weekly D 21-1-22 sent

Τεχνητή Νοημοσύνη με σχέδιο - δεν αρκεί μόνο η ταχύτητα

Η τεχνολογία προχωρά – ώρα να προχωρήσει το όραμα και η υλοποίησή του Δεν αρκεί η υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης ή κυβερνοασφάλειας, αν δεν συνοδεύεται από ένα επαρκές πλάνο αξιοποίησης Αλλιώς, με το σύστημα «μπουλούκι», δεν πάμε πουθενά... Εκτός π.χ. αν πιστεύετε ότι ο Παναθηναϊκός ΑKTOR και ο Θρύλος βρίσκονται τυχαία στο final 4 Κάνοντας ευτυχισμένους τους χορηγούς Cosmote Telekom και την AKTOR του αγαπημένου Γιώργου, που μοιάζει να έχει διαρκείας για τους τελικούς Το μπασκετικό διάλειμμα δεν έγινε τυχαία, αλλά για να δείξουμε την ανάγκη για σχεδιασμό και διαρκή προσπάθεια για την υλοποίηση… Έτσι έρχονται οι επιτυχίες, που στην προκειμένη περίπτωση κάνουν περήφανους όλους τους Έλληνες
Πίσω στην τεχνολογία για να διαπιστώσουμε ότι μόνο το 4% των οργανισμών δηλώνει έτοιμο για τις κυβερνοαπειλές της εποχής, ενώ την ίδια στιγμή η έρευνα της AWS δείχνει ότι τα εργαλεία generative AI περνούν μπροστά ακόμα και από την κυβερνοασφάλεια στους τεχνολογικούς προϋπολογισμούς Εδώ ελλοχεύει ένας κίνδυνος! Διότι, όσο και να προοδεύεις με το ΑΙ, αν δεν έχεις ασφάλεια χτίζεις παλάτια στην άμμο Και στην προκειμένη περίπτωση η άμμος είναι… κινούμενη Η Ευρώπη είναι «λίγη» και δεν έχει ακόμα βρει κοινή φωνή: ο AI Act καθυστερεί, ενώ η Κίνα προχωρά με το Made in China 2025, επιδιώκοντας τεχνολογική αυτοδυναμία Η οποία (αυτοδυναμία) είναι άγνωστη λέξη στην Ευρώπη Και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς Θα μπορούσε όμως η έλλειψη αυτοδυναμίας να εξισορροπείται από κάποιες καλές δόσεις τεχνολογικής διπλωματίας Για την οποία χρειάζεται απλά μυαλό…
Στο δημόσιο διάλογο, πάνω από 250 CEOs ζητούν υποχρεωτική διδασκαλία πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης από τα πρώτα σχολικά χρόνια, όχι με σκοπό να παράγουμε προγραμματιστές, αλλά για να αποκτήσει η κοινωνία μας ένα κοινό «τεχνολογικό αλφαβητάρι» Μια κοινή γλώσσα! Αλλιώς τα σχολεία θα βγάζουν τεχνολογικά αναλφάβητους! Κι όμως, το 55,1% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει καν σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη – η έλλειψη δεν είναι άρνηση, είναι άγνοια, φόβος και σε πολλές περιπτώσεις, καθαρή απουσία ηγεσίας Την ώρα που οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί της Ευρώπης εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το 6G, στην Ελλάδα μπαίνουν θεμέλια για κάτι εξίσου στρατηγικό: η ίδρυση του Greek Data Center Association, με στόχο να συντονίσει έναν τομέα - κλειδί για την ψηφιακή ανεξαρτησία και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας Και επειδή χρειάζονται στιβαρά χέρια στο τιμόνι, η προεδρία ανατέθηκε στον Αλέξανδρο Μπεχράκη
Τα data centers είναι κάτι πολύ περισσότερο από τεχνικές υποδομές – είναι ο αόρατος μηχανισμός που κινεί οικονομία και κράτος και το γεγονός ότι αποκτούν πλέον θεσμική «στέγη» δείχνει πως ο κλάδος αρχίζει να σκέφτεται συλλογικά Και παραφράζοντας τον Ρήγα Φεραίο, θα πούμε ότι «όποιος συλλογικά συλλογάται, συλλογάται καλά!» Ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο θέμα που έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να «σηκώσει ταχύτητα» με ένα μείγμα εξωστρέφειας και ρυθμιστικών παρεμβάσεων: ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την πρόθεση δημιουργίας «tech visa», νέες αεροπορικές συνδέσεις με την Ινδία και αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης στον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου – μια προσπάθεια να χτιστεί νέα εθνική ταυτότητα με πυρήνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό Στο κομμάτι της καθημερινότητας, ο Προσωπικός Αριθμός αποκτά άλλη σημασία –όχι ως ένα ακόμα γραφειοκρατικό στοιχείο, αλλά ως κεντρικός κόμβος για τη σχέση πολίτη – κράτους
Κάποιοι γκρινιάζουν για την καθυστέρηση, αλλά best late than never Η αύξηση 2% στις τιμές τηλεπικοινωνιών ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για το fair share: ποιος επενδύει, ποιος επιβαρύνεται και ποιος αποκομίζει τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού; Η ΕΕΤΤ εντείνει τις συστάσεις για τις τηλεφωνικές απάτες και συνεργάζεται με τους παρόχους, επιβεβαιώνοντας ότι η προστασία των πολιτών είναι υπόθεση και της υποδομής Μήπως όμως είναι και θέμα πληροφόρησης; Η γνώση είναι το καλύτερο antivirus! Μήπως θα έπρεπε να γίνει μία καμπάνια απ’ όλα τα MME, για να ενημερωθεί ο κόσμος; Ένα είναι σίγουρο: όσο πιο έξυπνη είναι η τεχνολογία, τόσο πιο πονηροί είναι οι απατεώνες Η Uni Systems ανακοινώνει ανεκτέλεστο 680 εκατ. ευρώ, δείχνοντας πως η ελληνική τεχνογνωσία έχει διεθνή απήχηση, ενώ Vodafone Business και Fortinet ενώνουν δυνάμεις για ασφαλή υβριδική εργασία
Volton και Orizon προσφέρουν πακέτα ενέργειας και κινητής κάτω από 40 ευρώ, ενώ η Cosmote κάνει πάσα και βάζει γκολ στο Άμπου Ντάμπι με Travel Pass -50% Για όσους δεν ταξιδεύουν, το Novasports App προσφέρει κάθε γκολ, κάθε φάση και κάθε ειδοποίηση στην τσέπη τους Η Κομισιόν ανοίγει διαβούλευση για τις συγχωνεύσεις, το Choose Europe της Ursula von der Leyen επενδύει 500 εκατ. ευρώ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κινείται κατά της Google και ο Τραμπ χαρακτηρίζει «ρατσιστικό» το πρόγραμμα για το γρήγορο internet Πιο ουσιώδης είναι η έκθεση του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη, που καταγράφει στασιμότητα και διεύρυνση ανισοτήτων, εναποθέτοντας ελπίδες στην τεχνητή νοημοσύνη για πιο βιώσιμη πρόοδο Κλείνοντας, να σας πούμε πως το Total Business Transformation 2025 στις 20 Μαΐου φιλοδοξεί να τα φέρει όλα αυτά στο τραπέζι – με πρακτικές λύσεις, όχι μόνο θεωρίες Μέχρι τότε, ο Μάριος Τσάκας μιλά στα SmartTalks για την καινοτομία στα πανεπιστήμια και το Infocom Today υπενθυμίζει ότι η τεχνολογία είναι πάντα μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας Καλή ανάγνωση και καλή εβδομάδα!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Ιδρύθηκε ο Greek Data Center Association – πρόεδρος ο Αλέξανδρος Μπεχράκης
Η προοπτική η Ελλάδα να καταστεί ψηφιακός κόμβος με τη δημιουργία σημαντικού αριθμού data center οδήγησε τις εταιρίες που σήμερα δραστηριοποιούνται στον κλάδο να ιδρύσουν τον Greek Data Center Association. Η αρχική σύνθεση των μελών του Συνδέσμου περιλαμβάνει τις εταιρίες Digital Realty Hellas, Data 4 Greece, TI SPARKLE GREECE MAE, Schneider Electric, LDK Consultants, JEPA, Hill International, IFSAS, CORDIA και BLUESUN.
Διαχειριστής και πρόεδρος του ΔΣ ορίστηκε ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Digital Realty Hellas, ενώ οι εταιρίες που είναι στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είναι οι Digital Realty, Data 4 Greece, TI SPARKLE και η Schneider Electric. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Greek Data Center Association, αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που εκπροσωπεί τα κοινά οικονομικά, νομικά, εμπορικά και τεχνικά συμφέροντα των εταιριών που λειτουργούν, κατασκευάζουν ή κατέχουν Κέντρα Δεδομένων. Επιδιώκει να αναδειχθεί ως ο επίσημος εκπρόσωπος του κλάδου ενώπιον θεσμικών οργάνων και οργανισμών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η ίδρυση του Greek Data Center Association δείχνει πως η ελληνική αγορά data centers περνά σε μια πιο ώριμη και οργανωμένη φάση. Η παρουσία διεθνών ονομάτων και η σύμπραξή τους σε έναν κοινό φορέα δείχνουν ότι το έδαφος προετοιμάζεται σοβαρά για τα επόμενα βήματα. Με αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες cloud, την είσοδο μεγάλων επενδυτών και την αξιοποίηση των ΑΠΕ, η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να αναβαθμίσει τον ρόλο της. Για να είμαστε πραγματικό κέντρο δεδομένων ως χώρα, όχι απλώς τοποθεσία για data center. Μπράβο για την πρωτοβουλία!
Κ. Μητσοτάκης: Εξετάζουμε τεχνολογική βίζα για την προσέλκυση ταλέντων
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Connie Loizos, στο πλαίσιο εκδήλωσης του TechCrunch. Στη διάρκεια της συζήτησης παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την τεχνολογία και την καινοτομία, παρουσιάζοντας νέα μέτρα και παρεμβάσεις με στόχο τη διατήρηση της δυναμικής που έχει αποκτήσει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.
Ανάμεσα στις νέες πληροφορίες που γνωστοποιήθηκαν ήταν η δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Νέου Δελχί και Αθήνας. Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ταλέντου και επενδύσεων από αγορές εκτός Ευρώπης, όπως η Ινδία, με την οποία υπάρχουν, όπως είπε, φυσικές συνέργειες. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή ειδικής τεχνολογικής βίζας για επαγγελματίες του ψηφιακού τομέα, ενώ υπάρχει ήδη η δυνατότητα απόκτησης χρυσής βίζας μέσω επένδυσης 250.000 ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αντί για τον παραδοσιακό τομέα των ακινήτων.
Η παρουσία του Πρωθυπουργού ανέδειξε μια προσπάθεια επανατοποθέτησης της Ελλάδας στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. Η στόχευση σε ταλέντο, επενδύσεις και ψηφιακή διακυβέρνηση δείχνει μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη δυναμική του κλάδου. Ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως η τεχνολογική βίζα και η χρήση AI στο Κτηματολόγιο, δείχνουν πρακτική εφαρμογή, όχι απλώς θεωρία. Πάντως, η πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει κάθε μεγάλη και σημαντική προσπάθεια που λειτουργεί ως hub προώθησης του ελληνικού οικοσυστήματος και των ευκαιριών που σχηματίζονται. Ο νοών νοείτω...
Με μηδέν σχέδιο για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης το 55,1% των ελληνικών επιχειρήσεων
Χωρίς σχέδιο και πρωτοβουλίες για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) πορεύεται το 55,1% των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας υπό τον τίτλο «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», την οποία πραγματοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB.
Βάσει της ίδια έρευνας μια στις τέσσερις επιχειρήσεις (25,4%) κάνουν «κάτι» σε σχέση με την ΤΝ (κυρίως βρίσκονται στα πρώτα στάδια αξιοποίησης ή υλοποιούν πιλοτικά προγράμματα ΤΝ), ενώ το 18,5% σχεδιάζει να ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα ΤΝ μέσα στο επόμενο έτος.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η εν λόγω έρευνα (η οποία φωτίζει άλλα ζητήματα του επιχειρείν, πέρα από τη χρήση της ΤΝ) δίνει φωνή στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, ώστε να αναδειχθούν τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την αναπτυξιακή τους προοπτική, την καθημερινή τους λειτουργία, το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.
Πάνω από τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όχι επειδή τους λείπει το ενδιαφέρον - αυτό υπάρχει. Αυτό που λείπει είναι το πού θέλουν να πάνε. Πολλές δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι η ΤΝ είναι κάτι σημαντικό, αλλά δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν, τι ακριβώς να κάνουν ή γιατί τους αφορά. Είναι σαν να βρίσκονται σε έναν καινούργιο δρόμο χωρίς χάρτη και χωρίς προορισμό. Κι έτσι, μένουν στάσιμες. Οι λίγες που πειραματίζονται ή που σχεδιάζουν το μέλλον, το κάνουν χωρίς γενικό πλαίσιο ή στήριξη. Το κενό στρατηγικής, όχι το τεχνολογικό χάσμα, είναι το πραγματικό πρόβλημα… Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που προσπαθούν να γεμίσουν το κενό -όπως π.χ. αυτή της Warply- αλλά οι ανάγκες είναι τόοοοσο μεγάλες…
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόδοση του Προσωπικού Αριθμού στους πολίτες
Διαθέσιμη σε περίπου δύο εβδομάδες θα είναι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) η πλατφόρμα απόδοσης του Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) «myInfo». Ο ΠΑ θα αντικαταστήσει (χωρίς πάντως να τους καταργεί) σταδιακά όλους τους αριθμούς (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ.) που χρησιμοποιεί ο πολίτης για την επαλήθευση της ταυτότητάς του στις συναλλαγές του με το δημόσιο. Αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 είναι αριθμητικά. Για τον σχηματισμό του ΠΑ χρησιμοποιούνται 3 αλφαριθμητικά στοιχεία και ακολούθως τα 9 αριθμητικά στοιχεία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του κάθε φυσικού προσώπου κατά τη χρονική στιγμή της έκδοσης του. Είναι υποχρεωτικός, μοναδικός, εκδίδεται και χορηγείται άπαξ σε κάθε φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται εν ζωή.
Οι ταυτότητες που έχουν ήδη εκδοθεί χωρίς τον Προσωπικό Αριθμό θα ισχύουν μέχρι την αντικατάστασή τους ή μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, εφόσον έχουν εκδοθεί πριν ή το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τη διαδικασία αναγραφής του ΠΑ στις ταυτότητες, η έκδοση της οποίας εκκρεμεί.
Ο Προσωπικός Αριθμός δεν είναι απλώς άλλος ένας αριθμός, είναι το πρώτο βήμα για να μπει τάξη σε ένα χάος που ταλαιπωρεί χρόνια τον πολίτη. Η ενοποίηση των στοιχείων κάτω από έναν μοναδικό κωδικό υπόσχεται ταχύτερες συναλλαγές, λιγότερα δικαιολογητικά και λιγότερες ουρές. Επειδή όμως δεν καταργεί άλλους αριθμούς, ελπίζουμε πίσω από τον ΠΑ να μην «τρέχει» μια ψηφιοποιημένη γραφειοκρατία. Γιατί έχει και αυτή το κόστος της!
Αύξηση 2% στις τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ
Τα τελευταία χρόνια τα τιμολόγια στις τηλεπικοινωνίες είχαν κατά βάση αρνητικό πρόσημο, κάτι που άλλαξε τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ το 2025 σε σχέση με το 2024 (Απρίλιος με Απρίλιο) οι τιμές για τηλεφωνικές υπηρεσίες κινήθηκαν ελαφρά ανοδικά. Τα στοιχεία ειδικότερα καταγράφουν αύξηση κατά 2% με την επίπτωση στο Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) στο 0,08.
Όπως εκτιμάται τα στοιχεία αποτυπώνουν τις αυξήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κατά την ανανέωση των συμβολαίων, καθώς και τις αναβαθμίσεις των υπηρεσιών (π.χ. αύξηση των ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο) στις οποίες έχουν προχωρήσει καθώς αυξάνεται η διείσδυση των δικτύων οπτικών ινών. Να σημειωθεί ότι ο Γενικός ΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2024 αυξήθηκε 2% έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2024 με το 2023.
Μετά από μια περίοδο σταθερότητας, οι τιμές στις τηλεπικοινωνίες σημειώνουν μικρή άνοδο, αντανακλώντας τις επενδύσεις σε καλύτερες υποδομές και ταχύτερες συνδέσεις. Η αύξηση κατά 2% έρχεται σε μια στιγμή που η διείσδυση των οπτικών ινών επεκτείνεται και οι πάροχοι αναβαθμίζουν τα συμβόλαια, προσφέροντας βελτιωμένες υπηρεσίες. Είναι ένα σημάδι ότι η αγορά περνάει σε επόμενο στάδιο, όπου η έμφαση είναι στην ποιότητα. Ποιότητα για την οποία θα πρέπει να πληρώσουν όλοι. Γιατί κάποιοι, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχουν γίνει (τζάμπα) μάγκες σε ξένα χωράφια...
Συστάσεις της ΕΕΤΤ στους καταναλωτές για την αντιμετώπιση τηλεφωνικών κλήσεων απάτης
Η ΕΕΤΤ έχει γίνει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποδέκτης πληθώρας αναφορών από συνδρομητές και παρόχους για κακόβουλες τηλεφωνικές κλήσεις, που στοχεύουν στην εξαπάτηση των καλούμενων με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing». Για τον λόγο αυτόν, κατόπιν συνεργασίας με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κάλεσε τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να προβούν σε άμεση φραγή εισερχομένων κλήσεων από το εξωτερικό, όταν αυτές φέρουν ως αριθμό καλούντα συγκεκριμένους γνωστούς τηλεφωνικούς αριθμούς τραπεζικών οργανισμών.
Στη σύσταση της ΕΕΤΤ έχει ήδη ανταποκριθεί η πλειονότητα των παρόχων, εφαρμόζοντας σχετική φραγή. Επισημαίνεται ότι, με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» και τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων, επιτήδειοι πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, στις οποίες εμφανίζονται ψευδώς ως αριθμοί του καλούντα, γνωστοί αριθμοί τραπεζικών οργανισμών ή κυβερνητικών φορέων, όπως επίσης και άγνωστοι αλλά αληθοφανείς αριθμοί.
Η ΕΕΤΤ δείχνει αντανακλαστικά, ζητώντας από τους παρόχους να μπλοκάρουν ύποπτες διεθνείς κλήσεις που παριστάνουν τράπεζες, και οι περισσότεροι έχουν ήδη ανταποκριθεί. Πρόκειται για απαραίτητη κίνηση, που δείχνει ότι η συνεργασία μεταξύ πολιτείας, παρόχων και τραπεζών μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά. Όμως η άμυνα δεν αρκεί, χρειάζεται και ενημέρωση. Γιατί η τεχνολογία αλλάζει, αλλά η βασική προστασία ξεκινά πάντα από το πιο δυνατό firewall: τον υποψιασμένο χρήστη. Αλήθεια τι κάνει η Πολιτεία σε αυτό τον τομέα; Το έχει αναθέσει -ως ρεπορτάζ- στα «πρωινάδικα»;
Uni Systems: ανάπτυξη με διψήφιο νούμερο και ανεκτέλεστο 680 εκατ. ευρώ
Σε τροχιά ανάπτυξης με διψήφιο ποσοστό κινείται η Uni Systems του Ομίλου Quest, έχοντας να εκτελέσει έργα συνολικής αξίας 680 εκατ. ευρώ. Σε συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιάννης Λουμάκης, υπογράμμισε την αύξηση εσόδων 12% στα 242 εκατ. ευρώ (ενοποιημένα με την Intelli Solutions, της οποίας η Uni Systems κατέχει το 90%) σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα εξακολουθεί να κατέχει ο κλάδος των διεθνών αγορών με 45%, και ακολουθούν ο χρηματοοικονομικός και τραπεζικός τομέας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.
Παράλληλα κατά την προηγούμενη χρήση η επένδυση στους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου της Uni Systems (Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Fintech, IT Consulting, Managed Services και Customer Experience) ενισχύθηκε μέσα στο 2024, με έσοδα που ξεπέρασαν τα 71 εκατ. ευρώ. Η ανοδική οικονομική πορεία της Uni Systems συμβαδίζει με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τη χρονιά που πέρασε, με περισσότερες από 500 προσλήψεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και συνολικό αριθμό εργαζομένων που ξεπερνά τα 1800 άτομα.
Η Uni Systems εμφανίζεται σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης, με αύξηση εσόδων και σημαντικά έργα στο ενεργητικό της. Η παρουσία της σε διεθνείς αγορές, οι συζητήσεις για έργα στον χώρο της άμυνας και η προσεκτική στάση απέναντι στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνουν έναν οργανισμό που κινείται μεθοδικά, χωρίς να αγνοεί τις ευκαιρίες. Btw ας μην ξεχνάμε και το ρόλο του Μιχάλη Τσαμάζ σε όλα αυτά... Και αν ακόμη έχετε απορίες, μία επίσκεψη στην DEFEA θα έφτανε για να καταλάβετε πόσο όμορφα η τεχνολογία εμπλέκεται με τα αμυντικά συστήματα.
Παπαγεωργίου & Στάβερης-Πολυκαλάς: Μια συνεργασία ουσίας στην κυβερνοασφάλεια
Ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου, Πλοίαρχος (Μ) ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, και ο Δρ. Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς, πρώην Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια συνεργασία που ξεπερνά τα στενά όρια ενός έργου: είναι μια σύμπραξη στρατηγικής σκέψης, επιχειρησιακής εμπειρίας και δημόσιου οράματος για την ενίσχυση της εθνικής ψηφιακής ανθεκτικότητας. συνάντησή τους δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ενίσχυση της εκπαιδευτικής ικανότητας της χώρας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και κυβερνοάμυνας και την υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών στον δρόμο προς την ψηφιακή ωριμότητα και την ανθεκτικότητα. Μαζί, δημιουργούν έναν πόλο συνδυασμένης εμπειρίας, ικανό να επηρεάσει θετικά την εθνική στρατηγική στον κυβερνοχώρο.
Σε μια εποχή όπου οι απειλές είναι θέματα εθνικής ασφάλειας, αυτή η συνεργασία αποκτά ξεχωριστή σημασία: ενώνουν τη στρατιωτική εμπειρία με τη γνώση της δημόσιας διοίκησης για να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας στον ψηφιακό κόσμο. Δεν είναι μια απλή σύμπραξη – είναι ένα βήμα προς ένα πιο ασφαλές και ώριμο ψηφιακό κράτος. Όταν άνθρωποι με τέτοια εμπειρία συνεργάζονται, το αποτέλεσμα είναι σταθερότητα, γνώση και σοβαρό σχέδιο για το αύριο!
Vodafone Business και Fortinet ανακοινώνουν διευρυμένη παγκόσμια συνεργασία για ασφαλή υβριδική εργασία
Η Vodafone Business και η Fortinet, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσαν μια διευρυμένη παγκόσμια συνεργασία, επεκτείνοντας τις υπηρεσίες δικτύωσης και κυβερνοασφάλειας σε επιπλέον χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι δύο εταιρείες βοηθούν από κοινού τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες συνδεσιμότητας του σημερινού υβριδικού εργατικού δυναμικού και να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο όγκο και την πολυπλοκότητα των κυβερνοαπειλών, συγκεντρώνοντας τη δικτύωση και την ασφάλεια σε μία ενιαία, απρόσκοπτη υπηρεσία.
Η υπηρεσία αυτή ενσωματώνει το κορυφαίο δίκτυο SD-WAN της Fortinet και τις λύσεις ασφαλείας FortiSASE που βασίζονται στο cloud, για να βοηθήσει τους οργανισμούς να προστατεύσουν τα δίκτυά τους και να παρέχουν στους εργαζομένους την ίδια ασφαλή και αξιόπιστη πρόσβαση στις εφαρμογές της εργασίας τους, ανεξαρτήτως τοποθεσίας.
Η διεύρυνση της συνεργασίας Vodafone Business και Fortinet έρχεται σε μια περίοδο που η κυβερνοασφάλεια αναδεικνύεται σε κρίσιμο πυλώνα για κάθε σύγχρονη επιχείρηση. Συνδυάζοντας τεχνολογίες SD-WAN και cloud-based λύσεις ασφάλειας, οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη απάντηση στις αυξημένες απαιτήσεις του υβριδικού εργασιακού μοντέλου. Το cloud και το work from home προσφέρουν ελευθερία αλλά απαιτούν και ασφάλεια. Και φυσικά είναι καλύτερα να προσφέρεται από τον πάροχο, για να τηρούνται και τα πρωτόκολλα, παρά να αυτοσχεδιάζει κάθε πελάτης…
Volton – Orizon: ηλεκτρική ενέργεια & κινητή τηλεφωνία από 37,90€ / μήνα
Η Volton, πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα και να δημιουργεί οικονομίες κλίμακας για τον καταναλωτή, παρουσιάζει, μαζί με την Orizon, μια έξυπνη προσφορά για ιδιώτες και επαγγελματίες, για να εξασφαλίσουν χαμηλές προνομιακές τιμές συνδυάζοντας τα νέα πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας Smart και κινητής τηλεφωνίας Orizon. Ειδικότερα, συνδυάζοντας το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας «Οrizon 5GΒ» και το κυμαινόμενο πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας «Volton Smart 150», εξασφαλίζουν μηνιαία χρέωση μόνο 37,90€ για ρεύμα και κινητή. Volton και Orizon καινοτομούν για άλλη μια φορά, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν οποιοδήποτε συνδυασμό προγράμματος κινητής τηλεφωνίας της Orizon, με οποιοδήποτε πρόγραμμα ενέργειας της Volton, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα εκπτώσεις και στους δυο λογαριασμούς κάθε μήνα!
Η Volton και η Orizon προσφέρουν ένα πακέτο για ρεύμα και κινητή με μόνο 37,90€ τον μήνα. Η προσφορά απευθύνεται σε όλους, με δυνατότητα συνδυασμών και εκπτώσεων κάθε μήνα. Μια έξυπνη λύση για όσους θέλουν απλότητα και χαμηλότερα έξοδα σε βασικές υπηρεσίες! Και είναι μόνο η αρχή. Περιμένετε μέχρι το καλοκαίρι…
Cosmote: έκπτωση 50% σε όσους ταξιδέψουν στο Άμπου Ντάμπι για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ
Έκπτωση 50% στην υπηρεσία Cosmote Travel Pass προσφέρει η Cosmote Telekom σε όσους συνδρομητές ταξιδέψουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να απολαύσουν από κοντά την τελική φάση των τεσσάρων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ που θα διεξαχθεί στο Άμπου Ντάμπι από τις 23 έως τις 25 Μαΐου 2025.
Ειδικότερα, το κόστος της ημερήσιας χρέωσης του Cosmote Travel Pass στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) μειώνεται κατά 50%, από 14,29€ σε 7,15€, για το διάστημα 22 έως και 26 Μαΐου 2025. Η προσφορά ισχύει για όλους τους κατόχους οικιακών και εταιρικών προγραμμάτων κινητής Cosmote Telekom. Με την ανανεωμένη υπηρεσία Cosmote Travel Pass οι πελάτες της εταιρείας μπορούν να χρησιμοποιούν τα λεπτά ομιλίας, τα SMS και τα GB του προγράμματός τους -και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- σε περισσότερες από 125 χώρες σε όλο τον κόσμο, σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα, με μια ημερήσια χρέωση ανάλογα με την χώρα που επισκέπτονται.
Η Cosmote προσφέρει 50% έκπτωση στο Travel Pass για όσους ταξιδέψουν στο Άμπου Ντάμπι για το Ευρωμπάσκετ, μειώνοντας την ημερήσια χρέωση στα 7,15€. Οι συνδρομητές χρησιμοποιούν το πρόγραμμά τους σαν να είναι στην Ελλάδα. Μια πρακτική προσφορά για εύκολη επικοινωνία στο εξωτερικό! Στο κάτω – κάτω της γραφής ας μην ξεχνάμε ότι η Cosmote – Telecom στηρίζει χορηγικά τόσο τον Ολυμπιακό όσο και την Παναθηναϊκός – AKTOR. Πως λέμε 2 στα 2;
Novasports Mobile App: σε κάθε στιγμή, σε κάθε γκολ, σε κάθε φάση θα είσαι εκεί
Το Novasports Mobile App είναι εδώ και δίνει τη δυνατότητα στους φιλάθλους να ζήσουν τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, σε κάθε στιγμή, σε κάθε γκολ, σε κάθε φάση! Η εφαρμογή του Novasports, των κορυφαίων αθλητικών καναλιών της χώρας, προσφέρει πλήρη κάλυψη των αθλητικών γεγονότων με videos, όλες τις τελευταίες ειδήσεις, ζωντανή ενημέρωση των αγώνων και εις βάθος ανάλυση όλα σε μια εφαρμογή! Έτσι οποιοσδήποτε φίλος του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ ή οποιουδήποτε άλλου αθλήματος, με το Novasports Mobile App έχει την ιδανική εφαρμογή για να ζήσει τη μαγεία των σπορ. Το Novasports Mobile App διαθέτει μια σειρά από βασικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν σε κάθε φίλαθλο να απολαμβάνει τις κορυφαίες διοργανώσεις της EuroLeague, της Stoiximan Super League, της Premier League, της LaLiga, της Bundesliga, κ.α.
Το Novasports Mobile App φέρνει την αθλητική δράση στο κινητό σου, με ειδήσεις, βίντεο, live σκορ και αναλύσεις για κάθε μεγάλη διοργάνωση. Με προσωποποιημένο περιεχόμενο και άμεσες ειδοποιήσεις, οι φίλαθλοι μένουν πάντα ενημερωμένοι. Η Nova βάζει γκολ και στα αθλητικά!
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν καταλαβαίνει (ακόμη) τις τηλεπικοινωνίες
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυναμική να μεταμορφώσει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών – από την αυτοματοποίηση λειτουργιών δικτύου μέχρι τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών. Ωστόσο, η ευρεία της εφαρμογή περιορίζεται από μια κρίσιμη αδυναμία: η πλειονότητα των γενικών AI μοντέλων αδυνατεί να κατανοήσει την εξειδικευμένη γλώσσα και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου τομέα.
Η βασική αιτία αυτών των περιορισμών εντοπίζεται, όπως λένε, στην έλλειψη βαθιάς σημασιολογικής κατανόησης από πλευράς των γενικών μοντέλων. Ενώ μπορούν να εντοπίσουν λέξεις-κλειδιά, αδυνατούν να κατανοήσουν τις λεπτές εννοιολογικές αποχρώσεις και τις σχέσεις που χαρακτηρίζουν την τεχνολογία και τις επιχειρησιακές διαδικασίες των τηλεπικοινωνιών. Για να επιταχυνθεί η υιοθέτηση και να ενισχυθεί η καινοτομία, η GSMA και η NetoAI προσφέρουν στην κοινότητα τα βασικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν. Όπως καταλήγουν οι δύο ειδικοί, το να δημιουργηθεί τεχνητή νοημοσύνη που να «μιλά» τη γλώσσα των τηλεπικοινωνιών είναι καθοριστικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου.
Το «γενικό» AI απέναντι στην εξειδίκευση θυμίζει τον τουρίστα που προσπαθεί να επικοινωνήσει σε κάποια γλώσσα – μπορεί να πιάσει το νόημα, κάτι καταλαβαίνει, αλλά χάνει τις αποχρώσεις και ενίοτε και το νόημα. Ο χώρος των τηλεπικοινωνιών μιλά μια ιδιαίτερη διάλεκτο. Δεν αρκεί η AI να αναγνωρίζει λέξεις, πρέπει να καταλαβαίνει τι σημαίνουν και ως προς τις διαδικασίες. Και αυτό ακριβώς φέρνει η εξειδίκευση: όχι απλώς καλύτερες απαντήσεις, αλλά βαθύτερη κατανόηση. Ένα μοντέλο που μιλά τη γλώσσα σου γίνεται σύμμαχος, όχι απλώς εργαλείο.
Οι τηλεπικοινωνίες εκπέμπουν SOS για την Ευρώπη στο 6G
Δώδεκα από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης ενώνουν τις φωνές τους, ζητώντας από τις ρυθμιστικές αρχές να διαθέσουν άμεσα τη ζώνη συχνοτήτων άνω των 6GHz για χρήση από τα κινητά δίκτυα. Με κοινή επιστολή τους, προειδοποιούν πως η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης απειλεί να αφήσει την Ευρώπη πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κούρσα για την υιοθέτηση της τεχνολογίας 6G.
Η επιστολή, την οποία επικαλούνται τα διεθνή μέσα, υπογράφεται από τους τεχνικούς διευθυντές (CTOs) κορυφαίων ομίλων όπως η Vodafone (Ηνωμένο Βασίλειο), η Deutsche Telekom (Γερμανία), η Orange (Γαλλία), η TIM (Ιταλία), ενώ μεταξύ των υπογραφόντων περιλαμβάνονται και άλλες ηγετικές ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου. Η ζώνη άνω των 6GHz αποτελεί μία από τις τελευταίες μεγάλες φασματικές περιοχές της μεσαίας ζώνης που παραμένουν που δεν έχουν ακόμη εκχωρηθεί στην ήπειρο, σε αντίθεση με τη ζώνη 3,4–3,8GHz που χρησιμοποιείται ήδη για την αρχική ανάπτυξη των δικτύων 5G. Όπως υπογραμμίζεται, το φάσμα αυτό είναι ιδανικό για εφαρμογές που απαιτούν υψηλές ταχύτητες και διακίνηση μεγάλων όγκων δεδομένων, χωρίς να θυσιάζεται η ευρύτερη κάλυψη.
Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί πάροχοι δεν κρούουν απλώς τον κώδωνα του κινδύνου – προειδοποιούν ότι χωρίς πρόσβαση σε αυτό το κρίσιμο φάσμα, η ήπειρος θα χάσει έδαφος έναντι ΗΠΑ και Κίνας στην εξέλιξη του 6G. Η Ευρώπη δεν πάσχει από τόσο από τεχνογνωσία, όσο από ταχύτητα αποφάσεων. Όταν οι ανταγωνιστές έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες και εμείς συζητάμε ακόμα «αν» και «πότε», η πρόοδος απομακρύνεται… Και να σκεφτεί κανείς ότι το GSM ανακαλύφθηκε στη γηραιά Ήπειρο…
Η Ευρώπη καλείται να ενισχύσει το διαστημικό της πρόγραμμα
Ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν κινητοποιηθούν άμεσα, το πεδίο του Διαστήματος θα περάσει στα χέρια ισχυρών παικτών όπως ο Έλον Μασκ, αλλά και κυβερνήσεων όπως της Κίνας και της Ρωσίας. Όπως δήλωσε στο POLITICO ο Ναύαρχος του NATO, Πιερ Βαντιέ, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ευρωπαϊκή κυριαρχία χωρίς στρατηγική παρουσία στο Διάστημα. Τόνισε ότι έχει έρθει η στιγμή οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους, καθώς ακόμα και οι ίδιοι οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν πλέον την Ευρώπη να σταθεί με περισσότερη αυτονομία σε τέτοιους κρίσιμους τομείς. Σήμερα, η Ευρώπη απέχει από το επίκεντρο των εξελίξεων στο Διάστημα, και αυτό λειτουργεί ανασταλτικά. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Διάστημα ενισχύεται, όμως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών.
Η Ευρώπη κινδυνεύει να παρακολουθεί από απόσταση το μέλλον της στο Διάστημα – όχι γιατί υστερεί τεχνολογικά, αλλά γιατί διστάζει θεσμικά. Το μήνυμα δεν είναι απλώς προειδοποίηση, είναι πολιτικό: χωρίς κοινό στρατηγικό βηματισμό, η ήπειρος μένει εξαρτημένη από εξωτερικούς παρόχους. Με το IRIS² να καθυστερεί, το διακύβευμα είναι σαφές: είτε η Ευρώπη θα επενδύσει συντονισμένα σε τεχνολογίες διπλής χρήσης και ευέλικτα μοντέλα, είτε θα παγιωθεί ως «πελάτης» στην πιο κρίσιμη υποδομή του 21ου αιώνα. Η διαστημική κυριαρχία δεν είναι μόνο ζήτημα ισχύος – είναι προϋπόθεση για ανεξαρτησία, ασφάλεια και τεχνολογική αυτάρκεια.
Πάνω από 250 CEOs ζητούν υποχρεωτική διδασκαλία AI και πληροφορικής στα σχολεία
Περισσότεροι από 250 διευθύνοντες σύμβουλοι, ανάμεσά τους ο Satya Nadella της Microsoft, ο Josh Silverman της Etsy και ο Dara Khosrowshahi της Uber, υπέγραψαν ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στους New York Times, καλώντας για την ενσωμάτωση της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης ως βασικών μαθημάτων στα αμερικανικά σχολικά προγράμματα, από το νηπιαγωγείο έως και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, η ενίσχυση αυτών των αντικειμένων στην εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ισότητα και τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ. Η επιστολή ξεκινά με το ερώτημα: «Τι θα συνέβαινε αν ένα μόνο μάθημα μπορούσε να συμβάλει στο κλείσιμο των μισθολογικών ανισοτήτων, να ξεκλειδώσει 660 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής δυναμικής κάθε χρόνο για τους απλούς Αμερικανούς και να αντιμετωπίσει το υφιστάμενο έλλειμμα δεξιοτήτων;». Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι αυτό είναι εφικτό, εφόσον η επιστήμη των υπολογιστών και η τεχνητή νοημοσύνη καταστούν αναπόσπαστο μέρος της βασικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, από μικρή ηλικία.
Η επιστολή των 250 CEOs λειτουργεί σαν «ξυπνητήρι»: σε έναν κόσμο που γράφεται με κώδικα, δεν μπορείς να αφήνεις τα παιδιά ψηφιακά αναλφάβητα. Η επιστήμη των υπολογιστών και η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι «προχωρημένες δεξιότητες», είναι τα νέα μαθηματικά, η νέα γλώσσα – το υπόβαθρο για να κατανοήσεις, να συμμετάσχεις και να διαμορφώσεις την κοινωνία του αύριο. Η αληθινή ισότητα ξεκινά όταν όλοι οι μαθητές, όχι μόνο οι προνομιούχοι, έχουν πρόσβαση στα εργαλεία του μέλλοντος. Κι αν ένα μάθημα μπορεί να μειώσει τις ανισότητες, να ενισχύσει την οικονομία και να καλλιεργήσει κριτική σκέψη στην εποχή των αλγορίθμων, τότε η ερώτηση δεν είναι «γιατί;», αλλά «γιατί όχι ήδη;». Η επένδυση στην εκπαίδευση δίνει πάντα το καλύτερο επιτόκιο...
Η ΕΕ επενδύει 500 εκατ. ευρώ για να γίνει παγκόσμιος πόλος επιστημονικής έρευνας
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στη Σορβόννη τη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Choose Europe, με στόχο την προσέλκυση επιστημόνων και ερευνητών από όλο τον κόσμο. Πρώτον, τη θεσμοθέτηση της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του Ευρωπαϊκού Νόμου για τον Χώρο Έρευνας. Δεύτερον, την πρόβλεψη επενδυτικού πακέτου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2025–2027, που θα χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων νέες επταετείς υποτροφίες αριστείας μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), καθώς και ενίσχυση των παροχών σε ερευνητές που μετακινούνται στην ΕΕ. Τρίτον, την ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ θεμελιώδους έρευνας και αγοράς, με τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Νόμου Καινοτομίας και στρατηγικής για τις νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου και να αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στα ποσοστά παραγωγής δημοσιεύσεων, χρειάζεται να γίνει ο τόπος όπου οι νέοι επιστήμονες επιλέγουν να μείνουν, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν. Η επιστήμη δεν είναι αφηρημένη επένδυση στο «μέλλον», δεν είναι λόγια και θεωρίες, είναι παρόν – και είτε το ενισχύεις με πράξεις, είτε το χάνεις μέσα στον ανταγωνισμό. Αν δεν μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain τώρα, σε λίγα χρόνια δεν θα ’χουμε ούτε ταλέντα ούτε πλεονέκτημα. Τι θα έχουμε; Μερικούς γραφειοκράτες που θα γράφουν κανονισμούς όταν οι άλλοι γράφουν κώδικα…
Το σχέδιο «Made in China 2025» περιορίζει το τεχνολογικό χάσμα με τη Δύση
Πριν από δέκα χρόνια, η Κίνα παρουσίασε ένα φιλόδοξο βιομηχανικό σχέδιο που είχε επικριθεί έντονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέτρο προστατευτισμού. Σήμερα, σύμφωνα με νέα μελέτη, η στρατηγική αυτή αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική στη γεφύρωση του τεχνολογικού χάσματος με τη Δύση. Η έκθεση, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, αναμένεται να αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιθετική βιομηχανική πολιτική του Πεκίνου, που βασίζεται σε επιδοτήσεις και κρατική στήριξη. Στην προσπάθεια να διαχειριστεί την ένταση κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου με τον Ντόναλντ Τραμπ, το Πεκίνο περιόρισε τις δημόσιες αναφορές στο σχέδιο «Made in China 2025» – μια πρωτοβουλία που φέρει έντονα την προσωπική σφραγίδα του Σι Τζινπίνγκ. Παρά την υποχώρηση στον δημόσιο λόγο, η πολιτική παρέμεινε ενεργή και σε πλήρη εφαρμογή.
Το Made in China 2025 ήταν το εργαλείο μετασχηματισμού της κινεζικής βιομηχανίας. Ενώ η Δύση συζητούσε για δίκαιο ανταγωνισμό και ρυθμιστικά πλαίσια, το Πεκίνο χρηματοδοτούσε, κατεύθυνε και συστηματικά έχτιζε τοπικές αλυσίδες αξίας. Το αποτέλεσμα; Χαμηλότερη εξάρτηση από εισαγωγές, αύξηση εξαγωγικής δύναμης και επέκταση διεθνούς επιρροής. Η εικόνα της Κίνας ως φθηνού εργοστασίου έχει αντικατασταθεί από ένα προφίλ τεχνολογικής υπεροχής. Και το ερώτημα για τις δυτικές οικονομίες δεν είναι πια πώς να «αναχαιτίσουν» το σχέδιο – είναι αν μπορούν να αντιδράσουν με στρατηγική σοβαρότητα. Το Made in China είναι πλέον Ιnvented in China. Μήπως θα έπρεπε να το πάρουμε σοβαρά και αφού δεν μπορούμε να τους φτάσουμε να τους καλέσουμε στο τραπέζι;
Η ΕΕ χάνει την προθεσμία για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε μια κρίσιμη προθεσμία στην προσπάθειά της να περιορίσει τα πιο «επικίνδυνα» μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω έντονου λόμπινγκ από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την παρουσίαση του ChatGPT στα τέλη του 2022 και την αλματώδη εξάπλωσή του στις αρχές του 2023, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης απαιτούσαν εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ωστόσο, δυόμισι χρόνια μετά, η απόπειρα να συνταχθεί ένα σύνολο εθελοντικών κανόνων που οι εταιρείες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν έχει εξελιχθεί σε αντικείμενο έντονης παρασκηνιακής πίεσης, με άμεση εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερέβη τη νομική προθεσμία της 2ας Μαΐου για την παρουσίαση του σχεδίου, με τις πιέσεις να κορυφώνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του AI Act, οι πάροχοι των πιο προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες υποχρεώσεις, είτε μέσω του κώδικα είτε με άλλον τρόπο, έως τις 2 Αυγούστου 2025.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να ρυθμίσει την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά προς το παρόν χάνεται στην πραγματικότητα. Η καθυστέρηση στην παρουσίαση του Κώδικα είναι σημάδι ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει κάτω από το βάρος των πιέσεων. Το λόμπινγκ και η ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναδεικνύουν ένα κρίσιμο ερώτημα: ποιος τελικά γράφει τους κανόνες για την τεχνολογία – οι δημοκρατικά εκλεγμένοι θεσμοί ή όσοι διαθέτουν την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια; Αν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει ρυθμιστική κυριαρχία και να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, δεν αρκεί να θέτει στόχους, πρέπει να τους υπερασπίζεται. Γιατί αν οι κανόνες γίνονται διαπραγματεύσιμοι, τότε η καινοτομία θα καθορίζεται από το τι είναι αποδεκτό στους ισχυρούς. Εν κατακλείδι: όσο η Ευρώπη συζητά την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, οι ΗΠΑ και η Κίνα την εξάγουν. Αν το θέλετε και σε παροιμία: μέχρι να το σκεφτεί ο λογικός ο κουζουλός την έχει κάνει τη δουλειά του!
Οι ΗΠΑ ζητούν διάσπαση των διαφημιστικών δραστηριοτήτων της Google
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλε σχέδιο στο δικαστήριο, ζητώντας από την Google να διαχωρίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα της διαφήμισης, στο πλαίσιο πρότασης για την αντιμετώπιση της «δεκαετούς πρακτικής αποκλειστικής συμπεριφοράς» της εταιρείας, που σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου παραβιάζει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Το Υπουργείο και η Google κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το νομικά διαπιστωμένο μονοπώλιο της εταιρείας στον τομέα της τεχνολογίας διαφημίσεων. Η πρόταση του Υπουργείου προβλέπει την πώληση δύο βασικών μονάδων της Google: του Ad Exchange (AdX) και της πλατφόρμας διαχείρισης διαφημίσεων DoubleClick for Publishers (DFP), η οποία πλέον είναι γνωστή ως Google Ad Manager. Η Google, η οποία προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της αρχικής απόφασης, ζητά από το δικαστήριο να επιβάλει στοχευμένες αλλαγές σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρακτικές, χωρίς να απαιτείται η αποδιάρθρωση της εταιρείας.
Η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει πρακτικές που θεωρεί πως ενίσχυσαν την κυριαρχία της εταιρείας, επιδιώκοντας διαρθρωτικές λύσεις. Από την πλευρά της, η Google προβάλλει τεχνικά και οργανωτικά επιχειρήματα. Προτείνει εναλλακτικά μέτρα: κατάργηση συγκεκριμένων πρακτικών, ενίσχυση διαλειτουργικότητας και δέσμευση για μεγαλύτερη διαφάνεια. Το διακύβευμα είναι σαφές: πώς διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός σε μια αγορά όπου η τεχνολογική ενοποίηση είναι ταυτόχρονα πλεονέκτημα και πρόκληση. H Google είναι σαν το Matrix. Δεν ψάχνουμε «μέσα από αυτήν». Είμαστε μέσα σε αυτήν!!!
Στο τραπέζι οι συγχωνεύσεις, στο προσκήνιο οι τηλεπικοινωνίες
Υπό την πίεση οργανωμένης κινητοποίησης από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις –μεταξύ αυτών και εταιρειών τηλεπικοινωνιών– η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και την πολιτική ανταγωνισμού. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου, χρονικό διάστημα που θεωρείται ιδιαίτερα σύντομο για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι -όπως γνωρίζετε- συνήθως λειτουργούν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.
Η πρωτοβουλία αντανακλά την ανάγκη για ευελιξία και ταχύτερη ανταπόκριση σε συνθήκες έντονης οικονομικής και τεχνολογικής μεταβολής. Η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η διαδικασία επανεξέτασης θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η καινοτομία, η αποδοτικότητα, η ανθεκτικότητα, οι χρονικοί ορίζοντες και η ένταση των επενδύσεων στον ανταγωνισμό σε στρατηγικούς τομείς, η βιωσιμότητα, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον άμυνας και ασφάλειας και άλλες σημαντικές μεταβατικές ανάγκες που χαρακτηρίζουν την εποχή. Στόχος είναι να προκύψει ένα πλαίσιο αξιολόγησης πιο συμβατό με τις προκλήσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς να διακυβεύεται η προστασία του ανταγωνισμού.
Η πίεση από μεγάλες επιχειρήσεις –ιδίως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών– αποδίδει: ανοίγει τη συζήτηση για το κατά πόσο το υφιστάμενο πλαίσιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας οικονομίας που αλλάζει γρήγορα. Οι πάροχοι τονίζουν ότι τα μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα μπορούν να στηρίξουν καλύτερα τις επενδύσεις σε καινοτομία και υποδομές. Από την άλλη πλευρά, οι ρυθμιστικές αρχές επισημαίνουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η υπερβολική συγκέντρωση. Και στην Ευρώπη, όπως ξέρουν όλοι, τα ρυθμιστικά θέματα είναι «ταμπού». Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει μεταρρύθμιση, αλλά τι είδους ισορροπία θα επιλεγεί – και πόσο θα αντέξει στον χρόνο. Βλέπετε, αν η τεχνολογία ήταν Ολυμπιακό άθλημα εμείς θα συζητούσαμε ακόμα τους κανονισμούς, όταν οι άλλοι θα έβγαζαν πρωταθλητές… Ισχύει και για τις τηλεπικοινωνίες!!!
Trump: «Ρατσιστικό» και «αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα για το γρήγορο διαδίκτυο
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump επιτέθηκε σε νόμο που είχε υπογράψει ο πρώην Πρόεδρος Biden, ο οποίος αποσκοπεί στην επέκταση της πρόσβασης σε ευρυζωνικό διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια «ρατσιστική» και «εντελώς αντισυνταγματική», και δηλώνοντας ότι θα την καταργήσει «άμεσα». Η δήλωση αυτή αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις της πρόθεσης του Trump να αποδομήσει πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο της τρέχουσας θητείας του.
Ο νόμος στον οποίο αναφέρθηκε, γνωστός ως Digital Equity Act, είχε περιληφθεί στο διακομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο υπέγραψε ο Biden κατά την έναρξη της θητείας του. Η συγκεκριμένη νομοθεσία είχε σχεδιαστεί για να ενισχύσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κοινότητες που υστερούν σε υποδομές, περιλαμβάνοντας διάφορες ομάδες, όπως βετεράνους, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και πληθυσμούς σε αγροτικές περιοχές.
Το Digital Equity Act δεν ήταν απλώς ένα τεχνικό πρόγραμμα υποδομών, ήταν μια δήλωση: ότι σε έναν ψηφιακό αιώνα, η απομόνωση από το διαδίκτυο συνιστά μορφή κοινωνικού αποκλεισμού. Αγρότες, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες - δεν είναι «προνομιούχοι», είναι... ξεχασμένοι. Αν ο Trump θεωρεί αυτή την επανένταξη των περιθωριοποιημένων ως «αντισυνταγματική», τι ακριβώς θεωρεί συνταγματικό; Από την άλλη ας μην βλέπουμε μόνο τις ΗΠΑ. Και «στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα», καταργήσαμε π.χ. πριν «το Internet του Σαμαρά» και στη συνέχεια κάθε κυβέρνηση καταργούσε τις πράξεις της προηγούμενης…
Μόνο το 4% των οργανισμών είναι έτοιμο για τις κυβερνοαπειλές της εποχής
Μόλις ένα μικρό ποσοστό των οργανισμών σε διεθνές επίπεδο φαίνεται να διαθέτει το απαιτούμενο επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων ψηφιακών απειλών, σύμφωνα με τον Δείκτη Ετοιμότητας για την Κυβερνοασφάλεια 2025 που έδωσε στη δημοσιότητα η Cisco.
Ειδικότερα, μόνο το 4% των επιχειρήσεων κατατάσσεται στην κατηγορία της «ώριμης» ετοιμότητας, έναντι 3% που καταγραφόταν την προηγούμενη χρονιά. Παρότι η διαφορά είναι οριακή, η συνολική εικόνα παραμένει ανησυχητική, σε μια περίοδο που η αυξανόμενη ψηφιακή διασύνδεση και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης καθιστούν πιο σύνθετο το τοπίο της κυβερνοασφάλειας. Σημαντική είναι η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαμόρφωση του κινδύνου, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το 86% των οργανισμών αντιμετώπισε τουλάχιστον ένα περιστατικό που σχετιζόταν με τη χρήση AI κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Ο Δείκτης λειτουργεί σαν καθρέφτης των αντιφάσεων της ψηφιακής μας εποχής: από τη μια, σχεδόν όλοι οι οργανισμοί δηλώνουν πρόθεση να ενισχύσουν την ασφάλειά τους, αλλά από την άλλη, ελάχιστοι διαθέτουν την ωριμότητα και τους πόρους για να το πετύχουν. Η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης προσθέτει μια νέα πολυπλοκότητα: ενώ λειτουργεί ως εργαλείο ενίσχυσης της άμυνας, μετατρέπεται και σε μέσο επίθεσης ή ανεξέλεγκτης χρήσης. Η κυβερνοασφάλεια δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε τεχνολογίες, αλλά απαιτεί στρατηγική, διαφάνεια, εκπαίδευση, επένδυση και αλλαγή κουλτούρας με συνέπεια. Δεν μπορεί να θέλει να έχεις κυβερνοασφάλεια το 2025, με budget antivirus του 2010…
Μετατόπιση προτεραιοτήτων: Η τεχνητή νοημοσύνη μπροστά από την κυβερνοασφάλεια
Μια νέα διεθνής μελέτη που δημοσίευσε η Amazon Web Services δείχνει ότι τα εργαλεία generative τεχνητής νοημοσύνης ξεπερνούν πλέον την κυβερνοασφάλεια ως κύρια προτεραιότητα επενδύσεων για τα τμήματα πληροφορικής. Η έρευνα AWS Generative AI Adoption Index, η οποία βασίστηκε σε απαντήσεις από 3.739 ανώτατα στελέχη IT σε εννέα χώρες, καταγράφει ότι το 45% των οργανισμών σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα σε έργα κυβερνοασφάλειας και τεχνητής νοημοσύνης, έναντι 30% που εστιάζει σε παραδοσιακές τεχνολογίες ασφαλείας. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει στροφή στις τεχνολογικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων, καθώς αυξάνεται η πίεση να αξιοποιηθούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για ευρύτερους μετασχηματισμούς. Παρά τη μετατόπιση αυτή, στελέχη της AWS υποστηρίζουν ότι η κυβερνοασφάλεια δεν έχει υποβαθμιστεί, αλλά η ραγδαία εξάπλωση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η μελέτη της AWS δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, και ειδικά τα generative εργαλεία, παύουν να θεωρούνται πειραματικά – αποκτούν ουσιαστικό ρόλο στις καθημερινές αποφάσεις. Το γεγονός ότι προηγούνται πλέον της κυβερνοασφάλειας ως προτεραιότητα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις βλέπουν την AI ως κινητήρια δύναμη για αλλαγή. Δεν είναι ότι η ασφάλεια περνά σε δεύτερη μοίρα, αλλά ότι η AI γίνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζονται όλα. Τα εργαλεία AI γίνονται οργανικό κομμάτι των λειτουργιών, όχι απλή προσθήκη. Και εκεί, η πρόκληση είναι ποιος θα τη σχεδιάσει, ποιος θα την καταλάβει και, τελικά, ποιος θα τη χρησιμοποιήσει σωστά.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «χαλαρώνουν» τους ελέγχους για τις στρατηγικές επενδύσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή της Κίνας σε καίριους τεχνολογικούς τομείς, ωστόσο αυτή η προσπάθεια φαίνεται να υπονομεύεται εκ των έσω. Αρκετές κυβερνήσεις κρατών-μελών επιδιώκουν την αποδυνάμωση των κανόνων που προβλέπουν την υποχρεωτική αξιολόγηση ξένων επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως οι ημιαγωγοί και η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο προσχέδιο αναθεώρησης του Politico. Η εν λόγω αναθεώρηση αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής οικονομικής ασφάλειας που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την πρώτη της θητεία και η οποία μπήκε σε τροχιά υλοποίησης στις αρχές του 2024 με στόχο τον εκσυγχρονισμό των κανόνων που διέπουν την αξιολόγηση επενδυτικών ροών από τρίτες χώρες. Η στρατηγική αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή προσπάθεια να αποτραπούν εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας από εξωευρωπαϊκούς παίκτες.
Η ΕΕ θέλει να περιορίσει την επιρροή τρίτων χωρών σε κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς, όμως η συζήτηση γύρω από τον έλεγχο των επενδύσεων δείχνει πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή στάση. Ορισμένα κράτη-μέλη ανησυχούν ότι οι αυστηρότεροι κανόνες θα διώξουν τις ξένες επενδύσεις και έτσι προτείνουν πιο χαλαρές ρυθμίσεις, αφήνοντας τον τελικό λόγο σε εθνικό επίπεδο. Από την άλλη, το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για ενιαίο και αυστηρό πλαίσιο. Η συζήτηση δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά την ασφάλεια και την τεχνολογική ανεξαρτησία της Ευρώπης.
ΟΗΕ: Στασιμότητα στην ανάπτυξη, ελπίδα στην τεχνητή νοημοσύνη
Η πρόοδος στην ανθρώπινη ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, ενώ οι ανισότητες μεταξύ χωρών συνεχίζουν να διευρύνονται, σύμφωνα με τη νέα Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP). Η αισιοδοξία εμφανίζεται εντονότερη σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης. Το 70% των συμμετεχόντων από αυτές τις περιοχές εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει την παραγωγικότητά τους, ενώ δύο στους τρεις προβλέπουν ότι θα αξιοποιήσουν τέτοιες τεχνολογίες σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η εργασία μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν σειρά παρεμβάσεων για τη μεγιστοποίηση των οφελών από την τεχνητή νοημοσύνη. Περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης και υγείας, η ενίσχυση ενός οικονομικού μοντέλου που βασίζεται στη συνεργασία ανθρώπων και μηχανών και η διασφάλιση συμμετοχής των ανθρώπων σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και εφαρμογής της τεχνολογίας.
Η έκθεση περιγράφει έναν κόσμο που δεν προχωρά με τον ίδιο ρυθμό για όλους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζεται ως μια πιθανή ευκαιρία να επιταχυνθεί ξανά η πρόοδος, αλλά όλα εξαρτώνται από το πώς εφαρμόζεται: ποιοι την έχουν, ποιοι την καταλαβαίνουν, ποιοι την ελέγχουν. Η αισιοδοξία είναι πιο έντονη στις αναδυόμενες οικονομίες, όμως εκεί τα τεχνολογικά εργαλεία φτάνουν πιο αργά και πιο άνισα. Το μήνυμα της έκθεσης είναι ξεκάθαρο, χωρίς να είναι απαισιόδοξο: η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει, αλλά μόνο αν συνδυαστεί με πραγματική πολιτική βούληση για επενδύσεις, εκπαίδευση και κοινά πρότυπα.
Total Business Transformation 2025: Το μέλλον των επιχειρήσεων σχεδιάζεται σήμερα
Το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταβάλλεται με πρωτοφανή ταχύτητα. Οι επιχειρήσεις καλούνται να επαναξιολογήσουν το σύνολο της λειτουργίας τους: τη στρατηγική, την τεχνολογική τους υποδομή, τα επιχειρησιακά τους μοντέλα και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Στο πλαίσιο αυτό, το ψηφιακό συνέδριο Total Business Transformation 2025 – powered by BizNow.gr, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαΐου 2025, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο γνώσης, στρατηγικής και έμπνευσης για οργανισμούς που επιδιώκουν να βρίσκονται μπροστά από τις εξελίξεις. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και προσφέρει πρόσβαση σε ένα περιβάλλον σύγχρονης γνώσης, διασύνδεσης και στρατηγικής ενδυνάμωσης. Το πρόγραμμα του συνεδρίου μόλις ανακοινώθηκε και θα το βρείτε εδώ!
SmartTalks #71: Μάριος Τσάκας, ΕΚΠΑ – Καινοτομία και Ανάπτυξη στα Πανεπιστήμια!
Άμεσα διαθέσιμο είναι το 71ο επεισόδιο των SmartTalks, της διαδικτυακής εκπομπής που φιλοξενεί σημαντικά πρόσωπα από τον κόσμο της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και του επιχειρείν! Σε αυτό το επεισόδιο, o Μάριος Τσάκας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΑΔΠΠΑ), μιλά στην εκπομπή SmartTalks και τον Χρήστο Κοτσακά για το πώς η πανεπιστημιακή περιουσία μπορεί να αξιοποιηθεί με τρόπο βιώσιμο και στρατηγικό, για τις δράσεις εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ και για τον ρόλο των πανεπιστημίων στην ενίσχυση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης!
Infocom Today #119: Χωρίς σχέδιο για το AI, αύξηση στις τιμές, SOS για το 6G!
Στο Youtube, αλλά και σε όλες τις μεγάλες podcasting πλατφόρμες, είναι άμεσα διαθέσιμο το νέο επεισόδιο του Infocom Today, το 119ο κατά σειρά! Σήμερα: Χωρίς σχέδιο για το AI, αύξηση στις τιμές, SOS για το 6G! Το Infocom Today αποτελεί την τακτική σας ενημέρωση από την τεχνολογική αγορά, με την υπογραφή της δημοσιογραφικής ομάδας του Infocom.gr. Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος, Χρήστος Κοτσακάς.
Ανησυχία προκαλεί η προαναγγελία του Τραμπ για δασμούς 100% στις μη αμερικανικές ταινίες – απειλή για όλη την κινηματογραφική βιομηχανία, λέει ο ΣΑΠΟΕ Το ειδησεογραφικό Mega News μετακόμισε στην Cosmote TV. Η Nova –λόγω... ανοιχτών λογαριασμών– μένει εκτός Ο Παύλος Μαρινάκης φέρνει νομοσχέδιο για την ενίσχυση της διαφάνειας στον Τύπο. Αναγνωρίζονται και τα podcasts Η ΕΡΤ λανσάρει real-time υπότιτλους και διερμηνεία στη νοηματική Οι μεγάλοι σταθμοί συζητούν για κοινή streaming πλατφόρμα. Ελεύθερη, με στόχο τη διαφήμιση Η πλατφόρμα της ΕΡΤ εξελίσσεται και φέρνει προσωποποιημένες υπηρεσίες από το Φθινόπωρο: γονικός έλεγχος, offline προβολή και συνέχιση παρακολούθησης Ανάθεση στην EPEEGEE για να μετράει η ΕΡΤ τι βλέπουν οι χρήστες της, με κόστος 22.599 ευρώ.
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final
People-first AI: Ο ρόλος του HR στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων Η Visa ανακοινώνει μια νέα εποχή στο εμπόριο με πρωταγωνίστρια την Τεχνητή Νοημοσύνη Η Salesforce λανσάρει νέα λύση AI για τον τομέα του Field Service AIBRIEF: Εκπαίδευση στην AI από το νηπιαγωγείο
600x80 LTBC digital banner
Η ESET αποκαλύπτει αυξανόμενη απειλή κυβερνοεπιθέσεων στον εκπαιδευτικό τομέα Έκθεση της Kaspersky για την κατάσταση του ransomware το 2025 Νέες κυβερνοεπιθέσεις της ομάδας Lazarus με στόχο εφοδιαστικές αλυσίδες της Νότιας Κορέας ΕΕΤΤ: μέτρα και συστάσεις για τηλεφωνικές κλήσεις απάτης με Caller ID Spoofing
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
Όμιλος Globalsat: Νέα στρατηγική, νέα επιχειρηματική δομή και νέα ταυτότητα Η Shell εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της BP Hisense Hellas: Νέα εποχή για τη Hisense στην ελληνική αγορά Η KPMG επιλέγει την Confide Platform ως στρατηγικό συνεργάτη για υποστήριξη πελατών Η Bosch αξιοποιεί τη θέση της ως ηγέτιδα δύναμη στην τεχνολογία Εκδήλωση της Repath Solutions για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μέσω του Zoho OB Streem - System Alliance: Προχωρούν σε στρατηγική συμμαχία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη Απόσυρση συσκευών ραδιοεξοπλισμού Η Space Hellas σε τρία νέα έργα στον τομέα της κυβερνοάμυνας Lancom Balkan Gate Thessaloniki: πιστοποιήθηκε ως 100% πράσινο Data Center για το 2024 Η Lenovo στην 108η Σύνοδο Πρυτάνεων ETAP Schneider Electric: ψηφιακό δίδυμο προσομοίωσης ενεργειακών αναγκών εργοστασίου AI με NVIDIA Omniverse ΤΙΤΑΝ: Αύξηση πωλήσεων και EBITDA το α' τρίμηνο του 2025 AUSTRIACARD HOLDINGS: Δημιουργία βιώσιμης και κερδοφόρας ανάπτυξης Mastercard Fintech Forum 2025: η Αθήνα στο επίκεντρο της Fintech καινοτομίας ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιδόσεων ESG Alpha Bank: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 239,3 εκατ. ευρώ Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ ανακοινώνει τη συνεργασία του με την “Investing For Purpose Η EY Ελλάδος ανάμεσα στα 10 κορυφαία εργασιακά περιβάλλοντα της χώρας για το 2025 Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της Deloitte Ελλάδος και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Accenture με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Uber και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εγκαινιάζουν νέο σημείο παραλαβής Uber Συνεργασία Convert Group - Keyvoto για την ανάπτυξη στο Digital Shelf Optimisation Η Ayvens επεκτείνει τη συνεργασία της με την BYD σε επτά επιπλέον ευρωπαϊκές χώρες Συνεργασία Bayer Ελλάς - We4All: Νέος κύκλος δράσεων για το περιβάλλον ΔΕΗ: Ξεκινά η δεύτερη φάση κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 490MW στη Μεγαλόπολη Ο Όμιλος Adecco δημιουργεί νέα εταιρεία με την υποστήριξη της Salesforce Tetra Pak και ΜΙΝΕΡΒΑ σε στρατηγική συνεργασία για την αναβάθμιση των συσκευαστικών μηχανών της Το Ε.Β.Ε.Π. σχηματοποιεί το πλαίσιο ετοιμότητας για το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα EFA GROUP: Επένδυση στην Acromove για την ανάπτυξη λύσεων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής EY Ελλάδος: Κορυφαίος εργοδότης για Έλληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό QCI Days 2025: ένα ασφαλές και κβαντικά καινοτόμο ψηφιακό μέλλον ΣΕΒΕ - Εξαγωγές: Άνοδος σε όλους τους κλάδους εκτός από τα πετρελαιοειδή Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένες οι ελληνικές εξαγωγές στο τρίμηνο Quality & Reliability: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Από τη Max Greece η media καμπάνια της Orizon DOTSOFTNOVA ICT: ψηφιακές λύσεις για ασφαλές, ευφυές και ανθεκτικό Μάτι στον Δήμο Μαραθώνα Huawei Enterprise Roadshow 2025: ψηφιακές λύσεις βασισμένες σε πραγματικά σενάρια για κάθε βιομηχανία ΣΒΕ - MOMus: Ενισχύεται η σύνδεση της βιομηχανικής κληρονομίας και της σύγχρονης τέχνης Έρευνα ΣΕΒ: Το 52,4% των επιχειρήσεων θα δώσει αυξήσεις το 2025 H Microsoft θωρακίζει το ευρωπαϊκό cloud απέναντι σε εξωτερικές παρεμβάσεις
cl8-sept-2019-600x80
Μητσοτάκης: Εργαλείο λογοδοσίας η αξιολόγηση του δημοσίου Η ΕΕ τερματίζει πλήρως την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια Παπαθανάσης: Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η πρωτοβουλία “Χάρτα GRecoIslands» για 39 μικρά νησιά Εκπομπές CO2: Τo ΕΚ εγκρίνει μέτρα ευελιξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τους Αιγύπτιους ομολόγους του για τις επενδύσεις και τη βιομηχανία ΑΑΔΕ: Απλοποιείται η διαδικασία απαλλαγής από τα Τέλη Κυκλοφορίας σε ΑμεΑ Καλαφάτης: Πυρήνας μίας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής οικονομίας η έρευνα & καινοτομία Παρουσιάστηκε το σημαντικό έργο Ψηφιοποίησης Τεκμηρίων της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων Νέος Αναπτυξιακός Νόμος: Δημιουργεί θέσεις εργασίας και ασφάλεια Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης μπορούν να αξιολογούν οι πολίτες Καλαφάτης: Επενδύουμε στον κόσμο που χτίζεται με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία Σταθερή άνοδος των ρυθμίσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Απρίλιο Η Αθήνα τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το σήμα Mission City ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece: Προεγκρίσεις και εγκρίσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος ΒΑΣΙΚΟ Παπαθανάσης: Υπερκάλυψη του προϋπολογισμού για τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ΥΠΕΘΟ: Βιώσιμο και με καλύτερες προοπτικές από άλλες χώρες το ελληνικό δημόσιο χρέος
Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές Η Revolut αφαιρεί τις πρόσθετες προμήθειες μετατροπής συναλλάγματος Σαββατοκύριακου BOX NOW: Νέος International προορισμός για την υπηρεσία «Στείλε δέμα» Connect all in one: Καινοτόμος λύση αποδοχής πληρωμών από NBG Pay, EDPS και Epsilon Net Ο GRECA διοργανώνει online workshop για την κυβερνοασφάλεια στις 14 Μαΐου, με δωρεάν συμμετοχή για τα μέλη Οι ΗΠΑ καταργούν το “de minimis” για κινεζικά δέματα, με αυξήσεις τιμών· η Temu στρέφεται σε Αμερικανούς εμπόρους Οι online πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν 5,7% το α’ τρίμηνο, λόγω κρατικών μέτρων ενίσχυσης Ρεπουμπλικανοί ζητούν αποκλεισμό κινεζικών εταιρειών από τα αμερικανικά χρηματιστήρια για λόγους ασφαλείας Το e-commerce στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ξεπέρασε τα 124 δισ. ευρώ, με άνοδο 12% το 2024 Η ΑΑΔΕ ενισχύει τα ψηφιακά εργαλεία για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής μέσω POS, τιμολογίων και social media Η «τρύπα» στο ΦΠΑ έφτασε τα 2,96 δισ. ευρώ· στόχος η πλήρης ψηφιοποίηση έως το 2027 Οι online διαφημίσεις είχαν τις περισσότερες καταγγελίες το 2024, κυρίως για παραπλανητικές εικόνες Οι διαφημίσεις σε θετικά περιβάλλοντα αυξάνουν προτίμηση και πρόθεση αγοράς
Η Marathon Venture Capital ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund III CapsuleT: Ολοκληρώθηκε ο 6ος Νεανικός Διαγωνισμός Καινοτομίας, Idea Platform KPMG: Υποχώρηση στις παγκόσμιες επενδύσεις private equity λόγω δασμών
ΓΣΕΒΕΕ: Για 5η Συνεχή Τριετία Εκλέχθηκε Πρόεδρος ο Γιώργος Καββαθάς Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Ελεγκτική Επιτροπή και Πειθαρχικό Η Clara dOrlando είναι η νέα Επικεφαλής του Τμήματος Public Affairs της Data4 Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος αναλαμβάνει Chief Growth Officer στη Netstudio Ζαχαράκη: Επιπλέον 20 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών ΑΕΙ ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 vouchers κοινωνικού τουρισμού Ολοκληρώθηκε η εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία Randstad: Ανθεκτικότητα, ΑΙ και προσέλκυση ταλέντων διαμορφώνουν το νέο εργασιακό τοπίο Αποτελέσματα για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με επιδότηση 17.000 ευρώ για ανέργους Εκπαίδευση και βιομηχανία σε κοινή πορεία: Η Europa στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Oι Μαθητές Καινοτομούν: Αυτές Είναι οι Νικήτριες Ιδέες που Ξεχώρισαν στο “NextGen Innovators ΔΥΠΑ: 600 άνεργοι με αναπηρία προσλήφθηκαν σε Δήμους Μεγάλη ανταπόκριση στο νέο αναβαθμισμένο JOBmatch 2.0 της ΔΥΠΑ
Γιατί να μην είναι η τεχνολογία το 10% της οικονομίας μας; Αυτό είναι απολύτως εφικτό μέσα στα επόμενα χρόνια. Εμείς είμαστε απλώς καταλύτες, με την έννοια ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και να αφήσουμε το οικοσύστημα να ανθίσει. Πιστεύω ότι οι συνθήκες έχουν δημιουργηθεί.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
facebook twitter youtube instagram linkedin