες δόσεις, χωρίς πιστωτική και πρόσθετο τόκο.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Τεχνολογικό κέντρο η Λιθουανία:
  Η Λιθουανία χτίζει μια τεράστια τεχνολογική πανεπιστημιούπολη -τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη- στην πρωτεύουσα Βίλνιους, καθώς στοχεύει να εξελιχθεί στην τεχνολογική πρωτεύουσα της Βαλτικής. Το campus αποτελεί μια επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα εκτείνεται σε 55.000 τετραγωνικά μέτρα και θα στεγάσει 5.000 εργαζόμενους. Αυτό θα την κάνει μεγαλύτερη από το Station F του Παρισιού, το μεγαλύτερο campus για startups σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 • Το Visa Innovation Program Europe διευρύνεται
  Το Visa Innovation Program Europe ανακοίνωσε τις οκτώ fintechs που επελέγησαν για τον κύκλο του 2023 σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Η πλατφόρμα της συνεργασίας και της ανάπτυξης των καινοτόμων fintechs στην Ευρώπη, θα συνδέσει και πάλι ένα ποικιλόμορφο οικοσύστημα επιχειρηματιών με τη Visa και το παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών της, για την προώθηση της καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στον κλάδο των πληρωμών. Στο Visa Innovation Program Europe, που υλοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Τουρκία, Ισπανία και Πορτογαλία από το 2018, έχουν αιτηθεί συνολικά πάνω από 1.000 fintechs από περισσότερες από 50 χώρες, ενώ σχεδόν 300 fintechs κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής για τον φετινό κύκλο. Στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Eleven Ventures και την Endeavor Greece. Από τις 44 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επελέγησαν οι fintechs Billys, Cloudeo, MyTeam, Moveo, Futurae Technologies, Loyale, Envirly και PayNetX.
 • ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions: Νέος φορέας χρηματοδοτήσεων
  Το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.), παρουσίασε το νέο φορέα μικροχρηματοδοτήσεων, ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, που αποτελεί και τον πρώτο θεσμικό φορέα αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα, που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions προσφέρει ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες μικροχρηματοδοτήσεων, σε συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, παρέχοντας μικροχρηματοδοτήσεις ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, έως 25.000 ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ή/και δάνεια επενδυτικού σκοπού, με μηδενικά έξοδα δανείου. Συνεργαζόμενη τράπεζα είναι η Attica Bank. Για την πρώτη φάση της λειτουργίας του, το πελατολόγιο του ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions περιλαμβάνει μόνο εγγεγραμμένα μέλη του ΤΜΕΔΕ, ενώ τα επόμενα έτη ο φορέας σκοπεύει να διευρύνει τους πελάτες του και σε άλλους κλάδους. Το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions θα μπορεί να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, εγγυοδοτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Αποχωρεί ο Δημήτρης Λιτσικάκης από την Snappi
  Μετά από ένα χρόνο και αφού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποχωρεί ο Δημήτρης Λιτσικάκης από τη θέση του CEO της υπό ίδρυση ψηφιακής τράπεζας Snappi που δημιουργεί ο όμιλος Πειραιώς σε συνεργασία με την εταιρεία τραπεζικής τεχνολογίας Natech.
  Ο Δ. Λιτσικάκης γνωστό στέλεχος της αγοράς fintech έχει θητεύσει με επιτυχία σε deVere, Revolut Edenred. Όπως έγινε γνωστό η αποχώρησή του “οφείλεται σε προσωπικούς λόγους”, κάτι που επιδέχεται πληθώρα ερμηνειών από σύγκρουση του κατεστημένου τράπεζας με τις νέες τάσεις και “ασυμφωνία χαρακτήρων”, μέχρι διαφορετικές επιλογές αναφορικά με την πελατεία και τον σχεδιασμό. Οι ερμηνείες αυτές ενισχύονται, αφενός μεν από τον αποδεδειγμένο επαγγελματισμό του Δ. Λιτσικάκη και αφετέρου από το γεγονός ότι τρεις μήνες πριν από την έναρξη της δραστηριότητας, δεν αποχωρεί κανείς από τη θέση του CEO.
  Ένας σκορπιός που ήθελε να διασχίσει ένα ποτάμι, παρακάλεσε ένα βάτραχο να τον κουβαλήσει στην πλάτη του.
  “Ούτε να το σκέφτεσαι”, είπε ο βάτραχος. Αν σε πάρω στην πλάτη μου θα με τσιμπήσεις και θα με σκοτώσεις. Μην είσαι χαζός, απάντησε ο σκορπιός. Αν το κάνω θα πνιγούμε και οι δύο, γιατί δεν ξέρω να κολυμπώ; Έτσι, ο βάτραχος δέχτηκε να βοηθήσει τον σκορπιό. Τον φόρτωσε στην πλάτη του και άρχισαν το ταξίδι τους. Όταν έφτασαν στη μέση του ποταμού, ο σκορπιός τσίμπησε το βάτραχο και στο “γιατί” που πρόλαβε εκείνος να πει, η απάντηση του σκοπριού ήταν”είναι στη φύση μου”, πριν βυθιστούν και οι δύο στα ορμητικά νερά. Πως να αλλάξει κανείς άραγε, τη φύση των τραπεζών;
 • Ο Γιώργος Στάσσης αντιπρόεδρος στην Euroelectric
  Τη θέση του Αντιπροέδρου της Euroelectric αναλαμβάνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο οποίος από το 2019 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
  Η Eurelectric είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, έχοντας πάνω από 34 μέλη και εκπροσωπώντας πάνω από 3.500 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα αξίας του ηλεκτρισμού.
 • ΑΚΤΟ: Ζητείται στέλεχος για εκπαίδευση σε Η/Υ
  Ο ΑΚΤΟ αναζητά στέλεχος για το τμήμα Κατάρτισης και συγκεκριμένα για την μονάδα υποστήριξης των καταρτιζομένων επιδοτούμενων προγραμμάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, στο Campus της Αθήνας (Ευελπίδων 11Α, Αθήνα – Κυψέλη, ΤΚ 11362). Η πρόσληψη αφορά σε θέση πλήρους απασχόλησης, τρίμηνης σύμβασης, με δυνατότητα μετατροπής σε αορίστου χρόνου κατά την λήξη της. Το ωράριο είναι απογευματινό, καθημερινές 14.00 – 22.00. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών και να έχουν αποδεδειγμένη ευχέρεια στην χρήση Η/Υ (365, word – excel – teams κλπ). Εμπειρία σε πλατφόρμες τηλε-εκπαίδευσης θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν τα βιογραφικά τους, κατά προτίμηση στα ελληνικά και σε μορφή PDF, στο email alex@aktocollege.gr Πληροφορίες δίνονται μέσω του email training@aktocollege.gr
 • Impact Hub Academy: 10 χρόνια σκληρής δουλειάς!
  Γιορτάζοντας 10 χρόνια θετικού αντίκτυπου, το Impact Hub Athens με την υποστήριξη του Ιδρύματος Google.org, παρουσιάζει το ανανεωμένο Impact Hub Academy! Ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015 και στη διάρκεια αυτών των χρόνων, έχει υποστηρίξει 150 κοινωνικές επιχειρήσεις, με 5000 συμμετέχοντες σε επιχειρηματικά προγράμματα, πάνω από 350 ώρες συμβουλευτικής από 60+ experts, 100+ εργαστήρια και 300.000 ευρώ σε επιχορηγήσεις.
  Το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της διάδρασης και της συμμετοχικότητας, δημιουργώντας μία μοναδική εμπειρία για την κάθε επιχειρηματική ομάδα, σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στα μέτρα και τις ανάγκες της. Πέραν της συμβουλευτικής σε 1-1 πλαίσιο, η εμπειρία και η γνώση εμπλουτίζονται με διαδραστικά είδη εργαστηρίων που βασίζονται στην δύναμη της κοινότητας (peer to peer) και τη σύνδεση με ειδικούς από διάφορους σχετικούς ή συμπληρωματικούς κλάδους.
 • «Η τεχνολογία δεν είναι προορισμός, είναι το μέσον για να ζήσουμε καλύτερα, ένα εργαλείο και μόνο. Αλίμονο αν αναλύσουμε την έξυπνη πόλη και μας μείνει ένας υπολογιστής και πέντε καλώδια. Όχι, δεν είναι αυτό. Η έξυπνη πόλη είναι νοοτροπία.»
  Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • «Αποτελούμε μέλος του Ομίλου Deutsche Telekom, ενός εκ των κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών ομίλων παγκοσμίως, με το Νο1 brand στην Ευρώπη, το brand T. Ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το brand, ενσωματώνοντας σταδιακά το σήμα T στις επικοινωνίες μας. Αξιοποιώντας τη δύναμη της μάρκας Cosmote στην εγχώρια αγορά και ένα εμπορικό σήμα που αναγνωρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας.»
  Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος
  & Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΤΕ

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η HTC είναι πολύ σκληρή για να… «πεθάνει» και μπορεί να απέχει πολύ από το να κινεί τα νήματα και οι ένδοξες μέρες της να έχουν περάσει, παρόλα αυτά η γνωστή εταιρεία δεν έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο, εξακολουθώντας (αραιά και που) να κυκλοφορεί κάποια smartphones.
Ένα από αυτά είναι και το HTC U23 Pro, ένα πολλά υποσχόμενο mid-ranger, το οποίο διαθέτει στην καρδιά του Snapdragon 7 Gen 1, main camera sensor στα 108MP και ΟLED display στις 6.7 ίντσες (120Hz).
Μαζί με το release της συσκευής σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφόρησε και ένα video στο YouTube, από το δημοφιλές κανάλι PBKreview, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα μίνι ταξίδι στον εσωτερικό του κόσμο, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί το κατά πόσο είναι εύκολο στην επισκευή του.
Η πλαστική πλάτη του τηλεφώνου ξεκολλάει αρκετά εύκολα και από εκεί και πέρα ​​αφαιρείται κάποιες απλές βίδες Phillips.
Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα πράγματα διατηρούνται σε ξεχωριστά υπο-συστήματα, π.χ. η θύρα φόρτισης USB-C δεν είναι κολλημένη στη μητρική πλακέτα στο κάτω μέρος, καθώς και η υποδοχή ακουστικών 3,5 χιλιοστών στο επάνω μέρος αποσπάται αρκετά εύκολα.
Aκόμη και η μπαταρία δεν σας ταλαιπωρεί, καθώς συγκρατείται από μέτριες ποσότητες κόλλας.
Τα κακά νέα είναι ότι για την αντικατάσταση της οθόνης απαιτείται η πλήρης αποσύνδεση του τηλεφώνου. Βέβαια είναι και πολύ δύσκολο να προμηθευτείτε ανταλλακτικά, όπως θα διαπιστώσετε και στο video που ακολουθεί...
Η νέα προσπάθεια της HTC για να «δελεάσει» τους Ευρωπαίους users θα είναι διαθέσιμη από τις 28 Ιουνίου με την τιμή του να κυμαίνεται περίπου στα 550 ευρώ.
cl8-sept-2019-600x80
Αντιμέτωπες με μια νέα συνθήκη αναμένεται να έρθουν οι εταιρείες που κατασκευάζουν smartphones, καθώς στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβάνεται νομοσχέδιο που απαιτεί οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να αντικαθιστούν εύκολα τη μπαταρία στις συσκευές τους. Πρόκειται, για μια μεγάλη αλλαγή για την εν λόγω βιομηχανία, η οποία ωστόσο θα διευκολύνει την επίλυση καθημερινών ζητημάτων των χρηστών που αντιμετωπίζουν κάποια βλάβη ή κάποια φθορά στο κινητό τους.
Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, η ΕΕ επιθυμεί «φορητές μπαταρίες σε συσκευές με τέτοιο τρόπο ώστε οι καταναλωτές να μπορούν εύκολα να τις αφαιρέσουν και να τις αντικαταστήσουν». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για κατηγορίες όπως τα smartphones και τα tablets.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάξουν τη μπαταρία μόνοι τους παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές. Πριν από αρκετά χρόνια, τα smartphones κατασκευάζονταν με πίσω panel που μπορούσε εύκολα να αφαιρεθεί.
Τώρα πλέον οι συσκευές έρχονται συχνά με σταθερά γυάλινα panels, «θωρακισμένα» με μεταλλικά frames.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ πιθανό να αναβιώσει την εποχή των ευκόλως αντικαταστάσιμων μπαταριών. Μέσω μιας σημαντικής τροποποίησης ενός υφιστάμενου νόμου, 587 ψήφισαν υπέρ της αλλαγής και μόλις 9 μέλη της επιτροπής ήταν κατά.
Με απλούστερους όρους, ο νόμος αναγκάζει τις εταιρείες να προσφέρουν τηλέφωνα που δεν απαιτούν από τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία ή κόλλες για να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Sony δεν είναι η «υπερδύναμη» στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας που ήταν κάποτε.
Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της είναι σημαντικά μειωμένες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από… το παρκέ, ακολουθώντας μια αντίστοιχη πορεία όπως η LG και η HTC.
Με βάση λοιπόν την πορεία της, εύλογα οι περισσότεροι θα σκέφτεστε ότι o ιαπωνικός γίγαντας της τεχνολογίας ενδεχομένως ότι θα πρέπει να «κρεμάσει τη φανέλα» του στα smartphones και να εστιάσει στο Home Entertainment (κονσόλες και τηλεοράσεις) και στο κομμάτι των camera modules (που ως γνωστόν τροφοδοτεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς).
Και παρά τις όποιες… «Κασσάνδρες», τελικά η Qualcomm μας αποκαλύπτει ότι η Sony δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τον χώρο των smartphones, με τον ιαπωνικό γίγαντα της τεχνολογίας να κατασκευάζει smartphones για πολλά πολλά χρόνια ακόμη.
Όπως έγινε γνωστό από τους υπευθύνους της αμερικανικής εταιρείας, η Sony έχει ήδη υπογράψει ένα πολύ μεγάλο deal με την Qualcomm, το οποίο αφορά στην προμήθεια chipsets από την δεύτερη, που θα καλύπτουν τα premium, high-end και mid-range devices της.
Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα χρόνια όλα τα smartphones της Sony θα έρχονται με Snapdragon SoCs, με τις δύο εταιρείες να συνεργάζονται στενά για πολλά πολλά χρόνια.
Φυσικά, ούτε λόγος για πιο οικονομικές VfM συσκευές από την ιαπωνική εταιρεία, η οποία κάνει focus από το Mid-range και πάνω.
facebook twitter youtube instagram linkedin