weekly D 21-1-22 sent

ΑΙ Europe: Ισαάκ Ασίμωφ @ Europe

Στα πρότυπα των νόμων της ρομποτικής του Ισαάκ Ασίμωφ, κινείται η Ευρωπαική Ένωση, επιχειρώντας να δημιουργήσει κανόνες στην εφαρμογή και χρήση των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία, σχέδιο για την κατάρτιση των πρώτων στην ιστορία κανόνων σε σχέση με το AI.
Σκοπός είναι, η Ευρώπη να επιτύχει την εφαρμογή κανόνων που θα διασφαλίσουν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα επιβλέπονται από ανθρώπους, θα είναι ασφαλή, διαφανή, ανιχνεύσιμα και χωρίς διακρίσεις.
Σημαντική αποστολή της Επιτροπής είναι, να καταρτιστεί ένας ενιαίος ορισμός για την τεχνητή νοημοσύνη, σχεδιασμένος ώστε να είναι τεχνολογικά ουδέτερος, ώστε να μπορεί να ισχύει για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης του σήμερα και του αύριο.
Το σκεπτικό είναι, ο ορισμός και οι κανόνες να προσδιορίζουν τον βαθμό επικινδυνότητας μίας ΑΙ εφαρμογής.
Ως βασικοί παράγοντες επικινδυνότητας είναι οι τυχόν βλάβες στην υγεία, την ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα ή το περιβάλλον.
Στη λίστα υψηλού κινδύνου εντάσσονται επίσης τα συστήματα AI που επηρεάζουν τους ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια πολιτικών εκστρατειών και τα συστήματα συστάσεων που χρησιμοποιούνται από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η αλήθεια είναι ότι ο καθορισμός των ορίων είναι δύσκολος, και ακόμη πιο δύσκολος είναι ο καθορισμός τυχόν εξαιρέσεων από αυτά.
Και όλα τα παραπάνω αφορούν τις εκφάνσεις του AI με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία ακόμη όπως: fake news, λογοκλοπή (κείμενα, μουσική), φωτογραφία κ.α. που χρήζουν συζήτησης, αλλά δεν έχουν red flag.
Είναι πάντως πολύ ενδιαφέρουσα η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η ΕΕ στον καθορισμό των πλαισίων λειτουργίας μίας νέας τεχνολογίας, κάτι που σημαίνει ότι η προεργασία είχε ήδη γίνει, και η σοβαρότητα του θέματος έχει ήδη διαγνωστεί.
Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας γιγαντιαίας επανάστασης, που συνδυάζει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που διακινούνται στο διαδίκτυο, τις μεθόδους εξαγωγής πληροφοριών, και της εκ νέου διάθεσής της στο κοινό, με τη μορφή εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Data nation

Ολοταχώς προς την κατάκτηση της 2ης θέσης στις χώρες της Μεσογείου που φιλοξενούν data centers, βαίνει η χώρα μας, καλύπτοντας σε λίγα χρόνια τη διαφορά, ενώ σύντομα θα πλησιάσει κοντά στις επιδόσεις της Γαλλίας, η οποία κατέχει τα πρωτεία, με τη Μασσαλία.
Πολλά data centers και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, και όπως αναμένεται, στα επόμενα 4-5 χρόνια θα πολλαπλασιάσουν τη στρατηγική θέση της χώρας, ως γέφυρα δεδομένων.
Στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί, σταθμός θεωρείται η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty και τα data centers Athens 1, Athens 2, Athens 3, το υπό κατασκευή Athens 4 και τα σχεδιαζόμενα Athens 5, και Heraklion 1, να είναι στην πράξη η υλοποίηση πολλών σχεδίων, που για χρόνια έμεναν στο επίπεδο των ευχολογίων.
Ο ΑΔΜΗΕ επίσης, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας, Grid Telecom, και σε συνεργασία με την Telecom Egypt, έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στη διακλάδωση προς την Κρήτη, του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, υπό την ονομασία 2 Africa, το οποίο θα προσαιγιαλωθεί στο Τυμπάκι, διασυνδέοντας το νησί ανατολικά με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία, και τη Μασσαλία στη Γαλλία.
Η καναδική Islalink ολοκλήρωσε το IONIAN, ένα υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει την ιταλική πόλη του Κρότωνα με την Πρέβεζα στην Ελλάδα, μήκους 330 χλμ. και επεκτείνεται με δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών, που συνδέουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με το Μιλάνο και τη Ρώμη, σε συνεργασία με την Grid και με τη Lancom.
Η Sparkle, η οποία ανήκει στην Telecom Italia, που έχει σε λειτουργία ήδη στην Ελλάδα 4 κέντρα δεδομένων, ανακαινίζει και αναβαθμίζει αυτό της Κρήτης, για να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, έναν από τους κόμβους του νέου υποθαλάσσιου καλωδίου Blue.
Η Lancom μέχρι το 2024 θα έχει ολοκληρώσει το Balkan Gate Crete στο Ηράκλειο, το οποίο θα είναι το τέταρτο data center της εταιρείας, ενώ το Balkan Gate τοποθετημένο στρατηγικά αποτελεί την πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Ακόμη, κοντά στην έναρξη της κατασκευής του, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East to Med data Corridor (EMC) συνολικής επένδυσης 1 δισ. ευρώ. Στην κοινοπραξία του EMC το 50,5% έχει η Saudi Telecom, το 25% έχει η ΔΕΗ, 20% η Cyta και 5% η Telecommunication Telephony Satellite Applications.
Τέλος, στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται η επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία τριών data centers στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ενώ τουλάχιστον 15 υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα, που σχεδιάζονται από κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η Meta, ή από διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, βλέπουν την Ελλάδα ως ιδανικό σημείο φιλοξενίας των εγκαταστάσεών τους.
Μήπως τελικά είμαστε Data Nation και αργήσαμε να το καταλάβουμε;
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • United Fiber: Η νέα εταιρεία της Nova στις οπτικές ίνες!
  Η United Group και η Nova παρουσίαααν τη νέα εταιρεία United Fiber - πρώην Hellenic Open Fiber. Η United Fiber, με αντικείμενο την κατασκευή και λειτουργία δικτύων οπτικών ινών, συνδυάζει την τεχνογνωσία της Hellenic Open Fiber και την τεχνολογία και το καινοτόμο DNA της United Group. Με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών, η United Fiber επιταχύνει την υλοποίηση της επένδυσης για την κατασκευή του δικού της υπερσύγχρονου και εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που ξεπερνά τα 22.000 χλμ., καλύπτοντας 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα έως το 2027. Επιπλέον, η United Fiber καθίσταται και πάροχος χονδρικής προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών δικτύων.
  Η ανακοίνωση του εγχειρήματος έγινε χωρίς πολλές… τυμπανοκρουσίες. Όταν θα συγκροτηθεί το ΔΣ θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και ίσως κάποιο dedicated event. Παρακαλούμε αναμείνατε στην…ίνα σας. Θα “φωτιστεί” οσονούπω!
 • Volton: Υπογράφει με τη Vodafone για MVNO
  Αυτή την εβδομάδα υπογράφει η Volton με τη Vodafone, προκειμένου να ξεκινήσουν και οι εργασίες δικτύου για την παροχή υπηρεσιών MVNO. Και μη νομίζετε ότι ήταν κάτι απλό. Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για τα διαδικαστικά (ΕΕΤΤ κλπ), τις διαπραγματεύσεις με τη Vodafone και άλλα πολλά γραφειοκρατικά και “εμπριμέ”, μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή η οποία απέχει περίπου ένα χρόνο από την εμφάνιση του λογοτύπου του MVNO στα κινητά μας. Και μη νομίζετε ότι ο έμπειρος Διονύσης έχασε χρόνο. Κάθε άλλο! Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, σαν που ταιριάζει σε αυτόν που ονειρεύτηκε τον MVNO, έχει κλείσει ήδη τον εξοπλισμό, έχει προσλάβει στελέχη σε senior επίπεδο και έχει έτοιμα όλα τα πλάνα.
  Πάντως η όλη διαδικασία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι «Ου παντός πλειν ες Κόρινθον». Όποιος δεν έχει τις γνώσεις, την εμπειρία, την υπομονή και τα χρήματα, MVNO δεν γίνεται!
 • The Greek Hub: Δυνατά, για τη 2η θέση
  Την προσδοκία, σε 4 με 5 χρόνια, η χώρα μας να αποτελέσει το νούμερο κόμβο 2, στη Μεσόγειο, μετά τη Μασσαλία (το νούμερο 1), με βάση τη διαθέσιμη χωρητικότητα συντηρεί η κινητικότητα στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών. Μεταξύ άλλων, κοντά στην έναρξη της κατασκευής του βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα East to Med data Corridor (EMC) συνολική επένδυση 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα γίνεται η προεργασία για την έναρξη της κατασκευής του data center της Digital Realty στην Κρήτη. Η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί εντός του 2025. Ο ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Grid Telecom και σε συνεργασία με την Telecom Egypt έχουν ανακοινώσει (Δεκέμβριος 2022) τη συμμετοχή τους στη διακλάδωση προς την Κρήτη, του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου υπό την ονομασία 2 Africa. Και οι επενδύσεις συνεχίζονται αν κρίνουμε από τις φήμες που κυκλοφορούν στην πιάτσα. Όταν πέσει -ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω- και η τιμή / Gbits, τότε θα υπάρξει πραγματικό ντόμινο στις εξελίξεις.
 • ΑΔΜΗΕ: Η σημασία της σύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου
  Νέα έργα διεθνών τηλεπικοινωνιακών υποδομών που θα αυξήσουν τη διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, σχεδιάζουν από κοινού ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ και η Telecom Egypt. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Grid Telecom Greece Telecom, Γιώργο Ψυρρή, και στελέχη του Ομίλου, συζήτησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Telecom Egypt, Mohamed Nasr, τα εναλλακτικά σενάρια για νέες τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις, ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, με βασικούς κόμβους την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «μέσω της θυγατρικής του Grid Telecom, και η Telecom Egypt αναβαθμίζουν την ήδη ισχυρή στρατηγική τους συνεργασία για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη διακλάδωση του 2AFRICA, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου συστήματος οπτικών ινών στον κόσμο που θα συνδέσει την Αφρική με τη χώρα μας μέσω της Κρήτης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2024».
  Κάθε βήμα που επενδύει πάνω στη στρατηγική θέση της Ελλάδας και στην ανάπτυξη της ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν συνδέονται απλά δύο χώρες, αλλά δύο ήπειροι!!!
 • Vantage: Επενδύσεις στην πιο σύγχρονη μορφή real estate!
  Το αυστραλιανό επενδυτικό ταμείο UniSuper απέκτησε έμμεσα μερίδιο 5% στη Vantage Towers, έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας (615 εκατομμύρια ευρώ). Στις υπόλοιπες επενδύσεις του συγκεκριμένου ταμείου περιλαμβάνονται μερίδια σε μεγάλα αεροδρόμια του Σίδνεϊ και της Αδελαΐδας. Η UniSuper απέκτησε το μερίδιο στην Vantage Towers μέσω της επενδυτικής KKR, η οποία κατείχε ένα μέρος της δραστηριότητας μετά από μια μεγάλη συμφωνία με τη Vodafone τον Νοέμβριο του 2022, σε συνεργασία με την Global Infrastructure Partners. Η Vantage Towers αποσχίστηκε από τον Όμιλο Vodafone το 2020. Σήμερα, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 83.000 τοποθεσίες σε δέκα αγορές, σύμφωνα με δήλωση που πραγματοποίησε η UniSuper μετά τη συμφωνία.
  «Investing in telecom tower real estate is like owning a piece of the future». Γιατί η επένδυση στο real estate των πύργων δεν είναι μόνο ο φυσικός εξοπλισμός και η τοποθεσία. Επεκτείνεται στη διασυνδεσιμότητα που εξασφαλίζει.
 • Smartphones: Μείον 9,4% οι πωλήσεις στην Ευρώπη
  Στη σκιά της οικονομικής αβεβαιότητας και των πληθωριστικών πιέσεων κινείται η ευρωπαϊκή αγορά των smartphones. Το πρόσημο στην Ευρώπη ήταν αρνητικό το 1ο τρίμηνο του 2023, με την πτώση να είναι, ωστόσο, ηπιότερη έναντι αυτής σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πωλήσεις smartphones στη Δυτική Ευρώπη, τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, μειώθηκαν κατά 9,4%, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, που συνιστά τη μικρότερη πτώση από όλες τις επιμέρους αγορές του πλανήτη σύμφωνα με την IDC.
  Αυτά βεβαίως συμβαίνουν στην… Εσπερία. Στη χώρα μας η μείωση είναι πολύ μικρότερη. Οι Έλληνες είναι μερακλήδες!
 • Tablets: Μειώνονται οι πωλήσεις, αλλά υπάρχουν προοπτικές
  Σύμφωνα με στοιχεία της Canalys, οι παγκόσμιες αποστολές tablet μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, σε 31,7 εκατομμύρια μονάδες. Αν και οι αποστολές αναμένεται να φτάσουν βραχυπρόθεσμα στα προπανδημικά επίπεδα, οι εταιρείες αναμένεται πως θα επωφεληθούν από ευκαιρίες στο τμήμα των premium και από την αυξημένη ανάπτυξη σε εμπορικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα καθώς και στον τομέα της υγείας.
  Η πανδημία που μας έκλεισε στο σπίτι απογείωσε τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας φροντίζει να καλύψει νέες ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση αλλάζουν τον τρόπο που “καταναλώνουμε” τα μέσα αφού με ένα κλικ μπορούν να γίνουν η προσωπική βιβλιοθήκη ή η κινηματογραφική μας αίθουσα.
 • Foxconn: Ετοιμάζει Mega εργοστάσιο στην Ινδία
  Η Foxconn, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο και ο κύριος συναρμολογητής των iPhone, ανακοίνωσε την απόκτηση μιας έκτασης 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο Devanahalli, κοντά στο αεροδρόμιο του ινδικού τεχνολογικού κόμβου Bengaluru.
  Τελικά όσοι υποστηρίζουν ότι η Ινδία είναι η νέα Κίνα, μάλλον θα δικαιωθούν.
 • Apple: Όροι για να κυκλοφορήσει το USB-C στην Ευρώπη
  Όλα δείχνουν πως η Apple θα εξοπλίσει το iPhone 15 με θύρα φόρτισης USB-C τον Σεπτέμβριο. Ο τεχνολογικός κολοσσός φέρεται να σχεδιάζει να εφαρμόσει την πιστοποίηση MFi («Made for iPhone») στη γκάμα των αξεσουάρ USB-C, κάτι που είχε οδηγήσει πολλούς να εικάσουν ότι οι φορτιστές της θα επιτρέπουν μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης στο iPhone 15, σε σχέση με τους φορτιστές από άλλους κατασκευαστές. Η ΕΕ, ωστόσο, την προειδοποίησε να μην επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, είπε στην εταιρεία ότι θα αποτρέψει την πώληση iPhone σε χώρες μέλη της ΕΕ εάν επιχειρήσει να παρακάμψει την ευρωπαϊκή πολιτική.
  Πάλι πάει να κάνει “ζαβολιές” η Apple. Εντάξει, μπορεί να είναι leader στο χώρο, αλλά στην Ευρώπη υπάρχει νομοθεσία αναφορικά με το περιβάλλον και με τον ανταγωνισμό. Dura lex sed lex, ακόμη και για την Apple!
 • BNPL: Το fintech είναι το νέο revenue stream των παρόχων;
  Μέλος ενός πολύ «κλειστού club» τηλεπικοινωνιακών παρόχων, που προσφέρουν υπηρεσίες «Buy Now, Pay Later», έγινε η Taiwan Mobile. Το BNPL φαίνεται πως αποτελεί μια στρατηγική επένδυση για τον πάροχο από την Ταϊβάν, καθώς εντάσσεται στο διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που προσφέρει. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Momo, μια από τις μεγαλύτερες της Ταϊβάν, αντιπροσώπευε το 30% των λειτουργικών εσόδων της πέρυσι. Τώρα, η εταιρεία στοχεύει να θέσει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της.
  Τα δίκτυα αναζητούν νέες πηγές εσόδων. Λέτε να δούμε σύντομα και την Cosmote να payzy και στην αγορά του BΝPL. Με το target group στο οποίο απευθύνεται δεν αποκλείεται… Από την άλλη μην αποκλείετε ανάλογες δράσεις -μέσω συνεργασίας- και για άλλους παρόχους.
 • Ευρώπη - Γεωργία: Υποθαλάσσιο καλώδιο για παράκαμψη της Ρωσίας
  Η ΕΕ σχεδιάζει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο Διαδικτύου για να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα με τη Γεωργία και να μειώσει την εξάρτηση από γραμμές που διασχίζουν τη Ρωσία, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ευπάθειες στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Το καλώδιο, που θα κοστίσει 45 εκατομμύρια ευρώ, θα συνδέει τα κράτη μέλη της ΕΕ με τον Καύκασο μέσω διεθνών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, φτάνοντας σε μήκος τα 1.100 χιλιόμετρα. Το έργο έχει στόχο να μειώσει «την εξάρτηση από την επίγεια συνδεσιμότητα οπτικών ινών που διέρχονται μέσω της Ρωσίας», όπως σημειώνεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλούνται οι πηγές.
  Νέοι καιροί, νέα ήθη! Η τηλεπικοινωνιακή εξάρτηση είναι μία νέα ιδιότυπη μορφή ομηρείας, οπότε των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν καλωδιο-συνδέουν!
 • Ινδία: Fair share - Δεν είναι μόδα είναι δικαιοσύνη!
  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ινδίας αναμένεται να πιέσουν τις Αρχές, ώστε οι εφαρμογές over-the-top (OTT) -όπως το Netflix, το Amazon Prime και άλλοι- να καλύπτουν τα κόστη που απαιτούνται για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη χώρα. Οι ινδικές εταιρείες, σύμφωνα με τοπικά μέσα, αναμένεται να πιέσουν για άλλη μια φορά το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών και τη Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Ινδίας, ώστε να αναπτύξουν έναν μηχανισμό που θα κάνει τις εφαρμογές OTT να πληρώνουν για την υποδομή 5G, εν μέσω του αυξανόμενου κόστους. Το σκεπτικό είναι ότι αυτές οι εταιρείες αποτελούν τους μεγαλύτερους «δημιουργούς» διαδικτυακής κίνησης. Οι πάροχοι σχεδιάζουν να επιστήσουν την προσοχή της κυβέρνησης και της ρυθμιστικής αρχής στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βραζιλία, σε σχέση με την ανάγκη μιας «δίκαιης συνεισφοράς» των OTT στην ανάπτυξη υποδομών ευρυζωνικής συνδεσιμότητας. Όπως αναφέρουν οι πηγές, θα υποστηρίξουν ότι αυτές οι εταιρείες επωφελούνται περισσότερο από τη χρήση των δικτύων, που έχουν αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  Το fair share δεν είναι μόδα. Είναι δικαιοσύνη. Τα δίκτυα υποχρεώνονται σε διαρκείς επενδύσεις -για να παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας- και οι Big Tech είναι οι τζαμπατζήδες της αγοράς. Πόσο απέχει άραγε αυτό από την πειρατεία;

TV - MEDIA - AI

 • Nova 1: Χθες τελείωσε το πρωτάθλημα και αρχίζει η μεταγραφική περίοδος. Και δεν αναφερόμαστε σε χρυσοπόδαρους ποδοσφαιριστές αλλά σε… χρυσοτόκες όρνιθες, ενδεχομένως με “πολίτικη συνταγή”.
  Να περιμένετε εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα…
 • Nova 2: Σε ανανέωση της μακροχρόνιας συνεργασίας της με την Sony Pictures Television (SPT) για τα δικαιώματα Α’ προβολής συνδρομητικής τηλεόρασης των ταινιών και των σειρών της Sony Pictures προχώρησε η Nova, μέλος της United Group. Όλες οι παραγωγές σε ταινίες και σειρές του μεγάλου studio του Χόλιγουντ, θα βρίσκονται αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema και την πλατφόρμα ΕΟN σε Ελλάδα και Κύπρο.
  Sony και καλά θέλουμε το καλύτερο περιεχόμενο, είπαν από τη Nova. Και το πέτυχαν!
 • Cosmote TV 1: Πρώτη στην αγορά της συνδρομητικής και με διαφορά η Cosmote TV, καταγράφοντας το α’ τρίμηνο 648.531 συνδρομητές, σημειώνοντας αύξηση 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, που είχε 636.504. Από τους 648.531 συνδρομητές, οι 450.000 βρίσκονται ήδη στη streaming υπηρεσία.
  Στη μοναξιά της κορυφής σφυρηλατείται η αληθινή δύναμη της ανθεκτικότητας. Βλέπετε, η θέα από την κορυφή είναι …υπέροχη!
 • Cosmote TV 2: Η πλατφόρμα του ομίλου ΟΤΕ επιμένει στην ελληνική μυθοπλασία με τον σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια, να αναλαμβάνει για λογαριασμό της Tanweer Productions τα γυρίσματα της νέας σειράς 6 επεισοδίων με τίτλο «17 Κλωστές» σε σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόμου και Κάτιας Κισσονέργη. Η σειρά βασίζεται στο βιβλίο του Πάνου Δημάκη.
  Έτεροι αυτοί…. και θα γράψουν και πάλι ιστορία για μία ακόμη φορά, κάνοντας τα έτερα…ημέτερα!!!
 • Cinobo: Τρία κεριά σβήνει το Cinobo, η ελληνική streaming πλατφόρμα με 3,6 εκατ. ώρες παρακολούθησης ταινιών, 20.000 κριτικές και ευρωπαϊκές συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές πλατφόρμες από Σουηδία, Νορβηγία, Λιθουανία, Ολλανδία, Βουλγαρία και Δανία, υπό την αιγίδα του Creative Europe Media Desk. Ο κύκλος εργασιών της Cinobo ΙΚΕ σημείωσε αύξηση 138,75%, καθώς είχε κύκλο εργασιών ύψους 1.260.453 ευρώ το 2021, έναντι 527.290 ευρώ το 2020. Ενδιαφέρον έχει δείξει και η ΕΡΤ.
  Καμία αντίρρηση αρκεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα και την ποιότητα που έχει σήμερα…
 • Nova Euroleague: Εκτός από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, κερδισμένη από την πρόκριση των ερυθρόλευκων στο φετινό Final Four της Euroleague είναι και η Nova. Η πλατφόρμα, η οποία πρόσφατα επεξέτεινε για άλλες 5 σεζόν τη συμφωνία της με τη Λίγκα για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα, θα καλύψει ζωντανά και τους αγώνες που θα διεξαχθούν στο Κάουνας, από 17-21/5.
  Αν μάλιστα δώσει το Θεός της μπασκέτας και η Παναγιά η… γκέισα του Βελόπουλου και σηκώσουμε την κούπα, θα εκτιναχθεί το ενδιαφέρον και στη Nova θα έχουν βάλει τρίποντο!
 • Disney+: Η Disney ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει το περιεχόμενο του Hulu στην εφαρμογή Disney+, ενώ θα αυξήσει την τιμή της streming υπηρεσίας μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Στην Αμερική πάντα, όπου όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Bob Iger θα προσφέρει την «εμπειρία μιας ενιαίας εφαρμογής» με 9.99 δολάρια/ μήνα. Οι αυτόνομες επιλογές για όλες τις πλατφόρμες της Disney, συμπεριλαμβανομένου του ESPN+, θα παραμείνουν.
  H Disney+ εξακολουθεί να χάνει χρήματα, αλλά αναζητεί νέα μοντέλα που θα της επιτρέψουν να περιηγηθεί στις…αβεβαιότητες του σήμερα. Η αλλαγή είναι ο νόμος της ζωής!
 • YouTube: Το YouTube πειραματίζεται με τον αποκλεισμό προγραμμάτων ad blockers. Ένας χρήστης του Reddit παρατήρησε για πρώτη φορά το πείραμα όταν αντιμετώπισε ένα αναδυόμενο μήνυμα που έλεγε, «Δεν επιτρέπονται τα προγράμματα ad blockers στο YouTube», ενώ προσπαθούσε να παρακολουθήσει ένα βίντεο. Το 2016, η Google αφαίρεσε τις εφαρμογές αποκλεισμού διαφημίσεων από το Play Store.
  Εκείνο που θα πρέπει να εξετάσει η Google είναι η παροχή μιας συνδρομής, σε χαμηλή τιμή, που θα αφαιρεί τις διαφημίσεις, χωρίς να δίνει και το Youtube Music. Υπάρχουν χρήστες που θέλουν να βλέπουν βίντεο χωρίς διαφημίσεις, αλλά όχι να φορτωθούν και άλλη μια streaming μουσική υπηρεσία…
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Roaming: Η Juniper Research προβλέπει πως τα έσοδα των παρόχων από το roaming, σε παγκόσμιο επίπεδο, για το 2024, θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας μια σημαντική αύξηση από τα 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια του 2023. Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι, παρά την ετήσια αύξηση του 15%, τα μελλοντικά έσοδα των παρόχων από την περιαγωγή απειλούνται από την εμφάνιση ανταγωνιστικών λύσεων για τους συνδρομητές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η επιλογή υιοθέτησης ενός προσωρινού τοπικού προφίλ, αντί της επιβάρυνσης με χρεώσεις περιαγωγής κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, η μελέτη χαρακτηρίζει τις eSIM ως τη βασική τεχνολογία για την ανάπτυξη των υπηρεσιών travel mobility. Μέχρι το 2024, περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια smartphone παγκοσμίως προβλέπεται πως θα αξιοποιούν δυνατότητες eSIM, ενώ θα φτάσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια έως το 2027.
  Το κινητό που πλέον είναι κάμερα, πορτοφόλι, τουριστικός οδηγός και σας συνδέει με την πατρίδα, είναι το σύγχρονο διαβατήριο. Ειδικά στη χώρα μας, όπου η βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός, τα δίκτυα αναμένουν -και όχι άδικα- σημαντικά έσοδα, οπότε αυτό το report μόνο καλές ειδήσεις έχει.
 • Τεχνολογία: Με θετικό πρόσημο, της τάξης του 4,8%, αναμένεται να κινηθούν το 2023 οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία. Η αγορά παραμένει ανθεκτική, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, με τις τεχνολογικές δαπάνες να αυξάνονται φέτος στα $3,27 τρισ. Αν και οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την πορεία της αγοράς, δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας, οι επιδόσεις της αγοράς τεχνολογίας δείχνουν ότι ο κλάδος έχει αντισώματα στην κρίση. Επωφελούμενη από τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική δέσμευση για επενδύσεις στο cloud, η αγορά των Υπηρεσιών Πληροφορικής θα αναπτυχθεί το 2023 με ρυθμό της τάξης του 6%.
  Αν νομίζετε ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που σας προσφέρουν κοστίζουν, δοκιμάστε το κόστος του να μην επενδύσετε.
 • Cloud: Σύμφωνα με προσχέδιο κανόνων που επικαλούνται το Reuters και το Euractiv, οι πάροχοι υπηρεσιών cloud εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να εξασφαλίσουν μια ευρωπαϊκή «ετικέτα κυβερνοασφάλειας» για τη διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων, θα μπορούν να το κάνουν μόνο μέσω της δημιουργίας ενός joint venture με εταιρεία που έχει έδρα στην ΕΕ. Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο που επικαλούνται τα διεθνή μέσα, οι τεχνολογικοί κολοσσοί που θα συμμετέχουν στην εκάστοτε κοινοπραξία θα μπορούν να κατέχουν μόνο ένα μειοψηφικό μεριδίου σε αυτήν. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι που θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο και να βρίσκονται εντός του μπλοκ των 27 χωρών. Οι υπηρεσίες cloud θα πρέπει να λειτουργούν και να συντηρούνται μέσα από την ΕΕ, όλα τα δεδομένα χρήστη θα πρέπει να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία στην ΕΕ και ότι ευρωπαϊκή νομοθεσία θα υπερισχύει έναντι άλλων νόμων, σε σχέση με τον πάροχο υπηρεσιών cloud.
  Ίσως είναι η μοναδική φορά που δηλώνουμε υπερ της ευρωπαϊκής “γραφειοκρατίας”. Ο λόγος είναι ότι έχουμε δει πόσο γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, τη διαφάνεια και τη συναίνεση οι “made in the USA” Big Tech! Να σας θυμίσουμε απλά το σκάνδαλο του facebook με την Cambridge Analytica;
 • GSMA: Συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που επιβάλλουν access με αναγνώριση προσώπου χωρίς να κάνουν την απαραίτητη δέουσα επιμέλεια σε σχέση με τους κινδύνους θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα. Το συνέδριο Mobile World Congress (MWC), που οργανώνει το GSMA, βρέθηκε αντιμέτωπο με πρόστιμο 200.000 ευρώ από τις ισπανικές αρχές, για το το συνέδριο του 2021. Το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση επελέγη λόγω COVID, οπότε το GSMA αντιμετωπίζει τιμωρία για το γεγονός ότι υιοθέτησε την αναγνώριση προσώπου για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
  Η COVID ή πρόστιμο δηλαδή. Πως λέμε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα; Άλλωστε, το έχει πει πολύ γλαφυρά ο Ε. Ιονέσκο “ένας δημόσιος υπάλληλος δεν αστειεύεται ποτέ”!
 • Uber: Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Uber απέφυγε τη φυλάκιση και καταδικάστηκε με τριετή αναστολή για τη συγκάλυψη μιας κυβερνοεπίθεσης. Ο Joseph Sullivan κρίθηκε ένοχος ότι πλήρωσε σε χάκερ 100.000 δολάρια, αφού απέκτησαν πρόσβαση σε 57 εκατομμύρια αρχεία πελατών της Uber, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων και αριθμών τηλεφώνου. Καλείται, επίσης, να πληρώσει πρόστιμο 50.000 δολαρίων και να προσφέρει 200 ώρες κοινωφελούς εργασίας. Οι εισαγγελείς ζήτησαν αρχικά ποινή φυλάκισης 15 μηνών. Ο Sullivan κρίθηκε επίσης ένοχος για παρεμπόδιση έρευνας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.
  Στα μαλακά έπεσε. Τελικά, είτε αναφέρεις είτε όχι την παραβίαση, το πρόστιμο είναι σίγουρο. Μήπως θα έπρεπε να γίνεται ένας διαχωρισμός;
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Uni Systems 1: Με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 550 εκατ. ευρώ (μέχρι το 2027) και μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων της, την τελευταία 5ετία, 17% η Uni Systems, μέλος του Ομίλου Quest, υλοποιεί στρατηγικό σχέδιο που αντικατοπτρίζει τη δυναμική και τις προοπτικές της εταιρείας στο ευρύτερο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης παρουσίασε στον Τύπο τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που θα καθοδηγήσει την εταιρεία μέχρι το 2026. Περιλαμβάνουν την επένδυση σε ψηφιακές λύσεις στις οριζόντιες περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Managed Services και Customer Experience. Η Uni Systems έχει θυγατρικές σε 5 χώρες και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 στην Ευρώπη με το προσωπικό της να προέρχεται από 40 διαφορετικές εθνότητες.
  Να τονίσουμε πως μας εντυπωσίασε η παρουσία όλων των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας. Σύσσωμη η διοίκηση, μαζί με τον κ. Φέσσα, βρέθηκαν στη δημοσιογραφική συνάντηση γεγονός που δηλώνει πόσο υπερήφανοι αισθάνονται -και στον Όμιλο- για τη συγκεκριμένη εταιρεία.
 • Uni Systems 2: Να θυμίσουμε ότι η Uni Systems προέρχεται από τους Ηλεκτρονικούς Διερευνητές Δοξιάδη (έτος ίδρυσης 1964) απ’ όπου ο υπογράφων αγόρασε και τον πρώτο του υπολογιστή με σκληρό δίσκο 10ΜΒ!!! Το 1988 μετονομάστηκε σε UNISYS και το 2006 πέρασε στο Quest Group και το 2008 αποχώρησε από το χρηματιστήριο όπου παρόλα τα εξαιρετικά νούμερα αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να μπει ξανά. Πρόκειται λοιπόν για μία εταιρεία που τα έχει όλα. Ιστορία, εμπειρία, τζίρο, δυναμική, εξαιρετική διοίκηση… και αποτελέσματα. Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Γιάννης Λουμάκης ανέφερε ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν πολύ περισσότερα έργα αν είχαν το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται. Εμείς θα επισημάνουμε ότι έχει θέσει αρκετές πολλά υποσχόμενες εταιρείες κάτω από τα φτερά της ενώ πολύ καλή δουλειά γίνεται και στο Pleiades IoT Innovation Center.
  Με σεβασμό στο παρελθόν και με τα μάτια στο μέλλον τα δίνουν όλα στο παρόν. Όπως έχει πει και ο Albert Camus “Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν”.
 • Keyvoto: Φιλόδοξα σχέδια υλοποιεί η Keyvoto, μία ταχέως αναπτυσσόμενη retail tech εταιρεία, η οποία, αν και μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής, στο πελατολόγιο της περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προϊόντων λιανικής (όπως η Procter & Gamble, Nestle, Henkel, Reckitt, AS Company, κα), οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερα από 200 brands. Ειδικότερα, η Keyvoto δραστηριοποιείται στον χώρο της διαχείρισης εμπειρίας προϊόντων (product experience management – PXM), προσφέροντας τη δυνατότητα σε προμηθευτές, εταιρείες λιανικής και εξωτερικούς συνεργάτες να ενημερώνουν και να διαχειρίζονται τις πληροφορίες των προϊόντων σε διάφορα κανάλια, μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας της.
  Η αντίληψη του πελάτη είναι η πραγματικότητά μας. Ο πελάτης δεν περιμένει απλά να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του. Θέλει να τις ξεπεράσουμε. Τότε, θα μας θυμάται!
 • CL8: Η CL8.com κέρδισε μια θέση στη λίστα Technology Fast 50 program της Deloitte. Κάθε χρόνο η Deloitte διακρίνει τις 50 πιο γρήγορα ανεπτυγμένες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας που έχουν έδρα στην Κύπρο και Μέση ανατολή. Μια αξιοθαύμαστη συνεχής συνεισφορά στήριξης στη ανάπτυξη καινοτομίας και τεχνολογίας. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της CL8, Πέτρος Οικονομίδης, με περηφάνια αναφέρθηκε στην αναγνώριση επισημαίνοντας ότι οφείλεται καθαρά στη σκληρή δουλειά και επαγγελματισμό που καταβάλλεται από την ομάδα της CL8 σε μια βάση 24/7/365. Η CL8 είναι το μοναδικό Tier III Data Center στην Κύπρο.
  Τα Data Centers είναι το accelerator της ψηφιακής οικονομίας και στην Κύπρο πρέπει να αισθάνονται πολύ περήφανοι για τη CL8. Και στη CL8 θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για τον ηγέτη τους.
 • Oktabit: Η ΟΚΤΑΒΙΤ και η HOLOWITS, κατασκευαστής εξοπλισμού και λύσεων IoT με έδρα τη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία. H HOLOWITS, υλοποιεί σημαντικό βήμα αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, ορίζοντας την OKTABIT, ως τον κύριο επιχειρηματικό της συνεργάτη. Η συμφωνία αυτή δημιουργεί εξαιρετικές ευκαιρίες, τόσο για τις δύο εταιρείες, όσο και για τους μεταπωλητές, καθώς θα είναι σε θέση να αποκομίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα οφέλη της νέας συνεργασία. Η εταιρεία HOLOWITS είναι σημαντικός πάροχος καινοτόμων προϊόντων CCTV και αναπτύσσει Al-enabled Software Defined Cameras (SDC), intelligent video storage, computing platforms, καθώς και υπηρεσίες Cloud.
  Σωστή κίνηση από την Holowits. Επειδή δεν είναι “μπιτ για μπιτ” διάλεξε τη ΟΚΤΑΒΙΤ, που έχει πολύ καλό δίκτυο, αλλά και 30 χρόνια στο κουρμπέτι!
 • Space Hellas: Έτος ρεκόρ το 2022 για την Space Hellas, καθώς εμφάνισε τζίρο άνω των 128 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο της τεχνολογίας και στα έργα ICT. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Μερτζάνης, μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών τόνισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να προσανατολίζεται στα έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ. Όπως είπε η Space Hellas είναι από τους πιο δυνατούς παίκτες στον χώρο και προσπαθεί συνεχώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον κλάδο αλλά και τις νέες τεχνολογίες. Για τις προοπτικές το 2023 είπε ότι αναμένεται μία πολύ δυνατή χρονιά, σαφώς καλύτερη από το 2022, ενώ αναφερόμενος στις νέες επενδύσεις εξήγησε ότι πάντα υπάρχουν ανοιχτοί ορίζοντες για νέες συμμετοχές και νέες εξαγορές, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη της Singular Logic, μέσω της οποίας έχει πάρει αλλά και διεκδικεί πολλά έργα ψηφιοποίησης και ICT.
  Annus mirabilis το 2023 για την Space Hellas (αλλά και για το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς)!
 • CBS 1: Διπλή βράβευση για την Cosmos Business Systems από την Huawei στην φετινή εκδήλωση της με τίτλο: “South Balkan Partner Summit 2023”. Η Cosmos Business Systems έλαβε τα βραβεία: “Greece Datacom Partner” & “Greece Service Partner of the Year 2022”. Η πρώτη διάκριση, αποτελεί την αναγνώριση για την τεχνογνωσία της Cosmos Business Systems, στον τομέα των ολοκληρωμένων λύσεων και προϊόντων Huawei, που αφορούν Δικτυακές Υποδομές & Συστήματα Data Center. Η δεύτερη διάκριση, αφορά την εξειδίκευση της Cosmos Business Systems, ως “4 STAR” Huawei Certified Service Partner, στον τομέα της τεχνικής υποστήριξης σε όλες τις κατηγορίες: Data Communication, Routing & Switching, WLAN & Security.
 • CBS 2: Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η Cosmos Business Systems παρουσίασε και το έργο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» του φορέα ΕΔΥΤΕ, τονίζοντας ότι η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί με την αναβάθμιση του δικτυακού εξοπλισμού των 45 πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η υλοποίηση του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2» που περιλαμβάνει ασύρματη υποδομή Wi-Fi 6.
 • Deloitte: Τα νέα της γραφεία στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινίασε η Deloitte Ελλάδος. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, παρουσιάστηκαν τα σχέδια της εταιρείας για την υποστήριξη της ανάπτυξης της πόλης, αλλά και της επιχειρηματικότητας της Ηπείρου. Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο επέκτασης της παρουσίας της Deloitte σε όλη την Ελλάδα, με τον πέμπτο πια βασικό σταθμό να έχει έδρα τα Ιωάννινα, μετά από εκείνους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα.
 • Cisco: Η Cisco ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή στην Ινδία ως μέρος των σχεδίων για τη διαφοροποίηση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού της και την αύξηση κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια της εγχώριας παραγωγής και των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια.
 • Qualco: Ο όμιλος Qualco ανακοίνωσε την εξαγορά του 51% των μετοχών της Synthetica, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς του Data Science – Artificial Intelligence και ΙοΤ με εξειδίκευση στον κλάδο της Ναυτιλίας. Η Synthetica, μέσω καινοτόμων λύσεων Digital Twin και με έντονο πελατοκεντρικό χαρακτήρα, προσφέρει έξυπνα εργαλεία για την παρακολούθηση της λειτουργίας εμπορικών πλοίων και την πρόληψη τεχνικών προβλημάτων. Οι λύσεις της εταιρείας έχουν ήδη εγκατασταθεί σε σημαντικούς στόλους της ναυτιλιακής αγοράς, βελτιώνοντας θεαματικά την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά τους.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • CRM: Υπεγράφη η τελική σύμβαση για το μεγάλο έργο του CRM συνολικής αξίας 66 εκατ. ευρώ, ανάδοχος του οποίου έχει οριστεί η κοινοπραξία ΟΤΕ-Uni Systems. Ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο οι τελικές υπογραφές έπεσαν λίγες ημέρες πριν, με το έργο να αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών. Το έργο CRM θεωρείται ύψιστης σημασίας για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους καθώς θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα και θα φιλοξενήσει όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου. Επίσης η Δημόσια Διοίκηση θα έχει συγκεντρωμένες σε ένα σημείο όλες τις αλληλεπιδράσεις της με το Δημόσιο, δηλαδή ερωτήματα, αιτήματα, υποθέσεις του συναλλασσόμενου ανεξάρτητα από το εκάστοτε κανάλι επικοινωνίας (τηλέφωνο, φυσική παρουσία, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.) ή φορέα εξυπηρέτησης.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Συναλλαγές: Νέο άλμα κατά 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ (13,6%) έκανε η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο, αγγίζοντας το 2022 τα 94 δισ. ευρώ, από 82,7 δισ. το 2021. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το «πλαστικό» χρήμα κερδίζει σταθερά έδαφος από το 2015. Οι χρεωστικές κάρτες αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στον συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών.
  Plastic Fantastic! To ηλεκτρονικό χρήμα δεν είναι απλά μία πλαστική κάρτα. Αντιπροσωπεύει τον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών, την αμεσότητα του ψηφιακού νομίσματος και την εξέλιξη του οικονομικού τοπίου. Ας θυμηθούμε τι έχουν πει δύο μεγάλοι: "The future of money is digital." - Bill Gates και "In the future, we will no longer need cash. Electronic payments will be the norm." - Elon Musk
 • Super market: Το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2023, η αύξηση του τζίρου των Online Super Market ήταν 10% και άγγιξε τα €76 εκατ. σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι Q-Commerce παίκτες Box, eFood Market, Instashop, Pop Market, Rabbit & Wolt. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των παραγγελιών κατά 9%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, με τα τεμάχια που τοποθετούνται στο καλάθι να μειώνονται κατά 10%, ωστόσο η μέση αξία του κάθε προϊόντος αυξήθηκε κατά 10% (Convert Group).
 • PlusHost 1: Τον τελευταίο καιρό, όποια πέτρα και να σηκώσεις γράφει από κάτω Θανάσης Καμέας. Ο οποίος κάνει όλο το χρόνο, ότι κάνουν προεκλογικά οι πολιτικοί αρχηγοί. Απίστευτα χιλιόμετρα! Έτσι, είναι πανταχού παρών, όχι μόνο μέσα από τα sites των εταιρειών e-commerce τα οποία “τρέχει”, αλλά και στις εξελίξεις του κλάδου -ήδη ετοιμάζεται μία κίνηση e-commerce στην οποία συμμετέχει μαζί με όλους όσους εμπλέκονται στο χώρο. Η πιο πρόσφατη και σημαντική παρέμβασή του -την οποία καταγράψαμε- ήταν στη συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.
  Δείτε το σχετικό video (στο 22:00) και θα καταλάβετε.
 • Plushost 2: Η Plushost, το e-commerce agency που εδρεύει στα Τρίκαλα, ξεχώρισε στα The Growth Hacking Awards 2023, λαμβάνοντας βραβεία σε έντεκα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της «Best Growth Marketing Performance in e-Commerce», «Best performance in turning around a business», «Βest messaging testing campaign», «Best Growth Marketing Performance in Subscription Boxes». Όλα αυτά είναι ενδεικτικά του βάθους στο οποίο φαίνεται να μελετά το κάθε project η εταιρεία, με μόνο στόχο την κορυφή για τις επιδόσεις του συνεργάτη της.
 • Bestprice: Το BestPrice.gr, η πρώτη πλατφόρμα σύγκρισης τιμών στην Ελλάδα, ανακοινώνει τη νέα του συνεργασία με το Clever Point, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας BestPrice ΣΥΝergies με στοχο τα 3.700+ συνεργαζόμενα e-shops να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκατοντάδες σημεία παραλαβής και επιστροφής παραγγελιών με διευρυμένο ωράριο, σε προνομιακούς όρους και χρεώσεις. Το Clever Point είναι ένα δίκτυο 570+ καταστημάτων που λειτουργούν ως σημεία παραλαβής και επιστροφής παραγγελιών. Το πρόγραμμα BestPrice ΣΥΝergies του BestPrice.gr στοχεύει στην υποστήριξη και ενδυνάμωση των συνεργαζόμενων καταστημάτων εξασφαλίζοντας προνομιακές χρεώσεις και παροχές σε υπηρεσίες τρίτων εταιριών μέσω ειδικών συμφωνιών.
 • Public: To Public Group, αναπτύσσοντας ισχυρές σχέσεις διαφάνειας & εμπιστοσύνης με προμηθευτές του σε όλα τα κανάλια εξυπηρέτησης, παρουσιάζει την πλατφόρμα “Public Insights”. Η πρωτοποριακή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία- ιδιαίτερα για τους κλάδους τεχνολογίας, ψυχαγωγίας και ηλεκτρικών/οικιακών συσκευών- επιτρέπει την βέλτιστη και από κοινού με τους προμηθευτές γνώση των δεδομένων της αγοράς, πάντα με σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, του εμπορικού μοντέλου, αλλά και η υλοποίηση του έργου γίνεται από την ελληνική Convert Group, την ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα των Data & Analytics στο ηλεκτρονικό -και πλέον omni-channel- εμπόριο. Ένα κοινό επιχειρηματικό πλάνο (joint business plan) μεταξύ Public Group & Προμηθευτή θα μπορεί από σήμερα πλέον να βασιστεί σε στατιστικά δεδομένα.
 • Apple: Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα πληρωμών μέσω κινητού της Apple, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ κατηγόρησε πέρυσι την Apple ότι περιόρισε την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στην τεχνολογία tap-and-go.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • ΕΚΠΑ: Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως Associated Partner του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο E.Α.R.T.H. (Essence of Rural and Agricultural Touristic Hospitality), στο οποίο συμμετέχει το 2ο ΓΕΛ Χαλκίδας ανέλαβε και υλοποίησε την Πέμπτη 27 Απριλίου, επιμορφωτικό σεμινάριο και Workshop σε θέματα σχεδίασης Start-up επιχειρήσεων στο Συγκρότημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας. Το κύριο αντικείμενο μελέτης του συγκεκριμένου Προγράμματος αφορά στην επιμόρφωση των μαθητών σε θέματα δημιουργίας Start-Up επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται σε τοπικό επίπεδο και με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
 • Twitter: Ο Elon Musk διόρισε νέα CEO στο Twitter, από έξι μήνες μετά την εξαγορά της εταιρείας. Ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι η Linda Yaccarino, πρώην επικεφαλής του τμήματος διαφήμισης της NBCUniversal, θα επιβλέπει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας, ξεκινώντας σε έξι εβδομάδες. Ο Musk θα συνεχίσει να συμμετέχει ως εκτελεστικός πρόεδρος και επικεφαλής τεχνολογίας. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τη Linda για να μετατρέψουμε αυτήν την πλατφόρμα στην X, την εφαρμογή για τα πάντα», έγραψε στο Twitter.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Epsilon SingularLogic: Η Epsilon SingularLogic, μέλος του Ομίλου EPSILON NET, καλωσορίζει στο δυναμικό της τον Νίκο Σαχίνη, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Epsilon SingularLogic Subsidiaries & Business Development Director. Από τη νέα του θέση και βασιζόμενος στην πολυετή εμπειρία του, ο Νίκος Σαχίνης στοχεύει στην καθιέρωση και περαιτέρω διείσδυση της Epsilon SingularLogic σε απαιτητικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, εστιάζοντας σε μεσαίες – μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και κάθετες λύσεις, όπου απαιτείται εξειδίκευση, καθετοποίηση και σύνθετη υλοποίηση. Στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, ο κ. Σαχίνης διετέλεσε πάνω από 20 χρόνια σε σημαντικές θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες και ελληνικούς Ομίλους. Είναι κάτοχος BSc και MBA Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Kingston, στο Λονδίνο.
 • Revolut: Ο οικονομικός διευθυντής της Revolut, Mikko Salovaara, αποχωρεί από την ψηφιακή τράπεζα μετά από δύο χρόνια, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
 • ManpowerGroup: Η ManpowerGroup Ελλάδας υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με την Elevate Greece του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την παροχή υπηρεσιών προσέλκυσης, επιλογής και εξειδίκευσης / εκπαίδευσης υποψηφίων μέσω των Tech Academies. Σκοπός της διμερούς συνεργασίας είναι η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση του επιπέδου της οικονομικής δραστηριότητας και της παραγωγικότητας των νεοφυών επιχειρήσεων, εν προκειμένω, μέσω της μεταφοράς γνώσεων και εμπειρίας της ManpowerGroup Ελλάδας. Εκπροσωπώντας τους δύο οργανισμούς το μνημόνιο υπέγραψαν, ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Elevate Greece κ. Μιχάλης Δρίτσας.
 • Convert Group: Σπουδαία διάκριση για έκτη συνεχόμενη χρονιά επιτυγχάνει η Convert Group, η ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο κλάδο των Data & Analytics με καινοτομικά έργα σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή. Η Convert Group αναδεικνύεται ανάμεσα στις 30 εταιρείες με τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα για το 2023 από το Great Place to Work International Institute, κατακτώντας την 7η θέση στην Κατηγορία των Επιχειρήσεων με 50 έως 250 άτομα προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι η Convert Group αναδείχθηκε το 2021 ως το 4ο καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη στην κατηγορία των μικρομεσαίων εταιρειών από τον ίδιο οργανισμό και ανάμεσα στις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη, από τον Economist και την Statista.
  Για όποιον γνωρίζει τον Παναγιώτη Γκεζερλή -που ξεκίνησε την εταιρεία το 2014 με 5.000€-, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν έκπληξη. Άλλωστε, το πάθος το οποίο εμπνέει στην ομάδα του είναι που έφτασε την εταιρεία τόσο ψηλά…
 • Ταλέντο: Ανομβρία ταλέντων με εξειδικευμένες γνώσεις Πληροφορικής πλήττει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σήμερα, τουλάχιστον μία στις δύο εταιρείες στην Ελλάδα, θέλει να προσλάβει εργαζόμενους στον χώρο της τεχνολογίας εντός του 2023. Η ζήτηση για ταλέντα στον τομέα του ΙΤ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά - και - στην Ελλάδα, αφού πρόκειται για τους πιο “δυσεύρετους” εργαζόμενους, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το σύνολο των εταιρειών στη χώρα, ήτοι το 89%, δηλώνει αδυναμία ή στην καλύτερη περίπτωση δυσκολία να βρει στελέχη, που να καλύπτουν τις ανάγκες του στον τομέα της τεχνολογίας, ποσοστό ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία. Η ανομβρία στελεχών με γνώσεις ΙΤ ναρκοθετεί την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, τα τρία τέταρτα των εταιρειών στην Ελλάδα (το 72%) θεωρούν την προσέλκυση ταλέντων ως τη “νούμερο ένα” πρόκληση για το 2023.
  Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems, λέει ότι αν είχαν περισσότερο προσωπικό θα είχαν και περισσότερα έργα, τότε το πρόβλημα είναι προφανές. Κάθε δράση που γίνεται προς την επιμόρφωση στελεχών είναι καλοδεχούμενη. Αν και υποψιάζομαι, ότι ακόμα πληρώνουμε το Brain Drain…
 • Mariya Gabriel: Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borissov, ανακοίνωσε ότι το κεντροδεξιό κόμμα GERB θα διορίσει την Ευρωπαία Επίτροπο για την Καινοτομία, Mariya Gabriel, ως την επόμενη πρωθυπουργό της χώρας. Ο Borissov είπε την Τρίτη ότι βρήκε μια υποψήφια που θα μπορούσε να «φέρει τάξη στο χάος».
 • Απολύσεις: Οι 1.700 μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ τους τελευταίους 16 μήνες, προχώρησαν σε περισσότερες από 355.000 απολύσεις.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Η χώρα μας διαθέτει ένα αναπτυξιακό απόθεμα που δεν το έχουν άλλα κράτη και το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε… η χώρα έχει αποκτήσει σταθερότητα και συνέπεια. Βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Ελπίζω να μη γυρίσει πίσω.»
  Νίκος Σταθόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, BC Partners
 • «Θέλουμε να είμαστε ένας από τους πιο δυνατούς παίκτες στον ψηφιακό μετασχηματισμό, γι’ αυτό και κοιτάμε πάντα για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.»
  Ιωάννης Μερτζάνης, CEO, Space Hellas

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Εκτός από το Pixel 7a, στο I/O event η Google παρουσίασε και το Pixel Fold, το πρώτο της foldable smartphone.
Μετά από αναρίθμητες φήμες και διαρροές, επιβεβαιώθηκαν επιτέλους τα specs της συσκευής, καθώς η εταιρεία παρουσίασε ένα high-performance hardware με extra ανθεκτικό hinge, που επιτρέπει το ομαλό ξεδίπλωμα και κλείσιμο της οθόνης.
Μεγάλα πλαίσια «φιλοξενούν» τη μπροστινή κάμερα και το design παραπέμπει αρκετά σε αυτό του Pixel 7 Pro.
Το πρώτο αναδιπλούμενο κινητό της Google διαθέτει εσωτερική οθόνη 7.6 ιντσών, με τεχνολογία OLED, ανάλυση Full HD+ (2,208 x 1,840 pixels), 6:5 aspect ratio και 120 Hz refresh rate. Η φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να φτάσει ως τα 1,400 nits και το contrast ratio στα 1,000,000:1.
Όταν το smartphone είναι κλειστό, αποκαλύπτεται μια εξωτερική οθόνη OLED 5.8 ιντσών, με ανάλυση Full HD+ (2,092 x 1,080 pixels) και 120 Hz refresh rate. Το panel προστατεύεται από Gorilla Glass Victus, μια τεχνολογία που υπόσχεται ψηλή αντοχή στα καθημερινά ατυχήματα.
Ένα από τα highlights του foldable είναι το advanced σύστημα καμερών, που έχει ως στόχο να συνδέσει τη φήμη του brand με τις υψηλού επιπέδου φωτογραφικές δυνατότητες.
H συσκευή είναι εφοδιασμένη με επεξεργαστή Google Tensor G2, με AI δυνατότητες και δυνατές επιδόσεις.
Για να εξασφαλίσει το ομαλό multitasking, το Pixel Fold προσφέρει 12 GB LPDDR5 RAM και τις επιλογές 256 GB και 512 GB internal storage. Η μπαταρία των 4,821 mAh υποστηρίζει 30 W fast charging, ενώ η συσκευή τρέχει με την επόμενη έκδοση λειτουργικού συστήματος της Google, το Android 14.
cl8-sept-2019-600x80
Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που παρακολουθούν τα νέα της Apple, ίσως να θυμάσαι τη φήμη που ξεκίνησε από πέρσι και ήθελε τα iPhone 15 Pro να έρχονται με ένα σετ touch-sensitive solid-state buttons.
Φαίνεται όμως πως τελικά η εταιρεία δε θα αντικαταστήσει τα φυσικά κουμπιά στις συσκευές της, τουλάχιστον όχι για έναν χρόνο ακόμη. Σε σχετική επιστολή, ο προμηθευτής της Apple, Cirrus Logic, αναφέρει τα εξής: «Ένα νέο προϊόν που αναφέραμε σε προηγούμενες επιστολές ως προγραμματισμένο να βγει αυτό το φθινόπωρο δεν αναμένεται πλέον να έρθει στην αγορά όπως είχε προγραμματιστεί».
Η Cirrus παράγει chip τα οποία τροφοδοτούν τη haptic engine των iPhones. Η Apple αποτελεί το μεγαλύτερό της πελάτη.
Το Νοέμβριο η Cirrus ανέφερε στους επενδυτές και τους αναλυτές ότι εργάζεται πάνω σε ένα νέο high-performance mixed-signal (HPMS), που θα φτάσει στα smartphones κάποια στιγμή μέσα στο 2023.
Οι αναφορές σχετικά με τα solid-state κουμπιά στα iPhones προέρχονται από τον αναλυτή της Apple Ming-Chi Kuo, ο οποίος ανέφερε το περασμένο φθινόπωρο ότι η εταιρεία
σχεδίαζε να αντικαταστήσει τα volume και power buttons στην επόμενη «ναυαρχίδα» με touch-sensitive buttons.
Τον περασμένο μήνα, ο Kuo αναθεώρησε την πρόβλεψή του, σημειώνοντας ότι η Apple αποφάσισε να αλλάξει τα σχέδιά της λόγω «ανεπίλυτων τεχνικών ζητημάτων πριν από τη μαζική παραγωγή».
Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια υπενθύμιση για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως φημών με επιφυλακτικότητα, ιδιαίτερα εκείνων που κυκλοφορούν μήνες και μερικές φορές χρόνια πριν το λανσάρισμα ενός προϊόντος.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Ο Google Chrome εξακολουθεί να αποτελεί το δημοφιλέστερο desktop browser σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Statcounter.
Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο του Chrome στην παγκόσμια αγορά ανέρχεται στο 66.1%, ενώ δεύτερο στην κατάταξη βρίσκεται το Safari της Apple το οποίο αντικατέστησε το Microsoft Edge που κατείχε μέχρι πρότινος την εν λόγω θέση.
Φυσικά, η διαφορά τους είναι εξαιρετικά μικρή, καθώς το μερίδιο αγοράς για την Apple και το Safari ανέρχεται στο 11.8%, με το Microsoft Edge να ακολουθεί σε απόσταση "αναπνοής" με 11%.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα, δημοφιλείς browsers είναι επίσης οι Mozilla Firefox, Opera και Internet Explorer με μερίδια 5.65%, 3.09% και 0.55% αντίστοιχα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην Ινδία, ο Google Chrome αποτελεί το «βασιλιά» στην κατηγορία, με μερίδιο της τάξεως του 89.04%.
Οι Firefox και Microsoft Edge βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, τη στιγμή που μόλις το 1% χρησιμοποιεί το Safari.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, στο μέλλον να δούμε τα δεδομένα να αλλάζουν. Η Microsoft έχει επενδύσει αρκετά στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), παρουσιάζοντας πρόσφατα τον Microsoft Edge με υποστήριξη ChatGPT.
facebook twitter youtube instagram linkedin