weekly D 21-1-22 sent

Κρατάει σταθερά στις στροφές ο ΟΤΕ

Σε πλήρη ανάπτυξη κρατάει τα επενδυτικά του σχέδια ο όμιλος ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι τα έσοδά του, δέχονται πιέσεις.
Επίσης, η διοίκηση του Μεγάρου αποκλείει ξεκάθαρα οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση των τιμολογίων, αφού τόσο ο ανταγωνισμός, όσο και η δυναμική της αγοράς δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες σκέψεις.
Όπως φαίνεται, η εκτίμηση είναι ότι η ισχυρή θέση του ΟΤΕ στις ταμιακές ροές, αλλά και στην οικονομική του διαχείριση, δεν αναγκάζει τον Οργανισμό να προβεί σε βεβιασμένες ενέργειες, αφού διαθέτει αρκετά μεγάλο «μαξιλάρι ασφαλείας», ώστε να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του και να αφήσει χώρο στα σχέδιά του να αποδώσουν καρπούς.
Όσο λοιπόν αφορά στα έσοδα, αυτό που βλέπουμε ότι ο Ελληνικός κλάδος έδειξε οριακή κάμψη μόλις 0,6%, και ουσιαστικά η συμπίεση προέρχεται από τον Ρουμανικό κλάδο, ο οποίος έχασε το 12% των εσόδων του.
Παρ’ όλα αυτά όμως, για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, από τη διοίκηση του Ομίλου, είναι ξεκάθαρο ότι σκέφτονται να ξεπουλήσουν τη θυγατρική της Ρουμανίας, αλλά και να την επαναφέρουν σε σταθερή τροχιά, ώστε αν προκύψει μνηστήρας, η προίκα να είναι ανάλογη της αξίας.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο Μιχάλης Τσαμάζ τοποθέτησε ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Μπάμπη Μαζαράκη, ο οποίος παραμένει και στη θέση του γενικού διευθυντή επί των χρηματοοικονομικών του Ομίλου.
Κάτι μας λέει ότι θα κάνει και πάλι το “θαύμα” του, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν σε ανάλογες καταστάσεις.
Επίσης, τη σιγουριά του ομίλου για την δυναμική του, αντικατοπτρίζει και η απουσία οποιασδήποτε σκέψης για την πώληση πύργων κινητής τηλεφωνίας, στη λογική που έχουν κινηθεί η Vodafone και η United. Όχι ότι κάποια στιγμή δεν θα γίνει για επενδυτικούς λόγους, αλλά σίγουρα δεν εκποιούμε στην πρώτη δυσκολία «τα ασημικά».
Και ως απόδειξη ότι τα έσοδα δεν είναι το μόνο νούμερο που καθορίζει την πορεία μίας εταιρείας, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου αυξήθηκαν 2,3% στα 175,7 εκατ. και τα μετά φόρων 4,5% στα 135,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός στις 31 Μαρτίου 2023 ήταν 506,2 εκατ., μειωμένος 18,4% σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Αυτά για τους αριθμολάγνους που θέλουν να έχουν την πλήρη εικόνα…
Για όσους αναρωτιούνται ακόμη για το που βασίζεται η σιγουριά του Ομίλου, δεν έχουμε παρά να τους παραπέμψουμε στις αποδόσεις των προηγούμενων επενδύσεων σε FTTH, την ισχυρή θέση στα δημόσια και ιδιωτικά έργα ICT, το ύψος των ανεκτέλεστων συμβάσεων, τον χαμηλό δανεισμό, τα ανοίγματα σε νέες δραστηριότητες (payzy, BOX, Cosmote Insurance) και φυσικά στην αμέριστη εμπιστοσύνη της γερμανικής μητρικής, που θεωρεί τον ΟΤΕ έναν από τους «πύργους» της στη σκακιέρα της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Στερνή μου γνώση

Η επιτυχία του 5G περνάει μέσα από τα applications, και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι το ξέρουν.
Τώρα όμως, βλέποντας ότι η ανάγκη για τη δημιουργία εφαρμογών γίνεται όλο και πιο επιτακτική, δεδομένης της πίεσης για επιτάχυνση της απόδοσης των υποδομών, πρέπει να δώσουν τα αντίστοιχα εργαλεία στους προγραμματιστές.
Τα network API λοιπόν, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή, όπως δείχνει έρευνα από τη Nokia, που πραγματοποιήθηκε από την Analysys Mason, και συμπεραίνει ότι κορυφαία προτεραιότητα για το 73% των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι να δημιουργήσουν περιβάλλον προγραμματισμού που θα διευκολύνει τους developers να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες γύρω από το 5G.
Στο αν οι προγραμματιστές είναι πρόθυμοι να μπουν σε αυτό το παιχνίδι, η ίδια έρευνα απαντά ότι περίπου το 60% των προγραμματιστών λογισμικού είναι πρόθυμοι να αναπτύξουν εφαρμογές-πλαίσιο, τις οποίες άλλοι developers θα εμπλουτίσουν με νέες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την Analysys Mason, η αγορά για τις υπηρεσίες που βασίζονται στα τηλεπικοινωνιακά API, προβλέπεται να τριπλασιαστεί από 10,85 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 30,74 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026.
Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει ότι περίπου οι μισοί προγραμματιστές δεν βλέπουν τόσο θερμά την ενασχόληση με την ανάπτυξη εφαρμογών πάνω στα δίκτυα 5G, καθ’ ότι αναφέρουν διάφορα ζητήματα, όπως η δημιουργία «σιλό» και η έλλειψη πληροφόρησης από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο η ποιότητα του δικτύου επηρεάζει την απόδοση των εφαρμογών.
Επιπλέον, 3 στους 4 προγραμματιστές τονίζουν ότι τα API δικτύου πρέπει να είναι εύχρηστα, καταδεικνύοντας έτσι στην πολυπλοκότητα και την έλλειψη τεκμηρίωσης από τους παρόχους.
Εδώ βέβαια προκύπτει μία κυκλική σχέση, η οποία δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπ’ όψη, από τους κατασκευαστές και τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών δικτύων εξ αρχής.
Όπως γίνεται πλέον φανερό, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, θα έπρεπε εκ των προτέρων να ζητούν από τους κατασκευαστές εξοπλισμού 5G να ενσωματώνουν network API στην αρχιτεκτονική τους, ώστε από την πρώτη στιγμή να είναι ανοιχτά για την ανάπτυξη εφαρμογών τρίτων.
Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Volton: Στον σχεδιασμό της εταιρείας, σε σχέση με την είσοδο της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, αναφέρθηκε ο κ. Διονύσης Τσίτος, Managing Director της Volton, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
  Ο ίδιος χαρακτήρισε τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας ως ένα project το οποίο είναι «αρκετά φιλόδοξο» και που περιλαμβάνει την είσοδο της Volton στην αγορά της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και Internet.
  Σύμφωνα με τον κ. Τσίτο, το επενδυτικό πλάνο της Volton φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και θα αναπτυχθεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Το ποσό αυτό αφορά τόσο σε επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και για την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες.
  Όπως τόνισε, πρακτικά έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη και των δύο πυλώνων, καθώς προχωρά η υλοποίηση των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων, σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας.
  Θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να δούμε έναν MVNO να δραστηριοποιείται, ενεργά, στην ελληνική αγορά. Φέρνοντας, προφανώς και φρέσκο «αέρα». Ο πλουραλισμός δεν κάνει κακό!
 • Nova: Η Nova υπέγραψε τη σύμβαση για το έργο “Υλοποίηση Ψηφιακών Δράσεων Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού – Ολοκληρωμένο Σύστημα Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού”. Το καινοτόμο έργο βιωσιμότητας και προστασίας που υλοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας και Ανάδειξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και την εταιρεία SATWAYS, στοχεύει στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου μοντέλου διαχείρισης και ανάδειξης της δασικής περιοχής του βουνού ως ένα πρότυπο οικοσύστημα με ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση. Το έργο για τη φροντίδα και την ανάδειξη του μοναδικού χαρακτήρα του Υμηττού περιλαμβάνει δράσεις που εντάσσονται σε ένα ενιαίο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα με δύο διακριτά, αλλά αλληλένδετα υποσυστήματα: Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων για την Πολιτική Προστασία και Ανάδειξης Υμηττού και Ανάπτυξης Φιλοδασικής Συνείδησης.
 • ΟΤΕ 1: Εστιάζοντας στις υποδομές FTTH και 5G καθώς και στην ψηφιακοποίηση των σημείων επαφής με τον πελάτη θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική ο ΟΤΕ, σύμφωνα με όσα είπε στους αναλυτές η διοίκηση του Ομίλου με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Οι επενδύσεις του ΟΤΕ για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ. ευρώ. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η διοίκηση του ΟΤΕ είπε ότι η δυναμική της αγοράς και ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπουν αύξηση των τιμολογίων. Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με την τεχνολογία (payzy, BOX, Cosmote Insurance) και ως κύριος Systems Integrator για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT τα επόμενα τρίμηνα, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  Όλα καλά. Αλλά εμείς, πέντε λεπτά με τα πόδια από την Ομόνοια δεν έχουμε οπτική ίνα και για να ανεβάσουμε ένα video κάνουμε ευχέλαιο. Δεν ξέρω σε ποια σειρά μετά του 2.300.000 πελάτες είμαστε αλλά εγώ μέχρι να δω την OOKLA να μετράει 200Mbps θα συνεχίσω να φωνάζω. Καλοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι και οι ελκυστικές διαφημίσεις για τα 2/3 της χώρας, αλλά μήπως μεριμνούμε και τυρβάζουμε περί πολλά και δεν βλέπουμε τι γίνεται στην αυλή μας; Α και για να μην παρεξηγηθώ. Δεν είναι μόνο η Cosmote. Και η προηγούμενη εταιρεία τα ίδια χάλια είχε…
 • ΟΤΕ 2: O Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι ο Χαράλαμπος Μαζαράκης αναλαμβάνει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Telekom Romania Mobile Communications, σε αντικατάσταση της κας Dina Tsybulskaya. Ο κος Μαζαράκης παραμένει πρόεδρος του Δ.Σ. της TKRM, θέση που διατηρεί από το 2016, ενώ παραμένει επίσης Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ και μέλος Δ.Σ. του ΟΤΕ.
  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συμπαθέστατος Μπάμπης αναλαμβάνει να βγάλει το φίδι από την τρύπα, ούτε η πρώτη φορά που κάνει το αγροτικό τους ως CEO στο εξωτερικό, αφού είχε αναλάβει στο παρελθόν για δύο περίπου χρόνια και τη Vodafone Ουγγαρίας. Σημασία έχει ότι αν τα καταφέρει θα δώσει αξία στην εταιρεία και θα πουληθεί σε μία αξιοπρεπή τιμή και όχι μπιρ παρά, όπως έγινε αλλού…
 • ΟΤΕ 3: Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο MonB5G, που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για «έξυπνη», ευέλικτη και αυτοματοποιημένη διαχείριση των πόρων των δικτύων τεχνολογίας 5G και 6G, συμμετέχει ο Όμιλος ΟΤΕ. Το έργο χρησιμοποιεί τεχνικές AI για την αυτόνομη λειτουργία (zero-touch management) και ενορχήστρωση ενός μεγάλου αριθμού «τεμαχίων» δικτυακής υποδομής (network slices). Με την εφαρμογή αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, τα δίκτυα αποκτούν δυνατότητες αυτο-διάρθρωσης (self-configuration), αυτο-παρακολούθησης (self-monitoring), αυτο-ίασης (self-healing) και αυτο-βελτίωσης (self-optimization), χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης.
  Σημαντική εξέλιξη, που μας θυμίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα, από το να γράφει κείμενα ή να δημιουργεί εικόνες. Επίσης, ένας σημαντικός αντίλογος στους πολέμιους της AI. Δεν είναι το εργαλείο, αλλά η χρήση του που έχει σημασία. Ένα μαχαίρι χρησιμοποιείται για να κόβει ψωμί, αλλά και για να σκοτώσει κάποιον. Μπράβο λοιπόν στον όμιλο ΟΤΕ που βοηθά στο να αναπτυχθούν νέοι δρόμοι για την AI!
 • Vodafone 1: Τα Weekend Deals της Vodafone είναι γεγονός! Μοναδικές προσφορές σε κινητή, σταθερή, smartphones και tablets, αποκλειστικά online και μόνο για 48 ώρες, δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να αποκτήσουν τις καλύτερες συσκευές και προγράμματα κινητής και σταθερής σε ασυναγώνιστες τιμές. Οι αγορές των συσκευών μπορούν να πραγματοποιηθούν και με την υπηρεσία Vodafone Flex επιλέγοντας τον αριθμό άτοκων δόσεων που εξυπηρετεί καλύτερα με ή χωρίς κάρτα.
 • Vodafone 2: Η Vodafone και η CK Hutchison είναι κοντά σε μια συμφωνία για συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους γύρω από τις τηλεπικοινωνίες στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, σε ένα deal που αναμένεται πως θα φτάσει τις 15 δισεκατομμύρια λίρες, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν παραταθεί, αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτόν τον μήνα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.
 • Vodafone 3: Η Vodafone και η Sumitomo Corporation δημιούργησαν μια νέα αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριότητα, για την ανάπτυξη του λεγόμενου «economy of things». Μέσα σε αυτό το νέο παγκόσμιο οικοσύστημα, οχήματα, συσκευές και μηχανές μπορούν να αλληλεπιδρούν και να συναλλάσσονται μεταξύ τους μέσω μιας ασφαλούς ψηφιακής πλατφόρμας, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά με τον πλήρη έλεγχο του ιδιοκτήτη.
 • Fair (?) Share: Ένας ευρύς συνασπισμός προειδοποιεί, μέσω κοινής δήλωσης, για το θέμα της υιοθέτησης ενός τηλεπικοινωνιακού «φόρου», του λεγόμενου «fair share», ενός σχεδίου που συζητά, εδώ και αρκετές εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Στη συμμαχία περιλαμβάνονται πολλοί κλάδοι και τομείς, εκπροσωπώντας την κοινωνία των πολιτών και καταναλωτικές οργανώσεις. Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «για μια άνευ προηγουμένου συμμαχία ενδιαφερομένων, όλοι ενωμένοι ενάντια σε μια αρχή: την καθιέρωση υποχρεωτικής αμοιβής δικτύου ή συνεισφοράς “δίκαιου μεριδίου”. Αυτό σαφώς δεν αφορά μόνο το Big Tech και τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
  Υπό το πρίσμα αυτού και πολλών άλλων ανησυχιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ξεκινήσει μια διεξοδική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, πριν καταλήξει σε βιαστικά συμπεράσματα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
  Το θέμα είναι αν μαζί με τα ξερά -που είναι στην προκειμένη περίπτωση οι Big Tech- κινδυνεύουν να καούν και τα χλωρά, δηλαδή κάθε διαδικτυακή προσπάθεια. Ας ξεκινήσουν επιβάλλοντας φόρους στους μεγάλους κι ας βρουν κάποιον τρόπο να τους επιστρέφουν σε αυτούς που έχουν κάνει τις επενδύσεις… Οι γενικεύσεις μας κάνουν να ανησυχούμε. Πολύ περισσότερο όταν «ντύνονται» με όμορφα λόγια… Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι οι φόροι είναι σαν τα δίχτυα. Πιάνουν τα μικρά ψάρια. Τα μεγάλα σπάνε τα δίκτυα και φεύγουν. Ελπίζουμε ότι το fair share δεν θα έχει unfair προσέγγιση… Αλλιώς, πάμε στη γνωστή παροιμία «δουλειά δεν είχε ο διάολος…»
 • Περιαγωγή: Τριάντα οκτώ τηλεπικοινωνιακοί φορείς από την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια συμφώνησαν να μειώσουν τα τέλη της περιαγωγής δεδομένων μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις δύο περιοχές, στο πλαίσιο διαδικασίας που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (ΣΠΣ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με τη δήλωση για την περιαγωγή που υπεγράφη κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα τον Δεκέμβριο. Μέσω της εθελοντικής αυτής συμφωνίας, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς δεσμεύτηκαν να μειώσουν σημαντικά το χάσμα μεταξύ των τελών περιαγωγής και των εγχώριων τελών για τη χρήση δεδομένων και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.
  Η… «αγωγή της περιαγωγής», είναι ένα σημαντικό θέμα. Στην ΕΕ το έχουμε λύσει. Αν καταφέρουμε και διευρύνουμε τη λύση σε όλη την Ευρώπη, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου.
 • FTTH: Υπό τον τίτλο «Full fibre: for a digital and sustainable Europe» και με τη συμμετοχή 3.000 και πλέον επισκεπτών πραγματοποιήθηκε το φετινό FTTH Conference στη Μαδρίτη, από 18 έως 20 Απριλίου, με θέμα την τεχνολογία των οπτικών ινών και ειδικά του Fiber to the Home, αποτελώντας ένα σημείο συνάντησης βασικών «παικτών» από το οικοσύστημα της συνδεσιμότητας, επενδυτών, αλλά και προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη χάραξη της σχετικής πολιτικής. Το συνέδριο αναγνωρίζεται ως ένα από τα κορυφαία διεθνή event για τις οπτικές ίνες, με ένα πρόγραμμα που φέτος περιλάμβανε περισσότερους από 150 υψηλού επιπέδου και καταρτισμένους ομιλητές, ειδικούς στην τεχνολογία, αλλά και την παρουσία περισσότερων από 3.000 εκπροσώπων, από περισσότερες από 88 χώρες. Αποτέλεσε την αφορμή για να συζητηθούν θέματα γύρω από το μέλλον του connectivity, τα οφέλη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος τομέας. Το Infocom είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Παναγιώτη Στρουγγάρη, Project Management της Intrakat, μιας εταιρείας που συμμετέχει στο FTTH Conference και που κατασκευάζει δίκτυα FTTH για όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το συνέδριο «περιλάμβανε πολλά workshops με αντικείμενο θέματα τεχνικού ενδιαφέροντος, ομιλίες από παράγοντες της αγοράς και περίπτερα εκθέσεως των μεγαλύτερων κατασκευαστών εξοπλισμού, υλικών οπτικών ινών και εφαρμογών λογισμικού». Η γενική αντίληψη, όπως αναφέρει ο κ. Στρουγγάρης, είναι ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα “boom” της τεχνολογίας FTTH σε όλη την Ευρώπη, με όλες τις χώρες να προσπαθούν να αυξήσουν το ποσοστό κάλυψης, άλλες έχοντας φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο και άλλες, έχοντας μείνει πίσω, να προσπαθούν να ανεβάσουν το επίπεδο τους».
  FTTH: Fiber To The Happy!
 • Smart Readiness: Αγώνα δρόμου κάνει η Κοινωνία της Πληροφορίας προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η δράση του Smart Readiness, που έχει ως βασικό σκοπό την κάλυψη με οπτική ίνα περίπου 120.000 κτιρίων, που θα γίνει μέσω παροχής vouchers τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους των σχετικών εργασιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο ίσως και Ιούλιο, λόγω διάφορων δυσκολιών αλλά και του μεγάλου όγκου των ψηφιακών έργων που έχει να διαχειριστεί η ΚτΠ. Μάλιστα πριν από 2 ημέρες προκηρύχθηκαν από την ΚτΠ ακόμα δύο έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ που αφορούν την παροχή υπηρεσιών για όλη τη διάρκεια της δράσης του Smart Readiness αλλά και για τον συντονισμό και διοίκηση του προγράμματος. Το Smart Readiness, που προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ως βασικό σκοπό την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας η οποία έχει μείνει πολύ πίσω στις υπερυψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες σε σχέση με τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά το πρόγραμμα Smart Readiness, επιχορηγεί την πραγματοποίηση εργασιών που αφορούν στην εγκατάσταση υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο», παρέχοντας επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους του κόστους των σχετικών εργασιών.
  Home is where the WiFi is! Το FTTH είναι το κλειδί για το μέλλον και φυσικά μία τεχνολογία στην οποία πρέπει να επενδύσουν όλοι: Κράτος, Πάροχοι, Επιχειρήσεις και Κοινωνία.
 • Samsung: Η Samsung ξεπέρασε την Apple, αποκτώντας ένα μικρό προβάδισμα 1% και εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στους όγκους αποστολών smartphone κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της αγοράς smartphone. Ο νοτιοκορεατικός κολοσσός απέστειλε συνολικά 60,6 εκατομμύρια μονάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 58 εκατομμύρια της Apple για το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Counterpoint. Η συνολική αγορά smartphone σημείωσε πτώση 14% από έτος σε έτος και πτώση 7% σε τρίμηνο σε τρίμηνο.
  Innovation is at the heart of everything we do at Samsung, έχει πει ένα στέλεχος της εταιρείας. Ο υπογράφων ως κάτοχος ενός Fold 4 το βιώνει καθημερινά!
 • Consumer Electronics: Ανελαστικές, παρά την οικονομική αβεβαιότητα, παραμένουν - και - για τους Έλληνες καταναλωτές οι δαπάνες για τεχνολογία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες (74%) δηλώνουν ότι θα αγοράσουν προϊόντα τεχνολογίας ή ηλεκτρικές συσκευές τον επόμενο χρόνο, επιβεβαιώνοντας ότι η τεχνολογία αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών. Μάλιστα, το 9% των Ελλήνων απαντά ότι σκοπεύει να αυξήσει τον επόμενο έναν χρόνο τις δαπάνες για τεχνολογία, με το 33% να απαντά ότι θα ξοδέψει τα ίδια με πέρσι, σύμφωνα με το Future Consumer Index 2023 της ΕΥ. Μπορεί οικονομική κρίση και πληθωρισμός να ασκούν πιέσεις στην αγοραστική δύναμη, αλλά και στην ψυχολογία των Ελλήνων, ωστόσο, οι καταναλωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να περικόψουν δαπάνες που θεωρούν ανελαστικές, με την τεχνολογία να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.
  H φτώχεια θέλει καλοπέραση. Φυσικά και τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία…..αλλά είναι καλυτερα να κλαις μέσα σε μια Μercedes παρά πάνω σ ‘ένα ποδήλατο…
 • Κινητά τηλέφωνα: Ανελαστική δαπάνη έχει γίνει η αγορά κινητού τηλεφώνου - και - για τους Έλληνες, με το 44% να απαντά ότι αγόρασε μια συσκευή τους προηγούμενους 12 μήνες. Από τις ηλεκτρονικές συσκευές, που αγοράζουν οι Έλληνες, το κινητό είναι μακράν η πιο δημοφιλής. Στην ερώτηση “ποια ηλεκτρονική συσκευή αγοράσατε τους τελευταίους 12 μήνες” το 44% απαντά το κινητό τηλέφωνο, με τον μέσο όρο σε 18 άλλες χώρες να είναι στο 32%. Στο μεταξύ, το 22% των Ελλήνων απαντά ότι το τελευταίο 12μηνο αγόρασε μια συσκευή τηλεόρασης, το 17% ηλεκτρονικό υπολογιστή ή laptop, το 17% smart watches και ένα 15% ότι αγόρασε tablet. Σε διεθνές επίπεδο, το 32% απαντά ότι αγόρασε ένα κινητό τηλέφωνο τους προηγούμενους 12 μήνες, το 15% ότι απέκτησε μια νέα τηλεόραση, το 17% ότι αγόρασε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή laptop, το 14% ότι πήρε ένα smart watch και το 12% ένα tablet.
  Κινητό - Ακίνητο - Αυτοκίνητο: τα σύγχρονα τοτέμ που λατρεύει ο Έλληνας. Κι ας μην έχει μονάδες, ας γκρινιάζει για τον ΕΝΦΙΑ και ας βάζει μόνο 5 ευρώ βενζίνη. Γι’ αυτό και στη χώρα μας η μείωση πωλήσεων είναι ασήμαντη σε σχέση με αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως.
 • Network API: Έρευνα από τη Nokia, που πραγματοποιήθηκε από την Analysys Mason, αποκάλυψε ότι η «έκθεση» σε network API αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το 73% των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καθώς στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση για να επιτρέψουν στους developers να αναπτύξουν εφαρμογές που προσφέρουν νέες υπηρεσίες γύρω από το 5G. Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το 60% των προγραμματιστών λογισμικού είναι πρόθυμοι να αναπτύξουν εφαρμογές που επιτρέπουν σε άλλους developers να εμπλουτίσουν τις εφαρμογές τους με νέες υπηρεσίες.
  Η έρευνα εξέτασε 44 CSP και 67 εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού σε όλο τον κόσμο, αξιολογώντας τη στάση τους σε σχέση με διάφορες διαστάσεις της έννοιας network-platform-as-a-service (NPaaS) – που μερικές φορές αναφέρεται ως Network-as-Code ή programmable network. Η αγορά για αυτές τις υπηρεσίες, που βασίζεται στα τηλεπικοινωνιακά API, προβλέπεται να αυξηθεί από 10,85 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 30,74 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Nokia.
  Καιρός δεν ήταν; Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνει το 5G, εκτός από το «γρήγορο» Internet. Να καταλάβουμε ότι είναι μία πλατφόρμα καινοτομίας που οδηγεί το μέλλον της τεχνολογίας και της οικονομίας. Αλλά να το δούμε στην πράξη. Φτάνουν πια τα ωραία λόγια…
 • 5G 1: Υστέρηση στη διείσδυση της τεχνολογίας 5G έναντι διεθνών ανταγωνιστών, όπως οι ΗΠΑ, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και Κίνα, εξακολουθεί να καταγράφει η Ευρώπη. Η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στη Γηραιά Ήπειρο έφτασε το 73% το 2022, από 62% το 2021. Ωστόσο, αυτή η επίδοση υπολείπεται παγκόσμιων αγορών με την αντίστοιχη πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στις ΗΠΑ να πλησιάζει το 96%, το 95% στη Νότια Κορέα, το 90% στην Ιαπωνία και το 86% στην Κίνα.
  Η Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operator’s Association), όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τον διεθνή ανταγωνισμό στο 5G, αλλά κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους, που έχει θέσει για τη νέα τεχνολογία κινητών επικοινωνιών - σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Ψηφιακή Δεκαετία” για την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη όλων των κατοικημένων περιοχών με 5G έως το 2030, στόχο που πολλοί πλέον αμφισβητούν.
  Με αυτή την κατάσταση, μάλλον δεν θα πρέπει να αισιοδοξούμε για την ταχεία εξάπλωση τεχνολογιών όπως το 5G standalone (SA), που κοντεύει να γίνει… Stay Away! Mπορεί το GSM απ’ όπου ξεκίνησαν όλα να γεννήθηκε στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά μάλλον την πατήσαμε σαν την Ελλάδα, που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο και δεν κράτησε ούτε ένα κεράκι. Τώρα για το «τεχνολογικό κεράκι του 5G που τρεμοσβήνει», αναζητείστε τις ευθύνες στους γραφειοκράτες των Βρυξελών…
 • 5G 2: Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα αναβάλει την προθεσμία που έχει τεθεί στις αεροπορικές, ώστε να αναβαθμίσουν τα αλτίμετρα που χρησιμοποιούν στα αεροπλάνα για την αντιμετώπιση πιθανών παρεμβολών από τα δίκτυα 5G. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία της 1ης Ιουλίου πριν τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες, μέσω των οποίων θα απαγορεύονται ορισμένες προσγειώσεις σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, χωρίς αναβαθμισμένα αλτίμετρα.
  Στην Αμερική βγάζουν τους νόμους και τους τηρούν, αφού οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (Pacta sunt servanda). Στη χώρα μας οι προθεσμίες είναι…κινητές! Άλλωστε το έχει πει από το 1870 ο Εμμανουήλ Ροϊδης: «Είς νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων».
 • Ericsson: Η Ericsson συνεχίζει να προωθεί τα οικοσυστήματα των open RAN και cloud RAN, προσθέτοντας την Dell Technologies ως συνεργάτη υποδομής cloud RAN. Η συνεργασία των δύο εταιρειών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, θα δώσει τη δυνατότητα για open cloud networks που επιτρέπουν στους πελάτες να επιλέξουν τη δική τους υποδομή. Η προσθήκη διακομιστών Dell PowerEdge στη λύση cloud RAN της Ericsson, συμπεριλαμβανομένων των PowerEdge XR8000 και XR5610, προσφέρει ακόμη περισσότερες επιλογές και ευελιξία για τους πελάτες του cloud RAN. Σε παρόμοια συμφωνία προχώρησε και με την AMD.
  To Cloud RAN είναι ένα βασικό στοιχείο για το οικοσύστημα του 5G που επιτρέπει εξαιρετικές επιδόσεις. Μόνο που αντί για RAN (Radio Access Network) θα έπρεπε να γράφεται RUN (θυμηθείτε το RUNFORRESTRUN), για να μας θυμίζει εμφατικά το πόσο πίσω έχουμε μείνει…

TV - MEDIA - AI

 • Πειρατεία: The Mafia TV: Με το οργανωμένο έγκλημα συνδέεται η πειρατεία κινηματογραφικού και αθλητικού περιεχομένου, ήτοι με τη διακίνηση ναρκωτικών, τη μαστροπεία και το human trafficking.
  Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι χρήστες που λαμβάνουν παράνομα υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης αγγίζουν τους 900.000 σύμφωνα με τη Nova και στους 600.000 σύμφωνα με τη Cosmote TV, ενώ οι νόμιμοι χρήστες είναι περίπου 1.200.000. Δηλαδή, το 40% έχουν παράνομη συνδρομή.
  Τα ετήσια έσοδα των πειρατών στην Ελλάδα (συντηρητική εκτίμηση με βάση 15 ευρώ μηνιαία συνδρομή για 500.000 συνδρομές) είναι 90 εκατ. ευρώ.
  Τα στοιχεία της Interpol δείχνουν επίσης πως 1 στους 3 επισκέπτες ιστοσελίδας κλοπής περιεχομένου εκτίθεται σε κακόβουλο λογισμικό, με τους πειρατές να βγάζουν επιπλέον 70 εκατ. δολάρια κατ’ έτος, βάζοντας τους χάκερ να τοποθετήσουν κακόβουλο λογισμικό στους ιστοτόπους τους για να μολύνουν τους υπολογιστές των επισκεπτών.
  Τελικά ποια CosmoteTV και ποια Nova; Ο μεγαλύτερος πάροχος συνδρομητικής στη χώρα είναι η MafiaTV!
 • ΕΡΤ: Πριν από λίγους μήνες, είδαμε την πρώτη εικονική παρουσιάστρια στο Κουβέιτ, η οποία άκουγε στο όνομα «Φέντχα», να βγαίνει στο «αέρα» και να προσφέρει μια πρώτη γεύση στο κοινό σχετικά με το πως θα μοιάζουν τα δελτία ειδήσεων του μέλλοντος. Τώρα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον πρώτο εικονικό παρουσιαστή και στη χώρα μας, ο οποίος πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση στο EΡΤ NEWS, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Το όνομά του είναι «Ερμής» και η αποκάλυψή του έγινε στο πλαίσιο της ξενάγησης που πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, όπου παρουσιάστηκε και το στούντιο που θα φιλοξενήσει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.
  Δείτε το εδώ. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη και μένει να δούμε το που και πώς θα αξιοποιηθεί. Προσωπικά, προτιμώ human touch κι ας είναι και η… Ποπάρα!
 • Που ΠΑΟ η ΑΕΚ: Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι οι αντιπροσωπείες και οι αγγελιοφόροι πλευρίζουν διαρκώς, «εν είδει μέλισσας», τον… Μελισσανίδη, για να τον πείσουν να αλλάξει στρατόπεδο…ε..ε..κανάλι ήθελα να πω. Ο ίδιος αποφεύγει να δεσμευτεί διότι: α) έτσι κι αλλιώς οι μετοχές της ΑΕΚ έχουν ανέβει, γεγονός που της επιτρέπουν να ανεβάσει και το κασέ της και β) αν πάρει το πρωτάθλημα το κασέ θα ανέβει ακόμα πιο πολύ. Η υπομονή, είναι βασικό προσόν του καλού ψαρά. Από την άλλη στην Cosmote, δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια…
  Κάτι μου λέει ότι το καλοκαίρι μάλλον δεν θα πλήξουμε. Πως λέμε: ΑΕΚ = ΑΕΚ - Έλα – Κοντά ή μήπως όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τους κιτρινόμαυρους; Εγώ πάντως -ως γαύρος- δεν κινδυνεύω. Η ομάδα μου θα εξακολουθήσει να με απογοητεύει από την CosmoteTV, γιατί η συμφωνία είναι ένα πολύ μεγαλύτερο deal (με διαφήμιση κλπ).
 • 9 ‘μύρια για την TV: Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ που φέρει τις υπογραφές των Θόδωρου Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και Γιάννη Οικονόμου, υφυπουργού στον πρωθυπουργό, απαιτείται (προεκλογικά) η οικονομική στήριξη (9 εκατ. ευρώ) επιχειρήσεων παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, «καθώς προάγουν την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο».
  Αυτό το αφήνουμε ασχολίαστο, γιατί αν το σχολιάσουμε οι μισοί θα ας πούνε «ακροδεξιούς» και οι άλλοι μισοί «ακροαριστερούς». Ξαναδιαβάστε το και σχολιάστε το μόνοι σας…
 • The Non-Mega Debate: Το Mega το αποφάσισε. Δεν θα μεταδώσει live το debate, προτιμώντας όπως είναι λογικό τον ημιτελικό του Champions League ανάμεσα σε Μίλαν και Ίντερ. Το κανάλι είναι δεμένο με συμβόλαιο με την αρμόδια εταιρεία της UEFA, την ΤΕΑΜ, ως εκ τούτου το debate θα μεταδοθεί μέσω Mega Play, δηλαδή της υβριδικής πλατφόρμας του Mega. Προσωπικά, πιστεύω ότι το debate έτσι που τα κατάφεραν θα είναι ένα ξενέρωμα και ευτυχώς που υπάρχει και άλλη εναλλακτική.
  Αυτά επισήμως. Ανεπίσημα ο Βαγγέλης τα έχει με τους Μπαλτάκο – Μπένετ καθώς και με την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι κάνει συνέχεια φάουλ, κλείνοντας τα μάτια στις αυθαιρεσίες. Μετά την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, έχουμε και την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου! Εσείς μπορείτε να δείτε τη διαφορά;
 • ANT1+: Ο ΑΝΤ1+ προτείνει συνδρομή 9 μηνών προς 29.99 ευρώ. Με το κόστος αυτό και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο της streaming υπηρεσίας διαθέτει ουσιαστικά προς 3,33 ευρώ το μήνα και τους αγώνες της F1. Μετά τη λήξη της προσφοράς, η τιμή διαμορφώνεται στα 39,99 ευρώ για 9 μήνες.
  Πάντως εκεί στον ANT1 δείχνουν να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Άλλωστε, το δις εξαμαρτείν, ουκ παρόχου σοφού.
 • AI: Ο Geoffrey Hinton, ο οποίος, μαζί με δύο άλλους «Νονούς της Τεχνητής Νοημοσύνης», κέρδισε το βραβείο Turing 2018 για το έργο τους που οδήγησε στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, λέει, τώρα, ότι, μέχρι ένα σημείο, μετανιώνει για αυτό. Ο Hinton αποχώρησε από τη θέση του στην Google για να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με μια συνέντευξη του στους New York Times. «Παρηγορώ τον εαυτό μου με τη δικαιολογία ότι αν δεν το είχα κάνει εγώ, θα το έκανε κάποιος άλλος».
  Μας θυμίζει λίγο τον Oppenheimer και τις τύψεις που είχε για την δημιουργία της πυρηνικής βόμβας. Η τεχνολογία προχωρά και πολλές εκφάνσεις της μπορούν να έχουν διαφορετικές χρήσεις, καλές και κακές. Το τζίνι της τεχνητής νοημοσύνης έχει βγει από το μπουκάλι και έχουμε περάσει στην επόμενη μέρα. Αυτό που απαιτείται είναι ένα ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και νόμοι που να διέπουν την ανάπτυξη της. Το ίδιο το Internet έχει επικίνδυνες γωνίες και κινδύνους. Αλλά, τα μόνα που προχωρούν σε καθολικά μπλόκα είναι τα καταπιεστικά καθεστώτα που όλοι κοροϊδεύουμε!
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • GLOBAL XR Summit: Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» το πρώτο παγκόσμιο XR Summit, στο πλαίσιο του Προγράμματος ολοκληρωμένων εφαρμογών eXtended Reality XR COSMOS από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
  Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διακεκριμένους ομιλητές και ομιλήτριες όπως: Ο Mike Pell Ιδρυτής του καινοτόμου προγράμματος Microsoft Garage New York, ο Alvin Graylin Πρόεδρος της παγκόσμιας εταιρείας τεχνολογίας HTC VR, η Maria Pace Υπεύθυνη Στρατηγικής του προγράμματος XR Optics της Google ο Tim Bates Διευθυντής Τεχνολογίας της Lenovo, η Rika Nakazawa Αντιπρόεδρος Καινοτομίας του Ομίλου ΝΤΤ, η Amy Peck Ιδρύτρια της EndeavorXR, μιας παγκόσμιας εταιρείας στρατηγικής και συμβούλων VR/AR (XR), η Laetitia Bochud Πρόεδρος της Virtual Switzerland / XR4Europe, ο Δημήτρης Δημητριάδης Digital Futurist & Μέλος της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, ο Clemens Kirner Πρόεδρος της Insider Navigation, ο Jay Latta Σύμβουλος Τεχνολογίας, ο Petri Rajalme Ιδρυτής της FOV Ventures, o Andrey Lunev Συνεργάτης XR στη Startup Wise Guys, η Tarja Stephens Συνιδρύτρια της Mia - Mission Impact Academy, o Gregg Katano Executive Producer στη MetaCities, ο Maxim Jago Futurist Δημιουργός ταινιών και Ιδρυτής του The Creativity Conference, η Enara Nazarova Ιδρύτρια της ARMOAR, ο Sergiu Ardalean Πρόεδρος και Ιδρυτής της Artivive, η Ida Kymmer Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων στη Journee, η Kimberlee Archer Επικεφαλής Global Marketing για AR στη Snap, ο Παναγιώτης Ροϊλός Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα Γιώργου Σεφέρη και Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Χάρβαρντ και Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, καθώς και η Sami Tauber η Futurist Καλλιτέχνης και Δημιουργός περιεχομένου για το Metaverse, η οποία θα παρουσιάσει το εντυπωσιακό, καινοτόμο οπτικοακουστικό έργο της VNCCII. Πρόκειται για ένα 3D A.I. Cyborg Avatar, το οποίο εκτείνεται από την οθόνη στη σκηνή σε ένα περιβάλλον πραγματικών και ψηφιακών σκηνικών και μουσικής.
  Υπάρχουν δύο επιλογές για να ακούσει κανείς τέτοιους ομιλητές. Ένα δαπανηρό ταξίδι στο εξωτερικό και αρκετές εκατοντάδες δολάρια για πρόσβαση ή μία επίσκεψη στον Ελληνικό Κόσμο που έφερε ένα τέτοιο συνέδριο στη χώρα μας. Τι προτιμάτε;
 • Web: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) γιόρτασε την 30η επέτειο από τη διάθεση του World Wide Web ως κοινό κτήμα (public domain). Πριν από 30 χρόνια, στις 30 Απριλίου 1993, το CERN έκανε μια σημαντική ανακοίνωση. Ο Walter Hoogland και ο Helmut Weber, Διευθυντής Έρευνας και Διευθυντής Διοίκησης, αντίστοιχα, αποφάσισαν να διαθέσουν δημόσια το εργαλείο που είχε προτείνει για πρώτη φορά ο Tim Berners-Lee το 1989, ώστε να επιτρέψει σε επιστήμονες και ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, που εργάζονταν πάνω σε δεδομένα από το CERN, να μοιραστούν πληροφορίες με ακρίβεια και ταχύτητα. Φυσικά, εκείνη την εποχή, δεν γνώριζαν πως αυτή η απόφαση θα άλλαζε τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα, το CERN διέθεσε το World Wide Web στο κοινό. Σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της καθημερινής μας ζωής: σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, την ITU, περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού- βασίζονται στο διαδίκτυο, για μια σειρά δραστηριοτήτων και εργασιών.
  Tim Berners-Lee: Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που γράφουν ιστορία. Respect! Ας θυμηθούμε τι έχει πει, πολύ ταπεινά, για το δημιούργημα του: "The web is like a blank sheet of paper – it's up to us to decide what we want to write on it."
 • Κυβερνοεπιθέσεις 1: Μειωμένος, παρά τη διεθνή έξαρση, ήταν ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που δέχτηκε η Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2023. Στη χώρα μας, ο αριθμός των εβδομαδιαίων επιθέσεων ανήλθε σε 774, μειωμένος κατά 5% σε ετήσια βάση. Παγκοσμίως, πάντως, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις συνέχισαν να αυξάνονται, με την Αφρική και την Ασία να υποφέρουν περισσότερο. Αναλυτικά, οι εβδομαδιαίες επιθέσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 7% το 1ο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, με κάθε οργανισμό να αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο 1.248 επιθέσεις την εβδομάδα. Ο τομέας της εκπαίδευσης/έρευνας αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων, φτάνοντας κατά μέσο όρο τις 2.507 επιθέσεις ανά οργανισμό την εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2022. Ο κυβερνητικός/στρατιωτικός τομέας ήταν ο δεύτερος πιο στοχευμένος με μέσο όρο 1.725 επιθέσεις την εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 3% από το προηγούμενο έτος.
 • Κυβερνοεπιθέσεις 2: Ενώ ο όγκος των επιθέσεων έχει αυξηθεί μόνο οριακά, έχουμε γίνει μάρτυρες αρκετών εξελιγμένων εκστρατειών από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο που βρίσκουν τρόπους να οπλίσουν νόμιμα εργαλεία για κακόβουλα κέρδη. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη χρήση του ChatGPT για τη δημιουργία κώδικα που μπορεί να βοηθήσει τους λιγότερο εξειδικευμένους φορείς απειλών να ξεκινήσουν αβίαστα κυβερνοεπιθέσεις, την εφαρμογή Trojanizing 3CXDesktop για μια επίθεση αλυσίδας εφοδιασμού και την αξιοποίηση της κρίσιμης μη εξουσιοδοτημένης ευπάθειας RCE στην υπηρεσία “Microsoft Message Queuing” (κοινώς γνωστή ως MSMQ). Το τμήμα έρευνας της Check Point, CPR, ανακάλυψε επίσης το ταχύτερο ransomware κρυπτογράφησης που έχει δει ποτέ, το οποίο δείχνει πώς οι επιτιθέμενοι συνεχίζουν τα εγκλήματά τους χωρίς να κοιτούν πίσω.
 • Kaspersky 1: Έρευνα που βασίζεται στην ανάλυση περιστατικών που αναφέρθηκαν από πελάτες του Kaspersky Managed Detection and Response (MDR) αποκάλυψε ότι οι αναλυτές των Κέντρων Επιχειρήσεων Ασφαλείας (SOC) ανακάλυψαν περισσότερα από τρία περιστατικά υψηλής σοβαρότητας με άμεση ανθρώπινη συμμετοχή κάθε μέρα το 2022. Η αποτελεσματικότητα που παρείχαν οι εξωτερικοί συνεργάτες κατά την αντιμετώπιση λύσεων κυβερνοασφάλειας και οι απαιτήσεις ειδικών γνώσεων ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες τα ανέθεσαν σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες το 2022. Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη τεχνογνωσίας μεταξύ των επαγγελματιών Ασφάλειας Πληροφορικής και για να τους παράσχουν πληροφορίες για το τρέχον τοπίο απειλών, η Kaspersky ανέλυσε ανώνυμα περιστατικά πελατών που εντοπίστηκαν από την υπηρεσία MDR της.
 • Kaspersky 2: Οι ειδικοί της Kaspersky πραγματοποίησαν έρευνα μελετώντας την ικανότητα του ChatGPT να ανιχνεύει συνδέσμους phishing. Ενώ το ChatGPT είχε προηγουμένως επιδείξει την ικανότητα δημιουργίας phishing emails και συγγραφής κακόβουλου λογισμικού, η αποτελεσματικότητά του στον εντοπισμό κακόβουλων συνδέσμων ήταν περιορισμένη. Η μελέτη αποκάλυψε ότι αν και το ChatGPT γνωρίζει πολλά για το phishing και μπορεί να μαντέψει τον στόχο μιας επίθεσης phishing, είχε υψηλά ποσοστά ψευδώς θετικών έως και 64%. Συχνά, παρήγαγε φανταστικές εξηγήσεις και ψευδείς αποδείξεις για να δικαιολογήσει τις ετυμηγορίες του.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Public: Για τους επόμενους στόχους, μίλησαν στο InfoCom κύκλοι που βρίσκονται πολύ κοντά στην υλοποίηση της στρατηγικής του Public Group, σημειώνοντας πως «συνεχίζουμε τις επενδύσεις σε καινοτόμες υπηρεσίες και εξελίσσουμε την omni εμπειρία αγορών, με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική το 2023». Οι πηγές υπογραμμίζουν πως ο όμιλος συνεχίζει δυναμικά τον μετασχηματισμό του, εξελίσσοντας το ecommerce περιβάλλον, τις υπηρεσίες του για μια 360 omnichannel εμπειρία, αναπτύσσοντας παράλληλα και το δίκτυο των καταστημάτων «Νέας Γενιάς» που «χωράει» το σύνολο της εμπειρίας των Public και MediaMarkt. Παράλληλα, εξετάζει και ευκαιρίες σε πόλεις ανά την Ελλάδα, αλλά και σε promising startup εταιρείες.
  To λιανικό εμπόριο πάντα το οδηγούσαν η καινοτομία και η αλλαγή που δημιουργούν τη νέα πραγματικότητα. Τα πάντα για την εμπειρία του πελάτη. Δεν ενδιαφέρει πια το προϊόν όσο η ιστορία πίσω από το προϊόν!
 • Απαλλοτριώσεις: Ακόμα ένα έργο ψηφιοποίησης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης οδεύει προς υλοποίηση. Ανατίθεται στην κοινοπραξία των Μυτιληναίου – Τέρνα το έργο «Δημιουργία Ψηφιακού Χάρτη Απαλλοτριώσεων και Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος e-apallotriosis» για την κεντρική και ενιαία παρακολούθηση και διαχείριση όλων των απαλλοτριώσεων των φορέων του Δημοσίου. Η οικονομική προσφορά της προαναφερόμενης κοινοπραξίας ήταν 23,3 εκατ. ευρώ. Βάσει της προκήρυξης του διαγωνισμού, το αντικείμενο της σύμβασης, μεταξύ άλλων, αφορά στην ψηφιοποίηση όλων των φυσικών αρχείων και εγγράφων που αφορούν τις απαλλοτριώσεις δημοσίων έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως και απαλλοτριώσεις επιλεγμένων Δήμων και Περιφερειών και λοιπών φορέων της χώρας και τη μεταφορά των ψηφιακών δεδομένων στα σχετικά πληροφοριακά συστήματα.
 • Cloud: Νέα στοιχεία από το Synergy Research Group δείχνουν ότι οι δαπάνες των επιχειρήσεων στο cloud ξεπέρασαν τα 63 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, αυξημένες κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Ο ρυθμός ανάπτυξης, από έτος σε έτος, έφτασε στο 19% για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Αν και το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, είναι παρόμοιο με τα επίπεδα ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν και κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οι δαπάνες του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 3% από το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, κάτι που δεν διαφέρει από τον τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
  To Cloud είναι υπέροχο, μέχρι να αρχίσει να… βρέχει κυβερνοπαραβιάσεις. Αλλά και πάλι είναι, πιο ασφαλές από τις περισσότερες on premise λύσεις!
 • Profile: Ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών του κατέγραψε ο Ομίλος Profile το 2022, ως αποτέλεσμα της διεθνοποίησης, της συστηματικής επένδυσης σε ανάπτυξη λογισμικού, αλλά και της ευρύτερης αναδιοργάνωσης του, με ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός συνόρων. Όπως αναφέρει η εισηγμένη, η τάση αυτή ενισχύεται και από την ταχεία άνοδο του Χρηματοοικονομικού τομέα με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, όπου δημιουργούνται ευκαιρίες για υλοποίηση σύγχρονων λύσεων, καθώς επίσης και από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου οι μέχρι σήμερα αναθέσεις ξεπερνούν τα Ευρώ 100 εκατ., έχοντας προκηρυχθεί περίπου ο μισός προϋπολογισμός των έργων πληροφορικής και ψηφιοποιήσεων.
  Μήπως να αλλάξουν το όνομα σε High Profile;
 • Performance Technologies: Ενισχυμένο κύκλο εργασιών και αύξηση στα κέρδη μετά φόρων εμφάνισε η Performance Technologies το 2022. Aναλυτικά, σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 10,2%, ανερχόμενος στο ποσό των 41.913 χιλ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 14,9%, στα 12.928 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 1%, στα 5.203 χιλ. ευρώ, καθώς το 2022 αυξήθηκαν σημαντικά οι δαπάνες μισθοδοσίας της μητρικής Εταιρείας που σχετίζονται με την ανάπτυξη της σε διάφορους τομείς δραστηριότητας. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 9,8%, στα 3.812 χιλ. ευρώ.
  Υποθέτω ότι δεν σας παραξενεύουν τα πολύ καλά αποτελέσματα, από μία εταιρεία με το όνομα Performance. Πως λέμε όνομα και πράγμα;
 • Πληροφορική: Ήπια ενίσχυση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην Ελλάδα τον Απρίλιο. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 95,7 μονάδες από 91,2 μονάδες τον Μάρτιο, σε αντίστοιχο επίπεδο με πέρυσι (95,3 μονάδες). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησαν ήπια και ισοσκελίστηκαν τον Απρίλιο, ενώ αντίθετα κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, διαμορφούμενες στις +18 μονάδες από +8 μονάδες τον Μάρτιο. Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο βελτιώθηκαν τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στις +29 μονάδες από +15 μονάδες τον Μάρτιο, όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες ενισχύθηκαν και από τις +23 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +29 μονάδες.
 • Prosvasis: H Prosvasis, μέλος του Ομίλου εταιρειών SOFTONE, παρουσιάζει το Prosvasis Cloud, τη νέα cloud πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των λογιστικών γραφείων, επιταχύνοντας τη μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή, με απόλυτη ασφάλεια. Με αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, η πλατφόρμα Prosvasis Cloud υποστηρίζει πληθώρα λειτουργιών – μεταξύ άλλων, την έγκαιρη υποβολή εντύπων (Φορολογικών Δηλώσεων Φυσικών και Νομικών Προσώπων, Έντυπα ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, περιοδικές δηλώσεις, Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις κλπ.), τη γρήγορη και μαζική αποστολή εντύπων και οφειλών, διαμοιρασμό εγγράφων, διαχείριση πολλαπλών πελατών, διασφαλίζοντας την εξάλειψη λαθών και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
 • Impact Hub: Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που στοχεύει στο θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο και την κοινωνική οικονομία, το Impact Hub Athens ανακοινώνει μια σημαντική συνεργασία με το Ίδρυμα της Google με στόχο την εξέλιξη του οικοσυστήματος της κοινωνικής οικονομίας και καινοτομίας στην ελληνική περιφέρεια. Με τη στήριξη του Ιδρύματος της Google, το IHA επιταχύνει και επεκτείνει τις δράσεις του με άμεσο στόχο την ενδυνάμωση υποεκπροσωπούμενων ομάδων, την εμπλοκή τους στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ευρύτερα, την κοινωνική οικονομία.
 • SMPnet: Η SMPnet ιδρύθηκε από δύο Έλληνες ερευνητές με προϋπηρεσία στον τομέα της ενέργειας, τον Αναστάσιο Ρούση (PhD, Imperial) και τον Δημήτριο Τζελέπη (PhD, Strathclyde), με σκοπό να εκσυγχρονίσει τα ηλεκτρικά δίκτυα. Η τεχνολογία της επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο μέσω της χρήσης αλγορίθμων βελτιστοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, οι διαχειριστές των δικτύων μπορούν να προσαρμόζουν διαρκώς τη ροή της ισχύος, σε αντίθεση με τις εν πολλοίς στατικές ρυθμίσεις που αποτελούν τον κανόνα σήμερα, συμβάλλοντας στην αποδοτικότερη χρήση των πόρων και την ασφάλεια του δικτύου. Η εταιρεία παρέχει ήδη την πλατφόρμα της σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, την Iberdrola, και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από αρκετούς οργανισμούς ενέργειας ανά τον κόσμο.
  Έξω πάμε καλά όπως έλεγε και παλαιός πολιτικός. Και είναι γεγονός ότι μιλάω όλο και περισσότερο με εταιρείες, που μου αναφέρουν ότι το 70 ή το 80% των εσόδων τους προέρχονται από το εξωτερικό. Αν μη τι άλλο δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης…
 • ΣΕΒΕ: Δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην εξεύρεση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαίτερα σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο, ο ΣΕΒΕ προχώρησε σε μία αρχική καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένης έρευνας που απηύθυνε στα μέλη του. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διατύπωσαν την ανησυχία τους και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην ανεύρεση προσωπικού, τόσο ειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου. Ο ΣΕΒΕ βρίσκεται σε επαφή με την Κυβέρνηση, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε τα αποτελέσματα της πρωτόλειας αυτής έρευνας να αποτελέσουν οδηγό για τις περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την ηλεκτρονική δήλωση των αναγκών μέσω του ΓΕΜΗ, τη διαμόρφωση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων, τη χάραξη και υλοποίηση στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας.
  H επιτυχία μίας εταιρείας καθορίζεται από τους ανθρώπους που προσλαμβάνει, εκπαιδεύει και διατηρεί. Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μίας εταιρείας!
 • Siemens: Η Siemens Ελλάδος, ήταν για δεύτερη συνεχή χρονιά περήφανος υποστηρικτής του Delphi Economic Forum VIII. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε 26-29 Απριλίου, ο CEO της Siemens, Δρ. Βασίλειος Χατζίκος συμμετείχε στο panel με τίτλο ‘Preparing for the emergence of Generative AI’, όπου συνομίλησε με άλλα κορυφαία στελέχη της αγοράς για το ρόλο που διαδραματίζει ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και το πώς αναμένεται να επηρεάσει τις καθημερινές μας διαδικασίες, τη βιομηχανία και τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε.
 • Cosmos Business Systems: Η Cosmos Business Systems είναι πλέον Lenovo Platinum Partner, κατακτώντας την ανώτατη βαθμίδα στο πρόγραμμα συνεργατών: Lenovo 360 Infrastructure Solutions. Έχοντας υλοποιήσει υποδομές HPC στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Cyprus Institute και εγκαταστάσεις Lenovo Servers & Storage στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, στο ΙΤΥΕ Διόφαντος, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Cosmos Business Systems κατέχει την ύψιστη τεχνογνωσία σε προϊόντα και υπηρεσίες της Lenovo. Πρόσφατα ανέλαβε, μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας, το έργο της Ψηφιοποίησης του Διαχρονικού Αρχείου Αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, το οποίο περιλαμβάνει Servers & Storage της Lenovo, με προϋπολογισμό για το σύνολο του έργου 10.799.116 €.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Ελλάδα 2.0: Σε 12,33 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των 392 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
  Από τα 12,33 δισ. ευρώ, 5,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), 4,11 δισ. ευρώ είναι κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι συνεργαζόμενες τράπεζες και σε 3,12 δισ. ευρώ αντιστοιχεί η ίδια συμμετοχή των επενδυτών (στοιχεία έως 30.4.2023).
  Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, οι ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις - ΑΠΕ, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες. Οι 136 δανειακές συμβάσεις, που έχουν, ήδη, υπογραφεί στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,74 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 2,34 δισ. ευρώ, κεφάλαια τραπεζών: 1,99 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια: 1,41 δισ. ευρώ). Για τις παραπάνω δανειακές συμβάσεις, το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,9% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων σε 12 έτη.
 • Ψηφιακές αγορές: Τίθεται σε εφαρμογή η πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές. Ο εν λόγω κανονισμός, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αποσκοπεί στη διασφάλιση διεκδικήσιμων και δίκαιων αγορών στον ψηφιακό τομέα». Σύμφωνα με τον κανονισμό, ως ρυθμιστές πρόσβασης («πυλωροί») νοούνται οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες που αποτελούν σημαντική πύλη σύνδεσης των επαγγελματιών χρηστών με τους καταναλωτές, και οι οποίες, χάρη στη θέση που κατέχουν, μπορούν να ενεργούν ως ιδιωτικοί θεσπιστές κανόνων, προκαλώντας έτσι σημεία συμφόρησης στην ψηφιακή οικονομία.
  Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η πράξη για τις ψηφιακές αγορές καθορίζει μια σειρά ειδικών υποχρεώσεων, τις οποίες θα πρέπει να τηρούν οι ρυθμιστές πρόσβασης.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Shopflix: Το Shopflix λανσάρισε ήδη τις mobile εφαρμογές για όσους είναι mobile first. Επίσης, λανσάρει τον Αύγουστο την ανανεωμένη πλατφόρμα, και σε βάθος χρόνου θα επενδύσει 10 εκατ. ευρώ. Και ακόμα δεν έχετε δει τίποτα, αφού σύντομα ετοιμάζεται να γίνει σημαντικός περιφερειακός παίκτης. Γιατί δηλαδή μόνο ο Skroutz θα στέλνει παραγγελίες στο εξωτερικό;
  Το πιο σημαντικό που έχουν να λένε όσοι έχουν δοκιμάσει τις υπηρεσίες είναι ότι κάνουν όσα υπόσχονται. Αυτό καλλιεργεί εμπιστοσύνη και φέρνει πιστούς πελάτες και νέες παραγγελίες.
  Όπως μου έλεγε φίλος “Once from shopflix you buy, you never go back and cry”!
 • Klarna: Η Klarna, ο κορυφαίος πάροχος εναλλακτικών πληρωμών σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Simpler, την πλατφόρμα checkout με ένα μόνο κλικ, που έρχεται να απλοποιήσει την εμπειρία αγορών των πελατών, με σκοπό να επεκτείνει τις δυνατότητές της και να προσφέρει πιο δίκαιες και ευέλικτες επιλογές πληρωμής στους πελάτες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποστολή της Klarna είναι να καθιστά τις αγορές πιο απλές και ομαλές για τους καταναλωτές, και η εταιρεία συνεργάζεται με καινοτόμες startups, όπως η Simpler για την επίτευξη αυτού του στόχου. Συνδυάζοντας την εμπειρία της Klarna στις πληρωμές και στο ταμείο με την καινοτόμα τεχνολογία της Simpler, οι δύο εταιρείες στοχεύουν στην προσφορά μιας καλύτερης εμπειρίας αγορών για τους καταναλωτές.
 • Payzy: Το Payzy, η γνωστή υπηρεσία πληρωμών της Cosmote, ανακοίνωσε πως οι χρήστες του μπορούν πλέον να εκδώσουν και φυσικές Payzy Visa χρεωστικές κάρτες, για να κάνουν τις πληρωμές τους, είτε σε φυσικά καταστήματα είτε online. Όπως αναφέρει η εταιρεία, κάθε φορά που κάποιος πληρώνει με Payzy, κερδίζει 1% της αξίας των αγορών του σε ευρώ, που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς περιορισμούς - και αυτό ισχύει τόσο για την φυσική κάρτα, όσο και για την ψηφιακή.
 • Skroutz 1: Παραγγελίες και από το εξωτερικό δέχεται πλέον το Skroutz, με 5 ευρώ μεταφορικά και δωρεάν επιστροφές. Συγκεκριμένα, υποστηρίζονται 24 ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.
  Είναι το επόμενο λογικό βήμα για μια πλατφόρμα που εξελίχθηκε σε επίκεντρο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και έκανε ένα μεγάλο καλό και ένα μεγάλο κακό. Έμαθε στους Έλληνες το e-commerce αλλά παράλληλα τους έμαθε να αγοράζουν με βασικό κριτήριο την τιμή. Σε κάθε περίπτωση είναι στα χέρια της Skroutz, να κάνει τις σωστές ενέργειες για να διασφαλίσει την μακροημέρευση της. Θα τα καταφέρει;
 • Skroutz 2: ​​Τα Skroutz Point, τα σημεία αυτόματης παραλαβής του Skroutz έφτασαν τα 1.000 σημεία εξυπηρέτησης, σε διαφορετικές περιοχές ανά την Ελλάδα και σύντομα αναμένεται να επεκταθούν και σε νέες πόλεις της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό της προτίμησης που τρέφουν οι καταναλωτές σε αυτόν τον τρόπο παράδοσης αποτελεί ο υψηλός αριθμός παραγγελιών που έχει διαχειριστεί η Skroutz Last Mile προς Skroutz Point. Από το Νοέμβριο του 2021, όταν και τοποθετήθηκαν τα πρώτα Skroutz Point, μέχρι και σήμερα, σχεδόν 1 εκατ. παραγγελίες, έγιναν με παραλαβή από κάποιο σημείο αυτόματης παραλαβής. Ενώ την ίδια στιγμή πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό των χρηστών που επιλέγει τα Skroutz Point σαν τρόπο παράδοσης, σχεδόν καθολικά μετά την πρώτη τους εμπειρία με την υπηρεσία. Ποσοστό που αγγίζει το 70% κατά μέσο όρο, με αρκετές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερο.
 • ΚΤΕΛ: Η Visa, η NBG Pay και τα ΚΤΕΛ ανακοινώνουν την έναρξη του προγράμματος ανέπαφων πληρωμών στα αστικά λεωφορεία 33 πόλεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη που φιλοξενεί το νέο σύστημα πληρωμής εισιτηρίων στα λεωφορεία της, με άλλες πόλεις να ακολουθούν σύντομα. Ενεργοποιώντας την αποδοχή καρτών στα λεωφορεία σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, η Visa, η NBG Pay και τα ΚΤΕΛ βελτιώνουν την εμπειρία εκατομμυρίων επιβατών, βοηθώντας τους να εξοικονομήσουν χρόνο, μειώνοντας τη συμφόρηση και δίνοντας τους τη δυνατότητα να μην φέρουν συνεχώς μετρητά.
  Μπράβο σε όλους. Περιμένουμε τη μέρα που θα μπορούμε να πληρώσουμε ανέπαφα στο μετρό και τα λεωφορεία της Αθήνας. Μάλλον θα αργήσουμε, καθώς ακόμη και το σύστημα για την προαγορά εισιτηρίων είναι προβληματικό… Βλέπετε μερικοί γραφειοκράτες έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση…
 • Wolt: Wolt και e-fresh.gr ανακοινώνουν τη συνεργασία τους, που στοχεύει στην καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πελατών τους. Οι καταναλωτές στην Αττική πλέον μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους από το ηλεκτρονικό supermarket e-fresh.gr, μέσα από την πλατφόρμα της Wolt και να παραλαμβάνουν άμεσα, ξεκούραστα και αξιόπιστα τα προϊόντα που επιθυμούν. Μέσα από την εν λόγω συνεργασία, οι πελάτες της Wolt μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους από τα δύο καταστήματα της e-fresh.gr στην Αττική που είναι πλέον διαθέσιμα στην εφαρμογή. Οι 8.500 κωδικοί προϊόντων που προσφέρονται καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αναγκών των καταναλωτών, ενώ παράλληλα εμπλουτίζονται συχνά με ακόμα περισσότερες ετικέτες και προσφορές.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • CapsuleT: Με την ανάδειξη των τριών νικητριών ομάδων ολοκληρώθηκε το 4ο διαγωνιστικό πρόγραμμα Idea Platform του CapsuleT στην Εκδήλωση Λήξης & Απονομής Βραβείων που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, την Τετάρτη, 3 Μάϊου. Σε έναν υπέροχο χώρο κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ο επιταχυντής υποδέχθηκε για πρώτη φορά σε δια ζώσης εκδήλωση απονομής για τον διαγωνισμό, εκπροσώπους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στρατηγικούς συνεργάτες, ομιλητές, κριτές και μέντορες και, φυσικά, τις 10 ομάδες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το διαγωνιστικό πρόγραμμα Idea Platform.
 • Twitter 1: Το Twitter άρχισε να χρεώνει τις επιχειρήσεις και τους κυβερνητικούς οργανισμούς για πρόσβαση στο API του πριν από μερικές ημέρες, με τιμές που ξεκινούν από 42.000 δολάρια το μήνα. Αυτή η απόφαση έκανε πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν εντελώς τη χρήση του. Εντούτοις, τώρα προχώρησε σε μια ακόμη ανατροπή και πλέον θα επιτρέπει σε κυβερνητικές και ομάδες δημόσιας ασφάλειας δωρεάν πρόσβαση στο API, αλλά μόνο για ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης.
  Διαρκή πισωγυρίσματα και συνεχείς αλλαγές πολιτικής και κωλοτούμπες που θα ζήλευαν και οι πολιτικοί. Το Twitter έγινε ο… περίγελος της αγοράς και μάλλον λίγοι το παίρνουν πλέον στα σοβαρά. Τελικά το να είσαι εξαιρετικά καλός σε κάτι και να έχεις αποκτήσει εκατομμύρια από αυτό, δεν σημαίνει πως θα είσαι καλός σε όλα.
 • Twitter 2: Το Twitter ενδέχεται να παρέχει στους εκδότες έναν νέο τρόπο να κερδίζουν από το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Elon Musk, θα επιτρέψει στους εκδότες μέσων ενημέρωσης να χρεώνουν τους χρήστες για την πρόσβαση σε μεμονωμένα άρθρα που δημοσιεύουν στον ιστότοπο, από τον επόμενο μήνα.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • insurancemarket: Ο Βαγγέλης Γογγολίδης αναλαμβάνει καθήκοντα ως νέος Chief Technology Officer του insurancemarket, με στόχο την ενίσχυση των τεχνολογικών του υποδομών και την ενδυνάμωση των καινοτόμων υπηρεσιών της εταιρείας. Ο Βαγγέλης Γογγολίδης προέρχεται από την Vodafone, όπου ηγήθηκε ομάδων product development και, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, συνετέλεσε καθοριστικά στον agile μετασχηματισμό μέσω της υλοποίησης πλατφορμικών, ηλεκτρονικών και προϊοντικών IoT λύσεων για εμπορικά verticals απομακρυσμένης παρακολούθησης και βελτιστοποίησης χρήσης της ενέργειας.
 • IBM: Η IBM φαίνεται έτοιμη να σταματήσει τις προσλήψεις για θέσεις που θα μπορούσαν τελικά να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον CEO, Arvind Krishna.
  Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Krishna είπε ότι οι προσλήψεις για ρόλους back office όπως το ανθρώπινο δυναμικό θα διακοπούν και ότι η εταιρεία αναμένει να αντικατασταθούν χιλιάδες θέσεις λόγω της αυτοματοποίησης, τα επόμενα χρόνια. Περίπου 7.800 θέσεις που δεν έρχονται σε επαφή με πελάτες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, όπως είπε ο Krishna, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου το 30% του εργατικού δυναμικού των 26.000 ατόμων που καταλαμβάνει αυτήν τη στιγμή αυτές τις θέσεις.
  Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να μείνουν στην ανεργία, αλλά να δημιουργηθούν νέοι ρόλοι. Δεν θέλουμε η τεχνολογία να μας βγάλει στην ανεργία, αλλά να βελτιώσει τις ζωές μας και να φέρει στο προσκήνιο νέες ευκαιρίες και προκλήσεις, πιο αποδοτικές, πιο ενδιαφέρουσες.
 • Harmoni Towers: Η Harmoni Towers ανακοίνωσε τον διορισμό του Yannis Macheras ως Διευθύνοντος Συμβούλου, με άμεση ισχύ. Ο κ. Macheras είναι γνωστός για τη δραστηριοποίηση του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έχοντας διατελέσει σε ανώτερους ρόλους σε διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες υποδομής τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η Harmoni είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης τηλεπικοινωνιακών πύργων στις ΗΠΑ και ένας από τους πιο ενεργούς κατασκευαστές πύργων της χώρας, με πάνω από 2.000 τοποθεσίες που έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.
  Προσπαθήσαμε να βρούμε αν ο κ. Macheras έχει κάποια άμεση σχέση με την Ελλάδα χωρίς επιτυχία. Θα επιμείνουμε και θα επανέλθουμε!

ΕΙΠΑΝ:

 • «Όραμα, επενδύσεις, αλλαγή non stop και γερό στομάχι. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Για τον CFO, αφετηρία και προορισμός είναι το μέλλον. Και το ταξίδι προς το μέλλον είναι αέναο.»
  Μπάμπης Μαζαράκης,
  CFO, OTE
 • «Είμαστε λιγότερο από ένα ή δύο χρόνια μακριά από το να δώσουμε στην AI ένα σενάριο ταινίας και στη συνέχεια να δούμε αυτή την ταινία την ίδια μέρα. Το κόστος παραγωγής θα πάει στο ΜΗΔΕΝ. Μέσα σε 5 χρόνια, θα γίνουν υπέροχες ταινίες με αυτόν τον τρόπο. Μέσα σε 20 χρόνια, σχεδόν όλες οι ταινίες θα γίνουν με αυτόν τον τρόπο.»
  Hugh Howey, Συγγραφέας Επιστημονικής Φαντασίας
 • «Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει το ερώτημα “ασφάλεια ή ελευθερία στο διαδίκτυο”. Θα υπάρχει η γνώση και τα εργαλεία για να μπορούμε μόνοι μας να ελέγχουμε τη χρήση μας και να προστατευόμαστε».
  Μαρία Σκάγκου, Αντιπρόεδρος, Vodafone Ελλάδος

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Μετά από μήνες έντονης φημολογίας, η Google επιβεβαίωσε και επίσημα την ύπαρξη του Pixel Fold, καθώς το επερχόμενο foldable αποκαλύπτεται για πρώτη φορά σε ένα video που ανέβηκε στο Twitter και στο YouTube.
Η εταιρεία αναμενόταν να αποκαλύψει το Pixel Fold σύντομα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια, η Google προσφέρει μια πρώτη ματιά στην επερχόμενη συσκευή πριν από το launch event.
Όπως μαρτυρούσαν και οι διαρροές, το πρώτο αναδιπλούμενο κινητό της Google διαθέτει vertical hinge, που όταν ανοίγει αποκαλύπτει μια άνετη οθόνη όπως αυτή του Samsung Galaxy Fold.
Όταν το Pixel Fold είναι κλειστό, o χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μικρότερη οθόνη αφής που βρίσκεται στη μία πλευρά της συσκευής. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η τιμή του Pixel Fold θα ξεκινά από 1,700 δολάρια και θα είναι διαθέσιμο σύντομα.
Λέγεται ότι έρχεται με ένα Tensor G2 chipset της Google, ίδιο με αυτό των συσκευών της σειράς Pixel 7, εξωτερική οθόνη των 5.8 ιντσών και εσωτερική των 7.6 ιντσών.
Όσον αφορά τη διάρκεια της μπαταρίας, φήμες θέλουν να αντέχει 24 ώρες με regular use και περισσότερες από 72 ώρες με ενεργοποιημένο το Extreme Battery Saver mode.
cl8-sept-2019-600x80
Η realme ανακοίνωσε επισήμως την realme 11 Pro Series 5G - που θα κυκλοφορήσει στην Κίνα στις 10 Μαΐου.
Η νέα σειρά smartphone θα έρθει να κατακτήσει «βασιλική» θέση στην καρδιά των καταναλωτών, με δυο παραλλαγές - realme 11 Pro+ 5G και realme 11 Pro 5G, με ένα ολοκαίνουργιο design σε συνεργασία της realme Design Studio με τον το Matteo Menotto - πρώην σχεδιαστή του Οίκου Gucci.
H σειρά realme 11 Pro Series 5G έρχεται με έναν εντυπωσιακό-νέο σχεδιασμό, με μια κομψή δερμάτινη πίσω όψη από δέρμα lychee και μια λωρίδα που μοιάζει με δαντέλα, η οποία περιβάλλει την camera και κατεβαίνει μέχρι το κάτω μέρος.
Σύμφωνα με το Matteo, η έμπνευση του σχεδιασμού της νέας σειράς 11 Pro Series 5G προέρχεται από την όμορφη πόλη που μεγάλωσε και είναι προσανατολισμένη στη μόδα, το Μιλάνο.
Εμπνεύστηκε, από τη δύση του ηλίου, όπου οι ηλιακτίδες του ήλιου παντρεύονται με την κλασική αρχιτεκτονική, δημιουργώντας μια απαλή χρυσή απόχρωση στον ουρανό, όπως ακριβώς και η χρωματική παραλλαγή του νέου smartphone - Sunrise Beige.
Εκτός από το Sunrise Beige, το realme 11 Pro Series 5G θα διατεθεί σε άλλα δυο χρώματα, το Oasis Green και Astral Black, συνολικά τρεις παραλλαγές χρωμάτων.
Η συνεργασία μεταξύ της realme Design Studio και του Matteo Μenoto προσδίδει στη σειρά realme 11 Pro 5G και realme 11 Pro+ 5G μια αίσθηση πολυτέλειας και δεξιοτεχνίας που συναντάμε σε πολυτελή brands.
Ένα έξτρα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης σειράς είναι ότι εκτός από την premium δερμάτινη πίσω όψη από δέρμα lychee, στο realme 11 Pro Series 5G χρησιμοποιείται μια πρωτοπόρα τεχνική ραφής 3D, επιπέδου υψηλής ραπτικής και με 3D υφή, όπου δημιουργούν πρώτοι στη realme μια μοναδική και premium αίσθηση στο χρήστη όταν πιάνει το smartphone του στο χέρι.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Πρόσφατα είδαμε δημοσιεύματα που θέλουν τη Samsung να λανσάρει τα Galaxy Z Fold5 και Galaxy Z Flip5 στο τέλος Ιουλίου, δηλαδή αρκετά νωρίτερα από τη συνηθισμένη αποκάλυψη του Αυγούστου.
Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τη φήμη, ακόμα ένα δημοσίευμα έκανε τις τελευταίες ώρες την εμφάνισή του και αναφέρει ότι η παρουσίαση θα γίνει νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Η φημολογία προέρχεται από το κορεάτικο The Elec, το οποίο υπογραμμίζει ότι τα δύο foldables θα έρθουν 2-3 εβδομάδες νωρίτερα από τους προκατόχους τους μέσα στον Ιούλιο, για λόγους που συνδέονται με τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.
Προκειμένου να βελτιώσει τα νούμερα ο κορεάτικος τεχνολογικός κολοσσός σκέφτεται να αποκαλύψει νωρίτερα τα Fold5 και Flip5.
Λόγω της πρώιμης κυκλοφορίας, η παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων των δύο αναδιπλούμενων smartphones φέρεται να είναι επίσης 2-3 εβδομάδες πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με τις φήμες, τα Galaxy Z Fold5 και Galaxy Z Flip5 θα έρθουν με M12 OLED material-based displays, όπως τα Fold4 και Flip4.
Το Fold5 φημολογείται ότι χρησιμοποιεί hinge τύπου σταγόνας για να μειώσει το κενό όταν το smartphone είναι διπλωμένο και να κρύψει το τσάκισμα της οθόνης όταν αυτό είναι πλήρως ανοιχτό.
facebook twitter youtube instagram linkedin