weekly D 21-1-22 sent

Α.Τ.Α. στους παρόχους

Οι παλαιότεροι ημών και υμών θα θυμούνται την περιβόητη Α.Τ.Α. την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο πολλοί προσπαθούν ανεπιτυχώς να μιμηθούν σήμερα.
Η Α.Τ.Α. προέβλεπε την αυτόματη αύξηση των μισθών, αναλογική του τότε πληθωρισμού. Ο Ανδρέας έφυγε, ο πληθωρισμός έφυγε, η Α.Τ.Α. επίσης. Όπως όμως θα λέγαμε και στα memes, άλλο είναι η ΑΤΑ του 1982 και άλλο η Α.Τ.Α. του 2023.
Η Α.Τ.Α. λοιπόν επανέρχεται, αλλά μη βιαστείτε να πανηγυρίσετε και να βγείτε στους δρόμους μετά βαΐων και κλάδων.
Η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του σήμερα, θα δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να προσαρμόζουν τα συμβόλαια τους ανάλογα με τον πληθωρισμό.
Η ΕΕΤΤ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση για την θέσπιση της Α.Τ.Α. με το αιτιολογικό ότι «ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρουσιάζει ιδιαίτερα ανελαστική λειτουργία προσαρμογής στις απότομες αυξομειώσεις τους κόστους λειτουργίας του, όπως διαμορφώνεται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τον υψηλό πληθωρισμό υπηρεσιών, υλικών και πρώτων υλών».
Στο σκεπτικό της ΕΕΤΤ αποσαφηνίζει στην πρότασή της ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών καλείται να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που συνεπάγονται οι έντονες πληθωριστικές τάσεις, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας του ενεργειακού κόστους και των σημαντικών αυξήσεων των τιμών πρώτων υλών και υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, όπως οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G και των δικτύων Νέας Γενιάς (FTTH).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το έτος 2022 ο ετήσιος μέσος όρος του μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, μειώθηκε κατά 2,44%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2021 δηλαδή έγιναν φθηνότερες. Αντίθετα, μεταξύ 2021 και 2022, στο σύνολο των υπηρεσιών και αγαθών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καταγράφηκε αύξηση, της τάξης του 9,65%.
Σχετικός μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής λειτουργεί σε χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει επίσης στη Γαλλία και στην Ισπανία.
Τώρα, αν η πρόταση της ΕΕΤΤ περάσει και γίνει τελικά νόμος, τότε ίσως εφαρμοστεί από τους παρόχους, αν και μάλλον ο ανταγωνισμός θα απορροφήσει την όποια αύξηση, υπό μορφή προσφορών και ανταποδοτικών προγραμμάτων.

3D και Fair Share

Την τακτική του 3D (Deny-Delay-Details) φαίνεται ότι εφαρμόζουν οι εταιρείες Big Tech, στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν τις όλο και εντεινόμενες πιέσεις που δέχονται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης, οι οποίοι ζητούν από τις αμερικανικές εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και παροχής περιεχομένου, να συνεισφέρουν στην τεχνολογική ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, το οποίο είναι το όχημα μέσα από το οποίο διακινούν τις υπηρεσίες τους.
Αποκορύφωμα της διαμάχης είναι η πρόσφατη πρόταση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της ΕΕ με την επωνυμία «fair share».
Πρόκειται για το αίτημα προς τις εταιρείες του «Big Tech» να πληρώσουν ένα «δίκαιο μερίδιο» για την ανάπτυξη του 5G και της ευρυζωνικότητας.
H Άρνηση (Deny) ήταν φυσικά η πρώτη αντίδραση των αμερικανικών εταιρειών, όταν πριν τουλάχιστον μία δεκαετία οι Ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, είχαν διατυπώσει την ανάγκη για οικονομική συνεισφορά των Big Tech στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Διχασμένες όμως είναι και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δέκα χώρες τοποθετούνται εναντίον της πρότασης «fair share», υποστηρίζοντας ότι το συνολικό κόστος του δικτύου παρέμεινε σταθερό, ενώ τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων δεν απειλούνται.
Αντίθετα άλλες δέκα χώρες -μεταξύ τους και η Ελλάδα- βλέπουν θετικά την οικονομική συμμετοχή των παρόχων περιεχομένου, στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
Φυσικά, οι συνεχείς διαπραγματεύσεις, ανακοινώσεις και αναλύσεις, οδηγούν νομοτελειακά στο στάδιο της Καθυστέρησης (Delay).
Οι μεν τηλεπικοινωνιακοί, προσπαθούν να αναδείξουν το γεγονός ότι χωρίς τις δικές τους υποδομές, οι πάροχοι περιεχομένου δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στον κόσμο τους, με τους Big Tech να υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενό τους, συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των πελατών, αλλά και την κατανάλωση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, των οποίων τα έσοδα καρπώνονται οι πάροχοι.
Τώρα φαίνεται ότι περνάμε στο επόμενο στάδιο, αυτό των Λεπτομερειών (Details). Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι οι εταιρείες περιεχομένου και κοινωνικής δικτύωσης βάζουν στην εξίσωση αρκετές παραμέτρους, στην προσπάθεια να αποδομήσουν την πρωτοβουλία «fair share» η οποία κερδίζει έδαφος στην ΕΕ μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.
Επισημαίνουν ότι ακόμη και αν υποχρεωθούν οι πάροχοι περιεχομένου να καταβάλλουν κάποιου είδους αμοιβή στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διασφαλίζεται και να αποδεικνύεται ότι η εισφορά αυτή επενδύεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη των υποδομών.
Με αυτό τον τρόπο, οι Big Tech επιχειρούν να δημιουργήσουν μία ακόμη γραμμή άμυνας, αφού ουσιαστικά ζητούν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Και ο κύκλος του 3D θα συνεχιστεί…
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Nova: Μετακομίζω γιατί …ξεχωρίζω!
  Η Nova αναμένεται το 2024 να μετακινηθεί από την περιοχή της Κάντζας, στο 40,2 χλμ της Αττικής οδού, όπου βρίσκεται το ιδιόκτητο κτίριο της πρώην Wind, στη λεωφόρο Αθηνών, αξιοποιώντας επίσης και τις εγκαταστάσεις που έχει σε Καλλιθέα και Ταύρο.
  Ταυτόχρονα, η τηλεοπτική δραστηριότητα της Nova θα συνεχίσει να βγαίνει από τις εγκαταστάσεις του Alpha (πρώην Plus Production) στη ζώνη ΒΙΟΠΑ Παιανίας, όπου έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η συνεργασία.
  Επίσης, η Alter Ego Media σχεδιάζει να μετακινηθεί από τη Λ. Συγγρού σε χώρο που θα ανεγερθεί δίπλα στο γήπεδο «Καραϊσκάκης», κοντά στην οδό Πειραιώς.
 • United Fiber: O Γιώργος Αγγελικούσης νέος CEO
  H United Fiber, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καλωσορίζει τον Γιώργο Αγγελούση, νέο CEO της εταιρείας αρχής γενομένης από την 3η Ιουλίου.
  Ο Γιώργος Αγγελούσης, διαθέτει μια εξαιρετική πορεία και πολυετή εμπειρία στον κατασκευαστικό κλάδο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έχοντας αναλάβει με επιτυχία θέσεις αυξημένης ευθύνης σε πολυδιάστατα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  Είναι Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και κάτοχος Executive MBA από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
 • Να χτυπήσει 200άρι θέλει το Vodafone TV
  Το Vodafone TV προσφέρει πρόσβαση σε περισσότερα από 35 κανάλια, μεταξύ των οποίων τα παιδικά κανάλια Disney, Boomerang, Nickelodeon, τα κανάλια ντοκιμαντέρ Discovery, National Geographic, Animal Planet, Travel History Channel, αλλά και στον on demand κατάλογο δωρεάν ταινιών και σειρών, λόγω των αποκλειστικών συνεργασιών με τα στούντιο Warner Bros, ΗΒΟ και Disney. Επόμενο βήμα είναι η επένδυση σε ελληνικό και ευρωπαϊκό περιεχόμενο. Παράλληλα έχει στόχο να ξεπεράσει τους 200.000 συνδρομητές τον επόμενο χρόνο (από 180.000 σήμερα). Τέλος, ήρθε σε συμφωνία με την ΕΡΤ για τη διάθεση του Ertflix μέσα από το Vodafone TV.
  Δεν έχει μπει στην κούρσα ανταγωνισμού για το αθλητικό περιεχόμενο. Έχει στοχεύσει σε συγκεκριμένο κοινό και όπως δείχνουν τα νούμερα δεν τα πάει και άσχημα… Τελικά πάντα υπάρχει ο 3ος δρόμος για την τηλεθέαση!
 • Deal για την Vodafone στη Βρετανία:
  Το Vodafone Group και η CK Hutchison επιβεβαίωσαν πως προχωρούν σε συγχώνευση των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων τους στη Μεγάλη Βρετανία, μετά από οκτώ και πλέον μήνες διαπραγματεύσεων. Σε ανακοίνωσή τους, οι εταιρείες δήλωσαν ότι έχουν συνάψει δεσμευτικές συμφωνίες για τη συγχώνευση της Vodafone UK και Three UK, με την πρώτη να κατέχει το 51% και την CK Hutchison το 49%. Σημειώνεται πως τίθεται σε εφαρμογή και πλαίσιο, ώστε η Vodafone να μπορεί να αποκτήσει το μερίδιο του 49 τοις εκατό που θα κατέχει η CK Hutchison, στο μέλλον. Ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone UK, Ahmed Essam, θα γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της συγχωνευμένης εταιρείας και ο CEO της Three UK, Darren Purkis, θα αναλάβει το ρόλο του CFO.
  Οι συγχωνεύσεις μπορεί ενίοτε να θεωρούνται υψηλού ρίσκου -γιατί πρέπει να ταιριάξουν οι κουλτούρες- αλλά προσφέρουν την ευκαιρία στις εταιρείες να επανεφεύρουν τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν ένα νέο μέλλον. Είναι μια ευκαιρία να συνδυάσουν τα καλύτερα και των δύο κόσμων και να ξεκλειδώσουν νέες δυνατότητες. Ζω από περιέργεια να δω τις εξελίξεις…
 • Η Vodafone σε 40 χώρες με τη Hyundai:
  Η Vodafone Business συμφώνησε για μια πολυετή επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας με την Hyundai Motor, ώστε να προσφέρει την υπηρεσία συνδεσιμότητας οχημάτων του παρόχου σε εκατομμύρια μοντέλα της κατασκευάστριας, στην ευρωπαϊκή αγορά.
  Στο πλαίσιο της επέκτασης, τα μοντέλα Hyundai, Kia και Genesis που πωλούνται σε 40 ευρωπαϊκές χώρες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε streaming ήχου, με σχέδια για διερεύνηση και άλλων εφαρμογών, όπως βίντεο, Wi-Fi hotspot και διαδραστικές λειτουργίες που παρέχονται από το Global IoT Connectivity της Vodafone Business.
 • H Vodafone στηρίζει το BrainReGain:
  Το BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, η πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες» για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού, ενισχύεται και καλωσορίζει δύο σημαντικές εταιρείες στη Συμμαχία, την Vodafone Ελλάδας μέλος του Ομίλου Vodafone, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, και τον Όμιλο Εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες» που κατέχει ηγετική θέση στην παροχή ολοκληρωμένων τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
  Με τη συμμετοχή τους στη Συμμαχία στηρίζουν έμπρακτα την προοπτική για την «επιστροφή» της γενιάς των brain drainers στην Ελλάδα, με μέντορες ανώτερα στελέχη τους τα οποία εθελοντικά καθοδηγούν όσους έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
  Δεν υπάρχει πρωτοβουλία ESG την οποία δεν έχει υιοθετήσει η Vodafone, δείχνοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες είναι μεγάλες παντού. Όσο για το BrainReGain όταν πετυχαίνει μόνο… «Gain» μπορεί να είναι, γιατί όσοι επιστρέφουν φέρνουν και πολλές εμπειρίες στις αποσκευές τους.
 • Συνάντηση εργασίας ομάδων της ITU με συντονισμό της ΕΕΤΤ:
  H EETT φιλοξένησε στη Θεσσαλονίκη, από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, σε υβριδική μορφή, τη συνάντηση των Ομάδων Εργασίας ITU-R Study Group 1: “WPs 1Α, 1Β & 1C”, της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union-ITU).
  H ITU αποτελεί τον εξειδικευμένο οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο σε θέματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Έχει τρεις βασικούς τομείς δραστηριοτήτων, τον Τομέα Ραδιοεπικοινωνιών (Radiocommunication Sector ITU-R), τον Τομέα Τυποποίησης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Telecommunication Standardization Sector ITU-T) και τον Τομέα Ανάπτυξης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Telecommunication Development Sector ITU-D). Συνολικά τις συναντήσεις παρακολούθησαν 390 συμμετέχοντες (156 με φυσική παρουσία) και ειδικότερα εκπρόσωποι διοικήσεων 64 κρατών-μελών της ITU, καθώς και 37 μέλη-συνεργάτες του Τομέα Ραδιοεπικοινωνιών.
  Η αποστολή της ITU ξεπερνά την τεχνολογία την τηλεπικοινωνιών. Το πιο σημαντικό είναι η “μόχλευση” των ΤΠΕ για τη βελτίωση της ζωής, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τον πλανήτη.
 • Ξεκινά το UFBB:
  Σε τροχιά υλοποίησης “κατά το ήμισυ” εισήλθε το ΣΔΙΤ για το ευρυζωνικό δίκτυο σε λευκές περιοχές της περιφέρειας, με την υπογραφή της σύμβασης που αφορά στις 3 από τις 7 συνολικά γεωγραφικές περιοχές, από τον υπηρεσιακό υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Σωκράτη Κάτσικα και τον γενικό διευθυντή Στρατηγικής Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, Γιάννη Κωνσταντινίδη. Το Ultra – Fast Broadband (UFBB) είναι έργο (και τα 7 τμήματά του) συνολικού προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 249 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί αντίστοιχη διαδικασία για τα τέσσερα τμήματα του έργου για τα οποία ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms.
  Η ευρυζωνική πρόσβαση δεν είναι πλέον πολυτέλεια· είναι αναγκαιότητα για τις αγροτικές κοινότητες να ευδοκιμήσουν και να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια οικονομία
 • 5G: Νέα επιχειρηματικά μοντέλα για 5G & 6G
  Οι εµπειρογνώµονες της InCites Consulting συνέβαλαν στην εκπόνηση του whitepaper “5G and beyond 5G ecosystem business modelling” το οποίο δηµοσιεύτηκε πρόσφατα από τον Βιοµηχανικό Σύνδεσµο για τα Ευφυή Δίκτυα & τις Υπηρεσίες 6G (6G Smart Networks and Services Industry Association, 6G- IA).
  Το whitepaper “5G and beyond 5G ecosystem business modelling” περιγράφει µια καινοτόµο µεθοδολογία Επιχειρηµατικής Μοντελοποίησης, καθώς και το σχετικό Πλαίσιο για την επιτυχή ανάπτυξη Επιχειρηµατικών Μοντέλων οικοσυστήµατος για το 5G και πέραν αυτού.
  Το Πλαίσιο της µεθοδολογίας που αναπτύχθηκε βασίζεται στην εµπειρία από διάφορα έργα 5G PPP και, παράλληλα µε την οικονοµική βιωσιµότητα, εξετάζει επίσης την κοινωνική και οικολογική βιωσιµότητα των εν λόγω Επιχειρηµατικών Μοντέλων.
  Κάποτε τα πράγματα ήταν απλά και εύκολα υπολογίσιμα. Τώρα, πλέον, έχουν γίνει τόσο σύνθετα που απαιτούνται σύνθετα έργα μοντελοποίησης. Η InCites είναι πάντα “in” σε όλες τις εξελίξεις.
 • Κερδίζει έδαφος το private 5G:
  Πρόσφατη έρευνα του Enterprise Strategy Group της TechTarget έδειξε ότι οι λύσεις private 5G κερδίζουν γρήγορα έδαφος μεταξύ των επιχειρήσεων, παγκοσμίως.
  Με γνώμονα την επιθυμία να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους, διάφορες βιομηχανίες σχεδιάζουν να υιοθετήσουν αυτές τις λύσεις για να δώσουν απαντήσεις στις ανάγκες τους.
  Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των λύσεων.
  Οι επιχειρήσεις σε όλες σχεδόν τις βιομηχανίες δίνουν προτεραιότητα στο private 5G. Μετά την αξιολόγηση της τεχνολογίας, περισσότεροι από 9 στους 10 οργανισμούς γνωρίζουν ή πιστεύουν ότι έχουν ανάγκη για τέτοιου τύπου συνδεσιμότητα και το 89% έχει ποσοτικοποιήσει ή βρίσκεται σε διαδικασία ποσοτικοποίησης της αξίας ενός ιδιωτικού δικτύου 5G. Επιπλέον, περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη ενός δικτύου 5G βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες προτεραιότητες για τον οργανισμό τους.
  «Με τα ιδιωτικά δίκτυα 5G, οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεκλειδώσουν νέα επίπεδα αποτελεσματικότητας, αξιοπιστίας και ευελιξίας, μεταμορφώνοντας τον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών». Τιμ Κουκ
 • Επενδύσεις στα ιδιωτικά δίκτυα:
  Μια νέα μελέτη από την Juniper Research διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε ιδιωτικά δίκτυα θα πλησιάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, παγκοσμίως, έως το 2028, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που έφτασαν το 2023.
  Με συνολική άνοδο κατά 722%, οι τρεις κλάδοι που οδηγούν την ανάπτυξη είναι οι Κατασκευές (35%), η Ενέργεια (20%) και οι Δημόσιες Υπηρεσίες (16%).
  Όπως αναφέρει η έρευνα, «η ανάγκη για ιδιωτικά δίκτυα που μπορούν να υποστηρίξουν υψηλή πυκνότητα συσκευών και να λειτουργούν σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
  Τα ιδιωτικά δίκτυα αξιοποιούν τις κυψελοειδείς τεχνολογίες για να παρέχουν ένα κλειστό δίκτυο που είναι πλήρως διαχειρίσιμο από τις επιχειρήσεις.»
  Τα ιδιωτικά δίκτυα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση, επιτρέποντας νέα επίπεδα αυτοματισμού, αποτελεσματικότητας και καινοτομίας.
 • Εκπτώσεις στον καφέ μέσω What’s Up:
  Συνεχόμενες εκπτώσεις 2€ σε χιλιάδες καταστήματα φαγητού και καφέ σε όλη την Ελλάδα έχουν οι χρήστες του WHAT’S UP που παραγγέλνουν στο ΒΟΧ.
  Καθημερινά, μέσα από το κινητό τους οι χρήστες του WHAT’S UP με κάθε παραγγελία στα συνεργαζόμενα καταστήματα του ΒΟΧ, και όσες φορές το επιθυμούν, παίρνουν 2€ πιο φθηνά το αγαπημένο τους φαγητό ή ρόφημα, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.
  Η διαδικασία για να πάρουν την έκπτωση είναι πολύ εύκολη. Μπαίνοντας απλά στο WHAT’S UP app οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν την τοποθεσία τους, βλέπουν τα καταστήματα που τους εξυπηρετούν και συμμετέχουν στην προσφορά. Στη συνέχεια, επιλέγοντας το κατάστημα που θέλουν, δρομολογούνται απ’ ευθείας στο ΒΟΧ app για να ολοκληρώσουν την παραγγελία τους με την έκπτωση να είναι προεπιλεγμένη στο καλάθι τους.
  H απάντηση στην ερώτηση What’s up? Μα..coffee time φυσικά!
 • Η Cosmote προσφέρει συμμετρικό Internet στις ΜμΕ:
  Συμμετρικές ταχύτητες upload & download φέρνει η COSMOTE στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την νέα υπηρεσία COSMOTE Business Premium Internet.
  Η υπηρεσία δίνει στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επιλέξουν ταχύτητες από 50Mbps μέχρι και 300Mbps, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.
  Το Cosmote Business Premium Internet απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αυξημένες απαιτήσεις συνδεσιμότητας.
  Για παράδειγμα, είναι ιδανικό για όσους χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud, και χρειάζονται γρήγορο upload μεγάλων αρχείων. Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγονται και το αδιάλειπτο live streaming, καθώς και η υψηλή απόδοση λειτουργίας του δικτύου κατά την ταυτόχρονη χρήση από πολλούς εργαζόμενους.
  Η υπηρεσία διαθέτει μηχανισμούς για τον συνεχή έλεγχο και την ορθή λειτουργία της σύνδεσης, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με πρόσθετες υπηρεσίες, όπως 16άδα στατικών διευθύνσεων, Web Hosting και Mail hosting. Η υπηρεσία διατίθεται μόνο σε δικτυακές υποδομές Cosmote.
 • Αντιδρά η Huawei:
  Η Huawei ανακοίνωσε ότι «αντιτίθεται σθεναρά και διαφωνεί» με την ανακοίνωση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία θα εμποδίσει τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό από τη χρηματοδότηση και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις έρευνας επειδή, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντοπίζονται «ουσιαστικά υψηλότεροι κίνδυνοι από άλλους προμηθευτές 5G».
  Το όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας των χωρών – μελών της ΕΕ, προέτρεψαν την Πέμπτη τις εθνικές κυβερνήσεις «να περιορίσουν τον ρόλο των προμηθευτών από τη Κίνα στην Ευρώπη».
  Ωστόσο, η Huawei ανέφερε, σε απάντηση της, ότι η απόφαση της ΕΕ «προφανώς δεν βασίζεται σε μια επαληθευμένη, διαφανή, αντικειμενική και τεχνική αξιολόγηση των δικτύων 5G».
  Η απορία της στήλης είναι: γιατί η Ευρώπη πρέπει να ακολουθεί πειθήνια τους Αμερικανούς σε κάθε τους υπερβολή. Γιατί πρέπει να είμαστε πάντα η ουρά τους; Αυτή τη φορά δεν θα βρεθούμε στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Στη λάθος πλευρά της τεχνολογίας θα βρεθούμε!
 • Μικροδορυφόροι από την Τουρκία:
  Η τουρκική startup Hello Space εκτόξευσε τον μικρότερο δορυφόρο στον κόσμο με τη βοήθεια της SpaceX. Η εταιρεία στοχεύει να στείλει έναν αστερισμό pocketqube στο διάστημα και να προσφέρει αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών IoT από άκρο σε άκρο, από το διάστημα, σε επιχειρήσεις στη γεωργία, στα logistics, στην ενέργεια και αλλού.
  Η εταιρεία εκτόξευσε το πρώτο δοκιμαστικό pocketqube του Hello Space, με διαστάσεις 5cm x 5cm x 5cm, την περασμένη εβδομάδα, από την Καλιφόρνια, με μια αποστολή της SpaceX.
  Και στα δικά μας. Τελικά στην κούρσα του διαστήματος δεν φτάνει απλά να είσαι δημιουργικός. Πρέπει να είσαι πιο δημιουργικός από κάθε άλλον…
 • Διαψεύδει η Ookla ότι ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα
  Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες η Ookla ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο στην Ελλάδας, αυτές, από πολύ... επίσημα χείλη, μπορούμε να πούμε πως διαψεύδονται. Οι συγκεκριμένες πηγές λένε πως η εταιρεία δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο βήμα για τοπικό γραφείο.
  Τα μισά από τα ψέματα που μου λένε, δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι κάποια μέρα θα γίνει αυτό γιατί οι δουλειές πάνε καλά και σε Ελλάδα και σε Κύπρο
 • Κωτσόβολος: Και το βάθος (;) πώληση;
  Η Currys ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μια «στρατηγική αναθεώρηση» της Κωτσόβολος, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώλησή της.
  Η Currys, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ανέφερε ότι, δεδομένων των ισχυρών οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και των μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης για την Κωτσόβολος, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να διερευνηθούν όλες οι επιλογές». Χαρακτήρισε την Κωτσόβολος «μια επιχείρηση με ισχυρές και κερδοφόρες επιδόσεις, με υψηλή αναγνωρισιμότητα του brand, με μια ενοποιημένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και με ένα ποικίλο μείγμα προϊόντων και υπηρεσιών».
  Η αλήθεια είναι ότι καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Τώρα σε τι απόσταση βρίσκεται η φωτιά και πόσο δυνατή είναι, θα σας γελάσω. Απλά, η όλη ανακοίνωση είναι ιδιαίτερα εγκωμιαστική για την Κωτσόβολος, όπως άλλωστε δείχνουν και τα αποτελέσματά της και φυσικά οφείλεται στις δύο τελευταίες ηγεσίες. Σε κάθε περίπτωση μία ενδεχόμενη αλλαγή στο Πλαίσιο, αλλά και στην Κωτσόβολος, θα αλλάξει εκ βάθρων το τοπίο της λιανικής.
 • Νιγηρία: 25 εικονικοί πάροχοι με τη μία!
  Η είδηση θα μπορούσε να ήταν αδιάφορη, αλλά η ποσότητα των MVNOs που αφορά, την κάνει ενδιαφέρουσα.
  Η Επιτροπή Επικοινωνιών της Νιγηρίας (NCC) λοιπόν εκχώρησε 25 άδειες παρόχου εικονικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας (MVNO), επιδιώκοντας να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της χώρας.
  Η αγορά της Νιγηρίας εξυπηρετείται επί του παρόντος από τέσσερις εθνικούς παρόχους: MTN, Globacom, Airtel και 9Mobile. Η MTN ελέγχει περίπου το 40%, με την Globacom και την Airtel να διεκδικούν τη δεύτερη θέση, με περίπου 25% η καθεμία. Η 9mobile βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με λιγότερο από 10% μερίδιο αγοράς.
  Ζούμε από περιέργεια για να δούμε τα μερίδια αγοράς μετά από ένα χρόνο!
 • Novasummer: 45 κωμωδίες back to back
  Η Nova, μέλος της United Group, υπόσχεται φέτος ένα καλοκαίρι γεμάτο γέλιο με το Pop Up κανάλι Novasummer και 45 ταινίες! Από τις 16 Ιουνίου έως και τις 16 Αυγούστου, το Novasummer θα κρατά συντροφιά στους συνδρομητές της Nova, με δύο ταινίες back to back κάθε βράδυ από τις 21:30 με τους μεγαλύτερους αστέρες του Hollywood να υπόσχονται ξεκαρδιστικές στιγμές.
  Η κωμωδία είναι απλώς ένας αστείος τρόπος να είσαι σοβαρός. Πήτερ Ουστίνωφ
 • Nova: Θα μιλάει περισσότερο ελληνικά;
  Το ενδεχόμενο να προστεθούν ελληνικές παραγωγές στη Nova εξετάζουν στη United Media αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει το ΕΚΟΜΕ. Την ίδια ώρα, η S&P Global αναβάθμισε την προοπτική της United Group από σταθερή σε θετική, ενώ η Moody’s προσάρμοσε την προοπτική της από αρνητική σε σταθερή, ύστερα από την πώληση του παθητικού εξοπλισμού ραδιοδικτύου της United Group στη Βουλγαρία, στην Κροατία και στη Σλοβενία για 1,22 δισ. ευρώ στην ΤAWAL.
  Το ότι τη συνταγή του ΕΚΟΜΕ την έχουν ήδη ακολουθήσει ήδη κάποιοι με επιτυχία, σημαίνει ότι απλά έχει “πατηθεί” και έχει “στρώσει” ο δρόμος…
 • Ποδοσφαιρικά δικαιώματα, ώρα μηδέν
  Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Cosmote TV βρίσκεται η ΠΑΕ ΠΑΟ για διετές συμβόλαιο. Η συνδρομητική πλατφόρμα έχει διατηρήσει στη… στέγη της τον Ολυμπιακό και έχει υπογράψει νέες συμφωνίες με ΟΦΗ, Βόλο, Λαμία και Παναιτωλικό.
  Η Nova, ήδη φέρεται να δέσμευσε Άρη, Αστέρα Τρίπολης και Ατρόμητο για τα επόμενα 2 χρόνια για να παίζουν μπάλα στο «γήπεδο» του Novasports.
  Κάποιοι βέβαια εξακολουθούν να ζητάνε την Άρτα και τα Γιάννενα για να υπογράψουν, αλλά μάλλον ισχύει το “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος budget”, όπως δηλώνουν σε όλους τους τόνους οι έχοντες και κατέχοντες.
 • Σε …μουσείο ο “full digital” Γιώργος Γαμπρίτσος!
  Σε ψηφιακή πλατφόρμα τον περιμέναμε, σε μουσείο βρέθηκε και -βεβαίως- σε θέση διευθύνοντος συμβούλου. Ο λόγος για τον Γιώργο Γαμπρίτσο που παίρνει τη σκυτάλη από τον Χάρη Σιαμπάνη στο Μουσείο Μπενάκη.
  Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου, Γιώργος Γαμπρίτσος δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, και είναι μεγάλη η χαρά μου που αναλαμβάνω το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου στο Μουσείο Μπενάκη. Ως μέλος της εκλεκτής του οικογένειας θα συνεισφέρω στη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση του Μουσείου, και τη συνέχιση της ανεκτίμητης συμβολής του στη διατήρηση και στην ανάδειξη της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού της χώρας μας».
  Η επαγγελματική του πορεία ξεκίνησε στη δεκαετία του ’80 στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS στη Νέα Υόρκη και συνεχίστηκε στην Ελλάδα από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης μέχρι σήμερα.
  Τα τελευταία χρόνια, από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, ηγήθηκε με επιτυχία της ολικής επανεκκίνησης και αναμόρφωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
  Αν τα καταφέρει το ίδιο καλά και στο Μουσείο Μπενάκη, όπως έκανε σε όλα τα κανάλια που πέρασε, βλέπω την ουρά για το Μπενάκη να φτάνει μέχρι το Γκάζι! Εντάξει, υπερβολικό, αλλά αυτό που όλοι θα συμφωνήσετε είναι πως απ’ όπου περνάει αφήνει τη σφραγίδα του!
 • Στα social για ενημέρωση (ή για πόλωση)...
  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες για την ενημέρωσή τους. Περίπου οι μισοί χρήστες του Διαδικτύου, το 46%, χρησιμοποιούν το Facebook για ενημέρωση. Το ποσοστό αυτό, πάντως, βαίνει μειούμενο, καθώς το 2016 που ξεκίνησε η έρευνα στην Ελλάδα, περίπου 2 στους 3 (68%) ενημερώνονταν από το Facebook.
  Η πτώση της δημοτικότητας του Facebook συνοδεύεται από μια άνοδο στη χρήση μέσων ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Viber και το Facebook Messenger, για σχολιασμό και διαμοιρασμό ειδήσεων σε διαδικτυακές συνομιλίες.
  Παράλληλα, παρατηρούμε και άνοδο της χρήσης Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, που βασίζονται κυρίως στην εικόνα και σε προσωπικότητες (influencers, celebrities, επώνυμοι): το Instagram (18%) και το TikTok (9%).
  Το Twitter έχει ένα σταθερά μικρό κοινό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, το οποίο αποτελείται κυρίως από πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολιτικά πολωμένο κοινό. Μάλιστα, αν δούμε από ποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνονται κυρίως οι ηλικίες 18-24, παρατηρούμε πως το Facebook έχει πέσει στο 27% από το 75% του 2016, ενώ το πιο δημοφιλές μέσο είναι το Instagram (34%) και ακολουθεί το YouTube (26%) και το TikTok (19%).
  To θέμα είναι ότι στα social βασιλεύει η παραπληροφόρηση των fake news. Αν κάποιος ενημερώνεται από τα social, γιατί πολύ απλά εκεί ξέρει πως θα βρει τις ειδήσεις “που του αρέσουν”, τότε είναι άξιος της τύχης του. Απλά, ας μη δηλώνει ότι «ενημερώνεται». Αυτό δεν είναι ενημέρωση, είναι πόλωση!
 • Το Netflix ανοίγει εστιατόριο:
  Το Netflix επεκτείνεται πέρα από το streaming και το mobile gaming και σε μια εντελώς νέα κατηγορία: την εστίαση. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανοίγει ένα pop-up εστιατόριο, το Netflix Bites, με σεφ από διάφορες σειρές μαγειρικής του, όπως το "Chef's Table", το "Nailed It!" και το "Iron Chef: Quest for an Iron Legend".
  Επιτέλους! Θα φάω και μία φορά με ευχαρίστηση κάτι που μου «σερβίρει» το Netflix!
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • Έρευνα δείχνει ότι το Industrial metaverse ενισχύεται ως τάση
  Οι εταιρείες που έχουν ήδη αναπτύξει use cases γύρω από το λεγόμενο industrial metaverse, βλέπουν περισσότερα οφέλη από εκείνα που αναμένουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ακόμη στη φάση σχεδιασμού, κυρίως στη μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών (15%), στη βιωσιμότητα (10%) και στη βελτίωση της ασφάλειας (9%).
  Εξετάζοντας την τρέχουσα κατάσταση του enterprise και του industrial metaverse, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από τη Nokia και την EY και φέρει την ονομασία «The metaverse at work», στην οποία συμμετείχαν 860 ηγέτες επιχειρήσεων από έξι χώρες, δείχνει ότι το βιομηχανικό metaverse αναμένεται να αποδώσει και να ξεπεράσει τις προσδοκίες με εφαρμογές σε διάφορους τομείς όπως η συντήρηση, τα ψηφιακά δίδυμα και η εικονική -AR- συνεργασία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εταιρείες πιστεύουν στη δύναμη του metaverse και ότι οι σχετικές τεχνολογίες έχουν έρθει για να μείνουν.
  "The next platform will be even more immersive. It will be a combination of augmented reality, virtual reality, and mixed reality that will create a sense of presence, allowing people to interact with each other and digital objects as if they were in the same physical space." Mark Zuckerberg
 • ESET: Δεν έτυχε, πέτυχε!
  Η ESET, παγκόσμιος ηγέτης στην ψηφιακή ασφάλεια, συμπεριλήφθηκε στην έκθεση “The Endpoint Security Landscape, Q2 2023” της Forrester.
  Η έκθεση παρουσιάζει 33 προμηθευτές ασφαλείας τελικών σημείων, με την ESET να αναγνωρίζεται ως ένας αξιόλογος πάροχος ασφάλειας τελικών σημείων με βάση τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων της.
  Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι λύσεις ασφαλείας τελικών σημείων αποτελούν ταυτόχρονα την πρώτη και την τελευταία γραμμή άμυνας για τις επιχειρήσεις, καθώς προστατεύουν τις συσκευές των χρηστών από κακόβουλο λογισμικό, ανιχνεύουν και αντιδρούν σε επικίνδυνες ή κακόβουλες ενέργειες και επιλύουν τα περιστατικά γρήγορα και αποτελεσματικά.
  Οι καλές εταιρείες ικανοποιούν απλά τις ανάγκες. Οι μεγάλες εταιρείες δημιουργούν αγορές. Philip Kotler
 • Kasperksy: Νέος κίνδυνος για τα cryprowallet
  Η Kaspersky ανακάλυψε μία νέα εξελιγμένη εκστρατεία επιθέσεων πολλαπλών σταδίων με στόχο cryptowallets στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.
  Η επίθεση περιλαμβάνει το DoubleFinger loader, ένα σύνθετο λογισμικό τύπου crimeware, το οποίο αναπτύσσει το GreetingGhoul stealer κρυπτονομισμάτων και το Remcos Remote Access Trojan (RAT).
  Η ανάλυση της Kaspersky υπογραμμίζει τις προηγμένες τεχνικές και το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων των κυβερνοεγκληματιών στο εξελισσόμενο αυτό τοπίο απειλών. Όπως δείχνει η έρευνα της Kaspersky, το loader πολλαπλών σταδίων DoubleFinger ξεκινά την επίθεσή του όταν το θύμα ανοίγει άθελά του ένα κακόβουλο συνημμένο PIF αρχείο σε ένα email.
  Έτσι ενεργοποιείται η εκτέλεση του πρώτου σταδίου του loader, ένα τροποποιημένο δυαδικό αρχείο DLL των Windows και, στη συνέχεια, η εκτέλεση ενός κακόβουλου shellcode. Έπειτα, το shellcode κατεβάζει μια εικόνα PNG που περιλαμβάνει ένα ωφέλιμο φορτίο που υποτίθεται ότι θα εκτελεστεί αργότερα στο πλαίσιο της επίθεσης.
  Θυμηθείτε: "Το κόστος της κυβερνοασφάλειας είναι πολύ μικρότερο από το κόστος μιας κυβερνοεπίθεσης." Paul Kagame
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Ένα «διαστημόπλοιο» στο Μαρούσι:
  Την ευκαιρία να δούμε «εκ των έσω» τα νέα HQ της Kaizen Gaming είχαμε προ ημερών, καθώς οι άνθρωποι της εταιρείας μας ξενάγησαν στο «διαστημόπλοιο» του Αμαρουσίου, το Kaizen Campus, ένα επιβλητικό, φουτουριστικό κτίριο, το μοναδικό του είδους του στην ΝΑ Ευρώπη.
  Ευτυχώς που μας ξενάγησαν, δηλαδή, γιατί μόνοι μας σίγουρα θα χανόμασταν στα 330 μέτρων διαδρόμων, τα 750 work stations και τα 40+ meeting rooms του. Για τα επόμενα 15 χρόνια τουλάχιστον, αυτό θα είναι το «σπίτι» της εταιρείας (ανήκει στην Prodea), η οποία ήδη δραστηριοποιείται σε 14 αγορές και έχει προσωπικό πάνω από 2.400 άτομα.
  Στην Kaizen ζήλεψαν τη δόξα των HQ της Apple, και το προσπάθησαν -τηρουμένων των αναλογιών. Τους ευχόμαστε να το πετύχουν -πάντα τηρουμένων των αναλογιών- και με τα κέρδη!
 • Uni.systems: Η Uni Systems σε συνεργασία με τη Knowledge, εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων λύσεων Πληροφορικής με 30ετή επιτυχημένη πορεία, ανακοινώνουν την ίδρυση του Uni Systems-Knowledge Technology Hub στην Πάτρα.
  Στόχος του Κέντρου Τεχνολογίας είναι η δημιουργία ευκαιριών ψηφιακής ανάπτυξης και απασχόλησης στη Δυτική Ελλάδα για την ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων που θα υποστηρίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
  Αρχικός στόχος είναι η δημιουργία ομάδας 100 περίπου εξειδικευμένων στελεχών εντός του 2024 με εστίαση σε ειδικότητες του κύκλου ανάπτυξης λογισμικού, ήτοι, αναλυτές, προγραμματιστές, testers και architects.
 • Quest: Νέες επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδος, αυξημένες πωλήσεις και μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένει ο όμιλος Quest το 2023, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Απόστολος Γεωργαντζής, παρουσία του προέδρου του ομίλου κ. Θεόδωρου Φέσσα.
  Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργαντζής ο όμιλος αναπτύσσεται γρήγορα, υπάρχουν νέες δραστηριότητες και νέες εμπορικές δυνατότητες, με πιο πρόσφατη το άνοιγμα της Quest στη Ρουμανία προωθώντας προϊόντα Xiaomi. Όπως είπαν τα στελέχη το άνοιγμα στη Ρουμανία είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του ομίλου στο εξωτερικό, καθώς είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, σχεδόν η διπλάσια από την ελληνική, ενώ παράλληλα το αποτύπωμα της Xiaomi πολύ μικρό. Στόχος να μεγαλώσει το μερίδιό της στην αγορά της Ρουμανίας, με τις προβλέψεις να είναι θετικές για το τέλος του χρόνου.
 • LVMH: Συνεργασία με την Epic Games ανακοίνωσε o γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH, καθώς ο γαλλικός οίκος στοχεύει σε μια δυναμική είσοδό του στο metaverse, με τη δημιουργία εικονικών δωματίων υψηλής ραπτικής, εικονικών δοκιμαστηρίων και επιδείξεων μόδας στο Internet.
  Σε ανακοίνωσή της, η γαλλική εταιρεία, η οποία διαθέτει 75 διακεκριμένες μάρκες, ανέφερε πως θα χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως η μηχανή 3D γραφικών Unreal Engine, την οποία χρησιμοποιεί η Epic Games, το λογισμικό φωτογραμμετρίας Reality Capture, το Twinmotion και το λογισμικό ρεαλιστικής απεικόνισης ανθρώπων MetaHuman, για να αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο τομέα.
  Όπως αναφέρει η LVMH «θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία για τρισδιάστατες δημιουργίες της Epic για προϊόντα και εμπειρίες που καθηλώνουν, καθώς και νέες συλλογές και διαφημιστικές καμπάνιες».
 • Q&R: Η Ένωση Εταιρειών «VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ. – COSMOS COMPUTERS A.E.B.E. – QUALITY & RELIABILITY Α.Ε.» συνήψε με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), από κοινού με άλλους έντεκα (11) αντισυμβαλλόμενους, Συμφωνία-Πλαίσιο για το Έργο «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Διαδικτύου (Web Services) για την επίτευξη της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πληροφοριακών Συστημάτων Της Δημόσιας Διοίκησης», με Κύριο του Έργου το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην Ένωση η QUALITY & RELIABILITY Α.Ε. συμμετέχει με ποσοστό 24,5%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 22.500.000,00 € πλέον ΦΠΑ, ενώ το ποσό που αναλογεί στην Ένωση αντιστοιχεί στο ποσό του 1.875.000,00 € πλέον ΦΠΑ.
 • Δημόσιο: Ψηφιακή Τάξη με 32 εκατ. ευρώ!
  Ψηφιακή τάξη στους τεράστιους και μη διαχειρίσιμους όγκους φυσικών αρχείων του Δημοσίου φιλοδοξεί να βάλει η χώρα με το έργο του Ταμείου Ανάκαμψης με τίτλο: “Ασφαλής αποθήκευση φυσικών αρχείων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα”. Πρόκειται για έργο, €32,225 εκατ. μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, (αξία με ΦΠΑ: €39.959.752,93, ΦΠΑ: €7.734.145,73), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο εντός των επόμενων δύο ετών.
  Το έργο αφορά στην παροχή υπηρεσιών εγκιβωτισμού, καταγραφής, μεταφοράς, ασφαλούς φύλαξης και διαχείρισης αρχείου δημοσίων φορέων του Δημοσίου, Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης καθώς και ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Πρόκειται για περίπου 1.440.000 κιβώτια, που αναλογούν σε περίπου 65.000.000 αρχεία ή σε 5.760.000 φακέλους φορέων του δημοσίου.
  Το προς φύλαξη αρχείο, θα παραλαμβάνεται, τμηματικά από τους χώρους των δημοσίων φορέων, όπου βρίσκεται σήμερα κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δημόσιου Φορέα και θα μεταφέρεται για φύλαξη και διαχείριση στις εγκαταστάσεις του αναδόχου, για χρονικό διάστημα έως 2 έτη.
  Όπως σημειώνεται στην προκήρυξη η καλύτερη πρόσβαση στα αρχεία αναμένεται θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους και στην απελευθέρωση πόρων.
  Αρχείο είναι το μέρος όπου τα πράγματα χάνονται με αλφαβητική σειρά. Κατά τα άλλα είναι καιρός να μπει μία τάξη, αν δεν είναι ήδη πολύ αργά… Άφησαν και δηιουργήθηκε ένα τροπικό δάσος και τώρα προσπαθούν να το κλαδέψουν.
 • Intel: Λειτούργησαν οι πιέσεις. Αυξάνεται η επιδότηση
  Η Intel και η γερμανική κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία, βάσει της οποίας η εταιρεία θα λάβει 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, από τα 6,8 δισεκατομμύρια που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, για τη δημιουργία του εργαστασίου ημιαγωγών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.
  Οι τελικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intel, Pat Geisinger, και κυβερνητικούς εκπροσώπους να υπογράφουν τη συμφωνία στο Βερολίνο τη σήμερα, όπως αναμένεται.
  Τα πρόσθετα κεφάλαια θα προέλθουν από έναν προϋπολογισμό που βρίσκεται υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος ζήτησε τις πρόσθετες επιδοτήσεις, παρά την αντίσταση του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, σύμφωνα με την Handelsblatt.
  Κι ο άγιος φοβέρα θέλει. Αν μπορείς βέβαια να τον φοβερίσεις… Μόλις είπαν πάντως ότι θα τα μαζέψουν και θα πάνε σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη, τα επιπλέον χρήματα βρέθηκαν. Για θυμίστε μου, πως το λέμε αυτό με μια λέξη σε απλά ελληνικά;
 • Τεράστια επένδυση από την Accenture:
  Η Accenture ανακοίνωσε πως θα επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε τρία χρόνια, στις εργασίες της γύρω από τα δεδομένα και την AI, για να βοηθήσει τους πελάτες της να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα. Η τεχνογνωσία της εταιρείας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη εκτείνεται σε περισσότερες από 1.450 πατέντες και εκκρεμείς αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, παγκοσμίως. Η Accenture εργάζεται επί του παρόντος με πολλούς πελάτες της σε έργα generative AI. Η ίδια αναφέρει πως θα διπλασιάσει το προσωπικό που απασχολεί επί του συγκεκριμένου τομέα σε 80.000 επαγγελματίες, μέσω ενός συνδυασμού προσλήψεων, εξαγορών και εκπαίδευσης, στοχεύοντας σε 19 διαφορετικούς κλάδους.
 • Google: Not Ba(r)d at all?
  Η Google καθυστέρησε τη διάθεση του AI chatbot, Bard, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) - την βασική αρχή προστασίας δεδομένων που είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες του τεχνολογικού κολοσσού στη Γηραιά ήπειρο.
  Ο αναπληρωτής επίτροπος της DPC, Graham Doyle, δήλωσε ότι η Google ενημέρωσε «πρόσφατα» την αρχή για την πρόθεσή της να διαθέσει το Bard στην ΕΕ «αυτή την εβδομάδα». Ίδωμεν!
  Ήρθε η ώρα να Bardάρεις με τη Google αν θα σερφάρεις!
GY-1537-600X80-1
 • Google: Απόλυτη εξουσία, με 28% της διαφημιστικής πίτας
  Όπως ανακοίνωσαν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, η Google ενδέχεται να χρειαστεί να πουλήσει μέρος της επικερδούς δραστηριότητας της γύρω από το adtech.
  Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό, καθώς αφορά σε μια πολύ επικερδή δραστηριότητα για την εταιρεία, με την δραστηριότητα adtech να αντιπροσωπεύει το 79% των συνολικών εσόδων της πέρυσι.
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέθεσε τις κατηγορίες σε μια δήλωση αιτιάσεων προς την Google, δύο χρόνια μετά την έναρξη έρευνας για συμπεριφορές όπως η εύνοια των δικών της διαφημιστικών υπηρεσιών – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της. Η Επιτροπή ανέφερε ότι η Google ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες adtech εις βάρος των ανταγωνιστικών παρόχων, των διαφημιζόμενων και των διαδικτυακών εκδοτών. Η Google είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα ψηφιακής διαφήμισης παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς που φτάνει στο 28% των παγκόσμιων εσόδων από διαφημίσεις.
  Ποιος ήταν αυτός που είχε πει ότι η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Όταν έχεις σχεδόν το 30% της αγοράς, κάνεις ότι θέλεις! Μέχρι να σε πάρουν χαμπάρι βέβαια…
 • Ψηφιακές δαπάνες: Προσανατολισμένος στην ψηφιακή μετάβαση είναι - και - ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ετήσιο προϋπολογισμό ύψους €189,3 δισ. για το 2024, με την τεχνολογία να έχει κομβικό ρόλο.
  Ο προϋπολογισμός θα συμπληρωθεί με εκτιμώμενο ποσό ύψους €113 δισ. υπό μορφή πληρωμών για επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του μέσου ανάκαμψης της Ε.Ε. μετά την πανδημία. “Οι πράσινες και οι ψηφιακές δαπάνες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν προτεραιότητα, με σκοπό να καταστεί η Ευρώπη πιο ανθεκτική και να προετοιμαστεί καλύτερα για το μέλλον”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό η Ε.Ε.
 • Social: Αμερικάνικες υπερβολές από τον κυβερνήτη του Τέξας
  Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 18 ετών να συμμετέχουν σε μια μεγάλη ποικιλία ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς γονική συγκατάθεση. Αμερικανικές βλακείες θα πείτε. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί το νομοσχέδιο μεταβιβάζει την ευθύνη στις εταιρείες που διαχειρίζονται πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες υποχρεώνονται να λαμβάνουν ρητή συγκατάθεση από τον γονέα ή τον κηδεμόνα ενός ανηλίκου, προτού τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν τους δικούς τους λογαριασμούς - κάτι που θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
  Το περίσσιο, χαλάει το ίσιο!
 • Spotify: Πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ για GDPR
  Η Σουηδική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (IMY) επέβαλε στην Spotify πρόστιμο συνολικού ύψους 58 εκατομμυρίων SEK (που ισοδυναμεί με περίπου 4,98 εκατομμύρια ευρώ), καθώς διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τον GDPR που τέθηκε σε ισχύ το 2018. Η IMY διαπίστωσε “αποτυχίες” στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία χειριζόταν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
  Προσοχή, οι γραφειοκράτες δεν αστειεύονται!
600x80 LTBC digital banner
 • Η Alibaba έρχεται στην Ευρώπη:
  Το Alibaba Group θα καταστήσει την Ευρώπη «κορυφαία προτεραιότητα», καθώς επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ανάπτυξη τοπικών δραστηριοτήτων και διαδικτυακών πλατφορμών εκτός Κίνας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου.
  Η Alibaba ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα διαχωριστεί σε έξι μονάδες και ότι θα διερευνήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων ή την είσοδο στο χρηματιστήριο για τις περισσότερες από αυτές, μετά από μια διετή κανονιστική καταστολή που πραγματοποιήθηκε στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας.
  Οι δραστηριότητές της στο ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να διαχωριστούν, με τη μία πλευρά να καλύπτει την αγορά ecommerce της Alibaba και την άλλη τις αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου στο εξωτερικό – όπως το Lazada, που εξυπηρετεί τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά και το AliExpress.
  Και ποιος δεν θα ενδιαφερόταν για μία αγορά 586 εκατ χρηστών που αναμένεται να παρουσιάσει ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR 2023-2027) 9,34%, και έχει σήμερα διείσδυση 64,0%, που αναμένεται να φτάσει το 69,5% έως το 2027.
 • Glami: Συμπληρώνοντας μια δεκαετία στο e-Commerce Μόδας, ο όμιλος Glami παρουσιάζει την ανανεωμένη εταιρική του ταυτότητα. Έχοντας συνδεθεί με 4.300 e-shops με 17 εκατ. προϊόντα σε 14 χώρες, το Glami προχωρά σε rebranding μέσα από μια νέα χρωματική παλέτα, αλλά και την προσθήκη νέου συμβόλου στο λογότυπο: Ενός αστερίσκου σε βιολετί ελεκτρίκ απόχρωση.
  Glamiριές!
 • Arsakeio Project: Το Arsakeio Project μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με τη διαμόρφωση πολυχώρου, που θα παρουσιάζονται όλα τα καλά προϊόντα της ελληνικής γης.
  Πρόκειται για ένα έργο που χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η α’ περιλαμβάνει: Δημιουργία πολυκαταστήματος, λειτουργία εστιατορίων & ταχυφαγείων, που θα εκφράζουν τη διεθνή τάση «fine fast food», ίδρυση Σχολής Ελληνικής Μαγειρικής και E-shop για διάθεση προϊόντων. Η β’ φάση: Franchise σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Τόκιο και Agrofund.
 • Φοροδιαφυγή: Στο στόχαστρο έχει βάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός 900 βαριές υποθέσεις φοροδιαφυγής.
  Τουλάχιστον 170 αφορούν ειδικές έρευνες στον τομέα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας και διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν από τις ΥΕΔΔΕ.
 • FedEX Express: «Το τελευταίο μίλι στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, δέχτηκε πίεση από τη μεταστροφή της καταναλωτικής συμπεριφοράς στην πανδημία», επισημαίνει ο κ. Eser Sezek, αντιπρόεδρος Υπηρεσιών Εδάφους για ΝΑ Ευρώπη, Ισραήλ και Τουρκία στη FedEX Express, μέλος του ομίλου FedEx. «Η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 77% της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου B2C οδηγώντας την πορεία ανάπτυξης στην Ευρώπη.»
 • Skroutz: Το Skroutz ανακοινωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες των καταναλωτών στο e-commerce. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τις ηλεκτρονικές αγορές.
  Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής είναι η χρεωστική κάρτα με σχεδόν 3 εκατομμύρια παραγγελίες να έχουν πραγματοποιηθεί με αυτή τη μέθοδο πληρωμής και με μέσο όρο αξίας καλαθιού 58€, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν για τους 5 πρώτους μήνες του έτους.
  Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. φαίνεται να αξιοποιούν τη δυνατότητα που τους προσφέρεται να εκδώσουν τιμολόγιο χωρίς την καταβολή Φ.Π.Α., καθώς 16,4 χιλιάδες αγορές έγιναν με απαλλαγή Φ.Π.Α.
 • Nexi: Εκτινάχθηκαν οι ανέπαφες συναλλαγές
  Κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, υπήρξε μια κάμψη των ανέπαφων συναλλαγών με φυσική παρουσία.
  Μετά την πανδημία, οι συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία “εκτινάχθηκαν”, καθώς πολλοί καταναλωτές επέλεγαν να ολοκληρώσουν τις αγορές τους με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσα από e-commerce ή άλλα αντίστοιχα εργαλεία. |
  Σήμερα, 7 στους 10 χρήστες του διαδικτύου προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους online.
  Τα παραπάνω ανέφερε ο Διονύσης Γρηγοράτος, διευθύνων σύμβουλος της Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech.
 • Corra: Το e-commerce digital agency Corra με έδρα τη Νέα Υόρκη και ειδίκευση στη δημιουργία ψηφιακών «βιτρινών» για τα brands, εξαγόρασε το Publicis Groupe. Η Corra θα ενταχθεί στο συμβουλευτικό τμήμα ψηφιακού μετασχηματισμού του ομίλου, Publicis Sapient.
 • GR.EC.A: Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου - GR.EC.A, διοργανώνει θερινό eCommerce Networking Day την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 στις 18:00 στο Gazarte.
 • Action Global Communications: H προμηθευτής ιατρικού εξοπλισμού, Πρώτον Α.Ε., επέλεξε την Action Global Communications ως στρατηγικό συνεργάτη για την παρουσία της στο LinkedIn και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προφίλ στην πλατφόρμα.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Παραγωγικότητα: Το εργαλείο κάνει τον “μάστορα”;
  Μια πρόσφατη μελέτη από την πλατφόρμα Monday και την RepData ρίχνει φως στη σημασία των εργαλείων που ενισχύουν την παραγωγικότητα και συγκεκριμένα των εργαλείων αυτοματοποίησης.
  Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 4.000 εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους σε τρεις χώρες, αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν πιστεύουν ότι οι οργανισμοί τους παρέχουν αρκετά αποτελεσματικές διαδικασίες, εργαλεία και ροές εργασίας για μέγιστη παραγωγικότητα.
  Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 26% των ερωτηθέντων εργαζομένων (28% στις ΗΠΑ, 21% στην Αυστραλία και 21% στο Ηνωμένο Βασίλειο) πιστεύουν ότι διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών εργασίας, παρά τη χρήση κατά μέσο όρο 10,5 τεχνολογικών εργαλείων κάθε μήνα. Το εργαλείο -στην προκειμένη περίπτωση μία πλατφόρμα παραγωγικότητας, όπως monday, clickup. smartsuite, asana, zoho, μπορεί να κάνει το μάστορα, αλλά δεν θα δουλέψει για εσάς. Απλά θα σας διευκολύνει.
  Δεν μπορείς να στείλεις κάποιον άλλον στο γυμναστήριο να γυμναστεί αντί για εσένα. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα όργανα για να γυμναστείς σωστά, με λιγότερους κινδύνους σε σε μικρότερο χρόνο. Αν μάλιστα έχεις και έναν καλό γυμναστή -μία εταιρεία που θα δει τα θέλω σου και θα σε βοηθήσει στο ταξίδι της παραγωγικότητας- τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά.
 • Ένα κλικ παραπάνω στο οικοσύστημα startup!
  Τη θέση της στην παγκόσμια νεοφυή σκηνή συνεχίζει να ισχυροποιεί η Ελλάδα, με το ελληνικό οικοσύστημα να καταλαμβάνει μία θέση ανάμεσα στα 50 καλύτερα του κόσμου για το 2023.
  Μάλιστα, η Ελλάδα όχι μόνο κατατάσσεται στην 46η θέση μεταξύ των κορυφαίων οικοσυστημάτων του κόσμου για τις startups, αλλά καταφέρνει να βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν βρισκόταν στην 48η του top50 του κόσμου.
  Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα καταφέρνει να βελτιώσει τη θέση της, με το οικοσύστημα να περιλαμβάνεται στο “top30” με τις κορυφαίες σκηνές για startups στην Ευρώπη.
  Για την ακρίβεια, το 2023, το εγχώριο οικοσύστημα κατακτά την 28η θέση μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη, έχοντας βελτιώσει την επίδοσή του από την 29η που είχε το 2022.
  Περίοπτη θέση έχει η Ελλάδα και στο βαλκανικό τοπίο καινοτομίας, κατακτώντας για το 2023 την 4η θέση ανάμεσα στα κορυφαία οικοσυστήματα της περιοχής - από την 5η έναν χρόνο νωρίτερα.
  “Το startup οικοσύστημα της Ελλάδας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και με τις σωστές δημόσιες πρωτοβουλίες, η χώρα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ώριμο περιφερειακό κόμβο για startups”, τονίζει η έκθεση “Global Startup Ecosystem Index, 2023” της StartupBlink.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Eurostat: Στατιστικά στοιχεία για τα virtual meetings
  Η πανδημία του COVID-19 άλλαξε τα μοντέλα εργασίας και οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να στραφούν στις virtual συναντήσεις, ώστε να γεφυρώσουν την απόσταση και να συνεχίσουν την πραγματοποίηση των εργασιών τους.
  Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 50% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους ή αυτοαπασχολούμενους πραγματοποίησαν εξ αποστάσεως συναντήσεις.
  Μεταξύ των κρατών – μελών, υπήρχε μεγάλη διακύμανση στο ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν αυτή τη δυνατότητα.
  Τα μεγαλύτερα μερίδια καταγράφηκαν στη Σουηδία (79,4%) και τη Φινλανδία (78,5%), ακολουθούμενη από τη Δανία (78,0%), τη Μάλτα (68,3%) και την Ιρλανδία (63,6%). Στην αντίθετη πλευρά, τα χαμηλότερα μερίδια, όσον αφορά στην πραγματοποίηση virtual meetings από επιχειρήσεις, καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (28,2%), στην Ουγγαρία (29,4%), στη Ρουμανία (31,2%), στην Ελλάδα (32,9%) και στη Σλοβακία (35,2%).
  Η τάση πάντως που καταγράφεται είναι η επιστροφή. Ωστόσο, η πανδημία άφησε το αποτύπωμά της. Πριν από αυτήν, μόνο το 6% των εργαζομένων δούλευε με το μοντέλο WFH, ενώ σήμερα είναι 25%, με διαάφορες “προσαρμογές”, αφού π.χ. 58% δηλώνει ότι εργάζεται απο το σπίτι μία ημέρα την εβδομάδα.
 • Gig economy: Η νέα νομοθεσία για τους εργαζόμενους
  Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για μεγαλύτερη προστασία της εργασίας στο λεγόμενο «gig economy».
  Η συμφωνία θα μπορούσε, τελικά, να επιτρέψει στους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών της Uber και εκείνων που απασχολούνται στη διανομή τροφίμων, να λάβουν κοινωνική ασφάλιση και άλλα προνόμια. Το «deal» «ξεκλειδώνει» τις καθυστερημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών – μελών, που βρίσκονται πίσβ στη σύνταξη της νομοθεσίας.
  Οι περισσότεροι από εκείνους που εργάζονται σε εταιρείες όπως η Deliveroo είναι εγγεγραμμένοι ως αυτοαπασχολούμενοι. Σύμφωνα με τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εταιρείες που ελέγχουν το ωράριο, το τι φορά κάποιος στη δουλειά και το πότε μπορεί να αποδεχτεί ή να αρνηθεί μια εργασία, θα πρέπει να τους ταξινομούν ως εργαζόμενους και να επωμίζονται το επιπλέον κόστος.
  Κάποτε, θα πρέπει το κράτος να ψάξει το θέμα των deliverάδων ιδιαίτερα αυτών στις μεγάλες πλατφόρμες, που απασχολούν κατά κόρον φτωχούς μετανάστες, για τους οποίους όλα τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα. Κάποτε, η απόλυτη εκμετάλλευση ήταν τα Mc Jobs, τώρα πια είναι τα delivery boys jobs…
 • Προσλήψεις: Ισχυρές προοπτικές προσλήψεων στην ελληνική αγορά Πληροφορικής αναμένονται και το 3ο τρίμηνο του 2023. Ο τομέας της Πληροφορικής, μάλιστα, υπολογίζεται ότι θα καταγράψει αύξηση προσλήψεων κατά 39% το εξεταζόμενο διάστημα, σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα. Ο κλάδος του ΙΤ συμπεριλαμβάνεται δε στους τρεις τομείς της οικονομίας με τις μεγαλύτερες προοπτικές προσλήψεων το 3ο τρίμηνο του 2023, κατακτώντας την τρίτη θέση. Σύμφωνα με την έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup, το 3ο τρίμηνο του 2023, ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο των Μεταφορών & της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο και κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας, με τις προοπτικές προσλήψεων να διαμορφώνονται στο +45%, αλλά και η Πληροφορική με 39%.
 • «Θα επενδύσουμε δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδονησία και τη Νοτιοανατολική Ασία τα επόμενα χρόνια.»
  Shou Zi Chew, CEO, TikTok
  (Σ.Σ.): Όταν τους διώχνουμε από την Ευρώπη, κάπου αλλού θα βρουν να επενδύσουν…

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Όπως συνηθίζεται εδώ και χρόνια, η Apple αναμένεται να παρουσιάσει τη σειρά iPhone 15 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Με εξαίρεση την πολυσυζητημένη θύρα Type-C και την άφιξη του νέου A17 Bionic SoC, στις συσκευές του 2023 δεν αναμένονται κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Αυτό που θα αλλάξει όμως στα iPhones είναι το κόστος αγοράς, αφού, όπως αναφέρει το Economic Daily News, η Apple αναμένεται να αυξήσει αισθητά τις τιμές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ολόκληρη η σειρά iPhone 15 θα βγει στην αγορά ακριβότερη κατά 10 με 20% σε σχέση με την προκάτοχό της.
Οι φήμες θέλουν το φθηνότερο iPhone 15 να κοστίζει 100 δολάρια περισσότερο από το αντίστοιχο iPhone 14, ενώ η «ναυαρχίδα» iPhone 15 Pro Max θα έρθει με αύξηση της τάξεως των 200 δολαρίων.
Έτσι, η έκδοση των 512 GB του iPhone 15 Pro Max θα μπορούσε να αποτελέσει το ακριβότερο iPhone μέχρι σήμερα, το οποίο θα κοστίζει 1.800 δολάρια.
Επιπλέον, η Economic Daily News αναφέρει ότι το αυξανόμενο κόστος των εξαρτημάτων και ο πληθωρισμός είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στην πιθανή αύξηση των τιμών. Τώρα βέβαια πως ένα κινητό θα φτάσει να κοστίζει, όσο ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αυτό είναι άλλο θέμα… Θυμηθείτε απλά, πόσο απογοήτευσε τους επενδυτές με την υψηλή τιμή του Vision Pro!
cl8-sept-2019-600x80
Όπως σας αναφέραμε πριν από μερικές ημέρες, η Samsung «κλείδωσε» την πρωτεύουσα της Ν. Κορέας, Σεούλ στις 26 Ιουλίου, ως την τοποθεσία όπου θα διεξαχθεί το event της παρουσίασης των Galaxy Z Fold5 και Z Flip5, της νέας γενιάς από foldables που ετοιμάζει ο κορεατικός κολοσσός της τεχνολογίας.
Αύτη μάλιστα θα ήταν η πρώτη φορά που η Samsung θα παρουσίαζε τα foldables της επί κορεατικού εδάφους σε Unpacked launch event!
Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Samsung σχεδόν δύο εβδομάδες από το event που θα διεξαχθεί στη Σεούλ, σχεδιάζει και ένα δεύτερο launch Unpacked event, το οποίο θα λάβει χώρα στις 11 Αυγούστου σε μια πόλη της Βορείου Αμερικής.
Όπως αντιλαμβάνεστε, δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε την λογική για δύο events σε τόσο κοντινό χρονικά διάστημα, αλλά λογικά ενδέχεται αυτή η κίνηση να έχει να κάνει περισσότερο με το focus της Samsung στην αγορά της Αμερικής.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Samsung αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στο Unpacked του Ιουλίου πέραν των νεών foldables, η Samsung δεν αποκλείεται να μας παρουσιάσει επίσης τα Galaxy Tab S9, Tab S9+, Tab S9 Ultra, καθώς επίσης και τα Watch6 και Watch6 Classic/Pro.
Όπως και να ‘χει ο Ιούλιος δεν είναι πολύ μακριά, οπότε σε μερικές εβδομάδες θα γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Χωρίς αμφιβολία, το Vision Pro της Apple ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο WWDC 2023, το οποίο φέτος είχε έντονο άρωμα και από hardware (ενώ παραδοσιακά συνδέεται περισσότερο με το λογισμικό).
Το mixed reality headset, αποτελεί ένα state-of-the art tech gadget που δύσκολα μπορεί να κοντραριστεί από τον ανταγωνισμό.
Ωστόσο, μπορεί να φαντάζει… το απόλυτο headset που έχει έρθει από το μέλλον… στο σήμερα, αλλά έχει ένα τεράστιο «flaw», καθώς με τιμή στα 3.500 δολάρια είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους κοινούς θνητούς.
Με μία τόσο υψηλή τιμή είναι πραγματικά δύσκολο για να υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για να γίνει το Vision Pro… «mainstream» και να περάσει στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έγκριτες πληροφορίες του Bloomberg και του insider Mark Gurman, αυτή τη στιγμή το development team της Apple σχεδιάζει μια “cut” έκδοση του headset της, το οποίο είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει μέσα στο 2025 και το πιθανότερο είναι να ονομάζεται είτε «απλά» Vision, είτε Vision One.
Όπως αντιλαμβάνεστε, για να μπορέσει να βγει μια έκδοση που ενδεχομένως να στοιχίζει κάτω από τα 2.000 ευρώ, η Apple θα πρέπει να προβεί σε μια σειρά από περικοπές, τοποθετώντας οθόνης χαμηλότερης ανάλυσης, ένα πιο ανίσχυρο chipset, χειρότερες κάμερες, αλλά και απουσία του spatial audio. Για να δούμε τι θα δούμε…
facebook twitter youtube instagram linkedin