weekly D 21-1-22 sent

ΟΤΕ: το γιαΤΙ του «T»

Συναγερμός έχει ξεσπάσει στα χρωματοπωλεία του Αμαρουσίου, τα οποία αναζητούν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες του χρώματος magenta-pink και συγκεκριμένα τον κωδικό «#ea0a8e».
Το σύνθημα δόθηκε μετά την ανακοίνωση του προέδρου του Μεγάρου, ότι η Cosmote πρόκειται να ενσωματώσει το logo «Τ» της Τ-Mobile στα προϊόντα της, και προφανώς -λέμε εμείς- και στην επικοινωνιακή της ταυτότητα.
Φυσικά αστειευόμαστε, αφού το Μέγαρο δεν θα βαφτεί με χρώματα της Deutsche Telekom -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- αλλά δεν θα είναι καθόλου περίεργο να δούμε ένα ματζέντα «Τ» στο κέντρο του επιβλητικού κτιρίου στο δαχτυλίδι της Κηφισίας.
Μάλιστα, για όσους θυμούνται, από το 2008 είχε ξεκινήσει μία «καφενειακή» κουβέντα για το rebranding του ΟΤΕ σε T-Mobile, κάτι που δεν έφτασε μακρύτερα από μερικές σποραδικές αναφορές, με κυριότερη αιτία ότι το «ΟΤΕ» ήταν ισχυρό brand name, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.
Στο ενδιάμεσο, η μετάβαση σε Cosmote αποδείχθηκε επιτυχημένη, αφού έγινε με σχέδιο και σταδιακά, χωρίς φανφάρες που να παραπέμπουν σε rebranding.
Η επιλογή της διατήρησης άλλωστε του ονόματος OTE-Cosmote, μόνο καλό έκανε στον όμιλο κατά την υπερδεκαετή ύφεση της οικονομίας, αφού καρπώθηκε τον επιτυχή μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό, διατηρώντας την οικεία εικόνα του απέναντι στους πελάτες, και αποφεύγοντας να «σηκώσει σκόνη» αναφορικά με τη μετοχική του σύνθεση.
Τώρα που τα δεδομένα έχουν αλλάξει, έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για την είσοδο ενός νέου συμβόλου στις τηλεπικοινωνίες, αφού οι καταναλωτές είναι ώριμοι να αγκαλιάσουν νέα brand names, ειδικά μετά την αλλαγή στο τοπίο, λόγω της εισόδου της Nova.
Από τη διοίκηση του ομίλου βλέπουν ότι έχει έρθει η ώρα για μια ανανέωση, χωρίς όμως να αλλάξει το βασικό προφίλ του brand «Cosmote», αλλά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με το «Τ» του γερμανικού ομίλου.
Επίσης, ταυτόχρονα με τη βιτρίνα του ομίλου, ανανεώνονται και τα νούμερα, που βαίνουν συνεχώς ανοδικά.
Και δεν μιλάμε μόνο για τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά επιπλέον για την επέκταση των δικτύων 5G και FTTH. Οι στόχοι για το τέλος του 2023 παραμένουν στο πλαίσιο του εφικτού, αφού από την Cosmote βλέπουν τη σύνδεση 1,4 νοικοκυριών με οπτική ίνα, και 90% κάλυψη του πληθυσμού με 5G.

e-Europe

Βλέποντας την επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης, και χαλαρώνοντας -έστω και απρόθυμα- τη δογματική δημοσιονομική πειθαρχία της περασμένης 10ετιας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» σε κρατικές ενισχύσεις ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, για έργα μικροηλεκτρονικής και τηλεπικοινωνιών, ως μέρος της προσπάθειας της να πλησιάσει, αν όχι να προσπεράσει, τα άλματα καινοτομίας που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντικείμενο είναι η έρευνα & ανάπτυξη για την παραγωγή chipsets που θα χρησιμοποιηθούν στις τεχνολογίες 5G και 6G, στην αυτόνομη οδήγηση, στην τεχνητή νοημοσύνη και στους κβαντικούς υπολογιστές. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει φιλόδοξα ότι τα πρώτα νέα προϊόντα θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά από το 2025, ενώ το σύνολο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2032.
Το κεφάλαιο με το οποίο θα συμβάλουν τα 14 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην δράση -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- θα είναι σε βάθος χρόνου 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ, και αναμένεται να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αρκετά ονόματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας βρίσκονται στο roster, όπως οι GlobalFoundries, Orange, Analog Devices, Continental Automotive Bosch, Renault, NXP, STMicroelectronics, Wacker Chemie και Infineon.
Η πρωτοβουλία είναι μέρος της γενικότερης στροφής της Δύσης για απεξάρτηση από τις κατασκευαστικές μονάδες της Κίνας, ενώ ειδικά για την Ευρώπη, ίσως αποτελέσει και το εφαλτήριο για την επανάκαμψη της καινοτομίας στη Γηραιά -κυριολεκτικά- Ήπειρο.
Όπως φαίνεται, η Ευρώπη αρχίζει να κατανοεί ότι η παγκοσμιοποίηση έκλεισε πλέον τον κύκλο της, έχοντας φέρει ευημερία στα νούμερα, εξαφανίζοντας όμως παράλληλα την ανάγκη για εξέλιξη.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • ΟΤΕ: Το γιαΤΙ του «T»!
  "Your brand is the single most important investment you can make in your business." έχει πει ο Steve Forbes. Και ο ΟΤΕ -όλων των Ελλήνων για να θυμηθούμε παλαιότερο slogan το κάνει πράξη και του δίνει και διεθνές άρωμα.
  «Η εξαιρετική πορεία του Ομίλου σε όλους τους τομείς είναι το βασικό στοιχείο που τον διαφοροποιεί στην αγορά. Όμως, με τον ανταγωνισμό να γίνεται εντονότερος, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε. Γι’ αυτό, διατηρούμε τις επενδύσεις μας σε υψηλό επίπεδο και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την ξεκάθαρη στρατηγική μας».
  Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στους μετόχους, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΤΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, ανακοινώνοντας παράλληλα την σταδιακή ενσωμάτωση του σήματος «T» της Deutsche Telekom στην επικοινωνία του Ομίλου. Όπως είπε «αποτελούμε μέλος του Ομίλου Deutsche Telekom, ενός εκ των κορυφαίων ομίλων τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, με το Νο1 brand στην Ευρώπη, το brand «T».
  Ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το brand, ενσωματώνοντας σταδιακά το σήμα «T» στις επικοινωνίες μας. Αξιοποιώντας τη δύναμη της μάρκας Cosmote στην εγχώρια αγορά και ένα εμπορικό σήμα που αναγνωρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας». Ο κ. Τσαμάζ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των brand ΟΤΕ, Cosmote που είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα στην Ελλάδα.
  Η δύναμη του branding! Επιπλέον το “Τ” στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης έχει αριθμητική αξία “300”. Προφανώς, συμβολίζει και την ταχύτητα με την οποία τρέχει ο ΟΤΕ. Με 300! Επιπλέον, η συγκεκριμένη αλλαγή απαντά με τον τρόπο της και σε διάφορες φήμες, που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς.
 • ΟΤΕ: Άκυρες οι διαμαρτυρίες για την… ακύρωση!
  “Γκρίνιες” ακούστηκαν στον ΟΤΕ από τους μικρομετόχους οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί η πάγια πολιτική της απόκτησης και ακύρωσης μετοχών που εφαρμόζεται έχει φέρει την DT να κατέχει πλέον λίγο πάνω από 52%, “μειώνοντας το μέρισμα προς τους μετόχους”. Από την πλευρά της η διοίκηση απάντησε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το ελληνικό και το κοινοτικό πλαίσιο και οι σχετικές ενέργειες ανακοινώνονται από πριν και είναι γνωστές σε όλους.
  Το θέμα δεν είναι αν τεχνικά μειώνεται το μέρισμα, αλλά πόσο είναι το μέρισμα. Δεν έχει σημασία αν κάποιο βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο, αλλά πόσο μεγάλο είναι το ποτήρι. Και ότι το ποτήρι είναι πλέον μεγαλύτερο, είναι αδιαμφισβήτητο.
 • ΟΤΕ: Υπερ της Ενδυνάμωσης των Γυναικών
  Τις Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών (Women’s Empowerment Principles – WEPs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπέγραψε ο Όμιλος ΟΤΕ, πιστός στη δέσμευσή του για τη δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας που ασπάζεται και προάγει τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης.
  Οι WEPs είναι ένα σύνολο επτά κατευθυντήριων Αρχών που δημιουργήθηκαν από το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact) σε συνεργασία με την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Ενδυνάμωση των Γυναικών (UN Women). Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη για τις επιχειρήσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στο χώρο εργασίας, την αγορά και την κοινωνία.
  Βέβαια ο ΟΤΕ έχει σπάσει ήδη τη γυάλινη οροφή εδώ και χρόνια, αφού αρκετά από τα πιο σημαντικά του στελέχη είναι γυναίκες. Και όταν οι γυναίκες δυναμώνουν, γίνονται καταλύτες για θετικές αλλαγές, όχι μόνο στο χώρο εργασίας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Μπράβο!
 • Summer Sale: Vodafone και wearables @ -40%!
  Τα κορυφαία wearables της αγοράς είναι διαθέσιμα στα καταστήματα Vodafone και στο Vodafone eShop με χαμηλότερες τιμές έως και -40% και ευέλικτους τρόπους πληρωμής με ή χωρίς κάρτα, μέσω της υπηρεσίας Vodafone Flex. Τα πιο δυνατά wearables έρχονται να απογειώσουν το προσωπικό στυλ και να διευκολύνουν την καθημερινότητα με εκατοντάδες σύγχρονες λειτουργίες. Τώρα, όλοι/ες μπορούν να ανανεωθούν για το καλοκαίρι που έρχεται, με ανθεκτικά wearables, που διαθέτουν οθόνη υψηλής απόκρισης, μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και εξατομικευμένα watch faces που διαμορφώνονται ανάλογα με τη διάθεση. Ενώ, μπορούν να τα αποκτήσουν με έως και 24 άτοκες δόσεις χωρίς κάρτα μέσω του Vodafone λογαριασμού κινητής, ή με έως 36 δόσεις μέσω χρηματοδότησης, χωρίς κάρτα με ανταγωνιστικό επιτόκιο 9,8%.
  Ακόμα το σκέπτεστε; Το «όχι» δεν είναι καλοκαιρινή λέξη…
 • Η Vodafone στήριξε έμπρακτα το Athens Pride 2023
  Η Vodafone συμμετείχε και στήριξε για 8η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2023. Ως περήφανη εργοδότρια εταιρεία, η Vodafone έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα πολιτικών ίσων ευκαιριών, ελεύθερης έκφρασης και προστασίας για όλα τα άτομα, ενώ έχει δεσμευτεί να καλλιεργήσει μία κουλτούρα που θα αντανακλά και θα σέβεται τη διαφορετικότητα τόσο των εργαζομένων, όσο και των πελατών της.
  Όραμα της εταιρείας είναι όλοι οι άνθρωποί της να γίνουν πρεσβευτές σεβασμού και ισότητας, με προσανατολισμό ένα εργασιακό περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα πρόσωπα να είναι επαγγελματικά και κοινωνικά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.
  Ενεργοποιώντας το Δίκτυο LGBT+ Friends των εργαζομένων της με στόχο τη διάδοση του μηνύματος και τη στήριξη ομάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, η Vodafone είχε και φέτος ενεργή συμμετοχή στο Athens Pride 2023, όπου μαζί με το πολύχρωμο άρμα έστειλε μήνυμα για μια ισότιμη κοινωνία όπου «Μια Φορά και Έναν Καιρό διεκδίκησε και πέτυχε».
  Όλοι μιλούν για ισότητα και συμπερίληψη, για αξία, σεβασμό και συμμετοχή, αλλά στη Vodafone τολμούν να το κάνουν πράξη. "Our differences are what make us unique, but our willingness to embrace them is what makes us strong!"
 • Vodafone: Γέφυρες με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλα έργα!
  Η κοινοπραξία των Osmos Hellas – Vodafone είναι ο μοναδικός φορέας που προσήλθε με προσφορά στο διαγωνισμό για το έργο των «Έξυπνων Γεφυρών», που αφορά στην αξιολόγηση της δομικής απόκρισης επιλεγμένων σιδηροδρομικών και οδικών γεφυρών σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων συστημάτων.
  Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 157,924 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτελείται από το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών. H Osmos Hellas, είναι θυγατρική του γαλλικού Ομίλου Eren, εξειδικευμένη στις υπηρεσίες δομικής παρακολούθησης έργων. Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ενός δικτύου «έξυπνων» γεφυρών (Smart Bridges Network – SBN) βασισμένο στην τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things).
  Οι διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου θα υλοποιηθούν με χρήση σύγχρονων συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Structural Health Monitoring, RTSHM). Να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ έχει προκηρύξει και δεύτερο έργο με παρόμοιο αντικείμενο.
  Πρόκειται για τον διαγωνισμό για τη Σύναψη Συμφωνίας -Πλαίσιο για τις «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών» συνολικής αξίας 180,3 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης.
 • United Group: Δράσεις για το περιβάλλον
  Πιστή στη δέσμευσή της να αποτελεί για όλους έναν πραγματικό κοινωνικό εταίρο, η Nova, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συμβάλλει με δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Aegean Rebreath με στόχο την απορρύπανση των βυθών που να προάγει την προστασία της βιοποικιλότητας. Οι δράσεις της Nova σε συνεργασία με την Aegean Rebreath περιλαμβάνουν τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων από το βυθό, τη θάλασσα και τις ακτές, τη διάθεση των υλικών σε εταιρείες upcycling για την άμεση αξιοποίηση τους σε νέα προϊόντα και τη συνεργασία με εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Παράλληλα θα υλοποιηθούν ενημερώσεις και δραστηριότητες με στόχο την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων και πολιτών.
  «Η επιτυχία μιας εταιρείας, δεν πρέπει να μετριέται μόνο από τις οικονομικές της επιδόσεις, αλλά και από τη δέσμευσή της για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κοινωνική ευθύνη». Ρίτσαρντ Μπράνσον
 • United Group: Αναβάθμιση με τη βούλα!
  Η United Group, η κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών και πολυμέσων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μητρική εταιρεία της Nova, ανακοινώνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης S&P Global και Moody’s αναθεώρησαν θετικά τις προοπτικές για την εταιρεία. Η S&P Global αναβάθμισε την προοπτική της United Group από σταθερή σε θετική, ενώ η Moody’s προσάρμοσε την προοπτική της από αρνητική σε σταθερή. Αυτό ακολουθεί την επιτυχημένη πώληση του παθητικού εξοπλισμού ραδιοδικτύου της United Group στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία ​​για 1,22 δισ. ευρώ ή 20,1 x EBITDA στην TAWAL. Τα έσοδα από αυτή την συναλλαγή προορίζονται για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων που ωριμάζουν προσεχώς, καθώς και για να μειώσουν σημαντικά τον δανεισμό και την μόχλευση.
  "Success is not a destination, it's a constant upgrade."
 • Grid: Στον αστερισμό της Ανδρομέδας
  Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όταν μπαίνουν σε ένα δωμάτιο στολισμένο με λουλούδια, ψάχνουν να βρουν το φέρετρο. Ξέρετε, εκείνοι που αν δαγκώσουν τη γλώσσα τους δηλητηριάζονται…
  Έτσι, ακούσαμε πολλά και διάφορα για την επίσκεψη στο Ισραήλ και το καλώδιο Ανδρομέδα, που θα το συνδέσει με την Κύπρο και την Ελλάδα, μία επένδυση σημαντική και για τις εταιρείες που συμμετέχουν και φυσικά για τη χωρα μας. Το project προχωρά με ταχείς ρυθμούς όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη της οποίας τα αποτελέσματα -όπως γνωρίζουμε από πρώτο χέρι- ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Και μόνο η εμπλοκή της Grid που θεωρείται πλέον ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τηλεπικοινωνιακός πάροχος χονδρικής στη χώρα, εγγυάται την επιτυχία.
  Ε, και καλό είναι να μην αμφισβητείται τόσο ο Μάνος Μανουσάκης, γιατί έχει σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία. Και όπως λένε στο χωριό μου, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει!
 • Συνεργασία Digital Realty και EXA Infrastructure
  Η Digital Realty, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πάροχος cloud και carrier-neutral data center, colocation, και λύσεων διασύνδεσης, ανακοίνωσε σήμερα την συνυπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) με την EXA Infrastructure, τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφιακής υποδομής που συνδέει την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική.
  Η στρατηγική συνεργασία θα διευκολύνει την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών της EXA στα κέντρα δεδομένων της Digital Realty σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας την υποδομή συνδεσιμότητας της.
  Σε συνέχεια των πρόσφατων υλοποιήσεων της EXA σε εγκαταστάσεις της Digital Realty στο Δουβλίνο, το Παρίσι και το Ζάγκρεμπ, η συνεργασία της Digital Realty με την EXA έχει αναπτυχθεί σε 14 μητροπόλεις παγκοσμίως, επιτρέποντας της να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πολλαπλές αγορές τοποθετώντας υποδομές δίπλα σε σημαντικά peering points στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ .
  Το υπογεγραμμένο MoU σηματοδοτεί τη μελλοντική επέκταση σε νέες αγορές σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, του Ηρακλείου Κρήτης, της Αθήνας, καθώς και άλλων τοποθεσιών όπου η Digital Realty έχει ανακοινώσει εξαγορές γης και μελλοντικές κατασκευές νέων data centers.
  Είναι η πρώτη μεγάλη συμφωνία του Αλέξανδρου ως CEO. Αν ξεκινάει όμως με κάτι τόσο μεγάλο, τι να περιμένουμε στη συνέχεια;
 • EETT: Διαβούλευση για το Ανοικτό Διαδίκτυο
  Η ΕΕΤΤ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν τα σχόλια και τις απόψεις τους σχετικά µε την πρότασή της, όπως διαμορφώνεται στο Τεύχος Δημόσιας Διαβούλευσης, για την τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου.
  Η τροποποίηση προτείνεται σε συνέχεια των πρόσφατων αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σε θέματα που αφορούν στον Κανονισμό Ανοιχτού Διαδικτύου (Κανονισμός ΕΕ 2015/2120) και της επακόλουθης τροποποίησης των Κατευθυντήριων Γραμμών του Σώματος των Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Berec) σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού.
  Οι απαντήσεις πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, στην Ελληνική γλώσσα, σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση nn_implementation@eett.gr όχι αργότερα από την 10η Ιουλίου 2023 και ώρα 13:00.
  Όσοι πιστοί και ενδιαφερόμενοι….προσέλθετε!
 • Fair Share: Χωρισμένη η Ευρώπη
  Η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε για την ώρα το αίτημα των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της Ευρώπης, βάσει του οποίου θα αναγκαστούν οι εταιρείες του Big Tech να συνεισφέρουν στις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη του 5G και της ευρυζωνικότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον Thierry Breton, Επίτροπο για θέματα εσωτερικής αγοράς, οι αρμόδιοι υπουργοί από 18 χώρες είτε απέρριψαν την προτεινόμενη επιβολή ενός τέλους, είτε ζήτησαν να πραγματοποιηθεί μελέτη για την ανάγκη και τον αντίκτυπο ενός τέτοιου μέτρου. Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα και αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες.
  Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica και η Telecom Italia θέλουν το Big Tech να επωμιστεί μέρος του κόστους του δικτύου, με το σκεπτικό ότι τα δεδομένα και το περιεχόμενό τους αποτελούν μεγάλο μέρος της διαδικτυακής κίνησης. Ωστόσο, η Google, η Apple, η Netflix, η Amazon και η Microsoft έχουν απορρίψει την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι ήδη πραγματοποιούν επενδύσεις στο οικοσύστημα.
  Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την ιδέα. Η Ευρώπη χωρίζεται σε «στρατόπεδα» για το fair share και ευτυχώς δεν είμαστε με τους ψεκασμένους. Γιατί, πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις αυτούς που δυναμιτίζουν την Ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά υπερ των Αμερικανικών ΟΤΤ; Their Master’s Voice? Διότι όπως θα έλεγε και ο Κικέρων το ερώτημα είναι “cui bono”, ποιος δηλαδή ωφελείται από αυτή την προσέγγιση;
 • Συναντήθηκαν οι επικεφαλής των παρόχων με τη Vestager
  Διευθύνοντες σύμβουλοι από τον ευρωπαϊκό τομέα των τηλεπικοινωνιών συναντήθηκαν με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, και τον επίτροπο Thierry Breton.
  Τα θέματα που καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων περιλαμβάνουν: την κατάσταση του ευρωπαϊκού τομέα τηλεπικοινωνιών και τη συνάφειά του με τους στόχους πολιτικής της ΕΕ, τη σχέση μεταξύ των εξελίξεων στην τεχνολογία, το μέλλον του τομέα των επικοινωνιών και τις συναφείς πολιτικές, ιδίως τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών.
  Μία διασυνδεδεμένη Ευρώπη είναι μία ισχυρή Ευρώπη! Αρκεί να μην πυροβολούμε τα πόδια μας. Γιατί, δεν μπορεί να ζητάς από τους παρόχους επενδύσεις και ανάπτυξη, όπως κάνει ο Breton, και από την άλλη ως ΕΕ να κωφεύεις για το θέμα του Fair Share.
 • Thierry Breton: Ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις
  Η Ευρώπη υστερεί σε σύγκριση με άλλες περιοχές και χρειάζεται να επενδύσει μαζικά στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να επιτύχει τους ψηφιακούς στόχους, δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, υπερασπιζόμενος το σχέδιο του «fair share», δηλαδή τη συνεισφορά του Big Tech στις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και των 5G δικτύων. «Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σταθερά πίσω από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι καλύτερο να είσαι τηλεπικοινωνιακός πάροχος στις ΗΠΑ παρά στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Breton κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο.
  «Όσον αφορά στην ανάπτυξη του 5G, η ΕΕ υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου. Για να δώσουμε ορισμένους αριθμούς, η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G είναι 95% στις ΗΠΑ έναντι 72% στην ΕΕ. Προσαρμοσμένες βάσει ΑΕΠ, οι επενδύσεις για το 5G στην ΕΕ είναι χαμηλότερες από σε άλλες περιοχές του κόσμου», τόνισε.
  Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στο cloud computing, στην τεχνητή νοημοσύνη και στο network virtualisation.
  «Σκληρά» λόγια από τον Breton, ο οποίος φαίνεται πως δεν στρογγυλεύει τις κουβέντες του. Βλέπει το επενδυτικό έλλειμμα, αλλά για να έχει απαιτήσεις για επενδύσεις από τα δίκτυα θα πρέπει να διευθετήσει το θέμα του fair share.
 • Η Ericsson παρουσιάζει use cases για το standalone 5G
  Η Ericsson παρουσίασε ένα σύνολο από use cases του standalone (SA) 5G, στα κεντρικά της γραφεία στη Μεγάλη Βρετανία. «Οι δυνατότητες για το standalone 5G είναι τεράστιες και τώρα ξύνουμε την επιφάνεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής ψηφιακών υπηρεσιών, Blessing Makumbe. Σημείωσε πως η βιομηχανία του gaming είναι αρκετά ώριμη για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G network slicing, λόγω των επιδόσεων που απαιτεί το περιεχόμενο, χαρακτηρίζοντας τον τομέα ως μια πρώιμη εμπορική περίπτωση χρήσης. Η Ericsson ορίζει το slicing ως τη χρήση πολλαπλών λογικών δικτύων για την «εξυπηρέτηση ενός καθορισμένου επιχειρηματικού σκοπού».
  To Standalone (SA) είναι το θεμέλιο για τις πραγματικές δυνατότητες του 5G. Προφανώς ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πίστα… Το 5G είναι πολλά περισσότερα, από γρήγορο wireless access…
 • Ericsson: Μαζί μπορούμε να πάμε μακρύτερα…
  Η Ericsson εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς. Η συμφωνία, η οποία καλύπτει θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το 6G, οι διαδικτυακές πλατφόρμες και η κβαντική τεχνολογία, παρουσιάστηκε μετά από υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, υπό την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή δέσμευση στις αναδυόμενες και μελλοντικές τεχνολογίες, τονίζοντας τον ρόλο τους στην προώθηση της εθνικής και περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης.
  Αν θέλεις να πας κάπου γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, αν θέλεις να πας μακριά πήγαινε με παρέα
 • Οι eSIM κατακτούν την αγορά
  Περισσότερες από 6 δισεκατομμύρια συσκευές με δυνατότητα xSIM θα διατεθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καλύπτοντας όλες τις μορφές, συμπεριλαμβανομένων των eSIM (eUICC), iSIM (iUICC), nuSIM και Soft SIM, σύμφωνα με έκθεση της Counterpoint για τις προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς. Την ίδια στιγμή, το 70% όλων των συσκευών κινητής τηλεφωνίας που θα αποσταλούν το 2030 θα διαθέτουν δυνατότητες eSIM. Άλλωστε, αυτή θα είναι η τεχνολογία που θα παρουσιάσει την ταχύτερη ανάπτυξη και θα γίνει η προτιμώμενη μορφή, έως το 2030. Τα smartphone θα παραμείνουν η κύρια κατηγορία, με περισσότερο από το 40% των συσκευών xSIM να είναι eSIM. Όπως αναφέρει η Counterpoint, η υιοθέτηση της eSIM έχει ξεπεράσει το σημείο καμπής και εισέρχεται πλέον σε φάση υψηλής ανάπτυξης, λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησης σε smartphones, συνδεδεμένα οχήματα και εφαρμογές IoT. Το 2022, οι αποστολές συσκευών με δυνατότητα eSIM αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση και έφθασαν τα 424 εκατομμύρια μονάδες, παρά τη μείωση κατά 3% σε ετήσια βάση των συνολικών αποστολών, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης για smartphones.
  Οι e-SIM είναι οι πύλες για ένα συνδεδεμένο ψηφιακό κόσμο, χωρίς περιορισμούς, ανοίγοντας νέες δυνατότητες.
 • Δημήτρης Μιχαλάκης: Σημαντικές δηλώσεις @NEM Dubrovnik
  “Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε αυτά τα επίπεδα δαπανών για αθλητικά δικαιώματα” δήλωσε στο Broadband TV News ο Δημήτρης Μιχαλάκης, εκτελεστικός διευθυντής της Cosmote TV στο πλαίσιο του New Europe Market (NEM) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.
  Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά έχει “ταβανώσει”, τα αθλητικά δικαιώματα έχουν εκτιναχθεί και οι πάροχοι δεν έχει πλέον νόημα να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατί δεν θα υπάρχει ROI.
  Η αιτία ωστόσο για όλα αυτά είναι η πειρατεία. Αν δοθεί από την Πολιτεία λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε και πόροι θα υπάρξουν και βεβαίως άνθιση της ανάπτυξης ελληνικού περιεχομένου (σειρές κλπ), παράλληλα με την ενίσχυση του αθλητισμού.
  Και επειδή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, η θα πρέπει να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα και να κλείσουν οι πειρατικοί πάροχοι ή να υπάρξει διοικητικό πρόστιμο για τους παρανομούντες τηλεθεατές, οπότε οι πειρατές θα πάψουν να έχουν “πελάτες”.
  Συμπέρασμα: Η πειρατεία σκοτώνει το περιεχόμενο και η εξάλειψη της πέρα από τα έσοδα στο κράτος, θα αιματοδοτήσει την αγορά για το επόμενο στάδιο. Η κυβέρνηση έχει το λόγο…
 • Δημήτρης Μιχαλάκης: Η γραμμική TV πεθαίνει!
  Κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας στο Ντουμπρόβνικ, ο Δημήτρης Μιχαλάκης επεσήμανε ότι «η γραμμική τηλεόραση πεθαίνει».
  Εξήγησε ότι το κοινό θέλει να παρακολουθεί αθλητικά, ταινίες, ή ντοκιμαντέρ, on demand, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη μείωση της γραμμικής τηλεθέασης.
  Ο ίδιος ανέφερε ότι αναζητούν τον καλύτερο συνδυασμό για την “ενσωμάτωση” της γραμμικής TV στο streaming και τόνισε ότι: «Η μεγάλη πρόκληση για εμάς στο μέλλον, είναι πώς μπορούμε να τοποθετηθούμε σωστά στον ολοένα και πιο ακριβό χώρο περιεχομένου».
  Ο Δημήτρης είπε με μία φράση, ένα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου. Ότι η γραμμική TV πεθαίνει και η αγορά είναι σε αναζήτηση νέου μοντέλου. Σε κάθε περίπτωση άλλο να βλέπεις streaming TV με τους δικούς σου όρους και άλλο να τρως το (γραμμικό) μενού που σου σερβίρουν.
 • Super League: Δηλαδή τι ζητάνε οι ομάδες;
  Με τη λήξη του πρωταθλήματος άνοιξε η όρεξη των ομάδων της Super League, που θέλουν να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα.
  Οι πληροφορίες δεν μπορούσαν να κρατηθούν εντός των τειχών και έτσι διέρρευσε ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ που έλαβε 9 εκατ. ευρώ από τη Nova, με την οποία το συμβόλαιο ολοκληρώθηκε, ζητά τώρα 10 εκατ. ευρώ για την επόμενη σεζόν.
  Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Nova παραμένει το φαβορί στη διατήρηση στο μενού της των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ΠΑΟΚ και τη νέα χρονιά. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ με τον Μελισσανίδη να ζητάει την Άρτα και τα Γιάννενα.
  Η άποψή μας πάντως είναι ότι όσα δήλωσε ο Δημήτρης Μιχαλάκης εκφράζουν τη φωνή της λογικής, οπότε προφανώς ούτε η Nova θα ήθελε να εμπλακεί σε “πλειοδοτικό διαγωνισμό”, δεδομένου ότι, όπως εκτιμάται, θα κόστιζε πολύ και δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα. Άρα ο media - Κάλχας της στήλης δεν προβλέπει δραματικές αλλαγές. Για την ώρα πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ολυμπιακός συνεχίζει με την Cosmote και ο Άρης με τη NOVA, ενώ μέσα στον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.
  Κοντός ψαλμός …Super League! Πάντως, το να ανεβάζουν συνέχεια τις τιμές και τον πήχη των απαιτήσεων οι ομάδες σε αυτό το πρωτότυπο “άλμα εις ύψος”, δεν σημαίνει ότι θα πάρουν αυτά που ζητούν. Υπάρχουν και όρια! Βιολογικά στο στίβο και οικονομικά στην προκειμένη περίπτωση!
 • Victoriya Boklag @ NEM Dubrovnik
  Σχολιάζοντας την ηγετική θέση του Ομίλου United στην περιοχή, η Διευθύνουσα Σύμβουλός του Victoriya Boklag είπε: «Όταν μιλάμε για το μέλλον των μέσων ενημέρωσης γενικά, νομίζω ότι είναι ένας από τους κλάδους που μετασχηματίζονται ραγδαία. Έχουμε πολλούς παγκόσμιους παίκτες και ο ανταγωνισμός είναι καλός. Έρχονται στις αγορές μας παλεύοντας για μερίδιο αγοράς. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι τα τοπικά μέσα και το τοπικό περιεχόμενο από την περιοχή».
  Και συνέχισε: «Ανυπομονούμε για την έναρξη της παραγωγής της σειράς Pink Panther. Θα είναι μία συμπαραγωγή από πολλές χώρες, και πιθανώς και από διεθνείς εταίρους. Επίσης, ήμασταν οι πρώτοι που δημιουργήσαμε ένα talent show στο διαδίκτυο, το The Digital Show. Θα προσπαθήσουμε να το μεταφέρουμε στην τηλεόραση. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία που παρήχθη στη Σερβία και εκφράζει την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια σύνδεση μεταξύ ψηφιακού και τηλεοπτικού περιεχομένου. Συμμετέχουμε επίσης στο έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πειραματιστούμε στην παραγωγή περιεχομένου για τη Gen Z”.
  Είναι γεγονός ότι η United υπηρετεί με εξαιρετικό τρόπο το ρόλο της ως κύριος περιφερειακός παίκτης. Η σιδηρά κυρία της εταιρείας απλά το επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις της.
 • Η “προσεδάφιση” της Barking Well στο Open
  Τρεις πόλοι παραγωγής περιεχομένου μετά των συνεργειών τους τοποθετούνται στον τηλεοπτικό χάρτη. Η Oscar Productions των ΑΝΤΕΝΝΑ και Alter Ego Media που θα παράγουν, προσώρας, περιεχόμενο για ANT1, Mega, One και Μακεδονία TV, η Green Pexels των United Media-Alpha-Star για τις ανάγκες των καναλιών τους και η Barking Well του Νίκου Κοκλώνη που θα σερβίρει πλέον εκτός από τον ΑΝΤ1, τον Alpha, το Mega και το Star, και στο Open αναλαμβάνοντας όλες τις ψυχαγωγικές παραγωγές, και τοποθετώντας στη θέση της διευθύντριας Παραγωγής την Ισαβέλλα Σασλόγλου και σε δεύτερο χρόνο ίσως και τον Τζώνυ Καλημέρα, σύμβουλο διοίκησης του Κοκλώνη.
  Η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου είναι σαν ένα παζλ. Πρέπει κάθε κομμάτι να ταιριάζει τέλεια και βεβαίως να υπάρχει και το σχέδιο. Βέβαια, καμιά φορά, όταν μπλέκονται πολλά χέρια καθυστερεί η επίλυση, αλλά αυτό είναι κάτι εντάσσεται στις παιδικές αρρώστιες…
 • United we stand…
  Οι συνέργειες θα επιχειρηθεί να παράξουν οικονομίες κλίμακας και δυνατά εμπορικά έσοδα ενώ θα αποτελέσουν μια πρόβα τζενεράλε για τη σύμπραξη στο ανταγωνιστικό πεδίο του streaming. Όπως λοιπόν θα συνεργαστεί η NOVA με Alpha και Star για διάφορα ζητήματα (αγορά δικαιωμάτων ταινιών, σήριαλ, κλπ ή παράλληλη μετάδοση αθλητικών αγώνων) θεωρείται σχεδόν βέβαιη και ενός ιδιαίτερου τύπου συνεργασία μεταξύ ΑΝΤ1+ και MEGA Play.
  Προφανώς και δύο “κεφάλια” είναι καλύτερα από ένα. Αρκεί να βαδίζουν προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν συνεργαζόμαστε, πολλαπλασιάζουμε τα δυνατά μας σημεία και διαιρούμε τις αδυναμίες μας.
 • 10 χρόνια «έκρηξη ανάπτυξης», φέρνει το ChatGPT:
  Η διάθεση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν στο επίκεντρο τους τον καταναλωτή, όπως το ChatGPT και το Bard, πρόκειται να «τροφοδοτήσει» μια δεκαετή «έκρηξη» στην αγορά του generative AI, με την εκτίμηση να δείχνει ότι θα φτάσουν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032, από 40 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
  Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Intelligence, ο συγκεκριμένος τομέας θα μπορούσε να παρουσιάσει ανάπτυξη με ρυθμό που θα φτάσει το 42% σε διάστημα δέκα ετών – αρχικά από τη ζήτηση για υποδομές που είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια από τις συσκευές που χρησιμοποιούν μοντέλα ΤΝ, διαφημίσεις και άλλες υπηρεσίες. Ο μεγαλύτερος «μοχλός» για την αύξηση των εσόδων από την generative AI θα προέλθει από τη ζήτηση για υποδομές που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 247 δισ. δολάρια έως το 2032. Η αγορά των ψηφιακών διαφημίσεων που στηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να φτάσει τα 192 δισ. δολάρια, σε ετήσια έσοδα, έως το 2032, ενώ τα έσοδα από τους servers που απαιτούνται θα μπορούσαν να φτάσουν τα 134 δισ. δολάρια.
  "Artificial intelligence is the new electricity." - Andrew Ng
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
 • H αγορά λογισμικού τρέχει με +15% στην Ευρώπη
  Με ρυθμό ανάπτυξης 15% κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού το 2022, παρά την παγκόσμια οικονομική αναταραχή και την διεθνή αστάθεια. Ο ρυθμός αυτός αντιπροσωπεύει την υψηλότερη ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της ζήτησης για λογισμικό έναντι των δυσμενών μακροοικονομικών παραγόντων.
  Η ανάπτυξη -σύμφωνα με την ανάλυση της IDC- προήλθε κυρίως από την αύξηση της τιμής των αδειών χρήσης λογισμικού (που αντικατοπτρίζει τον υψηλό πληθωρισμό), τους πελάτες που ήταν ‘κλειδωμένοι’ με τους υπάρχοντες συνεργάτες και τις συμβάσεις, που υπογράφηκαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
  Ο πήχης για την αγορά λογισμικού της Ευρώπης παραμένει ψηλά τόσο για το τρέχον έτος όσο και για όλη την περίοδο μέχρι το 2027.
  Το 2023, η ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού προβλέπεται να αναπτυχθεί με ποσοστό 11,7%. Η επίδοση αυτή θεωρείται σημαντική δεδομένου ότι επιτυγχάνεται εν μέσω οικονομικής αστάθειας και σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Στο μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πενταετής σύνθετος μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (CAGR) για την περίοδο 2022-2027 θα είναι της τάξης του 12% για την ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού.
  Έχει περάσει καιρός από τότε που ίσχυε η άποψη ότι το λογισμικό είναι σαν το σεξ: είναι καλύτερο όταν είναι δωρεάν. Πλέον, οι απαιτήσεις από το software - αλλά και οι τιμές- ανεβαίνουν.
 • Ενισχύεται η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα
  Σημαντική ενίσχυση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Μάιο στην Ελλάδα. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 108,0 μονάδες από 95,7 τον Απρίλιο, σε αισθητά υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν είχε κινηθεί στις 93,8 μονάδες.
  Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου, από κανονικές για την εποχή, ενισχύθηκαν σημαντικά τον Μάιο και διαμορφώθηκαν στις +30 μονάδες, ενώ παράλληλα κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, διαμορφούμενες στις +26 μονάδες (από +18 μονάδες τον Απρίλιο).
  Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού βελτιώθηκαν και διαμορφώθηκαν στις +35 μονάδες (από +29 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα), όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες ενισχύθηκαν αντίστοιχα και από τις +29 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +35 μονάδες.
  Λίγο η ανάπτυξη, λίγο το ότι καταστεί σαφές ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αδήριτη ανάγκη η αγορά Πληροφορικής βρίσκεται σε περίοδο ακμής. Ας μην ξεχνάμε ότι τρέχουν και τα προγράμματα ΕΣΠΑ που ρίχνουν χρήμα στην αγορά…
 • Αλλαγές φέρνει το cloud στην αγορά εργασίας
  Δραματικές αλλαγές στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού στην Πληροφορική φέρνει η ευρεία υιοθέτηση του Cloud και οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες. Οι ρόλοι των επαγγελματιών Πληροφορικής έχουν εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω της σύγκλισης των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, των πλατφορμών cloud και των δραστηριοτήτων που παρέχονται ως υπηρεσία (as a service). Σήμερα, πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες βρίσκονται σε υβριδικούς ρόλους, που συνδυάζουν παραδοσιακές αναπτυξιακές δραστηριότητες με δραστηριότητες, οι οποίες προηγουμένως σχετίζονταν με επαγγελματίες επιχειρήσεων, που είχαν ιστορικά λίγες ή καθόλου ευθύνες προσανατολισμένες στην ανάπτυξη. Νέα έκθεση της IDC κάνει μια εκτεταμένη απογραφή και πρόβλεψη τόσο για τους παραδοσιακούς ρόλους επιχειρήσεων πληροφορικής, όσο και για αυτούς τους νέους υβριδικούς ρόλους. Τα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια δραματική αλλαγή στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού της Πληροφορικής. Αυτή η αλλαγή είναι παρόμοια με ό,τι συνέβη από το 1997 έως το 2002, όταν η εμφάνιση του εμπορικού Διαδικτύου και η εποχή “.com” ανέτρεψε τις προτεραιότητες για μεγάλο μέρος του κλάδου και οδήγησε στην πρόσληψη μεγάλου αριθμού προγραμματιστών και ειδικών δικτύων.
 • Backups και βέλτιστες πρακτικές
  Μόλις το 25% των ειδικών επί του τομέα της πληροφορικής ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Apricorn.
  Η έρευνα διαπίστωσε ότι, ενώ το 93% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι λαμβάνουν υπόψη τα αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων, ως μέρος της στρατηγικής τους για την κυβερνοασφάλεια, μόνο ένας στους τέσσερις ακολουθεί τον κανόνα 3-2-1, κατά τον οποίο οποίο διατηρούνται τρία αντίγραφα δεδομένων, σε δύο διαφορετικές μορφές, μία από τις οποίες αποθηκεύεται σε διαφορετική τοποθεσία και κρυπτογραφείται.
  Συμβάν απώλειας δεδομένων έχει βιώσει ήδη το 37% των ερωτηθέντων και το 55% αναφέρει ότι έπρεπε να επαναφέρει δεδομένα από ένα αντίγραφο ασφαλείας ως μέρος της ανάκτησης.
  Παρά τις τόσες πολλές αναφορές και προειδοποιήσεις, ακόμη και οι ειδικοί του χώρου δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τι να περιμένουμε μετά από τον απλό χρήστη!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02
 • Συνεργασία Intracom Telecom και 802 Networks
  Η Intracom Telecom, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων, ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με την 802 Networks, διανομέα εξοπλισμού ασύρματων δικτύων, προκειμένου να ενισχύσει την προώθηση των λύσεων της Intracom Telecom τόσο για σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA) όσο και λύσεων E-Band στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας, η 802 Networks θα προωθήσει στις αγορές όπου δραστηριοποιείται το κορυφαίο ραδιοσύστημα FWA σε mmWave συχνότητες, το WiBAS G5 και το E-Band ράδιο υψηλής χωρητικότητας, UltraLink-GX80, που καλύπτουν την ανάγκη για υψηλές ταχύτητες, μεγάλη εμβέλεια και αξιόπιστη συνδεσιμότητα.
  Οι πάροχοι ασύρματων υπηρεσιών Internet, δήμοι, υπηρεσίες ασφαλείας και επιτήρησης θα επωφεληθούν από τα μοναδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά χιλιάδες σε όλο τον κόσμο.
  H Intracom επενδύει στην omnidirectional εξωστρέφεια, μεγαλώνει την εμβέλεια και διευρύνει τους ορίζοντες και τις δυνατότητές της. Τέτοια καλά νέα θέλουμε να ακούμε... Μπράβο!
 • Office Line: Για 4η συνεχή χρονιά +40%!
  Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Office Line το 2022 αυξήθηκε κατά 43,87% σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκε στα 10.961.250€, σηματοδοτώντας την 4η συνεχόμενη χρονιά με ανάπτυξη άνω του 40%.
  Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) αυξήθηκαν επίσης και ανήλθαν σε 1.633.682€, αποτελέσματα που αντανακλούν την επιτυχία της έντονης διεισδυτικότητας των λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και της συνέπειας της στρατηγικής «cloud only» της Office Line.
  Σημαντική δέσμευση της Office Line είναι η επιβράβευση των εργαζομένων για τις επιδόσεις και την συνεισφορά τους στην επίτευξη των εταιρικών στόχων.
  Το σύνολο των έκτακτων παροχών προς το προσωπικό, υπερβαίνει το 20% των κερδών της εταιρείας. Εντυπωσιακή είναι επίσης η οργανική ανάπτυξη 50% στην περίοδο 2021-2022 στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, με παράλληλες δράσεις αναβάθμισης των ικανοτήτων μέσα από προγράμματα upskilling-reskilling.
  Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος που το κάνεις. Ε, αυτός είναι ο Πάνος!
 • Snappi: New Kids on the Block…
  Προχωρούν οι διαδικασίες της νέας ψηφιακής τράπεζας με επικεφαλής το Δημήτρη Λιτσικάκη, που στήνουν από κοινού η Τράπεζα Πειραιώς και η Natech. Εκτιμάται μάλιστα ότι μετά το καλοκαίρι θα χορηγηθεί και η άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η νέα, fintech τράπεζα, θα λειτουργεί μέσω cloud και θα αναπτυχθεί στους άξονες του Buy Now Pay Later και του banking as a service, παρέχοντας white label υπηρεσίες σε εταιρείες στον κλάδο της λιανικής, των ασφαλειών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών κ.α.
  Μέχρι να ξυπνήσουν οι δεινοσαυρικές συστημικές τράπεζες με τις κρυφές προμήθειες και την ατέλειωτη γραφειοκρατία οι fintech, όπου όλα είναι ένα κλικ μακριά, θα τους έχουν πάρει το σκαλπ. Όχι payzy-ουμε!
 • Microsoft: Προχωρά η επένδυση στα Σπάτα
  Όπως δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος που αναβαθμίζεται και μετακινείται στην Αγγλία, προχωρά κανονικά η κατασκευή των τριών data centers, μία επένδυση ύψους περίπου 1 δισεκ. ευρώ.
  Έτσι μετά τις εκλογές αναμένεται να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα, που θα αδειοδοτήσουν την εν λόγω επένδυση.
  Το συγκρότημα των τριών data centers θα ανεγερθεί σε έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο κοντά στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
  Η επένδυση, εντάχθηκε στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και έχει εγκριθεί ήδη το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης για την ανέγερση στη θέση: «Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος (Λούτσας).
 • Microsoft: Η Microsoft θα πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, αφού διαπιστώθηκε ότι έχει συλλέξει παράνομα δεδομένα για παιδιά που είχαν ανοίξει λογαριασμούς Xbox. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) κατέληξε σε διακανονισμό με την εταιρεία τη Δευτέρα, ο οποίος περιλαμβάνει και την υιοθέτηση αυξημένης προστασίας για τις νεαρές ηλικίες.
 • Microsoft: Τελος η Cortana, πάνω που θα μάθαινε ΑΙ!
  Η Microsoft αποκάλυψε ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει την Cortana στα Windows 10 και 11 στα τέλη του 2023. Αυτή η αλλαγή επηρεάζει μόνο την Cortana στα Windows και θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στο Outlook mobile, στο Teams mobile, στο Microsoft Teams». Τελικά, με την Cortana την πατήσαμε όπως ο Χότζας με το γάιδαρό του. Πάνω που τον έμαθε να μην τρώει…ψόφησε. Έτσι και εμείς. Περιμέναμε πως και πως να μάθει ΑΙ, και αντί γι αυτό μας κουνάει μαντήλι.
  Είναι σαφές πως η Microsoft απομακρύνεται από την ψηφιακή βοηθό Cortana, τουλάχιστον όπως την είχαμε γνωρίσει τα περασμένα χρόνια. Είναι το τέλος των φωνητικών ψηφιακών βοηθών; Ελπίζουμε πως όχι, γιατί είναι χρήσιμοι. Και αυτή η χρησιμότητα, αν συνδυαστεί με την τεχνητή νοημοσύνη, θα εκτοξευτεί.
 • Youtube: Το Youtube ήταν η Android εφαρμογή με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης (31,60%) από τα παιδιά στην Ελλάδα, με το TikTok (23,39%) και το Instagram (15,21%) να ακολουθούν. Παράλληλα, το Microsoft Chrome αποτέλεσε την Windows εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο (42,19%), ενώ το Microsoft Edge βρέθηκε στη δεύτερη θέση (10,72%) και το Firefox στην τρίτη (9,72%). Οι κατηγορίες αναζήτησης στις Android εφαρμογές από τα παιδιά στην Ελλάδα αφορούσαν κυρίως την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με άλλους χρήστες (32,11%) και την αναζήτηση μουσικής, βίντεο και λογισμικού (30,96%), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η αναζήτηση περιεχομένου για ενήλικες (9,70%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα αναφορικά με τις αναζητήσεις στις εφαρμογές Windows. Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει νέα έρευνα του Kaspersky Safe Kids, η οποία αποτυπώνει τα ενδιαφέροντα των παιδιών με τις περισσότερες προβολές μεταξύ Μαΐου 2022 και Απριλίου 2023.
 • ΕΑ: Μητροπολιτικό και ΑΚΜΗ στη BC Partners
  Έγκριση της συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την BC Partners Management GR Limited επί των Ακμή Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία και Μητροπολιτικό Κολλέγιο Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία, έδωσε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  Η ΕΑ έκρινε ότι η υπό κρίση συγκέντρωση της BC Partners η αποτελεί εταιρεία παροχής συμβουλευτικών και επενδυτικών υπηρεσιών σε επενδυτικά κεφάλαια και ανήκει στον όμιλο BC Partners Holdings Limited, δεν έχει οριζόντια ούτε κάθετη διάσταση και δεν προκαλεί αξιοσημείωτες συσπειρωτικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, «η υπό κρίση συγκέντρωση ετερογενών δραστηριοτήτων δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά».
  Η Μητροπολιτική BC Partners στην…ΑΚΜΗ της!
 • Νέα γραφεία για την Netcompany-Intrasoft:
  Άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του ένα νέο εμβληματικό κτίριο στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Αμαλίας, προσφέροντας μια νέα εργασιακή εμπειρία στους ανθρώπους της Netcompany-Intrasoft.
  Όπως αναφέρει η εταιρεία, το κτίριο αξιοποιεί στο έπακρο το φυσικό φως και δημιουργεί μια συνεχή σχέση μεταξύ εσωτερικού και περιβάλλοντα χώρου που περιλαμβάνει τους στύλους Ολυμπίου Διός, τον Εθνικό Κήπο, το Καλλιμάρμαρο και την Ακρόπολη, ενώ είναι σύμφωνο με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, και έχει πιστοποιηθεί κατά LEED.
 • EY: Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY συμμαχεί με τη Saviynt, κορυφαίο πάροχο «έξυπνων» λύσεων διακυβέρνησης ψηφιακών ταυτοτήτων και πρόσβασης, προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν τους κινδύνους ασφάλειας και συμμόρφωσης που αφορούν τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία. Η συμμαχία μεταξύ των δύο οργανισμών ενισχύει τις υπηρεσίες και λύσεις διαχείρισης ψηφιακών ταυτοτήτων και προσβάσεων που προσφέρει η EY, όπως η EY Digital Identity. Η πλατφόρμα Saviynt EIC, είναι μία κορυφαία πλατφόρμα διαχείρισης ψηφιακών ταυτοτήτων βασισμένη στο cloud, που συντονίζει τις εφαρμογές ανθρώπινου δυναμικού, τις επιχειρησιακές εφαρμογές, καθώς και τις ψηφιακές ταυτότητες με προνόμια και τις ψηφιακές ταυτότητες τρίτων μερών.
GY-1537-600X80-1
 • ΕΕ - Πράσινο φως σε κρατικές ενισχύσεις
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» σε κρατικές ενισχύσεις ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, για έργα μικροηλεκτρονικής και τηλεπικοινωνιών, ως μέρος της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρεθεί στην αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας.
  Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι 14 κράτη – μέλη θα μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια σε 68 έργα, στα οποία συμμετέχουν διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Airbus, ASML και Ericsson. Μεταξύ αυτών των χωρών βρίσκεται και η Ελλάδα. Τα project έχουν χαρακτηριστεί συλλογικά ως «Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI), καλύπτοντας τις προϋποθέσεις για διευκολύνσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις.
  Ακολουθούν μια προηγούμενη σειρά έργων IPCEI στον ίδιο τομέα, που εγκρίθηκαν το 2018. Τα έργα, στα οποία συμμετέχουν συνολικά 56 εταιρείες, περιλαμβάνουν διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης σε υλικά και εργαλεία, καθώς και σχεδίασης και κατασκευής chipset. Στοχεύουν στην τεχνολογία 5G και 6G, μαζί με την αυτόνομη οδήγηση, την τεχνητή νοημοσύνη και τους κβαντικούς υπολογιστές. Τα πρώτα νέα προϊόντα θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά από το 2025, ενώ το σύνολο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2032.
 • Η Κομισιόν προειδοποιεί τη Meta
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε προειδοποίηση στη Meta, λέγοντας ότι πρέπει να βελτιώσει τις πολιτικές της απέναντι στην προστασία των παιδιών - ή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο «βαριών κυρώσεων». Η προειδοποίηση ήρθε σε συνέχεια δημοσιεύματος της Wall Street Journal, η οποία συνεργάστηκε με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, για να αποκαλύψει ένα δίκτυο λογαριασμών στο Instagram που δημιουργήθηκε για να συνδέσει παιδεραστές με «πωλητές» υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
600x80 LTBC digital banner
 • Wolt: Η εταιρεία Wolt εντάσσει οκτώ νέες πόλεις στο πανελλαδικό δίκτυό της (Ρέθυμνο, Ιωάννινα Σέρρες, Μύκονος, Χαλκίδα, Κατερίνη, Καλαμάτα Ξάνθη), μεταξύ των οποίων 500 νέα εστιατόρια και 75 καταστήματα και αλυσίδες S/M.
 • Γρηγόρης: Ο Γρηγόρης, στο πλαίσιο της συνεχούς διεύρυνσης των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες και της αναβάθμισης της αγοραστικής εμπειρίας, ξεκίνησε συνεργασία με τη Skroutz για την τοποθέτηση Skroutz Point στα φυσικά καταστήματά του, αξιοποιώντας το διευρυμένο ωράριο εξυπηρέτησης, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ήδη έχουν τοποθετηθεί θυρίδες αυτόματης παραλαβής, Skroutz Point, στον εξωτερικό ή τον εσωτερικό χώρο 70 καταστημάτων Γρηγόρης.
 • Douleutaras: Η πλατφόρμα Douleutaras δεν περιορίζεται πλέον στο αρχικό concept «λύσεις μόνο για το σπίτι». Πρόσφατα εντάχθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της υπηρεσίες catering, φωτογράφων και γυμναστών, ενώ σχεδιάζεται επέκταση της δραστηριότητας και σε B2B επίπεδο σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, το real estate και η παροχή υπηρεσιών κατασκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων. Ήδη έχει εγκαινιαστεί η παροχή υπηρεσιών συντήρησης και καθαρισμού σε εταιρείες διαχείρισης Airbnb, εξυπηρετώντας περισσότερα από 300 διαμερίσματα.
 • Plushost: Η Plushost αναδείχθηκε ως Agency of the Year στα Loyalty Awards 2023, τα βραβεία που αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την αριστεία στη δημιουργία και διαχείριση προγραμμάτων επιβράβευσης και πιστότητας με τους καταναλωτές. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μάϊου στο Radisson Blu Park, με την παρουσία 200 εκπροσώπων εταιρειών, ακαδημαϊκών και θεσμικών φορέων.
 • efood: Με ανάπτυξη που ξεπέρασε το 20% έκλεισε το 2022 για το efood (Online Delivery), καθώς ο τζίρος της εταιρείας διαμορφώθηκε πέρυσι στα €135,6 εκατ. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την άνοδο των παραγγελιών μέσω της πλατφόρμας efood.
 • Shopflix: Έχει οικολογική συνείδηση και το δείχνει!
  Το SHOPFLIX συνεργάζεται με την South Pole, την κορυφαία εταιρεία για την κλιματική αλλαγή και έχοντας την καινοτομία στο DNA του, γίνεται η πρώτη ελληνική επιχείρηση που συμμετέχει στην προσπάθεια της αντιστάθμισης των εκπομπών άνθρακα, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή, που προκαλούνται κατά την παραγωγική διαδικασία κάθε προϊόντος. Η κλιματική αλλαγή και οι αλόγιστες εκπομπές άνθρακα, είναι παγκόσμιες προκλήσεις, που απαιτούν συλλογική δράση.
  Το SHOPFLIX με οικολογική συνείδηση δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει τις επιταγές του “Conscious e-commerce”, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή να συμβάλλει έμπρακτα στην αειφορία, ξεκινώντας από το καλάθι των αγορών του και δωρίζοντας ένα μικρό ποσό για τη χρηματοδότηση projects γύρω από την κλιματική αλλαγή.
  Μου άρεσε το πάθος των ανθρώπων του Shopflix όταν μου εξηγούσαν το concept. Πως τους έχει κάνει ο Χρήστος να ιδρώνουν τόσο πολύ τη φανέλα;
 • Klarna: Νέα έρευνα για τη συμπεριφορά των καταναλωτών
  Η Klarna, η κορυφαία παγκοσμίως υπηρεσία πληρωμών και αγορών με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, δημοσίευσε μία νέα έρευνα σχετικά με το μέλλον των αγορών. Τα δεδομένα της έρευνας αποκαλύπτουν πώς θα εξελιχθούν οι καταναλωτικές προτιμήσεις και συμπεριφορές στο πλαίσιο των αγορών και πληρωμών, και πώς αναμένουν οι καταναλωτές να επηρεαστεί η αγοραστική τους εμπειρία από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
  Η Klarna απευθύνθηκε σε περισσότερους από 5.000 καταναλωτές από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία για να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το μέλλον των αγορών και με ποιον τρόπο οι έμποροι μπορούν να προσαρμοστούν για να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών.
  Οι γενιές που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι οι Gen Z’ers (18-26 ετών), οι Millennials (27-42 ετών), οι Gen X’ers (43-57 ετών) και οι Baby Boomers (58-77 ετών). Τα αποτελέσματα δείχνουν τις προβλέψεις των καταναλωτών σχετικά με το πώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα επηρεάσουν την αγοραστική εμπειρία στο μέλλον.
 • GR.EC.A.: Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 16:00 στο Gazarte, θα γίνει η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του GR.EC.A. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για ένα σύντομο απολογισμό του έργου που πραγματοποίησε η παρούσα διοίκηση όλο αυτό το διάστημα». Με την ολοκλήρωση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο το E-commerce Networking Day. Σχετικά με τα παραπάνω, μην διστάσετε να στείλετε e-mail στο info@greekecommerce.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 727 9167 για οποιαδήποτε απορία.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Meta: Έρχεται ο ανταγωνιστής του Twitter
  Η Meta προχωρά με τα σχέδια της για την παρουσίαση μιας υπηρεσίας που θα ανταγωνίζεται το Twitter, επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, διάσημα πρόσωπα φέρεται να θέλουν μια πλατφόρμα που να λειτουργεί «λογικά» (σε σύγκριση με τον τρόπο που «τρέχει» το Twitter ο Elon Musk). Η αυτόνομη εφαρμογή έχει την κωδική ονομασία Project92 και το τελικό όνομά της θα μπορούσε να είναι Threads, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Verge.
  Δεν ξέρουμε αν τελικά θα βαφτιστεί “Threads”, αλλά σίγουρα συνιστά threat για τον Musk. Διακρίνουμε ωστόσο, δια γυμνού οφθαλμού, κατακλυσμιαίες μετατοπίσεις στον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης - κάποιοι μιλούν ακόμη και για το τέλος μιας «χρυσής εποχής».
 • Εθνικό Μητρώο: Σε 781 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Ε.Μ.Ν.Ε.) μετά και την τελευταία απόφαση για την εγγραφή, επιπλέον, 32 επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τις 32 επιχειρήσεις που εγγράφηκαν, οι 26 ελέγχθηκαν και για τους δύο δείκτες που ζητάει το μητρώο δηλαδή και ως προς την καινοτομία και και ως προς την προοπτική ταχείας κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεών τους στην παγκόσμια αγορά ενώ οι 6 εντάχθηκαν με την διαδικασία fast truck. Τέλος, απορρίφθηκαν 28 αιτήσεις ένταξης διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια.
600x80 avm 7-7-20 sent
 • Konica Minolta: Νέα Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος
  H Konica Minolta Ελλάδος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Κατερίνα Καραδημητρίου ανέλαβε από την 1η Απριλίου 2023 τα νέα της καθήκοντα, ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας. Η αλλαγή αυτή, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «σηματοδοτεί και καταδεικνύει τη βασική φιλοδοξία της εταιρίας, να αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο στην παραδοσιακή αγορά της εκτύπωσης (MPS, Production & Industrial Printing), όσο και στη νέα ψηφιακή εποχή (Video Security Solutions, Digital Workplace Transformation)».
  Κάθε φορά που σπάει η γυάλινη οροφή αυτό δίνει αξία και στο στέλεχος και στην εταιρεία. Με δεδομένο ότι η ισότητα είναι ακόμα σε εξέλιξη, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όσους τολμούν, αφήνουν το στίγμα τους και ξαναγράφουν τους κανόνες.
 • IDEAL: Και έξω πάμε καλά
  Στελέχη στο Μπαχρέιν ψάχνει η Ideal με στόχο την υλοποίηση έργου που ανέλαβε στο βασίλειο του Μπαχρέιν. Το αντικείμενο του έργου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι ταυτότητες και τα ψηφιακά κλειδιά στο βασίλειο και το ύψος είναι λίγο μεγαλύτερο από 5 εκατ. Εκτιμάται μάλιστα ότι είναι απλά η αρχή και η εταιρεία -στο πλαίσιο της εξωστρέφειας- θα διεκδικήσει πολλά ακόμη έργα στην περιοχή.
  Ο έρωτας, ο βήχας, τα λεφτά και τα …. έργα δεν κρύβονται! Απλά, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό τα εξειδικευμένα στελέχη είναι περιζήτητα.
 • WFH: Επιβραδύνεται η τηλεργασία:
  Αποδυναμώνεται, προϊόντος του χρόνου, η τάση της τηλεργασίας στην Ελλάδα. Έχοντας διανύσει τρία χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η τηλεργασία, το μοντέλο εργασίας που ενσωματώθηκε σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων παγκοσμίως, καταγράφει μειούμενη τάση: 5% μείωση σε σχέση με πέρσι. Πρακτικά σήμερα, μόνο το 21% των Ελλήνων εργαζομένων συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας Employer Brand της Randstad, το υβριδικό μοντέλο εργασίας έχει μειωθεί από το 48% στο 21%, καταγράφοντας μια διαφορετική τάση, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Όπως επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας Employer Brand της Randstad, ο μισθός και οι παροχές καθιστούν τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιλογή εργοδότη για το 2023, γεγονός που αποτυπώνει και το σημερινό, αυξημένο κόστος διαβίωσης ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
  Από 1 στους 2 τηλεργαζόμενους, φτάσαμε στον 1 στους 5. Επί τους ουσίας, από ανάγκη που θα εξυπηρετούσε σε μια σειρά περιπτώσεων, έχει εξελιχθεί σε προνόμιο για λίγους. Καλώς ή κακώς, η τηλεργασία τελικά δεν ήρθε για να μείνει - πέρα από ορισμένα, πολύ συγκεκριμένα, σενάρια.
 • Vantage Towers: Νέος CEO σε 2 μήνες
  Η Vantage Towers επέλεξε το πρώην στέλεχος της T-Mobile US και της Ericsson, Christian Hillabrant, ως τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλό της, με τον σημερινό προσωρινό CEO, Thomas Reisten, να συνεχίζει να ηγείται της εταιρείας έως ότου ο Hillabrant αναλάβει το ρόλο, σε περίπου δύο μήνες. Ο Hillabrant είναι σήμερα COO στην αμερικανική Tillman Infrastructure, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει COO Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής για την Ericsson και περιφερειακός αντιπρόεδρος στην T-Mobile.
  "Antenna tower real estate offers a unique investment avenue, connecting investors to the ever-growing demand for seamless communication."
 • Διαφορετικότητα: Οι εταιρείες παρουσιάζουν ένθερμα τα οφέλη της ύπαρξης ενός εργατικού δυναμικού βασισμένου στο diversity. Ωστόσο, εσωτερικά, πολλές εταιρείες καλλιεργούν κουλτούρες και συνθήκες που δεν είναι ιδανικές για το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν και αποθαρρυντικό, δεν αποτελεί έκπληξη. Σε γενικές γραμμές, πέρα από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι συνηθισμένο να βλέπουμε εταιρείες να δηλώνουν στην ιστοσελίδα τους για το diversity, αλλά να δυσκολεύονται να αποδείξουν στην πράξη αυτή την αλληλεπίδραση με τους εργαζομένους τους.
  Μια γυναίκα στον κόσμο των επιχειρήσεων πρέπει να φέρνεται σαν κυρία, να ενεργεί σαν άντρας και να δουλεύει σαν σκυλί. Ann Gloag, Επιχειρηματίας
 • «Είμαι έτοιμος να προχωρήσω μπροστά και ανυπομονώ να καλωσορίσω σύντομα τον επόμενο ηγέτη που θα συνεργαστεί με την ομάδα για να ξεκινήσει το πρώτο data center σε αυτή την περιοχή μεταξύ όλων των άλλων προτεραιοτήτων.»
  Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO, Microsoft Ελλάδος
 • «Οι συνεργάτες μας είναι ο κορμός της HP. Ψάχνουμε διαρκώς ευκαιρίες για να βρισκόμαστε, να ανταλλάσσουμε απόψεις και φυσικά να τους παρουσιάζουμε τα νέα μας προϊόντα.»
  Αλέξανδρος Κινινής, Country Channel Manager της HP Ελλάδας & Κύπρου

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Ο Lee Young-hee, πρόεδρος του Samsung DX’s Global Marketing Center, επιβεβαίωσε ότι το επόμενο Galaxy Unpacked event θα πραγματοποιηθεί στη Seoul της Νότιας Κορέας.
Η Samsung με σχετική ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι το Galaxy Unpacked θα φιλοξενηθεί στη Seoul στο COEX, στο Samseong-dong, αναφέροντας: «Αυτή η μοναδική τοποθεσία προσφέρει στον κόσμο την ευκαιρία να βιώσει το σαγηνευτικό μείγμα παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος που χαρακτηρίζει τη Seoul».
Από το πρώτο Unpacked του 2010, που έλαβε χώρα στο Las Vegas, η Samsung πραγματοποιεί τα events σε πόλεις «κλειδιά» σε όλο τον κόσμο, όπως η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη.
Η Samsung αναφέρει ότι η Seoul επιλέχθηκε «λόγω του ρόλου της στη διαμόρφωση των παγκόσμιων τάσεων, αφού διακρίνεται για τη δυναμική κουλτούρα και την καινοτομία της, ενώ αντικατοπτρίζει επίσης την ισχυρή εμπιστοσύνη της Samsung στην κατηγορία των αναδιπλούμενων».
Ενώ η Samsung δεν αποκάλυψε τα προϊόντα που θα παρουσιαστούν στο επερχόμενο Galaxy Unpacked, επιβεβαίωσε ότι θα δούμε next-generation foldable συσκευές, υπονοώντας τα Galaxy Z Fold5 και Galaxy Z Flip5.
Ο κορεατικός όμιλος δήλωσε επίσης ότι αυτό το Galaxy Unpacked θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις φήμες ότι το event θα συμβεί στις 26 Ιουλίου.
cl8-sept-2019-600x80
Η Apple δεν είχε παρουσιάσει ολοκαίνουρια κατηγορία προϊόντων εδώ και περίπου μια δεκαετία.
Όμως, όλος ο πλανήτης κάθισε να παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τα αποκαλυπτήρια του πολυσυζητημένου virtual reality headset Vision Pro.
Το headset αποκαλύφθηκε στο ετήσιο Worldwide Developers Conference. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε το υψηλό ρεκόρ των 184,90 δολαρίων λίγο πριν το event, περίπου στις 1:15 μ.μ. Στη συνέχεια όμως άρχισαν να καταγράφονται απώλειες και, μετά την παρουσίαση του Vision Pro, η πτώση ήταν της τάξεως του 1% και η τιμή της μετοχής στα 179,58 δολάρια.
Γιατί άραγε συνέβη αυτό; Οι αναλυτές υπολόγιζαν ότι το headset θα κοστίζει γύρω στις 2.500 με 3.000 δολάρια, η τιμή του προϊόντος όμως εκτοξεύτηκε στα 3.500 δολάρια.
Το Vision Pro θα είναι διαθέσιμο στην αγορά στις αρχές του 2024 και οι προβλέψεις πωλήσεων κυμαίνονται από 150.000 έως 1 εκατομμύριο μονάδες.
Αυτό που προβλέπεται από τους αναλυτές είναι η συσκευή να προσελκύσει τους “early adopters” και τους software developers, ενώ στο μέλλον, άλλες εκδόσεις, πιο οικονομικές θα απευθύνονται στο μέσο καταναλωτή.
Το mixed reality headset επιτρέπει στους χρήστες να αλληλοεπιδρούν με ψηφιακά αντικείμενα στο περιβάλλον τους, να μεταμορφώσουν την εμπειρία εφαρμογών όπως το FaceTime, να κάνουν αναζητήσεις στο web κ.α.
Η συσκευή διαθέτει λειτουργίες 3D-gaming και παρακολούθησης ταινιών, καθώς και καθηλωτικούς τρόπους προβολής προσωπικών βίντεο και άλμπουμ φωτογραφιών. Σημειώνεται ότι η Apple συνεργάστηκε με τη Disney και την Unity για την κυκλοφορία, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν streaming στο Disney+ και να παίξουν παιχνίδια Unity από την πρώτη μέρα.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Goggle αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από την προσήλωσή της στην τεχνητή νοημοσύνη και να αποκαλύψει μερικές νέες συσκευές. Μια από αυτές που περιμέναμε να δούμε εδώ και καιρό ήταν και το Pixel Tablet.
Το Pixel Tablet έρχεται με μια οθόνη 10.95 ιντσών 2560x1600 LCD, φωτεινότητα στα 500 nits, "anti-smudge coating" και υποστήριξη USI 2.0 styluses. Είναι εφοδιασμένο με ένα Google Tensor G2 chipset και Titan M2 security coprocessor. Διαθέτει επίσης 8GB LPDDR5 RAM και 128 ή 256GB UFS 3.1 storage.
Το tablet έχει ένα ζευγάρι πανομοιότυπες κάμερες των 8MP, μια στο εμπρόσθιο και μία στο πίσω μέρος. Υπάρχει αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στο power button και μια μπαταρία που εξασφαλίζει περισσότερες από 12 ώρες video streaming.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το Pixel Tablet τρέχει με λειτουργικό σύστημα Android 13 και η Google εξασφαλίζει 5 χρόνια updates. Παράλληλα, έχει 4 ηχεία, 3 μικρόφωνα και διατίθεται σε 3 χρώματα: Porcelain, Hazel και Rose.
Μέσα στο κουτί, όσοι το αποκτήσουν, θα βρουν, εκτός από το tablet και ένα charging speaker dock (βάση φόρτισης με ενσωματωμένο ηχείο), το οποίο λειτουργεί ως βάση φόρτισης και παράλληλα το μετατρέπει σε έξυπνη οθόνη.
Το Pixel Tablet κοστίζει 499 $ στις ΗΠΑ, 599 £ στο Ηνωμένο Βασίλειο και 679 € στη Γερμανία. Είναι ήδη διαθέσιμο για προπαραγγελία από το Google Store στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία και θα είναι διαθέσιμο στις 20 Ιουνίου. Η Google διαθέτει επίσης μια θήκη Pixel Tablet για 79 $.
facebook twitter youtube instagram linkedin