weekly D 21-1-22 sent

And the winners are…

Μία εβδομάδα και κάτι πέρασε από τις εκλογές, και εκτός από τα κόμματα, κάνει και η Πληροφορική ταμείο.
Από το 1981, μέχρι σήμερα πολλά terabytes διακινήθηκαν, και τεράστια άλματα έγιναν στις μεθόδους και την ταχύτητα εξαγωγής, αλλά μόνο ένα δεν άλλαξε. Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα.
Η ιδέα για την είσοδο των υπολογιστών στην εκλογική διαδικασία, πέρασε από το Ντιτρόιτ στην Ελλάδα από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, και η πραγματική εφαρμογή της έγινε από τον Ανδρέα Δρυμιώτη, τον «αρχιερέα» των εκλογών, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1981, έβγαλε για πρώτη φορά αποτελέσματα εκλογών, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή της Τράπεζας Πίστεως.
Στην αρχή με την επωνυμία Δέλτα Πληροφορική και μετά ως Singular Logic, φτάσαμε φέτος να έχουμε πλήρη αποτελέσματα από την καταμέτρηση 6.061.098 ψήφων, σε 21.467 εκλογικά τμήματα, σε μόλις 5 ώρες.
Και από πλευράς ταμείου, το σχήμα Space Hellas – EpsiloNet, που πλέον έχει ενσωματώσει τη Singular Logic, βάζει στο ενεργητικό της 5,7 εκατομμύρια ευρώ ως αμοιβή για τη διεξαγωγή της μετάδοσης και επεξεργασίας των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Είναι μάλιστα ενδιαφέρον το γεγονός ότι με τις εκλογές της 21ης Μαίου, της 25ης Ιουνίου, και τους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, οι αγοραστές της Singular θα έχουν βάλει στα ταμεία τους σχεδόν το σύνολο της επένδυσης των 18 εκατομμυρίων που είχαν κάνει το 2021.
Στους κερδισμένους της πληροφορικής στις εκλογές ήταν και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μάζεψε «όλο το χαρτί» στην A’ Αθηνών, αποδεικνύοντας ότι το έργο του για το Gov.gr, κάθε άλλο παρά απαρατήρητο πέρασε.
Αφήσαμε για το τέλος μία εύφημο μνεία για τον πολύ καλό φίλο και πρωτοπόρο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, τον καθηγητή Σωκράτη Κάτσικα, που ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και έλαβε -αν μη τι άλλο- μία ισχυρή αναγνώριση για την πολυετή προσφορά του στο τηλεπικοινωνιακό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Προς γνώση και συμμόρφωση!

Βλέπετε, εν μέσω προ και μετεκλογικής περιόδου, και ταυτόχρονα με τη θερινή περίοδο να επιταχύνει την έλευσή της, οι ειδήσεις αρχίζουν να σπανίζουν.
Ενδιαφέρουσα όμως είναι η είδηση από την Άπω Ανατολή, και συγκεκριμένα τη Νότια Κορέα.
Σύμφωνα με την είδηση, η Κορεατική Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου αποφάνθηκε ότι η SK Telecom, η KT Corp, και η LG U+, «υπερέβαλαν ψευδώς ή διαφήμισαν παραπλανητικά» τις ταχύτητες των υπηρεσιών 5G και των σχετικών πακέτων, οπότε ως εκ τούτου τους επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα.
Πιο συγκεκριμένα, η Κορεάτικη Αρχή επέβαλε πρόστιμα στις τρεις εταιρείες λόγω του ότι διαφήμισαν υπηρεσίες 20 Gbps, παρά το γεγονός ότι μία τέτοια ταχύτητα δεν μπορούσε να επιτευχθεί σε πραγματικό περιβάλλον.
Έτσι δόθηκε η εντύπωση στο κοινό ότι θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες των 20 Gbps, παρ’ όλο που αυτή αποτελεί μόνο μία θεωρητική μέγιστη ταχύτητα.
Μάλιστα η ρυθμιστική Αρχή δεν στάθηκε σε απλές εκτιμήσεις και έκανε τις δικές τις μετρήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι κατά τη χρονική στιγμή που προβάλλονταν οι διαφημίσεις, η μέση ταχύτητα στα δίκτυα 5G ήταν της τάξης των 656 Mbps έως 801 Mbps, δηλαδή 3%-4% των 20 Gbps.
Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα αυτά αφορούν τις αποδόσεις που έδιναν αλλά και υπόσχονταν οι εταιρείες πριν από μερικά χρόνια, και προφανώς το χάσμα μεταξύ θεωρητικής και πρακτικής απόδοσης θα πρέπει να έχει μειωθεί.
Επίσης εμείς να σημειώσουμε ότι τα 800 Mbps σε mobile internet δεν είναι κακό, αν μάλιστα το τοποθετήσουμε στο 2020-2021.
Πάντως, η είδηση που διαβάσαμε είναι λογικό να μας πυροδοτήσει την ανάγκη της σύγκρισης, έστω και υπό την αναλογική της μορφή.
Έτσι δεν έχουμε παρά να δούμε τις μετρήσεις της ΕΕΤΤ μέσω του -πρόσφατα αναβαθμισμένου- «Υπερίων», και τις αντίστοιχες πραγματικές αποδόσεις ταχύτητας και ποιότητας.
Για όσους θέλουν πιο άμεσα στατιστικά, τους παραπέμπουμε στην OOKLA.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Οπτικές Ίνες: Ακόμα σε… χαμηλή πτήση
  Η ζήτηση για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) παραμένει χαμηλή. Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε το infocom.gr, η διείσδυση του FTTH επί του συνόλου των συνδέσεων στη χώρα (4,8 εκατ.) κινείται στο 4,7%, με το απόλυτο νούμερο περίπου στις 230 χιλ. Οι διαθέσιμες συνδέσεις FTTH (homes passed) είναι σήμερα περίπου 1,3 εκατ., δηλαδή ποσοστό 27% επί του συνόλου των συνδέσεων. O OTE στο τέλος Μαρτίου είχε κατασκευάσει 941 χιλ. συνδέσεις FTTH, η Vodafone 278 χιλ. και η Nova 90 χιλ. Από τις διαθέσιμες συνδέσεις χρησιμοποιείται περίπου το 17,5%. Ο ΟΤΕ έχει συνδέσει περίπου 166 χιλ. συνδρομητές στο δίκτυο FTTH (στοιχεία πρώτου τριμήνου) η Nova 45 χιλ. και η Vodafone 20 χιλ. Περί τους 10 χιλ. πελάτες έχει η Inalan για την οποία όμως δεν υπάρχουν στοιχεία διαθεσιμότητας συνδέσεων (και δεν υπολογίζεται στο νούμερο των 230 χιλ.).
 • CU: Τα πάντα όλα ή “Combo με απ’ Όλα”!
  Η φράση “δεν ξέρω τι θέλω και δεν θα ησυχάσω αν δεν το αποκτήσω”, δεν υπάρχει πλέον για τους συνδρομητές του CU. O λόγος; Μα τα έχουν πλέον Όλα! Συγκεκριμένα: οι CU συνδρομητές έχουν “τα πάντα όλα” με τα νέα πακέτα και το αναβαθμισμένο CU Shake. Το CU ανταποκρίνεται στις αυξημένες data ανάγκες των συνδρομητών, οι οποίοι μπορούν να απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο σκρολάρισμα και sharing με όσα data χρειάζονται, αλλά και επικοινωνία με λεπτά στο φουλ.
  Όλοι οι CU συνδρομητές μπορούν να επωφεληθούν από τα νέα combo πακέτα CU MeApΟla που προσφέρουν απεριόριστα λεπτά ομιλίας και μέχρι 200GB Internet, ή πακέτα με unlimited data από 0,9€.
  Συγκεκριμένα, το πακέτο CU MeApΟla 10.9 προσφέρει 1,5GB, απεριόριστα λεπτά προς όλους και 100 sms για 30 μέρες με 10,9€ , ενώ το ίδιο πακέτο μόνο με 9€ για τους CU φοιτητές στα Xclusive MeApola!
  Η Vodafone έχει superheroes (στη Vodafone TV) και Vodafone Class Heroes, τα στελέχη που κάνουν “μαγικά” για να τη φέρουν και πάλι στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού. Και επειδή “μαγικά” δεν υπάρχουν, υπάρχει πολλή δουλειά, αμέτρητα ταξίδια και αρκετή δόση φαντασίας, που -είναι αλήθεια- ότι στο σχεικά πρόσφατο παρελθόν μας είχε λείψει.
 • Vodafone: Tour στην Κρήτη, (αλλά και σε όλη την Ελλάδα)!
  Το νησί της Κρήτης επισκέφτηκαν μέλη της διοικητικής ομάδας της Vodafone Ελλάδας, στο πλαίσιο των συναντήσεών τους με συνεργάτες σε όλη τη χώρα.
  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρουσιάστηκε η στρατηγική της εταιρίας για την ενίσχυση του αποτυπώματος της εταιρίας στο νησί μέσα από στοχευμένες επενδύσεις σε υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό.
  Η εστίαση της Vodafone Ελλάδας στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου αντανακλά την εμπιστοσύνη των συνδρομητών στην συγκεκριμένη περιφέρεια, στην οποία το μερίδιο αγοράς της εταιρείας, βρίσκεται σταθερά πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
  Με αυτή τη βάση, επενδύει στρατηγικά στη λιανική της αλυσίδα και φέρνει μία νέα εποχή για τις εμπορικές επιλογές των καταναλωτών, λειτουργώντας -μεταξύ άλλων- 3 πρότυπα, digital καταστήματα στο Ηράκλειο.
  Παράλληλα, ενισχύει τη σύνδεσή της με τη δυναμική φοιτητική κοινότητα του νησιού μέσα από το CU κατάστημα στο Ηράκλειο και το CU hub που βρίσκεται στο Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
  Ζήλεψε τη δόξα των πολιτικών αρχηγών η διοικητική ομάδα της Vodafone και οργώνει την Ελλάδα για να περάσει το μήνυμα της αλλαγής και τα θετικά vibes. Και αν κρίνουμε από όσα λέγονται στις περιφερειακές, τα (πολύ) καλύτερα έρχονται. Teamwork makes the dream work!
 • Vodafone προς ΕΕ: Ξυπνήστε!
  Η Vodafone ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε «αποφασιστική δράση» και σε μια «επανεκκίνηση πολιτικής», για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τηλεπικοινωνιακός τομέας.
  Ο πάροχος εξέδωσε δήλωση, σε απάντηση της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε για το μέλλον του τομέα των τηλεπικοινωνιών και το λεγόμενο «fair share», η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, στις 19 Μαΐου.
  Η Vodafone τόνισε ότι οι εταιρείες που δημιουργούν τη μεγαλύτερη κυκλοφορία δεδομένων, εξαιρουμένων των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, θα πρέπει να «συμβάλλουν στο κόστος των δικτύων που τα μεταφέρουν». Εξήγησε ότι η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο της έχει αυξηθεί κατά 360% μεταξύ 2019 και 2022, με σχεδόν το 50% αυτού να παράγεται από τέσσερις από τους μεγαλύτερους παρόχους ψηφιακού περιεχομένου στον κόσμο.
  Αλήθεια; Μέχρι πότε τα δίκτυα στην Ευρώπη θα είναι νεροκουβαλητές των Big Tech; Και μέχρι πότε η ΕΕ θα κοιμάται; Όπως λέει και ο Μάρκος Αυρήλιος: Αδικεί πολλάκις ο μη ποιών τι, ου μόνον ο ποιών τι.
 • Vodafone: Η στρατηγική συμφωνία με Ε& προδιαγράφει το μέλλον!
  Η E& και η Vodafone συμφώνησαν σε μια στρατηγική σχέση που θα φέρει τους δύο φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων πιο κοντά, όσον αφορά σε ορισμένες πτυχές των δραστηριοτήτων τους. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, η E& και η Vodafone κατέληξαν σε συμφωνία που καθιερώνει την E& ως τον λεγόμενο «cornerstone shareholder» της δεύτερης.
  Αυτή, όπως αναφέρεται, είναι η επόμενη φάση σε μια στρατηγική σχέση που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, όταν η E& πραγματοποίησε την αρχική της επένδυση στη Vodafone.
  Στην αγορά του Enterprise, η E& και η Vodafone θα διερευνήσουν από κοινού παροχές διασυνοριακών ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων, σε πολυεθνικούς πελάτες και οργανισμούς του δημόσιου τομέα.
  Οι υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν σταθερή και κινητή συνδεσιμότητα, Mobile Private Networks, IoT, Cybersecurity και Services που βασίζονται στο cloud. Η σχέση στοχεύει και στην εξέλιξη και υιοθέτηση του OpenRan.
  Μια είδηση που πέρασε μάλλον «στα ψιλά», παρά τις όποιες (στρατηγικές) εξελίξεις μπορεί να έχει στο μέλλον για την Vodafone. Εσείς όμως το προσέξατε χάρη σε εμάς. Σωστά;
 • NOVA: Και εγένετο Nova ICT!
  Το γράφαμε εδώ και μήνες και τρώγαμε διαρκώς διαψεύσεις. Ε, πλέον η NOVA ICT A.E., το κοινό όχημα των ομίλων NOVA - Bαρδινογιάννη στα έργα ICT είναι πραγματικότητα.
  Συγκεκριμένα, στις 16 Μαΐου συστάθηκε η νέα εταιρεία με την επωνυμία ‘’NOVA INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ’’ με βασικό αντικείμενο «τις υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας».
  Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας είναι 1 εκατ. ευρώ, και η διοικητική της ομάδα αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη των δύο ομίλων ήτοι τους Παναγιώτη Κυριακόπουλο, στη θέση του προέδρου, τον Αλέξανδρο Μπρέγιαννη ως διευθύνοντα σύμβουλο - εκτελεστικό μέλος, ιστορικό στέλεχος της αγοράς και επικεφαλής μέχρι τώρα του συγκεκριμένου τομέα στη Nova και μέλη τους Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, Νικόλαο Γιαννακάκη και Γεώργιο Λάμπρου. Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας συμμετέχουν 50%- 50% οι Pinston Holdings Limited (συστάθηκε στις αρχές περασμένου Ιανουαρίου) και η Nova Telecommunications.
  Αν και στην ουσία είναι spin off του BU που προϋπήρχε η στήλη εύχεται “πάντα Nova επιτυχίες”!
 • UFBB: H SPV εταιρεία από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή + Grid Telecom!
  Terna Fiber, ονομάζεται η εταιρεία ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε από τις δύο εταιρείες, με ποσοστά 50,1% και 49,9%, αντίστοιχα.
  Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο είναι επταμελές και αποτελείται από τους Γεώργιο Αγραφιώτη, Αλέξανδρο Καρυωτάκη, Ηλία Παϊζάνη, Ιωάννη Τσιοτινό, Γεώργιο Ψυρρή, Φραντζή Σιγάλα και Χαράλαμπο Κοτσόκολο. Μοναδικός και αποκλειστικός σκοπός της συγκεκριμένης εταιρείας είναι η υλοποίηση του UFBB ήτοι: «α) η εκτέλεση της σύμβασης σύμπραξης που θα υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου δια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εταιρείας και των ιδρυτών – αρχικών μετόχων της ως εκ τρίτου συμβαλλομένων, για την εκτέλεση του έργου «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – ULTRA FAST BROADBAND μέσω ΣΔΙΤ» για τις γεωγραφικές ζώνες 2, 4, 5 και 6 β) η σύναψη της σύμβασης σύμπραξης, γ) η άσκηση και διενέργεια κάθε είδους εμπορικών πράξεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Έργο ΣΔΙΤ».
  Με τη δημιουργία της κοινής εταιρείας, κλείνει ο πρώτος κύκλος με τα προαπαιτούμενα και ελπίζουμε πλέον το project να τρέξει με ταχύτητες UFBB!
 • 4G & 5G: Η «εμπειρία» που προσφέρουν τα δίκτυα
  Μια νέα έρευνα από την Opensignal καταγράφει την εμπειρία που λαμβάνουν οι χρήστες των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, μετρώντας το λεγόμενο «Coverage Experience».
  Όπως δείχνει η μελέτη, πολλές αγορές παρουσιάζουν εξαιρετική εικόνα στο στο 4G, αποδεικνύοντας την ωριμότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Ωστόσο, η αξιολόγηση γύρω από το 5G βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα, με τις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας-Ειρηνικού να πρωτοστατούν.
  Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ της εμπειρίας που λαμβάνουν οι χρήστες, του βαθμού αστικοποίησης και του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της εκάστοτε αγοράς, υπογραμμίζοντας την επίδραση που μπορούν να έχουν οικονομικοί και γεωγραφικοί παράγοντες στο ζήτημα των τηλεπικοινωνιών.
  Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, στο 4G coverage experience καταγράφει μια υψηλή βαθμολογία, που φτάνει στο 9,5. Στο 5G coverage experience, από την άλλη, καταγράφει βαθμολογία 2,9 (με άριστα το 10).
  Αυτό, το τελευταίο βεβαίως, είναι ένα δεδομένο που θα πρέπει να προβληματίσει τους παρόχους… Διότι, άλλη η αλήθεια του marketing και άλλη η αλήθεια της αγοράς! Για να θυμήθούμε τον ΝίκοΜανασή “το 3G το ανακάλυψαν πρώτα οι marketeers και μετά οι μηχανικοί”. Φοβόμαστε ότι ισχύει και για το 5G.
 • 5G @ Κορέα: Πρακτικά πρόστιμα, για “θεωρητικές” ταχύτητες!
  Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επέβαλε πρόστιμα στους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας της χώρας, για δημοσίευση «διογκωμένων ισχυρισμών» σε σχέση με τις δυνατότητες των υπηρεσιών 5G που προσφέρουν. Η Κορεατική Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου ανακοίνωσε ότι, κατά την άποψή της, η SK Telecom, η KT Corp και η LG U+ «υπερέβαλαν ψευδώς ή διαφήμισαν παραπλανητικά» τις ταχύτητες των υπηρεσιών 5G και των σχετικών πακέτων, οπότε, ως εκ τούτου, τους επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα.
  Το μέγεθος των προστίμων φτάνει, συνολικά, τα 33,6 δισεκατομμύρια γουόν (23,6 εκατομμύρια ευρώ). Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Αρχή, επέβαλε πρόστιμα στις εταιρείες λόγω του ότι διαφήμισαν υπηρεσίες 20 Gbps, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια ταχύτητα δεν μπορούσε να επιτευχθεί σε πραγματικό περιβάλλον.
  Οι πάροχοι έδωσαν την εντύπωση ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια υπηρεσία 20 Gbps, παρόλο που αυτή αποτελεί μόνο «μια θεωρητική μέγιστη ταχύτητα».
  Είναι κάτι που το έχουμε δει να συμβαίνει σε διάφορες… γωνιές του κόσμου. Αν και τα τελευταία χρόνια, οι πάροχοι είναι μάλλον πιο προσεκτικοί. Στη θεωρία, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Αλλά …. στην πράξη υπάρχει!
 • Σύλληψη για διαφθορά στο 4G
  Ο υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφοριών της Ινδονησίας, συνελήφθη για κατηγορίες διαφθοράς που σχετίζονται με έργα ανάπτυξης σταθμών βάσης 4G σε εθνικό επίπεδο, τα οποία φέρεται να κόστισαν στο κράτος 8,32 τρισεκατομμύρια IDR (559 εκατομμύρια δολάρια).
  Όπως ανέφερε η Indonesia Business Post, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε ότι ο υπουργός Johnny Plate έχει συλληφθεί και αποτελεί κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς. Αρχικά, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέμενε απώλεια 1 τρισεκατομμυρίου IDR, αλλά το ποσό διογκώθηκε στα 8,32 τρισεκατομμύρια IDR μετά από περαιτέρω έρευνα της Υπηρεσίας Εποπτείας Χρηματοοικονομικών και Ανάπτυξης.
  Ο κόσμος της τεχνολογίας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα! Ενίοτε, είναι στρωμένος και με πειρασμούς…
 • ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Με δύναμη και στο ICT!
  Μιας και μιλάμε για τα μεγάλα έργα, η INTRAKAT μπαίνει δυναμικά και στα μεγάλα έργα Πληροφορικής και ICT και για αυτό ενισχύει τη σχετική διεύθυνση της εταιρείας. Στην ουσία πάντα “‘ήταν εκεί”, αλλά τώρα διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο.
  Πρόσφατα, όπως έχουμε γράψει, αναδείχθηκε ένας από τους 8 φορείς στους οποίους κατακυρώθηκε το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ύψους 235 εκατ. ευρώ, ενώ συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Υπ. Δικαιοσύνης, ύψους 145 εκατ. ευρώ, με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, αφού και στους δύο διαγωνισμούς είχε την καλύτερη βαθμολογία στην τεχνική αξιολόγηση.
  Σημειώστε και αυτό: υπάρχει και ένας κρυφός άσσος στο μανίκι της Intrakat. Και αυτός είναι οι συμπράξεις με πολύ ισχυρούς παίκτες της αγοράς ICT. Που έχουν συμφωνηθεί και ανακοινώνονται οσονούπω. Όχι παίζουμε!
  Μη μας ρωτήσετε τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά. Μπορεί να μιλάει το χρήμα των εφοπλιστών, αλλά χρειάζεται μυαλό, γνώσεις και πολλή δουλειά, για να τρέχεις παράλληλα κατασκευές, media, τράπεζες και μεγάλα έργα. Ο Chap -the cat of Intrakat- το έκανε πάλι το θαύμα του. Και που είσαι ακόμα… Μετά την ΑΕΚ, πάει και η Intrakat για πρωτάθλημα!
 • Cyta: Συνεργασία με δορυφορικό πάροχο
  Την έναρξη της συνεργασίας της με τον κορυφαίο διεθνή δορυφορικό πάροχο ABS ανακοίνωσε η Cyta. Στόχος της συνεργασίας είναι η υποστήριξη των υπηρεσιών πλοήγησης των δορυφόρων της ABS και η συνεχής ανάπτυξη των υπηρεσιών της στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EMEA).
  Η Cyta θα παρέχει δορυφορική πρόσβαση από το δορυφορικό σταθμό «Μακάριος» στην Κύπρο και ευρυζωνικές επεκτάσεις μέσω του διεθνούς δικτύου υποθαλάσσιων καλωδίων της, που προσφέρει υψηλή ασφάλεια, ευελιξία και επεκτασιμότητα.
  Η ABS μετέφερε ήδη τις υπηρεσίες της στον δορυφορικό σταθμό «Μακάριος». Ο σταθμός υποστηρίζεται από έμπειρο προσωπικό, διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και είναι πιστοποιημένος στο ανώτατο επίπεδο Tier-4 από το World Teleport Association (WTA).
  Μπορεί να ισχύει το "Space, the final frontier." του Star Trek, αλλά πιστέψτε μας τα σύνορα της διαστημικής πλέον Cyta διευρύνονται διαρκώς…
 • Sparkle / Blue Med: Έφτασε στο Παλέρμο και συνεχίζει!
  Η Sparkle, ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, ανακοινώνει την άφιξη του υποθαλάσσιου καλωδίου BlueMed στο Παλέρμο, συνεχίζοντας την επέκταση των υποδομών της. Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη τύπου, με παρόντες τους: Roberto Lagalla, δήμαρχο του Παλέρμο, Riccardo Guariglia, Γενικό Γραμματέα της MAECI και τον Enrico Bagnasco, CEO της Sparkle.
  Το BlueMed είναι το νεότερο καλώδιο της Sparkle, με τέσσερα ζεύγη οπτικών ινών και χωρητικότητα άνω των 25 Terabits ανά δευτερόλεπτο (Tbps) ανά ζεύγος, που θα διασυνδέσει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα (Κρήτη) και άλλες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.
  Είναι μέρος του Blue Submarine Cable System, που έχει υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη Google και άλλους operators.
  Το BluMed θα είναι η σπονδυλική (τηλεπικοινωνιακή) στήλη της Μεσογείου και εμείς είμαστε τυχεροί σαν χώρα που η Sparkle έχει τόσο μεγάλο αποτύπωμα εδώ. Και χωρίς φανφάρες και πολλά λόγια, γιατί ο Δημήτρης είναι άνθρωπος των έργων.
 • Digital Markets Act: Συνεδρίασε το High Level Group
  Με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΕΕΤΤ και Προέδρου του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications-BEREC) για το 2023, Καθηγητή Κωνσταντίνου Μασσέλου, πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου (High Level Group) για την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act-DMA).
  Στη νεοσυσταθείσα Ομάδα, που έχει κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει τεχνογνωσία και συμβουλευτική υποστήριξη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του DMA, συμμετέχουν επίσης, εκπρόσωποι από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (European Data Protection Supervisor-EDPS), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (European Data Protection Board), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού (European Competition Network-ECN), το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών (Consumer Protection Cooperation Network-CPC Network) και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Ρυθμιστών για τα Οπτικοακουστικά Μέσα (European Regulators Group for Audiovisual Media Services-ERGA).
  Απλά, θα θυμίσουμε την Margaret Thatcher: "Excessive bureaucracy slows progress and hampers efficiency." Κατά τα άλλα καλή επιτυχία…
 • Γερμανία: «Nein» στο fair share!
  Ο υπουργός ψηφιακών υποθέσεων και μεταφορών της Γερμανίας, Volker Wissing, απέρριψε τις εκκλήσεις για συμβολή των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στη κάλυψη του κόστους, μια πολιτική που θα έχει ως στόχο την επέκταση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Ευρώπης. Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ασκούν πιέσεις γύρω από το λεγόμενο «fair share», που θα ανάγκαζε τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και τις streaming πλατφόρμες να πληρώσουν για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας.
  «Το δωρεάν και ανοιχτό Διαδίκτυο είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει να προστατευθεί», δήλωσε ο Wissing σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag. «Είμαστε αντίθετοι στην παρέμβαση στην αγορά και στα περίπλοκα μοντέλα συμμετοχής». Μεταξύ άλλων, προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αρχή της «δικτυακής ουδετερότητας» – σύμφωνα με την οποία θα πρέπει όλοι να έχουν ίση πρόσβαση στο Διαδίκτυο, που δεν περιορίζεται από χαμηλότερες ταχύτητες ή περιεχόμενο που αποκλείεται από ορισμένους παρόχους.
  Οι φωνές κατά της εφαρμογής ενός τέτοιου φόρου, είναι αρκετές, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστεί αν εκπορεύονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη λογική «his master’s voice». Ως συνήθως πάντως, κάθε απόλυτη δήλωση είναι απολύτως λάθος. Τους έχει μιλήσει κανείς άραγε για τη χρυσή τομή;
 • BEREC: (Un)fair δήλωση…
  Ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προτείνει νομοθεσία που θα καλέσει το Big Tech να συνεισφέρει οικονομικά για την ανάπτυξη του 5G και της ευρυζωνικότητας.
  «Δεν υπάρχουν στοιχεία για πρόβλημα ανταγωνισμού ή αποτυχία της αγοράς εις βάρος των τελικών χρηστών, όσον αφορά στο IP-interconnection», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ο BEREC διατηρεί τις αμφιβολίες του σε σχέση με την υποχρεωτική χρέωση κάποιου τέλος.
  «Είναι αμφίβολο εάν οι υποχρεωτικές πληρωμές από τους CAP (παρόχους περιεχομένου και εφαρμογών) προς τους ISP (παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου) θα οδηγούσαν στην εκπλήρωση των στόχων συνδεσιμότητας των κρατών – μελών», ανέφερε ο BEREC.
  Αφού τελικά είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη, την ανάπτυξη και ενδεχομένως την επιβίωση της αγοράς, γιατί δεν έρχονται ενώπιος - ενωπίω οι εμπλεκόμενοι; Π.χ οι πάροχοι και οι ρυθμιστές που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν θα είχε ενδιαφέρον μία δημόσια συζήτηση;
 • Open RAN: Ενισχύονται τα έσοδα
  Νέα στατιστικά στοιχεία από την Dell’Oro έδειξαν ότι η αγορά του Open RAN παρουσίασε αύξηση κατά 10-20% στα έσοδα της, στους τρεις πρώτους μήνες του 2023, ενώ η αγορά του vRAN σημείωσε άνοδο κατά 20-30%.
  Στο πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, τα έσοδα του Open RAN είχαν υπερδιπλασιαστεί. Για τα private δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα σε σχέση με το εάν οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων θα επέλεγαν το Open RAN έναντι των «παραδοσιακών» αρχιτεκτονικών. Ο ρυθμός ανάπτυξης στις δαπάνες του Open RAN επιβραδύνθηκε, λόγω της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη δικτύων 5G. Η μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στη μετάβαση από το non-standalone 5G στο standalone, μαζί με τις αναβαθμίσεις του βασικού δικτύου, αντί στο να «γίνει το RAN ανοικτό».
  Υπάρχουν σημάδια δραστηριότητας στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, πέρα από τις αρχικές υλοποιήσεις, αλλά «θα χρειαστεί χρόνος για το άθροισμα αυτών των μικρότερων υλοποιήσεων» ώστε να «μετατοπιστεί η ευρύτερη αγορά».
  Run, Open RAN!
 • ΗΠΑ: Στο στόχαστρο οι ρομποτικές κλήσεις
  Γενικοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή κατά εταιρείας τηλεπικοινωνιών που κατηγορείται ότι πραγματοποίησε περισσότερες από 7,5 δισεκατομμύρια ρομποτικές κλήσεις σε άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Do Not Call Registry.
  Η αγωγή των 141 σελίδων κατατέθηκε από 49 γενικούς εισαγγελείς στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Φοίνιξ κατά της Avid Telecom, του ιδιοκτήτη της, Michael D. Lansky, και της αντιπροέδρου της εταιρείας, Stacey S. Reeves.
  Υπάρχουν δικαστές “στο…Βερολίνο”, αλλά και στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα;
 • Κοινό πρότυπο για το Wifi
  Η βιομηχανική ένωση που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του Wifi, η Wireless Broadband Alliance, υπέβαλε προτάσεις για μια ενιαία αρχιτεκτονική operator-managed wifi, αντί για τις πολλαπλές εκδόσεις που υπάρχουν σήμερα.
  Αυτό που προτείνεται είναι ένα πλαίσιο που θα συνδυάζει πολλαπλά πρότυπα για τον εξορθολογισμό της συλλογής δεδομένων, της διαχείρισης, της διαμόρφωσης και της βελτιστοποίησης των οικιακών δικτύων.
  Η WBA λέει ότι προχωρά στη συγκεκριμένη ενέργεια επειδή επί του παρόντος υπάρχουν στην αγορά διάφορες «λύσεις operator-managed wifi», οι οποίες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για τη συλλογή δεδομένων, την επικοινωνία μεταξύ του εξοπλισμού και του cloud, την απομακρυσμένη διαχείριση και το mesh.
  "Standardization is the prerequisite for all improvement." - Kaoru Ishikawa
 • Private Networks @ Ινδία: Στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους!
  Οι ινδικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έλαβαν μια σημαντική στήριξη από το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών της χώρας.
  Το 2022, η άμεση κατανομή φάσματος στις επιχειρήσεις είχε προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους παρόχους.
  Οι επιχειρήσεις ήταν ευχαριστημένες, καθώς μπορούσαν να πάρουν το φάσμα και να δημιουργήσουν ιδιωτικά δίκτυα, όχι μόνο για τις ίδιες αλλά και για άλλες εταιρείες. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του ET Telecom, το Υπουργείο της χώρας αποφάσισε, τελικά, να μην δώσει απευθείας φάσμα στις επιχειρήσεις.
  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζοντας το τρέχον νομικό πλαίσιο, το Υπουργείο αποφάσισε ότι δεν θα ήταν σοφή κίνηση να δοθεί απευθείας φάσμα στις επιχειρήσεις.
  Η συγκεκριμένη απόφαση σίγουρα θα βλάψει ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως η Tata Power και η GMR, που ανυπομονούσαν να πάρουν φάσμα και -προφανώς- τις επενδύσεις που θα ήταν πρόθυμες να κάνουν. Το αν πρόκειται για μία σωστή επιλογή, είναι κάτι που -προφανώς- θα φανεί στο μέλλον.

TV - MEDIA - AI

 • Vodafone TV: Οι υπερήρωες πάνε στην Vodafone
  Από αυτόν τον Μάιο, όλοι οι υπερήρωες συναντιούνται κάτω από την ίδια στέγη. Οι «Εκδικητές» και ο “Doctor Strange” της Marvel από το Disney+, o “Batman”, o “Superman” και η “Wonder Woman” από την DC, και πολλοί άλλοι, χαρίζουν μοναδικές στιγμές δράσης στο μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για υπερήρωες, μέσα από την ειδική κατηγορία με την ονομασία ALL THE SUPERHEROES αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Vodafone TV.
  Διαθέσιμοι, χωρίς επιπλέον χρέωση, μαζί με όλο το περιεχόμενο από Warner Bros, Disney+ & HBO, μόνο με 9,90€/μήνα. Για τα παιδιά σας αλλά και για εσάς, προκειμένου να ξανανιώσετε παιδιά!
  Μιλώντας για Superheroes ας θυμηθούμε τον Spiderman: "A superhero is not someone who always succeeds, but someone who never stops trying." Ισχύει και για τους καθημερινούς ήρωες της ζωής!
 • Nova - Alpha: Και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν!
  Η αλήθεια είναι ότι η ελεύθερη τηλεθέαση δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις ξένες, αλλά και ελληνικές τηλεοπτικές πλατφόρμες σε επίπεδο προσέλκυσης της προσοχής των τηλεθεατών. Λιγότερα ζευγάρια μάτια, λιγότερο ισχυρό καταναλωτικό κοινό, λιγότερα έσοδα και το χειρότερο; πλήρης εξαφάνιση των νέων που συσπειρώνονται στο Youtube και τη συνδρομητική TV. Οι συνέργειες αποτελούν μονόδρομο και τον (μονο)δρόμο άνοιξαν ήδη οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις του Βαρδινογιάννη (Alpha και Star) που περιέρχονται είτε εiς ολόκληρον είτε κομμάτι-κομμάτι στη United Media της Nova. ‘Ήδη το 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση πωλήθηκε αντί 41 εκατ. ευρώ στη λουξεμβουργιανή Primos Media Sarl. Το «φλερτ» ξεκίνησε με τη μίσθωση εκ μέρους της Nova μέρους των εγκαταστάσεων των Pro Studios όπου στεγαζόταν έως πρότινος ο Alpha. Προχώρησε σε πιο δυνατή σχέση με τη συμφωνία μετάδοσης των αγώνων της Εθνικής Ελλάδος από τον Alpha και ταυτόχρονα από τη Nova, με την προσφορά αγώνων του Nations League –τα δικαιώματα του οποίου έχει η United Media. Ο «αρραβώνας» δεν άργησε να έρθει με τη συμμετοχή ανθρώπων της United Media στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τον Alpha και το Star και η ανακοίνωση του «γάμου» είναι προ των πυλών έχοντας ως προσύμφωνο και την κοινή εταιρεία παραγωγής Audiomax (μετονομασία της Green Pixels).
  Τι λένε πριν τους γάμους; Η ώρα η καλή!
 • ΑΝΤ1 + Alter Ego: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Nova!
  Σε αυτό το μοτίβο και στο «μονόδρομο» μπαίνουν και οι ανταγωνιστές Alter Ego Media (Mega και Mega Play) και όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ (ΑΝΤ1 και ANT1+), συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη και Θοδωρή Κυριακού, αντίστοιχα, που συστήνουν κοινή εταιρεία παραγωγής για αξιοποίηση ενός πιο ισχυρού know how, για παραγωγή οικονομιών κλίμακας και ίσως στο μέλλον και για συνεκμετάλλευση των υβριδικών / συνδρομητικών τους υπηρεσιών. Η εταιρεία φέρει τον τίτλο «Oscar» που ακόμη «μπουσουλάει» μιας και συστήθηκε μόλις στις 17 Μαΐου με διαχειριστή τον Στέφανο Παπαδόπουλο και κεφάλαιο 1.000 ευρώ.
  Together we can. Γιατί, η συνεργασία είναι το λιπαντικό για τη επιτυχία! Κατά τα άλλα η αγορά δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει!
 • Nova: Συμφωνία με (τηλεοπτικό) περιεχόμενο!
  Η United Media βασίζει την επιτυχία της σε σχέσεις μακράς πνοής και αυτό στην ουσία επιθυμεί, συμπράττοντας με τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Διαθέτει για λογαριασμό της Nova 8ετή συμφωνία για τη μετάδοση των αγώνων του UEFA Nations League, η οποία ήδη υλοποιείται (2022, 2024, 2026) ενώ ο Alpha έχει τα δικαιώματα των προκριματικών αγώνων της Εθνικής Ελλάδος για 4 χρόνια (2022 – 2026). Επιπλέον, η United Media έχει τα δικαιώματα του UEFA Nations League Finals (2023, 2025, 2027), συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων της Εθνικής Ελλάδος. Ο Alpha, για την ίδια διοργάνωση, έχει τα δικαιώματα της Εθνικής για τις χρονιές 2023 και 2025. Επιπλέον, η United Media έχει τα δικαιώματα μετάδοσης των προκριματικών αγώνων των Euro 2024 και 2028 αλλά και του FIFA World Cup 2026, όπως και των διεθνών φιλικών αναμετρήσεων μεταξύ εθνικών ομάδων.
  Παράλληλα έχει στο «μενού» της τους αγώνες της Premier League για 6 διαδοχικές σεζόν αλλά και τα πρωταθλήματα La Liga και La Liga 2, όπως των Bundesliga 1 και Bundesliga 2. Επίσης ανανέωσε για 5 έτη τη συνεργασία της με τη Euroleague και θα μεταδώσει τους αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ (και του Eurocup) μέχρι και το 2029.
  Στο ελληνικό πρωτάθλημα, η Nova έχει τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων του ΠΑΟΚ. Πάντως με τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των δύο συνδρομητικών καναλιών - Cosmote TV και Nova - με τις ομάδες της Super League για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων τους. Ήδη ολοκληρώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Cosmote TV η οποία θα συνεχίσει να μεταδίδει τους αγώνες του ΟΦΗ και για τα επόμενα δύο χρόνια.
  H ισχύς εν τη ενώσει ή όπως λέει και η παροιμία: αν θέλεις να πάς γρήγορα πήγαινε μόνος σου, αν θέλεις να πας μακριά πήγαινε με παρέα. Και όπως είναι γνωστό, το τηλεοπτικό παιχνίδι είναι μαραθώνιος (με κάποια ενδιάμεσα σπριντάκια)!
 • Netflix: Η Netflix επέκτεινε την καταστολή της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε περισσότερες από 100 άλλες χώρες, προειδοποιώντας τους χρήστες ότι οι λογαριασμοί τους δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται δωρεάν εκτός του νοικοκυριού τους. Η εταιρεία αναζητά νέους τρόπους για νέα έσοδα, με προσπάθειες που περιλαμβάνουν περιορισμούς στον δανεισμό κωδικών πρόσβασης και ένα νέο πλάνο που υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Το Netflix δήλωσε ότι στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με την κοινή χρήση λογαριασμών σε πελάτες σε του 103 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, της Σιγκαπούρης, του Μεξικού και της Βραζιλίας.
 • ΑΙ: Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα…
  Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Microsoft ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία που θα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
  Σε μια ομιλία στην Ουάσιγκτον, στην οποία συμμετείχαν μέλη του Κογκρέσου και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, παρατήρησε ότι «το κράτος δικαίου και η δέσμευση στη δημοκρατία κράτησαν την τεχνολογία στη σωστή θέση» και πως θα πρέπει να γίνει το ίδιο με την AI.
  Ποιος είδε την ΑΙ και δεν την φοβήθηκε! Για να προτείνει αυτοπεριορισμό η Microsoft κάτι ξέρει. Στο φινάλε, τα χρήματα δεν τα βγάζει από τους υπολογιστές, από τους ανθρώπους τα βγάζει.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Ψηφιοποίηση: Not bad at all!
  Η πανδημία έδωσε ώθηση στην ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Η Ελλάδα στη συγκεκριμένη συγκυρία κινήθηκε πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, χωρίς όμως να καταφέρει να τον φτάσει ως τελικό αποτέλεσμα.
  Σύμφωνα με την έκθεση, με τίτλο Digitalisation in Europe 2022-2023: Evidence from the EIB Investment Survey (Ψηφιοποίηση στην Ευρώπη 2022-2023: Στοιχεία από την έρευνα της ΕΤΕπ για τις επενδύσεις), το 2022 περισσότερες από τις μισές (53%) επιχειρήσεις της ΕΕ είχαν λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ψηφιακής τους παρουσίας, όπως η προσφορά ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
  Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 61%. Εντούτοις στη χώρα μας προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες χρησιμοποιεί το 60% των επιχειρήσεων (όλων των μεγεθών) έναντι του μέσου όρου των κρατών μελών της ΕΕ που είναι 69%.
  Οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι αναμενόμενο, ήταν αυτές που κυρίως προχώρησαν στην ψηφιοποίησή τους (το 80%) με το αντίστοιχο ποσοστό για τις μικρές και μεσαίες μεταξύ 50% και 60%.
  "In the digital age, it is not the big fish that eats the small fish, it's the fast fish that eats the slow fish." - Klaus Schwab
 • Έρευνα Focus: Καθολική η χρήση Internet στην Ελλάδα!
  Σύμφωνα με την νέα έκδοση της Έρευνας Focus on Tech Life που «τρέχει» με πρωτοβουλία της Focus Bari από το 1995, η χρήση Ιnternet στην χώρα μας είναι πλέον καθολική, ενώ συνεχώς αυξάνεται και ο βαθμός αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνει το διαδίκτυο στους πολίτες-καταναλωτές για επικοινωνία, ενημέρωση, κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση, αγορές κλπ.
  Από τα πιο σημαντικά ευρήματα διαπιστώνεται ότι η χρήση internet φτάνει πλέον στο 84% στις ηλικίες 65-74 πανελλαδικά, σημειώνοντας 11% αύξηση μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.
  Όλοι οι Έλληνες (94%) έχουν smartphone, το οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά για να μπαίνουν στο Internet. Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, και πάνω από 7 στους 10 πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές. Σχεδόν 9 στα 10 παιδιά 5-12 χρόνων μπαίνουν στο Internet, είτε μέσω κινητού, είτε μέσω tablet, που συνήθως χρησιμοποιούνται ως baby sitter!
  Internet makes the world go round! Και αν σας ανησυχεί -ως γονείς- το 90% στις ηλικίες 5-12 σωστά ανησυχείτε. Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Είναι χειρότερα!
 • Ελληνικές Startup: H ψηφιοποίηση είναι ο κανόνας!
  Απόλυτα πεπεισμένοι ότι η τεχνολογία είναι το απαραίτητο συστατικό για κάθε νέο εγχείρημα, δηλώνουν οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, η χώρα μας έχει, παγκοσμίως, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά νέων επιχειρηματιών, που πιστεύουν ότι μπορεί μια νέα εταιρεία να επιβιώσει χωρίς τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σήμερα, οι 8 στους 10 επιχειρηματίες αρχικών σταδίων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την τεχνολογία. Πρακτικά, μόλις το 21% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων στην Ελλάδα θεωρεί ότι η επιχείρησή του μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ψηφιακές τεχνολογίες. Το ποσοστό των “αρνητών” της τεχνολογίας στην Ελλάδα είναι ένα από τα χαμηλότερα, καθώς σε άλλες χώρες οι αντίστοιχοι δείκτες κινούνται πάνω από το 30%. Για παράδειγμα, στη Νορβηγία και στην Ουγγαρία σχεδόν οι μισοί νέοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργήσουν την εταιρεία τους και χωρίς τη συνδρομή των ψηφιακών τεχνολογιών. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 65% στην Πολωνία, σε 51% στη Ρωσία και σε 50% στη Ρουμανία.
  Every Company is a Digital Company! Η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητο συστατικό για κάθε σύγχρονη επιχείρηση. Καμία εταιρεία δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει την ψηφιακή επανάσταση.
 • Fishing: Αυξήθηκαν 356% οι επιθέσεις
  Μια νέα έκθεση διαπιστώνει αύξηση κατά 356% στον αριθμό των προηγμένων επιθέσεων phishing που επιχειρήθηκαν μέσα στο 2022.
  Η μελέτη της Perception Point δείχνει, επίσης, ότι ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων αυξήθηκε κατά 87 τοις εκατό. Ενώ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι browsers παραμένουν στην κορυφή της λίστας, το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση 161% στις επιθέσεις σε όλα τα άλλα κανάλια, όπως το cloud storage και οι εφαρμογές συνεργασίας.
  Τελικά η μεγαλύτερη ευπάθεια στην κυβερνοασφάλεια εξακολουθεί να είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά…Οπότε, η καλύτερη άμυνα είναι ένας καλά ενημερωμένος, προσεκτικός και ψύχραιμος χρήστης. Εσείς είστε;
 • Κινέζοι Hackers: (Και) στον (κυβερνο)πόλεμο η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα!
  Η Microsoft προειδοποίησε ότι οι κρατικά υποστηριζόμενοι χάκερς από την Κίνα είχαν παραβιάσει «κρίσιμες» υποδομές στον αμερικανικό κυβερνοχώρο με στόχο τη συλλογή πληροφοριών.
  Η κινεζική ομάδα, με την κωδική ονομασία Volt Typhoon, δραστηριοποιείται από τα μέσα του 2021. Η οργάνωση στοχεύει να διαταράξει «κρίσιμες υποδομές επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας», για να εμποδίσει τις προσπάθειες κατά τη διάρκεια «μελλοντικών κρίσεων».
  O κυβερνοπόλεμος θολώνει τα όρια μεταξύ ειρήνης και συγκρούσεων. Το ίδιο και το cyberbullying…
 • Apps: Εσείς, πόσες εφαρμογές έχετε εγκαταστήσει στο κινητό σας;
  Σήμερα, χρησιμοποιούμε εφαρμογές σχεδόν για τα πάντα, από την επικοινωνία με τους άλλους μέχρι την δημιουργία λίστας για τα ψώνια. Ωστόσο, κάποιες από αυτές μπορεί να μας βάλουν σε μπελάδες και μάλιστα σε σοβαρούς μπελάδες. Σύμφωνα με τον Daniel Chromek, Επικεφαλής σε θέματα Ασφάλειας της Πληροφορίας στην ESET, καθημερινά ασχολούμαστε με τα δικά μας προσωπικά δεδομένα, αλλά και με τις ψηφιακές πληροφορίες των εργοδοτών, των υπαλλήλων, των συναδέλφων και των πελατών μας. Ενώ τα δημόσια δεδομένα μπορεί να είναι εύκολα προσβάσιμα σε όποιον τα αναζητήσει, πολλοί τύποι ψηφιακών πληροφοριών πρέπει να τυγχάνουν προσεκτικού χειρισμού και προστασίας και οι πολλές εφαρμογές δεν συντελούν σε αυτό.
  Οι εφαρμογές για κινητά, είναι σαν ξεκλείδωτες πόρτες στην κυβερνοασφάλεια μας. Συνήθως μάλιστα, όσο πιο εύχρηστες, τόσο πιο επικίνδυνες είναι.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Schneider Electric: Η Schneider Electric διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης Beyond Green Skills, δίνοντας τη δυνατότητα στη νέα γενιά, μέσα από τη διαθέσιμη πλατφόρμα, να κάνει τα πρώτα της βήματα στην αγορά εργασίας, σε έναν πολύ ενδιαφέρον κλάδο. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σύγχρονες περιβαλλοντικές τάσεις μέσα από τις 4 θεματικές ενότητες του διαγωνισμού και να υποβάλουν μια καινοτόμο ιδέα. Η ομάδα της Schneider Electric διοργανώνει 4 workshops που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να αναπτύξουν την ιδέα τους και να μάθουν περισσότερα για την εταιρεία. Ο διαγωνισμός θα αναδείξει 6 ταλαντούχους νέους που θα γίνουν μέλη της εταιρείας ξεκινώντας την 10μηνη πρακτική τους άσκηση τον Οκτώβριο.
 • Lancom: Next stop = Εξωστρέφεια!
  Στη Washington παρευρέθηκαν τα στελέχη της Lancom συμμετέχοντας στo ITW2023. Το International Telecoms Week 2023, που πραγματοποιήθηκε στις 14-17 Μαΐου, αποτελεί την σημαντικότερη ετήσια εκδήλωση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, συγκεντρώνοντας όλες τις κορυφαίες εταιρείες και τα στελέχη τους σε ένα δυναμικό τριήμερο με πλήθος ομιλιών, ανακοινώσεων και επιχειρηματικών συναντήσεων, αναδεικνύοντας όλες τις εξελίξεις, προκλήσεις και καινοτομίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
  Η Lancom για άλλη μία χρονιά αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας ως τον βασικότερο τηλεπικοινωνιακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Τα στελέχη της Lancom παρουσίασαν σε στοχευμένες συναντήσεις τις υποδομές που υλοποιεί η εταιρεία, εξηγώντας τον σχεδιασμό και τις προοπτικές του άξονα Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Κρήτη με κομβικά σημεία τα Balkan Gate Data Centers. Ένας σχεδιασμός, ο οποίος κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι.
  Εμείς πάντως μάθαμε ότι γύρισαν με τις βαλίτσες γεμάτες. Όχι μόνο με γνώσεις, αλλά και με προτάσεις συνεργασίας. Όταν ελέγχεις το δρόμο των δεδομένων (όπως παλιά το δρόμο του μεταξιού), όλοι θέλουν να δουλέψουν μαζί σου. Περισσότερα στο εγγύς μέλλον!
 • modulus: Νέα εταιρική ταυτότητα, πλάνα και εξωστρέφεια!
  Η modulus, ως πάροχος τηλεφωνίας και ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των VoIP τηλεπικοινωνιών, συστήνει στο κοινό τη νέα της εταιρική ταυτότητα που επικοινωνεί πλήρως τους στόχους και τις φιλοδοξίες του οργανισμού ως προς την εξέλιξη του, όσο και ως προς το μέλλον του χώρου εν γένει. Επανασχεδιάζει το λογότυπο της φέρνοντας στο προσκήνιο, μέσα από τη χρήση των 5 dots, τη δύναμη του δικτύου της, τόσο σε τηλεπικοινωνιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο διεθνών και εγχώριων συνεργασιών και διασυνδέσεων, χαρακτηριστικά που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της εταιρείας και θεμελιώδες στοιχείο στη γενικότερη αξιοπιστία του brand της modulus.
  Ταυτόχρονα το νέο ανθρωποκεντρικό και “futuristic-tech” visual identity που υιοθετεί η εταιρεία στον επικοινωνιακό της σχεδιασμό, ενσωματώνει πλήρως την αποστολή, τις αξίες και τη φιλοσοφία της εταιρείας αναφορικά με τη δημιουργία μακρόπνοων σχέσεων με τους πελάτες της και την ανάπτυξη βιώσιμων B2B τηλεπικοινωνιακών λύσεων και υπηρεσιών.
  Η modulus για μία ακόμη φορά εντυπωσιάζει και όχι μόνο για την επιτυχή αλλαγή και φρεσκάδα του λογοτύπου. Οι πληροφορίες λένε ότι προτίθεται να επεκταθεί και στις αγορές του εξωτερικού.
  Όταν το modulus της επιτυχίας γίνεται business model!
 • ΕΤΕ: Καλά τα αποτελέσματα, αλλά από (κυβερνο)ασφάλεια γιοκ!
  Οι πωλήσεις μέσω ψηφιακών καναλιών της ΕΤΕ αυξήθηκαν στο α’ τρίμηνο κατά 50%. Οι χρήστες των ψηφιακών καναλιών αγγίζουν τα 3,8 εκατ. (+9% σε ετήσια βάση), με τους ενεργούς χρήστες να ανέρχονται σε 2,8 εκατ. Σε επίπεδο μηνιαίων ενεργών χρηστών η τράπεζα έχει μερίδιο 25% στο Διαδίκτυο και 31% στα κινητά. Τέλος, για τις ψηφιακές πωλήσεις, τα μερίδια της Εθνικής είναι στις κάρτες 52%, στα καταναλωτικά δάνεια 34% και στις ασφάλειες 57%. Από την άλλη υπάρχουν διαρκώς καταγγελίες για το θέμα της ασφάλειας, στις οποίες η ΕΤΕ εκμεταλλευόμενη τον αβανταδόρικο νόμο που ψήφισε ο Άδωνις, κάνει τον Κινέζο.
  Εμείς τα λέγαμε, αλλά βλέπεις οι πιέσεις και τα συμφέροντα ήταν μεγάλα… Υπερ των Τραπεζών εννοείται! Τώρα θα μου πείτε τι φταίει ο Άδωνις. Ε, ας «τσακωνότανε» κι αυτός, όπως ο…Σταϊκούρας!
 • Epsilon SingularLogic: Το Galaxy Pharma ERP των Epsilon SingularLogic και Epsilon CSA, μέλη του Ομίλου EPSILON NET, επέλεξε η PROFARM Α.Ε., µία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα διακίνησης του Φαρμάκου, στο πλαίσιο αναβάθμισης όλων των επιχειρηματικών της διαδικασιών. Η PROFARM και οι θυγατρικές της εφοδιάζουν καθημερινά, τα τελευταία 30 χρόνια, περισσότερα από 1000 φαρμακεία και 130 φαρμακαποθήκες.
 • SingularLogic: Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη η συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων των Εθνικών Εκλογών 2023, που ανέλαβε η SingularLogic, μέλος του Ομίλου Space Hellas, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέθοδος SRT, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο σύνολο της Επικράτειας και συγκεκριμένα σε 21.467 εκλογικά τμήματα δίνοντας αποτελέσματα ψήφων Συνδυασμών καθώς και σταυρών Υποψηφίων, απευθείας μέσα από τα εκλογικά τμήματα. Η εταιρεία, δημοσιοποίησε στις 20:50, έγκαιρα και έγκυρα και με υψηλό βαθμό ακρίβειας την εκτίμηση των τελικών αποτελεσμάτων των Εθνικών Εκλογών, αξιοποιώντας για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα που συλλέγονται με τη μέθοδο της Ασφαλούς Μετάδοσης των Αποτελεσμάτων (SRT).
 • Warply: Διευρύνει το διεθνές της αποτύπωμα!
  Η Warply, ηγέτιδα εταιρεία παγκοσμίως σε προγράμματα επιβράβευσης πελατών, που διακρίνεται για την υψηλή τεχνολογία και της αποτελεσματικότητα της, ανέλαβε το διεθνές brand Tim Hortons για συνολικά 6 χώρες, επεκτείνοντας δυναμικά τις δραστηριότητες της στην περιοχή του κόλπου. Συγκεκριμένα ανέλαβε την Tim Hortons στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ σε σύνολο άνω των 280 καταστημάτων στην περιοχή ΕΜΕΑ. Η Warply, έχει λανσάρει από τον Απρίλιο για την Tim Hortons στη Μέση Ανατολή, το νέο, πολύ-γλωσσικό mobile commerce app και mobile wallet με apple & google pay, πλατφόρμα ηλεκτρονικών παραγγελιών, q-commerce, και omnichannel loyalty, διαφορετικό ανά χώρα, που ήδη μετράει 500.000 εγγραφές. Επίσης, έχει αναλάβει συνολικά το mobile & loyalty marketing, με στόχο την επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων στο engagement των χρηστών και στις επαναληπτικές πωλήσεις.
  H Warply πάντα βρίσκεται στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Μάλλον αυτό οφείλεται στον οδηγό... Αλλά και στη συνοδηγό. Γιατί, νομίζετε ότι τα αυτοκίνητα στους αγώνες έχουν δύο άτομα πλήρωμα;
 • Space Hellas: Η Space Hellas ανακοινώνει ότι πιστοποιήθηκε ως “Legrand Data Center Solutions Accredited Partner”, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Data Center Academy training course της Legrand και των προδιαγραφών που απαιτούνται. Την αναγνώριση απένειμε ο Richard King, Data Center Infrastructure Manager της Legrand, στον Συμεών Κωνσταντινίδη, Διευθυντή Συστημάτων Ασφάλειας & Υποδομών της Space Hellas, κατά την επίσκεψη στελεχών της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της Legrand στο Λονδίνο. Η Legrand Data Center Solution προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις, ακολουθώντας όλα τα στάδια σχεδιασμού και κατασκευής ενός Data Center.
 • Bewise: Η Bewise ανακοίνωσε την συνεργασία της με την εταιρεία Καυκάς. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «με χαρά ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με την εταιρία ΚΑΥΚΑΣ! Μία συνεργασία που αποτελεί ορόσημο στην ολοκληρωμένη στρατηγική του Ομίλου για την μετάβαση των επιχειρηματικών εφαρμογών του στο Cloud μέσω του Μicrosoft Dynamics 365 και ένα έργο που στοχεύει να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο η ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. παρακολουθεί τις ευκαιρίες πωλήσεων και διαχειρίζεται έργα, σε στενή συνεργασία με το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών της».
 • OPAP ON LINE: Και ΟΠΑΠ και On Line
  Opaponline.gr, είναι η νέα πλατφόρμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα και προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να παίξουν διαδικτυακά τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (Kino, Τζόκερ, Lotto, Super 3 κ.α. Φιλοδοξία της εταιρείας είναι το Opaponline.gr “να καθιερωθεί ως ένας online κόμβος ψυχαγωγίας”.
  Για να ξέρουμε τι λέμε “ψυχαγωγία” είναι το “sic” όνομα για τον τζόγο, (που βέβαια είναι η εθνική μας ψυχαγωγία…)
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Intracom Telecom: Έργο για την παρακολούθηση του Αιγαίου
  Η Intracom Telecom, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων, ανέλαβε την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος για την επιτήρηση και παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας του Βορείου Αιγαίου. Το έργο ανατέθηκε από το Λιμενικό Σώμα στην Intracom Telecom μετά από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό και αφορά την προμήθεια ενός ολοκληρωμένου συστήματος θαλάσσιας επιτήρησης το οποίο αποτελείται από τρεις επίγειους σταθμούς επιτήρησης μακράς εμβέλειας, οι οποίοι εξοπλίζονται με συγχρονισμένα ηλεκτροπτικά συστήματα με υποστήριξη θερμικού αισθητήρα, Radar επιφανείας, ραδιογωνιόμετρο, AIS, μετεωρολογικό σταθμό, αεροναυτικές επικοινωνίες ξηράς – θαλάσσης – αέρος και ευρυζωνικές επίγειες ασύρματες ασφαλείς επικοινωνίες δικτύου κορμού.
  Σημειώνεται ότι το ολοκληρωμένο σύστημα σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και παράγεται στην Ελλάδα και αποτελείται από τεχνολογικές λύσεις και προϊόντα των κατασκευαστικών οίκων Intracom Telecom, LEONARDO και GEM elettronica.
  Να μιλάμε ευγενικά, να διαπραγματευόμαστε ήσυχα και να περιμένουμε έτοιμοι και οπλισμένοι – Θ. Ρούζβελτ. Αν μάλιστα το κάνουμε και με τη δική μας τεχνολογία -όπως στην προκειμένη περίπτωση- ακόμα καλύτερα!
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • GRECA: Υπό την αιγίδα του GRE.CA διεξάγεται η πρώτη πανελλαδική έρευνα για το e-commerce logistics & το last-mile orchestration, η οποία διερευνά το οικοσύστημα του e-commerce. Η έρευνα διενεργείται με την επιστημονική επιμέλεια της OPTILOG ADVISORY SERVICES. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στην 9η Διεθνή Έκθεση Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics, 30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου στο Metropolitan Expo.
 • efood: Tο Εfood ξεκίνησε συνεργασία με την Edenred, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του να χρησιμοποιούν έναν επιπλέον τρόπο πληρωμής για τις παραγγελίες τους. Στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης των υπηρεσιών του, το Εfood ενσωματώνει πλέον την επιλογή πληρωμής με τη φυσική ή άυλη κάρτα σίτισης Ticket Restaurant.
 • Meta: Η βρετανική εποπτική αρχή ανταγωνισμού δήλωσε ότι η Meta προσφέρθηκε να περιορίσει τη χρήση διαφημιστικών δεδομένων άλλων επιχειρήσεων για την υπηρεσία Facebook Marketplace, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής για τον ανταγωνισμό. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα -το δικαίωμα θα λέγαμε- των διαφημιζόμενων, να μην επιτρέπουν τη χρήση των δεδομένων τους για τη βελτίωση της συγκεκριμένης πλατφόρμας.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • DIANA: Ο Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, DIANA), προσκαλεί ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, βιομηχανίες, επενδυτές καθώς και οποιοδήποτε δρώντα στον τομέα των προηγμένων τεχνολογιών (deep tech) διττής χρήση (dual use), να εγγραφούν στο Portal του Επιταχυντή, ώστε να ενταχθούν στο δίκτυο του Επιταχυντή, εν όψει της προκήρυξης των πρώτων ανταγωνιστικών Challenge Programmes εντός Ιουνίου 2023.
 • Patent Fund: Σύμφωνα με τον Παντελή Τζωρτζάκη, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, «σχεδιάζοντας την μελλοντική υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων η HDB θα δημιουργήσει άμεσα χρηματοδοτικό εργαλείο (Patent Fund) που θα στηρίζει με έως και 300.000 Ευρώ την ανάπτυξη και κατάθεση διεθνών πατεντών, αλλά και τη δημιουργία, βάσει των πατεντών αυτών, πρωτοτύπων με την έννοια του Proof-of-Concept (PoC) και του Minimum Viable product (MVP) που είναι απαραίτητα για την εμπορικοποίηση των όποιων ιδεών που καταχωρήθηκαν επιτυχημένα».
 • Digital Gate: Digital Gate 2 Success
  Ολοκληρώθηκε, ο διαγωνισμός καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας “THE DIGITAL GATE IV: The Airport Innovation Challenge” του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών!
  Οι ομάδες παρουσίασαν τις επιχειρηματικές ιδέες τους και τα αποτελέσματα των πιλοτικών εφαρμογών τους (Proof of Concepts). Έτσι, η ομάδα Wheely Eco παρουσίασε την τοποθέτηση στην περιοχή εκτός Σένγκεν ενός στατικού ποδηλάτου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια κάνοντας πετάλι, ενώ η ομάδα Voice Heard παρουσίασε την εφαρμογή της, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία να πλοηγηθούν σε εσωτερικό χώρο του αεροδρομίου με φωνητικές οδηγίες, μέσω της NFC τεχνολογίας.
  Ακόμη, η ομάδα Fancy Paws μετέδωσε το μήνυμα για τη δημιουργία μιας ολιστικής εμπειρίας για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων υλοποιώντας μια ειδική περιοχή (pet relief area) στον χώρο του αεροδρομίου, ενώ η Science@Gates τόνισε τη σημασία της προσφοράς μιας μοναδικής εκπαιδευτικής εμπειρίας στους επιβάτες μέσω της αλληλεπίδρασης με διαδραστικά εκθέματα στις πύλες αναμονής.
 • TikTok: Μήνυση στον κυβερνήτη που τα έκανε όλα… Montana!
  Η TikTok υπέβαλε μήνυση για να εμποδίσει την Μοντάνα να απαγορεύσει στους κατοίκους της να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται αφότου η αμερικανική πολιτεία έγινε η πρώτη που ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της κινεζικής πλατφόρμας. Σε ανακοίνωσή της, η TikTok δήλωσε ότι η απαγόρευση συγκρούεται με τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ. Η αγωγή που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Περιφέρεια της Μοντάνα αναφέρει ότι προσφεύγει για να ανατρέψει την «παράνομη» απαγόρευση.
  Μάλλον η παροιμία πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι ευδοκιμεί και στη Montana. Να τους στείλουμε κανένα κουτί ασπιρίνες…
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Meta: Η Meta ξεκίνησε τον τρίτο γύρο απολύσεων, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση του κόστους και τον εξορθολογισμό των λειτουργιών της. Ο τελευταίος γύρος περικοπών θέσεων εργασίας στοχεύει σε υπαλλήλους εντός των επιχειρηματικών ομάδων, μετά από έναν προηγούμενο γύρο απολύσεων τον Απρίλιο που αφορούσε τεχνικούς ρόλους. Με 21.000 περικοπές θέσεων εργασίας από τον Νοέμβριο του 2022, η Meta στοχεύει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της και να προσαρμοστεί στις οικονομικές προκλήσεις.
 • Alibaba: Το τμήμα cloud της Alibaba απολύει το 7% του συνολικού του εργατικού δυναμικού, δηλαδή περίπου 1.000 υπαλλήλους, καθώς η μονάδα προετοιμάζεται για πλήρη απόσχιση και ενδεχόμενη είσοδο στο χρηματιστήριο.
 • FCC: Νέα επικεφαλής
  Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden πρότεινε τη δικηγόρο Anna Gomez για τη θέση της επικεφαλής της FCC, σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόσυρση της Gigi Sohn. Η Gomez -επί του παρόντος ανώτερη σύμβουλος για τη Διεθνή Πολιτική Πληροφοριών και Επικοινωνιών του State Department στο Γραφείο Κυβερνοχώρου και Ψηφιακής Πολιτικής- έχει προηγούμενη εμπειρία στην FCC, όπου υπηρέτησε για πάνω από 12 χρόνια σε πολλαπλούς ρόλους.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Ο GDPR ενίσχυσε τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων και επανακαθόρισε τις υποχρεώσεις των υπευθύνων επεξεργασίας, οι οποίες εν μέρει επεκτάθηκαν και στους εκτελούντες την επεξεργασία δεδομένων, δημιουργώντας έτσι ένα συνεκτικότερο νομοθετικό πλαίσιο.»
  Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων
 • «Το Industry 5.0 εστιάζει ξανά στους ανθρώπους. Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και οι αισθητήρες θα συνεχίσουν να εξελίσσονται. Ωστόσο, ο στόχος είναι η υποστήριξη, όχι η αντικατάσταση, των ανθρώπων. Με τη συνεργασία της συνέπειας και της ακρίβειας μηχανών με τις προηγμένες γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου, οι διαδικασίες παραγωγής μπορούν ανέλθουν σε νέα επίπεδα ταχύτητας και τελειότητας.»
  Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Προεδρία της Κυβέρνησης
 • «Οι ιστορικοί πλαστογραφούν το παρελθόν. Οι ιδεολόγοι το μέλλον.»
  Zarko Petan, Θεατρικός Συγγραφέας, Σλοβενία

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη.
Το HUAWEI Mate X3 έχει αναβαθμιστεί σε όλα τα μέτωπα – όπως οι εσωτερικές και εξωτερικές οθόνες, το σύστημα αναδίπλωσης νέας γενιάς και το σύστημα απεικόνισης.
Το HUAWEI Mate X3 είναι ένα κορυφαίο smartphone που θέτει νέα πρότυπα για το πόσο ελαφρύ, λεπτό και αξιόπιστο μπορεί να είναι ένα foldable.
Είναι το αποκορύφωμα της έρευνας και ανάπτυξης που έκανε η Huawei τα τελευταία χρόνια, ώστε να ενσωματώνει premium υλικά τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και τις πατενταρισμένες τεχνολογίες της εταιρείας.
Οι χρήστες θα απολαύσουν την καθηλωτική εμπειρία μιας μεγάλης foldable οθόνης και μια εξαιρετικά άνετη λαβή που είναι συγκρίσιμη με ένα straight-screen τηλέφωνο.
Το HUAWEI Mate X3 είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά μέσα από το δίκτυο των επίσημων συνεργατών της Huawei, με προτεινόμενη τιμή λιανικής 2.199 Ευρώ.
cl8-sept-2019-600x80
Το Nothing Phone του που είχε ως εμπνευστή τον CEO της Nothing, Carl Pei, αν μη τι άλλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια «εναλλακτική» πρόταση, πέρα από τα συνηθισμένα.
Αναμφίβολα, το πρώτο Nothing Phone τα πήγε περίφημα και σίγουρα κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των media, όσο και των power users.
Τώρα ο κόσμος της κινητής τηλεφωνίας ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Nothing Phone (2), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό το νέο smartphone της Nothing θα διαθέτει στην καρδιά του ένα Snapdragon 8+ Gen 1 SoC, αποτελώντας μια σημαντική ποιοτική αναβάθμιση σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο.
Αν και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τα υπόλοιπα tech specs του, ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Ιούλιο, ενώ η μπαταρία του θα διαθέτει χωρητικότητα στα 4.700mAh (200mAh περισσότερα από την προηγούμενη έκδοση).
Σύμφωνα με τα πρώτα leaks που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο διάδοχος του Nothing Phone ενδέχεται να διαθέτει ίδια σχεδιαστική γλώσσα με το πρώτο Nothing Phone (1).
Με τον Ιούλιο να πλησιάζει, σίγουρα περιμένουμε πως και πως να γνωρίσουμε περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Εδώ και αρκετά χρόνια, όλοι όσοι δουλεύουμε με τα Windows δεν γίνεται να μην χρησιμοποιούμε στην digital καθημερινότητά μας το WinRAR (το σούπερ δημοφιλές app που η δουλειά του είναι η συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων).
Πράγματι, όλα αυτά τα χρόνια το πρώτο πράγμα που κάνουμε σε ένα clean install των Windows είναι άμεσα να κατεβάσουμε το WinRAR (ψάχνουμε ακόμη να βρούμε αυτούς που το έχουν «αγοράσει», γιατί όλοι το έχουν εγκατεστημένο ως freeware).
Ε λοιπόν… τέλος στο WinRAR, καθώς η Microsoft αποφάσισε να ενσωματώσει υποστήριξη για RAR αρχεία στα Windows 11!
Η είδηση έγινε γνωστή στο πλαίσιο του Microsoft Build developer’s conference και τα Windows 11 θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να αναγνωρίσουν formats όπως tar, 7-zip, gz και πολλά ακόμη.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι developers της Microsoft, η λύση που προωθεί η εταιρεία – κολοσσός θα προσφέρει ακόμη καλύτερους χρόνους στη διαδικασία της συμπίεσης – αποσυμπίεσης σε σύγκριση με τα third-party apps.
Η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το πότε το εν λόγω feature θα γίνει διαθέσιμο, ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες τα Windows 11 πρόκειται να λάβουν υποστήριξη για Bluetooth LE, οπότε δεν αποκλείεται η ώρα που τα Windows θα είναι σε θέση να διαβάζουν αρχεία RAR, ενδέχεται να πλησιάζει.
facebook twitter youtube instagram linkedin